búvár zsebkönyvek Móra

SULYOK-VARGA

Szobanövények

BÚVÁR ZSEBKÖNYVEK MÓRA FERENC KÖNYVKIADÓ

ÍRTA SULYOK MÁRIA RAJZOLTA VARGA EMMA A BORÍTÓT URAI ERIKA TERVEZTE

© SULYOK MÁRIA, 1988 © VARGA EMMA, 1988

Tudnunk kell azonban. s talajuk is lassabban szárad ki. ha a tető s az oldalfalak eltolha­ tók. amelyben növényeket tartunk. A kiszélesített ablakpárkány elé kerül a belső üvegtábla. pálmára emlé­ keztető dracéna. mint egy terrárium. a szoba ablak közeli sarkában. amely nem más. ugyanott egy kis palackban vagy befőttesüvegben nevelt. Ez a vízmennyiség a hőmérsék­ lettől és a begyökeresedéstől függően 4—6 napra elég. ne erőltessünk kisméretű. Az efféle „üvegháznak" természetesen fűtést. Tanuljunk meg helyesen öntözni! Néhány kivételtől eltekintve ne álljanak vízben a növények. de porszárazak se legyenek. hogy a zárt térben tartott növények kevesebbét párologtatnak. Inkább csak permetezzük meg időnként a növényeket. kis levelű filodendron vagy vesszőkaktusz a távoli földrészek üzenetét hozza lakásunkba. Sok örömünk lesz benne. Próbál­ kozzunk meg a növények szaporításával is. s a talajt tartsuk nyirkosan. Egyszerűbb a szobai üvegház vagy más néven florárium készítése. ne ültessünk össze a virágtálba mérsé­ kelt öntözést igénylő szanszeviériát a vízkedvelő vízipálmával. A kisebb-nagyobb palackok ugyanolyan párás klímát biztosítanak az érzékenyebb növények­ nek. egy folyton virágzó afri­ kai ibolya az íróasztal sarkán. levegőztetést és árnyéko­ lást is biztosítanunk kell. száraz levegőjű. ezért sokkal ritkábban kell öntöz­ nünk. 3 . télen 10 C-ot igénylő főnixpálmát. Kertészkedhetünk palackban is. Jó. északi fekvésű ablakunk előtt fényigényes krotont. Öntözéskor nedvesedjen át az egész földlabda. egy karcsú törzsű. Aki még többre vágyik.Kertészkedni már 10 X10 cm-en is lehet. egy mennyezetre erősített kaspóból lecsüngő. A növények helyes ápolása a kiválasztással kezdődik. Mutatós virágtálakat is készíthetünk többféle azonos igényű növény összeültetésével. mint a virágablakok s floráriumok. fűtött szobánkba nagy terme­ ­­. páraigényes csipkeharaszt vagy rejtettvirág. barkácsoljon virágab­ lakot.

de a virágzás hosszan elhúzódik. 4 . A meleg. Pompás kutyatej (Euphorbia milii). Szabadban sziklakertbe. ezért augusztusban mindig gyökereztessünk dugványokat a követ­ kező nyárra. Szaporítása. Hazája Mexikó. A kutyatej félékhez tartozik. Télen hűvös. Májustól 10 naponként tápoldattal öntözzük. Tavasszal ül­ tessük ki a szabadba. Mutatós ámpolnanövény. ahol kerti növényként is kedvelik. Nyár végi dugvá­ nyozással szaporítjuk. 1 rész folyami homok keverékébe ültessük. ritkán öntözve. 3. októberke (Sedum sieboldii). selymesen fénylő virágai napsütésben kinyílnak. de akkor gyakrabban kell öntözni. 2. Szintén a var­ júhájfélék családjának tagja. Neve pompás őszi levélszínére utal. Földje laza. bo­ rult időben becsukódnak. amely annál ezüstösebb. ahol közel száz faja él. gondozása az előző fajjal azonos. Egy-egy edénybe legalább 6-8 gyökeres dugványt ültessünk. napos erkélyládába ültethetjük. Hazája Dél-Afrika. Nyáron is kevesebb vizet igényel. majd néhány órát szikkasztva folyami homokba tesszük.1. A kristályvirágfélék családjába tartozik. Valójában 1-1. 4. Élénk színű. bár fűtött szobá­ ban is áttelel. A levágott hajtásvéget langyos vízbe dob­ juk. minél több fényt kap. erkélyek pom­ pás növénye. Korallpiros fellevelei jelentéktelen virágocskákat öveznek.5 m-re növő cserje. Októberi varjúháj v. 2 rész lombföld. s csak kéthetenként öntözzük. Tavasszal vi­ rágzik. Teleltessük 10-15 °C-on. A varjúhájfélék csa­ ládjába tartozó pozsgás. Lamprantusz (Lampranthus conspicuus). vagy cserepekben az üvegezett ve­ randán tartjuk. Hazája Japán. világos helyen 13-15 °C-on tartsuk. mint a levéldísznövények. Teleltessük 5-10 °C-on. jó vízáteresztő legyen: 2 rész komposztföld. napos ablakok. amikor a szürkés­ zöld levelek élénk bíborszínűvé válnak. Hazája Madagaszkár. Csüngő varjúháj (Sedum morganianum). Az egyéves példányok virítanak a leggazdagabban. Tavasz végétől őszig a szabadban nevelhetjük.

tábla .I.

de 3 °C-on is jól áttelel. húsos levelű kúszócserje. A ligetszépefélékhez tartozik. Rozmaring (Rosmarinus officinalis). 1-1. vagy tegyünk táprudakat a földjébe. aromás illatú. Az ajakosok családjába tar­ tozik. A téli hónapokban mérsékeltebben kell öntözni. áprilistól októberig virágzik. 2. Télen lehetőleg 6-10 °C világos helyen tartsuk. Az első fuksziát 1700-ban Charles Plumier francia botanikus hozta be Közép-Amerikából Európába. 6 . gyorsan gyökeresedik. Az edény­ ben nevelt rozmaringokat a fagyok beálltáig erkélyen neveljük. ezért augusztusban gyökereztessünk friss dugványt utánpótlásként. Szokatlanul kemény teleken azonban kifagyhat. Tavaszszal. mert mérgező permetezőszereket a lakásban nem használhatunk. amely májustól az ősz beálltáig folyamatosan virág­ zik. Vízben könnyen. amint lehet. A fuksziából törzses fácskát is ne­ velhetünk. A molytetű a fukszia veszedelmes kártevője. s ha a növény sok fényt kap. ha a talaj tápanyagban gazdag.5 m-es cserjéje. Nyár folya­ mán félfás dugványokkal szaporítjuk.és fűszer­ növény. világos helyisége. A fürgén repkedő. fehér rovarok ellen nehéz védekezni. s csak ritkán öntözzük. Viaszvirág (Hoya carnosa). ablakba vagy kertbe. A selyemkórófélékhez tartozik. inkább ott teleltessük. A száraz mediterrán vidékek jellemző. Ma már több száz fajtája van. s ha a lakásnak van hűvös. Hosszú nappalos. Gondosan tartsuk be az előíráso­ kat. apró. például délre néző falak tövében szabadban is elég jól áttelel. A legrégibb időktől kezdve ismert gyógy. 3. egyszerű és telt virágú. Má­ jus elejétől augusztus végéig rendszeresen tápoldatozzuk. tegyük ki az erkélyre. a téli hónapokban fűtetlen helyen tartsuk. Vastag. Nálunk védett fekvésben. Fukszia (Fuchsia x hybrida).1. mert a túladagolással könnyen elpusztíthatjuk! A dugványok vízben gyorsan gyökeresednek. Ha­ zája Dél-Kína s Ausztrália Queensland része. ahol száz év alatt kedvelt cserepes növény lett. Az idősebb növényeket ko­ szorúformában drótra futtatjuk.

II. tábla .

A kifejlett rákvirág dúsan sarja­ dzik. az ingadozó hőmérsékletet s az időnkénti kiszáradást is. A kontyvirágfélék csa­ ládjából való. Hajtásdugványokkal egész évben szaporít­ hatjuk. A kárte­ vőt nedves ruhával vagy szivaccsal le kell róla mosni. Pelliónia (Pellionia daveauana). ezért csak tágas szobába való. Legszebb példányai azonban a talajban fejlőd­ nek. A tavaszi és nyári hónapokban tápoldattal vagy táprudakkal rendszeresen kezeljük. több­ ször is megismételve a lemosást. Igénytelen. a leveleké 3-4 cm. Hálás növény: levágott hajtása évekig elél vízben. floráriumok. 2. ahol rácsra vagy egyéb támasztékra kúszhat. a palackkertek. Dugványozással egész évben szaporít­ hatjuk. Mivel pára. gyorsan gyökeresedik. Kína Kvantung tartományából származik. betegségei. 8 . amely fő­ leg a levélfonákon jelenik meg. sőt víz alatt is tarthatjuk. századi francia tisztről kapta. Vízben könnyen. Rákvirág (Aglaonema modestum). Tőosztással is szaporít­ ható. Rafidofóra (Raphidophora decursiva). színes levelei megfakulnak. nagy levelű növény. A tápanyagban gazdag talajt kedve­ li. A levél fonáka élénk bronz­ vörös. Nagy termetű. A hajtások hossza 20-30 cm. hazája India és Észak-Burma. A kontyvirágfélék jól ismert tagja. 3. 10 cm átmérőjű edénybe 8-12 gyökeres dugványt ültessünk. üvegbura alatt gyökereztessük. Ha kevés fényt kap. 40-60 cm magas. télikertek mutatós talajtakaró vagy ámpolnanövénye. Keverjünk rostos tőzeget és folyami homokot földjébe. ha kell. szobai üveg­ házak. Hajtás­ dugványait meleg szobában. kúszó törzzsel. Nevét Alphonse Pellion. Ellensége a gyapjas pajzstetű.1. Hazája Burma ennek a talaj fel­ színén kúszó és a csalánfélékhez tartozó növénynek. Jól tűri a fényszegény szobát. fehér viaszos csomókban. Jellegzetes torzsa virágzatából élénkpiros bogyótermések fejlődnek. akvá­ riumi növényként.és melegigényes. kártevői általában nincsenek. XIX. Fejdugványa a legértékesebb.

III. tábla .

üvegezett verandán vagy az ablak között kell tarta­ ni. Megél mind a hű­ vös. nagy felületeket borít be.és Németországban egyre több fajtát állítottak elő. Ámpolna. Kapaszkodó gyökereivel megtapad bárhol. Kína és Ausztrália.1. méretében. még a sima üvegen is. Kolumbiából származik. A sárgán kívül minden szín. Legjobb tálban tartani. a levelek rajzoltságában különböztek egymástól. de könnyen kiszárad. Vágott virágként is kedvelt. 2-3 cm hosszú levelekkel. Földje laza szerkezetű legyen. Kúszócserje. A csuporkafélék családjába tar­ tozik. melyek a virág színében. A dugványozáshoz félfás dugványo­ kat szedjünk. Ilyenkor egy-két sarjat gyökereztessünk meg vízben. mind a meleg szobában. A folyamatos virágzáshoz és a foly­ tonos fejlődéshez sok tápanyagra van szüksége. Csinos ámpolnanövény nevelhető belőle. és felszívatni vele a nedvességet. ezért hű­ vös szobában. 10 . Előbb Angliában. 3. Úgy a kiszáradásra. 2. hogy éjszakára ne maradjon vízcsepp a levelek között és a bimbókon. amelyből a múlt század utolsó harma­ dában a kedvelt szobacikláment nemesítették. vigyázva.vagy kapaszkodó fikusz (Ficus pumila). meleg szobában gyorsan tönkremegy.és színárnyalat megtalálható köztük. Gyorsan fejlődik. Szobaciklámen (Cyclamen persicum). mint a túlöntözésre érzékeny. hazája: Japán. formájában. A központi fűtést jól tűri. Ehhez 12 cm átmérőjű edénybe 8-10 gyökeres dugványt ültessünk. A Földközi-tenger keleti felén. fejlődése abbamarad. Óvatosan kell öntözni. ezért rendszere­ sen adjunk tápoldatot vagy táprudat. 60 cm-es indáin egyre újabb és újabb növényeket fejleszt. az alacsonyabb hegyek lombos erdőiben él ez a faj. A ciklámen a fűtött. s bura alatt vagy vízben gyökereztessük. Téli­ kertek falának befuttatására kiválóan alkalmas. s kezdjük elölről a nevelést. Az eperfafélék tagja. majd Francia. A kankalinfélék családjá­ ba tartozik. Késő ősztől tavasz végéig virágzik. Egy idő után azonban elöregszik. Árnyékvirág (Episcia cupreata).

IV. tábla .

fajtára jellem­ ző. Igazán szép. mind­ össze 10-15 cm magas tigriske. A levágott levelet 6 cm-es darabokra vágjuk. dúsan sarjadzó. amely a gyengébb fényviszonyokat és kiszáradást is jól tűri. A kertészeti fajták neveit '-jellel írjuk. liliomra emlékeztető. A liliomfélék családjába tartoznak. keresztirányú rajzolattal vagy hosszanti csíkozással díszített. 20 °C körüli vagy inkább alacsonyabb hőmérsékleten. 12 . a téli hónapokban kissé mérsékeltebb öntözés mellett. az agavék közeli rokonai. 6 hét múlva jelennek meg. rendszeres. Levelük általában kard alakú. s eredeti állásának megfelelően folyami homokba dugványozzuk. Van köztük másfél méter hosszú vagy csak 10-25 cm-es. 2. A levelek mérete igen változa­ tos akár hosszát. sárga csíkozottságát. a kis lakások ideális növénye. s növekedése leállt. Dugványozni csak az érett leveleket érdemes. leveleit tá­ maszték nélkül megtartó. trifasciata 'Laurentii' csak tőosztással tartja meg jellegze­ tes. 60 faj többsége a trópusi Afrikában honos. A homokot nyirkosan tartjuk. így az l. Érett az a levél. Szanszeviéria. fajtára jellemző méretét elérte. Tőosztással vagy levéldugványozással könnyen szaporíthatjuk. 4-5 cm vagy 20 cm széles levelű. Az új növények kb. Közismerten igénytelen növény. tigriske néven ismertek a különböző Sanseviéria fajok és fajták. föld alatti szárból erőtel­ jesen sarjadzik. A szanszeviéria húsos. 'Silver Hahnii' fajtája ezüsttel csíkozott. 5 faj él Dél-Afrikában s néhány Ázsia trópusi tájain. Virágzatuk kisebb-nagyobb fehér. . és a fajra. 'Golden Hahnii' fajtája sárgával. fácánlevél. azt sűrűn benövi sarjakkal. kis termetű. amely fajra. Feldarabolt leveleiből az alapfaj fejlődik. La­ pos. trifasciata 'Hahnii' levélrózsát fejlesztő.1 . erős il­ latú virágokból áll. Az eddig ismert kb. széles edénybe ültessük. S. A S. akár szélességét nézzük. sokleveles példány azon­ ban csak jó körülmények között fejlődik: bőséges fényben. Némely fajtája.2 .

tábla .V.

tömött bokrot nevel. A fiatal növényeket többször csípjük vissza. tobozszerű virágzatát sárga fellevelek alkotják. Ter­ mesztésben e két változat hibridje van. így dúsan elágazódé. edzés után a szabadban is ne­ velhető. Afelandra (Aphelandra squarrosa). de igényes dísznövénynek. Az előző fajhoz hason­ lóan a medvekörömfélék családjának tagja. 3-4 hétig pihentetni kell. s akkor a növények nyurgulni kezdenek . tőzeges. Elénk levélszíne bőséges fényben alakul ki. leopoldi és a var. A lecsípett hajtásokat ismét dugványozzuk el. 10 cm-es. Akkor vágjuk vissza. mérsékeltebben öntözve. Madagaszkár a hazá­ ja. a floráriumok növénye. A levágott hajtások párás melegben. laza.megindul a hosszanti növekedés. Hajtásdugványokkal szaporítható. Május közepétől augusztus végéig előzetes szoktatás. Hipoesztesz (Hypoestes sanguinolenta). Brazília a hazája ennek a virággal s virág nélkül egyaránt szép. A növény 40 cm magas. Nálunk cserepes növényként általában egy „törpésítő" vegyszerrel kezelve hozzák forgalomba. Egyenletesen meleg. A szer hatása néhány hónap múlva elmúlik. ezek hónaljában nyílnak az ugyancsak sárga virágok. párás levegőt igényel. Eredeti ter­ mőhelyén két változata ismert. a var. 14 . Végálló. hogy a párologtató felületet csökkentsük. Szobai vitrinek. 2. A dugványok levelét kurtítsuk felére. tápdús földbe ültessük át. amely a két szülő előnyös tulajdonságait egyesíti. ho­ mokos tőzegben jól gyökeresednek. ahol e színes levelű félcserje 50 cm magasra nő. louisae. erős fénytől védett helyet.1. és tegyük újra meleg helyre. A medvekörömfélék (Acanthaceae) családjába tartozik. Elvirágzás után néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékleten.

tábla .VI.

éjsza­ kára kint maradhat. A ginura fő dísze élénklila. Ha ez a szoktatás elmarad. Az angol és francia kertészek a múlt század első felében neme­ sítették az eredeti fajból az élénk színű. párás örökzöld lomberdőinek növé­ nye. A Kanári-szi­ getek fagymentes. A kihelyezés előtt azonban edzeni kell a nö­ vényt. 2. selymesen fénylő szőrözöttsége ugyanis csak bőséges fényben alakul ki. ki kell dobni. A fészkesvirágzatúak családjába tar­ tozik. Aztán már csak a déli órákban árnyékoljuk néhány napig. dí­ szét veszti. rózsaszín. A ginurához ha­ sonlóan a fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Végül megszüntetjük a beárnyékolást. csüngő növény. az elöregedett növényeket rendszeresen pótoljuk új szaporítású. kék. A szá­ zad második felében a német nemesítők is sok új fajtát hoztak for­ galomba. Cinerária vagy csodaszem (Senecio cruentus). s éjszakára vigyük vissza a szobába. Legalább tíz napig valamilyen ráccsal vagy nádfonattal véd­ jük a közvetlen napfénytől. a szobából kikerülő növény leperzselődik. esetleg el is pusztul. hogy sok fényt kapjon. Kúszó-. A téli hónapokban kissé mérsékeltebben. Hazája: trópusi Kelet-Afrika. 16 . Ginura (Gynura scandens). lila) a kora tavaszi virág­ piacon. Elvirágzás után nem lehet tovább tartani. Májustól szeptemberig a szabad­ ban is nevelhetjük. Ma már sokféle fajtacsoportból és pompás színekből vá­ laszthatunk (fehér. puha állományú levelei gyorsan lan­ kadnak. Hajtásdugványai könynyen gyökeresednek. de lakásban nem lehet nevelni. Vízigényes. Edényét lehetőleg déli fekvésű ablak elé függesszük. A felfüggeszthető díszcserepek általában 15-20 cm átmérőjűek. annál tovább virágzik. sokvirágú fajtákat. de hűvös. Magvetéssel szaporítják. A cineráriát minél hűvösebb helyen tartjuk. nyáron bőségesen öntözzük. piros. friss egyedekkel. nagy. Mivel az új hajtások a legszebbek. fejlődésében visszamarad.1. amely lakásban ámpolnanövényként a legmutatósabb. Egy ilyen edénybe három gyökeres dug­ ványt ültessünk.

VII. tábla .

de van bordázott és levélszerű hajtású faj is. S míg a többi kaktusz kizárólag az Újvilágban honos. A vesszőkaktuszok nagy tűrőképességű. Az ismert és kedvelt egynyári porcsinrózsának (P. A porcsint szeptemberben szedett dug­ ványok formájában. Bí­ borvörös.és ablakládák szép virágos növénye. Többségüknek csüngő. Mint minden pozsgás növény. a vesszőkaktuszok a meleg. meleg erkély. A virágokból gyöngyszerű fehér bogyótermé­ sek fejlődnek. hajtásdugványozással jól szaporít­ ható. csüngők. Ámpolnanövényként is alkalmazhatjuk. lásd a 2. R. Ámpolnanövény­ ként érvényesül leginkább rajzos alakú hajtásrendszerük. hajtásai azonban hosszabbak. Az apró virágok fehérek. s csak utána rakjuk be folyami homokba. A különbség az életmódban kere­ sendő. A terméshúsból kifejtett magvakkal is szaporíthatjuk. krémszínű. Nyáron a szabadban is nevelhetjük őket. Vesszőkaktusz (Rhipsalis). 2. Vízben gyökereztessük. Napos. de később kapunk mutatós méretű növényt. igazán hálás növények. párás trópusi er­ dők fánlakó epifita növényei. + 2 4 és +3 °C-on egy­ formán jól áttelelnek. Míg a kaktuszok általában a száraz sivatagok s a magas. sziklás hegyek lakói. levele szintén húsos. heterocladát. Porcsin (Portulaca umbraticola). capilliformis-nál figyelhetjük meg. A pozsgás növények dugványát a levágás után néhány órát szikkasztanunk kell. grandiflora) közeli rokona. kü­ lönben könnyen megrothad.-3. a vesszőkaktuszokat Afrikában és Ceylonban (ma Sri Lanka) is megtaláljuk. de nem emlékeztet az oszlopos vagy gömb alakú. esetleg sárgák vagy hal­ vány rózsaszínűek. fonálszerű hajtása van. tövisekkel borított kaktuszokra. amint azt a 3. A nemzetség a kaktuszfélék család­ jába tartozik. világos helyen teleltessük át. szára. Hidegházban természetesen nem szabad ön­ tözni. 18 . Más fajok termése feketéslila vagy vöröslő. hűvös. A porcsinfélék családjába tar­ tozik.1. sötét és világos rózsaszín fajtái vannak. pozsgás. Hajtás­ dugványozással könnyen szaporíthatók. R.

tábla .VIII.

A levágott hajtást legalább egy napig szik­ kasztani kell. 1. E pozs­ gás. (Elevenszülés = viviparid). Ernyős virágzata korallpiros. püspöklila. 4. 2-4 cm szélesek. a Kanári-szi­ getek. ha mesterségesen a fény megvoná­ sával nem befolyásolják. Nyáron szabadban is nevelhetjük. B.és hajtásdug­ ványokkal szaporítjuk. Fehé­ reszöld virágzata jelentéktelen. mint latin neve is mutatja. 3.-2.1 . Ugyancsak a varjúhájfélék családjába tartozik. s hazája is Madagaszkár. Sokágú törzse soklevelű levélrózsában végződik. 20 . Levél. narancsvörös vagy sárga színű.és hajtásdugványokkal egész évben szaporítható. lilás rózsaszín. Átültetését a tavaszi hónapokra időzítsük. Korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana). Mutatós fácska. Lehe­ tőleg 15-16 °C-on teleltessük. s új növényekké fejlődnek. Sarjika (Bryophyllum). télen ritkán öntözzük. télen üvegezett verandán vagy világos lépcsőházban nevelünk. mind latin (=csírázó levél). Nyáron rendszeresen. Az idős növény eléri a 60-80 cm magasságot is. alacsonyabb hőmérsékle­ tet és mérsékelt öntözést kívánnak. A levelek pozsgásak. 50-70 cm magas. Virága egyik fajnak sem jelentős. A varjúhájfélékhez tartozó nemzetség­ nek mind magyar. Szabadföldi nyaraltatását árnyékolással kell kezdeni.neve kifejező. Bryophyllum tubiflorum. Rövid nappalos nö­ vény. A 2. felfelé törő növény. amelyet nyáron a szabadban. Európában 1928 óta termesztik. Levél. húsos szárú és levelű növények jellegzetessége a leveleken meg­ jelenő sarjnövénykék tömege. daigremontianum hazája is Madagaszkár. A többi pozsgás növényhez hasonlóan sok fényt. amelyek egy idő után lepotyognak. Hazája Madagaszkár. 30-50 cm magas. levelei 12-15 cm hosszúak. Hazája. Kövirózsacserje (Aeonium canariense). Kora tavasszal virágzik. inkább jellegzetes sarjaik miatt kedveltek. Szintén a varjúhájfélék családjából való.

tábla .IX.

a lakások egyik legszebb és leghálásabb pálmahelyettesítő növénye.1. vagyis fejdugványt készítsünk. Chr. s kezdetben epifita életmódot folytat. a fikusz pedig önálló növényként él tovább. hogy a gazdanövényt a szó szoros értelmében megfojtják. széles koronájú. Hazájában. A lakásokban mutatós. a XVIII. Az eperfafélék családjába tartozik. Ausztráliában 20-30 m-re növő fa. 22 . levélkoronás fa. Linné egyik barátjáról. szá­ zadban élt német botanikusról. Idővel a gyökerek olyan tömegben fejlődnek s úgy megvastagodnak. egyenes törzzsel. Nálunk is gyakran a menynyezetig nő. A ta­ kácsatka-fertőzéstől kell óvni. Szaporítása félfás dugványokkal történik. sőt a visszavágott tő is újra kihajt.A boros­ tyánfélék családjába tartozik. hogy a tejnedve el ne csorogjék. csüngő ágú fa. Lakásban a 20 °C körüli hőmérsék­ letet kedveli. Félfás dugványait tél végén vízben gyökereztessük. A táblán látható faj hazájában. Sávos dracéna (Dracaena deremensis 'Warneckii'). Eredeti termőhelyén fafojtó tulajdonsága is ismert: magja más fák koronájába jutva kicsírázik. Tarkalevelű sefflera (Scheffiera arboricola 'Variegata'). jól fejlődik. A liliomfélék családjába tartozik. csüngő ágú fácska. és a levélkoszorút fogjuk össze befőttesgumival. Miután fényszegény helyen is kielégítően fejlődik. Ha a rendelkezésére álló teret kinövi. Indiában hatalmas termetű. Levágás után kézmeleg vízbe kell tenni. 2. A 3-4 le­ veles hajtásvégeket vízben vagy homokos tőzegben gyökereztessük. J. majd léggyökereket ereszt a talajba. Ha túlságosan felnyurgult már. vágjuk vissza a hajtás végét. Kelet-Afrikában 5 m magas. Csüngőágú fikusz (Ficus benjamina). A visszamaradó törzset is feldarabolhatjuk és dugványozhatjuk. metszéssel jól alakítható. amely átlagos gondozás mellett egyenletesen. 3. karcsú törzsű. Az eredeti faj hazájában. amelyet vízben kell meg­ gyökereztetnünk. szed­ jük le az alsó leveleket. tenyérnyi levelekkel. Schefflerről nevezték el a nemzetséget. amelybe több hálás szobanövény tartozik.

X. tábla

1. Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata). A páfrányfélék családjába tartozó trópusi faj. Páraigényes, mint minden páfrányt, védeni kell a tűző naptól. A szobai párásító közelében, de világos fürdőszobá­ ban is jól érzi magát. Télen, ha a párás növényházból hirtelen kerül a száraz szobalevegőre, könnyen elpusztulhat, ezért csak a fűtési szezon végén vásároljuk meg. Sarjakkal, tőosztással szaporíthat­ juk. Legjobb talaja: rostos tőzeg-, korhadt fakéregdarabok, lomb­ föld, érett trágya, homok és perlit keveréke, Ezt a földet adjuk a 2.-3. Csipkeharasztoknak is. (Selaginella apoda és S. kraussiana). A S. apoda hazája Észak-Amerika, a S. kraussianáé Dél-Afrika. Igen páraigényesek, a száraz szobalevegőben gyorsan elpusztulnak, palackkertekbe, szobai üvegházakba, floráriumokba ajánljuk. 4. Keserűlevél (Exacum affine). A tárnicsfélék családjába tartozik. Hazája az Arab-tengerben fekvő Szokotra szigete. Több hónapig hozza virágait. Elvirágzás után nem érdemes tovább nevelni. Mag­ vetéssel szaporítsuk évente kétszer, február-márciusban és augusz­ tusban. Előbb tűzdelni kell, majd kettesével 10-12 cm-es cserépbe ültessük. Egyszer csípjük vissza. 5. Szobafűpalka (Scirpus cernuus). A palkafélék családjának tagja. A mediterrán vidékek mocsári növénye, fonalszerű, üde zöld 20 cm-es hajtásokkal. Ámpolnanövény, de nehogy a fűtőtest fölé akasszuk! Évente egyszer tőosztással meg kell újítani. 6. Mesevirág (Achimenes hybrida). A csuporkafélék családjába tartozik. Hazája Közép- és Dél-Amerika, de tiszta fajokat csak bo­ tanikai gyűjteményekben láthatunk. A boltban a gazdagon virágzó hibrideket kínálják. Nyár közepétől kora őszig virágzik. Ősszel a locsolást fokozatosan abbahagyva, mogyorónyi rizómákba húzó­ dik vissza, amelyeket február közepéig szárazon kell pihentetni. Ekkor 12 cm-es cserépbe, 2 cm mélyen, laza, tőzeges földbe 8 rizómát ültetünk, s meleg szobában rendszeresen öntözzük.

24

XI. tábla

'Tricolor'. Talaja savanyú kémhatású. Trópusi Afrika hegyi erdeiből származik. s rajtuk sarjnövények fejlődnek. Levelei 15-20 cm átmérőjű levélrózsát alkotnak. Védett fekvésben. A színesek kö­ zött gyakori a fehér közepű virág. északi ablakokba. A lecsípett hajtásvéget vízben ismét meggyökereztethetjük. és hőigénye is magasabb. Fehérrel csíkozott fajtája a legelterjedtebb s leg­ népszerűbb. nyu­ gati. erkélyekre ültessük. ablakba tehetjük. amelyet feltűnő. téli takarással szabadban is nevel­ hetjük. s. ezért keleti. Az erős. Virágzata jelentéktelen. érzékenyebb. Telt virágú fajtái is vannak. Kevesebb sarjat is hoz. Beültetés után egyszer csípjük viszsza. pistikevirág (Impatiens walleriana). fehér virágokból álló fürt . 30-60 cm hosszú indákon nevelt sarjai viszont nagyon mutatósak. hálás és igénytelen. melyekkel könnyen szaporít­ hatjuk. Szép ámpolnanövény is. Hazája Japán és Kína. égető naptól óvni kell. Indás kőtörőfű (Saxifraga sarmentosa). élénk levélszíne miatt kedvel­ nek. a kertben pedig félár­ nyékba. Ma­ gyar neve nagy vízigényére vall. A sarjakkal könnyen szaporíthatjuk. A fajták fehérek. 20 °C körüli szobahőmérsékleten azonban jól fejlődik. főként félárnyékos sziklakertbe telepítve. Ma már számtalan fajtája került a piaci forgalomba.nyár folyamán jelenik meg. Elnyűhetetlen. Szobanövényként. a leggazdagabban azonban a nyári hónapokban. hogy dúsabb legyen. 1850 óta ked­ velt szobanövény. A fájvirágfélék családjába tartozik. 26 .1. Zöldike (Chlorophytum comosum 'Variegatum'). a lila és a piros sokféle árnyalatában virítanak. A liliomfélék családjába tartozik. A kőtörőfűfélék csa­ ládjába tartozik. vagy a rózsa­ szín. 3. Fonalszerű indái 20-40 cm hosszan lecsüngenek. laza szerkezetű legyen. Gyengébb növekedésű. Szép fajtája a 3/a S. kerti virágként egyformán nevelhetjük. erkély­ re. Virágzata apró. Vízifukszia. 2. Egész évben folyamatosan virágzik. Az eredeti faj hazája Dél-Afrika.

XII. tábla .

A kis virágok gyorsan elvirítanak. és vigyázva. Az esővizet levélrózsájukban. gyökér­ vagy kéregdarabhoz rögzítve. színes levélrózsája. A növény mindössze 10 cm-es. 28 . és ezekkel szaporíthatjuk. Lapos levélrózsájának átmérője 30-40 cm. 3. félig érett lombföldből. vagy legalább alapos forralással lágyítsuk meg öntözővizét. Az ananászfélék családjába tartozik. Mivel mind a trópusi erdők fánlakó epifitái. Ezért a levélrózsában mindig legyen víz! Fenyőkéregdara­ bokból. 3 cm széles levelekből áll. gyűjtik össze. Ha lehet. a közepén megjelenő kék virágokkal igen mutatós. marechalii). gyűjtsünk esővizet. érett trágyából és homokból álló laza keverékbe ültetjük. csak nyirkosan tartjuk. végül az egész levélrózsa elpusz­ tul. A vízben oldott tápanyagot a levelek e célra módosult sejtjei szív­ ják fel. Az elvirágzó növény azonban sarjakat nevel. Karcsú. Ugyancsak Brazília a hazája. A broméliák gondozása eltér a többi szobanövényétől. vérvö­ rös fellevelek között nyílnak. Fehér virágai a levélrózsa közepén. nem a táplálékfelvé­ telt. A nagytölcsérű broméliák fölé akasztva szobában is nevelhetjük. Brazília a hazája.1. A le­ velek szélessége 3-4 cm. Virágos és virágtalan állapot­ ban egyaránt mutatós növény.e s Wuxal-oldatba is mártsuk be. A víz lehetőleg lágy legyen. 5 naponként márt­ suk néhány percre szobahőmérsékletű vízbe. Rövid indákon sok sarjnövényt fejleszt. Az elő­ zőkhöz hasonlóan Brazília a hazája. de a levélszíneződés hónapokig tart. Kb. Ez a jelenség jellemző a broméliáknál. mivel epifita. Neoregélia (Neoregelia princeps var. 40-50 cm átmérőjű levélrózsája ugyanis krémfehér hosszanti csíkozású. ezért drótszerű gyökerük el­ sősorban a fához tapadást. Dél-Amerika középső ré­ szén mintegy 80 Neoregelia faj él. mint egy kútban. Háromszínű neoregélia (Neoregelia carolinae 'Tricolor'). rostos tőzegből. rögzítést szolgálja. A tavaszi és nyári hó­ napokban 10 naponként l% 0 . Függő neoregélia (Neoregelia ampullacea). A szívlevelek virágzáskor élénkpirosra színeződnek. 2.

tábla .XIII.

amelynek virágzati tengelye valami­ vel hosszabb s elágazó. Több kedvelt szobanövényt találunk a pik­ kelyvirágok között. A 28. Az egyik leggyakrabban termesztett bromélia. aki a botanika professzora volt Amszterdamban. Kis termete miatt a floráriumok. Több fajtája kapható az üz­ letekben.és Dél-Amerika. de Vriese-ről nevezték el (1807-1862). A virágok az élénk színű. köztük az egyik legmutatósabb változat a 2. amely mind virágos. Termése repítőszőrös mag­ vakat tartalmazó tok. Hazája Guyana. Vriesea carinata.A vrízea vagy pikkelyvirág (Vriesea) az ananászfélék családjának egyik legismertebb nemzetsége. mind ág. Maga a virág rövid életű. W. szobai üvegházak kedvelt növénye. Az öreg levéltölcsér elvirágzás előtt. Képün­ kön a Vriesea 'Meyer's Favorite 35-40 cm-es levéltölcsérével a ki­ sebbekhez tartozik. oldalon ismertetett ültetési anyagba kell ültetni a vrízeákat is. palackok. A virágokból a termő és a porzók hosszan ki­ nyúlnak.vagy gyökérdarabhoz rögzítve nevelhetjük. a levél­ rózsa középső részén hozza az új sarjat. Körülbelül ekkora a virágzat is. Az üde zöld levélrózsa átmé­ rője 20-25 cm. Fajtái a levél csíkozottságában. H. A leveleket gyakran keresztirányú vagy hálózatos rajzolat díszíti. Sarjakkal lakásban is szaporíthatjuk. Virágzatuk kalászra emlékeztető lapított füzér. de a virágzat a színes felleve­ lekkel tartósan díszít. Brazília a hazája. Mind cserépben. ép szélű levelekből álló levélrózsa jellemzi. Életmódjuk a legtöbb broméliáéhoz ha­ sonlóan epifita. Vriesea carinata 'Vulkana'. 3. fedelékesen álló fellevelek hónaljában alul­ ról felfelé nyílnak. mind virágtalan állapotában mutatós. 1. Sötétsávos vrízea (Vriesea splendens). A nemzetséget a broméliaféléknél eléggé szokatlan puha állományú. 100 faj hazája Közép. a levélrózsa és a virágzat méretében különböznek egymástól. Tölcsérükben mindig álljon víz! 30 . A kb.

XIV. tábla .

32 . discolor). 2. Brazília a hazája. akár vázába téve rendkívül tartós. Az elágazódó virágzati tengely hossza is 30-40 cm. A töl­ csér közepében mindig legyen víz. ezüstös harántcsíkokkal díszített levél alkotja. Bíborlila levélfonákával virágtalan állapotban is mutatós. amikor az új levéltölcsér már kialakult. amely a köz­ ponti fűtésű lakásokban is jól érzi magát. E pikkelyek védik a növényt a túlzott párologtatástól. 1. népszerű szo­ banövények tartoznak az ananászfélék családjának ebbe a nemzet­ ségébe. Mielőtt a virágot hozó tölcsér elpusztul. a kék virágból kinyúló termő piros.és Dél-Amerika. mint a következő fajé. Rövid életűek. Virágzata a levéltölcsér közepéből tör elő. E sarjakról lakásban is ismételten virágoztatható. A korallpiros csé­ sze felfújt. Széles körben termesztett. Bra­ zíliából származik. Felfelé álló levéltölcsérét 15-20 szúrós élű. Akkor kell leválasztani. s szúrós tüskék helyett csak finoman fogazott. 610 cm széles. Csíkolt vagy rózsaszínbugájú lándzsarózsa (Aechmea fasciata). A vi­ rágzat akár a tövén. A mintegy 150 faj hazája Közép. 1-3 sarjat hoz. A levélrózsa átmérője 40 cm. tüskés élű vagy fogazott levél. ezért a leghálásabb virágzó szobanövényünk egyike. A 28. A kék virágok az élénk rózsaszín virágzati felle­ velek hónaljában nyílnak. a nagyméretű levél­ rózsa s a díszes levélrajzolat. oldalon ismertetett talajkeverékben gyors fejlődésnek indul. de a fellevelek 3 hónapig. hólyagszerű. néha még tovább is megtartják színüket. Bogyócskás lándzsarózsa (Aechmea miniata var. Né­ mely fajta levele teljesen ezüstös színű. A csíkozást viaszpikkelyek alkotják. Jellem­ zőjük a kemény.5-2 év múlva virágzik. a sarj 1. Sok fényt kapjon! Ha megfele­ lően neveljük. s tövénél megjelennek a gyökérkezdemények. Levele puhább. Nevelése és szaporítása a másik lándzsarózsáéval azonos.A lándzsa rózsa (Aechmea) fajok neve görög eredetű: az aichme szó lándzsahegyet jelent. A virágzat változatos.

XV. tábla .

Élénk. 34 . Valamennyi Brazíliában honos. s kb. laza szerkezetű legyen. Ezzel együtt a palackok s kisebb floráriumok kedves növénye. hogy ez az elszíneződés mind­ össze 10-14 napig tart. A levélrózsák a legtöbb fajnál laposak. egy év múlva a sarjak is virágoznak. A levelek viszont díszesek. és a sarjakat hagy­ juk a helyükön. Az elvirágzott tölcsért. Nagy kár. jelentéktelen. Az egész növény mindössze 8-10 cm-es. 3. fehéres színű virágok ezek között nyílnak. mindössze 12 fajjal. díszét veszti. Rövidkocsányú guzmánia (Guzmania sanguinea 'Brevipedicellata'). jellegzetes színe csak bőséges fényben alakul ki. csak eltávolítjuk a levirágzott levélrózsát. szélességük 3-4 cm. Cryptanthus bivittatus 'Red Star'. szép növényei. hanem talaj­ lakók. A kö­ zépső levelek sokkal rövidebbek. A levél­ rózsa átmérője 5-6 cm. Legjobb ezek talajába ültetve nevelni. az apró. Fényszegény helyen visszazöldül. a talajhoz simulók. Levélrózsájának átmérője 40-45 cm. és több sarj virágzik egyszerre. Gazdagon sarjadzik. A levélrózsa átmérője 20 cm. a levelek hossza 30 cm körüli. A rejtettvirág (Cryptanthus nemzetség) az ananászfélék család­ jába tartozik. A legtöbb broméliával ellentétben nem epifiták. Földjük humuszban gazdag. Szintén az ananász­ félék családjába tartozik. Fészektőrózsa (Nidularium billbergioides). palackok hálás. Ha nem választjuk le a sarjakat. A floráriumok. Virágzata narancsvörös vagy a 'Citrinum' fajtánál citrom­ sárga fellevelek között fehér. Köz­ tük talán a legszebb a 2. A levél éle finoman tüskézett. Hazája Kelet-Brazília.1. A Kolumbiából származó. szobai üvegházak. 40 cm magas Guzmania sangui­ nea törpe fajtája. Leginkább kora tavasszal virít. akkor a növény telepszerű lesz. gyakran pompás rajzolat díszíti őket. Virágzáskor a középső levelek élénk na­ rancsvörösre színeződnek. hoszszanti vagy harántcsíkozással. mikor elpusztul. vágjuk ki.

tábla .XVI.

az utóbbi évtizedben új fajták sora jelent meg a virágpiacon. Evekig szép szobadísz. A XVI. A bíborlila fellevelekkel borított virágzati ten­ gely 30-40 cm magas. A fajt a lapos. Helyezzük bele a növényt. kicsi levélrózsa. vagy inkább csak csö­ pögtessünk rá egy kevés vizet. Ab­ lakpárkányon vagy ablak közelében helyezzük el. A fajta élénk rózsaszín színe bőséges fény­ ben alakul ki. minden kísérő növény nélkül. folyami homokból. A Cryptanthusok a levélrózsa közepén hozzák az új sarjat.melyek a központi fűtésű lakások száraz levegőjét is jól tűrik -. Itt most a nagyon mutatatós 2. Jól mutat kisebb palackban önmagában. Hazájuk Perutól Nyugat-Indiáig ter­ jed. ezért a nemesítők szívesen foglalkoznak a guzmániákkal. majd fedjük le a talajt apró gyöngy­ kaviccsal. Csak 8-10 naponként öntsünk. 1. Levelei puha állományúak. táblán bemutatott guzmánia (Guzmania) nemzetségbe mintegy 80-90 faj tartozik. A levélrózsa átmérője 30-40 cm. Guzmania 'Amaranth'. A virágok fehérek. táblán bemutattunk már egy rejtettvirág (Cryptanthus) fajtát. a hullámos levélszél s az enyhén tüskés levéléi jellemzi. A palack aljára terítsünk rostos savanyú tőzegből. 36 . A színes fellevelek 8-10 hétig díszlenek.A XVI. A sarjat óvato­ san kicsavarjuk. s mivel hálás szobanövények . s homokos tőzegben. üvegbura alatt meggyöke­ reztetjük. A levéltölcsér közepében mindig legyen víz. érett komposztból készített keveré­ ket. Cryptanthus acualis 'Marian Oppenheimer' nevűt ismertetjük. A sarjakat lakásban is tovább nevelhetjük. talaját tartsuk nyirkosan. Jól keresztezhetők.

tábla .XVII.

1884-ben állították elő a Billbergia decora s a Billbergia nutans keresztezésével. születés­ napját. annál élénkebb a bronzvörös szín.E táblán két népszerű. Öntözéskor az egész növényt mártsuk be a vízbe. a rossz fényviszonyokat és a dohányfüstöt. Minél több fényt kap. Virágzata bókolva hajol ki a tölcsérből. A legigénytelenebb szobanövények egyike. Tavasztól őszig nevelhetjük az erkélyen vagy a kertben is. A két szülő előnyös tulajdon­ ságait örökölte: az igénytelenséget s a szép levélszínt. Rendkívül erőteljesen sarjadzik. sokat tűrő broméliahibridet mutatunk be. tőzeges földbe ültessük. Virága jelentéktelen. a tölcsér átmérője 25-30 cm. 1. jól szaporít­ ható. 2. s annál ezüstösebb a pikkelyezettség. Laza. Mind­ két hibrid a sarjakkal bármelyik évszakban könnyen. tüskés élű levelekből áll. s az ablak elé akasszuk. Mint minden broméliának. 38 . Elviseli a páraszegény körülményeket. 15-20 cm át­ mérőjű levélrózsája bronzvörös. Gyökér. A bántatlanul fejlődő növényeken több virágzat nyílik egyszerre. ezüst viaszpikkelyekkel borított. Az osztatlanul fejlődő növény telepet alkot. felfelé állók. A Billbergia x windii a közelmúltban „ünnepelte" 100.vagy kéregdarabhoz rögzítsük. Ámpolnanövényként kosárban vagy kerámiaedényben egyformán mutatós. e két hibridnek levéltölcsérében is legyen mindig víz. Levelei 30-40 cm hosszúak. Erőteljesen sarjadzik. A Cryptobergia rubra a Billbergia nutans és a Cryptanthus bahianus keresztezéséből származik. nyá­ ron pedig 10 naponként tápoldatba is.

XVIII. tábla .

Madagaszkáron és Afrika trópusi tájain is él. vé­ kony hajtásokkal. Akad köztük azonban 20 m magas is. igénytelen. A legtöbb faj alacsony törzsű. széles levélkoronával. Pszeuderanthémum (Pseuderanthemum atropurpureum).1. Törzsén folyamatosan sok sarjat hoz. Pandanusz vagy csavarpálma (Pandanus sanderi). bár e növény nem pálma! Gyorsan fejlődik. a megmaradó leveleket kurtítsuk felére. A dugványt a levélcsomó alatt 2-3 mm-rel vágjuk le. a Madagaszkáron honos Pandanus utilis. nagy lakásba való. élénk színű levelekkel. Hazája Polinézia. s mivel a fiatal példányok a legmutatósabbak. A táblán látható faj levelei a nemzetségre jellemzően a törzs körül csavarvonalban helyezkednek el. de Ame­ rika trópusi tájain is sokfelé kivadult. 60-100 cm magas cserje. 2. évente érde­ mes újra szaporítani. Néhány faj a csendes-óceáni szigeteken. s így a gyakori áradások nem sodor­ ják el őt. Az alsó két levelet távolítsuk el. majd ültessük be bár­ milyen jó minőségű földbe. ilyen pl. Így csak tágas. átmérője pedig a 2-3 m-t. hogy díszértékéből veszí­ tene. és a lakásban is eléri a többméteres magassá­ got. Erre utal a nemzetség magyar neve is. Rendkívül gyors növe­ kedésű. A Földön élő mintegy 250 csavarpál­ ma hazája Indonézia szigetvilága. A trópusi vízpartok jellegzetes mangrovenövényei: támasztógyökereivel ki­ pányvázza magát az iszapba. s ezzel. Levágott hajtásvégei vízben jól gyökeresed­ nek. 40 . A medvekörömfélék családjába tartozik. azt is jól elviseli. vízben gyökereztessük meg. Ha szára­ zabban tartjuk. hogy a párologtató felület csökkenjen. Mivel vízparti növény. valamint ritkább átültetés­ sel növekedését visszafoghatjuk anélkül. A csavarpál­ mafélék családjába tartozik. edénye állandóan vízben állhat. A sarjakat óvatosan válasszuk le.

tábla .XIX.

1. Télen kissé mérsékeltebben öntözzük. vízben három hét alatt meggyökeresednek. elviselik az időnkénti kiszáradást is. Virágai rövid életűek. Ha a nagy levelű hajtásokból dugványt készítünk. Eltűrik a kedvezőtlenebb fényvi­ szonyokat. de a sárga fellevelek sokáig díszlenek. fejlődése lassúbb. Méteresre növő cserje. csüngő hajtásain a 6-10 cm hosszú és 6-8 cm széles levelek szórtan helyezkednek el. l/a Scindapsus aureus. Leggyakrabban a var. A kontyvirágfélék családjába tartoznak. Nagyon elterjedt. argyraeus változatát szaporítják. s kétszer-háromszor csípjük vissza. 42 . Mivel sokkal kevesebb klorofillt tartalmaz. Az egyleveles dugványokból is ne­ velhetünk új növényt. Hazájuk Kelet-India. az új növény ismét kismé­ retű leveleket hajt. 20-50 cm szélesek. folto­ zott levelei igen mutatósak. Kúszó. Mindhárom szcindapszuszt könnyen szapo­ ríthatjuk hajtásdugványokkal. vízinövényként is használhatjuk. Az előző fajnál lassúbb fejlődésű s va­ lamivel igényesebb. A medvekörömfélék család­ jába tartozik. Ezüstszürkével pettyezett. Pahisztahisz (Pachystachys lutea). kár­ tevők sem bántják. Kedvelt fajtája az 1/b 'Erich Gedalius' majdnem tiszta fehér levelű. A Salamon-szigetekről származik. Új szobanövénynek számít. Hazája Mexikó és Peru. csak a 70-es évek táján kezdték el termeszteni. 12 cm-es cserépbe két gyökeres dugványt ültes­ sünk. Az 1/c Scindapsus pictus hazája Indonézia. Betegségek. Gyors fejlődésű ámpolna. Csak akkor virágzik rendszeresen. amelyek a magasabb és az alacsonyabb hőmér­ sékleten egyaránt jól fejlődnek. 2. a legismertebb faj.vagy kúszónövény. Virág nélküli hajtásait üvegbura alatt gyökereztessük. Hajtásait akváriumban. ha sok fényt kap. amely rácsok befuttatására is alkalmas. az indiai szigetvilág s Új-Guinea. A szcindapszusz (Scindapsus) fajokból mintegy 20 él Földün­ kön. igénytelen szobanövények. Idős hajtásain a levelek sok­ kal nagyobbak: 20-60 cm hosszúak.

XX. tábla .

10 cm-es cserépbe legalább 3 gyökeres dugványt ültessünk. az előnevelt növényeket dézsába telepítsük. s a nyári hónapokban rendszeresen öntözzük tápoldattal. A közönséges borostyán és fajtái fényszegény erkély. szemben a földön kúszó. A közön­ séges borostyán (Hedera helix) hazai erdőink örökzöld kúszócser­ jéje. A dugványozás legkedve­ zőbb időpontja augusztus második fele. Az l/a Hedera helix 'Glacier' fajta leveleinek hossza 4-6 cm. Sok fajtája van forgalomban. termő hajtásain ép szélű. üvegbura vagy nejlontasak alatt. Ámpolnanövényként. tojásdad leveleket hoz. 2. Alacsony hőmérsékletű (3-10 °C) helyiségek. Európában és Ázsiában mintegy 7 borostyánfaj él. jól viseli a kedvezőtlenebb fényviszonyokat is. így szobában is nevelhetjük. 3-15 °C-os helyiségek növénye. Léggyökerekkel kapaszkodik. kúszónövényként alkalmazhatjuk. E kedvelt szobaborostyán a Ka­ nári-szigetekről származik. karéjozottságában. Ezek a levél méretében. A téli hónapokban csak mérsékelten öntözzük. Mindkét fajta a hűvösebb. amelyek tenyeresen 3-5 karéjúak. Valamennyi borostyán jól szaporítható hajtásdugványozással. de szükség szerint az év folyamán bármikor vághatunk dugványokat. A 1/b Hedera helix 'Crispa' levelei nem karéjozottak. lépcsőházak dí­ szítésére a közönséges borostyán is alkalmas.és ablakládák beültetésére is alkalmasak. Vízben gyökereztes­ sük. A tarka levelűek érzékenyebbek a téli fagyokra. A közönséges borostyánnál és fajtáinál melegigényesebb. színezettségében különböznek egymástól. szélessége 3-5 cm. mélyzöldek és fodros szélűek. Hedera canariensis 'Variegata'. Ha nagyobb felületet akarunk be­ futtatni borostyánnal. A 20 °C fölötti hőmérsékletet azonban már nem kedveli. jól ismert borostyánlevelekkel. 44 . kékesfekete bogyótermése tavasszal érik be. Zöldesfe­ hér virágai ősszel nyílnak. Virágzó.A borostyán (Hedera) nemzetség a borostyánfélék családjába tar­ tozik.

tábla .XXI.

24-26 °C-os párás melegben kb. Ott eléri a 3 m magasságot is. rózsaszín. tűzpiros. hogy nincs-e rajta betegség vagy kártevő. A zöl­ dön kívül a sárga. meleg levegőben szapo­ rodik el gyorsan. hogy 15 °C alá ne süllyedjen a hőmérséklet! Mind­ három kedvezőtlen tényező levélhullást okoz. formájában és színében különböznek egymástól. A kutyatejfélék családjába tartozó cserje. mélyvörös. Szaporításának legkedvezőbb időpontja a januártól márciusig tartó időszak. A dugvá­ nyokat tőzeg és folyami homok keverékébe ültessük. A huzatra. A krotonnak számtalan fajtája van forgalomban. délnyugati. Kártevői közül a takácsatka a legveszélyesebb. csíkok jellemzik az egyes fajtákat. A krotont mindig ab­ lak elé kell állítani. Erős fertőzésnél a növény elpusztul. hirtelen lehűlésre s a hideg öntözővízre igen érzékeny. 46 . narancsszínű pöttyök. ezért óvni kell a fertőzéstől. Ezek a levél mé­ retében. 1-2 m-es példányok szobában is nevelhetők. foltok. a trópusokon azonban a kertekben mindenütt ültetik. Levélhullást okoz az ablakréseken beszivárgó hideg is. Vigyázni kell. Érzékeny bőrűeken a tejnedv kiütést okozhat. Két-három hétig tartsuk elkülönítve. A déli. Általános jó tanács: növényszerzeményünket soha ne tegyük régi növényeink közé. A levágott hajtásvégeket azonnal dobjuk kézmeleg vízbe. délkeleti fekvés a legjobb. Szívásuk nyomán a levél fakó lesz. hogy az egyébként mérgező tejnedv kifolyását megakadá­ lyozzuk. Földjébe kever­ jünk rostos tőzeget. Az eddig ismert 14 krotonfaj hazája Indonézia és Polinézia. s figyeljük. 3 hét alatt meggyökeresednek. amely különösen száraz. E szép levélszín azonban csak bőséges napfényben alakul ki.Kroton (Codiaeum variegatum). majd lehullik.

tábla .XXII.

48 . Táprudakkal folyamatosan gondoskod­ junk a tápanyag pótlásáról. A virágszár 15-20 cm-es. bíbor és lila árnyalatokban nyílnak. a virág átmérője 3-5 cm. laza talajt kíván. A jól gondozott növények egész évben folyamatosan virágoznak. Talaja laza szerkezetű. bordó sok árnyalatát. Helytelenül fokföldi ibo­ lyának. A 3-5 cm-es szárral levá­ gott levelet vízben vagy rostos tőzeg és folyami homok keverékében gyökereztessük. Afrikai ibolya (Saintpaulia ionantha). Öntözésnél ügyeljünk arra. Levéldugványokkal szaporítsuk. Nem Fokföldön. 2. Sztreptokarpusz (Streptocarpus x hybridus). aki az első növényt az Usambarahegységben. Rendszeres öntözést és tápdús. Levéldugványokkal szaporítsuk. ezért az ablakpárkányon van a helye. 1893-ban fedezte fel. amelynek máig több száz fajtá­ ját nemesítették ki. hogy a levelek tövénél éjsza­ kára ne maradjanak vízcseppek. Az eredeti kék színen kívül ma már a lila. Von Saint-Paul-Illaire (1860-1910) egykori usambarai kormányzóról nevezték el. mert a virág kialakulásához sok fényt igényel. tavasszal ül­ tessük át. hanem a ke­ let-afrikai Usambara-hegységben honos. Legjobb mázas edénybe süllyesz­ teni a cserepet. legfeljebb a téli fényszegény hónapokban szűnik meg átmenetileg a virágzás. teljesen kifejlett levél alkalmas. A csuporkafélék családjának tagja. pármai ibolyának is hívják. rózsaszín. ró­ zsaszín. A megfelelő­ en gondozott növények egész évben folyamatosan virágoznak. s évente egyszer. tápdús legyen. Az ablakpárkányon neveljük. Több sztreptokarpusz faj keresztezésével előállí­ tott hibrid. valamint a fehér színt is megtaláljuk kisebb-nagyobb méretű. Dugványozásra az érett. A tápanyag pótlásá­ ról folyamatosan gondoskodjunk. az afrikai ibolyához hasonlóan.1. 3-4 cm szélesek. Levelei 15-20 cm hosszúak. egyszerű és telt változatban. Azóta a világ egyik leggyakrab­ ban termesztett szobanövénye lett. Igazi fénykedvelő növény. a pármai ibolya pedig a rendszertanilag más családba tartozó kerti ibolyának egy nagy vi­ rágú fajtája. Virágai fehér.

XXIII. tábla .

Hajtásdugványozással egész évben szaporíthatjuk. de a tavaszi-nyári napfény hatására ismét visszanyeri bíbor színét. A 10 cm-es cserépbe legalább 8-10 dugványt helyezzünk el egy ceruzavastagságú. 50 . var). Az 1/c 'Quadricolor' nevű fajtájánál a levélen még hosszanti fehér és rózsaszín rajzolat is van. Levelének színe hosszanti ezüstcsíkkal díszített. kihegyezett pálca segítségével. A jellegzetes szín kialakulásához sok fényre is szükségük van. csak floráriumban. mivel a színes levelű pletykák színe a sovány talajban élénkebb lesz. leve­ leinek színe és fonákja sötét bíborlila. 3. Szép színe télen mindig kifakul. Setcreasea) magyar neve több nemzetség több faját és fajtáját foglalja magában. Trópusi Amerika a hazája. A borsfélék családjába tartozik. Az l/a piros pletyka (Zebrina purpusii) hazája Mexikó. Trópusi Dél-Ame­ rikában honos. Bíborpletyka (Setcreasia purpurea). 4. A legalsó levél alatt 3 mm-re vágjuk le a hajtás alsó végét. Tradescantia. Az 1/b zebrapletyka (Zebrina pendula) Közép-Amerikából származik. Fehérvirágú pletyka (Tradescantia albiflora). Csak 1955ben fedezték fel. 2. de máris az egész világon népszerű lett. Csüngő peperómia (Peperomia serpens fol. Hajtása. A kommelinafélék családjába tartoznak. gyors szaporításukat és tartásukat jelzi.A pletykák (Zebrina. Hátra a hosszabb. Hazája Mexikó. Az eddig ismertetett pletykákkal ellentétben fény­ szegény helyen is kielégítően fejlődik. Tavasztól őszig erkélyen vagy ablakládában neveljük. Igényes növény. Hajtásdugványokkal egész évben szaporítható. szobai üvegházban fejlődik szépen. fonákja piros. Hajtásai az előző fajokénál erőteljesebbek. Magyar nevük valószínűleg könnyű. A tarka levelűeknél a föld 1/5-e folyami homok legyen. A levágott hajtásról távolítsuk el az alsó leveleket. Hajtásai csüngők. előre a rövidebb dugványok kerüljenek.

tábla .XXIV.

Hajtásdugványok­ kal szaporíthatjuk. sava­ nyú talajban. Több mint 600 faj tartozik ide. A táblán látható fajta még újdonságnak számít. ott kezdték el nemesí­ teni. Néhány éve jelent meg a virágpiacon. Száraz levegőben vagy hirtelen lehű­ lés hatására ledobja leveleit. Az eredeti fajt 1858-ban Assamból hozták Belgiumba. Igazán szép példányok csak floráriumban. A levelek mérete és színe fajtánként eltérő. A gyökeres dugványokat laza. az ezüst­ szürke s a mélybarna árnyalatokat egyaránt megtaláljuk a levele­ ken. a gyökérma­ radványokon apró göböcskéket látunk. Ma már csak hibridek vannak forgalomban.a növény fejlődése abbama­ rad. később le­ csüngnek. 3-5 cm szélesek. A fertőzéskor . Veszedelmes kártevője a gyökérgubacs-fonálféreg. de lakásban nem érdemes foglalkozni a szaporítással.A bors­ félék családjának fajokban gazdag nemzetsége a Peperomiáké. Levelei 6-10 cm hosszúak. Levél. Az egész növény 25-40 cm magas. A levelek hossza 5-12 cm. Tompa levelű peperómia (Peperomia obtusifolia 'Jeli'). Nagyon ked­ veli a párás környezetet. s egyszer csípjük vissza. de igényes növény: laza. Ha kiütjük a cserépből. télikertben nevelhetők belőle. A vörös. A virág rózsaszínű. Fénykedvelő.vagy királybegónia (Begonia x rex cultorum). 3. Ezüst pílea (Pilea cadierei). Mutatós. Hajtásdugványokkal szaporíthatjuk. A csalánfélék családjába tartozik.amely a talajtól ered . Ámpolnanövényként vagy vegyes virágtálakba alkalmazzuk. tőzeges földbe ültessük. Ilyenkor a növényt földdel együtt ki kell dobni. Levéldug­ ványozással szaporítják. Hajtásai kezdetben felfelé törők. a zöld. alig találunk gyökeret. és a cserepet forró vízzel kell fertőtleníteni. párás melegben fejlődik csak kielégítően.1. Hazájuk trópusi Amerika tájai. 52 . a rózsaszín. Vietnam trópusi őserdőiben honos. 2.

XXV. tábla .

54 . amely több mint ezer fajt számlál. Hajtásai csüngők. talajra simuló és mé­ ternyi magas. ezt a fajtát is óvnunk kell a gyökérgubacs-fonálféreg fertőzésétől. Mint neve is mutatja. hálás szobanövény.és Kelet-Ázsiában ho­ nos. Fényszegény körülmények között fakó lesz. földdel könnyen átterjedhet más szobanövényekre is. E veszedelmes kártevő az öntözővízzel. Levélátmérője 6-10 cm. Félbibe (Hemigraphis alternata). a begóniafélék családjába tartozik.1. E nevet 1690-ben Charles Plumier szerzetes botanikus támogatója. Tigrisbegónia (Begonia x boweri 'Tiger'). de világos helyen alakul ki. Virága fehér. Kis termetű. Amerika szubtrópusi és trópusi tájain egyaránt ta­ lálkozunk velük. ha szomjazni kezd. Haj­ tásdugványokkal könnyen szaporítható. Meggyökeresedésig tartsuk párás kör­ nyezetben. párás melegben fejlődik csak szépen. Vízigényes. gyorsan lankad. 2. Mint minden begóniát. Ázsia. ezért a télikertek. Leveles törzsdarabokkal könnyen szaporíthatjuk. Akad közöttük egynyári virág. A tigrisbegónia fajta is nemesítés eredménye. A táblán látható faj pontos hazája ismeretlen. A medvekörömfélék család­ jába tartozik. mint mély edénybe. zárt virágablakok ámpolnanövénye. 3-5 cm szélesek. lágy szárú. Michel Begon tiszteletére adta a Begonia nemzetségnek. Afrika. Mivel félárnyékos. Jellegzetes levélszíne tűző naptól vé­ dett. Törzse a talaj felületén kúszik. gumós. A közvetlen. félcserje. amelyről az 52. laza. Természetesen a kertészek és nemesítők is szívesen foglalkoznak a begóniákkal. oldalon már írtunk. A dugványok azonban csak párás melegben gyökeresednek meg. tőzeges földbe ültessük. melegházi és szobanövény. erős nap­ fénytől védett. Levelei 5-8 cm hosszúak. Inkább széles. világos helyet kedveli. A nemzetség 20 faja Délkelet.

XXVI. tábla .

mindhá­ rom Peru trópusi esőerdőiben él. Hazája Natal. Az elpusztít­ hatatlan szobanövények közé tartozik. s növekedése is abbamarad. Transval. Félbevágott. Rácsok vagy télikertek falának befuttatására kiválóan alkalmas. Mu­ tatós ámpolnanövény vagy támaszték mellett szép kúszónövény. gondozása. könnyen meggyökeresednek. Igényei. Erőteljesen. A 3. reggel biztosan találunk néhányat. Hálóslevél (Fittonia verschaffeltii). Virágzata is érdekes. 56 . 10 cm-es cse­ répbe két gyökeres dugványt ültessünk. fényben gazdag és fényszegény körülmények között egyaránt. Ilyenkor hajtás­ dugványozással új növényeket kell nevelni. nappal a cserepek alá húzódnak. Nagyobb télikertben talajtakarónak is kiváló. Mindössze 3 Fittonia faj ismert. A medvekörömfélék család­ jának szép képviselője. Fittonia verschaffeltii 'Argyroneura' levélszínében különbözik az alapfajtól. szaporítása azonos vele. Hajtásdugványai egész évben gyorsan. 2. Kúszóka (Cissus rhombifolia 'Ellen Danica'). Ha este kitesszük. a száraz szobalevegőt s a dohányfüstöt. Ámpolnanövényként magában vagy más növények társaságában különösen jól mutat. A szaporítás leg­ kedvezőbb időpontja a tavasz. A csigáktól és pinceászkáktól óvjuk. Földjébe mindig keverjünk rostos tőzeget. A dugványok üvegbura alatt tőzeg és folyami homok keverékében jól gyökeresednek. gyorsan fejlő­ dik. Bár hazájában párás körülmények között él. A szőlőfélék csa­ ládjába tartozó kúszócserje. mert mindkettő szí­ vesen fogyasztja leveleit. Tűri a hőingadozást. Hajtásai kúszók. 12 cm-es cserépbe két gyökeres dugványt ültessünk. kivájt krumpli alá is szívesen behúzód­ nak. de valódi dísze a szép rajzú levélzet. szobanövényként még a központi fűtésű lakásokban is kielégítően fejlődik. Jellemző tulajdonsága. Általában éjszaka táplálkoznak.1. hogy egy idő után elöregszik: egyre kisebb leveleket hajt. De talajta­ karónak is alkalmazhatjuk a floráriumban vagy szobai üvegház­ ban. Mindkettőt összeszedhetjük onnan a reg­ geli órákban.

tábla .XXVII.

A 18-22 °C hőmérsékletet kedveli. zárt virágablakban van. A mintegy 30 faj hazája Ausztrália. az Araceae-k családjába tartozik. Más növények társa­ ságában azonban szobanövényként is jól tartható. Fikuszra emlékeztető kis fa vagy cserje. A csodatölcsérfélék családjába tartozik. 2. Hazája trópusi Amerika. 10 cm-es cserépbe két gyökeres dugványt ültessünk. melyeknek hossza és szélessége 8-12 cm. hirtelen lehűlésre kevésbé érzékeny. mint a többi kúszó filodendron. szélessége 10-15 cm. így ámpolnanövényként vagy vegyes virág­ tálakban igazi különlegesség. Maranta (Maranta leuconeura 'Fascinator'). A Marantaceae családba tartozó nemzetség mintegy 25 fajt számlál. 3. Hajtásdugványai vízben vagy üvegbura alatt elég jól gyöke­ resednek. A nemzetséget a Leidenben és Amszterdamban tevékenykedő Willem Piso (1611-1648) orvos botanikusról nevezték el. Hajtásdugványait vízben gyökerez­ tessük. Különö­ sebb talajigénye nincs. A hajtások hosszan lecsüngenek. húsos gyökérzet s a szép rajzú levelek jel­ lemzik őket. Hajtásdugványai vízben 2-3 hét alatt meggyökeresednek. még központi fűtés mellett is. Új-Zéland és Hawaii. A fikusznál igénytelenebb: huzat­ ra. Vegyes virágtálakban jól mutat. amelynek a táblán látható tarka levelű fajtáját szaporítják a kertészetekben. szobai üvegházban. Pizónia (Pisonia umbellifera 'Variegata'). A kontyvirágfélék.1. A levelek hossza 20-25 cm. szabályos szív alakú levelek helyezked­ nek el. Hazájuk tró­ pusi Amerika. Kúszó hajtásain bőrnemű. Kúszó filodendron (Philodendron microstictum). Valamivel lassúbb növekedésű. Vastag. de a központi fűtésű lakásokban s kedvezőtlenebb fényviszonyok között is jól fejlődik. A maranta helye a lakásban elsősorban floráriumban. 58 .

tábla .XXVIII.

mert szívesen fogyasztja leveleit. Az előző fajhoz hasonlóan hajtásdugványai vízben rövid idő alatt meggyökeresednek. Kedvezőtlen fényviszonyok mellett is jól fejlődik. A kontyvirágfélék családjába tartozik.5-2 cm széles tőlevelet hoz. Mind magában. Bár levelei majdnem fe­ hérek. Rendkívül gyors fejlődésű.és Dél-Amerika trópusi ős­ erdőiben kb. A legutóbbi évek növényújdonsága. Nyíllevelű szingónium (Syngonium sagittifolium 'White Butterfly'). Betegségeik. Izközei rövidebbek a többi szingóniumnál.1. Sok 1. Ámpolna. erősen tagolt levelei a kúszó hajtásokon szórtan helyezkednek el. amely közismert rokonától. Közép. 60 . 15 cm hosszú és 10 cm széles. A szingónium fajok bármely típus­ földben kielégítően fejlődnek. 4060 cm-nél nem nő magasabbra. 3. 20 szingónium faj él. Ha macska van a lakásban. A leghálásabb szobanövények egyike. a szobapalkától vagy vízipálmától leginkább méretében különbözik. a leveleket felére kurtítjuk. Bár kedveli a sok vizet. ezek közül nyúlik ki a virágot hozó palkaszár. hogy a levélnyél széles alappal csatlakozik a hajtáshoz. A palkafélék családjába tartozik. védjük tőle. A táblán látható faj magyar ne­ ve arra utal. Egy-egy kiszáradást is károsodás nélkül elviselnek. 2. Haj­ tásdugványai vízben 2-3 hét alatt meggyökeresednek. a nemzetségre jellemző igénytelenség e fajtánál sem hiány­ zik. s folyami homokban meg­ gyökereztetjük. Terebélyes vízipálma (Cyperus diffusus). mind vegyes virágtálban jól mutat.vagy kúszónövényként alkalmazhatjuk. Trópusi vízinövény. Szaporítása a következőkép­ pen történik: a palkaszár végén lévő levélüstököt 2-3 cm-es szárral levágjuk. Talpas levelű szingónium (Syngonium podophyllum). ezért hosszanti növekedése lassúbb. edénye ne álljon vízben. kártevőik nincsenek.

tábla .XXIX.

... 16 guzmánia XVI. 20 kövirózsacserje IX. ampolna IV. 16 dracéna. 54 bilbergia XVIII.. 10 begónia. bogyócskás XV. a legel­ terjedtebbeket tüntetjük fel a névmutatóban.. 48 árnyékvirág IV. 38 kroton XXII.. 20 kriptobergia XVIII. 38 csavarpálma XIX. 24 pelliónia III.csíkolt XV. 22 félbibe XXVI. 56 lamprantusz I. 24 korallvirág IX. levél..újabb szokás szerint a latin nevét használjuk fonetikusan írva.. 10 cinerária VII. 36 62 hálóslevél XXVII. szoba.. 14 afrikai ibolya XXIII.tigris.... szoba. 32 . 46 kúszóka XXVII.háromszínű XIII. 6 ginura VII.. 24 csodaszem VII. 58 mesevirág XI. 22 filodendron.... 40 páfrány...v... királyXXV. 28 .függő XIII. 34 és XVII.. sávos X. 44 ciklámen. 8 . 34 fikusz. 40 csipkeharaszt XI. 24 neoregélia XIII... az arab számok a képeket ismertető szövegoldalakat jelölik. 42 pandanusz XIX.IV.. 28 pahisztahisz XX. 38 borostyán XXI...XXVI. 32 maranta XXVIII.. afelandra VI. 26 keserűlevél XI. 56 hipoesztesz VI. Ha a növényeknek több magyar neve is van... 10 . 54 fészektőrózsa XVI.... 28 .XI..NÉVMUTATÓ (A római számok a színes táblákat. 52 .csüngőágú X.. 16 cryptobergia XVIII.. 58 fukszia II.... 4 lándzsarózsa. kúszó XXVIII.. melyeknek nincs közis­ mert magyar neve ..) A névmutatóban azoknak a növényeknek.... 14 indás kőtörőfű XII.

4 porcsin VIII.. 26 pizónia XXVIII.. 26 . 60 vrízea XIV. 18 pszeuderanthénium XIX. 22 szanszeviéria V..októberi I. 8 rákvirág III. 50 .. 36 rozmaring II. 20 sefflera. 18 viaszvirág II. csüngő I.. 50 . 58 pletyka.... 6 vízifukszia XII........talpas levelű XXIX..piros XXIV.. 50 . 60 szobafűpalka XI. 4 . 48 tigriske V. 26 vízipálma... 4 vesszőkaktusz VIII. csüngő XXIV. 50 pompás kutyatej I. ezüst XXV...tompa levelű XXV. 30 zöldike XII. 34 és XVII. terebélyes XXIX.. 6 sarjika IX.XXIV.. 12 varjúháj.fehérvirágú XXIV.nyíllevelű XXIX. 12 szcindapszusz XX. bíbor.. 40 rafidofóra III..zebra. 24 sztreptokarpusz XXIII..XXIV.. 60 .... 52 pílea.peperomia. 52 pistikevirág XII.. 50 .. 8 rejtettvirág XVI.. tarkalevelű X. 42 szingónium XXIX.. 60 ..

1988 Felelős vezető: Bede István vezérigazgató Felelős szerkesztő: D. IF 6059 .0579). Nagy Éva Szakmailag ellenőrizte: Dr. Budapest.76 (A/5) ív. Klincsek Pál A szöveget gondozta: Makai Judit Műszaki vezető: Szakálos Mihály Képszerkesztő: Árva Ilona Műszaki szerkesztő: Deák Ferencné Terjedelem: 2.HU ISSN 0324-3168 ISBN 963 11 5575 7 Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Felelős kiadó: Sziládi János igazgató Kossuth Nyomda (87.

gumósok Szitakötők. kiadás) Pókok. kiadás) Díszmadarak (3. kiadás) Kígyók. kiadás) Kövületek Kutyák (3. kiadás) Csigák. kiadás) Állatkerti emlősök (3. (4. kiadás) Állatkerti madarak (2. kiadás) Ősállatok (3. kiadás) Ásványok (2. skorpiók (3. Gyomnövények Egzotikus hüllők Szobanövények . darazsak (3. bokrok (3. kiadás) Vadak (3. kiadás) Halak (3. kiadás) Fák. Különös állatok Egyszervolt állatok Trópusi orchideák Lovak Kína kerti virágai Macskák Vízinövények Gombák 2. kiadás) Gombák (4. kiadás) Különös növények Kisemlősök (2. kiadás) Fűszernövények (2. kiadás) Vadvirágok 1. pozsgások (2. kiadás) Gyógynövények Tengeri állatok 1(2.Ft A Búvár Zsebkönyvek eddig megjelent kötetei: Madarak 1. (3. kiadás) Legyek. hangyalesők Madarak 2. kiadás) Tengeri állatok 2. kiadás) Háziállatok (3. (5. kiadás) Kaktuszok. bodobácsok Ősnövények Havasi virágok Hagymások. kiadás) Kultúrnövények 2. kiadás) Emberek (2.38. Felhők (2. kiadás) Bogarak (3. kiadás) Emberelődök Trópusi pillangók Kabócák. zuzmók. kiadás) Kultúrnövények 1. (2. békák (2. kiadás) Mohák. kiadás) Lepkék (4. kagylók (2. (2. méhek. kiadás) Dísznövények (3. kiadás) Vadvirágok 2. kérészek. kiadás) Gyümölcsök (3. harasztok (2. hangyák..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful