OMRAAM MIKHAEL AIVANHOV Conférence: L’importance de l’harmonie (Importanţa armoniei) Data: 10.08.

1971 Cufundaţi-vă, lăsaţi-vă purtaţi, în tăcere, ca un copil încrezător în braţele mamei sale, iar armonia se va propaga până la cea din urmă din celulele voastre. Dragi Fraţi şi surori, acest gând ales de către surori este foarte limpede. El are nevoie de multe explicaţii. Doar să vă amintiţi câteva detalii din conferinţa despre armonie. Şi în acea conferinţă am menţionat că, atunci când lucrezi asupra armoniei pentru a o forma şi a o trăi şi a o propaga, nu te ocupi în mod special de virtuţi, de calităţi, să dezvolţi când indulgenţa, când răbdarea sau bunătatea, toleranţa sau blândețea. E nevoie de mii de ani, ca să le dezvolţi. Şi iată că, pentru prima oară, vă spuneam să nu vă ocupaţi de dezvoltarea acestor calităţi, acestor virtuţi, pentru că e nevoie de mult, foarte mult timp şi abia dacă reuşești să devii un pic mai rezonabil; iar celelalte slăbiciuni, celelalte defecte vor rămâne, trebuie din nou să te lupţi cu fiecare dintre ele în parte – în timp ce, lucrând în armonie, cu armonia, pentru armonie, obţinem toate calităţile dintr-o dată. Iată un lucru care
1

Lucrând asupra armoniei atingeţi sufletul lucrurilor. De fapt. Şi asta pentru că au neglijat. Iar de aici vin ordine. gesturi mult mai măsurate . a tuturor virtuţilor. n-au constatat asta ? Vedeţi ? Nu vă ocupaţi de slăbiciunile şi de calităţile voastre. suntem iritaţi. dacă nu există între ele o bună înţelegere. răbdători. toate virtuţile reunite laolaltă . în armonie totul se dezvoltă. au lăsat de-o parte lucrul cel mai important.fiindcă nu poţi avea această armonie dacă toate funcţiile. în pace.. Sufletul universal. să distrugă. suntem cripaţi. Toate lucrurile rele sunt prezente. vedeţi.nu a fost niciodată. pentru că nu veţi izbuti într-o reîncarnare.. aveţi o privire mai frumoasă. ce este armonia ? Ea înseamnă toate calităţile. înfloreşte: când sunteţi în armonie. centrul a tot. suntem plini de iubire. distructive – . să lovească. Pentru că. adică. Acum trebuie să verificaţi. E o muncă (îndelungată) şi cum oamenii nu cunosc aceste mari secrete. aşadar. de-odată ? Iar când nu suntem în armonie. vin comenzi. care armonizează tot şi iată că toate virtuţile sunt prezente.şi nu crispate. Tot felul de calităţi sunt prezente. vin forţe care aplanează tot. suntem înţelegători. mânioşi. E imposibil. atunci suntem calmi. cât este de adevărat ! Şi de ce oamenii n-au observat asta. dacă vreţi. mama tuturor calităţilor. în acord. ca să muşte. Degeaba insistăm pentru a avea măcar o calitate – blândeţea sau gentileţea. niciodată spus nicăieri. o expresie mai frumoasă. Am observat: când suntem în armonie. Cum au apărut aşa. curenţi. suntem blânzi. suntem generoşi. să înţepe. Iată. toate mişcările şi celulele nu sunt în armonie. ei lucrează şi lucrează şi lucrează şi nu progresează prea mult.

tot ce scrieţi. Şi este adevărat. îi dau prea. iar gândurile sunt mult mai inteligente. Doar pentru lene nu există nimic. Dar voinţa este adormită. 3 .cuvintele voastre sunt mai suave. pentru că nu mai există voinţă. Ei da. pentru a-şi lecui copilul de lene. dar nu există mijloace.. Dar atâta timp cât îi dai bani şi hrană şi îmbrăcăminte şi posibilităţi. Şi atunci trebuie să te lupţi să alungi lenea pentru a anihila toate celelalte defecte. prea mult: prea multă hrană. le răsfaţă. este mama tuturor viciilor. nu contaţi pe ea ! Există părinţi care nu sunt prea înţelepţi şi luminaţi care. aruncând omul în mari necesităţi. miroase urât. prea multe bucurii... tot ce spuneţi . (care) cum se spune. nu există remediu contra lenii. dar lenea şi voinţa nu fac casă bună. atunci da. nevoile. Cum vreţi să lucraţi cu voinţa când lenea anihilează voinţa ? Asta este lenea: paralizează voinţa şi atunci nu mai ai nici o dorinţă să te lupţi cu ea. le hrăneşte. să renunţe la ea.e formidabil când sunteţi în armonie. adică foamea. greutăţile. Şi atunci omul se pune pe treabă. în mari lipsuri. Numai acest mijloc l-a inventat natura pentru a strivi lenea. fumegă. nu există ! Nu există. Lenea le alimentează. De-asta triumfă lenea. de exemplu. o paralizează. tot ce faceţi. pentru că lucrurile merg rău. Dacă ar exista voinţa. merge rău.în afara necesităţii. Lenea adoarme voinţa. în pace ! De ce să nu lucraţi tocmai cu mama tuturor virtuţilor ? Iar contrariul: să luăm lenea. prea. Dacă reuşiţi să treziţi voinţa unui leneş. Iar voinţa o poţi trezi indirect: privezi persoana de multe lucruri şi atunci o vindeci. s-ar isprăvi cu lenea. nimic.. le încurajează. e paralizată. Atunci oamenii se grăbesc să scape de ea. Şi s-a zis cu lenea ! Vedeţi ? Voinţa şi sfaturile. da. nici o metodă .

Dacă vă iubiţi copilul... Ah. Şi de ce tinerii de astăzi nu cred că există legi ? . cum s-o răspândim. peste tot pe unde mergem şi. legi. vreţi să convingeţi Cerul să se ocupe de voi ? El nu cunoaşte alt limbaj. îşi bat joc de toate legile. toate comorile Cerului.şi va înţelege că există legi. fiindcă tocmai asta îi salvează pe copii: să ştie că există legi. cum să o ducem cu noi. Ei da. cum s-o manifestăm. Vreţi să-i vorbiţi. am lucra zi şi noapte. dacă trageţi în el. aşa brici (râsete). mai ales. aşa fiu – adică aşa barbă. În bulgară. nu ne-am gândi decât la armonie: cum să o creăm.tr. dacă am cunoaşte măcar valoarea armoniei. prea multe distracţii şi nu văd că tocmai aceste lucruri îi vor distruge voinţa. privaţi-l puţin – puţin de hrană. Este greşeala părinţilor. Sunt traduceri literale ale aceleaşi legi. Orice aţi face: dacă îl ameninţaţi. Trebuie să-l privezi. Dar vorbiţi-i în limbajul muzicii.. de anumite bucurii . Şi aceste lecţii vin prin copii. Nu trebuie să-i acuzăm prea mult pe tineri.prea multe plăceri. în celulele noastre.. Pentru că părinţii n-au ştiut cum să-i educe. adică al . ei nu cred că există legi. care declanşează toate bogăţiile. Şi doar la limbajul armoniei cedează Cerul.ei trec peste orice lege. această frază dovedeşte că. toate binecuvântările. vreţi să-i cereţi ceva. De ce ? Pentru că armonia este aceea care deschide. n. ce să-i faci. Cum se spune: para nu cade prea departe de păr (aşchia nu sare departe de trunchi. aşa tată. legi. Şi dacă acum părinţii primesc lecţii – (e pentru că) ei au făcut totul pentru a primi acum aceste lecţii.). dacă renunţaţi să vă mai duceţi la biserică şi aşa mai departe – pentru a-l pedepsi – Cerul este insensibil.

Acum. nici hainele. el îl înţelege şi vă răspunde cu acelaşi limbaj – adică vă trimite totul în profuziune. muzica absolută. când simţiţi că este în joc interesul vostru. în schimb. pentru că Cerul nu are alt limbaj. ce minunat. Nici banii. muzica perfectă. Atunci vorbiţi Cerului în limbajul cel mai perfect şi atunci Cerul ciuleşte urechea: o. bine aprofundat. asupra multor altor lucruri care sunt secundare. dar sunteţi încă departe de a sesiza importanţa ei. foarte fericiţi. Iar astăzi începteţi să înţelegeţi mult mai bine. Şi dacă ştiţi să-i vorbiţi în acelaşi limbaj. fără încetare.. doar asupra armoniei. nu lucraţi asupra ei zi şi noapte. că veţi fi. Şi aţi lăsat-o de-o parte. veţi fi ocrotiţi. când ştiţi. ştiind că armonia e cea care vă va aduce tot restul. zi şi noapte. nici hrana. care vă vor aduce mai mult. lucraţi. atunci nimic nu mai lipseşte. dar latura teoretică nu acţionează asupra noastră. credeţi-mă. ce muzical ! Şi atunci el revarsă toate binecuvântările acolo unde i s-a vorbit în limbajul (armoniei). ce armonios. gândind.. Aţi ascultat deja conferinţa despre armonie de atâtea ori. crezând că sunt lucruri mult mai importante. adică voi cunoaşteţi latura teoretică a armoniei. cu adevărat. muzica prin excelenţă. de fapt. când vă daţi seama cât de mult este în interesul vostru să lucraţi cu armonia. bine similat şi bine. de 20. veţi fi în siguranţă. Dovada: o cunoaşteţi dar nu îi mai acordaţi atenţie. ce frumos. căci ce este. armonia ? Este ceva muzical. neobosit.armoniei. Latura teoretică nu este destul de puternică pentru a ne aduce tot restul. veţi fi la adăpost. de 30 de ori pe zi. Iată un lucru care nu a fost bine înţeles. el are doar limbajul armoniei sferelor. bine. nici 5 .

veţi fi un centru luminos şi toate binecuvântările ar începe să curgă peste voi. oferă flori. atunci când cântăm în armonie şi când reuşim. care sunt chiar acum aici. de ce sunteţi bolnavi ? Pentru că există (undeva) o dizarmonie. de mai multe ori. mai ales prezenţa divină. Şi de ce în cutare sau cutare organ ? Pentru că e matematic calculat. nu veţi duce lipsă de nimic. un anumit fel de activităţi sau de comportament. la farmacie. nici prietenia sau iubirea. vă daţi seama ? Totul va fi aplanat. e foarte bine. care se plimbă. nu mă îndoiesc de asta. Dar dacă cereţi numai armonia. Şi cum aţi întreţinut-o ? Din neştiinţă. Ei bine.. mici daruri. dar nu ştiţi că se datorează prezenţei acestori entităţi. armonia este cea care le atrage.. printre noi. din lispă de cunoaştere şi de lumină. Dar nu ştiţi de ce. pe colo – dar când vom reuşi la acea armonie.. ea vă va vindeca. Toate au determinat această dizarmonie. În timp ce acum. să ne apropiem de această armonie totală – deşi nu am ajuns acolo. să luaţi remedii.. mai sunt încă câteva mici note false. pe ici. aţi hrănit un anumit fel de gânduri. veţi vedea atunci prezenţa entităţilor celeste. nimic. alergaţi către lucruri nu tocmai eficiente şi lăsaţi de-o parte esenţialul. iar voi simţiţi. Pentru că. Vreţi mereu să vă vindecaţi. cu adevărat. Şi cum se face că există această dizarmonie ? Pentru că aţi întreţinut-o mereu. şi. diverse lucruri. să fie într-un anumit organ şi nu în altă . un anumit fel de sentimente. Le-aţi simţit. Dar să presupunem că sunteţi impregnaţi de această conştiinţă completă a importanţei acestei chestiuni şi că lucraţi zi şi noapte asupra acestei armonii. totul va fi aranjat. deja..castelele. alergaţi. De ce. care este cauza. care trimit. Şi aceste entităţi.. să mergeţi la masaj.

o durere undeva. moşteniri. chiar dacă sunt fraţi şi surori care (se cramponează de mine ???). Şi. cu nişte golani. asta e prea puţin. ele se manifestă într-o zi. cu viaţa nelimitată. cu soţia. în acelaşi timp şi mie însumi. se instalează. nu numai să te acordezi. Sunteţi în armonie cu nişte nătângi. la treabă !». Şi când vă spun asta. Nu prea. de transformat. să te armonizezi cu o persoană. să nu credeţi că vreau să mă exclud pe mine din treaba asta. mi-o spun. cu viaţa cosmică. Dar diferenţa dintre mine şi mulţi alţii constă în acest lucru mărunt: că eu mi-am dat seama de această chestiune şi că ceilalţi încă nu-şi dau seama. Şi dacă mi se întâmplă ceva. Dacă vreţi să vă vindecaţi. cu două persoane.parte. ceva undeva nu este în regulă – deşi ştiu de unde vine. încet-încet.. şi eu sunt cel care primeşte tot – chiar dacă este aşa. de sublimat. vezi ? Încă nu ai ajuns la acea armonie despre care vorbeşti fraţilor şi surorilor ! Hai. acestea sunt remediile: zi şi noapte să te conformezi. dar sunteţi în dizarmonie cu lumea întreagă. de însufleţit şi chiar de înviat – moşteniri. cu viaţa din întreaga lume.. să te armonizezi şi să fii în acord. nici dvs. ceea ce vă povestesc mă priveşte şi pe mine. din punct de vedere muzical – în consonanţă cu întreaga viaţă. cu vecinii voştri. de evoluat». e nimic. această dizarmonie se infiltrează. nu vă veţi gândi decât la armonie. de curăţat. cu nişte filfizoni. moşteniri din trecutul îndepărtat sau de la părinţi 7 . Acestea sunt cele mai bune remedii. de ce nu ? Nu prea. îmi spun: «Ei. nu sunteţi atât de avansat. amice. Da. în consonanţă – cum doriţi. să te sincronizezi. cu rudele. Nu. care suferă de un organ sau altul. Da. Aşadar. Veţi spune: «Atunci. Dar că sunt încă lucruri de purificat. şi iată cum sosesc nenorocirile.

sanctificare. armonizarea să se producă mult mai repede. asta e. nu la nişte beţivi sau la nişte derbedei. là ! Asta s-o credeţi voi ! Eu cunosc istoria. o să curăţ tot. probabil m-aş fi dus să mă reîncarnez într-o familie mai bună. săracii. restabilirea. Şi atunci ei acceptă. ei sunt obligaţi. totul este absolut divin. cunosc realitatea. Şi atunci vă puneţi pe treabă şi fără încetare. cu ereditatea.sau bunici sau străbunici.. dar eu de ce m-am dus să mă instalez în acea familie ? Aha. de 3 ori. mai rapid decât la ceilalţi. chiar şi cu acele defecte. nu. fără încetare armonizare. când vin să se reîncarneze vor găsi o familie fără nici un cusur. cu defectele pe care le-aţi moştenit. ci să vă spuneţi: «Dacă aş fi meritat mai mult. Credeţi că ni s-au dat lucruri perfecte. nu-i aşa ? Or. legea karmică. la nişte criminali. fără încetare. cu moştenirea. legea dreptăţii... aşa stau lucrurile. de 100 de ori mai mari pentru a accelera procesele. Ei. Dar n-am meritat. atâta tot. de 5 ori pe zi. Dar nu asta e problema. purificare. Ei da. ce culegi ?! Dar acesta nu este un argument suficient pentru a te justifica. pur şi armonios !!! Oh.. Chiar şi Iniţiaţilor li se dau uneori tare. între noi doi !». Ei sunt ceea ce sunt. întreceţi pe . Nu trebuie niciodată să vă mai justificaţi cu tarele. Voi credeţi că la Iniţiaţii care vin pe Pământ. purificarea. Iar după un timp. aşa că nu părinţii mei sunt de vină. dar eu voi aranja tot. ca să fiu bătut de 3 ori. là. astfel încât curăţirea. înseamnă că e ceva de reglat. când vii pe Pământ. să se reîncarneze pe Pământ.. să purific tot şi veţi vedea voi ! Hai. Şi atunci soluţia este să spui: «Bine. oferta nu este prea bogată. dar apoi fac eforturi de 2 ori. Cei 24 de Bătrâni nu se înşeală niciodată».. Dacă credeţi că Iniţiaţilor.

cu vechile obişnuinţe. în sfârşit. Dar. lumina începe să vă arate cum sunt lucrurile. cu cât progresaţi. Şi o vor constata. tergiversezi. pentru că atunci devii mai bun. iar apoi vă simţiţi atât de puternici. mai ales. sănătatea. Vor fi chirciţi. cu tot felul de lucruri şi nu vor ajunge prea departe. să luaţi lucrurile în serios şi să credeţi. nu putem 9 . atât de rezistenţi. atât de tari. este extraordinar ! Cât este de adevărat . să fiţi conştienţi. Iar ei vor rămâne cu vechile noţiuni. tot timpul eziţi. vai ! Iată. sănătatea şi bunătatea. Şi. iar apoi lumina. cu vechile tradiţii. strălucitori. nu vă mai este frică de moarte. pulbere. ne ghidează. o vor vedea. aproape că aţi învins moartea. vai.toată lumea.dar numai cu condiţia să fiţi hotărâţi. veţi vedea că ea vă va aduce tot. tot ce aveţi nevoie şi chiar mai mult decât cereţi. desigur. nu merită. iar apoi vă inundă bucuria. Dacă tot timpul te îndoieşti. iar voi. începi să iubeşti întreaga lume. ca şi când aţi vedea aspecte necunoscute până acum ale importanţei armoniei. tot timpul cârteşti. cu atât sunteţi curăţaţi. da. vai. şi dedicaţivă armoniei. cu cât urcaţi. în curând vor fi la capătul puterilor. încât nu vă mai este frică de moarte. Altfel veţi bate pasul pe loc încă mult timp de-acum înainte. deci. pentru a avea această armonie. Şi sunt sigur că sunteţi pătrunşi astăzi de o rază de lumină mai intensă. luminoşi. începi să ierţi pe toată lumea. muceziţi. întineriţi. Ei da. bucuria. Tot ceea ce v-am spus este un grad în plus în raport cu ceea ce v-am revelat în conferinţa despre armonie. o beatitudine extraordinară. chiar e cazul să lăsaţi multe lucruri de-o parte. mai ales. să aveţi o încredere absolută în cei care ne învaţă. Asta e armonia. mai ales.

când v-am părăsit ? M-am dus în munţi. vedeţi. să nu vă închipuiţi că o veţi atrage. cu adevărat. prietenii mei. Iar acolo am înţeles că lumea invizibilă era aceea care pregătise totul şi v-am iertat imediat şi mi-am dat seama că nu eraţi voi de vină. am primit acolo de la Cer lucruri care lucrează încă în mine. pentru că am văzut să sunteţi departe de a înţelege esenţialul. care voiau să-mi daruiască ceva în această singurătate. nu mai vreau să le vorbesc ! Şi m-am dus în munţi.ca acum. Înainte nu iubeaţi armonia. în această tăcere. pentru că eram prea prins. în acea puritate. Atunci m-am simţit atât de cătrănit să vorbesc unor fraţi şi surori care sunt atât de departe de a înţelege splendoarea unui astfel de lucru.doar s-o atragem. atât de dizarmonios. Vă amintiţi. siderat. staţi aşa. din cauza acestei dizarmonii. bun. lumea invizibilă e de vină !». într-o zi. dar atunci am fost mânios şi am zis: nu mai vreau să-i văd. încât m-am mâniat. Şi atunci vam iertat. s-o avem. iată de ce. prea . Ei da. era înspăimântător. când iubiţi această armonie . şi-am zis: «Aaa. pe acele înălţimi. Eu mă mânii rar. în Alpi. pe viitor nu trebuie să vă justificaţi. Cât timp n-o iubiţi. de o importanţă. lumea invizibilă era de vină – dar acum. Iubirea este singurul lucru care o poate atrage. s-o construim. dacă nu avem ceva ce se numeşte «iubire»: trebuie s-o iubeşti. când o să facem o prostie. de o forţă extraordinară. (Râsete) spunând: «Aha. am fost stupefiat. şi am trăit în Alpi momente cum n-am trăit niciodată în viaţă – de o splendoare. şi nu puteau. acum începeţi să iubiţi armonia ! Se vede. Şi v-am lăsat – cât ? Două săptămâni. mi-au explicat acolo. de o profunzime. de o luminozitate. totul era atât de zgomotos. Nu ! De acea dată.

Vedeţi ? Este extraordinar. voiau să-mi creeze condiţii pentru a-mi da un lucru pe care se pregăteau de mult să mi-l dea. şi el. inspiraţi mulţi oameni care caută acum armonia şi care vor să iasă din această dizarmonie. pentru ce trebuie să trăiţi această armonie: pentru că facem bine întregii lumi. Ei da. nu există Împărăţie a lui Dumnezeu. Bucuria şi Fericirea.supraîncărcat. în afara acestor lucruri. iar acest bine este cel mai esenţial. declanşaţi. Ei chiar mi l-au promis când eram în India. Încercaţi să creaţi această armonie în voi înşivă şi ea se răspândeşte în toată lumea. reînviaţi. avantajele armoniei. vedeţi ? Nu vedeţi raţiunea de a fi. începeţi cu adevărat să apreciaţi valoarea şi binefacerile. Asta este Împărăţia lui Dumnezeu. Armonia. Un minut de meditaţie. în câte ţări. Şi mi l-au dat după ani ». Altfel. Căci Împărăţia lui Dumnezeu nu este altceva decât Pacea. şi nu puteau. dar acum da. prea tracasat. Şi lucrul acesta vă scapă. din această dezordine datorită existenţei noastre aici. pentru că el va aduce Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ. în Fraternitatea Albă Universală. Iubirea. iar apoi am să vă revelez ce lucrare se face în întreaga lume datorită muncii voastre: în câte cămine. 11 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful