You are on page 1of 31

ANALIZA GRAFOLOGICA

Forma deschisa a literei este sistematic trasata de o persoana care isi acorda siesi incredere pana la credulitate. Aparitia sa punctuala alternata cu forme inchise exprima posibilitati de acces spiritual a conceptelor considerate idealizate.

Litera este inchisa in partea de sus si la dreapta. Persoana respectiva este dominata de relatii afective.

Persoana grabita, care isi neglijeaza viata afectiva. Comportament care poate fi temperamental sau conjunctural.

1

Lipsa de emotivitate poate fi prezenta. In acest caz, scrierea este extreme de regulate, adesea greoaie si lenta. Este o forma rara.

Litera este incadrata de doi piloni , ceea ce releva ca persoana poseda bune capacitate de organizare si previziune. Pune prêt mai mult pe viata personala decat pe cea profesionala.

Important in aspectul literei este forma sa orizontala, care se mentine ca trasatura de baza. Cand aceasta situatie se manifesta la literele a si d, se poate emite supozitia ca persoana constituie subiectul fobiilor.

Arata o persoana rezervata, care leaga relatii afective cu dificultate.

Inaltimea literei indica nevoile materiale, ca fiind primordiale. Arata nevoia de a avea dublu sau triplu fata de cat este necesar pentru produsele uzuale. Unele lipsuri pot fi cauza sentimentului de insecuritate.

2

Economia si sobrietatea definesc aceste persoane. O linie supraevaluata este perceputa ca o nevoie de aspiratie spre o conditie materiala mai buna.

Conflicte contra parintilor, cu incidente actuale asupra relatiilor sociale. Ideile si idealurile pot avea o nota de intrasigenta care antreneaza schimbari delicate. Faptul acesta se regaseste si la litera “d “.

Trasata ingrosat, arata o persoana care vrea sa fie utila.

3

Toate acestea din mai multe cauze posibile. Cauta izolarea. surazatoare. Contacte dificile si reticente. semnifica nevoia de independenta sau/si o adaptare dificila sau delicata. E-ul nelegat de litera anterioara. Daca litera este mai mare. persoana este destul de indiferenta fata de celalalt si nu incearca sa aibe nici un fel de legaturi cu altii. persoana respectiva se arata a fi amabila. care merg de la lipsa de timp pana la o mai micva nevoie de comunicare. De la un e ovalizat pana la un e ca un i . indica solitudine. 4 . de contacte scurtate. se exprima diferitele grade de rezerva. Atunci cand e final este mai umflat. De fapt. E-ul legat de litera precedenta semnifica o buna adaptare si o buna comunicare..

atat in plan professional. cand e final creste la sfarsitul cuvantului. Acest final in unghi ascutit. Lipsa de sensibilitate fata de celalalt. O bucla mica a traseului final: persoana sties a-si reduca dificultatile pe care le intalneste. Poate de asemenea exprima atitudini mergand spre paranoia.Cand e terminal este prea mic. aceasta semnifica egocentrism. 5 . releva un demers mai sustinut in gestionarea dificultatilor intalnite in existenta. aceasta denota finete: persoana respectiva stie cand sa vorbeasca si cand sa taca. Aceasta reducere priveste si conflictele aflate in situatii extreme. cat si in viata personala. Din contra.

Dificultatile sunt luate in consideratie cu sobrietate si decizie. Daca litera este inclinata spre stanga. acest lucru putand a avea loc atat din circumstante exterioare. acest lucru releva o neliniste pentru viitorul professional. persoana este plina de initiative. 6 . valoarea acestui entuziasm cu ajutorul celorlalte semen. Daca litera este inclinata spre dreapta.Persoane ce pot infrunta dificultatile printr-o maniera laterala. cat si strict personale. eficacitate. pana ce acestea se rezolva de la sine. Se verifica apoi fondul. Solutiile sunt date in scopuri de rationalitate. Dimensiunea redusa a literei tinde sa indice ca potentialul persoanei este net sub utilizat.

Persoana invoca revendicari. mai ales in domeniul afectiv. Dimensiunile in crestere ale acestei litere apartin persoanelor care lucreaza in domeniul social sau medical. Rasucire ce formeaza un triunghi.Terminare abrupta – activitatea profesionala are prioritate fata de celelalte activitati. cand persoana a avut carente afective si a fost lipsita de securitate. 7 . Explicatia rezida de cele mai multe ori in copilarie.in care ascultarea reprezinta un atu important. Litera g sub forma de elice denota persoane simple si spontane. ce traduc o biografie dificila.

de catre persoanele cu constrangeri de timp si care totusi sunt atente sa nu scape nimic. dar mai ales cu obisnuinte nejustificate. persoana este de o meticulozitate dusa la extreme. Daca punctual este pus exact deasupra literei. asta ofera aprecierea unui subiect de scriitor cu tehnici. care iubeste totodata si practica. Litera “ i” singura si despartita de cele anterioare sau de cele ce urmeaza denota ca persoana dispune de o competenta tehnica dezvoltata. 8 .Litera “h” batonata apartine persoanelor care stiu sa-si simplifice viata si activitatile. Tehnicitate si precizie. Litera “i” fara punct indica nechibzuinta din partea scriitorului Punctul se aplica peste cateva litere dupa. Aceste persoane prezinta capacitati de evolutie si acces la noi tehnici si know-how. Daca litera este precedata de un traseu cateodata “sec”.

Persoanele care pun punctul prea sus sunt rupte de lumea concreta. O astfel de situatie poate fi productiva in materie de anticipare sau de prospectare. neregulata. 9 . Daca forma este alterata autodeprecierea este net exteriorizata. O astfel de litera se asociaza de multe ori cu o scriere unghiulara. In acest caz. aflanduse intr-o lume ireala. foarte adesea mascat de o reactie de compensare. Adesea adolescentii sunt preocupati de chestiuni care privesc evolutia lor corporala si de capacitatea de a fi acceptati de grupurile sociale. in scopul de a demonta pe opozant. climatul familial poate fi la origine.Apartine persoanelor care resimt cu greutate constrangerile extrioare. Litera j cu o inaltime redusa arata faptul ca sentimentul de inferioritate care anima persoana este destul de ridicat. Punctul este in forma de cerc. sau pe ceilalti. cu himere.Contextul graphic poate determina acest lucru.

intrerupta si ascutita. 10 . litera e scrisa de persoane care are revendicari. Fara un traseu de incepere a literei. In general. Cand partea finala traverseaza inaltimea normala. atunci revendicarile devin agresive. In cazul unui copil situatia este recuperabila. Manifesta o buna si infloritoare afectivitate. cazul insa este mai delicat atunci cand este vorba de o persoana adulta. Persoana simte ca a fost lipsita de o prezenta afectiva. Este vorba de o opozitie care isi are sursa intr-o relatie afectiva parinte copil resimtita ca fiind insuficienta. persoana respectiva isi da importanta si asta se remarca in general in toate domeniile.In cazul literei j scrisa mai mare. persoana ce scrie un astfel de j anunta o independenta de gandire. Ne gasim in fata unei stari de afectivitate incompleta.

Sta marturie a dependentei fata de aceasta educatie. Un “l” de talie mica reprezinta o slaba imaginatie creatoare. 11 . chiar in detrimentul altuia. printr-n statut social in mediul in care se gaseste. arata o persoana aflata sub imperiul amintirilor neplacute din biografia sa. care are traseul de inceput mai scurt sau mai lung. Forma scolara a lui “l” este o forma standard. chiar si pana la delicventa. Acest trase sta drept marturie a educatiei familiale.J sacris in forma de majuscule in mijlocul unui cuvant scris cu litere mici denota faptul ca persoana isi cauta superioritatea . a experientei acumulate in viata cotidiana si in comportamentul persoanei. Acest “l” umflat si curbat. ca ii determina o viziune personala pesimista . Un “l” de inaltime mare traduce o imaginatie normala sau dezvoltata. in cazul extreme. Absenta acestui traseu sta marturie a independentei fata de aceasta educatie familiala.

L-ul torsionat scoate in evidenta fie un adolescent care traieste intr-o perioada hormonala intensa. crezand ca este deficienta sau insufficient competenta (din punct de vedere intellectual. inseamna ca persoana vrea sa se corijeze. 12 . fie o persoana care sufera de tulburari glandulare.Drept si slab.professional) Daca adaosul este la distanta fata de restul literei.persoana este rezultatul unei educatii conformiste Cand litera este completata de un semn adaugat. aceasta denota fiabilitate profesionala.

Copiii. 13 . Persoana se detaseaza de intreaga mostenire familiala (educatie. Daca traseul literei este foarte systematic. descrescand apasarea. denota o persoana care traieste intr. dupa varsta pubertatii. Un “l” trasat pe verticala. Daca apare trasata astfel sistematic in text. pentru a se termina subtire ca un fir de ata. de sus in jos. atunci persoana respectiva acorda aspectului sau vestimentar. cultura) in scopul de a poseda cunostinte si competente care ii sunt personale.L ca un baston releva autonomie de gandire. atunci persoana este inclinata spre activitati abstracte si intelectuale ce vizeaza o sociabilitate masurata si selectiva. Docilitate in fata oricaror instante ce reprezinta ordinea si autoritatea. denota ca au avut parte de o educatie cu constrangeri.-o stare de stimulare sau de agitatie intelectuala pana la pierderea controlului fata de realitate. dar si aspectului sau fizic o mare importanta.

Cand traseul superior este unghiular. Daca este scrisa fara a apasa puternic. inseamna ca persoana respective se adapteaza cu usurinta la situatii noi. Asta semnifica competenta si o buna pregatire profesionala. persoanacauta sa fie in contact cu materia. In contextul unei scrieri evoluate. Scrisa in ghirlanda si slab. denota o persoana moale. traseul filiform indica o persoana eficienta si pragmatica. Ea se adapteaza cu usurinta si stie sa-si economiseasca eforturile pentru a-si utiliza competentele ( vezi si litera “g” in elice). Daca presiunea scrisului este mare si atacul literelor incisiv este vorba de traducerea unei nerabdari care face ca persoana sa actioneze rapid. ramane rezervata. Puterea de munca este moderata. pe care o manipuleaza si o lucreaza pentru a o modela. dar cel mai adesea cu precizie. care nu se incurca cu ceea ce crede ca este superflu. Litera sub forma de ghirlanda denota lentoare in executarea unei activitati. atunci persoana este destul de putin scrupuloasa in executarea unei activitati.Sociabilitatea este o trasatura dominanta a persoanei. de urgenta.degajandu-se de orice formalism. Partea de jos a literei fiind formata din curbe rotunjite. in afara contextului profesional. relatiile sociale. Daca traseul scrierii este labil( instabil. In relatiile sociale stie sa se comporte cu tact. 14 . schimbator) si este scris cu o presiune slaba.

caci se crede depasita de acestea. atunci persoana dispune de o autoritate sau de un ascendent natural. oboseala sau este foarte grabita. aceasta semnifica surmenaj.Traseul literei “m” necesita efortul unei continuitati. 15 .Apartine persoanei care face eforturi de a ramane la nivelul sarcinilor sale. O arcada mare arata ca are tendinta spre un orgoliu ostentativ. atunci persoana respectiva aspirs la o demnitate. care inhiba fortele sau impiedica persoana sa actioneze. Un “m” redus ca dimensiune arata o slaba sensibilitate a fortei vitale. Ratiunile pentru care se intampla acest fapt pot fi variate. Plonjarea in jos a traseului final al literei este un indice serios. Daca elevarea este moderata. Toate trei bastonasele sunt despartite – persoana este franta de oboseala. Daca al treilea bastonas este intrerupt. mergand de la boala pana la varsta. Daca prima arcada a literei este marita.

scolareste.Executata cu grija. 16 . de la bucatarie la informatica.o stare foarte dificila.situatie la limia competentei sale. de la bricolaj la croitorie. din punct de vedere profesiona. semnifica precum celelalte litere. O bucla mica arata ca persoana stie sa se descurce cu lucrurile. litera “n” semnifica ca este executata de o persoana ce are potential. pe care stie sa le utilizeze. Cand traseul literei este descendent. aceasta arata ca persoana se afla intr. Litera “o” scrisa normal. Printre ratiunile posibile gasim o depreciere. sau mai bine zis o depreciere. o activitate sau o viata personala care nu convine. o stare de normalitate. Persoana se afla. iar pe plan personal o stare depresiva latenta.l intr. care cere sa se exprime.

dar poate lansa un semnal de alarma pentru o persoana in ce privaste cinstea sa. fara a se gandi la consecinte.O bucla marita.dar care are si abilitati manuale. 17 . “O” scris ca si “a” denota o persoana mai rationala. Riscul consta din faptul ca isi poate lua anturajul pe urmele lui. chiar si cand urgenta si importanta situatiei este mare. Un astfel de “o” se poate gasi doar sporadic. De la o astfel de persoana nu se poate obtine nici un ajutor. in toate variantele sale comportamentale. arata o persoana care tinde sa-si creeze probleme. Persoana cheltuitoare. sa-si amplifice dificultatile. Arcada pe care litera “o” o face cu urmatoarea litera este semnificatia necooperarii.

18 . Un astfel de traseu este foarte rar. prin metode originale. arata ca persoana actioneaza cu placere in domeniile pe care le cunoaste si le stapaneste. Prezenta traseului inital. inseamna un atasament puternic la o metodologie la care persoana a devenit mai mult sau mai putin prizoniera. Daca in cadrul unui document se inalnesc concomitent cele doua cazuri anterioare.Denota o persoana care dispune de abilitati intelectuale superioare. o excelenta cunoastere a modului de rezolvare a tuturor obstacolelor. Litera “l” este. Poate fi vorba de rigoare si exigenta tehnica. de asemenea un indicator al independentei. Ezita insa sa exploreze domenii care nu ii sunt familiare. Daca traseul initial este rigid. indica o atitudine diferentiata in aprecierea domeniilor necunoscute. pentru care dispune de competente. Absenta sistematica a traseului initial denota ca persoana in cauza nu se va angaja in domenii pentru care nu are competente.

Lucrurile ar putea fi clarificate prin analiza comparabila a semnaturii. fiind activa si eficienta in activitatea sa. Posibila asociere cu litera “g” a sociabilitatii si cu litera “q” a seductiei. sociabila. in acest caz.in general. Linia verticala a literei “p” de mici dimensiuni scrisa intr-un mediu grafic de vitalitate foarte moderata ( presiune slaba. In acest caz punctul pe i poate fi inaltat( lipsa de realism).in cadrul textului astfel. persoana se arata a fi amabila. persoana este lipsita de organizare. presiunea. Scrisa. 19 . atunci persoanei ii place sa se puna inaintea cunostintelor sale Nivelul grafic ofera indicii asupra nivelului de legitimitate ale acestui avans.Din contra. Daca linia verticala este mai scurta decat celelalte – exteriorizarea capacitatilor de realizare ale persoanei este superioara aptitudinilor reale. regularitatea si distanta spatiilor. scriere lenta si o gestionare a spatiilor normala) poate fi avansata notiunea de activitate slaba. Sunt importante. Daca linia verticala a literei este de dimensiuni comparabile cu a celorlalte litere din text. daca traseul este rapid poate fi interpretat in mod diferit: - daca apare astfel doar la inceputul randului. se risipeste usor si este lipsita de autonomie in activitatea sa.

se poate face in detrimentul celorlalti. persoana actioneaza in mare parte pentru a-si asigura nevoile organice. de absenta a calificarii. Atunci cand bara de sprijin este neta. Din contra. Daca arcada este net detasata de linia verticala a literei. 20 . daca aceasta linie impieteaza randul urmator. Daca presiunea este slaba. activitatea este rezonabila. atunci persoana se afla in deficit de cunoastere. Nevoia de a actiona. evoia de consum fizic sta pe primul plan. persoana risca sa devina agresiva si iresponsabila. satisfacatoare.Daca linia verticala a literei este medie. Daca arcada este disociata de linia verticala. atunci persoana a cunoscut debuturi profesionale modeste. cu o dimensiune similara celorlalte linii verticale din text.

cand arcada dispare. recunoscuta. Un traseu de forma scolara. acest lucru indica o serioasa inhibitie. Persoana este productiva prin aptitudinea de a pune la lucru cunostintele si competentele celorlalti. pe care sunt in masura sa le utilizeze. Aici incurajarile si comprehensiunile sunt indispensabile. persoana este neindemanatica. apartine persoanelor care considera ca exista si alte posibilitati in afara formalismului.Daca arcada taie linia verticala a literei. Lipsa de initiativa si eficacitate ii restrange bunavointa. care utilizeaza aptitudinile celorlalti. cu un unghi format cu arcada. 21 . care arata ca persoana are nevoie de a fi valorizata. P legat semnifica o persoana gregara. un executant supus. Traseul simplificat.

gestiunea spatiului.Gradul de autonomie si randamentul sunt excelente.Dispune. Absenta traseului initial reprezinta o frecventa in acest caz. Poate avea atractii pentru relatiile cu ceilalti sau pentru o viata intelectuala. in acest sens de cunostinte. fara indoiala.. bucuroasa sa participe la activitati manuale mai degraba decat in activitati intelectuale. Persoana este mai putin atrasa de detalii decat persoana precedenta.). 22 . Spatiul important intre litera “p” si celelalte litere lasa sa se prefigureze o nota de irascibilitate. Persoana are nevoie de actiune si actioneaza cu realism si adesea cu eficacitate. scolar. lipsita de arcada reprezinta semnatura unei persoane independente in deciziile sale.. Linia verticala. Totusi solitudinea care acompaniaza aceasta scriere este indicele unei probleme de adaptare. Litera “r” scrisa scolareste arata ca persoana este. presiunea. plin de initiativa.Capacitate de anticipare si creativitate. nivelului scrierii( simplificat. de metode si de atentie in ceea ce priveste atingerea detaliilor. Vor ajuta in indicii celelalte trasee ale literelor( f) .Litera scrisa foarte dominant semnifica un spirit intreprinzator.

depaseste adesea linia mediana. 23 .Traseul final este in diagonala si lung. Apartine unei personae la care inductia depaseste deductia. Usor in crestere. mai mult decat prin legitimitate. Traseul final se afla adesea in compania barei literei “t” cu aceleasi carcateristici. Ele privilegiaza aparenta fata de fond. R este aici net spre crestere. in exercitarea unei activitati cu cantitati ce privesc calitatea si cantitatea productiei. Acest “r” apartine adesea persoanelor mondene pentru care activitatea profesionala nu este nici necesara. interlocuitorului sau. Persoana incerca dificultati de diferite origini. prea prinsa de propria aparare pentru a dispune de empatie fata de celalalt. gandirea. Este carcteristic persoanelor lipsite de competente. A doua dificultate rezida in capacitatea de a asculta a persoanei. variatia inclinarii. Avem de-a face cu o persoana care se opune din principiu. Se va tine seama de dimensiunea scrierii. O astfel de persoana emite obiectii in mod sistematic. presiunea. nici dorita si care nici nu prezinta aptitudini pentru asta. prin caracter.

Pentru o astfel de persoana banii reprezinta un mijloc. Arata inclinatia spre placere. Litera este verticala intr-un context scriptural inclinat. de tezaurizare. in cadrul caruia refuza sa actioneze. Scris intr-o forma scolara. Traseul care devine astfel sistematic aduce cu sine riscul absentei franelor in cheltuieli. Chestiunile de economie nu sunt de actualitate pentru ea. participa si cauta sa-si extraga de aici binele.R drept si unghiular denota un comportament paradoxal. 24 . Cuvintele chepe sunt economia si ascetismul. Persoana iubeste societatea. Vitalitatea persoanei este buna. dar intervine atunci cand derularea activitatilor nu ii convine. E vorba de retinere. se releva o anumita lentoare.

orientarea) si gestiunea spatiilor ( intre cuvant si rand) sunt indicii privitoare la valoarea ideilor sale. Litera bine trasata semnifica capacitatea de a se descurca pentru a-si procura bani. A priori. 25 . Nivelul scrierii ( simplificarea.Acest traseu este semnul ideilor personale. persoana este realista. practica si de constitutie rezistenta. Dimensiunea mica a lui s semnifica dezinteres pentru bani si lipsa resurselor financiare. Pe persoana respectiva o intereseaza prea putin banii. Persoana vrea sa-si creeze propria sa opinie evitand influentele. dimensiunea.

Cauta sa se eschiveze de la eforturi. Persoane interesante pentru activitatile de lunga durata. scriitorul poate accede spre o forma de reusita. denota faptul ca persoana se centreaza cu interes pe ceea ce se intampla in campul sau vizual ( pentru a utilize o imagine). Esecul este o chestie normala pentru ea. care se afla in permanenta in fata unor situatii de dificultate. riscam sa ne aflam in fata unei persoane ghinioniste. Intr. 26 . adesea materiala. obosita.Litera in ascensiune denota faptul ca persoana nu intreprinde cu bucurie masuri ce vizeaza atentia fata de o situatie si eforturile necesare pentru realizarea ei. Principala lor calitate este tenacitatea si perseverenta in realizarea oricarei activitati. Persoana a trait evenimente traumatizante de pe urma carora sufera.o scriere lenta. Cu o importanta cheltuiala de energie. Un astfel de t poate arata un puternic resort potential. Trei metri cubi de nisip ar putea fi mutate in trei ore. Legata adesea de celelalte litere. persoana nu cauta creatia sau actiunea rapida. Adesea scriitorul prezinta un suras asimetric. Litera “t” cu bucla denota probleme de durata. dar tot atat de bin ear putea fi mutate in 6 sau 10 ore.

Aptitudini de comanda ale persoanei care decide si isi transmite deciziile anturajului sau. inainte de a incepe un lucru. Cand bara se traseaza ca o diagonala. acest lucru nu prezinta prea mare importanta. de asemenea. Daca bara se inclina in jos. Persoana domina problemele. dar si potenta de a actiona. de abordare sau de suspendare. executand “t”-ul fara ridicarea mainii. pune la punct solutiile. dar daca se repeta de mai mult de 20 % in cadrul unui text . care este nu numai veleitara. Arata ca persoana actioneaza cu prudenta. administreaza si actioneaza. persoana se descurajeaza. insa simpla actiune este diferita. 27 .Traseul initial insistent si greu arata ca originea evenimentelor sale isi afla sursa in copilarie. Este un adevarat sef. asta ne face sa ne punem cateva intrebari. potentialul de realizare al acestora. ne aflam in fata unei persoane. Proiecte exista. Apare o nuanta de autoritate. Cate lucruri i-ar place sa faca! Cand acest tip de traseu apare de cateva ori.

pe care il utilizeaza. Cu o astfel de dimensiune si presiune. Persoana isi da importanta. de asemenea. Persoana este agresiva si viata de cuplu nu este bine aspectata. sau vor sa-I faca rau. Este semnul reactiei vitale de salvare in fata agresivitatii si a arbitrariului. Cand bara este deasupra liniei principale. 28 . isi complexeaza verbal munca. tulburari de carcater. Aici este vorba de orgoliu. Persoana cauta sa-si impuna viziunea unui model ireal si fantasmele sale in fata anturajului sau. poate reprezenta. ceea ce inseamna ca e vorba de absolutism. Apare o despartitura intre bara si corpul literei. O astfel de scriere apartine adesea femeilor ce sunt considerate de rang inferior. dominate si depreciate. asta reprezinta o autoritate zdrobitoare. Subtierea barei arata flecareala. Adesea. cel mai adesea putin binevenita. trancaneala. Ea se plange celor care ii fac rau. ofiterii de stare civila isi redacteaza actele cu astfel de alungiri de bara. Deseori.Dispune de talent. prin ceea ce vrea sa faca.

Oare ce mijloace ar putea utilize pentru a parvenu in acest mod? Contextul grafic poate fi in masura sa aduca indicii sau raspunsuri. Inclusa in mod discontinuu. rara. 29 . nedescurcareata. Alteori poate scoate in evidenta o persoana in varsta. dar plina de dependente. Un astfel de traseu se poate gasi la o persoana cultivate. Releva un tip cu o educatie si o evolutie intelectuala modesta.Aici este vorba de furie insotita de violenta. accentueaza pronosticul disimularii. Larga si solid legata de celelalte litere . care prin acest gest grafic traduce dificultatea de a trai o astfel de situatie. ceea ce traduce o eruptie a fortelor instinctive foarte puternica in comportamentul persoanei respective. persoana respectiva avand dificultati cu franchetea. devine indicele unei persoane care face tot posibilul de a ocupa un loc la soare. O forma. sau foarte bolnava. Bara se afla sub linia de baza. Traseul se incarca prin accentuarea presiunii. din fericire.

datorita lipsurilor( reale sau rezultate din supozitii). el evolueaza in viata cu prudenta. indica un sentiment de jena din partea scriitorului. 30 . De aici. timorata.Ingusta si legata de celelalte litere.

31 .