P. 1
faqs_pepasangan

faqs_pepasangan

|Views: 50|Likes:
Published by Dugong Senyum
faqs_pepasangan
faqs_pepasangan

More info:

Published by: Dugong Senyum on Feb 05, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/29/2013

pdf

text

original

SOALAN LAZIM - Pepasangan Elektrik

Berdasarkan Kehendak Akta Bekalan Elektrik 1990 & Peraturan-Peraturan Elektrik 1994

Mengenai

Apakah yang ditafsirkan dengan ‘Pepasangan’? 4 PENDAFTARAN PEPASANGAN 2. Apakah peranan pemunya atau pengurusan bangunan berkaitan pendaftaran pepasangan elektrik? Di manakah pepasangan elektrik perlu didaftarkan? Siapakah yang boleh dilantik pendaftaran pepasangan ini? Apakah prosedur dan pepasangan elektrik? syarat untuk untuk menguruskan pendaftaran 5 5 7 7 9 Apakah penalti yang dikenakan kepada mereka-mereka yang gagal mendaftarkan pepasangan mereka dan membuat pembaharuan ke atas pepasangan mereka? KADAR KAPASITI PEPASANGAN DAN FI DIKENAKAN 7. 10 PEMBATALAN PERAKUAN PENDAFTARAN PEPASANGAN 9. 3. Pepasangan pada kadar kapasiti apa yang perlu didaftarkan dengan Suruhanjaya Tenaga dan adakah sebarang fi dikenakan? Adakah Suruhanjaya Tenaga akan membuat pemeriksaan ke atas pepasangan sebelum ia lulus untuk didaftarkan? 9 8. 4. Apakah keadaan yang boleh menyebabkan Perakuan Pendaftaran pepasangan yang telah dikeluarkan oleh Suruhanjaya Tenaga dibatalkan? 11 KERJA-KERJA ELEKTRIK DI PEPASANGAN ELEKTRIK 10. 5.Kandungan muka surat PENGERTIAN 1. 6. 11. Siapakah yang boleh mengendalikan sesuatu pepasangan elektrik? Adakah orang kompeten yang mengerjakan dan mengendalikan pepasangan elektrik perlu mendaftar Perakuan Kekompetenannya dengan ST? 12 13 FAQs PepasanganElektrik muka 2 / 2 .

servis penentukuran. Siapakah orang-orang kompeten yang boleh melawat pepasangan untuk tujuan pemeriksaan? Berapakah kekerapan lawatan oleh orang kompeten ke atas pepasangan di bawah tanggungjawabnya? muka surat 13 14 SENGGARAAN PEPASANGAN 14. 16. baik pulih. ujian pada pepasangan dan pengesanan kerosakan kabel di pepasangan? Apakah tempoh senggaraan perlu dilaksanakan ke atas pepasangan elektrik? Berapa kerapkah pengujian dan penentukuran perlu dibuat ke atas mana-mana geganti dan peranti pelindung sesuatu pepasangan? 14 15. 13.Kandungan LAWATAN PEMERIKSAAN KE ATAS PEPASANGAN ELEKTRIK 12. 15 15 FAQs PepasanganElektrik muka 3 / 3 . Siapakah yang boleh dilantik untuk menjalankan kerja-kerja penyenggaraan dan pembaikan.

atau kedua-duanya. yang direkabentuk bagi pembekalan atau penggunaan tenaga. perdagangan. (Penjelasan lanjut boleh hubungi pejabat-pejabat ST berhampiran) FAQs PepasanganElektrik muka 4 / 4 . berserta dengan semua loji. ‘Pepasangan Persendirian’ adalah pepasangan yang dikendalikan oleh pemegang lesen atau pemunya semata-mata bagi membekalkan tenaga kepada dan penggunaannya di atas harta atau premis kepunyaan pemegang lesen atau pemunya itu sendiri. mengikut mana-mana yang berkenaan. ‘Pepasangan Awam’ adalah pepasangan yang dikendalikan oleh pemegang lesen bagi membekalkan tenaga kepada mana-mana orang.PENGERTIAN 1. bagi kegunaan hanya di atas harta atau premis kepunyaan pemegang lesen atau pemunya sahaja. termasuklah penggerak-penggerak utama. jika pihak pengurusan ditetapkan. orang yang menjaga pihak pengurusan itu. talian paip. atau. bangunan dan tanah yang perlu yang berkaitan dengannya. jika ada. ‘Pepasangan domestik’ adalah pepasangan di tempat kediaman persendirian yang bukan digunapakai untuk mana-mana hotel atau rumah tumpangan atau bagi maksud menjalankan apa-apa perniagaan. jika ada. Soalan: Apakah yang ditafsirkan dengan ‘Pepasangan’? ‘Pepasangan’ ertinya keseluruhan mana-mana loji atau kelengkapan di bawah satu pemunyaan atau. dalam hal seorang pengguna. talian bekalan dan radas penggunaan. profesion atau perkhidmatan. yang mengambil tenaga daripada pepasangan awam atau pihak berkuasa bekalan.

Soalan: Apakah peranan pemunya atau pengurusan bangunan berkaitan keperluan pendaftaran pepasangan elektrik? Adalah tanggungjawab pemunya atau pengurusan bangunan untuk mendaftar pepasangan elektrik di bawah tanggungjawabnya seperti kehendak Peraturan 3. Kegagalan mereka mendaftarkan pepasangan mereka adalah merupakan satu kesalahan dan apabila disabitkan. Menara PKNS-PJ No. Pejabat-pejabat ST Kawasan akan menerima dan memproses permohonan mengikut alamat pepasangan yang terletak di bawah kawasan masing-masing. FAQs PepasanganElektrik Negeri/ Kawasan di bawah tanggungjawabnya · Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur & Putrajaya sahaja) · Selangor · Negeri Sembilan · Melaka · Johor muka 5 / 5 . Aras 18. Alamat pejabat-pejabat ST kawasan adalah seperti berikut:Pejabat ST Kawasan Pengarah Suruhanjaya Tenaga Tingkat 10A. No. boleh didenda tidak melebihi RM5. Menara Ansar.PENDAFTARAN PEPASANGAN 2. Jalan Trus 80000 Johor Bharu Johor. 17. 3. Jalan Yong Shook Lin 46050 Petaling Jaya Selangor.000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi 1 tahun atau kedua-duanya sekali. Peraturan-Peraturan Elektrik 1990. 65. Soalan: Di manakah pepasangan elektrik perlu didaftarkan? Permohonan pendaftaran pepasangan elektrik perlu dibuat di pejabatpejabat ST Kawasan. Pengarah Suruhanjaya Tenaga Suite 18A.

Pejabat ST Kawasan Pengarah Suruhanjaya Tenaga Tingkat 7. Bangunan KWSP Jalan Green Town 30450 Ipoh Perak. Persekutuan Labuan Sandakan Telupid Semporna Kunak Tawau Lahad Datu Beluran FAQs PepasanganElektrik muka 6 / 6 . 25 90500 Sandakan Sabah. Bangunan KWSP Jalan Padang Garong 15000 Kota Bharu Kelantan. Pengarah Suruhanjaya Tenaga Tingkat 10. Wisma Saban KM 12. Karamunsing 68000 Kota Kinabalu Sabah. Pengarah Suruhanjaya Tenaga Tingkat 3.T.D. Bangunan KWSP 13700 Seberang Jaya Pulau Pinang. Kompleks Teruntum Jalan Mahkota 25000 Kuantan Pahang. Pengarah Suruhanjaya Tenaga Tingkat 7. Wisma BSN Sabah Jalan Kemajuan. Negeri/ Kawasan di bawah tanggungjawabnya · Pahang · Perak · · Kelantan Terengganu · · · Perlis Kedah Pulau Pinang · · · · · · · · · · · · · · Kudat Kota Kinabalu Beaufort Tuaran Tamparuli Ranau W. Jalan Labuk W. Pengarah Suruhanjaya Tenaga Tingkat 1. No. Pengarah Suruhanjaya Tenaga Tingkat 6.

gov.4.my secara percuma. Borang ST(KE)9 ini boleh diperolehi terus samada dari pejabat ST Kawasan atau dimuat turun dari laman web Suruhanjaya Tenaga di www. Pelan. Soalan: Siapakah yang boleh dilantik untuk menguruskan pendaftaran pepasangan elektrik? Pemunya atau pengurusan pepasangan boleh melantik juruperunding atau kontraktor elektrik yang berdaftar dengan Suruhanjaya Tenaga (yang mempunyai Perakuan Pendaftaran Sebagai Kontraktor Elektrik Kelas A/B/C/D) untuk membuat permohonan pendaftaran bagi pihak mereka. (i) § Pemunya atau kepada ST:pengurusan pepasangan hendaklah kemukakan Borang permohonan pendaftaran pepasangan [ST(KE)9] yang telah lengkap diisi. 5. Borang A (permohonan bagi pendaftaran pepasangan) yang ditandatangani oleh pemunya atau pengurusan sendiri. lukisan skematik dan spesifikasi seperti yang ditandatangani oleh orang-orang kompeten mengikut kadar had voltan/ampere pepasangan seperti berikutØ Ø Ø Ø Ø Pendawai 1 fasa Pendawai 3 fasa Penyelia Elektrik Jurutera Elektrik Kompeten tidak berdaftar dengan LJM (Lembaga Jurutera Jurutera Elektrik Voltan rendah 1 fasa sahaja Voltan rendah hingga 60A Voltan rendah hingga 100A semua voltan rendah sahaja Malaysia) tiada had pepasangan muka 7 / 7 § § FAQs PepasanganElektrik .st. Soalan: Apakah prosedur dan syarat untuk pendaftaran pepasangan elektrik? (a) Bagi pepasangan baru dibina atau lama yang ingin didaftarkan.

FAQs PepasanganElektrik muka 8 / 8 .Kompeten & Jurutera Perkhidmatan Elektrik yang berdaftar dengan LJM § Borang G & H seperti di bawah:Borang G (Perakuan Penyeliaan dan Penyiapan) yang diisi oleh: v Pendawai 1 fasa bagi kerja-kerja pendawaian dan penyeliaan 1 fasa v Pendawai 3 fasa bagi kerja-kerja pendawaian dan penyeliaan 3 fasa di mana pendawai-pendawai tersebut hendaklah bekerja sepenuh masa dengan kontraktor elektrik yang berdaftar Borang H (Perakuan Ujian) yang diisi oleh: v Pendawai 1 fasa atau 3 fasa yang diberikuasa untuk menguji bagi kerja-kerja pendawaian dan pengujian 1 fasa v Pendawai 3 yang diberikuasa untuk menguji bagi kerja-kerja pendawaian dan pengujian 3 fasa v Jurutera Perkhidmatan Elektrik (JPE) yang bekerja sepenuh masa dengan kontraktor Perkhidmatan Elektrik bagi pepasangan voltan tinggi (b) Bagi pepasangan yang telah berdaftar yang ingin diperbesarkan atau diubahsuai. pemunya atau pengurusan pepasangan tersebut dikehendaki memberi notis kepada pejabat ST Kawasan di mana pepasangan itu didaftarkan dan hendaklah mengemukakan pelan tambahan kepada Suruhanjaya Tenaga untuk tujuan pendaftaran. (c) Setelah pepasangan elektrik itu diluluskan oleh Suruhanjaya Tenaga untuk didaftarkan maka suatu Perakuan Pendaftaran Pepasangan dalam Borang B akan dikeluarkan kepada pemunya atau pengurusan pepasangan.

500 600 2.00 atau denda tambahan tidak melebihi RM1.000.500 muka 9 / 9 FAQs PepasanganElektrik Bagi tiap-tiap pepasangan melebihi 50 kW – 100 kW . Soalan: Apakah penalti yang dikenakan kepada mereka yang gagal mendaftarkan pepasangan mereka dan membuat pembaharuan ke atas pepasangan mereka? Mana-mana orang sama ada pemunya atau pengurusan bangunan yang gagal atau cuai untuk mendaftarkan pepasangan di bawah tanggungjawab mereka adalah melakukan suatu kesalahan di bawah seksyen 37(8) Akta Bekalan Elektrik 1990 dan boleh dikenakan denda tidak melebihi RM25. KADAR KAPASITI PEPASANGAN DAN FI DIKENAKAN 7.000 750 2.00 atau dipenjara kan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun atau kedua-duanya.000. fi hendaklah kena dibayar bagi pengeluaran Perakuan Pendaftaran Pepasangan seperti berikut:Keupayaan Pepasangan* (a) (b) (c) Bagi tiap-tiap pepasangan 10 kW atau kurang Bagi tiap-tiap pepasangan melebihi 10 kW – 50 kW 1 Thn 20 2 Thn 40 Fi Tahunan (RM) 3 Thn 60 4 Thn 80 5 Thn 100 150 500 300 1.000 450 1.6.00 bagi tiap-tiap hari atau sebahagian daripada sehari selama kesalahan itu berterusan selepas sabitan. Peraturan-Peraturan Elektrik 1994 dan apabila disabitkan. Soalan: Pepasangan pada kadar kapasiti apa yang perlu didaftarkan dengan Suruhanjaya Tenaga dan adakah sebarang fi dikenakan? Semua pepasangan [xx] perlu didaftar dan fi adalah mengikut keupayaan pepasangan tersebut. Mengikut kehendak Peraturan 4. mereka yang bertanggungjawab boleh didenda tidak melebihi RM5. Kegagalan mana-mana pemunya atau pengurusan bangunan membuat pembaharuan dengan tidak membayar fi pepasangan adalah merupakan satu kesalahan di bawah Peraturan 122.000.

000 3. untuk sistem penghantaran atau sistem pengagihan.500 2. Walau bagaimanapun. Soalan: Adakah Suruhanjaya Tenaga akan membuat pemeriksaan ke atas pepasangan sebelum ia lulus untuk didaftarkan? Suruhanjaya Tenaga boleh melakukan pemeriksaan dan ujian pepasangan setelah menerima Borang A yang dihantar bersama-sama borang permohonan oleh pemohon. Suatu fi bagi pemeriksaan dan ujian pepasangan dikenakan pada kadar yang ditetapkan dalam Peraturan 6 seperti di bawah:- FAQs PepasanganElektrik muka 10 / 10 . yang menerima tenaga daripada pemegang lessen pada voltan 11.(d) (e) (f) melebihi 50 kW – 100 kW Bagi tiap-tiap pepasangan melebihi 100 kW – 300 kW Bagi tiap-tiap pepasangan melebihi 300 kW – 600 kW Bagi tiap-tiap pepasangan melebihi 600 kW 1.000 4. 8. Pemunya atau pengurusan pepasangan bilamana menerima notis berkenaan hendaklah menyebabkan persediaan bagi pemeriksaan dibuat dan hadir pada masa pemeriksaan dan ujian itu.000 8. mengikut mana satu yang lebih tinggi. Untuk tujuan itu.000 4.000 3.000 volt atau lebih.000 1. dikerja atau dikendalikan dalam sesuatu tempoh tanpa mengakibatkan kerosakan pada mana-mana bahagian pepasangan itu.500 10.000 7.000 * ertinya tahap maksimum kuasa elektrik sesuatu pepasangan boleh diguna. [xx] (i) (ii) janakuasa tunggusedia yang dipasang bagi maksud membekal tenaga sekiranya bekalan dari pemegang lessen terputus bekalannya. keupayaan pepasangan itu adalah pada tahap kuasa elektrik yang maksimum. yang sistem itu dijangka atau dikehendaki untuk membekal dalam sesuatu tempoh.000 4.500 6.000 6.000 5. notis pemeriksaan permulaan (Borang D) dan susulan (Borang E) akan diberikan secara bertulis kepada pemunya atau pengurusan pepasangan terlebih dahulu sebelum hari pemeriksaan dibuat.000 2.

pepasangan itu didapati tak selamat untuk digunakan. (d) FAQs PepasanganElektrik muka 11 / 11 .Keupayaan Pepasangan (a) (c) Bagi tiap-tiap pepasangan 50 kW atau kurang Fi bagi satu Pemeriksaan (RM) 100 50 (b) (d) (e) (f) Bagi tiap-tiap pepasangan melebihi 50 kW – 100 kW Bagi tiap-tiap pepasangan melebihi 100kW – 300 kW Bagi tiap-tiap pepasangan melebihi 300 kW – 600 kW Bagi tiap-tiap pepasangan melebihi 1. orang yang padanya Perakuan itu dikeluarkan menggunakannya bagi tujuan yang berlainan dengan tujuan Perakuan itu dikeluarkan.000 kW 250 200 150 300 PEMBATALAN PERAKUAN PENDAFTARAN PEPASANGAN 9.000 kW Bagi tiap-tiap pepasangan melebihi 600 kW – 1. Soalan: Apakah keadaan yang boleh menyebabkan pendaftaran pepasangan yang telah dikeluarkan oleh Suruhanjaya Tenaga dibatalkan? Suruhanjaya Tenaga boleh membatalkan Perakuan Pendaftaran pepasangan yang dikeluarkan kepada pemunya atau pengurusan pepasangan jika:(a) (b) (c) pepasangan itu tidak lagi dikehendaki untuk digunakan. atau orang itu telah melanggar atau tidak mematuhi mana-mana peruntukan Akta atau Peraturan-Peraturan ini.

Soalan: Siapakah yang boleh mengendalikan sesuatu pepasangan elektrik? Pemunya atau pengurusan pepasangan pada kadaran 100A dan ke atas hendaklah melantik orang kompeten untuk mengerja. Bilangan dan sekatan skop kerja orang kompeten yang perlu dilantik hendaklah disyorkan oleh mana-mana orang kompeten seperti berikut:(a) Bagi pepasangan dikendali pada voltan yang tidak melebihi 600 V: (i) seorang Jurutera Perkhidmatan Elektrik.Sekatan 33kV/11kV B4 : Sistem VT Tanpa Had B4-1 : Sistem VT Tanpa Stesen Janakuasa VT B0 : Sistem VT Tanpa Stesen Janakuasa VT dan Talian Atas VT B0-1 :Sistem VT Tanpa Stesen Janakuasa VT dan Talian Atas VT Penyegerakkan (synchronizing) Janakuasa VR B0-2 : Sistem VT Tanpa Stesen Janakuasa VT. Talian Atas VT.10. mengendali atau mengawal apa-apa kerja ke atas pepasangan mereka. atau (iv) seorang Jurutera Elektrik Kompeten residen.Sekatan 1000V A4 : Sistem VR Tanpa Had A4-1 : Sistem VR Tanpa Penyegerakkan (synchronizing) Janakuasa A4-2 : Sistem VR Tanpa Talian Atas Dan Janakuasa Segerak A1 : Sistem VR Tanpa Stesen Janakuasa A0 : Sistem VR Tanpa Stesen Janakuasa dan Talian Atas Sistem Voltan Tinggi (VT). seorang Jurutera Elektrik Kompeten residen. (iii) seorang Penyelia Elektrik. atau (iii) seorang Jurutera Perkhidmatan residen. Bagi pepasangan dikendalikan pada voltan melebihi 132 kV. Janakuasa segerak VR dan Talian Atas VR FAQs PepasanganElektrik muka 12 / 12 . (ii) seorang Jurutera Elektrik Kompeten. Bagi pepasangan dikendalikan pada voltan melebihi 600 V tetapi tidak melebihi 132 kV: (i) seorang Jurutera Perkhidmatan Elektrik. (ii) seorang Jurutera Elektrik Kompeten. (b) (c) Kategori kekompetenan dan sekatan skop kerja orang kompeten bagi Penjaga Jentera adalah seperti berikut:Sistem Voltan Rendah (VR).

FAQs PepasanganElektrik muka 13 / 13 .11. (b) Jurutera Elektrik Kompeten (JEK). seseorang yang memegang Perakuan Kekompetenan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Tenaga hendaklah mendaftarkan diri dengan Suruhanjaya seperti kehendak Peraturan 63(1) PeraturanPeraturan Elektrik 1994. atau (c) Penyelia Elektrik (PE). Soalan: PEMERIKSAAN KE ATAS PEPASANGAN Siapakah orang-orang kompeten yang boleh melawat pepasangan untuk tujuan pemeriksaan tetap? Bagi pepasangan dikendalikan pada voltan rendah:(a) Jurutera Perkhidmatan Elektrik (JPE). Fi pendaftaran Perakuan Kekompetenan adalah sah bagi tempoh tidak kurang 1 tahun dan tidak lebih dari 5 tahun dengan bayaran fi seperti ditetapkan di bawah:Orang Kompeten Jurutera Perkhidmatan Elektrik 1 tahun 200 150 100 50 20 30 2 tahun 400 300 200 100 40 60 Fi Pendaftaran (RM) 3 tahun 600 450 300 150 60 90 4 tahun 800 600 400 200 120 80 5 tahun 1000 750 500 250 100 150 Jurutera Elektrik Kompeten Penjaga Jentera Pendawai Penyelia Elektrik Pencantum Kabel LAWATAN ELEKTRIK 12. Soalan: Adakah orang kompeten yang mengerjakan dan mengendalikan pepasangan elektrik perlu mendaftar Perakuan Kekompetenannya dengan Suruhanjaya Tenaga? Ya.

Bagi pepasangan dikendalikan pada voltan tinggi:(a) Jurutera Perkhidmatan Elektrik(JPE). servis penentukuran. Oleh yang demikian. atau (b) Jurutera Elektrik Kompeten (JEK). 13. untuk melaksanakan tugasan kerja seperti soalan di atas.000 Volt Melebihi 132. ujian pada pepasangan dan pengesanan kerosakan kabel di pepasangan itu? Seperti Peraturan 111. baik pulih. ianya hendaklah dilaksanakan oleh Jurutera Perkhidmatan Elektrik (JPE) yang bekerja sepenuh masa dengan Kontraktor Perkhidmatan Elektrik yang memegang Perakuan Pendaftaran yang sah sepertimana dalam Borang P. penggantian. Peraturan-Peraturan Elektrik 1994 menghendaki orang kompeten atau yang bertindak di bawah kawalan orang kompeten untuk menjalankan apa-apa kerja pembaikan. penservisan atau pembersihan ke atas mana-mana kelengkapan yang menjadi sebahagian daripada pepasangan. Soalan: Siapakah yang boleh dilantik untuk melaksanakan atau menjalankan kerja-kerja penyenggaraan dan pembaikan. Soalan: Berapakah kekerapan lawatan oleh orang kompeten ke atas pepasangan di bawah tanggungjawabnya? Melebihi 600 Volt atau 100 A ke atas Keupayaan Pepasangan Bilangan lawatan sebulan 1 2 Jurutera Elektrik Kompeten residen 4 Melebihi 600 Volt tetapi tidak melebihi 11.000 Volt Melebihi 11. FAQs PepasanganElektrik muka 14 / 14 .000 Volt SENGGARAAN PEPASANGAN 14.000 Volt tetapi tidak melebih 132.

Soalan: Apakah tempoh senggaraan perlu dilaksanakan ke atas pepasangan elektrik? Seperti kehendak Peraturan 110(3). diuji dan ditentukur oleh orang kompeten sekurang-kurangnya sekali setiap dua tahun. sesuatu pepasangan hendaklah diperiksa dan diuji oleh orang kompeten sekurang-kurangnya sekali setiap lima tahun. Peraturan-Peraturan Elektrik 1994 menyatakan selain daripada pepasangan domestik. ianya hendaklah diperiksa. FAQs PepasanganElektrik muka 15 / 15 .15. atau pada bila-bila masa yang diarahkan oleh Suruhanjaya. Peraturan-Peraturan Elektrik 1994. atau pada bila-bila masa yang diarahkan oleh Suruhanjaya. 16. Soalan: Berapa kerapkah pengujian dan penentukuran perlu dibuat ke atas mana-mana geganti dan peranti pelindung sesuatu pepasangan? Seperti kehendak Peraturan 110(4).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->