búvár zsebkönyvek Móra

SULYOK-VARGA

Szobanövények

BÚVÁR ZSEBKÖNYVEK MÓRA FERENC KÖNYVKIADÓ

ÍRTA SULYOK MÁRIA RAJZOLTA VARGA EMMA A BORÍTÓT URAI ERIKA TERVEZTE

© SULYOK MÁRIA, 1988 © VARGA EMMA, 1988

amely nem más. északi fekvésű ablakunk előtt fényigényes krotont. Az efféle „üvegháznak" természetesen fűtést. Tanuljunk meg helyesen öntözni! Néhány kivételtől eltekintve ne álljanak vízben a növények. de porszárazak se legyenek. a szoba ablak közeli sarkában. A kiszélesített ablakpárkány elé kerül a belső üvegtábla. ezért sokkal ritkábban kell öntöz­ nünk. páraigényes csipkeharaszt vagy rejtettvirág. s talajuk is lassabban szárad ki. egy karcsú törzsű. egy mennyezetre erősített kaspóból lecsüngő. Aki még többre vágyik.Kertészkedni már 10 X10 cm-en is lehet. mint a virágablakok s floráriumok. ha a tető s az oldalfalak eltolha­ tók. fűtött szobánkba nagy terme­ ­­. hogy a zárt térben tartott növények kevesebbét párologtatnak. száraz levegőjű. s a talajt tartsuk nyirkosan. barkácsoljon virágab­ lakot. kis levelű filodendron vagy vesszőkaktusz a távoli földrészek üzenetét hozza lakásunkba. Jó. télen 10 C-ot igénylő főnixpálmát. Sok örömünk lesz benne. Mutatós virágtálakat is készíthetünk többféle azonos igényű növény összeültetésével. Tudnunk kell azonban. Ez a vízmennyiség a hőmérsék­ lettől és a begyökeresedéstől függően 4—6 napra elég. levegőztetést és árnyéko­ lást is biztosítanunk kell. amelyben növényeket tartunk. egy folyton virágzó afri­ kai ibolya az íróasztal sarkán. 3 . Kertészkedhetünk palackban is. A növények helyes ápolása a kiválasztással kezdődik. Próbál­ kozzunk meg a növények szaporításával is. ugyanott egy kis palackban vagy befőttesüvegben nevelt. Inkább csak permetezzük meg időnként a növényeket. ne erőltessünk kisméretű. Öntözéskor nedvesedjen át az egész földlabda. ne ültessünk össze a virágtálba mérsé­ kelt öntözést igénylő szanszeviériát a vízkedvelő vízipálmával. A kisebb-nagyobb palackok ugyanolyan párás klímát biztosítanak az érzékenyebb növények­ nek. pálmára emlé­ keztető dracéna. Egyszerűbb a szobai üvegház vagy más néven florárium készítése. mint egy terrárium.

Egy-egy edénybe legalább 6-8 gyökeres dugványt ültessünk.5 m-re növő cserje. Az egyéves példányok virítanak a leggazdagabban. A kutyatej félékhez tartozik. gondozása az előző fajjal azonos. 2 rész lombföld. Októberi varjúháj v. Neve pompás őszi levélszínére utal. bár fűtött szobá­ ban is áttelel. Pompás kutyatej (Euphorbia milii). Szaporítása. s csak kéthetenként öntözzük. Földje laza. Korallpiros fellevelei jelentéktelen virágocskákat öveznek.1. Valójában 1-1. 3. de a virágzás hosszan elhúzódik. Nyáron is kevesebb vizet igényel. Tavasszal vi­ rágzik. minél több fényt kap. Teleltessük 10-15 °C-on. ritkán öntözve. Mutatós ámpolnanövény. Élénk színű. amely annál ezüstösebb. Hazája Madagaszkár. ahol kerti növényként is kedvelik. Májustól 10 naponként tápoldattal öntözzük. ezért augusztusban mindig gyökereztessünk dugványokat a követ­ kező nyárra. Teleltessük 5-10 °C-on. 1 rész folyami homok keverékébe ültessük. Hazája Dél-Afrika. napos ablakok. A kristályvirágfélék családjába tartozik. majd néhány órát szikkasztva folyami homokba tesszük. Szabadban sziklakertbe. napos erkélyládába ültethetjük. októberke (Sedum sieboldii). Télen hűvös. amikor a szürkés­ zöld levelek élénk bíborszínűvé válnak. A varjúhájfélék csa­ ládjába tartozó pozsgás. vagy cserepekben az üvegezett ve­ randán tartjuk. Tavasszal ül­ tessük ki a szabadba. 4. A meleg. 4 . mint a levéldísznövények. Nyár végi dugvá­ nyozással szaporítjuk. de akkor gyakrabban kell öntözni. Szintén a var­ júhájfélék családjának tagja. Lamprantusz (Lampranthus conspicuus). Hazája Japán. A levágott hajtásvéget langyos vízbe dob­ juk. ahol közel száz faja él. Hazája Mexikó. bo­ rult időben becsukódnak. jó vízáteresztő legyen: 2 rész komposztföld. erkélyek pom­ pás növénye. 2. Tavasz végétől őszig a szabadban nevelhetjük. világos helyen 13-15 °C-on tartsuk. selymesen fénylő virágai napsütésben kinyílnak. Csüngő varjúháj (Sedum morganianum).

I. tábla .

Az edény­ ben nevelt rozmaringokat a fagyok beálltáig erkélyen neveljük. mert a túladagolással könnyen elpusztíthatjuk! A dugványok vízben gyorsan gyökeresednek. mert mérgező permetezőszereket a lakásban nem használhatunk. A molytetű a fukszia veszedelmes kártevője. A ligetszépefélékhez tartozik. Gondosan tartsuk be az előíráso­ kat. ezért augusztusban gyökereztessünk friss dugványt utánpótlásként. A száraz mediterrán vidékek jellemző. ha a talaj tápanyagban gazdag. húsos levelű kúszócserje. Vastag. A fürgén repkedő. s ha a lakásnak van hűvös. Ma már több száz fajtája van. apró. például délre néző falak tövében szabadban is elég jól áttelel. tegyük ki az erkélyre. vagy tegyünk táprudakat a földjébe. 6 . a téli hónapokban fűtetlen helyen tartsuk. ablakba vagy kertbe. A téli hónapokban mérsékeltebben kell öntözni. Fukszia (Fuchsia x hybrida). Rozmaring (Rosmarinus officinalis). 1-1.1. Má­ jus elejétől augusztus végéig rendszeresen tápoldatozzuk. Az ajakosok családjába tar­ tozik. világos helyisége. Szokatlanul kemény teleken azonban kifagyhat.5 m-es cserjéje. 3. amint lehet. inkább ott teleltessük. de 3 °C-on is jól áttelel. s ha a növény sok fényt kap. áprilistól októberig virágzik.és fűszer­ növény. Tavaszszal. Nálunk védett fekvésben. Az első fuksziát 1700-ban Charles Plumier francia botanikus hozta be Közép-Amerikából Európába. aromás illatú. Viaszvirág (Hoya carnosa). Hosszú nappalos. ahol száz év alatt kedvelt cserepes növény lett. amely májustól az ősz beálltáig folyamatosan virág­ zik. Nyár folya­ mán félfás dugványokkal szaporítjuk. Ha­ zája Dél-Kína s Ausztrália Queensland része. Télen lehetőleg 6-10 °C világos helyen tartsuk. A legrégibb időktől kezdve ismert gyógy. Az idősebb növényeket ko­ szorúformában drótra futtatjuk. fehér rovarok ellen nehéz védekezni. A fuksziából törzses fácskát is ne­ velhetünk. s csak ritkán öntözzük. gyorsan gyökeresedik. A selyemkórófélékhez tartozik. 2. Vízben könnyen. egyszerű és telt virágú.

tábla .II.

fehér viaszos csomókban. Hálás növény: levágott hajtása évekig elél vízben. 10 cm átmérőjű edénybe 8-12 gyökeres dugványt ültessünk. 2. 40-60 cm magas. Dugványozással egész évben szaporít­ hatjuk. gyorsan gyökeresedik. 8 . Jól tűri a fényszegény szobát. hazája India és Észak-Burma. A kifejlett rákvirág dúsan sarja­ dzik.1. nagy levelű növény. A hajtások hossza 20-30 cm. kúszó törzzsel. Rafidofóra (Raphidophora decursiva). Igénytelen. Hajtás­ dugványait meleg szobában. Ha kevés fényt kap. XIX.és melegigényes. Fejdugványa a legértékesebb. ha kell. A levél fonáka élénk bronz­ vörös. floráriumok. Legszebb példányai azonban a talajban fejlőd­ nek. Hajtásdugványokkal egész évben szaporít­ hatjuk. Kína Kvantung tartományából származik. színes levelei megfakulnak. Pelliónia (Pellionia daveauana). Mivel pára. télikertek mutatós talajtakaró vagy ámpolnanövénye. szobai üveg­ házak. 3. amely fő­ leg a levélfonákon jelenik meg. Nevét Alphonse Pellion. ezért csak tágas szobába való. betegségei. Vízben könnyen. századi francia tisztről kapta. Jellegzetes torzsa virágzatából élénkpiros bogyótermések fejlődnek. kártevői általában nincsenek. üvegbura alatt gyökereztessük. A kontyvirágfélék csa­ ládjából való. Rákvirág (Aglaonema modestum). Ellensége a gyapjas pajzstetű. a palackkertek. A tápanyagban gazdag talajt kedve­ li. az ingadozó hőmérsékletet s az időnkénti kiszáradást is. A kárte­ vőt nedves ruhával vagy szivaccsal le kell róla mosni. Tőosztással is szaporít­ ható. A kontyvirágfélék jól ismert tagja. sőt víz alatt is tarthatjuk. ahol rácsra vagy egyéb támasztékra kúszhat. Hazája Burma ennek a talaj fel­ színén kúszó és a csalánfélékhez tartozó növénynek. több­ ször is megismételve a lemosást. A tavaszi és nyári hónapokban tápoldattal vagy táprudakkal rendszeresen kezeljük. a leveleké 3-4 cm. Keverjünk rostos tőzeget és folyami homokot földjébe. Nagy termetű. akvá­ riumi növényként.

tábla .III.

2-3 cm hosszú levelekkel. vigyázva. de könnyen kiszárad. meleg szobában gyorsan tönkremegy. Kapaszkodó gyökereivel megtapad bárhol. Kína és Ausztrália. Ehhez 12 cm átmérőjű edénybe 8-10 gyökeres dugványt ültessünk. Ámpolna. amelyből a múlt század utolsó harma­ dában a kedvelt szobacikláment nemesítették. Óvatosan kell öntözni. 2. üvegezett verandán vagy az ablak között kell tarta­ ni. Legjobb tálban tartani. Előbb Angliában. A dugványozáshoz félfás dugványo­ kat szedjünk. még a sima üvegen is. Az eperfafélék tagja. ezért rendszere­ sen adjunk tápoldatot vagy táprudat. Megél mind a hű­ vös. mind a meleg szobában. az alacsonyabb hegyek lombos erdőiben él ez a faj. hogy éjszakára ne maradjon vízcsepp a levelek között és a bimbókon. Vágott virágként is kedvelt. A kankalinfélék családjá­ ba tartozik. A Földközi-tenger keleti felén. A központi fűtést jól tűri. 60 cm-es indáin egyre újabb és újabb növényeket fejleszt. Úgy a kiszáradásra. Téli­ kertek falának befuttatására kiválóan alkalmas.vagy kapaszkodó fikusz (Ficus pumila). Ilyenkor egy-két sarjat gyökereztessünk meg vízben. A csuporkafélék családjába tar­ tozik. s kezdjük elölről a nevelést. Késő ősztől tavasz végéig virágzik. Földje laza szerkezetű legyen. A sárgán kívül minden szín.és színárnyalat megtalálható köztük. Kolumbiából származik. nagy felületeket borít be. Egy idő után azonban elöregszik. 3. melyek a virág színében. Árnyékvirág (Episcia cupreata). Csinos ámpolnanövény nevelhető belőle.1. méretében. 10 . s bura alatt vagy vízben gyökereztessük. majd Francia. Szobaciklámen (Cyclamen persicum). Gyorsan fejlődik. a levelek rajzoltságában különböztek egymástól. és felszívatni vele a nedvességet. Kúszócserje. formájában. ezért hű­ vös szobában. hazája: Japán. A folyamatos virágzáshoz és a foly­ tonos fejlődéshez sok tápanyagra van szüksége. mint a túlöntözésre érzékeny. A ciklámen a fűtött.és Németországban egyre több fajtát állítottak elő. fejlődése abbamarad.

IV. tábla .

Érett az a levél. S. La­ pos. A liliomfélék családjába tartoznak. széles edénybe ültessük. Levelük általában kard alakú. Dugványozni csak az érett leveleket érdemes. sokleveles példány azon­ ban csak jó körülmények között fejlődik: bőséges fényben. Az eddig ismert kb. . s növekedése leállt. föld alatti szárból erőtel­ jesen sarjadzik. 6 hét múlva jelennek meg. 60 faj többsége a trópusi Afrikában honos. Szanszeviéria. 4-5 cm vagy 20 cm széles levelű. dúsan sarjadzó. akár szélességét nézzük. fajtára jellemző méretét elérte. leveleit tá­ maszték nélkül megtartó. Van köztük másfél méter hosszú vagy csak 10-25 cm-es. a kis lakások ideális növénye. Virágzatuk kisebb-nagyobb fehér. erős il­ latú virágokból áll. amely fajra. rendszeres. Tőosztással vagy levéldugványozással könnyen szaporíthatjuk. trifasciata 'Laurentii' csak tőosztással tartja meg jellegze­ tes. így az l.1 . 12 . keresztirányú rajzolattal vagy hosszanti csíkozással díszített. liliomra emlékeztető. sárga csíkozottságát. fácánlevél. 'Golden Hahnii' fajtája sárgával. A homokot nyirkosan tartjuk. Közismerten igénytelen növény. a téli hónapokban kissé mérsékeltebb öntözés mellett. fajtára jellem­ ző. Igazán szép. A levágott levelet 6 cm-es darabokra vágjuk. 5 faj él Dél-Afrikában s néhány Ázsia trópusi tájain. azt sűrűn benövi sarjakkal. A kertészeti fajták neveit '-jellel írjuk. Feldarabolt leveleiből az alapfaj fejlődik. A S. amely a gyengébb fényviszonyokat és kiszáradást is jól tűri. Némely fajtája. az agavék közeli rokonai.2 . tigriske néven ismertek a különböző Sanseviéria fajok és fajták. 'Silver Hahnii' fajtája ezüsttel csíkozott. A levelek mérete igen változa­ tos akár hosszát. mind­ össze 10-15 cm magas tigriske. 20 °C körüli vagy inkább alacsonyabb hőmérsékleten. kis termetű. A szanszeviéria húsos. s eredeti állásának megfelelően folyami homokba dugványozzuk. trifasciata 'Hahnii' levélrózsát fejlesztő. és a fajra. 2. Az új növények kb.

V. tábla .

tömött bokrot nevel. párás levegőt igényel. Május közepétől augusztus végéig előzetes szoktatás. Szobai vitrinek. Brazília a hazája ennek a virággal s virág nélkül egyaránt szép. Elénk levélszíne bőséges fényben alakul ki. 14 . és tegyük újra meleg helyre. leopoldi és a var. 10 cm-es. erős fénytől védett helyet. Akkor vágjuk vissza. A medvekörömfélék (Acanthaceae) családjába tartozik. mérsékeltebben öntözve. Hajtásdugványokkal szaporítható. tőzeges. louisae. tápdús földbe ültessük át. Madagaszkár a hazá­ ja. A levágott hajtások párás melegben. Az előző fajhoz hason­ lóan a medvekörömfélék családjának tagja. a var. tobozszerű virágzatát sárga fellevelek alkotják. Egyenletesen meleg. edzés után a szabadban is ne­ velhető. a floráriumok növénye.1. A lecsípett hajtásokat ismét dugványozzuk el. Ter­ mesztésben e két változat hibridje van. laza. 2. 3-4 hétig pihentetni kell. Eredeti ter­ mőhelyén két változata ismert. s akkor a növények nyurgulni kezdenek . A dugványok levelét kurtítsuk felére. ahol e színes levelű félcserje 50 cm magasra nő. amely a két szülő előnyös tulajdonságait egyesíti. Nálunk cserepes növényként általában egy „törpésítő" vegyszerrel kezelve hozzák forgalomba. ho­ mokos tőzegben jól gyökeresednek. ezek hónaljában nyílnak az ugyancsak sárga virágok.megindul a hosszanti növekedés. A növény 40 cm magas. Végálló. de igényes dísznövénynek. így dúsan elágazódé. Afelandra (Aphelandra squarrosa). Hipoesztesz (Hypoestes sanguinolenta). A fiatal növényeket többször csípjük vissza. Elvirágzás után néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékleten. hogy a párologtató felületet csökkentsük. A szer hatása néhány hónap múlva elmúlik.

tábla .VI.

éjsza­ kára kint maradhat. A felfüggeszthető díszcserepek általában 15-20 cm átmérőjűek. lila) a kora tavaszi virág­ piacon. Ma már sokféle fajtacsoportból és pompás színekből vá­ laszthatunk (fehér. kék. Kúszó-. puha állományú levelei gyorsan lan­ kadnak. de hűvös. Aztán már csak a déli órákban árnyékoljuk néhány napig. A kihelyezés előtt azonban edzeni kell a nö­ vényt. ki kell dobni. Vízigényes. Hajtásdugványai könynyen gyökeresednek. esetleg el is pusztul. piros. Egy ilyen edénybe három gyökeres dug­ ványt ültessünk. nyáron bőségesen öntözzük. Májustól szeptemberig a szabad­ ban is nevelhetjük. A fészkesvirágzatúak családjába tar­ tozik. Edényét lehetőleg déli fekvésű ablak elé függesszük.1. rózsaszín. a szobából kikerülő növény leperzselődik. A ginura fő dísze élénklila. Végül megszüntetjük a beárnyékolást. de lakásban nem lehet nevelni. fejlődésében visszamarad. nagy. Az angol és francia kertészek a múlt század első felében neme­ sítették az eredeti fajból az élénk színű. amely lakásban ámpolnanövényként a legmutatósabb. hogy sok fényt kapjon. s éjszakára vigyük vissza a szobába. dí­ szét veszti. sokvirágú fajtákat. Ha ez a szoktatás elmarad. párás örökzöld lomberdőinek növé­ nye. 2. az elöregedett növényeket rendszeresen pótoljuk új szaporítású. Legalább tíz napig valamilyen ráccsal vagy nádfonattal véd­ jük a közvetlen napfénytől. csüngő növény. Magvetéssel szaporítják. 16 . A ginurához ha­ sonlóan a fészkesvirágzatúak családjába tartozik. A téli hónapokban kissé mérsékeltebben. Ginura (Gynura scandens). A szá­ zad második felében a német nemesítők is sok új fajtát hoztak for­ galomba. Cinerária vagy csodaszem (Senecio cruentus). Hazája: trópusi Kelet-Afrika. friss egyedekkel. A cineráriát minél hűvösebb helyen tartjuk. A Kanári-szi­ getek fagymentes. Elvirágzás után nem lehet tovább tartani. selymesen fénylő szőrözöttsége ugyanis csak bőséges fényben alakul ki. annál tovább virágzik. Mivel az új hajtások a legszebbek.

tábla .VII.

Nyáron a szabadban is nevelhetjük őket. s csak utána rakjuk be folyami homokba.-3. heterocladát. pozsgás. világos helyen teleltessük át. hajtásdugványozással jól szaporít­ ható.1. de van bordázott és levélszerű hajtású faj is. a vesszőkaktuszokat Afrikában és Ceylonban (ma Sri Lanka) is megtaláljuk. Többségüknek csüngő. párás trópusi er­ dők fánlakó epifita növényei. levele szintén húsos. meleg erkély. igazán hálás növények. A különbség az életmódban kere­ sendő. 18 . Vízben gyökereztessük. + 2 4 és +3 °C-on egy­ formán jól áttelelnek. csüngők. capilliformis-nál figyelhetjük meg. fonálszerű hajtása van. Mint minden pozsgás növény. krémszínű. esetleg sárgák vagy hal­ vány rózsaszínűek. Ámpolnanövényként is alkalmazhatjuk. tövisekkel borított kaktuszokra. Vesszőkaktusz (Rhipsalis). grandiflora) közeli rokona. Napos.és ablakládák szép virágos növénye. Hidegházban természetesen nem szabad ön­ tözni. de nem emlékeztet az oszlopos vagy gömb alakú. de később kapunk mutatós méretű növényt. R. 2. Ámpolnanövény­ ként érvényesül leginkább rajzos alakú hajtásrendszerük. A porcsint szeptemberben szedett dug­ ványok formájában. A nemzetség a kaktuszfélék család­ jába tartozik. Bí­ borvörös. Míg a kaktuszok általában a száraz sivatagok s a magas. Az apró virágok fehérek. szára. sötét és világos rózsaszín fajtái vannak. R. sziklás hegyek lakói. A vesszőkaktuszok nagy tűrőképességű. A terméshúsból kifejtett magvakkal is szaporíthatjuk. Hajtás­ dugványozással könnyen szaporíthatók. amint azt a 3. hűvös. S míg a többi kaktusz kizárólag az Újvilágban honos. Porcsin (Portulaca umbraticola). kü­ lönben könnyen megrothad. A virágokból gyöngyszerű fehér bogyótermé­ sek fejlődnek. hajtásai azonban hosszabbak. lásd a 2. Más fajok termése feketéslila vagy vöröslő. A pozsgás növények dugványát a levágás után néhány órát szikkasztanunk kell. A porcsinfélék családjába tar­ tozik. a vesszőkaktuszok a meleg. Az ismert és kedvelt egynyári porcsinrózsának (P.

tábla .VIII.

s hazája is Madagaszkár. Kövirózsacserje (Aeonium canariense). Korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana). Levél. (Elevenszülés = viviparid). Nyáron szabadban is nevelhetjük. mint latin neve is mutatja. mind latin (=csírázó levél). 2-4 cm szélesek. narancsvörös vagy sárga színű. Mutatós fácska. levelei 12-15 cm hosszúak. inkább jellegzetes sarjaik miatt kedveltek. Nyáron rendszeresen. lilás rózsaszín.és hajtásdug­ ványokkal szaporítjuk. Sarjika (Bryophyllum). alacsonyabb hőmérsékle­ tet és mérsékelt öntözést kívánnak. Szintén a varjúhájfélék családjából való. télen ritkán öntözzük. a Kanári-szi­ getek. A többi pozsgás növényhez hasonlóan sok fényt. Ernyős virágzata korallpiros. Európában 1928 óta termesztik.neve kifejező. Az idős növény eléri a 60-80 cm magasságot is. s új növényekké fejlődnek. Rövid nappalos nö­ vény. 30-50 cm magas.és hajtásdugványokkal egész évben szaporítható. Hazája Madagaszkár. 20 . A levelek pozsgásak. A levágott hajtást legalább egy napig szik­ kasztani kell. 50-70 cm magas. püspöklila. amelyek egy idő után lepotyognak. Levél. Bryophyllum tubiflorum. Szabadföldi nyaraltatását árnyékolással kell kezdeni. Lehe­ tőleg 15-16 °C-on teleltessük. Fehé­ reszöld virágzata jelentéktelen. daigremontianum hazája is Madagaszkár. Átültetését a tavaszi hónapokra időzítsük. A varjúhájfélékhez tartozó nemzetség­ nek mind magyar. Sokágú törzse soklevelű levélrózsában végződik. 4. amelyet nyáron a szabadban. A 2. felfelé törő növény. húsos szárú és levelű növények jellegzetessége a leveleken meg­ jelenő sarjnövénykék tömege. ha mesterségesen a fény megvoná­ sával nem befolyásolják. B. Kora tavasszal virágzik. Virága egyik fajnak sem jelentős.-2.1 . Ugyancsak a varjúhájfélék családjába tartozik. 1. Hazája. 3. télen üvegezett verandán vagy világos lépcsőházban nevelünk. E pozs­ gás.

IX. tábla .

jól fejlődik. Miután fényszegény helyen is kielégítően fejlődik. A lakásokban mutatós. Idővel a gyökerek olyan tömegben fejlődnek s úgy megvastagodnak. egyenes törzzsel. csüngő ágú fa. Indiában hatalmas termetű. vágjuk vissza a hajtás végét. levélkoronás fa. tenyérnyi levelekkel. metszéssel jól alakítható. Lakásban a 20 °C körüli hőmérsék­ letet kedveli. Az eredeti faj hazájában. Kelet-Afrikában 5 m magas. és a levélkoszorút fogjuk össze befőttesgumival. hogy a gazdanövényt a szó szoros értelmében megfojtják. 2. 22 . a lakások egyik legszebb és leghálásabb pálmahelyettesítő növénye. szá­ zadban élt német botanikusról. amelyet vízben kell meg­ gyökereztetnünk. karcsú törzsű. Tarkalevelű sefflera (Scheffiera arboricola 'Variegata'). Szaporítása félfás dugványokkal történik. J. s kezdetben epifita életmódot folytat. Levágás után kézmeleg vízbe kell tenni. majd léggyökereket ereszt a talajba.A boros­ tyánfélék családjába tartozik. sőt a visszavágott tő is újra kihajt. hogy a tejnedve el ne csorogjék. Nálunk is gyakran a menynyezetig nő. szed­ jük le az alsó leveleket. Ausztráliában 20-30 m-re növő fa. A táblán látható faj hazájában. Chr. csüngő ágú fácska. Linné egyik barátjáról. A liliomfélék családjába tartozik. 3. Schefflerről nevezték el a nemzetséget. Eredeti termőhelyén fafojtó tulajdonsága is ismert: magja más fák koronájába jutva kicsírázik. a XVIII. amely átlagos gondozás mellett egyenletesen. Csüngőágú fikusz (Ficus benjamina). Ha a rendelkezésére álló teret kinövi. Hazájában. Félfás dugványait tél végén vízben gyökereztessük. A visszamaradó törzset is feldarabolhatjuk és dugványozhatjuk. Ha túlságosan felnyurgult már. széles koronájú. a fikusz pedig önálló növényként él tovább. Az eperfafélék családjába tartozik. Sávos dracéna (Dracaena deremensis 'Warneckii'). amelybe több hálás szobanövény tartozik.1. A ta­ kácsatka-fertőzéstől kell óvni. vagyis fejdugványt készítsünk. A 3-4 le­ veles hajtásvégeket vízben vagy homokos tőzegben gyökereztessük.

X. tábla

1. Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata). A páfrányfélék családjába tartozó trópusi faj. Páraigényes, mint minden páfrányt, védeni kell a tűző naptól. A szobai párásító közelében, de világos fürdőszobá­ ban is jól érzi magát. Télen, ha a párás növényházból hirtelen kerül a száraz szobalevegőre, könnyen elpusztulhat, ezért csak a fűtési szezon végén vásároljuk meg. Sarjakkal, tőosztással szaporíthat­ juk. Legjobb talaja: rostos tőzeg-, korhadt fakéregdarabok, lomb­ föld, érett trágya, homok és perlit keveréke, Ezt a földet adjuk a 2.-3. Csipkeharasztoknak is. (Selaginella apoda és S. kraussiana). A S. apoda hazája Észak-Amerika, a S. kraussianáé Dél-Afrika. Igen páraigényesek, a száraz szobalevegőben gyorsan elpusztulnak, palackkertekbe, szobai üvegházakba, floráriumokba ajánljuk. 4. Keserűlevél (Exacum affine). A tárnicsfélék családjába tartozik. Hazája az Arab-tengerben fekvő Szokotra szigete. Több hónapig hozza virágait. Elvirágzás után nem érdemes tovább nevelni. Mag­ vetéssel szaporítsuk évente kétszer, február-márciusban és augusz­ tusban. Előbb tűzdelni kell, majd kettesével 10-12 cm-es cserépbe ültessük. Egyszer csípjük vissza. 5. Szobafűpalka (Scirpus cernuus). A palkafélék családjának tagja. A mediterrán vidékek mocsári növénye, fonalszerű, üde zöld 20 cm-es hajtásokkal. Ámpolnanövény, de nehogy a fűtőtest fölé akasszuk! Évente egyszer tőosztással meg kell újítani. 6. Mesevirág (Achimenes hybrida). A csuporkafélék családjába tartozik. Hazája Közép- és Dél-Amerika, de tiszta fajokat csak bo­ tanikai gyűjteményekben láthatunk. A boltban a gazdagon virágzó hibrideket kínálják. Nyár közepétől kora őszig virágzik. Ősszel a locsolást fokozatosan abbahagyva, mogyorónyi rizómákba húzó­ dik vissza, amelyeket február közepéig szárazon kell pihentetni. Ekkor 12 cm-es cserépbe, 2 cm mélyen, laza, tőzeges földbe 8 rizómát ültetünk, s meleg szobában rendszeresen öntözzük.

24

XI. tábla

A kőtörőfűfélék csa­ ládjába tartozik. vagy a rózsa­ szín. Virágzata jelentéktelen. fehér virágokból álló fürt . hogy dúsabb legyen. a lila és a piros sokféle árnyalatában virítanak. érzékenyebb. főként félárnyékos sziklakertbe telepítve. a kertben pedig félár­ nyékba. ablakba tehetjük. Telt virágú fajtái is vannak. s rajtuk sarjnövények fejlődnek. Talaja savanyú kémhatású. Szobanövényként. 'Tricolor'.nyár folyamán jelenik meg. ezért keleti.1. Gyengébb növekedésű. Szép fajtája a 3/a S. és hőigénye is magasabb. Vízifukszia. 26 . Elnyűhetetlen. A sarjakkal könnyen szaporíthatjuk. A színesek kö­ zött gyakori a fehér közepű virág. amelyet feltűnő. Az eredeti faj hazája Dél-Afrika. égető naptól óvni kell. A fajták fehérek. erkélyekre ültessük. téli takarással szabadban is nevel­ hetjük. északi ablakokba. 3. Szép ámpolnanövény is. A fájvirágfélék családjába tartozik. A lecsípett hajtásvéget vízben ismét meggyökereztethetjük. Indás kőtörőfű (Saxifraga sarmentosa). Hazája Japán és Kína. Trópusi Afrika hegyi erdeiből származik. Kevesebb sarjat is hoz. Védett fekvésben. pistikevirág (Impatiens walleriana). Fonalszerű indái 20-40 cm hosszan lecsüngenek. erkély­ re. Virágzata apró. 20 °C körüli szobahőmérsékleten azonban jól fejlődik. kerti virágként egyformán nevelhetjük. Fehérrel csíkozott fajtája a legelterjedtebb s leg­ népszerűbb. Ma­ gyar neve nagy vízigényére vall. s. Egész évben folyamatosan virágzik. Ma már számtalan fajtája került a piaci forgalomba. hálás és igénytelen. Beültetés után egyszer csípjük viszsza. a leggazdagabban azonban a nyári hónapokban. A liliomfélék családjába tartozik. élénk levélszíne miatt kedvel­ nek. Levelei 15-20 cm átmérőjű levélrózsát alkotnak. 1850 óta ked­ velt szobanövény. melyekkel könnyen szaporít­ hatjuk. nyu­ gati. 2. laza szerkezetű legyen. Zöldike (Chlorophytum comosum 'Variegatum'). Az erős. 30-60 cm hosszú indákon nevelt sarjai viszont nagyon mutatósak.

tábla .XII.

csak nyirkosan tartjuk. és ezekkel szaporíthatjuk. színes levélrózsája. Brazília a hazája. A broméliák gondozása eltér a többi szobanövényétől. Rövid indákon sok sarjnövényt fejleszt. A növény mindössze 10 cm-es. Fehér virágai a levélrózsa közepén. Virágos és virágtalan állapot­ ban egyaránt mutatós növény. nem a táplálékfelvé­ telt. 28 . gyűjtsünk esővizet. Háromszínű neoregélia (Neoregelia carolinae 'Tricolor'). 3. Dél-Amerika középső ré­ szén mintegy 80 Neoregelia faj él. A kis virágok gyorsan elvirítanak. Az esővizet levélrózsájukban. Mivel mind a trópusi erdők fánlakó epifitái. A nagytölcsérű broméliák fölé akasztva szobában is nevelhetjük. gyűjtik össze. A tavaszi és nyári hó­ napokban 10 naponként l% 0 . Neoregélia (Neoregelia princeps var. érett trágyából és homokból álló laza keverékbe ültetjük. a közepén megjelenő kék virágokkal igen mutatós.e s Wuxal-oldatba is mártsuk be. marechalii). 3 cm széles levelekből áll. Lapos levélrózsájának átmérője 30-40 cm. ezért drótszerű gyökerük el­ sősorban a fához tapadást. rostos tőzegből. mint egy kútban. Ez a jelenség jellemző a broméliáknál. Ezért a levélrózsában mindig legyen víz! Fenyőkéregdara­ bokból. Ugyancsak Brazília a hazája. A vízben oldott tápanyagot a levelek e célra módosult sejtjei szív­ ják fel. gyökér­ vagy kéregdarabhoz rögzítve. A víz lehetőleg lágy legyen. 5 naponként márt­ suk néhány percre szobahőmérsékletű vízbe. Karcsú. Az elvirágzó növény azonban sarjakat nevel. A szívlevelek virágzáskor élénkpirosra színeződnek. Függő neoregélia (Neoregelia ampullacea). félig érett lombföldből. A le­ velek szélessége 3-4 cm. Az ananászfélék családjába tartozik. mivel epifita. 40-50 cm átmérőjű levélrózsája ugyanis krémfehér hosszanti csíkozású. végül az egész levélrózsa elpusz­ tul. rögzítést szolgálja. 2. és vigyázva. Kb. vérvö­ rös fellevelek között nyílnak. vagy legalább alapos forralással lágyítsuk meg öntözővizét. Ha lehet.1. Az elő­ zőkhöz hasonlóan Brazília a hazája. de a levélszíneződés hónapokig tart.

XIII. tábla .

és Dél-Amerika. A virágok az élénk színű. de a virágzat a színes felleve­ lekkel tartósan díszít. a levélrózsa és a virágzat méretében különböznek egymástól. szobai üvegházak kedvelt növénye. Hazája Guyana. Életmódjuk a legtöbb broméliáéhoz ha­ sonlóan epifita. Termése repítőszőrös mag­ vakat tartalmazó tok. Körülbelül ekkora a virágzat is. H. A virágokból a termő és a porzók hosszan ki­ nyúlnak. Sarjakkal lakásban is szaporíthatjuk. A 28. köztük az egyik legmutatósabb változat a 2. Az öreg levéltölcsér elvirágzás előtt. 1. Mind cserépben. 100 faj hazája Közép. amely mind virágos. aki a botanika professzora volt Amszterdamban. oldalon ismertetett ültetési anyagba kell ültetni a vrízeákat is. palackok. W. Sötétsávos vrízea (Vriesea splendens). Fajtái a levél csíkozottságában. mind ág. Az egyik leggyakrabban termesztett bromélia. Képün­ kön a Vriesea 'Meyer's Favorite 35-40 cm-es levéltölcsérével a ki­ sebbekhez tartozik. Több fajtája kapható az üz­ letekben. A kb. fedelékesen álló fellevelek hónaljában alul­ ról felfelé nyílnak. Brazília a hazája. Vriesea carinata. Virágzatuk kalászra emlékeztető lapított füzér. Több kedvelt szobanövényt találunk a pik­ kelyvirágok között. A leveleket gyakran keresztirányú vagy hálózatos rajzolat díszíti. ép szélű levelekből álló levélrózsa jellemzi. de Vriese-ről nevezték el (1807-1862). Az üde zöld levélrózsa átmé­ rője 20-25 cm. Vriesea carinata 'Vulkana'.vagy gyökérdarabhoz rögzítve nevelhetjük. A nemzetséget a broméliaféléknél eléggé szokatlan puha állományú. mind virágtalan állapotában mutatós. Kis termete miatt a floráriumok. Maga a virág rövid életű. Tölcsérükben mindig álljon víz! 30 . 3. a levél­ rózsa középső részén hozza az új sarjat. amelynek virágzati tengelye valami­ vel hosszabb s elágazó.A vrízea vagy pikkelyvirág (Vriesea) az ananászfélék családjának egyik legismertebb nemzetsége.

XIV. tábla .

tüskés élű vagy fogazott levél. a sarj 1. hólyagszerű. E pikkelyek védik a növényt a túlzott párologtatástól. oldalon ismertetett talajkeverékben gyors fejlődésnek indul. E sarjakról lakásban is ismételten virágoztatható. A virágzat változatos. A csíkozást viaszpikkelyek alkotják. Virágzata a levéltölcsér közepéből tör elő. A töl­ csér közepében mindig legyen víz. amikor az új levéltölcsér már kialakult. 610 cm széles. 32 . discolor). Nevelése és szaporítása a másik lándzsarózsáéval azonos. A vi­ rágzat akár a tövén. Jellem­ zőjük a kemény. ezért a leghálásabb virágzó szobanövényünk egyike. Brazília a hazája.5-2 év múlva virágzik. 2.A lándzsa rózsa (Aechmea) fajok neve görög eredetű: az aichme szó lándzsahegyet jelent. a nagyméretű levél­ rózsa s a díszes levélrajzolat. 1-3 sarjat hoz. Széles körben termesztett. néha még tovább is megtartják színüket. A mintegy 150 faj hazája Közép. népszerű szo­ banövények tartoznak az ananászfélék családjának ebbe a nemzet­ ségébe. Levele puhább. Mielőtt a virágot hozó tölcsér elpusztul. akár vázába téve rendkívül tartós. a kék virágból kinyúló termő piros. Bogyócskás lándzsarózsa (Aechmea miniata var. de a fellevelek 3 hónapig. Sok fényt kapjon! Ha megfele­ lően neveljük. Csíkolt vagy rózsaszínbugájú lándzsarózsa (Aechmea fasciata). Né­ mely fajta levele teljesen ezüstös színű. 1. mint a következő fajé. Bra­ zíliából származik. s szúrós tüskék helyett csak finoman fogazott. A 28. A levélrózsa átmérője 40 cm. Felfelé álló levéltölcsérét 15-20 szúrós élű. Akkor kell leválasztani. s tövénél megjelennek a gyökérkezdemények. A korallpiros csé­ sze felfújt. ezüstös harántcsíkokkal díszített levél alkotja.és Dél-Amerika. amely a köz­ ponti fűtésű lakásokban is jól érzi magát. Az elágazódó virágzati tengely hossza is 30-40 cm. Bíborlila levélfonákával virágtalan állapotban is mutatós. A kék virágok az élénk rózsaszín virágzati felle­ velek hónaljában nyílnak. Rövid életűek.

XV. tábla .

az apró. Cryptanthus bivittatus 'Red Star'. mikor elpusztul. Legjobb ezek talajába ültetve nevelni. Valamennyi Brazíliában honos. szép növényei. egy év múlva a sarjak is virágoznak. A legtöbb broméliával ellentétben nem epifiták. csak eltávolítjuk a levirágzott levélrózsát. Leginkább kora tavasszal virít. Rövidkocsányú guzmánia (Guzmania sanguinea 'Brevipedicellata'). Az elvirágzott tölcsért. díszét veszti. gyakran pompás rajzolat díszíti őket. szobai üvegházak. Ezzel együtt a palackok s kisebb floráriumok kedves növénye. s kb. szélességük 3-4 cm. 3. A Kolumbiából származó. Földjük humuszban gazdag. A levélrózsák a legtöbb fajnál laposak. vágjuk ki. A floráriumok. Köz­ tük talán a legszebb a 2. jellegzetes színe csak bőséges fényben alakul ki. Fészektőrózsa (Nidularium billbergioides).1. Élénk. mindössze 12 fajjal. hanem talaj­ lakók. A rejtettvirág (Cryptanthus nemzetség) az ananászfélék család­ jába tartozik. palackok hálás. és a sarjakat hagy­ juk a helyükön. A levél­ rózsa átmérője 5-6 cm. Nagy kár. jelentéktelen. 34 . A levél éle finoman tüskézett. Virágzata narancsvörös vagy a 'Citrinum' fajtánál citrom­ sárga fellevelek között fehér. Gazdagon sarjadzik. Levélrózsájának átmérője 40-45 cm. és több sarj virágzik egyszerre. hogy ez az elszíneződés mind­ össze 10-14 napig tart. a levelek hossza 30 cm körüli. Ha nem választjuk le a sarjakat. Virágzáskor a középső levelek élénk na­ rancsvörösre színeződnek. A levelek viszont díszesek. Az egész növény mindössze 8-10 cm-es. A kö­ zépső levelek sokkal rövidebbek. Fényszegény helyen visszazöldül. 40 cm magas Guzmania sangui­ nea törpe fajtája. fehéres színű virágok ezek között nyílnak. Szintén az ananász­ félék családjába tartozik. Hazája Kelet-Brazília. a talajhoz simulók. laza szerkezetű legyen. akkor a növény telepszerű lesz. A levélrózsa átmérője 20 cm. hoszszanti vagy harántcsíkozással.

tábla .XVI.

táblán bemutattunk már egy rejtettvirág (Cryptanthus) fajtát. Hazájuk Perutól Nyugat-Indiáig ter­ jed. Jól keresztezhetők. üvegbura alatt meggyöke­ reztetjük. Evekig szép szobadísz. Helyezzük bele a növényt. A bíborlila fellevelekkel borított virágzati ten­ gely 30-40 cm magas. A XVI. kicsi levélrózsa. A fajta élénk rózsaszín színe bőséges fény­ ben alakul ki. majd fedjük le a talajt apró gyöngy­ kaviccsal. A levéltölcsér közepében mindig legyen víz. A palack aljára terítsünk rostos savanyú tőzegből. A színes fellevelek 8-10 hétig díszlenek. Guzmania 'Amaranth'. Csak 8-10 naponként öntsünk. Levelei puha állományúak. A virágok fehérek. Ab­ lakpárkányon vagy ablak közelében helyezzük el.melyek a központi fűtésű lakások száraz levegőjét is jól tűrik -. A sarjat óvato­ san kicsavarjuk. táblán bemutatott guzmánia (Guzmania) nemzetségbe mintegy 80-90 faj tartozik. A fajt a lapos. s mivel hálás szobanövények . az utóbbi évtizedben új fajták sora jelent meg a virágpiacon. A levélrózsa átmérője 30-40 cm. vagy inkább csak csö­ pögtessünk rá egy kevés vizet. 36 . talaját tartsuk nyirkosan. érett komposztból készített keveré­ ket. A sarjakat lakásban is tovább nevelhetjük. Itt most a nagyon mutatatós 2. folyami homokból. ezért a nemesítők szívesen foglalkoznak a guzmániákkal. A Cryptanthusok a levélrózsa közepén hozzák az új sarjat. s homokos tőzegben. a hullámos levélszél s az enyhén tüskés levéléi jellemzi. minden kísérő növény nélkül. Jól mutat kisebb palackban önmagában.A XVI. Cryptanthus acualis 'Marian Oppenheimer' nevűt ismertetjük. 1.

XVII. tábla .

A Cryptobergia rubra a Billbergia nutans és a Cryptanthus bahianus keresztezéséből származik. 1884-ben állították elő a Billbergia decora s a Billbergia nutans keresztezésével. a tölcsér átmérője 25-30 cm. A Billbergia x windii a közelmúltban „ünnepelte" 100. 1. Laza. nyá­ ron pedig 10 naponként tápoldatba is. ezüst viaszpikkelyekkel borított. s az ablak elé akasszuk. születés­ napját. jól szaporít­ ható. Erőteljesen sarjadzik. Mind­ két hibrid a sarjakkal bármelyik évszakban könnyen. Minél több fényt kap. Gyökér. A bántatlanul fejlődő növényeken több virágzat nyílik egyszerre. Elviseli a páraszegény körülményeket. A két szülő előnyös tulajdon­ ságait örökölte: az igénytelenséget s a szép levélszínt. Mint minden broméliának.E táblán két népszerű. 15-20 cm át­ mérőjű levélrózsája bronzvörös. Virága jelentéktelen. e két hibridnek levéltölcsérében is legyen mindig víz. 2. s annál ezüstösebb a pikkelyezettség. tőzeges földbe ültessük. Levelei 30-40 cm hosszúak. Öntözéskor az egész növényt mártsuk be a vízbe.vagy kéregdarabhoz rögzítsük. Tavasztól őszig nevelhetjük az erkélyen vagy a kertben is. A legigénytelenebb szobanövények egyike. 38 . Virágzata bókolva hajol ki a tölcsérből. annál élénkebb a bronzvörös szín. Az osztatlanul fejlődő növény telepet alkot. sokat tűrő broméliahibridet mutatunk be. tüskés élű levelekből áll. Rendkívül erőteljesen sarjadzik. felfelé állók. a rossz fényviszonyokat és a dohányfüstöt. Ámpolnanövényként kosárban vagy kerámiaedényben egyformán mutatós.

tábla .XVIII.

Az alsó két levelet távolítsuk el. Így csak tágas. és a lakásban is eléri a többméteres magassá­ got. majd ültessük be bár­ milyen jó minőségű földbe. élénk színű levelekkel. hogy a párologtató felület csökkenjen. bár e növény nem pálma! Gyorsan fejlődik. átmérője pedig a 2-3 m-t. A trópusi vízpartok jellegzetes mangrovenövényei: támasztógyökereivel ki­ pányvázza magát az iszapba. széles levélkoronával. évente érde­ mes újra szaporítani. azt is jól elviseli. a Madagaszkáron honos Pandanus utilis. A legtöbb faj alacsony törzsű. Törzsén folyamatosan sok sarjat hoz. de Ame­ rika trópusi tájain is sokfelé kivadult.1. A sarjakat óvatosan válasszuk le. a megmaradó leveleket kurtítsuk felére. A dugványt a levélcsomó alatt 2-3 mm-rel vágjuk le. Madagaszkáron és Afrika trópusi tájain is él. 2. Ha szára­ zabban tartjuk. hogy díszértékéből veszí­ tene. Erre utal a nemzetség magyar neve is. Levágott hajtásvégei vízben jól gyökeresed­ nek. 40 . s így a gyakori áradások nem sodor­ ják el őt. Hazája Polinézia. A táblán látható faj levelei a nemzetségre jellemzően a törzs körül csavarvonalban helyezkednek el. vé­ kony hajtásokkal. Mivel vízparti növény. 60-100 cm magas cserje. ilyen pl. igénytelen. Pszeuderanthémum (Pseuderanthemum atropurpureum). Néhány faj a csendes-óceáni szigeteken. nagy lakásba való. A medvekörömfélék családjába tartozik. s ezzel. A csavarpál­ mafélék családjába tartozik. valamint ritkább átültetés­ sel növekedését visszafoghatjuk anélkül. vízben gyökereztessük meg. edénye állandóan vízben állhat. A Földön élő mintegy 250 csavarpál­ ma hazája Indonézia szigetvilága. Pandanusz vagy csavarpálma (Pandanus sanderi). Akad köztük azonban 20 m magas is. s mivel a fiatal példányok a legmutatósabbak. Rendkívül gyors növe­ kedésű.

tábla .XIX.

Virág nélküli hajtásait üvegbura alatt gyökereztessük. Pahisztahisz (Pachystachys lutea). 12 cm-es cserépbe két gyökeres dugványt ültes­ sünk. Eltűrik a kedvezőtlenebb fényvi­ szonyokat. Az 1/c Scindapsus pictus hazája Indonézia. csak a 70-es évek táján kezdték el termeszteni. A medvekörömfélék család­ jába tartozik. s kétszer-háromszor csípjük vissza. Ezüstszürkével pettyezett. amelyek a magasabb és az alacsonyabb hőmér­ sékleten egyaránt jól fejlődnek. folto­ zott levelei igen mutatósak. ha sok fényt kap. Ha a nagy levelű hajtásokból dugványt készítünk. Idős hajtásain a levelek sok­ kal nagyobbak: 20-60 cm hosszúak. Méteresre növő cserje. Hazája Mexikó és Peru. Mivel sokkal kevesebb klorofillt tartalmaz. Az egyleveles dugványokból is ne­ velhetünk új növényt.1. de a sárga fellevelek sokáig díszlenek. Az előző fajnál lassúbb fejlődésű s va­ lamivel igényesebb. Virágai rövid életűek. vízben három hét alatt meggyökeresednek. Gyors fejlődésű ámpolna. argyraeus változatát szaporítják. Betegségek. A szcindapszusz (Scindapsus) fajokból mintegy 20 él Földün­ kön. az indiai szigetvilág s Új-Guinea. Nagyon elterjedt. csüngő hajtásain a 6-10 cm hosszú és 6-8 cm széles levelek szórtan helyezkednek el.vagy kúszónövény. amely rácsok befuttatására is alkalmas. fejlődése lassúbb. Mindhárom szcindapszuszt könnyen szapo­ ríthatjuk hajtásdugványokkal. Új szobanövénynek számít. 42 . A kontyvirágfélék családjába tartoznak. 2. Kúszó. Télen kissé mérsékeltebben öntözzük. 20-50 cm szélesek. Hazájuk Kelet-India. kár­ tevők sem bántják. a legismertebb faj. igénytelen szobanövények. A Salamon-szigetekről származik. Csak akkor virágzik rendszeresen. az új növény ismét kismé­ retű leveleket hajt. Hajtásait akváriumban. elviselik az időnkénti kiszáradást is. Leggyakrabban a var. Kedvelt fajtája az 1/b 'Erich Gedalius' majdnem tiszta fehér levelű. vízinövényként is használhatjuk. l/a Scindapsus aureus.

XX. tábla .

mélyzöldek és fodros szélűek. A 1/b Hedera helix 'Crispa' levelei nem karéjozottak. kékesfekete bogyótermése tavasszal érik be. A tarka levelűek érzékenyebbek a téli fagyokra. Hedera canariensis 'Variegata'. termő hajtásain ép szélű.A borostyán (Hedera) nemzetség a borostyánfélék családjába tar­ tozik. A közönséges borostyán és fajtái fényszegény erkély. 10 cm-es cserépbe legalább 3 gyökeres dugványt ültessünk. Ezek a levél méretében. 44 . Virágzó. az előnevelt növényeket dézsába telepítsük. Léggyökerekkel kapaszkodik. A 20 °C fölötti hőmérsékletet azonban már nem kedveli. A közön­ séges borostyán (Hedera helix) hazai erdőink örökzöld kúszócser­ jéje. A téli hónapokban csak mérsékelten öntözzük. Európában és Ázsiában mintegy 7 borostyánfaj él. 2. Mindkét fajta a hűvösebb. Sok fajtája van forgalomban. Vízben gyökereztes­ sük. így szobában is nevelhetjük. színezettségében különböznek egymástól. s a nyári hónapokban rendszeresen öntözzük tápoldattal. A közönséges borostyánnál és fajtáinál melegigényesebb. Zöldesfe­ hér virágai ősszel nyílnak. E kedvelt szobaborostyán a Ka­ nári-szigetekről származik. karéjozottságában. szélessége 3-5 cm. tojásdad leveleket hoz. jól viseli a kedvezőtlenebb fényviszonyokat is. Alacsony hőmérsékletű (3-10 °C) helyiségek. szemben a földön kúszó. 3-15 °C-os helyiségek növénye.és ablakládák beültetésére is alkalmasak. üvegbura vagy nejlontasak alatt. jól ismert borostyánlevelekkel. Ha nagyobb felületet akarunk be­ futtatni borostyánnal. de szükség szerint az év folyamán bármikor vághatunk dugványokat. Ámpolnanövényként. lépcsőházak dí­ szítésére a közönséges borostyán is alkalmas. A dugványozás legkedve­ zőbb időpontja augusztus második fele. kúszónövényként alkalmazhatjuk. amelyek tenyeresen 3-5 karéjúak. Az l/a Hedera helix 'Glacier' fajta leveleinek hossza 4-6 cm. Valamennyi borostyán jól szaporítható hajtásdugványozással.

tábla .XXI.

Két-három hétig tartsuk elkülönítve. formájában és színében különböznek egymástól. Ezek a levél mé­ retében. foltok. Földjébe kever­ jünk rostos tőzeget. Erős fertőzésnél a növény elpusztul. A levágott hajtásvégeket azonnal dobjuk kézmeleg vízbe. majd lehullik. rózsaszín. 24-26 °C-os párás melegben kb. A zöl­ dön kívül a sárga.Kroton (Codiaeum variegatum). a trópusokon azonban a kertekben mindenütt ültetik. ezért óvni kell a fertőzéstől. A kutyatejfélék családjába tartozó cserje. Ott eléri a 3 m magasságot is. Az eddig ismert 14 krotonfaj hazája Indonézia és Polinézia. Kártevői közül a takácsatka a legveszélyesebb. 3 hét alatt meggyökeresednek. mélyvörös. csíkok jellemzik az egyes fajtákat. A krotonnak számtalan fajtája van forgalomban. hirtelen lehűlésre s a hideg öntözővízre igen érzékeny. hogy nincs-e rajta betegség vagy kártevő. hogy az egyébként mérgező tejnedv kifolyását megakadá­ lyozzuk. tűzpiros. A dugvá­ nyokat tőzeg és folyami homok keverékébe ültessük. s figyeljük. Levélhullást okoz az ablakréseken beszivárgó hideg is. narancsszínű pöttyök. meleg levegőben szapo­ rodik el gyorsan. délnyugati. A déli. Érzékeny bőrűeken a tejnedv kiütést okozhat. E szép levélszín azonban csak bőséges napfényben alakul ki. 1-2 m-es példányok szobában is nevelhetők. A huzatra. Általános jó tanács: növényszerzeményünket soha ne tegyük régi növényeink közé. hogy 15 °C alá ne süllyedjen a hőmérséklet! Mind­ három kedvezőtlen tényező levélhullást okoz. A krotont mindig ab­ lak elé kell állítani. Vigyázni kell. amely különösen száraz. Szaporításának legkedvezőbb időpontja a januártól márciusig tartó időszak. Szívásuk nyomán a levél fakó lesz. 46 . délkeleti fekvés a legjobb.

tábla .XXII.

laza talajt kíván. Sztreptokarpusz (Streptocarpus x hybridus). egyszerű és telt változatban. Virágai fehér. Helytelenül fokföldi ibo­ lyának. 48 . Azóta a világ egyik leggyakrab­ ban termesztett szobanövénye lett. Dugványozásra az érett. A megfelelő­ en gondozott növények egész évben folyamatosan virágoznak. A csuporkafélék családjának tagja. A 3-5 cm-es szárral levá­ gott levelet vízben vagy rostos tőzeg és folyami homok keverékében gyökereztessük. Nem Fokföldön. s évente egyszer. bíbor és lila árnyalatokban nyílnak. Rendszeres öntözést és tápdús. teljesen kifejlett levél alkalmas. Levéldugványokkal szaporítsuk. ró­ zsaszín. hanem a ke­ let-afrikai Usambara-hegységben honos. mert a virág kialakulásához sok fényt igényel. tavasszal ül­ tessük át. A virágszár 15-20 cm-es. A jól gondozott növények egész évben folyamatosan virágoznak. a virág átmérője 3-5 cm. legfeljebb a téli fényszegény hónapokban szűnik meg átmenetileg a virágzás. amelynek máig több száz fajtá­ ját nemesítették ki. Több sztreptokarpusz faj keresztezésével előállí­ tott hibrid. A tápanyag pótlásá­ ról folyamatosan gondoskodjunk. 2. hogy a levelek tövénél éjsza­ kára ne maradjanak vízcseppek. bordó sok árnyalatát. Talaja laza szerkezetű.1. Öntözésnél ügyeljünk arra. aki az első növényt az Usambarahegységben. a pármai ibolya pedig a rendszertanilag más családba tartozó kerti ibolyának egy nagy vi­ rágú fajtája. Az ablakpárkányon neveljük. valamint a fehér színt is megtaláljuk kisebb-nagyobb méretű. Táprudakkal folyamatosan gondoskod­ junk a tápanyag pótlásáról. Igazi fénykedvelő növény. Levelei 15-20 cm hosszúak. 3-4 cm szélesek. Von Saint-Paul-Illaire (1860-1910) egykori usambarai kormányzóról nevezték el. tápdús legyen. Az eredeti kék színen kívül ma már a lila. Levéldugványokkal szaporítsuk. az afrikai ibolyához hasonlóan. pármai ibolyának is hívják. 1893-ban fedezte fel. Legjobb mázas edénybe süllyesz­ teni a cserepet. ezért az ablakpárkányon van a helye. rózsaszín. Afrikai ibolya (Saintpaulia ionantha).

XXIII. tábla .

kihegyezett pálca segítségével. fonákja piros. Az 1/b zebrapletyka (Zebrina pendula) Közép-Amerikából származik. Trópusi Dél-Ame­ rikában honos. Szép színe télen mindig kifakul. mivel a színes levelű pletykák színe a sovány talajban élénkebb lesz. Csüngő peperómia (Peperomia serpens fol. var). Tradescantia. Trópusi Amerika a hazája. 2. Magyar nevük valószínűleg könnyű. gyors szaporításukat és tartásukat jelzi. Hajtásdugványokkal egész évben szaporítható. Hajtásai csüngők. Levelének színe hosszanti ezüstcsíkkal díszített. Csak 1955ben fedezték fel. 4. A levágott hajtásról távolítsuk el az alsó leveleket. Az l/a piros pletyka (Zebrina purpusii) hazája Mexikó. Hazája Mexikó. de a tavaszi-nyári napfény hatására ismét visszanyeri bíbor színét. A kommelinafélék családjába tartoznak. Az 1/c 'Quadricolor' nevű fajtájánál a levélen még hosszanti fehér és rózsaszín rajzolat is van.A pletykák (Zebrina. szobai üvegházban fejlődik szépen. Hajtása. csak floráriumban. Hajtásai az előző fajokénál erőteljesebbek. A legalsó levél alatt 3 mm-re vágjuk le a hajtás alsó végét. leve­ leinek színe és fonákja sötét bíborlila. Setcreasea) magyar neve több nemzetség több faját és fajtáját foglalja magában. Fehérvirágú pletyka (Tradescantia albiflora). Hátra a hosszabb. A tarka levelűeknél a föld 1/5-e folyami homok legyen. de máris az egész világon népszerű lett. A 10 cm-es cserépbe legalább 8-10 dugványt helyezzünk el egy ceruzavastagságú. A jellegzetes szín kialakulásához sok fényre is szükségük van. Tavasztól őszig erkélyen vagy ablakládában neveljük. előre a rövidebb dugványok kerüljenek. 3. Hajtásdugványozással egész évben szaporíthatjuk. Igényes növény. A borsfélék családjába tartozik. Az eddig ismertetett pletykákkal ellentétben fény­ szegény helyen is kielégítően fejlődik. Bíborpletyka (Setcreasia purpurea). 50 .

tábla .XXIV.

de igényes növény: laza. Ezüst pílea (Pilea cadierei). Fénykedvelő. Hajtásdugványokkal szaporíthatjuk. Hajtásdugványok­ kal szaporíthatjuk. a rózsaszín. A levelek hossza 5-12 cm. Mutatós. 52 . párás melegben fejlődik csak kielégítően. Ilyenkor a növényt földdel együtt ki kell dobni. Több mint 600 faj tartozik ide. később le­ csüngnek. Száraz levegőben vagy hirtelen lehű­ lés hatására ledobja leveleit. de lakásban nem érdemes foglalkozni a szaporítással. A csalánfélék családjába tartozik. télikertben nevelhetők belőle. Az egész növény 25-40 cm magas. Néhány éve jelent meg a virágpiacon. A fertőzéskor . Levéldug­ ványozással szaporítják. Ámpolnanövényként vagy vegyes virágtálakba alkalmazzuk. 2.a növény fejlődése abbama­ rad. Igazán szép példányok csak floráriumban. A levelek mérete és színe fajtánként eltérő. Az eredeti fajt 1858-ban Assamból hozták Belgiumba. Vietnam trópusi őserdőiben honos. Ha kiütjük a cserépből.1. alig találunk gyökeret. és a cserepet forró vízzel kell fertőtleníteni. az ezüst­ szürke s a mélybarna árnyalatokat egyaránt megtaláljuk a levele­ ken. s egyszer csípjük vissza. ott kezdték el nemesí­ teni. 3-5 cm szélesek. sava­ nyú talajban. a gyökérma­ radványokon apró göböcskéket látunk.amely a talajtól ered .A bors­ félék családjának fajokban gazdag nemzetsége a Peperomiáké. Levelei 6-10 cm hosszúak.vagy királybegónia (Begonia x rex cultorum). A vörös. Veszedelmes kártevője a gyökérgubacs-fonálféreg. tőzeges földbe ültessük. A táblán látható fajta még újdonságnak számít. Hazájuk trópusi Amerika tájai. Tompa levelű peperómia (Peperomia obtusifolia 'Jeli'). Hajtásai kezdetben felfelé törők. Levél. Ma már csak hibridek vannak forgalomban. a zöld. Nagyon ked­ veli a párás környezetet. 3. A virág rózsaszínű. A gyökeres dugványokat laza.

tábla .XXV.

Afrika. hálás szobanövény. zárt virágablakok ámpolnanövénye. Inkább széles. A dugványok azonban csak párás melegben gyökeresednek meg. Vízigényes. Mint neve is mutatja. A tigrisbegónia fajta is nemesítés eredménye. amelyről az 52. párás melegben fejlődik csak szépen. amely több mint ezer fajt számlál.1. Meggyökeresedésig tartsuk párás kör­ nyezetben. 2. E nevet 1690-ben Charles Plumier szerzetes botanikus támogatója. Amerika szubtrópusi és trópusi tájain egyaránt ta­ lálkozunk velük. Virága fehér. Hajtásai csüngők. 54 . Tigrisbegónia (Begonia x boweri 'Tiger'). melegházi és szobanövény. erős nap­ fénytől védett. gyorsan lankad. Ázsia. földdel könnyen átterjedhet más szobanövényekre is. félcserje. Mint minden begóniát. ha szomjazni kezd. gumós. Kis termetű. laza. Haj­ tásdugványokkal könnyen szaporítható. lágy szárú. Törzse a talaj felületén kúszik. Mivel félárnyékos. A táblán látható faj pontos hazája ismeretlen. Akad közöttük egynyári virág. Michel Begon tiszteletére adta a Begonia nemzetségnek. a begóniafélék családjába tartozik. talajra simuló és mé­ ternyi magas. Fényszegény körülmények között fakó lesz. tőzeges földbe ültessük. Levelei 5-8 cm hosszúak. E veszedelmes kártevő az öntözővízzel. Félbibe (Hemigraphis alternata). Levélátmérője 6-10 cm. A közvetlen. 3-5 cm szélesek.és Kelet-Ázsiában ho­ nos. Leveles törzsdarabokkal könnyen szaporíthatjuk. Jellegzetes levélszíne tűző naptól vé­ dett. oldalon már írtunk. ezt a fajtát is óvnunk kell a gyökérgubacs-fonálféreg fertőzésétől. A nemzetség 20 faja Délkelet. de világos helyen alakul ki. ezért a télikertek. mint mély edénybe. világos helyet kedveli. Természetesen a kertészek és nemesítők is szívesen foglalkoznak a begóniákkal. A medvekörömfélék család­ jába tartozik.

tábla .XXVI.

gondozása. kivájt krumpli alá is szívesen behúzód­ nak. De talajta­ karónak is alkalmazhatjuk a floráriumban vagy szobai üvegház­ ban. a száraz szobalevegőt s a dohányfüstöt. Ha este kitesszük. mindhá­ rom Peru trópusi esőerdőiben él. 12 cm-es cserépbe két gyökeres dugványt ültessünk. Nagyobb télikertben talajtakarónak is kiváló. Virágzata is érdekes. reggel biztosan találunk néhányat. Bár hazájában párás körülmények között él. Igényei. A szaporítás leg­ kedvezőbb időpontja a tavasz. könnyen meggyökeresednek. szaporítása azonos vele. szobanövényként még a központi fűtésű lakásokban is kielégítően fejlődik. Rácsok vagy télikertek falának befuttatására kiválóan alkalmas. Kúszóka (Cissus rhombifolia 'Ellen Danica'). gyorsan fejlő­ dik. Hajtásai kúszók. s növekedése is abbamarad. 10 cm-es cse­ répbe két gyökeres dugványt ültessünk. fényben gazdag és fényszegény körülmények között egyaránt. Általában éjszaka táplálkoznak. nappal a cserepek alá húzódnak. 56 . Hálóslevél (Fittonia verschaffeltii). A medvekörömfélék család­ jának szép képviselője. hogy egy idő után elöregszik: egyre kisebb leveleket hajt. Transval. Jellemző tulajdonsága. Erőteljesen. Ámpolnanövényként magában vagy más növények társaságában különösen jól mutat. Tűri a hőingadozást. A csigáktól és pinceászkáktól óvjuk. mert mindkettő szí­ vesen fogyasztja leveleit. A dugványok üvegbura alatt tőzeg és folyami homok keverékében jól gyökeresednek. Ilyenkor hajtás­ dugványozással új növényeket kell nevelni. Hajtásdugványai egész évben gyorsan. de valódi dísze a szép rajzú levélzet. Földjébe mindig keverjünk rostos tőzeget. Hazája Natal. Mindkettőt összeszedhetjük onnan a reg­ geli órákban. Fittonia verschaffeltii 'Argyroneura' levélszínében különbözik az alapfajtól. A 3. Mindössze 3 Fittonia faj ismert.1. Félbevágott. Az elpusztít­ hatatlan szobanövények közé tartozik. 2. Mu­ tatós ámpolnanövény vagy támaszték mellett szép kúszónövény. A szőlőfélék csa­ ládjába tartozó kúszócserje.

tábla .XXVII.

szélessége 10-15 cm. Maranta (Maranta leuconeura 'Fascinator'). szabályos szív alakú levelek helyezked­ nek el. amelynek a táblán látható tarka levelű fajtáját szaporítják a kertészetekben. zárt virágablakban van. A 18-22 °C hőmérsékletet kedveli. így ámpolnanövényként vagy vegyes virág­ tálakban igazi különlegesség.1. mint a többi kúszó filodendron. A nemzetséget a Leidenben és Amszterdamban tevékenykedő Willem Piso (1611-1648) orvos botanikusról nevezték el. húsos gyökérzet s a szép rajzú levelek jel­ lemzik őket. Hajtásdugványai vízben vagy üvegbura alatt elég jól gyöke­ resednek. A maranta helye a lakásban elsősorban floráriumban. Más növények társa­ ságában azonban szobanövényként is jól tartható. Különö­ sebb talajigénye nincs. Vastag. melyeknek hossza és szélessége 8-12 cm. 3. Kúszó filodendron (Philodendron microstictum). az Araceae-k családjába tartozik. de a központi fűtésű lakásokban s kedvezőtlenebb fényviszonyok között is jól fejlődik. szobai üvegházban. A fikusznál igénytelenebb: huzat­ ra. Hazája trópusi Amerika. A levelek hossza 20-25 cm. A mintegy 30 faj hazája Ausztrália. még központi fűtés mellett is. hirtelen lehűlésre kevésbé érzékeny. Hajtásdugványai vízben 2-3 hét alatt meggyökeresednek. A Marantaceae családba tartozó nemzetség mintegy 25 fajt számlál. 10 cm-es cserépbe két gyökeres dugványt ültessünk. A csodatölcsérfélék családjába tartozik. A hajtások hosszan lecsüngenek. 58 . Vegyes virágtálakban jól mutat. Új-Zéland és Hawaii. Valamivel lassúbb növekedésű. Fikuszra emlékeztető kis fa vagy cserje. Hajtásdugványait vízben gyökerez­ tessük. 2. Hazájuk tró­ pusi Amerika. Pizónia (Pisonia umbellifera 'Variegata'). Kúszó hajtásain bőrnemű. A kontyvirágfélék.

tábla .XXVIII.

3. 4060 cm-nél nem nő magasabbra. s folyami homokban meg­ gyökereztetjük. Sok 1.5-2 cm széles tőlevelet hoz. Terebélyes vízipálma (Cyperus diffusus). Mind magában. Szaporítása a következőkép­ pen történik: a palkaszár végén lévő levélüstököt 2-3 cm-es szárral levágjuk. ezek közül nyúlik ki a virágot hozó palkaszár. hogy a levélnyél széles alappal csatlakozik a hajtáshoz. amely közismert rokonától. 20 szingónium faj él. a szobapalkától vagy vízipálmától leginkább méretében különbözik. A kontyvirágfélék családjába tartozik.vagy kúszónövényként alkalmazhatjuk. Bár levelei majdnem fe­ hérek. mert szívesen fogyasztja leveleit. 15 cm hosszú és 10 cm széles. Betegségeik.1. Ha macska van a lakásban. 60 . edénye ne álljon vízben.és Dél-Amerika trópusi ős­ erdőiben kb. 2. erősen tagolt levelei a kúszó hajtásokon szórtan helyezkednek el. Kedvezőtlen fényviszonyok mellett is jól fejlődik. Talpas levelű szingónium (Syngonium podophyllum). Egy-egy kiszáradást is károsodás nélkül elviselnek. ezért hosszanti növekedése lassúbb. Ámpolna. Nyíllevelű szingónium (Syngonium sagittifolium 'White Butterfly'). A palkafélék családjába tartozik. A szingónium fajok bármely típus­ földben kielégítően fejlődnek. Közép. Izközei rövidebbek a többi szingóniumnál. Rendkívül gyors fejlődésű. a leveleket felére kurtítjuk. Az előző fajhoz hasonlóan hajtásdugványai vízben rövid idő alatt meggyökeresednek. a nemzetségre jellemző igénytelenség e fajtánál sem hiány­ zik. védjük tőle. kártevőik nincsenek. A legutóbbi évek növényújdonsága. Trópusi vízinövény. mind vegyes virágtálban jól mutat. A leghálásabb szobanövények egyike. A táblán látható faj magyar ne­ ve arra utal. Bár kedveli a sok vizet. Haj­ tásdugványai vízben 2-3 hét alatt meggyökeresednek.

tábla .XXIX.

... 44 ciklámen.. a legel­ terjedtebbeket tüntetjük fel a névmutatóban. 48 árnyékvirág IV... 10 . szoba.. 16 dracéna. 24 korallvirág IX. 56 hipoesztesz VI. 38 kroton XXII.. 54 fészektőrózsa XVI... 4 lándzsarózsa.. 42 pandanusz XIX. 14 indás kőtörőfű XII.. 46 kúszóka XXVII. sávos X. kúszó XXVIII. melyeknek nincs közis­ mert magyar neve . az arab számok a képeket ismertető szövegoldalakat jelölik... afelandra VI.. királyXXV.. 28 . levél.. 22 filodendron. 52 . szoba. 32 .. 34 fikusz..... 16 guzmánia XVI.. 56 lamprantusz I..v. 20 kriptobergia XVIII.. 28 pahisztahisz XX.csíkolt XV.. 24 neoregélia XIII. 36 62 hálóslevél XXVII. 24 csodaszem VII.IV. 20 kövirózsacserje IX.újabb szokás szerint a latin nevét használjuk fonetikusan írva. 58 mesevirág XI. 24 pelliónia III. Ha a növényeknek több magyar neve is van..csüngőágú X. 34 és XVII. 26 keserűlevél XI.. ampolna IV.tigris.. 28 ..függő XIII. 22 félbibe XXVI.. 10 cinerária VII. 38 borostyán XXI.. 58 fukszia II.. 6 ginura VII. 16 cryptobergia XVIII. 38 csavarpálma XIX. 40 páfrány.. 8 ... 14 afrikai ibolya XXIII. 32 maranta XXVIII.háromszínű XIII.. 54 bilbergia XVIII. 40 csipkeharaszt XI..XI.NÉVMUTATÓ (A római számok a színes táblákat.) A névmutatóban azoknak a növényeknek..XXVI. bogyócskás XV.. 10 begónia....

60 vrízea XIV... terebélyes XXIX.XXIV...nyíllevelű XXIX. 50 pompás kutyatej I.XXIV. 8 rejtettvirág XVI. bíbor.. 52 pistikevirág XII.. csüngő I..zebra. 18 pszeuderanthénium XIX...fehérvirágú XXIV. 60 .. 26 .. 60 szobafűpalka XI.. 22 szanszeviéria V. ezüst XXV.... 6 vízifukszia XII.. 52 pílea. 34 és XVII. 4 .. 48 tigriske V. 42 szingónium XXIX.. 6 sarjika IX... 24 sztreptokarpusz XXIII. 8 rákvirág III. 36 rozmaring II. 20 sefflera.. 30 zöldike XII.piros XXIV. 4 porcsin VIII..talpas levelű XXIX. tarkalevelű X. 40 rafidofóra III.októberi I.. 4 vesszőkaktusz VIII. 12 varjúháj.. 58 pletyka. 50 . 60 . 50 . csüngő XXIV.. 26 vízipálma.peperomia.. 18 viaszvirág II... 12 szcindapszusz XX.. 50 ..tompa levelű XXV.... 26 pizónia XXVIII... 50 .

IF 6059 . Klincsek Pál A szöveget gondozta: Makai Judit Műszaki vezető: Szakálos Mihály Képszerkesztő: Árva Ilona Műszaki szerkesztő: Deák Ferencné Terjedelem: 2. 1988 Felelős vezető: Bede István vezérigazgató Felelős szerkesztő: D.76 (A/5) ív.0579). Budapest.HU ISSN 0324-3168 ISBN 963 11 5575 7 Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Felelős kiadó: Sziládi János igazgató Kossuth Nyomda (87. Nagy Éva Szakmailag ellenőrizte: Dr.

bodobácsok Ősnövények Havasi virágok Hagymások. kiadás) Állatkerti emlősök (3. pozsgások (2. kiadás) Vadvirágok 2. kiadás) Pókok. Gyomnövények Egzotikus hüllők Szobanövények . kiadás) Különös növények Kisemlősök (2. (2. kiadás) Halak (3. kiadás) Gombák (4. kiadás) Kígyók. kagylók (2. kiadás) Kultúrnövények 2. kiadás) Háziállatok (3. kiadás) Csigák. békák (2. (4. kiadás) Bogarak (3. méhek. kiadás) Vadvirágok 1. kiadás) Állatkerti madarak (2.Ft A Búvár Zsebkönyvek eddig megjelent kötetei: Madarak 1. zuzmók.. skorpiók (3. kiadás) Vadak (3. bokrok (3. kiadás) Fák. kiadás) Díszmadarak (3. hangyalesők Madarak 2. gumósok Szitakötők. kiadás) Gyümölcsök (3. kiadás) Emberelődök Trópusi pillangók Kabócák. (3. kiadás) Dísznövények (3. kiadás) Tengeri állatok 2. kiadás) Lepkék (4. Felhők (2. kiadás) Mohák. kiadás) Gyógynövények Tengeri állatok 1(2. harasztok (2. kérészek. Különös állatok Egyszervolt állatok Trópusi orchideák Lovak Kína kerti virágai Macskák Vízinövények Gombák 2. darazsak (3. kiadás) Ásványok (2. kiadás) Kaktuszok. hangyák. kiadás) Kövületek Kutyák (3. (5. kiadás) Ősállatok (3.38. kiadás) Kultúrnövények 1. kiadás) Legyek. kiadás) Emberek (2. kiadás) Fűszernövények (2. (2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful