STRATEGIA DE RELATII PUBLICE

SUMAR

1. 2.

Relatiile publice – despre ce este vorba? Strategia de relatii publice în sfera privata a. Cercetarea b. Planificarea – luarea deciziilor c. Actiunea – implementarea planului de relatii publice d. Evaluarea e. Utilizari strategice ale relatiilor publice Sfera publica – relatiile publice guvernamentale a. Diferente fata de relatiile publice din sectorul privat b. Patru abordari strategice fundamentale ale relatiilor publice guvernamentale c. Etapele strategiei de relatii publice d. Reguli de baza în dialogul cu media

3.

.

Harwood L.1. Aceste principii calauzitoare sunt sintetizate în câteva cuvinte cheie care apar în majoritatea definitiilor care au fost date domeniului: . care sa va ghideze în orice activitate de acest tip. bazata pe o activitate continua si sistematica. simpatia si sprijinul acelora cu care au relatii în prezent sau vor avea în viitor” (International Public Relations Association). Childs a introdus. Aceste definitii nu trebuie sa fie pentru dumneavoastra un prilej de dezbatere teoretica. ci terenul unde puteti identifica principiile de baza ale oricarei activitati de relatii publice. „Efortul constient. RELATIILE PUBLICE – DESPRE CE ESTE VORBA? „Relatiile publice reprezinta o functie principala a conducerii. în 1930. în interesul publicului. planificat si sustinut de realizare si mentinere a întelegerii reciproce dintre o organizatie si oamenii cu care vine în contact” (Institutul Britanic pentru Opinia Publica). o idee care abia astazi functioneaza ca un imperativ – functia de baza a relatiilor publice este „sa schimbe sau sa ajusteze. cu ajutorul carora institutiile cauta sa obtina întelegerea. acele aspecte ale personalului nostru sau ale comportamentelor companiei noastre care au o semnificatie sociala”.

indiferent de profilul activitatii. ci sa serveasca. veti fi în situatia organizatiilor care se lasa surprinse de diverse crize pentru ca se limiteaza doar sa reactioneze la ceea ce li se întâmpla si nu înteleg ca. ? Interesul public. personalul si în organizatie în ansamblul ei se va traduce în capital de simpatie si sprijin fata de actiunile organizatiei si. . nu sa li se vânda. În urma activitatii de relatii publice. Activitatea de relatii publice presupune alinierea intereselor proprii ale organizatiei la interesele si problemele publicului relevant pentru ea. Altfel. organizat. sustinut. planificat. Indiferent daca strategiile sunt de lunga durata sau pe perioade limitate. în ? munca de relatii publice trebuie sa se desfasoare sistematic. Totul. de asa numita „generatie X” de consumatori care. tot ce întreprindeti trebuie planificat. pentru organizatiile profit. în capitalul financiar de care au atâta nevoie. Este vorba. dupa un plan bine pus la punct. mai ales. vor sa li se explice. ? Încredere. organizatiile pot ajunge la un numar din ce în ce mai mare de consumatori care resping mesajele publicitare. si interesul public. de scopul urmarit. ne spun cercetatorii. capitalul de încredere este fundamental.6 Strategia de Relatii Publice ? Efort constient. care sa duca la îndeplinirea obiectivelor de imagine ale organizatiei. Orice activitate de relatii ? publice trebuie nu doar sa obtina beneficii pentru o organizatie. Capitalul de încredere în produsele / ? serviciile. în acelasi timp.

? activitatea de relatii publice analizeaza atitudinile publicului. ? Modalitatea de a face relatii publice într-o / ? pentru o organizatie difera destul de mult. de exemplu). pe care. Ca functie a conducerii. Diferentele sunt cauzate de interesul si obiectivele specifice. prin statutul lor. aceste organizatii le servesc. vom structura lucrarea de fata pe doua sectiuni . Pornind de aici.Strategia de Relatii Publice 7 ? Functie de conducere. în functie de tipul de organizatie.strategia de relatii publice în sfera privata (1) si în cea publica (2) . . stabileste programe de comunicare menite sa câstige întelegerea si acceptarea publicului.astfel încât sa avem o imagine cât mai limpede despre ceea ce însemna strategia de relatii publice. Din acest motiv. strategiile care se adopta sunt si ele diferite. Într-un fel vor fi concepute strategiile de relatii publice pentru o organizatie din sectorul privat (profit sau nonprofit) si în altul pentru o organizatie publica (institutia guvernamentala.

2. si a actiunilor de relatii publice care vor fi îndeplinite. alocarea resurselor disponibile. b. Cercetarea a. d. b. alegerea celor mai potrivite mijloace de comunicare în masa. segmentarea publicului organizatiei. 2. cercetarea publicului organizatiei si a mediului acesteia. STRATEGIA DE RELATII PUBLICE ÎN SFERA PRIVATA Strategia de relatii publice se contureaza ca un complex de activitati care cuprinde: 1. pentru a ajunge la fiecare dintre segmentele de public. stabilirea obiectivelor de comunicare pentru fiecare dintre aceste categorii de public si a modalitatilor de evaluare a atingerii lor. stabilirea calendarului de activitati si a responsabililor pentru realizarea lor. . c. Planificarea – luarea deciziilor a.

evaluarea îndeplinirii actiunilor de relatii publice si a atingerii obiectivelor de comunicare.Strategia de Relatii Publice 9 3. formata din angajati din diferite departamente. Aceasta analiza a mediului trebuie sa fie realizata în mod continuu. mai întâi. 4.cercetarea punctelor tari si a punctelor slabe ale companiei/produsului în raport cu oportunitatile si amenintarile din mediul extern. O modalitate de a realiza continuu aceasta cercetare este organizarea unei „echipe de anticipare a problemelor”. care sa se .implementarea planului de relatii publice Evaluarea a. modificarea / adaptarea planului de comunicare la noua situatie. astfel încât sa va permita sa anticipati si sa va pregatiti pentru evenimentele care pot sa afecteze în viitor organizatia. Care sunt cele mai semnificative puncte tari si puncte slabe (ale firmei/produsului/marcii dumneavoastra). b. Cercetarea Pentru o planificare strategica a relatiilor publice trebuie sa cercetati. urmatoarele probleme: 1. Actiunea . oportunitati si amenintari (ale mediului în care se afla) ? Este ceea ce se numeste analiza SWOT . asa cum s-a conturat ea în urma evaluarii.

Care sunt cele mai importante categorii de public ale companiei? Dupa realizarea analizei SWOT. o care nu scriu deloc despre organizatie. angajati. o care fac relatari neutre. investitori etc. o care fac relatari pozitive. .10 Strategia de Relatii Publice întâlneasca regulat si sa discute ce noi probleme au aparut în activitatea lor si ce ar putea afecta organizatia. Baza de date poate identifica acea minoritate extrem de importanta care reprezinta sursa celor mai multe probleme si a celor mai multe satisfactii ale organizatiei. Al doilea pas – o segmentare dupa comportament. Veti ajunge la formarea unei baze de date de un real folos pentru viitoarele activitati de relatii publice. 2. o utilizatori sporadici. este foarte important sa identificati categoriile de public si sa le clasificati în functie de importanta lor pentru companie. Exemplu: ? clienti ? o neutilizatori (care nu folosesc ei însisi produsele/serviciile companiei). ? reporteri ? o care fac relatari negative despre organizatie. Primul pas – o clasificare generala: clienti. o utilizatori fideli.

În timpul oricarei sedinte. descriindu-i în termeni calitativi. este o functionara de 35 de ani. nu-i asa? . vârsta.2 copii). puteti segmenta publicul dupa criterii demografice (sex. stare civila. Atentie! Aceste date nu trebuie sa ramâna niste cifre sterile (care va vor spune. ?? 20% dintre jurnalisti asigura 80% din mediatizarea companiei. venituri sau regiune geografica etc. N-au avut o idee rea. Daca nu puteti realiza o baza de date a comportamentelor.Strategia de Relatii Publice 11 Stiati ca… de obicei: ?? 80% din vânzari provin de la 20% din clienti. a dat chiar un nume consumatorului sau tinta? Se numeste Tracy Jones. stil de viata etc. de exemplu. Stiati ca? Producatorul american de ceai. educatie.) sau psihografice (opinii. Celestial Seasoning. ca un membru obisnuit al publicului tinta are 2. careia îi place sa se relaxeze seara bând o cana fierbinte de ceai. ?? 20% dintre actionari detin 80% din companie. aducându-i la viata pe membrii publicului. când se ia o decizie.). angajatii se întreaba : „Ce ar spune Tracy Jones?” sau „I-ar placea asta lui Tracy Jones?”. ci trebuie însufletite.

pe rând. trebuie sa va puneti urmatoarele întrebari. Care sunt cele mai importante (stringente) nevoi ale fiecarui public tinta. ? . jucând. De exemplu: ? sporirea notorietatii unui produs la o anumita ? categorie de public. Care sunt obiectivele de comunicare pentru fiecare dintre categoriile de public tinta identificate în urma cercetarii? Obiectivele de comunicare trebuie sa contina 3 elemente: 1. O intentie: ceea ce vreti sa realizati si categoriile de public pe care le aveti în vedere. carora compania poate sa le raspunda? Pentru a identifica aceste nevoi. rolul: ? Clientului: De ce sa cumpar de la compania X? ? ? Angajatului: De ce sa lucrez pentru compania X? ? ? Comunitatii de investitori: De ce ar fi compania X ? o buna investitie pe termen lung pentru mine? ? Comunitatii locale si publicului în general: De ce ? ar fi compania X un bun de valoare pentru comunitatea si pentru tara mea? Planificarea – luarea deciziilor Planul de comunicare îl realizati raspunzând la urmatoarele întrebari: A.12 Strategia de Relatii Publice 3. ? cresterea duratei de consum la consumatorii fideli.

Un procentaj: trebuie sa exprimati întotdeauna obiectul în termeni masurabili. Care este „reteaua personala de mijloace de comunicare în masa” a membrului tipic dintr-un grup tinta? Aceasta înseamna dezvoltarea unui „plan de media” pentru fiecare grup tinta. trasaturile pietei etc. actiunile concurentei. De exemplu: ? vreau sa sporesc notorietatea marcii de la 30% la ? 50% la tinerii cu vârste între 15-25 de ani. constrâgerile financiare. B. Definirea obiectivelor de comunicare reprezinta o conditie indispensabila pentru masurarea eficientei campaniei de relatii publice. Fixarea obiectivelor de comunicare nu este o sarcina usoara.Strategia de Relatii Publice 13 ? atragerea unei noi generatii de consumatori. Un termen: acesta variaza în functie de obiectiv. De exemplu: ? vreau sa sporesc notorietatea marcii de la 30% la ? 50% la tinerii cu vârste între 15-25 de ani în urmatoarele sase luni. ? ? câstigarea încrederii consumatorilor etc. ? 2. pentru ca trebuie sa tina cont de o multime de factori: celelalte elemente ale mixului de marketing. prin care sa fie atinse obiectivele de comunicare deja fixate. 3. Cercetarea este cea care joaca un . ? ? transformarea unui dezavantaj într-un avantaj.

nu sa le-o bagati pe gât. fara a tine seama de ceea ce vor ei. astfel. Stiati ca… Oamenii sunt mai receptivi la ofertele de ipoteci lunea dimineata? ? Nu fiti comozi! ? ? Nu folositi anumite metode doar pentru ca le-ati ? mai folosit sau pentru ca „asa se face”. saptamâna. câteodata. mai întâi. . Se va sti. În urma analizelor facute. ? Analizati-va bine grupurile tinta si ? selectati mijloacele de comunicare în masa din perspectiva lor. ? Cercetati. Trebuie sa faceti informatia disponibila grupurilor tinta într-o maniera prietenoasa. care au mers bine în trecut si cu care m-am obisnuit” s-ar putea sa va coste. ? Comoditatea se plateste si. Gândirea de tip – „aleg segmente media încercate. daca ele se potrivesc si ? publicului dumneavoastra si daca nu exista altele mai bune sub raport impact – cheltuieli. cercetatorul va putea sti când – în perioada unui an. luna.14 Strategia de Relatii Publice rol important în identificarea „retelei personale de media” a membrului celui mai reprezentativ al fiecarui public tinta. pretul este ? cam usturator. Iar asta pentru ca scopul dumneavoastra este sa mentineti o relatie buna. ce combinatie de mijloace de comunicare în masa poate fi folosita pentru a comunica cu diversele categorii de public în momentele si în locurile în care ele va acorda atentie. zi – si unde ar fi reprezentantul publicului tinta cel mai receptiv la mesajul dumneavoastra.

cât si la alte persoane care vor fi implicate (de exemplu: lideri de opinie intervievati. conceperea si evaluarea ei). Festivaluri Interviuri Linii fierbinti Mostre Muzee Petreceri Premii Spectacole în aer liber Turnee Care sunt resursele disponibile pentru realizarea întregului program de relatii publice? Trebuie sa aveti în vedere resursele materiale si umane disponibile atât pentru implementarea propriu-zisa a strategiei. . C. participantii la concursurile organizate. concursuri Concursuri radiofonice (cu întrebari despre marca) Dineuri Demonstratii ale calitatilor produsului Expozitii Fan cluburi D. o lista a celor mai folosite tactici în strategiile de relatii publice: Publicarea de carti Competitii. cât si pentru celelalte componente ale sale (cercetarea. în continuare. ziaristii invitati la un dineu etc. sa va gânditi atât la echipele cu care o sa lucrati.).Strategia de Relatii Publice 15 constanta si de durata cu ei. nu doar sa transferati informatii. Care sunt actiunile de relatii publice care vor avea loc? Iata. Când stabiliti resursele umane.

? aveti grija ca invitatii importanti sa fie disponibili ? la data respectiva. Retineti! Ca sa nu aveti probleme. ? aveti grija sa nu intre în conflict cu alte ? evenimente locale. atingerea obiectivelor fixate si succesul campaniei de relatii publice. Ele sunt coordonatoarele echipelor de lucru. în implementarea strategiei. ? încercati o posibila suprapunere cu evenimente ? istorice (Canalul Pro TV si-a ales foarte bine ziua . cât si pentru organizatie. atât pentru societate. Cine sunt responsabilii ? Stabiliti care sunt acele persoane care vor purta responsabilitatea realizarii fiecarei sarcini si de care va depinde. încercati sa tineti cont de urmatoarele lucruri atunci când planificati evenimentele: Data: ? stabiliti un avans de timp suficient. în cele din urma. Care este calendarul de activitati? Fixati termenele în care trebuie sa se încadreze fiecare dintre actiunile de relatii publice. este bine sa existe câte un responsabil pentru fiecare actiune de relatii publice. ? ? selectati data evenimentelor astfel încât sa fie cât ? mai avantajoasa. F. datele la care vor avea loc evenimente de relatii publice si stabiliti ordinea desfasurarii lor.16 Strategia de Relatii Publice E. iar.

ziua nationala a Timpul si Locul: ? stabiliti începutului evenimentului. cel mai bine este sa ascultam marturiile unui specialist implicat direct în conceperea si organizarea unui astfel de eveniment.) Actiunea (implementarea planului de relatii publice) Dupa ce a fost facuta planificarea si toate detaliile au fost puse la punct. am început sa elaboram ideea. Avea loc înaintea depunerii oricaror eforturi de publicitate si vânzare. Ca sa aveti o imagine despre ceea ce înseamna organizarea unei activitati de relatii publice. Decembrie.1 României). iar coordonatorii lor. Fiecare echipa se va ocupa de îndeplinirea sarcinilor pentru care a fost formata.Strategia de Relatii Publice 17 lansarii . un concurs. L-am . Este vorba despre evenimentul de lansare pe piata SUA a unui nou sampon – Agree de la Johnson & Johnson „Ni s-a spus ca evenimentul nostru de promovare trebuia sa deschida întreaga campanie de introducere pe piata a noului produs. responsabilii pentru fiecare actiune de relatii publice. nu va ramâne decât sa va suflecati mânecile si sa treceti la treaba. un maraton etc. la datele si în termenele dinainte fixate. ? ? evitati conflictele datorate traficului sau altor ? probleme sociale (o greva pe strazile orasului ar putea afecta serios un eveniment pe care si dumneavoastra ati planuit sa-l organizati în strada –un concert. Dupa câteva sedinte de creatie. vor avea grija ca pasii care trebuie urmati sa fie facuti bine.

Peter a mai sugerat ca evenimentul sa aiba loc la “New York. printre dansatorii pe care am reusit sa punem mâna. costumate si coafate corespunzator. asa ca nu neam facut. Intentionam sa invitam un mare grup de celebritati de la Hollywood. succesoarea vechiului restaurant Toots Shor. Era spatiu destul pentru multimea de oameni pe care speram sa-i adunam. dar cu siguranta unul de staruri. ceva care sa implice parul sau anumite coafuri. mai ales pe cei recunoscuti pentru talentul lor de dansatori. Nu cred ca mai este cazul sa spun ca speram sa atragem o mare parte a presei scrise. fiind. A costat scump. Yvonne De Carlo. dar a fost chiar entuziasmat. se numarau Ruby Keeler. Virginia Mayo. dar coordonatorii nostri de la Johnson ne-au spus sa nu ne facem probleme în privinta banilor. bineînteles. Gloria Dehaven. Bob Fosse si George Murphy – un grup în genere de vârsta medie. propunând un spectacol numit „60 de ani de par dansant”. New York”. Nu doar ca îl interesa. Mai multe perechi urmau sa prezinte dansurile specifice fiecarei epoci. cel putin nu tot timpul. dar si directori de magazine si lanturi de magazine de renume. Peter Lawford.18 Strategia de Relatii Publice întrebat pe coregraful Peter Gennaro daca l-ar interesa sa creeze un spectacol de dans –bineînteles. Entuziasmul crestea pe masura ce ziua cea mare se apropia. Ginger Rogers a fost de acord sa fie prezentatoare si. Alice Faye. în care urma sa fie vândut Agree. Alexis Smith. Pregatirile preliminare au mers ca pe apa. Ne-a cizelat imediat ideea. o faimoasa discoteca a anilor `70. ci de un adevarat . radioului si televiziunii. Nu era vorba doar de un alt eveniment de promovare al unui nou produs.

? . scrisori si memorandumuri de la diferiti reprezentanti ai firmei Johnson în Racine. Cam pe la trei si jumatate. dar muzica a continuat sa cânte si multi dintre invitati au început sa danseze doar pentru a se distra. Mediatizarea pe care au facut-o radioul si televiziunea a fost imensa. ? ? evaluarea gradului de integrare si a modului de ? functionare a echipelor de relatii publice.Strategia de Relatii Publice 19 eveniment monden. în care-si exprimau multumirile”. ? ? evaluarea reprezentarilor publicului tinta. participau nu doar pentru bani. ? evaluarea imaginii reflectate în mass media. ? evaluarea procesului de comunicare. Evenimentul a început la prânz si a durat cinci ore. Circa 300 de reprezentanti ai mass-media fusesera atrasi de eveniment si am stiut ca vom avea o mediatizare incredibila. Veti masura acum efectele procesului de comunicare. Evaluarea Evaluarea este etapa în care veti culege (sau nu) roadele. Le facea placere sa execute acele dansuri vechi si sa retraiasca amintirile unor zile trecute. Eram bombardati cu telefoane. la mai multe niveluri: ? evaluarea nivelului de îndeplinire a obiectivelor ? programului. Starurile mai în vârsta ale cinematografiei. partea formala a programului a luat sfârsit. ci pentru ca simteau ca acest spectacol va fi distractiv. pe care le reunisem. O simteam în atmosfera.

pentru evaluarea modificarilor reprezentarilor publicului despre produsul/organizatia dumneavoastra. ca metode calitative. care va concepe instrumentele de cercetare cele mai profesioniste si dispune si de personalul calificat. Multi oameni de afaceri au înteles ca stirile despre un nou produs trebuie sa preceada aparitia reclamelor. care cer sa fie mânuite de catre profesionisti. fiti în pas cu timpul si înaintea reclamei – când prima reclama . probabil. Utilizari strategice ale relatiilor publice Pentru a veni în sprijinul nevoii de idei pe care o are fiecare specialist din acest domeniu. de exemplu. ca metode cantitative. trebuie sa folositi metode de cercetare mai sofisticate. este recomandabil sa apelati la o firma de cercetare. va dati seama. De aceea. Printre mijloacele de evaluare cele mai des folosite în activitatea de relatii publice se numara: focus-grupurile si interviurile de profunzime. care sa le aplice astfel încât rezultatele sa nu fie deformate. sondajul telefonic.20 Strategia de Relatii Publice Dupa cum. pentru fiecare tip de evaluare trebuie alese anumite metode. va vom prezenta în continuare câteva dintre utilizarile strategice ale activitatilor de relatii publice: ? Construirea starii de asteptare pe piata înaintea ? începerii campaniei publicitare Este cazul introducerii unui nou produs pe piata. sondajul prin posta sau în locuri publice si chestionarul decupat din ziare. Daca pentru estimarea impactului mediatic este de ajuns sa monitorizati presa si sa cuantificati relatarile aparute în ea. Deci.

O nemaipomenita campanie de relatii publice a fost proiectata pentru a crea un entuziasm foarte mare în rândul publicului pentru filmul Jurassic Park. facând din film un eveniment la care trebuia sa participi. Cu o luna înainte de premiera. În aceste situatii folositii relatiile publice pentru a atrage atentia (si nu numai) celor pe care i-ati vizat. ? Atragerea clientilor când nu exista publicitate / ? reclame De multe ori.Strategia de Relatii Publice 21 este vazuta de consumatori. a aparut în magazine si a împartit personal banane. trimise de majoritatea posturilor. unul dintre cele mai de succes filme produse vreodata. unde s-a întâlnit cu presa. ? Transformarea reclamei în subiect de stiri ? . Cautarea unei Miss Chiquita 1994 a culminat cu preselectii publice. Chiquita Brands nu a facut publicitate. produsul deja nu mai este subiect de stiri pentru mass media. inserarea de reclame în presa nu este o metoda eficienta pentru a ajunge la publicul tinta. mai mult de 1000 de relatari au aparut în presa scrisa si audiovizuala. Câstigatoarea a facut apoi un turneu în importante piete ale companiei. ci a folosit relatiile publice. apoi. Miss Chiquita. Pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a faimosului sau personaj din reclame. în care candidatele au dansat cu cosuri de fructe pe cap în fata juriilor si a camerelor de televiziune.

Sunt companiile care au înteles ca este mult mai ieftin sa-ti pastrezi un client decât sa câstigi unul nou. ? Construirea unei relatii personale cu clientii ? Unele companii si-au câstigat reputatia de prieten al consumatorului si au reusit sa creeze un climat de acceptare a produselor. facând ca multe dintre restaurantele sale sa-si dubleze profitul. Budweiser sau McDonald’s au învatat cum sa construiasca starea de asteptare a spotului publicitar furnizând catre mass media imagini de la filmarea clipului. KFC spune ca acest eveniment a generat mai mult de 300 milioane de relatari aparute în presa scrisa si audio-vizuala.22 Strategia de Relatii Publice Firme ca Nike. În timpul sarbatorii. circa 25. Linia fierbinte Butterball Turkey este principalul instrument de marketing al acestei marci. ? Înviorarea reclamei ? Când vi se pare ca publicitatea care va aparea în presa nu este suficienta pentru ca produsul dumneavoastra sa aiba impactul pe care-l doriti. „dând drumul” la sute de colonei de toate formele si marimile pe strazile New York-ului înainte sa apara reclama. adaugati-i putina culoare printr-o actiune de relatii publice! KFC a sprijinit lansarea noului produs. reclamelor si actiunilor lor de promovare a vânzarilor. Colonel’s otisserie Gold. Ziua Recunostintei.000 de oameni . interviuri cu purtatorii de cuvânt ai companiei sau cu celebritatile care apar în reclama.

Este vorba de produsele inovatoare. noul produs are toate sansele sa moara în fasa. iar relatiile publice de calitate însemna afaceri profitabile.Strategia de Relatii Publice 23 suna anual sa primeasca sfaturi despre cum sa prepare traditionalul curcan. si ceilalti o vor face. ? Influentarea celor cu influenta ? Programele de relatii publice nu au întotdeauna ca public tinta consumatorii. s-a descoperit o legatura între consumul de aspirina si prevenirea atacurilor de cord si a cancerului. la care publicul larg este reticent si al carui comportament nu poate fi modificat în sensul consumului decât prin intermediul liderilor de opinie. . ele fiind îndreptate de multe ori catre liderii de opinie. Daca acestia sunt convinsi sa consume produsul. fie beneficii care abia au fost descoperite. ? Demonstrarea ? responsabilitatii sociale câstigarea încrederii consumatorului si Porniti de la principiul ca un comportament civic activ însemna relatii publice de calitate. care vor fi imitati. Consumatorii care înainte luau aspirina doar pentru dureri de cap si raceli consuma acum zilnic acest produs ca metoda profilactica pentru bolile amintite. daca nu. În urma cercetarilor finantate de industria farmaceutica în anii `80. ? Comunicarea beneficiilor unui nou produs ? Puteti comunica fie noi întrebuintari ale produsului.

Chesebrough –Pond’s a creat Institutul Pond’s pentru a aduna informatii despre îngrijirea faciala si a le distribui catre media si consumatori. o afacere de 50 de milioane de dolari în industria produselor de îngrijire personala datorita încrederii generate de faima fondatoarei sale. nu asteptati sa plece clientii – aduceti-o la zi! Iata cum a facut acest lucru faimoasa companie Pond`s. ? Protejarea produselor amenintate ? Despre situatiile de criza pe care le avem în vedere aici.24 Strategia de Relatii Publice Body Shop a devenit. Rezultatele cercetarilor acestor experti erau trimise periodic catre mass-media. Cairns .agentia de relatiii publice angajata de Pond’s . Anita Roddick.a creat Centrul de Consultanta al Institutului Pond’s (Pond’s Institute Beauty Advisory). . implicata în sustinerea diferitelor cauze sociale si legate de mediu. puteti sa va informati pe larg din cursul dedicat acestei probleme – Gestionarea crizelor de imagine. ? Actualizarea unei imagini ? Când imaginea produsului /marcii/ organizatiei dumneavoastra s-a prafuit. imaginea companiei Pond’s trebuia actualizata. La începutul anilor 1990. în trei ani de la lansare. care reunea un grup de experti în sanatatea si frumusetea femeilor. Pentru aceasta. Pentru mass media nationale.

Cairns a lansat si un turneu de vânzari în magazine ambulante. facute . de la Procter & Gamble. de obicei. care a pus Institutul Pond’s pe drumuri. Ogilvy Adams & Rinehart/Londra au fost numiti responsabili cu lansarea produsului si câstigarea mediatizarii. cu marcile comercializate în magazinele de lux. demarând „razboiul scutecelor” în ziarele. de 500 milioane lire. Ogilvy Adams & Rinehart s-a luat de numarul unu pe piata scutecelor din Marea Britanie. Pampers. acestia putând si sa încerce mostrele – activitate asociata. ? Patrunderea pe noi piete ? Un exemplu foarte bun în acest sens este oferit de campania de patrundere a scutecelor Huggies pe piata Marii Britanii. în care se putea discuta cu consumatorii despre îngrijirea faciala. Ca lider pe piata SUA.Strategia de Relatii Publice 25 sub auspiciile Institutului Pond’s. Huggies putea încerca sa câstige repede atentia si comportamentul de încercare pe piata scutecelor din UK. Aceasta actiune transmitea competitia directa cu Pampers si provocarea pe care noul produs o reprezenta pentru liderul din acel moment al pietei. Acestea au jucat si rolul de locuri de întâlnire cu cosmeticieni si experti în îngrijirea pielii. televiziunea si radioul nationale si regionale. Batând moneda pe stirea ca parintii britanici aveau acum o alternativa în alegerea scutecelor de calitate – si încrezatori în capacitatea produsului de a face fata cu bine comparatiei cu liderul pietei – Ogilvy Adams & Rinehart a aranjat câteva comparatii mediatizate.

prin posta. Pentru a forma o identitate marcii Huggies ca scutece pentru copii fericiti. Pe lânga sporirea gradului de cunoastere a produsului. aceste actiuni au contribuit la crearea unei baze de date ieftine. Pentru a mentine mediatizarea si interesul consumatorilor pentru marca si dupa lansare. Ogilvy Adams & Rinehart a organizat o serie de promotii editoriale în media cele mai relevante pentru specialisti si consumatori. are ca public tinta femeile între 13 si 34 ani. tinerele mame de acasa. Acestea au fost facute independent pentru consumatorii de ziare. emisiuni TV matinale si reviste pentru parinti. mai ales în ziarele si radioul locale. scutecele Huggies s-au dovedit a fi competitive în raport cu liderul pietei. dupa încercarea si testarea produsului.26 Strategia de Relatii Publice de consumatori. Ogilvy Adams & Rinehart l-a însarcinat pe un faimos psiholog pentru copii sa faca o cercetare despre psihologia îmbracarii copiilor cu scutece. Rezultatele cercetarii s-au bucurat de o larga mediatizare sub forma de stiri. pentru Kimberly-Clark. o marca lider pentru îngrijirea parului de la Helene Curtis. pozitionând repede marca drept scutecele numarul 2 în Marea Britanie. Salon Selectives. atingând publicul tinta al marcii. ? Asigurarea loialitatii fata de marca ? Nu uitati ca pastrarea unui client este întotdeauna mai ieftina decât câstigarea unuia nou! Comunicarea de tip relatii publice este strategia cea mai potrivita pentru a ajunge la consumatorii infideli si a-i fideliza. Un foarte important segment al acestui . În cele mai multe cazuri.

Marca. Dupa opt luni de solicitare a participarii si de preselectii. adolescentii sunt consumatori instabili. au demarat concursul Salon Selectives Super Hair Search. Ogilvy Adams & Rinehart / Chicago i s-a cerut sa extinda vestea concursului si în afara paginilor revistei. a fost realizat cu intentia de a genera interes fata de Salon Selectives si de a întari promisiunea „Salon – un par frumos”. Prima sarcina a fost sa stârneasca mediatizarea si sa mareasca gradul de cunoastere a concursului. împreuna cu revista Teen. Acest concurs. demarat exclusiv pentru cititoarele revistei Teen. asa ca programele pentru fidelizarea consumatorilor existenti sunt foarte importante. facând astfel produsul mai atractiv decât produsele destinate adolescentelor. Managerii marcii stiu ca produsul si imaginea sa raspund unui nivel de aspiratii ridicat.Strategia de Relatii Publice 27 public tinta îl reprezinta adolescentele carora le place sa aleaga si sa combine produsele pe care le ofera Salon Selectives. Firmei de relatii publice alese de Salon Selectives. Cum nu se punea problema sa se apeleze la revistele competitoare. Ogilvy si-a ales ca tinta ziarele. au fost alese patru finaliste care sa petreaca o saptamâna în New York împreuna cu mamele lor si sa participe la o gala unde urma sa fie anuntata . Dupa ce sau ales semifinalistele. au fost transmise comunicate de presa si fotografii ale lor catre ziarele locale si au fost organizate interviuri cu adolescentele „Superhair” pentru media locale. Însa. reprezinta ceva la care adolescentele pot aspira. Însa Salon Selectives nu are o reclama speciala pentru consumatoarele sale adolescente. gata sa încerce orice apare nou în categoria respectiva.

care a avut loc într-o sala de bal cu vedere asupra Central Park. mediatizarea în publicatiile locale si cele comerciale. patronii din Manhatan Damiel Miano si Louis Viel. Cercetarile facute înainte si dupa concurs au aratat ca Super Hair Search a avut succes în impunerea marcii Salon Selectives în rîndul adolescentelor si întarirea imaginii de marca „Salon – un par frumos”. Evenimentul. Dupa evenimentul din New York. astfel. Purtatorii de cuvânt ai marcii. precum si reprezentanti ai unor agentii de modele. au prezentat a previziune a evolutiei stilului în aranjarea parului si au explicat cum fiecare finalista a dobândit look-ul „Super Hair”. a contribuit si el la întarirea imaginii stilate a Salon Selectives. Au fost invitati reporteri de la alte reviste de frumusete. Teen a prezentat fotografii ale câstigatoarelor si finalistelor si a obtinut.28 Strategia de Relatii Publice câstigatoarea concursului Super Hair. .

SFERA PUBLICA – RELATIILE PUBLICE GUVERNAMENTALE Diferente fata de relatiile publice din sectorul privat Exista câteva diferente importante între activitatea de relatii publice din sfera privata (comerciala sau nu) si cea din sfera publica. daca organizatiile profit au dreptul si consimtamântul populatiei sa se promoveze prin reclame si sa îsi faca publicitate aproape în orice mod doresc. lideri ai partidelor politice. executiva si judiciara. populatia etc. ? Stilul personal de comunicare al liderilor politici ? îsi lasa puternic amprenta asupra activitatilor de relatii publice ale guvernului. O schimbare la nivel ministerial poate avea un impact puternic asupra felului în care guvernul comunica cu publicurile sale. ? O deosebire capitala între sectorul public si cel ? privat este aceea ca. cei care se ocupa de . ? Publicul tinta al relatiilor publice guvernamentale ? este format din grupuri interne si externe vaste si diverse: angajati si persoane cu functii de conducere din sfera legislativa. grupuri de interes profesionale. jurnalisti.3. oameni de afaceri.

ministrul energiei din SUA. însa. acest lucru este ceva normal. De fapt. si-a atras criticile Casei Albe si pe cele ale Congresului pentru ca departamentul sau de relatii publice a cheltuit 46.500 de dolari pentru ca angajase o firma de monitorizare a mass media sa realizeze o analiza de continut a relatarilor aparute în presa cu referiri la activitatile ministerului energiei. astfel încât atât . În noiembrie 1995. Ea a ajuns. O`Leary a încercat sa-si justifice actiunea spunând ca nu a fost decât un mijloc de a asculta vocea populatiei. faptul de a plati pentru monitorizarea presei nu era ilegal. dar în practica guvernamentala este pur si simplu „incorect din punct de vedere politic”. În relatiile publice de tip comercial. tinta atât a criticilor presei. cât si a adversarilor politici.500 dolari din bugetul alocat biroului pe care îl ocupa. Firma de monitorizare a facut o clasificare a acestor relatari în functie de atitudinea favorabila sau nefavorabila fata de acest minister. Patru abordari strategice fundamentale ale relatiilor publice guvernamentale Practica relatiilor publice guvernamentale într-o societate democratica se justifica în trei moduri: ? guvernarea de tip democratic functioneaza cel mai ? bine atunci când exista un flux de idei si de informatii în ambele sensuri. politic si cultural. Hazel O`Leary.30 Strategia de Relatii Publice relatiile publice guvernamentale se confrunta cu niste constrângeri unice de ordin legal. Casa Alba i-a impus sa restituie cei 46.

în continuare. informându-i despre si justificându-si actiunile pe care le întreprinde. Comunicarea politica Scopul comunicarii politice este sa câstige. patru strategii în practica relatiilor publice guvernamentale. . acceptarea bugetului. liderii politici alesi trebuie sa-si popularizeze programele. dreptul fiecarui om la intimitate). este vorba despre o lupta pentru câstigarea opiniei publice si a sprijinului public. Va prezentam. b. initiativelor si actiunilor lor. atât în interiorul tarii. cât si în afara ei. sa fie deschisi la dezbaterea publica a ideilor. în calitatea lor de contribuabili. ? cetatenii. Doua dintre cele mai folosite metode de a atinge acest scop sunt un raspuns la nevoile publicului: a. au ? dreptul sa fie informati despre activitatea celor care îi conduc (cu câteva exceptii: probleme de securitate nationala. politicii si reglementarilor existente deja.Strategia de Relatii Publice 31 cetatenii. în care fluxul de informatii între cetateni si guvernamânt reprezinta piesa de rezistenta: 1. ? guvernarea democratica trebuie sa adopte o ? atitudine responsabila fata de cetatenii pe care îi serveste. cât si cei care îi conduc sa ia decizii în cunostinta de cauza. Cu alte cuvinte. noi sau abia propuse ale guvernului.

comert. iar principala acuzatie adusa acestei activitati de relatii publice este ca ar fi propaganda care cheltuieste banii contribuabililor. Acest rol si-l asuma zilnic departamentul de relatii cu publicul. adoptati mijlocul de aparare cel mai folosit de responsabilii politici (prin purtatorul sau de cuvânt): populatia are dreptul sa stie ce face ministerul. transport public. activitatile si angajatii respectivului minister. drepturi civice. agricultura etc. 3. siguranta publica. Servicii de informare Scopul urmarit acum este acela de a informa diferite categorii de public despre informatiile si serviciile guvernamentale disponibile. Construirea si mentinerea si protejarea unei imagini institutionale pozitive Scopul construirii si protejarii unei imagini institutionale pozitive este acela de a informa si de a influenta publicul pe termen lung si scurt în sensul sprijinirii unui minister sau a unui departament ministerial. Daca va confruntati chiar dumneavoastra cu aceasta acuzatie.32 Strategia de Relatii Publice 2. astfel încât cetatenii sa le poata folosi. . iar eforturile de relatii publice sunt menite tocmai sa informeze populatia despre scopurile. Deseori. sanatate publica. apar însa controverse si nemultumiri atunci când oficialii guvernamentali încearca sa „vânda” o astfel de imagine pozitiva. Acest serviciu ofera informatii si raspunde la întrebarile puse de catre cetateni sau de catre jurnalisti despre: învatamânt.

liderii unor comunitati. reprezentanti ai diferitelor grupuri de interes etc. iar nu dupa. Aici intervin specialistii guvernamentali în relatii publice pentru ca.Strategia de Relatii Publice 33 4. Aceasta înseamna ca specialistii în relatii publice trebuie consultati înainte de a se implementa deciziile politice. datorita contactelor zilnice pe care le au cu categorii de public foarte diverse (reprezentanti ai mass media. Pasii strategiei de comunicare guvernamentala: Primul pas în promovarea unei politici sau a unui program este identificarea si concentrarea atentiei asupra celei mai importante probleme.). Atentie. ei trebuie sa fie prezenti la lansarea ideii unei anumite initiative politice. Pentru ca este dificil sa atingi prea multe probleme deodata. nu sa fie chemati dupa ce aceasta a creat deja disfunctii sau crize. cea mai buna este alegerea unei singure probleme si concentrarea tuturor metodelor si eforturilor de . astfel încât deciziile politice sa fie luate pe baza informatiilor. Generarea publicului feedback-ului din partea Specialistii în relatii publice trebuie sa urmareasca sa obtina un flux de informatii de la public. liderii politici ar putea fi izolati de acei oameni care s-ar putea sa fie cei mai afectati de deciziile lor politice. nu subestimati importanta acestei sarcini! În hatisul birocratic care exista în orice administratie. reusesc sa anticipeze cum ar reactiona aceste segmente ale societatii la o anumita decizie politica.

ca din punctul de vedere al relatiilor publice. astfel încât sa se evite acuzatia ca se vorbeste pe mai multe voci. ca aceasta tactica a „unei singure probleme” nu este usor de folosit pentru ca vor exista mereu o multime de subiecte „arzatoare” si alti factori politici puternici. Unii specialisti mass media spun ca. un proces format din . este implementarea planului de Retineti! Se observa diferenta fata de relatiile publice din sfera privata. impactul pe care acestea le au asupra opiniei publice va fi mai mic decât daca ar fi prezentat o singura problema. Planul de comunicare trebuie sa cuprinda temele care vor fi abordate si tacticile care vor fi folosite. însa. este recomandat sa evitati mesajele amestecate! Al doilea pas este formularea unui plan coerent de comunicare. Principalul avantaj al unui astfel de plan este ca întregul guvern cânta dupa aceeasi partitura. care vor încerca sa atraga atentia asupra problemei care îi „arde” pe ei cel mai tare. de obicei. unde avem.34 Strategia de Relatii Publice comunicare asupra acelui subiect înainte de a trece la urmatorul. Toti actorii guvernamentali principali trebuie sa cunoasca si sa fie de acord cu planul. însa. Retineti. daca un lider guvernamental încearca sa prezinte mai mult de un subiect major la stirile televizate de seara. Sa stiti. Al treilea pas comunicare.

(2) planificarea . pasii 1 si 4 – cercetarea si evaluarea – lipsesc sau sunt slab reprezentati din cauza contextului politic si birocratic care exercita anumite constrângeri. . Apoi.luarea deciziilor. chiar daca este riscant sa vorbesti cu un reporter.actiunea si (4) evaluarea. Iata reteta lor de succes : 1. Cunoasterea reporterilor va va permite sa stiti în care sa aveti încredere si pe care sa-i evitati.Strategia de Relatii Publice 35 patru pasi: (1) cercetarea. 3. (3) comunicarea . la întrebarea „Cât de eficienta a fost activitatea de relatii publice?” se considera ca raspunsul final este dat de rezultatul alegerilor. În relatiile publice guvernamentale. Este important sa va faceti timp sa va întâlniti cu oameni de presa în mod regulat. Reguli de baza în dialogul cu media Liderii guvernamentali si purtatorii lor de cuvânt care duc o activitate de relatii publice de succes respecta câteva principii în relatia cu reprezentantii mijloacelor de comunicare în masa. Folositi întâlnirile cu reprezentantii presei drept ocazie de a-l intervieva chiar dumneavoastra pe reporter – va fi o buna oportunitate sa faceti rost de un feedback de calitate despre situatia prezenta de la oameni 2. în ceea ce priveste evaluarea.

cu experienta si o multime de relatii. 6. 8. . Foarte folositoare sunt exercitiile în care specialistul în relatii publice joaca rolul reporterului si va pune cele mai incomode întrebari. 7. în acelasi timp. Mergeti dupa principiul ca este mai bine sa faceti cunoscute vestile proaste mai devreme decât mai târziu. 5. Niciodata sa nu mintiti presa! Retineti. Nu uitati dictonul Repetitio mater studiorum (repetitia este mama întelepciunii)! Asta înseamna ca trebuie sa va faceti temele înainte de fiecare interviu. Tacerea este de aur câteodata – adica foarte rar! Daca dumneavoastra nu vorbiti le dati posibilitatea adversarilor sa umple golul de informatie. Exista situatii în care guvernarea trebuie sa recunoasca public o greseala si sa treaca apoi la repararea ei. Arta este sa-i faceti sa vorbeasca. îndepartând astfel riscul ca reporterul sa va prinda pe picior gresit.36 Strategia de Relatii Publice 4. ca la întrebarile foarte sensibile nu trebuie sa dati mereu un raspuns complet.

Bucuresti. 1997 . Stoica. Editura Concept Publishing. succes si credibilitate. Valentin. Stoica. Relatiile publice. McGraw-Hill. Adrian. The Handbook of Strategic Public Relations & Integrated Communications.BIBLIOGRAFIE Stancu. Caywood (editor). 1997 Clarke. Marcela.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful