P. 1
L.2 Caracteristicile Alternatorului

L.2 Caracteristicile Alternatorului

|Views: 203|Likes:
Published by Trifan Ady

More info:

Published by: Trifan Ady on Feb 06, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/27/2013

pdf

text

original

L.

2 Caracteristicile alternatorului
Funcţionarea alternatorului este determinată de următoarele caracteristici: 1. Caracteristica în gol: UeE = f(IE) pentru I=0 şi f=ct.; 2. Caracteristica în scurtcircuit I = f(IE) pentru U=0 şi f=ct.; 3. Caracteristica în sarcină U = f(IE) pentru I, cosφ, f=ct.; 4. Carcteristica externă U = f(I) pentru IE, cosφ, f=ct.; 5. Carcateristica de reglare I = f(IE) pentru U, cosφ, f=ct. Carcateristica în gol şi scurtcircuit se prezintă în figura 1.
UeE Isc

0

a)

b) Fig. 1. Curbele caracteristice ale alternatorului: a) în gol; b) în scurtcircuit.

IE

0

IE

Pentru trasarea caracteristicii în gol se parcurg următoarele etape: - generatorul sincron este antrenat la turaţia nominală; - se stabileşte la bornele indusului o tensiune de 1,3 UN; - se măsoară curentul IE pentru valori descrescătoare; - pentru IE = 0 se măsoară tensiunea remanentă. În cazul carcateristicii în scurtcircuit, etapele sunt: - se conectează 3 ampermetre la bornele indusului; - se stabileşte la bornele indusului curentul nominal IN; - se măsoară curentul IE pentru valori descrescătoare; - se citeşte valoarea curentului I cu ajutorul ampermetrelor. Pentru trasarea caracteristicilor în sarcină, externă şi de reglaj se realizează montajul din figura 2, unde alternatoruleste conectat la o sarcină R, L, C.
V1 R S T K AT V R
E

A MA A A2 K2 Ex R, L, C

O

A
1

K 1 (+)

(-)

Fig. 2. Montajul pentru trasarea carcateristicelor alternatorului.

etapele sunt: .la tensiunea nominală pe alternatorului se închide K2 şi se stabileşte un curent în indus apropiat de valoarea nominală. U=ct 0 I Masuratori .se măsoară tensiunea pe alternatorului dată de V1. Caracteristica de reglaj a alternatorului.curentul din excitaţie să rămână constant. obţinându-se în felul acesta 8 puncte a caracteristici. C Pentru caracteristica externă este necesar: I=ct . I L IE IE=ct În cazul caracteristicii de reglaj.se stabileşte tensiunea pe alternator apropiată de cea nominală.se modifică sarcina şi se reglează curentul de excitaţie al alternatorului astfel încât valoarea curentului din indus să fie aceeaşi cu cea iniţială. L În figura 4 se prezintă caracteristica externă în funcţie de sarcină. forma caracteristicilor va fi aceeaşi ca în cazul cuplării cu un motor de curent continuu. . 0 S U R UN C IN Fig. citit de A2.se porneşte maşina asincronă prin intermediul autotransfromatorului AT. 4. . R .se modifică curentul de sarcină şi se măsoară IE. Carcateristica în sarcină a alternatorului. În funcţie de caracterul sarcinii se obţin următoarele curbe prezentate în figura 3. Fig. . menţinând constantă tensiunea la bornele alternatorului. Caracteristica externă a alternatorului.Pentru antrenarea alternatorului se poate folosi o maşină asincronă deoarece turaţia MA scade nesemnificativ cu sarcina şi din acest motiv. Caracteristica în sarcină se ridică în următoarele etape: . stabilindu-se un punct al caracteristicii. Caracteristicile de reglaj în funcţie de caracterul sarcinii sunt prezentate în figura 5. . U 3. IE L R C Fig.se modifică sarcina citindu-se voltmetrul V1 şi ampermetrul A2. 5.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->