UNIVERSITATEA LIBERĂ INTERNATIONALĂ DIN MOLDOVA

FACULTATEA PSIHOLOGIE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ CATEDRA PSIHOLOGIE

REFERAT
Psihologia Copilului
Sem. I

Student: Murzac Sergiu,gr 21P

Titular de curs: Clivadă Alexandru

CHIŞINĂU – 2012
1

Tipuri de copii indigo 5. Copiii de astăzi. Indigo împătimiţi de muncă sau leneşi? 9. Talentaţi sau cu probleme? 6. Definiţii 3. Despre Copiii Indigo 10. Ce este un copil indigo ? 2. Disciplinarea copilului indigo 7. Cum gîndesc adulţii indigo? 8.10 Reguli de bază pentru a te comporta cu un copil Indigo 2 . Copiii de azi. Opinii 4.Ce să vă amintiţi cînd creşteţi copii Indigo 11.Tema: Particularităţi a dezvoltării psihice la copiii Indigo Cuprins: 1.

Pur şi simplu. Au probleme în a accepta autoritatea absolută (autoritatea care nu dă explicaţii şi nu oferă posibilitatea de a alege). pentru a ajunge la un echilibru.Ce este un Copil Indigo? Ce este un Copil Indigo? Şi de ce îi numim Copii Indigo? Întâi definiţia: Un Copil Indigo este acel copil care prezintă un set nou şi neobişnuit de atribute psihologice şi are un model comportamental care nu a mai fost studiat până acum. Se simt frustraţi când sunt încadraţi în sisteme bazate pe ritualuri şi care nu necesită gândire creativă. A ignora asemenea modele comportamentale noi. Par antisociali. adesea se interiorizează. Adesea le spun părinţilor „cine sunt ei”. înseamnă să creăm în mintea acestei vieţi noi şi preţioase potenţialul unui dezechilibru şi al unei frustrări. Au sentimentul că „merită să fie aici” – şi sunt surprinşi că ceilalţi nu gândesc la fel. Dacă nu există în jurul lor şi alte persoane cu acelaşi gen de conştiinţă. 4. 6. Subiectul acestui capitol este să identificăm. cât şi la şcoală – ceea ce îi face „spărgători de sistem” (nonconformişti faţă de orice sistem). Ei vin în această lume cu sentimentul că sunt de viţă nobilă (şi adesea se şi comportă în acest fel). care sugerează că cei care au contact cu ei (în special. le este foarte greu să aştepte la coadă. comuni tuturor. părinţii) trebuie să schimbe modul de a-i creşte şi de a se ocupa de ei. Iată zece din cele mai obişnuite trăsături ale Copiilor Indigo: 1. Preţuirea de sine nu e o problemă pentru ei. 2. de exemplu. 3. 8. să descriem şi să validăm caracteristicile unui Copil Indigo. Acest model conţine factori unici. 7. 5. considerând că nici un 3 . ei nu vor să facă anumite lucruri. Adesea văd modalităţi mai bune de a face ceva – atât acasă. dacă nu sunt printre cei la fel cu ei.

este născut după anul 1978. uneori. este predispus la insomnii. sau Sindromul Atenţiei Deficitare Hiperactive. iar sensibilitatea lor incredibilă este acordată la Adevăr şi Integritate şi la Toxinele din mediu. are o dorinţă profundă de a ajuta lumea într-un mod grandios. deoarece ei nu se supun nici unei reguli prestabilite şi pot avea probleme de comportament atît acasă. sunt sensibili la minciună. este predispus să devină dependent de diverse vicii.om nu-i înţelege. le este extrem de greu să suporte şcoala. e un „suflet bătrîn‟. Nu reacţionează la impunerea disciplinei pe bază de „vină”. somn agitat. chiar autodistructive. profunde şi durabile. Foarte sensibili la toxinele din pămînt.Nu au reţineri când e vorba să vă spună de ce anume au nevoie. are spirit creator. Sunt de asemenea foarte talentaţi în sfera artistică şi foarte dotaţi din punct de vedere emoţional. Adică. creează bijuterii. Cîteva caracteristici ale Copilului Indigo: are voinţă puternică. Pe un Copil Indigo nu-l poţi minţi. caută prietenii adevărate.) 10. ca organizare socială. De cele mai multe ori. 4 . fără consecinţe! “Copiii Indigo sunt copii naturali . 9. independent şi mîndru. se plictiseşte repede. este încapăţînat. fler artistic pentru muzica. De foarte multe ori li se pune diagnosticul (de cele mai multe ori greşit) de Sindromul Atenţiei Deficitare. Copiii Indigo sunt personalităţi foarte inteligente. într-o lume nenaturală”. aer. apă cît şi la cele din relaţiile interumane. Copiii Indigo sunt extrem de conştienţi de gîndurile şi sentimentele altora. Oamenii îşi descarcă sufletul în faţa Copiilor Indigo. datorita firii lor deschise şi intelegătoare”. intuitive. oscilează între prea puţin respect pentru propria persoană şi grandomanie. cu o voinţă foarte puternică şi. hrană. se ataşează cu uşurinţă de plante sau animale etc. “De multe ori ei joacă rolul de psihologi amatori faţă de alţi copii. cît şi la şcoală. scrie poezii etc. (de genul: „Aşteaptă până vine tata acasă şi află ce ai făcut”. la lipsa de integritate din partea altora. este intuitiv sau paranormal.

sfera acestor lucruri va fi destul de limitată. Cu atenţia lor de scurtă durată. îşi vor concentra întreaga atenţie asupra acelui lucru. Asta nu se aplică persoanelor Indigo. Sunt fie total. chiar dacă nu vrem să le facem: le facem oricum şi nu ne plîngem. Tinerii Indigo au nevoie de mai multă atenţie şi mai mult sprijin decît ne putem da noi seama de cele mai multe ori şi. sunt foarte puţine lucruri pe care le puteţi face pentru a le capta interesul. Vor face pînă la urma ce le cerem. Problema în acest caz este că se vor obosi peste măsură şi pot deveni depresivi atunci cînd totul se termină. Ei nu îşi pierd nici timpul. în ciuda multiplelor lor talente. Este ceva ce simt în mod constant.asta este natura persoanelor Indigo. Pentru a-i face să se apuce de ceva ce consideră neimportant trebuie să participăm şi noi şi să le repetăm într-una de ce este important ceea ce au de făcut. comportamentul lenes/workaholic (împătimiţi de muncă) se aplică deseori şi adulţilor Indigo. fie deloc dedicaţi unei activităţi: fie vor munci din greu. să îl bage în seamă. încărcătura karmică pe care a moştenit-o de la părinţi la integrarea fetusului şi să îşi ridice frecvenţa prin anumite activări ADN pentru a se putea TREZI complet către scopul lor din această 5 . Fiind însă şi foarte selectivi. fie nu vor munci de loc. Despre Copiii Indigo Fiecare copil Indigo trebuie să-şi înlăture blocajele energetice. e datoria noastră să le oferim. De fapt. ca şi întregii generaţii Indigo de astăzi. mai degrabă stau fără să facă nimic decît să facă ceva ce îi plictiseşte. pentru că sunt cu adevărat entuziasmaţi să găsească ceva ce le atrage atenţia. atunci cînd sunt cu adevărat interesaţi de ceva. Dacă nu sunt interesaţi. nici energia facînd lucruri care nu îi interesează. e nevoie să găsească tot timpul lucruri care să îi preocupe. De altfel. „Totul sau nimic”. din moment ce nu o vor cere niciodata. probabil foarte repede şi alegînd scurtături la care nu ne-am fi gîndit. care îi face atît de greu de înţeles. cu ajutorul vostru. uitînd să doarmă sau să mănînce.Copiii de azi – Indigo împătimiţi de muncă sau leneşi? Majoritatea noastră facem lucruri pentru că trebuie să le facem. Deseori ceea ce numim lene este doar lipsa lor de siguranţă. Pe de altă parte. Comunicînd cu ei puteţi să îi ajutaţi să găsească ceva ce îi interesează şi apoi.

perioadă importantă. Cum îţi poţi da seama că eşti un Indigo? O modalitate bună de a te „testa" este de a răspunde la următoarele: Îţi cauţi mereu scopul mai înalt în viaţă însă simţi că lumea nu este pregătită pentru cei ca tine? Te simţi uneori mai înţelept decât vârsta pe care o ai? Te conformezi greu la felul în care este societatea? Te simţi nelalocul tău în lumea de astăzi? Percepi lumea foarte diferit decât majoritatea oamenilor din jurul tău? Ai o intuiţie puternică în legătură cu unele lucruri despre care alţii nu au? Te simţi adesea neînţeles atunci când încerci să vorbeşti cu oamenii despre ceea ce este real? Eşti un căutător al adevărului? Te simţi ca şi cum te-ai născut pentru a îndeplini în viaţă o misiune specială? Te simţi izolat şi singur în părerile tale? Familia nu te înţelege? Simţi că eşti anti-social dacă nu eşti în preajma oamenilor care gândesc la fel cu tine? 6 .

ca şi cum ar fi citit – era foarte grav şi studia intens. profesorii. dacă le spui să-şi facă curat în cameră. pentru că uită să pună frâna. Vorbesc cu oricine. Trebuie să scoată toate jucăriile – le întind pe toate peste tot – şi poate le ating. comercianţii. De a-i ajuta pe cei care rezonează cu acestea şi care consideră că sunt pe aceeaşi cale cu a mea în privinţa şedinţelor. emoţional şi spiritual înainte să îţi poţi realiza adevăratul scop şi potenţial. Ei sunt doctorii. mental. în avion. Tipuri de Copii Indigo 1. Le-a studiat timp de cinci minute şi. Stătea acolo. foarte serios. deosebit de prietenoşi. pentru că sunt distraţi. încep să facă ordine. neîndemânatici. Sunt extrem de sociabili.Eşti sensibil din punct de vedere emoţional? Ai avut o copilărie dificilă? Simţi adesea că prea multă autoritate îţi ia din putere? Dacă poţi răspunde cu da la aceste întrebări. până când văd o carte. El se ocupă mai mult 7 . CONCEPTUALUL: Acest Indigo este plin de idei şi concepte. oamenii de afaceri şi politicienii de mâine. Însă aşa cum poate realizezi deja. atunci eşti cel mai probabil un Indigo. după părerea mea el credea că asta face. poate nu. deşi ştiu că nu putea citi. se vor lovi de pereţi. Mama lui i-a dat instrucţiunile de salvare şi el le-a deschis la imagini. Apoi se aşează şi citesc – pentru că sunt cititori feroce. Ei au păreri foarte clare şi ferme. Nu ştiu să se joace cu o singură jucărie. 2. oricând – sunt prietenoşi. uneori. care va lucra cu masele de oameni. avocaţii. Ei sunt cei care. încă trebuie să înlături unele blocaje şi să cureţi unele lucruri în corpurile tale biologic. Sunt. Se duc în cameră. Acesta este Indigo-ul umanist. era un Indigo mic – trei ani – care se agita. astfel încât persoana să nu se mai „împiedice". să se poată trezi şi să-şi realizeze potenţialul cât mai curând posibil. trebuie să le reaminteşti de multe ori. prietenoşi. Ei îi vor servi pe oameni şi sunt hiperactivi. UMANISTUL: Primul este Indigoul umanist. Ieri. cunoaşterii şi călăuzirii. de asemenea. hiperactivi cum am spus – şi. Acesta este motivul practicii mele.

dar nu întotdeauna. De aceea le spun mereu mamelor micilor artişti şi muzicieni: „Nu cumpăraţi instrumentele. Problema lor este că vor să deţină controlul. Orice meserie ar face.de proiecte. De fapt. arhitecţii. a. 3. nu le mai poţi spune nimic. Dacă insistă prea mult. astronauţii. Ei sunt pasionaţi de arte. Sunt mai mari decât ceilalţi şi. Daţi acestor copii explicaţii mature. Pot să fac singur.” Ei sunt cei care vor aduce în lume noi filozofii şi noi religii. rugaţi copilul să vă ajute să determinaţi care-i sunt limitele. Corpul lor este agil şi adesea sunt foarte atletici. pentru că sunt mai solizi şi pentru că nu se adaptează ca celelalte trei tipuri. va alege unul şi va deveni maestru. Mai presus de orice. piloţii şi ofiţerii militari de mâine. închiriaţi-le”. Fetele încearcă să-şi controleze taţii. atunci când încep să se ascundă. Ei spun: „Ştiu. Dacă se ocupă de artă. Ei sunt inginerii. Lasă-mă-n pace. designerii. Ei pot fi dominatori. Fără a le da acestor copii responsabilităţile unui adult. mai presus de orice. Ce să vă amintiţi când creşteţi Copii Indigo c. persoana pe care încearcă să o controleze cel mai mult este mama lor. 4. vor deveni chirurgi sau cercetători. INTERDIMENSIONALUL: Există şi al patrulea tip. Dacă fac medicina. trataţi-i ca pe nişte adulţi şi ca pe nişte egali. în adolescenţă. vor aborda partea de creaţie. o gamă largă de posibilităţi din care să aleagă! b. încă de la un an sau doi. vor fi actori excepţionali. Artistul Indigo poate lucra cu cinci sau şase instrumente diferite – şi. posibilitatea de a avea un cuvânt de spus în orice decizie – şi. mama lor trebuie să verifice despre ce e vorba. când ajunge la adolescenţă. Acest Indigo este mult mai sensibil şi mai mic ca înălţime. Sunt creatori şi vor fi profesorii şi artiştii de mâine. care este Indigo-ul interdimensional. Acest tip de Indigo are tendinţe către dependenţe – în special droguri. 2. Între 4 şi 10 ani pot alege cincisprezece arte diferite – vor face una. cu ajutorul unui adult. Nu-i priviţi de sus. Părinţii trebuie să le observe comportamentul îndeaproape şi. mulţi Indigo vor fi bucuroşi să-şi hotărască singuri limitele. decât de oameni. ARTISTUL: Apoi avem artistul Indigo. sau să spună: „Nu intra în camera mea”. iar dacă sunt băieţi. apare o mare problemă. timp de cinci minute şi apoi vor renunţa. 8 .

se vor deschide ca nimeni altcineva. Ajutaţi-i să-şi creeze propriile lor soluţii de disciplinare. dacă încerci să-i înşeli. aşa cum pot face alţii.c. în toate situaţiile! 4. b. 10 reguli de bază pentru a te comporta cu un Copil Indigo 1.Trataţi-i pe Copiii Indigo cu respect. Când îi răneşti. profunzi şi înţelepţi. dar ştiu şi cine eşti tu. 9 . c. Nu poţi să nu recunoşti faţa şi ochii unui Copil Indigo – sunt foarte bătrâni. întreabă-i nu numai pe copiii înşişi. a. Te vor prinde. sau un prieten apropiat şi iubit. 3. Nu vor crede că-i iubiţi. Felul în care vă conduceţi viaţa şi familia este dovada directă pentru Copilul Indigo că sunteţi iubitori sau nu! 4. dar îi trataţi fără respect. Toate cuvintele din lume vor ajunge la urechi ce nu aud. a. Întotdeauna explicaţi-le de ce le-aţi spus să facă ceva. 2. Ascultaţi-i! Sunt înţelepţi şi ştiu lucruri pe care voi nu le ştiţi. Niciodată nu-i minimalizaţi – absolut niciodată! 5. Ei nu par să se „ascundă”. Interacţiunea cu Copiii Indigo este şi o muncă. nu vor avea încredere în voi. Când te îndoieşti. Respectaţi-le existenţa în familie. Nici măcar nu încerca! b. Dacă spuneţi că-i iubiţi. 3. dar şi un privilegiu. Nu uita să-ţi faci timp să-i observi pe Copiii Indigo cum interacţionează unul cu altul – e mult de învăţat de aici. Respectaţi-i întru totul. Nu uitaţi: Nu numai că ştiu cine sunt ei. aşa cum i-aţi respecta pe părinţi. vor fi dezamăgiţi de tine – şi este chiar posibil să pună la îndoială înţelepciunea de a vă fi „ales”! Dar când îi iubiţi şi-i recunoaşteţi drept cine sunt. Ascultaţi aceste explicaţii voi înşivă. Ochii lor sunt ferestrele sentimentelor şi sufletului lor. dar şi pe alţi adulţi care au experienţă cu Copiii Indigo. d. Oferiţi-le posibilităţi de alegere. dacă nu-i trataţi cu iubire. Nu cumva sună prostesc – ca în cazul formulei „pentru că aşa zic eu”? Dacă da.

Ei ştiu mai bine. Evitaţi critica negativă. Acest copil nu va urma. sau ce vor fi mai târziu. Adesea vor înfăptui ceea ce le spuneţi – şi vă vor şoca cu ceea ce fac. Majoritatea indivizilor Indigo aleg furia ca un mod de eliberare a frustrărilor din trecut. 6. Adulţii indigo. Oferiţi-le siguranţa că au sprijinul vostru. dacă le daţi ordine autoritare. Nu vor asculta şi mai mult. Nu le spuneţi cine sunt ei acum. încurajându-i. numai pentru că aceasta a făcut familia voastră de generaţii întregi. această furie a continuat şi a devenit componentă centrală a vieţii lor. aceşti copii vă vor desfiinţa.revizuiţi-vă modul de a vorbi şi schimbaţi-l. Gândiţi-vă mult la acest aspect! 7. Când sunt bebeluşi. 10. tradiţia familiei. Dacă nu s-au schimbat cînd au crescut. Se vor gândi la ce le spuneţi şi apoi vor face întocmai. Vă vor respecta pentru asta şi vor aştepta să le vorbiţi. Copiii de astăzi--Cum gîndesc adulţii Indigo? Adulţii Indigo. fiind primii care au adus această energie. În cele din urmă ajung la un punct în care trebuie să aleagă dacă să continue viaţa ca o 10 . 8. fără motive întemeiate. s-ar putea să fi avut prea puţin sprijin din partea părinţilor şi a familiei. asemeni generaţiei Indigo actuale pot fi concentraţi fie pe aspectele pozitive. explicaţi-le tot ce faceţi. Aspectele negative sunt deseori susţinute de experienţe nefericite din copilărie. Nu-i forţaţi să intre într-o meserie sau afacere a familiei. în nici un caz. Spuneţi-le întotdeauna că-i sprijiniţi în tot ceea ce fac. fie pe aspectele negative ale energiei indigo. solide. Sinceritatea îi va câştiga mai mult ca orice altceva. vă vor da lista cu motivele pentru care nu e bine! Uneori puteţi aduce motive simple. cilăsaţi-i să facă totul. 9. sărbătoriţi împreună! Nu-i obligaţi să realizeze ceva. testaţi-i înainte de a le da medicamente. dictatoriale. Nu vă vor înţelege. Dar. Faceţi-i partenerii voştri în procesul de educare. Au crescut fiind diferiţi şi incapabili să se adapteze folosind furia ca un mijloc de protecţie împotriva loviturilor celorlalti. Este o bază extraordinară pentru momentul când vor începe să vorbească. dar atitudinea voastră şi respectul pe care îl acordaţi vor fi simţite. Dacă apar probleme serioase. Lăsaţi-i pe ei să decidă ce anume îi interesează. ca: „pentru că mă poţi ajuta în felul ăsta – sunt foarte obosită azi”. Apoi.

folosind experienţele trecute pentru a genera schimbarea. Este uşor să fii furios pentru trecut. să îşi folosească darurile sau să le reţină. Aceia care aleg să se împace îşi dau înţeles şi scop vieţii. dacă este folosit cu întelepciune. Adulţii Indigo au introdus conceptul alegerii realităţii în care vrem să trăim şi chiar ei înşişi trebuie să facă asta. Adulţii Indigo au puterea de a alege cum gîndesc despre sine şi viaţa lor. Aceia care aleg furia şi frustrarea îşi limitează abilitatea de a-şi folosi capacităţile. Dar. va conduce la schimbarea pe care îşi doresc să o vadă în lume. Adulţii Indigo au avut experienţe dificile de viaţă şi reconcilierea cu acestea este o alegere pe care trebuie să o facă. Nu îi putem învăţa să îşi folosească darurile dacă noi nu le folosim pe ale noastre. dar asta nu îl schimba. de a creea ceva minunat pentru ei şi de a găsi bucuria în viaţa.persoană furioasa sau să se împace cu trecutul. pe de alta parte. 11 . Ei pot alege să fie furioşi sau împacaţi. Nu îi putem învaţa pe copii noştri să fie împacaţi dacă noi suntem furioşi. Ei sunt prima generaţie care are acest dar şi este un dar care. noi suntem profesorii noii generaţii Indigo.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful