P. 1
etichetarea produselor alimentarea

etichetarea produselor alimentarea

|Views: 24|Likes:
Published by Cinteza Nicoleta
etichetarea produselor alimentarea
etichetarea produselor alimentarea

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Cinteza Nicoleta on Feb 05, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/17/2013

pdf

text

original

ETICHETAREA PRODUSELOR ALIMENTARE

PLAN DE RECAPITULARE
► DEFINIREA ETICHETEI

► ARGUMENTAREA IMPORTANTEI ETICHETARII ► IDENTIFICAREA ELEMENTELE COMPONENTE ALE ETICHETEI ► DESCRIEREA ELEMENTELE COMPONENTE ALE ETICHETEI

Printre rafturile unui super-market…

Ajunsa acasă… Heeeeeei. de ce mă arunci la gunoi? Nu mă citeşti? Dar cine eşti tu? .

dreptul la informare. 7. 6. 4. M-am născut la data de 15 martie 1962. dreptul la asigurarea necesităţilor şi nevoilor vitale. 3.F. iar tatăl meu este J.Sunt eu eticheta si am sa-ti povestesc despre mine. dreptul la despăgubire. El mi-a dăruit primele patru “guri de aer” necesare pentru a trai datorita vouă: 1. . următoarele patru fiind de la Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori: 5.dreptul la securitate. dreptul la educare. 8. 2. dreptul de a alege produse si servicii. dreptul de a fi ascultat.Kennedy. dreptul la un mediu înconjurător sănătos.

dar tu nu prea mă citeşti. . ilustrare.… m-ati confecţionat din hârtie si m-ati pregătit pentru imprimare. … iţi descriu produsul. dar in cele din urma ma rupeţi. gravare si litografiere. Eu va ofer informaţii clare si uşor de inteles privind caracteristicile produsului. dar in final ajung la coşul de gunoi. … si nu in ultimul rând te informez. deşi am parte de aceste tratamente negative. … călătoresc alături de produs sau alături de ambalajul acestuia.

Cum ce informaţii iţi ofer? Importanta etichetării Te informez cu privire la mărfurile in cauza Te informez cu privire la eventualele riscuri la care ai putea fi expus Facilitez alegerea produsului care corespunde exigentelor tale. in funcţie de posibilităţile financiare .

PRECISE SI EXPLICITE . denumirile de firma si denumirile de produse tipice cunoscute publicului larg) • INFORMATII LIZIBILE SI INTELIGIBILE • INFORMATII COMPLETE.Si când mă concepi trebuie sa ţii cont de… • REDACTARE IN LIMBA ROMANA A TUTUROR MENTIUNILOR ( excepţie fac mărcile de fabrica si de comerţ. CORECTE.

dacă omiterea acestuia ar fi de natură să creeze confuzii în gândirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienţa reală a alimentului. e) data durabilităţii minimale sau.Iţi ofer următoarele date … Etichetele alimentelor trebuie să cuprindă în mod obligatoriu: a) denumirea sub care este vândut alimentul. 8. g) denumirea sau denumirea comercială şi sediul producătorului. în cazul produselor din import se înscriu numele şi sediul importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România. în cazul alimentelor care din punct de vedere microbiologic au un grad înalt de perisabilitate. atunci când acestea necesită indicaţii speciale. atunci când lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzătoare a alimentelor. conform art. k) menţiuni suplimentare de etichetare pe grupe de produse . b) lista cuprinzând ingredientele. al ambalatorului sau al distribuitorului. d) cantitatea netă pentru alimentele preambalate. h) locul de origine sau de provenienţă a alimentului. i) instrucţiuni de utilizare. c) cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente. j) o menţiune care să permită identificarea lotului. f) condiţiile de depozitare sau de folosire. data limită de consum.

Daca vrei pot sa-ti si arat … Aceasta sunt eu .

7. 3. 6. 10. 5. 9. 2. . Exemplificare elemente componente 8. 4.FISA DE EVALUARE Elemente componente 1.

1 3 2 4 7 8 5 6 10 9 .

5. unt. lapte.2008 100 g Kraft Foods 21 Păstrare la 16-180C. vanilina Proteine. cacao.Cifra de control Simbol protecţia mediului Aruncarea ambalajului in containere speciale . 07059.Tara.Podusul. vitamine. săruri minerale Codul de bare 76. umiditatea aerului maxim 65%.10. 22201.REZOLVARE FISA DE EVALUARE Elemente componente Denumirea produsului Exemplificare elemente componente Ciocolata Poiana cu lapte si alune Termenul de valabilitate Conţinutul net Denumirea si adresa producătorului Lotul de fabricaţie Condiţii de depozitare Lista ingredientelor folosite Informaţii nutriţionale 31. glucide.Producătorul. Zahar. A se feri de contactul direct cu razele solare. lipide.

Fii INFORMAT.Te-am convins sa ma citesti? Fii VIGILENT. . Fii PROTEJAT.

INFORMEAZA-TE! ESTE DREPTUL TAU! ALEGE! ESTE DREPTUL TAU! .

DENUMIREA PRODUSULUI • Denumirea sub care este vândut alimentul consumatorului final sau agenţilor economici care prepară ori furnizează hrană pentru populaţie este cea prevăzută de reglementările specifice alimentului respectiv. . împrumutând o parte din denumirile ingredientelor principale.

MARCAREA PRODUSULUI Va cuprinde denumirea si datele de contact ale firmei producătoare. .

determinată în momentul introducerii în fabricaţie.Ingredientele • Prin ingredient se înţelege orice substanţă. • Lista cuprinzând ingredientele conţine toate ingredientele din alimente în ordinea descrescătoare a cantităţii. inclusiv aditivii. utilizată la producerea sau la prepararea unui aliment şi care va fi conţinută şi de produsul finit ca atare sau într-o formă modificată. . vitaminele şi mineralele adăugate în alimente se menţionează în lista cuprinzând ingredientele.

după caz. e–simbolul european referitor la standardele aprobate de Comunitatea Europeană . mililitrul.Cantitatea neta • Înscrierea cantităţii nete a alimentelor preambalate se face în unităţi de volum pentru produsele lichide şi în unităţi de masă pentru celelalte produse. litrul. utilizându-se. kilogramul sau gramul. centilitrul. • Prevederile referitoare la indicarea cantităţii nete se aplică şi în cazul în care prin acte normative specifice se impune indicarea cantităţii nominale minime sau medii.

Termenul de valabilitate Pe eticheta sau pe ambalajul alimentelor se înscrie de către producător data durabilităţii minimale. dacă în dată este inclusă ziua. în cazul alimentelor: . respectiv data până la care acestea îşi păstrează caracteristicile specifice în condiţii de depozitare corespunzătoare.a căror durabilitate este măi mare de 18 luni. . este suficient să se indice anul. sau . lunii şi a anului. este suficient să se indice ziua şi luna.".. până la sfârşitul .a căror durabilitate este mai mică de 3 luni... de preferinţă.a căror durabilitate este mai mare de 3 luni. este suficient să se indice luna şi anul. dacă se indică luna şi anul sau numai anul. de preferinţă."A se consuma. .. . Data se compune din indicarea clară a zilei. dar mai mică de 18 luni. într-o formă cronologică necodificată. înainte de ."."A se consuma. Data va fi precedată de menţiunea: .

Lotul de fabricaţie • • Alimentele nu pot fi comercializate dacă nu sunt însoţite de o indicaţie care să permită identificarea lotului din care fac parte. • . Înscrierea lotului se face în aşa fel încât să poată fi văzută cu uşurinţă. Răspunderea în ceea ce priveşte stabilirea şi înscrierea lotului revine. producătorului sau ambalatorului ori agentului economic înregistrat în România. care comercializează pentru prima oară produsul. să poată fi citită cu claritate şi să nu permită ştergerea. după caz.

.Condiţii de păstrare • Păstrarea reprezintă acţiunea de menţinere a proprietatilor unui produs. o perioada determinata. in relaţie cu factorii de mediu. intr-un anumit echilibru.

lipide.următoarele substanţe nutritive: proteine. Informaţia se exprimă la 100 g sau la 100 ml . fibre.valoarea energetică. . vitaminele şi mineralele prezente în cantităţi semnificative. glucide. sodiu. Informaţia referitoare la vitamine şi minerale. exprimată în procente din doza zilnică recomandată (DZR) prevăzută în tabel.orice informaţie care apare pe etichete şi se referă la: . conform tabelului care face parte integrantă din prezentele norme Metodologice. trebuie.Eticheta nutriţionala Etichetare nutriţională . de asemenea.

Codul cu bare Este o modalitate de reprezentare grafica a caracterelor numerice sau alfanumerice prin alternarea unor bare de culoare închisa cu spatii albe de dimensiuni diferite. .

Simbol pentru protecţia mediului Recilarea este operaţia de realizare a unui material nou din materiale deja folosite. fie cu o abreviere pentru tipul de material. Consumatorul trebuie sa arunce ambalajul in containere speciale. Semn de codificare a materialului din care este confecţionat – consta intr-o săgeata închisa competata fie cu un număr. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->