FLORICULTURA

Ghid de recunoastere a plantelor decorative in functie de utilizarea lor

Prep. Drd. Ing. Trifan Daniela

Plante decorative pentru flori taiate

Amaryllis (Amaryllis hippeastrum L.) Cunoscut şi sub denumirea de "crin de iarnă", este o plantă de seră sau de apartament, care poate fi cultivată atât ca plantă de ghiveci, cât şi pentru diverse aranjamente, ca floare tăiată.

Alstroemeria (Alstroemeria aurea L.)
Florile sunt crini în miniatură, cu marginipătate sau în dungi, cu amestecuri de culori. Există o mulţime de varietăţi hibride, fiind combinaţii de roşu, roz, portocaliu, alb, crem, galben şi mov. Îngrijirea trebuie să ţină cont de faptul că frunzele se ofiliesc înaintea florilor, aşa că trebuie îndepărtate. Rezistă 2 săptămâni în apă.

Anemona (Anemona coronaria L.)
sau floarea vântului, în nuanţe de roşu, mov sau roz, nu le place să stea fără apă şi absorb apa foarte repede.

Anthurium (Anthurium andreanum Schott)

Anthurium este o plantă de talie mijlocie, cu tija florală mijlocie, spată de culoare roşu aprins, strălucitor; spadixul este de culoare crem - gălbui, fin granulat. Perioada de înflorire: tot timpul anului.

Aster sp. – cuprinde peste 350 de specii, care se cultiva atat pentru flori taiate, cat si pentru borduri, solitar sau in grup.

Bambusul Conform maeştrilor Feng Shui, în locul în care este poziţionată o plantă de bambus, va sosi şi norocul. Este simbol tradiţional al fericirii, bunăstării şi sănătăţii în cultura asiatică, bambusul, plantă în permanenţă verde, este în realitate puţin pretenţioasă neavând nevoie decât de apă. În alegerea locului în care poziţionăm vaza nu trebuie să ţinem cont de lumină sau de cantitatea de soare, deoarece bambusul nu are nevoie de acestea pentru a rămâne verde.

Cala (Zantedeschia aethiopiea) Cala este o plantă extrem de elegantă, cu floarea mare, cu petale groase, cerate şi capete solitare de 15-20 cm lungime. Sunt perfecte ca flori tăiate, fiecare tuber poate face 10, chiar şi 30 de flori. Culorile sunt variate - alb, galben, roz, culoarea levanţicăi, roşu, portocaliu şi verde. Ca floare tăiată, cala rezistă 7-10 zile.

Crinul (Lilium sp.) Impune prin mareţia sa, având un aspect regal. Toate speciile sunt plante vivace, cu bulbi solzosi, care asigura perenitatea si inmultirea pe cale vegetativa.

Crizantema (Chrysanthemum sp.) se cultivă atât pentru flori tăiate, cât şi în parcuri şi grădini în diferite aranjamente, iar formele pitice se utilizează ca plante de ghiveci pentru decoruri de vară.

Dalia (Dahlia variabilis L.)

este originară din Mexic, fiind o plantă perenă de talie mare, cu rădăcini tuberizate. Se foloseşte atât pentru florile tăiate, cât şi ca plantă de grădină.

Frezia (Freesia hybrida) e considerată cea mai delicată floare, fiind frumos parfumată, creată parcă pentru persoanele romantice.

Garoafa (Dianthus sp.)

Originară din Eurasia, garoafa este una din cele mai populare flori de grădină şi se numără prin cele aproape 300 de specii de plante anuale, bianuale sau perene ale genului Dianthus. Există sute de varietăţi, deosebit de apreciate atât pentru cultura în grădină, cât şi pentru flori tăiate.

Gerbera (Gerbera sp.)

este o plantă tufoasă cu frunze adânc crestate, iar florile sale pot fi simple, asemănătoare celor de margaretă, sau duble. Florile pot fi albe, roze, galbene, portocalii, roşii, grena şi de obicei au mijlocul mai intens colorat. Cele mai multe flori apar în intervalul aprilie-iunie şi în al doilea an de vegetaţie.

Gipsofila (Gypsophila paniculata)

Gipsofila olandeză însoţeşte în România majoritatea buchetelor de flori. Le deschide şi le dă volum.

Gladiola (Gladiolus communis) este cultivată pentru inflorescenţele sale mari, cu flori diferit colorate.

Lalele (Tulipa gesneriana)

Elegantă şi cu numeroase varietăţi multicolore, laleaua ne încântă în fiecare primăvară cu florile sale, fără de care grădinile n-ar mai fi la fel de atrăgătoare. Foarte populară laleaua creşte dintr-un bulb acoperit cu o tunică protectoare de culoare maronie. În fiecare an, din bulbul iniţial apar alţi câţiva, care ajută la reînoirea culturii şi permite utilizarea lalelei pe scară largă ca plantă decorativă în grădini şi jardiniere dar şi ca floare tăiată.

Lisianthus

O floare deosebită, în formă de clopot, asemănătoare trandafirilor, simple sau duble, cu diferite culori, de la nuanţe de mov, crem, roz, verde deschis, sau două culori, una din ele colorând doar marginea petalelor. Mai multe flori pe tulpină, cu diametrul cuprins între 6 – 9cm. Dacă tulpina le este tăiată regulat sunt rezistente.

Strelitzia (Strelitzia reginae)

 

este originară din Africa de Sud unde trăieşte pe lângă râuri dar a fost aclimatizată în toate regiunile globului, unde condiţiile de mediu sunt propice, putând fi crescută cu succes chiar şi într-un apartament dacă-i sunt asigurate cerinţele de microclimat. O plantă matură poate produce până la 25 de flori o dată (înfloreşte iarna, când zilele sunt scurte) şi fiecare floare poate ţine până la o lună. Florile tăiate au şi ele o durată lungă de viaţă şi astfel sunt foarte populare pentru buchete şi aranjamente florale sofisticate.

Trandafirul (Rosa sp.) Cei mai buni pentru flori tăiate sunt trandafirii remontanţi obţinuţi prin hibridare din trandafirii de ceai (Rosa gallica) şi trandafirul de Damasc (Rosa damascena).

Tuberoza (Polianthes tuberosa)

este originară din Mexic şi are un miros copleşitor, dulce-aromat, folosit cu succes în diferite parfumuri celebre şi la împletirea cunoscutelor ghirlande hawaiene (alcătuite din tuberoze şi orhidee), care se dăruiesc în semn de ospitalitate.

Plante ornamentale pentru gradina

Fuchsia (Cerceluş)
Prezinta varietati cu tulpini erecte, care se pot cultiva in ghivece, pentru decorarea interioarelor tot timpul anului sau in sezonul calduros pot fi cultivate direct în sol, în gradina; sunt si varietati de cercelus cu tulpini pendante care pot fi cultivate in jardiniere. Pe tulpini sunt inserate florile simple sau involte; caliciul este divers colorat (alb, roz, lilas, rosu); corola de asemenea este divers colorata în functie de varietate si de obicei în contrast cu caliciul ceea ce confera florii un aspect atragator. Ca pozitie pe tulpina,florile întotdeauna sunt pendente de unde si denumirea plantei de Cercelus.

Iris (Stânjenel)

Irisul, cunoscut popular sud denumirea de Stânjenel, este o floare de gradina, deosebit de decorativa, datorita coloritului foarte variat al florilor (alb, roz, bleu, albastru, mov, galben, castaniu si multe nuanţe ale culorilor enumerate). Este originar din Europa si Asia. Prezintă mai multe specii. La noi mai cunoscute sunt speciile Iris germanica care prezină subteran rizomi groşi si Iris holandica care in pământ are bulbi tunicaţi.

Liliac Familie: Oleaceae Inaltime: pana la 6 m Diametru: 1-3 m Aspect: arbust Expunere: plin soare, partial umbra Udare: regulata si din abundenta Perioada de inflorire: primavara si vara

Lacramioare (Convallaria majalis)
    

Originea numelui provine din latina, "convallis" insemnand vale inchisa intre munti, legat de habitatul natural al acestei plante. Sunt plante perene, care prezinta in sol un rizom, din care se formeaza 2-3 frunze bazale. Tulpinile florale apar primavara, in aprilie-mai, iar florile albe, parfumate, in forma de clopot, sunt grupate intr-un racem. Sunt flori mult iubite. In conditii propice, planta se extinde, ocupand intreg spatiul de care dispune. Daca se doreste obtinerea de plante inflorite iarna, rizomii se planteaza in ghivece si se forteaza.

PETUNIA - Petunia hybrida
   

este una din cele mai intalnite flori in balcoane. Planta are calitatilor decorative deosebite prin : forma, marimea si coloritul florilor. Pentru balcoane sunt indicate petuniile cu lastari lungi (peste 30-40 cm) din grupele "pendula" si "grandi-flora". Florile de petunia pot fi simple, cu corola intinsa, ondulata ori fimbriata si involte, asemanatoare unor garoafe cu diametrul de 10-12 cm. Culoarea difera de la soi la soi, intalnindu-se flori unicolore, bicolore si pestrite, in nuantele spectrului solar.

Tagetes (Craitele)

Dacă dorim în grădina noastră un rabat, sau o pată de culoare putem cultiva crăiţe cu tulpina înaltă (1 - 1,20 m), cu frunziş bogat, verde închis, adânc sectat şi capitule simple sau involte, mari (- 6 - 8 cm), colorate în nuanţe de galben, portocaliu, roşu (Tagetes erecta L.) Pe terase, putem planta crăiţe cu talia mică (20 - 40 cm), inflorescenţe mai mici (- 3 - 4 cm), colorate galben, portocaliu, cu tufe îndesate, compacte şi frunziş bogat (Tagetes patula). Nu sunt pretenţioase faţă de climă şi sol, nu necesită lucrări de îngrijire speciale. Infloresc toata vara, până toamna târziu. Se pot cultiva prin răsaduri sau prin semănat direct în câmp.

Pelargonium (Muşcata)

Muşcatele fac parte din genul Geranium, care cuprinde aproximativ 250 specii, originare din Africa de Sud. Deşi originară din Africa de Sud, muşcata a devenit o foarte europeană plantă, a cărui prezenţă este nelipsită din balcoanele şi grădinile din Olanda, Germania, Austria, Ungaria, Polonia şi România.

Zinnia L. (Cârciumăreasa)

Este o plantă rustică, foarte frumoasă, care poate da viaţă oricărui colţ de grădină, şi în plus, florile divers colorate (alb, galben, roşu, portocaliu, cyclamen, teracot etc), pot fi folosite în realizarea de buchete simple sau în combinaţie cu alte flori de grădină. Genul cuprinde specii cu talie înaltă (Z. elegans), care prezintă o tulpină de 30 - 80 cm, ramificată, cu frunze ovale, culoare verde, şi flori mari (- 8 - 10 cm), simple sau duble, divers colorate. Se poate folosi în rabate, ronduri sau grupuri, dar şi ca floare tăiată.

Trandafirul (Rosa sp.)  Cei mai buni pentru flori tăiate sunt trandafirii remontanţi obţinuţi prin hibridare din trandafirii de ceai (Rosa gallica) şi trandafirul de Damasc (Rosa damascena).

Zambila - Hyacinthus orientalis

Expunere: plin soare Inaltime: 20-25 cm Sol: fertil, usor drenabil Dimensiunea florilor: 2,5 x 2,5 cm Culori: de obnicei alb, roz, piersic si albastru; se mai pot gasi insa si zambile purpurii, rosii, albastru inchis, galbene si portocalii. Culoarea foliajului: verde

Narcisa (Narcissus cyclamenus) Narcisele sunt cultivate pentru florile lor frumoase, care apar de obicei primavara si in cazuri rare toamna sau iarna. Exista sute de cultivari de narcise. Frunzele sunt bazale, lungi si inguste sau cilindrice; ca dimensiune ating 15-75 cm lugime, in functie de specie.

  

Bujorul (Paeonia) este o plantă perenă, erbacee, cu tulpină glabră, erectă şi cărnoasă. Ajunge pвnă la o înălţime de 1 metru, coloraţie de la alb la roşu închis. Frunzele sunt aşezate succesiv, ramificat, sunt de culoare verde inchis, in varf sunt tăiate neregulat. Florile sunt mari, simple sau bătute, cu 5 sepale libere şi 5-10 petale, cu multe stamine şi multe pistiluri (оntre 2 şi 8).

Phlox (Phlox subulata) Genul Phlox cuprinde aproximativ 70 de specii erbacee, anuale si perene, rustice sau semirustice, cu flori numeroase si colorate, care se aduna in ciorchini.

Plante ornamentale pentru gradina de iarna

Asparagus falcatus

Planta are tulpini lungi si viguroase si decoreaza tot timpul anului, datorita unei vegetatii continue. Florile sunt albe, fructele sunt violacee, rosii sau portocalii, in functie de specie.

Arbustul ciocan – Cestrum sp. Caracteristici decorative pe timp de iarna: Flori mari purpurii. Temperatura pe timp de iarna: 5 - 10oC

 

Cistoza Cistrus sp. Caracteristici decorative pe timp de iarna: Flori albe, roz si rosii. Temperatura pe timp de iarna: 5 – 10oC.

Floarea trompetă Solandra sp.

Caracteristici decorative pe timp de iarna: Flori galbene, uneori cu model rosu , mirositoare noaptea. Temperatura pe timp de iarna: 5 – 10oC.

Jacobina Jacobina panciflora Caracteristici decorative pe timp de iarna: Flori lunguiete galebene si rosii. Prefera locuri luminoase. Timpul de inflorire: Decembrie- martie. Temperatura pe timp de iarna: <12oC.

Salcâm cu frunze pene – Acacia sp.
  

Caracteristici decorative pe timp de iarna: Flori galbene mirositoare Timpul de inflorire: Februarie-aprilie. Temperatura pe timp de iarna: 3-8oC

 

Trompeta îngerului – Datura sp. Caracteristici decorative pe timp de iarna: Flori galbene, portocalii si albastre. Timpul de inflorire: Iulie- septembrie necesita locuri luminoase. Temperatura pe timp de iarna: 4 – 12oC

Urechea leului Leonotis leonurus Caracteristici decorative pe timp de iarna: Flori cu nuante portocalii. Timpul de inflorire: Septembrie - noiembrie. Locuri insorite. Temperatura pe timp de iarna: 5 - 10oC.

Plante ornamentale de interior

 

Aralia de cameră Fatsia japonica Familia Araliacee Înfloreşte în perioada august-octombrie Înmulţire prin butaşi

Aralia strălucitoare Schleffera sp.  Face parte din familia Araliacee  Plante permanent verzi, perene, tip arbust sau cataratoare.  Inmultire: prin insamintare sau butasi. Infloreste foarte rar in ghiveci

 

Azalee – Rhododendron sp. Familia Ericacee Înfloreşte în perioada aprilie-mai Înmulţire prin butaşi sau seminţe

Coroana regală – Justicia sp.

Prefera lumina, dar nu insolatia puternica. Iarna trebuie sa i se asigure minimum 12 - 13°C, vara caldura moderata, pamântul din ghiveci permanent reavan si pulverizarea frecventa a frunzelor cu apa. Iarna se uda putin, deoarece, pe masura ce planta îmbatrâneste, îsi pierde frunzele de la baza, se degarniseste si capata un aspect urât, se întinereste în permanenta planta, prin taieri.

Crin albastru – Agapanthus

Este planta erbacee, viguroasa, originara din sudul Africii, decorativa prin flori, dar în lipsa acestora si prin frunzele sale lungi, dispuse în rozeta. Planta prezinta radacini tuberizate, frunze lungi ( 15-70 cm ), late de 1-5 cm; lungimea si latimea frunzelor difera în functie de varietate; florile sunt tubulare, de culoare bleu-purpuriu sau alb, asezate câte 20-40 în umbele spectaculoase, care se afla la capatul unei tije lungi ( 0,30 - 1,2 m ) si viguroase; înfloreste în cursul verii.

Cyclamen – Cyclamen sp.
 

Este una din cele mai apreciate plante de interior, decorativa în principal prin flori, dar si prin frunza. Genul Cyclamen cuprinde aproximativ 20 de specii si o multitudine de soiuri care cresc în zone variate ale globului, din zonele alpine pâna în regiunile mediteraneene. Substratul preferat este unul grosier, bine aerisit cu un continut mare de substante nutritive si humus.

Dizigoteca – Dyzigotheca

Este o plantă de interior la care elementul decorativ îl constituie frunzele. Se cunosc două specii care diferă între ele prin talia plantei, prin forma şi culoarea frunzei.

Ficus – Ficus sp.

Genul cuprinde numeroase specii cu plante arbustive sau căţărătoare, deosebit de elegante prin forma şi coloritul frunzelor; unele specii fac şi flori dar nu prezintă valoare decorativă. Speciile cele mai cunoscute sunt Ficus elastica, Ficus benjamina, şi Ficus pumila (cu frunze mici aşezate pe ramuri căţărătoare) toate cu un frunziş bogat si diversificat colorat. Solicită semiumbra şi umiditate în sol şi atmosferă, abundentă.

Floarea de hârtie – Bougainvillea - Bougainvillea sp.

este o specie cunoscută foarte puţin la noi în ţară; este o plantă lemnoasă, agăţătoare, la care elementul decorativ îl constituie bracteile pergamentoase, divers colorate.

Hemantus – Haemanthus

Planta de interior, originara din Africa de Sud, decorativa prin florile sale deosebit de atragatoare, dispuse în inflorescente de tip umbela; inflorescenta seamana cu un pamatuf, iar tija umbelei este viguroasa, are o lungime de 30-60 cm, în functie de specie culoarea florilor ( alb, roz, rosu-portocaliu ) si culoarea frunzelor ( verde- deschis, verde-închis pistruiat cu galben ) difera, de asemenea, în functie de specie.

Hortensie Hydragea macrophilla

Face parte din familia Idrageancee Genul Hydragea cuprinde aprox. 80 de specii de arbusti. Origine: Asia, America Centrala, America de Sud. Reproducere prin butasi.

  

Iedera Hedera helix Plantă căţărătoare, permanent verde Familia Araliacee Înmulţire prin butaşi

Pana cocoşului Aspidistra elatior

Planta de interior, decorativă prin frunzele sale mari lanceolate, verzi strălucitoare (A. elatior), sau la unele varietăţi verzi cu unele striaţii pe margine (A. elatior var. variegatum), verde cu pete aurii (A. elatior var. aurea) ori verde cu pete albe (A. elatior var. maculata)

Papucel Calceolaria hibrida
 

Familia Scrofulariacee Se reproduce prin însamântare Necesita udare redusa Înfloreste vara

Planta crevete (Beloperone guttata) Beloperone este o frumoasa, dar mai ales interesanta planta de apartament. Prezinta lastari subtiri si frumos arcuiti, frunze de culoare verde deschis, persistente. Atrage atentia prin forma mai putin obisnuita a inflorescentei, care este sub forma de spic drept sau pendent, alcatuit din numeroase flori mici, albe, protejate de bractei mari, roze si ocru. Aspectul decorativ al plantei este dat tocmai de asezarea, forma si culoarea acestor bractei.

Planta norocului – Clerodendron

Genul cuprinde numeroase specii arbustive si agatatoare; sunt decorative prin florile parfumate, divers colorate (rosu, alb sau roz) asezate în buchete compacte, terminale.

Tradescantie Tradescantia sp.
   

Familia Commelinacee Plante usor de cultivat Recomandat a se planta in cosulete suspendate Reproducere prin butasi

Violeta de Parma – Saintpaulia sp.
 

Specii permanent verzi originare din Africa Centrala Familia Gesneriacee Infloresc tot timpul anului Reproducere prin butasi de frunze

Columnee - Columnea sp.
  

Plante pendente, mereu verzi, cu flori minunate, se recomandă în principiu Columnea - hibride în mai multe variante. Perioada de înflorire diferită. Necesită locuri luminoase sau semiumbroase şi calde, umiditate mare a aerului; iarna se menţin şase până la opt săptămâni la 12 – 15oC; fără curenţi de aer. Îi plac locurile calde şi umede cum ar fi băile.

Dieffenbachie Dieffenbachia sp.
 

Familia Aracee Se reproduce prin butasi din tulpina la începutul primaverii, butasi care trebuie sa aiba aiba cel putin un mugur. Toate partile plantei sunt foarte otravitoare.

Feriga cuib - Asplenium nidus

În locurile ei de baştină, această ferigă creşte pe copaci. Ca plantă de apartament, foarte recomandată este specia Fimbriatus, care rezistă şi la aerul uscat. Planta formează o rozetă mare în formă de pâlnie, din frunze lungi, lucioase, iar nervura este închisă la culoare.

Feriga sabie Nephrolepis exaltata
  

Originară din pădurile tropicale şi subtropicale Face parte din familia Polipodiacee Decorativă prin frunze

Filodendron Monstera deliciosa
 

cunoscută sub numele de filodendron, este una din cele mai importante plante de interior. Fiind foarte apreciată pentru frunzele ei uriaşe, în formă de inimă, verzi strălucitoare, pergamentoase, iniţial cu ferestre în suprafaţa limbului, care mai târziu se transformă în incizii adânci; este una din cele mai potrivite plante pentru interior, fiind şi foarte uşor de cultivat.

Floarea flamingo Anthurium scherzerianum

Originară din America de Sud Se poate înmulţi prin seminţe sau divizare Înfloreşte vara

 

Frunze colorate Caladium bicolor hibrid Originara din America de Sud Familia Aracee Înaltimea 20-40 cm, diametrul 50 cm. Nu trebuie expuse la soare Reproducerea se face prin prelevarea de lastari bazali pe care planta îi produce în perioada februarie-martie

  

Iarba de chiparos Cyperus sp. Face parte din familia Ciperacee Înălţime 60-180 cm Reproducere prin divizare, butăşire sau însămânţare Originară din pădurile tropicale şi sibtropicale

Planta o frunză Spathiphyllum sp. plantă cu aspect de tufă, decorativă prin frunzele sale lungi, lanceolate, de culoare verde-strălucitor şi florile alb-crem, deosebit de elegante. Suportă penumbra şi solicită umiditate abundentă în sol şi atmosferă.

 

Tillandsie Tillandsia sp. Face parte din familia Bromeliacee, infloreste in perioada de vara Florile dureaza putin in timp, in schimb bracteele viu colorate persista mai multe saptamini. Reproducere prin divizare

Floarea de ceară Hoya
  

Plantă cu aspect căţărător. Înfloreşte vara Florile sunt în formă de stea, ceroase şi persistă întregul anotimp. Reproducere prin însămânţare sau butaşi.

Găina grasă Sedum morganianum
  

Familia Crassulacee Decorativa prin frunzele carnoase si florile in forma de stea Reproducere prin seminte sau butasi

Kalanchoe Kalanchoe manginii
   

Face parte din familia Crassulacee Decorativa prin frunze si flori Infloreste in general primavara Reproducere prin butasi

Potos cu pete Scindapsus pictus
  

Familia Aracee Plante cu aspect agatator, catarator Frunze in forma de inima, lucioase de culoare verde inchis Reproducere prin butasi sau divizare.

Dracena Dracaena sp.

 

Decorativă prin frunze însă exemplarele adulte pot produce vara şi flori Origine: Africa tropicală, insulele Canare Reproducere prin butaşi sau seminţe

Liliac verde Chlorophitum comosum
  

Face parte din familia Gigliacee Înaltimea 25 cm, diametrul 30 cm. Necesita udare abundenta Trebuie protejata de expunerea directa la soare

Pittosporium – Pittosporium
 

Acest gen cuprinde specii tropicale şi subtropicale; plantele au creştere arbustivă, tulpina creşte până la 1,5m şi are mare capacitate de lăstărire. Elementul decorativ îl constituie în principal frunzele care prezintă un peţiol scurt, sunt verzi sau verzi variegat cu alb-galben, sunt pieloase, strălucitoare şi persistente.