P. 1
ORGANIZAREA UNEI COMPETII SPORTIVE

ORGANIZAREA UNEI COMPETII SPORTIVE

|Views: 128|Likes:
Organizarea unei competitii sportive (fotbalistice)
Organizarea unei competitii sportive (fotbalistice)

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Catalin Florin Cirstea on Jan 28, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/24/2013

pdf

text

original

Acesta este alcătuit. Următorul Campionat Mondial va avea loc în2014. FIFA informa că peste 240 de milioane de oameni joacă regulat fotbal. Regulile au evoluat cu timpul.n. fără îndoială. La începutul secolului 21 era jucat de peste 250 de milioane de jucători în peste 200 de țări. organizat de FIFA. cu câte o poartă la fiecare capăt. la creșterea popularității sale. astfel ajungându-se la sportul practicat astăzi. necesar practicării fotbalului au contribuit.e. în peste 200 de țări de pe întreg globul. Scopul jocului este de a înscrie goluri introducând mingea în poarta adversarului. ceilalți jucători nu se pot folosi de mâini pentru a manevra mingea. Această competiție se desfășoară o dată la 4 ani. acoperit cu iarbă. În afara portarului. Peste 190 de echipe naționale participă în turneele de calificare cu scopul de a obține un loc la turneul final. din 32 de echipe (numărul lor a crescut de la 24 în 1998) și se desfășoară pe parcursul a patru săptămâni.1. este deseori numit cel mai popular sport din lume. în acest moment. . forul ce guvernează acest sport la nivel mondial FIFA (Fédération Internationale de Football Association) a recunoscut China ca fiind locul de naștere al fotbalului. Originile fotbalului se află undeva în urmă cu peste 2000 de ani. În multe zone ale lumii. Se joacă cu o minge sferică pe un teren dreptunghiular. chinezii jucau un sport asemănător numit cuju. Este recunoscut în multe țări drept: sportul rege. COMPETIȚII INTERNAȚIONALE GLOBALE Cea mai mare competiție internațională în fotbal este Campionatul Mondial de Fotbal. În 2004. a comunităților locale și chiar a națiunilor. ceea ce îl face cel mai popular sport din lume. fotbalul naște pasiuni enorme și joacă un rol foarte important în viața fanilor. DESPRE FOTBAL Fotbalul este un sport de echipă ce se dispută între două echipe alcătuite din 11 jucători fiecare. În primăvara anului 2001. 2. în Brazilia. În jurul anului 200 î. Regulile sale simple și echipamentul redus și ieftin. Câștigătorul meciului este echipa care a înscris mai multe goluri la încheierea partidei.

în consecință.Europa: Campionatul European de Fotbal. Turneul feminin a apărut în 1996. fiind permis un număr redus de jucători mai în vârstă. cu o singură excepție: Jocurile Olimpice din 1932.America de Sud: Copa America. Liga Campionilor Africii . Copa Libertadores . Campionatul Mondial de Fotbal al Cluburilor . este considerat a avea același prestigiu ca și Campionatul Mondial de Fotbal Feminin (FIFA Women's World Cup). UEFA Europa League . turneul Olimpic masculin este disputat de jucători sub 23 de ani.America de Nord. se desfășoară un turneu de fotbal. cu câteva restricții ce fac ca țările să nu poată trimită cele mai puternice loturi. dar din 1984 au fost acceptați și profesioniștii.Asia: Cupa Asiei. încă din 1900. fără restricții de vârstă. diferit de cel masculin. COMPETIȚII INTERNAȚIONALE MAJORE .La Jocurile Olimpice de vară.Oceania: Cupa Oceaniei pe Națiuni. competiția nu este considerată ca având aceeași importanță precum Campionatul Mondial. Liga Campionilor Oceaniei . Liga Campionilor UEFA. În acest moment. Liga Campionilor Asiei . la acesta sunt prezente cele mai puternice loturi ale echipelor naționale.la nivel global: Campionatul Mondial de Fotbal. Așadar.Africa: Cupa Africii pe Națiuni. Cupa Campionilor CONCACAF . Centrală și Caraibe: Cupa de Aur CONCACAF. disputate la Los Angeles. La început participau doar amatori. 3.

C. Liga Campionilor nu trebuie confundată cu Europa League. Cunoscută inițial ca Cupa Campionilor Europeni sau abreviată simplu sub Cupa Europeană. Milan (7 titluri). LIGA CAMPIONILOR UEFA Liga Campionilor UEFA (numită Cupa Campionilor Europeni până în 1992) este o competiție fotbalistică europeană anuală inter-cluburidedicată celor mai victorioase echipe din Europa. Toate disputele de calificare și cele eliminatorii se dispută în format tur/retur. competiția a început în 1955/1956 cu un format de fază eliminatorie în turretur unde echipele disputau două meciuri. Tragerea la sorți este structurată momentan pentru a asigura cluburile care reprezintă aceeași națiune nu vor juca între ele până în sferturile de finală. Formatul și numele au fost schimbate în '92/'93. iar echipa cu cel mai mare scor per total se califica pentru următoarea fază a competiției. Ea reprezintă una dintre cele mai prestigioase trofee de cluburi în sport. alături de Copa Libertadores a Americii de Sud. Următoarele clasate sunt: A. unul în deplasare). care este o singură partidă disputată la o locație predeterminată. Actualmente competiția consistă din trei tururi de calificare.C. sistemul de disputare al partidelor modificându-se radical de-a lungul anilor. Real Madrid CF a câștigat această competiție de nouă ori. O excepție a fost făcută în sezonul 2005 . Liverpool FC (5 titluri). Apoi UEFA oferă câștigătorilor o replică la scară mai mică a trofeului pentru a-l păstra .4. Cluburile câștigătoare primesc trofeul la ceremonia de premiere.2006 din prisma participării speciale a câștigătorilor din sezonul 2004/2005 Liverpool. al doilea cel mai important campionat pentru echipe de cluburi europene.F. de asemenea. dar trebuiesc să-l returneze la sediul central UEFA cu două luni înainte de finala sezonului următor. cu excepția finalei. Bayern Munchen. unul acasă și unul în deplasare.Barcelona și AFC Ajax (4 titluri). Competiția este organizată și se derulează anual într-o manieră similară Copei Libertadores dinAmerica de Sud. Participarea era posibilă doar echipelor câștigătoare ale titlului de campioană în ligile naționale și deținătoarei curente a cupei. iar apoi patru tururi finale eliminatorii. un stadiu de competiție în formatul grupelor (unde echipele vor juca în maniera disputării campionatelor interne: un meci pe teren propriu.

destinat campioanelor din țările cu uncoeficient UEFA mai slab. fiind în imposibilitatea de a-și apăra titlul. Această decizie a fost luată imediat după ce clubul englez Liverpool a câștigat competiția din 2004-2005. mai ales cu privire la calificarea celor 32 de echipe care vor constitui 8 grupe. De asemenea deținătoarea titlului Ligii Campionilor este calificată direct în faza grupelor. indiferent pe ce poziție se clasează în liga sa domestică. la un loc în afara ultimei poziții de calificare directa. iar pentru celelalte 10 locuri sunt create două tablouri diferite: tabloul campioanelor de pe care se califică 5 echipe. Astfel 22 de echipe sunt calificate direct în faza grupelor (față de 16 până în prezent). Calificarea pentru competiție este decisă de către poziția ocupată de echipele competitoare în ligile lor domestice. țări provenind din ligi domestice mai puternice fiindu-le alocate mai multe echipe. Din sezonul 2009-2010. Liverpool a terminat pe locul cinci în Premier League. UEFA a adus o serie de modificări competiției. Cluburile care joacă în ligi domestice mai puternice intră automat în fazele mai târzii ale competiției. și tabloul noncampioanelor de pe care se califică 5 echipe din campionatele primelor 15 țări în ordinea coeficienților. .permanent. regulile actuale ale competiției subliniază că trofeul va fi acordat permanent echipei care câștigă competiția trei ani consecutiv sau de cinci ori în total. Însă. într-un sistem de cotă-parte.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->