Medierea în situații de viol sau violență domestică

Consider nedreaptă legea medierii de la 1 februarie, prin care victimele violului sau violenței domestice vor avea obligația de a participa la o şedinţă de mediere cu presupuşii lor agresori, ori de informare referitor la avantajele medierii, în cazul în care doresc să depună plîngere. Prin intermediul acestei medieri prin care cazul violului poate fi ascuns victimele aflate sub sfera intimității. Totodată, victimele vor fi mult mai demoralizate acum , neavând curajul necesar de a contacta cadrelor specializate de poliție în rezolvarea dreaptă a cazului. “De la 1 februarie 2013 se pune in aplicare Legea Medierii. Aceasta prevede ca printre infractiunile ce pot fi mediate se numara si violul. Medierea poate fi instrument pentru rezolvarea anumitor tipuri de conflicte, dar fara indoiala nu este o solutie acceptabila cand vine vorba de viol. Motivele sunt multiple: de la spargerea monopolului Statului asupra violentei legitime si plasarea agesorului intr-un spatiu al acceptabilitatii, pana la perpetuarea unor tare culturale nepotrivite societatilor asa-zis civilizate si ma refer aici la relatiile de dominare intre barbati si femei, la blamarea victimelor (care sunt in cele mai multe cazuri femei), la promovarea unei culturi a violentei etc. Mai mult decat atat, vorbim de introducerea intelegerilor arbitrare (ad-hoc) intre parti in situatii de abuz deosebit de grav si de deresponsabilizarea justitiei, ceea ce este foarte grav.Cand vine vorba de viol, predictibilitatea este un element cheie. Asta inseamna ca agresor trebuie sa plateasca penal pentru faptele sale indiferent de situatie. In aceste

conditii, justitia recuperativa trebuie sa fie complementara celei punitive si nu excluziva acesteia.” (Diana Neaga, 2013) <<Orice lege care descurajează sau riscă să descurajeze pedepsirea violatorilor este nedreaptă- nedreaptă în cel puţin două sensuri: faţă de victima violului în cauză şi faţă de viitoarele victime. Este nedreaptă faţă de victima actuală pentru că pune încă o formalitate în calea pedepsirii agresorului, solicită victimei să vorbească (încă o dată) despre o traumă, sugerează acesteia că un tip de “recompensă” sau „înţelegere” este posibil şi plasează pedepsirea agresorului pentru trauma produsă pe plan secund.>> (Alice Iancu, 2013)

Călin Robert Toma afirmă pe pagina de facebook dedicată protestului împotriva noii legi a medierii: “Am doua observatii de facut: - Medierea nu absolva faptuitorul de latura penala a faptei sale; e o procedura post-factum, deci trauma victimei exista deja cu sau fara mediere. - Din pacate, 90 % din comentarii sunt emotionale si nu au la baza rationamentele logice,pragmatice si pertinente care ar trebui sa duca la niste concluzii utile dpdv social si legislativ. Va multumesc pentru atentie!” (Călin Robert Toma, 2013) Așadar, consider nedreaptă această lege a medierii deoarece , din punct de vedere psihosociologic actul violului poate fi văzut de generațiile viitoare și chiar de cele prezente drept un lucru care aparține normalității, victima fiind într-o continuă blamare și intimidare. Violul , prin intermediul acestei legi poate deveni una dintre încălcările legii acceptabile.

Bibliografie

1. Călin Toma, (2013), Protest împotriva includerii violului în noua lege a medierii [Online], Disponibil pe http://www.facebook.com/events/502445863128209/?ref=ts&fref=ts.html, [Accesat la 2 februarie 2013]; 2. Diana Neaga, (28 ianuarie 2013), Legea medierii: victimele violului, împinse în brațele agresorilor, [Online], Disponibil pe http://www.garbo.ro/articol/Social/13222/legea-medierii-victimele-violului-in-brateleagresorilor.html, [Accesat la 2 februarie 2013]; 3. Alice Iancu, (2013), De ce Legea Medierii neîndreptățește victimele violurilor, [Online], Disponibil pe http://feminism-romania.ro/presa/editoriale/1045-de-ce-legeamedierii-nedreptete-victimele-violurilor.html, [Accesat la 2 februarie 2013].

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful