Rolul exercitiilor de respiratie in corectarea tulburarilor de vorbire. Exercitii de respiratie verbala si nonverbala.

Fratila Cristina Hategan Carolina Exercitii de respiratie Formarea unei articulatii clare si precise reprezinta o cerinta de baza in de baza in dezvoltarea si perfectionarea vorbirii. Fiindca artticularea sunetelor se bazeaza in primul rand pe utilizarea corecta a respiratiei cat si pe precizia miscarilor de pronuntare sub controlul permanent al propiului auz prin exercitii se va urmari : * educarea respiratiei; * educarea miscarilor aricuilatorii; * educarea pronuntiei corecte a sunetelor; * educarea auzului fonematic. EDUCAREA RESPIRATIEI Aparatul respirator,pe langa functia de a asigura schimbarile gazoase necesare intretinerii vietii,au un rol hotarator si in actul vorbirii. In timpul EXPIRATIEI suflul atinge corzile vocale aflate in pozitie fonica si prin subordonarea acesteia se produce sunetul .Deci,studiul miscarilor respiratorii si indepartarea dereglarilor lor ocupa un rol primordial in educarea vorbirii. Patrunderea si expulzarea aerului din plamani se face prin modificarile

DIMENSIUNILOR CUTIEI TORACICE: - in cursul inspiratiei,cantitatea toracica este marita pe plan vertical,anteroposterior si transversal;aceasta dilatare este determinata de coborarea muschiului diafragmei.

In acest caz se utilizeaza o cantitate prea mare debit expirator.respiratia este ritmica.la nastere se poate identifica o respiratie diafragmatica . LA COPII . .in cursul expiratiei. . . insa ritmul respirator nu este uniform .caracterizata prin expansiunea cavitatii toracice superioare. 1.in vorbire acest raport se schimba. Este firesc ca in timpul copilariei sa apara neregularitati in procesul de coordonare a resoiratiei cu actul fonatiei datorita unei continue dezvoltari a organismului Printre neregularitile de exprimarepot fi mentionate: a) tipul de respiratie superioara cu ridicarea umerilor-in timpul inspiratiei cutia toracica isi mareste diametrul prin ridicarea exagerata a umerilor. in respiratia neverbala inspiratia si respiratia au o durata aproximativ egala.Cu cat varsta este mai mica. Inspiratia devine mai adanca si mai rapida.Este o respiratie specifica femeilor.in care atat inspiratia cat si expiratia se efectueaza prin miscari mai accentuateale muschilor costali inferiori si abdominali. ceea ce formeaza contractiile musculare ale gatului si impiedica emisiunea vocala (balbaiti) .in timpul vorbirii respiratia se efectueaza pe gura. Expiratia devine mai prelungita deoarece emisiile verbale se fac numai in aceasta faza. 2.care spre varsta prescolarase transforma in respiratie toraco-abdominala iar inspre pubertate se diferentiaza in functie de sex. RESPIRATIA TORACICA . pentru ca cutia toracica poate efectua anumite miscari independente de miscarile diafragmei: .in stare de repaos se respira prin fosele nazale.. Astfel. Alte deosebiri intre cele doua tipuri de respiratie sunt determinate de faptul ca adseori sincronismul existent intre miscarile toracice si cele abdominale in stare de repaos dispare in decursul pronuntarii.Este un tip de respiratie caracteristic barbatilor. Stabilirea acestui raport intre fazele de respiratie in decursul vorbirii este absolut necesara pentru a evita fragmentarea verbala si a asigura in felul acesta perceperea integritatii ideilor.cu atat labilitatea ritmul respirator este mai accentuata. RESPIRATIA DE TIP COSTOABDOMINAL . efectuandu-se in pauzele dintre sintagme si propozitii. procesul este invers. b) respiratia fortata cu miscari bruste si exagerate.muschii abdomenului se contracta odata cu ridicarea diafragmei.

efectuarea lor se realizeaza in camere aerisite sau chiar in curte. . Exercitii de suflat. 3. asftel incat se produce o inspiratie dupa fiecare cuvant sau chiar in mijlocul acestora. Aceste cazuri apar la copiii ce se grabesc in exprimare si nu repeta pauzele necesare in vorbire: ex. Jocuri de emitere a unor sunete onomatopeice insotite de miscari ca imitarea fasaitului frunzelor (sss)sau a vantului (sss). Inspiratii adanci urmate de expiratii puternice si prelungite. EXERCITII : 1. c) miscari respiratorii superficiale si foarte frecvente.astfel incit ultimele cuvinte dintr-o propozitie se realizeaza prin consumul aerului de rezerva din plamani. fiind insotite de miscari de extensie a coloanei vertebrale prin aplecare in spate a trunchiului si ridicarea bratelor si miscari care micsoreaza cavitatea toracica sustinuta de aplecarea in fata a corpului si a mainilor. copilul stand intins. d) incercari de vorbire in timpul inspiratiei si nu al expiratiei cum ar fi normal. EXERCITII NON-VERBALE In faza initiala exercitiile se realizeaza in pozitie orizontala. Frecventele neregularitati respiratorii pot duce in cele din urma la tulburar ideosebit de grave. 2. in picioare si pe . . EXERCITII DE RESPIRATIE NEVERBALA Constituie o etapa premergatoare pentru respiratia verbala.eficientta lor este mai ridicata daca se realizeaza la inceputul primei ore sau chiar pe parcursul activitatilor in momentul instalarii oboselii copiilor. Inlaturarea acestora se face prin exercitii sistematice care asigura cerintele respiratiei atat in stare de repaos cat si in vorbire.selectia judicioasa a exercitiilor astfel incat efectuarea lor sa fortifice musculatura abdominala. Realizarea acestor exercitii impune respectarea unor norme igienice: . pisicuta pis pis pis. determina instalarea unei stari de oboseala ceea ce influenteaza cursivitatea exprimarii. apoi pe verticala.a toracelui si a gatului.

cutia toracica se mareste ca volum. iar pe alte doua sarituri se va realiza expiratia.scaun. pe baza unor comenzi.. care se vor alterna pe cicluri cu durata diferita. Acesta incepe cu o miscare de brate.pentru inspiratie numaram pana la 5. . logopedul putand sa exemplifice. Din pozitia in picioare cu mainile pe solduri se vor efectua doua sarituri ca mingea in timpul carora se vor face doua miscari de inspiratie. apasand cavitatea abdominala. ce simbolic e reprezentata prin incetinirea treptata a miscarilor mainilor si ritmului respirator. ridicarea lor in unghi de 90 grade fata de corp. . in timp ce pe fiecare miscare de brat se executa o miscare de respiratie (o inspiratie sau expiratie). pauza respiratorie. 5.insotite de miscari ale bratelor.pe urmatoarele doua sarituri se va tine respiratia. coborarea bratelor pe langa corp (expiratie). iar muschii abdomenului se contracta.. . (faza numita mersul trenului). EXRCITII DE RESPIRATIE CU COPIII DE VARSTA PRESCOLARA Toate exercitiile se realizeaza sub forma de joc. pe fiecare doua batai din palme se executa o componenta a ciclului respirator (inspiratie.in faza de inspiratie copilul trage adanc aer in piept . In a treia faza. 3. 1. 4. accelerarea insotita si de miscarile de respiratie al caror ritm va creste.faza de expiratie se face prin ingustarea cavitatii toracice si relaxarea (marirea) cavitatii abdominale. Jocul se numeste "Pleaca trenul de la . la expiratie numaram pana la 8.. Pentrustabilirea ritmului.intre expiratie si inspiratie copilul va trebui sa isi tina cateva momente aerul in plamani 2. Variatia ritmului respirator. la bataia din palme: . unul dintre primele exercitii pot fi executate astfel: . Exercitiile continua sub forma de joc. In continuare . In a doua faza a jocului se accelereaza miscarile mainilor pe langa corp.la . importanta in reglarea respiratiei conform cerintelor diverselor situatii. Exercitii de inspir pe nas si expir pe gura . Pentru ca copilul sa constientizeze aceste miscari i se recomanda sa puna o mana pe piept si una pe abdomen. retinerea aerului. cu coatele indoite pe langa corp." . trenul se apropie de gara. expiratie)..

intrerupt de o pauza. grabita. 14. Prin suflare se mentine flacara lumanarii intr-o pozitie inclinata. Prin suflare se mentine balonul plutind in aer. Acumularea expulzarea aerului pe gura: umflarea obrazului drept. umflarea obrazului stang. Exerrcitii indicate pentru copiii rinolalici. 9. 12. 3. expir lung intrerupt de trei pauze. pauza expir. expir lung si uniform pe gura. pauza expiratorie. Prin suflare se umfla balonase sau camere pentru mingi. lovirea lui cu palma.1. 2. expir lung si uniform pe gura si apoi pe nas. pauza. in afara. expir. Sa intoneze sau sa fluiere o melodie. in special la cei cu despicaturi labiale operate. care prin lovirea cu pumnii provoaca expulzarea aerului cu explozie. inspir pe gura. expir. 2. 6. Se sufla alternativ pe gura si pe nas asupra unui geam sau oglinzi pentru a le aburi. Se imita respiratia cainelui: respiratie scurta. 5. Inspir scurt si expir lung intrerupt de doua pauze: inspir. Idem pe nas. 11. 4. Exercitiul se desfasoara in urmatoarea succesiune: inspir. fluiere). Prin suflare se pun in miscare. expir. Prin suflare se fac balonase de sapun. EXERCITII DE RESPIRATIE LA SCOLARI 1. Prin suflare se imprastie bucatele de hartie. In timpul pauzei nu se inspira aer. expir. Imitarea omului ce sufla in palme ca sa si le incalzeasca . Suflarea asupra unei lumanari aprinse pentru a o stinge (variatii ale distantei. 10. Inspir scurt si adanc. pe o durata cat mai mare. efectuata cu gura larg deschisa si cu limba care atarna: delaxata. Inspir scurt. Prin suflare se eplaseaza bile intr-un jgheab de lemn. producand explozie. 4. apoi pe nas cu gura inchisa. Suflatul in diferite instrumente muzicale (muzicuta. 6. Alternarea respiratiei bucale si nazale: inspir pe nas. Acest exercitiu este util si pentru dezvoltarea mobilitatii buzelor. 16. lebada de plastic). . plutind pe suprafata apei diferite jucarii (vapoare. expir pe gura. fara ca sa se stinga. Se sufla intr-un vas cu apa ca sa faca valuri. 5. de la mic la mare). 17. Idem cu respiratia pe nas. Inspir scurt si adanc. 13. In mod exemplar se executa si umflarea ambilor obraji. 3. expir pe nas. lovirea obrazului cu palma producand explozie. 7. 15. 8. Se respira profund cu nasul blocat.

grafic. In primul rand. 3. prin linii cu intrerupere EXERCITII DE GIMNASTICA RESPIRATORIE: 1. In expir se revine la pozitia initiala. 4. Din pozitia de drepti. pe cand in cel de-al doilea caz se produce o slabire a ei. de cinci pana la zece ori. 7. 8. iar cealalta se duce dupa cap si se inspira. Din pozitia de drepti. descriind un cerc in jurul capului si se expira odata cu revenirea capului la pozitia initiala. cu pauze expiratorii inegale. cand intensitatea vocii este uniforma pe tot parcursul fonatiei. Cu mainile intinse se prind capetele unui bat si se ridica deasupra capului. Expirul aerului se produce prin pronuntia vocalelor si a consoanelor siflante.7. stimuland participarea abdomenului. cu mainile lipite de corp. Batul se prinde la spate cu coatele. TABELUL POATE FI CONSULTAT IN VERSIUNEA DE "DESCARCAT" TERAPIA TULBURARILOR DE LIMBAJ (cu caracter general) 1. Dupa exersarea sunetelor se trece la pronuntia de propozitiuni pe un singur expir. 3. Treptat. Exercitiile se aplica prin repetare. pentru o mai buna intuire. Se repeta toate exercitiile anterioare 2. O mana se lipeste de spate sub omoplat. 5. se inspira odata cu indoirea coatelor si apropierea lor la spate si se expira odata cu revenirea la pozitia initiala. 2. care se reproduc. exercitiile de respiratie se asociaza cu pronuntia sunetelor. Sub aceasta forma se sesizeaza mai usor daca dislalicul expira uniform sau iroseste unda expiratorie neeconomic. Se executa odata cu revenirea la pozitia initiala. inspirand. La expir batul se strange cu coatele si preseaza spatele. 4. se inspira cand se duc ambele maini inainte si indarat.Educarea miscarilor articulatorii . 5. Idem pe nas. 6. Durata lor variaza la inceputul sedintelor logopedice de la doua minute la cinci minute.

Educarea respiratiei Terapia respiratiei are doua coordonate: .imitarea rotirii bratelor .miroase florile .exercitii pentru mobilitatea limbii .sufla in apa cu paiul .exercitii pentru buze si obraji .dezvoltarea respiratiei non-verbale .inspiratie alternativa pe o nara si pe cealalta .sufla aerul pe dosul mainii .exercitii pentru intarirea musculaturii toracice si abdominale.imitarea spalatului pe maini .tine un fulg in aer .inspiratie lunga .imitarea mersului .sufla in spirometru (pentru copiii scolari) b) Exercitii pentru inspiratie .2.Exercitii generale .sufla nasul in batista . 2. TABELUL POATE FI CONSULTAT IN VERSIUNEA DE "DESCARCAT" a) Exercitii de respiratie: .inspiratie pe nas si expiratie pe gura .inspiratie pe gura si expiratie pe nas . 1.dezvoltarea respiratiei verbale.inspiratie pe gura .Mobilitatea aparatului fono-articulator: .trei timpi inspiri si cinci timpi expiri cu fata la oglinda .exercitii pentru valul palatin.umfla balonul .stinge lumanarea .jocul "cainele la vanatoare" .1.expiratie prelungita (30 secunde) Inspiratia trebuie sa fie insotita de extensie a coloanei vertebrale prin aplecarea trunchiului pe spate si a membrelor .exercitii pentru mobilitatea maxilarelor .1.miroase parfumul c) inspiratia diferentiata .

uie. fara efort in timpul unei expiratii. fara efort. ule) . oi. cu poezie.cu pronuntie pe vocale. cu un caiet pe abdomen.. umfland abdomenul. be. oie. sta. prelung.) f) Exercitii ritmice de respiratie insotite de miscare si cantec (ex: mersul numarat. bi. silabe. ue.superioare (sau chiar ridicarea acestora). tra.. tre.citire in aceasta pozitie cu voce tare. bo . in decursul unei inspiratii se urmareste extinderea abdomenului si a coastelor inferioare si revenirea lor in expiratie. ua. d) Exercitii de pronuntie a unor consoane insotite de vocale.la inceput non-verbal . cuvinte . Expiratia trebuie sa fie insotita de miscari care micsoreaza cutia toracica sustinuta de aplecarea in fata a corpului si a mainilor.cu recitare de poezii . Pentru aceasta elevul sta in fata oglinzii cu o . cra. tri. ste. cerandui-se sa-si suga abdomenul si apoi sa expire pe gura. Vorbirea in expiratie. ile ole. g) Exercitii de respiratie (culcat pe canapea. iar cu dreapta pe piept. ale. Miscarile abdomenului imprima caietului miscarea sus-jos. etc). stri. trebuie sa se obtina aceasta respiratie diafragmala si in pozitie verticala. ghicitori. proverbe). ritmat a) Exercitii de pronuntie a vocalelor. cri. rar. caietul miscandu-se in ritmul diafragmei: . etc. b) Exercitii de pronuntie intr-o expiratie a unei consoane. Asfel. Folosirea gimnasticii pe un fond muzical e un bun procedeu. Dar cum pozitia normala pentru vorbitnu este cea orizontala. ei . Cand respiratia diafragmala in aceasta pozitie (orizontala) se realizeaza usor si fara efort se poate folosi pentru control asezat pe abdomen. e) Exercitii de pronuntie a unor silabe in care se gasesc grupuri de vocale sau de consoane pe o expiratie (ex: aie. pe durata unei expiratii (ba. Dezvoltarea respiratiei verbale Obtinerea expiratiei mai lungi decat inspiratia la pronuntie. cre. c) Exercitii de pronuntie a unor grupuri de vocale pe durata unei expiratii (ex: ai. Indicatii: Se intinde elevul pe canapea cu mana stanga pe abdomen. cu cantec.

chiar daca.deficienta .Bucuresti .Prevenirea si corectarea tulburarilor de vorbire in gradinitele de copii.Bucuresti . 5.GUTU..D. uneori se instaleaza in stare de oboseala.P. impreuna cu logopedul si apoi tot mai mult independent.M (1978) .BOSCAIU E.(1966) .B. Respectarea particularitatilor de ..Bucuresti.mana pe abdomen si cu una pe piept si i se cere sa inspire profund pe nas.PAUNESCU C.P. STANICA C. Intoducerea jocului in terapie. iar dupa o pauza scurta (2-3 secunde) sa expire pe gura. Exercitiile de respiratie cer un spatiu aerisit si geamul deschis. TABELUL POATE FI CONSULTAT IN VERSIUNEA DE "DESCARCAT" PRINCIPIILE SI METODOLOGIA GENERALA 1. Cluj-Napoca . BIBLIOGRAFIE . Ele se efectueaza la inceput in fata oglinzii.U. Eficienta acestor exercitii este mai mare la inceputul orelor de terapie si in primele sedinte. psihologul. Introducerea achizitiilor in comunicare.Metodologii contemporane in domeniul defectologiei si logopediei. Colaborarea cu medicul generalist. ORL.VRASMAS E.(1997)-Terapia tulburarilor de limbajinterventii logopedice.B.VERZA E (1987) . . sugand abdomenul. 2.varsta . 4.Logopedia.Ed.. dar si in cursul activitatii.scolaritate.Tipografia Universitatii. Continuarea activitatii terapeutice in familie si la scoala.E.Medicala.D.E. psihodiagnosticianul.Tulburarile de vorbire la copil.Bucuresti . 3. (1973) . .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful