P. 1
kerja kursus sejarah 2013

kerja kursus sejarah 2013

|Views: 35,375|Likes:
download now
download now

More info:

Published by: Faizal Mohammed Said on Feb 06, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/12/2013

pdf

text

original

TERHAD

1

21/2

LEMBAGA PEPERIKSAAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

PENILAIAN MENENGAH RENDAH 2013
SEJARAH KERJA KURSUS
Kertas 2 Februari – Julai

21/2

1. 2. 3.

Kertas ini mengandungi dua tugasan. Tugasan 1(a) untuk Elemen 1, Tugasan 1(b) untuk Elemen 2 dan Tugasan 2 untuk Elemen 3. Calon mesti melaksanakan semua tugasan.

21/2

© 2013 Hak Cipta

Kertas ini mengandungi 4 halaman bercetak. [Lihat halaman sebelah Kerajaan Malaysia TERHAD

ditaip atau menggunakan komputer. Calon hendaklah mendapat bimbingan guru dalam pemilihan tajuk kajian. Calon boleh menjalankan kajian secara berkumpulan tetapi hasil kerja mestilah secara individu. 2 21/2 Calon PMR wajib melaksanakan Kerja Kursus Sejarah. 14. 11. 7. 21/2 © 2013 Hak Cipta Kerajaan Malaysia TERHAD . Penulisan menggunakan komputer hendaklah dengan fon Times New Roman. Maklumat peribadi calon hendaklah ditulis di halaman hadapan laporan. Sekiranya calon hanya melaksanakan satu atau dua elemen sahaja. Kod 2 atau Kod 3. 10. Penilaian proses kerja calon akan dilakukan sepanjang masa kerja kursus dilaksanakan. 13.TERHAD ARAHAN KEPADA CALON 1. calon hanya layak mendapat Kod 4. 5. Tajuk kajian mestilah berkaitan dengan negara kita Malaysia. 9. Penilaian dan pemberian markah dilakukan selepas pelaksanaan setiap elemen. 2. 3. Penskoran hasil kerja calon dilakukan pada bulan Julai 2013. Calon mesti melaksanakan ketiga-tiga elemen untuk mendapat tahap pencapaian Kod 1. Elemen 2 hendaklah dihasilkan dalam bentuk esei tidak kurang daripada 15 halaman mengikut format yang ditetapkan. saiz 12 dengan langkau 2. 8. Hasil kerja kursus calon hendaklah ditulis tangan. 15. 4. Hasil kerja kursus calon mestilah merupakan hasil usaha sendiri dan tidak ditiru daripada mana-mana pihak. Calon dikehendaki merancang dan melaksanakan Kerja Kursus Sejarah dari bulan Februari hingga bulan Julai tahun 2013 berpandukan senarai semak. 6.0. Fakta sejarah yang dikumpul untuk Elemen 1 hendaklah didokumentasikan bersama-sama hasil Elemen 2 dan Elemen 3. 12. Hasil kerja kursus calon hendaklah menggunakan kertas saiz A4 sahaja. Calon digalakkan menggunakan teknologi maklumat dan komunikasi (TMK) untuk mencari dan mengumpul fakta sejarah.

Sejarah/asal usul kegiatan ekonomi .Kos pengendalian (Pilih mana-mana empat aspek) 21/2 © 2013 Hak Cipta Kerajaan Malaysia [Lihat halaman sebelah TERHAD . Objektif kajian yang mencakupi tajuk tugasan/ iktibar/pengalaman kajian.Tujuan dijalankan .Lokasi/tempat kajian .Produk yang dihasilkan . Penghargaan kepada pihak yang telah membantu pelaksanaan kerja kursus. Menyata dan menghuraikan kaedah kajian dari segi dapatan atau proses kerja. (a) Dokumentasikan fakta sejarah yang diperoleh daripada pelbagai sumber. (b) Tulis laporan kajian anda secara terperinci berdasarkan aspek-aspek di bawah: ASPEK Tajuk Kajian Senarai Kandungan Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Hasil Kajian PERINCIAN Kegiatan ekonomi tradisional di Malaysia.TERHAD TUGASAN 1 3 21/2 Anda ditugaskan membuat kajian berkaitan dengan satu kegiatan ekonomi tradisional yang dijalankan oleh masyarakat di Malaysia.Peralatan/kaedah yang digunakan . 1 Maklumat Asas .Proses/cara pelaksanaan .Nama/jenis kegiatan ekonomi . Senarai aspek kajian serta dicatatkan nombor halaman secara tertib.Tempat/kawasan (bengkel/keluasan tanah dan sebagainya) .Pihak yang mengusahakan/individu/ kelompok masyarakat yang mengusahakan 2 Latar Belakang .

TERHAD 4 3 Sumbangan/Pengaruh kepada keluarga atau masyarakat . peta.Cabaran/kekangan yang dihadapi .Prasarana/rangkaian perniagaan .Penerusan tradisi keluarga . dokumen dan bahan-bahan lain yang berkaitan. Rujukan hendaklah ditulis dengan format yang betul. Lampiran Rujukan TUGASAN 2 Tulis satu esei tidak kurang daripada 100 patah perkataan yang mengandungi pengamalan unsur patriotisme berdasarkan soalan di bawah.Saranan dan harapan 21/2 Rumusan Unsur patriotisme yang diperoleh daripada kajian ini.Pembangunan kawasan setempat . Soalan: Kegiatan ekonomi tradisional penting dalam memperkukuh semangat nasionalisme bangsa Malaysia. TUGASAN TAMAT 21/2 © 2013 Hak Cipta Kerajaan Malaysia TERHAD .Identiti keluarga/kawasan .Penglibatan pihak luar/galakan kerajaan atau swasta . bangsa dan negara.Sumber pendapatan .Status keluarga/mobiliti sosial . Berikan pendapat anda. Tulis kapsyen di bawah setiap bahan lampiran yang disertakan.Hubungan kemasyarakatan .Memenuhi permintaan . Gambar. Iktibar kepada diri calon.Peluang pekerjaan (Pilih mana-mana empat aspek) 4 Prospek .Reaksi/penerimaan masyarakat .Industri hiliran .Pelancongan .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->