P. 1
permainan tradisional

permainan tradisional

|Views: 4|Likes:
Published by noor_afifah_14
wau bulan
wau bulan

More info:

Published by: noor_afifah_14 on Feb 06, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/11/2013

pdf

text

original

DIBENTANGKAN OLEH: MOHD HAFIZ IZZUDIN B.

ZULKIFLEE NOOR AFIFAH BT ABD WAHAB

Melaka dan Johor. Perlis dan Kedah menggunakan perkataan tersebut. Nama lain-layang-layang.  Perkataan “wau”-berasal dari perkataan Thailand memandangkan negeri seperti Kelantan. layang-layang -digunakan di kebanyakan negeri-negeri seperti di Pantai Barat dan Selatan Semenanjung Malaysia seperti Selangor.  Perkataan . Terengganu.

dan tidak disebut bermain wau itu kemunculan nama wau juga dikaitkan bunyi yang terhasil daripada busur yang diikat pada wau. dinaikkan ke udara. Ini dapat dibuktikan menerusi catatan Tun Seri Lanang yang menyatakan bahawa Raja Ahmad bermain layang-layang bersama pemudapemuda serta kerabat DiRaja. “wau‟. “wau‟ secara berirama. daun ibus yang dipasang pada busur tersebut akan menghasilkan bunyi “wau‟.  Selain  Apabila .

 Buluh  Kulit  Gam  Kertas  Gunting rotan .

MERAUT BULUH  Buluh diraut untuk membuang bahagian-bahagian yang tidak diperlukan seperti ruas dan kulit.  Tujuan.memberi keseimbangan pada bentuk dan berat bahagian sayap wau.  Pisau khas yang tajam -pastikn kerja berjalan lancar -tidak berlaku kesilapan .

Bahagian ekor – ada 2 bahagian juga perlu diraut sehingga 0. Bahagian bilah sayap di kedua-dua bahagian diraut sehingga 1. Antara bahagian buluh yang perlu diraut adalah seperti:1.5cm dan semakin halus di hujung bilah tersebut iaitu sebesar lidi kelapa.5cm .0cm dengan kadar lembut dan sederhana keras. Bahagian tulang belakang diraut sehingga 1. 2. 3.

. satu lapisan asas yang dipanggil „tanah‟ akan dipasang pada wau.PROSES MEMASANG TANAH WAU  Setelah bingkai wau siap.wau tersebut tahan lasak kerana sifat utama kertas tersebut lebih kenyal dan tidak ditembusi angin.  Tujuan .

3. 4. Ukur kertas dengan saiz bingkai. Pemasangan melibatkan beberapa langkah :- 1. Potong kertas wau dan lebihan tadi dipotong dalam bentuk „V‟. 2. Lekatkan kertas pada bingkai dengan menggunakan gam kanji. . Kertas ditanda dengan pensil dan dilebihkan 2cm dari rangka bingkai.

dan lipat dua untuk bahagian ekor. Langkah-langkah yang terlibat :  i) Lipat 4 kertas warna untuk bahagian sayap.MENGUKUR. iii) Corak yang dilukis mestilah sama dengan corak di bahagian sayap. bagi bahagian ekor pula. MELUKIS DAN MENYOBEK CORAK  Ukiran lukisan pada badan wau adalah antara elemen utama yang menjadikan wau tersebut unik dan istimewa. ii) Lukis dari bahagian dada sehingga ke hujung sayap dengan mengosongkan satu ruang kosong untuk ruang tapak kijang. .

 Dimainkan oleh dua orang:-pemegang wau -juru anjung yang memegang tali  Tali akan ditarik melawan arus angin dengan cara menghulur wau ditarik secara beransur-ansur sehinggalah wau tersebut tinggi di udara.  Tali .

Mencungkil bakat dan kreativiti Belajar menyelesaikan masalah Menambah pengetahuan dan pengalaman .

Peluang menunjukkan bakat bermain wau Meningkatkan kecerdasan tubuh badan Menggerakkan psikomotor .

Persaingan secara sihat Belajar kawal emosi Memberi peluang untuk bercampur dengan masyarakat sekeliling Memupuk sifat sabar .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->