APARATUL CARDIO-VASCULAR

CORDUL VASELE DE SANGE

Cordul • • • organ musculo-cavitar situat in mediastin(spatiul dintre cei 2 plamani) format din -2 cavitati superioare=ATRII(separate prin sept interatrial) -2cavitati inferioare=VENTRICULE(separate prin sept interventricular) Intre atrii si ventricule exista santul atrio-ventricular cu orificiul atrio-ventricular drept (tricuspid).repectiv orificiul stang=orificiul mitral (bicuspid) .

iar inima stanga O2.face parte din mica circulatie • Din ventriculul stang pleaca artera pulmonara care prin ramurile sale duce O2 la toate tesuturile Deci inima dreapta are sange cu CO2. .• In atriul drept se varsa cele 2 vene cave –superioara si inferioara-care aduc sange cu CO2 din jumatatea superioara respectiv inferioara a corpului • In atriul stang se varsa cele 4 vene pulmonare(cate 2 de la fiecare plaman) care aduc sange cu O2-sunt singurele vene care transporta oxigen si fac parte din mica circulatie • Din ventriculul drept pleaca artera pulmonara care duce sange cu CO2 la plamani care il vor elimina prin expir (singura artera ce transporta CO2).

sunt celule tinere.nodul atrio-ventricular.si care da proprietatea cea mai importanta a cordului.epiteliu unistratificat.retea Purkinje.fascicul Hiss.Structura peretelui inimii La exterior inima este invelita intr-un sac sero-fibros numit PERICARD.cu mult glicogen care este sursa de energie.format din tesut muscular care are proprietati si de muschi striat(fibra musculara are striatii transversale)si de muschi neted(celula are un singur nucleu si se contracta involuntar) -embrionar(tesut nodal sau excito-conductor)-format din nodul sinusal.mai gros in ventriculi(mai ales in cel stang)decat in atrii.acest tesut fiind responsabil de automatismul activitatii cardiace(nodulul sinusal are o frecventa de 60-80 impulsuri/minut si este cel care stabileste frecventa cardiaca) Tesutul nodal al inimii .Peretele propriu-zis are 3 tunici: -EPICARD-la exterior -MIOCARD-muschiul inimii.contractilitatea -ENDOCARD-tunica interna.care se continua cu tunica interna a vaselor care intra sau pleaca de la inima Miocardul are 2 componente: -contractil-in tot peretele inimii.

ramuri din aorta-spasmul sau obstructia cu cheag de sange sunt responsabile de infarctul de miocard Vascularizatia venoasa-asigurata de sinusul coronar care se deschide in atriul drept .Vascularizatia inimii Vascularizatia arteriala-este asigurata de cele 2 artere coronare(dreapta si stanga).

80 secunde la o frecventa cardiaca de 70 batai/minut Cum functioneaza inima .Inervatia inimii Este asigurata de SNV: .SNV parasimpatic scade frecventa=bradicardie Ciclul cardiac -reprezinta succesiunea unei contractii miocardice=SISTOLA cu o relaxare=DIASTOLA -este de aproximativ 0.SNV simpatic creste frecventa cardiaca=tahicardie .

este asigurata de automatismul cardiac Reglarea extrinseca -este asigurata de: -mecanisme nervoase-SNV simpatic (tahicardie)si SNV parasimpatic (bradicardie) -mecanisme umorale-se descarca in circulatie substante ce actioneaza pe receptorii membranari din cord ~adrenalina-creste frecventa cardiaca ~insulina-creste forta de contractie a inimii .Reglarea activitatii cardiace Reglarea automata -asigura adaptarea cordului la solicitari.indiferent de influentele nervoase si umorale.

sangele cu O2 intrat in plamani prin inspir este preluat de cele 4 vene pulmonare si transportat in atriul stang Circulatia sistemica si pulmonara .Vasele de sange Exista 2 teritorii vasculare: -marea circulatie (circulatia sistemica)-incepe in ventriculul stang prin artera aorta care duce O2 la toate celulele.sangele cu CO2 se intoarce de la celule prin cele 2 vene cave in atriul drept -mica circulatie (circulatia pulmonara)-incepe in ventriculul drept prin artera pulmonara care transporta sange cu CO2 la plamani care il vor elimina prin expir.

mezenterica superioara?inferioara -artere genitale .AORTA: -ascendenta----artere coronare -crosa aortei----trunchi brahio-cefalic-art. ----subclaviculara stg.Arterele -transporta sange cu O2(exceptie artera pulmonara) -peretele are 3 tunici: -endoteliu=epiteliu unistratificat (intern) -tunica medie=fibre musculare si elastice -adventicea=tesut conjunctiv (extern) Circulatia arteriala. -aorta descendenta ----toracica(T12-diafragm) -artere intercostale -artere bronsice -artere esofagiene -artere pericardice Circulatia sistemica ----abdominala (diafragm-L5) -artera gastrica -artera hepatica -artera splenica -artere suprarenale -artere renale -a.subclaviculara dr. ----carotida comuna stg. -carotida comuna dr.

La nivel L5 aorta abdominala se imparte in cele 2 ramuri terminale: -artera iliaca comuna dreapta-iliaca interna -iliaca externa -artera iliaca comuna stanga-iliaca interna -iliaca externa Venele .Transporta sange cu CO2 (exceptie venele pulmonare) -peretele este mai subtire decat la artere -sunt prevazute cu valve care ajuta la impingerea sangelui impotriva gravitatiei VCS-aduna sangele cu CO2 din ½ superioara a corpului VCI-aduna sangele cu CO2 din ½ inferioara a corpului Capilarele -vase de calibru foarte mic.ce faclegatura intre artere si vene .perete foarte subtire.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful