SENSIBILIZARE METODA E.S.P.E.R.

E

Creator JACQUES SALOME

: 1. boala. Reguli de igiena relationala 3.E.P.P.E. domeniul profesional. Energie Specifica Pentru o Ecologie Relationala Esentiala Metoda E.E. adica relatiile intra si interpersonale.S. Aplicatii ale acesteia in familie.E.METODA E.S. Definitie. societate. cuplu. scoala. unelte 2.R. concepte. .R.

facil si eficient.S.R. unelte • Metoda E. sistemul S. • Concepte: a cere.P.P. bagheta cuvantului.P. a refuza. a fost creata pentru a oferi oamenilor un mod de a relationa viabil. Definitie.A.E. triangularea.E. actualizarea. actele simbolice. a da.E. concepte.1. confirmarea . a primi. vizualizarea. • Unelte: esarfa relationala.

E.CONCEPTE E. fără aşteptări ulterioare.P.R. A CERE • Să-ţi asumi riscul de a fi refuzat sau de a fi combătut • Să poţi să stabileşti o reciprocitate • Să creezi o alternanţă între propoziţii Sunt liber in cererea mea. A DA • A te pune la dispoziţia celuilalt • A oferi gratuit. învăţăm să facem diferenţă între A DORI şi A CERE. Expresia unuei cereri are mai multe planuri: • Cer sa fiu înţeles • Cer să fiu ascultat • Cer să fiu satisfăcut • Pentru a stabilii o relaţie vie. asa cum celălalt este liber în răspunsul lui. fără contrapartidă • A-l aproba sau confrima pe celălalt în raport xu el însuşi UN DAR CONDITIONAT ESTE UN TROC RELATIONAL .E.S.

acceptare – Amplificarea celuilalt şi amplificare propriei persoane A PRIMI aduce în prim plan: • Fricile mele: de intruziune. de critică (resimţită ca o ameninţare). TAT EN FLU IN A FI E UL DIMBA RISC SCH UM A I ASDE A M IM I DEC . fără să le minimalizez Intr-o relaţie. necunoscutului • Să las să vină către mine gratificările. de a fi descalificat. de a fi dependent sau indatorat • Nevoile mele: de recunoaştere. zonele care mă interesează. fără să le minimalizez sau să le descalific • Să văd în diferenţe • Să accept să pun în comun • Să accept refuzurile sau punerile în cauză ale celuilalt. a PRIMI este: – Deschidere.A PRIMI • Să te deschizi imprevizibilului. de a menţine o distanţă optimă cu exteriorul . de aprobare.

Pot să fiu privativ cu mine.nu mă pot construi în NU – Mă respect afirmând ceea ce nu este bun pentru mine şi ceea ce nu doresc – Sunt capabil să mă definesc – Renunţ la aprobarea celuilalt. a reporta. acceptând această diferenţă faţă de celuilalt. frustrant – Pot să pedepsesc. a nu condamna • De a nu accepta acordarea cererilor celuilalt. ignor ALT IL CELU NU SPUN NSUMI DA SA I NIND N MIE AZ PU INDR A-MI S S INVAT . să privez.A • • • REFUZA A spune NU A te afirma A te poziţiona diferit. să-l pun pe celălalt în dificultate – Regret. dacă asta presupune un compromis frustrant • Privativ: . în libertatea lui de a fi • A declina. daca simt că generează în mine un resentiment • A nu consimţi A REFUZA presupune 2 registre opuse: • Afirmativ: .

. sa daruim. sa primim si sa refuzam atunci vom putea propune relatii creative. vom propune relatii infantilizante.Daca vom sti sa cerem. in caz contrar.

P.E.P. Jacques Salome considera ca majoritatea relatiilor noastre se desfasoara in sistemul S.P. care poate fi recunoscut prin amenintari.E.E.SISTEMUL S.R viata impl .S.A.. inita ! . culpabilizari : Sourd (surd) Aveugle (orb) Pernicieux (vatamator) Pervers (pervers) Energetivore (energetivor) Auto ru siste l ne pro p m insu ul S.E ne .A.P. si sa im din ru a trai o a E.A.P une sa ie si . descalificari.P.P s pent m metod . devalorizari.E.

E.De la sistemul S.E.S.P.R. la E.P.E.A.P. *preluat din “Curajul de a fi tu Insuti” – ed. Curtea Veche .

O relaţie sănătoasă se sprijină pe unelte comunicaţionale accesibile fiecăruia: esarfa relationala. bagheta cuvantului. actualizarea. confirmarea. triangularea. ele sunt insuficiente pentru a construi o relaţie respectuoasă. actele simbolice. vizualizarea.UNELTE Dacă cuvintele sunt necesare şi indispensabile pentru a comunica . .

tu. Nu iti insusi punctul sau de vedere al celuilalt asupra ta pentru a te tortura singur(a). tu. tu) 3. Renunta la aprobarea celuilalt pentru a iti putea confirma pozitia. Recunoaste capcanele propriilor tale proiectii in momentul in care „depui” in celalalt un lucru care iti apartine. Respecta teritoriul propriu si teritoriul partenerului(ei). Devino constient(a) ca transmiti mesaje cadou (care dau energie. nu discuta despre celalalt in absenta sa. 4. (inceteaza practicarea relatiei claxon . Vorbeste depre tine. si nu despre celalalt. poziþionare plecand de la propriile valori) 19. propriul punct de vedere. devitalizeaza si produc suferinta). . 16. 20. Nu confunda subiectul si obiectul: subiect: cel care vorbeste . Descopera diferentele in termeni de complementaritate si nu opozitie. 13. Nu aduce niciodata intr-o relatie ceva care apartine altei relatii. cu punctele tale de vedere. Renunta la cautarea aprobarii pentru a-ti asuma riscul diferentierii. Evita comparatia: considera-te unic(a) aici si acum in aceasta situatie. Vorbeste cu celalalt. obiect: despre ceea ce se vorbeste. Suprima judecatile de valoare asupra persoanelor. 8. 18. comportamentelor. 11. Depaseste infruntarea pentru a privilegia confruntarea (confirmare. 10. 2. dragoste) si mesaje otrava (care ranesc. Intelege problema si asculta persoana. 12. REGULI DE IGIENA RELATIONALA 1. 6. Fiecare relatie are o dinamica si un prezent propriu. Nu confunda persoana care vorbeste cu subiectul despre care se vorbeste. vitalitate.2. 14. cu dorintele tale si cu cele ale partenerului(ei). si evita sa vorbesti despre celalalt. Nu mai accepta sa-l lasi pe celalalt sa vorbeasca despre tine. 17. de la opozitie la a-pozitie. Intelege ca emotia este limbajul repercusiunii sau al rezonantei. afirmare. Asuma-ti riscul de a te confrunta cu trairile tale. propria opinie. 7. 5. 9. Accepta trecerea de la reactional la relational. Folosesc confirmarea fara insa a apela la identificare: ii las celuilalt propriile sentimente. Asuma-ti riscul de a te afirma. 15. cuvintelor sau actiunilor. Favorizeaza accesul la simtamant permiþând impartasirea lucurilor traite.

. RELATIILE INTERPERSONALE O relatie este ca un canal. ca un pod.3. ca o pasarela unde circula mesaje fie de la unul spre celalalt (relatii asimetrice) si fie de la unul la altul (relatii simetrice).

CELE 8 RELATII STRUCTURANTE .

CELE 7 NEVOI RELATIONALE FUNDAMENTALE .

incurajeaza. valorizeaza). injuriile) . ranile.TIPURI DE MESAJE Exista 2 tipuri de mesaje: mesaje cadou (care gratifica. poluarile. mesaje toxice (descalificarile.

iubirea se sine.Mesajele cadou hranesc. fiind energetigene. dimanizeaza. . increderea in sine. amplifica stima de sine.

lipsa increderii in sine. il vor face sa sufere pe celalalt pierderea stimei de sine. indoiala. fiind energetivore.Mesajele toxice provoaca rani. .

.Pentru a deveni un mai bun companion pentru prorpia persoana trebuie sa respectam cateva reguli: . amplificandu-le. astfel vom da un sens vietii noastre.sa stim sa primim mesajele pozitive.sa restituim simbolic mesajele toxice celui sau celei care ni le-a dat. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful