Schiţă lecţie

Data: S4-S5 Grupul Şcolar Agricol Beclean Pofesor: Pop Aurel Clasa - XIB Disciplina : Operaţii de bază în laborator Tema lecţiei: Măsurarea temperaturilor Scopul lecţiei: Identificarea noţiunii temperatură. Obiective operaţionale: - elevul să fie capabil să definească notiunea de temperatura; - elevul sa fie recunoasca diferite tipuri de termometre; - elevul să fie capabil să utilizeze termometrele; Strategia didactică: a) Metode şi procedee: observaţia, descrierea, conversaţia etc b) Mijloace de învăţământ: tabla, planşe, creta, videoproiector, calculator, materiale în format electronic; c) Organizarea elevilor: frontal; Tipul lecţiei: mixtă; Desfăşurarea lecţiei:

MĂSURAREA TEMPERATURILOR
Temperatura este o marime fizica de stare locala a sistemelor, ce caracterizeaza gradul de incalzire a materiei, deci masoara intensitatea agitatiei termice a particulelor componente. Temperatura- o masura a cat de cald sau de rece este un obiect;: - indica viteza cu care atomii ce alcatuiesc o substanta se misca; odata cu incalzirea, viteza acestora creste; oamenii de stiinta spun ca, la o temperatura extrem de scazuta, numita zero absolut, atomii sau moleculele si-ar inceta miscarea; Zero absolut - cea mai scazuta temperatura ce se poate obtine in mod teoretic (≈ -273,15˚C). + - - reprezinta baza scarii temperaturii absolute, masurata in Kelvin (K) - zero absolut = 0 K; nimic nu poate fi racit atat de mult, chiar daca o temperatura de 0,000007 K a fost obtinuta; SCARI DE TEMPERATURA Se cunosc mai multe scari termometrice:

Scara Celsius Scara Kelvin Scara Fahrenheit
1

 

SCARA CELSIUS (º C)  Aceasta scara a fost inventata de suedezul Celsius în 1742. Punctele de bază. Are ca punct fix temperatura de zero absolut (0K) care corespunde valorii de – 273. ambele la presiunea de 1 Atm. astfel că temperatura de topire a gheţii a devenit 0 grade.punctul de solidificare a apei: 100 Carl von Linne’ (1707 – 1778) a inversat scara. în 1736 de Anders Celsius (1701 – 1744). 2 .punctul de vaporizare a apei: 0. Această scară păstrează numele lui Celsius. temperatura se dă în oC. alese de Celsius au fost: . Gradul Celsius [oC] este diviziunea scarii de temperatura cu acelasi nume. a fost numita scara centigrad pana în 1948 cand la cea de-a 9 Conferinta a Masurilor si Greutatilor a fost numita scara Celsius.16 K O scara de temperatură standardizată este scara stabilită în mod empiric. care atribuie valoarea zero punctului de topire a ghetii si valoarea 100. . SCARA KELVIN (K) Unitatea de masura pe scara termodinamica de temperatura este Kelvinul (K) in onoarea lordului Kelvin (1824 – 1907).15º C. iar temperatura de vaporizare a apei a devenit 100 grade. punctului de fierbere al apei.  Relatia de legatura dintre temperatura în K si cea în grade Celsius este: T(K)=t ( 0C ) + 273.

15 oC. pentru a elimina particularităţile termometrelor care se utilizau anterior. Zero al scarii absolute este –273. 373. temperatura la care moleculele unui gaz nu mai au energie cinetica de translatie.15. care are ca interval aceeasi marime ca gradul Celsius. Temperatura absoluta este temperatura termodinamica masurata in grade termometrice absolute pe scara Kelvin.  Mercurul se dilata mult. deci T[K]=t[oC]+273.15 K iar celei de 100 oC. astfel ca temperaturii de 0 oC ii corespund 273. punctul de topire al ghetii corespunde temperaturii de 32 oF. Legatura intre temperatura masurata in grade Celsius si aceeasi temperatura masurata in oF. celei de 212 oF.15 oC. iar punctul de fierbere al apei. Termometru afiseaza 32º F in punctul de inghetare al apei si 212º F este punctul de fierbere al acesteia la o presiune atmosferica normala. Gradul Fahrenheit [oF] este diviziunea scarii de temperatura cu acelasi nume. Valorile punctelor de reper ale scarii difere. este: t[oC]= ( t[  F ] − 32) 5 9 3 .În 1854. SCARA FAHRENHEIT (º F)  In 1724 Gabriel Fahrenheit a utilizat mercurul ca lichid termometric. fiind una din marimile fizice fundamentale ale SI. nu adera la vas si ramane in stare de agregare lichida pentru un domeniu larg de temperatura. Lord Kelvin of Largs a introdus scara temperaturii absolute. Gradul Kelvin [K] este dimensiunea scarii termodinamice de temperatura.

Termometrele cu alcool masoara temperaturi joase pana la -70ºC. Lichidul din termometre poate fi: mercur. Constructie – Este format dintr-un tub capilar din sticla terminat la partea inferioara cu un rezervor umplut cu lichid.dilatarea unui lichid intr-un tub capilar sub actiunea caldurii. 4 . alcool. dupa ce a fost vidat. Termometrele cu mercur masoara temperature intre -35 si 300ºC. Tubul capilar este inchis la capatul superior. toluen.MIJLOACE DE MASURARE A TEMPERATURILOR Temperaturile masurate corespund urmatoarelor elemente : Temperaturii aerului: • termometrul ordinar • termometrul de maximă • termometrul de minimă • termometrul Six Bellani Temperatuii apei: • termometre cu mercur • termometre cu alcool • termometre reversibile cu mercur • termometre electrice Temperaturii solului: • termometre de sol extractive • termometre de sol german • termometre sondă • termometre Savinov • geoglaciometrul Termometre de dilatare cu lichid Principiu de functionare.

industrie alimentara.Termometre mecanice Principiu de functionare. Termometrul cu tija Constructie.este compus din tubul 1 cu coeficient de dilatare α1 (de exemplu din 5 .dilatarea diferentiata a doua corpuri sub actiunea caldurii Domenii de utilizare a temometrelor mecanice: Se utilizeaza pentru masurarea temperaturilor diferitelor medii fluide sau solide in agricultura. industria cauciucului.

Introducand termometrul in mediul a carui temperatura se masoara. mult mai mare decat α1 (de exemplu cupru. lama tinde sa se indrepte deoarece lamela 2 se alungeste mai mult decat lamela 1. alama. Astfel.portelan. Prin incalzire. tija se va dilata si va deplasa acul indicator pe scara gradata. otel). Lama se obtine prin sudarea a doua lamele metalice cu coeficienti de dilatare diferiti (α2 >α1). capatul liber se ridica si deplaseaza acul indicator pe scara gradate 6 . Termometrul bimetalic Constructie-este compus dintr-o lama bimetalica incastrata la un capat si libera la celalalt. cuart) si din tija 2 cu coeficient de dilatare α2. aluminiu.

deformare care este amplificata si transmisa la acul indicator 7 . Tubul metalic. Elementul elastic actioneaza acul indicator care se deplaseaza pe o scara gradate. Variatia de presiune produce deformarea elementului elastic.Termometre manometrice Constructie. tubul capilar si elementul elastic sunt umplute cu lichid sau gaz. in mod proportional. Functionare. o modificare a presiunii fluidului din interior. un tub capilar flexibil lung si un aparat cu cadran construit pe principiul manometrului cu element elastic.se bazeaza pe faptul ca variatia de temperatura a mediului pentru care efectuam masurarea determina.Aceste termometre sunt alcatuite dintr-un tub metalic care se va aseza in mediul a carui temperatura se masoara.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful