UJIAN DIAGNOSTIK TEKNOLOGI KEJURUTERAAN 2013

NAMA :________________________ TINGKATAN:__________

1. Rajah 1 menunjukkan satu benda kerja yang dihasilkan oleh sebuah mesin larik. Nyatakan proses untuk menghasilkan bahagian berlabel A, B, C , D dan E pada ruang yang disediakan.

D

A Rajah 1 A B C D E : : : : :

B

C E

………………………………………………. ………………………………………………. ……………………………………………… ………………………………………………. ……………………………………………….

2.

Berikut merupakan langkah-langkah dalam proses meloyang yang tidak mengikut urutan. Susun semula langkah-langkah tersebut dengan menulis 1, 2, 3, 4 dan 5 pada kotak yang disediakan. Tunggu sehingga sambungan menyejuk. Panaskan logam yang hendak disambung, pastikan ia tidak melebur. Sapukan fluks ke atas permukaan. Letakkan logam pengisi pada permukaan yang hendak disambung dan panaskan logam pengisi sehingga lebur. Bersihkan permukaan plat logam.

_______________________ d. Berikut ialah pernyataan tentang penyambungan kekal. Proses penyambungan dua bahagian logam yang tebal Dengan cara meleburkan bahan pengisi dan bahan asas Proses penyambungan di lakukan dengan cara meleburkan bahan pengisi dan bahan asas yang hendak di sambung. Jenis Penyambungan Skru Pateri Rivet Bolt dan Nat Loyang Betul .3. Penyambungan sementara terdapat 3 jenis iaitu seperti berikut. _______________________ 5. _______________________ c.memegang atau mengikat sambungan dan mendapatkan kedapan gas atau cecair Nama Penyambungan Logam pengisi dipanaskan sehingga lebur pada tempat sambungan kepingan logam nipis. Jadual 1 4. _______________________ b. Nyatakan empat jenis pencemaran alam sekitar a. pilih penyambungan betul dan tandakan betul sahaja. Pernyataan Umumnya dibahagikan kepada tiga fungsi: menahan beban mekanikal. Namakan penyambungan yang sesuai dengan pernyataan yang di beri pada Jadual 1.

telekomunikasi. pengeluaran besar-besaran. Pembinaan F. Perhubungan E. unik. D. cat. makanan dalam tin . Bedasarkan pernyataan di bawah. dan mengambil masa untuk disiapkan Menghasilkan produk dalam kumpulan/lot. buku Televisyen. pembuatan terhad. tuliskan A.satelit. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang sesuai. Reka bentuk industri B. kawalan automatic. memerlukan ruang simpanan yang besar Komponen dipasang dalam jujukan. Pertanian Jalur lebar. kapal layar. Sukan dan riadah C. kereta. telefon pintar Hidroponik. terowong SMART Robotik. tisu kultur Menara Kembar Petronas. operasi yang sama berulang. E dan F dalam petak yang disediakan mengikut bidang kepentingan teknologi A. pengawal logik boleh atur cara (PLC) Peralatan sukan dan riadah Mereka bentuk produk yang memberi keseleseaan kepada manusia 7. C. B. Pembuatan D. Sistem massa Kuantiti pengeluaran Sistem kerja penuh Sistem berkumpulan Sistem manual Penerangan Penghasilan mengikut tempahan. Jambatan Pulau Pinang. menggunakan alat penghantar. Contoh Produk Barang kemas.6. kereta mewah Perabot.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful