uredi pripomni zgodovina

išči

SLOVAR Naslovnica Najnovejša gesla Naključno geslo Gesla po abecedi @razvezani na Twitterju Gostujoče pero Teorija in praksa Ali veste, da ... PRISPEVAJTE Kako naj se lotim? Dodajte novo geslo Napišite nov članek Dopolnite star članek Razvezani jezik - kaj je to? Priobčitve Podobniki Pišite uredniku What is this?

Razvezani jezik - kaj je to?
Kaj je Razvezani jezik? Razvezani jezik je spletni slovar, ki ga lahko pišemo vsi. Brez delitve nalog, pretiranih napotkov in cenzure. Nastal je leta 2004 na zelniku Društva za domače raziskave, prostor pa je našel na domačem umetniškem strežniku Skylined. Sprva je bil namenjen frazeologiji, a se je izkazalo, da ga polnimo z raznorodnimi gesli in da pred nami v resnici nastaja prvi prosti slovar žive slovenščine! V osmih letih je prek 1400 anonimnih piscev prispevalo več kot 2900 gesel in 1700 člankov. Vabimo vas, da tudi vi prispevate svoje najljubše izraze z razlagami po vašem okusu! Kdo stoji za Razvezanim jezikom? Razvezani jezik je zasnovalo Društvo za domače raziskave, poganja ga WikkiTikkiTavi na strežniku Skylined, pri prvih korakih nam je svetoval ŠUSS. Razvezani jezik so decembra 2004 postavili na noge Milan Erič, Damijan Kracina, Alenka Pirman, Jani Pirnat, Luka Prinčič, Polona Tavčar, Darja Vuga in Jaka Železnikar. Danes po wikiju pospravlja, odgovarja na pošto in tvita v glavnem Alenka Pirman, wiki pa je pod nadzorom Marka Mrdjenovića in Luke Prinčiča, ki ga je tudi zgradil. Razvezanemu jeziku so utirali pot tudi rajnki Igor Pirman, Igor Zabel in Marko Zorko. Hvala jim! Kaj pa slovar v knjižni obliki? Decembra 2006 smo izdali prvi Razvezani snopič, elektronsko knjigo s 85 izbranimi in jezikovno urejenimi članki. Pri tem so sodelovale Inge Pangos, Alenka Pirman in Irena Woelle. Vsebino te e-knjige je ZRC SAZU vključil v Novo besedo, besedilni korpus slovenskega jezika. Oktobra 2007 smo natisnili knjigo s 170 članki in jih izdatno zabelili z ilustracijami. Knjigo so pripravili Vasja Lebarič, Alenka Pirman in Inge Pangos, izdali pa smo jo v sodelovanju z Buča d.o.o. Kdo je lastnik člankov? Vsebina slovarja Razvezani jezik je na voljo pod licenco Creative Commons priznanje avtorstva + deljenje pod istimi pogoji [1]. S prispevanjem v slovar se strinjate, da je vaš prispevek na voljo pod to licenco. Kot vir (avtorstvo / attribution) se v tem primeru navaja slovar Razvezani jezik oz. njegova wiki skupnost. Vsebine na wikiju Razvezani jezik torej lahko kopirate, predelujete, objavite ..., vendar morate vedno navesti vir. Če ste vsebine predelali (uredili, skrajšali, dopisali ...), morate svojo objavo deliti naprej pod istimi pogoji (t.j. pod licenco CC BY-SA). Če ste v dvomih, nam pišite (urednik afna razvezanijezik pika org). Kdo to plača?

Leta 2004 smo prejeli 540.000 SIT (2.235 EUR) od Ministrstva za kulturo (področje intermedijske umetnosti) in s tem postavili wiki, leta 2005 pa je Sektor za slovenski jezik taistega ministrstva podprl izid e-knjige v višini 100.000 SIT (417 EUR). Od takrat projekt financiramo izključno s prostovoljnim delom in s prihodki od prodaje tiskane knjige, ki smo jo izdali sami s pomočjo distribucijskega podjetja Buča. Še več? Kako naj se lotim? Kaj vse sodi v slovar? Pomembnejši mejniki in dogodki Unleashed Tongue (info in English)

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful