FRUMUSETE SI SANATATE - tratamente naturiste

-

1

CUPRINS
I. 1) 2) 3) 4) 1) 2) 3) 4) 1) 2) 3) 1) 2) 3) 1) 2) 3) 4) 5) 6) 1) 2) 3) 4) 5) 6)
2

Păr sănătos Teste pentru sănătatea părului Câteva soluţii pentru întărirea părului Remedii naturiste Reţete de frumuseţe pentru păr Tipurile de ten şi îngrijirea lor Acneea debutantă Alte afecţiuni ale tenului Reţete de frumuseţe naturiste Baia ca tratament Baia cu adaosuri naturale Ajutoare pentru îngrijirea corpului Ochii – acest mister Sfaturi pentru o înfăţişare de gală Dacă aţi tecut de 40 de ani Celulita Ghidul siluetei Picioare frumoase Fesele Abdomen plat Plante pentru înfrumuseţarea sânilor Cum să trăiţi ca să fiţi sănătoşi Hrana ca medicament Plante şi remedii populare Cum să vă păstraţi dinţii Păstrarea tinereţii Cum să evitaţi uzura nervilor dvs.

II. Un ten de nota 10

III. Piele frumoasă

IV. Cabinet cosmetic

V. Dezvoltarea armonioasă a corpului

VI. Mens sana in corporae sano

INTRODUCERE

Atât în sănătate, cât şi în boală, natura ne oferă adevărate miracole. Nu ar fi mai bine să folosim un tratament eficient, care să nu lase în corp substanţe chimice străine, decât să ne “îndopăm” cu medicamente chiar şi pentru o banală răceală? În ziua de astăzi, oamenii pot face pentru sănătatea lor mai mult decât orice medic, spital sau progres al ştiinţei medicale. Important este să aibă grijă de ei înşişi şi să evite excesele din viaţa de zi cu zi, oricare ar fi ele. Preocupările pentru sănătatea interioară, dar şi pentru aspectul exterior, s-au dovedit a fi deosebit de importante pentru omul modern, avid de informaţie şi de cele mai recente descoperiri în domeniu. Această carte este o sinteză a unor tratamente naturiste care folosesc metode simple. Deşi aceste metode sunt simple, ele nu sunt destinate să înlocuiască tratamentul medical, de aceea medicul dvs. trebuie să fie permanent informat în legătură cu acţiunile pe care doriţi să le faceţi. Bazată pe o bibliografie bogată, această lucrare furnizează o cunoaştere elementară, dar solidă a modului în care vă puteţi trăi viaţa, în aşa fel încât să fiţi sănătoşi la trup şi la suflet, să întârziaţi procesul de îmbătrânire şi chiar să arătaţi cu 12 ani mai tineri.

Simona Vaida

3

are un aspect şters şi este moale.uscat – când părul a fost tratat chimic. Există 3 tipuri de păr: . şi masaţi prin rotaţie pielea capului.gras – când este produs prea mult sebum. Dacă reuşiţi să apucaţi cu uşurinţă ambele zone înseamnă ca sângele circulă cum trebuie şi firele care cad cresc la loc fără probleme. Degradarea firelor deja existente este ireversibilă. care au un cost relativ scăzut şi care dau rezultate cât se poate de eficiente.normal – când totul merge … “ca pe roate”. 4 . cu condiţia să folosiţi un şampon şi un balsam care vi se potrivesc şi hrănesc părul. nefiind suficient de bine protejat. acolo unde pielea este mai suplă. Exerciţiul se face pe întreg cuprinsul capului. Părul sănătos trebuie să aibă grosimi egale. cu condiţia să vă hrăniţi corect organismul şi să urmaţi câteva sfaturi utile în vederea înfrumuseţării podoabei dvs. În schimb. dacă vă este greu să apucaţi pielea între degete înseamnă că circulaţia sanguină este întreruptă printr-o slabă eliminare a toxinelor şi părul creşte mai lent. Testul lupei Se trece mâna prin părul uscat. atenţie: razele de soare usucă părul. Şi. Test pentru pielea capului Apucaţi cu fermitate pielea de pe cap între degetul cel mare şi arătător. de păr. Studiaţi-le cu atenţie cu o lupă de calitate. dându-i un aspect mat şi nu prea sănătos. fără ca palmele să alunece pe păr. puteţi folosi plante medicinale. capilare. Pe lângă produsele cosmetice din comerţ. Un balsam bun poate rezolva această problemă. bogată în vitamine şi minerale. care se poate realiza în fiecare zi. fructe şi alte ingrediente naturale. timp de 1-2 minute. se murdăreşte mai repede decât părul normal. . spre vârful creştetului. Periind părul cu blândeţe de mai multe ori pe zi. . însă puteţi contribui la creşterea altora.Păr sănătos Pentru a avea un păr frumos nu este suficient să utilizaţi un şampon adecvat tipului dvs. Sănătatea şi frumuseţea lui depind foarte mult de o alimentaţie echilibrată. Îngrijirea cosmetică de suprafaţă se referă în special la spălarea părului. de 2-3 ori pe săptămână. Pentru un test complet executaţi aceleaşi mişcări şi deasupra urechilor. luând fire din mai multe zone ale capului. va circula mai mult aer printre firele de păr şi astfel se risipeşte praful. are un aspect fragil şi vârfurile “tocate”. Teste pentru sănătatea părului Câteva soluţii pentru întărirea părului Masajul concentric Aşezaţi-vă mâinile una peste alta pe părul uscat. mai sănătoase. Trebuie să ştiţi ca strălucirea părului este strâns legată de sănătatea lui. apropiind degetele pentru a aduna câteva fire. Aşezaţi-le pe toate pe o foaie de hârtie. oricare ar fi locul de unde a fost luat.

Acest lucru e din cauză că vata nu a fost stoarsă bine şi a îmbâcsit firele de păr. vitaminele B5 şi B8 asigură vitalitatea podoabei capilare. alimente excelente pentru sănătatea părului. şi întăreşte unghiile. Înainte de a vă spăla pe cap. 2. Atenţie! Părul nu trebuie să aibă un aspect unsuros. Legaţi-vă părul cu un prosop şi lăsaţi compoziţia să acţioneze o jumătate de oră. Se amestecă o linguriţă de miere de albine cu o linguriţă de oţet de mere şi 2 linguri de ulei de germeni de porumb sau ulei de măsline virgin (presat la rece). După fiecare spălare a părului. Se amestecă apoi cu o jumătate de gălbenuş crud. Nu uitaţi de cereale şi soia. prevenind căderea. Se va evita spălarea prea frecventă a părului (de preferat se face baie la cap din 2 în 2 săptămâni). 5 . se scurge bine excesul prin presare pe buza flaconului şi se freacă bine rădăcina părului.Alimentaţia Se recomandă cât mai multe fructe şi legume şi se preferă carnea albă (peştele şi pieptul de pui). înmuiaţi-vă părul şi pielea capului în lapte călduţ. gaz şi coniac sau rom sau alcool de 60-70º. De asemenea. protejându-le împotriva casării şi exfolierii. Tratament pentru pielea înroşită a capului Iată 3 metode eficiente: 1. Remedii naturiste Reţetă magică împotriva căderii părului Se face într-o sticlă cu gâtul nu foarte larg un amestec în părţi egale de: ulei de ricin. când acesta este uscat. Consumaţi câte un ou fiert. iar zilnic – o bucăţică de drojdie prospată (conţin vitaminele B5 şi B8). din două în două zile. Înainte de folosire se agită bine sticla şi se obţine o emulsie lăptoasă. Vitaminele Esenţiale pentru creşterea părului sunt zincul şi vitamina B6. Soluţia: mâncaţi 3 lămâi pe zi (tăiate felii şi unse cu puţină miere). Produsul obţinut se masează bine în păr. procedând ca la vopsit (dând firele de păr deoparte). se înmoaie puţină vată în emulsia obţinută prin agitare. De aceea se spală din nou părul şi se reia procedeul. Spalaţi-vă apoi cu puţin şampon şi clătiţi-vă. Aveti părul tocit? E semn că aveţi nevoie urgentă de vitamina C.

Separat se fierbe apa şi când a det în clocot se toarnă peste plante. Loţiune de păr cu lămâie – opreşte producerea sebumului în cazul părului gras. Remarcă: Se foloseşte o dată pe lună. Cresonul întăreşte rădăcina Reţete de frumuseţe pentru păr 1 Cum se prepară o infuzie de plante: Frunzele sau florile din care vrem să facem infuzia se pun într-un vas. Ingrediente: 1 banană. Masaţi-l bine pe pielea capului şi lăsaţi-l să acţioneze. Restul ceaiului puneţi-l în apa de clătit. 1 ceaşcă de lapte. Cum se procedează: Se stoarce lămâia. se diluează cu ½ ceaşcă de apă. Se lasă să acţioneze 15 minute. 10 cireşe roşii. Descurcaţi-l. dă părului castaniu reflexe roşietice şi luciu. face părul mai lucios.3. uleiul şi albuşurile. Înmuiaţi apoi pieptănele în infuzia de salvie şi întindeţi-o uniform pe toată lungimea lui. Plante pentru un păr frumos şi sănătos Menta stimulează pielea capului Faceţi un concentrat puternic din ceai de mentă şi amestecaţi-l cu şampon (o porţie) pe care-l folosiţi. mărind astfel efectul curei. Cum se procedează: Se zdrobesc fructele. se strecoară şi se foloseşte ca apă de clătit (staţi mai multă vreme în infuzia din lighean). părul se acoperă mai întâi cu o folie de plastic şi peste folie cu un prosop. 2 albuşuri. Se lasă să se răcească. se strecoară şi se masează părul cu zeama. zvântaţi-vă părul într-un prosop. Ingrediente: 1 lămâie. se amestecă cu laptele. Strecuraţi-o şi puneţi-o într-un vas. se acoperă cu un capac şi după 10-15 minute se strecoară printr-un tifon. 6 . Trei pumni de flori de fân (praful de floare care se scutură din fânul cosit) se opăresc cu 2 litri de apă clocotită. Salvia hrăneşte şi stimulează Preparaţi o infuzie1 concentrată de salvie. În cazul pielii sensibile. Remarcă: După aplicare. 1 lingură de ulei de măsline. după care se clăteşte. Fructe pentru un aspect lucios Cură pentru păr cu cireşe şi banane – hidratează. După ce v-aţi spălat pe cap şi v-aţi clătit. se întinde pasta asfel obţinută pe păr şi lasă să acţioneze o jumătate de oră.

Cumpăraţi creson de la Plafar (în curând va apărea şi pe piaţă). Lăsaţi-o să acţioneze câteva minute. Acoperiţi vasul cu un capac şi lăsaţi-l să se răcească. Mugurii de nuc întăresc părul şi înlătură mătreaţa Puneţi la fiert 300 g untură de porc nesărată (osânză). mutaţi compoziţia într-o casoletă de porţelan şi amestecaţi-o bine pentru a zdrobi plantele şi a obţine un produs omogen. amestecând din când în când. apoi vărsaţi amestecul într-un vas 7 . în fiecare lună. Urzica vindecă părul gras şi vârfurile crăpate Preparaţi un decoct din urzici. după ce a fost spălat cu şampon (folosiţi-l în zilele când nu plecaţi de acasă). faceţi cărări). Ulei de păr cu plante (pentru regenerarea firului) Se alege o plantă în funcţie de culoarea părului (vezi. muşeţel – dacă sunteţi blonde. Când începe să dea în clocot adăugaţi o lingură cu vârf de muguri de nuc şi lăsaţi-o pe flacără o jumătate de oră. Pătrunjelul opreşte căderea părului Pisaţi bine seminţe de pătrunjel şi pudraţi-vă din abundenţă părul cu pulberea obţinută (ca să ajungă pe pielea capului. Amestecaţi o parte din el cu şamponul (o porţie) şi întindeţi-l bine pe păr. paragraful de mai sus). Lăsaţi să stea 2 zile. salvie – dacă sunteţi roşcate. Fricţionaţi-vă bine cu vârful degetelor. Trageţi vasul deoparte. Unguentul se păstrează într-un vas de sticlă sau de ceramică. Se pun într-un vas 12 linguri din această plantă. Pulberea trebuie lasată pe cap toată noaptea. Turnaţi peste ingrediente 450 ml apă clocotită şi amestecaţi. apoi strecuraţi lichidul. Aşezaţi vasul pe bain-marie şi lăsaţi să se înfierbânte vreme de o jumătate de oră. Clătiţi-vă bine. După ce v-aţi spălat pe cap şi v-aţi limpezit. şi rezultatele nu vor întârzia să apară. În ultima apă. apoi folosiţi feonul. Şampon pe bază de plante Alegeţi o plantă care se potriveşte culorii părului dvs: frunze de nuc – dacă sunteţi brunete. iar a doua zi dimineaţă vă spălaţi cu 2 gălbenuşuri de ou bătute. sau pătrunjel – pentru volum şi pentru toate nuanţele de păr. tamponaţi-vă rădăcina cu o bucăţică de vată înmuiată în infuzie de creson. peste care se toarnă 300 ml ulei de soia sau floareasoarelui. amestecaţi o lingură şi jumătate din planta aleasă cu o lingură de Borax pur şi 3 linguri de frunze sau rădăcină de săpunariţă (Plafar). Se aplică la rădăcină. Într-un recipient rezistent la foc. Lăsaţi să acţioneze câteva minute. Practicaţi procedeul câteva zile. pe părul curat. turnaţi ceaiul de urzică rămas.

conţinut de apă şi grăsimi corespunzător. într-o cană cu apă. Măştile au un efect deosebit de curăţare şi împrospătare. Apoi ungeţi faţa şi gâtul cu o cremă adecvată tenului. Mod de folosire: luaţi 5 linguri de compoziţie (pentru păr scurt) sau 8 linguri (pentru păr lung şi uscat) şi înfierbântaţi-le câteva minute pe foc. sunătoare). îngrijiţi-vă tenul acasă. 8 . varză albă. se face şi tratamentul pentru înviorarea şi revitalizarea lui. Îngrijirea tenului normal (program pentru o zi): Dimineaţa – curăţirea tenului: se şterge faţa cu o loţiune tonică adecvată (din comerţ) sau cu o infuzie de plante (muşeţel. bani – nu se poate îndeplini. fără a uita să amestecaţi o dată pe zi. În fiecare seară. Lăsaţi conţinutul să se macereze vreme de o săptămână. grapefruit. Cu un tampon de tifon înmuiat în infuzie de muşeţel sau din rădăcină de nalbă. portocale. pielea obrazului şi a gâtului se curăţă cu lapte demachiant sau cu lapte dulce nefiert. repetaţi operaţiunea. din motive doar de noi ştiute – timp. Dar dacă această recomandare. punând recipientul lângă o sursă de căldură. Nu e deloc greu. ştergeţi-l cu prosopul. Acoperiţi-l cu mai multe rânduri de tifon curat şi fixaţi-l cu o bandă adezivă sau un elastic. Pielea obrazului şi a gâtului trebuie hidratată şi hrănită. la macerat. Staţi aşa o jumătate de oră (prosoapele fierbinţi trebuie să fie permanent reînnoite). Este o reţetă ideală pentru regenerarea părului la schimbările de anotimp. apă de trandafiri.cu gura largă (castron de plastic sau sticlă). Hrănirea tenului se face cu o cremă grasă şi hidratantă în funcţie de natura sa. Când se răceşte. Un ten de nota 10 Tenul normal Se caracterizează printr-un metabolism armonios: pori închişi şi curaţi. Sigur că este de dorit ca măcar o dată pe lună să mergem la un cabinet cosmetic. nu mai mult de 2 ori pe săptămână. însă trebuie perseverenţă. apă de busuioc2. Vârâţivă părul într-o pungă de plastic îngustă (cât circumferinţa capului). pe lângă faptul că acolo se stabileşte natura tenului. Tenul gras se şterge zilnic cu suc de morcov. Se tamponează cu 2 Tipurile de ten şi îngrijirea lor Apă de trandafiri sau de busuioc: se lasă seara. apoi aplicaţi untdelemnul pe toată lungimea lui. unde. apoi spălaţi-vă de 2 ori cu şampon şi clătiţivă bine. strecuraţi conţinutul şi puneţi-l într-un vas curat. aspect mat şi catifelat. Înmuiaţi-vă părul în apă caldă. În ziua a şaptea. o linguriţă de plantă. ştergeţi tenul cu mişcări circulare de la gât spre frunte. iar pe deasupra înconjuraţi-vă cu un prosop înmuiat în apă fierbinte şi apoi stors. fibre elastice şi tonus muscular ferm. Pentru tenul gras se folosesc tărâţele de grâu înmuiate în apă călduţă. iar tenul uscat.

Seara – demachierea: se face cu o emulsie cosmetică. un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. se ciupeşte uşor toată zona obrajilor. Se aplică un strat subţire de cremă de zi (să conţină propolis şi multă apă). ridurile întârzie să apară. plus un gomaj din tărâţe de grâu. Se masează uşor cu ulei de măsline (este sicativ şi normalizează secreţia). după care puteţi aplica o mască cu rol de calmare-revigorare: miere de salcâm. Îngrijirea tenului gras (program pentru o zi): Dimineaţa – loţiune tonică degresantă.şerveţele moi. C. după care se aplică un strat de cremă hidratantă cu conţinut bioactiv (să conţină miere. se masează faţa cu următorul amestec: 1 linguriţă tărâţe de grâu. timp de 8-10 minute. F). 1 linguriţă de mălai. circular în jurul ochilor. De vină este excesul de sebum. pentru tenul matur. Acest tip de ten îmbătrâneşte mai greu decât pielea uscată. comprese cu suc de fructe (măr. E. Se aplică cu vârful degetelor pe toată faţa. de la aripile nasului spre tâmplă. de la tâmplă spre unghiul intern al ochilor. grapefruit) sau cu infuzie de plante (tei. prin mişcări ascendente. vitaminele A. La sfârşit de săptămână. se masează foarte uşor cu vârful degetelor. este indicat un preparat special. dacă staţi acasă. se respectă toate regulile de mai sus. dacă ieşiţi din casă. porii măriţi – lăcaşuri ideale pentru puncte negre şi coşuri. apoi se şterge faţa cu un tonic sau infuzie folosită dimineaţa. după care se îndepărtează cu tampoane de vată uşor umezite (se repetă operaţiunea până la îndepărtarea completă a fardului). înmuiate în puţină infuzie de muşeţel. Tenul gras Este uşor de recunoscut: pielea e lucioasă şi unsuroasă. coada calului. se aplică o cremă hidratantă semigrasă (conţinut bogat bioactiv). Se aplică pe faţa uşor umezită şi se freacă prin mişcări circulare. Se spală cu 9 . Se spală cu apă călâie. de la bărbie spre ureche. cu rol de acoperire şi reglare a secreţiei sebacee. iar pentru tineri. circular pe frunte – timp de 15 minute. mentă). Se masează uşor cu pulpa degetelor mijlocii. Este indicată pudra compactă (sicatina). Puteţi aplica apoi un machiaj uşor. La sfarşit de săptămână. păducel). se aplică ca atare în strat subţire. sau numai un strat subţire de fond de ten hidratant dacă staţi acasă – un strop de fard de obraz este suficient. După 1-2 ore. Seara – demachiere riguroasă + tonic + infuzie de plante (amestec de cimbru. de la colţul buzelor spre ureche. cu pudră şi fond de ten. muşeţel.

La sfârşit de săptămână. apoi se aplică o loţiune tonică emolientă (conţinut mic de alcool) sau infuzie de gălbenele. este iritabilă. 2. Periodic trebuie făcut un tratament cosmetic. tonusul fibrelor elastice şi al musculaturii este uşor diminuat. machiaj cu pudră pulbere şi fond de ten hidratant. care trebuie să fie moale. apoi crema de zi (grasă şi bine hidratată). pielea este flască. După spălarea cu apă călâie. chiar dacă nu vă machiaţi. iar când se răceşte se pasează şi se aplică pe faţă uşor. prin mişcări circulare. folosiţi unguente pe bază de propolis. Tenul uscat Datorită conţinutului redus de grăsimi. Dimineaţa – emulsie demachiantă + tonic (fără alcool) sau infuzie de gălbenele. pielea se descuamează. Urdă frecată cu 3-4 picături de ulei (floarea-soarelui. Tenul deshidratat Se caracterizează prin pierderea apei din straturile profunde ale pielii. Îngrijirea acestui tip de ten are ca scop restabilirea echilibrului hidric. după care se lasă faţa să se usuce. faceţi o baie de aburi de 5-7 minute. Se aplică apoi crema de zi. după care se aplică un strat subţire de iaurt natural. Dimineaţa – curăţirea tenului: se şterge faţa cu o emulsie dema-chiantă grasă. 10 . Miere de salcâm aplicată ca atare. Când staţi acasă. uşor aspră la palpare. porii sunt închişi. Se şterge faţa în completarea demachierii. în care se adaugă câteva picături de tinctură de propolis. după care aplicaţi un gomaj cu mucilagiu de flori de tei (o lingură de mucilagiu se fierbe circa 3-4 minute în puţină apă. efectuat de către un specialist. Dacă sunteţi plecaţi de acasă este indicat să folosiţi pudră pulbere. 15-20 minute). nu puneţi nimic pe faţă. peste care se pune o compresă înmuiată în apă minerală. urmată de aplicarea unei infuzii de salvie şi sulfină sau tei. are elasticitate redusă. porumb – presat la rece) + 30 g suc de castravete.apa călduţă. se face apoi un masaj uşor cu cremă pe bază de lanolină bine hidratată. se aplică una din urmatoarele măşti: 1. Seara – demachierea: obligatorie (cu emulsie demachiantă). Este aspru la pipăit. hidratantă. Aplicaţi o dată la 10 zile praz fiert amestecat cu zeamă de lămâie. ridată sau predispusă la ridare timpurie. dacă ieşiţi la aer liber.

Pentru prevenirea şi atenuarea ridurilor (laba gâştii). ceară. La sfârşit de săptămână. masată uşor timp de 8-10 minute. acnee rozacee) Program pentru o zi: Dimineaţa – curăţire cu infuzie de levănţică. Se beau zilnic 2-3 l apă. ochii se demachiază separat de restul feţei. dacă staţi acasă. Pentru pleoape ridate. Se face o mască din: mărar tocat + 10 g tărâţe de grâu + 1 linguriţă de miere. dacă ieşiţi la munte sau la mare. Dacă înainte de machiaj tenul e iritat. Măştile emoliente pot fi aplicate şi în această zonă. puteţi aplica în fiecare seară miere simplă în amestec cu lăptişor de matcă sau infuzie de petale de mac (se aplică comprese seara). după care se aplică câte o fiolă de lăptişor de matcă. extract de arnică. prin mişcări uşoare: de sus în jos şi din afară înăuntru. comprese călduţe din următorul amestec: 5 picături de ulei de măsline. se folosesc comprese cu infuzie de nalbă. folosiţi crema cu factor de protecţie solară. aplicaţi urmatorul amestec: măr fiert în lapte – se pisează şi se amestecă cu 2-3 picături de ulei de măsline şi miere. cât şi dimineaţa creme sau geluri speciale. Compresele cu infuzie din petale de trandafiri (o linguriţă de petale la o cană cu apă) decongestionează. Regiunea ochilor La orice tip de ten. La sfârşit de săptămână. Pentru atenuarea cearcănelor şi a endemelor se face o infuzie de albăstrele sau suc proaspat de cartof (în fiecare seară. după care aplicaţi masca de argilă (1 linguriţă de argilă amestecată cu apă minerală sau infuzie de gălbenele). în fiecare seară. vitamina PP. apoi aplicarea unei creme de zi speciale. Se aplică atât seara. faţa să se ungă cu cremă hrănitoare şi hidratantă. cu o cremă pe bază de lanolină. 1 linguriţă de miere şi 5 picături de zeamă de lămâie. de 8-10 minute.Seara – demachiere cu o cremă grasă. Se fac pulverizări dese cu apă minerală. de circa 15-20 ori. circular. Tenul cu sensibilitate vasculară (eritroză. băi calde de abur la faţă. Peste cremă se aplică comprese călduţe cu infuzie de nalbă. La sfârşit de săptămână. masând uşor. miere. cupercoză. timp de o lună). 11 . timp de 10 zile pe lună. Se spală şi se aplică următoarea mască: morcov ras + 3-4 picături ulei de măsline + 1 linguriţă de miere. Machiaj uşor. Seara – demachiere cu mişcări blânde. cu pudră şi fond de ten.

împreună cu câteva picături de ulei de măsline. . 12 Acneea debutantă . . dimineaţa şi seara: 100 g pătlagină se lasă 10 zile acoperită cu alcool de 70º. Plimbări în aer liber. Profilaxia acneei Se impun următoarele condiţii: 1. Napul crud – mâncaţi zilnic un nap crud. Regim alimentar echilibrat 3. Aveţi răbdare.Gândiţi pozitiv Câteva reţete împotriva acneei Loţiuni pe bază de suc de varză – sunt extrem de eficiente pentru combaterea seboreei. ca să fie mai uşor digerat. sport 4. comedoane (puncte negre). ci tamponaţi-o cu şerveţele de hârtie 6. Cauzele principale sunt: excesul de sebum şi bacteriile. Igienă drastică: .luptaţi cu acneea fără nici un fel de complex. Tamponaţi-vă de mai multe ori pe zi cu suc de varză (rasă şi stoarsă) sau aplicaţi cataplasme cu foi de varză zdrobită pe zonele afectate şi inflamate.Apelaţi la un specialist cosmetician pentru un tratament de curăţire 7. mestecându-l bine. 2. dacă pielea se descuamează. o dată pe zi.folosiţi un săpun cu pH neutru. Salata verde – se pun pe faţa foi de salată verde. Recent s-a descoperit că există şi o microlevură (ciupercă) ce favorizează apariţia acneei. care se transformă în coşuri. . cu pori dilataţi. . se poate aplica în strat subţire. Nu folosiţi produse cosmetice “după ureche”.Acneea este o afecţiune a tenului. dată întrun clocot de apă. Poate fi amestecat şi cu puţin ulei de măsline şi suc de lămâie. care duce la coşuri şi apoi la acnee.nu puneţi niciodată mâna pe faţă.lăsaţi faţa tot timpul descoperită (n-o acoperiţi cu păr). Acţionaţi împotriva excesului de sebum 8. Evitaţi pe cât posibil stresul 5. spălat şi curăţat. cu timpul acneea trece 10. ale cărei simptome sunt: piele lucioasă. Nu ştergeţi faţa cu prosopul. ci numai după sfatul specialistului 9. un unguent cu propolis. se strecoară şi se amestecă cu 100 g infuzie de pătlagină.ştergeţi faţa cu următoarea loţiune.

alimente şi băuturi alcoolice. Tratamentul durează o lună. Măr – pielea se freacă de 2 ori pe zi cu o felie de măr (înlătură coşurile). digestivi şi alimentari. preparat astfel: 40 g de rădăcină mărunţită se fierb într-un litru de apă vreme de 4 minute. de mai multe ori pe zi. A doua zi aplicaţi pe faţă măcriş zdrobit în mojar. chimici şi climatici. Lăsaţi-l să acţioneze o jumătate de oră. fără a le îndesa. reprezintă o formă de acnee. într-o jumătate de litru de apă. care acţionează combinat. puneţi seara un pumn de flori într-o jumătate de litru de apă rece şi lăsaţi-le să se macereze până a doua zi. Adevărul este că pentru a le putea înlătura mai uşor ar fi bine să ştim de ce este cauzată apariţia acestora. după care se pune oţet de mere. după care se filtrează. endocrini. Strecuraţi lichidul şi puneţi-vă comprese pe faţă seara. Macerat de păpădie – se recomandă mai ales în acneea juvenilă: culegeţi flori de păpădie când încep să se ofilească.Comprese cu urzici – puneţi la fiert o lingură cu vârf de urzică uscată. Suc de roşii şi de măcriş – tamponaţi-vă faţa cu o roşie coaptă. Apariţia acestora e cauzată de factori multipli. Punctele negre sunt constituite dintr-un dop de sebum şi celule cornoase. şi lăsaţi sucul peste noapte pe obraz. Oţet de levănţică – se umple un borcan cu vârfuri înflorite de levănţică uscate şi mărunţite. de exemplu. amestecând foarte bine. Cum scăpăm de punctele negre Punctele negre. Strecuraţi lichidul şi curăţaţi-vă faţa cu el. denumite şi comedoame. Se pune în ½ de pahar cu apă o lingură din acest oţet şi se pun comprese pe faţa care se lasă 10-20 de minute. urmat de o pauză de o lună. neuropsihici. apoi clătiţi-l cu apă de ploaie. Aceştia pot fi ereditari. aveţi controlul absolut. şi lăsaţi-o să fiarbă un sfert de oră. dulciuri. Dacă factorul ereditar este mai greu de combătut. Rădăcina de măcriş – beţi 3 căni de ceai de rădăcină de măcriş pe zi. asupra factorului alimentar. Coloraţia închisă a extremităţii comedomului se datorează oxidării la aer a materiilor care îl compun. Se lasă să se infuzeze şi se strecoară. tăiată în două. Se închide borcanul ermetic şi se lasă compoziţia la macerat vreme de 14 zile. Deoarece 13 . Acest lucru înseamnă că alimentaţia este bogată în vitamine provenite din legume şi fructe de culoare verde şi săracă în grăsimi. la culcare. după care poate fi reluat. pentru a putea aplica tratamentul cel mai potrivit.

2. apoi se îndepărtează. Măşti destinate tenurilor cu impurităţi 1. Se freacă pistruii cu ceai negru concentrat. După fiecare compresă.punctele negre se pot transforma prin inflamare în coşuri. se lasă să se usuce. Stoarcerea lor se recomandă să fie făcută la 2-3 săptămâni. Se va evita soarele. 5. apoi cu un tifon steril sau cu o bucăţică de pânză fină şi uscată. Pielea feţei se va ţine întotdeauna curată. aşa că dacă nu aveţi timp pentru o baie de aburi. 3. acoperind în întregime obrazul cu pudră. de 2 ori pe zi. Strecuraţi şi aplicaţi. se pune pe nas cu partea lipicioasă şi se lasă să se usuce. Suc de lămâie. se întinde pe faţă. Se aplică pe pistrui ou prospăt. comprese cu apă rece. se desprinde foiţa interioară din ou (care se află imediat sub coajă). amestecat cu puţină sare (atâta cât să se dizolve complet). timp de o săptămână. favorizând apariţia punctelor negre). este necesar să nu fie lăsate să se dezvolte. Observaţie: Măştile au un efect de închidere a porilor. după o curăţire în prealabil a mâinilor şi a zonelor afectate. după ce în prealabil aţi aplicat crema potrivită tenului dvs. după ce s-a răcit. cu 2 linguriţe de ulei de germeni de porumb şi 1 linguriţă de infuzie de nalbă. 6. conţinutul pe obraz. se freacă pielea. Leacuri împotriva pistruilor 1. Când pistruii se află grupaţi pe nas. fără să fie lăsat să se usuce. Se amestecă 2 linguriţe de făină de mălai cu albuş de ou. altfel rezultatul va fi opus celui scontat (porii închizându-se peste impurităţi. Se foloseşte sucul de ceapă amestecat în părţi egale cu ulei de măsline sau de porumb. Se amestecă 2 linguriţe de tărâţe. Se aplică un tampon şi se freacă locurite pătate. 9. Folosiţi un machiaj adecvat. 2. pe cât posibil. în care se pune 3% peroxid (perhidrol). Se amestecă 2 linguriţe de tărâţe de grâu cu făină de mălai şi se adaugă un vârf de cuţit de Borax. 7. 4. Se aplică de 2 ori pe zi. înainte de a aplica masca curăţaţi tenul. Se aplică de 3-4 ori pe zi. 8. Metoda se practică timp de câteva zile consecutiv. Soluţie contra negilor 14 Alte afecţiuni ale tenului . 3. Fierbeţi un sfert de litru de lapte cu 100 g de hrean. timp de 20-30 minute. faţa se unge cu ulei vegetal.

După câteva ore. 1 linguriţă cremă de faţă. până când drojdia se dizolvă şi se obţine o compoziţie omogenă. Lăsaţi untul să ajungă la temperatura camerei. puneţi-o într-un vas şi introduceţi un săculeţ de tărâţe de grâu. Întindeţi masca pe zonele înroşite şi lăsaţi să acţioneze o jumătate de oră. făcută cu masca pe faţă. Daţi-i pe răzătoarea mică. Tamponaţi-vă negii cu acest concentrat. înainte de culcare. Înainte de aplicarea măştii. Cremă cu pătrunjel si iaurt – pentru tenul normal şi gras. spălaţi obrazul cu această apă. cu multă apă. Piatra-Neamţ) sau cu cremă Comag anti-acneică (se găsesc la Plafar). Seara. 2. 3. 15 Reţete de frumuseţe naturiste . Tratament pentru ten iritat 1. ca să nu rămână resturi ascunse în pori. după ce vă curăţaţi temeinic obrazul. vreme de 8 zile. pielea trebuie bine curăţată. Aplicaţi masca şi pe gât şi pe decolteu. ungeţi-vă cu cremă de gălbenele – Radex (cremă din plante fabricată la “Plantavorel”. 1 linguriţă cremă de zi. stropiţi-i cu 2-3 picături de lămâie.Maceraţi în 200 ml oţet tare coaja a 2 lămâi. Cremă cu drojdie – ideală pentru o piele solzoasă. Ingrediente: 1 lingură de drojdie proaspătă mărunţită. ofilită şi flască. 4. câteva picături de suc de lămâie proaspăt stors. Preparaţi un piure din morcovi cruzi. 1-2 picături de suc de lămâie. Pentru iritarea tenului însoţită de mâncărime: Fierbeţi o mână bună de frunze de mărar într-un litru de apă. Colectaţi apă de ploaie. Porţiunile cu piele sensibilă din jurul ochilor şi a gurii nu trebuie acoperite. Creme şi măşti Cinci reguli care trebuie respectate: 1. Masca trebuie temeinic îndepărtată. până obţineţi un amestec omogen. O baie caldă. Strecuraţi şi spălaţi-vă când s-a răcit. 2. 5. bine spălaţi. 3. îi intensifică acesteia efectul. dar cu coaja păstrată. Cremă de unt – pentru sezonul rece (tenul uscat). Se pun ingredientele într-un castronel de sticlă sau porţelan şi se amestecă bine. Ingrediente: 1 linguriţă de unt proaspăt. apoi amestecaţi-l bine de tot cu cremă de zi şi sucul de lămâie.

Vârâţi toate ingredientele în mixer. Ingrediente: 1 lingură argilă pudră. tăiaţi-i tijele şi tocaţi frunzele pe un fund de lemn. Se prepară un amestec între uleiul de măsline. acoperiţi-l cu o foiţă de celofan şi păstraţi-l la frigider până în clipa folosirii. Ingrediente: 1 albuş de ou. zdrobiţi-l cu furculiţa şi amestecaţi-l cu oul şi laptele. Remarcă: Crema de pătrunjel poate fi conservată 24 de ore la frigider. Daţi pe răzătoarea mică un castravete proaspăt (de dimensiune mijlocie şi coajă brobonată). Încălziţi-o pe baie de aburi şi aplicaţi-o pe faţă cât puteţi de fierbinte. ½ avocado bine copt. Amestecaţi 2 linguri de 16 . Ingrediente: 1 cartof mare fiert. Se întinde pe faţă. până ce obţineţi o compoziţie uniformă. Vârâţi pătrunjelul tocat în mixer şi amestecaţi uşor. Adăugaţi iaurtul şi amestecaţi pentru a obţine o cremă onctuoasă. Spălaţi-vă cu apă călduţă. Adăugaţi oţetul de mere şi amestecaţi iarăşi. 1 linguriţă de suc de lămâie. curăţat de coajă. 3 linguri de iaurt ţărănesc (nu pasteurizat). Mască cu ulei de măsline – pentru prospeţimea tenului. după care se lasă să acţioneze 10 minute. Curăţaţi cartoful de coajă. Spălaţi pătrunjelul. gât şi decolteu.Ingrediente: un pumn de frunze proaspete de pătrunjel. 2 linguri de oţet de mere. puţină miere de albine şi gălbenuşul unui ou. Pasta aceasta va fi întinsă în strat subţire pe toată faţa şi păstrată până se usucă: 15-30 minute. şi lăsaţi-o să acţioneze 15 minute. Mască energizantă cu castraveţi – împrospătează pielea ofilită. Întindeţi pasta obţinută pe faţă. 1 ou. 1 linguriţă de suc de castravete sau de roşii sau de struguri. Mască din argilă – toate tipurile de ten. o capsulă de vitamina E de la farmacie. Mască cu cartofi – pentru ten delicat. Mască cu avocado – pentru ten delicat. Puneţi crema de pătrunjel într-un borcan. apoi se spală. Se va îndepărta cu apă calduţă. 1 lingură lapte. Dacă ne grăbim putem folosi doar apă şi argilă. pentru a obţine o pastă moale. Lăsaţi-o să acţioneze 20 minute. apoi spălaţi-vă bine cu apă la temperatura camerei. 2 linguriţe de polen.

alternativ. Ingrediente: 1 albuş. 1 lingură de miere.răzătură cu o lingură de brânză de vaci proaspătă. se întinde pe faţă. 2 căpşuni zdrobite cu furculiţa. înlătură impurităţile. Clătiţi-vă cu apă călduţă. Mască cu piersică – împrospătează şi hrăneşte pielea. Se zdrobeşte piersica. o linguriţă de miere. Mască cu albuş de ou – regenerează pielea. se amestecă cu smântâna şi mierea şi se aplică pe faţa. 17 . Introduceţi apoi în el o linguriţă din crema dvs. se amestecă cu miere. Se bate albuşul spumă. Întindeţi-o pe faţă şi lăsaţi-o să acţioneze 15 minute. apoi se spală cu apă caldă. 1 linguriţă de smântână dulce. O compresă cu ceai de muşeţel. Bateţi spumă albuşul de la un ou. Veţi avea o faţă netedă şi luminoasă. Mască cu smântână şi zmeură – înmoaie pielea uscată de soare şi vânt. cu apă călduţă şi rece. Amestecaţi un pumn plin de zmeură proaspătă cu o linguriţă de miere şi 2 linguri de smântână. Ingrediente: ½ piersică fără coajă. Se lasă 20 minute. făcând-o moale şi catifelată. după ce s-a înlăturat partea lemnoasă. 1 lingură de miere. Clătiţi-vă cu apă călduţă. înfrumuseţează pielea. aplicată 5 minute pe faţa relaxată. Mască cu mere – strânge porii. 1 lingură de smântână dulce (frişcă bătută). ridate sau cu tendinţă de ridare. Clătiţi-vă cu apă calduţă (la temperatura camerei). de obraz. apoi se amestecă încet cu smântâna şi căpşunile zdrobite. închide porii dilataţi şi atenuează ridurile subţiri. mai ales pe părţile ridate. Ingrediente: 2 linguri de brânză proaspătă. Întindeţi crema pe obraz şi lăsaţi-o să acţioneze 10 minute. Se aplică compoziţia pe obraz cu vârfurile degetelor. şi se lasă să acţioneze 20 minute. Mască cu ou şi căpşuni – contra expresiei obosite. va mări efectul măştii. După 20 minute se clăteşte faţa cu apă. Ingrediente: ½ de măr. Amestecul se aplică în strat groscior. Întindeţi compoziţia pe obraz şi lăsaţi-o să acţioneze 15 minute. Masca cu brânză de vaci – pentru tenurile sensibile. punând-o pe rând şi amestecând. După 20 de minute se spală faţa. Se rade mărul.

se ţine pe faţă 5-6 minute şi se îndepărtează prin ştergere cu un tampon de tifon înmuiat în infuzie de plante. cicatrizantă. Se lasă să se înfierbânte 30 minute. Aceasta se aplică pe faţă. Se pune la frigider şi se poate întrebuinţa în timp de 2 săptămâni. Se curăţă obrazul dimineaţa şi seara.Mască cu gălbenuş de ou – hrăneşte pielea. drojdie de bere. Se întinde pe faţă. Ingrediente: un gălbenuş de ou frecat cu vitamina A – soluţie – . După 10 minute se spală faţa cu apă călduţă. un gălbenuş de ou şi o linguriţă de zeamă de castravete. Plantele medicinale Muşeţelul: Este antiseptic şi decongestiv. apoi se adaugă 2 linguri de apă de trandafiri. până se obţine un terci. Drojdia de bere (cât o nucă). ulei de măsline. Se pun întrun vas la încălzit pe flacără mică. calmantă. fără a da în fiert. apoi cu apă foarte rece. Ingrediente: 10 gr. Se lasă să se răcească puţin. lăptişor de matcă. se lasă să se infuzeze compoziţia 2 ore. se amestecă cu 10 picături de lămâie până se obţine o pastă. apoi se strecoară. După 15 minute se spală cu apă călduţă şi se aplică o cremă. Mască cu drojdie şi gălbenuş de ou – pentru albire şi înviorare. Mască cu drojdie şi miere – pentru hrănirea tenului. 18 . Laptele demachiant din muşeţel este recomandat pentru tenurile uscate şi sensibile. cât mai proaspătă. Se foloseşte pentru tenurile iritate şi congestionate sub formă de comprese cu infuzie sau baie de aburi. împiedicând formarea pieliţei deasupra laptelui. caimac. Ingrediente: drojdie de bere amestecată cu lapte cald sau cu infuzie de mentă şi o linguriţă de miere. Se unge tenul cu acest amestec. miere. Ingrediente: 150 g lapte nedegresat + 2 linguri de flori proaspete de muşeţel. Reţeta împărătesei Sissi ½ cană de ovăz măcinat se amestecă bine cu 1 cană de lapte crud şi se pun la fiert pe flacără mică. pe gât şi pe decolteu. Mască cu drojdie şi lămâie – pentru tenurile pătate. cât e cald. cu un tampon de vată. Sunătoarea: Are acţiune antiinflamatore. Pentru tenul gras se adaugă 2-3 picături de zeamă de lămâie. Se trage vasul deoparte.

Parfumul florilor albastre de levănţică are efecte 3 Apa de salvie: În ½ de cană cu apă plată sau de izvor se pun 2 linguriţe de frunze sau flori de salvie uscate şi mărunţite. iar maceratul se pune deoparte. conferă pielii elasticita-te. previne iritaţia şi micşorează procesul transpiraţiei (ideală pentru tenul gras). după care se filtrează. Închideţi capacul şi lăsaţi produsul la macerat timp de o săptămână. care se acoperă şi se lasă să se răcească. iar tinctura de flori de gălbenele în revitalizarea tenurilor. Infuziile din flori dau bune rezultate în cosmetica tenurilor uscate. La sfârşit se amestecă cele două extracte. antiinflamatorii şi cicatrizante. dar dacă doriţi să obţineţi o concentraţie şi mai mare. Puneţi 4 linguri de salvie uscată sau 8 linguri de salvie proaspătă într-un borcan curat şi adăugaţi 150 ml vodcă. bactericide. 19 . Compresele se aplică pe pleoape şi se ţin 10-15 minute. Infuzia de flori de tei se prepară din 50 g tei la 500 ml apă. strânge porii şi are o acţiune calmantă asupra coşurilor şi iritaţiilor. Busuiocul. turnaţi-l într-un flacon curat şi adăugaţi o fărâmă de tămâie.Teiul: În cosmetică se folosesc infuziile din flori de tei şi bracteele lor în tratamentul tenurilor iritate. Planta ramasă în urma filtrării se pune în ½ de cană de apă clocotită. iar cu preparatul rezultat se fac comprese care se pun pe faţă dimineaţa şi seara. Strecuraţi lichidul printr-un tifon. Gălbenelele. După acest timp. Cel mai util preparat cosmetic este apa de salvie3. În îngrijirea cosmetică a tenurilor grase. repetaţi încă o dată întreaga operaţie. Florile de gălbenele conţin un ulei cu proprietăţi cicatrizante şi calmante. loţiunea va mirosi puternic a salvie. în amestec cu flori de albăstrele. Levănţica înviorează tenul. în combaterea cearcănelor. este recomandată sub formă de comprese reci. după care se filtrează. uleioase şi acneice dau rezultatele dorite compresele cu infuzii de busuioc. Infuzia de flori de tei. care se lasă de dimineaţa până seara la macerat. La final. puneţi o cantitate nouă de salvie şi lăsaţi-o din nou la macerat timp de o săptămână. Loţiune tonică pentru faţă Preparată cu salvie. Este planta cu deosebite proprietăţi antiseptice. Compresa se ţine minimum 20 de minute. această loţiune înătreşte pielea. combate acneea. Salvia degresează pielea şi o dezinfectează. strecuraţi lichidul cu ajutorul unui filtru de cafea. ca urmare a suprasolicitării sistemului nervos.

Nucul. se obţine o loţiune cu efect curativ împotriva petelor sau a coşurilor. Contra cearcănelor datorate oboselii – se recomandă o cataplasmă dintr-un piure de mere coapte la cuptor. calmând pruritul. Compresele cu infuzie de urzici combat şi seboreea. cu tendinţă la acnee. Caisa. pentru a preveni iritaţiile produse de căldură şi infecţiile. Este tonifiantă a tenului normal şi a tenului gras. Este folosit în acnee şi eczeme. Se aplică seara. Este antiinflamator în iritaţii ale pielii. Ciuboţica cucului: Pusă la macerat cu apă distilată (1:1). O infuzie din 2 linguriţe la 250 g apă ajută tenului ofilit. Foarte uşor se poate prepara apa de levanţică. C. se fac aplicaţii cu felii de castravete. Înainte de folosire. sedative. Fructele şi legumele Castravetele. agitaţi recipientul. frunzele de nuc se folosesc la îngrijirea tenului gras şi a celui caşectic. şi se ţin 10-15 minute. Îl putem folosi pentru curăţirea şi catifelarea pielii. Urzica fiind bogată în vitamina B2. Este benefică în tratamentul tenurilor acneice şi în general al tenurilor grase. cu puncte negre. iod. Lasaţi-o o săptămână la macerat. Ceapa. Bogate în vitamina C. Urzica. folosind un tampon de vată. după ce în prealabil tenul a fost bine curăţat. Rozmarinul – efect tonic. pe gât şi pe corp. K şi clorofilă. se agită foarte bine. Masca de morcovi catifelează şi vitaminizează pielea uscată din cauza intemperiilor. contra ridurilor. Poate fi folosită pentru combaterea pistruilor şi în forme uşoare de cupercoză. 20 . vitaminizează tenurile obosite.4 Menta. Beneficiază chiar şi tenurile obosite. precum şi pentru a împrospăta pielea. Se prepară măşti din caise proaspăt zdrobite. sub formă de pastă ce se obţine prin fierberea mărului în lapte. după care se adaugă 10-20 picături de ulei de lavandă (de la magazinele cosmetice).calmante. astfel: zeama de ceapă se amestecă 4 Apa aromatică de levănţică: Se pune ½ de pahar cu apă într-o sticluţă. Mărul. Sucul de mere ajută la tonifierea ţesuturilor. Morcovul. Puneţi 30 picături de ulei aromat de rozmarin (de la magazinele cosmetice) şi 30 ml alcool etilic într-o sticluţă închisă. apoi curăţati-vă faţa dimineaţa şi seara. Pentru tenurile grase se folosesc comprese cu decoct obţinut dintr-o mână de frunze de nuc fierte într-un sfert de litru de apă. tanin. şi se fac tamponări pe obraji. caroten. Morcovul ras este folosit pentru a da prospeţime feţei şi pentru a atenua petele care apar odată cu vârsta.

muşchii frunţii dvs. cu ochii închişi.Rotiţi bine capul de 3 ori spre dreapta şi de 3 ori spre stânga.Umflaţi cât mai mult obrajii (ca şi când aţi sufla în lumânare). Puneţi să lucreze aceşti muşchi întinzându-vă obrajii spre ochi surâzând larg în acelaşi timp. vreme de o săptămână. energic. apoi stânga. Muşchii feţei dvs. gimnastica feţei se poate face zilnic. sunt aceiaşi care vă ridică sprâncenele. 2 ceşti cu apă minerală. atunci când nu sunt în formă. fac “pungi” şi cearcăne.Căscaţi la maximum.. Menţineţi această poziţie. Înainte de a începe exerciţiile. . închizând pleoapele şi strângeţi-le bine până când veţi 21 . Repetaţi de mai multe ori exerciţiul. de 6 ori. 1 linguriţă coajă uscată de portocală. faţa să fie bine curăţată şi unsă cu cremă. . apoi încruntaţivă la maximum. dându-vă un aer bolnăvicios.Râdeţi cu gura cât mai deschisă. previne apariţia ridurilor şi reduce stresul. timp de câteva săptămâni.în părţi egale cu ulei de măsline sau de porumb.Ridicaţi sprâncenele şi pielea de pe frunte. dar nu lăsaţi decât câte una pe rând: întâi cea dreaptă. trebuie ca măcar o dată pe săptămână să se facă gimnastică. . În faţa unei oglinzi ridicaţi cât mai sus sprâncenele. . Se înmoaie boabele timp de 12 ore în apă. Iar în cazul în care aspectul feţei indică oboseala.Aruncaţi capul pe spate. spre a întinde pielea bărbiei. . vor fi în bună condiţie şi multe riduri vor dispărea. Se va respira încet şi uniform. Când veţi putea controla amândouă părţile după dorinţa dvs. se fierb 15 minute cu coajă de portocală. Ingrediente: 2 linguriţe de boabe negre de soia. închizând ochii. se strecoară şi se bea ceaiul cald. Muşchii care vă înconjoară ochii sunt importanţi deoarece.Ţuguiaţi buzele. Zonele pătate se tamponează cu această soluţie de 3 ori pe zi. . Exerciţiile să fie repetate. . Remarcă: pentru fierberea ceaiului nu se utilizează vase din metal! Gimnastica feţei Pentru ca muşchii feţei şi ţesuturile să rămână elastice şi să favorizeze fizionomia. Ceai de frumuseţe cu portocală – înviorează şi înfrumuseţează tenul. Apoi ridicaţi amândouă sprâncenele. fiecare de 3 ori.

Fortificaţi pleoapele.simţi că muşchii ce le înconjoară sunt bine contractaţi. Veţi pune în mişcare muşchii din jurul gurii ciupindu-vă buzele apoi în mişcări alternative. arătătorul şi degetul mijlociu alfiecărei mâini în colţul extern al ochilor. Fortificaţi obrajii. Deschizând gura foarte mare şi folosind muşchii de sub bărbie. buzele având aspectul unui peşte. Cu degetul mare şi arătătorul fiecăei mâini. Puneţi degetele mari de o parte şi de alta sub bărbie. Muşchii care pun în mişcare globii oculari pot fi puşi şi ei în mişcare. Repetaţi exerciţiul de mai multe ori. Puneţi sub bărbie ambele degete mari şi din această poziţie încercaţi să deschideţi gura. ci pur şi simplu ciupiţi. Puneţi degetele mari sub bărbie. alocaţi-vă 10 minute din timpul dvs. mişcând rapid ochii în toate direcţiile. Atenuaţi cearcănele şi ridurile. Mâinile trebuie să opună maximum de rezistenţă. Muşchii obrazului pot fi tonifiaţi. pronunţând litera O. menţinând 22 . Veţi putea pune uşor să lucreze muşchii. lăsându-vă în jos colţul buzelor şi trăgând în spate muşchii bărbiei. atunci daţi drumul. Anulaţi bărbia dublă. inelarele fixându-le pe unghiurile ochilor spre nas. Închideţi şi deschideţi ochii în această poziţie. 3. umflându-i în timp ce gura rămâne închisă. O dată pe săptămână. 4. până când mişcarea vă tulbură vederea. Atenţie. În acest mod faceţi o circulaţie sanguină bună. 1. în aceste puncte. presiuni uşoare. începând de la bărbie şi urcând spre umerii obrajilor. veţi contribui la eliminarea bărbiei duble. întinzând buzele într-un surâs forţat şi rămânând astfel câteva secunde. Acest exerciţiu poate fi alternat cu o “bosumflare”. apoi plimbaţi degetele în mişcare circulară spre unghiul extern al ochiului. Repetaţi mişcarea de 10 ori. nu trageţi. Închideţi uşor pumnii şi cu falangele mijlocii ale degetelor şi rulaţi de la bărbie spre tâmple. menţinând câtva timp această poziţie. executaţi mici ciupituri. fortificând astfel musculatura părţii de sus a gâtului. pentru acest masaj. Faceţi aici. Masajul feţei Iată câteva exerciţii eficiente pentru revigorarea obrazului. întorcându-le spre exterior şi întinzându-le spre colţuri. 2. apoi sugându-i. revenind pe sub arcade şi repetaţi de 10 ori mişcarea completă.

Folosiţi-le de 2 ori pe săptămână. 3. lăsându-vă greutatea capului pe ele. Cu fruntea sprijinită pe palmele alăturate. Aşezaţi-vă pe un scaun cu coatele sprijinite pe genunchi şi lăsaţi-vă capul cu toată greutatea pe palme. Apoi. folosiţi săpunurile hidratante sau – în cazul pielii extrem de sensibile – pe cele de glicerină. căltiţi-vă cu apă caldă. Apăsaţi obrazul cu palmele laterale. Împreună cu apa caldă ele pot calma unele dureri. prinzându-vă capul în mâini. Deşi aveţi senzaţia unei contracţii lejere. pentru a opune rezistenţă. Piele frumoasă Adaosurile pentru baie Săpunurile sunt un mijloc ieftin şi eficace de curăţire a pielii. în sus. Puneţi palmele deschise pe partea de jos a decolteului. atunci când ieşiţi din cadă. către frunte. 23 Baia ca tratament . 4. staţi aşa vreme de 5-10 secunde. apăsaţi cu degetele zona de sub urechi 10 secunde. Aplicaţi-vă crema sau gelul de faţă pe obraz. masaţi de jos în sus până spre ureche. acoperiţi-vă ochii cu palmele şi păstraţi poziţia 10-20 de secunde. Tonifiaţi musculatura gâtului. După ce v-aţi masat bine pielea. Spre sfârşit. Sunt foarte eficiente în cazul pielii aspre şi a coşurilor. sprijiniţi-vă bărbia în palme şi păstraţi poziţia 1020 de secunde. în cadă sau sub duş. vreme de 10-20 de secunde. Bureţii şi mânuşile de baie Uleiurile de baie – le puteţi folosi pe cele din comerţ (care sunt parfumate) sau pur şi simplu puteţi adăuga câteva picături de ulei vegetal la baia dvs. Cu degetele răsfirate. Repetaţi de 20 de ori. 5. repetaţi de 20 de ori. Gelurile şi spumele de baie – curăţă în mod plăcut corpul. mai în faţă. de arahide). 2. împiedicând uscarea excesivă a pielii. de porumb. La final efectuaţi mici presiuni. folosind o cremă emolientă şi hrănitoare.întinsă epiderma în zonă. Sărurile de baie – cele produse din bicarbonat de sodiu reduc gradul de duritate a apei. Puneţi-vă palmele de o parte şi de alta a bărbiei şi staţi aşa. Apoi. apoi spre cealaltă. Loţiunile uleioase plutesc la suprafaţa apei şi vă acoperă corpul cu o peliculă protectoare fină. apoi spre gât. Dacă simţiţi că aceasta se usucă prea tare. (de măsline. Produse pentru peeling. Tehnici de întinerire a obrazului 1.

Sărurile de baie şi spumele cu iarbă de mare sau substanţele minerale au şi ele efect calmant şi curăţa pielea. duşul vă poate înfrumuseţa trupul şi îl poate învălui în miresme de flori şi fructe. clătiţi cu apă şi stoarceţi buretele ca să nu se înmoaie şi să nu se înnegrească. Între altele. duşul mai înseamnă o economie serioasă de apă potabilă. Îndreptaţi jetul de apă rece mai ales spre zonele predispuse la celulită. puteţi îndepărta o parte din stratul cornos (de piele moartă). 24 . Irigare sanguină mai bună Duşul curăţă corpul mai repede şi mai ieftin şi. În felul acesta. Masajul trebuie să fie uşor şi regulat. o albesc şi o liniştesc. În timp ce savuraţi căldura şi parfumul relaxant al apei. 3. Importanţa duşului Ca şi baia în cadă. ungeţi-vă corpul cu ulei.Piatra ponce. lăsaţi-vă comod pe spate. O ceaşcă cu oţet de mere calmează pielea iritată. Piele întinsă Înainte de baie. O ceaşcă cu lapte praf netezeşte pielea aspră. spatele) pot fi atinse cu ajutorul lor. Aceste pietre din rocă vulcanică au eficienţă deosebită. acolo unde irigaţia este mai lentă şi poate fi astfel accelerată. După baie. inhalaţi aburul parfumat şi relaxaţi-vă. dacă vă săpuniţi în prealabil pielea şi abia apoi vă frecaţi zonele aspre. după care frecaţi-vă pielea cu o mânuşa de baie. acoperiţi-vă pleoapele – 10 minute – cu discuri de vată. în acelaşi timp. extrem de tonic. Frumuseţe naturală – preparaţi-vă singure adaosurile de baie: 1. Făina sau fulgii de ovăz curăţă pielea. Staţi apoi 10 minute în apă. 2. cu mişcări circulare. pentru că şi zonele mai puţin accesibile (de exemplu. Periile normale sau cu coadă lungă sunt mult mai uşor de întreţinut: se clătesc cu apă rece şi se usucă singure. Bureţi vegetali (Luffa) sau peria cu coadă Bureţii vegetali sunt cei mai potriviţi pentru frecatul pielii. Terminaţi duşul cu apă rece: stimulează irigarea cu sânge şi o să vă fie mai cald. Învăţaţi să vă destindeţi Faceţi aromoterapie în cadă: adăugaţi câteva picături de ulei eteric (muşeţel sau levănţică) în apa de baie. Poate chiar să constituie un bun prilej pentru tratamente ale părului şi tenului.

pentru că pieliţele se înmoaie bine sub acţiunea apei calde. vor fi mai uşoare şi mai puţin dureroase după un duş cald. pe tot corpul. Lăsaţi mai întâi apa să curgă în cadă. tenul dvs. Dacă vreţi ca un banal duş să devină un adevărat tratament corporal. Manichiura şi pedichiura vor decurge şi ele mai uşor. 25 Baia cu adaosuri naturale . puteţi apela la aromoterapie. Dacă aveţi pielea mai sensibilă. În afara masajului cu peria. cum ar fi epilatul sau pensatul sprâncenelor. scurte. Durata optimă: 15 minute. Rolul masajului: îndepărtează celulele moarte şi aspectul inestetic de coajă de portocală. În cada încă goală. o loţiune hidratantă. turnaţi 1 litru de lapte. înainte de a da drumul la apă.Masajul. este indicat să aveţi la îndemână o perie specială din fire naturale. recomandată femeilor cu pielea uscată. pentru ca baia să se umple cu aburi. duşul mai poate însemna un bun prilej pentru a exfolia anumite zone ale corpului unde pielea este mai uscată sau pentru a aplica produse corporale cu acţiune de drenaj limfatic sau anticelulitice. Amestecaţi-le cu jetul duşului şi lăsaţi apa să curgă. Unele operaţiuni. Tratament corporal. alegeţi o perie cu fire moi sau un burete de duş special. Un sfat important: baia nu trebuie să dureze nici prea mult şi nici să fie prea caldă (nerespectarea acestei condiţii duce la vătămarea circulaţiei sângelui şi la pierderea elasticităţii pielii). Mai aveţi nevoie doar de un pahar cu suc de fructe şi ziua poate să înceapă (sau să se termine) cu bine. Apoi intraţi sub duş şi relaxaţi-vă câteva minute. Duşul poate deveni astfel unul dintre tabieturile care vă vor ajuta să porniţi cu mai multă uşurinţă “motoarele” dimineaţa sau să vă simţiţi prospătă şi relaxată seara. Temperatura: 35-37º C. aplicaţi din abundenţă. va beneficia de acţiunea amplificată a măştilor hidratante şi a altor produse cosmetice. 1 cană de miere şi 2 ceşti de sare grunjoasă. În loc de concluzie. Pentru că duşul zilnic să fie cât mai eficient în îndepărtarea impurităţilor de pe piele şi în tonifierea acesteia. Profitaţi de porii deschişi. Cât porii sunt încă deschişi datorită aburului. Nu uitaţi să folosiţi creme pentru mâini şi picioare. circa 10 cm. Exfolierea. Baia cu miere şi lapte este clasică baie a Cleopatrei. ca şi după baia în cadă. Hidratare după duş. Adăugaţi câţiva stropi de ulei esenţial cu efect revigorant (rozmarin sau mentă). După duş.

amestecaţi bine până se dizolvă. Baia cu lapte şi tărâţe de grâu se recomandă în cazul pielii uscate şi sensibile. astfel încât plantele să fie acoperite complet. apoi linguriţa de ulei de măsline şi amestecaţi bine 26 . împrospătează pielea. Baie cu rozmarin. apoi turnaţi-o în apa din cadă.Baia cu oţet are un efect de înviorare asupra pielii obosite şi curăţă pielea grasă sau cu impurităţi. să se pătrundă infuzia. strecuraţi lichidul şi turnaţi-l în baie. Faceţi un amestec din următoarele plante: fructe de finic. pentru că o curăţa în profunzime şi o înmoaie. Baie cu lămâie. Adăugaţi gelul de păr. Tăiaţi cu foarfeca frunzele de dafin în bucăţele mici şi puneţi-le într-un bol. Această baie parfumată întăreşte pielea grasă şi moleşită. Baia cu drojdie este ideală pentru îngrijirea pielii uscate şi aspre. 2 ore. Lăsaţi să fiarbă în clocot mic 15 minute. cimbru şi mentă. Baia cu mixtură de plante se recomandă pentru pielea cu impurităţi şi cu probleme de circulaţie: curăţă. O baie cu frunze şi flori de rozmarin activează circulaţia sângelui şi regularizează tensiunea arterială. apoi turnaţi lichidul în apa din baie. împrospătează şi întăreşte pielea. Încălziţi 3 litri de lapte şi amestecaţi în el 250 g tărâţe de grâu. pentru că înmoaie pielea de pe întregul corp. Umpleţi un săculeţ de tifon sau de pânză cu un pumn de rozmarin uscat sau proaspăt şi legaţi-l de robinetul băii. Tocaţi frunzele de mentă (dacă sunt proaspete) sau mărunţiţi bine menta (dacă este uscată) şi puneţi-o peste dafin. puneţi în el o lingură de spirt camforizat şi turnaţi-l în apa din cadă. Turnaţi în apa din cadă un sfert de litru de oţet de mere şi amestecaţi-l bine cu apă. vârâţi-l într-o oală şi turnaţi deasupra apa clocotită. Bucăţile de lămâie se pun într-un săculeţ de tifon şi se bagă şi ele în cadă. 1 linguriţă de gel de păr. astfel ca apa care curge în baie să treacă prin el. îmbunătăţeşte starea de spirit. Turnaţi deasupra apa clocotită şi lăsaţi vasul acoperit. Dizolvaţi 100 g drojdie proaspătă într-un litru de apă caldă. dezinfectează. frunze de rozmarin. strecuraţi lichidul. împrospătează starea de spirit şi înviorează: spălaţi 7-8 lămâi. Puneţi apoi oala la fiert pe flacară mică. puneţi-le sac de in sau de pânză. Ingrediente: 1 pumn de foi de dafin. Baie relaxantă cu foi de dafin şi mentă. 1 săculeţ de tifon. tăiaţi-le în bucăţi cu coajă cu tot şi puneţi-le într-un castron de porţelan. Luaţi doi pumni de plante. vreme de 10 minute. 1 linguriţă de ulei de măsline. 1 pumn de frunze de mentă. Stoarceţi apoi lămâia. folosind ambele mâini.

plimbaţi-vă şi pe sezonul rece afară. Căldura va difuza parfumul şi grăsimea în apă. puneţi ulei de măsline sau floarea-soarelui. apoi stergeţi-vă cu un prosop şi ungeţi-vă cu cremă. după ce faceţi duş. Cofeina regenerează pielea pe vreme rece şi îi menţine elasticitatea. apoi spălaţi-vă. Aroma dă energie. amestecaţi un pumn de cafea măcinată cu atâta lapte sau ulei de măsline până obţineţi un terci consistent. Întindeţi compoziţia pe locurile cu pricina. Strugurii ocrotesc. puteţi să adăugaţi în el şi câteva picături de esenţă de lămâie şi portocale) cu care vă ungeţi pe trup. Puneţi săculeţul cu plante în baie şi lăsaţi să curgă apa foarte fierbinte. Ajutoare pentru îngrijirea corpului Sfaturi pentru sezonul rece Ulei aromat. Prioritate pentru mâini. băgaţi-i într-un tifon şi aplicaţi-i pe gât şi pe decolteu. Lăsaţi să acţioneze 15 minute. Masaţi-l cu mişcări circulare pe toată pielea. Împachetările cu banane ajută: zdrobiţi o banană coaptă şi amestecaţi-o cu un gălbenuş de ou şi 2 linguri de brânză de vaci proaspătă. iar uleiul înmoaie pielea. Folosiţi creme protectoare cu vitamina E sau puneţi dvs. Lumina zilei sporeşte producţia hormonului ATC. de pe gât şi de pe decolteu. mai ales. care accelerează metabolismul. tăiate fâşii. Chiar dacă o zi înnorată de toamnă iradiază de 5 ori mai puţină lumină decat o zi de vară. lăsaţi apa să se răcească până la o temperatură favorabilă. Puloverele de lână şi gulerele aspre ale paltoanelor irită pielea de sub bărbie. Zdrobiţi 20 de boabe de struguri. şi lăsaţi-le să se macereze. Toamna şi iarna vă apar pe mâini şi pe faţă “pete de batrâneţe” maronii? Cel mai bun remediu e 27 . apoi spălaţi-vă bine sub duş. dar. Apa spală petele cafenii. lăsaţi să acţioneze 5-6 minute. vitamina E uleioasă de la farmacie . Veţi obţine un ulei parfumat (pentru accentuarea mirosului. de depresii. Adăugaţi în el coji de portocale sau de lămâi.toate ingredientele. Pentru un peeling eficient. apoi intraţi în baie şi staţi până vă simţiţi relaxate. Împachetări cu banane. Fructoza apăra pielea de efectele frigului. cel puţin o oră pe zi. După ce cada se umple. lăsaţi-o să acţioneze 20 minute. Într-o sticlă de o jumătate de litru. în crema pe care o folosiţi. Veţi scăpa de îngălbenirea şi ofilirea obrazului. Efectul luminii. Cafeaua regenerează.

cu unt. după care se filtrează. cu atenţie să nu se strecoare nici o impuritate. având un miros plăcut. În loc de cremă – untură sau unt. alergaţi. Se pune atâta tinctură cât poate untul să absoarbă (în momentul în care am pus destulă tinctură. •În acel moment se ia oala de pe foc. •Acest unt clarifiat este o bază de unguent excelentă. spuma albă de până atunci devine roşiatică şi apare un uşor miros de ars. Unguent de tătăneasă pentru protecţia pielii faţă de razele solare Mai întâi se face o tinctură de tătăneasă astfel: într-un borcan se pun 10 linguri rase de rădăcina uscată şi măcinată de plantă şi un pahar şi jumătate (300 ml) de alcool de 70º. apare o peliculă de alcool care nu se mai înglobează în unguent. Pentru a obţine un climat ideal. sau mai bine. amestecând energic. după care se lasă la răcit. pielea produce mai puţină grăsime şi părţile mai osoase ale corpului devin scorţoase şi vineţii. în vreme ce pielea are nevoie permanent de 60%. •La un anumit moment (după 15-25 min).apa. se lasă la macerat 10 zile. puneţi pe calorifere prosoape umede. observăm ca untul şi-a pierdut tulbureala şi a devenit foarte limpede. Plimbaţi-vă. intrând în piele foarte uşor şi având o conservabilitate excelentă. ţesuturile sunt mai bine irigate cu sânge. pentru a se omogeniza. oricât am amesteca). Faceţi-vă o climă tropicală în dormitor. •Depunerile rămase în primul vas nu se folosesc. şi se lasă să se răcească. ci se aruncă. Când termometrele scad. se adaugă treptat tinctura de tătăneasă. Beţi 2-3 litri de apă plată sau ceai de plante pe zi şi petele vor dispărea. Plimbarea sau alergatul prin aerul proaspăt al toamnei acţionează ca factor de blocare a îmbătrânirii. Organismul se oxigenează puternic. Imediat după 5 Pentru a obţine aproximativ 100 g de unt clarifiat se procedează astfel: •Se ia un pachet de unt (200 g) şi se pune într-o oală pe foc. călcâiele şi genunchii cu untură curată. Iarna. Se amestecă până se dizolvă ceara. Atunci când amestecul de unt clarifiat + ceară + ulei de cătină are o consistenţă semisolidă. se toarnă untul clarifiat în alt vas. Un climat potrivit. ungeţi-vă coatele. încât putem să vedem fundul vasului în care a fost pus. •Se lasă până ce untul se topeşte şi începe să fiarbă în clocot mic. pielea se înviorează şi îşi menţine elasticitatea. luându-se cu o lingură spuma formată. 28 . umiditatea aerului din casă nu depăşeste 30%. Dacă vreţi să evitaţi neplăcerea. În untul clarifiat5 fierbinte (cantitatea obţinută dintr-un pachet) se pun 2 linguriţe de ceară de albine curată (se găseşte la piaţă la apicultori) şi 2 linguriţe de ulei de cătină.

29 Ochii – acest mister . ci şi de cea a vântului. după ce se răcesc. Aici. apoi faceţi o baie de aburi pentru ochi. nu vă certaţi cu oglinda. ea protejând pielea nu doar de acţiunea razelor solare din timpul verii. ori a umezelii. de limpezimea ochilor.preparare. apoi. a frigului. Înainte de expunerea la soare sau la intemperii. În primul rând. daţi un efect înviorător ochilor cu comprese calde şi reci cu infuzie de muşeţel. Avem la îndemână câteva trucuri să le scoatem în evidenţă frumuseţea. Ei bine. unguentul se pune la frigider. adăugaţi o linguriţă de seminţe de mărar şi lăsaţi-le să clocotească vreme de 5 minute pe foc mic. Există un domeniu în care femeia este suverană absolută: îngrijirea sa. Substanţele conţinute în ceai fac să se resoarbă pungile de sub ochi şi limpezesc cristalinul. Masaţi uşor. Un alt leac clasic contra ochilor iritaţi sunt băile de mărar. până ce lichidul se răceşte puţin. Această combinaţie este redutabilă. Ceea ce veţi vedea este efectul atitudinii în raport cu dvs. după o activitate concentrată. lăsaţi-le puţin să se infuzeze. aplicaţi-le 10 minute pe ochii închişi. (Acoperiţi-vă capul cu un prosop şi staţi aplecată peste aburii calzi. fiecare se află faţă în faţă cu priceperea. Apropiaţi-vă de oglindă! Priviţi-vă cu obiectivitate. Opăriţi 2 pliculeţe de ceai negru (chinezesc sau rusesc). astfel încât soluţia să atingă mucoasa pleoapelor. se înmoaie degetul mic în bitter şi se ating cu el colţurile interioare ale ochilor. Puneţi să fiarbă un litru de apă. înşivă. Pişcă un pic. genele şi pleoapele. Daţi vasul deoparte. de strălucirea părului? Dacă da. Apoi o cremă nutritivă va fi întinsă uşor de la rădăcina nasului spre colţurile ochilor. unde va fi păstrat tot timpul. nu este chiar aşa. se întinde unguentul pe piele în peliculă foarte subţire. Au sau nu un anume mister. perseverenţa şi gusturile sale. de fapt faţă în faţă cu sine. ţinând ochii deschişi). Cabinet cosmetic Veţi spune că ochii sunt sau nu sunt frumoşi. felicitări! Dacă nu. atât pe pleoapa superioară. Sunteţi satisfăcută de frăgezimea şi culoarea tenului. Aveţi ochii congestionaţi sau obosiţi? Cea mai bună metodă pentru întreţinerea ochilor este bitterul suedez. Mai bine învăţaţi ce să faceţi şi aplicaţi sârguincios ceea ce aţi învăţat. În fiecare dimineaţă şi seara. după ce mâinile au fost în prealabil spălate. cât şi pe cea inferioară. Când vorbim despre frumuseţea ochilor ne referim la ansamblul care cuprinde sprâncenele. de prospeţimea gâtului. dar sănătatea ochilor este asigurată pe termen lung.

cu condiţia ca nuanţa aleasă să fie în ton cu rujul buzelor. ideală pentru ochii verzi. trasaţi o linie fină cu creionul dermatograf la baza genelor. Pentru a avea ochii cât mai expresivi şi mai mari trebuie să degajăm arcadele prin pensat.43. le putem vopsi. iată culori avantajoase pentru ochii verzi.Sprâncenele trebuie să fie în armonie cu forma feţei şi a buzelor. Pentru o faţă prelungă. şi sprâncenele trebuie să fie mai pronunţate. Atenţie la machiajul genelor. Pentru a le face să crească lungi trebuie să fie periate de la rădăcină spre vârf cu un amestec de ulei de ricin –4g– şi vaselină –10g–. cu buze subţiri. Dacă sprâncenele sunt rare şi de culoare deschisă. Genele întregesc şi ele farmecul ochilor. iar dacă dorim o privire caldă folosim pentru colţul intern al ochiului o nuanţă de bej auriu 15 sau 16. şi repetaţi operaţia. fardul se va aplica în partea inferioară. deoarece se îmbătrâneşte figura. Dacă sprâncenele au fire rebele. fardurile monocolor 42. iar pentru un machiaj rezistent la apă “Colour Proof” mascara 86. Dacă dorim să obţinem o privire rece. Nu trebuie fardate genele de la pleoapele superioare. Înainte de sărbători 30 Sfaturi pentru o înfăţişare de gală . zilnic trebuie să le periem cu o periuţă îmbibată în ulei de ricin. cu îmbrăcămintea (o nuanţă de fard mai deschis spre arcadă şi mai închis la nivelul genelor. Dacă buzele sunt mai cărnoase. Pentru a crea imaginea unor ochi mari. Roz-lila. insistând spre “coada” ochiului. vom ţine seama dacă avem ochi distanţaţi sau apropiaţi. iar în al doilea caz spre extremităţi. violet. de gheaţă. puteţi farda colţul intern al ochiului cu un fard argintiu 04. sprâncenele nu trebuie să fie groase şi arcuite. În primul caz. Folosirea acestor farduri va evidenţia şi verdele ochilor verzui albaştri. lăsaţi să se usuce. ambele de culoarea aubergine. iar pentru fardarea pleoapelor. căprui verzui sau gri-verzui. aubergine. Rimelaţi. care se pot găsi în toată gama “Margaret Astor”. La aplicarea fardului pentru pleoape. Înainte de aplicarea rimelului. Un machiaj pentru ochii verzi Intensitatea ochilor verzi depinde foarte mult de fardurile folosite. Pentru gene voluminoase şi întoarse este indicat “Swing & Volume” mascara 86.45. Prin pensat dăm sprâncenelor forma potrivită. La o faţă rotundă. sprâncenele trebuie să fie mai groase şi mai puţin arcuite. Pleoapele pot fi fardate în diferite culori. pudraţi uşor genele. mov. Pentru conturul ochilor e indicat un creion “Colour Proof” 86 (aubergine).

masaţi uşor. îndepărtaţi excesul cu un tampon de vată. Seara. Atenţie mare când vă fardaţi ochii! În general. care va fi întotdeauna cu o nuanţă mai colorată decât pielea. verde. pentru ca rujul să se fixeze şi să se menţină mai mult timp.Cu siguranţă veţi fi fermecătoare de sărbători. modul în care vă fardaţi trebuie să fie mai pronunţat. fardurile de ochi maturizează şi subliniază unele defecţiuni ale tenului. iar ziua cu roz. apropiată de culoarea pielii). fardurile vor fi în tonuri mai vii – corai. Fardul de ochi trebuie să se asorteze cu culoarea toaletei. Apoi aplicaţi o mască în funcţie de tipul de ten pe care-l aveţi. Seara. bej. deci el trebuie să pară cât mai natural. Pe pleoape se folosesc de obicei 3 culori de fard. Fetele tinere îşi pot colora pleoapele şi orbicularul şi-şi pot sublinia ochii cu farduri de culoare bleu. iar ziua arată uşor artificial. seara. Trebuie să ştiţi că machiajul ne ajută să corectăm imperfecţiunile tră săturilor. Mai întâi curăţaţi bine tenul. 31 . un fard culoare de mijloc ce acoperă pleoapa superioară aproximativ cât este globul ocular (în funcţie de forma ochilor) şi o culoare mai închisă cu care se va trasa linia dorită. Ochii şi gura. au un efect mai puternic. Unul ca bază ce acoperă toată pleoapa superioară şi parţial cea inferioară (culoare alb-crem. Culorile trebuie să se întrepătrundă uşor. uscaţi obrazul. Ele accentuează ridurile ochilor. Fiţi precaute la fardurile cu efect de perle puternic. Seara. culorile pe care le folosiţi trebuie să fie mai blânde. După aplicarea fondului de ten în strat subţire se foloseşte pudra. nu să aibă aspectul unei măşti colorate. ungeţi-l cu cremă. şi în special la lumina lumânărilor. În timpul zilei. după mai multe încercări). lăsând locul naturaleţei. deci! Pentru ca fardarea să aibă efectul dorit. fără să fie strident. bleu-vert. Grijă. După scoaterea măştii. chiar estompate. fiind puncte mişcătoare ale feţei. auriu. Femeile mai în vârstă vor folosi rozul deschis şi vor face doar o uşoară subliniere pe marginea pleoapelor cu fard asortat în culoarea rochiei. Se vor folosi jocurile de lumini şi umbre (acestea pot fi create doar prin exerciţiu. Fondul de ten se va aplica şi pe buze. auriu şi argintiu. fiind alese obligatoriu din aceeaşi gamă. în funcţie de forma ochilor şi celelalte trăsături ale feţei. se va începe cu un fard corector ce se aplică în zona cearcănelor şi uneori pe obraz în cazul unei eventuale imperfecţiuni. roşcat. trebuie subliniate mai mult. mov-pal. în schimb.

De altfel. o mască emolientă vor completa aceste prime măsuri. s-a lenevit. cu un creion de sprâncene. iar unul închis subţiază buzele. În cazul în care stomacul dvs. acordaţi o atenţie sporită îngrijirii tenului dvs. Începeţi prin a vă dezintoxica organismul.Pentru o formă cât mai frumoasă a buzelor se va folosi conturul de buze. raţionalizându-vă regimul alimentar. lasă urme: ten congestionat. Culoarea folosită trebuie să fie cât mai apropiată de cea a părului. este indicat să se consume zilnic cel puţin un măr. Acestea trebuie fardate cu fond de ten şi pudră şi uneori corectate. adeseori prea îmbelşugate. 32 . Puteţi folosi ceaiul de frunze de frasin. ajutaţi-l cu un ceai de plante. După ce rimelăm cu grijă genele. care se prepară prin infuzare din 4 linguri de frunze de frasin la ½ litru de apă. După sărbători Petrecerile cu tot cortegiul lor de ospeţe. Un ruj deschis la culoare măreşte suprafaţa gurii. Evitaţi mâncărurile grele şi introduceţi în meniul zilnic cât mai multe fructe şi legume. ţelina. Machiajul frumos. lăsăm să se usuce. beţi în fiecare dimineaţă un pahar cu suc de fructe. fiincă îmbătrâneşte şi vulgarizează trăsăturile. Alcătuiţi un meniu din care să nu vă lipsească salata de andive. Totodată aplicaţi pe pleoape o compresă cu ceai de albăstrele şi învioraţi-vă pielea gâtului. merele. se va decolora părul. Dacă este prea închisă. urmând apoi ca pensula cu ruj să completeze fardul buzelor. Nu pregetaţi să faceţi obrazului o baie de abur de muşeţel. dar şi la forma şi grosimea buzelor. Înlocuiţi câteva zile masa de seară cu un iaurt sau cu 2 mere. cuminte. Roşul de buze va fi asortat la culoarea tenului. uşor laxativ. el evidenţiază frumuseţea unui chip şi o pune în valoare. O infuzie calmantă sau astringentă. În paralel cu acest tratament intern. dacă este necesar. În măsura posibilităţilor. Se rimelează mai întâi vârful genelor. Culoarea rujului trebuie să se armonizeze cu cea a creioanelor folosite pentru fardarea ochilor. Nu trebuie uitate gâtul şi decolteul (în cazul în care sunt expuse privirii). Rimelul nu se va da în strat gros. Şi invers. cearcăne. ochi obosiţi. este o politeţe şi o cerinţă socială. Luaţi de îndată măsurile pentru a le înlătura. citricele. care influenţează favorabil digestia. Cu ajutorul lui vom trasa forma dorită. Sprânceana va fi retuşată cu penseta şi. un plus nedorit în greutate. apoi îndepărtăm surplusul cu o periuţă curată şi despărţim genele lipite. morcovii. în orice perioadă a anului. La fel de eficientă este şi rădăcina de cicoare.

Pentru un obraz rotund. Astfel. galben chiar. se obsearvă cearcănele şi pleoapele capătă o culoare ternă. Dacă nu aveţi timp să mergeţi la coafor. astfel încât să acopere mandibula. sau. Se vor lăsa câteva “franjuri” pe faţă. pentru a echilibra culoarea roşcată a feţei. faceţi un permanent şi daţi cu gel. coafura este simplă. Coafura potrivită Eleganţa unei toalete de zi sau de seară. ocazii şi sărbători. alte tenuri congestive capătă nuanţe de roşu violet. După ce le desfaceţi. iar dacă părul permite. puneţi câteva bigudiuri. un efect deosebit dă părul coafat în coc. iar faţa se acoperă parţial sau integral. Dacă avem păr cu fir frumos. părul nu se strânge. masându-le săptămânal cu o infuzie de cimbru şi curăţăţi-le zilnic cu zeamă de lămâie. Împletiţi părul. care se resimte după o activitate gospodărească atât de intensă. Nu uitaţi că negrul înăspreşte trăsăturile şi îmbătrâneşte. nasul îşi pierde fineţea. de conformaţie. buzele îşi pierd conturul ferm. La o faţă alungită se acoperă bărbia cu un breton des. Aveţi grijă de culoarea pe care o alegeţi. Nu lăsaţi să se vadă părul albit de un deget sau două. dar fără să uităm nici o clipă de forma şi trăsăturile obrazului. Vedeţi cum vă stă bine şi mai ales cum vă simţiţi dumneavoastră: cu părul lăsat liber. Pentru petreceri şi ocazii. se coafează. Coafurile se vor face în ton cu moda. Dacă vă coloraţi părul. dimpotrivă. legaţi-l sub forma unei cozi.Acordaţi o atenţie deosebită îngrijirii pielii mâinilor. cocul va fi înalt. frumuseţea unui chip. de înălţime. Redaţile supleţea. pieptănaţi şi “consultaţi” oglinda. De 33 . Ce trebuie făcut? Pentru tenurile palide se întrebuinţează un fond de ten sau pudră în nuanţe spre roz. fascinaţia unui zâmbet sau a unei priviri sunt evidenţiate şi de coafuri. trebuie să fie în concordanţă cu vestimentaţia. pentru rochiile foarte elegante. Alegeţi o culoare cu unul sau două tonuri mai deschisă. Pentru o faţă pătrată. Sunt coafuri pentru zi şi pentru seară. se adîncesc şanţurile de la nas şi bărbie. strâns sau tapat. nu neglijaţi această operaţie. Tinerele fete nu trebuie să intre sub “canoanele” coafurii. ci. cocul se va face cât mai în spate. Dacă aţi tecut de 40 de ani Să nu ne facem că nu observăm că obrazul devine palid. după cum pentru cele congestive se alege o pudră bej. dimpotrivă. formând două paranteze în jurul gurii. lejeră. în jurul buzelor apar riduri verticale. iar restul să fie altă culoare. Pentru ca o femeie să fie frumoasă nu e necesar să fie coafată neapărat după modă dacă aceasta n-o avantajază. coafura dvs.

Evitaţi stridenţele Dimineaţa aplicaţi crema de bază pe obraz. înlăturaţi surplusul prin tamponări cu un şerveţel.asemenea. evitând un machiaj în strat gros. Dacă apelaţi la o cosmeticiană. ca şi unghiile inegal tăiate. aveţi grijă să fie corect aplicat. să nu uităm că pentru a evita depunerile inestetice. cu grijă. cu vârfurile tocate este pretenţioasă şi de un prost gust greu de comentat. cu un păr lucios este foarte potrivită. aurii. Cât despre buze. artificial şi urât (nu folosiţi creion negru sau tuş. această din urmă soluţie este preferabilă rimelării genelor. Celulita 34 . aplicaţi pudra. Oricum. Părul trebuie periat zilnic. Se beau zilnic 120 ml suc de sfeclă proaspată preparat în centrifugă. Nu există nimic mai dezagreabil decât porţiunile de unghii cu lacul sărit. O coafură simplă. pe un păr tern. de 3 ori pe săptămână. Dezvoltarea armonioasă a corpului Dieta cu crudităţi Sfatul terapeuţilor: dieta cu crudităţi la domiciliu. pe urechi. Consumul a 3 citrice pe zi are efecte benefice. menit să elimine sau să împiedice formarea celulitei. zilnic. Să nu uităm nici o clipă că aplicarea fardurilor pe pleoape la această vârstă îmbătrâneşte. trebuie să ne umflăm obrajii. Se recomandă alimentele următoare: Sucul de sfeclă – ajută ficatul să elimine grăsimile stocate de organism. Evitaţi culoarea neagră în cazul în care vă vopsiţi sprâncenele. Dacă întrebuinţaţi un lac colorat pentru unghii. în special în zonele ridate. Acest regim trebuie asociat cu gimnastica – câte 30 minute. care devin mai scurte şi mai rare. se va aplica un strat subţire de fond de ten roz. Eventual se aplică o cremă anticearcăn pe pleoapa inferioară. pe când o coafură complicată. iar ochiului i se face un contur în culoare deschisă şi numai pe pleoapa superioară. este bine să aplicăm un creion de contur înainte de a ne ruja. vopsiţi-vă sprâncenele în culoarea brună şi genele în negru. şi în general tot ce este prea accentuat). Este vorba de un regim compus din 75% alimente crude. pentru ameliorarea circulaţiei sanguine şi pentru menţinerea formei fizice. feriţi-vă de culorile argintii. Când ne pudrăm.

de masaj cu următoarele ingrediente. la alegere: 1 linguriţă de cafea naturală. Tratamente alternative: 1. Se lasă 10 zile la macerat. bogată în substanţe nutritive şi taie pofta de mâncare. muşcată. înainte de a vă concentra efortul asupra spatelui şi feselor.frecaţi-vă mâinile. 5. Aromoterapia (masaje cu uleiuri aromate de rozmarin. extract de iederă6. 1 castană salbatică (curăţată de coajă şi rasă). braţele şi umerii. Se pot lua până la 8 g pe zi. Lămâia: amestecaţi 3 picături de ulei eteric de lămâie cu o lingură de ulei de măsline şi masaţi-o bine în piele.masaţi-vă abdomenul cu mişcări circulare mici. proteine. Se consumă crudă în salate sau sub formă de suc. Leac contra celulitei 6 Extractul de iederă: Se pun frunze de iederă într-o sticlă şi se acoperă cu spirt natural. . Talasoterapia şi curele termale 3.Ţelina – combate retenţia de apă. Folosiţi o perie sau o mănuşă aspră şi obişnuiţi-vă să vă frecţionaţi zilnic pielea uscată.începeţi cu labele picioarelor şi urcaţi pe picioare. . Faceţi apoi un duş cu apă caldă (30 de secunde) şi cu apă rece (30 de secunde). Repetaţi procedeul şi stergeţi-vă cu prosopul. 1 fiolă de cofeină. Cremă anticelulitică Amestecaţi crema dvs. 6. 35 . dimineaţa şi seara. Frecţionările – tehnică ce favorizeaza eliminarea toxinelor prin piele şi stimulează sistemul limfatic. În farmacii a apărut Spirulina. apoi se pune câte o linguriţă în cremă. 4. Catifelează pielea şi împiedică formarea grăsimilor în anumite zone ale corpului. amestecate cu 3 linguri de undelemn natural de plante): se masează zilnic locurile cu celulită. Frecaţi-vă tot corpul (mişcările pot deveni mai viguroase acolo unde pielea este mai puţin sensibilă): . Castravetele – favorizează activitatea rinichilor (micţiunea). şi treceţi apoi la piept şi gât. vitamine si iod. Se bea zilnic suc de castravete sau se mănâncă castraveţi sub formă de salată. nu prea puternice. efectuând un masaj cu mişcări circulare. Sauna 2. amestecat cu suc de morcovi şi de sfeclă (proaspete). Algele – conţin minerale.

care se aplică pe locul afectat. Decoctul combinat cu creţişoară se obţine ca şi cel de iederă (vezi. Nu “săriţi” niciodată peste mesele zilei. decoctul combinat de iederă). cu decoct combinat. luaţi zilnic vitamine fortifiante. În tratamentul celulitei. nu există. Această cură elimină într-o bună măsură aspectul flasc. înainte de masă). 2. vreme de 30 de minute minimum. În schimb. Se lasă la macerat 10 zile. atât în cazul regimurilor pe temen scurt. subliniază tot mai mulţi dieteticieni. Principii general-valabile Ghidul siluetei Nu există regimuri de slăbire miraculoase – sunt unanimi în a aprecia specialiştii. fie sub formă de comprese. A se reţine că ritmul de slăbire recomandat de specialişti este de 1 kilogram pe săptămână. de culoare închisă. Mâncaţi de cel puţin 3 ori pe zi. Pe parcursul regimurilor de slăbire severe de slăbire. fiind folosită fie sub formă de băi. Ca atare. orice aspirant la menţinerea sau la redobândirea siluetei trebuie să cunoască existenţa unor principii în lupta împotriva kilogramelor excedentare. 1. la fel ca şi cel al îngrăşării. 2. cât şi a celor pe termen lung. regimurile stricte sunt contraindicate în caz de oboseală cronică. este foarte importantă eliminarea apei din ţesuturi. 7 Tinctura de ienupăr: 20 linguriţe de plantă uscată se pun în ½ litru de alcool de 70º. Un tratament intern care s-a dovedit a fi extrem de eficient este cura internă cu tinctură de ienupăr7 (1 linguriţă de trei ori pe zi. faţă de 3 ore la iederă. 4. 36 .Creţişoara este o plantă cu efecte excepţionale contra celulitei. Să nu “atacaţi” un regim de slăbire prea sever decât dacă sunteţi perfect sănătoasă. deoarece aceasta provoacă şi o slăbire a forţelor. depresiune nervoasă şi alte afecţiuni. pufos al pielii. va dubla eficienţa tratamentului. Cu acest decoct se fac de asemenea comprese. cu menţiunea că timpul de fierbere este mult mai scurt – 20 de minute la creţişoară. surmenaj intelectual. Un automasaj energic pe zonele afectate. eficiente pentru toată lumea. 3. Masajul se face prin mişcări si ciupituri energice vreme de 5-10 minute minimum. înainte de a aplica compresele cu decoct combinat de creţişoară. 5. Nici măcar regimuri standard. după care se strecoară şi se trage lichidul în sticluţe mici. Menţiuni: 1.

Şi. mai ales la sfârşit de săptămână. Nu consumaţi dulciuri decât la sfârşitul meselor. în loc de cea roşie (de porc. adică bogată în fibre alimentare. 37 . Nu vă culcaţi imediat după cină.6. fie ea şi festivă. ca aperitiv. În general este bine să mâncaţi cât mai variat. Este bine ca şi celelalte mese să cuprindă alimente bogate în fibre: legume. Cinaţi întotdeauna devreme şi nu vă împovăraţi stomacul cu mâncăruri indigeste. În general. 7. să nu vă privaţi de glucidele complexe. stimulatoare ale digestiei. bogate în calorii. 13. Nu vă permiteţi devieri de la cura de slăbire. pe parcursul unei zile. de exemplu un ou. dar câte puţin din fiecare aliment în parte. bogată în proteine vegetale şi animale. la începutul mesei. În caz că abdicaţi. în timpul căreia să vă reţineţi de la o serie de alimente “duşmane” ale omului. bunăoară a unei tablete de ciocolată. imediat după deşteptare.5-2 litri de apă. totuşi de la regim. 15. Veţi avea nevoie de o fază de stabilizare. însoţite de o legumă ori un fruct proaspăt. Renuntaţi la obiceiul de a “ronţăi” tot felul de bunătăţi între mesele principale. în general. Străduiţi-vă ca alimentaţia dvs. Nu aşteptaţi însă nici să fiţi chinuită de foame. nu beţi mai mult de 2 pahare de vin la o masă. atenţie. Iar în cazul că aţi luat o gustare. mai ales). echivalează cu o “abdicare” gravă de la regim. la temperatura camerei. 10. nu vă acordaţi pauze de regim. 16. 14. Ca atare. 9. brânză de vaci) şi glucide. iar pâinea – fireşte consumată cu multă măsură – să fie intermediară sau neagră. altminteri ar însemna că toate eforturile anterioare au fost zadarnice. este foarte important să nu reluaţi brusc alimentaţia obişnuită. În total. cereale şi pâine neagră. 8. cu minim de grăsimi. care au conţinut bogat în fibre alimentare. pe stomacul gol. La încheierea regimului. Beţi dimineaţa un pahar mare cu apă. consumaţi 1. De reţinut că şi consumul accidental de dulciuri. şi în cantităţi foarte modeste. aveţi grijă să nu se mai repete asemenea abateri mai frecvent de 2 ori pe lună. renunţaţi la desert. 12. niciodată între ele. să fie. Preferaţi carnea albă. Optaţi mereu pentru mâncărurile uşoare. Micul dejun să fie bogat în proteine (cuprinzând. 11. spre a vă decide să mâncaţi ceva.

5 g/kgc.1 0.2 11 0.5-2 g/kgc.4 0. În general.8 0. 6 3. din tabelul care urmează. necesarul zilnic de calorii pentru un organism normal este de 25-30 cal/kgc.0 54 14.1 4 2. 5 0. 6 77.4 99.8 20 17 2 36. Astfel se poate afla care este conţinutul (aproximativ) de calorii al unei porţii de mâncare.3 70.1 1. 6 81 100 Glu cid e 5.4 6 1. 7 0.1 0 0 19.3 82 1 0. 9 0 3. lipide şi glucide. glucide cu 4.4 0.2 0.3 7 0.6 6. Luând.8 1. conţinutul fiecărui aliment (100g) în proteine.2 0. glucide 4-6 g/kgc. 4 0. 8 12. lipide 1. 3 8.3 1 0.5 6 5 0. proteine cu 4.5 0.6 24 73. din care: proteine 1-1.9 0.7 0 Ca lor ii 47 25 94 42 8 98 27 0 51 37 14 2 13 4 85 40 0 13 40 54 2 60 26 25 18 35 0 35 13 5 35 5 13 Alimentul (100g) Lapte de vacă bătut Mandarine Margarină Mazăre uscată Mere Miere Morcovi Nuci Orez Ou (1 bucată.8 0.1 15 7. putem calcula valoarea calorică prin înmulţirea nr.4 0 0. lipide cu 9 şi a nr. 6 17.4 19.2 62. 1 7.9 15.9 7 14. 4 0.3 0. 5 9.2 0.1 0.5 0.5 10.3 0.5 24.1 15.5 8 0.4 0. 1 2 3 9.1 1. 9 3 Glu cid e 1 4.1 5 0.4 0 Cal orii 63 44 700 354 58 294 40 654 356 80 385 245 225 54 28 61 47 50 185 22 68 900 716 884 38 . 5 11. 9 8.2 4.8 0. 5 6.2 0.7 20 2.2 0.9 16. Alimentul (100g) Albuş Ardei gras Banane Biscuiţi Brânză de vacă Brânză telemea Caise Căpşuni Carne de porc slabă Carne de vacă semigrasă Cartofi Caşcaval uscat Castraveţi Ceapă Ciocolată cu lapte Cireşe Ciuperci Conopidă Dovlecei Fasole uscată Fasole verde proaspătă Ficat Galbenuş Icre Pro tei ne 10.2 33.5 0.3 4.4 0. 6 52 45 13.3 7. 50g) Paste făinoase Pâine albă Pâine intermediară Pepene galben Pepene verde Pere Piersici Prune Pui Spanac Struguri Ulei Unt Untură Pro tei ne 3.Necesarul de calorii Regimul de 1500 de calorii este optim pentru organismul nostru. 8 0.2 20 0.8 0 0. 5 0.2 0. 3 25 Lipi de 0 0.8 0.4 10. 2 17 0.9 3. a nr.2 17.9 0.9 22 2.3 64.3 1. 8 1. 6 4 1 12.6 2 0. 7 15 79. 9 1 61. 4 1.8 31.6 0 Lipi de 2.1 27. 3 0.

alcătuită din 200 g brânză de vaci slabă. Veţi putea consuma cacao. Cum să slăbiţi 5 kg într-o singură lună! La micul dejun: ceai sau cafea fără zahăr ori cu un edulcorant de sinteză.6 0 0. Turnaţi deasupra 250 ml apă în clocot şi lăsaţi-o să se macereze peste noapte. Sâmbătă La trezire: .1 0 5. Regimul de slăbit Madeline Gesta Spre deosebire de dietele clasice. De două ori pe săptămână: o masă de lactate. 5 25 387 A. Opţional.Lămâi Lapte de bivoliţă 0. regimul ce poartă numele dieteticienei americane Medeline Gesta se compune din alimente bogate în proteine. În masa de lactate se poate încorpora un măr copt sau fructe de culoare roşie.un pahar cu suc de grapefruit. pierdeţi 2-3 kg în 2 zile. circa 200 g de carne de vită. Dacă ţineţi acest regim cu exactitate. 1 iaurt şi 5 linguriţe de lapte praf. fără teama de a vă îngrăşa.7 5. preferabil în poziţie culcată.9 5 0.6 8 8. calciu şi vitamine. sare şi verdeaţă. foarte plăcute la gust. Strecuraţi dimineaţa lichidul şi beţi-l pe nemâncate. 50 g de pâine şi o linguriţă de unt. miere. Micul dejun (după circa 30 de minute de la trezire): . legume de culoare verde cu o linguriţă de unt. un pahar de lapte degresat. 1 iaurt şi un fruct.2 0 32 11 6 Varză Zahăr 1. După 15 minute: . pasăre ori peşte. carne. 200 g carne albă. Această compoziţie va fi ori îndulcită cu edulcorant de sinteză şi aromată cu o esenţă. La prânz: crudităţi asezonate cu o linguriţă de oţet. se va face o cură cu lămâie: puneţi într-o cană o lămâie tăiată în felii rotunde şi o linguriţă de muşeţel. 250 g de legume de culoare verde sau făinoase (dar numai de 3 ori pe săptămână) şi 30 g de brânză.7 99. un ou ori o felie de şuncă. ori condimentată cu piper. Ca băutură se va consuma zilnic o cantitate de 1. La cină: în cinci seri ale săptămânii consumaţi crudităţi asezonate cu o linguriţă de oţet.beţi cu înghiţituri mici 500 ml de apă (pe care o lăsaţi de seara la temperatura camerei).5-2 litri de apă şi de ceai de plante. În cursul dimineţii: 39 . pentru a favoriza eliminarea toxinelor. Regimul nu durează decât 3 zile pe săptămână şi este de preferat să-l urmaţi în timpul weekend-ului. La ora 17: un fruct.un pahar cu lapte degresat în care amestecaţi 1 linguriţă de cacao şi 1 linguriţă de miere). un iaurt.

200 g peşte slab.1 lămâie stoarsă într-un sfert de litru de apă. Peste 2 ore: . în folie de aluminiu. Peste 2 ore: . Prânzul: . Înainte de culcare: . 1 kg de ceapă (diuretică). 1 lingură de cimbru (dezintoxicant). potasiu şi alte minerale). După amiază: . servite cu garnitură de legume fierte.100 g peşte fiert în aburi sau pregătit la cuptor.un iaurt cu 1 linguriţă de miere (calciul se absoarbe cel mai bine în timpul nopţii). învelit în folie de aluminiu. la care se adaugă 2 linguri de ulei de măsline (pentru lipide) din 20 în 20 de minute. Duminică La trezire şi în următoarele 5 ore: . ½ de litru de supă (pregătită la fel ca cea din ziua precedentă). sucul de la 2 grapefruituri.beţi 1 litru de apă. 200 ml de lapte degresat cu 1 linguriţă de cacao şi una de miere.beţi din 30 în 30 de minute câte un pahar din următoarele lichide: 1 litru şi jumătate de apă. stropite cu puţin ulei de măsline. 500 g roşii (conţin vitamina C. câteva tulpini de ţelină (pentru gust). în 2 reprize.1 lămâie stoarsă într-un ¼ litru de apă. 500 g morcovi (conţin vitamina A). şi un bol cu legume din supă. Începeţi să beţi zeama pe la ora 19. fiert în aburi sau preparat la cuptor.beţi 2 boluri de zeamă preparată astfel: fierbeţi. din jumătate în jumătate de oră. pentru a avea timp suficient să nu vă culcaţi cu stomacul plin. apoi mâncaţi 2 boluri de legume fierte. beţi câte un bol de zeamă din 10 în 10 minute. la care se adaugă 1 linguriţă de miere.un iaurt cu 1 linguriţă de miere (la sfârşitul digestiei.200 g carne de pui sau 150 g carne de vită. servit cu multă zeamă de lămâie şi 1 linguriţă de ulei de măsline (sau) . Cina: . la care se adaugă 1 linguriţă de miere.. iaurtul reglează tranzitul intestinal). Cina: . într-un litru şi jumătate de apă fără sare sau ulei. fără ulei. timp de 20 de minute. La culcare: 40 .

Puteţi consuma peşte slab cât doriţi. astfel.un pahar cu suc de grapefruit.compot de mere sau un fruct crud (caisă. Reguli de urmat după întreruperea regimului: 1. 4. 41 . leac contra celulitei). Cina: . Slăbitul cu plante medicinale Ienupărul – elimină apa din ţesuturi (se pierd 0. amestecată cu un iaurt şi 2 linguriţe de miere..250 g brânză de vaci. şi seara.beţi ½ litru de apă.un iaurt cu 1 linguriţă de miere. imediat după trezire. La culcare: . Peste 30 de minute: . digestia se face mai uşor. prună. la temperatura camerei.5-2 kg în 3 zile) Dimineaţa. Sunătoarea şi finicul – taie pofta de mâncare (se pierd 2-4 kg în 14 zile). 5. 3. în timp ce finicul diminuează iritabilitatea şi conferă un sentiment de mulţumire. niciodată după o masă.un pahar cu lapte degresat. este cel care vă furnizează calciul necesar organismului. înainte de culcare se iau 2 linguriţe de tinctură de ienupăr (vezi. Prânzul: .200 g de carne de pui sau peşte şi 300 g legume fierte. piersică).un iaurt cu 1 linguriţă de miere. cu 1 linguriţă de cacao şi una de miere. După amiază: . dizolvate într-un pahar cu apă. Beţi doar lapte degresat. de saţietate chiar. 2. Tinctura se ia întotdeauna pe stomacul gol. Mestecaţi bine alimentele. Repetaţi consumul unui fruct din 2 în 2 ore. Peste 15 minute: . asezonate cu 1 linguriţă de ulei de măsline. Fructele trebuie consumate înainte sau între mese. Sunătoarea conferă o stare extrem de plăcută de linişte şi claritate mentală. Luni La trezire: . Consumaţi uleiuri vegetale care nu produc colesterol.

care nu reprezintă absolut nici un pericol. Aceşti muşchi fiind rareori folosiţi. Gimnastică de întreţinere Gâtul. forţând rezistenţa mâinii dvs.82). apoi de forţa gâtul să se întoarcă în direcţia opusă. după care se cern cu ajutorul unei site fine. ci pe rând. Făcând aceste exerciţii. Deseori se neglijează punerea în mişcare a muşchilor gâtului. Sebeş. Vă puteţi întări umerii în mai multe feluri. aşteptaţi-vă să auziţi “pocnituri” ale ligamentelor gâtului. în ciuda forţei pe care o opune mâna aşezată pe partea dreaptă a frunţii. Administrarea se face cu minimum 10 minute înainte de a începe efortul fizic şi numai pe stomacul gol. Cele 3 grupe principale de muşchi sunt cei care fac posibilă întoarcerea capului la stânga şi la dreapta. Având urechea stângă pe umărul stâng. neîndulcit sau îndulcit numai cu miere.5-5 kg în 14 zile). Cele 2 plante au efect tonic şi sunt stimulente remarcabile. Se consumă fierbinte. după care se înghit cu apă. după care se filtrează. De exemplu. Daţi capul pe spate. Alba. 0258/73. drepte puse pe tâmpla dreaptă. jud. Modul cel mai simplu de a pune să lucreze muşchii gâtului este plasarea capului şi a gâtului în fiecare din cele 6 poziţii menţionate. apoi în spate cu bărbia spre tavan şi cei care-i permit să se aplece lateral pentru a pune urechea pe umăr. Se lasă vreme de 20 minute la infuzat. în ciuda rezistenţei opuse de mâinile încrucişate la ceafă. Puteţi creşte sau micşora presiunea exercitată de mână. care se ţin puţin sub limbă. aplecaţi capul la dreapta. Aduceţi-l spre dreapta. O metodă simplă izometrică este să înălţaţi un umăr împotriva rezistenţei mâinii opuse care îl trage în jos. Umerii. Înainte cu 30 minute de fiecare masă se ia câte o linguriţă din aceste două plante. Un alt mijloc este să vă sprijiniţi 42 .21. împotriva rezistenţei mâinii. se pune o linguriţă de ceai verde (Plafar) şi o jumătate (sau un sfert) de linguriţă de boabe de nigelia (de la firma “Dacia Plant”. plecând de la poziţia “cu bărbia în piept”. Ceaiul verde şi nigelia – intensifică arderile (se pierd 0. tel. având capul întors spre stânga.Se macină sunătoarea şi seminţele de fenic cu ajutorul unei râşniţe de cafea sau în piuă. e înţelept ca la început să faceţi aceste exerciţii cu măsură şi să nu forţaţi prea tare. Un minimum de 15 minute de efort fizic pe zi va ajuta foarte mult aceste plante să-şi îndeplinească menirea. Într-o cană de apă fierbinte. Important: Nu apelaţi la aceste remedii simultan.

Brusc. şi cealaltă îndreptată în spate. împingând în tocul uşii cu celălalt umăr şi împingeţi brusc şi cu putere în spate.25 kg de fiecare parte a barei. Acelaşi lucru se întâmplă şi atunci când faceţi o tracţiune. nu sunt perfect întinse. Puneţi haltera pe sol cu una din extremităţile îndreptate în partea opusă dvs. cu 2. torsul şi pumnul dvs. Apoi îndoiţi genunchii şi aplecaţi-vă până când veţi putea apuca mijlocul barei. vă veţi da seama că braţele dvs. Repetaţi operaţia cât de des puteţi. Nimic nu e mai potrivit pentru tonifierea acestor muşchi ca nataţia şi tenisul. Un alt mijloc bun de întărire a muşchilor dvs. Prin mişcarea braţelor. se află întins deasupra capului dvs. Ţineţi-vă braţul întins la nivelul cotului şi faceţi toată mişcarea prin muşchii umărului. ca de o contragreutate. Puteţi întinde muşchii torsului printr-o mişcare simplă: încrucişându-vă mâinile în faţa pieptului şi trăgând în direcţii opuse. tot încet. Dacă aveţi un sac de box şi dacă veţi boxa mărind timpul cât vă ţineţi braţul în aer. ţinând în 43 . veţi putea rupe monotonia exerciţiilor de rutină. apoi. muşchii umărului ridică haltera până ce bara ajunge la nivelul pieptului dvs. Braţe. este folosirea unei bare lungi de haltere cu 9 sau 10 kg la fiecare extremitate. apropiaţi-vă sau îndepărtaţi-vă de perete şi împingând bine în mâini spre în sus. puteţi varia exerciţiile de ridicare din poziţia şezând (“abdomene”). Apoi coborâţi-o înapoi. Încercaţi să vă întindeţi braţele sprijinindu-le de un perete şi folosindu-vă de corpul dvs. împingeţi viguros cu umărul. Un alt exerciţiu pentru umerii dvs. Pentru muşchii pântecului dvs.pe tocul unei uşi. Atunci când ridicaţi dintr-o poziţie o greutate oarecare.. lateral şi în spate. mărind treptat numărul exerciţiilor. veţi da mai multă vigoare muşchilor dvs. În general. toată greutatea corpului fiind suportată de un singur umăr. Cu picioarele întinse. Torsul. întinzând braţul în faţă. Ridicaţi încet greutatea de-a lungul picioarelor urcând până când braţul dvs. reveniţi la punctul de plecare. Luaţi una de 4. Pentru a comprima şi mai mult muşchii toracelui îndoiţi-vă coatele spre interior. unul dintre avantajele pe care le aveţi este ameliorarea musculaturii torsului şi a umerilor. Pentru a varia exerciţiile puteţi juca handbal sau puteţi tăia lemne. Abdomen. este folosirea unor greutăţi mici. Inversaţi mişcarea. în câştig se află braţul. Alternând exerciţiile de tonifiere a muşchilor braţului. Le veţi întinde trăgându-le în sus. Întoarceţi-vă.5 kg. când vă ridicaţi braţele sau schimbaţi poziţia.

aplecaţi-vă înainte. încrucişaţi-vă picioarele. extractul de coacăze negre (Ribes). sprijiniţi-vă cu o mână de un bufet sau de tocul unei uşi. apoi ridicaţivă. lateral. clătindu-le apoi din abundenţă. Cu picioarele depărtate. Pentru ca efectul să fie garantat. aplecaţi-vă lateral cât mai departe posibil. Peretele dvs. Apoi faceţi acelaşi lucru în sens invers. ţinând mâinile pe şolduri într-o mişcare circulară fără să vă opriţi (“rotiri de trunchi”). bicicleta sau pur şi simplu mersul pe jos fac minuni pentru picioare. şi cu cealaltă mână prindeţi-vă glezna. 44 . Antrenaţi-vă să vă ridicaţi de pe un scaun sau aşezaţi fiind pe pământ să vă ridicaţi fără să vă ajutaţi de braţe. Picioare frumoase Piele netedă şi moale Nisipul de mare “răzuieşte” pielea – mai ales talpa piciorului – netezind-o şi catifelând-o. folosiţi greutăţi mici. Acest exerciţiu întăreşte muşchii coapselor. în spate. cu braţele întinse. fără ajutorul braţelor. cei care constituie banda din spate a articulaţiei genun-chiului. imprimaţi o mişcare circulară muşchilor mijlocului. Din această poziţie întindeţi piciorul în ciuda rezistenţei pe care o resimţiţi în gleznă. apoi comprimaţi-vă în jos în aşa fel încât abdominalii să vă facă să vă îndoiţi din mijloc. precum şi gelul Stimuven – toate produse de Exhelios. Împotriva vinişoarelor. Picioare. abdominal se întăreşte şi puteţi să vă înfigeţi cu putere degetele sau pumnii în el fără să simţiţi cea mai mică jenă. lăsaţi-l să se usuce şi. Timişoara. nataţia. Acest exerciţiu va păstra taliei dvs. a dungilor şi a celulitei – tinctura de arnică şi salvie (Arnisalv). după circa 20 de minute îndepărtaţi-l (prin frecare cu un burete sub jet de apă). Încă o dată. fineţea. În picioare. Aceasta cere puţin antrenament. amestecaţi nisipul cu câteva picături de ulei de mentă (răcoritor şi astringent) şi cu puţină apă caldă. Sugeţi-vă burta până când începe să tremure de oboseală.mână câte o greutate. tibiile şi coapsele. Este o alternativă la celelalte exerciţii pentru muşchii abdominali. La început. O altă variantă este realizarea în acelaşi timp a acestor ridicări şi a mişcărilor de forfecare. Acest exerciţiu tonifică muşchii din partea din spate a coapsei. Hrănirea pielii Nămolul provoacă eliminarea lichidului. îndoiţi un genunchi. Dacă sunteţi aşezaţi pe jos. dar menţin cu adevărat muşchii abdominali în formă. Frecaţi bine genunchii. În picioare. alimentează ţesuturile cu oxigen şi stimulează metabolismul grăsimilor. Aplicaţi-l pe piele.

înfăşuraţi-vă într-un halat şi odihniţi-vă 30 de minute. Atenţie: Stimularea fluxului de limfă este maximă la o temperatură a apei de 34-36º C şi nu mai mult! Binefacerile masajului Masajul întinde pielea şi ţesutul conjunctiv. chiparos şi lămâie. Amestecaţi în apa de baie 2 linguri de ulei de plante (de exemplu. preluat din medicina indiană Ayurveda. tamponaţi-vă pielea cu un prosop.Exerciţii super-eficiente: urcatul scărilor. Faceţi de două ori pe săptămână băi cu sare de mare: 500 g sare la o cadă de apă. o netezesc şi o hidratează. Lăsaţi-o să se usuce şi îndepărtaţi-o apoi cu un prosop înmuiat în apă caldă. După baie. Important pentru circulaţia sângelui: masajul se face întotdeauna de jos în sus (înspre inimă)! Mască pentru înlaturarea impurităţilor Pentru combaterea coşurilor şi a bubiţelor. Temperatura apei: 36-38º C. săritul coarda. apelaţi zilnic la cura cu argilă: amestecaţi 2 linguri de argilă cu ceai călduţ de muşeţel şi întindeţi masca astfel preparată pe fese. ca să nu producă leziuni microscopice care irită pielea). durata băii: 15 minute. Dimineaţa. Extern: un masaj cu ulei. Ideale sunt periile cu “noduri” folosite pentru combaterea celulitei. frecaţi-vă fesele şi şoldurile cu o perie (nu prea aspră. Concentraţi-vă asupra fiecărui pas şi asupra fiecărei sărituri.). mersul pe bicicletă – toate în ritm lent. Veţi arde în acest fel mai multe grăsimi decât alergând! Antrenament mixt: jogging + gimnastică + bicicletă. potasiu etc. care curăţă pielea. Aromoterapia Baia cu adaosuri de uleiuri eterice eliberează ţesutul conjunctiv şi excedentul de limfă şi netezeşte pielea în mod evident. Puneţi pe palme câteva picături de ulei de măsline sau 45 Fesele Abdomen plat . ulei de germeni de grâu sau de măsline). Ayurveda Pielea întinsă şi digestia bună sunt factori importanţi pentru un abdomen “în formă”. 6 picături de ulei de ienupăr şi câte 2 picături de ulei de portocală. calciu. Sarea netezeşte pielea Sarea de mare conţine o multitudine de substanţe minerale (magneziu. înainte de a face duş.

iar reziduurile sunt eliminate. Sânii flasci. ciupiţi-vă şi frământaţi-vă pielea de pe burtă. curăţă porii. Intern: beţi în fiecare dimineaţă – cu înghiţituri mici – un pahar de apă fierbinte sau ceai fierbinte de anason. aplicaţi pe piele un gel anticelulită (de la magazinul de cosmetice). după duş (în final. Plante pentru înfrumuseţarea sânilor Iedera Frunzele sale au un efect asupra pielii şi a sânilor cu adevărat miraculos (tonic şi revigorant). Repetaţi procedeul seara. punându-se extractul deoparte. În final se combină maceratul cu decoctul. se găseşte în farmacii). Sfaturi speciale: 1. lipsiţi de tonus. în sensul acelor de ceasornic. împachetaţi-vă într-o folie de plastic şi lăsaţi gelul să acţioneze 30 de minute. îi conferă prospeţime şi îi înviorează culoarea. apucând cu degetul mare şi cel arătător. Dimineaţa. iar cu preparatul rezultat se fac 46 . aspră şi cu pori dilataţi. Peeling cu sare de mare Pielea de pe burtă este adeseori groasă. care este şi peeling. Dublu efect: zeama de lămâie îngheţată. înainte de culcare. cu apă rece şi presiune mare). vreme de 3 ore. Peeling-ul cu ulei şi sare de mare îndepărtează stratul cornos. acoperită cu capac. Gheaţa netezeşte pielea Masarea abdomenului cu 2-3 cuburi de gheaţă întinde pielea instantaneu. minimum 2 minute. vor beneficia de următorul tratament extern: Decoctul combinat cu frunze de iederă În ½ litru de apă se pun 2-3 pumni de frunze uscate de iederă şi se lasă la macerat vreme de câteva ore. În acest fel se îndepărtează reziduurile. După duş. 2. Amestecaţi 2 linguri de sare de mare cu 1 lingură ulei vegetal şi masaţi-vă cu acest produs pielea de jur-împrejurul ombilicului. după care se filtrează. Pielea se irigă mai bine cu sânge. Planta rămasă se fierbe într-un litru de apă la foc foarte mic. 3. De 2-3 ori pe săptămână. masaţi-vă pielea cu o cremă sau cu ulei astringent (Clarins. cu un aspect ofilit. după care se lasă la răcit şi se filtrează.floarea-soarelui şi masaţi-vă burta cu mişcări circulare (de jur împrejurul ombilicului). alimentează pielea cu substanţe minerale şi o hidratează.

determinând rapid (în 2-3 săptămâni maximum) o creştere în volum caracteristică a sânilor. după care se lasă la macerat 8 zile şi se filtrează. dar şi de la baza sânilor spre mamelon. Tinctura se prepară din 20 de linguri de seminţe de mărar. Masajul cu acest ulei are efecte excepţionale pentru creşterea şi (re)dobândirea frumuseţii sânilor. Tratamentul durează o lună şi se reia la nevoie. după care se va face masajul cu mişcări cilculare uşoare către exterior şi interior. Decoctul combinat de frunze de iederă se poate păstra la frigider vreme de 3 zile. întotdeauna dizolvată în apă. se adaugă în acest ulei câteva picături de ulei volatil de lavandă. Tratamentul se repetă o dată la 1-2 zile. masajul are efecte extrem de puternice. Dublat de tratamentul intern. uleiul se pune în sticluţe mici. mai strălucitoare. care se aplică pe sâni 30-60 minute. şi se păstrează la loc întunecos şi rece. cu care se va face un masaj zilnic. pe care o va face mai catifelată. cu tinctură de seminţe de mărar. ajutând la mărirea şi la întărirea acestora.comprese reci. Din seminţele de mărar se obţine un ulei extraordinar de eficient. vreme de 2-3 săptămâni. Tinctura de seminţe de mărar Folosită de data aceasta intern. Mai mult. Se umezesc bine palmele cu acest ulei. Se iau 3-4 linguriţe de tinctură pe zi. elastic. acest preparat le va oferi sânilor fermitate. după care se face o filtrare prin tifon a preparatului. Uleiul de mărar Într-un borcan se pun 12 linguri de pulbere de mărar (obţinute prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea) şi ½ litru de ulei. vreme de minimum 3 săptămâni. Mens sana in corporae sano Sfaturi scurte pentru ani lungi 47 Cum să trăiţi ca să fiţi sănătoşi . Seminţele de mărar Sunt un remediu excepţional pentru sâni. la ambii sâni simultan. vreme de 10 minute minimum. are un efect hormonal extraordinar. Remarcă: Efectul estrogen (estrogenii sunt hormonii feminităţii) al tincturii de mărar va influenţa favorabil şi pielea. Se închide borcanul ermetic şi se lasă să macereze 12 zile. După filtrare. şi cu un aspect fraged. fiind un înlocuitor foarte bun pentru nocivele şi artificialele implanturi cu silicon. care se amestecă cu ½ litru de alcool alimentar de 70º. Pentru un miros mai agreabil. închise la culoare.

irigarea creierului cu sânge se îmbunătăţeşte cu 25%. Ea devine tot mai subţire. Ce să mâncaţi ca să fiţi sănătoşi 1. temperatura din dormitorul dvs. ea fiind înlocuită de ţesuturi adipoase. Cu cât începem mai devreme. Pentru a vă prelungi tinereţea. care odată cu vârsta începe să slăbească. 48 . mai rigidă. de la 5 litri (la 30 de ani) la doar 3 litri (la 60). de asemenea. Exerciţiile zilnice de mişcare a degetelor fortifică prelungirile nervoase ale celululor din creier şi împiedică degradarea lor. Prin temperaturi scăzute – mai multă energie Cercetătorii germani au ajuns la concluzia că procesele de metabolism sunt mai rapide la temperaturi ridicate. masa musculara începe să scadă. poate prelungi în mod considerabil viaţa. iar glandele sebacee produc treptat tot mai puţină grăsime. cu atât va fi mai bine. dar cu precădere cel de rezistenţă (alergare. chiar dacă vârsta este înaintată. Mişcarea prelungeşte viaţa Orice fel de sport. efectuate zilnic. Aceste procese de îmbătrânire nu pot fi împiedicate complet. Hrăniţi-vă corpul cu alimente sănătoase. Trebuie însă evitată suprasolicitarea. fructe. ele pot fi încetinite în mod eficient. bogate în fibre şi substanţe nutritive (cereale integrale. fapt ce atrage după sine consumarea accelerată de “energie vitală”. sistemul nostru imunitar produce un număr tot mai mic de anticorpi. dar. cu siguranţă. mers pe bicicletă). Dacă nu întreprindem nimic. vreme de câteva secunde. noi fiind tot mai predispuşi la îmbolnăviri. pot activa şi întări memoria. ski fond. Mişcarea degetelor – un tratament pentru creier Câteva exerciţii simple de mişcare a degetelor de la mâini. cartofi. Un studiu american dovedeşte că mişcarea practicată regulat reduce cu 1/3 riscul unei morţi timpurii. într-un deceniu dispar cam 3 kilograme de masă musculară. înot. La aceasta vârsta. O dată cu vârsta. Mişcând degete ca şi când am cânta la pian sau am bate la maşina de scris. zarzavaturi). Pentru aceasta pulsul nu trebuie să depăşească “180 minus vârsta pe care o avem”). Volumul plămânilor se reduce. nu trebuie să depaşească 17º C.Îmbătrânirea începe la 30 de ani La 30 de ani. pielea noastră începe să-şi piardă deja din elasticitate. Efectul optim este obţinut prin arderea săptămânala a 1500-2000 de calorii (de exemplu 4-5 ore de plimbare în aer liber).

duc la îmbătrânirea timpurie a organismului uman. sunt particule agresive. începând cu ultimile vedete nutriţionale. Îndreptaţi-vă treptat către o alimentaţie complet vegetariană. Beţi între 1. gălbenuşuri de ou. betacaroten). Acest fapt se datorează probabil numărului mare de vitamine şi microelemente care se găsesc în fructe şi legume. Este foarte necesar la digestie şi în a ne menţine sănătoşi. 5. arahidele.2. 49 . responsabili de repararea celulelor vătăma-te care fac muşchii să se înmoaie şi pielea să atârne.5-2 litri de apă sau ceai de plante pe zi şi evitaţi alcoolul. boli de inimă sau de circulaţie. betacarotenul şi microelementele magneziu. care se formează zilnic. Hrana ca medicament Farmacia fitoelementelor Oamenii de ştiinţă identifică substanţe chimice naturale care dau câtorva elemente obişnuite proprietăţi de prevenire a bolilor. Fibrele. în corpul nostru. dezobijnuiţi-vă să serviţi gustări între mese. ci o grămadă de compuşi cu nume ciudat. caisele şi morcovii (vitamina A. migdalele şi uleiurile comestibile presate la rece (vitamina E). organe). soia. S-a dovedit a fi eficient împotriva infecţiilor vaginale şi a altora cauzate de ciuperca Candida albicans. care asemeni ruginii care atacă fierul. substanţele fito-chimice. produse din lapte. cu miile. zinc şi seleniu). Se găsesc în: peşte. Consumaţi cât mai puţină carne Un studiu efectuat recent a demonstrat că cei care renunţă la carne sau care reduc serios consumul acesteia sunt mai puţin ameninţaţi de cancer. zaharuri. Alimentele bogate în antioxidanţi sunt: citricele şi coacăzele (vitamina C). provoacă absorbţia şi eliminarea substanţelor nocive (asemeni unui burete). Aveţi nevoie de antioxidanţi Radicalii liberi. Ajutaţi-vă digestia. folosită pentru a transforma laptele în iaurt. 3. peştele. Un antidot eficient: agenţii antioxidanţi (vitaminele A. Nu uitaţi de aminoacizi. alimente care conţin colesterol (carne. sare. în cantitate sporită. 4. carnea slabă şi cerealele (seleniu şi zinc). Acestea nu sunt numai vitamine şi minerale. ACIDOFILUS este una din bacteriile benefice. legume uscate. C si E. Mâncaţi mai puţin: grăsimi şi uleiuri vegetale.

ceaiul verde. radicalii liberi se pot combina cu diferite componente ale celulelor sănătoase. Sunt diluanţi natirali ai sângelui. reduce LDL-ul sau colesterolul dăunător ca şi trigliceridele. soia. prevenind astfel apariţia cheagurilor sanguine care produc un atac de inimă sau unul cerebral. Este unul din acizii graşi omega-3 polisaturaţi. Studiile arată că acizii graşi micşorează nivelul de colesterol şi. ACIZI FENOLICI sunt nişte fenoli. struguri şi căpşuni. iar pe uscat. sardinele şi macroul. protejează împotriva diferitelor forme de cancer. Studiile efectuate pe animale arată că aceştia reduc numărul şi mărimea tumorilor. Acesta oferă multe beneficii. Întâlnit în cireşe. citricele. Acest acid inhibă metabolismul altui acid gras linolenic. Deşi avem nevoie de oxigen pentru a putea exista. Hippoglossus. contraatacă efectul cancerigenilor naturali şi sintetici. Principala sursă furnizoare a acestui compus corpului uman este carnea unor peşti ca somonul. ce se formează în stomac în momentul în care nitraţii din alimente din alimente se combină cu anumite enzime naturale. ACIDUL ELAGIC. fiind extrem de folositori în tratarea artritelor. numite “radicali liberi” pot face ravagii printre celulele sănătoase. ACIZII GRAŞI OMEGA-3. În primul rând. inul. intervenind în procesul de 50 . în grăsimile saturate. Se întâlnesc frecvent în plantele marine cunoscute sub numele de fitoplancton. ACIDUL GLICIRETINIC este agentul care dă gustul lemnului dulce. tonul. prevenind astfel transformarea celulelor sănătoase într-unele canceroase. Omega-3 se referă la 2 tipuri de acizi graşi polisaturaţi: acidul docosahaxaenoic (ADH) şi acidul eicosapenaenoic (APA). similar cu cei întâlniţi în peştele cu carne grasă ca somnul sau macroul. Lăsaţi în voia întâmplării. În plus. Sunt antioxidanţi care împiedică radicalii liberi să atace celulele normale. protejează împotriva îmbolnăvirilor de inimă. combinate cu o dietă redusă. care se hrănesc cu plante bogate în omega3. bass. întâlniţi în mai multe alimente ca de exemplu usturoiul. S-a dovedit la cobai că reduce tumorile şi este studiat de japonezi ca un posibil tratament pentru cancer. un aminoacid despre care se crede că ar fi cel mai puternic detoxificant din tot organismul. Accelerează producerea de glutatione. care se crede că accelerează ritmul în care anumite celule canceroase se multiplică. în in. Sunt şi antiinflamatorii. Neutralizează cancerigenele ca nitroaminele.ACIDUL ALFA-LINOLENIC se găseşte din ambundenţă în seminţele de in. unele forme instabile de molecule de oxigen. ANTIOXIDANŢII.

morcovi etc. De exemplu. portocale. Printre antioxidanţii importanţi se numără vitaminele C şi E. Leziunile celulare provocate de radicalii liberi par a fi responsabile de iniţierea a diferitelor forme de cancer şi îmbolnăvire prematură. În plus. seleniul. Oxidarea LDL-ului sau colesterolul dăunător. se poate ajunge la un atac de cord. formând o placă – o substanţă vâscoasă. Spre deosebire de alţi membrii ai familiei sale. Studiile arată că biflavonoidele sunt antioxidanţi care pot preveni dezvoltarea unei anumite forme de cancer. galbenă. carotenoidele – de exemplu betacarotenul sau licopenul –. 51 . Antioxidanţii pot preveni formarea de radicali liberi sau. s-au dovedit eficace în tratamentul fragilităţii capilare şi a tendinţei spre învineţire. de consistenţa cerii. Dacă alimentarea cu oxigen a inimii se diminuează. Altă întrebuinţare a fost în cazul sângerării gingiilor. pot opri aceste molecule dăunătoare de oxigen din drumul lor. După ce colesterolul este oxidat. un aminoacid. BETACAROTENUL (provitamina A) este un antioxidant puternic. Cunoscute şi ca vitamina P. este oarecum unic. adică îngroşarea arterelor.creştere al acestora şi în activitatea lor normală. specifică în cazul multor pacienţi hipertensivi. BIFLAVONOIDELE. dacă aceştia sunt deja formaţi. magneziul şi coenzima glutinică. fiind un precursor al vitaminei A. pare a fi cauza apariţiei arterosclerozei. Se găseşte în fructe şi legume cu frunze negre sau galbene. poate apărea un atac cerebral. blocând circulaţia sângelui în interiorul corpului. care cauzează irigarea inegală cu sânge a organismului. care înghit LDL-ul şi formează o “spumă de celule” care se strânge pe pereţii arterelor. unele dintre biflavonoide mai îndeplinesc şi alte funcţii. S-a mai dovedit în experimente de laborator că catechina. Alte celule se îngrămădesc la locul accidentului şi în felul acesta placa continuă să crească. zincul. Studii numeroase au arătat că la persoanele care mănâncă alimente bogate în betacaroten. acest grup de compuşi dau culoare galbenă şi portocalie citricelor. el atrage celule--gunoieri. hesperidina şi chercitina din această familie. prezintă o acţiune antivirală împotriva herpesului şi a virusului gripal. riscul îmbolnăvirii coronariene este scăzut. Dacă sunt blocate arterele care merg spre creier. în care se transformă atunci când organismul are nevoie de ea. cunoscute sub numele de macrofage. Unele biflavonoide reduc inflamările produse de reacţii alergice. împiedicând combinarea cu alte molecule.

CAPSICINA (substanţa care face ardeiul iute atât de iute!) este un antiinflamator recunoscut. S-a dovedit eficace împotriva durerilor de cap acute. În plus, are un rol benefic asupra grăsimilor din sânge, reducând atât trigliceridele, cât şi LDL-ul sau colesterolul dăunător. CAROTENOIDELE cuprind peste 600 de compuşi naturali întâlniţi în fructe şi legume, mulţi dintre ei antioxidanţi. Importante ar fi următoarele: - Cantaxantina, întâlnită în ciuperci şi folosită drept colorant pentru anumite sortimente de brânzeturi, poate preveni cancerul de sân; - Licopenul, un antioxidant care oferă fructelor şi legumelor culoarea roşie, poate preveni anumite forme de cancer; - Luteina, extrasă din gălbenele, spanac şi conopidă, pare a avea şi ea proprietăţi anticancerigene. CATECHINA este o biflavonoidă întâlnită în ceaiul verde şi fructele de pădure. Multe studii au arătat că ea ar putea reduce riscul apariţiei cancerului gastro-intestinal şi ar putea ajuta organismul împotriva infecţiilor virale. CHININA. Acest compus, găsit în primul rând în rozmarin, opreşte acţiunea cancerigenilor, împiedicând astfel apariţia cancerului. CUERCITINA este un biflavonoid antioxidant, care în combinaţie cu vitamina C, ar putea avea calităţi antivirale. S-a demonstrat că cuercitina neutralizează mai mulţi cancerigeni puternici. Întâlnit în ceapa roşie şi albă şi în shallots. CUMARINA – întâlnită în multe fructe şi vegetale, pătrunjel, lemn dulce, cereale şi citrice, este un diluant natural al sângelui. Protejează împotriva bolilor de inimă şi a atacurilor cerebrale, prevenind apariţia cheagurilor de sânge. În plus, se crede că poate neutraliza unele cancerigene, înainte ca acestea să transforme celulele sănătoase într-unele predispuse la o dezvoltare cancerigenă. FIBRELE sunt substanţe alimentare întâlnite în plante, care nu sunt digerate sau absorbite de organism. Deşi nu furnizează calorii sau nutrienţi, pot face multe alte lucruri importante pentru corpul omenesc. Există 2 tipuri de fibre: solubile şi insolubile. Primele, ca de exemplu pectinele şi cleiul vegetal, ce se găsesc în mere, tărâţe de ovăz, broccoli, încetinesc alunecarea alimentelor de-a lungul intestinelor. Multe studii au arătat că pot scădea nivelul de 52

colesterol, deşi nu se cunoaşte exact cum se întâmplă acest lucru. Cercetătorii bănuiesc că ele se strâng în jurul fierei din intestine şi o elimină prin fecale. Ficatul încearcă să compenseze această pierdere secretând mai multă fiere (în care colesterolul este ingredientul principal), în felul acesta micşorându-se nivelul de colesterol din sânge. Fibrele insolubile, care se găsesc în ţelină, tărâţe de grâu, anumite soiuri de fasole, măresc viteza de alunecare a mâncării prin intestine. Ne ajută la prevenirea constipaţiei sau a altor boli digestive ca diverticuloza, dar se pare că ajută în schimb la prevenirea cancerului de colon şi a altor forme de cancer: de plămâni, de sân şi cervical. În plus, alimentele bogate în fibră au un procent scăzut de grăsimi şi ridicat de vitamine şi minerale, care de asemenea ajută la prevenirea cancerului. Deşi fibra este extrem de benefică, în cantităţi prea mari ea poate dăuna. Excesul de fibră poate interveni în procesul de absorbţie a calciului, fierului şi a altor nutrienţi vitali, aşa că nu exageraţi cu consumul de fibră! FITAŢII se găsesc în soia şi în cereale. Dezactivează hormonii steroidali care dau naştere la tumori. Atenţie! O cantitate excesivă de fitaţi poate împiedica absorbţia unor minerale, ca de exemplu calciul. GENISTENUL. Acest compus, găsit în urina celor care mănâncă produse pe bază de soia (de exemplu tofu sau supa miso) blochează creş-terea de noi capilare care ar trebui să aprovizioneze cu sânge tumorile. Cercetătorii bănuiesc că ar fi responsabil de procesul scăzut de îmbolnăviri de anumite forme de cancer printre japonezi, a căror dietă este bogată în soia. GLUTATIONUL – un puternic antioxidant ce dezactivează radicalii liberi care pot accelera procesul de îmbătrânire. Unii cercetători cred că ar fi cel mai puternic anticancerigen din corpul omenesc. A mai fost folosit în tratamentul alergiilor, al cataractei, diabetului, hipoglicemiei şi artritei, dar şi în prevenirea efectelor secundare nedorite ale chimioterapiei. Dacă sunteţi fumător sau băutor de alcool, acest aminoacid este cel mai potrivit pentru dvs., deoarece protejează organismul împotriva acestor otrăvuri. Fiecare celulă poate produce singură glutationul din compuşii săi (gluta-mat, glicerină şi cisteină) care se găsesc în fructe, legume şi carnea crudă. INDOLES CRUCIFERE – întâlnită în plantele crucifere (varza, broccoli, varza de Bruxelles), ajută la prevenirea apariţiei 53

cancerului de sân producând enzime care neutralizează estrogenul, responsabil pentru apariţia tumorilor sensibile la estrogen. INHIBITORII PROTEICI împiedică digerarea proteinelor, blocând acţiunea enzimelor chimotripsin şi tripsin. Studiile au arătat că aceşti inhibitori pot preveni transformarea celulelor sănătoase într-unele maligne în primele faze ale îmbolnăvirii de cancer. Alimente ca soia, fasolea cu bobul mare, mazărea, tofu şi cereale ca inul şi ovăzul conţin astfel de inhibitori proteici. IZOFLAVONOIDELE. Întâlnite în legume, ca de exemplu în fasolea cu bob mare, lintea şi alunele. Blochează receptorii estogenului prevenind în felul acesta creşterea unor celule tumorale dependente de estogen, genul de celule prelevate în cazul cancerului de sân. Dezactivează estrogenul înainte ca acesta să provoace creşterea de celule canceroase. LICOPENUL. Membru al familiei carotenoidelor, găsit în roşii, grapefruit roz şi ardei iuţi. Reduce riscul cancerului cervical şi de pancreas. LIMONENUL – un constituent al uleiului citric. S-a dovedit pe cobai că reduce considerabil creşterea tumorilor mamare. Mai mult chiar, cercetăto-rii au observat că ai săi compuşi opresc formarea altor tumori. LINIANI. Inul este bogat în aceşti compuşi care s-au dovedit că reduc creşterea de celule precanceroase şi canceroase în cazul cancerului de sân şi colon. Se crede că la cobai dezactivează estrogenii care pot stimula creşterile tumorale în cazul acestora devenind principala armă împotriva cancerului de sân. Împiedică radicalii liberi să atace celulele normale, care le-ar face sensibile la creşteri tumorale. MONOTERPENELE sunt nişte antioxidanţi puternici care protejează împotriva îmbolnăvirilor de inimă şi a cancerului. Se găsesc în fructe şi legume ca pătrunjelul, morcovii, broccoli, varza, vinetele, castravetele, citricele, menta şi busuiocul. PECTINUL. Este o formă de fibră solubilă întâlnită în alimente ca merele şi pulpa de grapefruit, ce reduce colesterolul, ajutând la prevenirea îmbolnăvirilor de inimă. Studii recente arată că pectina alterată chimic, specifică citricelor, ar putea fi un puternic anticancerigen. Se pare că aceasta împiedică celulele maligne să se grupeze, ceea se ar duce la metastază. POLIACETILENA. Se găseşte în plantele umbelifere (morcovii, ţelină, păstârnac). Transformă nişte substanţe chimice

54

nu am putea digera hrana. TRITERPENOIDELE se găsesc în rădăcinile de lemn dulce şi în citrice. varza de Bruxelles. în cereale şi plante crucifere. salată. Aceşti compuşi pot proteja împotriva cancerului. Vitaminele se împart în 2 categorii: grăsimi solubile în ulei. astfel 55 . probabil şi al oamenilor. SULFIDELE se găsesc în usturoi şi plante crucifere. De asemenea. Se găsesc în ţelină. numite prostaglandine care pot ajuta la creşterea tumorilor. RETINOIDA. Se pare că scad nivelul tensiunii arteriale prevenind formarea de cheaguri de sânge care ar putea cauza atacuri de cord sau cerebrale. În cele mai multe cazuri nu sunt produse de corp (sau nu în cantităţi suficiente) şi trebuie luate din alimente sau suplimente. inclusiv al cancerului de plămâni şi al cavităţii bucale. PSORALENII sunt nişte compuşi care fac pielea mult mai sensibilă la razele solare. conopida şi ceapa verde. ar mai putea fi folosiţi în tratarea limfoamelor. un cancerigen letal. lămâi. gălbenuş de ou. aflate în sânge. neutralizând acţiunea hormonilor steroidali care ajută procesul de creştere al celulelor tumorale şi pot încetini divizarea rapidă a celulelor. Cele solubile în apă nu sunt produse de organism. Studiile arată că neutralizează acţiunea hormonilor steroidali care accelerează creşterea tumorilor şi distrug cancerigenele şi enzimele care pot cauza cancerul. De vitamine este nevoie pentru toate funcţiile organismului. întâlnit în vin şi sucul de struguri.din organism. distrug benzopirenul. D. lapte şi unt. Psoralenii sintetici (aplicaţi direct pe piele sau luaţi pe cale orală) ar putea fi prescrişi unor persoane cu afecţiuni ale pielii ca psoriazis. excesul fiind eliminat prin urină. hidrocarburi. SULFORAFANUL. măreşte puterea enzimelor care împiedică distrugerea celulelor sănătoase de către cancerigene. grăsimi (macronutrienţi) (digestie)  ENERGIE Vitaminele sunt substanţe organice estenţiale pentru viaţă. Vitaminele şi mineralele de la A la Z Vitamine (micronutrienţi) + Proteine. Se pare că acest grup de compuşi similari. lupta împotriva infecţiilor sau produce celule noi. RESVERATROLUL. Triterpenoidele dau gust şi miros alimentelor. stocate în ficat (A. H) şi solubile în apă (celelalte). din care face parte şi vitamina A. Acest compus. care necesită un tratament special cu ultraviolete. STEROLII există în castraveţi. protejează împotriva diferitelor forme de cancer. care este tipică în cazul celulelor sănătoase. Găsit în broccoli. În plus. Fără ajutorul lor. dar mai ales în coaja de ou. Poate fi găsit în alimente de origine animalieră: ficat. iar în cantităţi mai mici. Este posibil să ajute la scăderea colesterolului. pare a preveni afecţiunile arteriale (arteroscleroza) în cazul animalelor şi. E.

esofagian. Raţia zilnică recomandată . ACIDUL PANTOTENIC Vita-mina A Vitamina B1 (TIAMINA) . .sănătate fizică şi psihică. . ajută la creşterea producţiei de limfocite T. .RZR retinol: 5000-25000 UI.RZRgravide: 1. . ACINA) . 56 . . VITAMINELE Denu-mire Certitudini Posibile întrebuinţări . crom. dovlecei. . .8 mg) face greu de diagnostica t carenţa de vitamina B12. dovleac. conopidă. ficatul. linia întâi de apărare a organismului împotriva infecţiilor. de sân.ajută la formarea celulelor roşii din sânge şi a materialului genetic din celule. de stomac. alune. ouă. alune şi germeni de grâu. spanac.poate fi găsită în drojdie.RZR-adulţi: 1-1. Precauţii . . germenii de grâu. piersici. fluor. morcovi. banane şi folic (FOLIportocale.gravidele nu trebuie să depăşească 5000 UI/zi retinol. .se combină cu o proteină pentru a forma visual purple. .nu are.deficienţa de tiamină duce la apariţia bolii beriberi.5 mg.RZR pentru colesterol: 1g/zi. substanţa care ne permite să vedem noaptea. de plămâni. gălbenuş de ou. oase. . .excesul de retinol provoacă defecte congenitale . .apare în 2 forme: retinol şi betacaroten. cartofi dulci. . Aceste vitamine se pierd prin fierbere.retinolul se găseşte în produse de origine animalieră (ficat. de colon sau rectal.carenţa de foliacină poate duce la naşterea unor copii cu malformaţii în cazul femeilor gravide.îmbătrânirea pielii. iod.Zona Zoster.RZR-adulţi: 400 mcg.scăderea nivelului de colesterol şi al trigliceridelor. . . cupru. .betacarotenul există în plantele cu frunza verde închis şi în legumele şi fructele de culoare galbenă şi portocalie (caise. . lapte şi unt). . . retardare şi chiar moarte). .suplimentele de foliacină se iau numai după sfatul medicului. la tulburări mentale. dar şi la simptome fizice ca pierderea senzaţiilor în picioare sau paralizia muşchilor oculari.cataractă.glucoza este o zaharidă care asigură buna funcţionare a creierului şi a sistemului nervos. .RZR-adulţi: 10 mg. . denumite şi minerale esenţiale sunt elemente primordiale pentru dinţi. molibden şi cobalt (un component al vitaminei B12). .încât ele trebuie achiziţio-nate pe alte căi.RZRgravide: 400 mcg. Multe dintre ele există deja în corpul uman.).este considerată o potenţială armă împotriva cancerului.în cantităţi mari.6 mg.41.psoriazis.excesul de foliacină (peste 0.diferite forme de cancer: bucal.cancerul cervical.transformă carbohidraţii din alimente în glucoză.pantetina. celule sanguine şi ţesuturi moi şi de asemenea extrem de importante pentru echilibrul normal al fluidelor şi pentru o activitate normală a celulelor şi a muşchilor. scade colesterolul. .atac de cord. cervical. . . .acnee. carne slabă şi legume.cataractă. . . drojdia. .se găseşte în verdeţurile cu frunza verde închis ca spanacul şi broccoli. mazăre.RZR betacaroten: mai mult de 3 mg (oricât de mult). . . varză de Bruxelles. de colon. . . . rectal. . seminţele uscate ale legumelor. etc. ficat. seminţele de Acidul floarea-soarelui. .malformaţiile canalelor neurale ca spina bifida sau ancefaleea (care duc la paralizia picioarelor. . calciul şi potasiul.atac cerebral. retinolul poate deveni toxic. . un metabolit al acidului pantotenic. dar şi în seminţele de floarea-soarelui.este esenţială pentru o piele sănătoasă şi pentru membrana mucoaselor. Minerale ca fosforul. .în combinaţie cu vitamina A ajută la convertirea nutrienţilor în energie.este un ajutor imunitar. broccoli.atac de cord. .nu are. Mineralele sunt elemente chimice naturale. dar şi prin consumul de alcool.are un efect puternic împotriva afecţiunilor respiratorii.este o vitamină solubilă în grăsimi. alunele. de vezică. Mineralele necesare în cantităţi mai mici sunt denumite minerale reziduale: fier. magneziu. seleniu.se găseşte în şuncă şi carnea de porc în general. .

creşte HDL).ajută la folosirea proteinelor în constituirea de ţesuturi.RZRbărbaţi: 2 mg. din carnea de vită în general. pierderea dinţilor datorată slăbirii oaselor şi sângerărilor interne abundente.este un puternic antioxidant.asigură energia necesară pentru creşterea ţesuturilor.simptome neurologice la vârstnici.cataracta. gravidele. .cancerul oral. . legume ca broccoli. .RZR-femei: 1. hidrocarburi şi grăsimi.atac de cord. .cancer de plămâni. pepenele galben. de pancreas. . pui. . .nu are.ajută la formarea celulelor roşii din sânge.împiedică penetrarea celulelor de către viruşi (viruşii nu se pot reproduce decât în interiorul celulelor). . iaurt.doze zilnice mai mari de 2 g pot cauza afecţiuni neurologic e.este foarte importantă pentru absorbţia fierului. puiul.Vitamina B12 (COBALAMINA) anghinarie. . laringeal şi esofagian.este necesară în producerea de anticorpi şi B6 (PIRIcelule roşii. .este singura vitamină care conţine şi elemente minerale importante. . riboflavina este distrusă uşor de lumină.excesul de vitamina C poate produce diaree. . . ficat. . memoria slabă şi problemele neurologice. porumb şi pepene galben. boală care începe printr-o erupţie roşie în ariile expuse la soare şi limbă umflată şi poate evolua rapid în demenţă şi chiar moarte. . C (ACIDUL substanţa care leagă între ele celulele din ASCORţesuturile conjunctive.3-1. . . sucul de portocale.întărirea sistemului imunitar. lapte CINA) şi ouă. găina de Vitamina Cornwall.excesul de niacină poate provoca creşterea temperatur ii şi mâncărimi. .stresul fizic.cancer.vitamina C este extrem de fragilă (se 57 . . peştele-spadă. .RZR-adulţi: 2 mcg. de sân. .6 mg.RZR-adulţi: 1.combate oboseala.este esenţială pentru formarea colagenului. .poate fi păstrată mult timp în organism (3 ani). . BIC) .cancerul de plămâni.este extrem de importantă în procesul de vindecare a cicatricilor. .arteroscleroza. bananele. pâine superioară şi cereale. cervical.7 mg. . ficat de vită şi în cantităţi mici. . .deficienţele de niacină pot duce la îmbolnăviri de pelagră. femeile care alăptează şi vârstnicii au nevoie de cantităţi mai mari. peşte. . melasa şi laptele.slabă de viţel. tumorile cerebrale la copii.ajută organismul să extragă energia din proteine. carne de vită. urinare frecventă. napi şi spanac. de aceea depozitaţi alimentele care o conţin în containere speciale.RZRgravide: 16 mg.surse: macroul. . varza.atac de cord (scade cantitatea de homocisteină din sânge). departe de lumina soarelui. ouă şi produse lactate. .oamenii foarte activi. .surse: gogoşarii.poate fi extrasă din diferite cereale speciale.colesterol (scade LDL.carenţele de vitamina C se manifestă în: ruperea cu uşurinţă a vaselor de sânge. . . care poate dezactiva cancerigenii.RZRbărbaţi: 19 mg. produse de panificaţie.joacă un rol important în metabolizarea acizilor nucleici şi a lipidelor. cerealele cu diferite adaosuri.ajută la metabolizarea hidrocarburilor.răcelile. . .RZR-adulţi: 1-2 g . la buna funcţionare a sistemului nervos şi la metabolizarea proteinelor şi lipidelor. . sparanghel.RZR-femei: 15 mg.acţionează împreună cu alte vitamine B şi cu foliacina.poate fi luată din lapte. de stomac. Vita-mina .se găseşte în carne. Vitamina B2 (RIBOFLAVI-NA) . . . . . . . de vezică. Vitamina . carnea B3 (NIA. . un nas uscat şi mâncărimi de piele. DOXINA) .cancerul esofagian. scorbutul (sângerarea gingiilor). .deficienţa de vitamina B12 poare duce la apariţia anemiei pernicioase. . brânză. .

cancer. . . ton.dacă doriţi totuşi să gătiţi fructele sau legumele. sparanghelul. migdale. nuci.cantităţi foarte mari de vitamina D. RZR-adulţi: 65-80 mg. caisele şi prunele.infertilitate. roşiile şi fructele de pădure. . B6 şi niacina.îmbătrânire. .crampe musculare.surse: aproape toate fructele şi legume.osteoporoza. pot fi toxice. .atac cerebral.sistem imunitar slăbit.este un antioxidant puternic. alune. . .este esenţială pentru metabolizarea normală a lipidelor şi proteinelor.ajută organismul să folosească eficient calciul şi fosforul pentru a putea construi dinţi şi oase puternice. . H (BIO. datorată unei slabe calcifieri.artrita.poate fi găsită în fructe.osteoporoza. cartofii dulci copţi. . a unor coji roşii pe faţă sau la pierderea părului. . . conopidă. spanac şi ficat. ficat de vită. . margarină. înăbuşiţi-le sau frigeţile cu puţin ulei. .infarct. orez.surse: uleiuri vegetale.nu are.ajută la absorbţia calciului. . .acţionează împreună cu un alt antioxidant Vitamina E puternic. pepenele roşu. cereale. .tensiune arterială. căpşunile. . .nu are. dar şi pentru asimilarea vitamine C.este esenţială pentru buna funcţionare a organismului. . ovăz. K . . . . castane şi nuci. Mineralele Denu-mire Certitudini . Raţia zilnică recomandată .anghinarie.carenţele de biotină pot duce la apariţia TINA) eczemelor.poate fi găsită în peştii cu carnea grasă (cod. . pentru a obţine oase sănătoase. untul de arahide. BORUL 58 . portocalele. guliile. . germenii de grâu.face parte din familia B complex. sardină. lucernă. drojdia de bere. Precauţii .este un agent imunitar (ajută la producerea de FEROLUL limfocite T). în special pentru sistemul nervos. broccoli.există în 2 variante: vitamina K1 ( în zarzavat) şi vitamina K2 (produsă în intestinul subţire de Vita-mina bacterii intestinale).întărirea unghiilor şi a părului. grapefruitul. untul de arahide. . biban.previne calviţia şi albirea prematură.circulaţie proastă. mai ales fructele uscate. . . . . gălbenuş de ou. conopida.ultravioletele stimulează anumite uleiuri ale Vita-mina pielii să o producă. şi în toate alimentele pe bază de cereale. kiwi.RZR-adulţi: 3 mg. . B2. . ulei de arahide. macrou.nu are. . .osteoporoza.mazărea. (TOCO. varza de Bruxelles.surse: broccoli.atac cerebral.ouăle crude pot împiedica absorbţia biotinei şi pot fi o potenţială sursă de salmonela (evitaţile!). cartofii noi.scade LDL.împreună cu vitaminele A.colesterol.carenţa de vitamina D poate duce la rahitism. luate timp îndelungat. anchoa) şi produsele lactate tratate special. . somon.creşte HDL. . calciul şi magneziul.RZR-adulţi: 400 UI. ulei de porumb. . .lucrează împreună cu alte 2 minerale importante. seleniul. sucul de ananas. Posibile întrebuinţări . .afecţiuni ale arterei coronare. sucul de mere. . . Vitamina ajută la menţinerea unei piele sănătoase. . distruge prin fierbere şi fumat). protejând celulele împotriva radicalilor liberi.RZR-adulţi: 8-10 UI. avocado. .artrită. mandarinele. înmuierea oaselor. .asigură coagularea sângelui. D . mango. .RZR-adulţi: 300 mcg. maioneză.cancerul de colon.

. . . fasolea. .surse: laptele şi iaurtul degresat. apa de băut.RZR-adulţi: 50-200 mcg. stridiile.cheagurile de sânge. .stimulează producerea a mai multă insulină de către celulele beta din pancreas.diabet.osteoporoză.CALCIUL CROMUL CUPRUL FIERUL FLUORURILE .menţine sănătatea oaselor. 59 . . sucul de struguri şi crustaceele. . a membranelor celulare şi diferitelor enzime. vaselor de sânge şi nervilor.reglarea colesterolului. .tensiunea din timpul sarcinii.are un rol crucial în buna funcţionare a inimii şi a altor muşchi.colesterol (creşte HDL). prunele uscate.RZRgravide: 30 mg. puiul.doze zilnice mai mari de 20 mg pot fi toxice. . . . în cazul diabeticilor. . .carenţele de fier pot cauza anemii caracterizate prin oboseală. . . . guşă sub bărbie. .ajută la construirea de dinţi şi de oase sănătoase. . . gelatină. ficatul.cariile dentare. curcanul.osteoporoza. .are o importanţă vitală în funcţionarea glandei tiroide care produce hormonii ce controlează mai multe funcţii ale organismului. . legumele verzi şi fasolea. . somonul şi sardinele cu oase. carnea de vită. . .atac cerebral.nu are.cel mai uşor de asimilat este cromul picolinat.RZRgravide: 200 mg. .artrită. .nu are. .atac de cord.surse: crustaceele.nu are.nu are.atac cerebral. melasa. broccoli. grâul.face ca insulina să acţioneze într-un mod eficient. . .alcoolul împiedică asimilarea calciului. . .RZR-adulţi: 150 mcg. . .RZR-copii şi tineri: 1200 mg.RZR-femei peste 50 ani: 10 mg. lactatele în general.ajută la transformarea fierului din organism în hemoglobină.carenţa de iod poate duce la hipotiroidism caracterizat prin letargie înaintată.surse alimentare: drojdia de bere.osteoporoza. .RZR-adulţi: 1. . .atac de inimă.5-3 mg.împreună cu insulina ajută la metabolizarea zahărului.RZR-femei între 11-50 ani: 15 mg. în timp ce calciul şi cofeina o pot împiedica. .RZRbărbaţi: 10 mg. compuşii din celulele roşii de sânge şi a mioglobinei. nucile. . . . .se găsesc în crustacee. coagularea sângelul şi menţinerea pereţilor celulelor. şunca. zarzavatul. curcanul. scoicile. .este mineralul aflat în cea mai mare cantitate în corpul omenesc.este esenţial pentru contracţia muşchilor. . FOSFORUL .tensiune arterială.magneziul pare să echilibreze schimburile de calciu dintre celule. . . . greutate avansată şi frisoane. . . .anemie datorată carenţei de fier (îndeosebi pentru femeile la menstruaţie). ficatul de vită şi viţel.RZR-adulţi: 1.calciul şi fosforul trebuie să se afle în proporţia de 2/1 pentru a acţiona corect.hipotiroidism.RZR-adulţi: 250-800 mg .vitamina D facilitează asimilarea calciului în organism.este important în procesul de transformare a hranei în energie şi la formarea materialului genetic.întăreşte sistemul imunitar. . . . . .atac cerebral.5-4 mg. . seminţele.sindrom premenstrual.o dietă săracă în fier poate cauza probleme de asimilare la copii şi dificultăţi de concentrare la femeile tinere. pigmentul roşu din muşchi şi din anumite enzime.fierul din produsele animaliere (carnea) este mai repede absorbit decât cel din legume şi fructe. .este necesar pentru producerea hemoglobinei. . . .calciul luat în cantităţi excesive (peste 2g) poate cauza constipaţie şi măreşte riscul unor infecţii pe tractul urinar. cerealele. .dezvoltarea muşchilor la sportivi.nu are. .vitamina C facilitează asimilarea fierului. în felul acesta menţinându-se un nivel normal de glucoză în sânge.cancerul de colon. IODUL . frisoane şi imunitate scăzută.surse: carnea de porc. .sunt esenţiale pentru formarea dinţilor şi a oaselor.RZR-adulţi: 800-1200 mg. . . .

. peştele. dovleceii. deci la pierderea echilibrului mineral (nu depăşiţi 1g/zi !). . . (kaliul) . fasole. .cel care mănâncă prea sărat.anemie. ceapa. de aceea poate preveni apariţia cancerului şi a bolilor de inimă. . . . un puternic antioxidant.echilibrul fluidelor şi electrolitic. . varecul.asimilarea glucozei. sucul de portocale. .este extrem de important în procesul de vindecare a rănilor.nu are.joacă un rol important în divizarea. are un risc mare de îmbolnăvir e de cancer la stomac şi hipertensiune. .este foarte importantă pentru buna funcţionare POTA-SIUL a nervilor şi a muşchilor. .boli de inimă. .este necesar pentru metabolizarea vitamine C şi a calciului. .surse: fructele de mare. fiind şi un bun agent imunitar. aritmie şi atacuri de inimă.este un antioxidant. . cadmiul şi arsenicul şi alte substanţe potenţial cancerigene. mazăre. . banane. pe când calciul le contractă.RZR: 2400 mg sau 1g la 1000 calorii.surse alimentare: cartofii. . broccoli.răceală. o tripeptidă care se găseşte în organism. .nu are. SODIUL (natriul) .atacuri de cord.cancer. ajută la menţinerea unui echilibru al fluidelor în organism.ajută în procesul de metabolizare a hranei şi în producerea de acizi graşi şi a colesterolului bun.MAGNEZIUL .este important şi pentru sistemul reproducător . . caisele şi prunele uscate. sodiului şi potasiului. . .RZRgravide: 335 mg. ZINCUL . sfecla şi gălbenuşul de ou. . . zarzavat. fosforului.colesterol. .cantităţi mici de magneziu sunt asociate cu o tensiune ridicată. a biotinei şi a vitaminei B1.diabet.este foarte important pentru funcţionarea MANGAnormală a sistemului nervos şi în producerea NUL hormonilor sexuali.RZRbărbaţi: 15 . creşterea şi repararea celulelor. . .surse alimentare: usturoiul. strugurii negri.RZR-adulţi: 50-100 mcg.sănătate psihică. algele.RZR-adulţi: 250-350 mg.este esenţial pentru păstrarea simţurilor (gustul şi mirosul). magneziul luat în exces poate duce la apariţia diareei. zarzavaturile.RZR-femei: 12 mg.poate fi găsit în următoarele alimente: tărâţe de grâu. . bananele. .împreună cu potasiul.5-5 mg. sarea iodată.detoxifică metale toxice ca mercurul. construcţia oaselor.bolile de inimă şi de circulaţie. combinându-se cu ele pentru a forma compuşi ce SELE-NIUL sunt eliminaţi din organism. .un aport scăzut de potasiu este asociat cu o tensiune arterială ridicată şi cu anemie. 60 . . . . cereale.activează enzimele care sunt necesare pentru vitamina C. carnea roşie.relaxează vasele de sânge. .cheaguri de sânge. eliberarea energiei din muşchi şi reglarea temperaturii corpului. . . .acţionează împreună cu glutationa. .detoxifică grăsimile peroxidate care pot contribui la creşterea tumorilor canceroase.surse alimentare importante: nucile. cacao.RZR-adulţi: 2. . . . . caise. . .hipertensiune. ouăle şi organele de pui. . .împreună cu sodiul menţine în echilibru cantitatea de apă din organism şi normalizează bătăile inimii.folosit în mai multe funcţii ale organismului: producerea de proteine.RZRgravide: 15 mg.migrenele şi sindromul premenstrual. iaurtul degresat.se găseşte în sarea de bucătărie sau clorura de sodiu. carne. . .naşterile premature.surplusul de potasiu este nerecomandat celor care suferă de deficienţe renale.cancerul de sân. . . grâu integral şi cereale. .dozele peste 200 mcg pot fi toxice.infertilitate masculină. muştar uscat. cerealele. lapte. .presiune arterială ridicată. crustaceele.

polinesaturate şi mononesatura-te. proces care este responsabil de apariţia unor forme de cancer şi a bolilor de inimă. produsele lactate integrale şi carnea de miel. mai ales. porumb şi floarea-soarelui reduc nivelul de colesterol din sânge. grăsimile saturate se solidifică. Ele reprezintă principala sursă de acid linoleic a organismului. Uleiurile mult polinesaturate. Dieta bogată în uleiuri polinesaturate a fost asociată cu apariţia diferitelor forme de cancer şi a pietrelor la rinichi.surse alimentare: cotletul de miel. unele tipuri de uleiuri polinesaturate îl pot creşte. plus toate margarinele. suferă un proces numit hidrogenare pentru a le face potrivite pentru gătit şi a le mări termenul de garanţie. laptele. Grăsimile îngraşă foarte tare. La temperatura camerei. Prin acest proces sunt eliminate nişte substanţe numite trans-acizi graşi care au aceleaşi proprietăţi ca şi grăsimile saturate din organism. stridiile. aveţi grijă de mărimea porţiilor! (o cantitate sănătoasă reprezintă cea a unei bucăţi de carne de mărimea unui pachet de cărţi de joc). Printre sursele vegetale de grăsimi saturate se numără untul de arahide şi cocosul. un gram de grăsimi indiferent de tipul acesteia. fasolea. în special în ceea ce priveşte numărul de molecule de hidrogen. Uleiurile polinesaturate suferă de multe ori transformări oxidante. Ele sunt periculoase deoarece stimulează organismul să producă mai mult colesterol. 61 . Acestea. precum uleiul de şofran. necesar pentru formarea celulelor şi buna funcţionare a sistemului nervos. Încercaţi să limitaţi consumul de grăsimi saturate sub 10% din totalul de calorii. ficatul. De aceea. grăsimile polinesaturate sau mononesaturate au cele mai puţine molecule de hidrogen. în slănină. adică stimulează producerea de colesterol. Cu toate acestea. Mâncaţi numai bucăţele slabe de carne şi piept de pui fără piele. Şi. seminţele de dovleac. cinţine 9 calorii (proteinele şi carbohidraţii au 4 calorii/gram). în bucăţi grase de vită. . grăsimea este mai saturată. Clasificarea grăsimilor Grăsimile dietare pot fi de 3 feluri: saturate.masculin. mg. Grăsimile saturate apar în alimentede origine animalieră. mai ales colesterol aderent. grăsimile sunt mai puţin saturate. Ele diferă sub raportul structurii chimice. B. Gătiţi peştele fără ulei. ouăle. peşte şi în bucăţile slabe de vită. drojdia de bere. Cu cât există mai multe molecule de hidrogen. carnea de porc. În carnea de pui. germenii de grâu. Grăsimile polinesaturate apar în uleiul vegetal şi în margarina de origine vegetală.

Puterea tămăduitoare a unor alimente “Fie ca măncarea să fie leacul vostru şi leacul să vă fie mâncare” (Hipocrate.previne arteroscleroza. Mai multe studii au demonstrat că.facilitează digestia (boiaua iute).întârzie dezvoltarea bolilor la organele locomotorii. Rol: . provitamina A (betacaroten).c. fibră. avocado. opresc formarea trombozei. . Oricât de benefic ar fi acesta. mai ales cu ulei de măsline. cu care se masează locul afectat. anul 400 d. . . Uleiurile mononesaturate. deci nu trebuie folosit în exces. Printre sursele bune de grăsimi mononesaturate se numără uleiul de migdale. inclusiv în uleiul de măsline. vitamina C.consumul ridicat de ardei verde prelungeşte viaţa. cresc cantitatea de colesterol circulant. provoacă afluxul de sânge local. . Se pare că oxidarea lipidelor din sânge este un factor major de risc pentru apariţia arterosclerozei. au efect benefic asupra colesterolului.reprezintă un antiacid natural (bun pentru stomac). . mai ales cel de măsline. extenuarea. BROCCOLI 62 . vitamina B6. Încercaţi să înlocuiţi celelalte grăsimi din dieta dvs. Rol: . BANANELE Conţin: potasiu. arahide şi nuci. picant. 1 banană  105 calorii.opreşte sângerarea gingiilor (ardeiul verde crud). Nu consumaţi grăsimi polinesaturate într-o cantitate mai mare de 10% din totalul de calorii zilnice.ajută la prevenirea atacurilor cerebrale şi a aritmiilor. Însă nu se recomandă prea des şi în cantitate prea mare. Observaţie: Boiaua iute este un condiment puternic. precum uleiurile polinesaturate. paradontoza. de arahide şi în unele uleiuri de şofran sau de floarea-soarelui.păstrează un perfect echilibru electrolitic şi al fluidelor în celulele organismului. în salate sau la gătit. Excită mucoasa.Încercaţi să mâncaţi numai uleiuri nehidrogenate (de exemplu margarina lichidă sau cea dietetică). . ajută la digestie. uzura oaselor. Cercetătorii din Israel au demonstrat că uleiul de măsline nu este sensibil la transformările oxidante. două pe zi.substanţele active ale ardeiului încălzesc sângele. este absolut suficient. . . el conţine totuşi foarte multe calorii. oferă temperanţă. cu unele mononesaturate. Extern: Se foloseşte contra reumatismului (unguentul de ardei iute). inclusiv osteoporoza. Grăsimile mononesaturate sunt prezente în uleiurile obişnuite de gătit.ajută corpul să lupte împotriva infecţiilor. a articulaţiilor. deşi nu afectează colesterolul general.diminuează oboseala cronică. . O lingură. accelerează metabolismul.asigură o tensiune normală şi o bună funcţionare a inimii. .) ARDEIUL Conţine: vitamina C.

fibră.pentru reumatism: turnăm apă fierbinte peste cartofii raşi cruzi. ceea ce poate provoca o intoxicare). vitaminele A1. crampe la stomac. natriu. B6. .Conţine: indoli. Rol: . Rol: . kaliu. protejând celulele împotriva atacurilor radicalilor liberi.se taie felii de cartofi curăţaţi şi se aplică pe umflături. iar cu această zeamă spălăm membrul afectat şi. acid folic. Cura cu cartofi trebuie să fie formată din cartofi cruzi sau fierţi în coajă (fără sare) în cantităţi rezonabile (în cazuri de folosire exagerată ajunge în organism un exces de vitamina U. CEAPA 63 . sulforafan. acid elagic. fosfor. . CAISELE Conţin: betacaroten. elimină din corp lichidul dăunător.se aplică la gastrită.vindecă scorbutul.previne numeroase forme de cancer şi bolile de inimă. Extern: . CEAIUL VERDE Conţine: catechină.menţine echilibrul lichidelor şi cel electrolitic din interiorul celulelor.la degerături: se pasează cartofii calzi şi se pun peste locul afectat. albumină. seleniu şi fibră. . paste făinoase etc. . Rol: . 3 caise mici au 50 calorii. . potasiu. .menţine echilibrul fluidelor în celule. enterită.fibra asigură frecvenţa scaunelor. aluaturi. fibră. . CARTOFUL Conţine: hidrat de carbon (sub formă de zahăr şi amidon).normalizează tensiunea şi funcţionarea inimii. deci poate preveni apariţia bolilor coronariene şi atacurile cerebrale.hrăneşte organismul cu elemente valoroase. calcar.previn oxidarea colesterolului aderent.B1. . vitamina C. E. Însă 1 cană sau 2 de ceai verde pe zi sunt binevenite. lovituri. . ulcer. .catechina previne apariţia cancerului de plămâni şi piele şi afecţiunile cardiologice. . CĂPŞUNILE Conţin: vitamina C. împiedicând îmbolnăvirile de cancer de colon sau rectal. împiedicând astfel apariţia arterosclerozei. vitamina C. magneziu. potasiu. . . 1 cană  45 calorii. cu o cârpă înmuiată în aceeaşi zeamă umezim locul bolnav. conţin aşa numita solamină. fier. B2. responsabilă de apariţia cariilor).previne şi atacurile cerebrale.normalizează bătăile inimii şi tensiunea arterială.previne cancerul prin inhibarea carcinogenelor.previne apariţia cancerului de colon şi rectal. betacaroten. . Germenii încolţiţi sunt otrăvitori.previne cariile şi afecţiunile gingiei (omoară bacteria Streptococus Mutans. pe abcese.opreşte hiperaciditatea.previn osteoporoza. reglează formarea sucului gastric (zeama de cartof crud este un antiacid natural). Rol: .constituie o mâncare dietetică. Rol: . .previn apariţia diferitelor forme de cancer. . .ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecţiilor. Atenţie! Studiile au arătat că o doză prea mare de catechină poate fi toxică. substanţe minerale.înlătură oboseala şi oferă rezistenţă la infecţii. mangan. bor. afecţiunile coronare.pe răni şi pe arsuri se pun imediat cartofii cruzi raşi. . .). .reduce colesterolul. o bună funcţionare a inimii şi o tensiune normală. . H şi multă vitamina C. un glicoalcaloid steroid. Observaţii: Cartofii trebuie mâncaţi alături de alimente compatibile (niciodată alături de grăsimi. menţin un echilibru al fluidelor în organism.previn apariţia cancerului.protejează pereţii celulelor împotriva atacurilor radicalilor liberi. .

. de aceea este recomandat contra reumatismului şi artritei. tanin. .frunzele sunt folosite la bolile plămâni. acute şi cronice. hemostază. . dureri în gât. . reumatism cardiac. la boli ale vezicii biliare şi a ficatului. La înţepăturile de vespie trebuie acţionat rapid: se apasă cu o ceapă curăţată locul pişcat. CIREŞELE Conţin: acid elagic. acid nicotic. . . miocardită şi meningită. . . . trebuie presată ca să-i iasă zeama. la disfuncţionalităţi în alimentarea sângelui. De asemenea. Ceapa. bila şi pancreasul. traheită.taninul opreşte dezvoltarea în stomac a microbilor care favorizează descompurile.dirijează echilibrul dintre acizi şi baze înspre alcaline (împiedică acidularea sângelui). ulei volatil. înţepături de albine. fracturi. fluor. . ajutând la dezvoltarea acidului oxalic. . . fier.sunt bune în caz de balonare la stomac. Se recomandă cura zilnică cu ceapă. bolile renale. scăzând pericolul trombozei. 64 . deoarece reglează elasticitatea vaselor capilare. cresc conţinutul de glicogen al ficatului. opreşte creşterea celulelor maligne. artrită.previne cancerul şi diabetul. Rol: anihilează cancerigenele şi previn cancerul. natriu.alcalinizează urina. nevrită. .are un efect diuretic. . . insuficienţă renală. uleiuri vegetale. contra senzaţiei de saturaţie. care va conţine mai puţini germeni ai bolii şi mai puţine reziduuri.curăţă stomacul şi intestinele. ceapa are o structură extrem de complicată şi exotică: mai bine de 100 de compuşi pe bază de sulf.măreşte pofta de mâncare.distruge bacteriile şi micozele.fortifică smalţul dinţilor. colecistita. uşurează tusea.face sângele mai curat. pneumonie. stimulând formarea sucului gastric.poate oferi protecţie împotriva cancerului.opreşte coagularea sângelui. grăbesc formarea bilei. potasiu. tăiată în două. B2. . celulită. calciu.ajută la boli de stomac. pe cât posibil crudă. înţepenirea gâtului.bună pentru răceală. .sau hipo. B1. . . flavonoide.se folosesc contra gripei şi împotriva îngustării venelor. Se aplică compresele cu ceapă crudă pasată (crudă sau înnăbuşită în propria zeamă) şi se ţin 2-3 ore.vindecă artrita.ponderează hiper. mangan. poate împiedica apariţia unui atac de inimă sau cerebral.ajută ficatul.Conţine: seleniu. . . acid fosforic. . îi protejează împotriva cariilor. . bolile de piele. gută. Cura cu ceapă: Ceapa poate fi cosumată în tot timpul anului. Extern: la dureri reumatice. COACĂZELE NEGRE Conţin: vitaminele C (boabele au de 3 ori mai multă vitamina C decât măcieşile). retenţie de lichid.poate preveni tipul de răspuns inflamator care poate duce la alergii şi astm. pudră. . ale aparatului digestiv.are efecte benefice în majoritatea bolilor. . . nevrita cronică. funcţionarea stomacului şi a intestinelor (medicament împotriva cancerului intestinal). contra crampelor stomacale.deoarece scade nivelul de colesterol şi tensiunea arterială şi previne formarea de cheaguri sanguine. degerături. a îmbolnăvirii inimii şi a vaselor sanguine. .aciditatea.curăţă aparatul respirator. vindecă traheita. dereglarea metabolismului. la ulcerul duodenal cronic. vitaminele C şi A. pleurita. inclusiv cuercitină.vindecă icterul.vindecă eczemele.favorizează înlăturarea calculului renal. . .este folosită în cazuri de endem. cupru.regenerează celulele şi întăreşte nervii. A1. . a urmăririlor ulcerului cronic. Rol: .sunt un apărător contra iradiaţiilor materiilor în fuziune (curăţă din organism metalele ionizate acumulate şi alte substanţe impure). .stopează accesele spasmodice.ajută la digestie.acivează aparatul digestiv. le diminuează capacitatea de permeabilitate.ucide bacteriile care produc puroiul. Rol: . ciroză cu lichid. .

dezvoltă puterea de autovindecare a corpului.normalizează bătăile inimii şi tensiunea arterială. acid folic. insuficienţă pulmonară. face să dispară migrenele. .păstrează activitatea intestinală normală. ceea ce poate preveni atacul de inimă sau cerebral. .previne apariţia diferitelor forme de cancer.sunt un bun liniştitor pentru sistemul nervos.sprijină organismul în lupta împotriva infecţiilor. alergice. potasiu.. . fier. FASOLEA Fasolea colorată Conţine: puţine grăsimi şi calorii.menţine echilibrul fluidelor în organism. precum şi diferite forme de cancer.reduce nivelul zahărului din sânge la diabetici şi colesterolul. . muierea cartilagiilor. . reduc starea de surmenaj. vitamina C.la anemie.previne cancerul de colon. Rol: . . . deoarece accelerează uşor metabolismul.reduce colesterolul.reduce colesterolul. vitamine B şi minerale. DOVLEACUL Conţine: betacaroten.previne apariţia arterosclerozei sau îngroşarea arterelor. vitamina C. Rol: .controlează tensiunea arterială. boli ale coloanei vertebrale. hipertensiune. .previne apariţia cancerului şi a bolilor de inimă. . DOVLECEII Conţin: betacaroten. . potasiu. FILEUL DE PORC Conţine: vitamina A.anihilează efectul cancerigenilor.scade riscul cancerului de colon. zinc. o tensiune normală şi o bună funcţionare a inimii.împiedică apariţia diferitelor forme de cancer (inclusiv cancerul de colon). fier. potasiu. . Rol: . .ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor. . atacului de inimă sau cerebral. vitamine şi minerale (vitamina C şi potasiu). Rol: . . . proteine. . Observaţie: Uleiul de seminţe de dovleac reprezintă o sursă excelentă de zinc şi acizi graşi nesaturaţi. 65 . fier. care pot fi folosite în tratarea prostatei. fibră dietară.împiedică apariţia unor malformaţii ale tubului neural la fetus. fibră.ne ajută să ne păstrăm vederea.ajută la slăbire. zinc şi acid folic. fibră.scade riscul cancerului de colon sau rectal. Fasolea roşie cu bobul mare Conţine: fibră. Rol: . . dar şi a afecţiunilor coronariene.la bolile de plămâni: congestie. . Rol: . inclusiv cel de plămâni. vitamine B. . . Fasolea cu bobul mare Conţine: fibră. multe alte vitamine şi minerale.la fenomene diseptice. potasiu. al diabetului. care pot duce la un atac de inimă sau cerebral. canceroase. hidrocarbonaţi complecşi.face digestia mai uşoară. potasiu. .poate furniza vitamine şi minerale necesare pentru buna funcţionare a organismul. .păstrează echilibrul fluidelor în organism. artroză (uzura articulaţiilor). . Rol: . fier şi vitamina B.există un risc scăzut de îmbolnăvire de cancer.reduce riscul unei afecţiuni cardiace. CONOPIDA Conţine: sulforafan.reduce incidenţa afecţiunile arteriale.

- acidul folic poate împiedica apariţia malformaţiilor la fetus; - ajută sistemul imunitar. Atenţie: Aveţi grijă la mărimea porţiilor de carne! FLORICELELE Conţin: fibră, puţine grăsimi şi calorii (3 căni  maxim 100 calorii). Rol: oferă rapid senzaţia de saţietate şi ajută la digestie. GERMENII DE GRÂU Conţin: fibră dietară, vitaminele E şi B, seleniu, zinc, fosfor şi magneziu. Rol: - previn cancerul de colon sau rectal şi atacurile cardiace, cerebrale, prin reducerea nivelului de colesterol aderent şi de trigliceride; - previn apariţia unor defecte ale tubului neural pe timpul sarcinii; - înlătură riscul îmbolnăvirii de cancer. GOGOŞARII Conţin: vitamina C (1 gogoşar  150% din RZR-ul necesar), betacaroten, licopen. Rol: - previn apariţia afecţiunilor arteriale; - pot preveni apariţia diferitelor forme de cancer (cervical, de vezică sau de pancreas); - previn îmbătrânirea prematură. GRAPEFRUITUL Conţine: pectină, limonenă, flavonidă, fenoli, vitamina C, licopen. Rol: - previne apariţia atacului de inimă sau cerebral, scade colesterolul; - scade riscul îmbolnăvirilor de cancer (cervical, de vezică şi pancreatic); - împiedică oxidarea LDL-ului care poate adera la pereţii arterelor; - îndepărtează unele dintre manifestările neplăcute ale răcelii. Atenţie! Acest fruct este bogat în calorii, deci vă puteţi pierde rapid silueta dacă exageraţi cu consumul de grapefruits. GULIILE Conţin: vitamina C, potasiu, vitamina E, fibră . Rol: - previn formarea unor tumori canceroase; - ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor; - previn formarea unor depozite în artere, care pot duce la afecţiuni coronariene. HREANUL Rol: - împiedică inflamaţiile; - este folositor la congestii (pulmonară, pleurita, miocardita); - este folositor la stări grave de peritronită; - uleiul volatil al hreanului este dezinfectant, un antibiotic natural: distruge bacteriile şi ciupercile; - măreşte puterea organismului de a se opune agenţilor patogeni; - consumat frecvent, apără organismul de răceală, guturai; - contra bronşitei: o linguriţă de hrean ras amestecat cu miere; - zeama de hrean de curând prezat este un bun tratament pentru colită, balonări, stază intestinală, diaree; - este indicat la nevrită, tendinită, miozită (inflamarea ligamentelor); - combate hemoroizii, varicele, cangrenele de la picioare, eczemele; - la tumori canceroase, trebuie folosit cu regularitate; - fortifică sistemul imunitar (indicat inclusiv la SIDA); - este indicat şi la astm. Observaţie: Consumul prelungit dăunează rinichilor şi atunci trebuie să facem o pauză. Cura cu hrean: Dimineaţa şi seara radem hrean cât o linguriţă şi îl consumăm crud pe loc. Usturimea i se atenuează amestecându-l cu mere rase, miere sau smântână. Urmăm cura zilnic, timp de 2 săptămâni. Extern: Se fac comprese cu hrean proaspăt ras, pe locurile afectate (artrită, sciatică). IAURTUL Conţine: Lactobacillus Acidophilus, calciu, potasiu, riboflavină şi vitamina B12 (cel cu fructe). Rol: - previne apariţia infecţiilor vaginale;

66

- ajută sistemul imunitar, întărindu-l; - ne oferă nişte oase sănătoase şi previne osteoporoza; - reduce nivelul de colestrol din sânge; - menţine o tensiune normală şi o bună funcţionare a inimii; - este esenţial pentru transformarea alimentelor în energie; - previne anemia; - la persoanele în vârstă înlătură simptomele neurologice asemănătoare cu cele din boala Alzheimer. KIWI Conţine: vitamina C (1 singur kiwi are 120% din RZR-ul necesar şi doar 45 calorii), fibră, potasiu. Rol: - previne apariţia unor anumite forme de cancer şi a afecţiunilor cardiace; - sprijină sistemul imunitar în lupta împotriva viruşilor; - fibra asigură o defecaţie regulată şi previne apariţia cancerului de colon; - ajută la păstrarea unui echilibru al fluidelor şi asigură o bună funcţionare a inimii şi o tensiune normală. LĂMÂILE Conţin: vitamina C (1 lămâie  30 g vitamina C), flavonoidă, terpenă, limonenă. Rol: - previn cancerul şi ajută organismul în lupta împotriva infecţiilor; - micşorează tumorile canceroase şi împiedică creşterea lor; - ajută organismul să lupte viruşilor, îndepărtând reacţiile alergice; - controlează colesterolul şi stimulează enzimele care împiedică cancerigenii să distrugă celulele sănătoase. LAPTELE DEGRESAT Conţine: calciu, riboflavină, vitamina D şi fosfor. Rol: - este extrem de important pentru dezvoltarea oaselor la copii şi pentru normalizarea tensiunii arteriale şi funcţionarea inimii; - menţine oasele şi dinţii sănătoşi; - previne osteoporoza la femeile în vârstă. Atenţie: Există copii care nu tolerează laptele. Medicii au susţinut că laptele poate cauza reacţii alergice serioase, la unii copii putând chiar facilita apariţia diabetului. În plusmulţi adulţi nu tolerează lactoza, ceea ce înseamnă că digeră cu dificultate laptele. Un sfat: dacă nu toleraţi lactoza, încercaţi să mâncaţi iaurt. RZR-ul de calciu  1200 mg. Observaţie: Un consum scăzut de calciu în timpul adolescenţei poate împiedica creşterea masei osoase, ceea ce mai târziu va duce la apariţia osteoporozei! MANDARINELE Conţine: vitamina C, betacaroten, flavonide, terpene. Rol: - previn cancerul, îmbolnăvirile de inimă, îmbătrânirea prematură; - opresc răspândirea celulelor maligne. MAZĂREA Conţine: vitamina C, betacaroten, fier, potasiu, fibră. Rol: - sporeşte rezistenţa organismului la infecţii; - previne apariţia diferitelor forme de cancer şi afecţiunile cardiologice; - asigură o bună funcţionare a tuturor celulelor în organism; - este foarte importantă pentru o bună funcţionare a inimii şi poate scădea tensiunea arterială; - poate preveni apariţia cancerului de colon sau rectal şi poate scădea nivelul de colesterol. MERELE Conţin: pectină, fibră. Un măr mediu conţine aproximativ 3,5 g fibră şi 80 calorii. Rol: - pectina atacă colesterolul ce aderă la pereţii arterelor (în acest fel scade riscul îmbolnăvirilor de inimă sau al atacurilor cerebrale); - două mere mâncate pe zi diminuează colesterolul cu 16%; - sunt bune şi pentru diabetici, deoarece fibra solubilă regularizează fluxul sanguin, prevenind o creştere sau o scădere neaşteptată a nivelului de zahăr din sânge.

67

MORCOVUL Conţine: calciu, carotină, vitaminele E, K, B1, B2, B6, C, fosfor, potasiu, natriu, betacaroten, fibră. Rol: - indicat în creşterea şi dezvoltarea copiilor, întărirea sistemului osos la vărstnici; - elimină limbricii şi distruge bacteriile; - vindecă bolile de stomac intestinale, fiind uşor diuretic; - ajută contra diareei, în vărsături puternice, fără ca bolnavul să sufere pierderi de greutate sau lichid; - reglează metabolismul: întărirea aparatului digestiv, previne bolile renale şi hepatice; - consumat cu regularitate, scade colesterolul şi cantitatea de zahăr din sânge, adică stopează arteroscleroza, precum şi riscul bolilor coronariene şi atacurilor cerebrale; - este indicat în bolile coronariene şi la deranjamente în circulaţia sângelui; - se aplică şi la tratarea bolilor de cancer (de plămâni, al cavităţii bucale, de stomac, de vezică biliară, prostată şi sâni) ; - încetineşte procesul de îmbătrânire şi împiedică apariţia cataractei. Cura cu morcovi: se consumă cruzi, sub formă de suc sau salată. Sucul se consumă zilnic, pe stomacul gol, timp de cel puţin 2-3 săptămâni. MURELE Conţin: antioxidanţi, antocianine. Rol: - luptă împotriva radicalilor liberi, a bolilor de inimă şi a cancerului; - măresc puterea creierului; - combat infecţiile urinare. MUŞCHIUL DE VITĂ Conţine: vitaminele B12, riboflavină, B6 şi niacină, fier, potasiu, zinc, nutrienţi. 100 g  170 calorii şi 8 g grăsimi. Rol: - previne anemia, pierderile de memorie, confuzia, simptomele temperamentale, senilitatea; - este un bun agent imunitar; - este necesar pentru transformarea hranei în energie; Observaţie: A nu se exagera cu consumul de carne, fie ea şi de vită! NAPII Tulpina conţine: sulforafan, indoli, betacaroten, vitaminele A, C, calciu, potasiu şi fibră. Rol: - stimulează organismul să producă enzime anticancerigene; - anihilează acţiunea unor estrogeni care stimulează creşterile tumorale; - asigură o bună funcţionare a sistemului imunitar şi previn apariţia diferitelor forme de cancer (de colon sau rectal) şi a afecţiunilor cardiace; - menţine o tensiune normală; Frunzele conţin: betacaroten, vitamina C, fibră. Rol: - împiedică apariţia diferitelor forme de cancer şi boli arteriale; - ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor; - asigură o funcţionare normală a intestinelor, prevenind astfel îmbolnăvirile de cancer de colon şi rectal. NUCILE Conţin: grăsimi mononesaturate şi polinesaturate, acid elagic, vitamina E, magneziu, iod. Rol: - scad nivelul trigliceridelor şi a LDL-ului (colesterolul dăunător) şi cresc HDL (colesterolul bun); - îndepărtează cancerul şi bolile de inimă. OVĂZ Conţine: fibră solubilă (betaglucan), antioxidanţi rari (tocotrienoli). Rol: - îndepărtează precursorii colesterolului din intestine şi îi elimină din organism; - scade persiunea sângelui la pacienţii hipertensivi; - fibra şi proteinele din ovăz dau rapid senzaţia de saţietate (previne obezitatea).

68

înlătură reziduurile. . iar concomitent se consumă coacăze negre sau căpşuni. betacaroten. care atacă gingiile. acizi fenolici. deoarece trăiesc în ape mai puţin poluate şi conţin importante resurse de acizi graşi omega-3. Reamintim câteva din beneficiile aduse de acizii graşi omega-3: 69 . . poliacetilenă. potasiu. PEPENELE GALBEN (cantalupul) Conţine: potasiu.previne diverticuloza şi cancerul intestinal.previn obezitatea şi împiedică îmbolnăvirile de cancer şi inimă. Pentru tratarea reumatismului. .folositor împotriva endemelor.este un mijloc de dezintoxicare a organismului. eliminând senzaţia de balonare. Daţi-i gust cu puţină miere sau lămâie. B2. slăbirea vezicii.uleiul de pătrunjel opreşte hemostaza şi spasmele vaselor sanguine. substanţă care facilitează apariţia cancerului. PASTELE DIN FĂINĂ INTEGRALĂ Conţin: vitaminele B. E şi C.asigură o bună funcţionare a inimii şi o tensiune normală. . .ajută la digestie. vitaminele B1. fibră. betacaroten. Rol: .reduc din riscul îmbolnăvirilor de diabet la cei predispuşi. . Peştii oceanici sunt cei mai buni din punct de vedere alimentar. PEPENELE VERDE Conţine: vitamina C. bun pentru răceală): Puneţi 10 tulpini de pătrunjel într-un ceainic. B6. acizi fenolici. curăţă sângele. prevenind astfel cancerul de colon sau rectal.fibra insolubilă poate preveni constipaţia şi unele boli digestive cum ar fi diverticuloza. .împiedică formarea cheagurilor de sânge.împiedică sistematizarea prostaglandinei. vitamina A. . fiecare având propriul rol într-o alimentaţie sănătoasă. Mâncăm de cel puţin 2 ori pe zi.poate preveni creşterea celulelor canceroase. flavonide. vitamina C. terpenă. hipertensiunii. . crude. Cura cu pătrunjel: Frunzele de pătrunjel proaspete. fosfor. psoriazis). . Rol: .fibra asigură o defecaţie regulată. potasiu . .acţionează ca antioxidant. Turnaţi apa fiartă şi lăsaţi-l să stea vreo 10 minute. . PĂTRUNJELUL Conţine: clorofilă. .împiedică oxidarea colesterolului aderent. PERELE Conţin: fibră dietară (aproape toată insolubilă). fibră. . acid pantotenic.distruge bacteriile acide din gură.PĂSTĂRNACUL Conţine: terpenă. poliacetilenă.elimină din corp lichidul inutil şi dezinfectează epiderma. Rol: . PEŞTELE Există o mare varietate de peşti. . care duce la apariţia arterosclerozei.are proprietăţi anticancerigene şi previne bolile de inimă. le tăiem şi le presărăm pe o felie de pâine cu unt. neutralizând hormonii care pot iniţia creşterile tumorale.este un antidot al bolilor de piele (eczeme.stimulează metabolismul.menţin o bună funcţionare a intestinelor. Rol: .menţine o bună funcţionare a intestinelor. . . . fier. spălate. Rol: . Ceai de pătrunjel (bogat în betacaroten.împiedică apariţia cancerului de colon sau rectal.întăreşte sistemul imunitar şi combate răceala. calciu. se bea zer cu pătrunjel. .împrospătează respiraţia (mestecaţi frunzele de pătrunjel după ce aţi consumat ceapă sau usturoi). . fibră.ajută la buna funcţionare a rinichilor. . prevenind schimbările bruşte de glicemie. magneziu. potasiu şi fibră.este un condiment ce măreşte pofta de mâncare. puţine grăsimi (chiar deloc). vitamina C. flavonoide. anasarcă. prevenind astfel apariţia cancerului de colon sau rectal.reduce colesterolul. . . biotină şi inozitol (1/2 pepene galben  60 calorii).

Plătica (calcanul) Conţine: 1 g grăsimi. .pot reduce colesterolul celor care îl au ridicat şi pot micşora tensiunea hipertensivilor (se reduce astfel riscul apariţiei unor afecţiuni coronariene sau a unui atac cerebral). . potasiu.acţiunea acizilor graşi omega-3. niacină. Rol: . limonenă (ulei citric).asigură buna funcţionare a sistemului nervos.acţiunea acizilor graşi omega-3. . . fibră. Sardinele în ulei Conţin: calciu. . PIERSICILE Conţin: betacaroten. Tonul Conţine: acizi graşi omega-3. PORTOCALELE Conţin: vitamina C.menţine o bună funcţionare a inimii şi o tensiune normală. . fier.pot opri creşterea tumorilor canceroase.scade riscul îmbolnăvirilor de cancer sau inimă. dintre care o cantitate infimă de grăsimi saturate. . 100 g conţin 80 calorii. .sunt prezenţi în laptele de mamă. . a atacurilor cerebrale şi a diferitelor forme de cancer.protejează celulelor împotriva deteriorărilor ce pot fi cauzate de radicalii liberi. fiind sărac în grăsimi. 118 calorii şi 37 mg colesterol / 90g. vitamina B12.pot preveni apariţia diferitelor forme de cancer şi a afecţiunilor cardiace.pot reduce trigliceridele la pacienţii cu un nivel ridicat (peste 190 mg/dl la femei şi peste 400 mg/dl la bărbaţi).oferă toate avantajele unei hrane bogate în acizi graşi omega-3.previne cancerul. . lupus şi astm.. betacaroten. . . terpenă. ca Alzheimer. Păstrăvul Conţine: acizi graşi omega-3.împiedică la vârstnici simptomele neurologice.reduc inflamaţiile la pacienţii cu psoriazis. fiind esenţiali pentru o dezvoltare normală a creierului şi a ochilor. împreună cu avantajele consumării lor: Bibanul Conţine: puţine grăsimi saturate. Codul Conţine: puţine grăsimi saturate.previn obezitatea. .acizii nucleici vă pot ajuta să trăiţi mai mult şi să arătaţi mai tineri. puţine calorii şi ½ g de acizi graşi omega-3 la fiecare 100 g (1 g de acid gras omega-3 pe zi reduce riscul unor afecţiuni cardiovasculare cu 40%). . . . Rol: . Rol: . poate împiedica apariţia cancerului de colon sau rectal. .împiedică răspândirea celulelor maligne. . . . care pot induce un atac de cord.menţine dinţii şi oasele sănătoase. acizi nucleici (ADN şi ARN). diabetul şi bolile de inimă. flavonide. Rol: .micşorează şansele de apariţie a cheagurilor de sânge care pot de asemenea duce la un atac de cord sau cerebral.fibra este extrem de importantă pentru o bună digestie.limitează producerea colesterolului şi facilitează crearea de enzime care anihilează cancerigenii. potasiu. acizi graşi omega-3.protejează împotriva bolilor de inimă. Iată unele specii de peşti.ajută la dezvoltarea de oase sănătoase.previne anemia. vitamina B12. 70 .oferă avantajele unui aliment bogat în acizi graşi omega-3. 120 g  236 calorii. .previne anemia şi simptomele neurologice la vârstnici. Rol: . colite ulcereoase.ajută organismul să asimileze acidul folic. . artrite. 1 piersică  35 calorii şi 0 grăsimi.acţiunea acizilor graşi omega-3. fibră. .

previn apariţia diferitelor forme de cancer. vitamina A.menţine o tensiune normală şi o activitate bună a inimii. ele pot preveni apariţia cancerului de colon. Se lasă acolo 2 ore. .combat constipaţia. . .are un efect benefic asupra inimii. .ajută la menţinerea echilibrului fluidelor şi electrolitic din celule.siropul de ridichi este bun în cazuri de traheobronşită. extenuare. Cura cu ridichi: Se consumă o farfurioară de ridichi salată (fără sare) înainte de masă. inclusiv cervical. 1 ştiulete copt  90 calorii şi 2. cupru şi bor.previn apariţia bolilor cardiace. dureri ale venelor legate de îngrăşare. . accelerează circulaţia înceată a sângelui.previn apariţia diferitelor forme de cancer (de colon.ne eliberează de efectele spasmodice.activează celulele. vindecă bolile răcelii. dizolvând pietrele. . .ajută la sângerări ale gingiilor. reziduurile.împiedică apariţia diferitelor forme de cancer şi a bolilor de inimă.alcalinizează sângele. fibră. crom. .face să dispară durerile de cap. împiedicând distrugerea AND-ului din spermă. 71 . acid pantotenic. ROŞIILE Conţin: vitaminele C. B6 şi E. . .poate preveni infertilitatea masculină. la artrită. kaliu. . PRUNELE USCATE Conţin: fibră solubilă. tulburări ale văzului şi auzului.întăresc sistemul imunitar.asigurând o defecare regulată şi reducând concentraţia de acid litocolic. . măresc cantitatea de substanţe minerale..înlătură constipaţia şi reduce riscul îmbolnăvirilor de cancer. . de aceea sunt indicate şi la cancer.sunt un antidot împotriva reumatismului şi al artritei. rectal. combatere insuficienţei renale. curăţă căile biliare. B2. oligoelemente.curăţă ficatul. fibră. . de vezică biliară.diminuează riscul apariţiei bolilor arteriale şi a atacurilor cerebrale. .poate reduce din manifestările neplăcute ale unei răceli.ajută femeile aflate în perioada de după menstruaţie să reţină estrogen.activează digestia.menţine o tensiune normală. Rol: . cobalt. rectal). . . . arteroscleroză.păstrează sângele “tânăr” şi fereşte de bolile cronice.purifică organismul.împiedică formarea cheagurilor sanguine. la o bună funcţionare a inimii. apoi spălăm locul cu apă călduţă. . betacaroten. fier. foliacină. . astenie. cu un efect foarte bun asupra ficatului şi a bilei.reduc nivelul de colesterol care aderă la pereţii arterelor. Extern: Contra reumatismului: se înfăşoară ridichea rasă pe porţiunea reumatică. . precum şi contra afecţiunilor renale şi endemelor. RIDICHEA Conţine: natriu. . Rol: . cupru. împiedicând oxidarea colesterolului care ar adera la pereţii arterelor importante. mangan.fibra menţine regularitatea defecării şi scade nivelul colesterolului. elimină viermii intestinali.4 g fibră. vitaminele B. . ceea ce îmbunătăţeşte procesul de asimilarea a calciului.curăţă impurităţile (substanţele toxice) din sânge. .coboară hipertensiunea. . . zinc. licopen.se aplică la dureri reumatice. calciu. oboseală. este utilă şi pentru paradontoză.recomandate în bolile de ficat şi stomac.îmbunătăţesc circulaţia şi funcţionarea inimii. Rol: .are şi efect diuretic. de plămâni şi de sân.detoxifică organismul pe timp îndelungat. . Rol: . fluor. . . B1. .opreşte sângerarea gingiilor. . . inflamarea venelor. PORUMBUL Conţine: potasiu. de pancreas. .

magneziu. . C. . a bazinetului renal şi a ovarelor.sprijină sistemul imunitar. . vitamilele B. Rol: . Observaţie: Roşiile necoapte sunt nocive.decongestionează mucozitatea nazală şi luptă împotriva infecţiilor respiratorii. fibră.intensifică puterea de rezistenţă la infecţii. pe când cele canceroase mor). . după care o repetăm. siliciu. dozând cantităţile în funcţie de boală. Rol: . magneziu.dezvoltă capacităţile de apărare ale organismului. fosfor. crom. boli ale stomacului şi intestinelor. Se consumă crudă sau sub formă de suc. asupra traheei şi a bolilor de natură virotică. ŢELINA Conţine: hormoni. . controlează funcţionarea inimii şi păstrează tensiunea în limite normale. vitamine B. . ulei volatil.ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor. . . . .dezinfectează stomacul şi tractul intestinal. . O cură cu zeamă o ţinem în mare 3 săptămâni. fier.acţionează ca un anticanceros redutabil.poate preveni apariţia şi dezvoltarea diferitelor forme de cancer şi a bolilor de inimă.ajută la dezvoltarea de oase sănătoase.leac împotriva leucemiei şi a creşterilor tumorale (se înmulţesc celulele limfocite. . Rol: . menţinând un nivel ridicat de estrogen (estrogenul este esenţial pentru asimilarea calciului). sulf. iod.împrospătează componenţa sângelui. calciu şi magneziu. vindecarea rănilor.împiedică apariţia anemiilor. cu forma alungită. .normalizează funcţionarea organelor digestive. . Rol: .ajută la alimentarea cu sânge a organelor din abdomen. . . . SFECLA Conţine: natriu. conţin alcaloide narcotice (gogonelele puse la murat în oţet îşi pierd efectul toxic). . biotină şi acid folic .acidul elagic contraatacă cancerigenii.Cura cu roşii: se consumă roşii crude sau sub formă de suc (nefiert). acid folic.ne scapă de inflamarea vezicii urinare.ajută în oprirea hemoragiei.reduc colesterolul. natriu. psoraleni.acţionează împotriva inflamaţiilor mucoasei nazale. . Cura de sfeclă: Se alege soiul de culoare roşu-închis spre negru (purpuriu). proteine. reglementează tensiunea.reducând nivelul de estrogen din sânge.pot preveni cancerul de colon sau rectal. Rol: .sunt necesare în procesul de metabolizare a alimentelor. mangan.borul poate preveni apariţia osteoporozei sau subţierea oaselor la femeile în vârstă.este folositoare la anemie. elimină riscul îmbolnăvirilor de cancer. TĂRÂŢELE DE GRÂU Conţin: fibră insolubilă. . . . calciu.înlătură defectele din naştere. cupru. vitaminele B1. .se recomandă ca supliment în terapia bolnavilor de nervi. STRUGURII Conţin: resveratrol. 72 . cobalt. kaliu. vitamina C. riboflavină.este hipotensiv. B2. potasiu. proasta dozare a acidului uric. împiedică dezvoltarea cancerului de sân. fier. vitamina B6. kaliu. bor. 3butilftalidă. acid elagic. nichel. SUPA DE PUI Conţine: antibiotice slabe naturale. niacin. . zinc.este antiseptică.previne şi reduce efectele reumatismului şi artritei. B6.menţine echilibrul electrolitic din interiorul celulelor. SPANACUL Conţine: betacaroten. Rol: . deci pot preveni apariţia unor atacuri de inimă sau cerebrale. folat. enzime.

USTUROIUL Conţine: alicină (antibiotic şi antimicotic natural)..este un antidot al nefritei. . slăbire fizică şi sufletească. .distruge bacteriile. la stări depresive.zeama de varză ajută la vindecarea rănilor post-operatorii. . kolină). stazele hepatice. bronşită. uleiuri vegetale. ajoene (anticoagulant natural).întăreşte nervii. Atenţie: Uleiul de măsline conţine totuşi grăsimi şi trebuie consumat în cantităţi limitate. în fiecare zi şi în orice cantitate (acest remediu nu ne poate dăuna. . .este bună la digestie. la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui.distruge bacteriile care fermentează mâncarea în intestine şi care au un efect dăunător (mai ales în cazul consumului de carne) Cură cu varză acră: timp de câteva săptămâni. . . Rol: . tulburări ale circulaţiei sângelui. împiedică depunerile de impurităţi. . cancerul. enzime. C. previne infarctul şi paralizia. scade colesterolul. şi prin asta ne fereşte de artrită. .este un leac eficace contra arterosclerozei. boli ale stomacului şi cele intestinale.combate balonarea. chiar şi diluate în proporţie de 1:100. .elimină viermii intestinali. .reduce hipertensiunea. substanţe minerale (hidrat de sodiu.reduce hipertensiunea şi colesterolul. VARZA ACRĂ Conţine: vitaminele B1. ne ajută să scăpăm de unele insuficienţe ale organismului.000. surmenaj nervos.îmbunătăţeşte funcţia auditivă. vitamina E . îmbătrânire timpurie. mâncăm înaintea fiecărui prânz câte o farfurioară de varză acră. Cura cu ţelină: Se include ţelina crudă şi fără sare. de inflamarea articulaţiilor. nici în proporţii mari). . deranjamente stomacale. U. . digestie defectuasă.substanţele fitochimice împiedică formarea cancerului.este un întăritor general al inimii: dă supleţe vaselor de sânge. . la bolile de stomac. dialil-sulfida (DAS.împiedică acidularea excesivă a sângelui.se prescrie la stări de anxietate. seleniu.previne apariţia atacurilor de inimă şi cerebrale.împiedică apariţia afecţiunilor coronariene. sulf. Rol: .terpena dezactivează hormonii steroidali care pot duce la creşterea diferitelor tumori şi împiedică deteriorările celulare datorate oxidării. precum şi la arteroscleroză. acid lactic şi acetic. . B2. previne apariţia atacurilor de inimă şi cerebrale.ca şi morcovul.acţionează şi în probleme cu inima. De preferat este să se consume minimum 4-6 căţei de usturoi pe zi.combate constipaţia. . viermii intestinali şi ajută la slăbit. glutation (aminoacid puternic antioxidant). .previne apariţia psoriazisului. stimulează selectarea secreţiei glandulare (efect mai evident asupra stomacului şi a tractului intestinal).are un bun efect asupra măduvei osoase. ULEIUL DE MĂSLINE Conţine: grăsimi mononesaturate.normalizează tensiunea şi funcţionarea inimii. prin mărirea nivelului de colesterol circulant (HDL). K. VARZA DULCE 73 . vitamine. înlătură migrenele. . la astm. tulburări cardiace şi de circulaţie.dă poftă de mâncare. calciu. .tratează cu succes artrita. . . compuşi antibiotici. facilitează formarea elementelor sângelui. Cura cu usturoi: Se consumă usturoi crud.este folositor la fiecare boală cronică: reumatism. . Rol: . . în uleiul de usturoi). .reduce colesterolul şi face sângele mai puţin lipicios. în dieta noastră. . timp de cel puţin 10 zile.

urticarie. lactate. după o masă copioasă.substanţele fitochimice împiedică formarea cancerului. Vinul poate fi benefic inimii. prăjituri Cereale.previne cancerul şi bolile cardiovasculare. Rol: .Conţine: vitamina C. miere. . arsuri. ouă. . Iată câteva asocieri de alimente care reprezintă un punct de plecare în privinţa modului în care acestea vor fi acceptate sau nu de organism: Alimentul Cu ce este compatibil Cu ce este incompatibil LEGUME. orez. la boli de stomac. . caş Cartofi şi zahăr Legume. ceapă. ciuperci. potasiu. la artrită. Extern: .normalizează tensiunea şi funcţionarea inimii. potasiu (1 cană  100 calorii şi 0 grăsimi). de ficat. nuci. Rol: . vă alegeţi cu dureri de stomac. prăjituri. când. o cantitate infimă de grăsimi şi calorii. De pildă.împachetările cu varză fac să dispară inflamaţiile. în timp ce cartoful şi leguminoasele. VINETELE Conţin: terpenă. Combinarea incorectă a mâncărurilor duce la supragreutate. balonări. ouă. cartofi.este un excelent tămăduitor al rănilor şi reumatismului. Compatibilitatea alimentelor Sunt dese momente. zarzavaturi. zahăr. de rinichi. a mâncărurilor stârneşte riposta organismului.sucul de varză amestecat cu miere opreşte tusea şi răguşala. previn apariţia atacurilor de inimă şi cerebrale. fructe. consumul de vin nu trebuie să depăşească câteva pahare pe săptămână! ZMEURA Conţine: vitamina C. ouă. . nuci Legume. zahăr. salată din legume.asigură o defecaţie normală şi regulată. De aceea. lapte. leguminoase. ciuperci. nuci Cereale. cartofi. zarzavaturi. ciuperci. ciuperci. lactate. fructe 74 . lapte. Rol: . de la ciroză la infarct hemoragic. fibră dietară. carnea şi produsele din carne se digeră în mediu acid. lactate. fructe acide. în viaţă.este un sprijin important al sistemului imunitar. de inimă şi la diferite forme de cancer. orez. în mediu alcalin. evitaţi-le!) CEREALELE FRUCTE CIUPERCI Cereale. derivate ale laptelui. dar e de vină pentru o mulţime de boli. Combinarea. Fructe. grăsimi vegetale. zarzavaturi. eczemă.menţine sănătatea generală. dureri de încheieturi. gaze şi alte senzaţii neplăcute. . dureri menstruale. Atenţie: Excesul de alcool influenţează negativ asimilarea calciului care este esenţial pentru o bună funcţionare a inimii şi o tensiune normală. fructe Lapte.terpena dezactivează hormonii steroidali care pot induce creşterea diferitelor tumori şi împiedică deteriorările celulare datorate oxidării. este foarte bun în cazul gastritei şi ulcerului gastro-intestinal. unt. nuci. lapte. nu mai mult.consumul moderat de vin pare să mărească nivelul de colesterol circulant (colesterolul bun) şi să asigure protecţie împotriva bolilor de inimă. fibre. . fierturi de legume (mâncaţi 3 sau 4 soiuri la o masă. găluşte din făină Zahăr. hemoroizi. ciuperci Ouă. cartofi. căci pot provoca balonări) CARTOFUL (păstrează valoarea nutritivă doar dacă este fiert în coajă) OUL (ouăle crude pot împiedica absorbţia biotinei şi pot fi o potenţială sursă de salmonela. VINUL Conţine: antioxidanţi foarte puternici (inclusiv resveratrol). zahăr. caş Cereale. ciuperci Cereale. vitamine şi minerale. cartofi. sindrom fetal-alcool şi posibil cancer de sân. apă. . la întâmplare.este foarte bună şi la dureri musculare. ouă. caş. zahăr. Rol: . fructe.

de fapt. prezent în mod frecvent în glazura prăjiturilor. fasole. Ce să nu mâncăm (să evităm): carne îi preparatele ei. MIGDALE nuci Cereale. ALUMINUL Aluminiul este folosit pe scară largă în multe produse. 2. 3. mazăre. 4. pătrunjel. Totuşi. 3. poate declanşa apariţia unei crize de astm. de la făină (pentru ca aceasta să nu se întărească). Studii preliminare au arătat că acidul alginic poate cauza dezvoltări fetale anormale. ciuperci. guma de mestecat şi băuturile răcoritoare. de aceea el ar trebui evitat de gravide sau cele care alăptează. 75 . În plus. 1. lactate. sare prea multă. ALUNE. uşoare sau chiar grave şi a alergiilor. pentru a mări termenul de garanţie sau pur şi simplu ca umplutură. unele pot fi destul de periculoase. miere în loc de zahăr. Cartofi prăjiţi + grătar. fructe. ulei în loc de untură. pâine albă. orez. GUMA DE ACACIA (guma arabică) Acest aditiv. 5. ar fi una din cauzele apariţiei bolii Alzheimer. zahăr. citrice). ce să mâncăm: legume (pe cât posibil crude). sosurile de salată etc. Amidonoase (cartofi. exceptând pâinea prăjită) + fructe acide (mere. unele chiar sunt. Deşi multe dintre chimicale sunt considerate sigure. brânză topită. Iată o listă de 20 de aditivi alimentari care ar trebui să le evitaţi şi care pot genera probleme în cazul multor persoane.NUCI.cartofi. Deşi această teorie este destul de intens discutată. la produsele din brânză (pentru a nu se topi) şi pasta de dinţi (cu rol de abraziv). Citrice + lapte. făină de secară în loc de făină albă. alcool şi să nu fumăm. 2. paste făinoase. Cafea/ceai + lapte. pentru gust. La gravidele care sunt mai sensibile sau la femeile care alăptează poate cauza apariţia unor malformaţii la noii născuţi. oţet. ceapă. condimente (usturoi. pentru a reduce costurile de producţie. mulţi specialişti sunt de părere că aluminiul poate fi asociat cu demenţa senilă şi că. Citrice + cereale. leguminoase. ouă Zahăr. Înfricoşătoarea listă 20 Aditivii alimentari sunt folosiţi pentru a împiedica alterarea alimentelor. aluminiul poate cauza probleme la rinichi. untură. cafea. cimbru). chimen. ACIDUL ALGINIC Acest aditiv este prezent în îngheţată. prăjituri Alte combinaţii nefaste: 1. şi într-adevăr.

HAB sau HTB (hidroxianisol sau hidroxitoluen butilat) Cauzează dereglări ale ficatului şi rinichilor. băuturi răcoritoare şi multe alte alimente. cauzează erupţii pe piele. ACIDUL BENZOIC Acest aditiv banal. Nu se recomandă. În al doilea rând poate genera tulburări în funcţionarea creierului şi a sistemului nervos. Nu s-a efectuat nici un studiu care să ateste faptul că sunt otrăvitoare. O cantitate prea mare de fier în organism facilitează apariţia unui atac de cord. PROTEINA VEGETALĂ HIDROLIZATĂ Acest aditiv are 2 puncte în defavoarea sa. În primul rând. precum colitele şi poate influenţa absorbţia normală a altor minerale. În plus. hiperaciditate. GLAZURILE SPECIALE Se folosesc la bomboane şi medicamente pentru a le oferi o pojghiţă stălucitoare. probleme comporta-mentale la copii. Femeile gravide. ULEIUL VEGETAL BROMINAT Acest aditiv poate cauza malformaţii şi probleme de creştere la copii. a colitelor. prezent în multe jeleuri. prezent în multe din alimentele prelucrate. 5. disfuncţii ale rinichilor. 9. “CARRAGEENAN” Acest aditiv poate cauza apariţia unor colite ulceroase. 11. AET (acidul etilendiamintetraacetic) Acest cosnervant uzual poate cauza iritaţii pe piele. 13. deranjamente gastrointestinale persoanelor din toate grupurile de vârste. 8. celor care 76 . 6. tulburări gastrointestinale şi dezechilibru mineral. Poate slăbi sistemul imunitar. “Ferric Sodium Pyrophosphate”. care alăptează şi copiii. poate cauza la unele persoane stări depresive. 10. mai ales femeilor gravide. Cei mai sensibili sunt copii care pot deveni hiperactivi sau pot avea probleme cu învăţatul. “Ferrous Lactate”) Sunt prezente în cereale şi pâinea îmbogăţită. Totuşi ar fi bine să nu le folosim.ulceraţii orale. conţine GMS şi are un conţinut ridicat de sare. este bine să îl evite. 4. iar la copii. COLORANŢII ARTIFICIALI Aceşti aditivi sunt adăugaţi în mod frecvent la alimente. BENZALDEHIDA Acest aditiv. gemuri şi margarină. 7. 12. SĂRURILE DE FIER (pirofosfatul feric. probleme gastrointestinale. este suspectat a fi cancerigen.

se adaugă la problemele pe care le fot crea aceştia. deci. PARAFINA (ceara) Ceara este catalogată drept conservant chimic şi este intens folosită pentru a face fructele. derivaţi din ulei de palmier. 18. Încercaţi să-l evitaţi. NITRAŢII Aceşti aditivi împiedică apariţia botulismului. MONOGLICERIDELE ŞI DIGLICERIDELE (acetilate sau nu) Prezente în soia. Din păcate. acest aditiv determină apariţia unor disfuncţionalităţi ale sistemului nervos şi ale rinichilor şi tulburări gastrointestinale. fie să cumpere produse organice. ei pot forma un puternic agent cancerigen în stomac. BROMURA DE POTASIU Folosit frecvent în produsele de patiserie. fiind astfel extrem de periculoşi. Este folosit de obicei în combinaţie cu HAB şi HTB. 15. de aceea sunt prezenţi în foarte multe alimente. în funcţie şi de substanţele din care aceasta a fost obţinută. “PROPYL GALLATE” Acest aditiv a fost asociat cu apariţia unor probleme la rinichi şi ficat şi cu tulburări gastrointestinale. 77 . ca şi gravidele sau femeile care alăptează. GLUTAMATUL DE MONOSODIU (GMS) GMS a devenit celebru în momentul în care a fost asociat cu sindromul “Restaurantelor chinezeşti”.suferă de ulcer şi hemocromatoză. pot fi sensibile la ceară. 17. a hipertensiunii. porumb. o boală în care şi o doză normală de fier poate fi toxică. legumele şi bomboanele strălucitoare şi atrăgătoare şi pentru a împiedica uscarea sau alterarea lor. 14. 19. Ceara păstrează mult mai bine insecticidele şi fungicidele. Oricine a avut şi o uşoară durere de cap sau puţină greaţă după ce a mâncat mâncare chinezească ar trebui să se ferească de acest aditiv. la unele persoane pot cauza reacţii alergice. dureri de cap şi slăbiciune musculară apărute după o masă compusă din alimente ce conţin acest aditiv. Este posibil să fie şi cancerigen. Unele persoane. unul din favoriţii bucătarilor chinezi. alune sau în produse pe bază de grăsimi. a mâncărimilor şi a altor reacţii alergice. Ele ar trebui fie să cureţe de coajă fructele şi legumele. mai ales cele alergice la aspirină. 16. făcând imposibilă îndepărtarea acestora. răşini sintetice (folosite şi la ceara pentru maşini sau parchet) şi multe alte ingrediente. GMS mai poate cauza apariţia greţii. Acesta se manifestă prin palpitaţii. Ceara este obţinută din uleiuri vegetale.

acţionează ca un cicatrizant imediat şi eficient. Anasonul (seminţe) – este un diuretic natural şi un stimulent gastric utilizat frecvent pentru a uşura eliminările de gaze din intestine. Pentru laringite. . Se mai foloseşte şi ca tratament pentru tusea uscată. Planta conţine o substanţă numită Aloe Vera Gel care ajută la vindecarea rănilor – un amestec de agenţi antibiotici. . ajutând în tratamentul arsurilor. cremele şi loţiunile cu Aloe Vera Gel pot preveni băşicarea şi decojirea pielii expuse la soare. Bradul. bronşite. ca diuretic sau în unele afecţiuni nervoase. câteva decese chiar au fost puse pe seama lor. Sulfiţii sunt folosiţi la salate. Plante şi remedii populare Plante Aloe. mâncărimi şi alte reacţii alergice.unguentele. . Câte o lingură de gel la intervale regulate. înţepăturilor de insecte şi al iritaţiilor cu toxicoden-dron (oţet otrăvitor).poate fi folosită cu succes pentru menţinerea sănătăţii şi supleţii părului. poate ajuta în tratamentul ulcerului gastric (până la ½ litru zilnic). Atenţie: Unguentele cu aloe pot cauza urticarie. Este extrem de periculoasă administrată intern femeilor gravide. şi în general pentru problemele respiratorii. Administrată intern are proprietăţi laxative uşoare. la indivizii sensibili.20.poate înmuia calozităţile şi bătăturile de la picioare. Sulfiţii elimină toată vitamina B1 din alimente. tuse.aplicată pe faţă şi pe gât. . la vinuri şi drept conservanţi în multe alimente. 78 . De fapt. preferabil pe stomacul gol. Este util pentu tratamentul afecţiunilor pulmonare. erupţii cutanate. pentru a împiedica decolorarea legumelor. Rupeţi o frunză şi aplicaţi-o pe locul rănit sau îmbibaţi o bucată de pansament în Aloe Vera Gel şi bandajaţi zona. Extern.atenuează durerile provocate de hemoroizi şi fisurile anale sângerânde. sunt indicate băile cu ceai din rămurele de brad. În uzul extern. sinuzite. se fac inhalaţii cu ulei esenţial de brad. catifelează pielea şi previne formarea ridurilor. SULFIŢII Aceşti aditivi au pierdut autorizaţia de comercializate din cauză că pot crea reacţii astmatice grave la persoanele care suferă de astm şi cele hiperalergice. astringenţi şi anticoagulanţi. Aloe Vera Gel are numeroase utilizări: . . pentru calmarea durerilor reumatice.

În cosmetică. ca remediu împotriva 79 . Masaţi uşor până ce intră în piele. unde se formează riduri (evitaţi contactul direct cu ochii. Muşeţelul – are proprietăţi antiseptice gastric-stimulente. crăpată. De obicei are acelaşi efect ca şi aspirina. Ienupăr (boabe). După ce v-aţi curăţat tenul foarte bine. stimulent al apetitului şi digestiei. Folosit sub formă de prişniţe sau cataplasme. Este utilizat în mod frecvent pentru a atenua durerile pricinuite de înţepăturile albinelor. Atenţie: Doze mari de ienupăr ca atare sau de tonice şi porţiuni conţinând ienupăr pot provoca halucinaţii. După ce vă spălaţi părul. puteţi încerca să beţi o ceaşcă de ceai tare de mentă şi apoi staţi întins timp de 15-20 de minute). folosiţi câteva picături pentru a masa pielea capului şi părului (nu frecaţi). intern. precum şi pentru a grăbi “coacerea” coşurilor ascunse sub piele. cimbrişorul poate fi un liniment eficient pentru răni.Busuiocul. cremă. mestecarea seminţelor de mărar elimină mirosul neplăcut al respiraţiei. Cimbrişorul. Pentru hidratare. utilizaţi uleiul de jojoba pentru a vă catifela pielea. are proprietăţi diuretice şi acţionează ca dezinfectant al căilor urinare. Uleiul poate fi folosit şi pentru a înmuia pielea după duş. Menta (frunze). uşurează crampele gastrice şi calmează accesele de bronşită sau laringită. realizează adevărate minuni şi e disponibil într-o varietate foarte largă: ulei. insistând în jurul ochilor. aplicat extern sub formă de comprese. aplicaţi un strat subţire de ulei pe faţă şi pe gât. sau ca un eficient ulei de baie. folosiţi câteva picături de ulei înainte de machiaj. De asemenea. Jojoba. şampon. dar nu cauzează nici un fel de reacţii adverse. este utilizat în mod obişnuit intern. îmbunătăţeşte digestia şi are acţiune diuretică. întrerupeţi tratamentul). săpun. câteva picături sunt suficiente. insomnii. ameţeli şi tuse (în caz de dureri de cap. acţionează ca un antidiuretic. menta este utilizată în scopuri curative în nevrozitate. Pe pielea uscată. tonică şi stimulentă. Este utilizat frecvent ca tonic gastric. crampe. dacă apar iritaţii. Antispastică. În ambele cazuri. busuiocul poate extrage otrăvurile din piele. uleiul se aplică direct. Mărarul – măreşte pofta de mâncare. Antiseptic şi deodorant natural. sau imediat după bărbierit. Pe timp de noapte. Repetarea zilnică a acestui procedeu va readuce strălucirea chiar şi a celui mai uscat păr.

. chiar fatale. în care va fi inclusă planta (untură de porc.plante puternic sedative (valeriana. Remarcă: Planta conţine o compoziţie chimică foarte bogată şi complexă. Pătrunjelul (frunze şi seminţe). . rubarba) şi emeticele (lobelia). Se administrează dimineaţa şi seara câte o jumătate de cană. conţin cofeină. Poate da intoxicaţii. cel mai bine. tătăneasa ameliorează afecţiunile stomacului. Utilizată sub formă de ceaiuri. diareea. după care se încălzeşte până aproape de fierbere. Atenţie: Un posibil efect secundar este reducerea capacităţii de absorbţie al fierului şi vitaminei B12. 8 Vâscul se foloseşte sub formă de macerat la rece: se pun 2 linguriţe de plantă (frunze şi rămurele mărunţite) cu 250 ml apă într-un vas şi se lasă 8 ore. îndulcit.fructe de cola. dintre care nelipsit este usturoiul. pentru deficienţele circulatorii cerebrale. cele cauzate de entorse.dracila. astmul. conţine baberină (alcaloid asemănător cu morfina). Plante containdicate femeilor gravide sau celor care alăptează: . lovituri şi eczeme. De aceea. unt clarifiat). unt sau. mai ales în cazurile de hipertensiune arterială. hreanul. simplu sau asociat cu alte plante. tusea. Atenţie: Poate determina apariţia unor reacţii alergice severe. la suferinzii de febra fânului sau cei cu sensibilitate la polen. Includerea în baza de unguent a plantei sau a extractului. durerile cauzate de artrită şi bolile ficatului şi vezicii biliare. tusei convulsive. 2. Se foloseşte sub formă de macerat la rece8 (decoct). tuberculozei. crampelor gastrice şi anxietăţii. gura lupului). Tătăneasa. amenoreea. Intern.laxativele (cruşânul. Sub formă de unguent. colicile şi stimulează secreţia bilei. rozmarinul poate calma durerile reumatice. înainte de a o folosi. ceapa usturoiul). rozmarinul ameliorează acumulările de gaze intestinale. sau plante din genul Ambrosia sau Acer. al ulceraţiilor pielii şi al conjunctivitei. Unguente din plante Cum se prepară un unguent? Obţinerea casnică a unui unguent presupune 2 faze: 1. Atenţie: În cantităţi mari poate fi toxic.migrenelor. dismenoreea şi conjunctivitele. .condimente tari (ardeiul iute. Diuretic şi stimulent gastric. Rozmarin (frunze). 80 . mai ales pentru tratamentul astmului. răni. Vâscul. . variabilă şi foarte activă (în doze mari poate fi toxică). pătrunjelul este utilizat în scopuri medicale pentru a trata tusea. Obţinerea aşa-numitei baze. Extern este folosit în tratamentul plăgilor. consultaţi-vă cu medicul dvs.

De asemenea. ci atât cât să fie absorbit de piele. extern este un cicatrizant şi un antiinflamator redutabil. fiind folosit pentru zgârieturi. unguentul nu va fi aplicat pe răni deschise. Observaţii: Unguentul se poate folosi numai pentru tenul uscat sau normal. a căror vindecare trenează. Observaţii: Pentru că efectul cicatrizant al acestei plante este foarte puternic. este util în tratarea tumorilor beligne şi maligne. Se amestecă totul cât mai bine. Cum se prepară. este indicată aplicarea pe zonele afectate de comprese obţinută din 3 linguriţe din această plantă. Se toarnă untul clarifiat proaspăt obţinut. până se omogenizează perfect. care se va păstra la frigider. răni închise (inclusiv cele rămase în urma operaţiilor chirurgicale). mai ales când acestea au o întindere mare! UNGUENTUL DIN SUNĂTOARE 81 . Pentru tenul gras. Acest unguent mai este indicat pe cicatricele vechi. după care se filtrează prin tifon. după care se lasă să se răcească vreme de 7-8 ore. chiar şi în urma acneei. amestecându-se foarte bine. la o cană de apă fierbinte. precum şi unguentul de tătăneasă şi unguentul de păr cu muguri de nuc). precum şi în cazul petelor rămase pe piele în urma infecţiilor ori a contactului cu diferite substanţe chimice. peste o mână de inflorescenţe proaspete. obţinăndu-se un unguent cu tentă verzuie. arsuri. tocate foarte mărunt. Stratul de unguent nu trebuie să fie prea gros. Iată alte unguente: UNGUENT DE SÂNZIENE GALBENE Sânzienele galbene sunt extrem de eficient în infecţiile pielii. Şi acest preparat se păstrează la frigider. Se iau 3 linguriţe din această pulbere extrem de fină şi se pune în untul clarifiat. se foloseşte un decoct combinat (3 linguriţe la o cană).În această lucrare am prezentat cum se realizează untul clarifiat. ulcere pe piele. inestetice. este bine ca înainte de a aplica unguentul pe răni să se facă o dezinfecţie foarte bună cu alcool a locului afectat. atunci când acesta are o consistenţă semisolidă. cu care se fac comprese. Se aplică pe zonele afectate de 2-3 ori pe zi. De asemenea. după care se cerne de 2 ori printr-o sită de făină albă. fierbinte. Se pune apoi vasul în care s-a format amestecul la foc mic şi se aşteaptă până îşi recapătă consistenţa lichidă. Planta uscată se macină fin cu râşniţa electrică de cafea. UNGUENTUL DE MĂRARUL LUPULUI Deşi planta este toxică pentru uz intern. Cum se prepară. fără să favorizeze instalarea de infecţii. În infecţiile extinse. inclusiv ulcere varicoase.

Efectul va fi excepţional. a alergiilor şi a altor afecţiuni dermatologice însoţite de mâncărime puternică sau usturime. pe articulaţiile dureroase. care diminuează suferinţele. Unguentul se păstrează la rece. dar fără a o răzui. amestecându-se foarte bine. Ea este o plantă calmantă. Unguentul se obţine din untul clarifiat încins. obţinându-se un unguent cu tentă roşiatică. în care se pun 2-3 linguriţă de 82 . Observaţie: Pentru combaterea mâncărimilor pielii şi a usturimii. Cum se prepară. UNGUENTUL CU ARDEI IUTE Are efecte excelente antireumatice. este utilă în arsurile şi rănile de gravitate mică-medie. se adaugă 10 picături de ulei volatil de mentă (se găseşte la Plafar). în tratarea luxaţiilor. cu 24 ore înainte de utilizare. Cum se prepară. Observaţie: Acest preparat nu este suportat de toată lumea. după care se lasă 7-8 ore. după care se filtrează prin tifon. pentru a nu produce vătămări.Inflorescenţele uscate de sunătoare se mărunţesc în piuă sau cu râşniţa de cafea. se va efectua un test de toleranţă pe o porţiune mică de piele. În untul clarifiat încins se pun 3-4 linguri de ardei iute tăiat mărunt (mai ales partea cu seminţe) şi se amestecă foarte bine la foc mic. entorselor şi fracturilor. capsicina din ardeiul iute putând declanşa reacţii alergice severe. Cum se prepară.Sunătoarea are un rol important în combaterea senzaţiilor de durere. după care se lasă unguentul să se răcească puţin şi se filtrează. Răşina se ia de pe copac cu un briceag. Se pun 4 linguri de sunătoare mărunţită într-un vas şi se toarnă deasupra unt clarifiat încins (cantitatea obţinută dintr-un pachet). Se pune apoi amestecul la foc mic şi se aşteaptă până când îşi recapătă consistenţa lichidă. cu circulaţia slabă. De aceea. care au extremităţile reci. în cazul sechelelor rămase din traumatisme mai vechi. poliartrite reumatoide. care se va păstra la frigider. usturime sau mâncărime. Pe perioada anotimpului rece va fi de un real ajutor persoanelor friguroase. Se foloseşte în artrite. până ce compoziţia se răceşte. dar şi care ajută la vindecarea arsurilor de gravitate mică şi medie (inclusiv cele solare). vreme de 10 minute. în ulcere varicoase. la masaj uşor în nevralgie şi în crizele de lombosciatică. UNGUENTUL CU RĂŞINĂ DE BRAD SAU DE PIN Răşina de brad ajută la refacerea ţesuturilor distruse. de intensificare a circulaţiei sanguine periferice şi redare a mobilităţii articulaţiilor.

răşină de brad sau de pin şi ceară de albine (de mărimea unei alune). Picături de vodcă cu ustori şi miere: 300 g usturoi. Într-un vas cu 200 ml de apă puneţi un pumn de frunze proaspete sau o lingură de frunze uscate de nuc. lăsaţi compoziţia să se răcească. acoperiţi vasul şi lăsaţi să fiarbă la foc domol până când scade la jumătate. După 30 de minute. 100 g frunze de nuc. Lăsaţi să se răcească. subsori. creşte rezistenţa organismului la infecţii. Seara. Dozele se dau cu 10 minute înaintea meselor. când puteţi ţine mâna în apă. tamponaţi mâinile şi picioarele cu un prosop cald. după care se strecoară într-un borcan şi se lasă la răcit. puneţi-le în această baie călduţă cu miere. laba piciorului. celor între 6 şi 9 ani – o linguriţă dimineaţa şi una seara. Zdrobiţi bine mugurii. 300 g de miere. axile. Beţi vreme de 7 zile câte 3 ceşti de ceai pe zi. peste care turnaţi apa clocotită. strecuraţi lichidul. Baia ajută la refacerea circulaţiei sanguine. de câte 100 ml. este un excelent leac în insuficienţele glandulare şi sexuale. puneţi o lingură de miere la 100 ml de ceai. Tratamentul se dă timp de o lună. miere. Baie tonifiantă: 100 g frunze de mentă. adăugaţi mierea şi omogenizaţi bine. Curăţaţi usturoiul. 200 ml apă. 300 ml de vodcă. accelerează metabolismul şi ajută la îngrăşare. Dacă aveţi mâinile şi picioarele obosite după lucru sau după mers îndelungat. iar copiilor între 9 şi 12 ani – de 3 ori pe zi. câte o linguriţă dimineaţa. Ceai de nuc cu miere: Frunze de nuc proaspete sau uscate. Adulţii iau 3 linguri pe zi. se face o pauză de o lună. 3 l apă. de plumb. după mese. De asemenea. alungă senzaţia de picioare grele. după ce în prealabil le-aţi spălat bine cu apă caldă şi săpun. apă. 150 g miere. după care se poate repeta. Preparatul se dă astfel copiilor între 3 şi 6 ani. într-un vas acoperit. Iodul conţinut în mugurii de nuc şi vitaminele din complexul B ajută la buna funcţionare a tiroidei. apoi puneţi mierea. tocaţi-l mărunt şi 83 . Spălaţi bine mugurii de nuc şi puneţi-i la fiert. Funcţionarea glandelor sudoripare şi circulaţia sangiună periferică sunt îmbunătăţite. până când apa scade la jumătate. Leacul stimulează pofta de mâncare. Într-un lighean mai înalt puneţi frunzele. Remedii populare Muguri de nuc cu miere: 100 g de muguri de nuc. Lăsaţi să se mai răcească şi. Amestecul se pune într-un vas de sticlă colorată sau din ceramică smălţuită. Se amestecă foarte bine. pe zonele care transpiră mai mult. 100 g de miere. aplicaţi comprese muiate în astfel de ceai.

Se beau zilnic 100 ml. Începeţi cu 1 picătură pe zi. Luaţi cât 1-3 picături de câte 2 ori pe zi. După răcire. nu aveţi decât 2 dentiţii naturale. de-a lungul vieţii dvs. Strecuraţi lichidul (presaţi foarte bine) într-o sticlă ce se închide ermetic şi păstraţio la rece. zahăr. Vin medicinal din vâsc: 1 litru de vin şi 40 g de vâsc se lasă la macerat 5 zile. 2×900 g zahăr. Pisaţi foarte bine (ca pentru mujdei). de adult – în general în jurul vârstei de 20 de ani – aceştia sunt supuşi în permanenţă cariilor până în jurul vârstei de 35-40 de ani. Din nefericire. se dizolvă şi se transformă în sirop. Închideţi ermetic vasul respectiv şi lăsaţi-l la loc răcoros. După apariţia completă a dinţilor dvs. închise la culoare. După răcire se trage siropul în sticle mici. apoi mierea şi amestecaţi până se omogenizează. apoi se strecoară. bine lăsaţi într-un borcan până la umplerea acestuia. Iată de ce trebuie să acordăm o mare atenţie danturii permanente înainte să o pierdem pentru totdeauna. la întuneric. un strat de muguri). până la dizolvarea zahărului. Mugurii proaspeţi de brad se pot conserva bine prin satatificare cu zahăr (un strat de zahăr.puneţi-l într-un borcan mic de faianţă sau ceramică smălţuită. menţineţi doza aceasta 10 zile. Siropul de brad (I): 1 kg de muguri de brad. Acest mod de preparare la rece prezintă aventajul unei bune conservări şi al păstrării vitaminei C existente în muguri. Medicina tradiţională îl recomandă în asteniile de primăvară şi în tulburările circulatorii. Se ia în sezonul rece câte o lingură de sirop la un pahar de apă de izvor sau apă minerală. ajungeţi la zece (creşteţi în fiecare zi câte o picătură). hipertensiune arterială şi hemoptizie. să se plămădească. datorită umidităţii din muguri. Borcanul trebuie închis ermetic. Ajută în cazurile de răceală şi gripă. în vas acoperit. Cum să vă păstraţi dinţii În general. fără umezeală. adăugaţi vodca. bine astupate şi se păstrează la rece. zahărul. vinul de vâsc fiind activ în arteroscleroză cerebrală. Cu timpul. 2 l de apă. Se fierb în continuare la foc domol. la fiecare litru de decoct se adaugă 900 g de zahăr. Se fierb mugurii de brad 15-20 de minute. Siropul de brad (II): muguri de brad. neglijenţa de care dăm dovadă în ceea ce priveşte dinţii noştri e deplorabilă. Apoi în general rămân liniştiţi şi din acel 84 . Leacul este un tonic deosebit al sistemului nervos şi vascular. apoi scădeţi până la 1 picătură. timp de o săptămână. Este folositor în tratamentul afecţiunilor pulmonare. înaintea meselor de prânz şi seară. în congestii pulmonare şi în probleme respiratorii. ca diuretic şi în unele afecţiuni nervoase.

dat fiind că smalţul care acoperă dinţii nu rezistă la diferenţe mari de temperatură. Nerespectarea orelor de masă. Necurăţirea zilnică a dinţilor duce la formarea pietrei dentare sau tartrului. legume şi fructe. ca laptele şi derivatele sale. Curăţarea dinţilor este o operaţie importantă. azi existând o gamă largă a acestora. 3. am putea spune. a pastelor de dinţi. – aceasta este utilă şi pentru stimularea secreţiei salivare şi antrenarea resturilor alimentare. să fie bogate în vitamine. Există însă şi posibilitatea de autocurăţire obţinută prin mestecarea unor alimente mai dure ca: morcovi. de exemplu nuci. duc la dezgolirea rădăcinilor dinţilor. dar trebuie să ne preocupe şi integritatea digestivă care impune diagnosticarea şi tratarea cauzei de către medicul specialist. astfel încât apa să treacă printre spaţiile dintre dinţi. dar. 85 .moment cariile sunt mai puţin numeroase. al gingiilor. Mâncărurile prea calde urmate de unele prea reci. Mirosul neplăcut al gurii. în calciu. urmare a unei higiene defectuase poate fi eliminat prin controlul dinţilor. În acel moment gingiile sunt cele care au nevoie de o atenţie deosebită din partea dvs. pe placul tuturor. mere. netratate. dar nu este de neglijat efectuarea zilnică a masajului gingiilor cu pulpa degetului şi clătirea gurii cu apă rece. Hrana corespunzătoare contribuie nu numai la dezvoltarea normală a dinţilor dar şi la cea a maxilarului inferior a muşchilor masticaţiei. Spargerea cu dinţii a alimentelor dure. se realizează prin folosirea. Se vor evita dulciurile înainte de culcare. Nu trebuie omisă valoarea nutritivă a alimentelor. sâmburi. fiind un bun prilej favorabil paradontopatiilor care merg până la edentaţii totale. 2. evitând astfel inflamaţia gingiilor care. Igiena cavităţii bucale Este bine cunoscută importanţa cavităţii bucale pentru începutul digestiei alimentelor. De aceea îngrijirea riguroasă a guri şi a dinţilor are un rol higienic de prevenire a îmbolnăvirii organismului. săruri minerale ale salivei şi microbii care găsesc un mediu prielnic în lipsa de higienă a gurii. pâine tare etc. alcătuită din resturi alimentare. în general. 4. Este foarte importantă şi menţinerea tonusului gingiilor prin acest periaj. totodată şi pentru că reprezintă poarta de intrare a microbilor multor boli infecţioase. proteine. Toate ajută la menţinerea gingiilor sănătoase şi la păstrarea dinţilor sănătoşi. Se vor evita: 1.

Îngrijirea dinţilor E de la sine înţeles că trebuie să vă periaţi dinţii de cel puţin 2 ori pe zi (dimineaţa şi seara). Să nu uităm că o higienă corespunzătoarea ajută la îmbinarea utilului cu rolul fizionomic. au nevoie să fie periate. carne la cuptor sau un aliment ce conţine fibre dure (porumb. apoi cu pasta de dinţi pe care o doriţi. Astfel. Ce puteţi face cel mai mult pentru dinţii şi gingiile dvs. înainte să vă distrugeţi dinţii şi. deci frumosul. şi de jos în sus pe cele inferioare. Trebuie să vă frecaţi energic gingiile de sus în jos pe cele de sus. vă 86 . puteţi împinge firul în spaţiul dintre dinţi imprimându-i o mişcare de du-te vino înainte şi înapoi şi dintr-o parte în alta pentru a elimina porţiunile de alimente care s-au înţepenit aici şi pe care nu le puteţi scoate cu periuţa de dinţi. Acordând atenţia cuvenită acestor detalii aparent simple. Toate acestea obligă la cosultaţii stomatologice în cabinete de stomatologie. bineînteles la femei. cât şi pentru cele de jos. Trebuie să mergeţi la dentist de cel puţin 2 ori pe an până la 40 de ani. Nu e excesiv să folosiţi în fiecare seară. uneori fiind un semnal al carenţei în vitamina B şi fier. şi nu dinţilor propriu-zis. este să folosiţi regulat aţa dentară. şi trebuie să o folosiţi de fiecare dată când mâncaţi o friptură. par a fi mai rezistenţi la carii. şi toate dau aspectul pe care ni-l dorim fiecare: frumuseţea. după aceea numai o dată pe an. jumătate bicarbonat).Apariţia unor eroziuni sau fisuri pe buze (de obicei la colţurile buzelor) pot fi microbiene sau micotice. cariile pot fi descoperite şi plombate. obişnuinţa firului dentar şi periatul dinţilor devin cu atât mai importante cu cât dinţii dvs. de asemenea pot fi curăţate depozite de diverse săruri care se depun pe dinţii dvs. sau dacă nu. atât pentru gingiile de sus. Amândouă părţile gingiilor dvs. Pot fi şi în cadrul unor alergii generale sau locale datorate chiar rujului aplicat. Trebuie să o faceţi cu o perie suficient de dură pentru a vă stimula gingiile prin frecare. în timpul meselor. şi cea inferioară şi cea exterioară. înainte să vă irite gingiile. După ce l-aţi fixat astfel. Trebuie să periaţi dinţii mai întâi cu un amestec de sare şi bicarbonat (jumătate sare. un mod mai uşor de a nu arăta vârsta. Smulgeţi un fir de 20-25 cm din cutie şi înfăşuraţi-l bine în jurul unui deget de la mâna stângă şi unul de la mâna dreaptă. cereale etc). Trebuie să începeţi şi să sfârşiţi prin a acorda atenţie în primul rând gingiilor dvs. După 40 de ani. O perie moale şi uzată nu are acţiune.

la rădăcina dinţilor poate apărea o infecţie. Preţul zâmbetului strălucitor Cosmetica dentară nu este o achiziţie atât de recentă pe cât s-ar crede. Să nu uităm că. are eficienţă în tratamentul paradontozei care. o serie întreagă putând fi 87 . de cea mai înaltă calificare.). Iată de ce costurile unor asemenea intervenţii sunt relativ ridicate. defectele de formă a dinţilor produse de carii sau diverse malformaţii se pot trata fie prin simpla obturaţie (plombă) la culoarea dintelui.puteţi salva dinţii de o serie întreagă de probleme şi la 70 de ani puteţi avea tot atât de mulţi dinţi cât aveaţi la 17 ani. fie prin alte tehnici (incrustaţii. la care se adaugă un impresionant volum de muncă. Mai târziu probabil că dintele în cauză va trebui extras. Asta înseamnă că trebuie să revizuiţi principiile igienei dentare şi că veţi avea nevoie de ajutor. Punând în practică aceste principii de igienă elementare. se tratează destul de dificil în modul clasic şi în multe cazuri este incurabilă. preocuparea pentru o fizionomie agreabilă a înglobat şi grija faţă de aspectul danturii. Din când în când. Pastă de dinţi din argilă Puteţi să vă spălaţi pe dinţi cu o pastă de argilă cu apă în care aţi adăugat puţin ulei esenţial de mentă. în sensul că opreşte sângerările. materiale compozite moderne de tip fotopolimerizabil asigurând restaurări estetice de durată. funcţia cu cel mai mare impact asupra relaţiilor sociale ale unor categorii tot mai numeroase de femei. Trebuie să consultaţi imediat dentistul care vă va supune timp de câteva zile unui tratament cu antibiotice. Din fericire. de altfel. Din cele mai vechi timpuri. coroane parţiale) ce utilizează ceramici speciale (porţelan). Faţa se umflă şi ea în dreptul infecţiei. un abces. veţi trebui să înceapeţi tratamentul cu antibiotice (după sfatul medicului dvs. nu toate problemele cosmetice dentare necesită tratamente costisitoare. al echipei medic stomatolog . chiar de astăzi vă puteţi păstra dinţii dvs. funcţia estetică a dinţilor este poate. Infecţia (abcesul) începe în general printr-o durere bruscă şi o umflătură la rădăcina dintelui în cauză. Celebrul şi mult râvnitul zâmbet hollywoodian este realizat cu acest tip de materiale.tehnician dentar. dezinfectează cavitatea bucală. Efectele sunt excepţionale. ajută la prevenirea cariilor şi mai ales. naturali care vă sunt de un real folos toată viaţa. Desigur. Dacă nu puteţi ajunge la dentist. uneori chiar întreaga parte. pe lângă masticaţie şi fonaţie.

sub controlul medicului stomatolog. astfel că. Tartrul dentar. Păstrarea tinereţii Întârzierea procesului de îmbătrânire Principala cauză a îmbătrânirii este procesul de degenerare a celulelor. cafeaua. Să nu uităm că tutunul. Şi atunci – ne-am putea întreba – de ce nu arătăm azi la fel ca acum 10 ani. a aţei interdentare) pot contribui în mod substanţial la păstrarea unui aspect plăcut al dinţilor. metodele clasice de profilaxie buco-dentară (utilizarea pastelor de dinţi şi a apelor de gură cu fluoruri. sau chiar mai puţin. provoacă şi întreţine boli parodontale cu urmări dintre cele mai neplăcute. fiecare cu o viaţă proprie de aproximativ 2 ani. fiecare celulă se reproduce. sau la pătarea acestora. şi anume acizii nucleici. Benjamin S. organismul nostru şi îmbătrâneşte. însă. Este posibil să arătaţi şi să vă simţiţi cu 12 ani mai tineri Dr. soluţie de albire a dinţilor pe bază de peroxizi de corbamidă contribuie şi ele la “înfrumuseţarea” zâmbetului nostru. celula se deteriorează. Orga-nismul nostru este constituit din milioane astfel de celule. Remarcă: Dantura devine mai strălucitoare dacă se freacă dinţii. pe măsură ce se primeneşte. ca şi la diminuarea notelor de plată ale stomatologului dvs. Înainte de a muri. iar apoi se expun un minut la razele solare. vinul roşu şi altele duc în timp la colorarea dezagreabilă a dinţilor în totalitate. Să nu uităm nici petele maronii induse de consumul unor antibiotice (tetraciclina) sau cele alb-cretoase provocate de excesul de fluor. cu culoarea sa închisă. Mai mult. Frank a remarcat faptul că celulele deteriorate pot fi reîntinerite prin alimentarea cu acele substanţe care le pot hrăni în mod direct. Aparatele moderne de detartaj cu ultrasunete sau cele pe principiul microasamblării conjugate cu periajul cu paste speciale ce conţin microparticule de zinconiu conduc la rezolvarea într-o proporţie importantă a necazurilor legate de culoarea dinţilor. Medicul stomatolog dispune în momentul de faţă de un întreg arsenal în lupta cu aceste afecţiuni atât de răspândite. Nu în ultimul rând trebuie menţionată contribuţia laserilor (chirurgicali sau terapeutici) în combaterea afecţiunilor gingivale ce pot genera şi întreţine factori discoloranţi. Astfel. cu condiţia ca acestea să fie aplicate în mod raţional. a duşurilor bucale. pe lângă aspectul neplăcut. de exemplu? Motivul este acesta: cu fiecare nouă reproducere. cu un tampon de vată înmuiată în apă oxigenată.rezolvate cu mijloace relativ ieftine şi la îndemâna oricui. din când în când. AND-ul este cărămida 88 . AND-ul (acid dezoxiribonucleic) şi ARN-ul (acid ribonucleic) sunt aci-zii nicleici ai ţesuturilor noastre.

vor forma celule tinere. Frank înregistrau un nivel energetic ridicat. spre deosebire de alţi antioxidanţi. Dar. Dr. Frank este de părere că putem arăta şi ne putem simţi cu 12 ani mai tineri decât suntem în realitate. asemănător unei echipe de lucrători bine pregătiţi. ficatul de pui. anşoa). Alimentele bogate în acizi nucleici sunt germenii de grâu. Frank recomandă alimente de origine marină de 7 ori pe săptămână. el eliberează molecule de ARN care. peştele (în special sardine. târâţele. De asemenea. După doar 2 luni de suplimentare a cantităţii de AND-ARN. Denumit Pycogenol. somon. Această enzimă fortifică organismul împotriva efectelor devastatoare ale radicalilor liberi – particule distructive care accelerează procesul de îmbătrânire prin atacarea celulelor sănătoase şi a colagenului (“cimentul care le ţine laolaltă”). pacienţii Dr. produsul are remarcabile proprietăţi de întârziere a îmbătrânirii şi de combatere a radicalilor liberi.constitutivă a noilor celule. şi dacă dorim să încetinim procesul de îmbătrânire. Corpul îşi poate produce singur acizii nucleici. Pe măsură ce îmbătrânim. legume şi alte plante. Unul din cei mai recenţi combatanţi în lupta împotriva îmbătrânirii este superoxid dismutaza (SOD). parte din riduri dispăruseră şi pielea avea un aspect mai tineresc. 1 pahar de suc de legume sau fructe şi 4 pahare de apă zilnic. pycogenolul are capacitatea de 89 . îmbunătăţeşte circulaţia. dar aceştia sunt mult mai repede descompuşi în componente mai puţin folositoare. ca şi viaţa noastră. asigurând fiecărei celule hrana de care are nevoie şi. alimentând organismul în mod corespunzător cu acizi nucleici. sparanghelul. poate traversa bariera sanguină a creierului. De curând a fost introdus pe piaţă un nou produs realizat dintr-un amestec omologat de elemente nutritive din fructe. dealtfel. corpul nostru produce tot mai puţin SOD. 2 pahare de lapte smântânit. Când AND-ul încetează să mai dea comenzi ARNului. 1 g şi jumătate zilnic. Dr. contribuind la protecţia encefalului şi a ţesuturilor nervoase împotriva oxidării. procesul de construcţie a noilor celule este stopat. ciupercile. deci suplimentarea lui şi un regim alimentar natural care restrânge formarea radicalilor liberi măreşte perioada noastră de maximă productivitate şi eficienţă fizică şi psihică. se impune administrarea de suplimente. spanacul. sau chiar să-l anulăm pentru o perioadă. Necesarul de acizi nucleici al organismului uman este de 1 g. fulgii de ovăz şi ceapa.

ajută la preîntâmpinarea efectelor toxice exercitate de multe medica-mente utilizate în tratamentul unor boli asociate cu îmbătrânirea. poate “dezactiva” procesele organice. DHEA nu mai este disponibil ca supliment.scade tensiunea arterială. sporirea cantităţii de coenzimă din organism are şi alte efecte benefice.reduce riscul de atac cardiac (îmbogăţeşte oxigenarea muşchiului inimii. pare să asigure protecie împotriva inflamaţiilor cardiace virale. exerciţiile yoga şi meditaţia sunt programe străvechi de combatere a oboselii şi încordării nervoase. Dacă seara. încetinind producerea de grăsimi. hormoni şi acizi care accelerează îmbătrânirea. relaxarea.stimulează sistemul imunitar. . este utilizată de celule în procesul respiraţiei. un hormon natural produs de glandele suprarenale. . ajutând la remedierea anumitor deficienţe cauzate de radicalii liberi în decursul anilor. . substanţă care poate fi sintetizată de către organism (deşi se obţine şi din alimente). Sportul. Dinner-Cancelling – e un termen american care înseamnă: renunţaţi la masa de seară. . pe măsura îmbătrânirii deficitară. 90 . Ca supliment. doza zilnică recomandată este de 10 mg de 3 ori pe zi. . Datorită unor prorietăţi anticancerigene şi de reducere a greutăţii corporale.a se combina cu fibrele de colagen. De fapt. previne aritmiile cardiace).are proprietăţi antioxidante foarte asemănătoare cu cele ale vitaminei E. Feriţi-vă să faceţi plajă între orele 11 şi 15 şi folosiţi mereu creme cu filtre protectoare. procesul de protecţie antivârstă încetează. Ultima masă să fie luată la orele 18! Feriţi-vă de soare! Nu încape nici o îndoială că cel mai mare duşman al pielii este soarele în exces. DHEA (dehidroepiandrosteron). studiile efectuate au demonstrat că nivelul redus de coenzima Q10 contribuie în mod direct la procesul de îmbătrânire. Pe lângă întârzierea acestui proces. organismul e pus la treabă pentru prelucrarea şi asimilarea alimentelor. Coenzima Q10. ci doar ca medicament eliberat cu prescripţie medicală. Stil de viaţă Relaxare – stresul este cel mai radical factor de îmbătrânire.

alcoolul. soia. consumul acestora este bine să fie permanent. Vitamina C este prezentă în cantităţi mari în citrice. Vitamine pentru o piele sănătoasă Necesarul zilnic: 55-65 g proteine. şi e foarte binevenit în chip de mic dejun. care. 91 . zahărul. Vitamina E ameliorează totodată circulaţia sanguină şi respiraţia celulară. “vinovaţi” de accelerarea procesului de îmbătrânire. ţigările. Aceasta participă activ la formarea colagenului. Seleniul este un oligoelement foarte necesar. Importanţa cromului – experţii în frumuseţe recomandă administra-rea de 200 mg de crom pe zi. iar în această privinţă vitaminele sunt esenţiale. care poate ţine locul oricărei mese. usturoi. E şi seleniu. Un bun început pentru a vă asigura un ten cât mai sănătos şi mai ales strălucitor este un cocktail proteinic zilnic. fructe de culoare roşie. în ceapă. Vitamina E este prezentă în cereale. fructele uscate. elastic. Evitaţi: ciocolata. odată cu vârsta. Seleniul se găseşte în cereale complete. cantităţi excesive de sare. alimentele prăjite în grăsimi. tomate şi în ardeiul iute. cafeaua. După 50 de ani. Împiedică depunerea de grăsimi şi reglementează valorile colesterolului. Prevenirea îmbătrânirii cutanate este posibilă printr-o alimentaţie echilibrată. care permite reţinerea apei în ţesuturi şi care conferă pielii aspectul neted. varză şi uleiuri vegetale şi este considerată la ora actuală drept cel mai bun agent de protecţie împotriva radicalilor liberi. De aceea este de dorit ca fructele şi legumele să fie consumate din abundenţă crude. cum ar fi germenii de grâu. orz sau ovăz. nucile. din păcate. băuturile pe bază de cola. ce măreşte eficacitatea vitaminei E. bogată în vitaminele C. Dacă aţi ajuns la 30 de ani. datorită capacităţii sale de a curăţa vasele de sânge.Beţi mult ceai verde – este cel mai redutabil “antiagingdrinking” – licoare care alungă bătrâneţea. are tendinţa de a-şi pierde rezistenţa. cu efect puternic de fortificare a sistemului imunitar. drojdie de bere şi peşte (mai ales tonul). faceţi o cură de crudităţi de cel puţin o lună la fiecare schimbare de anotimp. lapte şi iaurt degresate. Întăreşte muşchii (inclusiv ai obrazului) şi netezeşte pielea. Să ne păstrăm frumuseţea Felul în care arătaţi pe dinafară depinde foarte mult de ce faceţi în interiorul dvs. Important de reţinut este că vitamina C se distruge prin fierbere. suplu. 8 pahare de apă pe zi (sau ceai de plante).

.Cocktail proteinic . ajută la vindecarea rănilor. potasiu ameliorează acneea şi uscăciunea pielii. . ..Acidofilus – 6 linguri.3 linguri acidofilus (favorizează proliferarea bacteriilor “prietenoase” în intestine).Vitaminele B2 şi B6 – reduc excesul de sebum şi împiedică formarea punctelor negre. SUPLIMENTE (zilnic): . după dorinţă 3-4 cuburi de gheaţă. necesar pentru un ten proaspăt.1 lingură drojdie uscată nutriţională (conţine multe vitamine B). .Colină şi inozitol – 1000 mg. . Amestecaţi totul în mixer şi adăugaţi.Vitamina B complex – 10 mg (după una din mese) – reglare temporală.Multiminerale chelatizate – 6 tablete (câte 3 dimineaţa şi seara) – ajută la menţinerea echilibrului acido-bazic al sângelui.Betacaroten 25000 UI – o tabletă (după micul dejun sau cină) – piele catifelată şi sănătoasă. după prânz – sau lecitină granule (2 linguri) ajută la emulsifierea colesterolului (depozitele grase de sub piele) şi la curăţarea rinichilor. măreşte rezistenţa faţă de infecţii. . . . cuprul împiedică decolorarea. ceea ce are un efect favorabil asupra tenului. . Calciul contribuie la catifelarea tenului. .1 lingură lecitină granule (distruge depozitele de colesterol de sub piele). . pentru vindecarea arsurilor. 400 UI – 1-3 capsule – ajută la vindecarea rănilor prin înlocuirea stratului superficial de celule. 2 capsule sau 6 tablete (după fiecare masă) – previne erupţiile cutanate cauzate de bacteriile dăunătoare existente în organism.banane. .1 lingură pudră de proteine. 92 . 3 tablete (după fiecare masă) cu biflavonoide. vânătăilor şi cicatricilor.½ lingură cu miere sau melasă.Multivitamine şi minerale – o tabletă (după masă) pentru tonusul pielii.Vitamina E (uleioasă): extern. .170 g lapte crud degresat. fierul atenuează paloarea. . căpşuni sau orice fruct pentru asezonare.Vitamina C din fructe de măcieş – 100 mg.Vitamina E (formulă uscată). iar zincul accelerează viteza de vindecare a rănilor externe. previne acneea şi spargerea capilarelor de pe faţă. cicatricilor etc. .

între mese.Multiminerale chelatizate – 1 tabletă la micul dejun –. 93 . previn căderea părului. fierul. . .Clorofilă – 3 linguriţe sau 6 tablete zilnic – reduce riscul contaminării microbiene. Constituie un excelent ajutor pentru vindecarea rănilor după spălarea conştiincioasă a acestora cu un înlocuitor de săpun pe bază de tătăneasă. 100 mg (reglare temporală) – 1 tabletă după masă esenţială pentru creşterea părului..Multivitaminele şi mineralele – 1 tabletă – asigură sănătatea generală a pielii şi creşterea unghiilor. 100 mg (reglare temporală) – 1 tabletă – măreşte rezistenţa faţă de infecţii micotice şi este vitală pentru creşterea unghiilor. cu suc de fructe – ajută la menţinerea aspectului suplu şi tânăr al pielii. cu un PH echilibrat.Cisteină – 1 g. .Vitamina B complex. între mese. Vitamine pentru un păr sănătos Recomadări: Intern – drojdia.Vitamina B complex. germenii de grâu şi ficatul. Mineralele ca siliciul.Zinc chelatizat – 15-50 mg – pentu ten foarte palid. . Extern – masajul pielii capului. . peştele.Multivitamine şi multiminerale – 1 tabletă după masă – sunt importante pentru starea generală a părului. SUPLIMENTE (zilnic): . sulful. şampon îmbogăţit în proteine. . -Vitamina A se păstrează prin administrarea de acizi graşi.Cisteină – 1 g. Are acţiune antibiotică. timp de 5 zile pe săptămână. refacerea ţesuturilor vătămate. iodul. de alimente bogate în sulf (ca de exemplu gălbenuşul de ou). cu suc de fructe – contribuie la menţinerea unui păr stălucitor. . dimineaţa şi seara – conlucrează cu vitaminele B pentru a reda strălucirea părului. iar ca suplimente se recomandă tablete cu extract deshidratat şi degresat de ficat. vitaminele B şi colină. Acidul pantotenic. suplimente vitaminice. Vitamine pentru mâini şi picioare Unghiile au nevoie şi ele de proteine.Betacaroten 10000 UI – 1-2 tablete zilnic.Betacaroten 10000 UI – previne exfolierea unghiilor. acidul folic şi acidul para-aminobenzoic ajută la restabilirea culorii naturale a părului cărunţit. SUPLIMENTE (zilnic): . .

cu ecran împotriva razelor ultraviolete. favorizând în schimb înnoirea celulelor. Pentru vitalizarea ţesutului feţei: nu uitaţi celebra reţeta care constă în spălatul pe faţa bine curăţită înainte. Phytomer – o cremă de producţie franţuzească. Nu e scumpă. folosiţi creme bogate în vitamina E (vi le puteţi prepara singure. apoi rece. la 50 de ani Pentru piele – hidratare puternică. are nevoie obligatoriu de creme protectoare pe timp de primăvară şi vară. cât şi externă. la culcare. Cosmetică Câteva creme care nu trebuie să vă lipsească din casă: Nivea cu coenzima Q10 (se găseşte peste tot şi la noi) – este o cremă de zi uşoară. după celebrele reţete ale Anei Aslan. adăugând în crema dvs. se vinde cu numele de Ogénage. datorită conţinutului de coenzima Q10 şi vitamina A.Vitamina E 100-400 UI – 1-2 tablete – pentru eficienta utilizare a vitaminei A. Fierul întăreşte unghiile friabile. Rezultatul se vede în maximum 10 zile. Principiul e valabil şi pentru pielea întregului corp: alegeţi cremele şi loţiunile hidratante care trebuie aplicate ori de câte ori faceţi baie sau duş. Conţine argilă şi are un rapid efect hidratant.Multivitaminele chelatizate – 1 tabletă –. care pătrunde repede în pielea feţei şi care. nu uitaţi să vă ungeţi pe faţă cu o cremă mai grasă şi cu alta specială pentru zona din jurul ochilor. Asigură o foarte bună oxigenare şi hidratare a pielii. existentă în gelulele care se vând în comerţ).. atat internă. . excelentă pentru protecţia împotriva formării ridurilor. Efectele se pot constata deja după 2-3 săptămâni. Seara. Aslavital – cremă românească fabricată la Cluj. împiedică pătrunderea radicalilor liberi în piele. Demachiantul şi crema Clarins (se găsesc numai la farmacie sau în magazinele de cosmetice) – combină peste 38 de substanţe din uleiuri naturale de plante şi aminoacizi. iar zincul îndepărtează petele albe. de 25-30 de ori alternativ. cu apă fierbinte. obişnuită 2-3 picături de vitamina E uleioasă. Pentru că pielea devine subţire şi rigidă. Beţi minimum 2 litri de apă sau ceai pe zi. preparată cu apă de mare. 94 . În formă.

Este aproape indiferent în ce poziţie se doarme.. apoi se freacă petele în reprize de 3-5 minute. nervii sunt cei care. după care se spală părul cu şampon. în funcţie de organism şi de activităţile prestate peste zi. care antrenează muşchii obrazului. De aceea se recomandă ca o dată pe săptămână să practicaţi o împachetare fierbinte cu ulei de măsline. În acest capitol vom vorbi despre creier şi modul lui de întreţinere. dimineaţa şi seara. le interpretează şi apoi transmit mesaje de acţiune tuturor organelor şi tuturor muşchilor corpului dvs. se pune pe cap o cască de baie sau o pungă de plastic. Cum să evitaţi uzura nervilor dvs. Pentru persoanele adulte se estimează că necesarul de odihnă de odihnă prin somn este de 7-9 ore. e un chin suportabil. le transmit. în aer îmbâcsit. Pentru păr Părul cărunt este cel mai adesea uscat.. pielea este cenuşie. cu corpul destins.Autopălmuirea în faţa oglinzii. Poziţia ideală pentru somn este cea culcată. riduri. de cel puţin 50 de ori. Somnul are o mare importanţă atât pentru sănătatea. nu e de mirare că preiau cea mai mare parte a tensiunilor şi din viaţă. care se prepară în farmacii. cât şi pentru frumuseţea tenului. petrecută în zgomot. care se schimbă ori de câte ori se răceşte. se formează pungi.. Orice discuţie despre nervi trebuie să includă şi elemente despre îngrijirea şi alimentarea creierului dvs. sunt în afara cursei. în ultima apă de limpezit adăugaţi o linguriţă de oţet de mere! Contra petelor de bătrâneţe După cum am mai aratat. organismul nu rezistă mai mult de câteva zile. Nu uitaţi. După o noapte nedormită. Se unge bine tot părul. zi după zi. Fără somn. Se lasă pe cap 15 minute. organismul obosit trebuie să-şi refacă forţele prin odihnă şi mai ales prin somn. Dintre toate părţile corpului dvs. piatra se umezeşte cu salivă. Efect pozitiv au şi unele alifii speciale. Mai întâi. Se spune că ametistul scoate de pe faţă şi mâini inesteticele pete de bătrâneţe. Ar trebui să cunoaşteţi aceste potenţiale. în fiecare dimineaţă şi seara. iar deasupra un prosop înmuiat cu apă fierbinte. Importanţa odihnei După o zi de muncă. Dacă vă gândiţi că nervii sunt primii care receptează miile de senzaţii zilnice. sediul a ceea ce aveţi mai de preţ: spiritul. mai ales pielea ochilor. flască. Nervii au anumite capacităţi pentru care puţini oameni îşi fac timp să înveţe să le stăpânească. cel mai bun remediu este să beţi cel puţin 2 litri de apă pe zi. felul în care pot fi folosiţi şi ce trebuie să faceţi când nervii dvs. acuză cele mai grele lovituri. important este ca fiecare să doarmă în 95 .

din anumite motive. dar să doarmă bine. Unele persoane obişnuiesc să doarmă şi după masa de prânz. au fost recomandate de un medic specialist. Anxietatea. Un somn normal şi un echilibru nervos sunt condiţii fundamentale ale sănătăţii care stau la baza îngrijirii cosmetice. Dacă simţim picioare reci. deoarece favorizează formarea bărbiei duble.poziţia preferată. Nu trebuie să fie prea ridicat. persoanelor nervoase sau care suferă de stări de nelinişte. o baie călduţă la picioare sau se pot folosi sticle cu apă caldă ori o pernă electrică. Vom face o plimbare în aer curat circa 30 de minute. Sunt persoane care obişnuiesc să-şi pună tampoane de vată în urechi. care au efect liniştitor. nu putem adormi uşor. În astfel de cazuri este indicat să ne prezentăm la un consult medical. au însă un somn foarte agitat şi de scurtă durată. Un asemenea somn nu este odihnitor. este bine ca perioada în care sunt folosite să nu fie îndelungată. Nu se vor bea multe lichide înainte de culcare şi nici cafea sau ceai tare. Este specific persoanelor care efectuează munci intelectuale. Nu se vor lua purgative seara. se poate compensa cu un somn scurt după amiază. din anumite motive. atunci când. 96 . silicon sau burete. necondimentată şi se va servi cel puţin cu 2 ore mai devreme de culcare. şi mai ales. culcarea din noaptea precedentă s-a făcut mai târziu. din anumite motive. al calmantelor sau a tranchilizantelor. Există cazuri când. în jur de 20°C. să nu devină o obişnuinţă în orice moment de depresie sau nelinişte. Se vor bea ceaiuri de tei. Alte persoane aţipesc sau sau dorm. catifelat. Poziţia capului este foarte importantă. Temperatura camerei nu trebuie să fie prea ridicată. Iată şi câteva sfaturi: masa de seară va fi va fi uşoară. Pe piaţă au apărut dopuri speciale făcute din ceară. este nevoie ca liniştea sufletească să se instaleze odată cu cea fizică. camera de dormit se va aerisi. sau cu aşternutul prea călduros. înainte de culcare. pe multe perne. Înainte de culcare. se va face. În cameră se vor îndepărta excitaţiile produse de zgomote sau lumină. profund. Chiar dacă. Patul nu trebuie să fie prea moale. De asemenea. duşmanul frumuseţii Frumuseţea se întreţine şi se evidenţiază prin îngrijirea tenului care trebuie menţinut permanent luminos. În nici un caz nu trebuie să se recurgă cu uşurinţă la adormirea cu ajutorul hipnoticelor. Este bine că odată culcaţi să nu continuăm să ne obsedeze grijile şi preocupările din cursul zilei.

Respiraţi profund aer proaspăt. Dar iată încă un duşman de care trebuie să ne ferim: anxietatea. Remedii? Fireşte că există.urmaţi aceste reguli. enervare şi agitaţie. antrenează un dezechilibru nervos cronic. ca şi cele trei etape de relaxare completă. lipsit de strălucire şi elasticitate. sentimente de panică. Este o stare care perturbă digestia şi chiar funcţionarea unor glande endocrine. Anxietatea are o acţiune nefastă asupra vaselor de sânge şi asupra glandelor suprarenale.laptele degresat este mai bun decât cafeaua. din care să nu lipsească zâmbetul. se ştie. Cafeaua este un bun stimulator. Poate chiar să vă răstoarne şi judecata. În concluzie. secretând mai puţin sebum. Câteva şedinţe de masaj general. Hipoglicemia produce tremurături. femeile care suferă de anxietate au pe faţă pilozitate exagerată. dar ar putea scădea concentraţia de zahăr din sânge (vinovată este cofeina). are numeroşi duşmani: praful. Astfel. legat de sistemul glandular astfel dereglat. Acea oboseală psihică.Frumuseţea pe care încercăm să o apărăm cu străşnicie şi încercăm prin toate mijloacele s-o menţinem de-a lungul anilor. soarele în exces. băi calmante. prin contracţia vaselor de sânge mici. Apoi. această stare de nelinişte. . Influenţate de sistemul nervos. Îndoiţi cât mai mulţi muşchi posibil. iată câteva sugestii pentru o pauză adevărată: . odihnă suficientă sunt benefice şi duc la eliminarea treptată a stării de anxietate. fapt ce determină ca pielea capului să nu mai fie bine irigată şi în consecinţă rădăcina firului de păr să slăbească. comprese anticearcăne cu infuzie de flori de albăstrele sau muşeţel dau bune rezultate.faceţi un punct de onoare din executarea exerciţiilor fizice. combinată cu o uşoară stare de nervozitate. gerul. măşti în funcţie de natura tratamentului. persoanele anxioase au tenul uscat. Sigur că se impune un mod de viaţă echilibrat. face ca perturbările să se răsfrângă şi asupra frumuseţii tenului. încruntat. 97 . Stimulaţi-vă circulaţia sângelui. . rehidratarea organismului în general şi a tenului în special. de oboseală şi nervozitate face ca persoanele respective să aibă chipul permanent încrâncenat. glandele sebacee îşi reduc activitatea. plimbări în aer liber. pentru că. ochii mereu încrâncenaţi. Apoi. Revenind pe planul frumuseţii efectul apare concomitent. care urmează. Sistemul nervos vegetativ. Trei etape pentru o relaxare completă Mai întâi. foame bruscă. se încetineşte fluxul sanguin în circulaţie. vântul. Ridurile apar rapid în jurul ochilor şi gurii.

de viitoarea avansare sau de tipul care conduce biroul. Priviţi în aer cu ochii deschişi sau fixaţi-vă atenţia asupra unui subiect îndepărtat de preocupările dvs. să se relaxeze. Cum să practicaţi meditaţia După pauză şi relaxare urmează în mod natural arta meditaţiei. Şi aceste lucruri sunt legate de lucrurile din viaţa dvs.. de cei pe care-i iubiţi. pentru a atinge un nivel adânc al relaxării la care nu ajungeţi în cea mai mare parte a cazurilor. Concentraţi-vă pe rând asupra unui grup de muşchi. 2. Alungaţi-vă din minte orice gând în legătură cu activităţile curente sau cu problemele dvs. să oscileze. gânduri. Acum începeţi să vă lăsaţi spiritul să ia această direcţie. Acum. de linia vieţii dvs. 3. meditaţia se foloseşte în acelaşi fel ca în trecut. Acest lucru vă va ajuta să priviţi într-o lumină diferită. pentru a vă stăpâni în întregime sănătatea. Lăsaţi-l să rătăcească. Nu e nevoie să meditaţi mai mult de 2 ori pe săptămână. 3. gândiţi. sau întins. sau aplecat pe spate. unul dintre cei dragi. pentru a vă reface rapid. Asimilaţi elementele indicate mai sus referitoare la relaxare. cu adevărat importante. Concentraţi-vă asupra chipului sau obiectivului. zilnice. Meditaţia este practicată din vechime şi este practicată şi astăzi în anumite religii şi credinţe. lucruri care justifică pe deplin meditaţia. În zilele noastre. Nu e vorba de munca dvs. scufundaţi-vă în propriile dvs. sau chiar la dvs. 2. nimic altceva decât această imagine.. O adevărată meditaţie se practică mai bine într-un mediu care invită la destindere şi concentrare. de faptul de a şti să învăţaţi din greşelile trecute. visaţi. Puteţi sta pe scaun. Concentraţi-vă şi repetaţi fraza: “Muşchii mei se vor destinde şi se vor slăbi” de mai multe ori. de problemele sociale actuale importante. Dacă vreţi. excluzând orice altceva.. formaţi-vă o imagine mentală a celui care – sau subiectului despre care – vreţi să vă gândiţi: de exemplu. să ajungeţi mai repede la o sănătate dinamică şi să o păstraţi pentru multă vreme. Aşezaţi-vă într-o poziţie care să permită tuturor muşchilor dvs. Casa este un decor natural. ci mai degrabă de familia dvs.. Nu lăsaţi să pătrundă în mintea dvs. Când meditaţi. vagabondeze 98 . 1. dacă doriţi să vă gândiţi.1.

Înseamnă să laşi vaporii să iasă atunci când presiunea este prea mare. Celelalte 2 degete (inelarul şi degetul mic) sunt aduse în podul palmei. frustrare şi de alte lucruri de acest tip. liniştitoare. Exact acelaşi lucru se face cu mâna dreaptă. al creaţiei.şi să analizeze. Repetaţi încă o dată (nu forţaţi). controlate. orice problemă acumulată de peste zi. prinzându-l ca într-un cleşte (nu strângeţi tare). Aţi obţinut poziţia (asana) corectă. Acum respiraţi uşor. Observaţie: Acest tip de respiraţie este tipic feminină. al luării de hotărâre. Aduceţi pumnii uniţi cu dosul pălmilor orientate în jos. nedorite şi de a împiedica sistemul nervos să sufere 99 . arătătorul şi mijlociul coboară peste el. Creierul dvs. În plus. Executată corect. uşoară. de o mânie. Defularea linişteşte spiritul Defularea se caracterizează prin explozia unei activităţi oarecare. Şi creierul face toate acestea folosind o energie mai mică decât luminile electrice dintr-un pom de Crăciun. Creierul este de departe standardul cel mai eficace existent la ora actuală – neegalat de nici unul din ordinatoarele realizate şi de pretenţiile lor. al centrului unde se fac proiecte şi unde se nasc emoţiile. Alungaţi-vă din minte orice gând. Inspiraţi profund. are în permanenţă nevoie de 2 lucruri: oxigen şi zahăr în concentraţii mari. îşi are originea în creier. dar menţinând în prim-plan imaginea obiectivului sau a persoanei. Cei 2 pumni astfel formaţi se “înnădesc” în dreptul pieptului (braţele îndoite din coate). Formaţi poziţia mâinilor. În picioare. Vedeţi că este o respiraţie claviculară. făcută cu vârful plămânilor. Concentraţi-vă asupra exerciţiului. pe care îl oxigenează şi îl revigorează. Este un mod de a vă elibera de o presiune nesănătoasă. ca un fir de ulei care vă unge parcă sufletul. Un regim alimentar potrivit şi o respiraţie corectă sunt esenţiale pentru a furniza nivelele cerute acestor 2 elemente vitale. apoi expiraţi tot aerul din plămâni. mai precis a braţelor şi a degetelor. are influenţe benefice asupra creierului. Mâna stângă: degetul cel mare îndoit la baza sa.. cu spatele drept. creierul este sediul gândirii dvs. Este plăcută. Respiraţie pentru creier (tehnică yoga) Găsiţi o încăpere bine aerisită şi liniştită în care să vă simţiţi bine. Ghid pentru îngrijirea şi hrănirea creierului Fiecare nerv din corpul dvs.

Defulare vă împiedică în egală măsură psihicul să joace feste corpului dvs. Exemple de defulări: sportul. lectura. scrisul (fiecare om are propriul său mod de a defula).şocul emoţiilor acumulate. 100 . muzica.

33. 19. 37 Carne albă. 51. 54. 18. 17. 10. 16. 26. 68 Carne de vită. 53. 49. 54. 55. 37. 26. 56. 55. 64. 57. 16 Alcool. 17 Caise. 12. 59. 28 Borax. 31 Cimbrişor. 75. 26 Arahide. 61 Carne de pui. 16. 55. 30 Anghinarie. 55. 46. 55 Aloe vera. 85. 47. 25. 28 Ceai verde. 35. 38. 53. 77. 88 Arnică. 19. 53. 91 Albuş. 74 Cacao. 50. 85 Ceapă. 5. 22 Bitter suedez. 58 Busuioc. 31. 56. 53. 91 Caimac. 38 Broccoli. 49. 50. 57. 53 Anason. 65. 37. 35. 70.Index cu ingrediente naturiste Albăstrele. 58 Căpşuni. 7. 51. 54. 53. 5. 45. 55. 53 Apă de ploaie. 55. 38. 86 Carne. 9. 70 Cicoare. 10. 16. 54 Castravete. 37 101 . 63 Cartof. 72. 20 Apă plată. 49. 39. 38. 53. 83. 31. 36. 33. 58 Banane. 15. 86 Bicarbonat de sodiu. 49. 10. 73 Andive. 6. 59. 74 Cimbru. 48. 36 Carne de porc. 70 Castane. 18. 70. 47. 58. 44. 86 Chimen. 58. 14. 53. 27 Cereale. 52. 11. 35. 43. 17. 46. 37. 26. 59. 70 Caş. 11. 54. 9. 56. 52. 11. 16. 72 Ananas. 14 Apă minerală. 74 Brânză de vaci. 51. 19. 10. 33 Ceai negru. 25. 81. 73 Alune. 53. 6. 14. 81. 60. 52. 11. 42. 20. 33. 8. 70. 50. 55. 42 Avocado. 58. 50. 86 Ceară. 51. 52. 45. 85 Argilă. 37. 16. 13. 52. 58 Ardei. 46 Alge. 13 Brad. 55 Cafea.

30. 85. 51. 83. 31 Fructe de mare. 6. 26. 56. 46. 86 Făină de mălai. 62. 5. 47. 53. 52. 15. 91 Lapte praf. 56. 23 Gălbenele. 23 Lăptişor de matcă. 36. 16. 6 Floricele. 5. 52. 15. 36. 37. 11 Lapte. 86. 14. 56. 50. 25. 18. 43. 49. 70. 33. 55 Fructe de pădure. 42. 10. 49. 83 Coacăze. 48. 24. 52. 19. 15. 53. 11. 38. 86 Gogoşari. 52. 46. 32.Cireşe. 26. 37. 49. 18. 14. 25. 51. 37. 62. 55 Gulii. 34. 17 Lemn dulce. 56. 87 Finic. 54 Lămâie. 70 Fasole. 10. 53 Frunze de nuc. 83. 60 Citrice. 51. 46. 54. 34 Crustacee. 16. 55. 49 Gălbenuş. 65 Lanolină. 9. 52. 61 Frasin. 54. 6. 14. 62 Iaurt. 46. 11. 25. 25. 85 Ciuboţica cucului. 80. 5. 61 Ficat. 74 In. 17. 60 Drojdie de bere. 46. 10. 9. 11. 9. 83. 53. 24. 33. 56. 55. 39 Flori de fân. 61 Grâu. 51. 51 102 . 51. 38. 53. 6. 33 Conopidă. 61. 19. 31. 51. 53. 17. 70. 38. 60 Creson. 55. 52. 62 Lactate. 87 Gaz. 39. 5. 17. 50 Kiwi. 47. 50. 53. 52. 56 Dafin. 7. 43 Ienupăr. 47. 57 Cofeină. 55. 51. 60 Coada calului. 15. 7 Creţişoară. 49. 56. 49. 19 Ciuperci. 62 Hrean. 85 Iederă. 61 Grapefruit. 12. 30. 14. 8. 54. 17. 25 Dovleac. 46. 13 Făină de secară. 38. 9 Cocos. 60 Dovlecei. 78 Fulgi de ovăz. 37. 47. 62. 5 Germeni de grâu.

80 Mărar. 52. 62. 56. 8. 9. 57. 6. 70 Ovăz. 16. 37. 7. 41 Nuc. 9 Pâine. 10. 39. 74. 66 Plante marine. 11. 53. 14 Peşte. 15. 53. 51. 49. 54 Oţet. 63 Mango. 56. 47. 5. 24. 65 Pere. 86. 51. 13. 56. 44. 17. 38. 63 Muşeţel. 53. 13 Nămol. 52. 83. 77 Mure. 55 Nalbă. 39. 12 Mălai. 81 Miere. 64. 15. 11. 11. 47 Polen. 53. 10. 36. 70 Oţet de mere. 8. 9 Propolis. 8. 14. 54. 16. 70 Orez. 53 Măr. 50 Lucernă. 8. 12 Pătrunjel. 78. 54. 25. 11. 36 Păpădie.Levănţică. 53. 37. 74. 35. 50. 24. 39 Nisip. 37. 53. 54. 79 Muguri de nuc. 75 Pepene galben. 91 Muştar. 53. 5. 23. 65. 7 Nuci. 87 Piersică. 36. 23 Linte. 17. 14. 5. 38. 12 103 . 48. 63 Mentă. 80 Muguri de brad. 83. 52. 70. 20. 63. 77. 55. 9. 15. 64. 66 Praz. 70. 35. 12 Păstârnac. 63. 18. 38. 56. 8. 11. 42 Napi. 65. 30. 64 Pătlagină. 78. 10. 54 Mac. 23. 51. 9. 19. 52 Piersici. 17. 37. 9 Mandarine. 13. 7. 65 Peroxid. 16 Portocală. 42. 53. 30. 24. 17. 86 Migdale. 46. 13. 38. 12. 89 Ou. 17. 19. 14. 48. 53. 28. 51. 65 Pepene verde. 5. 11 Măcriş. 74 Mărarul lupului. 46. 36. 52. 27. 31. 64. 66 Porumb. 9. 33. 64 Nigelia. 56. 19. 25. 46 Morcov. 53. 68. 76 Mazăre. 86 Păducel. 9. 20. 58.

33 Ulei de portocală. 8. 25. 10. 7. 51. 55. 5. 9. 51. 5. 33. 43 Sare grunjoasă. 14. 12. 10. 18 Ţelină. 9. 57 Untură. 54. 7. 76 Şuncă. 13. 33 Ulei de şofran. 53 Sfeclă. 10. 10 Sunătoare. 24. 20. 43. 50. 54. 56 Sare de mare. 57 Smântână. 76 Săpunariţă. 5. 83 Struguri. 16. 25. 42 Ulei de germeni de porumb. 49. 7. 39. 49. 22. 18. 53. 20. 68. 57 Ulei de soia. 52. 17 Ulei de arahide. 55. 26 104 . 54. 56. 13 Ulei de ienupăr. 14. 70. 14. 17 Soia. 89 Ulei de migdale. 66 Roşie. 49. 17. 30. 33. 55. 51. 25. 42 Ulei de jojoba. 16. 10. 25. 6. 18. 33. 10. 47. 77 Ridiche. 58 Ulei de muşcată. 54 Prune uscate. 67. 49 Tătăneasă. 8. 52. 72. 26. 38. 5. 19. 25. 74 Ulei de măsline. 65. 56. 66 Răşină de brad. 75 Salată verde. 50. 37. 12. 68 Trandafiri. 11. 36. 7 Sare. 11. 26. 27 Ulei de chiparos. 37. 53. 37. 6. 67 Slănină. 75 Tei.Prune. 83 Sparanghel. 67 Rozmarin. 57 Ulei de ricin. 57 Ulei de cătină. 26. 16. 52. 20. 42. 8. 27. 46. 43 Ulei de porumb. 22. 11. 75 Unt de arahide. 57. 38. 53. 42. 43 Ulei de floarea-soarelui. 67 Sulfină. 24 Seminţe de dovleac. 14. 43. 85 Spanac. 15. 53. 60 Seminţe de floarea-soarelui. 42 Sânziene. 7 Unt. 49. 19 Tărâţe de grâu. 16. 55. 28 Ulei de rozmarin. 22. 12. 47. 68. 55 Tămâie. 83 Tărâţe de ovăz. 57 Ulei de germeni de grâu. 9. 54. 51 Salvie.

52. 69. 47. 55. 85 Vâsc. 51. 53. 51. 75. 28 Vin. 75. 79 Vaselină. 64. 12. 55 Varză. 45. 78. 86 Varec.Urdă. 56. 69. 18. 78 Zahăr. 68. 79 Vinete. 54. 69. 51. 56. 16. 50. 10 Urzică. 70 Zmeură. 69 105 . 70. 69 Vodcă. 19 Usturoi. 7. 79 Zarzavat. 12. 8.

86 Cremă anticelulitică. 34 Tinctură de seminţe de mărar.Index cu preparate naturiste Apă de levănţică. 79 Soluţie contra negilor. 44 Ulei de păr cu plante (pentru regenerarea firului). 14 Loţiune tonică pentru faţă. 77-78 Reţeta împărătesei Sissi. 5 Şampon pe bază de plante. 8 Băi cosmetice.75-77 Unt clarifiat. 18 Leacuri împotriva pistruilor. 7-8 Unguent de tătăneasă. 75 Pastă de dinţi din argilă. 18-19 Macerat la rece din vâsc. 24-25 Ceai de frumuseţe cu portocală. 26-27 Unguente din plante. 33 Infuzie de plante. 43-44 Extract din iederă. 12-13 Tinctură de ienupăr. 27 Vin medicinal de vâsc. 81-82 Preparate pe bază de miere. 14 Ulei de mărar. 33 Creme şi măşti naturiste. 18 Apă de trandafiri sau de busuioc. 34 Decoct combinat cu frunze de iederă. 5-6 Tratament pentru ten iritat. 20 Cocktail proteinic. 15-17 Decoct combinat din creţişoară. 27 Tratament pentru pielea înroşită a capului. 14 Soluţii împotriva acneei. 8 Lapte demachiant cu muşeţel. 44 Tratament împotriva ochilor iritaţi. 7 Sirop de brad. 79 106 . 19 Apă de salvie. 17 Reţetă împotriva căderii părului.

Rom Direct Impex. Ed. 1991 Earl Mindell – “Biblia alimentelor”. Elit. 1997 Earl Mindell – “Biblia vitaminelor”. Ed. Ed. 1994 Ziarul “Formula As” Revistele “Femeia” şi “Cosmopolitan” 107 . 1994 J. Ed. Hungalibri. Frank Hurdle – “Doctorul de casă”.Bibliografie Katalin Sulyok – “Sfaturile părintelui Ludovic”. Elit.