Latihan Bacaan dan Tulisan Kata Ganda

© http://www.bahasa-malaysia-simple-fun.com

“Orang”

.Latihan Kata Ganda 1: Penampilan Sebelum menaiki bas: rambut kemas dan pakaian kemas.

kusut-masai. pakaian 2.______. karut-marut. compang-camping. Ha ha ha!! . kusut-masai. serbahserbih.Isi tempat kosong dengan kata ganda di bawah: Calar-balar. dan otak 3._________. Selepas turun dari bas yang berhimpit: rambut 1. comot-momot.______.

Kalau disoal polis._________. semua ceritanya 6.___________ seperti pengemis bukan kerana kesempitan wang tetapi sekadar bergaya. Denimnya 5. Mukanya berparut._______ Mat Rempit ini menjadi tempat singgah kegemaran lalat._________. katakanlah mukanya seperti cakera padat 7.Rambut 4. Kalau tetap mahu bercerita tentang muka Mak Rempit ini dengan kata ganda. Kita tidak menggunakan parut-marut. Marut digunakan dalam carutbarut. . ertinya bahasa kesat.

3. 2. 4.Jawapan: 1. kusut-masai serbah-serbih kusut-masai comot-momot compang-camping karut-marut calar-balar Penerangan: Kusut-masai= 1) tidak bersikat rapi 2) ( fikiran ) kacau Serbah-serbih= ( pakaian ) tidak kemas Comot-momot=sangat kotor Compang-camping=koyak-koyak Calar-balar=banyak garisan yang tidak tentu Karut-marut=terlalu bohong . 5. 6. 7.

tetupai.Latihan Kata Ganda 2: Beruang Teddy Nakal Isikan tempat kosong dalam cerita Teddy menggunakan kata ganda berikut. Dia berumur 10 tahun. Kelmarin. kekisi. Dahulu. kakinya __________ (2) ke rumah jiran di sebelah kanan . jejari. Teddy melabuhkan punggungnya di atas kerusi sepanjang hari. Gambar rajah A . ada di antara pilihan di bawah boleh digunakan lebih daripada sekali: Para-para. Oleh sebab pelajar monyetmonyet yang datang ke rumah saya semuanya kacang hantu. Kepalanya tersangkut semasa dia memanjat kipas jiran saya. merayau-rayau. teddy ________________(1) terpengaruh. beransur-ansur Ini beruang teddy saya. Saya terdengar jeritannya dan bergegas ke rumah jiran dan menyelamatkannya daripada cengkaman ___________(3) kipas.

. saya mencampak Teddy di sebalik ____________________(7) tingkap tandas dan memberi amaran : “ Engkau menghening cipta di sini sehingga saya tak marah!!!!” Gambar rajah C Saya geram selama tiga hari tiga malam…kenalah Teddy kali ini. Lepas itu. Saya terdengar jeritan jiran saya dan bergegas ke sebelah untuk menyelamatkannya daripada cengkaman jiran saya yang naik darah. punggung si Teddy terlabuh di atas ______________ (8) baju saya saja. “ Kraaaak!!!” Saya mengunci _______________________ (6) pintu tandas. Dia menjatuhkan semua pasu bunga semasa memanjat _________________(5). saya mengheret Teddy ke dalam tandas. Gambar rajah B Sambil meminta maaf kepada jiran.Keesokannya Teddy ______________(4) ke rumah jiran di sebelah kiri. Semenjak itu.

2.Nota kepada Ibubapa dan Guru: Jawapan untuk tempat-tempat kosong di atas: 1. kacang hantu = budak jahat hening cipta = berdiam diri untuk mengenangkan kenakalannya. 3. B. 4. 7. Jejari Para-para Kekisi . beransur-ansur merayau-rayau jejari merayau-rayu para-para tetupai kekisi para-para Penerangan simpulan bahasa 1. 8. 6. C. 5. 2. Penerangan Gambar rajah A.

bersiar-siar. Kita bercerita tentang patung-patung jenis serangga yang boleh terbang. ada di antara kata ganda ini boleh digunakan lebih daripada sekali: Terhendap-hendap. kemerah-merahan. meronta-ronta. Sila isikan tempat kosong menggunakan kanta ganda yang sesuai.Latihan Kata Ganda 3: Tragedi Patungpatung Kisah ini bukan berkaitan dengan patung-patung mainan. lelangit. .

Di langit kebiru-biruan. Tiba-tiba alam sekeliling berwarna putih bertukar menjadi merah. Patung-patung itu merayaurayau ke dalam rumah manusia. Rupanya bintik itu seekor patung-patung yang sedang ________________(2). tetapi sudah terlewat… . muncul bintik __________(1). tak ketuk pintu pun. Eh. Patung-patung itu melepak di ________(3). Patung-patung ____________________ (6). Rupanya itu ________(4) seekor cicak! Sudah lama Sang Cicak ____________________(5) menanti ketibaan patungpatung.

6. kemerah-merahan bersiar-siar lelangit lelangit terhendap-hendap meronta-ronta .Nota kepada ibubapa dan Guru: Jawapannya 1. 4. 2. 5. 3.

2. kelip-kelip. riang-riang. _____________ biasanya menggunakan pakaian orang lain. umang-umang. ular-ular. .Latihan Kata Ganda 4: Nama Haiwan Pilihan jawapan: jentik-jentik. sumpah-sumpah 1. kita mesti membunuhnya dengan ubat. Apabila _________ muncul di dalam bekas air. patung-patung. Kasihan menjadi anak nyamuk. lumba-lumba. ubur-ubur. anai-anai.

Lepas itu.3. Kenapa haiwan ini dipanggil ikan _________ padahalnya haiwan ini mamalia? 4. _______________________ boleh dikeringkan. Apabila kami mendekatkan penyapu sabut padanya. ___________ merupakan serangga yang sangat bising. dihiris dan dijeruk menjadi sejenis lauk popular musim Tahun Baru Cina. kami boleh “menjemputnya” keluar. . serangga ini akan melekat pada penyapu. 5.

kerana betinanya tidak bersayap. 7. . Sudah lama cicak ini terhendap-hendap baru berjaya memburu seekor _______________.6. Saya pasti ini ialah __________________ jantan .

nom nom!!!!! .8. Kami berdua ini sebenarnya putera raja kacak. 9.aku _______________ dan aku gemar makan segala peralatan kayu dan kertas di dalam rumah kamu. Hai…. Nom. tetapi disumpah oleh ahli sihir perempuan menjadi ____________________.

Esok rumah kami akan mengadakan kenduri.10. English Malay Dictionary oleh Yang Kassim. Aku seronok menghiasi ruang tamu dengan belon dan ____________________. ( Rujukan: Malay-English. Minerva ) .

9. 10. 5. Jawapan: 1. umang-umang jentik-jentik lumba-lumba riang-riang ubur-ubur kelip-kelip patung-patung sumpah-sumpah anai-anai ular-ular . 6.11. 2. 7. 3. 12. 8. 4.

Ada orang memanggilnya kuih kodok. Tetapi di sini apakah namanya berbentuk kata ganda? _______________________. Ini namanya bukan pisang goreng kerana pisangnya dilenyek-lenyek sebelum digoreng menjadi bentuk kodok. kerana saiznya lebih kecil daripada karipap dan adakalanya intinya sardin sahaja. Ini bukan karipap. .Latihan Kata Ganda 5 : Makanan 1. 2. ______________________________.

________________ amat popular di Johor. Banyak kerja uli-menguli untuk menghasilkan _______________ yang sedap ini.3. 4. “Salad” yang dimakan dengan sambal pula dipanggil _____________ dalam dunia Melayu. sila jangan keliru dengan ulamulam. Ulam-ulam itu bukan sayur. Hidangan ini juga kena lenyek-lenyekkan sesuatu – iaitu daging ikan. ( Rujukan: Kamus Dewan ) . ulam-ulam itu perempuan simpanan. 5. Kemudiannya dibungkus dengan daun pisang dan dikukus dengan rempah ratus. Daun-daunan dan buah-buahan yang dimakan mentah dipanggil “salad” oleh masyarakat Barat. Tetapi.

3.Jawapan: 1. 4. 2. 5. bukan orang. LOL” Tamat . epok-epok jemput-jemput otak-otak onde-onde ulam-ulamAN “ Ini orang-orang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful