búvár zsebkönyvek Móra

SULYOK-VARGA

Szobanövények

BÚVÁR ZSEBKÖNYVEK MÓRA FERENC KÖNYVKIADÓ

ÍRTA SULYOK MÁRIA RAJZOLTA VARGA EMMA A BORÍTÓT URAI ERIKA TERVEZTE

© SULYOK MÁRIA, 1988 © VARGA EMMA, 1988

s talajuk is lassabban szárad ki. Tudnunk kell azonban. Próbál­ kozzunk meg a növények szaporításával is. A kiszélesített ablakpárkány elé kerül a belső üvegtábla. 3 . A növények helyes ápolása a kiválasztással kezdődik. Öntözéskor nedvesedjen át az egész földlabda. mint a virágablakok s floráriumok. egy karcsú törzsű. száraz levegőjű. Az efféle „üvegháznak" természetesen fűtést. egy mennyezetre erősített kaspóból lecsüngő. Mutatós virágtálakat is készíthetünk többféle azonos igényű növény összeültetésével. Tanuljunk meg helyesen öntözni! Néhány kivételtől eltekintve ne álljanak vízben a növények. Jó. Sok örömünk lesz benne. télen 10 C-ot igénylő főnixpálmát. A kisebb-nagyobb palackok ugyanolyan párás klímát biztosítanak az érzékenyebb növények­ nek. levegőztetést és árnyéko­ lást is biztosítanunk kell. barkácsoljon virágab­ lakot. ugyanott egy kis palackban vagy befőttesüvegben nevelt. északi fekvésű ablakunk előtt fényigényes krotont. ne erőltessünk kisméretű. Aki még többre vágyik. s a talajt tartsuk nyirkosan. fűtött szobánkba nagy terme­ ­­. hogy a zárt térben tartott növények kevesebbét párologtatnak. ezért sokkal ritkábban kell öntöz­ nünk.Kertészkedni már 10 X10 cm-en is lehet. pálmára emlé­ keztető dracéna. mint egy terrárium. amelyben növényeket tartunk. a szoba ablak közeli sarkában. de porszárazak se legyenek. páraigényes csipkeharaszt vagy rejtettvirág. Egyszerűbb a szobai üvegház vagy más néven florárium készítése. kis levelű filodendron vagy vesszőkaktusz a távoli földrészek üzenetét hozza lakásunkba. Ez a vízmennyiség a hőmérsék­ lettől és a begyökeresedéstől függően 4—6 napra elég. Kertészkedhetünk palackban is. egy folyton virágzó afri­ kai ibolya az íróasztal sarkán. ha a tető s az oldalfalak eltolha­ tók. amely nem más. ne ültessünk össze a virágtálba mérsé­ kelt öntözést igénylő szanszeviériát a vízkedvelő vízipálmával. Inkább csak permetezzük meg időnként a növényeket.

A levágott hajtásvéget langyos vízbe dob­ juk. de a virágzás hosszan elhúzódik. 2. Hazája Mexikó. Nyáron is kevesebb vizet igényel. Az egyéves példányok virítanak a leggazdagabban. ritkán öntözve. Pompás kutyatej (Euphorbia milii). gondozása az előző fajjal azonos. 1 rész folyami homok keverékébe ültessük. Élénk színű. Hazája Dél-Afrika. Valójában 1-1. napos ablakok. Szintén a var­ júhájfélék családjának tagja. mint a levéldísznövények. Szaporítása. A kristályvirágfélék családjába tartozik. ahol közel száz faja él. bo­ rult időben becsukódnak. Csüngő varjúháj (Sedum morganianum). A meleg. amikor a szürkés­ zöld levelek élénk bíborszínűvé válnak. vagy cserepekben az üvegezett ve­ randán tartjuk. erkélyek pom­ pás növénye. amely annál ezüstösebb. s csak kéthetenként öntözzük. Mutatós ámpolnanövény. Hazája Japán. Korallpiros fellevelei jelentéktelen virágocskákat öveznek. napos erkélyládába ültethetjük. A varjúhájfélék csa­ ládjába tartozó pozsgás. 4 . októberke (Sedum sieboldii). Nyár végi dugvá­ nyozással szaporítjuk. Neve pompás őszi levélszínére utal. Októberi varjúháj v. Télen hűvös.5 m-re növő cserje. Földje laza. Tavasszal vi­ rágzik. Tavasz végétől őszig a szabadban nevelhetjük. A kutyatej félékhez tartozik. 3. 2 rész lombföld. Teleltessük 10-15 °C-on. Szabadban sziklakertbe. Tavasszal ül­ tessük ki a szabadba. jó vízáteresztő legyen: 2 rész komposztföld. ezért augusztusban mindig gyökereztessünk dugványokat a követ­ kező nyárra. Egy-egy edénybe legalább 6-8 gyökeres dugványt ültessünk. Lamprantusz (Lampranthus conspicuus).1. selymesen fénylő virágai napsütésben kinyílnak. világos helyen 13-15 °C-on tartsuk. bár fűtött szobá­ ban is áttelel. minél több fényt kap. Hazája Madagaszkár. Teleltessük 5-10 °C-on. Májustól 10 naponként tápoldattal öntözzük. majd néhány órát szikkasztva folyami homokba tesszük. 4. ahol kerti növényként is kedvelik. de akkor gyakrabban kell öntözni.

tábla .I.

amely májustól az ősz beálltáig folyamatosan virág­ zik. Gondosan tartsuk be az előíráso­ kat. a téli hónapokban fűtetlen helyen tartsuk.és fűszer­ növény. amint lehet. aromás illatú. A száraz mediterrán vidékek jellemző. Viaszvirág (Hoya carnosa). A selyemkórófélékhez tartozik. A fürgén repkedő. gyorsan gyökeresedik. 3. tegyük ki az erkélyre. Nyár folya­ mán félfás dugványokkal szaporítjuk. Az ajakosok családjába tar­ tozik. Télen lehetőleg 6-10 °C világos helyen tartsuk. Tavaszszal. s ha a növény sok fényt kap. például délre néző falak tövében szabadban is elég jól áttelel. mert mérgező permetezőszereket a lakásban nem használhatunk. áprilistól októberig virágzik. húsos levelű kúszócserje. Az edény­ ben nevelt rozmaringokat a fagyok beálltáig erkélyen neveljük. Az idősebb növényeket ko­ szorúformában drótra futtatjuk. 1-1. 2. egyszerű és telt virágú. s csak ritkán öntözzük. apró. Nálunk védett fekvésben. Szokatlanul kemény teleken azonban kifagyhat. inkább ott teleltessük. Vastag. Má­ jus elejétől augusztus végéig rendszeresen tápoldatozzuk.5 m-es cserjéje. A molytetű a fukszia veszedelmes kártevője. Fukszia (Fuchsia x hybrida). A téli hónapokban mérsékeltebben kell öntözni. s ha a lakásnak van hűvös. Hosszú nappalos. vagy tegyünk táprudakat a földjébe. A fuksziából törzses fácskát is ne­ velhetünk. Vízben könnyen. Az első fuksziát 1700-ban Charles Plumier francia botanikus hozta be Közép-Amerikából Európába. 6 . ha a talaj tápanyagban gazdag. ahol száz év alatt kedvelt cserepes növény lett. mert a túladagolással könnyen elpusztíthatjuk! A dugványok vízben gyorsan gyökeresednek. A legrégibb időktől kezdve ismert gyógy. fehér rovarok ellen nehéz védekezni. de 3 °C-on is jól áttelel. Ma már több száz fajtája van. ezért augusztusban gyökereztessünk friss dugványt utánpótlásként. ablakba vagy kertbe. világos helyisége.1. Rozmaring (Rosmarinus officinalis). Ha­ zája Dél-Kína s Ausztrália Queensland része. A ligetszépefélékhez tartozik.

tábla .II.

hazája India és Észak-Burma. Vízben könnyen. Nevét Alphonse Pellion. Ellensége a gyapjas pajzstetű. kártevői általában nincsenek. 3. Hajtás­ dugványait meleg szobában. a palackkertek. ha kell. Jól tűri a fényszegény szobát. Tőosztással is szaporít­ ható. 2. gyorsan gyökeresedik. floráriumok. Mivel pára. Legszebb példányai azonban a talajban fejlőd­ nek. Kína Kvantung tartományából származik. télikertek mutatós talajtakaró vagy ámpolnanövénye. kúszó törzzsel. nagy levelű növény. amely fő­ leg a levélfonákon jelenik meg. A kifejlett rákvirág dúsan sarja­ dzik. Fejdugványa a legértékesebb. Hajtásdugványokkal egész évben szaporít­ hatjuk. Hálás növény: levágott hajtása évekig elél vízben. Igénytelen. az ingadozó hőmérsékletet s az időnkénti kiszáradást is. betegségei. 10 cm átmérőjű edénybe 8-12 gyökeres dugványt ültessünk. fehér viaszos csomókban. Hazája Burma ennek a talaj fel­ színén kúszó és a csalánfélékhez tartozó növénynek. Pelliónia (Pellionia daveauana). A hajtások hossza 20-30 cm. akvá­ riumi növényként. A tápanyagban gazdag talajt kedve­ li. szobai üveg­ házak. több­ ször is megismételve a lemosást. századi francia tisztről kapta. ezért csak tágas szobába való. A levél fonáka élénk bronz­ vörös.1. ahol rácsra vagy egyéb támasztékra kúszhat. a leveleké 3-4 cm. A kárte­ vőt nedves ruhával vagy szivaccsal le kell róla mosni. Ha kevés fényt kap. Rafidofóra (Raphidophora decursiva). üvegbura alatt gyökereztessük. Keverjünk rostos tőzeget és folyami homokot földjébe. A kontyvirágfélék jól ismert tagja. A kontyvirágfélék csa­ ládjából való.és melegigényes. A tavaszi és nyári hónapokban tápoldattal vagy táprudakkal rendszeresen kezeljük. sőt víz alatt is tarthatjuk. Jellegzetes torzsa virágzatából élénkpiros bogyótermések fejlődnek. Rákvirág (Aglaonema modestum). XIX. színes levelei megfakulnak. 8 . Nagy termetű. 40-60 cm magas. Dugványozással egész évben szaporít­ hatjuk.

tábla .III.

melyek a virág színében. Árnyékvirág (Episcia cupreata). 60 cm-es indáin egyre újabb és újabb növényeket fejleszt. Kína és Ausztrália. s kezdjük elölről a nevelést. Gyorsan fejlődik. a levelek rajzoltságában különböztek egymástól. A Földközi-tenger keleti felén. fejlődése abbamarad. Kúszócserje.vagy kapaszkodó fikusz (Ficus pumila). Megél mind a hű­ vös.és színárnyalat megtalálható köztük. A kankalinfélék családjá­ ba tartozik. Vágott virágként is kedvelt. meleg szobában gyorsan tönkremegy. Egy idő után azonban elöregszik. A csuporkafélék családjába tar­ tozik. Földje laza szerkezetű legyen. méretében. 3. Ámpolna. A folyamatos virágzáshoz és a foly­ tonos fejlődéshez sok tápanyagra van szüksége. A ciklámen a fűtött. formájában. Ilyenkor egy-két sarjat gyökereztessünk meg vízben. amelyből a múlt század utolsó harma­ dában a kedvelt szobacikláment nemesítették. hogy éjszakára ne maradjon vízcsepp a levelek között és a bimbókon. Ehhez 12 cm átmérőjű edénybe 8-10 gyökeres dugványt ültessünk. ezért rendszere­ sen adjunk tápoldatot vagy táprudat.1. az alacsonyabb hegyek lombos erdőiben él ez a faj. Csinos ámpolnanövény nevelhető belőle. mind a meleg szobában. Téli­ kertek falának befuttatására kiválóan alkalmas. ezért hű­ vös szobában. Úgy a kiszáradásra. A dugványozáshoz félfás dugványo­ kat szedjünk. még a sima üvegen is. nagy felületeket borít be. üvegezett verandán vagy az ablak között kell tarta­ ni. mint a túlöntözésre érzékeny. A sárgán kívül minden szín. 10 . Az eperfafélék tagja. majd Francia. A központi fűtést jól tűri.és Németországban egyre több fajtát állítottak elő. Óvatosan kell öntözni. Legjobb tálban tartani. Szobaciklámen (Cyclamen persicum). Előbb Angliában. és felszívatni vele a nedvességet. 2. s bura alatt vagy vízben gyökereztessük. de könnyen kiszárad. 2-3 cm hosszú levelekkel. Kapaszkodó gyökereivel megtapad bárhol. Kolumbiából származik. vigyázva. hazája: Japán. Késő ősztől tavasz végéig virágzik.

tábla .IV.

sokleveles példány azon­ ban csak jó körülmények között fejlődik: bőséges fényben. kis termetű. fajtára jellemző méretét elérte. erős il­ latú virágokból áll. . Tőosztással vagy levéldugványozással könnyen szaporíthatjuk. Némely fajtája. föld alatti szárból erőtel­ jesen sarjadzik. Szanszeviéria.2 . 60 faj többsége a trópusi Afrikában honos. A S. az agavék közeli rokonai. 20 °C körüli vagy inkább alacsonyabb hőmérsékleten. tigriske néven ismertek a különböző Sanseviéria fajok és fajták. Érett az a levél. 5 faj él Dél-Afrikában s néhány Ázsia trópusi tájain. S. keresztirányú rajzolattal vagy hosszanti csíkozással díszített. fajtára jellem­ ző. trifasciata 'Hahnii' levélrózsát fejlesztő. a kis lakások ideális növénye.1 . Dugványozni csak az érett leveleket érdemes. trifasciata 'Laurentii' csak tőosztással tartja meg jellegze­ tes. amely a gyengébb fényviszonyokat és kiszáradást is jól tűri. 4-5 cm vagy 20 cm széles levelű. s eredeti állásának megfelelően folyami homokba dugványozzuk. Az eddig ismert kb. széles edénybe ültessük. fácánlevél. 'Silver Hahnii' fajtája ezüsttel csíkozott. sárga csíkozottságát. liliomra emlékeztető. Virágzatuk kisebb-nagyobb fehér. rendszeres. mind­ össze 10-15 cm magas tigriske. 6 hét múlva jelennek meg. A kertészeti fajták neveit '-jellel írjuk. Levelük általában kard alakú. A szanszeviéria húsos. A levelek mérete igen változa­ tos akár hosszát. Az új növények kb. 12 . dúsan sarjadzó. 'Golden Hahnii' fajtája sárgával. amely fajra. Van köztük másfél méter hosszú vagy csak 10-25 cm-es. Közismerten igénytelen növény. leveleit tá­ maszték nélkül megtartó. Feldarabolt leveleiből az alapfaj fejlődik. így az l. A liliomfélék családjába tartoznak. La­ pos. Igazán szép. és a fajra. a téli hónapokban kissé mérsékeltebb öntözés mellett. A levágott levelet 6 cm-es darabokra vágjuk. s növekedése leállt. 2. A homokot nyirkosan tartjuk. azt sűrűn benövi sarjakkal. akár szélességét nézzük.

tábla .V.

amely a két szülő előnyös tulajdonságait egyesíti. A fiatal növényeket többször csípjük vissza. Végálló. Afelandra (Aphelandra squarrosa). Egyenletesen meleg. edzés után a szabadban is ne­ velhető. Az előző fajhoz hason­ lóan a medvekörömfélék családjának tagja. a var. ahol e színes levelű félcserje 50 cm magasra nő. párás levegőt igényel. A lecsípett hajtásokat ismét dugványozzuk el. Hipoesztesz (Hypoestes sanguinolenta). laza. és tegyük újra meleg helyre. 3-4 hétig pihentetni kell. tőzeges. mérsékeltebben öntözve. de igényes dísznövénynek. Brazília a hazája ennek a virággal s virág nélkül egyaránt szép. ho­ mokos tőzegben jól gyökeresednek. louisae.megindul a hosszanti növekedés. Hajtásdugványokkal szaporítható. így dúsan elágazódé. A növény 40 cm magas. tápdús földbe ültessük át.1. hogy a párologtató felületet csökkentsük. Nálunk cserepes növényként általában egy „törpésítő" vegyszerrel kezelve hozzák forgalomba. Eredeti ter­ mőhelyén két változata ismert. Ter­ mesztésben e két változat hibridje van. ezek hónaljában nyílnak az ugyancsak sárga virágok. Elvirágzás után néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékleten. a floráriumok növénye. Akkor vágjuk vissza. Május közepétől augusztus végéig előzetes szoktatás. leopoldi és a var. 10 cm-es. s akkor a növények nyurgulni kezdenek . tobozszerű virágzatát sárga fellevelek alkotják. A medvekörömfélék (Acanthaceae) családjába tartozik. A levágott hajtások párás melegben. tömött bokrot nevel. Elénk levélszíne bőséges fényben alakul ki. Madagaszkár a hazá­ ja. 14 . A szer hatása néhány hónap múlva elmúlik. erős fénytől védett helyet. A dugványok levelét kurtítsuk felére. 2. Szobai vitrinek.

VI. tábla .

az elöregedett növényeket rendszeresen pótoljuk új szaporítású. A kihelyezés előtt azonban edzeni kell a nö­ vényt. de lakásban nem lehet nevelni. A ginura fő dísze élénklila. de hűvös. piros. rózsaszín. a szobából kikerülő növény leperzselődik. csüngő növény. kék. A felfüggeszthető díszcserepek általában 15-20 cm átmérőjűek. friss egyedekkel. annál tovább virágzik. hogy sok fényt kapjon. esetleg el is pusztul. Elvirágzás után nem lehet tovább tartani.1. éjsza­ kára kint maradhat. Edényét lehetőleg déli fekvésű ablak elé függesszük. A cineráriát minél hűvösebb helyen tartjuk. Mivel az új hajtások a legszebbek. Egy ilyen edénybe három gyökeres dug­ ványt ültessünk. lila) a kora tavaszi virág­ piacon. nagy. Májustól szeptemberig a szabad­ ban is nevelhetjük. A fészkesvirágzatúak családjába tar­ tozik. párás örökzöld lomberdőinek növé­ nye. Kúszó-. A szá­ zad második felében a német nemesítők is sok új fajtát hoztak for­ galomba. ki kell dobni. s éjszakára vigyük vissza a szobába. 16 . Hazája: trópusi Kelet-Afrika. Cinerária vagy csodaszem (Senecio cruentus). Legalább tíz napig valamilyen ráccsal vagy nádfonattal véd­ jük a közvetlen napfénytől. Az angol és francia kertészek a múlt század első felében neme­ sítették az eredeti fajból az élénk színű. amely lakásban ámpolnanövényként a legmutatósabb. sokvirágú fajtákat. A téli hónapokban kissé mérsékeltebben. nyáron bőségesen öntözzük. fejlődésében visszamarad. Ginura (Gynura scandens). Ma már sokféle fajtacsoportból és pompás színekből vá­ laszthatunk (fehér. selymesen fénylő szőrözöttsége ugyanis csak bőséges fényben alakul ki. 2. Aztán már csak a déli órákban árnyékoljuk néhány napig. puha állományú levelei gyorsan lan­ kadnak. Ha ez a szoktatás elmarad. Magvetéssel szaporítják. A ginurához ha­ sonlóan a fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Végül megszüntetjük a beárnyékolást. Hajtásdugványai könynyen gyökeresednek. dí­ szét veszti. A Kanári-szi­ getek fagymentes. Vízigényes.

tábla .VII.

Ámpolnanövény­ ként érvényesül leginkább rajzos alakú hajtásrendszerük. amint azt a 3. A porcsinfélék családjába tar­ tozik. sziklás hegyek lakói. Az apró virágok fehérek. kü­ lönben könnyen megrothad. csüngők. A vesszőkaktuszok nagy tűrőképességű. s csak utána rakjuk be folyami homokba. világos helyen teleltessük át. Míg a kaktuszok általában a száraz sivatagok s a magas.-3. Nyáron a szabadban is nevelhetjük őket. Vízben gyökereztessük. heterocladát. hűvös. A különbség az életmódban kere­ sendő. hajtásai azonban hosszabbak. lásd a 2.1. esetleg sárgák vagy hal­ vány rózsaszínűek. fonálszerű hajtása van. Napos. capilliformis-nál figyelhetjük meg. 18 . grandiflora) közeli rokona. igazán hálás növények. A virágokból gyöngyszerű fehér bogyótermé­ sek fejlődnek. A terméshúsból kifejtett magvakkal is szaporíthatjuk. S míg a többi kaktusz kizárólag az Újvilágban honos. A nemzetség a kaktuszfélék család­ jába tartozik. Más fajok termése feketéslila vagy vöröslő. krémszínű. a vesszőkaktuszok a meleg. A pozsgás növények dugványát a levágás után néhány órát szikkasztanunk kell. de később kapunk mutatós méretű növényt. + 2 4 és +3 °C-on egy­ formán jól áttelelnek. R. szára. de van bordázott és levélszerű hajtású faj is. Mint minden pozsgás növény. pozsgás. sötét és világos rózsaszín fajtái vannak.és ablakládák szép virágos növénye. Az ismert és kedvelt egynyári porcsinrózsának (P. Vesszőkaktusz (Rhipsalis). levele szintén húsos. Többségüknek csüngő. Ámpolnanövényként is alkalmazhatjuk. A porcsint szeptemberben szedett dug­ ványok formájában. Porcsin (Portulaca umbraticola). párás trópusi er­ dők fánlakó epifita növényei. Hajtás­ dugványozással könnyen szaporíthatók. a vesszőkaktuszokat Afrikában és Ceylonban (ma Sri Lanka) is megtaláljuk. Bí­ borvörös. R. hajtásdugványozással jól szaporít­ ható. 2. meleg erkély. Hidegházban természetesen nem szabad ön­ tözni. de nem emlékeztet az oszlopos vagy gömb alakú. tövisekkel borított kaktuszokra.

tábla .VIII.

Európában 1928 óta termesztik. alacsonyabb hőmérsékle­ tet és mérsékelt öntözést kívánnak. levelei 12-15 cm hosszúak. Ugyancsak a varjúhájfélék családjába tartozik. Mutatós fácska.-2. E pozs­ gás. Hazája. B. Szintén a varjúhájfélék családjából való. a Kanári-szi­ getek. Nyáron szabadban is nevelhetjük. télen üvegezett verandán vagy világos lépcsőházban nevelünk. 2-4 cm szélesek. Hazája Madagaszkár. ha mesterségesen a fény megvoná­ sával nem befolyásolják. s hazája is Madagaszkár. 3. inkább jellegzetes sarjaik miatt kedveltek. Kövirózsacserje (Aeonium canariense). amelyet nyáron a szabadban. 50-70 cm magas. püspöklila. Sokágú törzse soklevelű levélrózsában végződik. Nyáron rendszeresen.és hajtásdugványokkal egész évben szaporítható. mint latin neve is mutatja. Lehe­ tőleg 15-16 °C-on teleltessük. narancsvörös vagy sárga színű.1 . Levél. felfelé törő növény. A levelek pozsgásak. s új növényekké fejlődnek. (Elevenszülés = viviparid).és hajtásdug­ ványokkal szaporítjuk. Sarjika (Bryophyllum). télen ritkán öntözzük. daigremontianum hazája is Madagaszkár. mind latin (=csírázó levél). Bryophyllum tubiflorum. Kora tavasszal virágzik. A levágott hajtást legalább egy napig szik­ kasztani kell. A 2. Korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana). Az idős növény eléri a 60-80 cm magasságot is. amelyek egy idő után lepotyognak. Levél. 4. A többi pozsgás növényhez hasonlóan sok fényt. A varjúhájfélékhez tartozó nemzetség­ nek mind magyar. Ernyős virágzata korallpiros. Szabadföldi nyaraltatását árnyékolással kell kezdeni. 30-50 cm magas. lilás rózsaszín. Rövid nappalos nö­ vény. Fehé­ reszöld virágzata jelentéktelen. 1. Virága egyik fajnak sem jelentős. 20 . Átültetését a tavaszi hónapokra időzítsük. húsos szárú és levelű növények jellegzetessége a leveleken meg­ jelenő sarjnövénykék tömege.neve kifejező.

tábla .IX.

Indiában hatalmas termetű. Szaporítása félfás dugványokkal történik. A lakásokban mutatós. J. s kezdetben epifita életmódot folytat.A boros­ tyánfélék családjába tartozik. majd léggyökereket ereszt a talajba. hogy a gazdanövényt a szó szoros értelmében megfojtják. Hazájában. Félfás dugványait tél végén vízben gyökereztessük. jól fejlődik.1. 3. Lakásban a 20 °C körüli hőmérsék­ letet kedveli. szá­ zadban élt német botanikusról. Miután fényszegény helyen is kielégítően fejlődik. amely átlagos gondozás mellett egyenletesen. Sávos dracéna (Dracaena deremensis 'Warneckii'). Ha túlságosan felnyurgult már. Az eredeti faj hazájában. egyenes törzzsel. 2. A táblán látható faj hazájában. Kelet-Afrikában 5 m magas. Ha a rendelkezésére álló teret kinövi. amelyet vízben kell meg­ gyökereztetnünk. szed­ jük le az alsó leveleket. Csüngőágú fikusz (Ficus benjamina). vagyis fejdugványt készítsünk. a lakások egyik legszebb és leghálásabb pálmahelyettesítő növénye. Linné egyik barátjáról. a fikusz pedig önálló növényként él tovább. Tarkalevelű sefflera (Scheffiera arboricola 'Variegata'). hogy a tejnedve el ne csorogjék. amelybe több hálás szobanövény tartozik. A visszamaradó törzset is feldarabolhatjuk és dugványozhatjuk. Schefflerről nevezték el a nemzetséget. Chr. karcsú törzsű. A 3-4 le­ veles hajtásvégeket vízben vagy homokos tőzegben gyökereztessük. Ausztráliában 20-30 m-re növő fa. levélkoronás fa. sőt a visszavágott tő is újra kihajt. vágjuk vissza a hajtás végét. A ta­ kácsatka-fertőzéstől kell óvni. Nálunk is gyakran a menynyezetig nő. metszéssel jól alakítható. széles koronájú. Eredeti termőhelyén fafojtó tulajdonsága is ismert: magja más fák koronájába jutva kicsírázik. tenyérnyi levelekkel. Az eperfafélék családjába tartozik. 22 . Levágás után kézmeleg vízbe kell tenni. csüngő ágú fácska. és a levélkoszorút fogjuk össze befőttesgumival. a XVIII. csüngő ágú fa. A liliomfélék családjába tartozik. Idővel a gyökerek olyan tömegben fejlődnek s úgy megvastagodnak.

X. tábla

1. Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata). A páfrányfélék családjába tartozó trópusi faj. Páraigényes, mint minden páfrányt, védeni kell a tűző naptól. A szobai párásító közelében, de világos fürdőszobá­ ban is jól érzi magát. Télen, ha a párás növényházból hirtelen kerül a száraz szobalevegőre, könnyen elpusztulhat, ezért csak a fűtési szezon végén vásároljuk meg. Sarjakkal, tőosztással szaporíthat­ juk. Legjobb talaja: rostos tőzeg-, korhadt fakéregdarabok, lomb­ föld, érett trágya, homok és perlit keveréke, Ezt a földet adjuk a 2.-3. Csipkeharasztoknak is. (Selaginella apoda és S. kraussiana). A S. apoda hazája Észak-Amerika, a S. kraussianáé Dél-Afrika. Igen páraigényesek, a száraz szobalevegőben gyorsan elpusztulnak, palackkertekbe, szobai üvegházakba, floráriumokba ajánljuk. 4. Keserűlevél (Exacum affine). A tárnicsfélék családjába tartozik. Hazája az Arab-tengerben fekvő Szokotra szigete. Több hónapig hozza virágait. Elvirágzás után nem érdemes tovább nevelni. Mag­ vetéssel szaporítsuk évente kétszer, február-márciusban és augusz­ tusban. Előbb tűzdelni kell, majd kettesével 10-12 cm-es cserépbe ültessük. Egyszer csípjük vissza. 5. Szobafűpalka (Scirpus cernuus). A palkafélék családjának tagja. A mediterrán vidékek mocsári növénye, fonalszerű, üde zöld 20 cm-es hajtásokkal. Ámpolnanövény, de nehogy a fűtőtest fölé akasszuk! Évente egyszer tőosztással meg kell újítani. 6. Mesevirág (Achimenes hybrida). A csuporkafélék családjába tartozik. Hazája Közép- és Dél-Amerika, de tiszta fajokat csak bo­ tanikai gyűjteményekben láthatunk. A boltban a gazdagon virágzó hibrideket kínálják. Nyár közepétől kora őszig virágzik. Ősszel a locsolást fokozatosan abbahagyva, mogyorónyi rizómákba húzó­ dik vissza, amelyeket február közepéig szárazon kell pihentetni. Ekkor 12 cm-es cserépbe, 2 cm mélyen, laza, tőzeges földbe 8 rizómát ültetünk, s meleg szobában rendszeresen öntözzük.

24

XI. tábla

Kevesebb sarjat is hoz. 3. Zöldike (Chlorophytum comosum 'Variegatum'). 'Tricolor'. 30-60 cm hosszú indákon nevelt sarjai viszont nagyon mutatósak. 2. Szép fajtája a 3/a S. Az erős. fehér virágokból álló fürt . A sarjakkal könnyen szaporíthatjuk. Egész évben folyamatosan virágzik. s rajtuk sarjnövények fejlődnek. ezért keleti. a kertben pedig félár­ nyékba. Gyengébb növekedésű. erkély­ re. a lila és a piros sokféle árnyalatában virítanak. érzékenyebb. nyu­ gati. Fehérrel csíkozott fajtája a legelterjedtebb s leg­ népszerűbb.1. Védett fekvésben. A lecsípett hajtásvéget vízben ismét meggyökereztethetjük. laza szerkezetű legyen. 26 . téli takarással szabadban is nevel­ hetjük. Telt virágú fajtái is vannak. és hőigénye is magasabb. égető naptól óvni kell. Fonalszerű indái 20-40 cm hosszan lecsüngenek.nyár folyamán jelenik meg. hogy dúsabb legyen. melyekkel könnyen szaporít­ hatjuk. pistikevirág (Impatiens walleriana). Az eredeti faj hazája Dél-Afrika. Trópusi Afrika hegyi erdeiből származik. főként félárnyékos sziklakertbe telepítve. erkélyekre ültessük. hálás és igénytelen. Virágzata apró. ablakba tehetjük. s. Virágzata jelentéktelen. Levelei 15-20 cm átmérőjű levélrózsát alkotnak. élénk levélszíne miatt kedvel­ nek. A színesek kö­ zött gyakori a fehér közepű virág. Szobanövényként. A fájvirágfélék családjába tartozik. A liliomfélék családjába tartozik. Talaja savanyú kémhatású. A kőtörőfűfélék csa­ ládjába tartozik. Ma már számtalan fajtája került a piaci forgalomba. A fajták fehérek. 20 °C körüli szobahőmérsékleten azonban jól fejlődik. amelyet feltűnő. Szép ámpolnanövény is. Indás kőtörőfű (Saxifraga sarmentosa). 1850 óta ked­ velt szobanövény. Elnyűhetetlen. kerti virágként egyformán nevelhetjük. Beültetés után egyszer csípjük viszsza. Vízifukszia. Hazája Japán és Kína. vagy a rózsa­ szín. Ma­ gyar neve nagy vízigényére vall. északi ablakokba. a leggazdagabban azonban a nyári hónapokban.

XII. tábla .

Az elvirágzó növény azonban sarjakat nevel. A nagytölcsérű broméliák fölé akasztva szobában is nevelhetjük. vagy legalább alapos forralással lágyítsuk meg öntözővizét. 40-50 cm átmérőjű levélrózsája ugyanis krémfehér hosszanti csíkozású. Brazília a hazája. Az esővizet levélrózsájukban. A broméliák gondozása eltér a többi szobanövényétől. gyökér­ vagy kéregdarabhoz rögzítve. érett trágyából és homokból álló laza keverékbe ültetjük.e s Wuxal-oldatba is mártsuk be. Ezért a levélrózsában mindig legyen víz! Fenyőkéregdara­ bokból. Az ananászfélék családjába tartozik. csak nyirkosan tartjuk. A víz lehetőleg lágy legyen. Kb. A vízben oldott tápanyagot a levelek e célra módosult sejtjei szív­ ják fel. de a levélszíneződés hónapokig tart. Rövid indákon sok sarjnövényt fejleszt. Ez a jelenség jellemző a broméliáknál. félig érett lombföldből. rostos tőzegből. A növény mindössze 10 cm-es. nem a táplálékfelvé­ telt. 5 naponként márt­ suk néhány percre szobahőmérsékletű vízbe. Függő neoregélia (Neoregelia ampullacea).1. Fehér virágai a levélrózsa közepén. 3 cm széles levelekből áll. Ha lehet. Az elő­ zőkhöz hasonlóan Brazília a hazája. 2. mint egy kútban. Dél-Amerika középső ré­ szén mintegy 80 Neoregelia faj él. gyűjtik össze. rögzítést szolgálja. gyűjtsünk esővizet. 28 . színes levélrózsája. A tavaszi és nyári hó­ napokban 10 naponként l% 0 . és vigyázva. Neoregélia (Neoregelia princeps var. végül az egész levélrózsa elpusz­ tul. mivel epifita. Lapos levélrózsájának átmérője 30-40 cm. Karcsú. marechalii). Mivel mind a trópusi erdők fánlakó epifitái. Háromszínű neoregélia (Neoregelia carolinae 'Tricolor'). 3. Ugyancsak Brazília a hazája. és ezekkel szaporíthatjuk. A le­ velek szélessége 3-4 cm. vérvö­ rös fellevelek között nyílnak. a közepén megjelenő kék virágokkal igen mutatós. Virágos és virágtalan állapot­ ban egyaránt mutatós növény. A kis virágok gyorsan elvirítanak. ezért drótszerű gyökerük el­ sősorban a fához tapadást. A szívlevelek virágzáskor élénkpirosra színeződnek.

XIII. tábla .

Képün­ kön a Vriesea 'Meyer's Favorite 35-40 cm-es levéltölcsérével a ki­ sebbekhez tartozik.A vrízea vagy pikkelyvirág (Vriesea) az ananászfélék családjának egyik legismertebb nemzetsége. H. Fajtái a levél csíkozottságában. 100 faj hazája Közép. A virágok az élénk színű. A virágokból a termő és a porzók hosszan ki­ nyúlnak. Hazája Guyana. palackok. Vriesea carinata 'Vulkana'. ép szélű levelekből álló levélrózsa jellemzi. Termése repítőszőrös mag­ vakat tartalmazó tok. a levélrózsa és a virágzat méretében különböznek egymástól. Az egyik leggyakrabban termesztett bromélia. Mind cserépben. W.vagy gyökérdarabhoz rögzítve nevelhetjük. Több fajtája kapható az üz­ letekben. mind virágtalan állapotában mutatós. Brazília a hazája. 3. de a virágzat a színes felleve­ lekkel tartósan díszít. amelynek virágzati tengelye valami­ vel hosszabb s elágazó. de Vriese-ről nevezték el (1807-1862). Kis termete miatt a floráriumok. A kb. Virágzatuk kalászra emlékeztető lapított füzér. Körülbelül ekkora a virágzat is. szobai üvegházak kedvelt növénye. 1. mind ág. fedelékesen álló fellevelek hónaljában alul­ ról felfelé nyílnak. A leveleket gyakran keresztirányú vagy hálózatos rajzolat díszíti. Az öreg levéltölcsér elvirágzás előtt. Maga a virág rövid életű. aki a botanika professzora volt Amszterdamban. Több kedvelt szobanövényt találunk a pik­ kelyvirágok között. Életmódjuk a legtöbb broméliáéhoz ha­ sonlóan epifita. köztük az egyik legmutatósabb változat a 2.és Dél-Amerika. a levél­ rózsa középső részén hozza az új sarjat. A nemzetséget a broméliaféléknél eléggé szokatlan puha állományú. Sötétsávos vrízea (Vriesea splendens). Az üde zöld levélrózsa átmé­ rője 20-25 cm. A 28. oldalon ismertetett ültetési anyagba kell ültetni a vrízeákat is. amely mind virágos. Tölcsérükben mindig álljon víz! 30 . Sarjakkal lakásban is szaporíthatjuk. Vriesea carinata.

XIV. tábla .

ezüstös harántcsíkokkal díszített levél alkotja. Felfelé álló levéltölcsérét 15-20 szúrós élű. s szúrós tüskék helyett csak finoman fogazott. Akkor kell leválasztani. oldalon ismertetett talajkeverékben gyors fejlődésnek indul.A lándzsa rózsa (Aechmea) fajok neve görög eredetű: az aichme szó lándzsahegyet jelent. Né­ mely fajta levele teljesen ezüstös színű. Brazília a hazája. E pikkelyek védik a növényt a túlzott párologtatástól. de a fellevelek 3 hónapig. 32 . Jellem­ zőjük a kemény. A töl­ csér közepében mindig legyen víz. A 28. s tövénél megjelennek a gyökérkezdemények. amikor az új levéltölcsér már kialakult. a nagyméretű levél­ rózsa s a díszes levélrajzolat. discolor).és Dél-Amerika. a kék virágból kinyúló termő piros. Levele puhább. A levélrózsa átmérője 40 cm. A kék virágok az élénk rózsaszín virágzati felle­ velek hónaljában nyílnak. néha még tovább is megtartják színüket. Az elágazódó virágzati tengely hossza is 30-40 cm. Bíborlila levélfonákával virágtalan állapotban is mutatós. Rövid életűek.5-2 év múlva virágzik. A csíkozást viaszpikkelyek alkotják. 1. népszerű szo­ banövények tartoznak az ananászfélék családjának ebbe a nemzet­ ségébe. a sarj 1. 1-3 sarjat hoz. hólyagszerű. E sarjakról lakásban is ismételten virágoztatható. A virágzat változatos. Virágzata a levéltölcsér közepéből tör elő. ezért a leghálásabb virágzó szobanövényünk egyike. Bogyócskás lándzsarózsa (Aechmea miniata var. 2. mint a következő fajé. amely a köz­ ponti fűtésű lakásokban is jól érzi magát. A korallpiros csé­ sze felfújt. A mintegy 150 faj hazája Közép. Csíkolt vagy rózsaszínbugájú lándzsarózsa (Aechmea fasciata). 610 cm széles. Sok fényt kapjon! Ha megfele­ lően neveljük. Bra­ zíliából származik. Széles körben termesztett. Mielőtt a virágot hozó tölcsér elpusztul. Nevelése és szaporítása a másik lándzsarózsáéval azonos. akár vázába téve rendkívül tartós. A vi­ rágzat akár a tövén. tüskés élű vagy fogazott levél.

XV. tábla .

Ezzel együtt a palackok s kisebb floráriumok kedves növénye. Az egész növény mindössze 8-10 cm-es. Fészektőrózsa (Nidularium billbergioides). A Kolumbiából származó. Leginkább kora tavasszal virít. Virágzata narancsvörös vagy a 'Citrinum' fajtánál citrom­ sárga fellevelek között fehér. A legtöbb broméliával ellentétben nem epifiták. A floráriumok. A levél­ rózsa átmérője 5-6 cm. A levelek viszont díszesek. és a sarjakat hagy­ juk a helyükön. Nagy kár. Gazdagon sarjadzik.1. jellegzetes színe csak bőséges fényben alakul ki. szép növényei. s kb. 40 cm magas Guzmania sangui­ nea törpe fajtája. A levélrózsák a legtöbb fajnál laposak. szélességük 3-4 cm. Köz­ tük talán a legszebb a 2. mindössze 12 fajjal. Ha nem választjuk le a sarjakat. hogy ez az elszíneződés mind­ össze 10-14 napig tart. A kö­ zépső levelek sokkal rövidebbek. palackok hálás. Az elvirágzott tölcsért. a levelek hossza 30 cm körüli. fehéres színű virágok ezek között nyílnak. 3. laza szerkezetű legyen. akkor a növény telepszerű lesz. Élénk. az apró. Rövidkocsányú guzmánia (Guzmania sanguinea 'Brevipedicellata'). szobai üvegházak. 34 . Hazája Kelet-Brazília. hanem talaj­ lakók. Szintén az ananász­ félék családjába tartozik. Levélrózsájának átmérője 40-45 cm. vágjuk ki. Valamennyi Brazíliában honos. Virágzáskor a középső levelek élénk na­ rancsvörösre színeződnek. és több sarj virágzik egyszerre. a talajhoz simulók. Legjobb ezek talajába ültetve nevelni. A levélrózsa átmérője 20 cm. jelentéktelen. hoszszanti vagy harántcsíkozással. Cryptanthus bivittatus 'Red Star'. mikor elpusztul. A levél éle finoman tüskézett. egy év múlva a sarjak is virágoznak. Fényszegény helyen visszazöldül. díszét veszti. gyakran pompás rajzolat díszíti őket. csak eltávolítjuk a levirágzott levélrózsát. A rejtettvirág (Cryptanthus nemzetség) az ananászfélék család­ jába tartozik. Földjük humuszban gazdag.

tábla .XVI.

A színes fellevelek 8-10 hétig díszlenek. A fajt a lapos.melyek a központi fűtésű lakások száraz levegőjét is jól tűrik -. s mivel hálás szobanövények . az utóbbi évtizedben új fajták sora jelent meg a virágpiacon. A sarjakat lakásban is tovább nevelhetjük. A levéltölcsér közepében mindig legyen víz. minden kísérő növény nélkül. A Cryptanthusok a levélrózsa közepén hozzák az új sarjat. Helyezzük bele a növényt. Hazájuk Perutól Nyugat-Indiáig ter­ jed. talaját tartsuk nyirkosan. Itt most a nagyon mutatatós 2. vagy inkább csak csö­ pögtessünk rá egy kevés vizet. Guzmania 'Amaranth'. Ab­ lakpárkányon vagy ablak közelében helyezzük el. Cryptanthus acualis 'Marian Oppenheimer' nevűt ismertetjük. folyami homokból. A bíborlila fellevelekkel borított virágzati ten­ gely 30-40 cm magas. Jól keresztezhetők.A XVI. a hullámos levélszél s az enyhén tüskés levéléi jellemzi. A XVI. táblán bemutattunk már egy rejtettvirág (Cryptanthus) fajtát. A fajta élénk rózsaszín színe bőséges fény­ ben alakul ki. Jól mutat kisebb palackban önmagában. 36 . érett komposztból készített keveré­ ket. kicsi levélrózsa. majd fedjük le a talajt apró gyöngy­ kaviccsal. Csak 8-10 naponként öntsünk. A virágok fehérek. Levelei puha állományúak. üvegbura alatt meggyöke­ reztetjük. A sarjat óvato­ san kicsavarjuk. A levélrózsa átmérője 30-40 cm. táblán bemutatott guzmánia (Guzmania) nemzetségbe mintegy 80-90 faj tartozik. Evekig szép szobadísz. A palack aljára terítsünk rostos savanyú tőzegből. 1. s homokos tőzegben. ezért a nemesítők szívesen foglalkoznak a guzmániákkal.

tábla .XVII.

születés­ napját. 2. Öntözéskor az egész növényt mártsuk be a vízbe. Tavasztól őszig nevelhetjük az erkélyen vagy a kertben is.vagy kéregdarabhoz rögzítsük. felfelé állók. Mind­ két hibrid a sarjakkal bármelyik évszakban könnyen. A Billbergia x windii a közelmúltban „ünnepelte" 100. Az osztatlanul fejlődő növény telepet alkot. a rossz fényviszonyokat és a dohányfüstöt. Virága jelentéktelen. Mint minden broméliának. Rendkívül erőteljesen sarjadzik.E táblán két népszerű. s az ablak elé akasszuk. 15-20 cm át­ mérőjű levélrózsája bronzvörös. tőzeges földbe ültessük. Laza. jól szaporít­ ható. tüskés élű levelekből áll. s annál ezüstösebb a pikkelyezettség. Gyökér. Levelei 30-40 cm hosszúak. Minél több fényt kap. e két hibridnek levéltölcsérében is legyen mindig víz. 1. Elviseli a páraszegény körülményeket. Erőteljesen sarjadzik. nyá­ ron pedig 10 naponként tápoldatba is. Ámpolnanövényként kosárban vagy kerámiaedényben egyformán mutatós. A bántatlanul fejlődő növényeken több virágzat nyílik egyszerre. Virágzata bókolva hajol ki a tölcsérből. a tölcsér átmérője 25-30 cm. 38 . A Cryptobergia rubra a Billbergia nutans és a Cryptanthus bahianus keresztezéséből származik. 1884-ben állították elő a Billbergia decora s a Billbergia nutans keresztezésével. A legigénytelenebb szobanövények egyike. annál élénkebb a bronzvörös szín. ezüst viaszpikkelyekkel borított. sokat tűrő broméliahibridet mutatunk be. A két szülő előnyös tulajdon­ ságait örökölte: az igénytelenséget s a szép levélszínt.

tábla .XVIII.

Levágott hajtásvégei vízben jól gyökeresed­ nek. Pandanusz vagy csavarpálma (Pandanus sanderi). A legtöbb faj alacsony törzsű. de Ame­ rika trópusi tájain is sokfelé kivadult. vízben gyökereztessük meg. Pszeuderanthémum (Pseuderanthemum atropurpureum). Ha szára­ zabban tartjuk. 60-100 cm magas cserje. Madagaszkáron és Afrika trópusi tájain is él. Mivel vízparti növény. valamint ritkább átültetés­ sel növekedését visszafoghatjuk anélkül. Így csak tágas. azt is jól elviseli. edénye állandóan vízben állhat. A medvekörömfélék családjába tartozik. vé­ kony hajtásokkal.1. A sarjakat óvatosan válasszuk le. a Madagaszkáron honos Pandanus utilis. s mivel a fiatal példányok a legmutatósabbak. a megmaradó leveleket kurtítsuk felére. 2. igénytelen. Erre utal a nemzetség magyar neve is. Néhány faj a csendes-óceáni szigeteken. A Földön élő mintegy 250 csavarpál­ ma hazája Indonézia szigetvilága. Törzsén folyamatosan sok sarjat hoz. Akad köztük azonban 20 m magas is. nagy lakásba való. Rendkívül gyors növe­ kedésű. és a lakásban is eléri a többméteres magassá­ got. évente érde­ mes újra szaporítani. s így a gyakori áradások nem sodor­ ják el őt. széles levélkoronával. A dugványt a levélcsomó alatt 2-3 mm-rel vágjuk le. bár e növény nem pálma! Gyorsan fejlődik. ilyen pl. élénk színű levelekkel. A trópusi vízpartok jellegzetes mangrovenövényei: támasztógyökereivel ki­ pányvázza magát az iszapba. Az alsó két levelet távolítsuk el. A táblán látható faj levelei a nemzetségre jellemzően a törzs körül csavarvonalban helyezkednek el. s ezzel. Hazája Polinézia. majd ültessük be bár­ milyen jó minőségű földbe. hogy a párologtató felület csökkenjen. átmérője pedig a 2-3 m-t. hogy díszértékéből veszí­ tene. A csavarpál­ mafélék családjába tartozik. 40 .

tábla .XIX.

Csak akkor virágzik rendszeresen. Nagyon elterjedt. Eltűrik a kedvezőtlenebb fényvi­ szonyokat. kár­ tevők sem bántják. A kontyvirágfélék családjába tartoznak. Ha a nagy levelű hajtásokból dugványt készítünk. a legismertebb faj. A medvekörömfélék család­ jába tartozik. 20-50 cm szélesek. Hazájuk Kelet-India. vízben három hét alatt meggyökeresednek. igénytelen szobanövények. s kétszer-háromszor csípjük vissza. Hajtásait akváriumban.1. Idős hajtásain a levelek sok­ kal nagyobbak: 20-60 cm hosszúak. Ezüstszürkével pettyezett. l/a Scindapsus aureus. 42 . argyraeus változatát szaporítják. de a sárga fellevelek sokáig díszlenek. Az egyleveles dugványokból is ne­ velhetünk új növényt. Mindhárom szcindapszuszt könnyen szapo­ ríthatjuk hajtásdugványokkal. Az előző fajnál lassúbb fejlődésű s va­ lamivel igényesebb. Leggyakrabban a var. vízinövényként is használhatjuk. Kúszó. csüngő hajtásain a 6-10 cm hosszú és 6-8 cm széles levelek szórtan helyezkednek el. amelyek a magasabb és az alacsonyabb hőmér­ sékleten egyaránt jól fejlődnek. Új szobanövénynek számít. Méteresre növő cserje. Gyors fejlődésű ámpolna. A Salamon-szigetekről származik. elviselik az időnkénti kiszáradást is. Az 1/c Scindapsus pictus hazája Indonézia. az új növény ismét kismé­ retű leveleket hajt. Betegségek. Kedvelt fajtája az 1/b 'Erich Gedalius' majdnem tiszta fehér levelű. A szcindapszusz (Scindapsus) fajokból mintegy 20 él Földün­ kön. fejlődése lassúbb. amely rácsok befuttatására is alkalmas. csak a 70-es évek táján kezdték el termeszteni. Mivel sokkal kevesebb klorofillt tartalmaz. 2. folto­ zott levelei igen mutatósak. az indiai szigetvilág s Új-Guinea. Télen kissé mérsékeltebben öntözzük. Virág nélküli hajtásait üvegbura alatt gyökereztessük. Pahisztahisz (Pachystachys lutea). 12 cm-es cserépbe két gyökeres dugványt ültes­ sünk. Virágai rövid életűek. Hazája Mexikó és Peru.vagy kúszónövény. ha sok fényt kap.

tábla .XX.

így szobában is nevelhetjük. szemben a földön kúszó. A 20 °C fölötti hőmérsékletet azonban már nem kedveli. Ezek a levél méretében. kúszónövényként alkalmazhatjuk. lépcsőházak dí­ szítésére a közönséges borostyán is alkalmas. Virágzó. Mindkét fajta a hűvösebb. A téli hónapokban csak mérsékelten öntözzük. A közönséges borostyánnál és fajtáinál melegigényesebb.és ablakládák beültetésére is alkalmasak. üvegbura vagy nejlontasak alatt. Alacsony hőmérsékletű (3-10 °C) helyiségek. Ha nagyobb felületet akarunk be­ futtatni borostyánnal. A közön­ séges borostyán (Hedera helix) hazai erdőink örökzöld kúszócser­ jéje. 2. Zöldesfe­ hér virágai ősszel nyílnak. Valamennyi borostyán jól szaporítható hajtásdugványozással. de szükség szerint az év folyamán bármikor vághatunk dugványokat. karéjozottságában. az előnevelt növényeket dézsába telepítsük. A tarka levelűek érzékenyebbek a téli fagyokra. kékesfekete bogyótermése tavasszal érik be. Léggyökerekkel kapaszkodik. E kedvelt szobaborostyán a Ka­ nári-szigetekről származik. jól viseli a kedvezőtlenebb fényviszonyokat is. Sok fajtája van forgalomban. A dugványozás legkedve­ zőbb időpontja augusztus második fele. Európában és Ázsiában mintegy 7 borostyánfaj él. színezettségében különböznek egymástól. 3-15 °C-os helyiségek növénye. termő hajtásain ép szélű. Az l/a Hedera helix 'Glacier' fajta leveleinek hossza 4-6 cm. s a nyári hónapokban rendszeresen öntözzük tápoldattal. tojásdad leveleket hoz. Vízben gyökereztes­ sük. 10 cm-es cserépbe legalább 3 gyökeres dugványt ültessünk. 44 . A közönséges borostyán és fajtái fényszegény erkély.A borostyán (Hedera) nemzetség a borostyánfélék családjába tar­ tozik. amelyek tenyeresen 3-5 karéjúak. Ámpolnanövényként. A 1/b Hedera helix 'Crispa' levelei nem karéjozottak. Hedera canariensis 'Variegata'. szélessége 3-5 cm. mélyzöldek és fodros szélűek. jól ismert borostyánlevelekkel.

XXI. tábla .

A levágott hajtásvégeket azonnal dobjuk kézmeleg vízbe. A huzatra. csíkok jellemzik az egyes fajtákat. 3 hét alatt meggyökeresednek. Szívásuk nyomán a levél fakó lesz. Erős fertőzésnél a növény elpusztul. A dugvá­ nyokat tőzeg és folyami homok keverékébe ültessük. a trópusokon azonban a kertekben mindenütt ültetik. Kártevői közül a takácsatka a legveszélyesebb. mélyvörös. A kutyatejfélék családjába tartozó cserje. amely különösen száraz. Földjébe kever­ jünk rostos tőzeget. délnyugati. ezért óvni kell a fertőzéstől. s figyeljük. 1-2 m-es példányok szobában is nevelhetők. hogy 15 °C alá ne süllyedjen a hőmérséklet! Mind­ három kedvezőtlen tényező levélhullást okoz. Az eddig ismert 14 krotonfaj hazája Indonézia és Polinézia. délkeleti fekvés a legjobb. 46 . Általános jó tanács: növényszerzeményünket soha ne tegyük régi növényeink közé. Két-három hétig tartsuk elkülönítve. A krotont mindig ab­ lak elé kell állítani. 24-26 °C-os párás melegben kb. Vigyázni kell. tűzpiros. hirtelen lehűlésre s a hideg öntözővízre igen érzékeny. Ott eléri a 3 m magasságot is. A krotonnak számtalan fajtája van forgalomban. meleg levegőben szapo­ rodik el gyorsan. Ezek a levél mé­ retében. A déli. narancsszínű pöttyök. Szaporításának legkedvezőbb időpontja a januártól márciusig tartó időszak. E szép levélszín azonban csak bőséges napfényben alakul ki. foltok.Kroton (Codiaeum variegatum). hogy az egyébként mérgező tejnedv kifolyását megakadá­ lyozzuk. Érzékeny bőrűeken a tejnedv kiütést okozhat. A zöl­ dön kívül a sárga. hogy nincs-e rajta betegség vagy kártevő. rózsaszín. majd lehullik. Levélhullást okoz az ablakréseken beszivárgó hideg is. formájában és színében különböznek egymástól.

tábla .XXII.

hogy a levelek tövénél éjsza­ kára ne maradjanak vízcseppek. Az eredeti kék színen kívül ma már a lila. Nem Fokföldön. pármai ibolyának is hívják. Talaja laza szerkezetű. Több sztreptokarpusz faj keresztezésével előállí­ tott hibrid. Legjobb mázas edénybe süllyesz­ teni a cserepet. Von Saint-Paul-Illaire (1860-1910) egykori usambarai kormányzóról nevezték el. tavasszal ül­ tessük át. Levéldugványokkal szaporítsuk. bíbor és lila árnyalatokban nyílnak. Rendszeres öntözést és tápdús. 48 . az afrikai ibolyához hasonlóan. egyszerű és telt változatban. ezért az ablakpárkányon van a helye. rózsaszín. Igazi fénykedvelő növény. A tápanyag pótlásá­ ról folyamatosan gondoskodjunk. Helytelenül fokföldi ibo­ lyának. A csuporkafélék családjának tagja. a pármai ibolya pedig a rendszertanilag más családba tartozó kerti ibolyának egy nagy vi­ rágú fajtája. Afrikai ibolya (Saintpaulia ionantha). Azóta a világ egyik leggyakrab­ ban termesztett szobanövénye lett. A megfelelő­ en gondozott növények egész évben folyamatosan virágoznak. Öntözésnél ügyeljünk arra. Dugványozásra az érett. Sztreptokarpusz (Streptocarpus x hybridus). Táprudakkal folyamatosan gondoskod­ junk a tápanyag pótlásáról. aki az első növényt az Usambarahegységben. legfeljebb a téli fényszegény hónapokban szűnik meg átmenetileg a virágzás. 3-4 cm szélesek. a virág átmérője 3-5 cm. Levéldugványokkal szaporítsuk. 1893-ban fedezte fel. teljesen kifejlett levél alkalmas. A jól gondozott növények egész évben folyamatosan virágoznak. Az ablakpárkányon neveljük. Levelei 15-20 cm hosszúak. s évente egyszer. Virágai fehér. mert a virág kialakulásához sok fényt igényel. hanem a ke­ let-afrikai Usambara-hegységben honos. valamint a fehér színt is megtaláljuk kisebb-nagyobb méretű. A 3-5 cm-es szárral levá­ gott levelet vízben vagy rostos tőzeg és folyami homok keverékében gyökereztessük. tápdús legyen. ró­ zsaszín. A virágszár 15-20 cm-es. 2. laza talajt kíván.1. bordó sok árnyalatát. amelynek máig több száz fajtá­ ját nemesítették ki.

XXIII. tábla .

mivel a színes levelű pletykák színe a sovány talajban élénkebb lesz. Tavasztól őszig erkélyen vagy ablakládában neveljük. Fehérvirágú pletyka (Tradescantia albiflora). A jellegzetes szín kialakulásához sok fényre is szükségük van. leve­ leinek színe és fonákja sötét bíborlila. fonákja piros. de a tavaszi-nyári napfény hatására ismét visszanyeri bíbor színét. Csüngő peperómia (Peperomia serpens fol. Bíborpletyka (Setcreasia purpurea). Szép színe télen mindig kifakul. 3. gyors szaporításukat és tartásukat jelzi. A levágott hajtásról távolítsuk el az alsó leveleket. Az 1/b zebrapletyka (Zebrina pendula) Közép-Amerikából származik. előre a rövidebb dugványok kerüljenek. A kommelinafélék családjába tartoznak. Hazája Mexikó. 50 . de máris az egész világon népszerű lett. Hajtásdugványokkal egész évben szaporítható. var). Tradescantia. Hajtásai csüngők. Hátra a hosszabb. A tarka levelűeknél a föld 1/5-e folyami homok legyen. Hajtása. Hajtásdugványozással egész évben szaporíthatjuk. A legalsó levél alatt 3 mm-re vágjuk le a hajtás alsó végét. Igényes növény. Setcreasea) magyar neve több nemzetség több faját és fajtáját foglalja magában. A 10 cm-es cserépbe legalább 8-10 dugványt helyezzünk el egy ceruzavastagságú. Trópusi Amerika a hazája. Hajtásai az előző fajokénál erőteljesebbek. Trópusi Dél-Ame­ rikában honos. A borsfélék családjába tartozik. 4. 2. Az 1/c 'Quadricolor' nevű fajtájánál a levélen még hosszanti fehér és rózsaszín rajzolat is van.A pletykák (Zebrina. Az l/a piros pletyka (Zebrina purpusii) hazája Mexikó. csak floráriumban. kihegyezett pálca segítségével. Levelének színe hosszanti ezüstcsíkkal díszített. Csak 1955ben fedezték fel. szobai üvegházban fejlődik szépen. Magyar nevük valószínűleg könnyű. Az eddig ismertetett pletykákkal ellentétben fény­ szegény helyen is kielégítően fejlődik.

XXIV. tábla .

Tompa levelű peperómia (Peperomia obtusifolia 'Jeli'). Ilyenkor a növényt földdel együtt ki kell dobni. alig találunk gyökeret. Levéldug­ ványozással szaporítják. az ezüst­ szürke s a mélybarna árnyalatokat egyaránt megtaláljuk a levele­ ken.a növény fejlődése abbama­ rad. sava­ nyú talajban. Ámpolnanövényként vagy vegyes virágtálakba alkalmazzuk. 2. a rózsaszín. A virág rózsaszínű. A csalánfélék családjába tartozik. Fénykedvelő. Vietnam trópusi őserdőiben honos. Az egész növény 25-40 cm magas. Igazán szép példányok csak floráriumban. és a cserepet forró vízzel kell fertőtleníteni.vagy királybegónia (Begonia x rex cultorum). Ezüst pílea (Pilea cadierei). a gyökérma­ radványokon apró göböcskéket látunk. Ha kiütjük a cserépből. Nagyon ked­ veli a párás környezetet. Ma már csak hibridek vannak forgalomban. A levelek mérete és színe fajtánként eltérő. 3-5 cm szélesek. párás melegben fejlődik csak kielégítően. Levél. később le­ csüngnek. ott kezdték el nemesí­ teni. A levelek hossza 5-12 cm. télikertben nevelhetők belőle. tőzeges földbe ültessük. de lakásban nem érdemes foglalkozni a szaporítással.A bors­ félék családjának fajokban gazdag nemzetsége a Peperomiáké. Több mint 600 faj tartozik ide. A gyökeres dugványokat laza. Az eredeti fajt 1858-ban Assamból hozták Belgiumba. Hajtásai kezdetben felfelé törők. A fertőzéskor . Levelei 6-10 cm hosszúak. 3. Hazájuk trópusi Amerika tájai.1. Néhány éve jelent meg a virágpiacon. A táblán látható fajta még újdonságnak számít. s egyszer csípjük vissza. Száraz levegőben vagy hirtelen lehű­ lés hatására ledobja leveleit. Mutatós. A vörös. 52 . de igényes növény: laza. Hajtásdugványokkal szaporíthatjuk. Hajtásdugványok­ kal szaporíthatjuk.amely a talajtól ered . a zöld. Veszedelmes kártevője a gyökérgubacs-fonálféreg.

tábla .XXV.

Félbibe (Hemigraphis alternata). 2. oldalon már írtunk. Mivel félárnyékos. amely több mint ezer fajt számlál. Hajtásai csüngők. E nevet 1690-ben Charles Plumier szerzetes botanikus támogatója. párás melegben fejlődik csak szépen. lágy szárú. Tigrisbegónia (Begonia x boweri 'Tiger'). hálás szobanövény. Mint neve is mutatja. Akad közöttük egynyári virág. A dugványok azonban csak párás melegben gyökeresednek meg. Afrika. A nemzetség 20 faja Délkelet. amelyről az 52. Mint minden begóniát. zárt virágablakok ámpolnanövénye. Jellegzetes levélszíne tűző naptól vé­ dett. ezért a télikertek. E veszedelmes kártevő az öntözővízzel. de világos helyen alakul ki. mint mély edénybe.1. Meggyökeresedésig tartsuk párás kör­ nyezetben. ezt a fajtát is óvnunk kell a gyökérgubacs-fonálféreg fertőzésétől. A közvetlen. Leveles törzsdarabokkal könnyen szaporíthatjuk. Természetesen a kertészek és nemesítők is szívesen foglalkoznak a begóniákkal. erős nap­ fénytől védett. melegházi és szobanövény. Törzse a talaj felületén kúszik. laza.és Kelet-Ázsiában ho­ nos. Kis termetű. Amerika szubtrópusi és trópusi tájain egyaránt ta­ lálkozunk velük. talajra simuló és mé­ ternyi magas. gumós. 3-5 cm szélesek. Inkább széles. gyorsan lankad. tőzeges földbe ültessük. Michel Begon tiszteletére adta a Begonia nemzetségnek. Haj­ tásdugványokkal könnyen szaporítható. A medvekörömfélék család­ jába tartozik. félcserje. Virága fehér. A táblán látható faj pontos hazája ismeretlen. Vízigényes. Levélátmérője 6-10 cm. világos helyet kedveli. földdel könnyen átterjedhet más szobanövényekre is. A tigrisbegónia fajta is nemesítés eredménye. Ázsia. Fényszegény körülmények között fakó lesz. 54 . ha szomjazni kezd. Levelei 5-8 cm hosszúak. a begóniafélék családjába tartozik.

tábla .XXVI.

szaporítása azonos vele. Mu­ tatós ámpolnanövény vagy támaszték mellett szép kúszónövény. 2. hogy egy idő után elöregszik: egyre kisebb leveleket hajt. Nagyobb télikertben talajtakarónak is kiváló. Hálóslevél (Fittonia verschaffeltii). mert mindkettő szí­ vesen fogyasztja leveleit. könnyen meggyökeresednek. de valódi dísze a szép rajzú levélzet. Igényei. Hajtásai kúszók. 56 . Félbevágott. Hajtásdugványai egész évben gyorsan. 10 cm-es cse­ répbe két gyökeres dugványt ültessünk. Az elpusztít­ hatatlan szobanövények közé tartozik. De talajta­ karónak is alkalmazhatjuk a floráriumban vagy szobai üvegház­ ban. A csigáktól és pinceászkáktól óvjuk. Földjébe mindig keverjünk rostos tőzeget. A szaporítás leg­ kedvezőbb időpontja a tavasz. Hazája Natal. a száraz szobalevegőt s a dohányfüstöt. nappal a cserepek alá húzódnak. reggel biztosan találunk néhányat. Transval. A szőlőfélék csa­ ládjába tartozó kúszócserje. Ilyenkor hajtás­ dugványozással új növényeket kell nevelni. A medvekörömfélék család­ jának szép képviselője. s növekedése is abbamarad.1. A dugványok üvegbura alatt tőzeg és folyami homok keverékében jól gyökeresednek. 12 cm-es cserépbe két gyökeres dugványt ültessünk. Jellemző tulajdonsága. kivájt krumpli alá is szívesen behúzód­ nak. Virágzata is érdekes. Mindössze 3 Fittonia faj ismert. Rácsok vagy télikertek falának befuttatására kiválóan alkalmas. Ámpolnanövényként magában vagy más növények társaságában különösen jól mutat. Erőteljesen. szobanövényként még a központi fűtésű lakásokban is kielégítően fejlődik. mindhá­ rom Peru trópusi esőerdőiben él. Fittonia verschaffeltii 'Argyroneura' levélszínében különbözik az alapfajtól. Mindkettőt összeszedhetjük onnan a reg­ geli órákban. Bár hazájában párás körülmények között él. Kúszóka (Cissus rhombifolia 'Ellen Danica'). Általában éjszaka táplálkoznak. gyorsan fejlő­ dik. fényben gazdag és fényszegény körülmények között egyaránt. Ha este kitesszük. gondozása. Tűri a hőingadozást. A 3.

tábla .XXVII.

Hajtásdugványai vízben 2-3 hét alatt meggyökeresednek. A maranta helye a lakásban elsősorban floráriumban. Fikuszra emlékeztető kis fa vagy cserje. húsos gyökérzet s a szép rajzú levelek jel­ lemzik őket.1. mint a többi kúszó filodendron. szobai üvegházban. Hazája trópusi Amerika. így ámpolnanövényként vagy vegyes virág­ tálakban igazi különlegesség. amelynek a táblán látható tarka levelű fajtáját szaporítják a kertészetekben. Hajtásdugványai vízben vagy üvegbura alatt elég jól gyöke­ resednek. A nemzetséget a Leidenben és Amszterdamban tevékenykedő Willem Piso (1611-1648) orvos botanikusról nevezték el. Vastag. A Marantaceae családba tartozó nemzetség mintegy 25 fajt számlál. szabályos szív alakú levelek helyezked­ nek el. szélessége 10-15 cm. Valamivel lassúbb növekedésű. Pizónia (Pisonia umbellifera 'Variegata'). Vegyes virágtálakban jól mutat. A kontyvirágfélék. az Araceae-k családjába tartozik. A fikusznál igénytelenebb: huzat­ ra. Kúszó filodendron (Philodendron microstictum). A csodatölcsérfélék családjába tartozik. melyeknek hossza és szélessége 8-12 cm. hirtelen lehűlésre kevésbé érzékeny. A mintegy 30 faj hazája Ausztrália. Különö­ sebb talajigénye nincs. A levelek hossza 20-25 cm. Kúszó hajtásain bőrnemű. A hajtások hosszan lecsüngenek. Maranta (Maranta leuconeura 'Fascinator'). zárt virágablakban van. Hazájuk tró­ pusi Amerika. 10 cm-es cserépbe két gyökeres dugványt ültessünk. még központi fűtés mellett is. de a központi fűtésű lakásokban s kedvezőtlenebb fényviszonyok között is jól fejlődik. Hajtásdugványait vízben gyökerez­ tessük. 3. A 18-22 °C hőmérsékletet kedveli. Új-Zéland és Hawaii. 2. Más növények társa­ ságában azonban szobanövényként is jól tartható. 58 .

tábla .XXVIII.

Terebélyes vízipálma (Cyperus diffusus). ezért hosszanti növekedése lassúbb. edénye ne álljon vízben. Talpas levelű szingónium (Syngonium podophyllum). Az előző fajhoz hasonlóan hajtásdugványai vízben rövid idő alatt meggyökeresednek. Ámpolna. 15 cm hosszú és 10 cm széles. A legutóbbi évek növényújdonsága. erősen tagolt levelei a kúszó hajtásokon szórtan helyezkednek el. 60 .1. Bár levelei majdnem fe­ hérek. amely közismert rokonától. Sok 1. s folyami homokban meg­ gyökereztetjük. Rendkívül gyors fejlődésű. Kedvezőtlen fényviszonyok mellett is jól fejlődik. ezek közül nyúlik ki a virágot hozó palkaszár. 3. Nyíllevelű szingónium (Syngonium sagittifolium 'White Butterfly'). mind vegyes virágtálban jól mutat. Trópusi vízinövény. Közép. Bár kedveli a sok vizet. a szobapalkától vagy vízipálmától leginkább méretében különbözik.5-2 cm széles tőlevelet hoz. Betegségeik. Ha macska van a lakásban. A szingónium fajok bármely típus­ földben kielégítően fejlődnek.és Dél-Amerika trópusi ős­ erdőiben kb. Szaporítása a következőkép­ pen történik: a palkaszár végén lévő levélüstököt 2-3 cm-es szárral levágjuk. a nemzetségre jellemző igénytelenség e fajtánál sem hiány­ zik. 20 szingónium faj él. A kontyvirágfélék családjába tartozik. kártevőik nincsenek. A táblán látható faj magyar ne­ ve arra utal. Haj­ tásdugványai vízben 2-3 hét alatt meggyökeresednek. védjük tőle. A palkafélék családjába tartozik. a leveleket felére kurtítjuk. hogy a levélnyél széles alappal csatlakozik a hajtáshoz. mert szívesen fogyasztja leveleit. Mind magában. Izközei rövidebbek a többi szingóniumnál. 4060 cm-nél nem nő magasabbra. A leghálásabb szobanövények egyike.vagy kúszónövényként alkalmazhatjuk. 2. Egy-egy kiszáradást is károsodás nélkül elviselnek.

tábla .XXIX.

38 kroton XXII.IV.. 36 62 hálóslevél XXVII. 16 guzmánia XVI. 24 csodaszem VII. 20 kövirózsacserje IX. 40 páfrány. 22 félbibe XXVI.... 44 ciklámen.csüngőágú X.. melyeknek nincs közis­ mert magyar neve . 34 fikusz... Ha a növényeknek több magyar neve is van.. 24 pelliónia III.) A névmutatóban azoknak a növényeknek. 38 csavarpálma XIX. sávos X.. 16 cryptobergia XVIII. 48 árnyékvirág IV.. a legel­ terjedtebbeket tüntetjük fel a névmutatóban... 4 lándzsarózsa. 34 és XVII.háromszínű XIII.. 46 kúszóka XXVII.XI. 16 dracéna. 24 korallvirág IX.függő XIII.. 28 . 8 ... 10 ..NÉVMUTATÓ (A római számok a színes táblákat. 20 kriptobergia XVIII. 58 fukszia II.. 54 bilbergia XVIII. királyXXV.. bogyócskás XV.. 28 .. 40 csipkeharaszt XI.. 42 pandanusz XIX. 26 keserűlevél XI.XXVI. 32 . szoba.... 58 mesevirág XI.. 32 maranta XXVIII. 14 indás kőtörőfű XII.v..... szoba. 56 hipoesztesz VI. 54 fészektőrózsa XVI... 14 afrikai ibolya XXIII. 56 lamprantusz I. 24 neoregélia XIII..újabb szokás szerint a latin nevét használjuk fonetikusan írva.tigris. kúszó XXVIII... 10 cinerária VII.csíkolt XV. 38 borostyán XXI... 22 filodendron. 10 begónia. 28 pahisztahisz XX.. levél. afelandra VI..... 6 ginura VII. az arab számok a képeket ismertető szövegoldalakat jelölik.. ampolna IV. 52 .

talpas levelű XXIX.. 8 rákvirág III.XXIV. 4 porcsin VIII. 26 .. 58 pletyka....... 34 és XVII. 4 vesszőkaktusz VIII. ezüst XXV. 50 ... 30 zöldike XII. 6 sarjika IX. terebélyes XXIX.piros XXIV.. 50 . 4 .. 12 varjúháj. 42 szingónium XXIX.nyíllevelű XXIX.. 50 pompás kutyatej I. 26 vízipálma.XXIV. tarkalevelű X.. 40 rafidofóra III......fehérvirágú XXIV. 8 rejtettvirág XVI. 52 pílea..zebra. 60 .. 12 szcindapszusz XX.. 18 viaszvirág II... 60 .tompa levelű XXV... 50 . 6 vízifukszia XII. 22 szanszeviéria V... bíbor. 36 rozmaring II. 50 . 18 pszeuderanthénium XIX..peperomia. 24 sztreptokarpusz XXIII. 60 szobafűpalka XI. 48 tigriske V.. 60 vrízea XIV.októberi I. 26 pizónia XXVIII. csüngő I.. csüngő XXIV.. 52 pistikevirág XII. 20 sefflera....

Nagy Éva Szakmailag ellenőrizte: Dr. 1988 Felelős vezető: Bede István vezérigazgató Felelős szerkesztő: D. IF 6059 . Budapest.HU ISSN 0324-3168 ISBN 963 11 5575 7 Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Felelős kiadó: Sziládi János igazgató Kossuth Nyomda (87.0579). Klincsek Pál A szöveget gondozta: Makai Judit Műszaki vezető: Szakálos Mihály Képszerkesztő: Árva Ilona Műszaki szerkesztő: Deák Ferencné Terjedelem: 2.76 (A/5) ív.

kiadás) Kígyók. kagylók (2. kiadás) Vadvirágok 2. darazsak (3. gumósok Szitakötők. kiadás) Tengeri állatok 2. Különös állatok Egyszervolt állatok Trópusi orchideák Lovak Kína kerti virágai Macskák Vízinövények Gombák 2. kiadás) Emberek (2. (4. kiadás) Háziállatok (3. kiadás) Vadvirágok 1. kiadás) Kövületek Kutyák (3. bokrok (3. kiadás) Lepkék (4. kiadás) Vadak (3. harasztok (2. hangyák. kiadás) Különös növények Kisemlősök (2. kiadás) Kaktuszok. (5. kiadás) Gombák (4. (2. (2. kiadás) Kultúrnövények 2. kiadás) Halak (3. Gyomnövények Egzotikus hüllők Szobanövények . kiadás) Fák. kiadás) Állatkerti madarak (2. kiadás) Csigák. hangyalesők Madarak 2. kiadás) Ásványok (2. zuzmók. kiadás) Legyek. pozsgások (2. méhek. békák (2..Ft A Búvár Zsebkönyvek eddig megjelent kötetei: Madarak 1. (3. kiadás) Gyógynövények Tengeri állatok 1(2. kiadás) Emberelődök Trópusi pillangók Kabócák. kiadás) Kultúrnövények 1. kiadás) Pókok. kiadás) Mohák. kiadás) Fűszernövények (2. kiadás) Gyümölcsök (3. kiadás) Állatkerti emlősök (3. kiadás) Ősállatok (3.38. skorpiók (3. kiadás) Bogarak (3. kiadás) Dísznövények (3. bodobácsok Ősnövények Havasi virágok Hagymások. kérészek. kiadás) Díszmadarak (3. Felhők (2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful