PELAN TAKTIKAL PENGAKAP ( TAHUN 2011 ) PENGURUSAN KEHADIRAN AHLI Bil 1.

Perihal Kehadiran ahli semasa aktiviti dijalankan. Objektif 1.Meningkatkan kehadiran ahli semasa aktiviti dijalankan menjelang 2012. Tanggungjawab
1. Guru

Tempoh FebruariOktober

Kos / sumber

Penolong Kanan Kokurikulum 2. Guru Penasihat

Indikator pencapaian Kehadiran murid dalam setiap perjumpaan meningkat menjelang 2012.

PELAN TAKTIKAL PENGAKAP ( TAHUN 2012 ) PENGURUSAN KEHADIRAN AHLI Bil 1. Perihal Kehadiran ahli semasa aktiviti dijalankan. Objektif 1.Meningkatkan kehadiran ahli semasa aktiviti dijalankan menjelang 2013. 2.Ibu bapa memahami kepentingan anakanak mereka untuk menyertai aktiviti kokurikulum. Tanggungjawab
1. Guru

Tempoh FebruariOktober

Kos / sumber

Penolong Kanan Kokurikulum 2. Guru Penasihat

Indikator pencapaian Kehadiran murid dalam setiap perjumpaan meningkat menjelang 2013.

PELAN TAKTIKAL PENGAKAP ( TAHUN 2013 ) PENGURUSAN PERSEKITARAN DAN KEMUDAHAN FIZIKAL Bil 1. Perihal Bilangan ahli yang ramai. Objektif 1.Memastikan ruang kelas/ kawasan sekitar yang luas dan kemudahan yang mencukupi semasa aktiviti dijalankan. Tanggungjawab
1. Guru Besar 2. Guru

Tempoh FebruariOktober

Kos / sumber

Penolong Kanan Kokurikulum 3. Guru Penasihat

Indikator pencapaian Murid dapat menggunakan ruang kelas/ kawasan sekitar yang luas dan kemudahan secara menyeluruh tanpa adanya kekurangan.

Guru Penolong Kanan Kokurikulum 2. . Guru Penasihat Indikator pencapaian 1.Mengenalpasti dan memilih ahli yang berbakat. Guru Penasihat Tempoh FebruariOktober Kos / sumber Indikator pencapaian Minat ahli terhadap Badan Beruniform Pengakap bertambah. Guru Tempoh FebruariOktober Kos / sumber Penolong Kanan Kokurikulum 2.Menanam minat ahli terhadap kegiatan dan aktiviti Badan Beruniform Pengakap.Murid yang berbakat dapat dipilih untuk ujian lencana.PELAN TAKTIKAL PENGAKAP ( TAHUN 2014 ) MINAT DAN PENGHAYATAN AHLI TERHADAP BADAN BERUNIFORM PENGAKAP Bil 1. Perihal Kekurangan minat dan penghayata n murid terhadap Badan Beruniform Pengakap. Objektif 1.Minat ahli terhadap Badan Beruniform Pengakap bertambah. Tanggungjawab 1. Objektif 1. Tanggungjawab 1. 3.Menanam minat ahli terhadap kegiatan dan aktiviti Badan Beruniform Pengakap. PELAN TAKTIKAL PENGAKAP ( TAHUN 2015 ) MINAT DAN PENGHAYATAN AHLI TERHADAP BADAN BERUNIFORM PENGAKAP Bil 1. 2.Meningkatkan pengetahuan berpengakap murid. Perihal Kekurangan minat dan penghayata n murid terhadap Badan Beruniform Pengakap. 2.

Pemantauan akan dilakukan oleh Guru Penolong Kanan Kokurikulum dan Guru Penyelaras bagi memastikan kehadiran murid dapat dicapai. Rekod kehadiran murid akan diteliti sama ada baik atau kurang memuaskan.PELAN OPERASI PENGAKAP (TAHUN 2011) PENGURUSAN KEHADIRAN AHLI Program / Isu : Objektif : Tempoh : Kumpulan sasaran : Guru terlibat : Prosedur : Kekangan : Pemantauan : Penilaian : Penambahbaikan : Kehadiran ahli yang tidak memuaskan. Jika selalu tidak datang. Murid tidak bekerjasama dengan guru.Oktober Ahli Badan Beruniform Pengakap Guru Penasihat Badan Beruniform Pengakap Mengikut arahan yang ditetapkan oleh pihak sekolah. Kehadiran penuh diberi markah bonus 2. Meningkatkan kehadiran ahli semasa aktiviti dijalankan menjelang 2012. PELAN OPERASI PENGAKAP ( TAHUN 2012 ) . Sentiasa mengemaskini rekod kehadiran murid setiap kali perjumpaan. murid dikehendaki berjumpa dengan Guru Besar. Februari.

2. Kehadiran penuh diberi markah bonus 2.Meningkatkan kehadiran ahli semasa aktiviti dijalankan menjelang 2013. 2.PENGURUSAN KEHADIRAN AHLI Program / Isu : Objektif : Kehadiran ahli yang tidak memuaskan. Februari. Jika selalu tidak datang.Oktober Ahli Badan Beruniform Pengakap Guru Penasihat Badan Beruniform Pengakap Mengikut arahan yang ditetapkan oleh pihak sekolah. Tempoh : Kumpulan sasaran : Guru terlibat : Prosedur : Kekangan : Pemantauan : Penilaian : Penambahbaikan : PELAN OPERASI PENGAKAP ( TAHUN 2013 ) PENGURUSAN PERSEKITARAN DAN KEMUDAHAN FIZIKAL . Ibubapa memandang enteng aktiviti kokurikulum dan lebih mementingkan akademik dengan menghantar anak mereka untuk pergi tuisyen. 1. Pemantauan akan dilakukan oleh Guru Penolong Kanan Kokurikulum dan Guru Penyelaras bagi memastikan kehadiran murid dapat dicapai. Sentiasa mengemaskini rekod kehadiran murid setiap kali perjumpaan. Ibu bapa memahami kepentingan anak-anak mereka untuk menyertai aktiviti kokurikulum. murid dikehendaki berjumpa dengan Guru Besar. 1. Rekod kehadiran murid akan diteliti sama ada baik atau kurang memuaskan. Murid tidak bekerjasama dengan guru.

Februari. Jika kekangan yang tersenarai tidak dapat diatasi oleh 2 pihak pemantau. Sentiasa memastikan keselesaan ahli semasa aktiviti dijalankan. 1. 2.Program / Isu : Objektif : Tempoh : Kumpulan sasaran : Guru terlibat : Prosedur : Kekangan : Pemantauan : Bilangan ahli yang ramai 1. Aktiviti tidak dapat dijalankan kerana kawasan aktiviti yang tidak luas. hal akan dirujuk kepada Guru Besar. Penilaian : Penambahbaikan : PELAN OPERASI PENGAKAP ( TAHUN 2014 ) MINAT DAN PENGHAYATAN AHLI TERHADAP BADAN BERUNIFORM PENGAKAP Program / Isu : Kekurangan minat dan penghayatan murid terhadap Badan Beruniform .Oktober Ahli Badan Beruniform Pengakap Guru Penasihat Badan Beruniform Pengakap Membahagikan ahli secara sama rata untuk setiap tahun/ kelas yang terlibat.Memastikan ruang kelas/ kawasan sekitar yang luas dan kemudahan yang mencukupi semasa aktiviti dijalankan. Kemudahan dari segi alatan dan infrastruktur yang tidak mencukupi. Pemantauan akan dilakukan oleh Guru Penolong Kanan Kokurikulum dan Guru Penyelaras bagi memastikan kekangan seperti di atas dapat diatasi.

Objektif : Tempoh : Kumpulan sasaran : Guru terlibat : Prosedur : Kekangan : Pengakap. Jika surat dari JPWPL untuk program seperti Perkhemahan Pengakap di PusKoWila lambat sampai ke sekolah. Februari. Menanam minat ahli terhadap kegiatan dan aktiviti Badan Beruniform Pengakap. Minat dan penghayatan ahli akan meningkat. kebenaran ibubapa tidak dapat diuruskan dan murid tidak bersedia sepenuhnya. 2. Alatan yang tidak mencukupi. melipat dan menaikkan bendera dan menyertai aktiviti Pengakap peringkat negeri dan ke atas. Pemantauan : Penilaian : Penambahbaikan : PELAN OPERASI PENGAKAP ( TAHUN 2015 ) MINAT DAN PENGHAYATAN AHLI TERHADAP BADAN BERUNIFORM PENGAKAP Program / Isu : Kekurangan minat dan penghayatan murid terhadap Badan Beruniform . Sentiasa memastikan ahli melakukan aktiviti secara ‘hands on’ untuk setiap aktiviti.Oktober Ahli Badan Beruniform Pengakap Guru Penasihat Badan Beruniform Pengakap Menambahkan aktiviti luar kelas seperti memasang khemah. Pemantauan akan dilakukan oleh Guru Penolong Kanan Kokurikulum dan Guru Penyelaras bagi memastikan penerapan minat ini berjalan lancar. 1.

2.Meningkat pengetahuan berpengakap murid. 3. Tempoh : Kumpulan sasaran : Guru terlibat : Prosedur : Kekangan : Pemantauan : Penilaian : Penambahbaikan : . Februari. Menjemput Pegawai Pengakap dari Rumah Pengakap Labuan untuk memberi ceramah atau taklimat di sekolah. 3. Pemantauan akan dilakukan oleh Guru Penolong Kanan Kokurikulum dan Guru Penyelaras bagi memastikan penerapan minat ini berjalan lancar. melipat dan menaikkan bendera dan menyertai aktiviti Pengakap peringkat negeri dan ke atas. Alatan yang tidak mencukupi. 2. 3. Jika surat dari JPWPL untuk program seperti Perkhemahan Pengakap di PusKoWila lambat sampai ke sekolah. Sentiasa memastikan ahli melakukan aktiviti secara ‘hands on’ untuk setiap aktiviti.Oktober Ahli Badan Beruniform Pengakap Guru Penasihat Badan Beruniform Pengakap 1.Objektif : Pengakap.Mengenalpasti dan memilih ahli yang berbakat. 1.Menanam minat ahli terhadap kegiatan dan aktiviti Badan Beruniform Pengakap. Minat dan penghayatan ahli akan meningkat. kebenaran ibubapa tidak dapat diuruskan dan murid tidak bersedia sepenuhnya. Menambahkan aktiviti luar kelas seperti memasang khemah. Mencalonkan nama murid yang berbakat untuk menyertai Ujian Lencana Pengakap. 2. Kebanyakan murid yang kurang berkebolehan dalam aktiviti luar kerana terlalu fokus kepada akademik dan suka bermain permainan komputer. 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful