búvár zsebkönyvek Móra

SULYOK-VARGA

Szobanövények

BÚVÁR ZSEBKÖNYVEK MÓRA FERENC KÖNYVKIADÓ

ÍRTA SULYOK MÁRIA RAJZOLTA VARGA EMMA A BORÍTÓT URAI ERIKA TERVEZTE

© SULYOK MÁRIA, 1988 © VARGA EMMA, 1988

Egyszerűbb a szobai üvegház vagy más néven florárium készítése. Jó. Tanuljunk meg helyesen öntözni! Néhány kivételtől eltekintve ne álljanak vízben a növények. pálmára emlé­ keztető dracéna. amely nem más. ezért sokkal ritkábban kell öntöz­ nünk. Próbál­ kozzunk meg a növények szaporításával is. Ez a vízmennyiség a hőmérsék­ lettől és a begyökeresedéstől függően 4—6 napra elég. hogy a zárt térben tartott növények kevesebbét párologtatnak. egy karcsú törzsű. s talajuk is lassabban szárad ki. s a talajt tartsuk nyirkosan. Öntözéskor nedvesedjen át az egész földlabda. páraigényes csipkeharaszt vagy rejtettvirág. ha a tető s az oldalfalak eltolha­ tók. kis levelű filodendron vagy vesszőkaktusz a távoli földrészek üzenetét hozza lakásunkba. Sok örömünk lesz benne. száraz levegőjű. de porszárazak se legyenek. Mutatós virágtálakat is készíthetünk többféle azonos igényű növény összeültetésével. mint a virágablakok s floráriumok. A kisebb-nagyobb palackok ugyanolyan párás klímát biztosítanak az érzékenyebb növények­ nek. északi fekvésű ablakunk előtt fényigényes krotont. ugyanott egy kis palackban vagy befőttesüvegben nevelt. egy mennyezetre erősített kaspóból lecsüngő. barkácsoljon virágab­ lakot. A kiszélesített ablakpárkány elé kerül a belső üvegtábla. Tudnunk kell azonban. fűtött szobánkba nagy terme­ ­­.Kertészkedni már 10 X10 cm-en is lehet. ne erőltessünk kisméretű. 3 . Az efféle „üvegháznak" természetesen fűtést. Inkább csak permetezzük meg időnként a növényeket. Aki még többre vágyik. A növények helyes ápolása a kiválasztással kezdődik. mint egy terrárium. Kertészkedhetünk palackban is. amelyben növényeket tartunk. télen 10 C-ot igénylő főnixpálmát. a szoba ablak közeli sarkában. levegőztetést és árnyéko­ lást is biztosítanunk kell. ne ültessünk össze a virágtálba mérsé­ kelt öntözést igénylő szanszeviériát a vízkedvelő vízipálmával. egy folyton virágzó afri­ kai ibolya az íróasztal sarkán.

Májustól 10 naponként tápoldattal öntözzük. de a virágzás hosszan elhúzódik. ahol közel száz faja él. Valójában 1-1. Tavasz végétől őszig a szabadban nevelhetjük. októberke (Sedum sieboldii). A levágott hajtásvéget langyos vízbe dob­ juk. világos helyen 13-15 °C-on tartsuk. napos erkélyládába ültethetjük. Teleltessük 5-10 °C-on. ezért augusztusban mindig gyökereztessünk dugványokat a követ­ kező nyárra. Hazája Mexikó. Tavasszal ül­ tessük ki a szabadba. Egy-egy edénybe legalább 6-8 gyökeres dugványt ültessünk. Korallpiros fellevelei jelentéktelen virágocskákat öveznek. Mutatós ámpolnanövény.5 m-re növő cserje. mint a levéldísznövények. gondozása az előző fajjal azonos. ritkán öntözve. jó vízáteresztő legyen: 2 rész komposztföld. de akkor gyakrabban kell öntözni. amely annál ezüstösebb. Lamprantusz (Lampranthus conspicuus). Szaporítása. Októberi varjúháj v. s csak kéthetenként öntözzük. 4 . A kutyatej félékhez tartozik. Neve pompás őszi levélszínére utal. 4. 2 rész lombföld. minél több fényt kap. Télen hűvös. Szintén a var­ júhájfélék családjának tagja. 3. A varjúhájfélék csa­ ládjába tartozó pozsgás. Teleltessük 10-15 °C-on. majd néhány órát szikkasztva folyami homokba tesszük.1. amikor a szürkés­ zöld levelek élénk bíborszínűvé válnak. Szabadban sziklakertbe. Földje laza. napos ablakok. Hazája Dél-Afrika. bár fűtött szobá­ ban is áttelel. Csüngő varjúháj (Sedum morganianum). erkélyek pom­ pás növénye. bo­ rult időben becsukódnak. Hazája Madagaszkár. Pompás kutyatej (Euphorbia milii). Nyáron is kevesebb vizet igényel. 2. A meleg. ahol kerti növényként is kedvelik. A kristályvirágfélék családjába tartozik. Élénk színű. selymesen fénylő virágai napsütésben kinyílnak. 1 rész folyami homok keverékébe ültessük. Az egyéves példányok virítanak a leggazdagabban. Nyár végi dugvá­ nyozással szaporítjuk. vagy cserepekben az üvegezett ve­ randán tartjuk. Hazája Japán. Tavasszal vi­ rágzik.

tábla .I.

Hosszú nappalos. s ha a lakásnak van hűvös. egyszerű és telt virágú. de 3 °C-on is jól áttelel. Ma már több száz fajtája van. s csak ritkán öntözzük. vagy tegyünk táprudakat a földjébe. gyorsan gyökeresedik. amint lehet. ezért augusztusban gyökereztessünk friss dugványt utánpótlásként. Fukszia (Fuchsia x hybrida).1. Az idősebb növényeket ko­ szorúformában drótra futtatjuk. mert a túladagolással könnyen elpusztíthatjuk! A dugványok vízben gyorsan gyökeresednek. amely májustól az ősz beálltáig folyamatosan virág­ zik. A fuksziából törzses fácskát is ne­ velhetünk. Rozmaring (Rosmarinus officinalis). A száraz mediterrán vidékek jellemző. A selyemkórófélékhez tartozik. Az első fuksziát 1700-ban Charles Plumier francia botanikus hozta be Közép-Amerikából Európába. Nálunk védett fekvésben. apró. Tavaszszal. aromás illatú. mert mérgező permetezőszereket a lakásban nem használhatunk. Viaszvirág (Hoya carnosa). Vízben könnyen. s ha a növény sok fényt kap. A legrégibb időktől kezdve ismert gyógy. Gondosan tartsuk be az előíráso­ kat. A fürgén repkedő. 6 . A ligetszépefélékhez tartozik. 3. Vastag. áprilistól októberig virágzik. Má­ jus elejétől augusztus végéig rendszeresen tápoldatozzuk. világos helyisége. Az ajakosok családjába tar­ tozik.és fűszer­ növény. 1-1. A molytetű a fukszia veszedelmes kártevője. tegyük ki az erkélyre. például délre néző falak tövében szabadban is elég jól áttelel. Az edény­ ben nevelt rozmaringokat a fagyok beálltáig erkélyen neveljük. ablakba vagy kertbe. Nyár folya­ mán félfás dugványokkal szaporítjuk. Ha­ zája Dél-Kína s Ausztrália Queensland része. húsos levelű kúszócserje. Télen lehetőleg 6-10 °C világos helyen tartsuk. Szokatlanul kemény teleken azonban kifagyhat. A téli hónapokban mérsékeltebben kell öntözni. inkább ott teleltessük.5 m-es cserjéje. ha a talaj tápanyagban gazdag. a téli hónapokban fűtetlen helyen tartsuk. fehér rovarok ellen nehéz védekezni. ahol száz év alatt kedvelt cserepes növény lett. 2.

tábla .II.

üvegbura alatt gyökereztessük. Rafidofóra (Raphidophora decursiva). Ellensége a gyapjas pajzstetű. Tőosztással is szaporít­ ható. Fejdugványa a legértékesebb. 2. A hajtások hossza 20-30 cm. a leveleké 3-4 cm. Nevét Alphonse Pellion. télikertek mutatós talajtakaró vagy ámpolnanövénye. A kontyvirágfélék jól ismert tagja. az ingadozó hőmérsékletet s az időnkénti kiszáradást is. akvá­ riumi növényként. Jól tűri a fényszegény szobát. századi francia tisztről kapta. kúszó törzzsel. A tápanyagban gazdag talajt kedve­ li. Ha kevés fényt kap. A kifejlett rákvirág dúsan sarja­ dzik. floráriumok. 10 cm átmérőjű edénybe 8-12 gyökeres dugványt ültessünk.1.és melegigényes. nagy levelű növény. Pelliónia (Pellionia daveauana). Vízben könnyen. A kontyvirágfélék csa­ ládjából való. Hajtás­ dugványait meleg szobában. Kína Kvantung tartományából származik. a palackkertek. hazája India és Észak-Burma. szobai üveg­ házak. Jellegzetes torzsa virágzatából élénkpiros bogyótermések fejlődnek. Hazája Burma ennek a talaj fel­ színén kúszó és a csalánfélékhez tartozó növénynek. sőt víz alatt is tarthatjuk. 8 . gyorsan gyökeresedik. kártevői általában nincsenek. Igénytelen. Hajtásdugványokkal egész évben szaporít­ hatjuk. betegségei. színes levelei megfakulnak. Hálás növény: levágott hajtása évekig elél vízben. A kárte­ vőt nedves ruhával vagy szivaccsal le kell róla mosni. Mivel pára. ahol rácsra vagy egyéb támasztékra kúszhat. Keverjünk rostos tőzeget és folyami homokot földjébe. XIX. 40-60 cm magas. ha kell. 3. A tavaszi és nyári hónapokban tápoldattal vagy táprudakkal rendszeresen kezeljük. Rákvirág (Aglaonema modestum). fehér viaszos csomókban. Legszebb példányai azonban a talajban fejlőd­ nek. Dugványozással egész évben szaporít­ hatjuk. több­ ször is megismételve a lemosást. Nagy termetű. amely fő­ leg a levélfonákon jelenik meg. A levél fonáka élénk bronz­ vörös. ezért csak tágas szobába való.

tábla .III.

Előbb Angliában. melyek a virág színében. meleg szobában gyorsan tönkremegy. 2. amelyből a múlt század utolsó harma­ dában a kedvelt szobacikláment nemesítették. Ilyenkor egy-két sarjat gyökereztessünk meg vízben. Egy idő után azonban elöregszik. Csinos ámpolnanövény nevelhető belőle. A sárgán kívül minden szín. Szobaciklámen (Cyclamen persicum). Megél mind a hű­ vös. A Földközi-tenger keleti felén. Kúszócserje. mint a túlöntözésre érzékeny. A kankalinfélék családjá­ ba tartozik. A dugványozáshoz félfás dugványo­ kat szedjünk. 3. hogy éjszakára ne maradjon vízcsepp a levelek között és a bimbókon.vagy kapaszkodó fikusz (Ficus pumila). Kína és Ausztrália. A csuporkafélék családjába tar­ tozik. még a sima üvegen is. 2-3 cm hosszú levelekkel.és Németországban egyre több fajtát állítottak elő.és színárnyalat megtalálható köztük. Kapaszkodó gyökereivel megtapad bárhol. Úgy a kiszáradásra. A ciklámen a fűtött. Ehhez 12 cm átmérőjű edénybe 8-10 gyökeres dugványt ültessünk. Legjobb tálban tartani. 10 . Késő ősztől tavasz végéig virágzik. hazája: Japán. és felszívatni vele a nedvességet. Földje laza szerkezetű legyen. Vágott virágként is kedvelt. ezért rendszere­ sen adjunk tápoldatot vagy táprudat. vigyázva. majd Francia. s kezdjük elölről a nevelést. méretében. de könnyen kiszárad. formájában. nagy felületeket borít be. mind a meleg szobában. fejlődése abbamarad. Gyorsan fejlődik. 60 cm-es indáin egyre újabb és újabb növényeket fejleszt.1. ezért hű­ vös szobában. Ámpolna. üvegezett verandán vagy az ablak között kell tarta­ ni. Az eperfafélék tagja. Kolumbiából származik. A központi fűtést jól tűri. a levelek rajzoltságában különböztek egymástól. Téli­ kertek falának befuttatására kiválóan alkalmas. A folyamatos virágzáshoz és a foly­ tonos fejlődéshez sok tápanyagra van szüksége. Árnyékvirág (Episcia cupreata). s bura alatt vagy vízben gyökereztessük. Óvatosan kell öntözni. az alacsonyabb hegyek lombos erdőiben él ez a faj.

tábla .IV.

erős il­ latú virágokból áll. A levelek mérete igen változa­ tos akár hosszát. azt sűrűn benövi sarjakkal. a téli hónapokban kissé mérsékeltebb öntözés mellett. Levelük általában kard alakú. keresztirányú rajzolattal vagy hosszanti csíkozással díszített. 12 . föld alatti szárból erőtel­ jesen sarjadzik. 6 hét múlva jelennek meg. A kertészeti fajták neveit '-jellel írjuk. sokleveles példány azon­ ban csak jó körülmények között fejlődik: bőséges fényben. fácánlevél.1 . fajtára jellem­ ző. Van köztük másfél méter hosszú vagy csak 10-25 cm-es. Tőosztással vagy levéldugványozással könnyen szaporíthatjuk. Igazán szép. Az eddig ismert kb. s növekedése leállt. A levágott levelet 6 cm-es darabokra vágjuk. 5 faj él Dél-Afrikában s néhány Ázsia trópusi tájain. A homokot nyirkosan tartjuk. A szanszeviéria húsos. tigriske néven ismertek a különböző Sanseviéria fajok és fajták. trifasciata 'Hahnii' levélrózsát fejlesztő. amely a gyengébb fényviszonyokat és kiszáradást is jól tűri. S. A S. és a fajra. az agavék közeli rokonai. mind­ össze 10-15 cm magas tigriske. 20 °C körüli vagy inkább alacsonyabb hőmérsékleten. 'Golden Hahnii' fajtája sárgával. a kis lakások ideális növénye. fajtára jellemző méretét elérte. liliomra emlékeztető. kis termetű. így az l. amely fajra.2 . A liliomfélék családjába tartoznak. 'Silver Hahnii' fajtája ezüsttel csíkozott. sárga csíkozottságát. Az új növények kb. Virágzatuk kisebb-nagyobb fehér. akár szélességét nézzük. leveleit tá­ maszték nélkül megtartó. rendszeres. 2. trifasciata 'Laurentii' csak tőosztással tartja meg jellegze­ tes. s eredeti állásának megfelelően folyami homokba dugványozzuk. . La­ pos. Dugványozni csak az érett leveleket érdemes. Közismerten igénytelen növény. Érett az a levél. széles edénybe ültessük. Szanszeviéria. Némely fajtája. dúsan sarjadzó. 4-5 cm vagy 20 cm széles levelű. Feldarabolt leveleiből az alapfaj fejlődik. 60 faj többsége a trópusi Afrikában honos.

tábla .V.

ho­ mokos tőzegben jól gyökeresednek. ezek hónaljában nyílnak az ugyancsak sárga virágok. tápdús földbe ültessük át. és tegyük újra meleg helyre. leopoldi és a var. Brazília a hazája ennek a virággal s virág nélkül egyaránt szép. Az előző fajhoz hason­ lóan a medvekörömfélék családjának tagja. Madagaszkár a hazá­ ja. Végálló. A lecsípett hajtásokat ismét dugványozzuk el. Szobai vitrinek. 14 . Május közepétől augusztus végéig előzetes szoktatás. 2. Nálunk cserepes növényként általában egy „törpésítő" vegyszerrel kezelve hozzák forgalomba. A medvekörömfélék (Acanthaceae) családjába tartozik. párás levegőt igényel. tobozszerű virágzatát sárga fellevelek alkotják. 3-4 hétig pihentetni kell. Hipoesztesz (Hypoestes sanguinolenta). A dugványok levelét kurtítsuk felére.1. Elvirágzás után néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékleten. tömött bokrot nevel. Egyenletesen meleg. A levágott hajtások párás melegben. mérsékeltebben öntözve. a floráriumok növénye. Ter­ mesztésben e két változat hibridje van. amely a két szülő előnyös tulajdonságait egyesíti. hogy a párologtató felületet csökkentsük. így dúsan elágazódé. tőzeges. edzés után a szabadban is ne­ velhető. 10 cm-es. Afelandra (Aphelandra squarrosa).megindul a hosszanti növekedés. erős fénytől védett helyet. A szer hatása néhány hónap múlva elmúlik. louisae. laza. Akkor vágjuk vissza. de igényes dísznövénynek. A fiatal növényeket többször csípjük vissza. Elénk levélszíne bőséges fényben alakul ki. s akkor a növények nyurgulni kezdenek . a var. Eredeti ter­ mőhelyén két változata ismert. Hajtásdugványokkal szaporítható. ahol e színes levelű félcserje 50 cm magasra nő. A növény 40 cm magas.

tábla .VI.

Ha ez a szoktatás elmarad. A ginura fő dísze élénklila. A fészkesvirágzatúak családjába tar­ tozik. Aztán már csak a déli órákban árnyékoljuk néhány napig. A szá­ zad második felében a német nemesítők is sok új fajtát hoztak for­ galomba. Vízigényes.1. A téli hónapokban kissé mérsékeltebben. Végül megszüntetjük a beárnyékolást. lila) a kora tavaszi virág­ piacon. Hajtásdugványai könynyen gyökeresednek. Kúszó-. sokvirágú fajtákat. nyáron bőségesen öntözzük. de lakásban nem lehet nevelni. A kihelyezés előtt azonban edzeni kell a nö­ vényt. amely lakásban ámpolnanövényként a legmutatósabb. A cineráriát minél hűvösebb helyen tartjuk. selymesen fénylő szőrözöttsége ugyanis csak bőséges fényben alakul ki. A Kanári-szi­ getek fagymentes. Ma már sokféle fajtacsoportból és pompás színekből vá­ laszthatunk (fehér. A ginurához ha­ sonlóan a fészkesvirágzatúak családjába tartozik. a szobából kikerülő növény leperzselődik. Mivel az új hajtások a legszebbek. kék. Elvirágzás után nem lehet tovább tartani. Az angol és francia kertészek a múlt század első felében neme­ sítették az eredeti fajból az élénk színű. rózsaszín. esetleg el is pusztul. Májustól szeptemberig a szabad­ ban is nevelhetjük. 16 . nagy. Cinerária vagy csodaszem (Senecio cruentus). az elöregedett növényeket rendszeresen pótoljuk új szaporítású. dí­ szét veszti. párás örökzöld lomberdőinek növé­ nye. éjsza­ kára kint maradhat. Hazája: trópusi Kelet-Afrika. Magvetéssel szaporítják. hogy sok fényt kapjon. 2. annál tovább virágzik. piros. Legalább tíz napig valamilyen ráccsal vagy nádfonattal véd­ jük a közvetlen napfénytől. puha állományú levelei gyorsan lan­ kadnak. A felfüggeszthető díszcserepek általában 15-20 cm átmérőjűek. Egy ilyen edénybe három gyökeres dug­ ványt ültessünk. csüngő növény. Ginura (Gynura scandens). de hűvös. friss egyedekkel. fejlődésében visszamarad. s éjszakára vigyük vissza a szobába. Edényét lehetőleg déli fekvésű ablak elé függesszük. ki kell dobni.

tábla .VII.

Más fajok termése feketéslila vagy vöröslő. fonálszerű hajtása van. 2. grandiflora) közeli rokona. de van bordázott és levélszerű hajtású faj is. A pozsgás növények dugványát a levágás után néhány órát szikkasztanunk kell. A virágokból gyöngyszerű fehér bogyótermé­ sek fejlődnek. hűvös. krémszínű. igazán hálás növények. de nem emlékeztet az oszlopos vagy gömb alakú. + 2 4 és +3 °C-on egy­ formán jól áttelelnek. A porcsinfélék családjába tar­ tozik. párás trópusi er­ dők fánlakó epifita növényei. amint azt a 3. Porcsin (Portulaca umbraticola). Vízben gyökereztessük. Nyáron a szabadban is nevelhetjük őket. Többségüknek csüngő. Ámpolnanövény­ ként érvényesül leginkább rajzos alakú hajtásrendszerük. lásd a 2. R.1. meleg erkély. A különbség az életmódban kere­ sendő. szára.és ablakládák szép virágos növénye. R. levele szintén húsos. Bí­ borvörös. pozsgás. sziklás hegyek lakói. A terméshúsból kifejtett magvakkal is szaporíthatjuk. a vesszőkaktuszok a meleg. Vesszőkaktusz (Rhipsalis). heterocladát. Az ismert és kedvelt egynyári porcsinrózsának (P. sötét és világos rózsaszín fajtái vannak. Míg a kaktuszok általában a száraz sivatagok s a magas. Mint minden pozsgás növény. kü­ lönben könnyen megrothad. de később kapunk mutatós méretű növényt. hajtásai azonban hosszabbak. Napos.-3. hajtásdugványozással jól szaporít­ ható. Ámpolnanövényként is alkalmazhatjuk. A vesszőkaktuszok nagy tűrőképességű. esetleg sárgák vagy hal­ vány rózsaszínűek. s csak utána rakjuk be folyami homokba. S míg a többi kaktusz kizárólag az Újvilágban honos. Az apró virágok fehérek. capilliformis-nál figyelhetjük meg. A porcsint szeptemberben szedett dug­ ványok formájában. a vesszőkaktuszokat Afrikában és Ceylonban (ma Sri Lanka) is megtaláljuk. csüngők. A nemzetség a kaktuszfélék család­ jába tartozik. tövisekkel borított kaktuszokra. Hidegházban természetesen nem szabad ön­ tözni. 18 . Hajtás­ dugványozással könnyen szaporíthatók. világos helyen teleltessük át.

VIII. tábla .

Nyáron rendszeresen. 20 . ha mesterségesen a fény megvoná­ sával nem befolyásolják. Sarjika (Bryophyllum). Kövirózsacserje (Aeonium canariense). Rövid nappalos nö­ vény. mint latin neve is mutatja. 30-50 cm magas. lilás rózsaszín. A levelek pozsgásak. Levél. Mutatós fácska. Ernyős virágzata korallpiros. a Kanári-szi­ getek. Európában 1928 óta termesztik. B. (Elevenszülés = viviparid). Nyáron szabadban is nevelhetjük. 2-4 cm szélesek. télen ritkán öntözzük. amelyet nyáron a szabadban. 3. Lehe­ tőleg 15-16 °C-on teleltessük.neve kifejező.1 . s új növényekké fejlődnek. Korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana). narancsvörös vagy sárga színű. Hazája Madagaszkár. Virága egyik fajnak sem jelentős. mind latin (=csírázó levél). A varjúhájfélékhez tartozó nemzetség­ nek mind magyar.és hajtásdug­ ványokkal szaporítjuk. 1. Szabadföldi nyaraltatását árnyékolással kell kezdeni.-2. télen üvegezett verandán vagy világos lépcsőházban nevelünk. alacsonyabb hőmérsékle­ tet és mérsékelt öntözést kívánnak. Ugyancsak a varjúhájfélék családjába tartozik. A levágott hajtást legalább egy napig szik­ kasztani kell. A többi pozsgás növényhez hasonlóan sok fényt. Kora tavasszal virágzik. Hazája. húsos szárú és levelű növények jellegzetessége a leveleken meg­ jelenő sarjnövénykék tömege. felfelé törő növény. 4. Levél. s hazája is Madagaszkár. Az idős növény eléri a 60-80 cm magasságot is. E pozs­ gás. Átültetését a tavaszi hónapokra időzítsük. levelei 12-15 cm hosszúak. püspöklila. Sokágú törzse soklevelű levélrózsában végződik. A 2.és hajtásdugványokkal egész évben szaporítható. inkább jellegzetes sarjaik miatt kedveltek. 50-70 cm magas. Bryophyllum tubiflorum. Szintén a varjúhájfélék családjából való. Fehé­ reszöld virágzata jelentéktelen. amelyek egy idő után lepotyognak. daigremontianum hazája is Madagaszkár.

tábla .IX.

Ha túlságosan felnyurgult már. A liliomfélék családjába tartozik. A lakásokban mutatós. széles koronájú. Ha a rendelkezésére álló teret kinövi. karcsú törzsű. majd léggyökereket ereszt a talajba. a fikusz pedig önálló növényként él tovább. Szaporítása félfás dugványokkal történik. amelybe több hálás szobanövény tartozik. Linné egyik barátjáról. J. a lakások egyik legszebb és leghálásabb pálmahelyettesítő növénye. szá­ zadban élt német botanikusról. vagyis fejdugványt készítsünk. 22 . levélkoronás fa. s kezdetben epifita életmódot folytat. Hazájában. Chr. Tarkalevelű sefflera (Scheffiera arboricola 'Variegata'). Miután fényszegény helyen is kielégítően fejlődik. a XVIII. Lakásban a 20 °C körüli hőmérsék­ letet kedveli. Indiában hatalmas termetű. Eredeti termőhelyén fafojtó tulajdonsága is ismert: magja más fák koronájába jutva kicsírázik. Félfás dugványait tél végén vízben gyökereztessük. és a levélkoszorút fogjuk össze befőttesgumival. sőt a visszavágott tő is újra kihajt. csüngő ágú fa. tenyérnyi levelekkel. Kelet-Afrikában 5 m magas. Az eperfafélék családjába tartozik. Schefflerről nevezték el a nemzetséget. hogy a tejnedve el ne csorogjék.1. szed­ jük le az alsó leveleket. egyenes törzzsel. 2. vágjuk vissza a hajtás végét. hogy a gazdanövényt a szó szoros értelmében megfojtják.A boros­ tyánfélék családjába tartozik. Sávos dracéna (Dracaena deremensis 'Warneckii'). Csüngőágú fikusz (Ficus benjamina). Az eredeti faj hazájában. A visszamaradó törzset is feldarabolhatjuk és dugványozhatjuk. A 3-4 le­ veles hajtásvégeket vízben vagy homokos tőzegben gyökereztessük. jól fejlődik. A ta­ kácsatka-fertőzéstől kell óvni. csüngő ágú fácska. amely átlagos gondozás mellett egyenletesen. metszéssel jól alakítható. 3. Nálunk is gyakran a menynyezetig nő. Levágás után kézmeleg vízbe kell tenni. A táblán látható faj hazájában. Ausztráliában 20-30 m-re növő fa. amelyet vízben kell meg­ gyökereztetnünk. Idővel a gyökerek olyan tömegben fejlődnek s úgy megvastagodnak.

X. tábla

1. Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata). A páfrányfélék családjába tartozó trópusi faj. Páraigényes, mint minden páfrányt, védeni kell a tűző naptól. A szobai párásító közelében, de világos fürdőszobá­ ban is jól érzi magát. Télen, ha a párás növényházból hirtelen kerül a száraz szobalevegőre, könnyen elpusztulhat, ezért csak a fűtési szezon végén vásároljuk meg. Sarjakkal, tőosztással szaporíthat­ juk. Legjobb talaja: rostos tőzeg-, korhadt fakéregdarabok, lomb­ föld, érett trágya, homok és perlit keveréke, Ezt a földet adjuk a 2.-3. Csipkeharasztoknak is. (Selaginella apoda és S. kraussiana). A S. apoda hazája Észak-Amerika, a S. kraussianáé Dél-Afrika. Igen páraigényesek, a száraz szobalevegőben gyorsan elpusztulnak, palackkertekbe, szobai üvegházakba, floráriumokba ajánljuk. 4. Keserűlevél (Exacum affine). A tárnicsfélék családjába tartozik. Hazája az Arab-tengerben fekvő Szokotra szigete. Több hónapig hozza virágait. Elvirágzás után nem érdemes tovább nevelni. Mag­ vetéssel szaporítsuk évente kétszer, február-márciusban és augusz­ tusban. Előbb tűzdelni kell, majd kettesével 10-12 cm-es cserépbe ültessük. Egyszer csípjük vissza. 5. Szobafűpalka (Scirpus cernuus). A palkafélék családjának tagja. A mediterrán vidékek mocsári növénye, fonalszerű, üde zöld 20 cm-es hajtásokkal. Ámpolnanövény, de nehogy a fűtőtest fölé akasszuk! Évente egyszer tőosztással meg kell újítani. 6. Mesevirág (Achimenes hybrida). A csuporkafélék családjába tartozik. Hazája Közép- és Dél-Amerika, de tiszta fajokat csak bo­ tanikai gyűjteményekben láthatunk. A boltban a gazdagon virágzó hibrideket kínálják. Nyár közepétől kora őszig virágzik. Ősszel a locsolást fokozatosan abbahagyva, mogyorónyi rizómákba húzó­ dik vissza, amelyeket február közepéig szárazon kell pihentetni. Ekkor 12 cm-es cserépbe, 2 cm mélyen, laza, tőzeges földbe 8 rizómát ültetünk, s meleg szobában rendszeresen öntözzük.

24

XI. tábla

laza szerkezetű legyen. pistikevirág (Impatiens walleriana). amelyet feltűnő. A sarjakkal könnyen szaporíthatjuk. Zöldike (Chlorophytum comosum 'Variegatum'). erkélyekre ültessük. Levelei 15-20 cm átmérőjű levélrózsát alkotnak. a leggazdagabban azonban a nyári hónapokban. A fájvirágfélék családjába tartozik. Beültetés után egyszer csípjük viszsza.nyár folyamán jelenik meg. hogy dúsabb legyen. Az eredeti faj hazája Dél-Afrika. erkély­ re. Indás kőtörőfű (Saxifraga sarmentosa). Szép ámpolnanövény is. téli takarással szabadban is nevel­ hetjük. A fajták fehérek. Ma már számtalan fajtája került a piaci forgalomba. a lila és a piros sokféle árnyalatában virítanak. 30-60 cm hosszú indákon nevelt sarjai viszont nagyon mutatósak. hálás és igénytelen. Védett fekvésben. Egész évben folyamatosan virágzik. 'Tricolor'. északi ablakokba. Ma­ gyar neve nagy vízigényére vall. Az erős. a kertben pedig félár­ nyékba. Virágzata apró. fehér virágokból álló fürt . 20 °C körüli szobahőmérsékleten azonban jól fejlődik. Szobanövényként. 26 . Fehérrel csíkozott fajtája a legelterjedtebb s leg­ népszerűbb. A lecsípett hajtásvéget vízben ismét meggyökereztethetjük. Szép fajtája a 3/a S. A liliomfélék családjába tartozik. Elnyűhetetlen. ablakba tehetjük. Fonalszerű indái 20-40 cm hosszan lecsüngenek. égető naptól óvni kell. Trópusi Afrika hegyi erdeiből származik. vagy a rózsa­ szín. ezért keleti. s rajtuk sarjnövények fejlődnek. nyu­ gati. élénk levélszíne miatt kedvel­ nek. 2. s. 1850 óta ked­ velt szobanövény. 3. Kevesebb sarjat is hoz. Telt virágú fajtái is vannak.1. Talaja savanyú kémhatású. kerti virágként egyformán nevelhetjük. Hazája Japán és Kína. A kőtörőfűfélék csa­ ládjába tartozik. Vízifukszia. és hőigénye is magasabb. főként félárnyékos sziklakertbe telepítve. A színesek kö­ zött gyakori a fehér közepű virág. Virágzata jelentéktelen. melyekkel könnyen szaporít­ hatjuk. érzékenyebb. Gyengébb növekedésű.

XII. tábla .

Virágos és virágtalan állapot­ ban egyaránt mutatós növény. 3. gyűjtsünk esővizet. Lapos levélrózsájának átmérője 30-40 cm. Az elvirágzó növény azonban sarjakat nevel. ezért drótszerű gyökerük el­ sősorban a fához tapadást. gyűjtik össze. A víz lehetőleg lágy legyen. A le­ velek szélessége 3-4 cm. és ezekkel szaporíthatjuk. Neoregélia (Neoregelia princeps var. Az elő­ zőkhöz hasonlóan Brazília a hazája. érett trágyából és homokból álló laza keverékbe ültetjük. Rövid indákon sok sarjnövényt fejleszt. Ugyancsak Brazília a hazája. nem a táplálékfelvé­ telt. csak nyirkosan tartjuk. vérvö­ rös fellevelek között nyílnak. mivel epifita. A növény mindössze 10 cm-es. Ez a jelenség jellemző a broméliáknál. de a levélszíneződés hónapokig tart. A szívlevelek virágzáskor élénkpirosra színeződnek. végül az egész levélrózsa elpusz­ tul. és vigyázva. 3 cm széles levelekből áll. A tavaszi és nyári hó­ napokban 10 naponként l% 0 . Brazília a hazája. Függő neoregélia (Neoregelia ampullacea). mint egy kútban. vagy legalább alapos forralással lágyítsuk meg öntözővizét. 40-50 cm átmérőjű levélrózsája ugyanis krémfehér hosszanti csíkozású.1. Dél-Amerika középső ré­ szén mintegy 80 Neoregelia faj él. Az ananászfélék családjába tartozik. rögzítést szolgálja. Karcsú. félig érett lombföldből. A broméliák gondozása eltér a többi szobanövényétől. marechalii). Az esővizet levélrózsájukban. 2. Háromszínű neoregélia (Neoregelia carolinae 'Tricolor'). gyökér­ vagy kéregdarabhoz rögzítve. A vízben oldott tápanyagot a levelek e célra módosult sejtjei szív­ ják fel. A nagytölcsérű broméliák fölé akasztva szobában is nevelhetjük. rostos tőzegből. Ezért a levélrózsában mindig legyen víz! Fenyőkéregdara­ bokból. Fehér virágai a levélrózsa közepén. A kis virágok gyorsan elvirítanak.e s Wuxal-oldatba is mártsuk be. a közepén megjelenő kék virágokkal igen mutatós. Mivel mind a trópusi erdők fánlakó epifitái. színes levélrózsája. Ha lehet. 5 naponként márt­ suk néhány percre szobahőmérsékletű vízbe. 28 . Kb.

tábla .XIII.

Több kedvelt szobanövényt találunk a pik­ kelyvirágok között. Virágzatuk kalászra emlékeztető lapított füzér. Körülbelül ekkora a virágzat is. Maga a virág rövid életű. H. de a virágzat a színes felleve­ lekkel tartósan díszít. Tölcsérükben mindig álljon víz! 30 . Több fajtája kapható az üz­ letekben. Fajtái a levél csíkozottságában. A 28. palackok. amely mind virágos. A virágok az élénk színű. W. a levélrózsa és a virágzat méretében különböznek egymástól. Kis termete miatt a floráriumok. A nemzetséget a broméliaféléknél eléggé szokatlan puha állományú. Mind cserépben. A kb.és Dél-Amerika. aki a botanika professzora volt Amszterdamban. Sötétsávos vrízea (Vriesea splendens). Az egyik leggyakrabban termesztett bromélia. Az öreg levéltölcsér elvirágzás előtt. Vriesea carinata. Képün­ kön a Vriesea 'Meyer's Favorite 35-40 cm-es levéltölcsérével a ki­ sebbekhez tartozik. Vriesea carinata 'Vulkana'. fedelékesen álló fellevelek hónaljában alul­ ról felfelé nyílnak. ép szélű levelekből álló levélrózsa jellemzi. Termése repítőszőrös mag­ vakat tartalmazó tok. Az üde zöld levélrózsa átmé­ rője 20-25 cm. de Vriese-ről nevezték el (1807-1862). A virágokból a termő és a porzók hosszan ki­ nyúlnak. 1. Sarjakkal lakásban is szaporíthatjuk. A leveleket gyakran keresztirányú vagy hálózatos rajzolat díszíti. 100 faj hazája Közép. 3. a levél­ rózsa középső részén hozza az új sarjat. mind virágtalan állapotában mutatós. mind ág. szobai üvegházak kedvelt növénye. köztük az egyik legmutatósabb változat a 2. Brazília a hazája. oldalon ismertetett ültetési anyagba kell ültetni a vrízeákat is. Életmódjuk a legtöbb broméliáéhoz ha­ sonlóan epifita.A vrízea vagy pikkelyvirág (Vriesea) az ananászfélék családjának egyik legismertebb nemzetsége.vagy gyökérdarabhoz rögzítve nevelhetjük. amelynek virágzati tengelye valami­ vel hosszabb s elágazó. Hazája Guyana.

XIV. tábla .

A mintegy 150 faj hazája Közép. mint a következő fajé. amely a köz­ ponti fűtésű lakásokban is jól érzi magát. Rövid életűek. Bra­ zíliából származik. Akkor kell leválasztani. Brazília a hazája. Mielőtt a virágot hozó tölcsér elpusztul. Sok fényt kapjon! Ha megfele­ lően neveljük. de a fellevelek 3 hónapig. A 28. discolor). a sarj 1. 610 cm széles. s tövénél megjelennek a gyökérkezdemények. a kék virágból kinyúló termő piros.és Dél-Amerika. A vi­ rágzat akár a tövén. Az elágazódó virágzati tengely hossza is 30-40 cm. Bíborlila levélfonákával virágtalan állapotban is mutatós. A korallpiros csé­ sze felfújt. népszerű szo­ banövények tartoznak az ananászfélék családjának ebbe a nemzet­ ségébe. Bogyócskás lándzsarózsa (Aechmea miniata var. Széles körben termesztett. 1. A töl­ csér közepében mindig legyen víz. amikor az új levéltölcsér már kialakult. néha még tovább is megtartják színüket. oldalon ismertetett talajkeverékben gyors fejlődésnek indul. Né­ mely fajta levele teljesen ezüstös színű. E pikkelyek védik a növényt a túlzott párologtatástól. Nevelése és szaporítása a másik lándzsarózsáéval azonos. a nagyméretű levél­ rózsa s a díszes levélrajzolat. s szúrós tüskék helyett csak finoman fogazott. A virágzat változatos. Levele puhább. 32 . akár vázába téve rendkívül tartós. A levélrózsa átmérője 40 cm. hólyagszerű. tüskés élű vagy fogazott levél. ezüstös harántcsíkokkal díszített levél alkotja. 1-3 sarjat hoz. Csíkolt vagy rózsaszínbugájú lándzsarózsa (Aechmea fasciata). Virágzata a levéltölcsér közepéből tör elő. Jellem­ zőjük a kemény. A kék virágok az élénk rózsaszín virágzati felle­ velek hónaljában nyílnak. ezért a leghálásabb virágzó szobanövényünk egyike.5-2 év múlva virágzik. 2. Felfelé álló levéltölcsérét 15-20 szúrós élű.A lándzsa rózsa (Aechmea) fajok neve görög eredetű: az aichme szó lándzsahegyet jelent. A csíkozást viaszpikkelyek alkotják. E sarjakról lakásban is ismételten virágoztatható.

XV. tábla .

A levél éle finoman tüskézett. s kb. 40 cm magas Guzmania sangui­ nea törpe fajtája. fehéres színű virágok ezek között nyílnak. a talajhoz simulók. 3. Ha nem választjuk le a sarjakat. Szintén az ananász­ félék családjába tartozik. díszét veszti. Az egész növény mindössze 8-10 cm-es. és a sarjakat hagy­ juk a helyükön. Valamennyi Brazíliában honos. az apró. Az elvirágzott tölcsért. A levelek viszont díszesek. A levél­ rózsa átmérője 5-6 cm.1. laza szerkezetű legyen. mikor elpusztul. A kö­ zépső levelek sokkal rövidebbek. Gazdagon sarjadzik. Virágzáskor a középső levelek élénk na­ rancsvörösre színeződnek. jellegzetes színe csak bőséges fényben alakul ki. gyakran pompás rajzolat díszíti őket. A levélrózsák a legtöbb fajnál laposak. vágjuk ki. Fényszegény helyen visszazöldül. A floráriumok. Hazája Kelet-Brazília. A legtöbb broméliával ellentétben nem epifiták. szélességük 3-4 cm. Földjük humuszban gazdag. hoszszanti vagy harántcsíkozással. Rövidkocsányú guzmánia (Guzmania sanguinea 'Brevipedicellata'). hanem talaj­ lakók. Nagy kár. akkor a növény telepszerű lesz. a levelek hossza 30 cm körüli. csak eltávolítjuk a levirágzott levélrózsát. és több sarj virágzik egyszerre. Cryptanthus bivittatus 'Red Star'. Köz­ tük talán a legszebb a 2. A rejtettvirág (Cryptanthus nemzetség) az ananászfélék család­ jába tartozik. Virágzata narancsvörös vagy a 'Citrinum' fajtánál citrom­ sárga fellevelek között fehér. Élénk. szobai üvegházak. A levélrózsa átmérője 20 cm. Fészektőrózsa (Nidularium billbergioides). Ezzel együtt a palackok s kisebb floráriumok kedves növénye. palackok hálás. Leginkább kora tavasszal virít. jelentéktelen. mindössze 12 fajjal. A Kolumbiából származó. 34 . Levélrózsájának átmérője 40-45 cm. szép növényei. Legjobb ezek talajába ültetve nevelni. hogy ez az elszíneződés mind­ össze 10-14 napig tart. egy év múlva a sarjak is virágoznak.

tábla .XVI.

Jól keresztezhetők. A levéltölcsér közepében mindig legyen víz. ezért a nemesítők szívesen foglalkoznak a guzmániákkal. Levelei puha állományúak. A fajt a lapos. A palack aljára terítsünk rostos savanyú tőzegből. folyami homokból. érett komposztból készített keveré­ ket. Cryptanthus acualis 'Marian Oppenheimer' nevűt ismertetjük. s homokos tőzegben. Ab­ lakpárkányon vagy ablak közelében helyezzük el. A fajta élénk rózsaszín színe bőséges fény­ ben alakul ki. táblán bemutattunk már egy rejtettvirág (Cryptanthus) fajtát. majd fedjük le a talajt apró gyöngy­ kaviccsal. táblán bemutatott guzmánia (Guzmania) nemzetségbe mintegy 80-90 faj tartozik. A színes fellevelek 8-10 hétig díszlenek. Guzmania 'Amaranth'. Jól mutat kisebb palackban önmagában. Csak 8-10 naponként öntsünk. Itt most a nagyon mutatatós 2.A XVI. Helyezzük bele a növényt. A sarjakat lakásban is tovább nevelhetjük. az utóbbi évtizedben új fajták sora jelent meg a virágpiacon. Hazájuk Perutól Nyugat-Indiáig ter­ jed. A sarjat óvato­ san kicsavarjuk. Evekig szép szobadísz. a hullámos levélszél s az enyhén tüskés levéléi jellemzi. talaját tartsuk nyirkosan. A virágok fehérek. A Cryptanthusok a levélrózsa közepén hozzák az új sarjat. vagy inkább csak csö­ pögtessünk rá egy kevés vizet. 1.melyek a központi fűtésű lakások száraz levegőjét is jól tűrik -. kicsi levélrózsa. A bíborlila fellevelekkel borított virágzati ten­ gely 30-40 cm magas. üvegbura alatt meggyöke­ reztetjük. A levélrózsa átmérője 30-40 cm. s mivel hálás szobanövények . 36 . minden kísérő növény nélkül. A XVI.

XVII. tábla .

e két hibridnek levéltölcsérében is legyen mindig víz. Tavasztól őszig nevelhetjük az erkélyen vagy a kertben is. 1. 38 . 1884-ben állították elő a Billbergia decora s a Billbergia nutans keresztezésével. sokat tűrő broméliahibridet mutatunk be. 15-20 cm át­ mérőjű levélrózsája bronzvörös. annál élénkebb a bronzvörös szín. A bántatlanul fejlődő növényeken több virágzat nyílik egyszerre. jól szaporít­ ható. a tölcsér átmérője 25-30 cm. születés­ napját. Elviseli a páraszegény körülményeket. Virága jelentéktelen. a rossz fényviszonyokat és a dohányfüstöt. A Cryptobergia rubra a Billbergia nutans és a Cryptanthus bahianus keresztezéséből származik. s az ablak elé akasszuk. Virágzata bókolva hajol ki a tölcsérből.E táblán két népszerű. Mind­ két hibrid a sarjakkal bármelyik évszakban könnyen. Öntözéskor az egész növényt mártsuk be a vízbe. felfelé állók. Ámpolnanövényként kosárban vagy kerámiaedényben egyformán mutatós. s annál ezüstösebb a pikkelyezettség. A legigénytelenebb szobanövények egyike. tüskés élű levelekből áll. Laza. ezüst viaszpikkelyekkel borított. Mint minden broméliának. tőzeges földbe ültessük. nyá­ ron pedig 10 naponként tápoldatba is. Rendkívül erőteljesen sarjadzik. Az osztatlanul fejlődő növény telepet alkot. Minél több fényt kap. 2. A két szülő előnyös tulajdon­ ságait örökölte: az igénytelenséget s a szép levélszínt. Levelei 30-40 cm hosszúak. Erőteljesen sarjadzik.vagy kéregdarabhoz rögzítsük. A Billbergia x windii a közelmúltban „ünnepelte" 100. Gyökér.

tábla .XVIII.

Hazája Polinézia. Az alsó két levelet távolítsuk el. átmérője pedig a 2-3 m-t. élénk színű levelekkel.1. valamint ritkább átültetés­ sel növekedését visszafoghatjuk anélkül. hogy a párologtató felület csökkenjen. vízben gyökereztessük meg. A dugványt a levélcsomó alatt 2-3 mm-rel vágjuk le. nagy lakásba való. Madagaszkáron és Afrika trópusi tájain is él. a Madagaszkáron honos Pandanus utilis. A táblán látható faj levelei a nemzetségre jellemzően a törzs körül csavarvonalban helyezkednek el. Pandanusz vagy csavarpálma (Pandanus sanderi). Ha szára­ zabban tartjuk. 2. Néhány faj a csendes-óceáni szigeteken. a megmaradó leveleket kurtítsuk felére. Mivel vízparti növény. Törzsén folyamatosan sok sarjat hoz. de Ame­ rika trópusi tájain is sokfelé kivadult. azt is jól elviseli. Rendkívül gyors növe­ kedésű. Így csak tágas. hogy díszértékéből veszí­ tene. A trópusi vízpartok jellegzetes mangrovenövényei: támasztógyökereivel ki­ pányvázza magát az iszapba. s mivel a fiatal példányok a legmutatósabbak. A Földön élő mintegy 250 csavarpál­ ma hazája Indonézia szigetvilága. majd ültessük be bár­ milyen jó minőségű földbe. edénye állandóan vízben állhat. Akad köztük azonban 20 m magas is. Erre utal a nemzetség magyar neve is. A legtöbb faj alacsony törzsű. s ezzel. vé­ kony hajtásokkal. bár e növény nem pálma! Gyorsan fejlődik. igénytelen. évente érde­ mes újra szaporítani. A sarjakat óvatosan válasszuk le. 40 . ilyen pl. 60-100 cm magas cserje. s így a gyakori áradások nem sodor­ ják el őt. A medvekörömfélék családjába tartozik. A csavarpál­ mafélék családjába tartozik. Pszeuderanthémum (Pseuderanthemum atropurpureum). és a lakásban is eléri a többméteres magassá­ got. széles levélkoronával. Levágott hajtásvégei vízben jól gyökeresed­ nek.

XIX. tábla .

Hazájuk Kelet-India. Hazája Mexikó és Peru. igénytelen szobanövények. folto­ zott levelei igen mutatósak. ha sok fényt kap. A kontyvirágfélék családjába tartoznak. Mindhárom szcindapszuszt könnyen szapo­ ríthatjuk hajtásdugványokkal. Gyors fejlődésű ámpolna.vagy kúszónövény. Kúszó. Virág nélküli hajtásait üvegbura alatt gyökereztessük. vízinövényként is használhatjuk. de a sárga fellevelek sokáig díszlenek. Mivel sokkal kevesebb klorofillt tartalmaz. Virágai rövid életűek. Méteresre növő cserje. A szcindapszusz (Scindapsus) fajokból mintegy 20 él Földün­ kön. csüngő hajtásain a 6-10 cm hosszú és 6-8 cm széles levelek szórtan helyezkednek el. a legismertebb faj. Ezüstszürkével pettyezett. l/a Scindapsus aureus. A Salamon-szigetekről származik. Az egyleveles dugványokból is ne­ velhetünk új növényt. kár­ tevők sem bántják. csak a 70-es évek táján kezdték el termeszteni. s kétszer-háromszor csípjük vissza. Idős hajtásain a levelek sok­ kal nagyobbak: 20-60 cm hosszúak. Nagyon elterjedt. elviselik az időnkénti kiszáradást is. 20-50 cm szélesek. Csak akkor virágzik rendszeresen. Leggyakrabban a var. Az 1/c Scindapsus pictus hazája Indonézia. az indiai szigetvilág s Új-Guinea. Az előző fajnál lassúbb fejlődésű s va­ lamivel igényesebb. fejlődése lassúbb. Eltűrik a kedvezőtlenebb fényvi­ szonyokat. argyraeus változatát szaporítják. Kedvelt fajtája az 1/b 'Erich Gedalius' majdnem tiszta fehér levelű. Betegségek. Pahisztahisz (Pachystachys lutea). az új növény ismét kismé­ retű leveleket hajt. A medvekörömfélék család­ jába tartozik. 12 cm-es cserépbe két gyökeres dugványt ültes­ sünk. amely rácsok befuttatására is alkalmas. 2. amelyek a magasabb és az alacsonyabb hőmér­ sékleten egyaránt jól fejlődnek.1. Hajtásait akváriumban. Új szobanövénynek számít. 42 . Télen kissé mérsékeltebben öntözzük. vízben három hét alatt meggyökeresednek. Ha a nagy levelű hajtásokból dugványt készítünk.

tábla .XX.

Zöldesfe­ hér virágai ősszel nyílnak. Valamennyi borostyán jól szaporítható hajtásdugványozással. amelyek tenyeresen 3-5 karéjúak. 2. A 1/b Hedera helix 'Crispa' levelei nem karéjozottak. Sok fajtája van forgalomban. A közönséges borostyánnál és fajtáinál melegigényesebb. Vízben gyökereztes­ sük. karéjozottságában. jól viseli a kedvezőtlenebb fényviszonyokat is. A közön­ séges borostyán (Hedera helix) hazai erdőink örökzöld kúszócser­ jéje. Virágzó. kékesfekete bogyótermése tavasszal érik be. Léggyökerekkel kapaszkodik. Az l/a Hedera helix 'Glacier' fajta leveleinek hossza 4-6 cm. Hedera canariensis 'Variegata'. Ámpolnanövényként. jól ismert borostyánlevelekkel. Ha nagyobb felületet akarunk be­ futtatni borostyánnal. 3-15 °C-os helyiségek növénye.A borostyán (Hedera) nemzetség a borostyánfélék családjába tar­ tozik. szélessége 3-5 cm. 44 . mélyzöldek és fodros szélűek. de szükség szerint az év folyamán bármikor vághatunk dugványokat. A téli hónapokban csak mérsékelten öntözzük. szemben a földön kúszó. kúszónövényként alkalmazhatjuk. üvegbura vagy nejlontasak alatt. E kedvelt szobaborostyán a Ka­ nári-szigetekről származik. A dugványozás legkedve­ zőbb időpontja augusztus második fele. 10 cm-es cserépbe legalább 3 gyökeres dugványt ültessünk. A 20 °C fölötti hőmérsékletet azonban már nem kedveli. termő hajtásain ép szélű. Alacsony hőmérsékletű (3-10 °C) helyiségek. így szobában is nevelhetjük. Ezek a levél méretében. A közönséges borostyán és fajtái fényszegény erkély. Mindkét fajta a hűvösebb. tojásdad leveleket hoz. s a nyári hónapokban rendszeresen öntözzük tápoldattal. lépcsőházak dí­ szítésére a közönséges borostyán is alkalmas. színezettségében különböznek egymástól. az előnevelt növényeket dézsába telepítsük.és ablakládák beültetésére is alkalmasak. Európában és Ázsiában mintegy 7 borostyánfaj él. A tarka levelűek érzékenyebbek a téli fagyokra.

tábla .XXI.

A déli. Érzékeny bőrűeken a tejnedv kiütést okozhat. Két-három hétig tartsuk elkülönítve. Ezek a levél mé­ retében. E szép levélszín azonban csak bőséges napfényben alakul ki. Az eddig ismert 14 krotonfaj hazája Indonézia és Polinézia. 46 . Ott eléri a 3 m magasságot is. A zöl­ dön kívül a sárga. Vigyázni kell. hogy az egyébként mérgező tejnedv kifolyását megakadá­ lyozzuk. Erős fertőzésnél a növény elpusztul. 24-26 °C-os párás melegben kb. hogy nincs-e rajta betegség vagy kártevő. rózsaszín.Kroton (Codiaeum variegatum). A levágott hajtásvégeket azonnal dobjuk kézmeleg vízbe. A dugvá­ nyokat tőzeg és folyami homok keverékébe ültessük. Szaporításának legkedvezőbb időpontja a januártól márciusig tartó időszak. Kártevői közül a takácsatka a legveszélyesebb. Általános jó tanács: növényszerzeményünket soha ne tegyük régi növényeink közé. meleg levegőben szapo­ rodik el gyorsan. délnyugati. csíkok jellemzik az egyes fajtákat. 3 hét alatt meggyökeresednek. délkeleti fekvés a legjobb. Szívásuk nyomán a levél fakó lesz. a trópusokon azonban a kertekben mindenütt ültetik. hogy 15 °C alá ne süllyedjen a hőmérséklet! Mind­ három kedvezőtlen tényező levélhullást okoz. foltok. A kutyatejfélék családjába tartozó cserje. ezért óvni kell a fertőzéstől. tűzpiros. A krotont mindig ab­ lak elé kell állítani. majd lehullik. Levélhullást okoz az ablakréseken beszivárgó hideg is. formájában és színében különböznek egymástól. mélyvörös. A krotonnak számtalan fajtája van forgalomban. A huzatra. Földjébe kever­ jünk rostos tőzeget. s figyeljük. narancsszínű pöttyök. amely különösen száraz. 1-2 m-es példányok szobában is nevelhetők. hirtelen lehűlésre s a hideg öntözővízre igen érzékeny.

tábla .XXII.

Azóta a világ egyik leggyakrab­ ban termesztett szobanövénye lett. 2. Levéldugványokkal szaporítsuk. 48 . Az ablakpárkányon neveljük. A csuporkafélék családjának tagja. Több sztreptokarpusz faj keresztezésével előállí­ tott hibrid. ezért az ablakpárkányon van a helye. laza talajt kíván. s évente egyszer. A jól gondozott növények egész évben folyamatosan virágoznak. A tápanyag pótlásá­ ról folyamatosan gondoskodjunk. bíbor és lila árnyalatokban nyílnak. A megfelelő­ en gondozott növények egész évben folyamatosan virágoznak. bordó sok árnyalatát. tápdús legyen. Levéldugványokkal szaporítsuk. Legjobb mázas edénybe süllyesz­ teni a cserepet. A 3-5 cm-es szárral levá­ gott levelet vízben vagy rostos tőzeg és folyami homok keverékében gyökereztessük. 3-4 cm szélesek. egyszerű és telt változatban. a virág átmérője 3-5 cm. Afrikai ibolya (Saintpaulia ionantha). hanem a ke­ let-afrikai Usambara-hegységben honos. valamint a fehér színt is megtaláljuk kisebb-nagyobb méretű. tavasszal ül­ tessük át. pármai ibolyának is hívják. hogy a levelek tövénél éjsza­ kára ne maradjanak vízcseppek. aki az első növényt az Usambarahegységben. Levelei 15-20 cm hosszúak. Öntözésnél ügyeljünk arra. Dugványozásra az érett. 1893-ban fedezte fel. Virágai fehér. Rendszeres öntözést és tápdús. a pármai ibolya pedig a rendszertanilag más családba tartozó kerti ibolyának egy nagy vi­ rágú fajtája. teljesen kifejlett levél alkalmas. legfeljebb a téli fényszegény hónapokban szűnik meg átmenetileg a virágzás. rózsaszín. amelynek máig több száz fajtá­ ját nemesítették ki. Táprudakkal folyamatosan gondoskod­ junk a tápanyag pótlásáról. mert a virág kialakulásához sok fényt igényel. az afrikai ibolyához hasonlóan.1. Talaja laza szerkezetű. Sztreptokarpusz (Streptocarpus x hybridus). Igazi fénykedvelő növény. ró­ zsaszín. Von Saint-Paul-Illaire (1860-1910) egykori usambarai kormányzóról nevezték el. Helytelenül fokföldi ibo­ lyának. Nem Fokföldön. A virágszár 15-20 cm-es. Az eredeti kék színen kívül ma már a lila.

XXIII. tábla .

Hajtása. gyors szaporításukat és tartásukat jelzi. Igényes növény. 50 . 4. A levágott hajtásról távolítsuk el az alsó leveleket. 3. Hazája Mexikó. de a tavaszi-nyári napfény hatására ismét visszanyeri bíbor színét. mivel a színes levelű pletykák színe a sovány talajban élénkebb lesz. A jellegzetes szín kialakulásához sok fényre is szükségük van. Tavasztól őszig erkélyen vagy ablakládában neveljük. A borsfélék családjába tartozik.A pletykák (Zebrina. Csüngő peperómia (Peperomia serpens fol. A 10 cm-es cserépbe legalább 8-10 dugványt helyezzünk el egy ceruzavastagságú. Hajtásai csüngők. Hátra a hosszabb. Az 1/c 'Quadricolor' nevű fajtájánál a levélen még hosszanti fehér és rózsaszín rajzolat is van. Trópusi Dél-Ame­ rikában honos. 2. Fehérvirágú pletyka (Tradescantia albiflora). de máris az egész világon népszerű lett. Hajtásdugványokkal egész évben szaporítható. Csak 1955ben fedezték fel. leve­ leinek színe és fonákja sötét bíborlila. kihegyezett pálca segítségével. fonákja piros. Tradescantia. Setcreasea) magyar neve több nemzetség több faját és fajtáját foglalja magában. Levelének színe hosszanti ezüstcsíkkal díszített. szobai üvegházban fejlődik szépen. A kommelinafélék családjába tartoznak. A legalsó levél alatt 3 mm-re vágjuk le a hajtás alsó végét. Trópusi Amerika a hazája. Magyar nevük valószínűleg könnyű. csak floráriumban. var). Bíborpletyka (Setcreasia purpurea). előre a rövidebb dugványok kerüljenek. Az l/a piros pletyka (Zebrina purpusii) hazája Mexikó. Az 1/b zebrapletyka (Zebrina pendula) Közép-Amerikából származik. Hajtásai az előző fajokénál erőteljesebbek. Hajtásdugványozással egész évben szaporíthatjuk. Az eddig ismertetett pletykákkal ellentétben fény­ szegény helyen is kielégítően fejlődik. Szép színe télen mindig kifakul. A tarka levelűeknél a föld 1/5-e folyami homok legyen.

XXIV. tábla .

a zöld. Levél. a gyökérma­ radványokon apró göböcskéket látunk. A fertőzéskor . tőzeges földbe ültessük. A levelek hossza 5-12 cm.A bors­ félék családjának fajokban gazdag nemzetsége a Peperomiáké. Levéldug­ ványozással szaporítják. 3. Ilyenkor a növényt földdel együtt ki kell dobni. Igazán szép példányok csak floráriumban. Veszedelmes kártevője a gyökérgubacs-fonálféreg. Mutatós. Ma már csak hibridek vannak forgalomban. Fénykedvelő. sava­ nyú talajban. Az eredeti fajt 1858-ban Assamból hozták Belgiumba. párás melegben fejlődik csak kielégítően. A táblán látható fajta még újdonságnak számít. és a cserepet forró vízzel kell fertőtleníteni. alig találunk gyökeret. 2. Hajtásai kezdetben felfelé törők.1. ott kezdték el nemesí­ teni. A levelek mérete és színe fajtánként eltérő. a rózsaszín. Ezüst pílea (Pilea cadierei). Több mint 600 faj tartozik ide. Az egész növény 25-40 cm magas. Ha kiütjük a cserépből.a növény fejlődése abbama­ rad. Tompa levelű peperómia (Peperomia obtusifolia 'Jeli'). később le­ csüngnek. Száraz levegőben vagy hirtelen lehű­ lés hatására ledobja leveleit. de igényes növény: laza. Ámpolnanövényként vagy vegyes virágtálakba alkalmazzuk.amely a talajtól ered . s egyszer csípjük vissza. Hajtásdugványokkal szaporíthatjuk. Néhány éve jelent meg a virágpiacon. A gyökeres dugványokat laza. Levelei 6-10 cm hosszúak. A vörös. télikertben nevelhetők belőle. 3-5 cm szélesek. 52 . Hazájuk trópusi Amerika tájai.vagy királybegónia (Begonia x rex cultorum). Vietnam trópusi őserdőiben honos. az ezüst­ szürke s a mélybarna árnyalatokat egyaránt megtaláljuk a levele­ ken. de lakásban nem érdemes foglalkozni a szaporítással. Hajtásdugványok­ kal szaporíthatjuk. A virág rózsaszínű. Nagyon ked­ veli a párás környezetet. A csalánfélék családjába tartozik.

XXV. tábla .

ha szomjazni kezd. hálás szobanövény. zárt virágablakok ámpolnanövénye. A táblán látható faj pontos hazája ismeretlen. amely több mint ezer fajt számlál. Levelei 5-8 cm hosszúak. Mivel félárnyékos. Haj­ tásdugványokkal könnyen szaporítható. Mint neve is mutatja. ezt a fajtát is óvnunk kell a gyökérgubacs-fonálféreg fertőzésétől. ezért a télikertek. laza. 54 . a begóniafélék családjába tartozik. gyorsan lankad. Vízigényes. Fényszegény körülmények között fakó lesz. Természetesen a kertészek és nemesítők is szívesen foglalkoznak a begóniákkal. párás melegben fejlődik csak szépen. Afrika. Inkább széles. Meggyökeresedésig tartsuk párás kör­ nyezetben. Jellegzetes levélszíne tűző naptól vé­ dett. Kis termetű. erős nap­ fénytől védett. A medvekörömfélék család­ jába tartozik. világos helyet kedveli. lágy szárú. oldalon már írtunk. tőzeges földbe ültessük. E nevet 1690-ben Charles Plumier szerzetes botanikus támogatója. melegházi és szobanövény. A nemzetség 20 faja Délkelet. 3-5 cm szélesek. Tigrisbegónia (Begonia x boweri 'Tiger'). Törzse a talaj felületén kúszik. Michel Begon tiszteletére adta a Begonia nemzetségnek. mint mély edénybe. földdel könnyen átterjedhet más szobanövényekre is. Mint minden begóniát. A tigrisbegónia fajta is nemesítés eredménye. gumós. Levélátmérője 6-10 cm. de világos helyen alakul ki. Akad közöttük egynyári virág. Ázsia.1. Virága fehér. E veszedelmes kártevő az öntözővízzel. félcserje.és Kelet-Ázsiában ho­ nos. 2. Leveles törzsdarabokkal könnyen szaporíthatjuk. A közvetlen. Amerika szubtrópusi és trópusi tájain egyaránt ta­ lálkozunk velük. Hajtásai csüngők. amelyről az 52. Félbibe (Hemigraphis alternata). talajra simuló és mé­ ternyi magas. A dugványok azonban csak párás melegben gyökeresednek meg.

XXVI. tábla .

Kúszóka (Cissus rhombifolia 'Ellen Danica'). Ámpolnanövényként magában vagy más növények társaságában különösen jól mutat. 2. gondozása. nappal a cserepek alá húzódnak. De talajta­ karónak is alkalmazhatjuk a floráriumban vagy szobai üvegház­ ban. A szőlőfélék csa­ ládjába tartozó kúszócserje. s növekedése is abbamarad. Mindössze 3 Fittonia faj ismert. Transval. reggel biztosan találunk néhányat. 56 . mindhá­ rom Peru trópusi esőerdőiben él. Hálóslevél (Fittonia verschaffeltii). Hajtásdugványai egész évben gyorsan. Hazája Natal. A 3. Tűri a hőingadozást. szaporítása azonos vele. Fittonia verschaffeltii 'Argyroneura' levélszínében különbözik az alapfajtól. 10 cm-es cse­ répbe két gyökeres dugványt ültessünk. Ilyenkor hajtás­ dugványozással új növényeket kell nevelni. A csigáktól és pinceászkáktól óvjuk. Ha este kitesszük. Hajtásai kúszók. Félbevágott. Jellemző tulajdonsága. Bár hazájában párás körülmények között él. Általában éjszaka táplálkoznak. Igényei.1. szobanövényként még a központi fűtésű lakásokban is kielégítően fejlődik. de valódi dísze a szép rajzú levélzet. 12 cm-es cserépbe két gyökeres dugványt ültessünk. gyorsan fejlő­ dik. Rácsok vagy télikertek falának befuttatására kiválóan alkalmas. kivájt krumpli alá is szívesen behúzód­ nak. A dugványok üvegbura alatt tőzeg és folyami homok keverékében jól gyökeresednek. Virágzata is érdekes. könnyen meggyökeresednek. hogy egy idő után elöregszik: egyre kisebb leveleket hajt. Nagyobb télikertben talajtakarónak is kiváló. mert mindkettő szí­ vesen fogyasztja leveleit. fényben gazdag és fényszegény körülmények között egyaránt. Földjébe mindig keverjünk rostos tőzeget. a száraz szobalevegőt s a dohányfüstöt. Mindkettőt összeszedhetjük onnan a reg­ geli órákban. Erőteljesen. Az elpusztít­ hatatlan szobanövények közé tartozik. A medvekörömfélék család­ jának szép képviselője. Mu­ tatós ámpolnanövény vagy támaszték mellett szép kúszónövény. A szaporítás leg­ kedvezőbb időpontja a tavasz.

tábla .XXVII.

A maranta helye a lakásban elsősorban floráriumban. A levelek hossza 20-25 cm. Új-Zéland és Hawaii. A hajtások hosszan lecsüngenek. Hazája trópusi Amerika. A mintegy 30 faj hazája Ausztrália. szabályos szív alakú levelek helyezked­ nek el. 2. Pizónia (Pisonia umbellifera 'Variegata'). Valamivel lassúbb növekedésű. húsos gyökérzet s a szép rajzú levelek jel­ lemzik őket. A nemzetséget a Leidenben és Amszterdamban tevékenykedő Willem Piso (1611-1648) orvos botanikusról nevezték el. Különö­ sebb talajigénye nincs. Fikuszra emlékeztető kis fa vagy cserje. A 18-22 °C hőmérsékletet kedveli. szélessége 10-15 cm. A kontyvirágfélék. melyeknek hossza és szélessége 8-12 cm. Maranta (Maranta leuconeura 'Fascinator'). mint a többi kúszó filodendron. zárt virágablakban van. Kúszó filodendron (Philodendron microstictum). Hajtásdugványai vízben 2-3 hét alatt meggyökeresednek. Hazájuk tró­ pusi Amerika. amelynek a táblán látható tarka levelű fajtáját szaporítják a kertészetekben. 10 cm-es cserépbe két gyökeres dugványt ültessünk. az Araceae-k családjába tartozik. Hajtásdugványait vízben gyökerez­ tessük. A Marantaceae családba tartozó nemzetség mintegy 25 fajt számlál. hirtelen lehűlésre kevésbé érzékeny. 3. A csodatölcsérfélék családjába tartozik. Más növények társa­ ságában azonban szobanövényként is jól tartható. de a központi fűtésű lakásokban s kedvezőtlenebb fényviszonyok között is jól fejlődik. 58 . Hajtásdugványai vízben vagy üvegbura alatt elég jól gyöke­ resednek. A fikusznál igénytelenebb: huzat­ ra. Kúszó hajtásain bőrnemű. még központi fűtés mellett is. Vastag.1. így ámpolnanövényként vagy vegyes virág­ tálakban igazi különlegesség. Vegyes virágtálakban jól mutat. szobai üvegházban.

XXVIII. tábla .

Egy-egy kiszáradást is károsodás nélkül elviselnek. 4060 cm-nél nem nő magasabbra. Haj­ tásdugványai vízben 2-3 hét alatt meggyökeresednek. Az előző fajhoz hasonlóan hajtásdugványai vízben rövid idő alatt meggyökeresednek. Trópusi vízinövény. mind vegyes virágtálban jól mutat. 2. Sok 1. Ha macska van a lakásban. s folyami homokban meg­ gyökereztetjük. A leghálásabb szobanövények egyike. 15 cm hosszú és 10 cm széles. Betegségeik. Terebélyes vízipálma (Cyperus diffusus). A szingónium fajok bármely típus­ földben kielégítően fejlődnek. Szaporítása a következőkép­ pen történik: a palkaszár végén lévő levélüstököt 2-3 cm-es szárral levágjuk. amely közismert rokonától. a nemzetségre jellemző igénytelenség e fajtánál sem hiány­ zik. Rendkívül gyors fejlődésű.1.5-2 cm széles tőlevelet hoz. A palkafélék családjába tartozik. A kontyvirágfélék családjába tartozik. 20 szingónium faj él. ezért hosszanti növekedése lassúbb. a leveleket felére kurtítjuk. 3. a szobapalkától vagy vízipálmától leginkább méretében különbözik. erősen tagolt levelei a kúszó hajtásokon szórtan helyezkednek el. Talpas levelű szingónium (Syngonium podophyllum). védjük tőle. mert szívesen fogyasztja leveleit. Kedvezőtlen fényviszonyok mellett is jól fejlődik. Izközei rövidebbek a többi szingóniumnál. hogy a levélnyél széles alappal csatlakozik a hajtáshoz. Közép. A táblán látható faj magyar ne­ ve arra utal. 60 . ezek közül nyúlik ki a virágot hozó palkaszár. edénye ne álljon vízben. Mind magában. A legutóbbi évek növényújdonsága. Ámpolna. kártevőik nincsenek.vagy kúszónövényként alkalmazhatjuk.és Dél-Amerika trópusi ős­ erdőiben kb. Bár levelei majdnem fe­ hérek. Nyíllevelű szingónium (Syngonium sagittifolium 'White Butterfly'). Bár kedveli a sok vizet.

tábla .XXIX.

42 pandanusz XIX. sávos X. szoba. 58 fukszia II.v... 10 begónia. 4 lándzsarózsa. 24 korallvirág IX. levél. 40 páfrány.. 28 ..IV. 54 bilbergia XVIII. 38 kroton XXII. 8 ... szoba.. 24 neoregélia XIII. 16 dracéna. 14 afrikai ibolya XXIII.. 36 62 hálóslevél XXVII. 20 kövirózsacserje IX. 54 fészektőrózsa XVI. 56 hipoesztesz VI..XI....tigris.. 14 indás kőtörőfű XII. 10 .. 48 árnyékvirág IV. 24 pelliónia III. 56 lamprantusz I.. 32 maranta XXVIII. 38 borostyán XXI...háromszínű XIII. 22 filodendron. 34 és XVII.XXVI.. 10 cinerária VII..csíkolt XV. királyXXV.. 6 ginura VII..) A névmutatóban azoknak a növényeknek.. 44 ciklámen. 28 pahisztahisz XX. 40 csipkeharaszt XI..... 24 csodaszem VII.. 22 félbibe XXVI. 46 kúszóka XXVII.függő XIII..NÉVMUTATÓ (A római számok a színes táblákat.... 28 .újabb szokás szerint a latin nevét használjuk fonetikusan írva. 16 guzmánia XVI.... 26 keserűlevél XI. 52 . 38 csavarpálma XIX.. kúszó XXVIII. 20 kriptobergia XVIII..... Ha a növényeknek több magyar neve is van.. bogyócskás XV. afelandra VI. ampolna IV. az arab számok a képeket ismertető szövegoldalakat jelölik. 34 fikusz. 32 . a legel­ terjedtebbeket tüntetjük fel a névmutatóban.csüngőágú X. melyeknek nincs közis­ mert magyar neve ... 16 cryptobergia XVIII. 58 mesevirág XI..

csüngő I.. 18 viaszvirág II. tarkalevelű X. 4 . 50 . 26 vízipálma. 8 rákvirág III.... 52 pílea.. 40 rafidofóra III. 12 szcindapszusz XX. 22 szanszeviéria V. 52 pistikevirág XII. 50 .fehérvirágú XXIV...talpas levelű XXIX. 18 pszeuderanthénium XIX.peperomia.. 8 rejtettvirág XVI... 4 vesszőkaktusz VIII. 12 varjúháj.októberi I. 30 zöldike XII. 24 sztreptokarpusz XXIII... terebélyes XXIX.. 60 vrízea XIV..... 50 ....piros XXIV. 34 és XVII. 6 sarjika IX.tompa levelű XXV. 6 vízifukszia XII.XXIV. 50 pompás kutyatej I. 26 ... csüngő XXIV. 26 pizónia XXVIII......nyíllevelű XXIX.. 60 . 42 szingónium XXIX. 50 . 60 .. ezüst XXV. bíbor.XXIV..zebra.. 58 pletyka. 4 porcsin VIII.. 20 sefflera.. 60 szobafűpalka XI.. 48 tigriske V. 36 rozmaring II..

IF 6059 . Budapest.0579).76 (A/5) ív. Klincsek Pál A szöveget gondozta: Makai Judit Műszaki vezető: Szakálos Mihály Képszerkesztő: Árva Ilona Műszaki szerkesztő: Deák Ferencné Terjedelem: 2. 1988 Felelős vezető: Bede István vezérigazgató Felelős szerkesztő: D.HU ISSN 0324-3168 ISBN 963 11 5575 7 Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Felelős kiadó: Sziládi János igazgató Kossuth Nyomda (87. Nagy Éva Szakmailag ellenőrizte: Dr.

(5. kiadás) Kövületek Kutyák (3. kiadás) Fűszernövények (2. kiadás) Pókok. kiadás) Tengeri állatok 2. kiadás) Bogarak (3. bodobácsok Ősnövények Havasi virágok Hagymások. kiadás) Gombák (4. kiadás) Díszmadarak (3. kiadás) Csigák. kiadás) Gyümölcsök (3. harasztok (2. Felhők (2. skorpiók (3. kagylók (2. (3. békák (2. kiadás) Emberelődök Trópusi pillangók Kabócák. Gyomnövények Egzotikus hüllők Szobanövények . kiadás) Ásványok (2. kiadás) Kultúrnövények 1. hangyalesők Madarak 2. kiadás) Emberek (2. (2. kiadás) Vadak (3. pozsgások (2. (4. kiadás) Különös növények Kisemlősök (2. kiadás) Vadvirágok 2. Különös állatok Egyszervolt állatok Trópusi orchideák Lovak Kína kerti virágai Macskák Vízinövények Gombák 2. kiadás) Ősállatok (3. kiadás) Lepkék (4. kiadás) Állatkerti emlősök (3. kérészek. bokrok (3. zuzmók. kiadás) Háziállatok (3. gumósok Szitakötők. méhek.Ft A Búvár Zsebkönyvek eddig megjelent kötetei: Madarak 1. kiadás) Gyógynövények Tengeri állatok 1(2. kiadás) Állatkerti madarak (2. kiadás) Dísznövények (3. kiadás) Fák. kiadás) Vadvirágok 1. (2.38. kiadás) Kultúrnövények 2. hangyák. darazsak (3. kiadás) Mohák. kiadás) Kígyók. kiadás) Kaktuszok.. kiadás) Legyek. kiadás) Halak (3.