P. 1
ICT SO8 SPM

ICT SO8 SPM

|Views: 5|Likes:
Published by Hasnol Haiqal
kerja kursus ICT tingkatan 5
kerja kursus ICT tingkatan 5

More info:

Published by: Hasnol Haiqal on Feb 07, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/01/2014

pdf

text

original

Muhammad Iqbal Zakwan bin Hussin 5PA 960513-08-5221

.

Borneo dan gugusan pulau yang . Tarian zapin telah menular luas di kalangan penggemar seni tari di Nusantara iaitu di Semenjung Tanah Melayu. antaranya adalah: Tarian Zapin Arab Tarian Zapin Johor Tarian Zapin Lenga Tarian Zapin Pekan Tarian Zapin Tenglu      . Dengan itu tarian Zapin biasanya mempunyai pecahan tersendiri menurut tempat ia ditarikan.Zapin telah mengalami pengubahsuaian dari segi bentuk dan ragamnya yang ternyata lebih tradisional sifatnya.

 Tarian ni ada tiga peringkat. gendang dan marakas. Zapin begitu popular pada tahun-tahun lima puluhan dan enam puluhan di daerah Pekan terutamanya di Kampung Tanjung Gemuk dan Kampung Lamir. Tanjung Serindit. Gendang Rebana dan lain2 lagi. Gambus Palembang. Lancang Daik. Lagu-lagu ini dinyanyikan oleh isteri beliau Cik Norlia    . permulaan tarian atau pembukaan tarian. Peringkat kedua ialah pecahan atau gerak serta lenggang tari dan peringkat ketiga merupakan peringkat akhir iaitu sebagai penutup tarian. Yale-yale. Lanchang Kuning. telah mengambil inisiatif mencipta lagu-lagu sebagai pengiring kepada muzik dan tarian zapin. Alat muzik utama yang digunakan dalam tarian ini ialah gambus. Seorang pemuzik bernama Tengku Mansor. rebana. Antara lagu-lagu yang dicipta ialah Ya Salam.Anatara lagu2 berirama asli yang didendangkan mengikut irama zapin ialah lagu2 Lancang Kuning. Zapin Asli. Peringkat pertama. Anak-anak muda menjadi penggiat utama dalam tarian zapin ini kerana mereka mempunyai tenaga dan keupayaan menari dalam rentak yang cepat. Tarian zapin biasanya ditarikan dalam majlis-majlis perkahwinan dan majlis keramaian. Sri Pekan.

Tiada bukti sahih menceritakan. akan tetapi kedatangan pedagang Arab mampu mengubah seni budaya iaitu dari segi tarian. Jika di Brunei.  Manakala di Brunei. Mengikut dari segi sebutan dialek orang Brunei. Tarian ini juga kadang-kadang ditarikan secara berlagu atau berzikir atau di Brunei iaitu berdikir atau berselawat ke atas Nabi   . Sultan Brunei ketiga juga merupakan berbangsa Arab dari Taif. Zapin berasal dari segi bahasa arab iaitu "Zafn" yang bermaksud pergerakan kaki cepat mengikut rentak pukulan. zapin lebih dikenali dengan panggilan "Jipin". di antara zapin yang cukup digemari adalah:Zapin Laila Sembah Zapin Tar) Dan mengikut dari segi asal-usul tarian zapin di Brunei. ia dipercayai pengaruh dari budayanya yang begitu sinonim dengan kedatangan pedagang bangsa Arab kepulauan Borneo yang tertumpu di Brunei. tarian Zapin pelbagai juga jenis dan ragamnya seperti rentak dan geraknya.

Musik pengiringnya terdiri dari dua alat yang utama yaitu alat musik petik gambus dan tiga buahalat musik tabuh gendang kecil yang disebut marwas. Asal Usul Tari Zapin Zapin berasal dari bahasa arab yaitu "Zafn" yang mempunyai arti pergerakan kaki cepatmengikut rentak pukulan. Tarian tradisional ini bersifat edukatif dan sekaligus menghibur. zapin hanya ditarikanoleh penari laki-laki namun kini sudah biasa ditarikan oleh penari perempuan bahkan penaricampuran laki-laki dengan perempuan.  . Zapin merupakan hasanah tarianMelayu yang mendapat pengaruhdari Arab. digunakan sebagai media dakwah Islamiyah melalui syair lagu-lagu zapin yangdidendangkan.Sebelum tahun 1960. Melayu yang mendapat pengaruh dari Arab.Tarian tradisional ini bersifat edukatif dan sekaligusmenghibur. digunakan sebagaimedia dakwah rumpun .

pada mulanya tarian ini adalah sebagai tarian hiburan di istana setelah dibawa dari Hadramaut. Mengikut sejarah tarian Zapin. iaitu pusat pemerintahan Johor lama. Singapura. wilayah Sarawak. Yaman oleh para pedagang Arab pada awal abad ke-16. Pada masa itu negeri Johor menjadi pengganti kepada peranan Melaka sebagai sebuah entrepot antarabangsa pada kurun ke-16.  . Tarian zapin ini kemudiannya merebak ke negeri-negeri sekitar Johor seperti di Riau. dan Brunei Darussalam.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->