Ford Motor Company

Cuprins

 Scurt istoric despre firma • O viata dedicata automobilelor • 1913-Productia in serie • Istoria logolui Ford

 Misiunea firmei

Analiza SWOT • Punctele tari • Punctele slabe • Oportunitati • Amenintari

 Strategiile de piata  Politica de produs  Politica de pret  Politica de distributie

 Politica de promovare  Concluzii  Bibliografie Scurt istoric O viata dedicata automobilelor Henry Ford s-a nascut pe 30 iulie 1863 la Springwells. unde va aprofunda . fascinat de pasiunea sa. Wayne County in Michigan. pleaca trei ani langa Detroit. o familie prospera de fermieri. Township. cel mai mare din cei sase copii ai lui William si Mary Ford. In 1875. Henry construieste in atelierul injghebat in ferma tata lui sau primul sau motor cu aburi. La 16 ani. la 12 ani.

un motor instalat pe un sasiu si echipat cu patru roti de bicicleta. Henry Ford isi dedica timpul repararii motoarelor cu vapori. Henry infiinteaza "Detroit Automobile Company". Ulterior. dupa casatoria cu Clara Bryant. Henry Ford se va angaja intr-o otelarie. care insa da faliment in 1900. el pune pe picoare Ford Motor Company.cunostintele de mecanica.Cvadriciclul. care a fost testat in bucataria familiei. In 1896. societate devenita in timp unul dintre principalii producatori mondiali de autovehicule. insa trei ani mai tarziu se transfera ca inginer la "Ediso Illuminating Company" din Detroit. Apoi. In 1888. in 1899. in diferite ateliere. Revenit acasa. si intretinerii utilajelor de la ferma tatalui sau. 1913-Productia in serie . Ford a realizat propriul sau vehicul automotor .

. Un moment de cotitura il reprezinta 1913. Sub obladuirea lui. care detine 25. parintele sau spiritual fiind inginerul Henry Ford. Henry Ford a recurs la utilizarea unor piese intersanjabile ce puteau fi montate de necalificati. Cinci ani dupa aceasta reusita. in 1943) vor recumpara participatiunile actionarilor minoritari si vor deveni proprietarii companiei. va detine aceasta functie pana la moartea sa. Pe masura ce viteza de ansamblare a crescut. cand Henry Ford a pus pe picoare prima linie de asamblare mobila. Ford incepe productia modelului Ford T -automobilul "fiabil si la pret rezonabil". Henry si fiul sau. care este astazi unul dintre liderii mondiali in domeniul constructiei de automobile.Ford Motor Company este fondata in 1903. Edsel (care ii va succede tatalui sau ca prim presedinte. compania reuseste la 23 iulie 1903 sa termine si sa vanda prima masina ansamblata de companie. revolutionand astfel procedeele de fabricare cu modelul Ford T. In 1919.5% din actiuni.

se dezvolta o versiune stilizata a semnaturii Ford Motor Company. 1906.Modelul A a fost lansat folosind pentru prima data logo-ul Ford cu o bordura in stilul "art nouveau".Acest logo este o forma mai elaborata a scriiturii . Caligrafie cu aripi . Litere si logo .Istoria logo-ului Ford 1900. In acelasi an.

isi face aparitia ovalul albastru cu reflexii cromate. Primul oval . aceast logo va fi folosit pe toate masinile pana in 1910. logo-ul este disponibil intr-un albastru inchis sau orange si poarta inscriptia "masina universala". 1911. acest logo a fost utilizat pentru a identifica concesionarii britanici. . Totusi. Henry Ford nu este multumit de design si il desfiinteaza. Ovalul albastru cu reflexii cromate . 1927. Simbolizand viteza. masina universala . pana la finele anilor 50. 1976. stabilitatea si robustetea."Ford Motor Comnpany". 2003. Badge oval Ford .Apare primul "oval albastru". care asociaza semnatura cu un desen oval. Ovalul unui nou secol . Acest logo este folosit pentru un numar mare de masini. simbolizand noua era a Ford Motor Company. 1912. Cunoscut sub denumirea de " Caligrafie cu aripi ".In 1976. Initial. 1906. lejeritatea.Ovalul este stilizat.Ford inlocuieste desenul oval printr-un triunghi "cu aripi". care se regaseste pe toate produsele si in toate uzinele Ford.Noul model A din 1927 a fost prima masina care a arborat logo-ul Ford pe capota. cand se va schimba din nou pentru a deveni cea de azi. care apare cu un F si un D mai alungite.

Misiunea Firmei .

Activitatea distribuitorilor este structurata pe doua coordonate de actiuni: garantarea calitatii si confortului clientilor atat la achizitionare cat si pe durata utilizarii automobilului. adaptate prin desing. Mediul intern al firmei se structureaza pe urmatoarele componente: Furnizorii firmei care doresc sa investeasca in Ford Romania in urmatorii doi ani. aduc cu ei totodata si locuri de munca ceea ce inseamna ca misiunea intreprinderii datorita furnizorilor este una motivanta. Produsele companiei sunt destinate unei game largi de consumatori. Pe parcusul acestei lucrari analizei companiei Ford Romania va fi prezentata detaliind continutul elementelelor descrise de schema mentionata anterior respectiv structura mediului intern si extern. dimensiuni.Misiunea firmei se defineste in general prin interactiunea a doua categorii de factori: scopul pentru care isi desfasoara activitatea si obiectivele principale de dezvoltare. motorizare unei palete vaste de exigente astfel: .

Si nu in ultimul rand. garantia. Prezentarea in forma break a modelelor descrise anterior reprezinta modalitatea de adaptare a produselor companiei la o gama larga de potentiali clienti prin structura acestea devenind ideale pentru famiile cu un numar mai mare de membri.realista. -specifica. preferata sexului frumos si Ford Fiesta cu un desing la fel de actractiv dar de dimensiuni mai mari. Mediul natural ne indreapta spre misiunea competenta si anume spre ansamblul resurselor natural necesare desfasurarii activitatii pe piata a firmei. prin lansarea modelelor Ford S-Max si Ford Galaxy prevazute cu un spatiu mare flexibil generand un confort deosebit compania Ford Romania a oferit o solutie viabila pe termen lung amatorilor de calatorii. -competenta. -motivanta. Mediul demografic este format din populatia aflata in zona de activitate a firmei. de scolarizare si cursuri de prezentare a noilor sisteme.Pentru amatorii de masini cu desing luxos si performante tehnice superioare compania Ford Romania ofera in principal modele Ford Focus si Ford Mondeo lansat anul trecut ambele caracterizate de fiabilitate si costururi clasice adaptate nevoilor oamelor de afaceri. Analiza SWOT . Acesta ofera angajatilor sai cursuri de prezentare. durabilitatea sporita si disponibilitatea permanenta. Cu cele mentionate putem observa ca misiunea inteprinderii indeplineste toate cele 4 criterii: .In categoria masinilor adaptate traficului urban se disting doua modele: Ford Street Ka micuta decapotabila. calitatea deosebita a acestora. Analiza mediului extern al companiei se axeaza pe detalierea urmatoarelor elemente: Mediul tehnologic ingloband piesele. si astfel va avea obtinerea unei cote de piata in productia de automobile si imbunatatirea imaginii generale a firmei si a gamei variate de automobile.

Datorita acestora s-a dobandit deja clientela si iubitorii firmei. • Productia care este in continua crestere. Puncte tari • Ford include existent pe piata deja de o perioada de timp semnificativa. mai ales in perioada aceasta de criza Ford a lansat noul automobil Ford Fiesta care se gaseste la un prêt atragator avand in vedere la cat de nou este modelul.Tot Ford a fost prima masina care a introdus radioul.Analiza SWOT companie de profil este esenţial sursa de top la nivel de companie de date şi informaţii. de istorie şi de produse. • Tehnologie avansata si “gageturile” pe care le are automobilul fata de alte modele din gama concurentilor. • Este unul dintre cei mai mari producatori din lume.Ford a vrut dintotdeauna ca masina lui sa fie apreciata din punct de vedere a calitatii. • Garantia de 4 ani pe care o ofera firma masinii fiabile. şi oferă rezumat analiză a veniturilor sale cheie şi linii de strategie.”sparge topurile” prin vanzarile pe care le are in momentul acesta. in acesta perioada.Raportul analizează companiei cheie structurii de afaceri şi a operaţiunilor. Ford.Aici putem spune ca Ford avea ca motto inca de la aparitia pe piata” rata-pretcalitate”. Puncte slabe • Ultimele generatii de masini aparute au avut un plastic de bord nu tocmai dorit si apreciat de clientela. Oportunitati .

Kotler Principii de marketing p. cunoscut şi sub numele de cei “4P” are rolul de a detalia strategiile de marketing şi de a influenţa piaţa în vederea asigurării eficienţei maxime. nivelul preţului. Mixul de marketing reuneşte proprietăţile caracteristice ale organizaţiei. elementele pe care aceasta le poate folosi pentru a influenţa cererea pentru produsul său în general. mixul de marketing reprezintă "ansamblul de instrumente tactice de marketing controlabile pe care firma le combină cu scopul de a produce pe piaţa ţintă reacţia dorită” (Ph. vânzările în mod special. şi anume: produsul însuşi. 134-135). . activitatea promoţională şi distribuţia sau plasarea produsului.• Firmele patrulante ale Fordului se gasesc acum la aceleasi reprezentante pentru reducerea costurilor automobilelor • Automobilele cu motorizari bune se pot pune de la o gama de masina la alta Amenintari • Amenintarile vin direct din partea concurentilor directi Opel si Volkswagen care sunt tot mai puternici pe piata europeana MIXUL DE MARKETING AL COMPANIEI Concept esenţial al teoriei moderne a marketingului. Acest set de variabile controlabile de către organizaţie.

caracteristici. ambalaj. o anumite servicii oferite de produs: termenul de livrare. produsul în sensul mixului de marketing nu înseamnă doar un bun fizic. Totuşi. reprezintă: calitate. Firma Ford adoptă o politică de produs care are în vedere: o caracteristici fizice : formă. 1. Deci. precum şi serviciile postvânzare. Acesta reprezintă combinaţia de bunuri. servicii. informaţii privind modul de exploatare. o caracteristici funcţionale: care conferă produsului capacitatea de a realize anumite funcţii în raport cu nevoile utilizatorului produsului. . prestigiu. condiţii de plată. calitate măsurată prin compoziţia meterialelor. idei pe care firma le oferă pieţei.Cei “4P” constituie variabilele cheie prin care organizaţia poate acţiona în vederea obţinerii impactului maxim asupra pieţii şi consumatorului şi reflectă modul în care sunt antrenate diferite componente ale resurselor de care dispune organizaţia pentru obţinerea efectelor scontate. Conceptul de produs mai cuprinde şi aspecte privind marca. specialiştii în marketing trebuie să studieze şi dorinţele consumatorilor pentru a se proiecta produse care să satisfacă aceste nevoi. etichetarea. servicii post-vânzare. ambalarea. culoare. o caracteristici simbolice: marcă. Realizarea fizică a produsului nu reprezintă o activitate de marketing. aspect. Politica de produs Produsul. prin combinarea acestora.

noi trăsături care să ofere şi alte beneficii şi satisfacţii peste cele oferite de produsul standard. Orice produs este conceput ca un furnizor de beneficii şi satisfacţii. un desen sau o combinaţie a acestora concepută astfel încât să permită identificarea bunului sau . precizie. 2. Atributele produselor sunt: a) Calitatea – evidenţiază gradul sau măsura în care produsul respective satisface cerinţele utilizatorului.Ca orice firmă care se respectă Firma Ford trebuie să ia anumite decizii de marketing privind produsele pe care le comercializează: 1. un termen. uşurinţa de folosire – iar firma Ford a reuşit să îmbine toate aceste caracteristici pentru a putea da utilizatorilor o maşină care să satisfacă toate nevoile lor. culorilor. dar există posibilitatea ca producătorul să adauge produsului respectiv. un semn. dimensiunilor. Decizii de marketing privind mărcile produsului Marca – reprezintă un nume. Decizii de marketing privind atributele produselor. un simbol. siguranţa în funcţionare. c) Designul produsului – reprezintă o combinaţie considerată optimă din punct de vedere al formelor. Calitatea este o rezultată a unor caracteristici specifice pe care le au produsele cum ar fi: fiabilitatea. b) Trăsăturile distincte – atunci când se concepe un produs de obicei se are în vedere o variantă standard care oferă anumite beneficii şi satisfacţii. De asemenea designul reprezintă şi o importantă formă de diferenţiere faţă de alte produse şi forţă competitivă. În general există o corelaţie între nivelul de calitate şi preţul produsului.

persoanele care achiziţionează o maşină consideră că produsul respectiv o face să se simtă importantă şi diferenţiată faţă de ceilalţi cumpărători. garantează cumpărătorului un anumit nivel de calitate Pentru firmă marca îi poate aduce loialitatea consumatorului/cumpărătorului 3. Avantajele psihologice . exprimă şi conferă un anumit statut social Marca unui produs poate fi analizată având în vedere 4 aspecte: a) Atributele mărcii – o marcă trebuie să aducă în mintea cumpărătorului anumite atribute ale produsului respectiv – Ford – prestigiu. Avantajele funcţionale – atributul bine construit. fiabil rezultând din costuri b) de întreţinere care la început nu existau. sau care erau mici.serviciului unui ofertant avînd în vedere în acelaşi timp cerinţa diferenţieii faţă de oferta concurenţei. competitivitate. Pentru cumpărător marca prezintă avantajele: 1. c) Valorile pe care le implică marca respectivă – persoanele care se orientează către o marcă sau alta de produse adoptă decizia de cumpărare pe baza unor considerente care sunt expresii ale valorilor împărtăşite de cumpărători respective. . renume. Avantajele specifice ale produsului respective – atributele produselor se transformă în avantaje funcţionale şi psihologice. simplifică procesul cumpărării 2.atributul “scump”.

imediate. A.d) Personalitatea mărcii – se consideră că marca trebuie să fie expresia unei anumite personalităţi.L.Platis – Preţul şi formarea lui – Ed. faţă de celelalte variabile ale mixului. deoarece el afectează nemijlocit şi promt: profitul. p. de maximă importanţă pentru atingerea obiectivului final pe care aceasta şi-l propune – maximizarea profitului. preţul produce efecte mult mai rapide.137). 2.Economică. decât la modificări ale imaginii produsului”(P. preţul deţine un rol special. în mod special. Marca va atrage persoanele a căror imagine efectivă sau dorită se potriveşte cu personalitatea mărcii. Ca instrument al pieţii şi indicator esenţial al realităţii economico-sociale preţul pieţii reprezintă “o cantitate de monedă pe care cumpărătorul este dispus şi poate să o ofere producătorului în schimbul bunului pe care acesta îl poate oferi” (M. Politica de preţ În activitatea oricărei întreprinderi producătoare de bunuri şi servicii. vol. a celei de marketing.II. 1997.Jolibert – op.Dubois. Bucureşti. Preţul este una din cele patru variabile clasice ale mixului de marketing. . p. volumul vânzărilor. care are cea mai mare influenţă în activitatea întreprinderii în general.cit. cota de piaţă şi poziţia pe care aceasta o ocupă pe piaţă în complexul economic naţional.27). De asemenea. întrucât “cererea dar şi concurenţa este în general mai promptă să acţioneze la modificările de preţ.

stabilirea preţurilor este complicată adesea de diferenţele între costurile generale ale firmelor furnizoare.În organizarea unei întreprinderi competitive. măsura în care este dispus “cumpărătorul” să accepte preţul impus de “producător”. . care conduc la niveluri diferite ale profitului realizat de produse similare. Astfel. - obiective legate de concurenţă: . a) Abordarea teoretică a preţurilor – pe o piaţă dată şi pentru un preţ dat. sau poate ridica preţul. b) Preţul din perspectiva producătorului – chiar dacă anumite pieţe nu au grija stabilirii unui preţ correct.firma poate reduce preţul pentru a putea promova produsul printre clienţi ( fixarea unor preţuri de penetrare). Factorii care influenţează deciziile producătorului legate de preţ sunt: obiectivele interne: . percepţia supra preţurilor – este reprezentată de modul în care consumatorii apreciază efectiv mărimea preţurilor. majoritatea abordărilor marketingului au contingenţă cu preţurile. cantitatea bunurilor cerute atinge un anumit nivel. Acest nivel al cererii poate fi exprimat ca volum al vânzărilor. flexibilitatea preţului este un mechanism esenţial care stimulează crearea bunurilor cerute şi îndepărtează blocajele cauzate de supraproducţie. pentru ca profitul total să depăşească pierderile cauzate de reducerea aşteptată a cifrei de afaceri. managerul se confruntă în permanenţă cu deciziile privitoare la preţ.în situaţii de concurenţă. cota de piaţă dar reprezintă în ultimă instanţă.

Un alt avantaj constă în faptul că ajută la limitarea cererii în perioada în care firma nu este în stare să ţină pasul cu volumul comenzilor. cât şi în cel al bunurilor de folosinţă îndelungată. La stabilirea preţurilor se au în vedere următoarele criterii: o o Costul de producţie. oPreţurile practicate de concurenţă.- obiective legate de consumator – în stabilirea strategiei de preţ se poate ţine cont că sensibilitatea faţă de preţ poate varia considerabil printre consumatori. obiectivele comerciale – deşi consumatorul este atributul final al succesului sau al insuccesului strategiei de preţ.prezintă avantajul că generează profituri mari deoarece. un client intermediar. se obţine maximum posibil de la fiecare segment. Astfel. practice. atât în domeniul bunurilor de consum cu circulaţie rapidă. care poate fi stabilit prin comparaţie cu preţurile actuale sau din trecut. . tehnica de faţă fiind o tehnică de “demarketizare” a cererii. a făcut ca producătorul să aibă. având aici de-a face cu aşa numita “cerere în exces”. prin încărcarea iniţială şi reducerea treptată a preţului. o Strategia preţului psihologic – comercianţii utilizează de foarte multe ori preţurile de referinţă când îşi stabilesc preţurile proprii. cumpărătorii au în minte preţul de referinţă. Cererea de pe piaţa internaţională. În clipa în care se uită la un bun. Ford aplică următoarele strategii de preţuri: o Stategia preţului de stratificare . tendinţa de creştere a ponderii comerţului cu amănuntul în ţările dezvoltate.

preţuri adaptate la produse – în acest caz. firma garanţii şi contracte de service stabili temporar. dar neproporţionale cu cheltuielile corespunzătoare. o să cumpere un produs într-o anumită perioadă de timp. o Strategia preţurilor promoţionale – în aceste împrejurări. Strategie preţurilor diferenţiate – în acest sens Kotler arată că preţuri adaptate pe categorii de consumatori – în acest caz.o Strategia preţului de penetrare – preţul de penetrare este cel stabilit la lansarea unui produs. cu intenţia de a deschide rapid pieţe pe care se găsesc numeroşii consumatori potenţiali. firma practică preţuri diferite. firma preţurile diferenţiate îmbracă următoarele forme: produs. un preţ inferior preţului cu ridicata. prin intermediul efectului curbei de experienţă. firmele vor practicarea unor preţuri speciale rabaturi pentru plat ape loc – se practică pentru a stimula cumpărătorii achiziţii pe credit cu dobândă redusă – în loc de a scădea preţul. o Strategia stabilirii preţului pe criterii geografice – în vederea realizării acestui obiectiv este necesară adoptarea unei decizii referitoare la preţul la care o firmă îşi va comercializa produsele în zone şi ţări diferite. practică preţuri diferite de la o categorie la alta de consumatori. pentru acelaşi . Strategia este indicată când: nu există şanse de a menţinere superioritatea produsului există puţine bariere de intrare şi mobilitate pentru concurenţi cererea este foarte elastică volumul mare al producţiei cumulate va reduce costurile specifice sub nivelul preţului în faza de creştere a “ciclului de viaţă”. poate oferi cumpărătorilor finanţări ale propriilor lor achiziţii la o dobândă redusă.

- preţuri adaptate la locul vânzării – în acest sens. stimulează în permanenţă adaptarea firmei moderne la cerinţele în existente pe piaţă. stabilitatea sau mobilitatea lor în timp. variază în funcţie de anotimp. Dar. Responsabilitatea acestei politici de marketing scoate în evidenţă trei funcţii economice esenţiale ale preţului: reprezintă un indicator care poate măsura cu mare precizie “tensiunile” Este un selector foarte important al consumatorilor. fiecare lot are un preţ preţuri adaptate la momentul cumpărării – în acest caz preţurile Strategia preţurilor internaţionale – modalităţile în care sunt stabilite diferit. nici scurt şi nici ieftin. Din acest . chiar în cazul în care cheltuielile de comercializare sunt aceleaşi. continuă schimbare pe care le întâlnim pe piaţă. reprezintă elemente importante pentru realizarea obiectivelor fiecărei firme care desfăşoară activităţi de comerţ exterior. satisfăcând nevoia consumatorului care l-a cumpărat. raţiunea sa de a fi. zi sau oră. drumul de la producător până la consumator. 3. Politica de distribuţie Un produs nu-şi poate îndeplini rolul. în condiţiile contemporane nu este în general. o nivelul şi structura preţurilor prin care se asigură diversitatea acestora. atât pe termen scurt cât şi pe termen lung şi în funcţie de pieţele externe. decât în momentul în care intră în consumul final. nici simplu.

Strategii de comunicare cu membrii canalului de distribuţie. încă de la apariţia economiei marfare.motiv. 2. b) Distribuţia exclusivă – firma oferă unui număr limitat de distribuitori dreptul exclusiv de a distribui produsele sale într-o anumită zonă de piaţă. Distribuţia ca variabilă a mixului de marketing cuprinde acele activităţii ale firmei prin care produsul este pus la dispoziţia consumatorilor vizaţi. fizic prin care mărfurile ajung din punctul de producţie în punctul de utilizare. legătura dintre producţie şi consum sa înfăptuit prin intermediul circulaţiei mărfurilor. Distribuţia prezintă două componente: a) Distribuţia comercială – constă în operaţiuni de vânzare-cumpărare şi transferul de proprietate asupra mărfurilor tranzacţionate. aceştia fiind în principiu selectaţi. b) Distribuţia fizică (logistică de piaţă) – reprezintă modul propriu-zis. a) PUSH Producător “ împingere” Grosist Detailist Consumator . Strategii de distribuţie: 1. Strategii de acoperire a pieţei: a) Distribuţia selectivă – presupune utilizarea unui număr mai redus de intermediari.

a) Preluarea comenzilor – primirea comenzilor de la client. implementarea şi controlul fluxului fizic de materiale. d) Transportul – e un element de importanţă vitală în activitatea de logistică. Principalele funcţii ale logisticii de piaţă. informaţii între punctual de producţie şi punctual de consum. Principalul obiectiv al activităţii de logistică e oferirea unui maxim de servicii clienţilor la cele mai reduse costuri.b) PULL Producător Grosist Detailist Consumator “ atragere” De obicei cele două strategii se combină Distribuţia fizică implică planificarea. . în scopul satisfacerii nevoilor şi obţinerii unui profit corespunzător. produse finite. prelucrarea rapid şi corect a acestora b) Depozitarea – e necesară întru-cât ciclurile de producţie şi consum se desfăşoară diferit c) Stocarea – deciziile legate de stocare presupune cunoaşterea momentului în care se face comanda şi a cantităţii care se va comanda.

sub formă de relatarea unor noutăţi de larg interes . Reclama reprezintă o comunicare nepersonală.4. de exemplu marketingul direct. de către un sponsor. ea semnificând comunicarea. nominativ şi rentabil. prin intermediul unui mijloc de comunicare în masă. preţul şi distribuţia. Publicitatea poate fi definită ca fiind un proces de informare indirectă. incitativ. respectiv produsul. Politica de promovare are ca scop atragerea de noi clienţi şi o mai bună consolidare a firmei pe piaţa internaţională. persuasivă. a unui mesaj referitor la bunuri. relaţiile publice şi promovarea vânzărilor. Politica de promovare Promovarea privită ca instrument cheie al mixului de marketing cuprinde o gamă largă de activităţii care trebuie corelate strâns cu celelalte elemente ale marketingului. o Mijloace de comunicare indirectă (nepersonale) – cuprinzând publicitatea cu cele două forme ale sale (reclama şi publicitatea gratuită). Mijloacele de promovare utilizate de Ford sunt: o Mijloace de comunicare directă (personale) – mijloace care se bazează pe forţele de vânzare şi alte modalităţii de realizare a unor relaţii directe cu consumatorii. larg dispersat. Publicitatea gratuită este în principal informativă şi nu are sponsor. plătită. servicii sau idei. transmis unui public ţintă.

care îl vor cere . consumatorii vor cere produsul membrilor canalului de distribuţie. folosind pe scară largă publicitatea. obligându-l pe distribuitor să găsească soluţiile pentru a vinde mai repede produsul. strategia de împingere – vizează trecerea produsului în canalele de distribuţie. Producătorul foloseşte cu predilecţie vânzarea personală şi promovarea comercială. 2. Se practică două tipuri de strategii promoţionale: 1. sau despre ambele. determinându-l să cumpere.despre firmă. să stocheze cantităţii adecvate şi să-l promoveze eficient. Promovarea vânzărilor reprezintă acele activităţii de marketing. o Promovări către consumatori (pull strategies) destinate atragerii consumatorilor. Se utilizează cu predilecţie pentru bunurile de larg consum. strategia de atragere – vizează direct consumatorul final. pe care trebuie să-l atragă. Tehnicile de promovare a vânzărilor sunt de două categorii: o Promovări comerciale (push strategies). iar intermediarul publicitatea. promovarea vânzărilor. altele decât vânzarea personală sau publicitatea. Dacă produsul se vinde. despre produsele sale. încurajării lor să cumpere un anumit produs. vânzarea personală. destinate unei bune cooperări cu intermediari angrosişti sau detailişti pentru a-i determina pe aceştia să distribuie produsul respectiv. care sub diferite forme stimulează cumpărătorii să cumpere produsele sau serviciile oferite. transmisă printr-un mijloc de comunicare în masă fără a percepe o taxă. Relaţiile publice au ca rol de a stabili şi întreţine o imagine pozitivă a firmei şi a produselor sale. într-un cadru aparent nesponsorizat.

BIBLIOGRAFIE .păstrarea poziţiei întreprinderii pe pieţele străine .obţinerea unor profituri superioare.producătorului şi în acest fel.realizarea unor economii de scară superioare celor obţinute pe piaţa internă . cererea de consum atrage produsul pe canalele de distribuţie. Principalele obiective sunt: . CONCLUZII Ford este o companie transnaţională care îşi propune o serie de obiective de marketing prin participarea sa la activitatea internaţională.identificarea de noi pieţe .îmbunătăţirea poziţiei pe pieţele externe .

Lector univ.http://ro..ro/index.http://www. Vol. II – Editura Universităţii Transilvania Braşov .wikipedia..401 . Bălăşescu Marius – Curs de marketing .dr. Bălăşescu M – Marketing.78.Lefter C.org/wiki/Ford_Motor_Company .ford. I.ec. Brătucu G..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful