Academia de Studii Economice Bucuresti

Cheile Nerei
Plan de marketing

Stoia Raluca
Grupa nr. 3

Introducere Prin planul de marketing creat dorim sa facem din Cheile Nerei unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania. pliante ce vor fi distribuite in marile magazine cu profil sportiv ( Decathlon. Principalele obiective urmarite sunt: creşterea notorietăţii regiunii Cheile Nerei în raport cu celelalte regiuni ale tarii. dar şi celor potenţiali alternative de calitate la preţuri accesibile pentru un sejur care sa imbine in egala masura atat placerea pentru sporturi extreme a turistilor cat si relaxarea intr-o zona feerica. creand pagini speciale unde vom promova zona si atractiile sportive specifice. si anume tinerii cu varsta cuprinsa intre 18-30 de ani. De asemenea. preturi accesibile turistilor pentru sejururi de calitate superioara. iubitori de sporturi extreme. vom crea pliante care sa promoveze zona si oferta de produse. Acestora le vom oferi turism de distractie. destinat iubitorilor de sporturi extreme. Vom oferi consumatorilor efectivi. Astfel vom putea oferi. prin oferirea unor informatii complete privitoare la posibilitatile pe care aceasta zona le are pentru practicarea sporturilor extreme.) din marile orase ale tarii. prin discounturile de care vom beneficia de la acestia. atragerea unui numar cat mai mare de turisti din segmentul: tineri cu varste intre 18-30 de ani pasionati de sporturi si cresterea vanzarilor de servicii turistice in aceasta zona cu cel putin 15% . Pentru a atinge aceste obiective. Deoarece ne-am propus creşterea cotei de piaţă a regiunii Cheile Nerei ca si regiune turistică. vom aborda o strategie ofensivă. adresandu-ne numai segmentului de consumatori care ne intereseaza. Vom avea o prezenţă online activă. turism sportiv si turism de relaxare la preturi cat se poate de accesibile. Strategiile de marketing folosite au ca scop cresterea notorietatii regiunii Cheile Nerei si perceperea ei ca o fiind o regiune specializata in practicarea sporturilor extreme. Intersport etc. .1. vom adopta o strategie concentrata. Vom incheia contracte cu cei care se ocupa in mod efectiv de desfasurarea sporturilor extreme existente in regiune si cu proprietarii pensiunilor si hotelurilor din zona Cheile Nerei. în special în reţelele de socializare.

pozitia sociala. Piatra Craiului. dar si a locuitorilor din marile orase ale tarii. b). a mijloacelor de transport utilizate si a tipului de turism. a dus la cresterea numarului de turisti. cu venituri medii si peste medie. Piete tinta: Având în vedere că dorim să facem cunoscute frumuseţile peisagistice ale zonei Cheile Nerei si posibilitatea zonei de a deveni spatiul perfect pentru iubitorii sporturilor extreme. d). turistii practicanti de sporturi extreme de la noi din tara nu sunt pusi in tema cu oferta de produse turistice sportive existente in zona Cheile Nerei. Alegerea zonei Cheile Nerei ca si destinatie turistica are la baza factorii socio-culturali si psihologici care depind de motivatiile turistilor. muntii Bucegi. Pretutindeni si în toate timpurile. c). ne propunem ca viitorii turişti să fie locuitori ai Bucureştiului sau ai marilor orase din tara. Factorii sociali cu cea mai mare influenta asupra comportamentului consumatorului sunt: cultura. acestia alegand ca si destinatii pentru potolirea setei de adrenalina zone precum: Barajul Vidraru.2. Factori demografici: Turismul este o creatie umana. a perioadei deplasarii. în special a populatiei urbane. Structura populatiei pe grupe de vârsta influenteaza volumul fluxurilor turistice. Cresterea numerica a populatiei.Factori comportamentali: Acestia se manifesta ca urmare a constientizarii rolului omului în natura si în societate. rezultata din nevoia de recreere.Factori geografici: Oferta noastra include promovarea intensiva a posibilitatilor practicarii sporturilor extreme in zona Cheile Nerei in randul locuitorilor din capitala. Am ales promovarea zonei in special in Bucuresti mizand pe numarul mare de locuitori si posibilitatile financiare ale acestora. de experienta turistilor si de posibilitatile lor de evaluare in raport cu experienta lor turistica. clasa.Analiza situatiei a). dar si pe expunerea mare la media existenta aici in comparatie cu alte zone din Romania. Piatra Mare si Zarnesti. alegerea locului de destinatie. Cheile Rasnoavei. De asemenea pentru practicarea raftingului topul alegerilor il ocupa raurile Buzau si Mures. Vizam o participare mai mare a tinerilor cu studii medii si superioare. locuitori ai mediului urban pasionati de practicarea sporturilor extreme. Potrivit cercetarilor facute in ultimii ani. De asemenea si structura profesionala a turistilor reprezinta un factor foarte important in alegerea destinatiei turistice. de criteriile care stau la baza alegerii unei destinatii turistice. omul a reprezentat principalul element al aparitiei si dezvoltarii turismului. comportamentul .

Oportunitati mari de afaceri si investitii straine.   Raportul foarte bun calitate-pret al serviciilor oferite. Oportunitati    Amenintari  Zonele cu atractie turistica ridicata care vizeaza acelasi segment Dezvoltarea retelelor sociale si a mediului online. . Nevoile si tendintele pietei: Pe plan intern principalele nevoi ale potentialilor turisti sunt: nevoia de aventura. Zona neexploatata turistic. de acumulare de noi experiente si de cunoastere a unor noi oameni care sa le impartaseasca hobby-urile si pasiunile.familial si grupul (grupul de referinta).  Lipsa unei promovari adecvate a zonei. avand o cultura generala bogata si spirit aventurier. f) Analiza SWOT Puncte Tari  Zona propice pentru desfasurarea numeroaselor tipuri de sporturi extreme. e). Puncte Slabe  Posibilitati limitate de a ajunge intr-un timp relativ scurt din Bucuresti. peisaje deosebite. Potentialii turisti carora ne adresam au un background cultural mediu si ridicat. Targurile de turism si expozitii viitoare.

 Ofertele variate de turism extern adresate aceluiasi segment de consumatori.rafting -canyoning -escalada -tiroliana -paintball -calarie -drumetii -plimbari cu ATV-ul -expeditii prin pesteri (zona carstica) -rezervatia naturala de fauna si flora Cheile Nerei . desi reprezinta o parte a tarii noastre deosebit de frumoasa si plina de potential turistic mai ales pentru iubitorii sporturilor extreme. nu este atat de cunoscuta sau atat de bine promovata ca alte regiuni. Cheile Rasnoavei. Piatra Mare. Piatra Craiului.Oferta de produse: Regiunea Cheile Nerei este valoroasa din punct de vedere al posibilitatii practicarii sporurilor extreme si al frumusetii unice a peisajelor.  Promovarea intensa a altor zone cu potential turistic din Romania g). Zonele concurente pot fi usor enumerate. Printre atractiile acestei zone enumeram: .de consumatori. Astfel ca. Zarnesti si terminand cu zone precum valea Oltului. raul Bistrita.Concurenta: Regiunea Cheile Nerei. muntii Bucegi. incepand cu Barajul Vidraru. Jiul. aceasta regiune are o concurenta serioasa cand vine vorba de a castiga calea catre concediul si inimile potentialilor turisti amatori de senzatii tari. h).

-lacul Ochiul Beiului -cascada Beusnitei -lacul Dracului De asemenea. Pieţele vizate Având în vedere că dorim să facem cunoscute posibilitatile zonei Cheile Nerei. turistii putand alege in a se caza in gazda la localnici.     Promovarea atracţiilor turistice din regiunea Cheile Nerei (lacuri.   Cresterea notorietatii regiunii Cheile Nerei. Deşi este . locuitori ai mediului urban. cu venituri si educatie medie sau peste medie. iubitori de aventura.tineri cu varste intre 18-30 de ani. Pozitionarea regiunii Cheile Nerei in mintea consumatorilor ca o regiune cu atractii diverse si preturi accesibile. Poziţionarea în mintea consumatorilor Prin promovarea regiunii Cheile Nerei. Creşterea numarului de inoptari cu minim 10%. Cresterea vanzarilor de servicii turistice in regiunea Cheile Nerei cu minim 15%. experimentand astfel traiul acestora si mancarea traditionala gatita chiar de ei. 3. pesteri). pasionati de sporturi extreme. în primul rând. turisti cu vârste cuprinse între 18 ani-30 ani. Atragerea unui numar mai mare de turisti din segmentul . posibilitatile de cazare sunt multiple. sau pot alege varianta pensiunilor sau a hotelurilor. Ne propunem să atragem. dorim să ducem la îndeplinire misiunea de a face din regiunea Cheile Nerei una dintre atracţiile turistice însemnate ale României. ne propunem ca viitorii turişti să fie locuitori ai Bucureştiului sau rezidenţi ai oraselor mari ale tarii. in zona. in special pentru turistii sportivi. iubitori de aventura.Strategia de marketing Obiectivele de marketing Prin stabilirea acestor obiective. dorim să o poziţionăm în mintea potenţialilor consumatori ca fiind o regiune accesibilă si diversificata ca si tipuri de turism prezente.

De asemenea practicarea sporturilor nu necesita un efort financiar foarte mare. direct de la pensiuni sau prin Internet. se vor distribui pliante care sa explice oferta de produse si sa o prezinte potentialilor clienti in marile magazine cu profil sportiv din marile orase ale tarii. Acest lucru se datorează în principal numeroaselor forme de turism (sportiv.aflată la o distanţă semnificativa de Bucureşti sau de alte orase mari ale tarii. în sensul în care le vom oferi consumatorilor nostri. Aceştia vor afla de aceste posibilităţi prin intermediul pliantelor distribuite in magazinele de specialitate si prin mediul online. Strategiile de marketing Pentru atragerea turistilor vom adopta o strategie concentrata. am acordat o atenţie sporită promovării online prin reţelele de socializare cum ar fi Facebook sau Twitter. Astfel că dorim să poziţionăm regiunea ca fiind o regiune accesibilă. preturile fiind. Strategia de promovare Strategia de promovare va avea loc pe mai multe planuri. Având în vedere faptul că ne-am propus creşterea cotei de piaţă a regiunii Cheile Nerei ca si regiune turistică. cat se poate de avantajoase. Vom încerca să le oferim consumatorilor efectivi. oferindu-li-se un raport calitate/ pret avantajos. În acest scop. pentru a obţine maxim de rezultate. . Strategia de distribuţie Potenţialii consumatori pot închiria camere sau pot cumpara pachetele turistice prin agenţii de voiaj. in functie de sportul dorit. dar şi celor potenţiali alternative de calitate la preţuri accesibile. Totodată. Posibilităţile de cazare sunt numeroase pentru potenţialii consumatori. vom aborda o strategie ofensivă. Strategia de pret În ceea ce priveşte politica de preţ se va folosi atat strategia pretului de patrundere pe piata cat si strategia preturilor orientate dupa preturile concurentei. relaxare) si calitatii serviciilor la un nivel mediu al preţurilor. dorim să îi convingem pe locuitorii marilor orase de motivele întemeiate pe care le au pentru a face o excursie binemeritată la Cheile Nerei. iubitorii de aventura si sporturi extreme produse sau servicii corespunzătoare nevoilor lor. oferind turiştilor diversitate prin prisma peisajelor şi activităţilor ce pot fi desfăşurate în această zonă.

De asemenea se mai poate vedea și canionul Valea Rea. îngust. între localitățile Sasca Montană și Șopotu Nou. apa Nerei și a afluenților săi. spectaculos și absolut sălbatic. Aici.a fost conceput pe baza celor patru piloni ai activitatii de marketing: produsul. pretul .364. dar parcurgerea lor necesită traversarea râului Nera direct prin apă. Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița ocupă zona sudică a Munților Aninei și partea nordică a Munților Locvei. . formând cele mai lungi chei din România. În partea estică (dinspre amonte) a cheilor găsim un alt obiectiv turistic.8 ha ce include 6 rezervații declarate și una propusă. cu aspect de chei. Produs: Sejur de aventura la Cheile Nerei Cheile Nerei sunt o formațiune de tip chei de-a lungul râului Nera în județul Caraș-Severin. a săpat și a format în rocă calcaroasă lacuri. ocupând o suprafață de 36. canioane. peșteri și cascade impresionante.Mixul de marketing . iar din partea vestică se poate ajunge la Cascadele Beușniței și la Lacul Ochiul Beului.distributia si promovarea. străbate un defileu. Lacul Dracului. unde pereții se înalță până la 200 de metri. Distanța pe care se întind cheile este de circa 22 km din care aproximativ 20 km de chei propriu-zise. Nera. O potecă turistică marcată le străbate. toate contribuind la organizarea eficienta a activitatii desfasurate.

avand doua variante in functie de bugetul consumatorilor. cu mic dejun inclus Activitati posibile pe parcursul sederii : . Oferta sejur de aventura Silver Sejur de 5 nopti la Cheile Nerei -plecarea se face in ziua de miercuri a fiecarei saptamani la ora 11:00 cu autocarul (firma de transport Auto Trans) de la autogara Filaret -cazarea se va face la pensiunea de “Cheile Nerei ***”.rafting -canyoning -escalada -tiroliana -paintball -calarie -drumetii .Produsul nostru este impartit in doua categorii. pornindu-se de la ideea unei piete concentrate.

Plecarea catre Bucuresti se va face in ziua de luni la ora 13:00. Oferta sejur de aventura Gold Sejur de 5 nopti la Cheile Nerei -plecarea se face in ziua de miercuri a fiecarei saptamani la ora 11:00 cu autocarul (firma de transport Auto Trans) de la autogara Filaret -cazarea se va face la hotelul “Cheile Nerei ****”.-expeditii prin pesteri (zona carstica) -vizitarea rezervatiei naturale de fauna si flora Cheile Nerei -lacul Ochiul Beiului -cascada Beusnitei -lacul Dracului In pretul pachetului sunt incluse toate activitatile enumerate mai sus. care pot fi desfasurate oricand pe perioada sejurului (o singura data fiecare). De mentionat ca fiecare turist va avea la dispozitie cate un ATV si o harta a regiunii ( cu locul de desfasurare a activitatilor si pozitionarea obiectivelor turistice ) pe tot parcursul sejurului.rafting -canyoning . in regim de demipensiune Activitati posibile pe parcursul sederii : . in functie de dorinta turistului.

astfel incat aceasta sa ajunga doar la publicul tinta. Dam posibilitatea consumatorilor sa isi aleaga dintre doua tipuri de pachete: unul la un pret mediu iar cel de-al doilea la un nivel mai ridicat de pret. promovarea va fi la randul ei facuta cu grija. De mentionat ca fiecare turist va avea la dispozitie cate un ATV si o harta a regiunii ( cu locul de desfasurare a activitatilor si pozitionarea obiectivelor turistice ) pe tot parcursul sejurului. De asemenea pentru un grup mai mare de 8 se persoane se va acorda o reducere de 20% din pretul total al sejurului. prin retelele de socializare. concepandu-se pagini . care pot fi desfasurate oricand pe perioada sejurului (o singura data fiecare). data fiind calitatea net superioara a cazarii oferite. Politica de promovare: Din cauza faptului ca ne adresam unei anumite categorii de turisti. Pret: Pretul serviciilor constituie un factor important in atragerea segmentului de consumatori vizat. promovarea se va face mai ales in mediul online. obtinandu-se discounturi semnificative de la prestatorii activitatilor sportive. Plecarea catre Bucuresti se va face in ziua de luni la ora 13:00. Deoarece bugetul este unul foarte scazut. in functie de dorinta turistului. mai exact turistii care sunt pasionati de sporturi extreme si aventuri. Pretul intregului sejur este foarte avantajos in ambele cazuri.-escalada -tiroliana -paintball -calarie -drumetii -expeditii prin pesteri (zona carstica) -vizitarea rezervatiei naturale de fauna si flora Cheile Nerei -lacul Ochiul Beiului -cascada Beusnitei -lacul Dracului In pretul pachetului sunt incluse toate activitatile enumerate mai sus.

. vrem sa aflam gradul de notorietate pe care zona Cheile Nerei o are in mintile consumatorilor. str Mihai Eminescu. dorim sa aflam informatii cu privire la destinatiile pe care le aleg pentru efectuarea sporturilor extreme si care este motivul alegerilor pe care le fac. daca le sunt cunoscute principalele activitati turistice si obiective turistice din zona. Modalitati de plata a serviciilor noastre: Plata produselor noastre se va face in proportie de 40 % in avans cu o luna inainte de sejur. De asemenea prin prezenta pliantelor in magazinele de specialitate din marile orase ale tarii speram ca informatia va ajunge exact la publicul tinta vizat. De asemenea. nr 121. restul urmand a fi achitat cu o saptamana inainte de plecare. sector 2 . se desfasoarǎ în momentul contactului dintre noi.Plata se va face în numerar la sediul nostru din Bucuresti. iar interviurile vor avea loc in magazinele mari cu profil sportiv din Bucuresti. sub forma de interviuri.care sa fie actualizate si care sa contina toate detaliile necesare consumatorilor interesati. Distributie: Strategia de distribuţie aleasa va fi una selectivǎ directǎ deoarece activitatea procesului de livrare a produselor şi serviciilor turistice. Cercetarea de marketing Scopul cercetarii: acela de a primi informatii legate de atitudinea consumatorilor cu privire la produsul nostru. De asemenea. precum si oamenii care ar trebui platiti pentru a se ocupa in mod constant de promovarea online.In cazul in care nu se poate ajunge la sediu pentru achitarea sejurului exista posibilitatea platii prin ordin de plata sau mandat postal. furnizorii de servicii şi client. am avut în vedere şi prezenţa online în reţelele de socializare. asigurarea distribuirii acestora în Bucureşti si in marile orase ale Romaniei.Se vor intervieva 100 de indivizi. Pentru a ne face o idee asupra sumei de bani necesare implementarii acestui plan de marketing vom considera urmatoarele: cheltuielile necesare pentru crearea flyerelor.care se va efectua in contul firmei noastre . Cercetarea desfasurata va fi una calitativa. in mod aleator. Aceste cheltuieli sunt estimate undeva la 10 000 Euro. din categoria de varsta pe care este nisat produsul nostru turistic. Sistemul de distribuţie se va reduce astfel la formele de vânzare şi modalitǎţile de platǎ. 4. vom considera ajutorul pe care ni-l pot oferi ONG-urile interesate în dezvoltarea turistică a României. Consideraţii financiare Cheltuielile. Pentru ca aceste cheltuieli să fie minime. Mai exact.

In cazul pachetului Silver. se ajunge la urmatorul pret: -cazare 5 zile + mic dejun inclus – 400 Ron / persoana -transport cu autocarul Bucuresti-Cheile Nerei-Bucuresti . Astfel.150 Ron/ persoana -ATV pe o perioada de 6 zile . definita prin diversitate. se pot bucura de intreaga gama de activitati sportive pe tot parcursul sejurului. 5. Realizarea activitǎţii în condiţii de înaltǎ eficienta impune ca . in functie de dorinta de cazare a fiecaruia.Pentru a determina turistii pasionati de aventura si sportivi sa viziteze Cheile Nerei am conceput doua tipuri de sejururi turistice in cadrul carora.Parghii de control Strategiile de marketing folosite au ca scop cresterea notorietatii regiunii Cheile Nerei si perceperea acesteia ca fiind o regiune occidentala.400 Ron/ persoana -Activitati sportive plus vizitarea obiectivelor turistice – 500 Ron/ persoana Total pachet: 1450 Ron In cazul pachetului Gold .150 Ron/ persoana -ATV pe o perioada de 6 zile . distractii si posibilitatea de practicare a sporturilor extreme. Vanzarile de servicii turistice din zona vor creste treptat pana vor ajunge sa depaseasca pragul de 15% preconizat in momentul de fata. in primul an cheltuielile cu promovarea si distributia vor fi acoperite.400 Ron/ persoana -Activitati sportive plus vizitarea obiectivelor turistice – 500 Ron/ persoana Total pachet: 1800 Ron Veniturile Previziunile legate de veniturile obtinute ulterior din turism sunt optimiste . se ajunge la urmatorul pret: -cazare 5 zile + demipensiune – 750 Ron / persoana -transport cu autocarul Bucuresti-Cheile Nerei-Bucuresti .

sa aiba in vedere satisfacerea la un nivel cat mai ridicat al exigentelor clientelei.planul de marketing sa fie conectat la activitatea de mediu. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful