a) Definisi trakeostomi : Ialah satu prosidur dengan membuat lubang pada dinding atau anterior trakea untuk bernafas

. b) Indikasi trakeostomi : 1. Kecederaan kepala 2. Kecederaan dada 3. Kanser atau tumor pada larinks 4. Gangguan saraf otot pada trakea 5. Prolong intubation 6. Myasthemia gravis 7. Gangguan saluran pernafasan atas ( Markah diberi pada salah satu jawapan di atas sebanyak ½ markah )

c) Komplikasi selepas trakeostomi: 1. Perdarahan 2. Gangguan pernafasan - apnea 3. Subkutan emfisema 4. Pneumothoraks 5. Edema di trakea 6. Septisemia ( Markah diberi pada salah satu jawapan di atas sebanyak ½ markah )

d) Masalah kejururawatan : i. Potensi kesekatan pernafasan

Buat pemerhatian terhadap jumlah.- Ases keadaan pernafasan iaitu kadar pernafasan dengan kerap mengikut keadaan pesakit contoh ½ jam. 1 jam sehingga stabil supaya tindakan seterusnya dapat dilakukan. ( Markah diberi pada salah satu jawapan di atas sebanyak 1 markah ) . warna dan konsistensi sekresi. ( Markah diberi pada salah satu jawapan di atas sebanyak 1 markah ) - ii. Lakukan sedutan sekresi melalui tiub trakeostomi mengikut keadaan pesakit dengan mengikut aseptic teknik supaya dapat memudahkan pesakit bernafas. Lapurkan jika tidak normal supaya dapat mengambil tindakan bagi keadaan tidak normal Posisikan pesakit fowlers untuk memudahkan beliau bernafas seperti biasa Galakkan senaman pernafasan dalam bagi mengembangkan paru-paru Galakkan pengambilan cecair minuman lebih 3 litter sehari jika tiada kontraindikasi untuk mencairkan sekresi jika ada. Galakkan pengambilan cecair 3 litter sehari jika tiada kontraindikasi untuk mencairkan sekresi. - Kurang pengetahuan berkaitan penjagaan diri Nilai tahap pengetahuan dan kefahaman pesakit supaya tindakan yang selanjutnya diambil Galakkan pesakit bertanya tentang masaalah yang dialami supaya maklumat kesihatan dapat diberikan Beritahu pesakit tentang penjagaan tiub trakeostomi seperti :  dapatkan bantuan jururawat jika sekresi berlebihan untuk dilakukan sedutan  nasihat tidak menyentuh bahagian dalam tiub trakeostomi untuk elak infeksi - Ajar cara bercakap dengan menutup lubang tiub trakeostomi supaya pesakit dapat berkomunikasi dengan berkesan Beritahu tanda-tanda infeksi pada stoma tiub trakeostomi supaya rawatan dapat diberikan Beritahu tentang rawatan yang akan diberikan pada tiub trakeostomi iaitu dressing akan dilakuan untuk mengelakkan infeksi Beri pendidikan kesihatan tentang kepentingan pemakanan yang tinggi dalam protin untuk membantu penyembuhan luka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful