P. 1
IEO Sample Paper 2 Class 4

IEO Sample Paper 2 Class 4

|Views: 61|Likes:
Published by Nilesh Gupta
IEO conducted by SOF... These papers will help you to practice for Exams.
IEO conducted by SOF... These papers will help you to practice for Exams.

More info:

Published by: Nilesh Gupta on Jan 30, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

09/28/2013

1.

Fill

the blank with suitable pronoun:

I asked my friend, “Will _______ help me with my work?”
A. He B. His C. Him D. They

2. Complete the sentence using

either of the reflexive pronoun:

Sheila said, "I will write this report _______."
A. Yourself B. Myself C. Itself D. Himself

3. Select adjective from the following

sentence:

Sandhya is wearing a pink shirt.
A. Sandhya B. Is C. Wearing D. Pink

4. Choose the correct superlative form of

the given adjective:

'Lazy'.
A. Lazier B. Very lazy C. Most lazy D. Laziest

5. Select the antonym of

the underlined adjective:

History is a very interesting subject.
A. Boring B. Useful C. Cheerful D. Exciting

6. Fill

the blank with appropriate adverb:

I have ________ any money.
A. Easy B. Hard C. Hardly

D. Easily

7. Fill

the blank with appropriate adverb:

She is a good dancer. She dances really ________.
A. Smoothly B. Bad C. Well D. Never

8. Fill

the blank with appropriate adverb:

The bride looked ________ beautiful.
A. Suddenly B. Rarely C. Happily D. Very

9. Look

at the picture and fill the blank with appropriate preposition:

The plane is _____ the clouds.

A. Below B. Above C. In D. On

10. Look

at the picture and fill the blank with appropriate preposition:

Ram drinks milk _____ a glass.

A. At B. On C. From D. Upon

11. Fill

in the correct preposition in the blank:

How long were you _____ the plane?

A. In B. On C. Over D. At

12. Select the correct article.

Some option may not require the use of an article:

Is Fred reading_____ exciting story?
A. A B. An C. The D. None of these.

13. Select which

article would come before the following noun:

'Elephant'
A. A B. An C. The D. None of these

14. Select the correct article.

Some option may not require the use of an article:

Sam is _____ University student.
A. A B. An C. The D. None of these

15. Fill

in the blank using conjunction (and/ but/ so/ because):

I like coffee ______ I don’t like tea.
A. And B. But C. So D. Because 16. Select the option

which uses conjunction at the right place

A. Because I ate four bananas I was hungry. B. I ate four bananas because I was hungry. C. I was hungry because I ate four bananas. D. None of these

17. Select an

appropriate conjunction to fill in the blank:

We played in the pool ______ it was dusk.
A. Till B. Unless C. And D. As

18. Punctuate the following

paragraph:

Do you think the Earth is land surrounded by water? You’re wrong. You know this is a water planet. It is the oceans which are the earth. The land masses are just barriers in between. Seas are not oceans, so don’t make that mistake. But seas do feed into oceans. It’s really all one big water body_________ It just has different names depending on which part of the land is closest to it.
A. (.) B. (,) C. (?) D. (!)

19. Punctuate the following

paragraph:

Jawahar Lal Nehru was born in Allahabad. He was the son of a lawyer. He was educated in England. __________ returned to India in 1912. He became the Prime Minister of India in 1947. He died in 1964.
A. He B. he. C. he! D. He,

20. From the following

options given, select the one which is correct:

A. ali invited suresh and anil on his birthday party. B. Ali invited suresh and anil on his birthday party C. Ali invited Suresh and Anil on his birthday party. D. ali invited Suresh and Anil on his birthday party. 21. From the following

options given, select the one which is correct:

A. Ragini studies in Nay Bharat school on Pusa road. B. ragini studies in nay bharat school on pusa Road C. ragini studies in nay bharat school on pusa road. D. Ragini studies in Nay Bharat School on Pusa road.

22. Select the synonym of

the word given below:

'Conversation'
A. Sing B. Talk C. Dance D. Walk

23. Select the synonym of

the word given below:

'Reply'
A. Answer B. Ask C. Question D. Interrogate

24. Select the synonym of

the word given below:

'Foe'
A. Enemy B. Well wisher C. Friend D. Pal

25. Select the prefix

that would be added to the word to make its antonym:

'Connect'
A. Mis B. Un C. Im D. Dis

26. Select the antonym of

the word given below:

'Deep'
A. Shallow B. Open C. Tall D. Long

27. Select the antonym of

the word given below:

'Accept'
A. Reject B. Agree C. Tiny D. Regard 28. Select the antonym of

the word given below:

'Buy'

A. Sell B. Purchase C. Get D. Acquire

29. Select the correct homophone.

'Prince William is next in line for the________'.
A. Throne B. Thrown C. Threw D. None of these

30. Select the correct option A. Gorilla B. Hamburger C. House D. Legs

31. Select the correct homophone.

'We need________ to make cake'.
A. Flower B. Flour C. Floor D. None of these

32. Rahul

lives in a hostel. His school is organizing an educational trip to Jaipur where they plan to visit places like Hawa Mahal, Jantar Mantar, etc. He wrote the following letter to his father, informing him and asking for money to take care of the trip expenses. Complete the letter with the choice given below: Room No. 23 Boys’ Hostel Springfields School New Delhi. . 2nd February 2012 Dear father, How are you? I am fine here; I hope you are fine too. Our school is organizing an educational trip to Jaipur. It will be an enriching experience for the students as they will visit various historical monuments in the city. We shall also be taken to important places like the Maharaja’s Palace, Amer Fort, Hawa Mahal, ________, etc. We shall be staying in a three star hotel. I request you to send me a sum of Rs. 3000 to take care of the trip, hotel and other expences on the way.

Please send it at the earliest. Regards to mom and love to Sneha. Yours lovingly, Rahul .
A. Lal qila B. Jantar Mantar C. Qutub Minar D. Hanging Gardens

33. Ram

Singh is going to Panipat on July 5th to attend his uncle’s marriage. He will not be able to attend school for two days. He wrote the following application to the Principal. Complete the application with the appropriate choice given below: The Principal DAV Public School Shalimar Bagh Delhi 4th July 20XX . The Respected Sir My Uncle is getting married on 5th July. . The marriage party will go to_______. I will be attending his marriage. So I will not be able to come to school on 5th July and 6th July. Kindly grant leave. Yours obediently Ram Singh Class IV. Roll No. 27.
A. Mumbai B. Delhi C. Panipat D. Rajkot

34. Read

the message below and complete the conversation that must have taken place:

Message Message for : Aanchal Who called : Sakshi Time : Noon Message: Sakshi called. It is her birthday on Sunday and she wanted to invite you to the same. It is at McDonalds at 4:00 p.m. Who took the message: Neha Neha : Hello! Sakshi: Hello! Is that_________? Neha: No, it’s her sister, Neha . May I know who is calling? Sakshi:HiNeha, I’m Sakshi, Aanchal’s friend. It’s my birthday this Sunday I wanted to invite Aanchal to it. Can you pass the message to her? Neha : I’ll do that. Neha: Thanks! Tell her that the party is at McDonalds at 4:00 pm. Neha: Ok, I’ll tell her that Bye!
A. Neha

B. Sakshi C. Aanchal D. None of these

35. Himani

is shifting to a new house in New Mumbai. They are throwing a house warming party and she wants to invite her friend Neeru for the same on 1 5th July. The party is in the morning. She writes the following letter to her friend inviting her. Complete the letter with the choice given below: 7th July 20XX Dear Neeru, You will be glad to know that we are after all shifting to a new house, 751,Akaash Apartments, New Mumbai .We are going to have a __________on15thJuly in the morning. I want you and your parents to be with us on this occasion. I am very eager to show you my own room. It will be a surprise for you. Please do come. Yours. Himali.
A. Dinner B. Lunch C. House warming party D. Birthday party

36. Imagine you

are Arun. It is your birthday the next week and you are hosting a party for your friends at your home in the evening at 5:30. Complete the following invitation to Neeraj with choice given below: 13th March 2012 25 Park Road Ashok Enclave, New Delhi-110005 Dear Neeraj, It is my birthday on Friday, 20th March. I am giving a party for __________. I am organizing many games. Mom is planning to cook our favorite dishes. We will play our favorite games. And it will be fun time for all the friends. Please do join us at 5:30 PM at my house. Arun.

A. You B. Them C. My friends D. Neighbours

37. Read

the passage given below and answer the question that follows:

Passage Water covers most of our planet. It can be found in oceans, lakes, and ponds, and in the ground itself. The cycle of

water from liquid to vapour to solid is called the water cycle. The water cycle is an exciting and continuous process, with no beginning or end. The water cycle is the movement of water in the environment by evaporation, condensation, and precipitation. The warm sun causes liquid water to evaporate (to change from a liquid into a gas or vapour) and rise up into the sky. The water vapours that are formed cool during evaporation. These cooled water vapours form clouds in the sky. The transformation of the vapour into clouds (that is, from a gas into a liquid) is condensation. Clouds can be a mass of water droplets and/or ice particles. When the clouds get heavy enough, the water falls back to the ground in the form of rain, snow, or hail. This is precipitation. Plants in our environment contain water in a liquid form. They release water vapour into the atmosphere. When plants do this it is called transpiration. Transpiration is a kind of evaporation.

Which of the following is the best example of precipitation?
A. Rain B. Clouds C. Evaporation D. Ice

38. Read

the passage given below and answer the question that follows:

Passage Coconut oil is used in India as cooking oil, hair oil, body oil and industrial oil. It accounts for 6 percent of the total vegetable oil pool in the country. Coconut oil is colourless to pale brownish yellow. It is extracted from dried coconut kernel. The oil is fluid as water under warm conditions but solidifies at cooler temperatures. It is neutral; in its effects on blood, fats and cholesterol. It is also an excellent hair oil. It prevents dandruff and keeps the skin soft and moist. In addition, the oil is extensively used in ice-creams, whipped cream, biscuits and similar products The word which means liquid is
A. Fluid B. Solidifies C. Kernel D. Extracted

39. Read

the passage given below and answer the question that follows:

Passage Most kinds of mammals live on the land. But few of them such as seals, walruses, whales and dolphins make their homes in the sea. Some of these animals can stay under water for long periods of time. But, like all mammals, they are air-breathers. They must come to the surface to breathe from time to time. Whales and dolphins look so much like fish that many people think they are fish. But they are mammals. Thay have hair, they are warm blooded and their babies drink milk from their mother’s breast. The dolphins and porpoises are really small whales. Most people can’t tell a dolphin and porpoise apart, but there is a way. The snout of a dolphin is beak like and it almost seems to be smiling. A porpoise has a rounded snout. Dolphins are also much more playful than porpoises. They often leap out of the water. Seals, sea lions and walruses belong to a second group of sea mammals. All these animals are called pinnipeds which mean ‘fin-foot’. Their fins are simply flattened feet.

These sea mammals are very different from the ones in the first group. Although they spend much of their time in the water, yet they are able to come on to the land and waddle about on their fin feet. Whales and dolphins can stay under water for long periods of time but
A. They must come to surface to breathe. B. Must drink salt water to breathe. C. Eat green sea plants to get their oxygen. D. None of the above

40. Read

the passage given below and answer the question that follows:

Passage Water covers most of our planet. It can be found in oceans, lakes, and ponds, and in the ground itself. The cycle of water from liquid to vapour to solid is called the water cycle. The water cycle is an exciting and continuous process, with no beginning or end. The water cycle is the movement of water in the environment by evaporation, condensation, and precipitation. The warm sun causes liquid water to evaporate (to change from a liquid into a gas or vapour) and rise up into the sky. The water vapours that are formed cool during evaporation. These cooled water vapours form clouds in the sky. The transformation of the vapour into clouds (that is, from a gas into a liquid) is condensation. Clouds can be a mass of water droplets and/or ice particles. When the clouds get heavy enough, the water falls back to the ground in the form of rain, snow, or hail. This is precipitation. Plants in our environment contain water in a liquid form. They release water vapour into the atmosphere. When plants do this it is called transpiration. Transpiration is a kind of evaporation. What are clouds?
A. Masses of condensed water formed B. Masses of condensed vapours. C. Masses of cotton balls. D. Masses of evaporated water.

by cooled water vapours.

41. Read

the story given below and answer the following question:

Passage Harris was riding a bicycle with his wife through Holland. The roads were stony, and the machine jumped a good deal. ‘Sit tight,’ said Harris, without turning his head. Mrs. Harris thought he said, ‘Jump off.’ Mrs. Harris did jump off; while Harris pedaled away hard, thinking that she was still behind him. At first she thought he was riding up the hill just to show off. She expected him to jump off when he reached the top of the hill, and lean in a careless and graceful manner against the bicycle, waiting for her. When she saw him pass the top of the hill and cycle rapidly down the other side, she was quite alarmed. She ran to the top of the hill and shouted, but he never turned his head. She watched him disappear into a wood a mile and a half away, and then sat down and cried. She had no money and she knew no Dutch. People passed, and seemed sorry for her. She tried to make them understand what had happened. They gathered that she had lost something, but could not grasp what. They took her to the nearest village, and found a policeman for her. From the signs she made, the policeman thought that some man had stolen her bicycle. They found a boy driving a lady’s bicycle about four miles away. They brought him to her in a cart, but as Mrs. Harris did not want either him or his bicycle, they let him go again. Meanwhile, Harris continued his ride with much enjoyment. It seems to him that he had suddenly become a stronger cyclist. “1 haven’t felt this machine so light for months. It’s this air, I think. It’s doing me good,” he said. Then he told

his wife not to be afraid, and he would show her how fast he could go. He sped merrily on for about five miles. Then, the feeling began to grow upon him that something was wrong. He stretched out his hand behind him and felt there was nothing there. He jumped, or rather fell off, and looked back up the road. It stretched white and straight and not a living soul could be seen on it. Harris was in a panic. He asked several people, but nobody could understand anything that he was saying except that he seemed to have lost a lady. A young man suggested the police station at the next town. Harris made his way there. The police gave him a piece of paper, and told him to write down a full description of his wife, together with the details of when and where he had lost her. He did not know where he had lost her- all he could tell them was the name of the village where he had his lunch. He knew he had her with him then, and they had started from there together. With the help of a hotel-keeper, who spoke a little English, the police were able to make out what he wanted. In the evening they brought her to him in a covered wagon, together with a bill of expenses. She was very angry! (Adapted from Three Men on the Bummel by Jerome K. Jerome) Tick the meaning the following word from the passage: 'Wagon'
A. To move from side to side B. A small bird with a long tail C. A vehicle on four wheels, usually pulled D. None of the above

by horses

42. Read

the story given below and answer the following question:

Passage The Giant had gone to visit his friend, The Cornish Ogre, and had stayed with him for seven years. So, every afternoon, on their way back from school, the children used to play in the Giant’s garden. It was a large lovely garden, with soft green grass. Here and there, over the grass stood beautiful flowers like stars, there were twelve peach trees that in the spring time broke out into delicate blossoms of pink and pearl, and in the autumn bore rich fruit. The birds sat on the trees and sang so sweetly that children used to stop their games in order to listen to them. “How happy we are here!” they cried to each other. When the Giant arrived he saw the children playing in the garden. “What are you doing here?” he cried in a very gruff voice and the children raw away. “My own garden is my own garden,” said the Giant. “Anyone can understand that, and I will allow nobody to play in it. but myself.” So he built a high wall all around it, and put up a notice-board saying, TRESPASSERS WILL BE PROSECUTED He was a very selfish Giant. The poor children now had nowhere to play. They tried to play on the road, but the road was very dusty and full of hard stones, and they did not like it. They used to wander round the high wall when their lessons were over, and talk about the beautiful garden inside. “How happy we were there,” they said to each other. Then the Spring came, and all over the country there were little blossoms and little birds. Only in the garden of the Selfish Giant it was still winter. The birds did not care to sing in it as there were no children, and the trees forgot to blossom. Once a beautiful flower put its head but from the grass, but when it saw the notice- board it was so sorry for the children that it slipped back into the ground again, and went off to sleep. Oscar Wilde

“How happy we are here!” they cried to each other. Who are they?
A. Children B. Giant and C. Trees D. Birds

his friend

43. Read

the story given below and answer the following question:

Passage The Giant had gone to visit his friend, The Cornish Ogre, and had stayed with him for seven years. So, every afternoon, on their way back from school, the children used to play in the Giant’s garden. It was a large lovely garden, with soft green grass. Here and there, over the grass stood beautiful flowers like stars, there were twelve peach trees that in the spring time broke out into delicate blossoms of pink and pearl, and in the autumn bore rich fruit. The birds sat on the trees and sang so sweetly that children used to stop their games in order to listen to them. “How happy we are here!” they cried to each other. When the Giant arrived he saw the children playing in the garden. “What are you doing here?” he cried in a very gruff voice and the children raw away. “My own garden is my own garden,” said the Giant. “Anyone can understand that, and I will allow nobody to play in it. but myself.” So he built a high wall all around it, and put up a notice-board saying, TRESPASSERS WILL BE PROSECUTED He was a very selfish Giant. The poor children now had nowhere to play. They tried to play on the road, but the road was very dusty and full of hard stones, and they did not like it. They used to wander round the high wall when their lessons were over, and talk about the beautiful garden inside. “How happy we were there,” they said to each other. Then the Spring came, and all over the country there were little blossoms and little birds. Only in the garden of the Selfish Giant it was still winter. The birds did not care to sing in it as there were no children, and the trees forgot to blossom. Once a beautiful flower put its head but from the grass, but when it saw the notice- board it was so sorry for the children that it slipped back into the ground again, and went off to sleep. Oscar Wilde Find word from the story that mean the Opposite of the following word: 'Soft'
A. Hard B. Beautiful C. Gentle D. Kind

44. Read

the story given below and answer the following question:

Passage A long time ago, when animals could talk, there lived in a forest four wise creatures -a hare, a jackal, an otter and a monkey. They were good friends, and every evening they would sit together in a forest glade to discuss the events of the day, exchange advice and make good resolutions. The hare was the noblest and wisest of the four. He believed in the

superiority of men and women, and was always telling his friends tales of human goodness and wisdom. One evening, when the moon rose in the sky, and those days the moon’s face was clear and unmarked, the hare looked up at it carefully and said, “Tomorrow good men will observe a fast, for I can see that it will be the middle of the month. They will eat no food before sunset, and during the day they will give alms to any beggar or holy man who may meet them. Let us promise to do the same. In that way, we can come a little closer to human beings in dignity and respect.” The others agreed, and then went their different ways. Next day, the otter got up, stretched himself, and was preparing to get his breakfast when he remembered the vow he had taken with his friends. “If I keep my word, how hungry I shall be by evening!” he thought. “I’d better make sure that there’s plenty to eat once the fast is over.” He set off towards the river. A fisherman had caught several large fish early that morning, and had buried them in the sand, planning to return for them later. The otter soon smelt them out. “A supper all ready for me,” he said to himself. “But since it’s a holy day, I mustn’t steal.” Instead he called out, “Does anyone own this fish?” There being no answer, the otter carried the fish off to his home, setting it aside for his evening meal. - Ruskin Bond (from The Hare in the Moon) The word ‘Resolutions’ means________
A. Small opening in a jungle B. Decisions C. Clothing, food or money given to poor people D. a main meal eaten in the evening.

45. Read

the poem given below and answer the question that follows:

Mary had a little lamb, Its fleece was white as snow. And everywhere that Mary went, The lamb was sure to go. It followed her to school one day, Which was against the rules, It made the children laugh and play, To see a lamb at school! And so the teacher turned him out, But still it lingered near, And waited patiently about, Till Mary did appear. And then it went to her and laid, His head upon her arm, As if he said, “I am not afraid, You’ll keep me from all harm.” “What makes the lamb love Mary so?”

The eager children cry--“Oh! Mary loves the lamb, you know,” The teacher did reply. “And you each gentle animal in confidence may bind, And make them follow at your call, If you are always kind!” (Sarah Joseph Hale) Why did the Lamb follow Mary around?
A. Because she loved him. B. Because she gave him food. C. Because he wanted to study in the school. D. Because she tied him to a rope and made him

follow her.

46. Read

the poem given below and answer the question that follows:

Where the pools are bright and deep Where the grey trout lies asleep; Up the river and o’er the lea, That’s the way for Billy and me. Where the blackbird sings the latest, Where the hawthorn blooms the sweetest Where the nestlings chirp and flee, That’s the way for Billy and me. Where the mower’s mow the cleanest, Where the hay lies thick and greenest, There to track the homeward bee, That’s the way for Billy and me. Where the hazel bank is steepest Where the shadow falls the deepest, Where the clustering nuts fall free, That’s the way for Billy and me... Find the word in the poem which mean the same as the following: 'A fish'
A. Trout B. Hay C. Nestlings D. Clustered

47. Two

sentences are given. Select which of the following sentence uses correct conjunction:

I am tall. My brother is short.
A. I am tall and my brother is short. B. I am tall therefore my brother is short C. I am tall or my brother is short.

D. I am

tall but my brother is short.

48. Fill

the correct form of the Verb ‘To Be’ from the choices given below:

His house used _______ on Elm Street but he doesn’t live there anymore.
A. To be B. Is C. Are D. Was

49. Two

sentences are given. Select which of the following sentence uses correct conjunction:

You worked hard. You stood first.
A. You worked hard and you stood first. B. You worked hard but you stood first. C. You worked hard hence you stood first. D. You worked hard because you stood first

50. Select the synonym of

the following words:

'Famous'
A. Great B. Wise C. Popular D. Winner

1. A 6. C 11. A 16. B 21. A 26. A 31. B 36. C 41. C 46. A

2. B 7. C 12. B 17. A 22. B 27. A 32. B 37. A 42. A 47. D

3. D 8. D 13. B 18. A 23. A 28. A 33. C 38. A 43. A 48. A

4. D 9. B 14. A 19. A 24. A 29. A 34. C 39. A 44. B 49. C

5. A 10. C 15. B 20. C 25. D 30. C 35. C 40. A 45. A 50. C

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->