Radiatiile electromagnetice

cu o viteza care depinde de permitivitatea si permeabilitatea mediului. . radiatie ondulatorie.Definitie: *Radiatiile electromagnetice reprezinta emisia si propagarea in spatiu a unor particule. * Campul electromagnetic este un camp rotativ si se propaga sub forma de unde electromagnetice. acestea fiind insotite de un transport de energie. radiatie corpusculara si unde.

. * Acesta a observat astfel ca orice corp parcurs de un curent electric genereaza camp magnetic si de aici a rezultat ca orice câmp electric genereaza un camp magnetic.* In 1819. fizicianul danez Hans Christian Oersted a descoperit ca un ac magnetic (similar cu cel al busolei) poate fi deviat cu ajutorul unui conductor conectat la o sursa de tensiune electrica.

fizicianul englez Michael Faraday a obtinut un nou rezultat: un camp magnetic variabil genereaza un camp electric (inductie electromagnetica) . fara ca aceasta sa fie conectata la o sursa de tensiune electrica. * Acesta a observat că un curent electric poate fi indus intr-o sarma. *Lui Faraday i-a luat 11 ani pentru a obtine acest rezultat.* In 1831. . miscarea discului dinamului creeind curentul necesar aprinderii becului. *Principiul este si azi folosit in cazul dinamului pentru farul de lumina al unei biciclete. cu ajutorul caruia astazi este creat curentul electric.

ci si de a fi receptionate. a demonstrat existenta undelor electromagnetice in 1861. *Hertz a demonstrat ca undele au capacitatea nu numai de a fi transmise in spaţiu. *Fizicianul german Heinrich Hertz a reusit sa produca unde electromagnetice in 1888.*Fizicianul scotian James Maxwell este cel care. construind un oscilator cu putere de transmitere a undelor radio. . cu ajutorul unui set de ecuatii.

.*Puterea campului electromagnetic se masoara cu un aparat cu senzor magnetic denumit gaussmetru (teslametru). *Campul magnetic este caracterizat de doi parametri: puterea campului si densitatea fluxului. raportat la suprafata prin care se propaga unda. * Densitatea fluxului reprezinta produsul dintre intensitatea campului electric si a campului magnetic (puterea undei).

*Cuptoarele cu microunde. *Televizoarele. . *Calculatoarele. etc. *Telefoanele mobile. *Aparatele de uz casnic.Generatoare de undele electromagnetice: *Emitatoarele de unde radio si tv. *Liniile de inalta tensiune.

radiatii infrarosii -> propagarea radiatiilor infrarosii nu este influentata de atmosfera viciata de praf. -> Soarele emite in mod continuu radiatii ultraviolete. se propaga in linie dreapta si cu viteza finita.radiatii vizibile -> reprezinta lumina pe care retina ochiului o sesizeaza avand de multe ori culori diferite.radiatii ultraviolete (aceste radiatii sunt alcatuite din fotoni electronici) . -> se identifica cu ajutorul lampilor cu vapori de mercur in care se produc descarcari electrice.radiatii termice. Radiatii care apar datorita absorbtiei si emisiei de energie care are loc la nivelul invelisului electronic al atomului: . fum. etc. care se impart in: . .> sunt invizibile pentru ochiul uman. .radiatii hertiene -> cunoscute si sub denumirea de unde radio.Radiatiile electromagnetice se impart in patru categorii: 1. avand proprietatea de a se reflecta atunci cand intalnesc obiecte sau obstacole in calea lor) . . ceata.

2. Radiatii care apar. protoni si ioni pozitivi) .radiatii canal (alcatuite din sarcini electrice pozitive.radiatii catodice ( alcatuite din sarcini electrice negative. ioni pozitivi si protoni) . electroni si ioni negativi ) .radiatii anodice (alcatuite din sarcini electrice pozitive. in urma unor procese de descompunere a atomului in partile sale componente prin descarcari electrice in gaze: .

Radiatii care apar prin dezintegrare nucleara radioactiva: . 4.radiatii X (sau Rontgen) -> radiatiile X sau Rontgen sunt alcatuite din fotoni nucleari care formeaza radiatia moale si dura nucleara. . forta dura. alfa -> sunt formate din pozitroni care au sarcina electrica pozitiva. forta moale si fotoni nucleari. Radiatii care apar datorita absorbtiei de electroni de catre atomii unui solid si franati in interiorul acestuia si emisia de energie care are loc la nivelul nucleului atomic: . gama -> sunt compuse din neutrini.radiatii nucleare radioactive beta -> sunt alcatuite din electroni care au sarcina electrica negativa.3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful