CURS INTRODUCTIV DE ECOGRAFIE GENERALA

INVESTIGATIA ECOGRAFICA SINONIM=ULTRASONOGRAFIA
Utilizeaza undele sonore de inalta frecventa

Sondele cu cristal piezoelectric(lineare sau convexe , cu dimensiuni diferite),EMIT ULTRASUNETE(U.S.)
U.S.se propaga in tesuturi (conform propritatilor”acustice”ale tesuturilor)

U.S.sunt reflectate ca ECOURI,care sunt culese de aceeasi sonda ,transmise “ordinatorului “si transformate computerizat in IMAGINI.

APARATURA ECOGRAFICA

SONDA CONVEXA

rectala vaginala).fara utilizare de geluri .protejate steril(esofagiana. utilizand geluri speciale Ecoendoscopia.utilizeaza sonde de calibru mic.Ecografia transcutanata-sondele “aluneca”etans pe suprafata pielii.

3 MHtz .tiroida.SONDELE ECOGRAFICE-utilizarea acestora Pentru examinarea ecografica a partilor moi(vase. a pelvisului si a cordului.muschi.testicul) se folosesc sonde cu fracvente de preferat peste 7 MHtz Pentru examinarea abdomenului superior.glande mamare.sonde cu frecvente sub 3.

o buna pregatire a examinatorului -utilizarea comenzilor respiratorii si a decubitelor laterale NB-pacientii hiperponderali au din start un “minus”la performanta de examinare ecografica .CONDITII PENTRU O BUNA VIZUALIZARE ECOGRAFICA transcutanata: -un aparat performant .

APARATELE MODERNE au in dotare sisteme de inregistrare pe hirtie polaroida sau pe casete video In centrele medicale mari exista si instalatii computerizate de TRANSFER SI STOCARE a imaginilor ecografice .

ex Doppler) -utila in medicina interventionala -metoda cea ma utila in monitorizarea sarcinii-pentru mama si fat EXAMINAREA ECOGRAFICA POATE FI REPETATA ORI DE CATE ORI ESTE NEVOIE.ROLUL ECOGRAFIEI: -investigatia de prima intentie in urgente medicochirurgicale -prezenta in screening-ul imagistic al oricarui pacient -complementara altor explorari imagistice.ca examinare in timp real(explorari functionale.NU PREZINTA RISCURI pentru pacient sau examinator .

cooperare pentru pastrarea imobilitatii fizice si respiratorii.dureaza cat impune operatorul Inregistrarea pe hartie polaroida nu poate cuprinde toata examinarea Examen dependent de pacient(pregatire.la comanda operatorului) .LIMITELE ECOGRAFIEI: Performanta depinde direct de operator Este un examen dinamic.

LIMITELE ECOGRAFIEI: Examenul ecografic este dificil la hiperponderali NU POT FI VIZUALIZATE ORGANELE DIN SPATELE OSULUI SAU GAZELOR (nu se transmit undele sonore) .

ECOGRAFIA ABDOMINALA STRUCTURI CU VIZUALIZARE ECOGRAFICA: -organe parenchimatoase -organe cavitare -colectii fluide –libere in cavitate sau inchistate -alte strucruri ECOGRAFIA NU POATE IDENTIFICA PNEUMOPERITONEUL .

paralel cu axul transversal al corpului) pacientul in pacient in decubit dorsal decubit lat .stg ANT DR STG POST CR ANT ANT pacient in decubit lat drept CR POST POST CAUDAL CAUDAL .perpendicular pe tegument.INCIDENTE ECOGRAFICE: INCIDENTA AXIALA: (transductor cu pozitie orizontala.

paralel cu axul sagital al organismului) pacient in decubit dorsal CR POST ANT CAUDAL pacient decubit lat stg CR POST ANT CAUDAL pacient lateral drept CR ANT POSt CAUDAL INCIDENTELE OBLICE RESPECTA ACEEASI TOPOGRAFIE PE ECRANUL ECOGRAFIC .perpendicular pe tegument.INCIDENTA SAGITALA: (transductor cu pozitie verticala .

Explorarea ecografica nu trebuie standardizata. Examinatorul poate utiliza orice incidenta pentru o buna vizualizare EXAMINATORUL PRIVESTE ECRANUL.NU URMARESTE POZITIA TRANSDUCTORULUI .

UN EXEMPLU DE INCIDENTA AXIALA SI SAGITALA AXIAL SAGITAL .

debite cardiace .circulatia sangelui la nivelul acestora.EXAMENUL DOPPLER Metoda dedicata studiului structurilor vasculare Undele sonore intalnesc structuri in miscare si sunt reflectate cu frecvente diferite Apreciaza fluxul sanquin.modificari ale pretelui vascular Descrierea cavitatilor cordului .un obstacol in lumenul vasului .

tehnica noua apartinand ecografelor 3D si 4D) N.in asociere cu ecotomografia.B.S(utilizat in explorarea vasculara) MODERN.Examenul DOPPLER vascular poate fi asociat oricarei tehnici ecografice sau poate fi utilizat ca tehnica in sine . Ex Doppler pulsat –prin emisie discontinua de U.Ex Doppler continuu-prin emisie continua de U.S.

Doppler al vaselor renale: .EX.

ALTE TEHNICI ECOGRAFICE: -ecografia obstetricala -ecografia orbitara-foloseste ca fereastra ecografica mediile refringente ale globului ocular -ecografia transfontaneala la copilul mic -ecografia laparoscopica-de obicei insotind interventiile chirurgicale -ecotomografia .

evaluare structurala si vascularizatie -administrarea de lichide pentru a obtine “ferestre ecografice”abdominopelvine De exemplu-vizualizarea pancreasului se inbunatateste daca umplem stomacul cu lichide.evaluarea pelvica se poate face corect doar cu vez.ADJUVANTI IN EXPLORAREA ECOGRAFICA -administrarea substantelor de contrast pt.urinara in repletie .

SEMIOLOGIA MODIFICARILOR ECOGRAFICE: HIPOECOGEN=nuante inchise de gri pe ecran TRANSONIC=negru pe ecran HIPERECOGEN=mai alb pe ecran IZOECOGEN=aceeasi ecogenitate cu… TRANSONIC=negru pe ecran ECOGENITATE-propritatea unei structuri de a reflecta ultrasunetele(structura ecogena) .

colectiile mai dense NEGRE-lichidele clare .necrozele.CELE MAI DESCHISE NUANTE DE GRIgrasimea CELE MAI INCHISE NUANTE DE GRI structurile edematoase.

formatiunile chisticeTRANSONICE.cele mai hipodense(hipoecogene) organe parenchimatoase FICATUL.cu INTARIRE POSTERIOARA(BANDA ALBA) Formatiunile CALCARE si AERUL-semiluna stralucitoare cu umbra posterioara) .URINA.depunerile grasoase-mai albe pe ecran RINICHII.splina.structurile glandulare.PANCREASUL.muschii-cu densitati intermediare BILA.alte fluide.

IMAGINI CALCARE SI IMAGINI AERICE: CONUL DE UMBRA -CALCUL CONURI DE UMBRA-AER IN COLON .

ZOOM-area imaginii poate fi de ansamblu sau sectoriala .DIAMETRUL LONGITUDINAL SI DIAMETRUL TRANSVERSAL AL RINICHIULUI Pe imaginea ecografica FREEZE-ata se pot face masuratori multiplanare.

conturul organului examinat -ecodensitatea-hipo.forma.hiper sau normala -structura-omogena sau neomogena -vascularizatia -elemente patologice din structura organului respectiv -raportul cu organele vecine -prezenta sau absenta de colectii fluide patologice .APRECIEM ECOGRAFIC: -dimensiunile.

IMPORTANT PENTRU SEMIOLOGIA ECOGRAFICA:
-zonele mineralizate sau gazoase apar ca ecouri f.intentense asociate cu conuri de umbra in spatele acestora -o masa care contine un centru f ecogen cu con de umbra este adesea segment de tub digestiv -o masa hipoecogena si omogena este evocatoare pentru o adenopatie -cu cat o masa abdominala este mai mare ,cu atat este mai dificil de localizat ca apartenenta

IMPORTANT PENTRU SEMIOLOGIA ECOGRAFICA:
Apartenenta unei mase abdominale poate stabilita daca are continuitate la un organ,cel mai usor daca este organ parenchimatos Uneori localizarea este stabilita prin excludere,dupa examinarea de ansamblu a cavitatii abdominale(indeosebi in procesele expansive voluminoase)

RECOMANDARI:
EXAMINAREA SISTEMATICA A SEGMENTULUI DE CORP SAU A ORGANULUI -CONFORM SPECIFICATIEI CLINICE DICTAREA ELEMENTELOR DE DESCRIERE ECOGRAFICA(PENTRU A NU OMITE DETALII SEMIOLOGICE) EMITEREA UNUI BULETIN ECOGRAFIC(insotit sau nu de inregistrarea imaginilor reprezentative),DUPA COROBORAREA CU DATELE CLINICE SI ALTE INFORMATII MEDICALE

EXAMENUL ECOGRAFIC AL ANEXELOR TUBULUI DIGESTIV .

EXPLORAREA HEPATICA NU necesita o pregatire speciala.LC -structura-omogena sau neomogena -ecodensitatea-hipo.hiper sau normala -conturul ficatului si marginile acestuia.eventual raspunsul la pranzul colecistokinetic(determinarea volumului inainte si la cca 1H dupa administrarea acestuia) -aspectul cailor biliare intra.continut.dimensiuni.si extrahepatice -prezenta sau absenta de colectii fluide perihepatice . In decubit dorsal sau decubit lateral stg APRECIEM -dimensiunile-LDH.LSH.raportul cu structurile veci -calibrul vaselor hepatice -aspectul colecistuluiforma.perete.

Prin “fereastra”ecografica oferita de LSH se poate vizualiza CONTINUTUL PERICARDIC SI PLEURAL ANTERIOR DREPT.a eventualilor trombi endovasculari.pe linia axilara posterioara.portali sau in circulatia sistemica a ficatului. In incidenta sagitala .DE RETINUT: Examinarea Doppler.permite aprecierea fluxului.se poate aprecia prezenta de lichid in sinusul costofrenic posterior pleural drept.de preferat color. .

lumenele acestora sunt abia vizibile.DE RETINUT: CAILE BILIARE.anterior de vasele portale VASELE PORTALE-au pereti proprii.colabate) .care cresc consistenta ficatului.usor de individualizat pe imaginea ecografica VENELE SUPRAHEPATICE –fara pereti proprii. stralucitori.delimitate de parenchimul hepatic(in maladii sclerozante.

H. RAM PORTAL .ASPECT ECO AL VASELOR HEPATICE VENA S.

si L.DE RETINUT: VENA SUPRAHEPATICA MEDIE separa lobul drept hepatic de cel stang RAMUL DREPT PORTAL separa segmentele superioare si anterioare ale LDH(4.5.8) de segmentele posterioare si caudale ale LDH(6.7) RAMUL STG PORTAL separa segm 2(medial) de segm 3(lateral)ale LSH LOBUL CAUDAT(segm 1 al LSH)-inconjoara V.FALCIFORM (Element anatomic de sustinere a ficatului) .I ESTE FALSA IMPARTIREA IN L.STG ATRIBUITA LIG.C.DR.

SEGMENTATIA FICATULUI preluata din publicatiile franceze .

PE IMAGINILE ECOGRAFICE incidenta sagitala a lobului stg hepatic: L LSH S H CORDUL VIZIBIL PRIN FEREASTRA LSH .

I.C. fara perete propriu Vas portal cu perete stralucitor .ASPECTUL NORMAL AL VASELOR HEPATICE V.

ASPECTU Vv.SUPRAHEPATICE VASE FARA PERETE PROPRIU LOBUL DREPT HEPATIC .

B.PORTA si C.porte(posterior de ducturile biliare corespunzatoare) C.B.B.HEPATICA –anterior si intern de V. porta N.P.PORTE-posterior si la stanga fata de calea biliara principala-sub 10 mm calibrul normal Ramurile DR si STG ale V.P au aspect “in teava de pusca “la nivelul hilului .IN HILUL HEPATIC: TRUNCHIUL V.V.(calea biliara principala)-anterior de porta-cca 6 mm calibru Canalul cistic –nevizualizabil in mod normal(situat intre CBP si colecist) A.

CBP anterior V.HILUL HEPATIC CBP Aspect “in teava de pusca”V.P.Porta posterior . .

FICAT.COLECIST.PORTA.V.VCI .

Incidenta oblica cu insinuarea transductorului sub rebord .

MODIFICARI PATOLOGICE HEPATICE LEZIUNI BENIGNE Leziuni hiperecogene omogene Leziune hiperecogena neomogena .

LEZIUNI BENIGNE Leziuni transonice hepatice(chistice) .

ASCITA(colectie transonica perihepatica) .ALTE MODIFIC PATOLOGICE HEPATICE STEATOZA HEP.-ficat ecodens.cu atenuare posterioara FICAT MIC CU ECODENSITATE CRESCUTA-CIROZA TOXICA.

LEZIUNI MALIGNE Formatiuni solide polimorfe Formatiune hipodensa in LSH .

LEZIUNI MALIGNE MULTIPLE FORMATIUNI IZOECOGENE CU PARENCHIMUL NORMALpacienta cu CC de col uterin LOB DREPT HEPATIC .

h.are forma de “para”.normal nu se vizualizeaza .normal nu se vizualizeaza CAILE BILIARE i.Aspectul normal al colecistului si cailor biliare: VEZICULA BILIARA este situata pe fata infeerioaraa a ficatului.cu diam long de cca 8-10 cm CANALUL CISTIC are un calibru redus.este sinuos.oblic craniocaudal si dorso-ventral.

falsa ingrosare de perete .COLECIST POSTPRANDIAL: DETALIU COLECIST MIC.

Modificari patologice ale colecistului-BENIGNE COLECIST SEPTAT CORPOREAL HIDROPS VEZICULAR SEDIMENT DECLIV .

Modificari patologice ale colecistului-BENIGNE POLIP COLECISTIC CALCUL COLECISTIC .

Modificari patologice ale colecistului-BENIGNE LITIAZA COLECISTICA COLESTEROLOZA PARIETALApolipoasa si difuza .

Modificari patologice ale colecistului-BENIGNE COLECISTITA CRONICA LITIAZICA: -perete ingrosat -multipli calculi veziculari .

Modificari patologice ale colecistului-BENIGNE MULTIPLI CALCULI CU CON DE UMBRA POSTERIOR COLECIST CUDAT PREINFUNDIBULAR .

hipoecogen.Modificari patologice ale colecistului-BENIGNE DETALIU COLECISTITA CRONICA CU FENOMENE DE ACUTIZARE-edem in peretele colecistic (TRISTRATIFICAT-ecogen.ecogen) .

CORPULUI V.Modificari patologice ale colecistului-MALIGNE PROCES INFILTRATIV -VEGETANT LA NIV.B.-versantul hepatic .

ALTE ORGANE ALE ABDOMENULUI SUPERIOR ASPECTUL NORMAL AL SPLINEIecodensitate usor redusa fata de ficatINCIDENTA LONGITUDINALA A HIPOCONDRULUI STG) ASPECTUL NORMAL AL PANCREASULUI-incidenta axiala .

Stg.usor deplasat caudal) SPLINA IN LIMITE NORMALE .ASPECTE ECO ALE SPLINEI USOARA SPLENOMEGALIE (R.

DE RETINUT: FORNIXUL GASTRIC PLIN CU LICHIDE POATE FI CONFUNDAT ADESEA CU O FORMATIUNE CHISTICA A SPLINEI.IN POZITIA DE DECUBIT DORSAL PENTRU A EVITA EROAREA.SPLINEI .ASEZATI PACIENTUL IN DECUBIT LATERAL DREPT SI RELUATI EX.

.EXAMENUL ECOGRAFIC AL PANCREASULUI EXAMINARE DIFICILA-necesita pregatire anterioara la pacientii meteorizati EXAMINARE A JEUN Se prefera administrarea de lichide preexaminare(fereastra ecografica gastrica) Adesea NEVIZUALIZABIL-se recomanda explorare C.T.

coada)-diametrul A-P Ecodensitatea pancreasului(este cel mai ecogen organ la varsta adulta ) Structura pancreasului(cu descrierea completa a leziunilor) Conturul si forma pancreasului Aspectul coledocului intrapancreatic si al canalului Wirsung(vizibil doar cand este dilatat ) Eventuale colectii in loja pancreasului Raportul cu cadrul duodenal si fata posterioara a stomacului Daca sunt colectii fluide .volumul acestora si topografia migrarilor .APRECIEM pancreatic: Dimensiunile celor 3segmente(cap.corp.

DIAMETRELE A-P ALE PANCREASULUI CONFLUENTUL SPLENO PORAL posterior de capul pancreasului .

mez. sup Ao Vertebra .REPERE ANATOMICE PENTRU IDENTIFICAREA PANCREASULUI Ax Splportal A.

PANCREASUL PATOLOGIC CAPUL PANCREASULUI MARIT DE VOLUM SI HIPOECOGEN POSTERIOR (PANCREATITA ACUTA CU FUZEE migrate subdiafr in stga) .

CU MULTIPLE IMAGINI CHISTICE-PANCREATITA CRONICA .PANCREASUL PATOLOGIC CAPUL PANCREASULUI MARIT DE VOLUM.

MODIFICARILE TIPICE ALE PANCREATITEI CRONICE IMAGINI CHISTICE INTRAPANCREATICE CALCIFICARI INTRAPANCREATICE DILATATIA CAN.WIRSUNG MARIREA DE VOLUM A PANCREASULUI NU ESTE OBLIGATORIE PREZENTA TUTUROR SEMNELOR PENTRU A CONFIRMA IMAGISTIC SUSPICIUNEA CLINICA DE PANCREATITA CRONICA .

PANCREASUL PATOLOGIC PROCES EXPANSIV CEFALIC CU DILATATIE RETROGRADA DE CBP SI C.WIRSUNG .

-TUMORA EPIGASTRICALSH?PANCREAS? .

REVARSATUL PERITONEAL: LICHID PERITONEAL FICAT (transonic ) RIN.DREPT .

S. Raportul cu organele vecine Vascularizatia.continutul C.numarul.calibrul vaselor renale.si para renale .conturul.continutul acestora.S.dimensiunile.EXPLORARE ECOGRAFICA A RINICHILOR SI C. Calibrul cailor ur.grosimea parenchimului(indicele parenchimatos) Ecodensitatea parenchimului si cailor ur.sup.U.fluxul sanquin Spatiile peri. METEORISMUL poate fi factor de eroare Se examineaza in decubit dorsal.forma. Structura parenchimului.sup.ventral sau/si decubite laterale Descriem: Pozitia.U.

hiperecogen (vasculopielic) In mod normal caile urinare nu se vad(vizualizarea transonica a cailor ur super semnifica dilatatie) V.)-Vizualizarea vaselor renale-cel mai bine in incidenta axiala.si 5-6 cm diam.ren stanga.I. (Indicele parenchim gros.vertebrala. .anterior de a./diam transv. (traverseaza stanga-dreapta col. Periferie hipoecogena=corticala Sinus renal cu contur neregulat .C.pentru drenajul in V.Ren stanga traverseaza fereastra Ao-mezenterica . cortic.ASPECTUL NORMAL AL RINICHILOR Pozitie la max 4 cm de la diafr(mai jos la varsta inaintata).cel stg mai sus Dimensiuni10-12 cm diam long. transv.

STANG Examenul Doppler al vaselor renale .ASPECTUL NORMAL AL RINICHILOR INCIDENTA SAGITALA RIN.DREPT RIN.

VIZUALIZAREA AXIALA A R.DR. REPERE ANATOMICE .

LITIAZA RENALA IMAGINI ECOGENA CU CON DE UMBRA POSTERIOR CALCUL REN CU CON DE UMBRA POST LITIAZA MULTIPLA RENALA .

LITIAZA URETERALA URETER LOMBAR STG-cu imagine hiperecogena cu con de umbra posterior .

DILATATIA CAILOR URINARE SUPERIOARE RIN DREPT PACIENT CU PROCES EXPANSIV PROSTATIC-ADK RIN STANG .

DIF.PASTRAT IPARENCHIM RENAL APROAPE ABSENT-Dg.DILATATIA CAILOR URINARE SUPERIOARE INDICE PARENCH.CU RIN POLICHISTIC .

STG .LEZIUNI CHISTICE RENALE CHIST CORTICAL RIN.

LEZIUNI CHISTICE RENALE CHISTURI CORTICALE DE DIMENSIUNI VARIABILE intarire posterioara a imaginii transonice .

DREPT . R.infiltraiva PE VALVA ANTERIOARA A RIN.ALTE MODIFICARI PATOLOGICE RENALE DETALIU: FICAT FORMATIUNE ECOGENA.DREPT-proces cc.

pulmonare) HEMATURIE .dar anarhica-vase de neoformatie Contur imprecis Invazia reciproca parenchim-cai urinare Adenopatii tumorale locoregionale si/sau la distanta Tromboze vasculare (in vasele renale si/sau sistemul cav inferior Leziuni secundare(cel mai frecv.hemoragii si/sau necroze intratumorale Invazia capsulei renale sau depasirea acesteia Vascularizatie bogata .CRITERII DE MALIGNITATE PENTRU PROCESELE EXPANSIVE RENALE Neomogenitate structurala-cu necroze.

DE RETINUT: HEMATURIA(apare de obicei tarziu daca punctul de plecare este parenchimul renal)”TUMORILE RENALE SUNT MUTE “ IN PROCESELE MA:LIGNE RENALE LEZAREA VASELOR POATE FI DE VECINATATE SAU TROMBOTICA(INTRA IN STADIALIZAREA T.V) .M.N.

I. PROCES EXPANSIV MEDIASTINAL-acelasi pacient .C.EXPLORAREA VASELOR ABDOMINALE NEOMOGENITATE STRUCTURALA HEPATICA TTOMBOZA MASIVA IN V.PORTA TROMB IN V.

SUBDIAFRAGMATIC LA POLUL SUPERIOR AL.ACESTORA(subhepatic in dreapta.EXAMENUL ECO AL LOJELOR SUPRARENALE ODATA CU EXAMENUL RINICHILOR.subsplenic in stanga) CRITERII DE NORMALITATE: ecogenitate grasoasa aspect omogen dimensiuni sub 2.5-3 cm contur bine precizat al lojelor .

R.DR. ECOGENITATE USOR CRESCUTA-GRASIMEA NORMALA DIN LOJA S.DREAPTA .LOJA SUPRARENALA DREAPTA FICAT FICAT R.R.DREAPTA FORMATIUNE TRANSONICA S.

U.CU FORMA .VEZICA URINARA NORMALA SI PATOLOGICA AXIAL SAGITAL V.PERETE SI CONTINUT NORMALE SEDIMENT CU NIVEL ORIZONTAL IN V.(sugestiv pt.U.infectie urinara sau microlitiaza urinara) .

POLIP LATERAL STG EXAMENUL CORECT -DOAR IN REPLETIE VEZICALA!! TUM. DR.VIZUALIZAREA ECOGRAFICA A LEZIUNILOR BENIGNE SI MALIGNE VEZICALE INGROSARE PSEUDOPOLIPOASA DE PERETE LAT.INFILTR-VEG .

U . URETER RECT HIDRONEFROZA SECUNDARA INFILTRATIE DIFUZA A PERETELUI VEZICII URINARE.cu prinderea jonctiunilor uretero-pielice .MODIFICARI PATOLOGICE MALIGNE ALE VEZICII URINARE RINICHI DR. V.

structura si contur normale .VIZUALIZAREA ECOGRAFICA A PROSTATEI V.ecodensitate.U. V.U . SAGITAL AXIAL Dimensiuni.

DEPUNERI MINERALE PROSTATICE V.U. SECHELE ALE UNOR PROCESE INFLAMATORII PROSTATA IN PLAN AXIAL .

cu discreta hipoecogenitate difuza-PROSTATITA .MODIFICARI PATOLOGICE BENIGNE HIPERTROFIE DE LOB MEDIU PROSTATIC(adenom) HIPERTROFIE GLOBALA DE PROSTATA.

U. INGROSARE SEMNIFICATIVA A PERETELUI VEZICAL”vezica de lupta” PROSTATA .ADENOM VOLUMINOS AL PROSTATEI V.

CONTUR PASTRAT .MODIFICARI PROSTATICE LA LIMITA-BENIGNE?MALIGNE? MARIRE DE VOLUM.DAR STRUCTURA NEOMOGENA .

PELVISUL LA FEMEIE POATE FI EXAMINAT TRANSCUTANAT.prezenta de adenopatii pelvice.raportul cu structurile vecine.anexele uterine.s.prezenta de lichid in f.vaselele pelvice . TRANSVAGINAL SAU TRANSRECTAL PENTRU EX .TRANSCUTANAT-CU VEZ. Douglas.URINARA IN REPLETIE APRECIEM:uterul.

U.ASPECTUL NORMAL AL UTERULUI SI ANEXELOR UTERINE V. V.U. V.U. si UTER in INCIDENTA AXIALA OVAR DREPT-AXIAL DETALIU .

CELE MAI FRECVENTE MODIFICARI PATOLOGICE UTEROANEXIALE V. MODIFICARI CHISTICE PE AMBELE OVARE UTER CU VOLUM NORMAL Cu noduli fibromatosi in perete .U.

DE RETINUT: EXAMINAREA ECOGRAFICA ESTE INVESTIGATIA CEA MAI UTILA PENTRU MONITORIZAREA AFECTIUNILOR CRONICE SI NEOPLAZIILOR ORGANELOR PELVICE. PENTRU AMBELE SEXE .

ECOGRAFIA DE PARTI MOI ASPECT NORMAL al peretelui abdominal ADENOPATII SUPERFICIALE .

ECOGRAFIA DE PARTI MOI TUMORA COLONICA cu dezvoltare subparietala .

INCARCARE GRASA IN DREAPTA .ECOGRAFIA MAMARA COMPARATIVA san dr si san stg DR STG RESTURI GLANDULARE IN STANGA.

ECOGRAFIA MAMARA SAN DR SAN STG IMAGINE TRANSONICA-chist NODUL HIPOECOGEN MAMAR-fibromatos .

Ecografia TESTICULARA
DR.

TESTICUL DR.

STG

DR.

DETALIU – CHIST

EPIDIDIM DREPT

EXAMENUL ECOGRAFIC AL TIROIDEI

SAGITAL

LEZIUNI HIPOECOGENE POLIMORFE-noduli si chisturi in acelasi lob

EXAMENUL ECOGRAFIC AL TIROIDEI
INCIDENTA AXIALA
L D R

INCIDENTA SAGITALA
L S T G

Laringe

GUSA MULTINODULARA

GUSA MULTINODULARA

IMAGINI 3D(imagini preluate) FATUL INTRAUTERIN ???? .

inaintea celorlalte. o canapea.NU UITATI ! Pentru un bun examen ecografic. pix. va trebuie : o sursa de curent electric. un ecograf. . un pacient. hartie Un manual de ecografie. acuitate vizuala buna.

MULTUMESC PENTRU ATENTIA DVS .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful