You are on page 1of 5

Elemente de geometrie fractala

-

Caracteristicile unui fractal -

Tipuri de fractali -

Profesor: Ghergu Cezar Elev: Pirnac Razvan

www.razzvan.info

Pagina 1

Mandelbrot a fost primul om de stiinta care si-a dedicat munca incercand sa "inteleaga matematic" aceste forme. cerc. puternic fragmentate. Formele fractale nu sunt o inventie a secolului 20. tratate ca si niste "monstri" matematici. "izgonite". Un bun exemplu de obiect fractal il gasim in bucatarie. daca ne incredem in etimologie. este de a furniza o descriere a Terrei (geo) si o masura (metron) a acestiea. Dar veti putea zice ca e puternic ramificata. ei existau inca de Pagina 2 www. In primul capitol din cartea "Les objects fractals" a lui Benoit Mandelbrot acesta explica etimologia cuvantului fractal. sau prismatica! Nu veti putea. In "Inventarea formelor" de Main Boutut acesta spunea: "Dand geometriei fractale sarcina de a modela aceste forme naturale uitate de geometria clasica. fragmentate. Este vorba de conopida (sau variatia ei americana. sa o "imblanzeasca" sa ii impuna anumite sabloane cu ajutorul carora sa o poata intelege. la ora de geometrie invatam despre linie.Introducere Fractalii sunt obiecte geometrice neuniforme. astronomia si alte stiinte exacte. care nu se supuneau regulilor "clasice". Aceste formule au fost insa ignorate. broccoli) Incercati sa o definiti ca fiind rotunda. cu propietatea ca o parte din respectivul obiect se aseamana foarte mult cu obiectul mare (sau privit de la o scara mai mare) In 1975 Mandelbrot introduce numele de fractal. Acum. toate parca semanand intre ele. patrat. Acesta provine din latinescul fractus care inseamna neregulat sau intrerupt. la scoala. (De ex "fulgul de nea" a lui Koch) in In matematica exista mai multe tipuri de fractali in functie de modul care sunt construiti. Mandelbrot nu face altceva decat sa readuca geometria in matca si la vocatia sa originala. si ca pe masura ce te uti mai atent descoperi noi detalii. teoreme peste teoreme. S-ar putea chiar spune ca geometria fractala este prima si singura geometrie demna de acest nume" Multi matematicieni inaintea lui Mandelbrot s-au aplecat asupra unor ecuatii/formule care produceau forme ciudate.razzvan. care. In antichitate filosofii si "matematicienii" vremii incercau sa abstractizeze natura. punct. fizica. noi ramificatii. demostratii abstracte. algebra. sau patrata. Dar toate acestea isi pierd complet semnificatia daca ne uitam pe geam si observam un copac Acesta nu abunda in linii drepte si unghiuri cu proportii bine definite. Din aceasta pornire au aparut geometria.info . sa-i prezica evolutia si sa o struneasca in folosul lui.

cum ar fi copacii sau sistemul vascular omenesc retin structura pe care au capatat-o in evolutia lor. linia reală (o linie dreaptă Euclidiană) este autosimilară. Ca si formatiunile noroase si focurile licarind. Mandelbrot a gasit in 1980 un principiu ce organizeaza un intreg univers de structuri asemanatoare cu intregul intr-o maniera neasteptata. Caracteristicile unui fractal Fractalul. Totuşi. nu toate obiectele autosimilare sunt fractali—de exemplu. ca obiect geometric. Printre obiectele naturale care aproximează fractalii până la un anumit nivel se numără norii. Abia cu aparitia calculatoarelor a fost posibila desenarea lor. fractalii sunt de obicei consideraţi ca fiind infinit complecşi (în termeni informali). Fractalii se afla peste tot in jurul nostru. Are dimensiunea Hausdorff mai mare decât dimensiunea topologică (deşi această cerinţă nu este îndeplinită de curbele Hilbert). Tipuri de fractali www..la inceput in jurul nostru dar nu am avut "puterea" sa ii reproducem. Deoarece par identici la orice nivel de magnificare. De exemplu. pentru cea mai "aratoasa" clasa de fractali sunt necesari ani de zile pentru a "afisa" o portiune relativ mica si saraca in detalii. Are o definiţie simplă şi recursivă. Este prea neregulat pentru a fi descris în limbaj geometric euclidian tradiţional. are în general următoarele caracteristici: Are o structură fină la scări arbitrar de mici. Este autosimilar (măcar aproximativ sau stochastic). Obiectele fractale nu isi schimba forma in mod semnificativ cand sunt observate la microscop. in timp ce altii. luand forma unui lant muntos sau se regasesc in unduirea liniei de tarm. lanţurile montane.razzvan. liniile de coastă şi fulgii de zăpadă. arcele de fulger. Conceptul matematic de fractal caracterizeaza obiecte cu o diversa gama de structura si care astfel reflecta principiul ierarhic de organizare. unii fractali sufera schimbari continue.info Pagina 3 . dar nu îndeplineşte celelalte caracteristici.

Noi ii dam indicatii in functie de literele intalnite in sirul nostru.razzvan. iar dintr-o celula de tip B se vor naste CACBCA. Eliminati mijlocul (zona va ramane alba) 3. Se spune ca dintr-o celula de tipul A se vor naste 3 celule ABA. rezultatul depinzand de imaginatia noastra.) www. Pornind de la o singura celula A si repetand procedeul de multe ori obtinem un sir de caractere pe care daca il reprezentam grafic obtinem niste fractali draguti. Luati un triunghi echilateral plin.Dupa aparitia termenului de fractal s-a produs o adevarata frenezie in explorarea diverselor fenomene din perspectiva fractalilor. etc) si metoda (elimina treimea medie si procedeaza la fel cu ce a ramas. Fractalul de mai sus surprinde acest aspect. Uniti mijlocul laturilor triungiului. etc) iar soft-ul ne arata rezultatul. Astfel veti imparti triunghiul mare in 4 triunghiuri mici. Privind o frunza de feriga reala observam cum ramificatiile principale seamana foarte mult cu cele secundare si tertiare. (In literatura se spune ca avem o broscuta care traseaza in urma ei o linie. linie. sunt programe specializate. O feriga care nu este chiar feriga.info Pagina 4 . L-systems incearca sa simuleze cresterea naturala a organismelor. unele foarte spectaculoase. De exemplu: 1. dar si gasirea celor mai spectaculosi si aratosi fractali. cerc. Iterated Function System (IFS) Sunt generati pornind de la o forma asupra careia aplicam in mod repetat acelasi procedeu. 2. Evident. Continuati la infinit acelasi procedeu pentru restul de 3 triunghiuri mici ramase si pentru noile triunghiuri generate Sunt numeroase forme. L-Systems Oarecum similari cu sistemele IFS din prisma imaginilor produse. carora le specificam forma initiala (triunghi.

Ca valoare de pornire folosim un punct din plan. in functie de puterea de calcul a sistemului nostru).info Pagina 5 . Se observa aparitia de noi si noi vartejuri la infinit www. Ceea ce obtinem in urma acestei "mici" ecuatii este un fractal de o complexitate si frumusete deosebita. In functie de rezultatul ecuatiei coloram punctul respectiv cu un cod de culoare. Setul Mandelbrot. Primul (si cel mai celebru) astfel de fractal este Ansamblul Mandelbrot descris de insusi cel care a introdus notiunea de fractal. Ecuatia lui este foarte simpla. mii de ori. Infinitatea de detalii te face uneori sa te pierzi tot explorand noi si noi zone.In dreapta este un copac obtinut cu un astfel de sistem. Fractali iterativi Acestia sunt probabil cel mai spectaculosi si aratosi fractali. Z=Z*Z+C. cel mai celebru fractal. Ei se obtin folosind o ecuatie matematica (de multe ori foarte simpla) pe care o iteram de multe ori (sute. O portiune marita.razzvan.