EDISI KHAS

BERNIAGA CARA ISLAM
SECUPAK JADI SEGANTANG

TIRU 5 PRINSIP

NEIL PATEL Jadi Jutawan Internet

FAHRIN AHMAD

7TIP BISNES
EKSKLUSIF Q &A
Azizan Osman

VIRUS SYURGA ATAU NERAKA

DAKWAH FACEBOOK

Kontroversi

Strategi Airasia

Menjual 500,000 Tiket Melalui Facebook

Semenanjung Malaysia: RM0.00 PERCUMA! www.majalahniaga.com

BONUS!
BIOGRAFI
Versi Komik

SIDANG EDITORIAL
semua. Perjuangan kami untuk terus memandaikan bangsa akhirnya menjadi realiti sekali lagi, apabila berjaya menerbitkan edisi yang dinanti-nantikan oleh para pembaca semua. Iaitu ezine Majalah Niaga Edisi Khas. Kami mengucapkan setinggi-tinggi kesyukuran kepada Allah kerana memberikan peluang untuk menambah saham akhirat, menerusi perkongsian ilmu-ilmu yang bermanfaat. Semoga setiap perkongsian yang diterbitkan dalam ezine kali ini dapat memudahkan perjalanan para pembaca untuk menjadi jutawan dalam apa jua bidang perniagaan yang diceburi. Amin. Dalam ezine Majalah Niaga edisi khas ini, kami bertungkus lumus untuk membawa seorang ikon usahawan di Malaysia. Beliau adalah jurulatih kejayaan dan pemasaran nombor satu Malaysia iaitu Azizan Osman. Peluang untuk menemubual Azizan Osman berkaitan dengan bidang bisnes dan pemasaran merupakan satu peluang yang jarang diperoleh. Oleh sebab itu, kami ingin hidangkan menu ilmu istimewa menerusi edisi Aidilfitri kali ini. Tuan puan akan belajar sekurang-kurangnya 5 ilmu emas dalam sepanjang perbualan kami bersama beliau. Antaranya adalah bagaimana sebuah bisnes boleh untung RM1 juta, dengan hanya teknik pemasaran berkos rendah. 3 Jenis bidang perniagaan untuk golongan yang masih keliru tetapi mempunyai niat memiliki perniagaan. Apakah prinsip hidup Azizan Osman yang menyebabkan dirinya dan mentee-menteenya mencapai status jutawan dalam bidang perniagaan yang diceburi. Bagaimana satu sikap yang dikongsikan beliau dapat menjadikan sesiapa sahaja yang hidup biasa-biasa menjadi lebih luar biasa dan juga strategi-strategi pemasaran berkesan yang mudah dipraktikkan dalam masa kurang 60 saat. Bukan itu sahaja. Sebenarnya terlalu banyak maklumat yang ingin kami kongsikan bersama tuan puan. Namun adalah lebih baik kalian sendiri pengalaman mendengar audio dan transkrip temubual kami bersama dengan Azizan Osman. Bagi tuan puan yang ingin menambahkan saham akhirat, gunakan kesempatan ini untuk menyebarkan maklumat bermanfaat berkenaan dengan pengumuman ezine Majalah Niaga Edisi Khas Aidilfitri ini. Terdapat 5 cara untuk sebarkan virus syurga ini iaitu kongsikan pautan muat turun ezine di Facebook tuan puan, kongsikan pautan muat turun di Twitter tuan puan, kongsi berita baik ini kepada rakan-rakan di kawasan rumah tuan puan tentang kewujudan ezine Majalah Niaga ini, kongsikan kepada rakan-rakan pejabat supaya hidup mereka bertambah baik menerusi maklumat keusahawanan yang disertakan dalam ezine Majalah Niaga dan sentiasa bercerita tentang ezine Majalah Niaga walau di mana jua tuan puan berada. Semoga Allah terus mengurniakan kita semua kekuatan dan istiqamah dalam perjuangan untuk meningkatkan taraf ekonomi diri, bangsa dan juga agama. Perjuangan kami akan diteruskan. Semuanya adalah untuk memandaikan bangsa, supaya masyarakat lebih cenderung memilih perniagaan sebagai bidang kerjaya. Salam hormat, jumpa kita dalam edisi ezine Majalah Niaga akan datang.

Izin kami berkongsi perasaan seluruh pasukan kami bersama tuan puan

Assalamualaikum & Salam Sejaht era....

Pengarah Urusan Idris Husin Pengarah Eksekutif Hasbul Ariff Editor Hasbul Aqill & Aqif Azizan Penulis Aqif Azizan - Nor Bahiyah Lasim Mazlan Mohamad - Hasbul Ariff Hasryn Hamka Grafik Marlia Muhamad Pengurus Web Ridhwan Razak & Marlia Muhamad Eksekutif Pengiklanan Zairol Affendi Eksekutif Pemasaran Hasbul Aqill Diterbitkan Oleh INNOVATIC SOLUTION (Part Of Flarebiz Network) 18-3-1 Jalan Semarak Api 2, Dimond Square Business Centre, 53000 Setapak Kuala Lumpur. Tel: 603-4023 4641 Email: majalahniaga@gmail.com Website: www.majalahniaga.com www.facebook.com/MajalahNiaga www.twitter.com/majalahniaga Hak Cipta Terpelihara: Dilarang sama sekali menerbit semula dalam lain-lain bentuk atau mempergunakan e-majalah ini untuk tujuan keuntungan kecuali dengan kebenaran bertulis dari pihak Majalah Niaga.com. Namun begitu, anda dibenar bahkan digalakkan menyebar e-majalah ini untuk tujuan kebaikkan, tetapi haruslah dikekalkan sifatnya tanpa sebarang ubahan.

Hasbul ‘Aqill & Aqif Azizan

Pengasas Majalah Niaga www.majalahniaga.com

1 Majalah Niaga Edisi Khas

KANDUNGAN

03

WAWANCARA EKSKLUSIF

Jurulatih Pemasaran No1 Malaysia - Azizan Osman

“Apabila kita ada jenama yang baik, orang akan kaitkan kita dengan kredibiliti dan kepercayaan” - Azizan Osman

12

Q & A KONTROVERSI
Bersama Azizan Osman - Tim Majalah Niaga

22 24 26 30

16 19 20

TIP PERNIAGAAN

Strategi AirAsia Menjual 500,000 Tiket Melalui Facebook - Mazlan Mohamad

IKAN BAKAR ASYIK

Restoran Ikan Bakar Asyik Memang ASYIK!!! - Mohd Asyik

TIP KOMUNIKASI PERNIAGAAN
Kad Nama Bisnes Etika Memberi & Menerima - Nor Bahiyah Lasim

MOTIVASI & INSPIRASI

Dakwah Facebook Virus Syurga atau Neraka? - Hasbul Ariff

ARAS DESIGN & MULTIMEDIA CENTRE

Strategi dan Tip Kejayaan Yang digunakan oleh ADMC - Diyana Tahir

MOTIVASI & INSPIRASI

Berniaga Cara Islam. Secupak Jadi Segantang - Hasryn Hamka

LIFERICH

Life is Rich Peneraju Teknologi Aura - Haji Mohd Asri

2 Majalah Niaga Edisi Khas

31 33 36 38 40

SISIPAN KHAS

Biografi Komik Azizan Osman - Tim Majalah Niaga

INSPIRASI USAHAWAN

Tiru 5 Prinsip Neil Patel Jadi Jutawan Internet - Aqif Azizan

CERUK KAMPONG

Masakan Kampong Tetap Jadi Pilihan - Zeflin Suzana

TIP PERNIAGAAN

7 Tip Bisnes Fahrin Ahmad - Hasbul Ariff

ANIS CHOC MOIST CAKE

“Sentiasa bersifat terbuka untuk belajar dengan individu yang lebih berjaya..” - Junaidy Abu Bakar

Katakanlah jika saya ke Johor. Sebenarnya ramai yang tersalah anggap bahawa saya pakar motivasi. Dalam masa sama. Itu adalah satu-satunya projek yang agak besar sebagai orang baru pada tahun 2003. Sehingga hari ini. beroperasi di United Kingdom yang telah melatih saya daripada kosong sehingga saya dapat menguruskan projek yang pertama. Walaubagaimanapun. Jadi berdasarkan pengalaman bekerja dengan syarikatsyarikat yang besar dan dilatih oleh syarikat Cobra Group no 1 malaysia “Dalam organisasi sebelum ini. kita berjaya membuat kempen untuk mengajak orang menjadi pelanggan Celcom. surat khabar. saya kena pastikan orang ramai di negeri ini sedar tentang Streamyx. Saya terlibat dalam bidang ini sejak tahun 2001. Selepas itu saya menguruskan projek Standard Chartered. Daripada seorang yang menguruskan projek untuk satu negeri. Bermaksud kami adalah syarikat yang menguruskan strategi pengiklanan dan pemasaran untuk pelanggan. saya menjalankan perniagaan yang semuanya berkaitan dengan pengiklanan dan pemasaran. Pada ketika itu. Saya diarahkan untuk melakukan kempen. meningkatkan kemahuan mereka untuk menggunakannya. Azizan Osman jurulatih pemasaran Ketika itu juga Celcom mempunyai sedikit masalah pada billing system. Saya bukan pakar motivasi. Indonesia dan Filipina. pemasaran dalam televisyen. Dari situ juga pengalaman saya berkembang selepas melalui pelbagai kesukaran dan proses jatuh bangun. Alhamdulillah. projek itu berjalan dengan lancar. Alhamdulillah. Ini adalah bisnes utama kami dan kami adalah agensi pengiklanan. tahun 2011 adalah hampir 12 tahun saya telah menjalankan perniagaan dan saya bersyukur kerana berjaya berada dalam situasi yang sentiasa dapat mengembangkan bisnes saya di seluruh Asia seperti di Malaysia. pengalaman saya dengan organisasi sebelum ini iaitu syarikat Cobra Group. saya dilantik sebagai Pengurus Organisasi Projek untuk Telekom Malaysia. tiba-tiba saya kena uruskan projek yang melibatkan seluruh Malaysia. online dan juga offline. Ketika itu saya perlu banyak melatih perunding-perunding yang menguruskan projek Telekom Malaysia. Kami membantu dalam pembentukan kempen dalam bentuk media. saya diajar kunci atau formula kejayaan adalah sikap” 3 Majalah Niaga Edisi Khas . Sehinggalah saya diarahkan untuk menguruskan projek Celcom.Wawancara Eksklusif! Terima kasih kepada Majalah Niaga. Assalamualaikum warahmatullah hiwabaraktuh. Di situ saya mula belajar menguruskan projek pengiklanan dan pemasaran. Iaitu projek HSBC pada tahun 2002. Disebabkan oleh projek ini. radio. Singapura.

apa sahaja yang kita lakukan pasti akan memberikan hasil. Kuasa membeli yang kuat di Malaysia adalah orang Melayu sendiri. Disebabkan kita minat dalam lukisan. Minatnya berkemungkinan besar adalah ingin membantu orang. Sikap sentiasa membuka peluang untuk mengembangkan diri kita dan mewujudkan rasa sukar hendak mengalah. dan kita mahu orang ramai menikmati lukisan itu. Contoh lain adalah potrait Monalisa. apakah pandangan Tuan Azizan terhadap masalah yang berlaku dalam minda usahawan yang gagal pada masa kini? Dalam masa sama. tetapi saya menceritakan tentang hakikat sebenar perniagaan. Bagi saya permulaan sesuatu perkara adalah ketahanan minda atau sikap (attitude). membawa hasil yang positif. ia membuatkan saya sangat jelas di mana saya tidak mempunyai ilmu yang betul tentang pemasaran. Sikap yang positif akan Kita mudah berputus asa. Tetapi sikapnya yang suka ingin melukis potrait itu menyebabkan dia telah membina sebuah perniagaan.yang sangat berpengalaman luas dalam bidang pengiklanan dan pemasaran. Mungkin juga untuk membantu menyelesaikan masalah orang. Kebanyakkan usahawan yang gagal seperti saya sendiri sebelum ini. Sedangkan yang membeli adalah orang kita sendiri. Kita ada 8 formula penting dan formula nombor satu adalah sikap. Jika sikap kita bagus.” Sebagai contoh. kita mudah menyalahkan produk dan perkhidmatan. Saya sudah buat pelbagai bisnes sebelum ini dan semuanya gagal kerana saya tidak tahu tentang pemasaran. kita menyalah perniagaan. Mungkin kita tidak pandai berniaga. Ada ramai orang yang membuat perniagaan tetapi mereka tidak sedar yang mereka sedang berniaga. minat itu boleh dipupuk. Sikap adalah segala-galanya. Ramai usahawan yang berjaya mungkin minat asalnya bukan bisnes. sebenarnya kita perlu bermula dengan pembinaan sikap terlebih dahulu. Setiap pagi kita kena menetapkan gaya fikir. Biasanya kita akan menyalahkan orang lain. kita mempunyai pilihan. jika kita seorang yang pakar dalam bidang lukisan. berkenaan dengan usahawan yang berjaya membina empayar perniagaan mereka berdasarkan minat. Kerana saya sedar. Bermula tahun 2008. sedar atau tidak kita sedang berniaga. Alhamdulillah. kita masih boleh senyum. apabila saya membuat keputusan untuk menjalankan perniagaan saya sendiri. Saya bukan bangkitkan isu perkauman. Sebagai contoh. Begitu juga sebaliknya. Yang kedua. Jadi jika mahu menjadi usahawan yang berjaya. Sebagai usahawan yang berpengalaman lebih 10 tahun. Sikap yang positif akan membawa hasil yang positif. adakah usahawan yang berjaya membina empayar perniagaan mereka tergolong dalam mereka yang mempunyai minat dalam bisnes semata-mata? 4 Majalah Niaga Edisi Khas Sebenarnya kejayaan itu bukan bergantung pada dia seorang usahawan atau tidak. Pandangan saya. kita tidak ada sikap yang bagus.. Dalam organisasi sebelum ini. Pada akhirnya. “Berapa nilai hidup kita adalah berapa nilai sikap kita. Tetapi kita lupa salahkan diri sendiri. Jadi apabila saya berada dalam organisasi sebelum ini. Manakala ramai daripada usahawan gagal yang berbangsa sama seperti saya adalah disebabkan oleh tidak ada kekuatan dalam pemasaran. Jadi untuk membina usahawan yang berjaya. dan orang lain sanggup bayar nilai yang tinggi. permulaannya adalah sikap. saya mendapat inspirasi untuk berkongsi ilmu ini dengan para usahawan. jika ada orang berkata ‘tidak mahu’ apabila kita ingin menjual produk. saya sangat gembira. kita menyalahkan kerajaan dan pelbagai lagi. Sama ada kita menangis di bawah pokok sepanjang hari atau kita senyum dan mengucapkan terima kasih.. Setiap hari saya ditekankan dengan maklumat ini. Saya rasa pelukisnya ketika itu tidak ingin melakukan perniagaan. Kita melukis kerana kita mempunyai minat yang mendalam. saya diajar kunci atau formula kejayaan adalah sikap. kita mempunyai banyak duit. Dalam apa jua keadaan sekalipun. . Kita ada 8 formula penting dan formula nombor satu adalah sikap. Klinik Usahawan yang kita bangunkan ini adalah satu daripada cara untuk kita menambah nilai pada ramai orang. usahawan berbangsa Cina sangat mengambil berat tentang pemasaran. Tetapi orang lain pandai berniaga dan tolong memasarkan lukisan kita.

Jadi dia nampak satu masalah dan dia ingin selesaikan masalah itu supaya dapat wujudkan tandas yang lebih bersih. Ada seorang lelaki biasa yang bekerja di sana. Ketika itu. Pemasaran adalah cara kita berkomunikasi. itu semua cara berkomunikasi.Ketika itu beliau aktif menguruskan projek besar seprad Levinson. Bos beliau mencadangkan supaya beliau bekerja di syarikat pengiklanan yang besar.erti Malboro. Apa sahaja yang boleh buat orang hendak tahu atau berkenalan dengan kita. Pemasaran bukan pengiklanan. Jadi apabila kita menggunakan televisyen. Pemasaran adalah keseluruhan. Bagi saya. Beliau adalah bekas askar dan kom. Apabila beliau menjadi komando. Itu lebih penting. minat menulis. Nalakukan oleh usahawan tempatan? Bagaimana ia mun bosnya mencadangkan nama beliau ke syarikat dapat memberikan hasil yang berbeza? pengiklanan yang lain. Dia tidak sengaja melakukan bisnes. Guerilla marketing adalah konsep yang diasaskan oleh Jay Con. idea dia diterima semula selepas berlaku rombakan pemerintahan. Permulaan untuk menjadi usahawan berjaya adalah membantu dan menyelesaikan masalah orang ramai. minat dalam perniagaan semata-mata tidak cukup. beliau mendapat kerja dalam bidang pengiklanan yang kecil sebagai kerani. beliau perasan di negaranya tiada tandas. Kerana pada asalnya beliau cuma mahu menolong orang ramai yang menghadapi masalah.Jay Conrad Levinson akhirnya dibuang kerja. Beliau tolong tuliskan artikel dan laporan untuk bosnya. Iaitu semudah senyuman. Selepas itu beliau dapat bekerja sebagai junior copywriter. Tetapi beliau lakukan juga untuk diri dan keluarganya. kerana mutu penulisannya sangat tinggi. beliau secara tidak sedar mempunyai skil copywriting yang bagus. Termasuk menulis buku dan blog. Boleh Tuan Azizan kongsikan perbezaan pemasaran gerila dengan pemasaran yang biasa di. Tetapi ada juga usahawan berjaya kerana beliau minat dalam perniagaan. Pada zaman itu. Guerilla Marketing bermaksud kita melakukan pemaJay Conrad Levinson mempunyai latarbelakang dalam saran tanpa mengira kita ada apa jenis alat. beliau diajar Director dan mula melakukan reka bentuk strategi bagaimana untuk hidup dalam keadaan tanpa senjata Guerilla Marketing. atau ada senjata. radio dan akhbar. Hari ini beliau menjadi jutawan dan mempunyai kilang untuk bekalkan tandas itu. ramai orang tidak mahu menerima ideanya. modal dan bidang psikologi dan minat menulis. Asalnya tandas itu mempunyai 100 sahaja. 5 Majalah Niaga Edisi Khas . Akibat daripada sebagainya. Teknik gerila adalah teknik yang kita gunakan semua strategi dari kos rendah sehingga kos tinggi. Pada masa itu. Orang buang air bersepah-sepah. Tuan Azizan diberikan pengiktirafan sebagai Master Trainer Guerilla Marketing International di Asia oleh pakar pemasaran gerila iaitu Jay Conrad Levingson. Pertama kita perlu faham terma Gerila. Akhirnya.Saya ada terbaca satu kes di India. Baru-baru ini. Dari situ beliau terkenal sebagai Creative ando.

Apakah pendapat Tuan Azizan mengenai Pakaian kanak-kanak. Pemasaran adalah kita berkomunikasi dengan orang dan kongsi apa yang kita buat. Apa sahaja alat yang kita ada.keluarkan sendiri.bukti atau tidak nama kita senang untuk tercalar. Jadi lebih baik pilih Jadi. mereka. kita mempunyai 5 orang anak. Dialog menjual adalah Malah ada seorang bilionair wanita. Kita boleh jadi agen untuk mulakan tolak dengan kos tadi. ofis bukan nombor satu. Jadi kos kita adalah Kenapa produk kuruskan badan (slimming) meletup di RM5. Kemudian masuk dalam plastik dan jual Pertama.facebook. Beliau adalah Sarah Blakely dan merupakan pemilik Spanx. adalah menggunakan apa sahaja strategi dari kosong Poinnya adalah kita fokus pada satu benda sebagai sehingga melibatkan kos. kita jual pakaian wanita sahaja. Kenapa pakaian? Kerana manusia memang suka beli baju khususnya wanita. Pemasaran bukan menjual. Seterusnya. Tetapi diri sendiri adalah perkara utama. pakaian orang dewasa. Saya sendiri bermula dari kosong. Janji kita boleh menang dan terus hidup. kita sudah jual 50 bungkus. Kita juga melihat pemasaran ini lebih besar dan holistik (meluas). Beliau lakukan secara online dan tiada kedai. Dan tidak semestinya produk itu kita kena Kalau kita berjaya jual 10. besar. Guerilla marketing sep polo shirt.Teknik ini sangat bagus khususnya untuk para usa. Jawapan ini tidak betul. salah jangka masa panjang. Sebab ramai usahawan baru tidak Maksud saya adalah kita belum lagi boleh menjadi mempunyai modal yang banyak untuk melakukan seperti Mydin. dalam wanita. Beliau hanya berseperti. pasaran? Kerana orang malas untuk bersenam. Jadi ramai orang ber. Polo terkenal dengan konfikiran sempit tentang pemasaran.com/cuteyworld) hanya menjual pakaian kanak-kanak sahaja. senyum. produk kecantikan itu mesti tidak ada madi tempat kerja. Dia jual pakaian berkongsi dengan orang atau di Facebook. Saya sendiri pun ada bisnes dalam bidang kecantikan dan aktif di luar negara.Biar saya berikan contoh. “Hendak beli?” niaga sarung kaki sahaja. Bayang. Tetapi jangan jual semua. mereka boleh bercakap atau ada orang yang jual secara spesifik. Cutey World (https://www. untung kita adalah RM15. Apa sahaja pakaian. Mereka tidak buat batik atau benda lain. Satu hari kita dapat untung bersih RM15 x = RM75. pakai t-shirt yang mempunyai logo syarikat wanita. Terdapat percanggahan pendapat tentang bisnes yang berjaya tidak perlu mempunyai modal yang Yang kedua adalah pakaian. dan juga telefon bimbit. kita tahu apa yang orang mahukan sangat senang. Jangan jadi Mydin. pakaian isu ini berdasarkan pengalaman peribadi? 6 Majalah Niaga Edisi Khas . Pada pendapat Tuan Azizan sendiri. kan berapa banyak keropok yang boleh kita goreng daripada keropok mentah itu. apakah 3 industri yang sesuai diceburi oleh usahawan baru Industri ketiga yang bagus untuk bisnes adalah keyang tidak mempunyai sebarang idea perniagaan? sihatan dan kecantikan. Maksudnya tidak menggunakan bahan yang berbahaya. dan setiap anak itu berjaya jual 10 bungkus. Kerana kita baru sahaja bermula. Ada orang ingat perniagaan perlu ada kedai atau ofis yang besar. Kemudian mesti ada Satu paket keropok katakanlah dalam RM5. pengiklanan besar-besaran. Di. kemudian kita jual satu bungkus RM2. hawan yang baru. ikan yang belum digoreng. makanan dan minuman. kita akan gunakan. Hakikatnya. Sebab saya percaya. Kita beli banyak-banyak dan goreng. Yang pertama.wanita. Ia adalah semudah membeli keropok dan kita berikan apa yang mereka mahu. Kalau kita hendak jual pakaian Kedua. Orang mahu cepat. Siapa mahu bagi RM75 sehari? Ia adalah sebagai permulaan. apa yang mereka boleh buat? Pertama. Kalau perniagaan seperti ini.Dalam poin bisnes. Seperti komando dalam peperangan. satu kategori spesifik. untuk berniaga. maka untung kita RM20. permulaan. Ini sangat.

Tetapi bukan modal yang besar. Sebab ramai orang tunggu apa yang tidak ada di tangan seperti pinjaman. Maksudnya kalau kita ada RM100. Banyak sangat contoh yang kita boleh lihat. Tidak perlu modal untuk bina ofis dan sebagainya. Apabila kita buat kempen pemasaran dan menerima panggilan daripada klien. Ini adalah poin permulaan apabila kita mulakan program kita beberapa tahun lalu. Saya sudah pun bayar balik duit pinjaman itu dalam masa 3 minggu selepas pinjam. Permulaannya tidak memerlukan modal yang besar. maka mustahil bisnes kita boleh menjadi besar. pergi rumah ke rumah dan bawa keropok goreng. syarikat kami tidak mengambil sebarang pinjaman dari mana-mana bank atau individu. Di mana kita bermula dengan apa yang ada di tangan. Tetapi di Facebook jangan jual keropok goreng. Contoh tadi kita cerita tentang keropok. Apa yang kita buat adalah memastikan kita ada telefon bimbit. Koyakkan dan tulis. maka sebenarnya bisnes itu sudah pun bermula. Mungkin kita perlu ada RM10 atau RM10 untuk beli alatan menggoreng keropok. “Di sini ada jual keropok siap goreng. Jadi kita perlukan modal. mereka cuma perlukan telefon dengan diri sendiri sahaja. itu menunjukkan kita boleh untung lagi banyak. Paling mudah adalah kita tulis poster di hadapan rumah. Jika kita tidak berjaya kaut untung kecilkecilan.000 lebih untuk daftar syarikat sendirian berhad. Sebenarnya yang paling penting adalah berapa banyak duit kita bawa masuk. apakah 3 strategi utama untuk mendapatkan pelanggan pertama? 3 Strategi? Pertama. Saya kata saya mahu memulakan bisnes dari kosong. Katakanlah saya membuka satu perniagaan kecil-kecilan di rumah dan tidak mempunyai sebarang modal untuk pemasaran. kita kena belajar simpan duit. Saya lebih suka konsep bootstrap. kongsikan dengan jiran. Dalam kes saya. Kita boleh belajar dan lakukan sendiri. “Rumah makcik ada jual keropok goreng. Berdasarkan kepakaran Tuan Azizan Osman. Dengan duit simpanan itu kita akan gunakan untuk besarkan perniagaan. Jika kita boleh untung sedikit-sedikit. 7 Majalah Niaga Edisi Khas Saya ingat individu pertama yang saya pernah pinjam duit adalah emak saya. geran dan sebagainya. Jika kita tidak ada duit untuk fotostat. Itu bukan syarat nombor satu. Dalam sesetengah bisnes. Alternatif lain adalah Facebook dan blog.Betul.” Tulis 10 keping dan berikan kepada 10 jiran. Cara untuk kongsi dengan jiran ada banyak cara. Begitu juga sebaliknya. Kita jual keropok mentah. Yang ketiga. sebenarnya kita sudah boleh berniaga. Jadi dengan berniaga kecil-kecilan. Bisnes yang berjaya memang tidak banyak modal duit sebenarnya. kita ambil kertas buku anak-anak kita yang tidak dipakai.” Tampal di hadapan rumah. . Saya pinjam RM2.

saya rasa Malaysia ini seperti tidak ramai. Seperti akan ke Amerika Syarikat dan saya. sentiasa belajar teknologi atau sistem yang baru. Mungkin maFacebook. salah dia mahu menghafal. saya akan sentiasa belajar. beberapa bulan dan tahun. Rezeki ada di mana-mana. Sebab itu dari segi minda. ia bukan lagi maLumpur. Yang pertama sekarang ke arah mobile apps.Kalau kita mahu buat sesuatu benda. Ilmu dan menambah nilai hidup ramai orang. Secara tidak sedar kita sudah memulakan satu Yang ketiga. manusia yang sentiasa sibuk kerja Saya ingin pergi ke peringkat yang lebih besar supaya saya boleh membantu ramai orang. orang. Ambil gam. Seperti Keropok Mentah Azizan. Itu tandanya ilmu kita hendak habis. Supaya kita sentiasa perbaiki rezeki. saya sentiasa kita akan buat sampai habis dan berguru dan belajar. Saya percaya kalau kita bantu dan selesaikan masalah ilmu kita. masalah itu selesai. Jadi maperlu tahu di mana mahu ambil dan letakkan label salah adalah masalah jika kita tidak reti uruskan densendiri. Jadi kita kena sen untuk menjadi usahawan tiasa tahu apakah cara terkini kaya & berjaya. Kita susah hendak jumpa keropok asli di Kuala pandai menulis. pengetahuan tentang diri dan bisnes. Sentiasa. Macam saya. orang mem sendiri? beli belah menggunakan kod QR dan sudah boleh beli Saya tetap akan pegang pada barang. kita terima sahaja. mesti ada permintaan yang tinggi. bar dan muat naik di Facebook. Kita hanya tahu teknik menghafal. salahnya. Seperti laman web. Saya tidak hadatau berniaga akan rasa tertekan. kita mahu buat sesuatu benda. kita mesti kena ada mentor. apakah dan adaptasi dengan teknologi. Tetapi apabila dia sudah Malah kita tidak perlu pandai buat keropok. Setiap jadikan ia sebagai satu sikap. niat saya berniaga adalah Australia untuk pergi belajar. Kerana kebanyakan masa. kan diri saya untuk berniaga di tahap-tahap tertentu. kita akan buat sampai habis dan jadikan ia sebagai satu sikap Ramai orang hendak makan keropok asli dari Tereng. ilmu. Setiap hari pasti ada benda baru yang di Jika diberikan 5 kriteria lancarkan. Sebab masa ber perniagaan. jalan sangat pantas. berapa jauh Tuhan hendak berikan kita kena sentiasa belajar. kriteria itu berdasarkan pengalaman Tuan Azizan Seperti sekarang. Malah Kriteria kelima usahawan tahun ini beberapa kali saya berjaya adalah niat. mesti pernah mengaku kalah. itu adalah masalah bagi mereka. Jadi itu tandanya Saya percaya. rezeki itu akan datang kepada kita. untuk membantu ramai orang Nombor dua.gan betul. Adakah pendengar Majalah Niaga ada mempunyai 8 Majalah Niaga Edisi Khas .masalah untuk menulis? Bagi budak kecil yang tidak ganu. Tetapi apabila dia sudah pandai menulis. Sentiasa perbaiki ilmu kita. kita prinsip MESTI. Kemudian cari pengedar. Saya percaya jika ada orang jual keropok asli ini di Selepas itu. masalah dia akan bertukar. Sangat penting untuk mempunyai ilmu. Kalau ada guru lain yang lebih bagus. serta ilmu menguruskan diri dan hati kita. Jika kita selesai belajar Nombor empat adalah tidak dengan seorang guru.

orang akan kaitkan kita dengan kredibiliti dan kepercayaan” 9 Majalah Niaga Edisi Khas . semua orang ada berniaga keropok. bagi sesetengah orang. mereka akan ingat kepada sesiapa sahaja yang mahu belajar tentang perkeropok Azizan. Apabila kawan mer. “Apabila kita ada jenama yang baik. Sebab pemasaran yang bagus sebenarnya sangat bergantung pada jenama. Apabila orang rasa ikan. ikan itu hidup. Jadi. kempen pemasaran kita hidup ramai orang dengan memberikan ilmu. boleh Tuan Azizan kongsikan 1 strategi penting yang mesti diaplikasikan oleh para usahawan untuk memperkuatkan jenama bisnes mereka? Jenama dan pemasaran adalah kembar siam. apabila kita berniaga keropok. Richworks akan mereka ini akan ada persepsi yang tidak benar dan terus menjadi satu daripada platfom penting. saya pastikan keropok Azizan ini mesti penuh dengan ikan. Kalau Nabi. nama itu boleh dipercayai. Sebab apabila kita ada jenama yang baik. Jika saya berniaga keropok. lama-la. Salah satu daripada anak syarikat Richworks adalah Richworks Human Capital Development Sdn Bhd. Jenama ini sebenarnya boleh mencipta kepercayaan orang kepada sesuatu produk atau perkhidmatan. Ia akan melekat di minda.Apakah perbezaan penjenamaan dan pemasaran? Adakah jenama yang kuat dapat menjamin keuntungan bisnes? Dalam masa sama. Malah salah tentang apa yang kita buat. Ia adalah prohari nanti. apa yang saya lakukan ini adalah satu bentuk dakwah di mana 9/10 rezeki adalah perniagaan menurut hadis Jenama ini adalah we deliver what we promise. Pada awalnya. Kita kena beritahu kelebihan keropok niagaan.kita dalam proses untuk membina anak syarikat yang eka sudah masuk dan beritahu pengalaman. mereka guasai perniagaan dan pemasaran. akan rasa gembira. akan berjalan dengan viral. apabila ada orang mahu cari keropok yang gram yang sentiasa membantu atau memberikan ilmu betul-betul rasa ikannya penuh. Suatu fokus kita untuk mengadakan program. Adakah syarikat Richworks menyediakan platfom untuk para pembaca Majalah Niaga mempelajari ilmu untuk menguasai bisnes dan pemasaran? Soalan yang menarik. disebabkan orang lain yang sudah masuk.memberikan latihan dalam bentuk teknikal kepada ma situasi ini menjadi viral. Apabila orang sebut Air Asia. Saya percaya dan sangat berpegang dengan kita dan sahkan ia betul. Ini adalah satu cara kita menambah nilai dalam kita boleh kekalkan kualiti. Insya Allah. kita masih lagi mengekalkan ama keropok Azizan. Di mana kita menyediakan latihan berterusan dan ilmu kepada orang yang mahu menApabila kita kita pasarkan dan orang makan. orang akan kaitkan kita dengan kredibiliti dan kepercayaan.Jadi sehingga sekarang. Jenama itu memberikan kesan yang lebih pantas ke dalam minda seseorang. Tetapi siapa yang hadir akan tahu nilainya sangat tinggi dan sangat terbukti keberkesannya. Mereka akan kongsikan produk kita dengan orang ramai dan mereka akan sebut jen. Alhamdulillah. antara contoh lain adalah ramai orang masuk kelas saya hari ini Walaupun ilmu yang kita kongsikan adalah percuma. Hanya yang Mereka akan bercerita tentang kelas ini. Ilmu adalah penting untuk kita meningkatkan taraf hidup kita termasuk dari sudut perniagaan. para usahawan yang ingin berniaga. hadir sahaja akan faham. Ia tidak boleh diasingkan atau dilihat sebagai berasingan.

Jika tiada jualan atau pendapatan dalam bisnes. Setiap bulan kita bekerja. di mana orang boleh pilih bahasa apa yang mereka mahu dengar. Itu salah satu projek yang kita akan lancarkan tidak lama lagi. Begitu juga sebaliknya. Kita juga sedang mencipta portal program atau virtual training hub. berpijak pada bumi yang nyata. Jadi apa yang mereka buat adalah doa. Sebagai contoh. dan berkongsi serta mengajar orang yang ingin menceburi dalam bidang salon. Sebab itu yang akan membuatkan bisnes kita meledak. antara industri yang kita akan bangunkan adalah industri latihan pembangunan usahawan dalam salon. Sudah 5 tahun berniaga. Pemasaran juga tidak jadi. Sebab jika kita pandai ilmu pemasaran. Mereka tidak berani menerima hakikat yang sebenarnya mereka perlukan ilmu. dan pemasaran. Itu adalah teknologi yang kita sedang kaji dan mudah-mudahan ia dapat dicapai pada tahun 2017. supaya sentiasa cari ilmu. Cina dan sebagainya. kita mahu bayar gaji sendiri pun tidak cukup. Dari kosong sehingga mereka tahu bagaimana untuk uruskan perniagaan itu. Bahasa Indonesia dipanggil koreksi diri. saya tetap akan jawab pemasaran. Di mana kita ambil mereka yang sudah pakar dalam bidang ini. Mereka akan dapat rasai pengalaman yang sama seperti saya berada betul-betul di hadapan mereka. Jadi kita dalam proses untuk menjadikan latihan ini dalam lingkungan yang lebih besar. Kita juga sedang membangunkan sistem hologram yang mana orang boleh belajar dalam kelas saya dalam bentuk digital 5D. Supaya saya boleh jalankan program serentak di seluruh dunia dan saya hanya bercakap di satu tempat sahaja. Saya akan mengajar di hadapan mereka walaupun pada hakikatnya saya tidak berada di hadapan mereka. apa sahaja produk kita boleh pasarkan. Sebab ramai yang berniaga bertahun-tahun tidak berani melihat di mana mereka berada. Sebelum ini kita mengorak langkah pertama menerusi live streaming untuk orang ramai. tetapi dalam akaun RM5. Apakah perancangan Tuan Azizan dan syarikat Richworks dalam masa 5 tahun dari sekarang? Adakah Richworks akan terus berjuang dalam mengendalikan seminar-seminar pembangunan diri dan keusahawanan? Sebenarnya kita mempunyai objektif 2021 di mana Richworks akan berada di lebih 15 buah negara dan kita akan bawa konsep latihan kita dalam bentuk virtual secara perlahan-lahan atau online training. Maksudnya tidak ramai yang berani lihat kebenaran dalam perniagaan mereka. Seperti bahasa Korea. Jadi saya ingin nasihatkan kepada usahawan baru dan usahawan berpengalaman.Sebagai contoh. Jepun. 90% bisnes gagal kerana tidak bijak dalam pemasaran. Itu adalah langkah seterusnya yang kita akan lakukan dan kita akan buat secara besar-besaran. Apakah nasihat Tuan Azizan kepada para usahawan yang baru atau ingin memulakan perniagaan di luar sana? Serta apakah perkara paling penting untuk dikongsikan kepada para usahawan yang sudah berpengala man lebih 5 tahun. Ia bagus tetapi ilmu itu penting sebab dengan ilmu kita boleh kuasai dunia dan dengan ilmu kita boleh kuasai akhirat. Cari ilmu tentang keusahawanan.000 pun tidak ada. tetapi perniagaan mereka masih bertaraf biasabiasa dan tidak berkembang? Saya rasa perkataan penting yang saya mahu berikan adalah muhasabah. Kita akan ajar sampai mereka tahu berniaga. tetapi jualan tidak banyak. Jadi apa yang kita buat adalah membangunkan konsep supaya orang boleh belajar di mana-mana.Mereka rasa satu hari nanti mudah-mudahan benda ini boleh berubah. Muhasabah diri atau review. supaya orang boleh belajar di mana jua mereka berada. 10 Majalah Niaga Edisi Khas . Sebab saya pernah gagal banyak kali dan rugi banyak duit sebab saya tidak pandaikan memasarkan produk. saya yang bercakap dan ia mempunyai perolehan bahasa. Jawapan saya tetap pemasaran. Jika anda tanya 10 kali kepada saya sekalipun tentang ilmu penting sebagai usahawan. Jadi saya rasa ilmu pemasaran adalah kunci utama. Dalam erti kata lain.

.

tetapi pengalaman serta keupayaan mereka untuk meningkatkan kebolehan dan bakat diri mereka dalam masa yang singkat. Lim Goh Tong tidak dibandingkan dengan kelayakan pendidikan apabila berjaya membangunkan Genting Highlands. Namun kita boleh lihat sendiri bagaimana mereka mengembangkan perniagaan dengan menggunakan ilmu-ilmu yang dikongsikan dalam program keusahawanan anjuran Richworks. Tetapi saya berkongsi berdasarkan pengalaman. Tetapi jika anda ingin tahu sama ada saya selayaknya berkongsi apa yang saya tahu dan strategi saya membina perniagaan saya sehingga 15 buah syarikat dalam masa yang singkat. Mesej ini bermaksud. Jadi mulai hari ini saya membuat keputusan untuk menggunakan nama ‘Azizan Osman’ sahaja tanpa perlu ada sebarang gelaran. Di situ nanti anda buat keputusan samada anda suka atau tidak apa yang saya kongsikan. Tony Fernandes tidak mempunyai latar belakang pendidikan yang formal mengenai kejuruteraan aeronautik untuk membangunkan syarikat Air Asia.TIM MAJALAH NIAGA Q & A Kontroversi Bersama Azizan Osman Isu . Hasilnya? Majoriti peserta yang hadir ke program saya bukan sahaja berpuas hati. jentera. Mohon berikan sudut pandang tuan mengenai isu ini. longkang. tetapi saya dapati tidak ramai orang yang memahami tentang “kejuruteraan” manusia dan korelasi tingkahlakunya dengan sekeliling. Saya percaya dengan prinsip universiti terbesar di dunia adalah University of Life. kan dari sesuatu kelayakan atau pengajian adalah aplikasi ilmunya dan bukan teorinya. saya bertanggungjawab di atas penggunaan gelaran ‘Dr.R.’ saya adalah satu penyelewengan dan juga penipuan untuk mengambil kesempatan terhadap rakyat tempatan. Sejak bila anda perlukan kelulusan dan kelayakan untuk membina sesebuah perniagaan? Yang diperlu- 12 Majalah Niaga Edisi Khas . saya tidak perlu ada kelayakan bidang formal dalam perniagaan untuk mendidik orang ramai memulakan perniagaan. Ramai yang menyatakan bahawa gelaran ‘Dr. Dalam masa sama. Saya percaya apa yang saya sampaikan dapat membantu menambah nilai dalam hidup orang lain.O. Ia bukan satu subjek yang saya kongsikan di dalam seminar-seminar keusahawanan saya yang berkaitan dengan bagaimana meningkatkan perniagaan.’ ini sekiranya ia memberikan pandangan negatif kepada orang ramai. jualan dan keuntungan dalam masa yang pantas menggunakan formula saya yang dipanggil sebagai P.Gelaran ‘Dr Azizan Osman Satu Penyelewengan Terancang? Soalan: Kami sering mendapati nama Azizan Osman sering dikaitkan dengan isu gelaran ‘Dr.W. Saya ajar apa yang saya tahu dan yakin ia berkesan. Azizan Osman: PhD atau sewaktu dengannya adalah helaian kertas yang memberikan satu tanda aras dalam pendidikan formal. kami di Richworks menyediakan peluang pekerjaan kepada ramai orang tanpa mengutamakan kelayakan mereka. minat dan kejayaan saya membangunkan perniagaan sendiri dari kosong sehingga berjaya. apa kata anda hadir ke seminar-seminar saya yang peringkat asasnya saya jalankan 100% percuma. kerana saya tidak bercadang menjadi pegawai kerajaan atau bekerja di mana-mana syarikat swasta. Kita sibuk mengkaji kejuruteraan kapal-terbang.’ yang membawa kepada berita negatif. bangunan. Sebenarnya Doktor Falsafah Sains (Metafizik) saya ini dibuat sebagai inisiatif saya untuk memahami satu cabang ilmu atau bidang sains metafizik yang tidak ada di Malaysia. Sememangnya Gordon Universiti tidak diiktiraf di Malaysia tetapi saya tidak perlukan pengiktirafan itu. Saya juga sudah buktikan setiap perkongsian ilmu saya adalah bermanfaat dan terbukti berkesan.E. Malah Alhamdulillah.

Saya sendiri pernah “tersangkut” dengan perniagaan yang hampir bankrap lebih 12 tahun dahulu Oleh sebab itu program-program anjuran Richworks berjaya membantu orang ramai untuk mengubah hidupnya menjadi lebih baik. Dengan meletakkan harga yang tinggi. Di Richworks. khususnya dari sudut perniagaan. kita sanggup membayar sejumlah wang yang besar sehingga ratusan ribu ringgit. Kami merasakan bahawa budaya menuntut ilmu dan memperbaiki diri perlu diteruskan bukan sahaja di sekolah tetapi untuk mereka yang telah lama meninggalkan sekolah. maka kita tetap akan membayarnya. Di mana saya menjenamakan diri sebagai ‘Azizan Osman’ sahaja. Jika hendak dibandingkan nilai wang ringgit. Isu – Harga Program Mahal Bertujuan Ambil Kesempatan? Soalan: Kami dapati harga untuk programprogram anjuran Richworks jauh lebih mahal jika dibandingkan dengan program anjuran organisasi lain. Namun itu adalah pilihan yang mereka ambil. Apakah jawapan tuan mengenai perkara ini? Azizan Osman: Soalan yang bagus dan ini adalah masa yang terbaik untuk memberikan jawapan. Semakin tinggi ilmu kita. keusahawanan dan pembangunan insan yang diberikan secara 100% percuma bermula dari awal tahun 2012. Saya percaya bahawa setiap tahap kehidupan sama ada kerjaya. bukan tertakluk pada kelayakan pendidikan formal. Saya percaya bahawa saya mempunyai tanggungjawab untuk memberikan ilmu dan pengalaman saya kepada masyarakat. Ini kerana majoriti masyarakat di luar melihat pada hasil yang saya bawa dalam program.Ia adalah seminar-seminar berbentuk disebabkan tidak ada ilmu perniagaan yang terbukti berjaya. semakin tinggi nilai diri. Situasi ini bagus apabila kita sebagai pelajar mempraktikkan ilmu yang dipelajari sepanjang berada di universiti. ilmu yang dikongsikan dalam program anjuran syarikat saya bukan berdasarkan teori-teori bisnes. terutamanya anak bangsa saya yang “letih” berusaha untuk meningkatkan ekonomi kita tetapi tanpa bimbingan dari mereka yang telah berjaya sebelum ini. Kita berjaya mendapat sekeping ijazah yang mahal harganya. malah ia meningkatkan komitmen untuk para peserta bertindak selepas belajar. tetapi tidak meletakkan ilmu sepanjang tempoh pengajian di universiti sebagai satu nilai yang lebih tinggi. Kerana saya berkongsi pengalaman saya yang terbukti berkesan.Malah saya sudah buktikan bahawa gelaran ini tidak diperlukan untuk saya maju ke peringkat global. Kesemua perkongsian adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri dalam menguruskan sebuah perniagaan dari kosong sehingga berjaya. Apa yang saya ada hanya “kertas” yang menunjukkan saya pernah belajar teori subjek pemasaran. Jadi. Namun keadaan biasa berlaku sebaliknya. ada yang sanggup berhutang semata-mata untuk mendapatkan sekeping ijazah. Jika kita percaya nilai ilmu itu dapat mengubah kehidupan menjadi lebih baik. ia bukan sahaja mencerminkan kualiti program. Sedangkan teori dan praktikal tidak sama aplikasinya. tujuan kami meletakkan harga yuran yang berbeza adalah untuk membantu orang ramai sedar tentang nilai ilmu. Malah pihak Richworks juga menyediakan program percuma. saya melalui Richworks telah membuat keputusan untuk membelanjakan sejumlah wang yang besar untuk mengadakan promosi mengajak ramai anak bangsa saya 13 Majalah Niaga Edisi Khas . Dalam masa yang sama. harga sebenarnya bukan satu isu. Apabila kita membuat keputusan untuk menuntut ilmu di universiti. Saya melihat kritikan golongan yang tidak berpuas hati ini adalah kerana mereka lebih seronok meluangkan masa untuk menjatuhkan orang lain. Saya seorang yang percaya dalam kuasa ilmu. perniagaan atau kehidupan memerlukan ilmu dan pengalaman yang berbeza untuk kita hadapinya. ia beratus kali ganda lebih mahal daripada harga yang dicaj. Ramai yang gagal kerana takut untuk melabur dalam ilmu pengetahuan dan belajar daripada orang yang pakar atau berpengalaman. Lebih menarik. Maka.

14 Majalah Niaga Edisi Khas . Buku ini menghimpunkan 9 kisah kejayaan mentee-mentee yang menyertai program-program saya dan berjaya mengubah kehidupannya dari pelbagai sudut seperti: • Spiritual.hadir untuk mendapatkan ilmu secara percuma. Buku ini akan membantu mewujudkan kebangkitan untuk kita hidup lebih bahagia. kaya dan berjaya. Malah saya dan tim Richworks akan terus menghasilkan buku-buku berkaitan dengan perniagaan. Malah saya juga akan berjumpa dengan tokoh-tokoh luar biasa seperti Tony Robbins. Isu – Buku Inspirasi Kaya & Berjaya Soalan: Adakah tuan mempunyai bahan ilmu seperti buku. Boleh tuan berkongsi sedikit sebanyak dengan para pembaca Majalah Niaga? Azizan Osman: Alhamdulillah. pembangunan diri dan sewaktu dengannya supaya dapat terus menambah nilai dalam hidup orang ramai. dan bagaimana membina kehidupan yang lebih baik. Antara buku yang bakal dilancarkan adalah Inspirasi Kaya & Berjaya. tahun ini sahaja. Kerana beliau antara orang penting yang membantu Richworks mengembangkan sayapnya di peringkat global. Projek ini tidak menggunakan mana-mana bajet atau mendapat pembiayaan dari mana-mana pihak melainkan Richworks sendiri yang melaburkannya untuk pembangunan insan.com/AlumniDrAzizan. Di mana program-program ini diajar hanya oleh usahawan yang telah menjadi jutawan. Pelancarannya akan diumumkan tidak lama lagi.facebook. suka untuk saya berkongsi di sini bahawa syarikat Richworks kini bergerak ke satu tahap yang lebih baik. Di mana kami sedang melakukan gerak kerja untuk mengadakan progam di peringkat global. kursus video dan sebagainya untuk rakyat Malaysia terus mengikuti perkembangan Richworks? Azizan Osman: Ya. Berapa agaknya Richworks patut kenakan bayaran untuk kami berikan latihan dan bimbingan. Malah dalam buku Inspirasi Kaya & Berjaya ini juga mengandungi rahsia-rahsia kejayaan saya yang boleh digunakan. Anda akan belajar daripada orang luar biasa yang terdiri daripada pelbagai latar belakang. Pada masa yang sama. Jika subjek atau kursus di universiti untuk mendapat kelulusan dan kelayakan ijazah pemasaran yang diajar oleh Profesor atau Doktor. Los Angeles. Saya juga mengucapkan jutaan terima kasih kepada salah seorang mentor bisnes saya di peringkat global iaitu Bill Walsh. Robert Kiyosaki.000 tempat duduk kepada orang ramai hadir ke dewan-dewan yang kami biayai kosnya untuk belajar bagaimana membina perniagaan mereka.Perjuangan kami tidak berakhir di sini. Harv Eker dan ramai lagi individu untuk membawa Richworks ke tahap yang lebih tinggi. untuk melakukan transformasi hidup luar biasa terhadap kejayaan dan kekayaan. pensyarah yang tidak pernah membina perniagaan atau tidak pernah memasarkan sebarang produk atau perkhidmatan sehingga menjadi syarikat bernilai ratusan juta ringgit. sebagai syarikat yang menjuarai bidang latihan dan pembangunan sumber manusia yang efektif menggunakan teknologi pembelajaran “High-Impact Learning Method” dari USA. kami kini sedang dalam perancangan untuk aktif menerbitkan bahan ilmu dalam bentuk pakej seperti buku dan sebagainya. Di mana saya akan berada di London. e-book. kami telah memberikan lebih 100. • Minda. Bagi yang ingin mengikuti perkembangan buku ini. Pada bulan September 2012 juga adalah bulan yang sibuk untuk saya menambah nilai dalam hidup orang ramai. digabungkan dengan konsep pendekatan sains tingkah laku manusia. Kami akan terus maju ke hadapan dan memberikan manfaat kepada masyarakat seluruh dunia. Alhamdulillah. Paris. dan banyak lagi untuk berkongsi dan menuntut ilmu. • Ekonomi. kami menyediakan program-program bimbingan dan latihan keusahawanan yang lebih tinggi. boleh layari Facebook Pages kami di https://www. Donald Trump. T. dan kita bersedia membayar yuran atau mengambil pinjaman untuk menyara kos pendidikan tersebut yang mencecah puluhan ribu ringgit. pada barisan usahawan-usahawan yang telah menjadi jutawan serta telah membina ramai orang lain menjadi jutawan? Isu – Richworks Kini Berada Di Peringkat Global Soalan: Kami dapati syarikat Richworks akan melebarkan sayap ke peringkat global.

.

000 Jualan Tiket . untuk mendapat kemaskini secara eksklusif kempen tersebut.TIP PERNIAGAAN MAZLAN MOHAMAD Strategi Menjual 500. AirAsia memasukkan mesej yang mendedahkan harga tiket untuk beberapa destinasi yang terlibat dalam promosi tersebut. Kandungan artikel ini diolah kembali daripada salah satu bab di dalam buku penulis ‘Magika Facebook untuk Bisnes’. Mesej pertama ini bertujuan menimbulkan rasa ingin tahu tahu Fan. pasukan media sosial AirAsia memasukkan mesej di Fan Page. dan 16 Majalah Niaga Edisi Khas . dan bagi pengunjung yang belum menjadi Fan pula dijemput menyertai Fan Page AirAsia. Filipina. Mereka turut menggalakkan Fan untuk turut menyebarkan maklumat pelancaran tesebut di kalangan rakan-rakan. AirAsia juga mewujudkan Fan Page untuk pelanggan-pelanggan di Singapura. AirAsia menggunakan media sosial negara tersebut. Thailand. Renren.000. AirAsia melancarkan promosi kempen ‘Mind Blowing Fare’ melalui Fan Pagenya pada tahun 2010. Ini kerana negara tersebut tidak membenarkan Facebook beroperasi di sana. India.000 tiket penerbangan hanya dalam masa 24 jam melalui Facebook sekaligus menjimatkan sebahagian kos pemasaran mereka.000 tiket penerbangan pada hari pertama. Bagaimana AirAsia berjaya menggunakan Fan Pagenya dalam pemasaran kempen ‘Mind Blowing Fare’? Membuatkan Fan Teruja Empat hari sebelum hari pelancaran kempen tersebut pada 10 Ogos 2010.Bagaimana? Untuk artikel kali ini. penulis berkongsi dengan pembaca Majalah Niaga bagaimana AirAsia berjaya menjual 500. berjaya mencatat sejarah apabila AirAsia berjaya mencatat jualan tiket sebanyak 538. Terdapat banyak buku dan penulisan yang mengulas mengenai teknik dan strategi memasarkan produk dan servis menggunakan Facebook. Tiga hari selepas itu. Percuma dan mudah untuk digunakan. Kempen Mind Blowing Fare Dengan menggunakan kelebihan jumlah Fan Page yang ramai.4 juta orang. Indonesia. Kesemua Fan Page AirAsia ini merekodkan jumlah Fan seramai sekitar 1. Facebook turut membolehkan peniagaan berskala kecil turut sama melakukan aktiviti pemasaran seperti mana perniagaan berskala besar. Untuk pasaran China pula. Hong Kong. AirAsia hanya mula mewujudkan Fan Page (kini dikenali sebagai Facebook Pages) di Facebook pada bulan April 2009. Selain Malaysia. Australia dan New Zealand. Ini meningkatkan keterujaan Fan yang menjadi semakin tidak sabar dan mesej ini berjaya menarik 960 Like dan 274 komen. atau sehari sebelum hari pelancaran. Hanya pada hari pertama kempen tersebut dilancarkan. sebagai Fan Pagenya. 500. Taiwan. United Kingdom. Promosi kempen tersebut berjalan selama 6 hari bermula dari 10 Ogos 2010 hingga 15 Ogos 2010. Jualan ini mengatasi pencapaian jualan tiket AirAsia pada tahun sebelumnya dalam kempen promosi Free Seat yang mencatat jualan sebanyak 390. Kempen ini menawarkan harga tiket penerbangan hanya pada RM1 bagi penerbangan antara 1 April 2011 hingga 11 Ogos 2011. Renren dan juga Twitter untuk memaklumkan mengenai pelancaran tersebut.000 Tiket Melalui Facebook Penggunaan Facebook sebagai alat pemasaran merupakan trend terkini di dalam dunia perniagaan.

Pertama. Ini bertujuan untuk mengurangkan sebarang masalah yang dihadapi pelanggan semasa hari pelancaran.8 Juta Seperti yang dinyatakan di awal artikel.Pada waktu yang sama AirAsia turut meletakkan di laman sesawangnya panduan yang dinamakan Bargain Hunter 101. yang mengandungi langkah-langkah untuk membuat pembelian tiket di laman sesawang mereka. Dalam kempen promosi Mind Blowing Fare. televisyen dan sebagainya. AirAsia masih memperuntukkan bajet sebanyak satu peratus dari pendapatan tahunan syarikat bagi pengiklanan secara tradisional.000 Fan baru di Facebook dan 1. Semenjak AirAsia menubuhkan pasukan untuk mengurus komunikasi melalui media sosial. Sehingga kini. Oleh kerana itu bagi mempengaruhi mereka untuk membuat pembelian tiket. Bukan Pengganti. menerusi perbincangan antara pasukan media sosial dan pasukan pemasaran. AirAsia lebih selesa menggunakan pekerjanya sendiri atas dua sebab. AirAsia membelanjakan RM5 juta untuk pengiklanan kempen tawaran yang sama. ianya lebih menjimatkan dan kedua. malah dari 9 Ogos 2010 hingga 13 Ogos 2010. Dalam menghasilkan kempen menerusi media sosial seperti di Facebook. Mewujudkan Pasukan Media Sosial Kesemua kandungan dan pengiklanan melalui media sosial dihasilkan sendiri oleh AirAsia. kos pemasaran AirAsia berjaya dijimatkan semenjak ia menggunakan media sosial. AirAsia berjaya menambah 13. Kebanyakan dari mereka ini terdiri dari golongan muda dan sentiasa mencari tawaran-tawaran hebat di Internet. AirAsia menumpukan kepada kandungan yang menarik dan relevan dengan Fan. Jimat RM3. dan AirAsia juga ada mengadakan kempen jualan secara eksklusif untuk Fannya sebagai tanda penghargaan. dan terdapat juga antara mereka yang jarang membaca akhbar dan menonton televisyen. Kerana AirAsia percaya kandungan yang berguna akan disebarkan oleh Fan (word of mouth marketing). Kerana tidak semua pelanggan AirAsia dan pelancong mempunyai akaun Facebook ataupun Twitter.8 juta dalam perbelanjaan iklan.100 Fan di Renren. kempen jualannya akan melibatkan penggunaan media sosial. mereka membelanjakan hanya sebanyak RM1.2 juta untuk pengiklanan di suratkhabar. kesemua 17 Majalah Niaga Edisi Khas . Memahami Pelanggan dan Peranan Media Sosial Asas utama kejayaan pemasaran melalui Fan Page ini bertitik tolak daripada pemahaman AirAsia terhadap ciri-ciri pelanggannya. lebih dari separuh atau 65% pelanggan AirAsia berumur 35 tahun ke bawah dan 80% jualan tiket dilakukan di laman sesawang AirAsia. Sebaliknya ia berfungsi sebagai pelengkap kepada aktiviti pemasaran tradisional AirAsia seperti melalui pengiklanan akhbar dan televisyen. Ini bermakna AirAsia bukan sahaja meningkatan pendapatan melalui kenaikan jualan tiket malah melalui penjimatan sebanyak RM3. walaupun mereka semakin meningkatkan usaha pemasaran dan pembinaan jenama melalui media sosial. serta pelancong masa kini yang kerap menggunakan teknologi dalam kehidupan. pekerjapekerja AirAsia lebih memahami ciri-ciri jenama AirAsia itu sendiri berbanding jika mereka menggunakan agensi luar untuk melakukannya. Pada tahun-tahun sebelumnya. Tetapi Pelengkap AirAsia tidak menjadikan pemasaran melalui media sosial sebagai pengganti kepada alat pemasaran melalui media lain. Promosi kempen ini bukan sahaja berjaya meningkatkan jualan tiket AirAsia . Pemasaran melalui media sosial ini bertujuan memastikan pengiklanan AirAsia mencakupi lingkup pasaran yang lebih luas. kempen Mind Blowing Fare dianjurkan dengan matlamat untuk menawarkan kadar tambang istimewa ke destinasi-destinasi di negara-negara ASEAN.

.

Bagi mereka. Dari Satu Tangga Ke Satu Tangga Kekayaan Ikan Bakar Asyik bermula dari kosong. alamat dan segala maklumat pelanggan. kesesakan dan kesempitan. Antara teknik pemasaran terawal yang kami gunakan adalah mengedar risalah di tempat-tempat awam. Walaupun ketika itu beliau menghadapi kesukaran dari pelbagai sudut. hanya semangat untuk berjuang yang menentukan sama ada hidup kita boleh berubah atau sebaliknya. setiap manusia mempunyai pilihan untuk berubah. Iaitu melompat dari satu tangga ke satu tangga kekayaan. Dari situ. K ‘Semangat’ The Dark Knight Rises Bagi sesiapa yang mengikuti perkembangan filem Batman.IKAN BAKAR ASYIK MOHD ASYIK -Pengasas www. Hakikatnya. kita dapat lihat bagaimana Bruce Wayne bangkit kembali mengubah hidupnya. jualan perlahan-lahan datang dan kami perbaiki strategi pemasaran untuk menarik lebih ramai pelanggan. Pendapat ini tidak benar. sekiranya hidup ini dipenuhi dengan duri. dalam adengan filem terbarunya iaitu The Dark Knight Rises. Facebook dan pelbagai lagi.com Mohd Asyik Pengasas Ikan Bakar Asyik Antara hidangan popular di Restoran Ikan Bakar Asyik Sos Ikan Bakar Asyik Pengasas Restoran Ikan Bakar Asyik & Azizan Osman ebanyakkan masa. nombor telefon. 19 Majalah Niaga Edisi Khas . tekanan hidup yang dialami oleh seseorang adalah penyebab mereka merasakan bahawa tiada lagi jalan keluar dalam hidup ini. Sebaik sahaja mulakan perniagaan. Seperti saya sendiri yang hidup dalam tekanan sehinggakan tidak mampu membeli lampin anak. Berfikir seperti Donald Trump iaitu mempunyai impian yang besar. Sehinggakan kita lihat seperti ia akan berakhir dengan jalan kegelapan. saya sendiri seperti tidak percaya perniagaan Ikan Bakar Asyik telah mengubah kehidupan seluruh keluarga saya menjadi lebih baik dan bahagia. Dalam kehidupan juga sama. Ramai yang tersalah anggap tentang takdir. Hari ini. maka kita perlu menerima keadaan yang seadanya tanpa perlu berusaha untuk mengubah kehidupan menjadi lebih baik. Setiap manusia diberikan pilihan oleh Allah untuk memilih jalan kehidupan yang diingini. Sentiasa berhubung dengan mereka menggunakan pelbagai alat seperti sistem khidmat pesanan ringkas (SMS). Namun itu tidak menghalang diri ini untuk mencari alternatif dan ilmu supaya berubah. Data Adalah Kuasa Jutawan Kenapa mencari pelanggan baru sedangkan kita boleh menjemput lebih banyak duit daripada pelanggan sedia ada? Di sini pentingnya untuk kita mempunyai senarai data atau database pelanggan. Apabila kita berada dalam kesukaran. Namun bermula dengan sekecil-kecil tindakan. dan kami bermula berdasarkan kemampuan yang ada.ikanbakarasyik. kumpul nama.

kemas. 20 Majalah Niaga Edisi Khas . Ini memberikan kenyataan yang jelas mengenai siapa diri anda samada sebagai individu mahupun sebagai seorang usahawan. Selalu asingkan kad nama anda di ruang yang berlainan dengan kad nama yang bakal anda terima bagi mengelakkan anda memberi kad yang salah.Berhemah dan Bergaya Kad nama anda mewakili diri anda. 3. Ini tidak elok untuk imej anda sebagai usahawan. Selain itu. maka selalulah bersedia. Kad nama sebagaimana berjabat tangan 2. Pilih waktu dimana mereka agak santai dan selesa. Ini kerana pada ketika ini biasanya mereka sibuk memegang pinggan atau minuman.TIP KOMUNIKASI PERNIAGAAN NOR BAHIYAH LASIM Kad Nama Etika Memberi & Menerima merupakan salah satu bentuk komunikasi yang mencerminkan siapa diri anda. Contohnya di awal pertemuan atau perbualan. Supaya orang lain tahu perniagaan yang anda jalankan dan jawatan yang anda sandang. dan yang paling utama ianya tertera nama anda dan bukan milik orang lain. Namun anda juga perlu memberikan perhatian terhadap etika memberi dan menerima kad nama tersebut. elakkan daripada memberikan kad nama anda ketika orang lain sedang sibuk menjamu selera. Hulurkan menggunakan kedua tangan sebagai tanda hormat kepada orang yang anda telah berkomunkasi. Bisnes Etika Memberi Kad Nama 1. Sebab-sebab Anda Memberikan Kad Nama Perniagaan Supaya orang lain mengingati anda.Pastikan Kad Anda Di dalam Keadaan Elok Sebelum anda memberikan kad nama anda. atau memperkenalkan diri.Hulur Kad Tepat Pada Masa Jangan memberikan kad anda terlalu awal. Ini menyukarkan si penerima kerana mereka mungkin perlu membersihkan tangan. Jika anda memberikan kad nama anda kepada sesiapa sahaja. anda dilihat seperti cuba menjual kepada seramai orang yang mungkin. Supaya mudah untuk orang lain berhubungan dengan anda pada masa hadapan. pastikan ianya di dalam keadaan yang elok. Kenapa Bawa Kad Bisnes Di majlis sosial Kerana anda tidak tahu bila peluang untuk menjalinkan urusan perniagaan akan berlaku. berkualiti adalah penting. Pelanggan suka kepada mereka yang yakin pada diri dan perniagaan yang anda wakili. Kesilapan yang banyak berlaku ialah ramai diantara usahawan yang memberikan kad nama mereka kepada sesiapa sahaja termasuk yang tidak dikenali. Kad nama anda bukan flyers. Kad nama yang cantik. meletak minuman atau pinggan dan sebagainya. Anda mungkin dilihat seperti terdesak atau mendesak. dan bukannya untuk menjalinkan hubungan perniagaan yang lebih kukuh dan berpanjangan di masa hadapan.

Etika Menerima Kad Nama Apabila anda menerima kad nama. Apa yang dibentangkan di atas adalah sebagai panduan bagi memudahkan kita berurusan dengan orang lain. Tindakan anda mungkin berakhir dengan menjadi pilihan utama untuk mendapat kontrak bernilai jutaan ringgit. baju atau diselitkan di dalam buku. Ini mencerminkan anda tidak begitu menghargai pemberian dan tidak berminat dengan si pemberi. . permohonan maaf yang datang daripada hati yang ikhlas akan melenyapkan ketidak sempurnaan yang dilakukan. Jika anda berurusan untuk mendapatkan kontrak dengan mereka. Sekiranya anda membuat kesilapan atau menyinggung perasaan si pemberi. pegang dan baca seketika apa yang tertera di kad tersebut. suratkhabar dan sebagainya. Yang paling utama adalah menghormati orang lain sebagaimana anda ingin dihormati. Ini kerana kad nama ibarat pengganti diri si pemberinya. menyimpan kad nama yang diberi di tempat sebarangan mencerminkan tanda tidak menghormati mereka. Ini bukan sahaja mencerminkan anda menghormati si pemberi. Ibarat pengganti diri si pemberinya. tetapi mencerminkan kesungguhan anda untuk mengenali mereka dengan lebih lanjut lagi. Anda mungkin boleh menyebut nama si pemberi untuk memastikan sebutan yang betul. Maka berikan perhatian di mana anda menyimpannya dengan elok dan hormat. anda mungkin telah berjaya separuh jalan untuk menawan hati mereka. Bagi sesetengah budaya seperti masyarakat Jepun. Elakkan sama sekali menyimpan kad nama si pemberi di dalam kocek seluar. bertanyakan jawatan atau tugas beliau.

Teruskan usaha menaiktaraf dakwah agama menerusi Facebook. positif dan suka pada kita. Nabi Muhammad sendiri menyampaikan maklumat yang benar. kelak binasa diri. namun baginda dicaci hebat oleh sebahagian masyarakat. Begitu besarnya impak status di Facebook. Kita bukan Tuhan dan tidak akan menjadi Tuhan. Minda Positif Satu daripada sebab para pengguna Facebook ragu-ragu untuk menaip status yang baik-baik adalah risau dengan tingkah laku pengguna yang lain. hasilnya juga dijamin positif. Ada orang menyatakan.Bayangkan manfaat yang bakal diterima oleh rakan-rakan Facebook kita yang lain. Semoga maklumat ini bermanfaat buat para pembaca Majalah Niaga. Ikhlas atau tidak. Jika tidak. laman sosial yang mengandungi lebih 900 juta pengguna di seluruh dunia ini.” Untuk kenyataan ini. Jika ia bermanfaat. Dalam teori pemberian maklumat.Bayangkan setiap ayat-ayat yang ditulis berjaya membuatkan orang ramai bersemangat. betapa bahayanya virus-virus maklumat yang diserap oleh para pengguna. setiap jenis maklumat akan dikritik. status yang baik akan dianggap seperti mereka konon-kononnya ingin menunjuk pandai dan sebagainya. Tidak kira maklumat itu betul atau salah. Setiap perkataan yang kita tulis di status Facebook akan dicatit oleh malaikat dan di angkat ke akhirat kelak. Maklumat Positif. Indahnya syurga . pasti akan ada status baru yang dikemaskini. Mereka khuatir. Berikut adalah 3 cara bagaimana untuk menyebarkan virus syurga menerusi status Facebook kita: 1. Begitu juga dalam penulisan di Facebook. “Status dia belum tentu ikhlas. Selamat menyebarkan virus syurga di Facebook dan sentiasa berfikiran positif. sekurangkurangnya mereka tidak akan pinjam duit daripada kita. Biarkan sahaja orang yang suka mengutuk kita atau membenci usaha kita. Bayangkan setiap hari kita ditonjolkan dengan maklumat-maklumat negatif oleh rakan-rakan Facebook. Fikir sebelum tulis . Sekiranya tidak ditapis. Dari sudut kajian minda. 2. status ini akan jadi saksinya bahawa kita menambah nilai dalam hidup orang lain. 3. Hanya Tuhan sahaja yang tahu apakah isi hati yang bermain dalam diri si penulis status di Facebook yang menulis maklumat-maklumat yang baik. Jangan takut pada manusia Manusia akan mencaci walau apa jua yang kita lakukan. Pilih Derita atau Bahagia Fikir positif. 22 Majalah Niaga Edisi Khas . Adakah kita meniru perbuatan yang sama? Yakni perbuatan yang dapat mendekatkan diri ke syurga. tulis. Berfikir positif.MOTIVASI & INSPIRASI HASBUL ARIFF Dakwah Virus Syurga atau Neraka? Jika dilihat dari mata kasar. Lama kelamaan. fikirkan status lain. kita akan rasa dunia ini serba gelap dan tidak indah seperti yang dilihat sebelum ini. Kelak apabila kita sudah tiada. pertama-tama sedarkan diri sendiri. Kutukan mereka juga tidak menyebabkan jumlah duit dalam akaun bank kita makin berkurangan. itu bukan soalnya. iaitu Facebook ibarat diari ‘mee segera’ oleh para penggunanya. Hampir setiap saat. mungkin tujuannya mahu ‘Like’ yang banyak sahaja daripada pengguna lain.

.

Kaya Dengan Kumpulan. Sebaik sahaja kami menerbitkan satu post di ruangan Facebook berkenaan dengan seminar yang kami anjurkan. Setiap manusia yang dilahirkan dalam muka bumi ini mempunyai bakat dan potensi diri yang luar biasa. Bukan Seorang Diri “Saya mahu kita berjaya bersama-sama. serta menikmati kehidupan dengan penuh kesyukuran dan kebahagiaan. Untuk usahawan dan bakal usahawan yang mempunyai matlamat untuk mengubah kehidupan. respon peserta yang kami peroleh terlalu ramai. Bagi yang beragama Islam. Golongan manusia seperti ini yang biasanya mencapai status jutawan dalam perniagaan. berikut adalah strategi dan tip yang boleh digunakan serta merta mulai hari ini.ARAS DESIGN & MULTIMEDIA CENTRE DIYANA TAHIR . Kerana Allah maha adil. Keuntungan yang kita peroleh adalah hasil kerjasama di antara kami berdua. semakin cepat Allah permudahkan urusan. Kita berkongsi saat duka dan gembira bersama. Malah isu kritikal yang sentiasa menjadikan kehidupan penuh dengan kegelapan adalah kesempitan wang. sentiasa percaya dengan kuasa Allah. pemasaran Facebook adalah pilihan saya. kami menjalankan perniagaan bersama.” Ini adalah dialog yang saya ucapkan kepada suami saya semasa menghadiri seminar anjuran Tuan Azizan Osman dan Richworks. senjata pemasaran terawal yang menjadi pilihan kami adalah laman sosial yang mempunyai 800 juta pengguna di seluruh dunia. kita mempunyai satu pusat untuk meminta pertolongan. Sehinggakan kami tidak mempunyai kemampuan untuk menjawab semua panggilan pelanggan yang berminat untuk mendaftarkan diri dalam seminar kami. Kerana Allah sentiasa suka pada hambaNya yang meletakkan 100% pergantungan kepada Tuhan yang satu. kita lebih menghargai di antara satu sama lain. Sehingga kini.Pengasas admc www. ia adalah Facebook. Mencapai kekayaan secara berkumpulan adalah lebih indah. Facebook Senjata Promosi Tanpa Modal Dari sudut perniagaan. kami berjaya menghuru-harakan perniagaan dalam masa yang singkat.com aras design & multimedia centre Diyana tahir Pengasas arasdesign Hidup ini indah. wang dan tenaga bagi menggilap bakatnya. Semakin kita minta. Namun hanya segelintir manusia sahaja yang berani untuk melaburkan masa. Justeru itu. jika diberikan pilihan untuk memulakan strategi pemasaran tanpa modal yang besar. 24 Majalah Niaga Edisi Khas . dalam hubungan suami dan isteri.arasdesigns. Ia menjadikan duit yang hadir itu lebih nikmat dan diberkati. Namun begitu. Lebih spesifik. Secara tidak langsung. Di Facebook sahaja. Minta doa agar Allah permudahkan usaha kita untuk mencapai lebih banyak kejayaan dan kebahagiaan dalam kehidupan. Kerana kita sentiasa bersama menempuhi kehidupan. Pusat itu adalah kuasa Tuhan. Percaya dan Yakin Kuasa Tuhan Sebahagian daripada kita mungkin menghadapi situasi sukar dalam hidup.

.

segantang” maka tempuhlah jalan yang baik dalam mencari rezeki. rezeki setiap manusia itu sudah ditentukan oleh 26 Majalah Niaga Edisi Khas . Seperti Ibnu Hibban. Ibnu Majah. iaitu dengan Frasa ini adalah pepatah Melayu mengambil yang halal dan meninglama. kita sebagai hamba-Nya.” kebenarannya dan ada juga (HR. sebuah perniagaan yang berjaya serta berpengaruh sentiasa menjadi dambaan setiap orang yang bergelar usahawan dan juga peniaga. Oleh yang demikian. atau sejak mula manusia itu diciptakan. bahawa rezekimu terlambat datangnya. Ketahuilah bahawa setiap butir rezeki yang ditakdirkan Allah kepada kita telah disusun aturkan oleh Allah dengan sangat teliti. yang boleh kita jadikan sebagai tanda aras kita dalam menguruskan bisnes kita. kerana sesungguhnya tidaklah seorang hamba akan mati. dan batu asas ukuran kita dalam menjalankan urusan perniagaan. Ini sesuai dengan Hadith Rasulullah SAW yang bermaksud: Assalamualaikum dan salam kejay- Konsep Berniaga Cara Islam Dalam artikel kali ini. Terlalu banyak teoriteori bisnes yang menjadi rujukan para usahawan dalam usaha memajukan perniagaan mereka. Namun begitu. berapa peratus sahaja antara kita yang menjadikan teori perniagaan cara Islam sebagai garis panduan. Dalam pada kita menempuh liku-liku kehidupan menggali rezeki Allah dimuka bumi ini. harus sentiasa bersyukur atas apa jua kurniaan dan rezeki yang Allah SWT limpahkan kepada kita. Dalam pepatah ini ada galkan yang haram. hingga telah datang kepadanya rezeki terakhir “Rezeki secupak tidak akan jadi (yang telah ditentukan) untuknya. mahu tidak mahu. “Janganlah kamu merasa. aan para usahawan yang dihormati sekalian. dan al-Hakim. kesalahannya. saya akan berkongsi serba sedikit tentang beberapa isi penting konsep perniagaan cara Islam (yang menitikberatkan soal halal haram). Sehinggalah manusia itu menghembuskan nafas yang terakhir.MOTIVASI & INSPIRASI HASRYN HAMKA Allah SWT sejak azali lagi. Abdurrazzaq. serta yang kita sedia dishahihkan oleh al-Albani) maklum.

Pernahkah anda membaca Sirah Nabi yang menceritakan tentang seperiuk makanan yang mampu mengenyangkan sebatalion angkatan tentera? Ada juga kisah Raja yang mati kekenyangan dalam mahligai besar yang tersergam indah dipenuhi harta dan kemewahan dunia. Jika halal sumber dan caranya.Namun begitu. Suka untuk saya kongsikan disini. timbul persoalan yang sentiasa bermain dihati. Baginda Rasulullah sangat terkenal dengan sifat amanahnya. Mungkin inilah yang dinamakan berkat dalam mencari rezeki. Yang paling penting. Kemudian bertawakkal selepas berusaha. tidak timbul persaingan di situ. Setiap ‘secupak’ yang kita perolehi dan bagaimana kita membelanjakannya akan ditanya kelak. yang mana ia pergi di pagi hari dalam keadaan lapar. maka berkatlah hasilnya. buat apa perlu kita ikhtiar lagi untuk mendapatkan segantang?” Pendapat ini yang menjadi fahaman yang salah. namun perniagaannya tetap utuh bertahun-tahun lamanya. atau ulat manakah yang akan menjadi santapan keluarganya pada hari itu. Sekiranya kita berniaga. Banyak terdapat dalam kalangan peniaga yang tidak jujur dalam urusannya. Kerana Allah SWT telah menjanjikan rezeki buat setiap hamba-Nya. Umpama seekor burung yang langsung tidak mengetahui di pohon manakah rezekinya akan ditemui. Berapa banyak restoran yang makanannya tidak sedap dan suasananya tidak sehebat mana. Begitulah ketentuan Allah dalam pemberian rezeki. Ada yang memperolehinya dengan cara yang mudah. melainkan Allah Yang Maha Memberi Rezeki. Seperti mengubah 5% daripada konsep persaingan tersebut. dan pulang pada waktu petang dalam keadaan kenyang. Kita sebagai umat Islam tidak dibenarkan berfahaman sedemikian. KFC dan Kenny Rogers Saya berikan Kentucky Fried Chicken (KFC) dan Kenny Rogers sebagai contoh. Hadith Hasan Sohih) Rezeki Allah itu adalah satu ketentuan dan tidak perlu untuk kita takut kelaparan. Sehinggakan Baginda Rasulullah SAW digelar Al-Amin yang bermaksud ‘Yang Amanah’. penuh perutnya” (Hadith riwayat Tirmidzi. Seperti menyantau atau menggunakan ilmu hitam semata-mata mahu menjatuhkan perniagaan pesaing. dan ianya menjadi rahsia Allah Yang Maha Agung. Rezeki. Sebuah syarikat telah diminta untuk memberi rasuah supaya mendapatkan kemudahan bagi memudahkan urusan perniagaannya. Maka. setiap pagi ia keluar mengepakkan sayapnya hinggap dari satu pohon ke satu pohon yang lain berusaha mencari rezeki. Rezeki yang diperolehi setiap orang berbeza-beza. namun pemiliknya tetap terus memperolehi rezeki dan keuntungan dari pelanggan. Ikutlah cara Rasulullah SAW berniaga. Hanya Allah SWT yang berhak dan layak mencukupkan keperluan manusia. Malahan tidak keterlaluan jika saya katakan bahawa ada diantara pelanggan yang menyukai kedua-duanya sekali. Ramai orang yang tidak belajar dengan betul tentang mengurus perniagaan. Menurut sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: Kepentingan Berkat Dalam Mencari Rezeki Keberkatan dalam kita memperoleh rezeki sangat dititikberatkan dalam Islam. Siapakah yang tahu tentang secupak atau segantangnya rezeki seseorang. maka akan diberikan rezeki kepada kamu. jika ada sekalipun ia adalah persaingan yang mudah diterima oleh pelanggan. Sebaliknya kita digalakkan untuk berusaha menggali rezeki semampunya. kita perlu memikirkan cara untuk mengatasi persaingan dengan cara yang sihat. kisah benar dalam perniagaan. dan mengurangkan timbangan malahan yang lebih teruk lagi tertanam sifat dengki serta hasad terhadap pesaingnya dalam perniagaan. Namun yang membezakan mereka adalah KFC menyediakan hidangan ayam goreng. Semua ini kerja Allah. ajal dan jodoh semuanya hanya Allah yang berhak menentukannya. Manakala Kenny Rogers menyediakan ayam panggang. “Sekiranya kamu bertawakal kepada Allah dengan tawakkal yang sebenar-benarnya. berniagalah dengan jujur dan amanah. dan sebagai peniaga yang kreatif. Persaingan dalam perniagaan itu biasa. 27 Majalah Niaga Edisi Khas . “Kalau sudah ditakdirkan secupak. sebagaimana burung diberikan rezeki. Tidak ada sesiapa yang tahu. ada yang memperolehinya dengan dengan cara yang sangat susah. Kedua-duanya bersaing dalam menyediakan hidangan berasaskan ayam.

Perniagaan cara Islam memerlukan beberapa etika dan garis panduan. Manakala contoh anak didik Baginda yang pernah direkodkan sebagai orang paling kaya di bumi Madinah adalah Anas bin Malik R. Tidak berapa lama selepas itu.” (H. berkat tindakan beliau. Abu Bakar as-Siddiq 2. sejarah telah membuktikan bahawa Nabi Muhammad SAW adalah peniaga yang hebat dan cemerlang. Namun. Subhanallah! 3 Etika Penting Dalam Perniagaan Islam. lalu ia amalkan ilmu tersebut serta diajarkannya kepada manusia lain. Dalam satu hadith yang lain menceritakan tentang hasad kepada orang yang mempunyai harta banyak : “Tiada hasad (yang dibolehkan) kecuali pada dua perkara. Agak sukar pada mulanya untuk beliau bersaing mendapatkan tender tersebut. Islam tidak melarang umatnya untuk mencari kekayaan dalam hidupnya. Antara nama-nama masyhur termasuklah: 1. dan terhadap seseorang yang dianugerahkan ilmu. namun tidak ramai peniaga yang menyedari kepentingannya. untuk berurusan dengan Baginda sebelum Baginda dilamar oleh Saiyidatina Khadijah #3 – Jaga Halal dan Haram Menjaga batas halal dan haram dalam perniagaan. dan pengurus yang baharu membuat pertimbangan semula. Islam dan Bisnes Berdasarkan fakta. iaitu: terhadap seseorang yang Allah anugerahkan harta.R Bukhari dan Muslim) 28 Majalah Niaga Edisi Khas . pemilik syarikat ini memilih untuk tidak menikmati kemudahan itu dengan tidak memberi rasuah. Namun. Saya agak tertarik dengan kata-kata seorang pendakwah dari Indonesia. Allah telah berfirman dalam AlQuran yang menunjukkan bahawa Allah SWT menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba. Abdurrahman bin Auf R. Baginda telah menarik minat seorang peniaga yang kaya-raya ketika itu Saiyidatina Khadijah.A. Allah juga mengharamkan rasuah. adalah peniaga yang berjaya dan kaya-raya. namun tidak berlumba-lumba mendapatkan Sang Pemberi Rezeki yakni Allah“. pegawai yang mengurus kemudahan itu bertukar. Konsep ini mudah. yang memberi rezeki bukannya bergantung kepada selain dari-Nya seperti tangkal dan lain-lain yang boleh mendatangkan Syirik. Akhirnya bisnesnya menerima kemudahan itu dengan cara yang tidak melibatkan rasuah. jangan sekali-kali alpa tentang tanggungjawab yang telah Allah berikan iaitu menjaga amanah dan membayar zakat. akhirnya Allah telah mentakdirkan bahawa kemudahan itu tetap akan menjadi miliknya. “Manusia berlumba-lumba mencari rezeki. Kesan daripada sifat jujur Baginda menguruskan perniagaan. Begitu juga dengan sebahagian sahabat-sahabat Baginda. Yang paling jelas. Antaranya ialah: #1 – Faham Konsep Rezeki Dalam Islam Peniaga harus memahami konsep rezeki menurut Islam. #2 – Integriti dan Jujur Aset Utama Peniaga harus menjadikan integriti dan kejujuran sebagai modal awal dalam perniagaan. Nabi Muhammad SAW telah menunjukkan contoh yang baik tentang kepentingan sifat jujur dalam menguruskan perniagaan. Kita haruslah meyakini dan bergantung sepenuhnya kepada Allah. (Rujuk kuliah Zainal Abidin Syamsudin).A. lalu ia gunakan harta tersebut pada jalan kebenaran. Serta memperbanyakkan bersedekah supaya harta yang diperolehi sentiasa berkat dan subur.Demi menjaga amanah dan keberkatan. Uthman al-Affan 3. Malahan memberi kedudukan yang tinggi kepada hartawan yang dermawan.

.

Kerana Allah menjanjikan pembukaan rezeki yang luas kepada hambaNya yang memberikan manfaat kepada orang lain. Di sini jelas betapa pentingnya untuk mempunyai impian yang fokus dan spesifik. Lebih jelas impian. Dengan adanya matlamat ini. 30 Majalah Niaga Edisi Khas . Belajar Dengan Orang Pandai Mentor atau guru adalah penting supaya kita sentiasa berada di landasan perniagaan yang betul. di LifeRich. belajar dengan pakar pemasaran yang telah berjaya menarik lebih daripada 10. kita diajar untuk belajar dengan guru subjek Sains jika mahu mendapat keputusan yang cemerlang dalam subjek itu.liferich.000 pelanggan. pentingnya untuk mempunyai matlamat yang jelas. Kesilapan itu yang akan mempercepatkan proses menjadi jutawan dan membina empayar perniagaan.com. Namun begitu. secara automatik kita akan berhenti mengejar kekayaan. Sebagai contoh.000 sebelum usia 30 tahun. berbanding melaburkan amaun yang sama untuk menuntut ilmu kekayaan. situasi ini adalah jalan mati untuk mereka meneruskan kehidupan. Perniagaan yang ditekankan dari sudut Islamik adalah memberikan produk atau perkhidmatan yang memenuhi dua perkara penting iaitu menambah nilai dalam hidup orang ramai dan juga menyelesaikan masalah orang ramai. belajar dengan jutawan yang sudah berjaya. Impian Jelas Lebih Cepat Berjaya Pada usia saya 28 tahun. kita telah menarik kekayaan.000 pelanggan. Selain daripada itu. Di sebalik mengejar kekayaan. saya menetapkan matlamat untuk bangkit semula dan berusaha keras untuk mencapai tahap kewangan bernilai RM1. Perniagaan adalah satu perjuangan yang mulia. fokus kami adalah membantu orang ramai menyelesaikan masalah kelesuan. Tiada Jalan Pintas Masyarakat kita cukup gemar disogokkan dengan skim-skim cepat kaya. Usahawan berjaya adalah mereka yang sentiasa bertindak pantas dan belajar daripada kesilapan. Ada yang sanggup membunuh diri akibat daripada kesesakan wang. tiada jalan pintas. saya hampir muflis dan kehilangan segala harta benda. perspektif perniagaan sebenarnya lebih luas daripada menjadi seorang jutawan.Pengasas Hj Mohd Asri Pengasas Liferich Dalam perniagaan. Bagi kebanyakan orang. Apabila membangunkan perniagaan. Kita lebih teruja memilih untuk membayar RM10. prinsipnya bermain dalam bulatan yang sama. Apabila kita memiliki gaya fikir untuk memulakan perniagaan berdasarkan dua poin di atas. maka ia adalah satu perjuangan yang sia-sia. Ketika itu. hidup dalam keadaan suram dan situasi negatif menerusi produkproduk penyembuhan aura yang dikeluarkan oleh syarikat kami. Jangan Jadi Peniaga ‘Jiwa Kosong’ Berniaga tanpa mempunyai niat yang betul akan menyebabkan kita ditenggelami dengan perasaan riak. Di sekolah. niatkan dalam diri kita untuk membantu dan menyelesaikan masalah orang lain. impian saya tercapai pada usia 30 tahun. Jika kita ingin dapatkan 1. Jika kita mahu menjadi jutawan. kita akan menarik kekayaan tanpa perlu bersusah payah mengejar duit dan harta. Belajar daripada mentor.LIFERICH www. terdapat beberapa 3 poin penting sepanjang saya menjalani kehidupan sebagai pemilik perniagaan. Menjadi usahawan dan membina empayar perniagaan adalah satu daripada cara untuk mencapai tahap kekayaan yang diidamkanidamkan oleh masyarakat di seluruh dunia. kita terpaksa berjaya. Untuk menghadapi situasi ini dengan penuh optimistik.my HJ MOHD ASRI BIN HJ AHMAD . Apabila kita mempunyai niat semata-mata untuk mengejar wang dan harta.000.000 untuk menyertai skim seperti ini. takbur dan pentingkan diri sendiri. dan ia bergantung pada niat pengusahanya. Secara tidak langsung. Dalam perniagaan. lebih cepat kita akan mencapai kejayaan.

.

.

kami ada menyebut tentang seorang ikon usahawan Internet dan juga pakar dalam pemasa. Ya.dapat memberikan idea baru kepada kita untuk bawa lebih banyak keuntungan dan pelawat. sudut ekonomi. kin lebih menguntungkan jika dibandingkan Di mana kedua-dua laman web ini menyediakan mereka. Apa yang boleh dilakukan di sini adalah menyusun semula jadual perniagaan kita. kita dapat lihat mereka yang bergelar Sibuk menjalankan bisnes merupakan satu dari‘usahawan Internet’ di Malaysia wujud dengan pada sebab para usahawan Internet tidak membegitu pantas. Neil Patel juga adalah seorang jutawan Internet. Bagi usahawan Internet yang masih baru. Saya Malu Bertanya Pepatah Melayu ada menyebut. pemasaran forum mungkin menjadi senjata utama pemasaran.Bagaimana untuk kita tahu perkembangan ini? ran SEO. Twitter dan banyak lagi.INSPIRASI USAHAWAN AQIF AZIZAN Tiru 5 Prinsip Neil Patel Jadi Jutawan Internet Kejadian ini berlaku akibat daripada 3 poin penting ini: Saya Rasa Saya Sudah Tahu Semua Ilmu tidak pernah habis dan tidak sentiasa berubah mengikut peredaran zaman. jadikan ‘soalan’ sebagai satu peluang untuk kita mendapatkan jawapanNamun begitu. Beliau adalah pengasas dua laman web Sertai mana-mana seminar yang dianjurkan oleh usahawan Internet lain. Ketepikan alasan sibuk dan mula mencari masa yang sesuai untuk belajar dengan usahawan Internet yang lebih maju daripada kita. Namun kewujudan laman sosial telah membuatkan orang ramai beralih arah ke pemasaran Dalam Seminar SEO anjuran tim Majalah Niaga. Setiap soalan berkemungmempunyai idea bagaimana untuk membawa kinan besar dapat memberikan jawapan yang perniagaan mereka ke tahap yang lebih tinggi. golongan usahawan Internet jawapan yang bernas daripada usahawan Interyang baru bertapak ini kebanyakannya tidak net di sekeliling kita. kita cari. Sebelum ini. Bisnes kita mungiaitu CrazyEgg dan KissMetrics. Ini adalah signal yang baik dari punyai masa untuk menuntut ilmu.” 3 Poin Bunuh Kekayaan Usahawan Internet Sesat jalan bisnes kerugian. 33 Majalah Niaga Edisi Khas . Saya Terlalu Sibuk Sebelum berbicara mengenai rahsia dalam diri Neil Patel. meningkatkan keuntungan perniagaan. Tetapi ilmu yang mereka ada mungkin servis untuk membantu perniagaan lain mem. “Malu bertanya sesat jalan. Facebook.

Kenapa perlu bangunkan perniagaan seorang Apabila bercakap mengenai blog. Jangan takut untuk melaburkan duit ke saluran pengiklanan. Blog adalah alat pemasaran berkos rendah. Bina pasukan perniagaan apaberoperasi. keuntungannya berlipat kali ganda. Maju Ke Hadapan untuk membangunkan sebuah perniagaan. Bantu mereka tanpa perlu caj. Walaupun ia mahal. Penerbitan testimonial-testimonial pelanggan. Pentingnya untuk memperoleh duit dalam masa yang singkat selepas kita membuat keputusan Bina Pasukan. Jangan buat duit dan bina bisnes seorang diri. Aktiviti ini bukan sahaja baik untuk keuntungan bisnes. Tiru dan jadi jutawan Internet seperti beliau dalam masa beberapa tahun dari sekarang.Rezeki dikurniakan Tuhan adalah untuk hak bawa keuntungan pada hari pertama ia mula orang ramai. Diari semasa perniagaan. tetapi Dalam perniagaan. Pasukan yang hebat juga mampu meledakkan perniagaan kita ke satu taBlog Sebagai Pemikat Pelanggan hap yang lebih baik dalam masa yang singkat.Tiru Cara Neil Patel Bangunkan Bisnes Internet Berbalik semula kepada pengasas CrazyEggs dan KissMetrics ini. ia adalah blog diri sedangkan kita berpeluang untuk menyatuberbayar iaitu menggunakan domain (dot) com kan 10 orang ke dalam bisnes? sendiri. 34 Majalah Niaga Edisi Khas . Semuanya percuma dan semuanya mempunyai elemen personal.” – Neil Patel Buat pelanggan jatuh cinta dengan bisnes kita. duit adalah udara untuk pengiklanan membawa keuntungan jangka mengizinkan perniagaan kita terus bernafas. dengan hanya fokus pada blogging. Blog adalah senjata jualan yang dipraktis oleh Neil Patel untuk kedua-dua bisnesnya. Elemen Personal Kepada Pelanggan “Saya sendiri menjawab e-mel pelanggan walaupun mereka minta nasihat perniagaan. masa panjang. Kelebihan pengiklanan adalah kita dapat memperkenalkan produk kita kepada ramai orang. Tujuannya adalah untuk mewujudkan kesedaran dalam golongan pasaran tentang kewujudan bisnes kita. bila berkemampuan. Antaranya adalah e-mel atau Facebook. Menurut beliau. Neil Patel berjaya mem. Dalam kes KissMetrics. Malah ia mengukuhkan jenama kita di mata pelanggan. Cara paling mudah adalah menjawab setiap soalan mereka dari pelbagai medium. Buat Duit Secepat Mungkin Berani Untuk Keluar Duit Keluar duit untuk pengiklanan. Berikut adalah 5 prinsip perniagaan Neil Patel yang boleh kita tiru. Maklumat yang boleh diterbitkan di blog adalah seperti berikut: Cara penggunaan produk kita.

.

com CERUK KAMPONG Memartabatkan Masakan Tradisi Melayu S etiap usahawan berjaya mempunyai cerita yang berbeza. Setiap usahawan punya jalan cerita yang berbeza. walaupun menjalankan perniagaan yang bernilai bilion ringgit. 36 Majalah Niaga Edisi Khas . Richard Branson bercita-cita untuk menjadi usahawan yang mempunyai penampilan yang simpel seperti tidak memakai kot dan kemeja eksklusif. tugas kita adalah mengharungi pelbagai cabaran.cerukkampong.PENGASAS CERUK KAMPONG ZEFLIN SUZANA .Pengasas www. Jalan cerita itu yang mencorakkan maklumat untuk dihadam oleh golongan yang inginkan inspirasi dan motivasi untuk memperoleh kejayaan perniagaan yang sama. onak duri dan kegagalan sepanjang perjalanan. Berikut adalah beberapa maklumat penting sepanjang kami membangunkan perniagaan Ceruk Kampong. Steve Jobs bermula dengan sebuah impian untuk mencipta sebuah komputer yang berbeza dengan pembangun yang lain. Sebagai seorang usahawan.menjadi lebih baik dan bahagia.

media adalah individu yang mempunyai potensi untuk menjimatkan kos pemasaran kita sehingga ratusan ribu ringgit. pancarkan wajah ke langit. sentiasa bersikap optimis. Ke satu tahap yang kami tidak pernah bayangkan ia boleh dicapai sebelum ini. kini Ceruk Kampong berjaya melangkah ke tahap yang lebih tinggi. nescaya kejayaan dan kekayaan perniagaan itu sentiasa menjadi milik kita. Tadahkan tangan. Jangan Bergantung Pada Orang Lain Kenapa perlu bergantung pada manusia sedangkan kita mempunyai Tuhan yang satu? Ini adalah kata-kata hikmat mentor Tuan Azizan Osman kepada kami. Bermula dengan sikap optimis ini setiap hari. Dari situ. Kerana suatu hari ini. Minta pertolongan daripadaNya. Dari sudut kelebihan. Jaga hubungan baik dengan orang media. perniagaan kita terpaksa terima keuntungan berganda dan menjadi lebih kaya. Tanamkan impian dalam minda kita. Apabila ingin mengembangkan perniagaan ke tahap yang lebih tinggi. Zeflin Suzana Pengasas Ceruk Kampong 37 Majalah Niaga Edisi Khas .” pesan Tuan Azizan Osman. kita tidak akan tahu bagaimana mereka membalas jasa dengan menghebahkan berita mengenai bisnes kita kepada puluhan juta rakyat Malaysia. dan ia mempunyai pengaruh yang kuat. dan minta doa kepada Tuhan iaitu Allah yang maha esa. kita tidak perlu bergantung pada orang lain. Jaga Orang Media Media adalah alat yang memberikan maklumat kepada orang ramai. supaya suatu hari ini pelanggan akan berkerumun untuk rasa masakan di kedai kita.Optimis Penarik Kekayaan “Sikap adalah faktor utama menentukan individu itu berjaya atau terus gagal. Apabila kita membuka gerai makanan. Sedangkan ada bisnes yang trauma apabila pihak media menceritakan perkara yang negatif terhadap mereka.

Bahkan beberapa kali sahaja kita boleh lihat beliau muncul ruangan artis-artis menerusi akhbar. Cara ini menampakkan perniagaan kita sentiasa segar dan berinovasi. majalah atau blog hiburan. pelakon paling popular dan tiada satu filemnya pun yang meletup. Manakala perniagaan yang mempunyai reputasi terhadap klien-klien tertentu adalah salah satu faktor mengapa perniagaan itu mempunyai aliran tunai yang masuk lebih banyak. Ia memusnahkan nilai artis itu sendiri. Perniagaan yang popular bukan jaminan perniagaan itu buat banyak duit. Daripada perkongsian temuramah yang dilakukan oleh tim Majalah Rezeki bersama Fahrin Ahmad. Dengan menetapkan tarikh spesifik. adalah menerusi hubungan yang baik dengan pelanggan. untuk dimuatkan dalam perniagaan kita. Dalam perniagaan. terdapat 7 tip perniagaan yang jelas boleh digunakan oleh setiap usahawan. 7 TIP BISNES Fahrin Ahmad (Pelakon & Selebriti) Fahrin Ahmad adalah pelakon yang tidak pernah memenangi anugerah pelakon terbaik. Beliau adalah artis yang fokus kepada reputasi. bukan populariti. dan Shell. Reputasi Adalah Duit Masuk Fahrin Ahmad tidak popular seperti artis-artis lain. supaya beliau dapat membuktikan kepada ibunya. 2. reputasi adalah wang masuk. Antara yang jelas adalah kontroversi. Fahrin Ahmad begitu menjaga nilai dirinya di hadapan khalayak ramai dan juga media.TIP PERNIAGAAN HASBUL ARIFF Belajar Bisnes Cara Fahrin Ahmad 1. Populariti bukan jaminan untuk menarik lebih banyak duit. Garner MEN. Antara cara meningkatkan kredibiliti dalam perniagaan. 3. beliau berjaya mencipta banyak kejayaan besar dalam masa yang singkat. Fahrin Ahmad juga menjadikan 3 bulan ini sebagai lonjakan tekanan yang positif. Ini adalah maklumat yang diperoleh daripada Majalah Rezeki bulan Jun 2012. Kredibiliti perniagaan lebih penting untuk memastikan pelanggan suka untuk berurusan dengan bisnes kita. Perniagaan mempunyai prinsip yang sama. Wang masuk adalah reputasi.” Kata-kata ini diluahkan oleh Fahrin Ahmad supaya dapat memujuk ibunya untuk menerima kerjaya beliau dalam bidang lakonan. Adaptasi bermaksud kita menggunakan idea-idea daripada keadaan sekeliling. Beri Masa 3 Bulan “Beri saya masa tiga bulan. pentingnya adaptasi. Di mana setiap hari tarikh ini menjadi pencetus semangat dan inspirasi. Beliau percaya. Uniqlo. Kontroversi yang tidak baik bukan gambaran si artis itu berkredibel. 38 Majalah Niaga Edisi Khas . Popular Bukan Gambaran Kredibel Artis popular boleh datang dari pelbagai sudut populariti. Reputasi beliau menyebabkan dirinya mendapat tajaan daripada syarikat-syarikat besar seperti Celcom.

Jujur Itu Emas Berharga “Apa sahaja yang dipaparkan secara jujur di dalam media. Jadi Bisnesman Sihat Aktiviti waktu petang Fahrin Ahmad melibatkan aktiviti yang menyihatkan badan.4. Kepercayaan ini bertukar menjadi wang besar dalam perniagaan. Pilih satu aktiviti utama bisnes. kepada golongan wanita di Malaysia. 5. Penaja yang datang kepada beliau melihat nilai dirinya secara keseluruhan. aktiviti utama perniagaan berasaskan penerbitan adalah menerbit artikel baru setiap hari. 6. atau apabila berjumpa dengan orang. Dalam dunia selebriti Fahrin Ahmad. imej yang baik adalah jenama yang berkuasa. Dari sudut bisnes. Aktiviti ini yang akan memberikan aliran tunai terhadap kerjayanya. Fokus Aktiviti Utama Bisnes Fokus adalah tindakan penting untuk memajukan perniagaan. Gayanya yang sentiasa mengenakan pakaian yang segak dan bergaya. 7. imej yang dibawanya cukup mudah diingati orang ramai. sentiasa ceria dan bertenaga sepanjang hari. itu yang menjadikan imejnya bernilai tinggi. syarikat besar seperti Uniqlo dan Celcom masih tetap mahu menjadikan beliau ikon. semata-mata untuk menghasilkan produk yang mempunyai imej luar biasa. Sebagai contoh. Oleh sebab itu tubuh badannya sasa. Antara amalan-amalan yang boleh diambil oleh orang bisnes. .” Bagi Fahrin Ahmad. perkara yang baik akan datang kepada kita. Setiap perniagaan ada aktiviti utama setiap hari. Imej Adalah Jenama Apala sebut nama Fahrin Ahmad. berdasarkan aktiviti waktu petang Fahrin Ahmad adalah seperti berikut bersenam. fokus utama beliau adalah pengambaran. kejujuran itu adalah kredibiliti. Manakala aktiviti utama perniagaan tudung adalah memberitahu kewujudan produk tudungnya. Mereka melaburkan jutaan ringgit. Walaupun beliau tidak popular. Letakkan fokus dan jadikan ia sebagai aktiviti wajib setiap hari. Lihat bagaimana Apple mementingkan penampilan visualnya. serta tidak lokek dengan senyuman. perkasakan otot badan di gimnasium dan berlari di sekitar kawasan rumah. Paparan imej yang baik dapat meningkatkan kepercayaan pelanggan.

Kerana ia adalah cara paling pantas untuk menjadi pandai dalam masa yang singkat. syarat pertama adalah meruntuhkan ego. Dalam perniagaan.” Ikut Paksaan Isteri Saya mula mengikuti kelas anjuran Richworks setelah menerima desakan daripada isteri. Kebodohan yang akan membuatkan usahawan itu terduduk dan menghadapi kegagalan yang menekan emosi. Walaupun dari sudut paksaan. “Sebaik sahaja kita membuat keputusan. dikhuatiri perniagaan kita lebih cepat bungkus. akan sentiasa cuba untuk melindungi dirinya supaya tidak kalah. lakukan segera.my JUNAIDY ABU BAKAR . Orang yang rasa dirinya bijak pandai. Menurut Tuan Azizan Osman. Kita akan dapat rasakan perbezaannya apabila kita menganggap diri kita jahil dalam ilmu. Yang penting. Pantas Buat Keputusan Apabila berazam mahu membuka kedai. tanpa merasakan diri mereka perlu belajar daripada usahawan yang telah berjaya. tugas kita adalah mempercayai pasangan kita. ambil ia dari sudut yang positif.ANIS CHOC MOIST CAKE www. namun sebagai suami. Jika kita berada di takuk lama. Buang segala perasaan yang kononnya kita lebih pandai daripada orang lain. Situasi ini biasanya berlaku dalam diri usahawan yang kononnya tahu semua perkara.anisfood. Lebih cepat kita dapat meruntuhkan ego. Hadirkan diri dan alaminya sendiri. Sentiasa bersifat terbuka untuk belajar dengan individu yang lebih berjaya daripada kita. Ia secara tidak langsung mewujudkan dinding kebodohan dalam diri. Kerana strategi sering berubah selaras dengan perkembangan semasa. idea dan lubuk emas hanya akan muncul sekali sahaja dalam seumur hidup kita. kita buat sehabis baik. 40 Majalah Niaga Edisi Khas . Jika si dia benar-benar serius mahu kita lakukan sesuatu yang baik seperti menghadiri majlis ilmu. Berjaya atau tidak. itu bukan soalnya. M Junaidy Abu Bakar Ketua Pegawai Eksekutif Anis Choc Moist Cake Jadi Bodoh Cepat Pandai Runtuhkan ego kita supaya dapat belajar ilmu-ilmu yang bermanfaat daripada guru yang lebih bijak.com. kita akan lihat betapa besarnya ruang kejayaan yang boleh dikecapi apabila dididik oleh guru yang betul. lebih cepat proses kejayaan. Dari situ. buang ego untuk terus belajar dengan ahli perniagaan yang sudah berjaya mencapai ke tahap yang lebih tinggi. Kerana peluang. Kita tidak tahu apa yang akan terjadi kerana rezeki itu sentiasa terbentang luas. Justeru itu. Untuk memulakan perniagaan dengan landasan yang betul. pentingnya untuk kita sentiasa menuntut ilmu.Ketua Pegawai Eksekutif anusia adalah makhluk yang mempunyai ego. itu bermakna kita sudah meletakkan komitmen. Cari jalan untuk merealisasikan keputusan yang telah dibuat.

.

Boleh nampak saya ke? Bagus! Bermakna iklan di sini berkesan! Untuk tempah iklan.com INOVATTIC SOLUTION (PART OF FLAREBIZ NETWORK SDN BHD) .MajalahNiaga. hubungi eksekutif pemasaran di 016 2025437 atau layari www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful