You are on page 1of 3

Fszeres gombasalta 1 kg apr gombt megtiszttunk, s egszben hagyva ss vzben nhny percig forralunk. Ezutn leszrjk, s levt lecsurgatjuk.

Kzben zls szerint hgtott borecetet forralunk kevs sval, cukorral zestve. A gombt b szj vegekbe rakjuk, minden rtegre nhny szem fekete borsot, kmnymagot, 1-2 szelet tiszttott tormt s 1-2 szl kaprot tesznk. Hrom nap mlva az ecetet lentjk, felforraljuk, s ha kihlt, ismt a gombra ntjk. Az elftt ecetet ptolni kell, hogy a l mindig ellepje a gombt. Most mr vgleg lektjk, s 10-12 percig gzljk. Hideg helyen tartjuk. Nhny htig figyeljk az veget, s ha a l zavarosodni kezd, ntsk le, s j ecetet ksztve, ismt gzljk ki. GOMBA ECETBEN A mg ki nem nylt, zrt fej sampinyon gombt megtiszttjuk, azaz a szr fldes rszt levgjuk, de a hjt nem hzzuk le. Jl megmossuk, a nagyobb gombkat felszeleteljk, a kisebbeket egszben hagyjuk, s kisebb vegekbe rakjuk. Egy liter vzhez 2 dl ecetet, 1 evkanl st, 2-3 babrlevelet, nhny szem borsot s koriandermagot, egy evkanl cukrot s 1 fej karikra vgott vrshagymt adunk, felfzzk, forrn az vegekbe tett gombra ntjk, lektjk, s 10 percig gzljk. Saltkhoz, hsok, hidegtlak dsztshez hasznljuk. GOMBA GZLVE Egy kg gombt (csiperke vagy vargnya) megtiszttunk, megmosunk, s szeletekre vgva kisebb vegekbe rakjuk. A tetejre egy mokkskanlnyi szalicilt szrunk, s felntjk felforralt, majd kihttt ss vzzel. Az vegeket lektjk, s addig gzljk, amg az vegben lev ss vzgyngyzni nem kezd. A vzben hagyjuk kihlni. Tejfls gombnak, mrtsnak, levesnek stb. hasznljuk. GOMBA SBAN A jl megmosott, megtiszttott gombt lecsurgatjuk, s szeletekre vagy kisebb darabokra vgva - rtegenknt szva - vegekbe rakjuk. Alul s fell s legyen. Felhasznls eltt hideg vzben kiztatjuk, levest, mrtst kszthetnk belle. Ss leve kitn zest. GOMBS VEGYES SALTA Hozzvalk: 1 kg uborka, 1 kg zldpaprika, 30 dkg sampinyon gomba, 20 dkg apr vrshagyma (mogyorhagyma), 1 citrom, 5 dkg s, 2 dl ecet, 5 dkg cukor. A saltnak val szp friss uborkkat megmossuk, s hjval egytt nem tl vkonyra legyaluljuk, vagy kssel flszeleteljk s beszzuk. A kiss mr megpirosodott paprikt kicsumzzuk, jl megmossuk, karikra szeleteljk, s ugyancsak beszzuk. Az apr, kemny kis gombkat egszben hagyva citromos vzben nhny percig fzzk, utna lehtjk. Az apr hagymkat megtiszttjuk s leforrzzuk. Ha mindent elksztettnk, az uborkt s a paprikt gyengn kinyomjuk a sbl, hozzadjuk a lecsurgatott gombt s hagymt, s vegekbe rakjuk. Egy l vzbe kb. 2 dl ecetet, 5 dkg st s ugyanannyi cukrot tesznk, felforraljuk, majd ha langyosra hlt, az vegekbe rakott vegyes saltra ntjk, lektjk, s hvs helyre tesszk. GOMBASALTA Egy kg gombt (csiperke, vargnya stb.) megtiszttunk, megmosunk, s nagysguktl fggen flbe vagy szeletekre vgjuk. A gombt tlba tesszk, gyengn ecetes, ss vzzel leforrzzuk, s lefdve egy ra hosszat llni

hagyjuk. Ekkor szrre ntjk, s vizt jl lecsurgatjuk. Fl kg vrshagymt megtiszttva karikra vgunk, s a gombval rtegezve vegekbe rakjuk. Minden sort megszrunk egy mokkskanlnyi sval, s meglocsolunk egy evkanlnyi borecettel. A tetejre valamivel tbb st s ecetet ntnk, s a gombt hurkaplcikkkal leszortjuk. Az veget lektjk, s hvs helyre tesszk. Gombasalta 1 kg gombt (csiperke, vargnya, rizike stb.) megtiszttunk, megmosunk, s a nagysgtl fggen flbe vagy szeletekbe vgunk. Tlba tesszk, gyengn ecetes, ss vzzel leforrzzuk, s lefdve egy ra hosszat llni hagyjuk. Ekkor szrben jl lecsurgatjuk. Fl kg megtiszttott vrshagymt karikra vgunk s a gombval rtegezve vegekbe, rakjuk. Minden sort megszrunk egy mokkskanl sval s meglocsolunk egy evkanlnyi borecettel. A legfels sorra valamivel tbb st s ecetet ntnk, s a gombkat hurkaplcikval leszortjuk. Az veget lektjk s hvs helyre tesszk. GOMBASALTA FSZERESEN Egy kg apr gombt megtiszttunk, s egszben hagyva ss vzben tz percig forralunk. Ezutn leszrjk, s vizt lecsurgatjuk. Kzben zls szerint hgtott borecetet forralunk, kevs sval, cukorral zestve. A gombkat b szj vegekbe rakjuk, minden rtegre nhny szem feketeborsot, kmnymagot, 1-2 szelet tiszttott tormt s 1-2 szl kaprot tesznk. Ha az veg megtelt, a felforralt ecetet hidegen rntjk, s az veget lektjk. Hrom nap mlva az ecetet lentjk, felforraljuk, s ha kihlt, ismt a gombra ntjk. Az elftt ecetet ptolni kell, hogy a l mindig ellepje a gombt. Most mr vgleg lektjk, s 10-12 percig gzljk. Hideg helyen tartsuk. Nhny htig figyeljk az veget, s ha a leve zavarosodni kezd, ntsk le, s j ecetet ksztve ismt gzljk ki. Gombaszrts A gombt sem megmosni, sem leforrzni nem szabad aszals eltt. Megtiszttjuk, s szeletekre vagdaljuk. Tiszta deszkalapra helyezzk egy rtegben, s ers napon szrtjuk. Idnknt megforgatjuk, hogy egyenletesen szradjon. Ezt addig folytatjuk, mg papr szrazsg lesz. Ekkor befttes vegbe rakjuk, jl lektjk, s kigzljk. De el lehet tenni vszonzacskban. Szraz, hvs helyre akasztva. Ecetes gomba A termesztett csiperke, a vadon term csiperke s a rkagomba is elkszthet savanysgnak. A gombt alaposan mossuk, tiszttsuk meg. A tnk als szlt vgjuk le. Ezutn 2%-os citrom- vagy borksavas vzbe szrkanllal vagy szitval bemrtva 5 percig elfzzk. Majd hideg vzben gyorsan htsk le, s lecspgtetve rakjuk tetszetsen vegekbe. A felnt levet forraljuk fel, adjunk bele nhny szem fekete borsot, babrlevelet, esetleg kevs trkonyt. Vgl, ha mr jl forr, minden liter vzhez szmtva 4 dkg st s 2,5 dl 10%-os ecetet is tegynk bele. A gomba elg nehezen tarthat el, azrt minden vegre tegynk egy kshegynyi szalicilt vagy benzoesavas ntriumot, s ntsk r a leszrt felnt levet mg melegen. Rzogatva vagy kis manyag laptkval elegyengetve a gombkat, hajtsuk ki a lgbuborkokat. Celofnnal blelt csavaros tetvel azonnal zrjuk le, majd meleg vzfrdben 15 percig, 100 C fokos hmrskleten csrtlantsuk. A sterilezs befejezsvel szedjk ki az vegeket a vzfrdbl tlcra, hogy ksztmnynk ne puhuljon tl.

Sampinyon eltevse A fiatal, meg bimbban lev sampinyont lbasban kevs zsrral addig proljuk, amg a gomba levet ereszt. Akkora veget vesznk, hogy egy fzetre val gombt elhelyezhessnk bele. A gombt forrn, levvel egytt az vegbe tesszk s annyi olvasztott zsrt ntnk hozza, hogy ujjnyi vastagon fedje. Lektjk s kigzljk. Csiperke fehrborban Hozzvalk: 0,5 kg kisebb gomba, 1 evkanl s, 4 kisebb lilahagyma, 3 dl szraz fehrbor, 2 dl gymlcsecet, 25 dkg kristlycukor, 2 evkanl egsz fehr bors, 2 evkanl mustrmag, 1 evkanl borkabogy, 1 csom trkony, 2 evkanl bolti savanyt szer A gombkat megmossuk, megtiszttjuk. Egy liter vizet a sval felforralunk, beledobjuk a gombt, s kt percig fzzk. A hagymkat meghmozzuk, vkony karikkra vgjuk. A fehrbort, a gymlcsecetet, a gomba fzvizt, a cukrot, borsot, mustrmagot, borkt s a bolti savanyt szert egy ednyben felforraljuk, a hagymakarikkat a vgn ebben a lben 5 percig fzzk. Levesszk az ednyt a tzhelyrl. A gombkat elosztjuk kett 0,5 literes vegbe, a trkonyt megmosva hozztesszk, rntjk a forr lt, hogy ellepje a gombt. Lezrva hvsre lltjuk. Tz nap mlva fogyaszthat.