P. 1
albine

albine

|Views: 29|Likes:
Published by Sarai Ildiko
albine
albine

More info:

Published by: Sarai Ildiko on Feb 05, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/26/2013

pdf

text

original

ALBINELE Zborul albinelor : 1. albinele zboarã slab la zborul de curãtire = orfanizare , umiditate sau soareci în cuib ; 2.

si dupã apusul Soarelui albinele ezitã sã intre în stup plimbându-se pe fata stupului , pãrând sã caute ceva =pierderea mãtcii ; 3. albinele ies din stup si pe vreme rece ( sub + 10°C ) =lipsa apei ( necesarã din cauza cristalizarii mierii sau a puietului numeros ) sau supraîncãrcarea pungii rectale ; 4. albinele "danseazã" în fata stupului = puiet eclozionat recent ( zboruri de orientare ) ; 5. albinele cerceteazã grãmezile umede de bãlegar sau rumegus = lipsa substantelor proteice ( polenului ) ; 6. majoritatea albinelor intrã în stup încãrcate cu polen =familia este în stare bunã , are matcã si creste puiet ; 7. culegãtoarele cad greoaie pe scândurica de zbor si se îndreaptã cu greutate spre urdinis = cules bogat ; 8. albine pe scândurica de zbor cu capul orientat spre cãmp balansându-si abdomenul = prezenta culesului ; 9. albine pe scândurica de zbor cu capul orientat spre urdinis balansându-si abdomenul = cules pe sfârsite ; 10. inactivitatea culegãtoarelor chiar în prezenta culesului , mortalitate mare , albine îngrãmãdite seara pe scândurica de zbor = insuficienta sau epuizarea rezervelor de hranã ; 11. albinele se luptã la urdinis si albine moarte pe oglinda stupului = furtisag ; 12. albinele stau grãmadã sub scândurica de zbor formând asa-numita "barbã" = temperatura în stup depãseste + 40°C ( ventilatie insuficientã ) , suprapopularea cuibului ori lipsa de activitãti pentru doici sau culegãtoare ( mult puiet cãpãcit , sfârsitul culesului ) ; 13. activitate intensã a trântorilor , activitatea culegãtoarelor aproape inexistentã , albinele formeazã grãmezi pe peretele frontal al stupului si "barba" sub scândurica de zbor = familia urmeazã sã roiascã . Curiozităţi despre albine Entomologului german Karl von Frisch (n. 1886) i se atribuie Premiul Nobel în 1973, pentru ca a descifrat limbajul albinelor cercetase. A observat că aceste albine, când află un loc melifer, comunică celorlalte albine lucrătoare unde se află locul. Albina cercetaşa face pe faguri un joc în formă de cifra opt, care indică unghiul faţă de soare, direcţia şi distanţa la care se află sursa de miere. După ce au memorat coordonatele, albinele lucrătoare se duc singure şi află locul. O alta curiozitate a albinelor este legata de ochii acestora: când albinele sunt mutate pentru păstorit, ies din stup, fac o tură de recunoaştere în jurul stupinei, fixându-i poziţia geografică, la care se întorc apoi de la o distanţă de pana la 14 km. Si cu toate ca au o memorie vizuala foarte dezvoltata ele nu detecteaza culoarea rosie, in schimb pot vedea razele ultraviolete, invizibile pentru ochii nostrii. Un alt lucru interesant este faptul ca pentru a produce un singur borcan de miere este nevoie de 2 milioane de flori, iar o albina lucratoare produce in medie 1/12 lingurite de miere in intreaga sa viata.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->