Poluarea Romaniei

Romania, locul trei la nivel mondial in privinta progresului in protectia mediului
Romania se situeaza pe locul trei la nivel mondial in clasamentul care ierahizeaza statele lumii in functie de progresele realizate la capitolul imbunatatirii politicilor de protectie a mediului inconjurator, potrivit datelor Indicele de Protectie a Mediului (EPI - Environmental Performance Index) la nivel mondial in anul 2011. Potrivit indicelui EPI, care masoara in principal controlul poluarii, asigurarea biodiversitatii si gestiunea resurselor naturale, Elvetia se afla pe primul loc, fiind urmata de Letonia, Norvegia, Luxemburg si Costa Rica, pe ultimele pozitii situandu-se Africa de Sud, Kazakhstan, Uzbekistan, Turkmenistan si Irak. Clasificarea statelor mai are in vedere si mortalitatea infantila, accesul la asistenta medicala si apa potabila, transmite agentia spaniola EFE, citata de Agerpres. Pe langa indicele EPI, a fost elaborat si un indice al tendintei politicilor ambientale, ce releva progresele facute de tarile lumii in ultimii 10 ani in privinta imbunatatirii politicilor de protectie a mediului. In acest clasament, Romania se afla pe pozitia a treia, inaintea sa situandu-se Letonia si Azerbaidjan, fiind urmata de Albania si Egipt. Pe ultimele locuri gasim Estonia, Bosnia-Hertegovina, Arabia Saudita, Kuwait si Rusia.

Romania, printre cele mai poluatoare state din Europa
Romania este mentionata printre tarile cele mai poluatoare raportat la marimea economiei, din Uniunea Europeana, alaturi de Bulgaria, Republica Ceha, Estonia

dat publicitatii joi.000 de locuitori avem aproximativ 2. Studiul. atunci Bulgaria. Italia. urmati de Marea Britanie. Potrivit calculelor. Romania.si Polonia. Daca se analizeaza aceste informatii pe baza unui alt criteriu. considera ca este totusi un indicator folositor pentru a ghida politicile UE in domeniul industrial. energetic si de mediu. Poluarea fonica afecteaza peste 60% din populatia oraselor mari din Romania Peste 60% din populatia oraselor mari din Romania este afectata de poluarea fonica. releva un raport al Agentiei Europene de Mediu. ceea ce inseamna ca pentru mai mult de . Romania si Spania. de 85%. potrivit firmei de audit in domeniul masurariilor acustice Enviro Consult. care analizeaza informatii din 2009 privind emisiile de dioxid de carbon.000 cele mai mari instalatii industriale din UE au cauzat pierderi legate de poluare in valoare de 102-169 miliarde de euro". "10. arata ca Germania si Polonia sunt cei mai mari poluatori industriali din UE. Bucurestiul fiind orasul cu procentul cel mai ridicat al locuitorilor expusi zgomotului. spre exemplu marimea economiei. scrie Novinite. Estonia. poluarea aerului de catre instalatiile industriale l-a costat pe fiecare european intre 200 si 300 de euro in 2009. in orasele cu peste 250. de rafinarii si otelarii. Majoritatea poluarii este provocata de marile centrale electrice si. Potrivit acestor date. Franta.9 milioane de persoane expuse la zgomot peste limita prevazuta in standardele de auditare . Desi Agentia admite ca aceste "pierderi" sunt o metoda imperfecta de masurare a pretului platit in termeni de sanatate a populatiei si deteriorare a mediului. intr-o masura mai mica. Polonia si Cehia sunt in topul clasamentului Agentiei. "La nivel national.

mult peste nivelul optim. . iar orasul din Romania cu cea mai mare pondere din populatie afectata de poluarea fonica este Bucurestiul. Persoanele care locuiesc in blocurile cu iesire la bulevarde si in apartamentele de la etajele inferioare sunt cele mai expuse. a declarat intr-un comunicat Bogdan Lazarovici. in orasele mari sunt zone in care zgomotul depaseste 80 de decibeli. de 50 de decibeli. citat de Mediafax.60% din populatie calitatea vietii este afectata considerabil de poluarea fonica". Astfel. director executiv si actionar al Enviro Consult.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful