P. 1
KKBI

KKBI

|Views: 131|Likes:
KKBI
KKBI

More info:

Published by: Vaisnavy Sri Shivsankaree on Feb 04, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/07/2013

pdf

text

original

BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA JADUAL PENENTUAN TUGASAN PROJEK SEMESTER 3 PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA

PERGURUAN (SAINS PENDIDIKAN RENDAH) AMBILAN JANUARI 2012 IPG JABATAN KOD KURSUS TAJUK KURSUS TARIKH MULA : : : : KAMPUS PENDIDIKAN TEKNIK SAINS SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN HARIAN 14 Januari 2013 TARIKH AKHIR 14 Mac 2013

OBJEKTIF PROJEK: Pelajar sepatutnya boleh: 1. 2. 3. 4. 5. mengumpul maklumat bekaitan tajuk-tajuk amali dan PPIK yang relevan dalam manual amali berkaitan topic-topik “Fizik dalam Konteks Kehidupan Harian”; memperoleh maklumat dan memahami kosep-konsep dalam amali dan aktiviti-aktiviti PPK; menjalankan amali dan menyediakan laporan amali berdasarkan amali dan aktiviti-aktiviti PPK; menjawab setiap soalan berkaitan amali dan aktiviti PPIK; menyediakan brosur untuk menyebarkan idea tentang konsep penting dalam aktiviti-aktiviti amali.

1

2 . B Penguasaan Ilmu & kemahiran (25%) Menjawab soalan pengayaan dalam setaip amali dan aktiviti PPK. C Pemindahan Pembelajaran (35%) Menyedakan brosur untuk menyebarkan konsep-konsep kunci dalam aktivit amali yang telah dijalankan D Sikap dan sahsiah (15%) Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan harian Praktikal 2: Daya dan gerakan Praktikal 3: Membuat musik Praktikal 4: Mikroskop and teleskop Praktikal 5: Litar-litar elektrik Praktikal 6: Aruhan dan penghantaran tenaga elektrik PPIK 1: Hukum-hukum gerakan Newton PPIK 2: Daya julangan. terapung dan tenggelam PPIK 3: Keseimbangan terma dan termometri Komitmen • Telah menunjukkan sikap tanggungjawab dan menglibatkan diri secara aktif semasa menjalankan eksperimen • Boleh menulis refelksi kendiri tentang proses pembelajaran. Kolaborasi • Telah menunjukkan usaha untuk mendapatkan bimbingan dari pelbagai pihak (Borang Kolaborasi) .SPESIFIKASI TUGASAN PROJEK SEMESTER 3 PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN (SAINS PENDIDIKAN RENDAH) AMBILAN JANUARI 2012 Task level Spesifikasi Topik A Pemerolehan Ilmu (25%) Mengumpulkan maklumat berkaitan 6 topik amali and 3 aktiviti PPK. Portfolio mengandungi maklumat berkaiatn Praktikal 1-6 and PPK 1-3.

4. Muka depan mesti mengandungi perkara-perkara berikut: 1. Menjalankan amali dan menulis laporan untuk Praktical 1 hingga 6 and aktiviti-aktiviti PPIK 1 hingga 3. Mengumpul maklumat dari pelbagai sumber untuk topik “Fizik dalam kehidupan harian” yang relevan. 2. Nama pelajar Nombor metrik Nombor kad pengenalan Kumpulan/Unit Kod dan nama kusus Nama pensyarah Tarikh hantar 3 . 5. pelajar perlu membuat penyelidikan dan menyelesaikan masalah berkaitan fizik dalam kehidupan harian. Tarikh penghantaran setiap laporan amali adalah 1 minggu selepas amali dan aktiviti PPK dijalankan. 6. 2. 7. 3.AMBILAN JAN 2012 Kursus ini menekankan kepentingan fizik dalam kehidupan harian kita. Menjawab soalan pengayaan dari setiap amali dan aktiviti PPK. Dengan itu. 5.INSTITUT PERGURUAN TEKNIK KOD KURSUS: SCE3105 14 Januari 2013 NAMA PELAJAR: NAMA KURSUS: FIZIK DALAM KEHIDUPAN HARIAN DUE DATE : 14 Mac 2013 DATE OF COMMENCEMENT : PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN (SAINS PENDIDIKAN RENDAH) . Menyediakan brosur untuk menyebarkan konsep-konsep penting dalam aktiviti praktikal. 4. Tugasan Anda dikehendaki: 1. Arahan Umum Nyatakan rujukan menggunakan format APA.

Isi kandungan relevan tapi tidak lengkap. tepat dan relevan. Menggunakan peta konsep untuk ilustrasikan konsep 9-17 Berpandukan skim pemarkahan Berpandukan skim pemarkahan 24-35 12-23 0-11 • • Lemah 0-8 Sedikit bukti pembacaan. Isi kandungan lengkap. 2-3 jenis bahan bacaan rujukan. Kurang daripada 2 jenis bahan bacaan rujukan. Isi kandungan tidak relevan Tiada peta konsep 0-8 Berpandukan skim pemarkahan • • B (25%) Penguasaan Ilmu dan Kemahiran Menjawab soalan dalam setiap amali dan PPK (25%) (Menanda soalan dalam laporan) Ujian (10%) C (35%) 4 . Lebih daripada 3 jenis bahan bacaan rujukan.PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN (Sains Pendidikan Rendah) Fizik dalam Konteks Kehidupan Harian RUBRIK PENILAIAN UNTUK KERJA KURSUS PROJEK (SEMESTER 3) Kriteria Aspek yang dinilai dan pemberatan Komponen tugasan Baik 18-25 • A (25%) Pemerolehan Ilmu Dokumentasi tentang maklumat yang dikumpul dari pelbagai sumber • • • Terdapat bukti pembacaan yang ketara. Menggunakan peta konsep untuk ilustrasikan konsep dengan jelas 18-25 Berpandukan skim pemarkahan • • • • Sederhana 9-17 Terdapat bukti pembacaan.

0-1 Laporan dilengkapkan dan ditulis dalam format yang betul dalam julat keputusan yang diterima. menarik dan informatif.Kriteria Aspek yang Komponen tugasan Menjalankan dan menulis laporan untuk Praktikal 1 hingga 6 and PPK 1 hingga 3. • Brosur direka bentuk dengan baik. (Setiap laporan ditanda per 25%) Laopran dilengkapkan dan ditulis dalam format yang betul dengan keputusan dalam julat yang diterima . Kriteria Aspek yang dinilai dan pemberatan Komponen tugasan Baik Menyediakan brosur untuk menyebarkan konsep-konsep penting dalam aktiviti praktikal • Boleh mengenal pasti kebanyakan konsep penting yang relevant dan sesuai dengan aktiviti amali. • Hampir tiada kesilapan tatabahasa dalam penulisan. 4-5 Sederhana • Boleh mengenal pasti beberapa konsep penting yang relevant dan sesuai dengan aktiviti amali. Kefahaman jelas tentang konsep dalam perbincangan keputusan amali. • Terdapat banayak kesilapan tatabahasa dalam penulisan • Brosur tidak direka bentuk. Pemindahan Ilmu dan Kemahiran Komitmen(5%) 5 . Laporan dilengkapkan dan ditulis dalam format yang betul dengan julat keputusan yang diterima. Kefahaman konsep yang lemah dalam perbincangan keputusan amali. • Terdapat sedikit kesilapan tatabahasa dalam penulisan • Brosur direka bentuk dengan sederhaana. agak menarik dan agak informative. tidak menarik dan tidak informatif. Kefahaman yang sangat mendalaman tentang konsep melalui perbincangan keputusan amali yang jelas. 2-3 Lemah • Boleh mengenal pasti kebanyakan konsep penting yang relevant dan sesuai dengan aktiviti amali.

Kriteria Aspek yang D (15%) Sikap dan sahsiah Komponen tugasan • Sangat komited dalam menjalankan tugasan. Kolaborasi dengan rakan sekerja dan pensyarah (10%) 8 – 10 Boleh bekerja sendiri dan bersama rakan-rakan dengan amat baik. • Kurang bertanggung jawab • Menujukkan minat • Refleksi kendiri menunjukkan analisis terhadap pembelajaran dan sedikit tindakan selanjutnya pada masa akan datang • Tidak komited dalam menjalankan tugasan. • Tidak bertanggung jawab semasa menjalankan tugasan. • Menunjukkan sedikit atau tiada minat • Refleksi kendiri menunjukkan analisis yang cetek terhadap pembelajaran dan hamper tiada tindakan selajutnya pada masa akan datang 0-4 Tidak boleh bekerja sendiri atau bersama rakan-rakan 5-7 Boleh bekerja sendiri dan bersama rakan-rakan dengan agak baik Jumlah markah untuk kerja kursus yang berasaskan ilmu pengetahuan = 100 markah dan ditukarkan markah akhir ini kepada kepada pemberatan 60% 6 . • Kurang komited dalam menjalankan tugasan. • Menunjukkan sikap sangat bertanggung jawab • Sangat menunjukkan minat • Refleksi kendiri menunjukkan analisis mendalam tehadap pembelajaran dan tindakan seterusnya pada masa akan datang.

Scope and sequence of SCE3105 Tugasan KKBI Tugasan KKBI Tugasan KKBI. scope and sequence of SCE3105 Tugasan KKBI Tugasan KKBI Rubric penilaian Tindakan Pensyarah kerja kursus Penyelaras kerja kursus.5 April 2013 5 .PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN (SAINS PENDIDIKAN RENDAH) AMBILAN JANUARI 2012 JADUAL PELAKSANAAN TUGASAN PEMBELAJARAN BERASASKAN PROJEK Kursus: SCE3105 Fizik dalam Konteks Hidupan Harian Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Tarikh 2 Januari 2013 2 Januari 2013 3-4 Januari 2013 4 Januari 2013 7 Januari 2013 08-11 Januari 2013 14 Jan -14 Mac 2013 14 Mac 2013 14 Mac-22 Mac 2013 25 Mac-29 Mac 2013 1 April . Pensyarah Pembimbing Penyelaras kerja kursus. Scope and sequence of SCE3105 Buku Panduan Perlaksanaan KKBI Course Pro forma. Pensyarah Pembimbing Pensyarah Pembimbing Pensyarah Pembimbing Pensyarah Pembimbing Pensyarah Pembimbing Pensyarah Pembimbing Pensyarah Pembimbing Borang pemarkahan LAM PT14-01 Rubric penilaian Borang pemarkahan LAM PT14-02 1 salinan (hardcopy & softcopy) Ketua Jabatan/ Penyelaras KK Jabatan.8 April 2013 5 -14 April 2013 15 April 2013 Aktiviti Menerima taklimat pelaksanaan KK daripada Penyelaras Kerja Kursus Jabatan Mesyuarat penggubalan KK dengan Pensyarah Pembimbing SCE3105 Penggubalan dan pemurnian soalan tugasan KK oleh Pensyarah Pembimbing Taklimat KK kepada semua Pensyarah Pembimbing Taklimat KK kepada guru pelatih Perancangan tugasan KK oleh guru pelatih dengan bimbingan pensyarah dijalankan Pelaksanaan tugasan KK oleh guru pelatih dengan bimbingan pensyarah dijalankan Penyerahan KK oleh guru pelatih kepada pensyarah Penilaian dan pemarkahan tugasan KK oleh pensyarah Pra-Moderasi KK peringkat Jabatan Penyemakan KK Penyelarasan markah peringkat Jabatan Pengisian markah akhir KK dalam borang markah projek Pengisian markah akhir dalam BKKP Analisis markah KK Penyerahan BKKP kepada KUPP Rujukan Buku Panduan KKBI Buku Panduan KKBI Course Pro forma. Pensyarah Pembimbing Pensyarah Pembimbing Pensyarah Pembimbing Penyelaras KK Jabatan 7 . Pensyarah Pembimbing Penyelaras KK Jabatan. course pro forma.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->