RESTEREA CURCANILOR - O AFACERE PENTRU ACASA

Scurte informatii despre cresterea curcanilor
Această pasăre face parte din categoria animalelor crescute exclusiv pentru carne. Curcanul, ca pasare de curte se regăseşte în clasa Meleagris ce cuprinde 6 subspecii. Din acestea 6, două au ajutat la perpetuarea curcanului modern: Meleagris gallopavo şi Meleagris ocellata. Pentru mulţi fermieri, această pasăre e o adevărată mină de aur deoarece raportat la carnea rezultată şi profitul obţinut, se investeşte relativ puţin într-o crescătorie de curcani.

Scurt istoric al speciei
Curcanul e o pasăre originară din nordul Statelor Unite ale Americii, fiind domesticită de către locuitorii continentului american. Există dovezi clare care atestă că aztecii foloseau foarte mult carnea de curcan pentru că e bogată în proteine (atât carnea cât şi ouăle produse), penele fiind utilizate în scopuri decorative. Primii curcani au ajuns în Europa datorită spaniolilor care au împrumutat obiceiul creşterii acestor păsări. Odată aduşi pe bătrânul continent, spaniolii au început să perpetueze specia, astfel că azi avem Curcanul Spaniol sau Royal Palm. De asemenea, se presupune că locuitorii coloniilor americane vânau curcani sălbatici pentru a-i găti de celebra sărbătoare americană Thanksgiving. Odată cu începutul secolului 20, popularitatea acestor păsări a atins cote impresionante, ajungânduse chiar la obţinerea unor specii noi precum Beltsville Small White. Înaintea celui De-al Doilea Război Mondial, carnea de curcan era un lux, cel puţin în Marea Britanie, folosindu-se mai mult carne de gâscă sau de vită. Cele mai întâlnite specii de curcani din Anglia zilelor noastre sunt Norfolk Black şi Norfolk Bronze (sau Cambridge Bronze)

Cresterea curcanilor acasa (microferma)
Pentru a creşte aceste păsări, ai nevoie de ouă pentru incubator sau de pui mici. Odată ce curcanii au ajuns în săptămâna 5/6, poţi decide pentru ce îi vei creşte. Fie pentru ouă, pentru a-ţi asigura perpetuarea speciei şi necesarul de proteine, sau pentru carne. Dacă vrei să creşti doar câţiva curcani, pentru consum casnic, atunci ai nevoie de o curte plină de vegetaţie pentru aceste păsări. În cazul unei crescătorii bine pusă la punct, trebuie să ştii că ouăle de curcă pentru clocit trebuie produse în ferme unde se află şi genitorii. Se recomandă inseminarea artificială şi

În funcţie de vârstă şi felul în care se dezvoltă.2g/litru cu glucoză. se recomandă folosirea unor mici plăcuţe rotunde.. Bune informatii Răspundeţi . mâncare din soia îmbogăţită cu vitamine şi minerale. Între 10 şi 14 zile se pot observa ouăle fertile şi cele infertile.. să fie curat. O curcă va depune ouă o perioadă de 24 de săptămâni. Hrana puilor consistă în principal în făină de mălai. După cele 28 de zile. de culoare verde sau multicolora. 2011 foarte bun articolul felicitari pentru blog. 2011 Ar fi bune niste linkuri catre alte situri (postari) despre curcani. Andrei28 decembrie. ouăle trebuie întoarse în incubatoare.. se vor adăuga porţii de hrană bogată în proteine. Răspundeţi 2. carbohidraţi şi grăsimi. În felul acesta puii se vor certa pentru plăcuţă şi nu-şi vor ciuguli penele. Dispozitivele pentru hrană şi apă se vor vopsi cu roşu iar apa trebuie îmbogăţită cu 0. E foarte important ca toate spaţiile unde vor locui puii să fie igienizate şi dezinfectate. timp în care va depune între 90 şi 110 ouă/pasăre. dar şi cel în care sunt depozitate ouăle. Cele din urmă se vor scoate din incubator. SkillS18 decembrie. În cazul în care observi semne de agresivitate şi de canibalism. Trimiteţi prin e-mailPostaţi pe blog!Distribuiţi pe TwitterDistribuiţi pe Facebook Etichete: curcani 7 comentarii: 1. Perioada de incubaţie a unui ou de curcă este de 28 de zile. După prima zi după ce au fost puse la incubator. separându-se masculii de femele deoarece există diferenţe de creştere între cele două sexe. În ţarc se vor instala radiatoare pentru a încălzi spaţiul şi becuri pentru iluminarea corespunzătoare iar ca aşternut se poate folosi rumeguş. pentru a se evita transmiterea unor viruşi patogeni precum microplasma. E foarte important ca mediul în care trăiesc femelele. Adaposturile pentru păsări pot fi construite din carton sau plasă de sârmă. puii rezultaţi pot fi crescuti în adaposturi speciale.creşterea separată a masculilor de femele. chiar dacă în acelaşi spaţiu au locuit alte generaţii de pui sănătoşi.

cu vecinii puteam sa vindem mai mult de 15 curci. 2012 Daca m-a apuc sa cresc curcani de carne unde ii vind.rate.. 2012 eu ma chinui de 2 ani sa imi fac o afacere de pasari dar nu am reusit concluzia mea e in felu urmato pasarile sun bune pt curtea omului nu pt afacere sal ..3. Ne-am cumparat 15 curci de carne in ideea de consum propriu pentru trei familii(eu. Am vandut noua curci la 18 lei Kg. Răspundeţi Răspunsuri . Numai din discutiile cu colegii de servici. Anonim23 ianuarie. sora mea si parintii nostri.marcel. Răspundeţi 4. 2013 I-ti spun eu cu se vand.. george08 februarie.. Anonim06 aprilie. pur si simplu am spus ca crestem curci si cererile au venit singure. pot spune ca am iesit cu un mic plus si cu curcile consumate gratis.. s-au cui ma adresez daca vrea sa cumpere curcani de carne De crescut ii cresc si apoi ce fac cu ei???? Eu am cumparat o ferma(un CAP)cu 5000mp teren si pot sa crecsc si altceva . Si nu am facut oferte de vanzare.tauri de carne???? Multumesc! Răspundeţi Răspunsuri 1. dar ma intereseaza sa-mi cumpere cineva aceste animale MA puteti indruma cui sa ma adresez s-au la cine??? S-au de ce nu giste.

alegandu-le singuri . •Greutatea tineretului femel de reproducţie 7. RASE DE CURCI SEMIGRELE: sunt mai puţin cunoscute în ţara noastră.5 kg la 29 săptămâni şi 17 kg la masculii de reproducţie. FURAJAREA CURCILOR CERINŢE DE MICROCLIMAT . Read more: http://surviving-home. greutate curca 10-15 kg şi curcani 20 kg. Le iubesti sau le tii doar pentru business. fiind lipsite de importanţă. iar pentru un procent mare de ecloziune ouăle trebuie să fie depozitate maxim 4 zile de la recoltare. Pasarile se cresc in gospodarie din doua motive. gaini outoare si mixte .. Greutate curcă 16-18 kg şi curcani 23-25 kg.html#ixzz2JlU0Htew 1. Culoarea bronzată. Formată in SUA.Doar daca imbini motivele si gasesti nisa comerciala poti avea succes. prepelite si pot sa spun ca as putea trai doar din vanzarile pe care le am in gospodarie.. Curcile clocesc foarte bine şi cresc bine puii. 2012 Poate nu ai prins ideea de baza.. •Incubaţia durează 28 zile. Inainte sa faci ceva ca afacere verifica cu atentie posibilitatea desfacerii pe plan local. Rasa Bronzată cu pieptul larg.com/2011/01/cresterea-curcanilor-oafacere-pentru.1. Culoarea bronzată dar are o particularitate importantă: muşchii pectoralifoarte dezvoltaţi. RASELE DE CURCI RASE DE CURCI GRELE: Rasa Bronzată ameliorata formată pe continentul american din curca Mexicană sălbatică. fara sa fac ferme si cresteri intensive. Cresc pasari de rasa . am comenzi de pasari de rasa care vin si de pe internet. Sunt convins ca daca as incepe o afacere cu ferma de crestere a puilor sau curcani de carne as avea succes. cash06 aprilie. am clienti care cumpara puii doar de la min an de an.blogspot. Am clienti statornici care prefera sa cumpere ouale si pasarile de sacrificat doar de la mine. REPRODUCŢIA LA CURCI •Raportul de sexe – 1/10 si 1/40 la însămânţări artificiale cu spermă diluată 1/1Ouatul începe la 30-32 săptămâni şi se încheie la 51 săptămâni. Producţia de ouă 60-70 buc/an. Asta poate fi startul pe care-l visezi.

0. fără curenţi reci de aer.5 capete /m˛. apoi se face creşterea in baterii sau se cresc până la 3-6 săptămâni in baterii şi apoi se transferă la aşternut permanent. adăposturi simple b) Sistem semiintensiv . . tip familial. INGRIJIREA ADĂPOSTURILOR Adăposturile se vor menţine în permanenţă curate atât la interior cât şi la exterior prin văruirea lor. Geamurile se vor curăţa periodic. incălzire. •la 17 -23 săptămâni 2. sistemul de ventilaţie şi aerisire se va verifica permanent în vederea menţinerii unui microclimat corespunzător.3.se folosesc in crescătorii. dezinfecţia.Temperatura optimă pentru materialul de reproducţie 20-25 ˚C .2 mp / cap Tipuri de adăposturi : •-adăposturi corespunzătoare Cu sistem propriu de incălzire şi ventilaţie -adăposturile să fie amplasate în locuri care nu sunt expuse vânturilor dominante şi umezelii. puii intră în asa numitele ţarcuri. SISTEME DE CREŞTERE IN FUNCŢIE DE GRADUL DE INTENSIVIZARE a) Sistem extensiv . în hale cu dimensiuni de 100 m x 15 m sau chiar 200 m x 25 m •In microadăposturi cu o lungime de 6-7 m şi o lăţime de 1. Suprafaţa pe cap: •Curci reproducţie – 0. adăposturi amenajate. ventilaţie AMPLASAREA ADAPOSTURILOR Adăposturile se construiesc şi se amplasează în baza unor avize speciale cu respectarea normelor ecologice privind apropierea acestora de surse naturale de apă. De asemenea să fie amplasate în apropierea surselor de apă. •Crescătoria de curci este împărţită în 2 sectoare vizând faza de creştere şi cea de îngrăşare.umiditatea relativă nu va depăşi 60% Temperatura de sub eleveoză va fi de 35˚C la puii de curcă.8 m ( sistem aplicat in ţara noastră la BACĂU) •In baterii la curcile ouătoare şi la puii de curcă când in primele 30 zile stau pe aşternut permanent.5-1. Sisteme de creştere : •Pe asţernut permanent. energie electrică şi a drumurilor de acces.5.75 mp/cap •Curci de producţie .crescătorii cu efective 40/100 femele. Densitatea puilor este în funcţie de vârstă: •la 9-12 săptămâni-7-8 capete /m˛. •La instalare.1. dezinsecţia şi deratizarea lor periodică..

fără praf. CALCULE ECONOMICE PRELIMINARE pentru un nr 140 cap. Curcanii ajunşi la greutatea optimă la o săptămână înainte de tăiere sunt ţinuţi într-un grajd deschis. pentru hrănire.com/2012/04/cresterea-curcanilormetode-si.090=15. MĂSURI SANITAR . În acelaşi timp.990 lei Read more: http://surviving-home.VETERINARE de prevenire şi combatere a bolilor Imprejmuirea fermei cu gard protector .filtru sanitar în care se află camera de igienizare a personalului.Dezinfecţia staţionarului sanitar-veterinar. dezinsecţia. REZULTAT FINANCIAR (R)R =V-C 38. făcându-se dezinfecţia după fiecare ciclu de ecloziune.080-22.punct de tăiere de necesitate cu spaţii frigorifice (facultativ). pentru adăpare.ECHIPAMENTE Echipamentul din interiorul adăpostului este format din utilaje pentru incălzire. pe toată durata îngrăşării trebuie respectate condiţiile de umiditate. depozitare şi valorificare a produselor de origine animală.In spaţiile destinate ecloziunii şi creşterii tineretului în primele 3-4 săptămâni de viaţă se va respecta curăţenia şi igiena administrării alimentelor. Imprăştierea paielor se face cu o maşină specială. obligativitatea controlului sanitar-veterinar.Punct de însămânţări artificiale .Limitarea circulaţiei persoanelor şi vehiculelor străine.Control periodic medical al personalului de deservire.Deratizări generale.Dezinfecţia adăpostului. instalaţie pentru ventilaţie şi condiţionarea aerului. Anexe pentru ecarisaj sau folosind investiţiile locale din zonă. căldură. Pentru aşternut în aceste grajduri sunt de preferat paie curate.Respectarea regulilor sanitar-veterinare de prelucrare.Introducerea în efectiv numai a animalelor din unitaţi indemne de boli infecto-contagioase. ventilaţie.blogspot.html#ixzz2JlUG5wFK .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful