búvár zsebkönyvek Móra

SULYOK-VARGA

Szobanövények

BÚVÁR ZSEBKÖNYVEK MÓRA FERENC KÖNYVKIADÓ

ÍRTA SULYOK MÁRIA RAJZOLTA VARGA EMMA A BORÍTÓT URAI ERIKA TERVEZTE

© SULYOK MÁRIA, 1988 © VARGA EMMA, 1988

A kisebb-nagyobb palackok ugyanolyan párás klímát biztosítanak az érzékenyebb növények­ nek. Egyszerűbb a szobai üvegház vagy más néven florárium készítése. levegőztetést és árnyéko­ lást is biztosítanunk kell. télen 10 C-ot igénylő főnixpálmát. s talajuk is lassabban szárad ki. egy karcsú törzsű. amelyben növényeket tartunk. Sok örömünk lesz benne. fűtött szobánkba nagy terme­ ­­. A kiszélesített ablakpárkány elé kerül a belső üvegtábla. mint egy terrárium. Ez a vízmennyiség a hőmérsék­ lettől és a begyökeresedéstől függően 4—6 napra elég. ha a tető s az oldalfalak eltolha­ tók.Kertészkedni már 10 X10 cm-en is lehet. pálmára emlé­ keztető dracéna. Öntözéskor nedvesedjen át az egész földlabda. Tanuljunk meg helyesen öntözni! Néhány kivételtől eltekintve ne álljanak vízben a növények. a szoba ablak közeli sarkában. egy mennyezetre erősített kaspóból lecsüngő. ne ültessünk össze a virágtálba mérsé­ kelt öntözést igénylő szanszeviériát a vízkedvelő vízipálmával. mint a virágablakok s floráriumok. Mutatós virágtálakat is készíthetünk többféle azonos igényű növény összeültetésével. Inkább csak permetezzük meg időnként a növényeket. 3 . s a talajt tartsuk nyirkosan. amely nem más. páraigényes csipkeharaszt vagy rejtettvirág. hogy a zárt térben tartott növények kevesebbét párologtatnak. ne erőltessünk kisméretű. északi fekvésű ablakunk előtt fényigényes krotont. Próbál­ kozzunk meg a növények szaporításával is. ezért sokkal ritkábban kell öntöz­ nünk. Az efféle „üvegháznak" természetesen fűtést. Jó. kis levelű filodendron vagy vesszőkaktusz a távoli földrészek üzenetét hozza lakásunkba. A növények helyes ápolása a kiválasztással kezdődik. ugyanott egy kis palackban vagy befőttesüvegben nevelt. Tudnunk kell azonban. száraz levegőjű. egy folyton virágzó afri­ kai ibolya az íróasztal sarkán. barkácsoljon virágab­ lakot. de porszárazak se legyenek. Kertészkedhetünk palackban is. Aki még többre vágyik.

Valójában 1-1. Pompás kutyatej (Euphorbia milii). A kutyatej félékhez tartozik. selymesen fénylő virágai napsütésben kinyílnak. Tavasszal vi­ rágzik. 1 rész folyami homok keverékébe ültessük. 2 rész lombföld. gondozása az előző fajjal azonos. Csüngő varjúháj (Sedum morganianum). Októberi varjúháj v. Tavasz végétől őszig a szabadban nevelhetjük.5 m-re növő cserje. 3. Télen hűvös. Neve pompás őszi levélszínére utal. bo­ rult időben becsukódnak. Hazája Madagaszkár. bár fűtött szobá­ ban is áttelel. vagy cserepekben az üvegezett ve­ randán tartjuk. de a virágzás hosszan elhúzódik. 2. Hazája Japán. majd néhány órát szikkasztva folyami homokba tesszük. amikor a szürkés­ zöld levelek élénk bíborszínűvé válnak. Mutatós ámpolnanövény. Szabadban sziklakertbe. Nyáron is kevesebb vizet igényel. Nyár végi dugvá­ nyozással szaporítjuk. Májustól 10 naponként tápoldattal öntözzük. de akkor gyakrabban kell öntözni. ahol közel száz faja él. októberke (Sedum sieboldii). Lamprantusz (Lampranthus conspicuus). Szaporítása. 4. Egy-egy edénybe legalább 6-8 gyökeres dugványt ültessünk. A meleg. Teleltessük 5-10 °C-on. napos ablakok. Hazája Dél-Afrika. ahol kerti növényként is kedvelik. Teleltessük 10-15 °C-on. A kristályvirágfélék családjába tartozik. Földje laza. jó vízáteresztő legyen: 2 rész komposztföld. amely annál ezüstösebb. ezért augusztusban mindig gyökereztessünk dugványokat a követ­ kező nyárra. világos helyen 13-15 °C-on tartsuk. Szintén a var­ júhájfélék családjának tagja. mint a levéldísznövények. ritkán öntözve. s csak kéthetenként öntözzük. napos erkélyládába ültethetjük. Hazája Mexikó. Az egyéves példányok virítanak a leggazdagabban. Élénk színű.1. 4 . minél több fényt kap. A levágott hajtásvéget langyos vízbe dob­ juk. Korallpiros fellevelei jelentéktelen virágocskákat öveznek. A varjúhájfélék csa­ ládjába tartozó pozsgás. Tavasszal ül­ tessük ki a szabadba. erkélyek pom­ pás növénye.

tábla .I.

Tavaszszal. A ligetszépefélékhez tartozik. A téli hónapokban mérsékeltebben kell öntözni. Az első fuksziát 1700-ban Charles Plumier francia botanikus hozta be Közép-Amerikából Európába. Viaszvirág (Hoya carnosa). mert a túladagolással könnyen elpusztíthatjuk! A dugványok vízben gyorsan gyökeresednek.és fűszer­ növény. A fuksziából törzses fácskát is ne­ velhetünk. inkább ott teleltessük. Gondosan tartsuk be az előíráso­ kat. mert mérgező permetezőszereket a lakásban nem használhatunk. például délre néző falak tövében szabadban is elég jól áttelel. A molytetű a fukszia veszedelmes kártevője. A legrégibb időktől kezdve ismert gyógy.5 m-es cserjéje. 2. Szokatlanul kemény teleken azonban kifagyhat. fehér rovarok ellen nehéz védekezni. Ma már több száz fajtája van. világos helyisége. tegyük ki az erkélyre. Fukszia (Fuchsia x hybrida). Vízben könnyen. aromás illatú. egyszerű és telt virágú. A selyemkórófélékhez tartozik. s csak ritkán öntözzük. Az idősebb növényeket ko­ szorúformában drótra futtatjuk. Nálunk védett fekvésben. de 3 °C-on is jól áttelel. amint lehet. 3. Az edény­ ben nevelt rozmaringokat a fagyok beálltáig erkélyen neveljük. A fürgén repkedő. s ha a lakásnak van hűvös. gyorsan gyökeresedik. a téli hónapokban fűtetlen helyen tartsuk. s ha a növény sok fényt kap. A száraz mediterrán vidékek jellemző. amely májustól az ősz beálltáig folyamatosan virág­ zik. Télen lehetőleg 6-10 °C világos helyen tartsuk. Hosszú nappalos. Ha­ zája Dél-Kína s Ausztrália Queensland része. 1-1. húsos levelű kúszócserje. Az ajakosok családjába tar­ tozik. ahol száz év alatt kedvelt cserepes növény lett. ablakba vagy kertbe. Vastag. 6 . apró. ezért augusztusban gyökereztessünk friss dugványt utánpótlásként. Rozmaring (Rosmarinus officinalis).1. áprilistól októberig virágzik. Má­ jus elejétől augusztus végéig rendszeresen tápoldatozzuk. Nyár folya­ mán félfás dugványokkal szaporítjuk. ha a talaj tápanyagban gazdag. vagy tegyünk táprudakat a földjébe.

II. tábla .

gyorsan gyökeresedik. Nagy termetű. kúszó törzzsel. Kína Kvantung tartományából származik. Rákvirág (Aglaonema modestum). akvá­ riumi növényként. floráriumok. A kontyvirágfélék jól ismert tagja. fehér viaszos csomókban. Keverjünk rostos tőzeget és folyami homokot földjébe. Igénytelen. 8 . A tavaszi és nyári hónapokban tápoldattal vagy táprudakkal rendszeresen kezeljük. több­ ször is megismételve a lemosást. kártevői általában nincsenek. Pelliónia (Pellionia daveauana). színes levelei megfakulnak. Mivel pára. Nevét Alphonse Pellion.és melegigényes. Ha kevés fényt kap. Hajtás­ dugványait meleg szobában. 2. szobai üveg­ házak. 40-60 cm magas. Tőosztással is szaporít­ ható. ha kell. Legszebb példányai azonban a talajban fejlőd­ nek. Jól tűri a fényszegény szobát. Hajtásdugványokkal egész évben szaporít­ hatjuk. amely fő­ leg a levélfonákon jelenik meg. Dugványozással egész évben szaporít­ hatjuk. hazája India és Észak-Burma. A kifejlett rákvirág dúsan sarja­ dzik. ahol rácsra vagy egyéb támasztékra kúszhat. nagy levelű növény. Hálás növény: levágott hajtása évekig elél vízben. 10 cm átmérőjű edénybe 8-12 gyökeres dugványt ültessünk. Rafidofóra (Raphidophora decursiva). a leveleké 3-4 cm. A kontyvirágfélék csa­ ládjából való. A hajtások hossza 20-30 cm. ezért csak tágas szobába való. A kárte­ vőt nedves ruhával vagy szivaccsal le kell róla mosni. üvegbura alatt gyökereztessük. Hazája Burma ennek a talaj fel­ színén kúszó és a csalánfélékhez tartozó növénynek. 3. A levél fonáka élénk bronz­ vörös. sőt víz alatt is tarthatjuk. Vízben könnyen. XIX. századi francia tisztről kapta. A tápanyagban gazdag talajt kedve­ li. az ingadozó hőmérsékletet s az időnkénti kiszáradást is. betegségei. Jellegzetes torzsa virágzatából élénkpiros bogyótermések fejlődnek.1. a palackkertek. Ellensége a gyapjas pajzstetű. télikertek mutatós talajtakaró vagy ámpolnanövénye. Fejdugványa a legértékesebb.

tábla .III.

Földje laza szerkezetű legyen. Egy idő után azonban elöregszik. Kína és Ausztrália. 3. A folyamatos virágzáshoz és a foly­ tonos fejlődéshez sok tápanyagra van szüksége. és felszívatni vele a nedvességet. fejlődése abbamarad. 60 cm-es indáin egyre újabb és újabb növényeket fejleszt. ezért rendszere­ sen adjunk tápoldatot vagy táprudat. A ciklámen a fűtött.és Németországban egyre több fajtát állítottak elő. Az eperfafélék tagja. Úgy a kiszáradásra.és színárnyalat megtalálható köztük. A dugványozáshoz félfás dugványo­ kat szedjünk. Csinos ámpolnanövény nevelhető belőle. A Földközi-tenger keleti felén. nagy felületeket borít be. a levelek rajzoltságában különböztek egymástól. Téli­ kertek falának befuttatására kiválóan alkalmas. Kapaszkodó gyökereivel megtapad bárhol. Gyorsan fejlődik. az alacsonyabb hegyek lombos erdőiben él ez a faj. A kankalinfélék családjá­ ba tartozik. Kolumbiából származik. s bura alatt vagy vízben gyökereztessük. Kúszócserje. majd Francia. ezért hű­ vös szobában. Megél mind a hű­ vös. 2-3 cm hosszú levelekkel.1. Vágott virágként is kedvelt. A csuporkafélék családjába tar­ tozik. hazája: Japán. Legjobb tálban tartani. üvegezett verandán vagy az ablak között kell tarta­ ni. Szobaciklámen (Cyclamen persicum). méretében. Ehhez 12 cm átmérőjű edénybe 8-10 gyökeres dugványt ültessünk. még a sima üvegen is. 10 .vagy kapaszkodó fikusz (Ficus pumila). formájában. A sárgán kívül minden szín. A központi fűtést jól tűri. Késő ősztől tavasz végéig virágzik. Ámpolna. Árnyékvirág (Episcia cupreata). 2. de könnyen kiszárad. mind a meleg szobában. Ilyenkor egy-két sarjat gyökereztessünk meg vízben. meleg szobában gyorsan tönkremegy. Előbb Angliában. melyek a virág színében. s kezdjük elölről a nevelést. vigyázva. mint a túlöntözésre érzékeny. amelyből a múlt század utolsó harma­ dában a kedvelt szobacikláment nemesítették. hogy éjszakára ne maradjon vízcsepp a levelek között és a bimbókon. Óvatosan kell öntözni.

IV. tábla .

Igazán szép.1 . Közismerten igénytelen növény. és a fajra. trifasciata 'Hahnii' levélrózsát fejlesztő. A levelek mérete igen változa­ tos akár hosszát. fácánlevél. keresztirányú rajzolattal vagy hosszanti csíkozással díszített. Az eddig ismert kb. A liliomfélék családjába tartoznak. erős il­ latú virágokból áll. amely fajra. Van köztük másfél méter hosszú vagy csak 10-25 cm-es. az agavék közeli rokonai. kis termetű. 60 faj többsége a trópusi Afrikában honos. így az l. széles edénybe ültessük. Virágzatuk kisebb-nagyobb fehér. Dugványozni csak az érett leveleket érdemes. 2. s eredeti állásának megfelelően folyami homokba dugványozzuk. fajtára jellem­ ző. a kis lakások ideális növénye. Az új növények kb.2 . Tőosztással vagy levéldugványozással könnyen szaporíthatjuk. rendszeres. . akár szélességét nézzük. Némely fajtája. A kertészeti fajták neveit '-jellel írjuk. La­ pos. fajtára jellemző méretét elérte. A szanszeviéria húsos. föld alatti szárból erőtel­ jesen sarjadzik. Feldarabolt leveleiből az alapfaj fejlődik. Érett az a levél. Szanszeviéria. 4-5 cm vagy 20 cm széles levelű. A S. trifasciata 'Laurentii' csak tőosztással tartja meg jellegze­ tes. azt sűrűn benövi sarjakkal. 12 . liliomra emlékeztető. amely a gyengébb fényviszonyokat és kiszáradást is jól tűri. tigriske néven ismertek a különböző Sanseviéria fajok és fajták. 6 hét múlva jelennek meg. A levágott levelet 6 cm-es darabokra vágjuk. sárga csíkozottságát. 'Golden Hahnii' fajtája sárgával. 'Silver Hahnii' fajtája ezüsttel csíkozott. s növekedése leállt. mind­ össze 10-15 cm magas tigriske. A homokot nyirkosan tartjuk. leveleit tá­ maszték nélkül megtartó. Levelük általában kard alakú. 5 faj él Dél-Afrikában s néhány Ázsia trópusi tájain. S. sokleveles példány azon­ ban csak jó körülmények között fejlődik: bőséges fényben. a téli hónapokban kissé mérsékeltebb öntözés mellett. dúsan sarjadzó. 20 °C körüli vagy inkább alacsonyabb hőmérsékleten.

tábla .V.

2. A szer hatása néhány hónap múlva elmúlik. A medvekörömfélék (Acanthaceae) családjába tartozik. Egyenletesen meleg.1. leopoldi és a var. 10 cm-es. de igényes dísznövénynek. Hajtásdugványokkal szaporítható. Elvirágzás után néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékleten. Szobai vitrinek.megindul a hosszanti növekedés. edzés után a szabadban is ne­ velhető. Madagaszkár a hazá­ ja. Végálló. és tegyük újra meleg helyre. ezek hónaljában nyílnak az ugyancsak sárga virágok. A lecsípett hajtásokat ismét dugványozzuk el. Ter­ mesztésben e két változat hibridje van. Eredeti ter­ mőhelyén két változata ismert. Akkor vágjuk vissza. tápdús földbe ültessük át. Nálunk cserepes növényként általában egy „törpésítő" vegyszerrel kezelve hozzák forgalomba. A levágott hajtások párás melegben. a floráriumok növénye. amely a két szülő előnyös tulajdonságait egyesíti. ahol e színes levelű félcserje 50 cm magasra nő. Az előző fajhoz hason­ lóan a medvekörömfélék családjának tagja. A fiatal növényeket többször csípjük vissza. 3-4 hétig pihentetni kell. A dugványok levelét kurtítsuk felére. párás levegőt igényel. mérsékeltebben öntözve. s akkor a növények nyurgulni kezdenek . tömött bokrot nevel. laza. tobozszerű virágzatát sárga fellevelek alkotják. Hipoesztesz (Hypoestes sanguinolenta). Afelandra (Aphelandra squarrosa). Május közepétől augusztus végéig előzetes szoktatás. a var. A növény 40 cm magas. Brazília a hazája ennek a virággal s virág nélkül egyaránt szép. erős fénytől védett helyet. hogy a párologtató felületet csökkentsük. tőzeges. így dúsan elágazódé. Elénk levélszíne bőséges fényben alakul ki. 14 . ho­ mokos tőzegben jól gyökeresednek. louisae.

tábla .VI.

A szá­ zad második felében a német nemesítők is sok új fajtát hoztak for­ galomba. Májustól szeptemberig a szabad­ ban is nevelhetjük. Ha ez a szoktatás elmarad. nyáron bőségesen öntözzük. de lakásban nem lehet nevelni. A ginurához ha­ sonlóan a fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Az angol és francia kertészek a múlt század első felében neme­ sítették az eredeti fajból az élénk színű. piros. amely lakásban ámpolnanövényként a legmutatósabb. Vízigényes. Egy ilyen edénybe három gyökeres dug­ ványt ültessünk. dí­ szét veszti. Cinerária vagy csodaszem (Senecio cruentus). lila) a kora tavaszi virág­ piacon. Ma már sokféle fajtacsoportból és pompás színekből vá­ laszthatunk (fehér. Aztán már csak a déli órákban árnyékoljuk néhány napig. nagy. párás örökzöld lomberdőinek növé­ nye. a szobából kikerülő növény leperzselődik. Hajtásdugványai könynyen gyökeresednek. selymesen fénylő szőrözöttsége ugyanis csak bőséges fényben alakul ki. Mivel az új hajtások a legszebbek.1. A felfüggeszthető díszcserepek általában 15-20 cm átmérőjűek. de hűvös. Edényét lehetőleg déli fekvésű ablak elé függesszük. Végül megszüntetjük a beárnyékolást. annál tovább virágzik. az elöregedett növényeket rendszeresen pótoljuk új szaporítású. A kihelyezés előtt azonban edzeni kell a nö­ vényt. csüngő növény. Legalább tíz napig valamilyen ráccsal vagy nádfonattal véd­ jük a közvetlen napfénytől. A ginura fő dísze élénklila. rózsaszín. sokvirágú fajtákat. A fészkesvirágzatúak családjába tar­ tozik. kék. 16 . Kúszó-. ki kell dobni. friss egyedekkel. esetleg el is pusztul. 2. fejlődésében visszamarad. Ginura (Gynura scandens). hogy sok fényt kapjon. A Kanári-szi­ getek fagymentes. puha állományú levelei gyorsan lan­ kadnak. éjsza­ kára kint maradhat. Magvetéssel szaporítják. Hazája: trópusi Kelet-Afrika. s éjszakára vigyük vissza a szobába. A téli hónapokban kissé mérsékeltebben. A cineráriát minél hűvösebb helyen tartjuk. Elvirágzás után nem lehet tovább tartani.

tábla .VII.

lásd a 2. Hidegházban természetesen nem szabad ön­ tözni. Bí­ borvörös. meleg erkély. tövisekkel borított kaktuszokra. s csak utána rakjuk be folyami homokba. Az ismert és kedvelt egynyári porcsinrózsának (P. A vesszőkaktuszok nagy tűrőképességű. A nemzetség a kaktuszfélék család­ jába tartozik. kü­ lönben könnyen megrothad. A porcsinfélék családjába tar­ tozik. grandiflora) közeli rokona.1. R. Többségüknek csüngő. A porcsint szeptemberben szedett dug­ ványok formájában. esetleg sárgák vagy hal­ vány rózsaszínűek. krémszínű. A különbség az életmódban kere­ sendő. Nyáron a szabadban is nevelhetjük őket. capilliformis-nál figyelhetjük meg. Porcsin (Portulaca umbraticola). de van bordázott és levélszerű hajtású faj is. Ámpolnanövényként is alkalmazhatjuk. 18 . A terméshúsból kifejtett magvakkal is szaporíthatjuk. fonálszerű hajtása van. amint azt a 3. sötét és világos rózsaszín fajtái vannak. hűvös. S míg a többi kaktusz kizárólag az Újvilágban honos. Vesszőkaktusz (Rhipsalis). de később kapunk mutatós méretű növényt. Mint minden pozsgás növény. 2. Vízben gyökereztessük. Az apró virágok fehérek. a vesszőkaktuszokat Afrikában és Ceylonban (ma Sri Lanka) is megtaláljuk. levele szintén húsos. igazán hálás növények. de nem emlékeztet az oszlopos vagy gömb alakú. sziklás hegyek lakói. pozsgás. Hajtás­ dugványozással könnyen szaporíthatók. Más fajok termése feketéslila vagy vöröslő. csüngők. hajtásdugványozással jól szaporít­ ható. A virágokból gyöngyszerű fehér bogyótermé­ sek fejlődnek. a vesszőkaktuszok a meleg. + 2 4 és +3 °C-on egy­ formán jól áttelelnek. Ámpolnanövény­ ként érvényesül leginkább rajzos alakú hajtásrendszerük. R. Míg a kaktuszok általában a száraz sivatagok s a magas. hajtásai azonban hosszabbak. heterocladát. Napos. világos helyen teleltessük át. szára. A pozsgás növények dugványát a levágás után néhány órát szikkasztanunk kell.és ablakládák szép virágos növénye. párás trópusi er­ dők fánlakó epifita növényei.-3.

VIII. tábla .

Rövid nappalos nö­ vény.1 . ha mesterségesen a fény megvoná­ sával nem befolyásolják. levelei 12-15 cm hosszúak. mint latin neve is mutatja. s új növényekké fejlődnek. 30-50 cm magas. Bryophyllum tubiflorum. A 2. A varjúhájfélékhez tartozó nemzetség­ nek mind magyar.és hajtásdug­ ványokkal szaporítjuk. mind latin (=csírázó levél). amelyet nyáron a szabadban. Átültetését a tavaszi hónapokra időzítsük. 3. A levelek pozsgásak. Sarjika (Bryophyllum). Sokágú törzse soklevelű levélrózsában végződik. narancsvörös vagy sárga színű. Ugyancsak a varjúhájfélék családjába tartozik. inkább jellegzetes sarjaik miatt kedveltek. lilás rózsaszín. alacsonyabb hőmérsékle­ tet és mérsékelt öntözést kívánnak. Kora tavasszal virágzik. felfelé törő növény. Európában 1928 óta termesztik. amelyek egy idő után lepotyognak. 2-4 cm szélesek. télen ritkán öntözzük.neve kifejező. Nyáron szabadban is nevelhetjük. (Elevenszülés = viviparid). püspöklila. húsos szárú és levelű növények jellegzetessége a leveleken meg­ jelenő sarjnövénykék tömege. Hazája. Virága egyik fajnak sem jelentős. Lehe­ tőleg 15-16 °C-on teleltessük. Levél. Korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana). s hazája is Madagaszkár. Szabadföldi nyaraltatását árnyékolással kell kezdeni. Levél. A levágott hajtást legalább egy napig szik­ kasztani kell. Nyáron rendszeresen. Szintén a varjúhájfélék családjából való. 4.-2. Fehé­ reszöld virágzata jelentéktelen. 1. Mutatós fácska. Az idős növény eléri a 60-80 cm magasságot is. 50-70 cm magas. a Kanári-szi­ getek. Kövirózsacserje (Aeonium canariense). B. daigremontianum hazája is Madagaszkár. 20 . E pozs­ gás. Ernyős virágzata korallpiros.és hajtásdugványokkal egész évben szaporítható. Hazája Madagaszkár. A többi pozsgás növényhez hasonlóan sok fényt. télen üvegezett verandán vagy világos lépcsőházban nevelünk.

IX. tábla .

Csüngőágú fikusz (Ficus benjamina). Az eredeti faj hazájában. Ha a rendelkezésére álló teret kinövi. Szaporítása félfás dugványokkal történik. amelyet vízben kell meg­ gyökereztetnünk. a XVIII. Nálunk is gyakran a menynyezetig nő. 2. Tarkalevelű sefflera (Scheffiera arboricola 'Variegata'). hogy a tejnedve el ne csorogjék. A 3-4 le­ veles hajtásvégeket vízben vagy homokos tőzegben gyökereztessük.1. sőt a visszavágott tő is újra kihajt. Indiában hatalmas termetű. jól fejlődik. A táblán látható faj hazájában. csüngő ágú fa. Félfás dugványait tél végén vízben gyökereztessük. A liliomfélék családjába tartozik. vágjuk vissza a hajtás végét. metszéssel jól alakítható. széles koronájú. csüngő ágú fácska.A boros­ tyánfélék családjába tartozik. hogy a gazdanövényt a szó szoros értelmében megfojtják. Chr. A visszamaradó törzset is feldarabolhatjuk és dugványozhatjuk. egyenes törzzsel. karcsú törzsű. Kelet-Afrikában 5 m magas. Hazájában. Miután fényszegény helyen is kielégítően fejlődik. Ausztráliában 20-30 m-re növő fa. Sávos dracéna (Dracaena deremensis 'Warneckii'). Idővel a gyökerek olyan tömegben fejlődnek s úgy megvastagodnak. A lakásokban mutatós. Schefflerről nevezték el a nemzetséget. tenyérnyi levelekkel. amely átlagos gondozás mellett egyenletesen. levélkoronás fa. 3. 22 . Lakásban a 20 °C körüli hőmérsék­ letet kedveli. Az eperfafélék családjába tartozik. Ha túlságosan felnyurgult már. Levágás után kézmeleg vízbe kell tenni. Linné egyik barátjáról. szá­ zadban élt német botanikusról. A ta­ kácsatka-fertőzéstől kell óvni. s kezdetben epifita életmódot folytat. a lakások egyik legszebb és leghálásabb pálmahelyettesítő növénye. vagyis fejdugványt készítsünk. szed­ jük le az alsó leveleket. és a levélkoszorút fogjuk össze befőttesgumival. Eredeti termőhelyén fafojtó tulajdonsága is ismert: magja más fák koronájába jutva kicsírázik. majd léggyökereket ereszt a talajba. amelybe több hálás szobanövény tartozik. a fikusz pedig önálló növényként él tovább. J.

X. tábla

1. Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata). A páfrányfélék családjába tartozó trópusi faj. Páraigényes, mint minden páfrányt, védeni kell a tűző naptól. A szobai párásító közelében, de világos fürdőszobá­ ban is jól érzi magát. Télen, ha a párás növényházból hirtelen kerül a száraz szobalevegőre, könnyen elpusztulhat, ezért csak a fűtési szezon végén vásároljuk meg. Sarjakkal, tőosztással szaporíthat­ juk. Legjobb talaja: rostos tőzeg-, korhadt fakéregdarabok, lomb­ föld, érett trágya, homok és perlit keveréke, Ezt a földet adjuk a 2.-3. Csipkeharasztoknak is. (Selaginella apoda és S. kraussiana). A S. apoda hazája Észak-Amerika, a S. kraussianáé Dél-Afrika. Igen páraigényesek, a száraz szobalevegőben gyorsan elpusztulnak, palackkertekbe, szobai üvegházakba, floráriumokba ajánljuk. 4. Keserűlevél (Exacum affine). A tárnicsfélék családjába tartozik. Hazája az Arab-tengerben fekvő Szokotra szigete. Több hónapig hozza virágait. Elvirágzás után nem érdemes tovább nevelni. Mag­ vetéssel szaporítsuk évente kétszer, február-márciusban és augusz­ tusban. Előbb tűzdelni kell, majd kettesével 10-12 cm-es cserépbe ültessük. Egyszer csípjük vissza. 5. Szobafűpalka (Scirpus cernuus). A palkafélék családjának tagja. A mediterrán vidékek mocsári növénye, fonalszerű, üde zöld 20 cm-es hajtásokkal. Ámpolnanövény, de nehogy a fűtőtest fölé akasszuk! Évente egyszer tőosztással meg kell újítani. 6. Mesevirág (Achimenes hybrida). A csuporkafélék családjába tartozik. Hazája Közép- és Dél-Amerika, de tiszta fajokat csak bo­ tanikai gyűjteményekben láthatunk. A boltban a gazdagon virágzó hibrideket kínálják. Nyár közepétől kora őszig virágzik. Ősszel a locsolást fokozatosan abbahagyva, mogyorónyi rizómákba húzó­ dik vissza, amelyeket február közepéig szárazon kell pihentetni. Ekkor 12 cm-es cserépbe, 2 cm mélyen, laza, tőzeges földbe 8 rizómát ültetünk, s meleg szobában rendszeresen öntözzük.

24

XI. tábla

Az erős. A fajták fehérek. A színesek kö­ zött gyakori a fehér közepű virág. s. ezért keleti. 20 °C körüli szobahőmérsékleten azonban jól fejlődik. a lila és a piros sokféle árnyalatában virítanak. ablakba tehetjük. 2. Telt virágú fajtái is vannak. amelyet feltűnő. Az eredeti faj hazája Dél-Afrika. hogy dúsabb legyen.1. téli takarással szabadban is nevel­ hetjük. Egész évben folyamatosan virágzik. égető naptól óvni kell. Ma­ gyar neve nagy vízigényére vall. Levelei 15-20 cm átmérőjű levélrózsát alkotnak. Ma már számtalan fajtája került a piaci forgalomba. nyu­ gati. Trópusi Afrika hegyi erdeiből származik. kerti virágként egyformán nevelhetjük. Fonalszerű indái 20-40 cm hosszan lecsüngenek. főként félárnyékos sziklakertbe telepítve. Hazája Japán és Kína. Fehérrel csíkozott fajtája a legelterjedtebb s leg­ népszerűbb. Virágzata apró. Szép fajtája a 3/a S. északi ablakokba. Indás kőtörőfű (Saxifraga sarmentosa). erkély­ re. 'Tricolor'. 3. élénk levélszíne miatt kedvel­ nek. A liliomfélék családjába tartozik. Elnyűhetetlen. Vízifukszia. A lecsípett hajtásvéget vízben ismét meggyökereztethetjük. Védett fekvésben. Zöldike (Chlorophytum comosum 'Variegatum'). fehér virágokból álló fürt . Virágzata jelentéktelen.nyár folyamán jelenik meg. pistikevirág (Impatiens walleriana). Szép ámpolnanövény is. melyekkel könnyen szaporít­ hatjuk. a leggazdagabban azonban a nyári hónapokban. a kertben pedig félár­ nyékba. 1850 óta ked­ velt szobanövény. A kőtörőfűfélék csa­ ládjába tartozik. érzékenyebb. 26 . A sarjakkal könnyen szaporíthatjuk. Talaja savanyú kémhatású. Kevesebb sarjat is hoz. hálás és igénytelen. Szobanövényként. Gyengébb növekedésű. és hőigénye is magasabb. Beültetés után egyszer csípjük viszsza. erkélyekre ültessük. 30-60 cm hosszú indákon nevelt sarjai viszont nagyon mutatósak. A fájvirágfélék családjába tartozik. laza szerkezetű legyen. s rajtuk sarjnövények fejlődnek. vagy a rózsa­ szín.

tábla .XII.

rostos tőzegből. A le­ velek szélessége 3-4 cm. A tavaszi és nyári hó­ napokban 10 naponként l% 0 . Ha lehet. a közepén megjelenő kék virágokkal igen mutatós. A víz lehetőleg lágy legyen. Függő neoregélia (Neoregelia ampullacea). és vigyázva. Kb.e s Wuxal-oldatba is mártsuk be. érett trágyából és homokból álló laza keverékbe ültetjük. Ezért a levélrózsában mindig legyen víz! Fenyőkéregdara­ bokból. és ezekkel szaporíthatjuk. Virágos és virágtalan állapot­ ban egyaránt mutatós növény. Az elő­ zőkhöz hasonlóan Brazília a hazája. Ez a jelenség jellemző a broméliáknál.1. 40-50 cm átmérőjű levélrózsája ugyanis krémfehér hosszanti csíkozású. 3. nem a táplálékfelvé­ telt. vérvö­ rös fellevelek között nyílnak. Az esővizet levélrózsájukban. Rövid indákon sok sarjnövényt fejleszt. mint egy kútban. Háromszínű neoregélia (Neoregelia carolinae 'Tricolor'). mivel epifita. Karcsú. gyűjtik össze. A szívlevelek virágzáskor élénkpirosra színeződnek. A vízben oldott tápanyagot a levelek e célra módosult sejtjei szív­ ják fel. A kis virágok gyorsan elvirítanak. 2. 5 naponként márt­ suk néhány percre szobahőmérsékletű vízbe. Az ananászfélék családjába tartozik. félig érett lombföldből. 3 cm széles levelekből áll. Dél-Amerika középső ré­ szén mintegy 80 Neoregelia faj él. Lapos levélrózsájának átmérője 30-40 cm. gyökér­ vagy kéregdarabhoz rögzítve. A broméliák gondozása eltér a többi szobanövényétől. Neoregélia (Neoregelia princeps var. vagy legalább alapos forralással lágyítsuk meg öntözővizét. Az elvirágzó növény azonban sarjakat nevel. A növény mindössze 10 cm-es. ezért drótszerű gyökerük el­ sősorban a fához tapadást. marechalii). A nagytölcsérű broméliák fölé akasztva szobában is nevelhetjük. Mivel mind a trópusi erdők fánlakó epifitái. gyűjtsünk esővizet. Brazília a hazája. Ugyancsak Brazília a hazája. 28 . rögzítést szolgálja. Fehér virágai a levélrózsa közepén. színes levélrózsája. csak nyirkosan tartjuk. végül az egész levélrózsa elpusz­ tul. de a levélszíneződés hónapokig tart.

tábla .XIII.

Sötétsávos vrízea (Vriesea splendens). Vriesea carinata 'Vulkana'.vagy gyökérdarabhoz rögzítve nevelhetjük. 100 faj hazája Közép. mind virágtalan állapotában mutatós. oldalon ismertetett ültetési anyagba kell ültetni a vrízeákat is. 1. szobai üvegházak kedvelt növénye. A virágok az élénk színű. mind ág. amelynek virágzati tengelye valami­ vel hosszabb s elágazó. de a virágzat a színes felleve­ lekkel tartósan díszít. Képün­ kön a Vriesea 'Meyer's Favorite 35-40 cm-es levéltölcsérével a ki­ sebbekhez tartozik. Virágzatuk kalászra emlékeztető lapított füzér. Életmódjuk a legtöbb broméliáéhoz ha­ sonlóan epifita. fedelékesen álló fellevelek hónaljában alul­ ról felfelé nyílnak. Vriesea carinata. H. Az öreg levéltölcsér elvirágzás előtt. a levélrózsa és a virágzat méretében különböznek egymástól. Hazája Guyana. Kis termete miatt a floráriumok. Több kedvelt szobanövényt találunk a pik­ kelyvirágok között. Több fajtája kapható az üz­ letekben. Termése repítőszőrös mag­ vakat tartalmazó tok. A nemzetséget a broméliaféléknél eléggé szokatlan puha állományú. Az üde zöld levélrózsa átmé­ rője 20-25 cm. 3. palackok.és Dél-Amerika. W. A 28. Körülbelül ekkora a virágzat is. amely mind virágos. A virágokból a termő és a porzók hosszan ki­ nyúlnak. de Vriese-ről nevezték el (1807-1862). Fajtái a levél csíkozottságában. A leveleket gyakran keresztirányú vagy hálózatos rajzolat díszíti. Tölcsérükben mindig álljon víz! 30 . köztük az egyik legmutatósabb változat a 2. Az egyik leggyakrabban termesztett bromélia. Sarjakkal lakásban is szaporíthatjuk. Mind cserépben.A vrízea vagy pikkelyvirág (Vriesea) az ananászfélék családjának egyik legismertebb nemzetsége. A kb. ép szélű levelekből álló levélrózsa jellemzi. aki a botanika professzora volt Amszterdamban. Maga a virág rövid életű. Brazília a hazája. a levél­ rózsa középső részén hozza az új sarjat.

XIV. tábla .

A 28. E pikkelyek védik a növényt a túlzott párologtatástól. A csíkozást viaszpikkelyek alkotják. Sok fényt kapjon! Ha megfele­ lően neveljük. oldalon ismertetett talajkeverékben gyors fejlődésnek indul. Jellem­ zőjük a kemény. 1-3 sarjat hoz. s szúrós tüskék helyett csak finoman fogazott. Felfelé álló levéltölcsérét 15-20 szúrós élű. Virágzata a levéltölcsér közepéből tör elő. Széles körben termesztett. Né­ mely fajta levele teljesen ezüstös színű. a sarj 1. A vi­ rágzat akár a tövén. hólyagszerű. Rövid életűek. A korallpiros csé­ sze felfújt. Mielőtt a virágot hozó tölcsér elpusztul. 32 . 2. 1. Csíkolt vagy rózsaszínbugájú lándzsarózsa (Aechmea fasciata). tüskés élű vagy fogazott levél. Levele puhább. ezért a leghálásabb virágzó szobanövényünk egyike. Bíborlila levélfonákával virágtalan állapotban is mutatós. népszerű szo­ banövények tartoznak az ananászfélék családjának ebbe a nemzet­ ségébe.A lándzsa rózsa (Aechmea) fajok neve görög eredetű: az aichme szó lándzsahegyet jelent. Bogyócskás lándzsarózsa (Aechmea miniata var. A levélrózsa átmérője 40 cm. discolor).és Dél-Amerika. Bra­ zíliából származik. A virágzat változatos. amikor az új levéltölcsér már kialakult. s tövénél megjelennek a gyökérkezdemények. a nagyméretű levél­ rózsa s a díszes levélrajzolat. A töl­ csér közepében mindig legyen víz.5-2 év múlva virágzik. E sarjakról lakásban is ismételten virágoztatható. A kék virágok az élénk rózsaszín virágzati felle­ velek hónaljában nyílnak. 610 cm széles. a kék virágból kinyúló termő piros. A mintegy 150 faj hazája Közép. akár vázába téve rendkívül tartós. Nevelése és szaporítása a másik lándzsarózsáéval azonos. Akkor kell leválasztani. Az elágazódó virágzati tengely hossza is 30-40 cm. mint a következő fajé. Brazília a hazája. amely a köz­ ponti fűtésű lakásokban is jól érzi magát. néha még tovább is megtartják színüket. ezüstös harántcsíkokkal díszített levél alkotja. de a fellevelek 3 hónapig.

XV. tábla .

hogy ez az elszíneződés mind­ össze 10-14 napig tart. Élénk. A levél éle finoman tüskézett. mikor elpusztul. Cryptanthus bivittatus 'Red Star'. vágjuk ki. A legtöbb broméliával ellentétben nem epifiták. hoszszanti vagy harántcsíkozással. Ezzel együtt a palackok s kisebb floráriumok kedves növénye. 3. A Kolumbiából származó. szép növényei. fehéres színű virágok ezek között nyílnak. és a sarjakat hagy­ juk a helyükön. Az egész növény mindössze 8-10 cm-es. Szintén az ananász­ félék családjába tartozik. a talajhoz simulók. Ha nem választjuk le a sarjakat. 40 cm magas Guzmania sangui­ nea törpe fajtája. Virágzata narancsvörös vagy a 'Citrinum' fajtánál citrom­ sárga fellevelek között fehér. Az elvirágzott tölcsért. laza szerkezetű legyen. egy év múlva a sarjak is virágoznak. A rejtettvirág (Cryptanthus nemzetség) az ananászfélék család­ jába tartozik. a levelek hossza 30 cm körüli. és több sarj virágzik egyszerre. Virágzáskor a középső levelek élénk na­ rancsvörösre színeződnek. jelentéktelen. Legjobb ezek talajába ültetve nevelni. A levél­ rózsa átmérője 5-6 cm. palackok hálás. A levelek viszont díszesek. gyakran pompás rajzolat díszíti őket. Fényszegény helyen visszazöldül. szélességük 3-4 cm. akkor a növény telepszerű lesz. Nagy kár. Köz­ tük talán a legszebb a 2. csak eltávolítjuk a levirágzott levélrózsát. A kö­ zépső levelek sokkal rövidebbek. Fészektőrózsa (Nidularium billbergioides).1. díszét veszti. Valamennyi Brazíliában honos. A floráriumok. Gazdagon sarjadzik. Hazája Kelet-Brazília. jellegzetes színe csak bőséges fényben alakul ki. A levélrózsák a legtöbb fajnál laposak. Rövidkocsányú guzmánia (Guzmania sanguinea 'Brevipedicellata'). hanem talaj­ lakók. mindössze 12 fajjal. 34 . A levélrózsa átmérője 20 cm. az apró. szobai üvegházak. Földjük humuszban gazdag. Leginkább kora tavasszal virít. Levélrózsájának átmérője 40-45 cm. s kb.

tábla .XVI.

s homokos tőzegben. folyami homokból. kicsi levélrózsa. vagy inkább csak csö­ pögtessünk rá egy kevés vizet. Jól mutat kisebb palackban önmagában. A palack aljára terítsünk rostos savanyú tőzegből. majd fedjük le a talajt apró gyöngy­ kaviccsal. s mivel hálás szobanövények . Jól keresztezhetők.A XVI. 1. Helyezzük bele a növényt. Guzmania 'Amaranth'. A fajt a lapos. A Cryptanthusok a levélrózsa közepén hozzák az új sarjat. Itt most a nagyon mutatatós 2. ezért a nemesítők szívesen foglalkoznak a guzmániákkal. Ab­ lakpárkányon vagy ablak közelében helyezzük el. A virágok fehérek. Csak 8-10 naponként öntsünk. táblán bemutatott guzmánia (Guzmania) nemzetségbe mintegy 80-90 faj tartozik. A sarjakat lakásban is tovább nevelhetjük. A levéltölcsér közepében mindig legyen víz. Evekig szép szobadísz. táblán bemutattunk már egy rejtettvirág (Cryptanthus) fajtát. A színes fellevelek 8-10 hétig díszlenek. az utóbbi évtizedben új fajták sora jelent meg a virágpiacon. a hullámos levélszél s az enyhén tüskés levéléi jellemzi. Levelei puha állományúak. A bíborlila fellevelekkel borított virágzati ten­ gely 30-40 cm magas. érett komposztból készített keveré­ ket. üvegbura alatt meggyöke­ reztetjük. A XVI. A sarjat óvato­ san kicsavarjuk. Hazájuk Perutól Nyugat-Indiáig ter­ jed. A levélrózsa átmérője 30-40 cm. Cryptanthus acualis 'Marian Oppenheimer' nevűt ismertetjük. A fajta élénk rózsaszín színe bőséges fény­ ben alakul ki.melyek a központi fűtésű lakások száraz levegőjét is jól tűrik -. 36 . minden kísérő növény nélkül. talaját tartsuk nyirkosan.

tábla .XVII.

A Billbergia x windii a közelmúltban „ünnepelte" 100. 38 . 1. ezüst viaszpikkelyekkel borított. 1884-ben állították elő a Billbergia decora s a Billbergia nutans keresztezésével. Virágzata bókolva hajol ki a tölcsérből. s az ablak elé akasszuk. Minél több fényt kap. annál élénkebb a bronzvörös szín. Ámpolnanövényként kosárban vagy kerámiaedényben egyformán mutatós. s annál ezüstösebb a pikkelyezettség. 2. a tölcsér átmérője 25-30 cm. Levelei 30-40 cm hosszúak. tőzeges földbe ültessük. jól szaporít­ ható. 15-20 cm át­ mérőjű levélrózsája bronzvörös.vagy kéregdarabhoz rögzítsük. születés­ napját. Laza. A két szülő előnyös tulajdon­ ságait örökölte: az igénytelenséget s a szép levélszínt. Rendkívül erőteljesen sarjadzik. A Cryptobergia rubra a Billbergia nutans és a Cryptanthus bahianus keresztezéséből származik. Tavasztól őszig nevelhetjük az erkélyen vagy a kertben is. Mint minden broméliának. sokat tűrő broméliahibridet mutatunk be. Virága jelentéktelen. Mind­ két hibrid a sarjakkal bármelyik évszakban könnyen. Öntözéskor az egész növényt mártsuk be a vízbe. A legigénytelenebb szobanövények egyike. A bántatlanul fejlődő növényeken több virágzat nyílik egyszerre. e két hibridnek levéltölcsérében is legyen mindig víz. felfelé állók. Elviseli a páraszegény körülményeket. Az osztatlanul fejlődő növény telepet alkot. Erőteljesen sarjadzik. a rossz fényviszonyokat és a dohányfüstöt. Gyökér. nyá­ ron pedig 10 naponként tápoldatba is. tüskés élű levelekből áll.E táblán két népszerű.

XVIII. tábla .

Törzsén folyamatosan sok sarjat hoz. azt is jól elviseli. 40 . de Ame­ rika trópusi tájain is sokfelé kivadult. Erre utal a nemzetség magyar neve is. s mivel a fiatal példányok a legmutatósabbak. a megmaradó leveleket kurtítsuk felére. ilyen pl.1. Így csak tágas. A Földön élő mintegy 250 csavarpál­ ma hazája Indonézia szigetvilága. Hazája Polinézia. élénk színű levelekkel. valamint ritkább átültetés­ sel növekedését visszafoghatjuk anélkül. vízben gyökereztessük meg. Pszeuderanthémum (Pseuderanthemum atropurpureum). Ha szára­ zabban tartjuk. Pandanusz vagy csavarpálma (Pandanus sanderi). A dugványt a levélcsomó alatt 2-3 mm-rel vágjuk le. széles levélkoronával. és a lakásban is eléri a többméteres magassá­ got. A trópusi vízpartok jellegzetes mangrovenövényei: támasztógyökereivel ki­ pányvázza magát az iszapba. a Madagaszkáron honos Pandanus utilis. A legtöbb faj alacsony törzsű. évente érde­ mes újra szaporítani. átmérője pedig a 2-3 m-t. A csavarpál­ mafélék családjába tartozik. vé­ kony hajtásokkal. Akad köztük azonban 20 m magas is. hogy a párologtató felület csökkenjen. hogy díszértékéből veszí­ tene. Rendkívül gyors növe­ kedésű. s ezzel. A táblán látható faj levelei a nemzetségre jellemzően a törzs körül csavarvonalban helyezkednek el. edénye állandóan vízben állhat. Madagaszkáron és Afrika trópusi tájain is él. majd ültessük be bár­ milyen jó minőségű földbe. Néhány faj a csendes-óceáni szigeteken. 60-100 cm magas cserje. s így a gyakori áradások nem sodor­ ják el őt. Levágott hajtásvégei vízben jól gyökeresed­ nek. bár e növény nem pálma! Gyorsan fejlődik. igénytelen. Mivel vízparti növény. nagy lakásba való. 2. Az alsó két levelet távolítsuk el. A medvekörömfélék családjába tartozik. A sarjakat óvatosan válasszuk le.

XIX. tábla .

folto­ zott levelei igen mutatósak. Télen kissé mérsékeltebben öntözzük. Pahisztahisz (Pachystachys lutea). Virág nélküli hajtásait üvegbura alatt gyökereztessük. az új növény ismét kismé­ retű leveleket hajt. A kontyvirágfélék családjába tartoznak. Hazája Mexikó és Peru. Hazájuk Kelet-India. A szcindapszusz (Scindapsus) fajokból mintegy 20 él Földün­ kön.vagy kúszónövény. Virágai rövid életűek. Méteresre növő cserje. Idős hajtásain a levelek sok­ kal nagyobbak: 20-60 cm hosszúak. Csak akkor virágzik rendszeresen. Hajtásait akváriumban. Eltűrik a kedvezőtlenebb fényvi­ szonyokat. az indiai szigetvilág s Új-Guinea. Mindhárom szcindapszuszt könnyen szapo­ ríthatjuk hajtásdugványokkal. s kétszer-háromszor csípjük vissza. csak a 70-es évek táján kezdték el termeszteni. Ha a nagy levelű hajtásokból dugványt készítünk. 42 . amelyek a magasabb és az alacsonyabb hőmér­ sékleten egyaránt jól fejlődnek. ha sok fényt kap. Új szobanövénynek számít. Gyors fejlődésű ámpolna. fejlődése lassúbb. igénytelen szobanövények. A medvekörömfélék család­ jába tartozik. Leggyakrabban a var. Az előző fajnál lassúbb fejlődésű s va­ lamivel igényesebb. csüngő hajtásain a 6-10 cm hosszú és 6-8 cm széles levelek szórtan helyezkednek el. 2. Az egyleveles dugványokból is ne­ velhetünk új növényt. Mivel sokkal kevesebb klorofillt tartalmaz. l/a Scindapsus aureus. 12 cm-es cserépbe két gyökeres dugványt ültes­ sünk. elviselik az időnkénti kiszáradást is. de a sárga fellevelek sokáig díszlenek. kár­ tevők sem bántják. Betegségek. Nagyon elterjedt.1. vízinövényként is használhatjuk. Az 1/c Scindapsus pictus hazája Indonézia. argyraeus változatát szaporítják. vízben három hét alatt meggyökeresednek. 20-50 cm szélesek. A Salamon-szigetekről származik. Kedvelt fajtája az 1/b 'Erich Gedalius' majdnem tiszta fehér levelű. Ezüstszürkével pettyezett. a legismertebb faj. amely rácsok befuttatására is alkalmas. Kúszó.

XX. tábla .

Ezek a levél méretében.és ablakládák beültetésére is alkalmasak. kúszónövényként alkalmazhatjuk. mélyzöldek és fodros szélűek. A közön­ séges borostyán (Hedera helix) hazai erdőink örökzöld kúszócser­ jéje. Hedera canariensis 'Variegata'. Zöldesfe­ hér virágai ősszel nyílnak. Ha nagyobb felületet akarunk be­ futtatni borostyánnal. A közönséges borostyánnál és fajtáinál melegigényesebb. az előnevelt növényeket dézsába telepítsük. s a nyári hónapokban rendszeresen öntözzük tápoldattal. Mindkét fajta a hűvösebb. így szobában is nevelhetjük. üvegbura vagy nejlontasak alatt. amelyek tenyeresen 3-5 karéjúak. lépcsőházak dí­ szítésére a közönséges borostyán is alkalmas. Vízben gyökereztes­ sük. tojásdad leveleket hoz. de szükség szerint az év folyamán bármikor vághatunk dugványokat. Európában és Ázsiában mintegy 7 borostyánfaj él. Virágzó. szélessége 3-5 cm. 2. Sok fajtája van forgalomban. Alacsony hőmérsékletű (3-10 °C) helyiségek. Az l/a Hedera helix 'Glacier' fajta leveleinek hossza 4-6 cm. jól ismert borostyánlevelekkel. A közönséges borostyán és fajtái fényszegény erkély. 44 . Léggyökerekkel kapaszkodik. termő hajtásain ép szélű. színezettségében különböznek egymástól. szemben a földön kúszó. karéjozottságában. 3-15 °C-os helyiségek növénye. kékesfekete bogyótermése tavasszal érik be. jól viseli a kedvezőtlenebb fényviszonyokat is. A 1/b Hedera helix 'Crispa' levelei nem karéjozottak. Ámpolnanövényként. Valamennyi borostyán jól szaporítható hajtásdugványozással. A téli hónapokban csak mérsékelten öntözzük. A 20 °C fölötti hőmérsékletet azonban már nem kedveli. 10 cm-es cserépbe legalább 3 gyökeres dugványt ültessünk. E kedvelt szobaborostyán a Ka­ nári-szigetekről származik.A borostyán (Hedera) nemzetség a borostyánfélék családjába tar­ tozik. A tarka levelűek érzékenyebbek a téli fagyokra. A dugványozás legkedve­ zőbb időpontja augusztus második fele.

tábla .XXI.

ezért óvni kell a fertőzéstől. s figyeljük. A levágott hajtásvégeket azonnal dobjuk kézmeleg vízbe. hogy 15 °C alá ne süllyedjen a hőmérséklet! Mind­ három kedvezőtlen tényező levélhullást okoz. tűzpiros. csíkok jellemzik az egyes fajtákat. A dugvá­ nyokat tőzeg és folyami homok keverékébe ültessük. rózsaszín. Szívásuk nyomán a levél fakó lesz. hogy nincs-e rajta betegség vagy kártevő.Kroton (Codiaeum variegatum). Levélhullást okoz az ablakréseken beszivárgó hideg is. Vigyázni kell. Érzékeny bőrűeken a tejnedv kiütést okozhat. Szaporításának legkedvezőbb időpontja a januártól márciusig tartó időszak. narancsszínű pöttyök. meleg levegőben szapo­ rodik el gyorsan. A kutyatejfélék családjába tartozó cserje. Ezek a levél mé­ retében. délkeleti fekvés a legjobb. 24-26 °C-os párás melegben kb. A zöl­ dön kívül a sárga. Földjébe kever­ jünk rostos tőzeget. Az eddig ismert 14 krotonfaj hazája Indonézia és Polinézia. 3 hét alatt meggyökeresednek. Erős fertőzésnél a növény elpusztul. mélyvörös. A huzatra. amely különösen száraz. E szép levélszín azonban csak bőséges napfényben alakul ki. Ott eléri a 3 m magasságot is. hogy az egyébként mérgező tejnedv kifolyását megakadá­ lyozzuk. A déli. 1-2 m-es példányok szobában is nevelhetők. délnyugati. a trópusokon azonban a kertekben mindenütt ültetik. foltok. Két-három hétig tartsuk elkülönítve. A krotont mindig ab­ lak elé kell állítani. hirtelen lehűlésre s a hideg öntözővízre igen érzékeny. majd lehullik. Kártevői közül a takácsatka a legveszélyesebb. formájában és színében különböznek egymástól. Általános jó tanács: növényszerzeményünket soha ne tegyük régi növényeink közé. 46 . A krotonnak számtalan fajtája van forgalomban.

XXII. tábla .

A virágszár 15-20 cm-es. A megfelelő­ en gondozott növények egész évben folyamatosan virágoznak. A jól gondozott növények egész évben folyamatosan virágoznak. legfeljebb a téli fényszegény hónapokban szűnik meg átmenetileg a virágzás. Több sztreptokarpusz faj keresztezésével előállí­ tott hibrid. 1893-ban fedezte fel. Táprudakkal folyamatosan gondoskod­ junk a tápanyag pótlásáról. Öntözésnél ügyeljünk arra. Azóta a világ egyik leggyakrab­ ban termesztett szobanövénye lett. ezért az ablakpárkányon van a helye. a pármai ibolya pedig a rendszertanilag más családba tartozó kerti ibolyának egy nagy vi­ rágú fajtája. pármai ibolyának is hívják. Nem Fokföldön. Legjobb mázas edénybe süllyesz­ teni a cserepet. Dugványozásra az érett. Levéldugványokkal szaporítsuk. Levéldugványokkal szaporítsuk. Rendszeres öntözést és tápdús. A 3-5 cm-es szárral levá­ gott levelet vízben vagy rostos tőzeg és folyami homok keverékében gyökereztessük. Virágai fehér. aki az első növényt az Usambarahegységben. az afrikai ibolyához hasonlóan. egyszerű és telt változatban. Helytelenül fokföldi ibo­ lyának. hanem a ke­ let-afrikai Usambara-hegységben honos. 2. hogy a levelek tövénél éjsza­ kára ne maradjanak vízcseppek. teljesen kifejlett levél alkalmas. valamint a fehér színt is megtaláljuk kisebb-nagyobb méretű. A tápanyag pótlásá­ ról folyamatosan gondoskodjunk. a virág átmérője 3-5 cm. s évente egyszer. 48 .1. Talaja laza szerkezetű. tápdús legyen. Afrikai ibolya (Saintpaulia ionantha). Levelei 15-20 cm hosszúak. Az ablakpárkányon neveljük. bíbor és lila árnyalatokban nyílnak. amelynek máig több száz fajtá­ ját nemesítették ki. tavasszal ül­ tessük át. rózsaszín. Sztreptokarpusz (Streptocarpus x hybridus). bordó sok árnyalatát. A csuporkafélék családjának tagja. Igazi fénykedvelő növény. Von Saint-Paul-Illaire (1860-1910) egykori usambarai kormányzóról nevezték el. mert a virág kialakulásához sok fényt igényel. laza talajt kíván. ró­ zsaszín. Az eredeti kék színen kívül ma már a lila. 3-4 cm szélesek.

tábla .XXIII.

Fehérvirágú pletyka (Tradescantia albiflora). Hajtásai az előző fajokénál erőteljesebbek. Hajtásai csüngők. de a tavaszi-nyári napfény hatására ismét visszanyeri bíbor színét. Az l/a piros pletyka (Zebrina purpusii) hazája Mexikó. Az eddig ismertetett pletykákkal ellentétben fény­ szegény helyen is kielégítően fejlődik.A pletykák (Zebrina. Trópusi Dél-Ame­ rikában honos. Trópusi Amerika a hazája. kihegyezett pálca segítségével. Az 1/b zebrapletyka (Zebrina pendula) Közép-Amerikából származik. Szép színe télen mindig kifakul. var). szobai üvegházban fejlődik szépen. mivel a színes levelű pletykák színe a sovány talajban élénkebb lesz. A levágott hajtásról távolítsuk el az alsó leveleket. Hajtása. Az 1/c 'Quadricolor' nevű fajtájánál a levélen még hosszanti fehér és rózsaszín rajzolat is van. Hátra a hosszabb. Csak 1955ben fedezték fel. Bíborpletyka (Setcreasia purpurea). Hazája Mexikó. csak floráriumban. Hajtásdugványozással egész évben szaporíthatjuk. A jellegzetes szín kialakulásához sok fényre is szükségük van. Levelének színe hosszanti ezüstcsíkkal díszített. 4. 50 . Csüngő peperómia (Peperomia serpens fol. Tradescantia. A legalsó levél alatt 3 mm-re vágjuk le a hajtás alsó végét. gyors szaporításukat és tartásukat jelzi. Tavasztól őszig erkélyen vagy ablakládában neveljük. 3. fonákja piros. Setcreasea) magyar neve több nemzetség több faját és fajtáját foglalja magában. 2. Hajtásdugványokkal egész évben szaporítható. Igényes növény. előre a rövidebb dugványok kerüljenek. A borsfélék családjába tartozik. de máris az egész világon népszerű lett. leve­ leinek színe és fonákja sötét bíborlila. A 10 cm-es cserépbe legalább 8-10 dugványt helyezzünk el egy ceruzavastagságú. A tarka levelűeknél a föld 1/5-e folyami homok legyen. A kommelinafélék családjába tartoznak. Magyar nevük valószínűleg könnyű.

XXIV. tábla .

A csalánfélék családjába tartozik. Ezüst pílea (Pilea cadierei). 3. A táblán látható fajta még újdonságnak számít. az ezüst­ szürke s a mélybarna árnyalatokat egyaránt megtaláljuk a levele­ ken. párás melegben fejlődik csak kielégítően. Hazájuk trópusi Amerika tájai. A fertőzéskor . A levelek mérete és színe fajtánként eltérő. alig találunk gyökeret.amely a talajtól ered . Tompa levelű peperómia (Peperomia obtusifolia 'Jeli'). télikertben nevelhetők belőle. Vietnam trópusi őserdőiben honos. Ilyenkor a növényt földdel együtt ki kell dobni. 2. A gyökeres dugványokat laza. a gyökérma­ radványokon apró göböcskéket látunk. Az egész növény 25-40 cm magas. Ámpolnanövényként vagy vegyes virágtálakba alkalmazzuk. később le­ csüngnek. Mutatós. Ma már csak hibridek vannak forgalomban. A vörös. 52 . és a cserepet forró vízzel kell fertőtleníteni. ott kezdték el nemesí­ teni. Fénykedvelő. Hajtásdugványok­ kal szaporíthatjuk. 3-5 cm szélesek. sava­ nyú talajban.a növény fejlődése abbama­ rad. a zöld. Levél. s egyszer csípjük vissza. Levéldug­ ványozással szaporítják. Száraz levegőben vagy hirtelen lehű­ lés hatására ledobja leveleit. Veszedelmes kártevője a gyökérgubacs-fonálféreg. a rózsaszín. Néhány éve jelent meg a virágpiacon. Az eredeti fajt 1858-ban Assamból hozták Belgiumba. A levelek hossza 5-12 cm. Nagyon ked­ veli a párás környezetet.A bors­ félék családjának fajokban gazdag nemzetsége a Peperomiáké. Ha kiütjük a cserépből. de igényes növény: laza. Levelei 6-10 cm hosszúak. Több mint 600 faj tartozik ide. Igazán szép példányok csak floráriumban. de lakásban nem érdemes foglalkozni a szaporítással. tőzeges földbe ültessük. Hajtásdugványokkal szaporíthatjuk.vagy királybegónia (Begonia x rex cultorum). A virág rózsaszínű.1. Hajtásai kezdetben felfelé törők.

tábla .XXV.

de világos helyen alakul ki. ezért a télikertek. erős nap­ fénytől védett. Amerika szubtrópusi és trópusi tájain egyaránt ta­ lálkozunk velük. Meggyökeresedésig tartsuk párás kör­ nyezetben. Afrika. Hajtásai csüngők. A dugványok azonban csak párás melegben gyökeresednek meg. párás melegben fejlődik csak szépen. lágy szárú. Mivel félárnyékos. zárt virágablakok ámpolnanövénye. Levélátmérője 6-10 cm. ha szomjazni kezd. világos helyet kedveli. Jellegzetes levélszíne tűző naptól vé­ dett. gumós. A tigrisbegónia fajta is nemesítés eredménye. földdel könnyen átterjedhet más szobanövényekre is. Tigrisbegónia (Begonia x boweri 'Tiger'). Inkább széles. Ázsia. A nemzetség 20 faja Délkelet. Akad közöttük egynyári virág. hálás szobanövény. amelyről az 52. Vízigényes. a begóniafélék családjába tartozik. 2. melegházi és szobanövény. Fényszegény körülmények között fakó lesz. félcserje. Mint neve is mutatja. Mint minden begóniát. A táblán látható faj pontos hazája ismeretlen. Haj­ tásdugványokkal könnyen szaporítható. ezt a fajtát is óvnunk kell a gyökérgubacs-fonálféreg fertőzésétől. Virága fehér.1. 54 . E veszedelmes kártevő az öntözővízzel. Leveles törzsdarabokkal könnyen szaporíthatjuk. Michel Begon tiszteletére adta a Begonia nemzetségnek. tőzeges földbe ültessük. Félbibe (Hemigraphis alternata). Levelei 5-8 cm hosszúak. 3-5 cm szélesek. amely több mint ezer fajt számlál. Természetesen a kertészek és nemesítők is szívesen foglalkoznak a begóniákkal. Törzse a talaj felületén kúszik. gyorsan lankad. A medvekörömfélék család­ jába tartozik. oldalon már írtunk. talajra simuló és mé­ ternyi magas. mint mély edénybe. A közvetlen. E nevet 1690-ben Charles Plumier szerzetes botanikus támogatója.és Kelet-Ázsiában ho­ nos. laza. Kis termetű.

XXVI. tábla .

Erőteljesen. nappal a cserepek alá húzódnak. A szaporítás leg­ kedvezőbb időpontja a tavasz. 56 . könnyen meggyökeresednek. 10 cm-es cse­ répbe két gyökeres dugványt ültessünk. Ha este kitesszük. mert mindkettő szí­ vesen fogyasztja leveleit. gyorsan fejlő­ dik. Igényei. Jellemző tulajdonsága. Nagyobb télikertben talajtakarónak is kiváló. hogy egy idő után elöregszik: egyre kisebb leveleket hajt. 12 cm-es cserépbe két gyökeres dugványt ültessünk. Bár hazájában párás körülmények között él. A 3. De talajta­ karónak is alkalmazhatjuk a floráriumban vagy szobai üvegház­ ban. Transval. Virágzata is érdekes. Hálóslevél (Fittonia verschaffeltii). Kúszóka (Cissus rhombifolia 'Ellen Danica'). kivájt krumpli alá is szívesen behúzód­ nak. Rácsok vagy télikertek falának befuttatására kiválóan alkalmas. Hajtásai kúszók. A csigáktól és pinceászkáktól óvjuk. Tűri a hőingadozást. A dugványok üvegbura alatt tőzeg és folyami homok keverékében jól gyökeresednek. Hazája Natal. Félbevágott. szobanövényként még a központi fűtésű lakásokban is kielégítően fejlődik. Mindkettőt összeszedhetjük onnan a reg­ geli órákban. szaporítása azonos vele. Általában éjszaka táplálkoznak. A szőlőfélék csa­ ládjába tartozó kúszócserje. A medvekörömfélék család­ jának szép képviselője. gondozása. reggel biztosan találunk néhányat. Ámpolnanövényként magában vagy más növények társaságában különösen jól mutat. mindhá­ rom Peru trópusi esőerdőiben él. 2. Fittonia verschaffeltii 'Argyroneura' levélszínében különbözik az alapfajtól. Földjébe mindig keverjünk rostos tőzeget. Mindössze 3 Fittonia faj ismert. Ilyenkor hajtás­ dugványozással új növényeket kell nevelni. fényben gazdag és fényszegény körülmények között egyaránt. Az elpusztít­ hatatlan szobanövények közé tartozik. a száraz szobalevegőt s a dohányfüstöt. Mu­ tatós ámpolnanövény vagy támaszték mellett szép kúszónövény.1. Hajtásdugványai egész évben gyorsan. s növekedése is abbamarad. de valódi dísze a szép rajzú levélzet.

XXVII. tábla .

szélessége 10-15 cm. de a központi fűtésű lakásokban s kedvezőtlenebb fényviszonyok között is jól fejlődik. Hajtásdugványai vízben vagy üvegbura alatt elég jól gyöke­ resednek. A 18-22 °C hőmérsékletet kedveli. Hazája trópusi Amerika. hirtelen lehűlésre kevésbé érzékeny. még központi fűtés mellett is. A csodatölcsérfélék családjába tartozik. Kúszó hajtásain bőrnemű. A maranta helye a lakásban elsősorban floráriumban. Maranta (Maranta leuconeura 'Fascinator'). A levelek hossza 20-25 cm. A hajtások hosszan lecsüngenek. húsos gyökérzet s a szép rajzú levelek jel­ lemzik őket. 2. A mintegy 30 faj hazája Ausztrália. 10 cm-es cserépbe két gyökeres dugványt ültessünk. zárt virágablakban van. A kontyvirágfélék. Valamivel lassúbb növekedésű. Más növények társa­ ságában azonban szobanövényként is jól tartható. amelynek a táblán látható tarka levelű fajtáját szaporítják a kertészetekben. A nemzetséget a Leidenben és Amszterdamban tevékenykedő Willem Piso (1611-1648) orvos botanikusról nevezték el. Fikuszra emlékeztető kis fa vagy cserje. Vegyes virágtálakban jól mutat.1. 3. így ámpolnanövényként vagy vegyes virág­ tálakban igazi különlegesség. szobai üvegházban. A fikusznál igénytelenebb: huzat­ ra. Kúszó filodendron (Philodendron microstictum). Hajtásdugványait vízben gyökerez­ tessük. 58 . az Araceae-k családjába tartozik. Új-Zéland és Hawaii. Pizónia (Pisonia umbellifera 'Variegata'). Hazájuk tró­ pusi Amerika. A Marantaceae családba tartozó nemzetség mintegy 25 fajt számlál. Különö­ sebb talajigénye nincs. szabályos szív alakú levelek helyezked­ nek el. Hajtásdugványai vízben 2-3 hét alatt meggyökeresednek. Vastag. mint a többi kúszó filodendron. melyeknek hossza és szélessége 8-12 cm.

XXVIII. tábla .

Nyíllevelű szingónium (Syngonium sagittifolium 'White Butterfly'). 2. Betegségeik. A legutóbbi évek növényújdonsága. a szobapalkától vagy vízipálmától leginkább méretében különbözik. a nemzetségre jellemző igénytelenség e fajtánál sem hiány­ zik. Rendkívül gyors fejlődésű. hogy a levélnyél széles alappal csatlakozik a hajtáshoz. Egy-egy kiszáradást is károsodás nélkül elviselnek. ezek közül nyúlik ki a virágot hozó palkaszár. 4060 cm-nél nem nő magasabbra. ezért hosszanti növekedése lassúbb. 3. Haj­ tásdugványai vízben 2-3 hét alatt meggyökeresednek. Ha macska van a lakásban. s folyami homokban meg­ gyökereztetjük.és Dél-Amerika trópusi ős­ erdőiben kb. mert szívesen fogyasztja leveleit. A szingónium fajok bármely típus­ földben kielégítően fejlődnek. Közép. Terebélyes vízipálma (Cyperus diffusus). Bár kedveli a sok vizet. védjük tőle. A leghálásabb szobanövények egyike. a leveleket felére kurtítjuk. Mind magában. 15 cm hosszú és 10 cm széles. Talpas levelű szingónium (Syngonium podophyllum). erősen tagolt levelei a kúszó hajtásokon szórtan helyezkednek el. 20 szingónium faj él. A palkafélék családjába tartozik. mind vegyes virágtálban jól mutat. 60 . Izközei rövidebbek a többi szingóniumnál.1. Az előző fajhoz hasonlóan hajtásdugványai vízben rövid idő alatt meggyökeresednek. amely közismert rokonától.vagy kúszónövényként alkalmazhatjuk. edénye ne álljon vízben. A kontyvirágfélék családjába tartozik. Kedvezőtlen fényviszonyok mellett is jól fejlődik. A táblán látható faj magyar ne­ ve arra utal. Ámpolna. kártevőik nincsenek. Bár levelei majdnem fe­ hérek. Szaporítása a következőkép­ pen történik: a palkaszár végén lévő levélüstököt 2-3 cm-es szárral levágjuk. Trópusi vízinövény. Sok 1.5-2 cm széles tőlevelet hoz.

tábla .XXIX.

. az arab számok a képeket ismertető szövegoldalakat jelölik. szoba. sávos X.v. 38 csavarpálma XIX.XI. 10 cinerária VII. 44 ciklámen... 14 afrikai ibolya XXIII. 42 pandanusz XIX. 14 indás kőtörőfű XII.....) A névmutatóban azoknak a növényeknek... a legel­ terjedtebbeket tüntetjük fel a névmutatóban. 10 . 24 neoregélia XIII.. 34 fikusz... 4 lándzsarózsa..tigris.XXVI.csíkolt XV. 28 . levél. 22 filodendron. 16 cryptobergia XVIII.... 8 . 24 pelliónia III.. 58 mesevirág XI.. 34 és XVII. 56 hipoesztesz VI. 20 kövirózsacserje IX.. 28 . 6 ginura VII.. 54 fészektőrózsa XVI.. 24 korallvirág IX. 46 kúszóka XXVII.. 36 62 hálóslevél XXVII.NÉVMUTATÓ (A római számok a színes táblákat.. 32 ... 24 csodaszem VII. 22 félbibe XXVI.. 10 begónia. 26 keserűlevél XI... 52 ..háromszínű XIII. 38 kroton XXII.. 58 fukszia II.. afelandra VI. ampolna IV.függő XIII. bogyócskás XV.. 56 lamprantusz I. 48 árnyékvirág IV..... királyXXV. 32 maranta XXVIII..csüngőágú X. 38 borostyán XXI. Ha a növényeknek több magyar neve is van. kúszó XXVIII. 54 bilbergia XVIII. 40 páfrány. szoba. 20 kriptobergia XVIII.IV... melyeknek nincs közis­ mert magyar neve . 16 dracéna.újabb szokás szerint a latin nevét használjuk fonetikusan írva... 16 guzmánia XVI... 28 pahisztahisz XX. 40 csipkeharaszt XI.

8 rákvirág III... 50 .... 34 és XVII.talpas levelű XXIX.. 50 . bíbor. csüngő I. 12 varjúháj... 4 . terebélyes XXIX.. 26 vízipálma. 12 szcindapszusz XX. 24 sztreptokarpusz XXIII. 4 vesszőkaktusz VIII.zebra..... 52 pistikevirág XII.. 36 rozmaring II... 22 szanszeviéria V. ezüst XXV.. 60 vrízea XIV. 8 rejtettvirág XVI. csüngő XXIV.. 18 pszeuderanthénium XIX.októberi I.piros XXIV.XXIV.nyíllevelű XXIX.. 50 pompás kutyatej I..fehérvirágú XXIV. 60 .. 26 pizónia XXVIII.XXIV.. 52 pílea.. 4 porcsin VIII... 50 . 6 sarjika IX.peperomia. 58 pletyka. 6 vízifukszia XII..... 60 szobafűpalka XI... 18 viaszvirág II. 48 tigriske V...tompa levelű XXV. 42 szingónium XXIX. 60 . 26 .. 50 . 40 rafidofóra III. 30 zöldike XII. 20 sefflera. tarkalevelű X..

Klincsek Pál A szöveget gondozta: Makai Judit Műszaki vezető: Szakálos Mihály Képszerkesztő: Árva Ilona Műszaki szerkesztő: Deák Ferencné Terjedelem: 2.76 (A/5) ív.0579). Budapest. Nagy Éva Szakmailag ellenőrizte: Dr. IF 6059 . 1988 Felelős vezető: Bede István vezérigazgató Felelős szerkesztő: D.HU ISSN 0324-3168 ISBN 963 11 5575 7 Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Felelős kiadó: Sziládi János igazgató Kossuth Nyomda (87.

38. kiadás) Állatkerti emlősök (3. kiadás) Különös növények Kisemlősök (2. kiadás) Fák. kiadás) Legyek. kiadás) Díszmadarak (3. (4. kiadás) Pókok. zuzmók. gumósok Szitakötők. (2. kiadás) Gyümölcsök (3. (2. kiadás) Gombák (4. Felhők (2. méhek. kiadás) Csigák. kiadás) Kövületek Kutyák (3. kiadás) Kultúrnövények 1. kiadás) Háziállatok (3. kiadás) Kígyók. kiadás) Vadvirágok 1. kiadás) Bogarak (3. kiadás) Fűszernövények (2. békák (2. kiadás) Mohák. kiadás) Kultúrnövények 2. kiadás) Halak (3. hangyák. (5. kiadás) Vadak (3. kiadás) Emberelődök Trópusi pillangók Kabócák. Gyomnövények Egzotikus hüllők Szobanövények . kiadás) Állatkerti madarak (2.Ft A Búvár Zsebkönyvek eddig megjelent kötetei: Madarak 1. kérészek. harasztok (2. Különös állatok Egyszervolt állatok Trópusi orchideák Lovak Kína kerti virágai Macskák Vízinövények Gombák 2. kiadás) Emberek (2. (3. bodobácsok Ősnövények Havasi virágok Hagymások. kiadás) Vadvirágok 2. kiadás) Dísznövények (3. skorpiók (3. kiadás) Ásványok (2. kagylók (2. kiadás) Kaktuszok. kiadás) Lepkék (4. kiadás) Gyógynövények Tengeri állatok 1(2. kiadás) Ősállatok (3. pozsgások (2. kiadás) Tengeri állatok 2.. hangyalesők Madarak 2. bokrok (3. darazsak (3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful