Bab 0

Shamsul Azhar b.

Mahmood
Pengasas Titik Elektromagnetik dan Ahli Fisioterapis Daftar di bawah Undang-undang Hakcipta (Malaysia)

Penerbit: Ct publishing No 9, Jln Kebun Nenas 2G / KS 7, Bandar Putera, 41000 Klang, Selangor. Tel: 0133518732 Ct_book@yahoo.com.my Hakcipta © 2007 Shamsul Azhar b. Mahmood @ Abd Hamid
Cetakan Pertama 2007 ISBN 978-983-42263-0-5

Urutan Garis Magnetik
Hakcipta terperihara.Tiada bahagian daripada terbitan ini boleh diterbitkan semula, disimpan untuk pengeluaran ataupun diterjemahkan dalam sebarang bentuk atau dengan alat apa jua pun, sama ada secara elektronik, mekanikal, gambar, rakaman audio visual dan sebahagiannya tanpa kebenaran daripada penerbit terlebih dahulu.
Gambar anatomi telah di illutrasi kembali dari buku Principles of Anatomy and Physiology Tortora / Grabowski – ninth edition WILEY © 2000

SmT

SHAMSUL MANUAL THERAPY Pusat Kajian, Latihan dan Rawatan
medicmassage@yahoo.com.my Tel: 60133518732

National Library of Malaysia Cataloguing-in-Publication Data Grafik oleh: Rator Flame yusgothic@gmail.com Editor: Siti Hadijah Bt. Yusuf Ilustrasi: Haris 60123624612
Shamsul Azhar B. Mahmood

Magnetic Manual Therapy
“Urutan Garis Magnetik” ISBN 978-983-42263-0-5 Buku 1. Tajuk 1.

ii

DEDIKASI KHAS

Ibu dan Ayahanda, (Satariah dan Mahmood) Ibu dan Ayah Mertua (Hajah Salamiah dan Haji Yusuf) Isteri Tercinta ( Siti Hadijah), Anakanda (Siti Fatimah Aqilah, Muhammad Iz’aan, Muhammad Fikri) Rakan Sepejuangan (Mdm. Sasikala, Pn. Normah Abd Jamil En Abd.Rahman) Setinggi Terima Kasih (Mr. Appasamy and Cik Lalitha) Semua Ahli Keluarga dan Ipar (Haslanoor, Suria Hanim, Suzana, Sulaiman, Mohd. Khairi, Siti Zubaidah)

Terima kasih di atas segala kasih sayang, doa, dorongan serta pengorbanan kalian

iii

KATA-KATA ALUAN
Pertama kali saya bertemu dengan Shamsul semasa beliau mula bekerja unit fisioterapi di Sri Kota Medical Center pada pertengahan tahun 2001. Orangnya pendiam, tidak banyak berbicara walaupun tentang masalah pesakit-pesakit. Walaupun begitu pesakitpesakit saya amat gemar bertemu dengan beliau. Ini kerana mereka mengatakan bahawa rawatan manual yang diberinya amat berkesan terutamanya bagi kes-kes masalah muscloskeleter. Memang tidak hairan kerana dalam riak matanya saja, saya tahu beliau ada menyimpan suatu rahsia ilmu yang akan mengubah dunia perubatan yang beliau ceburinya sekarang.

Kajiannya yang hampir 10 tahun tentang Trigger points, berbaloi kerana ini diakhiri dengan satu penemuan Sistem Magnetik-Elektro manusia. Yang mana setahu saya belum ada sistem yang selengkap yang pernah dibicarakan. Titik-titik Trigger yang ditunjukkan memang lengkap dan seimbang dari segi lokasi dan bilangannya.

Dalam bidang kedoktoran titik trigger amat berguna dalam merawat kes-kes seperti tendinoses, tendonopathies, periostitis, myogeloses dan lain-lain. Injeksi dengan

corticosteroid solution dapat mengurangkan simtom titik trigger ini. Tetapi dalam bidang fisioterapi pula penggunaan titik ini tidak begitu jelas. Ini disebabkan jarang kajian dibuat menerusinya terutama dalam kes-kes ortopedik. Tetapi persepsi saya telah berubah apabila bertemu dengan beliau dan mengetahui bahawa tekniknya ini mampu merawat banyak keskes muscloskeleter dengan berkesan.

Sukar hendak percaya anak tempatan jati Perak ini telah mendahului pengkajipengkaji Barat yang mana mereka masih kabur lagi tentang titik dan sistem ini, dengan terbitnya buku ini segala kekaburan dapat diperjelaskan. Saya amat berbesar hati dan mencadangkan agar buku pertama rakan saya sesuai digunakan oleh Ahli Perubatan Moden. Saya yakin dan percaya teknik ini amat berkesan dalam mengurangi masalah muscloskeleter di peringkat awal dan pertengahan. Bagi para pengkaji pula mereka perlu mencari alasanalasan bagi meluaskan penggunaan Sistem Magnetik-Elektro. Sekian terima kasih.

Mr. Appasamy Vellu Sri Kota Medical Center Klang MD, FRCS(Edinburgh), AM(Malaysia) Consultant Orthopaedic & Trauma Surgeon.

iv

PRAKATA
Shamsul Azhar Mahmood
“Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang”

Perkembangan pergerakan manusia bermula selepas manusia dilahirkan. Perkembangan fizikal ini bermula dari bawah iaitu dari posisi baring, merangkak , duduk, melutut, berdiri, berlari, memanjat dan hingga melompat. Ilmu pergerakan manusia ini dinamakan Ilmu Kinesiologi. Dalam ilmu kinesiologi ini, kita juga akan mempelajari struktur-struktur tubuh anatomi manusia seperti sendi, otot dan saraf. Struktur- struktur tubuh ini penting kerana ia adalah asas berlakunya pergerakanpergerakan selain daripada struktur sistem tubuh yang lain. Ini adalah ciptaan Allah yang Maha Bijaksana iaitu Pencipta yang menjadikan manusia.

Pergerakan demi pergerakan ini memerlukan tenaga yang datang daripada sumber makanan harian dan digunakan oleh sel-sel badan untuk aktiviti-aktiviti harian. Makanan-makanan ini diangkut ke dalam dan keluar sel oleh pengangkutan aktif dengan perantaraan tenaga magnetik-elektro (yang diwujudkan oleh sistem magnetik-elektro manusia yang masih belum diterangkan selengkapnya di manamana buku perubatan umum sebelum ini). Proses ini berulang-ulang sehingga badan mendapat tenaga yang secukupnya bagi proses metabolisma sel. Berani saya katakan di sini bahawa sistem ini wujud dalam mempergaruhi imbangan aktiviti sel-sel hidup. Teori ini wujud daripada bukti asas klinikal, kesan positif merawat pesakit dan data-data penyelidikan yang telah dibuat (yang akan diterangkan dalam Bab 15).

Selain daripada mengimbangi aktiviti-aktiviti sel, ia juga berfungsi dalam memperbaiki sel yang rosak dan mengurangkan kesakitan akibat dari kecederaan luar atau dalam sel. Bagaimana ini boleh berlaku? Banyak teori-teori telah wujud dalam menerangkan fenomena sakit, Salah satu teori yang popular dan diguna pakai sekarang ialah Pain Gate theory. Ia menerangkan perjalanan impuls sakit melalui fibril A & C fibril saraf peripheral di beberapa stesen tertentu. Perjalanan impuls sakit di beberapa stesen ini ialah pada saraf tunjang dan saraf pusat, ia boleh dihalang oleh beberapa agen-agen kimia (ubat-ubatan) dan agen-agen fizikal (beberapa alat elektro terapi dalam perawatan fisioterapi) supaya mengurangkan kesakitan.

v

Bagi mengurangan kesakitan, menggunakan teori saya (melalui sistem magnetik-elektro), pengaktifan hujung saraf autonomik oleh bahan kimia tertentu menyebabkan titik magnetik (hujung saraf autonomik) atau strukturnya yang lain teruja dan melepaskan bahan kimia. Ini tentunya akan menyebabkan pertukaran cascas berlaku di dalam dan di luar sel iaitu menarik atau menolak cas negatif (cas-cas wujud selepas aktiviti metabolisma) lalu mengawal aktiviti-aktiviti sel tersebut. Pengawalan aktiviti cas-cas di dalam dan di luar sel menyebabkan peningkatan dan penurunan kadar proses metabolisma melebihi had biasa, ini menjadikan sel ini kuat dan melebihi daya atau kelemahannya. Jadi sakit, beban serta kelemahan ini dapat diatasinya dan ditanggung oleh sel itu sendiri dengan bantuan sistem magnetik tadi. Ini adalah satu teori baru yang perlu dikaji dan dibuktikan oleh para pengkaji bagi membolehkan teori ini digunapakai dalam dunia ilmu perubatan moden. Walau bagaimanapun, teori sistem ini juga boleh digunakan bagi menerangkan alasan pengurangan sakit dalam perubatan alternatif seperti meditasi, reiki, refleksologi dan banyak lagi.

Di dalam buku ini, saya tidak menerangkan sistem magnetik-elektro ini dengan lengkap, hanya 10 % daripada sistemnya kerana ini bukanlah masa yang sesuai untuk perkara tersebut. Namun saya berjanji suatu hari nanti saya akan keluarkan buku mengenai Sistem Magnetik-Elektro Manusia untuk dikongsi bersama, Insyallah. Buku ini hanya menerangkan fungsi dan kegunaan garis magnetik dalam rawatan manual terapi. Selepas membaca buku ini, lalu anda menilainya dan berpendapat bahawa garis ini boleh diaplikasi untuk jenis rawatan lain, saya mengalu-alukan idea anda.

Saya amat berharap buku tulisan pertama saya ini dapat diterima oleh umum dan dapat digunapakai oleh para pengamal perubatan moden ataupun alternatif dalam merawati pesakit dan di samping itu juga dapat melengkapkan lagi kekosongan ilmu perubatan yang sedia ada, tunggulah kemunculan buku kedua saya iaitu Mekanikal Manual Terapi yang akan diterbitkan tidak lama lagi, Insyaallah. Sekian terima kasih

vi

ISIKANDUNGAN

BAB

PERKARA

MUKA SURAT

HAKCIPTA DEDIKASI KATA ALUAN PRAKATA KANDUNGAN SENARAI RAJAH SENARAI JADUAL SENARAI MAKNA PERKATAAN RENUNGAN

ii iii iv v vi xvii xxi xxiii xxvi

BAB 1

SEJARAH PENEMUAN DAN KAJIAN TITIK MAGNETIK

1.1 1.2 1.3 1.4

Idea Pengkajian dan Minat Permulaan Pengkajian dan Penemuannya Penamaan dan Kefungsiannya Perbandingan dengan Titik Akupuntur

1 5 10 11

BAB 2

SISTEM MAGNETIK-ELEKTRO BADAN

2.1 2.2 2.3

Pendahuluan Fungsi Sistem Magnetik-elektro Aktiviti-aktiviti Cas Pada Sel 2.3.1 Sel Normal Yang Aktif 2.3.2 Sel Normal Yang Pasif 2.3.3 Sel Abnormal Yang Baru Tercedera (Akut) 2.2.4 Sel Abnormal Yang Telah Lama Tercedera (Kronik)

21 21 22 22 22

22

23 23 vii

2.4

Struktur Sistem Magnetik-elektro

2.4.1 Bahagian 1 Struktur Sistem Magnetik-elektro 2.4.2 Bahagian 2 Struktur Sistem Magnetik-elektro 2.5 Garis Magnetik Badan 2.5.1 Garis Sagital / Koronal Medial 2.5.2 Garis Rotational Posterior 2.5.3 Garis Sagital / Koronal Lateral 2.5.4 Garis Rotational Medial 2.5.5 Garis Rotational Anterior 2.5.6 Garis Rotational Lateral 2.5.7 Garis Sagital Posterior 2.5.8 Garis Sagital Anterior

23 24 27 29 31 33 35 37 39 41 43

BAB 3

APLIKASI TEKNIK SHAMSUL MANUAL TERAPI

3.1 3.2

Pendahuluan Pelbagai Jenis Teknik Tangan 3.2.1 3.2.2 3.2.3 3.2.4 Teknik No 1 Teknik No 2 Teknik No 3 Teknik No 4

45 45 46 49 51 53 54 55 57 58 59 60 61 62 62 63

3.3

Posisi-posisi Badan Pesakit Semasa Rawatan 3.3.1 3.3.2 3.3.3 3.3.4 Posisi Telentang Posisi Mengiring Posisi Meniarap Posisi Duduk

3.4

Jenis Daya Yang Digunakan 3.4.1 3.4.2 3.4.3 3.4.4 Daya Longitudinal (lurus) Daya Sirkular (pusar) Daya Transverse (melintang) Daya Vertikal (tegak)

viii

3.5

Diagnosis dan Penilaian Penyakit Menggunakan Titik Magnetik. 3.5.1 Pendahuluan 3.5.2 Titik-titik Yang Digunakan 3.5.3 Perwakilan dan Lokasi Titik-titik 3.5.4 Cara Menggunakan Titik Ini 64 64 65 66 68 70 70

3.6

Rawatan Manual Magnetik-elektro Terapi 3.6.1 Pendahuluan 3.6.2 Penyakit Yang Disebabkan Oleh Gangguan Sistem Magnetik-Elektro 3.6.3 Prinsip-prinsip Rawatan Dalam Shamsul Manual Terapi 3.6.3.1 Prinsip 1 3.6.3.2 Prinsip 2 3.6.4 Lapan Teknik Yang Menggunakan Sistem Magnetik-Elektro Badan 3.6.5 Indikasi Rawatan Manual Magnetik Terapi 3.6.6 Kontraindikasi

71

72 72 73

73

74 76

BAB 4

(BAHAGIAN 1) ANGGOTA BAWAH - TAPAK KAKI DAN JARI-JARI 4.1 4.2 4.3 4.4 4.5 4.6 Pendahuluan Sendi-sendi di Tapak Kaki dan Jari-jari Otot-otot di Tapak Kaki dan Jari-jari Saraf-saraf di Tapak Kaki dan Jari-jari Indikasi Rawatan Kaedah Rawatan 4.6.1 Bahagian 1 Garis Sagital Medial (B1 SM) 4.6.2 Bahagian 1 Garis Rotational Medial (B1 RM) 4.6.4 Bahagian 1 Garis Rotational Lateral (B1 RL) 4.6.5 Bahagian 1 Garis Sagital Lateral ( B1 SL) 86 87 89 90 79 79 82 83 85

4.6.3 Bahagian 1 Garis Rotational Posterior (B1 RP) 88

ix

BAB 5

(BAHAGIAN 2) ANGGOTA BAWAH - BETIS DAN SENDI PERGELANGAN KAKI 5.1 5.2 5.3 5.4 5.5 5.6 Pendahuluan Sendi-sendi Pergelangan Kaki Otot-otot di Betis Saraf-saraf di Betis dan di Pergelangan Kaki Indikasi Rawatan Kaedah Rawatan. 5.6.1 Bahagian 2 Garis Sagital Medial (B2 SM) 5.6.2 Bahagian 2 Garis Rotational Medial (B2 RM) 98 99 91 91 93 95 97

5.6.3 Bahagian 2 Garis Rotational Posterior (B2 RP) 100 5.6.4 Bahagian 2 Garis Rotational Lateral (B2 RL) 5.6.5 Bahagian 2 Garis Sagital Lateral (B2 SL) 101 102

5.6.6 Bahagian 2 Garis Rotational Anterior (B2 RA) 103

BAB 6

(BAHAGIAN 3) ANGGOTA BAWAH - LUTUT DAN PAHA 6.1 6.2 6.3 6.4 6.5 6.6 Pendahuluan Sendi-sendi Lutut Otot-otot di Paha Saraf-saraf di Paha dan Sendi Lutut Indikasi Rawatan Kaedah Rawatan 6.6.1 Bahagian 3 Garis Sagital Medial (B3 SM ) 6.6.2 Bahagian 3 Garis Rotational Medial (B3 RM) 6.6.4 Bahagian 3 Garis Rotational Lateral (B3 RL) 6.6.5 Bahagian 3 Garis Sagital Lateral (B3 SL) 112 113 115 116 104 104 107 109 111

6.6.3 Bahagian 3 Garis Rotational Posterior (B3 RP) 114

6.6.6 Bahagian 3 Garis Rotational Anterior (B3 RA) 117

x

BAB 7

(BAHAGIAN 4) ANGGOTA BAWAH -PELVIK 7.1 7.2 7.3 7.4 7.5 7.6 Pendahuluan Sendi-sendi Pelvik Otot-otot di Pelvik Saraf-saraf di Betis Indikasi Rawatan Kaedah Rawatan 7.6.1 Bahagian 4 Garis Sagital Medial (B4 SM) 7.6.2 Bahagian 4 Garis Rotational Medial (P4 RM) 126 127 118 118 121 123 125

7.6.3 Bahagian 4 Garis Rotational Posterior (B4 RP) 128 7.6.4 Bahagian 4 Garis Rotational Lateral (B4 RL) 7.6.5 Bahagian 4 Garis Sagital Lateral (B4 SL) 129 130

7.6.6 Bahagian 4 Garis Rotational Anterior (B4 RA) 131 7.6.7 Bahagian 4 Garis Sagital Medial –Anterior (B4 SM-A) 7.6.8 Bahagian 4 Garis Sagital Anterior (B4 SA) 7.6.9 Bahagian 4 Garis Sagital Posterior (B4 SP) 132 133 134

BAB 8

(BAHAGIAN 5) BADAN – LUMBAR & ABDOMEN 8.1 8.2 8.3 8.4 8.5 8.6 Pendahuluan Sendi-sendi di Lumbar Otot-otot di Lumbar dan Abdomen Saraf-saraf di Lumbar dan Abdomen Indikasi Rawatan Kaedah Rawatan 8.6.1 Bahagian 5 Garis Sagital Posterior (B5 SP) 8.6.2 Bahagian 5 Garis Sagital Medial (B5 SM) 8.6.3 Bahagian 5 Garis Rotational Medial (B5 RM) 144 145 146 135 135 138 141 142

8.6.4 Bahagian 5 Garis Rotational Posterior (B5 RP) 147 8.6.5 Bahagian 5 Garis Rotational Lateral (B5 RL) 148

xi

8.6.6 Bahagian 5 Garis Sagital Lateral (B5 SL)

149

8.6.7 Bahagian 5 Garis Rotational Anterior (B5 RA) 150 8.6.8 Bahagian 5 Garis Sagital Medial-Anterior (B5 SM-A) 8.6.9 Bahagian 5 Garis Sagital Anterior (B5 SA) 151 152

BAB 9

(BAHAGIAN 6) BADAN - TORASIK DAN DADA

9.1 9.2 9.3 9.4 9.5 9.6

Pendahuluan Sendi-sendi di Torasik Otot-Otot di Torasik dan Skapula Saraf Akar di Torasik Indikasi Rawatan Kaedah Rawatan 9.6.1 Bahagian 6 Garis Sagital Posterior (B6 SP) 9.6.2 Bahagian 6 Garis Sagital Medial (B6 SM) 9.6.3 Bahagian 6 Garis Rotational Medial (B6 RM)

153 153 157 159 161

162 163 164

9.6.4 Bahagian 6 Garis Rotational Posterior (B6 RP) 165 9.6.5 Bahagian 6 Garis Rotational Lateral (B6 RL) 9.6.6 Bahagian 6 Garis Sagital Lateral (B6 SL(a) 9.6.7 Bahagian 6 Garis Sagital Lateral (B6 SL(b) 166 167 168

9.6.8 Bahagian 6 Garis Rotational Anterior (B6 RA) 169 9.6.9 Bahagian 6 Garis Medial-Anterior (B6 SM-A) 170 9.6.10 Bahagian 6 Garis Sagital Anterior (B6 SA) 171

BAB 10

(BAHAGIAN 7) BADAN - LEHER DAN SERVIKAL

10.1 10.2 10.3 10.4

Pendahuluan Sendi-sendi di Servikal Otot-otot di Leher Saraf-saraf di Servikal

172 172 175 178 180

10.5 Indikasi Rawatan xii

10.6

Kaedah Rawatan 10.6.1 Bahagian 7 Garis Sagital Posterior (B7 SP) 10.6.2 Bahagian 7 Garis Sagital Medial (B7 SM) 10.6.3 Bahagian 7 Garis Rotational Medial (B7 RM) 181 182 183

10.6.4 Bahagian 7 Garis Rotational Posterior (B7 RP) 184 10.6.5 Bahagian 7 Garis Rotational Lateral (B7 RL) 10.6.6 Bahagian 7 Garis Rotational Anterior (B7 RA(b)) 10.6.7 Bahagian 7 Garis Sagital Lateral (B7 SL) 186 187 185

10.6.8 Bahagian7 Garis Rotational Anterior (B7 RA) 188 10.6.9 Bahagian 7 Garis Sagital Medial-Anterior (B7 SM-A) 10.6.10 Bahagian 7 Garis Sagital Anterior (B7 SA) 189 190

BAB 11

(BAHAGIAN 9) ANGGOTA ATAS - BAHU

11.1 11.2 11.3 11.4 11.5 11.6

Pendahuluan Sendi-sendi di Bahu Otot-otot di Bahu Saraf-saraf di Bahu Indikasi Rawatan Kaedah Rawatan 11.6.1 Bahagian 9 Garis Sagital Medial (B9 SM) 11.6.2 Bahagian 9 Garis Rotational Medial (B9 RM)

191 191 194 197 198

199 200

11.6.3 Bahagian 9 Garis Rotational Posterior (B9 RP) 201 11.6.4 Bahagian 9 Garis Rotational Lateral (B9 RL) 11.6.5 Bahagian 9 Garis Sagital Lateral (B9 SL) 202 203

11.6.6 Bahagian 9 Garis Rotational Anterior (B9 RA) 204

xiii

BAB 12

(BAHAGIAN 10) ANGGOTA ATAS - LENGAN ATAS DAN SIKU

12.1 12.2 12.3 12.4 12.5 12.6

Pendahuluan Sendi-sendi di Siku Otot-otot di Lengan Atas Saraf-saraf di Lengan Atas Indikasi Rawatan Kaedah Rawatan 12.6.1 Bahagian 10 Garis Sagital Medial (B10 SM) 12.6.2 Bahagian 10 Garis Rotational Medial (B10 RM) 12.6.3 Bahagian 10 Garis Rotational Posterior (B10 RP)

205 205 208 210 211

212

213

214

12.6.4 Bahagian 10 Garis Rotational Lateral (B10 RL) 215 12.6.5 Bahagian 10 Garis Sagital Lateral (B10 SL) 12.6.6 Bahagian 10 Garis Rotational Anterior (B10 RA) 217 216

BAB 13

(BAHAGIAN 11) ANGGOTA ATAS - LENGAN BAWAH & SENDI PERGELANGAN TANGAN

13.1 13.2 13.3 13.4 13.5 13.6

Pendahuluan Sendi-sendi di Pergelangan Tangan Otot-otot di Lengan Bawah Saraf-saraf di Lengan Bawah Indikasi Rawatan Kaedah Rawatan 13.6.1 Bahagian 11 Garis Sagital Medial (B11 SM) 13.6.2 Bahagian 11 Garis Rotational Medial (B11 RM) 13.6.3 Bahagian 11 Garis Rotational Posterior (B11 RP)

218 218 221 222 224

225

226

227

xiv

13.6.4 Bahagian 11 Garis Rotational Lateral (B11 RL) 228 13.6.5 Bahagian 11 Garis Sagital Lateral (B11 SL) 13.6.6 Bahagian 11 Garis Rotational Anterior (B11 RA) 230 229

BAB 14

(BAHAGIAN 12) ANGGOTA ATAS - TANGAN DAN JARI-JARI

14.1 14.2 14.3 14.4 14.5 14.6

Pendahuluan Sendi-sendi di Tangan dan Jari-jari Otot-otot di Tangan Saraf-saraf di Tangan Indikasi Rawatan Kaedah Rawatan 14.6.1 Bahagian 12 Garis Sagital Medial (B12 SM) 14.6.2 Bahagian 12 Garis Rotational Medial (B12 RM) 14.6.3 Bahagian 12 Garis Rotational Posterior (B12 RP)

231 231 234 235 236

237 238

239

14.6.4 Bahagian 12 Garis Rotational Lateral (B12 RL) 240 14.6.5 Bahagian 12 Garis Sagital Lateral (B12 SL) 14.6.6 Titik Rotational Anterior No 40 (RA 40) 241 242

BAB 15

BUKTI ASAS PENYELIDIKAN KLINIKAL 15.1 15.2 15.3 15.4 Pendahuluan Perbandingan Pengajian Borang Penilaian Penyelidikan Data-data Daripada Pesakit dan Penyakit Yang Dikumpulkan 15.5 Data-data Dari Keputusan Kajian. 15.5.1 Perbandingan (1) Kaitan Struktur Magnetik-elektro Dengan Masalah Magnetik- elektro 249 247 243 243 244

xv

15.5.2 Perbandingan (5) Kesan Rawatan Magnetik-elektro Dengan Masalah Magnetik-elektro 251

15.5.3 Perbandingan (2) Kaitan Struktur Magnetik-elektro Dengan Masalah Mekanikal 252

15.5.4 Perbandingan (6) Kesan Rawatan Magnetik-elektro Dengan Masalah Mekanikal 253

15.5.5 Perbandingan (3) Kaitan Struktur Magnetik-elektro Dengan Masalah Medikal 254

15.5.6 Perbandingan (7) Kesan Rawatan Magnetik-elektro Dengan Masalah Medikal 15.6 Kesimpulan Dari Data-data Kumpulan 1, Kumpulan 2 dan Kumpulan 3 15.7 Kes Klinikal Yang Pernah Dirawat 256 257 255

SUMBER INSPIRASI SUMBER RUJUKAN SUMBER BACAAN

262 263 263

xvi

SENARAI GAMBARAJAH

NO. RAJAH

TAJUK

MUKA SURAT

1.1 (a) 1.1 (b)

Diagram Klasik Terapi Zone Diagram Terbaru Manual magnetik- elektro Terapi

3

4

1.2

Taburan Titik Trigger Yang Belum di Kemaskini 6

1.3

Taburan Titik Trigger Yang Telah di Kemaskini 8 13 14

1.4 1.5 1.6

Garis-garis Magnetik di Hadapan Badan Garis-garis Meridian di Hadapan Badan Titik Magnetik Rotational Anterior Tungkai Atas

17 17

1.7 1.8

Titik –titik Meridian Sanjiao Tungkai Atas Titik-titik Magnetik Rotational Medial Tungkai Atas

17 17

1.9 1.10

Titik-titik Meridian Heart Tungkai Atas Titik-titik Magnetik Rotational Lateral Tungkai Atas

18 18

1.11 1.12

Titik-titik Meridian Lung Tungkai Atas Titik-titik Magnetik Rotational Posterior Tungkai Atas

18 18

1.13 1.14

Titik –titik Meridian Perikadium Tungkai Atas Garis Magnetik Rotational Posterior Tungkai Atas

19 19

1.15 1.16

Garis Meridian Perikadium Tungkai Atas Garis Magnetik Rotational Lateral Tungkai Atas

19 19 20

1.17 1.18

Garis Meridian Lung Tungkai Atas Garis Magnetik Median Tungkai Atas

xvii

1.19 1.20 1.21 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 2.6 2.7 2.8 2.9 2.10 2.11 3.1 (a) 3.1 (b) 3.2 (a) 3.2 (b) 3.3 (a) 3.3 (b) 3.4 (a) 3.4 (b) 3.5 3.6 3.7 3.8 3.9

Garis Meridian Heart Tungkai Atas Garis Magnetik Rotational Anterior Tungkai Atas Garis Meridian Sanjiao Tungkai Atas Struktur-struktur Magnetik Tungkai Atas Ruangan Dalam Garis Magnetik Bersifat Positif Ruangan Dalam Garis Magnetik Bersifat Negatif Perjalanan Garis Sagital Medial Perjalanan Garis Rotational Posterior Perjalanan Garis Sagital Lateral Perjalanan Garis Rotational Medial Perjalanan Garis Rotational Anterior Perjalanan Garis Rotational Lateral Perjalanan Garis Sagital Posterior Perjalanan Garis Sagital Anterior Teknik no. 1 single Teknik no. 1 reinforced Teknik no. 2 single Teknik no. 2 reinforced Teknik no. 3 single Teknik no. 3 reinforced Teknik no. 4 single Teknik no. 4 reinforced Posisi Telentang Posisi Mengiring Posisi Meniarap Posisi Duduk Tinggi Kitaran Tindakbalas Tenaga dan Perubahannya Semasa Rawatan

20 20 20 26 28 28 30 32 34 36 38 40 42 44 48 48 50 50 52 52 53 54 56 57 58 59

60 61 62 63 64 69 77

3.10 3.11 3.12 3.13 3.14 3.15 xviii

Daya Longitudinal Daya Sirkular Daya Transver Daya Vertikal Lokasi Titik-titik Diagnosis Magnetik Lokasi Garis-garis Rawatan ( Bahagian hadapan)

3.16 4.1 4.2 4.3 5.1 5.2 5.3 6.1 6.2 6.3 6.4 7.1 7.2 7.3 7.4 8.1 8.2 8.3 8.4 8.5 9.1 9.2 9.3 9.4 9.5 10.1 10.2 10.3 10.4 10.5 11.1 11.2 11.3 11.4

Lokasi Garis-garis Rawatan (Bahagian belakang) Sendi-sendi di Tapak Kaki dan Jari-jari Otot-otot di Tapak Kaki dan Jari-jari Saraf-saraf di Tapak Kaki dan Jari-jari Sendi-sendi di Pergelangan Kaki Otot-otot di Betis Saraf-saraf di Betis dan Sendi Pergelangan Kaki Sendi-sendi di Lutut (Bahagian Hadapan) Sendi-sendi di Lutut (Bahagian Belakang) Otot-otot di Paha Saraf-saraf di Paha dan Lutut Sendi-sendi di Pelvik (Bahagian Hadapan) Sendi-sendi di Pelvik (Bahagian Belakang) Otot- otot di Pelvik Saraf-saraf di Pelvik Sendi-sendi di Lumbar(Bahagian Hadapan) Sendi-sendi di Lumbar(Bahagian Belakang) Otot-otot di Abdominal Otot-otot di Lumbar Saraf-saraf di Lumbar Sendi-sendi di Torasik(Bahagian Hadapan) Sendi-sendi di Torasik(Bahagian Belakang) Otot-otot di Torasik(Bahagian Hadapan) Otot-otot di Torasik(Bahagian Belakang) Saraf-saraf di Torasik Sendi-sendi di Servikal(Bahagian Hadapan) Sendi-sendi di Servikal(Bahagian Belakang) Otot-otot di Leher(Bahagian Hadapan) Otot-otot di Leher(Bahagian Belakang) Saraf-saraf di Leher Sendi-sendi di Bahu(Bahagian Hadapan) Sendi-sendi di Bahu(Bahagian Belakang) Otot-otot di Bahu(Bahagian Hadapan) Otot-otot di Bahu(Bahagian Belakang)

78 81 82 84 92 94 96 105 106 108 110 119 120 122 124 136 137 139 140 142 154 155 157 158 160 173 174 176 177 179 192 193 195 196 xix

11.5 12.1 12.2 12.3 12.4 12.5 13.1

Saraf-saraf di Bahu Sendi-sendi di Siku(Bahagian Hadapan) Sendi-sendi di Siku(Bahagian Belakang) Otot-otot di Lengan Atas(Bahagian Belakang) Otot-otot di Lengan Atas(Bahagian Hadapan) Saraf-saraf di Lengan Atas dan Siku Sendi-sendi di Pergelangan Tangan (Bahagian Hadapan)

197 206 207 208 209 210

219

13.2

Sendi-sendi di Pergelangan Tangan (Bahagian Belakang) 220 221 222 223 232 233 234 235

13.3 13.4 13.5 14.1 14.2 14.3 14.4

Otot-otot di Lengan Bawah(Bahagian Hadapan) Otot-otot di Lengan Bawah(Bahagian Belakang) Saraf-saraf di Lengan Bawah Tulang-tulang di Tangan dan Jari-jari Sendi-sendi di Tangan dan Jari-jari Otot-otot di Tangan Saraf-saraf di Tangan

xx

SENARAI JADUAL

NO. JADUAL

TAJUK

MUKA SURAT

2.1

Perwakilan Struktur- struktur oleh Garis Sagital Medial 29

2.2

Perwakilan Struktur- struktur oleh Garis Rotational Posterior 31

2.3

Perwakilan Struktur- struktur oleh Garis Sagital Lateral 33

2.4

Perwakilan Struktur- struktur oleh Garis Rotational Medial 35

2.5

Perwakilan Struktur- Struktur oleh Garis Rotational Anterior 37

2.6

Perwakilan Struktur- struktur oleh Garis Rotational Lateral 39

2.7

Perwakilan Struktur- struktur oleh Garis Sagital Posterior 41

2.8

Perwakilan Struktur- struktur oleh Garis Sagital Anterior. 43

3.1

Sudut Sendi di Bahagian-bahagian Rawatan dalam Posisi Telentang. 56

3.2

Sudut Sendi di Bahagian-bahagian Rawatan dalam Posisi Mengiring. 57

3.3

Sudut Sendi di Bahagian-bahagian Rawatan dalam Posisi Meniarap 58

3.4

Sudut Sendi di Bahagian-bahagian Rawatan dalam Posisi Duduk Tinggi 59

15.1

Kaitan Titik-titik Magnetik(diagnosis) dengan Garis dan Gelang Magnetik 250

15.2

Kesan Rawatan Magnetik-elektro dengan Masalah Magnetik-elektro 251

xxi

15.3

Kaitan Struktur Magnetik-elektro dengan Masalah Mekanikal 252

15.4

Kesan Rawatan Magnetik-elektro dengan Masalah Mekanikal 253

15.5

Kaitan Struktur Magnetik-elektro dengan Masalah Medikal 254

15.6

Kesan Rawatan Magnetik-elektro dengan Masalah Medikal 255

15.7

Min Keseluruhan Kesan Rawatan Magnetik-elektro dalam Kumpulan 1,2 dan 3 256

xxii

SENARAI MAKSUD PERKATAAN

Sagital

-

Rentasan hadapan atau belakang

Koronal

-

Rentasan tepi dalam atau luar

Rotational Horizontal Longitudinal Sirkular Transversus Vertikal Anterior Posterior Lateral Medial Superior Inferior Posterior medial

-

Rentasan pusingan Rentasan melintang Arah lurus Arah pusaran Arah melintang Arah tegak Bahagian hadapan Bahagian belakang Bahagian tepi luar Bahagian tepi dalam Bahagian atas Bahagian bawah Bahagian belakang tepi dalam.

Posterior lateral

-

Bahagian belakang tepi luar.

Ektensi Fleksi

-

Gerakan melurus sendi. Gerakan memengkok sendi

Ekternal Rotasi

-

Gerakan memusing sendi keluar.

Internal Rotasi

-

Gerakan memusing sendi ke dalam.

Abduksi Adduksi Inversi

-

Gerakan sendi ke tepi luar. Gerakan sendi ke tepi dalam. Gerakan sendi pergelangan kaki ke tepi dalam. xxiii

Eversi

-

Gerakan sendi pergelangan kaki ke tepi luar.

Pronasi

-

Gerakan sendi radioulnar ke pusingan dalam.

Supinasi

-

Gerakan sendi radioulnar ke pusingan luar.

Fleksi Ulnar

-

Gerakan sendi pergelangan tangan ke tepi dalam.

Fleksi Radial

-

Gerakan sendi pergelangan tangan ke tepi luar.

Depresi

-

Gerakan tulang skapula ke bawah.

Elevasi

-

Gerakan tulang skapula ke atas.

Proteksi

-

Gerakan tulang skapula ke hadapan.

Retreksi

-

Gerakan tulang skapula ke belakang.

Opposi

-

Gerakan angulasi jari-jari tangan.

Ektensor Fleksor Ekternal Rotator

-

Otot-otot gerakan ektensi. Otot-otot gerakan fleksi. Otot-otot gerakan ekternal rotasi.

Internal Rotator

-

Otot-otot gerakan internal rotasi.

Abduktor. Adduktor Evertor

-

Otot-otot gerakan abduksi. Otot-otot gerakan adduksi. Otot -otot gerakan eversi.

Invertor Supinator Pronator Depressor xxiv

-

Otot-otot gerakan inversi. Otot-otot gerakan supinasi. Otot-otot gerakan pronasi. Otot-otot gerakan depressi

Elevator Protektor Retrektor Opponen

-

Otot-otot gerakan elevasi Otot-otot gerakan proteksi Otot-otot gerakan retreksi. Otot-otot gerakan opposi.

xxv

RENUNGAN 

´%DFDODKZDKDL 0XKDPPDG GHQJDQQDPD7XKDQPX \DQJPHQMDJDGDQPHPHULKDUDVHOXUXKDODP <DQJPHQFLSWDNDQPDQXVLDGDULVHEXNXGDUDKEHNX %DFDODK'DQ7XKDQPX0DKD3HPXUDK <DQJPHQJDMDUPDQXVLDGHQJDQPHQJXQDNDQSHQD ,DPHQJDMDUPDQXVLDDSD\DQJWLGDNGLNHWDKXLQ\D 7LGDNEDKNDQPDQXVLDLWXWHWDSPHODPSDXLEDWDV 'HQJDQVHEDELDPHOLKDWGLULQ\DVHEDJDLVHUEDPHQFXNXSL 6HVXQJJXKQ\DNHSDGD7XKDQPXODK WHPSDWNHPEDOL«««

$O485$1-8=8·685$+,45$·$<$7+,1**$

xxvi

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful