P. 1
Fibre naturale artificiale si sintetice

Fibre naturale artificiale si sintetice

|Views: 840|Likes:
Published by Elisa Filip
Prezinta descrierea fibrelor naturale, artificiale si sintetice.
Prezinta descrierea fibrelor naturale, artificiale si sintetice.

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Elisa Filip on Jan 30, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/03/2014

pdf

text

original

Fibre naturale artificiale si sintetice

Filip Elisabeta Osoianu Petronela

. antistatizare etc. impaslit etc.Cele mai multe materiale textile utilizate de om mai ales pentru imbracaminte (tesuturi. ) sunt confectionate din fibre textile prin procedee mecanice de prelucrare: tesut. tricotaje etc. tricotat. . dupa o prealabila innobilare prin finisare: vopsire.

.  fibre sintetice – sunt cele fabricate din materii prime organice de sinteza. inul.). Reprezentantii mai importanti sunt matasea vascoza si matasea acetat. canepa. cele mai importante fiind fibrele poliamidice.Fibrele textile se impart dupa provenienta lor in:  fibre naturale – mai importante sunt cele proteice (lana si matasea naturala) si cele celulozice (bumbacul. poliesterice si poliacrilonitrilice. iuta etc.  fibre artificiale – denumite astfel intrucat sunt fabricate din materii prime organice naturale.

între fire se află un strat subţire de aer cu rol izolator. optim pentru piele. Aproape „respiră”. Caracteristicile avantajoase enumărate reesă din structura materialului. apoi să o transmită din nou. conform căreia sunt capabile să reţină umezeala excesivă. să o depoziteze.Fibre naturale Textilele realizate din fibre naturale dispun de acea calitate deosebită. . din acest motiv este deosebit de sănătos. Materialul natural poate compensa şi diferenţele de temperatură: protejează deopotrivă împotriva frigului şi a căldurii. Fibrele sunt formate din fire de mărime microscopică.

Fibrele sunt prelungiri epidermice celulare ale semintelor. În timpul arderii.uneori chiar 95-98 %. aceasta arde cu o flacara de scurta intensitate si miroase a frunze arse. fragmente mici de fibra se desprind si ard. în aer. vegetala extrasa din fructul plantei de bumbac. pâna la epuizare. . Fibrele de bumbac se obtin din capsulele plantei de bumbac. datorita curentilor de aer. polimerica. Când este aprinsa.Bumbacul Fibra de bumbac este monocelulara si contine intre 90-92 % celuloza. Bumbacul este o fibra naturala.in care se afla 2-6 seminte de care sunt legate fibrele. Cenusa ramasa este fina si sfarâmicioasa. Bumbacul este materie prima de baza pentru industria textila.

lana (parul de oaie) este superioara tuturor celorlalte categorii de fibre animale produse de epiderma si reprezinta 95-97 % din parul animal care se foloseste in industria textila. obtinându-se produse de calitate.      . reducerea tendintei de sifonare. stabilitatea dimensionala corespunzatoare. Introducerea fibrelor sintetice in compozitia tesaturilor tip lana ofera urmatoarele avantaje: marirea rezistentei la uzura. În ultimii ani se foloseste tot mai mult amestecul cu fire sintetice.Lâna Lana – fibra naturala animala Prin usorinta de a fi filata. pastrarea dungii si a formei dupa spalari repetate. Materia prima o reprezinta în primul rând lâna fina si semifina obtinuta de la oile merinos. tesuta sau finisata. . intretinerea usoara.

D. arde repede.P. Cenusa este usor farâmicioasa. ajungând în unele state sa fie înlocuita complet de fibrele sintetice. Aceasta este puternic concurata de fibrele sintetice. în general.Matasea Matasea naturala este o fibra cu componenta proteica. Matasea se stinge mai greu. Industria matasii este dezvoltata în statele cu traditii în cresterea viermilor de matase (China. miroase asmenea parului sau unghiei arse. obtinuta din gogosile (secretia) viermelui de matase si. Italia. Coreeana si Coreea . cu o flacara medie ca intensitate. R.

). Pentru elasticitate se adauga fibre elastomere (lycra etc. matase cuproamoniacala. care au o mare capacitate de alungire (se pot lungi de cinci-sase ori sub actiunea unei forte de intindere) si de revenire rapida la lungimea initiala .Fibre artificiale Fibrele artificiale obtinute prin modificarea polimerilor naturali sunt : viscoza. triacetat. acetat.

Vascoza Vascoza se mai numeste si reion sau matase artificiala. Fibrele de vascoza sunt mai hidrofile decat cele din bumbac. Aceasta este constituita din macromoleculele de celuloza aproape pura cu un grad de polimerizare mai mic decat al celulozei din bumbac si cu o rezistenta mecanica mai scazuta. .

Tesaturile de matase acetat sunt mai rezistente dar mai putin higroscopice decat cele din matase vascoza. Solventul se evapora si este recuperat. Mirosul este similar cu cel al talasului ars. Celuloza care arde face picaturi si lasa o cenusa grea. folosind acetatul de celuloza.Matasea acetat Matasea acetat este o fibra obtinuta din celuloza. cu o flacara licaritoare. Aceasta se foloseste la fabricarea unor materiale plastice. iar firul de acetat de celuloza coaguleaza si se intareste. Procedeul acetat realizeaza matasea acetat. . densa. Acetatul arde usor. iar tehnic este denumita acetat de celuloza. La noi in tara fibrele artificiale se fabrica prin procedeul vascoza la Braila. care nu poate fi stinsa cu usurinta. Solutia acestuia in acetona este supusa filarii la cald (uscata). Lupeni si Popesti-Leordeni.

sa fie solubil în solventi sau sa se topeasca fara descompunere. Sintetizarea lor a fost posibila doar atunci când cercetarea a relevat caracteristicile necesare unui polimer fiabil: sa fie filiform (adica fara ramificari sau reticuli ai catenelor). .Fibre sintetice O ramura mai recenta a fibrelor chimice care s-a dezvoltat în ultimi 40 de ani într-un ritm extraordinar o reprezinta fibrele sintetice. sa poata fi orientat si cristalizat. sa aiba o masa moleculara potrivita. Aceste fibre sunt rodul dezvoltari uneia dintre cele mai moderne ramuri ale chimiei: chimia polimerilor.

efecte de scamosare(pilling). mai recent. Exista însa si proprietati nesatisfacatoare: absorbtie de umiditate scazuta.Fibrele sintetice au unele proprietati superioare celor naturale printre care: rezistenta mecanica foarte buna. la procedeele de filare cunoscute s-au adaugat altele noi: filarea din topitura si. colorabilitate mai dificila. Odata cu aparitia unor noi tipuri de fibre sintetice. filarea din semitopitura etc . rezistenta chimica excelenta. rezistenta la molii si la putrezire. rezistenta la temperaturi mari etc. încarcare electrostatica mare. Fibrelor sintetice li se pot conferi proprietati pe care nu le au cele naturale: neinflamabilitate. filarea din suspensie.

alterneaza cu portiuni de catene hidrocarbonate nepolare si hidrofobe. . asemanator cu structura fibrelor proteinelor.Fibre poliamidice Acestea sunt constituite din macromolecule filiforme (fara catene laterale) in care grupele amidice. care sunt polare si hidrofile.

Nylon-ul este o poliamida obtinuta din petrol. Daca se poate mentine flacara pe nylon-ul care arde. Fibrele de nailon sunt rezistente si mult mai rezistente decat matasea si relativ insensibile la umezeala si mucegai. Nylon-ul se topeste si apoi arde rapid. .Nylon Aceste fibre sunt folosite pentru obtinerea articolelor turnate. a textilelor si a suturilor medicale. se simte un miros de plastic ars. daca flacara ramâne pe fibra topita.

este posibilă şi filarea directă din soluţie prin procedeul de polimerizare continuă în solvenţi. . produs petrochimic. amoniac şi oxigen prin procedeul Sohio) care poate fi filat în filamente prin procedee de filare din soluţie în varianta uscată sau umedă.Poliacrilonitril Polimer obţinut prin polimerizarea acrilonitrilului (monomer obţinut din propenă.

sifonare.2 etandiol. Acest tip de fibre au caracter puternic hidrofob si sunt rezistente la lumina. Poliesterul este un polimer obtinut dintr-un amestec de carbune.caldura. Fumul de la poliesterul ars este negru. Dacron) care rezulta prin poliestificarea (cu eliminare de apa) a acidului tereftalic cu 1. apa si produse petroliere.Fibre poliesterice Acestea au ca reprezentant important Terilena (Terom. Poliesterul se topeste si arde în acelasi timp. însotit de un miros dulceag. generând arsuri. . se lipeste inclusiv de pielea omului. topitura si cenusa pot sa adere repede la orice suprafata.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->