Anugerah Tokoh NILAM Daerah Kulaijaya 2013

Rabu |30 Januari 2013

Teks Ucapan Alu-Aluan Pertandingan Anugerah Tokoh NILAM Daerah Kulaijaya 2013 En. Adam Bin Kassim Wakil Rasmi KPP BTPN Johor

Terima kasih Tuan/Puan/ Pengerusi Majlis Yang Berbahagia Datin Hajah Hasnah Binti Md Sem Pegawai Pelajaran Daerah Kulai Yang Berusaha En. Md. Yusoff Bin Ahmadi Guru Besar SK LKTP Sungai Sayong Pn. Saemah Binti Ardi J/K Majlis Guru Perpustakaan & Media Daerah Kulaijaya Selaku Ketua Hakim Anugerah Tokoh NILAM Daerah Kulaijaya Jawatankuasa Pengelola dari Pusat Kegiatan Guru Sungai Sayong dan Pusat Kegiatan Guru Bandar Kulai Barisan Hakim Anugerah Tokoh NILAM Guru-Guru Perpustakaan & Media Sekolah Guru Guru Penyelaras NILAM Sekolah Guru-Guru Pengiring Calon-Calon Anugerah Tokoh NILAM

1

Mereka yang sudah menjadikan amalan membaca ini sebagai suatu budaya akan sentiasa membaca tidak kira bila dan di mana mereka berada. Program ini telah mula dilaksanakan dengan Tahun Satu di Sekolah Rendah dan Tingkatan Satu dan Peralihan di Sekolah Menengah pada 1999. 2 . Hasrat.Anugerah Tokoh NILAM Daerah Kulaijaya 2013 Rabu |30 Januari 2013 Yang Berbahagia Datin serta hadirin sekalian. Anugerah Tokoh NILAM merupakan kesinambungan usaha-usaha KPM dengan beberapa penambahbaikkan dari aspek penganjuran dan kategori penilaian. Budaya merupakan „suatu cara hidup‟. Ianya merupakan program penilaian pembacaan yang berterusan sepanjang tahun. niat serta matlamatnya begitu murni sekali iaitu untuk membudayakan amalan membaca dalam kalangan pelajar sekolah yang seterusnya akan melahirkan pelajar-pelajar yang suka membaca dan cintakan ilmu. NILAM merupakan akronim bagi “Nadi Ilmu Amalan Membaca”. Golongan masyarakat yang rajin membaca meletakkan diri mereka pada suatu martabat yang jauh lebih tinggi berbanding dengan golongan yang malas membaca. Inilah suatu amalan yang harus dipuji dalam usaha kita melahirkan modal insan cemerlang yang akan menjadi aset terpenting negara. dan seterusnya disaring di peringkat negeri untuk dibawa ke peringkat kebangsaan. „membudayakan tabiat membaca‟ bermakna menjadikan amalan membaca sebagai suatu cara hidup yang tiada penghujungnya. Jadi. Secara tradisinya. Mereka inilah yang akan menjadi sumber rujukan untuk golongan yang cintakan ilmu dan kemajuan. daerah. program ini dijalankan di peringkat sekolah. Membaca merupakan suatu proses pembelajaran sepanjang hayat.

Siapakah Juara Antara Juara di kalangan anda... Buku-buku atau ensiklopedia dapat membuka ruang horizon kita kepada ilmu yang lebih luas melampaui ilmu yang terkandung dalam buku-buku sekolah atau bukubuku teks. Buktikanlah yang terbaik. bukan hanya buku yang menjadi sumbernya. majalah. Yang Berbahagia Datin serta hadirin sekalian. Kepada yang menjadi juara. Kepada guru-guru pengiring yang rata-ratanya merupakan Guru Perpustakaan & Media atau Guru Penyelaras NILAM Sekolah. saya mengambil kesempatan ini untuk menyeru kepada tuantuan dan puan-puan agar terus memupuk semangat „Mendampingi Buku‟ kepada anak didik kita. semaikan rasa kecintaan kepada buku. Pokok pangkalnya seseorang itu harus gigih dan rajin membaca dan mencari maklumat yang dapat menolongnya menerokai hidup ini dengan lebih yakin dan selesa. novel dan kemudahan internet dapat menjadi sumber rujukan buat para pelajar yang menginginkan fakta-fakta dan maklumat terkini tentang seseuatu perkara. Semoga kejuaraan itu nanti 3 . jika masyarakatnya rajin membaca. ingin saya merakamkan setinggi-tinggi ucapan terima kasih dan tahniah kepada Jawatan kuasa Pengelola Majlis Anugerah Tokoh Nilam Daerah Kulaijaya 2013 atas kesungguhan mereka menjayakan majlis pada hari ini.Anugerah Tokoh NILAM Daerah Kulaijaya 2013 Rabu |30 Januari 2013 Yang Berbahagia Datin serta hadirin sekalian. Surat khabar. Demikianlah betapa pentingnya amalan membaca. Membaca itu jambatan ilmu‟.. Semoga usaha murni ini memberi impak besar terhadap prestasi dan kemajuan murid-murid kita di sekolah. Anda adalah juara. Penghargaan juga kepada Pejabat Pelajaran Daerah yang sentiasa memberi sokongan terhadap semua program galakan membaca di sekolah. Dan pada akhirnya pelajar-palajar akan mencapai kejayaan yang cemerlang dalam kehidupan masing-masing.. Sesungguhnya menerusi pembacaan kita dapat mendekati dunia luar dan menerokai dunia tanpa sempadan ini. saya ucapkan tahniah. Kepada semua calon. jurnal. Sebelum saya mengakhiri ucapan ini.. kukuh dan perkasa. Sesungguhnya juga.. buletin berkala. „Membaca memperkasakan bangsa‟.. Dan tugas kami adalah untuk mencari. untuk mendapatkan maklumat dan informasi. semoga anda ceria sepanjang berada di sini. Seseuatu bangsa itu akan kuat. Promosikanlah perpustakaan.

Insya Allah. Semoga juara daerah yang tercipta itu dapat terus menjadi juara di peringkat negeri.Anugerah Tokoh NILAM Daerah Kulaijaya 2013 Rabu |30 Januari 2013 menjadi perangsang untuk yang lain. 4 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful