FRUMUSETE SI SANATATE - tratamente naturiste

-

1

CUPRINS
I. 1) 2) 3) 4) 1) 2) 3) 4) 1) 2) 3) 1) 2) 3) 1) 2) 3) 4) 5) 6) 1) 2) 3) 4) 5) 6)
2

Păr sănătos Teste pentru sănătatea părului Câteva soluţii pentru întărirea părului Remedii naturiste Reţete de frumuseţe pentru păr Tipurile de ten şi îngrijirea lor Acneea debutantă Alte afecţiuni ale tenului Reţete de frumuseţe naturiste Baia ca tratament Baia cu adaosuri naturale Ajutoare pentru îngrijirea corpului Ochii – acest mister Sfaturi pentru o înfăţişare de gală Dacă aţi tecut de 40 de ani Celulita Ghidul siluetei Picioare frumoase Fesele Abdomen plat Plante pentru înfrumuseţarea sânilor Cum să trăiţi ca să fiţi sănătoşi Hrana ca medicament Plante şi remedii populare Cum să vă păstraţi dinţii Păstrarea tinereţii Cum să evitaţi uzura nervilor dvs.

II. Un ten de nota 10

III. Piele frumoasă

IV. Cabinet cosmetic

V. Dezvoltarea armonioasă a corpului

VI. Mens sana in corporae sano

INTRODUCERE

Atât în sănătate, cât şi în boală, natura ne oferă adevărate miracole. Nu ar fi mai bine să folosim un tratament eficient, care să nu lase în corp substanţe chimice străine, decât să ne “îndopăm” cu medicamente chiar şi pentru o banală răceală? În ziua de astăzi, oamenii pot face pentru sănătatea lor mai mult decât orice medic, spital sau progres al ştiinţei medicale. Important este să aibă grijă de ei înşişi şi să evite excesele din viaţa de zi cu zi, oricare ar fi ele. Preocupările pentru sănătatea interioară, dar şi pentru aspectul exterior, s-au dovedit a fi deosebit de importante pentru omul modern, avid de informaţie şi de cele mai recente descoperiri în domeniu. Această carte este o sinteză a unor tratamente naturiste care folosesc metode simple. Deşi aceste metode sunt simple, ele nu sunt destinate să înlocuiască tratamentul medical, de aceea medicul dvs. trebuie să fie permanent informat în legătură cu acţiunile pe care doriţi să le faceţi. Bazată pe o bibliografie bogată, această lucrare furnizează o cunoaştere elementară, dar solidă a modului în care vă puteţi trăi viaţa, în aşa fel încât să fiţi sănătoşi la trup şi la suflet, să întârziaţi procesul de îmbătrânire şi chiar să arătaţi cu 12 ani mai tineri.

Simona Vaida

3

uscat – când părul a fost tratat chimic. şi masaţi prin rotaţie pielea capului. Degradarea firelor deja existente este ireversibilă. spre vârful creştetului. care au un cost relativ scăzut şi care dau rezultate cât se poate de eficiente. mai sănătoase. de 2-3 ori pe săptămână. fructe şi alte ingrediente naturale. atenţie: razele de soare usucă părul. capilare. acolo unde pielea este mai suplă. Părul sănătos trebuie să aibă grosimi egale. Un balsam bun poate rezolva această problemă. Îngrijirea cosmetică de suprafaţă se referă în special la spălarea părului. se murdăreşte mai repede decât părul normal. are un aspect fragil şi vârfurile “tocate”. are un aspect şters şi este moale.Păr sănătos Pentru a avea un păr frumos nu este suficient să utilizaţi un şampon adecvat tipului dvs. Testul lupei Se trece mâna prin părul uscat. fără ca palmele să alunece pe păr. Trebuie să ştiţi ca strălucirea părului este strâns legată de sănătatea lui. Pentru un test complet executaţi aceleaşi mişcări şi deasupra urechilor. . În schimb. dacă vă este greu să apucaţi pielea între degete înseamnă că circulaţia sanguină este întreruptă printr-o slabă eliminare a toxinelor şi părul creşte mai lent. de păr.normal – când totul merge … “ca pe roate”. Există 3 tipuri de păr: . Dacă reuşiţi să apucaţi cu uşurinţă ambele zone înseamnă ca sângele circulă cum trebuie şi firele care cad cresc la loc fără probleme. oricare ar fi locul de unde a fost luat. Aşezaţi-le pe toate pe o foaie de hârtie. Sănătatea şi frumuseţea lui depind foarte mult de o alimentaţie echilibrată.gras – când este produs prea mult sebum. Studiaţi-le cu atenţie cu o lupă de calitate. luând fire din mai multe zone ale capului. va circula mai mult aer printre firele de păr şi astfel se risipeşte praful. însă puteţi contribui la creşterea altora. care se poate realiza în fiecare zi. Exerciţiul se face pe întreg cuprinsul capului. dându-i un aspect mat şi nu prea sănătos. nefiind suficient de bine protejat. Teste pentru sănătatea părului Câteva soluţii pentru întărirea părului Masajul concentric Aşezaţi-vă mâinile una peste alta pe părul uscat. . Periind părul cu blândeţe de mai multe ori pe zi. Şi. bogată în vitamine şi minerale. cu condiţia să folosiţi un şampon şi un balsam care vi se potrivesc şi hrănesc părul. apropiind degetele pentru a aduna câteva fire. 4 . Pe lângă produsele cosmetice din comerţ. puteţi folosi plante medicinale. cu condiţia să vă hrăniţi corect organismul şi să urmaţi câteva sfaturi utile în vederea înfrumuseţării podoabei dvs. timp de 1-2 minute. Test pentru pielea capului Apucaţi cu fermitate pielea de pe cap între degetul cel mare şi arătător.

Se amestecă apoi cu o jumătate de gălbenuş crud. din două în două zile. iar zilnic – o bucăţică de drojdie prospată (conţin vitaminele B5 şi B8). Produsul obţinut se masează bine în păr. Legaţi-vă părul cu un prosop şi lăsaţi compoziţia să acţioneze o jumătate de oră. Acest lucru e din cauză că vata nu a fost stoarsă bine şi a îmbâcsit firele de păr. De asemenea. 5 .Alimentaţia Se recomandă cât mai multe fructe şi legume şi se preferă carnea albă (peştele şi pieptul de pui). alimente excelente pentru sănătatea părului. Se va evita spălarea prea frecventă a părului (de preferat se face baie la cap din 2 în 2 săptămâni). se scurge bine excesul prin presare pe buza flaconului şi se freacă bine rădăcina părului. 2. Remedii naturiste Reţetă magică împotriva căderii părului Se face într-o sticlă cu gâtul nu foarte larg un amestec în părţi egale de: ulei de ricin. După fiecare spălare a părului. se înmoaie puţină vată în emulsia obţinută prin agitare. şi întăreşte unghiile. Soluţia: mâncaţi 3 lămâi pe zi (tăiate felii şi unse cu puţină miere). Spalaţi-vă apoi cu puţin şampon şi clătiţi-vă. procedând ca la vopsit (dând firele de păr deoparte). De aceea se spală din nou părul şi se reia procedeul. Consumaţi câte un ou fiert. Tratament pentru pielea înroşită a capului Iată 3 metode eficiente: 1. Înainte de folosire se agită bine sticla şi se obţine o emulsie lăptoasă. protejându-le împotriva casării şi exfolierii. înmuiaţi-vă părul şi pielea capului în lapte călduţ. Atenţie! Părul nu trebuie să aibă un aspect unsuros. Se amestecă o linguriţă de miere de albine cu o linguriţă de oţet de mere şi 2 linguri de ulei de germeni de porumb sau ulei de măsline virgin (presat la rece). când acesta este uscat. vitaminele B5 şi B8 asigură vitalitatea podoabei capilare. Nu uitaţi de cereale şi soia. Vitaminele Esenţiale pentru creşterea părului sunt zincul şi vitamina B6. gaz şi coniac sau rom sau alcool de 60-70º. Aveti părul tocit? E semn că aveţi nevoie urgentă de vitamina C. prevenind căderea. Înainte de a vă spăla pe cap.

După ce v-aţi spălat pe cap şi v-aţi clătit. se strecoară şi se foloseşte ca apă de clătit (staţi mai multă vreme în infuzia din lighean). se întinde pasta asfel obţinută pe păr şi lasă să acţioneze o jumătate de oră. Remarcă: După aplicare. se strecoară şi se masează părul cu zeama. Cum se procedează: Se stoarce lămâia. dă părului castaniu reflexe roşietice şi luciu. Fructe pentru un aspect lucios Cură pentru păr cu cireşe şi banane – hidratează. Înmuiaţi apoi pieptănele în infuzia de salvie şi întindeţi-o uniform pe toată lungimea lui. Ingrediente: 1 lămâie. după care se clăteşte. 1 lingură de ulei de măsline. Separat se fierbe apa şi când a det în clocot se toarnă peste plante. Salvia hrăneşte şi stimulează Preparaţi o infuzie1 concentrată de salvie. 6 . se amestecă cu laptele. Ingrediente: 1 banană. Trei pumni de flori de fân (praful de floare care se scutură din fânul cosit) se opăresc cu 2 litri de apă clocotită.3. Plante pentru un păr frumos şi sănătos Menta stimulează pielea capului Faceţi un concentrat puternic din ceai de mentă şi amestecaţi-l cu şampon (o porţie) pe care-l folosiţi. face părul mai lucios. Remarcă: Se foloseşte o dată pe lună. se diluează cu ½ ceaşcă de apă. Masaţi-l bine pe pielea capului şi lăsaţi-l să acţioneze. Se lasă să acţioneze 15 minute. mărind astfel efectul curei. 1 ceaşcă de lapte. Cum se procedează: Se zdrobesc fructele. zvântaţi-vă părul într-un prosop. Descurcaţi-l. În cazul pielii sensibile. Cresonul întăreşte rădăcina Reţete de frumuseţe pentru păr 1 Cum se prepară o infuzie de plante: Frunzele sau florile din care vrem să facem infuzia se pun într-un vas. Strecuraţi-o şi puneţi-o într-un vas. 10 cireşe roşii. Restul ceaiului puneţi-l în apa de clătit. uleiul şi albuşurile. Se lasă să se răcească. părul se acoperă mai întâi cu o folie de plastic şi peste folie cu un prosop. se acoperă cu un capac şi după 10-15 minute se strecoară printr-un tifon. Loţiune de păr cu lămâie – opreşte producerea sebumului în cazul părului gras. 2 albuşuri.

tamponaţi-vă rădăcina cu o bucăţică de vată înmuiată în infuzie de creson. Aşezaţi vasul pe bain-marie şi lăsaţi să se înfierbânte vreme de o jumătate de oră. Mugurii de nuc întăresc părul şi înlătură mătreaţa Puneţi la fiert 300 g untură de porc nesărată (osânză). Se pun într-un vas 12 linguri din această plantă. Pulberea trebuie lasată pe cap toată noaptea. Pătrunjelul opreşte căderea părului Pisaţi bine seminţe de pătrunjel şi pudraţi-vă din abundenţă părul cu pulberea obţinută (ca să ajungă pe pielea capului. Lăsaţi să stea 2 zile. apoi vărsaţi amestecul într-un vas 7 . turnaţi ceaiul de urzică rămas. muşeţel – dacă sunteţi blonde. paragraful de mai sus). faceţi cărări). Lăsaţi-o să acţioneze câteva minute. Lăsaţi să acţioneze câteva minute. În ultima apă. Turnaţi peste ingrediente 450 ml apă clocotită şi amestecaţi. salvie – dacă sunteţi roşcate. Într-un recipient rezistent la foc. Urzica vindecă părul gras şi vârfurile crăpate Preparaţi un decoct din urzici. Şampon pe bază de plante Alegeţi o plantă care se potriveşte culorii părului dvs: frunze de nuc – dacă sunteţi brunete. Acoperiţi vasul cu un capac şi lăsaţi-l să se răcească. pe părul curat. Când începe să dea în clocot adăugaţi o lingură cu vârf de muguri de nuc şi lăsaţi-o pe flacără o jumătate de oră. După ce v-aţi spălat pe cap şi v-aţi limpezit. în fiecare lună. mutaţi compoziţia într-o casoletă de porţelan şi amestecaţi-o bine pentru a zdrobi plantele şi a obţine un produs omogen. Amestecaţi o parte din el cu şamponul (o porţie) şi întindeţi-l bine pe păr. Practicaţi procedeul câteva zile. peste care se toarnă 300 ml ulei de soia sau floareasoarelui. iar a doua zi dimineaţă vă spălaţi cu 2 gălbenuşuri de ou bătute. apoi folosiţi feonul. Trageţi vasul deoparte. Se aplică la rădăcină.Cumpăraţi creson de la Plafar (în curând va apărea şi pe piaţă). şi rezultatele nu vor întârzia să apară. Clătiţi-vă bine. apoi strecuraţi lichidul. Ulei de păr cu plante (pentru regenerarea firului) Se alege o plantă în funcţie de culoarea părului (vezi. Unguentul se păstrează într-un vas de sticlă sau de ceramică. Fricţionaţi-vă bine cu vârful degetelor. amestecaţi o lingură şi jumătate din planta aleasă cu o lingură de Borax pur şi 3 linguri de frunze sau rădăcină de săpunariţă (Plafar). amestecând din când în când. sau pătrunjel – pentru volum şi pentru toate nuanţele de păr. după ce a fost spălat cu şampon (folosiţi-l în zilele când nu plecaţi de acasă).

8 . apoi aplicaţi untdelemnul pe toată lungimea lui. Staţi aşa o jumătate de oră (prosoapele fierbinţi trebuie să fie permanent reînnoite). Este o reţetă ideală pentru regenerarea părului la schimbările de anotimp. conţinut de apă şi grăsimi corespunzător. fără a uita să amestecaţi o dată pe zi. aspect mat şi catifelat. apă de trandafiri. Măştile au un efect deosebit de curăţare şi împrospătare. apoi spălaţi-vă de 2 ori cu şampon şi clătiţivă bine. unde. Pielea obrazului şi a gâtului trebuie hidratată şi hrănită. Se tamponează cu 2 Tipurile de ten şi îngrijirea lor Apă de trandafiri sau de busuioc: se lasă seara. Sigur că este de dorit ca măcar o dată pe lună să mergem la un cabinet cosmetic. bani – nu se poate îndeplini. se face şi tratamentul pentru înviorarea şi revitalizarea lui. o linguriţă de plantă. din motive doar de noi ştiute – timp. iar pe deasupra înconjuraţi-vă cu un prosop înmuiat în apă fierbinte şi apoi stors. fibre elastice şi tonus muscular ferm. Acoperiţi-l cu mai multe rânduri de tifon curat şi fixaţi-l cu o bandă adezivă sau un elastic. Mod de folosire: luaţi 5 linguri de compoziţie (pentru păr scurt) sau 8 linguri (pentru păr lung şi uscat) şi înfierbântaţi-le câteva minute pe foc. ştergeţi tenul cu mişcări circulare de la gât spre frunte. într-o cană cu apă. strecuraţi conţinutul şi puneţi-l într-un vas curat. Îngrijirea tenului normal (program pentru o zi): Dimineaţa – curăţirea tenului: se şterge faţa cu o loţiune tonică adecvată (din comerţ) sau cu o infuzie de plante (muşeţel. nu mai mult de 2 ori pe săptămână. Dar dacă această recomandare. apă de busuioc2. Vârâţivă părul într-o pungă de plastic îngustă (cât circumferinţa capului). Hrănirea tenului se face cu o cremă grasă şi hidratantă în funcţie de natura sa. Nu e deloc greu. portocale. Când se răceşte. pe lângă faptul că acolo se stabileşte natura tenului. iar tenul uscat. însă trebuie perseverenţă. Pentru tenul gras se folosesc tărâţele de grâu înmuiate în apă călduţă. Un ten de nota 10 Tenul normal Se caracterizează printr-un metabolism armonios: pori închişi şi curaţi. În ziua a şaptea. ştergeţi-l cu prosopul. repetaţi operaţiunea. În fiecare seară. punând recipientul lângă o sursă de căldură.cu gura largă (castron de plastic sau sticlă). sunătoare). Înmuiaţi-vă părul în apă caldă. pielea obrazului şi a gâtului se curăţă cu lapte demachiant sau cu lapte dulce nefiert. grapefruit. Lăsaţi conţinutul să se macereze vreme de o săptămână. Tenul gras se şterge zilnic cu suc de morcov. îngrijiţi-vă tenul acasă. Apoi ungeţi faţa şi gâtul cu o cremă adecvată tenului. la macerat. varză albă. Cu un tampon de tifon înmuiat în infuzie de muşeţel sau din rădăcină de nalbă.

Seara – demachierea: se face cu o emulsie cosmetică. prin mişcări ascendente. de la colţul buzelor spre ureche. C. dacă staţi acasă. după care se aplică un strat de cremă hidratantă cu conţinut bioactiv (să conţină miere. Este indicată pudra compactă (sicatina). Puteţi aplica apoi un machiaj uşor. Se aplică pe faţa uşor umezită şi se freacă prin mişcări circulare. circular pe frunte – timp de 15 minute. ridurile întârzie să apară. porii măriţi – lăcaşuri ideale pentru puncte negre şi coşuri. pentru tenul matur. Se aplică cu vârful degetelor pe toată faţa. Se spală cu apă călâie. de la aripile nasului spre tâmplă. Se masează uşor cu pulpa degetelor mijlocii. Îngrijirea tenului gras (program pentru o zi): Dimineaţa – loţiune tonică degresantă. Se spală cu 9 . cu rol de acoperire şi reglare a secreţiei sebacee. înmuiate în puţină infuzie de muşeţel. muşeţel. de la tâmplă spre unghiul intern al ochilor. se ciupeşte uşor toată zona obrajilor. Acest tip de ten îmbătrâneşte mai greu decât pielea uscată. se respectă toate regulile de mai sus. 1 linguriţă de mălai. păducel). se masează foarte uşor cu vârful degetelor. Se aplică un strat subţire de cremă de zi (să conţină propolis şi multă apă). după care puteţi aplica o mască cu rol de calmare-revigorare: miere de salcâm. timp de 8-10 minute. F). vitaminele A. comprese cu suc de fructe (măr. De vină este excesul de sebum.şerveţele moi. iar pentru tineri. dacă ieşiţi din casă. E. coada calului. Tenul gras Este uşor de recunoscut: pielea e lucioasă şi unsuroasă. plus un gomaj din tărâţe de grâu. cu pudră şi fond de ten. Se masează uşor cu ulei de măsline (este sicativ şi normalizează secreţia). La sfârşit de săptămână. circular în jurul ochilor. de la bărbie spre ureche. sau numai un strat subţire de fond de ten hidratant dacă staţi acasă – un strop de fard de obraz este suficient. grapefruit) sau cu infuzie de plante (tei. se aplică o cremă hidratantă semigrasă (conţinut bogat bioactiv). mentă). La sfarşit de săptămână. se masează faţa cu următorul amestec: 1 linguriţă tărâţe de grâu. după care se îndepărtează cu tampoane de vată uşor umezite (se repetă operaţiunea până la îndepărtarea completă a fardului). După 1-2 ore. un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. este indicat un preparat special. se aplică ca atare în strat subţire. Seara – demachiere riguroasă + tonic + infuzie de plante (amestec de cimbru. apoi se şterge faţa cu un tonic sau infuzie folosită dimineaţa.

porii sunt închişi. peste care se pune o compresă înmuiată în apă minerală. efectuat de către un specialist. Când staţi acasă. Miere de salcâm aplicată ca atare. tonusul fibrelor elastice şi al musculaturii este uşor diminuat. după care se lasă faţa să se usuce. prin mişcări circulare. apoi crema de zi (grasă şi bine hidratată). după care se aplică un strat subţire de iaurt natural. urmată de aplicarea unei infuzii de salvie şi sulfină sau tei. în care se adaugă câteva picături de tinctură de propolis. Aplicaţi o dată la 10 zile praz fiert amestecat cu zeamă de lămâie. Dacă sunteţi plecaţi de acasă este indicat să folosiţi pudră pulbere. faceţi o baie de aburi de 5-7 minute. iar când se răceşte se pasează şi se aplică pe faţă uşor. după care aplicaţi un gomaj cu mucilagiu de flori de tei (o lingură de mucilagiu se fierbe circa 3-4 minute în puţină apă. Dimineaţa – curăţirea tenului: se şterge faţa cu o emulsie dema-chiantă grasă. are elasticitate redusă. Seara – demachierea: obligatorie (cu emulsie demachiantă). Periodic trebuie făcut un tratament cosmetic. ridată sau predispusă la ridare timpurie. 15-20 minute). Dimineaţa – emulsie demachiantă + tonic (fără alcool) sau infuzie de gălbenele. Tenul uscat Datorită conţinutului redus de grăsimi. La sfârşit de săptămână. După spălarea cu apă călâie. se aplică una din urmatoarele măşti: 1. dacă ieşiţi la aer liber. machiaj cu pudră pulbere şi fond de ten hidratant. nu puneţi nimic pe faţă. uşor aspră la palpare. Se şterge faţa în completarea demachierii. Urdă frecată cu 3-4 picături de ulei (floarea-soarelui. apoi se aplică o loţiune tonică emolientă (conţinut mic de alcool) sau infuzie de gălbenele. hidratantă. porumb – presat la rece) + 30 g suc de castravete. Se aplică apoi crema de zi. este iritabilă. se face apoi un masaj uşor cu cremă pe bază de lanolină bine hidratată. Îngrijirea acestui tip de ten are ca scop restabilirea echilibrului hidric. pielea se descuamează. 10 . care trebuie să fie moale. Este aspru la pipăit.apa călduţă. Tenul deshidratat Se caracterizează prin pierderea apei din straturile profunde ale pielii. pielea este flască. folosiţi unguente pe bază de propolis. 2. chiar dacă nu vă machiaţi.

Pentru prevenirea şi atenuarea ridurilor (laba gâştii). prin mişcări uşoare: de sus în jos şi din afară înăuntru. ceară. masată uşor timp de 8-10 minute. circular. timp de o lună). Tenul cu sensibilitate vasculară (eritroză. după care aplicaţi masca de argilă (1 linguriţă de argilă amestecată cu apă minerală sau infuzie de gălbenele). Peste cremă se aplică comprese călduţe cu infuzie de nalbă. Se spală şi se aplică următoarea mască: morcov ras + 3-4 picături ulei de măsline + 1 linguriţă de miere. apoi aplicarea unei creme de zi speciale. Machiaj uşor. La sfârşit de săptămână. după care se aplică câte o fiolă de lăptişor de matcă. Pentru atenuarea cearcănelor şi a endemelor se face o infuzie de albăstrele sau suc proaspat de cartof (în fiecare seară. aplicaţi urmatorul amestec: măr fiert în lapte – se pisează şi se amestecă cu 2-3 picături de ulei de măsline şi miere. Se face o mască din: mărar tocat + 10 g tărâţe de grâu + 1 linguriţă de miere. folosiţi crema cu factor de protecţie solară. cu o cremă pe bază de lanolină. de 8-10 minute. se folosesc comprese cu infuzie de nalbă. miere. La sfârşit de săptămână. Compresele cu infuzie din petale de trandafiri (o linguriţă de petale la o cană cu apă) decongestionează. vitamina PP. Regiunea ochilor La orice tip de ten.Seara – demachiere cu o cremă grasă. faţa să se ungă cu cremă hrănitoare şi hidratantă. acnee rozacee) Program pentru o zi: Dimineaţa – curăţire cu infuzie de levănţică. Măştile emoliente pot fi aplicate şi în această zonă. comprese călduţe din următorul amestec: 5 picături de ulei de măsline. masând uşor. Dacă înainte de machiaj tenul e iritat. ochii se demachiază separat de restul feţei. cu pudră şi fond de ten. 1 linguriţă de miere şi 5 picături de zeamă de lămâie. La sfârşit de săptămână. dacă staţi acasă. dacă ieşiţi la munte sau la mare. cât şi dimineaţa creme sau geluri speciale. Se beau zilnic 2-3 l apă. Seara – demachiere cu mişcări blânde. timp de 10 zile pe lună. băi calde de abur la faţă. 11 . de circa 15-20 ori. cupercoză. Se fac pulverizări dese cu apă minerală. Se aplică atât seara. Pentru pleoape ridate. puteţi aplica în fiecare seară miere simplă în amestec cu lăptişor de matcă sau infuzie de petale de mac (se aplică comprese seara). extract de arnică. în fiecare seară.

Acţionaţi împotriva excesului de sebum 8. ale cărei simptome sunt: piele lucioasă. dimineaţa şi seara: 100 g pătlagină se lasă 10 zile acoperită cu alcool de 70º. dacă pielea se descuamează. o dată pe zi.folosiţi un săpun cu pH neutru. . Nu folosiţi produse cosmetice “după ureche”. mestecându-l bine. se poate aplica în strat subţire. Regim alimentar echilibrat 3.lăsaţi faţa tot timpul descoperită (n-o acoperiţi cu păr). ca să fie mai uşor digerat. .Acneea este o afecţiune a tenului. spălat şi curăţat. comedoane (puncte negre). un unguent cu propolis. Napul crud – mâncaţi zilnic un nap crud.ştergeţi faţa cu următoarea loţiune. sport 4. 2. Aveţi răbdare. care duce la coşuri şi apoi la acnee. ci numai după sfatul specialistului 9.Gândiţi pozitiv Câteva reţete împotriva acneei Loţiuni pe bază de suc de varză – sunt extrem de eficiente pentru combaterea seboreei.Apelaţi la un specialist cosmetician pentru un tratament de curăţire 7. Salata verde – se pun pe faţa foi de salată verde. împreună cu câteva picături de ulei de măsline. se strecoară şi se amestecă cu 100 g infuzie de pătlagină. . Igienă drastică: . dată întrun clocot de apă. Poate fi amestecat şi cu puţin ulei de măsline şi suc de lămâie. Plimbări în aer liber. cu timpul acneea trece 10.nu puneţi niciodată mâna pe faţă. . Recent s-a descoperit că există şi o microlevură (ciupercă) ce favorizează apariţia acneei. Nu ştergeţi faţa cu prosopul. care se transformă în coşuri. ci tamponaţi-o cu şerveţele de hârtie 6. Evitaţi pe cât posibil stresul 5. Profilaxia acneei Se impun următoarele condiţii: 1.luptaţi cu acneea fără nici un fel de complex. Cauzele principale sunt: excesul de sebum şi bacteriile. Tamponaţi-vă de mai multe ori pe zi cu suc de varză (rasă şi stoarsă) sau aplicaţi cataplasme cu foi de varză zdrobită pe zonele afectate şi inflamate. 12 Acneea debutantă . cu pori dilataţi.

care acţionează combinat. Acest lucru înseamnă că alimentaţia este bogată în vitamine provenite din legume şi fructe de culoare verde şi săracă în grăsimi. reprezintă o formă de acnee. de exemplu. după care poate fi reluat. Punctele negre sunt constituite dintr-un dop de sebum şi celule cornoase. Aceştia pot fi ereditari. Strecuraţi lichidul şi puneţi-vă comprese pe faţă seara. apoi clătiţi-l cu apă de ploaie. endocrini. şi lăsaţi sucul peste noapte pe obraz. Se închide borcanul ermetic şi se lasă compoziţia la macerat vreme de 14 zile. urmat de o pauză de o lună. Macerat de păpădie – se recomandă mai ales în acneea juvenilă: culegeţi flori de păpădie când încep să se ofilească. Măr – pielea se freacă de 2 ori pe zi cu o felie de măr (înlătură coşurile). tăiată în două. puneţi seara un pumn de flori într-o jumătate de litru de apă rece şi lăsaţi-le să se macereze până a doua zi. amestecând foarte bine. preparat astfel: 40 g de rădăcină mărunţită se fierb într-un litru de apă vreme de 4 minute. Strecuraţi lichidul şi curăţaţi-vă faţa cu el. Oţet de levănţică – se umple un borcan cu vârfuri înflorite de levănţică uscate şi mărunţite. Deoarece 13 . Se lasă să se infuzeze şi se strecoară. la culcare. după care se filtrează. dulciuri. digestivi şi alimentari. Tratamentul durează o lună. Coloraţia închisă a extremităţii comedomului se datorează oxidării la aer a materiilor care îl compun. după care se pune oţet de mere. Se pune în ½ de pahar cu apă o lingură din acest oţet şi se pun comprese pe faţa care se lasă 10-20 de minute. într-o jumătate de litru de apă. A doua zi aplicaţi pe faţă măcriş zdrobit în mojar. chimici şi climatici. asupra factorului alimentar. Cum scăpăm de punctele negre Punctele negre. fără a le îndesa. Adevărul este că pentru a le putea înlătura mai uşor ar fi bine să ştim de ce este cauzată apariţia acestora. pentru a putea aplica tratamentul cel mai potrivit. neuropsihici. Lăsaţi-l să acţioneze o jumătate de oră. denumite şi comedoame. de mai multe ori pe zi. Rădăcina de măcriş – beţi 3 căni de ceai de rădăcină de măcriş pe zi. Dacă factorul ereditar este mai greu de combătut. Suc de roşii şi de măcriş – tamponaţi-vă faţa cu o roşie coaptă. alimente şi băuturi alcoolice. aveţi controlul absolut. şi lăsaţi-o să fiarbă un sfert de oră. Apariţia acestora e cauzată de factori multipli.Comprese cu urzici – puneţi la fiert o lingură cu vârf de urzică uscată.

Se va evita soarele. de 2 ori pe zi. 9.punctele negre se pot transforma prin inflamare în coşuri. Fierbeţi un sfert de litru de lapte cu 100 g de hrean. Se aplică un tampon şi se freacă locurite pătate. după ce în prealabil aţi aplicat crema potrivită tenului dvs. Stoarcerea lor se recomandă să fie făcută la 2-3 săptămâni. Se amestecă 2 linguriţe de tărâţe. Când pistruii se află grupaţi pe nas. cu 2 linguriţe de ulei de germeni de porumb şi 1 linguriţă de infuzie de nalbă. altfel rezultatul va fi opus celui scontat (porii închizându-se peste impurităţi. înainte de a aplica masca curăţaţi tenul. se lasă să se usuce. 5. apoi se îndepărtează. După fiecare compresă. aşa că dacă nu aveţi timp pentru o baie de aburi. apoi cu un tifon steril sau cu o bucăţică de pânză fină şi uscată. acoperind în întregime obrazul cu pudră. Leacuri împotriva pistruilor 1. 3. se desprinde foiţa interioară din ou (care se află imediat sub coajă). 3. 2. se pune pe nas cu partea lipicioasă şi se lasă să se usuce. 2. Metoda se practică timp de câteva zile consecutiv. Se amestecă 2 linguriţe de tărâţe de grâu cu făină de mălai şi se adaugă un vârf de cuţit de Borax. Se freacă pistruii cu ceai negru concentrat. 8. 4. se freacă pielea. Suc de lămâie. timp de o săptămână. 6. Folosiţi un machiaj adecvat. amestecat cu puţină sare (atâta cât să se dizolve complet). se întinde pe faţă. faţa se unge cu ulei vegetal. Se aplică de 3-4 ori pe zi. Se foloseşte sucul de ceapă amestecat în părţi egale cu ulei de măsline sau de porumb. pe cât posibil. timp de 20-30 minute. în care se pune 3% peroxid (perhidrol). favorizând apariţia punctelor negre). Se amestecă 2 linguriţe de făină de mălai cu albuş de ou. conţinutul pe obraz. Pielea feţei se va ţine întotdeauna curată. Se aplică pe pistrui ou prospăt. Observaţie: Măştile au un efect de închidere a porilor. Se aplică de 2 ori pe zi. fără să fie lăsat să se usuce. 7. Soluţie contra negilor 14 Alte afecţiuni ale tenului . după o curăţire în prealabil a mâinilor şi a zonelor afectate. Măşti destinate tenurilor cu impurităţi 1. Strecuraţi şi aplicaţi. comprese cu apă rece. după ce s-a răcit. este necesar să nu fie lăsate să se dezvolte.

3. stropiţi-i cu 2-3 picături de lămâie. Seara. bine spălaţi. dar cu coaja păstrată. Colectaţi apă de ploaie. 1-2 picături de suc de lămâie. făcută cu masca pe faţă. Piatra-Neamţ) sau cu cremă Comag anti-acneică (se găsesc la Plafar). spălaţi obrazul cu această apă. 2. după ce vă curăţaţi temeinic obrazul. Lăsaţi untul să ajungă la temperatura camerei. îi intensifică acesteia efectul. Preparaţi un piure din morcovi cruzi. ca să nu rămână resturi ascunse în pori. cu multă apă. Tamponaţi-vă negii cu acest concentrat. 5. până obţineţi un amestec omogen. ofilită şi flască. ungeţi-vă cu cremă de gălbenele – Radex (cremă din plante fabricată la “Plantavorel”. Tratament pentru ten iritat 1. câteva picături de suc de lămâie proaspăt stors. Creme şi măşti Cinci reguli care trebuie respectate: 1. 1 linguriţă cremă de faţă. 4. apoi amestecaţi-l bine de tot cu cremă de zi şi sucul de lămâie. puneţi-o într-un vas şi introduceţi un săculeţ de tărâţe de grâu. Daţi-i pe răzătoarea mică. Ingrediente: 1 linguriţă de unt proaspăt. până când drojdia se dizolvă şi se obţine o compoziţie omogenă. Se pun ingredientele într-un castronel de sticlă sau porţelan şi se amestecă bine. 3. După câteva ore. 1 linguriţă cremă de zi. Aplicaţi masca şi pe gât şi pe decolteu. O baie caldă. Întindeţi masca pe zonele înroşite şi lăsaţi să acţioneze o jumătate de oră. Pentru iritarea tenului însoţită de mâncărime: Fierbeţi o mână bună de frunze de mărar într-un litru de apă. Înainte de aplicarea măştii. Strecuraţi şi spălaţi-vă când s-a răcit. Cremă cu pătrunjel si iaurt – pentru tenul normal şi gras. Cremă de unt – pentru sezonul rece (tenul uscat). Masca trebuie temeinic îndepărtată. 15 Reţete de frumuseţe naturiste . Cremă cu drojdie – ideală pentru o piele solzoasă. înainte de culcare. 2.Maceraţi în 200 ml oţet tare coaja a 2 lămâi. Ingrediente: 1 lingură de drojdie proaspătă mărunţită. vreme de 8 zile. pielea trebuie bine curăţată. Porţiunile cu piele sensibilă din jurul ochilor şi a gurii nu trebuie acoperite.

Dacă ne grăbim putem folosi doar apă şi argilă. Spălaţi-vă cu apă călduţă. 3 linguri de iaurt ţărănesc (nu pasteurizat). pentru a obţine o pastă moale. zdrobiţi-l cu furculiţa şi amestecaţi-l cu oul şi laptele. Se va îndepărta cu apă calduţă. Spălaţi pătrunjelul. Daţi pe răzătoarea mică un castravete proaspăt (de dimensiune mijlocie şi coajă brobonată). Pasta aceasta va fi întinsă în strat subţire pe toată faţa şi păstrată până se usucă: 15-30 minute. 2 linguriţe de polen. şi lăsaţi-o să acţioneze 15 minute. o capsulă de vitamina E de la farmacie. Ingrediente: 1 cartof mare fiert. ½ avocado bine copt. 1 linguriţă de suc de lămâie. Puneţi crema de pătrunjel într-un borcan. Vârâţi toate ingredientele în mixer. puţină miere de albine şi gălbenuşul unui ou. Întindeţi pasta obţinută pe faţă. 1 lingură lapte. apoi spălaţi-vă bine cu apă la temperatura camerei. Adăugaţi oţetul de mere şi amestecaţi iarăşi. Mască cu ulei de măsline – pentru prospeţimea tenului. până ce obţineţi o compoziţie uniformă. Mască energizantă cu castraveţi – împrospătează pielea ofilită. Mască din argilă – toate tipurile de ten. Ingrediente: 1 albuş de ou. Se prepară un amestec între uleiul de măsline. Ingrediente: 1 lingură argilă pudră. 2 linguri de oţet de mere. acoperiţi-l cu o foiţă de celofan şi păstraţi-l la frigider până în clipa folosirii. Adăugaţi iaurtul şi amestecaţi pentru a obţine o cremă onctuoasă. 1 ou. Mască cu avocado – pentru ten delicat. Se întinde pe faţă. Vârâţi pătrunjelul tocat în mixer şi amestecaţi uşor.Ingrediente: un pumn de frunze proaspete de pătrunjel. Mască cu cartofi – pentru ten delicat. 1 linguriţă de suc de castravete sau de roşii sau de struguri. Remarcă: Crema de pătrunjel poate fi conservată 24 de ore la frigider. după care se lasă să acţioneze 10 minute. Amestecaţi 2 linguri de 16 . curăţat de coajă. Curăţaţi cartoful de coajă. tăiaţi-i tijele şi tocaţi frunzele pe un fund de lemn. Încălziţi-o pe baie de aburi şi aplicaţi-o pe faţă cât puteţi de fierbinte. gât şi decolteu. apoi se spală. Lăsaţi-o să acţioneze 20 minute.

se amestecă cu miere. 1 linguriţă de smântână dulce. Întindeţi compoziţia pe obraz şi lăsaţi-o să acţioneze 15 minute. o linguriţă de miere. Se lasă 20 minute.răzătură cu o lingură de brânză de vaci proaspătă. Clătiţi-vă cu apă călduţă. O compresă cu ceai de muşeţel. cu apă călduţă şi rece. se amestecă cu smântâna şi mierea şi se aplică pe faţa. alternativ. Clătiţi-vă cu apă călduţă. va mări efectul măştii. Amestecul se aplică în strat groscior. făcând-o moale şi catifelată. ridate sau cu tendinţă de ridare. Se zdrobeşte piersica. După 20 minute se clăteşte faţa cu apă. aplicată 5 minute pe faţa relaxată. înlătură impurităţile. Ingrediente: ½ de măr. punând-o pe rând şi amestecând. se întinde pe faţă. Masca cu brânză de vaci – pentru tenurile sensibile. Mască cu piersică – împrospătează şi hrăneşte pielea. Mască cu mere – strânge porii. mai ales pe părţile ridate. Ingrediente: 2 linguri de brânză proaspătă. 1 lingură de miere. după ce s-a înlăturat partea lemnoasă. Introduceţi apoi în el o linguriţă din crema dvs. 17 . Bateţi spumă albuşul de la un ou. Veţi avea o faţă netedă şi luminoasă. Întindeţi crema pe obraz şi lăsaţi-o să acţioneze 10 minute. Se aplică compoziţia pe obraz cu vârfurile degetelor. Se rade mărul. După 20 de minute se spală faţa. Amestecaţi un pumn plin de zmeură proaspătă cu o linguriţă de miere şi 2 linguri de smântână. Mască cu smântână şi zmeură – înmoaie pielea uscată de soare şi vânt. Ingrediente: ½ piersică fără coajă. Se bate albuşul spumă. 1 lingură de smântână dulce (frişcă bătută). apoi se spală cu apă caldă. înfrumuseţează pielea. apoi se amestecă încet cu smântâna şi căpşunile zdrobite. Clătiţi-vă cu apă calduţă (la temperatura camerei). de obraz. 1 lingură de miere. 2 căpşuni zdrobite cu furculiţa. Mască cu ou şi căpşuni – contra expresiei obosite. Ingrediente: 1 albuş. Mască cu albuş de ou – regenerează pielea. Întindeţi-o pe faţă şi lăsaţi-o să acţioneze 15 minute. şi se lasă să acţioneze 20 minute. închide porii dilataţi şi atenuează ridurile subţiri.

După 10 minute se spală faţa cu apă călduţă. ulei de măsline. Sunătoarea: Are acţiune antiinflamatore. Ingrediente: un gălbenuş de ou frecat cu vitamina A – soluţie – . Se foloseşte pentru tenurile iritate şi congestionate sub formă de comprese cu infuzie sau baie de aburi. Ingrediente: 10 gr. Ingrediente: drojdie de bere amestecată cu lapte cald sau cu infuzie de mentă şi o linguriţă de miere. Se lasă să se răcească puţin. Ingrediente: 150 g lapte nedegresat + 2 linguri de flori proaspete de muşeţel. Se unge tenul cu acest amestec. calmantă. Se pune la frigider şi se poate întrebuinţa în timp de 2 săptămâni. cât mai proaspătă. pe gât şi pe decolteu. caimac. Aceasta se aplică pe faţă. Se pun întrun vas la încălzit pe flacără mică. După 15 minute se spală cu apă călduţă şi se aplică o cremă. un gălbenuş de ou şi o linguriţă de zeamă de castravete. cât e cald. se amestecă cu 10 picături de lămâie până se obţine o pastă. se lasă să se infuzeze compoziţia 2 ore. apoi se strecoară. cicatrizantă. 18 . Se lasă să se înfierbânte 30 minute. Se trage vasul deoparte. Mască cu drojdie şi lămâie – pentru tenurile pătate. până se obţine un terci.Mască cu gălbenuş de ou – hrăneşte pielea. apoi se adaugă 2 linguri de apă de trandafiri. Laptele demachiant din muşeţel este recomandat pentru tenurile uscate şi sensibile. Reţeta împărătesei Sissi ½ cană de ovăz măcinat se amestecă bine cu 1 cană de lapte crud şi se pun la fiert pe flacără mică. împiedicând formarea pieliţei deasupra laptelui. Mască cu drojdie şi gălbenuş de ou – pentru albire şi înviorare. Se întinde pe faţă. Se curăţă obrazul dimineaţa şi seara. Drojdia de bere (cât o nucă). apoi cu apă foarte rece. Plantele medicinale Muşeţelul: Este antiseptic şi decongestiv. Mască cu drojdie şi miere – pentru hrănirea tenului. cu un tampon de vată. lăptişor de matcă. se ţine pe faţă 5-6 minute şi se îndepărtează prin ştergere cu un tampon de tifon înmuiat în infuzie de plante. miere. Pentru tenul gras se adaugă 2-3 picături de zeamă de lămâie. drojdie de bere. fără a da în fiert.

dar dacă doriţi să obţineţi o concentraţie şi mai mare. Strecuraţi lichidul printr-un tifon. Compresele se aplică pe pleoape şi se ţin 10-15 minute. uleioase şi acneice dau rezultatele dorite compresele cu infuzii de busuioc. În îngrijirea cosmetică a tenurilor grase. Florile de gălbenele conţin un ulei cu proprietăţi cicatrizante şi calmante. ca urmare a suprasolicitării sistemului nervos. care se acoperă şi se lasă să se răcească. Gălbenelele. în amestec cu flori de albăstrele. puneţi o cantitate nouă de salvie şi lăsaţi-o din nou la macerat timp de o săptămână. La final. strecuraţi lichidul cu ajutorul unui filtru de cafea. strânge porii şi are o acţiune calmantă asupra coşurilor şi iritaţiilor. iar cu preparatul rezultat se fac comprese care se pun pe faţă dimineaţa şi seara. Salvia degresează pielea şi o dezinfectează. loţiunea va mirosi puternic a salvie. combate acneea. Închideţi capacul şi lăsaţi produsul la macerat timp de o săptămână. după care se filtrează. iar tinctura de flori de gălbenele în revitalizarea tenurilor. turnaţi-l într-un flacon curat şi adăugaţi o fărâmă de tămâie. care se lasă de dimineaţa până seara la macerat. Puneţi 4 linguri de salvie uscată sau 8 linguri de salvie proaspătă într-un borcan curat şi adăugaţi 150 ml vodcă. repetaţi încă o dată întreaga operaţie. este recomandată sub formă de comprese reci. La sfârşit se amestecă cele două extracte. Infuzia de flori de tei. Levănţica înviorează tenul. bactericide. Este planta cu deosebite proprietăţi antiseptice. iar maceratul se pune deoparte. Infuziile din flori dau bune rezultate în cosmetica tenurilor uscate. în combaterea cearcănelor. antiinflamatorii şi cicatrizante. previne iritaţia şi micşorează procesul transpiraţiei (ideală pentru tenul gras). Planta ramasă în urma filtrării se pune în ½ de cană de apă clocotită. după care se filtrează. Compresa se ţine minimum 20 de minute. conferă pielii elasticita-te. Cel mai util preparat cosmetic este apa de salvie3. Busuiocul. Infuzia de flori de tei se prepară din 50 g tei la 500 ml apă.Teiul: În cosmetică se folosesc infuziile din flori de tei şi bracteele lor în tratamentul tenurilor iritate. Parfumul florilor albastre de levănţică are efecte 3 Apa de salvie: În ½ de cană cu apă plată sau de izvor se pun 2 linguriţe de frunze sau flori de salvie uscate şi mărunţite. 19 . După acest timp. Loţiune tonică pentru faţă Preparată cu salvie. această loţiune înătreşte pielea.

Urzica. pe gât şi pe corp. O infuzie din 2 linguriţe la 250 g apă ajută tenului ofilit. Sucul de mere ajută la tonifierea ţesuturilor. contra ridurilor. Ciuboţica cucului: Pusă la macerat cu apă distilată (1:1). Urzica fiind bogată în vitamina B2. se obţine o loţiune cu efect curativ împotriva petelor sau a coşurilor. Rozmarinul – efect tonic. Se prepară măşti din caise proaspăt zdrobite. cu tendinţă la acnee.4 Menta. Este folosit în acnee şi eczeme. după ce în prealabil tenul a fost bine curăţat. Bogate în vitamina C. apoi curăţati-vă faţa dimineaţa şi seara. calmând pruritul. tanin. sedative. Pentru tenurile grase se folosesc comprese cu decoct obţinut dintr-o mână de frunze de nuc fierte într-un sfert de litru de apă. se agită foarte bine. Îl putem folosi pentru curăţirea şi catifelarea pielii. Beneficiază chiar şi tenurile obosite. Caisa. Lasaţi-o o săptămână la macerat. pentru a preveni iritaţiile produse de căldură şi infecţiile. Masca de morcovi catifelează şi vitaminizează pielea uscată din cauza intemperiilor. Foarte uşor se poate prepara apa de levanţică. Nucul. Fructele şi legumele Castravetele. Ceapa. frunzele de nuc se folosesc la îngrijirea tenului gras şi a celui caşectic. agitaţi recipientul. 20 . precum şi pentru a împrospăta pielea. se fac aplicaţii cu felii de castravete. Se aplică seara. Este tonifiantă a tenului normal şi a tenului gras. Morcovul. Poate fi folosită pentru combaterea pistruilor şi în forme uşoare de cupercoză.calmante. Înainte de folosire. şi se ţin 10-15 minute. C. cu puncte negre. Contra cearcănelor datorate oboselii – se recomandă o cataplasmă dintr-un piure de mere coapte la cuptor. Morcovul ras este folosit pentru a da prospeţime feţei şi pentru a atenua petele care apar odată cu vârsta. Este antiinflamator în iritaţii ale pielii. caroten. iod. Este benefică în tratamentul tenurilor acneice şi în general al tenurilor grase. Mărul. folosind un tampon de vată. şi se fac tamponări pe obraji. după care se adaugă 10-20 picături de ulei de lavandă (de la magazinele cosmetice). vitaminizează tenurile obosite. Compresele cu infuzie de urzici combat şi seboreea. astfel: zeama de ceapă se amestecă 4 Apa aromatică de levănţică: Se pune ½ de pahar cu apă într-o sticluţă. K şi clorofilă. sub formă de pastă ce se obţine prin fierberea mărului în lapte. Puneţi 30 picături de ulei aromat de rozmarin (de la magazinele cosmetice) şi 30 ml alcool etilic într-o sticluţă închisă.

Aruncaţi capul pe spate..Ţuguiaţi buzele. Zonele pătate se tamponează cu această soluţie de 3 ori pe zi. trebuie ca măcar o dată pe săptămână să se facă gimnastică. apoi încruntaţivă la maximum. Înainte de a începe exerciţiile. Iar în cazul în care aspectul feţei indică oboseala.în părţi egale cu ulei de măsline sau de porumb. Muşchii care vă înconjoară ochii sunt importanţi deoarece.Ridicaţi sprâncenele şi pielea de pe frunte. sunt aceiaşi care vă ridică sprâncenele. Remarcă: pentru fierberea ceaiului nu se utilizează vase din metal! Gimnastica feţei Pentru ca muşchii feţei şi ţesuturile să rămână elastice şi să favorizeze fizionomia. se fierb 15 minute cu coajă de portocală. Puneţi să lucreze aceşti muşchi întinzându-vă obrajii spre ochi surâzând larg în acelaşi timp. Apoi ridicaţi amândouă sprâncenele. de 6 ori. energic. vor fi în bună condiţie şi multe riduri vor dispărea. spre a întinde pielea bărbiei. . . se strecoară şi se bea ceaiul cald. 2 ceşti cu apă minerală. dându-vă un aer bolnăvicios. Repetaţi de mai multe ori exerciţiul. Când veţi putea controla amândouă părţile după dorinţa dvs. timp de câteva săptămâni. Muşchii feţei dvs. atunci când nu sunt în formă. vreme de o săptămână.Rotiţi bine capul de 3 ori spre dreapta şi de 3 ori spre stânga. previne apariţia ridurilor şi reduce stresul. Ceai de frumuseţe cu portocală – înviorează şi înfrumuseţează tenul. muşchii frunţii dvs. gimnastica feţei se poate face zilnic. fiecare de 3 ori. Ingrediente: 2 linguriţe de boabe negre de soia. faţa să fie bine curăţată şi unsă cu cremă. . Se înmoaie boabele timp de 12 ore în apă. În faţa unei oglinzi ridicaţi cât mai sus sprâncenele. fac “pungi” şi cearcăne.Umflaţi cât mai mult obrajii (ca şi când aţi sufla în lumânare). Se va respira încet şi uniform. Exerciţiile să fie repetate. Menţineţi această poziţie.Râdeţi cu gura cât mai deschisă. . cu ochii închişi. dar nu lăsaţi decât câte una pe rând: întâi cea dreaptă. .Căscaţi la maximum. apoi stânga. . închizând pleoapele şi strângeţi-le bine până când veţi 21 . închizând ochii. . 1 linguriţă coajă uscată de portocală.

În acest mod faceţi o circulaţie sanguină bună. Atenţie. umflându-i în timp ce gura rămâne închisă. în aceste puncte. fortificând astfel musculatura părţii de sus a gâtului. Închideţi uşor pumnii şi cu falangele mijlocii ale degetelor şi rulaţi de la bărbie spre tâmple. Repetaţi exerciţiul de mai multe ori. O dată pe săptămână. veţi contribui la eliminarea bărbiei duble. atunci daţi drumul. inelarele fixându-le pe unghiurile ochilor spre nas. apoi sugându-i. arătătorul şi degetul mijlociu alfiecărei mâini în colţul extern al ochilor. buzele având aspectul unui peşte. Fortificaţi pleoapele. alocaţi-vă 10 minute din timpul dvs. 2. Faceţi aici. Muşchii obrazului pot fi tonifiaţi. pronunţând litera O. Acest exerciţiu poate fi alternat cu o “bosumflare”. ci pur şi simplu ciupiţi. Închideţi şi deschideţi ochii în această poziţie. menţinând 22 . Muşchii care pun în mişcare globii oculari pot fi puşi şi ei în mişcare. 4. nu trageţi. Veţi putea pune uşor să lucreze muşchii. presiuni uşoare. întinzând buzele într-un surâs forţat şi rămânând astfel câteva secunde. menţinând câtva timp această poziţie. până când mişcarea vă tulbură vederea. începând de la bărbie şi urcând spre umerii obrajilor. executaţi mici ciupituri. apoi plimbaţi degetele în mişcare circulară spre unghiul extern al ochiului. Puneţi degetele mari de o parte şi de alta sub bărbie. Veţi pune în mişcare muşchii din jurul gurii ciupindu-vă buzele apoi în mişcări alternative.simţi că muşchii ce le înconjoară sunt bine contractaţi. 1. Atenuaţi cearcănele şi ridurile. revenind pe sub arcade şi repetaţi de 10 ori mişcarea completă. 3. Anulaţi bărbia dublă. Repetaţi mişcarea de 10 ori. Fortificaţi obrajii. Deschizând gura foarte mare şi folosind muşchii de sub bărbie. Puneţi degetele mari sub bărbie. întorcându-le spre exterior şi întinzându-le spre colţuri. pentru acest masaj. mişcând rapid ochii în toate direcţiile. Mâinile trebuie să opună maximum de rezistenţă. Cu degetul mare şi arătătorul fiecăei mâini. lăsându-vă în jos colţul buzelor şi trăgând în spate muşchii bărbiei. Masajul feţei Iată câteva exerciţii eficiente pentru revigorarea obrazului. Puneţi sub bărbie ambele degete mari şi din această poziţie încercaţi să deschideţi gura.

în cadă sau sub duş. Repetaţi de 20 de ori. Aplicaţi-vă crema sau gelul de faţă pe obraz. Sărurile de baie – cele produse din bicarbonat de sodiu reduc gradul de duritate a apei. mai în faţă. După ce v-aţi masat bine pielea. către frunte. Apoi. 5. 3.întinsă epiderma în zonă. pentru a opune rezistenţă. Spre sfârşit. 2. acoperiţi-vă ochii cu palmele şi păstraţi poziţia 10-20 de secunde. Gelurile şi spumele de baie – curăţă în mod plăcut corpul. căltiţi-vă cu apă caldă. Folosiţi-le de 2 ori pe săptămână. atunci când ieşiţi din cadă. folosiţi săpunurile hidratante sau – în cazul pielii extrem de sensibile – pe cele de glicerină. Împreună cu apa caldă ele pot calma unele dureri. Tehnici de întinerire a obrazului 1. împiedicând uscarea excesivă a pielii. de porumb. sprijiniţi-vă bărbia în palme şi păstraţi poziţia 1020 de secunde. staţi aşa vreme de 5-10 secunde. în sus. de arahide). Cu fruntea sprijinită pe palmele alăturate. masaţi de jos în sus până spre ureche. apăsaţi cu degetele zona de sub urechi 10 secunde. prinzându-vă capul în mâini. Sunt foarte eficiente în cazul pielii aspre şi a coşurilor. Apoi. Piele frumoasă Adaosurile pentru baie Săpunurile sunt un mijloc ieftin şi eficace de curăţire a pielii. repetaţi de 20 de ori. folosind o cremă emolientă şi hrănitoare. Produse pentru peeling. Apăsaţi obrazul cu palmele laterale. Puneţi palmele deschise pe partea de jos a decolteului. Bureţii şi mânuşile de baie Uleiurile de baie – le puteţi folosi pe cele din comerţ (care sunt parfumate) sau pur şi simplu puteţi adăuga câteva picături de ulei vegetal la baia dvs. La final efectuaţi mici presiuni. Deşi aveţi senzaţia unei contracţii lejere. (de măsline. Aşezaţi-vă pe un scaun cu coatele sprijinite pe genunchi şi lăsaţi-vă capul cu toată greutatea pe palme. apoi spre gât. vreme de 10-20 de secunde. 23 Baia ca tratament . Tonifiaţi musculatura gâtului. Cu degetele răsfirate. Puneţi-vă palmele de o parte şi de alta a bărbiei şi staţi aşa. lăsându-vă greutatea capului pe ele. 4. Loţiunile uleioase plutesc la suprafaţa apei şi vă acoperă corpul cu o peliculă protectoare fină. apoi spre cealaltă. Dacă simţiţi că aceasta se usucă prea tare.

O ceaşcă cu lapte praf netezeşte pielea aspră. extrem de tonic. pentru că şi zonele mai puţin accesibile (de exemplu. duşul mai înseamnă o economie serioasă de apă potabilă. În timp ce savuraţi căldura şi parfumul relaxant al apei. acoperiţi-vă pleoapele – 10 minute – cu discuri de vată. Importanţa duşului Ca şi baia în cadă. în acelaşi timp. Poate chiar să constituie un bun prilej pentru tratamente ale părului şi tenului. Piele întinsă Înainte de baie. În felul acesta. Învăţaţi să vă destindeţi Faceţi aromoterapie în cadă: adăugaţi câteva picături de ulei eteric (muşeţel sau levănţică) în apa de baie. după care frecaţi-vă pielea cu o mânuşa de baie. Staţi apoi 10 minute în apă. inhalaţi aburul parfumat şi relaxaţi-vă. O ceaşcă cu oţet de mere calmează pielea iritată. După baie. ungeţi-vă corpul cu ulei. Periile normale sau cu coadă lungă sunt mult mai uşor de întreţinut: se clătesc cu apă rece şi se usucă singure. Aceste pietre din rocă vulcanică au eficienţă deosebită. duşul vă poate înfrumuseţa trupul şi îl poate învălui în miresme de flori şi fructe. 24 . spatele) pot fi atinse cu ajutorul lor. cu mişcări circulare. clătiţi cu apă şi stoarceţi buretele ca să nu se înmoaie şi să nu se înnegrească. Irigare sanguină mai bună Duşul curăţă corpul mai repede şi mai ieftin şi. dacă vă săpuniţi în prealabil pielea şi abia apoi vă frecaţi zonele aspre. Făina sau fulgii de ovăz curăţă pielea. Frumuseţe naturală – preparaţi-vă singure adaosurile de baie: 1. 2. Sărurile de baie şi spumele cu iarbă de mare sau substanţele minerale au şi ele efect calmant şi curăţa pielea. o albesc şi o liniştesc.Piatra ponce. Terminaţi duşul cu apă rece: stimulează irigarea cu sânge şi o să vă fie mai cald. Între altele. Îndreptaţi jetul de apă rece mai ales spre zonele predispuse la celulită. Masajul trebuie să fie uşor şi regulat. acolo unde irigaţia este mai lentă şi poate fi astfel accelerată. lăsaţi-vă comod pe spate. puteţi îndepărta o parte din stratul cornos (de piele moartă). 3. Bureţi vegetali (Luffa) sau peria cu coadă Bureţii vegetali sunt cei mai potriviţi pentru frecatul pielii.

După duş. scurte. este indicat să aveţi la îndemână o perie specială din fire naturale. va beneficia de acţiunea amplificată a măştilor hidratante şi a altor produse cosmetice. înainte de a da drumul la apă. ca şi după baia în cadă. Duşul poate deveni astfel unul dintre tabieturile care vă vor ajuta să porniţi cu mai multă uşurinţă “motoarele” dimineaţa sau să vă simţiţi prospătă şi relaxată seara. Mai aveţi nevoie doar de un pahar cu suc de fructe şi ziua poate să înceapă (sau să se termine) cu bine. Hidratare după duş. Temperatura: 35-37º C. alegeţi o perie cu fire moi sau un burete de duş special. pentru ca baia să se umple cu aburi. Tratament corporal. Nu uitaţi să folosiţi creme pentru mâini şi picioare. Profitaţi de porii deschişi. pentru că pieliţele se înmoaie bine sub acţiunea apei calde. În loc de concluzie. 25 Baia cu adaosuri naturale . În afara masajului cu peria. Adăugaţi câţiva stropi de ulei esenţial cu efect revigorant (rozmarin sau mentă). Dacă vreţi ca un banal duş să devină un adevărat tratament corporal. Pentru că duşul zilnic să fie cât mai eficient în îndepărtarea impurităţilor de pe piele şi în tonifierea acesteia. Manichiura şi pedichiura vor decurge şi ele mai uşor.Masajul. cum ar fi epilatul sau pensatul sprâncenelor. circa 10 cm. tenul dvs. În cada încă goală. recomandată femeilor cu pielea uscată. Dacă aveţi pielea mai sensibilă. 1 cană de miere şi 2 ceşti de sare grunjoasă. Amestecaţi-le cu jetul duşului şi lăsaţi apa să curgă. puteţi apela la aromoterapie. Cât porii sunt încă deschişi datorită aburului. vor fi mai uşoare şi mai puţin dureroase după un duş cald. Unele operaţiuni. Baia cu miere şi lapte este clasică baie a Cleopatrei. Lăsaţi mai întâi apa să curgă în cadă. pe tot corpul. Apoi intraţi sub duş şi relaxaţi-vă câteva minute. Durata optimă: 15 minute. duşul mai poate însemna un bun prilej pentru a exfolia anumite zone ale corpului unde pielea este mai uscată sau pentru a aplica produse corporale cu acţiune de drenaj limfatic sau anticelulitice. turnaţi 1 litru de lapte. o loţiune hidratantă. Un sfat important: baia nu trebuie să dureze nici prea mult şi nici să fie prea caldă (nerespectarea acestei condiţii duce la vătămarea circulaţiei sângelui şi la pierderea elasticităţii pielii). Rolul masajului: îndepărtează celulele moarte şi aspectul inestetic de coajă de portocală. aplicaţi din abundenţă. Exfolierea.

pentru că o curăţa în profunzime şi o înmoaie. Baia cu lapte şi tărâţe de grâu se recomandă în cazul pielii uscate şi sensibile. astfel ca apa care curge în baie să treacă prin el. Bucăţile de lămâie se pun într-un săculeţ de tifon şi se bagă şi ele în cadă. puneţi-le sac de in sau de pânză. 1 pumn de frunze de mentă. 1 linguriţă de ulei de măsline. Puneţi apoi oala la fiert pe flacară mică. Stoarceţi apoi lămâia. Luaţi doi pumni de plante. Baie relaxantă cu foi de dafin şi mentă. Tăiaţi cu foarfeca frunzele de dafin în bucăţele mici şi puneţi-le într-un bol. Baia cu mixtură de plante se recomandă pentru pielea cu impurităţi şi cu probleme de circulaţie: curăţă. dezinfectează. vreme de 10 minute. 2 ore. frunze de rozmarin. apoi turnaţi lichidul în apa din baie. să se pătrundă infuzia. folosind ambele mâini. Baie cu lămâie. Turnaţi în apa din cadă un sfert de litru de oţet de mere şi amestecaţi-l bine cu apă. strecuraţi lichidul. 1 săculeţ de tifon. Tocaţi frunzele de mentă (dacă sunt proaspete) sau mărunţiţi bine menta (dacă este uscată) şi puneţi-o peste dafin. tăiaţi-le în bucăţi cu coajă cu tot şi puneţi-le într-un castron de porţelan. astfel încât plantele să fie acoperite complet. apoi linguriţa de ulei de măsline şi amestecaţi bine 26 . apoi turnaţi-o în apa din cadă. Umpleţi un săculeţ de tifon sau de pânză cu un pumn de rozmarin uscat sau proaspăt şi legaţi-l de robinetul băii. Baia cu drojdie este ideală pentru îngrijirea pielii uscate şi aspre. Încălziţi 3 litri de lapte şi amestecaţi în el 250 g tărâţe de grâu. puneţi în el o lingură de spirt camforizat şi turnaţi-l în apa din cadă. Faceţi un amestec din următoarele plante: fructe de finic. vârâţi-l într-o oală şi turnaţi deasupra apa clocotită. Turnaţi deasupra apa clocotită şi lăsaţi vasul acoperit. O baie cu frunze şi flori de rozmarin activează circulaţia sângelui şi regularizează tensiunea arterială. Adăugaţi gelul de păr. Această baie parfumată întăreşte pielea grasă şi moleşită. îmbunătăţeşte starea de spirit. cimbru şi mentă. Ingrediente: 1 pumn de foi de dafin. Dizolvaţi 100 g drojdie proaspătă într-un litru de apă caldă. amestecaţi bine până se dizolvă. împrospătează starea de spirit şi înviorează: spălaţi 7-8 lămâi. 1 linguriţă de gel de păr. pentru că înmoaie pielea de pe întregul corp. strecuraţi lichidul şi turnaţi-l în baie. Lăsaţi să fiarbă în clocot mic 15 minute.Baia cu oţet are un efect de înviorare asupra pielii obosite şi curăţă pielea grasă sau cu impurităţi. împrospătează şi întăreşte pielea. împrospătează pielea. Baie cu rozmarin.

toate ingredientele. Fructoza apăra pielea de efectele frigului. Într-o sticlă de o jumătate de litru. Cafeaua regenerează. care accelerează metabolismul. apoi intraţi în baie şi staţi până vă simţiţi relaxate. Zdrobiţi 20 de boabe de struguri. amestecaţi un pumn de cafea măcinată cu atâta lapte sau ulei de măsline până obţineţi un terci consistent. Împachetări cu banane. Chiar dacă o zi înnorată de toamnă iradiază de 5 ori mai puţină lumină decat o zi de vară. Pentru un peeling eficient. Toamna şi iarna vă apar pe mâini şi pe faţă “pete de batrâneţe” maronii? Cel mai bun remediu e 27 . plimbaţi-vă şi pe sezonul rece afară. Împachetările cu banane ajută: zdrobiţi o banană coaptă şi amestecaţi-o cu un gălbenuş de ou şi 2 linguri de brânză de vaci proaspătă. Folosiţi creme protectoare cu vitamina E sau puneţi dvs. mai ales. lăsaţi apa să se răcească până la o temperatură favorabilă. Adăugaţi în el coji de portocale sau de lămâi. apoi stergeţi-vă cu un prosop şi ungeţi-vă cu cremă. Masaţi-l cu mişcări circulare pe toată pielea. vitamina E uleioasă de la farmacie . Cofeina regenerează pielea pe vreme rece şi îi menţine elasticitatea. Veţi obţine un ulei parfumat (pentru accentuarea mirosului. apoi spălaţi-vă. lăsaţi să acţioneze 5-6 minute. Căldura va difuza parfumul şi grăsimea în apă. iar uleiul înmoaie pielea. băgaţi-i într-un tifon şi aplicaţi-i pe gât şi pe decolteu. Ajutoare pentru îngrijirea corpului Sfaturi pentru sezonul rece Ulei aromat. Prioritate pentru mâini. Veţi scăpa de îngălbenirea şi ofilirea obrazului. de depresii. după ce faceţi duş. Strugurii ocrotesc. cel puţin o oră pe zi. Efectul luminii. în crema pe care o folosiţi. Lăsaţi să acţioneze 15 minute. tăiate fâşii. puneţi ulei de măsline sau floarea-soarelui. lăsaţi-o să acţioneze 20 minute. dar. puteţi să adăugaţi în el şi câteva picături de esenţă de lămâie şi portocale) cu care vă ungeţi pe trup. Puneţi săculeţul cu plante în baie şi lăsaţi să curgă apa foarte fierbinte. După ce cada se umple. de pe gât şi de pe decolteu. şi lăsaţi-le să se macereze. Întindeţi compoziţia pe locurile cu pricina. apoi spălaţi-vă bine sub duş. Lumina zilei sporeşte producţia hormonului ATC. Aroma dă energie. Puloverele de lână şi gulerele aspre ale paltoanelor irită pielea de sub bărbie. Apa spală petele cafenii.

Atunci când amestecul de unt clarifiat + ceară + ulei de cătină are o consistenţă semisolidă. se adaugă treptat tinctura de tătăneasă. ţesuturile sunt mai bine irigate cu sânge. Se pune atâta tinctură cât poate untul să absoarbă (în momentul în care am pus destulă tinctură. Faceţi-vă o climă tropicală în dormitor. amestecând energic. 28 . •Depunerile rămase în primul vas nu se folosesc. spuma albă de până atunci devine roşiatică şi apare un uşor miros de ars. după care se lasă la răcit. cu atenţie să nu se strecoare nici o impuritate. Beţi 2-3 litri de apă plată sau ceai de plante pe zi şi petele vor dispărea. pielea se înviorează şi îşi menţine elasticitatea. apare o peliculă de alcool care nu se mai înglobează în unguent. după care se filtrează. călcâiele şi genunchii cu untură curată. Când termometrele scad. •Se lasă până ce untul se topeşte şi începe să fiarbă în clocot mic. puneţi pe calorifere prosoape umede. alergaţi. Un climat potrivit. în vreme ce pielea are nevoie permanent de 60%. ungeţi-vă coatele. Dacă vreţi să evitaţi neplăcerea. Plimbaţi-vă. În untul clarifiat5 fierbinte (cantitatea obţinută dintr-un pachet) se pun 2 linguriţe de ceară de albine curată (se găseşte la piaţă la apicultori) şi 2 linguriţe de ulei de cătină. Se amestecă până se dizolvă ceara. •La un anumit moment (după 15-25 min).apa. şi se lasă să se răcească. pentru a se omogeniza. Imediat după 5 Pentru a obţine aproximativ 100 g de unt clarifiat se procedează astfel: •Se ia un pachet de unt (200 g) şi se pune într-o oală pe foc. Organismul se oxigenează puternic. intrând în piele foarte uşor şi având o conservabilitate excelentă. umiditatea aerului din casă nu depăşeste 30%. se toarnă untul clarifiat în alt vas. luându-se cu o lingură spuma formată. În loc de cremă – untură sau unt. Unguent de tătăneasă pentru protecţia pielii faţă de razele solare Mai întâi se face o tinctură de tătăneasă astfel: într-un borcan se pun 10 linguri rase de rădăcina uscată şi măcinată de plantă şi un pahar şi jumătate (300 ml) de alcool de 70º. •În acel moment se ia oala de pe foc. pielea produce mai puţină grăsime şi părţile mai osoase ale corpului devin scorţoase şi vineţii. având un miros plăcut. se lasă la macerat 10 zile. Pentru a obţine un climat ideal. oricât am amesteca). Plimbarea sau alergatul prin aerul proaspăt al toamnei acţionează ca factor de blocare a îmbătrânirii. cu unt. observăm ca untul şi-a pierdut tulbureala şi a devenit foarte limpede. Iarna. sau mai bine. ci se aruncă. încât putem să vedem fundul vasului în care a fost pus. •Acest unt clarifiat este o bază de unguent excelentă.

preparare. a frigului. apoi faceţi o baie de aburi pentru ochi. înşivă. după ce mâinile au fost în prealabil spălate. de fapt faţă în faţă cu sine. Mai bine învăţaţi ce să faceţi şi aplicaţi sârguincios ceea ce aţi învăţat. Apropiaţi-vă de oglindă! Priviţi-vă cu obiectivitate. Masaţi uşor. Daţi vasul deoparte. Avem la îndemână câteva trucuri să le scoatem în evidenţă frumuseţea. Opăriţi 2 pliculeţe de ceai negru (chinezesc sau rusesc). fiecare se află faţă în faţă cu priceperea. ori a umezelii. daţi un efect înviorător ochilor cu comprese calde şi reci cu infuzie de muşeţel. (Acoperiţi-vă capul cu un prosop şi staţi aplecată peste aburii calzi. atât pe pleoapa superioară. Ei bine. ţinând ochii deschişi). după o activitate concentrată. de limpezimea ochilor. Puneţi să fiarbă un litru de apă. se înmoaie degetul mic în bitter şi se ating cu el colţurile interioare ale ochilor. Substanţele conţinute în ceai fac să se resoarbă pungile de sub ochi şi limpezesc cristalinul. după ce se răcesc. ci şi de cea a vântului. Această combinaţie este redutabilă. Aveţi ochii congestionaţi sau obosiţi? Cea mai bună metodă pentru întreţinerea ochilor este bitterul suedez. Sunteţi satisfăcută de frăgezimea şi culoarea tenului. până ce lichidul se răceşte puţin. lăsaţi-le puţin să se infuzeze. Există un domeniu în care femeia este suverană absolută: îngrijirea sa. genele şi pleoapele. unguentul se pune la frigider. nu este chiar aşa. În primul rând. 29 Ochii – acest mister . Un alt leac clasic contra ochilor iritaţi sunt băile de mărar. Apoi o cremă nutritivă va fi întinsă uşor de la rădăcina nasului spre colţurile ochilor. perseverenţa şi gusturile sale. de prospeţimea gâtului. Ceea ce veţi vedea este efectul atitudinii în raport cu dvs. Înainte de expunerea la soare sau la intemperii. În fiecare dimineaţă şi seara. felicitări! Dacă nu. Aici. Pişcă un pic. nu vă certaţi cu oglinda. dar sănătatea ochilor este asigurată pe termen lung. ea protejând pielea nu doar de acţiunea razelor solare din timpul verii. adăugaţi o linguriţă de seminţe de mărar şi lăsaţi-le să clocotească vreme de 5 minute pe foc mic. Cabinet cosmetic Veţi spune că ochii sunt sau nu sunt frumoşi. cât şi pe cea inferioară. unde va fi păstrat tot timpul. astfel încât soluţia să atingă mucoasa pleoapelor. apoi. de strălucirea părului? Dacă da. Când vorbim despre frumuseţea ochilor ne referim la ansamblul care cuprinde sprâncenele. se întinde unguentul pe piele în peliculă foarte subţire. aplicaţi-le 10 minute pe ochii închişi. Au sau nu un anume mister.

mov. zilnic trebuie să le periem cu o periuţă îmbibată în ulei de ricin.Sprâncenele trebuie să fie în armonie cu forma feţei şi a buzelor. La o faţă rotundă. ambele de culoarea aubergine.43. cu condiţia ca nuanţa aleasă să fie în ton cu rujul buzelor. Nu trebuie fardate genele de la pleoapele superioare. Dacă sprâncenele au fire rebele. deoarece se îmbătrâneşte figura. aubergine. insistând spre “coada” ochiului. Roz-lila. Pentru a le face să crească lungi trebuie să fie periate de la rădăcină spre vârf cu un amestec de ulei de ricin –4g– şi vaselină –10g–. sprâncenele nu trebuie să fie groase şi arcuite. cu îmbrăcămintea (o nuanţă de fard mai deschis spre arcadă şi mai închis la nivelul genelor. Pleoapele pot fi fardate în diferite culori. Înainte de aplicarea rimelului. Folosirea acestor farduri va evidenţia şi verdele ochilor verzui albaştri. pudraţi uşor genele. ideală pentru ochii verzi. cu buze subţiri. Pentru conturul ochilor e indicat un creion “Colour Proof” 86 (aubergine). şi repetaţi operaţia. căprui verzui sau gri-verzui. Dacă sprâncenele sunt rare şi de culoare deschisă. puteţi farda colţul intern al ochiului cu un fard argintiu 04. iar dacă dorim o privire caldă folosim pentru colţul intern al ochiului o nuanţă de bej auriu 15 sau 16. vom ţine seama dacă avem ochi distanţaţi sau apropiaţi. Pentru a avea ochii cât mai expresivi şi mai mari trebuie să degajăm arcadele prin pensat. fardurile monocolor 42. şi sprâncenele trebuie să fie mai pronunţate. sprâncenele trebuie să fie mai groase şi mai puţin arcuite. Genele întregesc şi ele farmecul ochilor. Înainte de sărbători 30 Sfaturi pentru o înfăţişare de gală . Dacă dorim să obţinem o privire rece. trasaţi o linie fină cu creionul dermatograf la baza genelor. Rimelaţi. Pentru o faţă prelungă. violet.45. de gheaţă. Pentru a crea imaginea unor ochi mari. Dacă buzele sunt mai cărnoase. le putem vopsi. Un machiaj pentru ochii verzi Intensitatea ochilor verzi depinde foarte mult de fardurile folosite. care se pot găsi în toată gama “Margaret Astor”. iar pentru un machiaj rezistent la apă “Colour Proof” mascara 86. Atenţie la machiajul genelor. lăsaţi să se usuce. La aplicarea fardului pentru pleoape. Pentru gene voluminoase şi întoarse este indicat “Swing & Volume” mascara 86. iar pentru fardarea pleoapelor. Prin pensat dăm sprâncenelor forma potrivită. fardul se va aplica în partea inferioară. iată culori avantajoase pentru ochii verzi. iar în al doilea caz spre extremităţi. În primul caz.

Femeile mai în vârstă vor folosi rozul deschis şi vor face doar o uşoară subliniere pe marginea pleoapelor cu fard asortat în culoarea rochiei. auriu şi argintiu. bej. iar ziua cu roz. ungeţi-l cu cremă. şi în special la lumina lumânărilor. seara. au un efect mai puternic. Atenţie mare când vă fardaţi ochii! În general. fiind alese obligatoriu din aceeaşi gamă. Ele accentuează ridurile ochilor. 31 . deci el trebuie să pară cât mai natural. fără să fie strident. Seara. fardurile de ochi maturizează şi subliniază unele defecţiuni ale tenului. Unul ca bază ce acoperă toată pleoapa superioară şi parţial cea inferioară (culoare alb-crem. Se vor folosi jocurile de lumini şi umbre (acestea pot fi create doar prin exerciţiu. trebuie subliniate mai mult. se va începe cu un fard corector ce se aplică în zona cearcănelor şi uneori pe obraz în cazul unei eventuale imperfecţiuni. fardurile vor fi în tonuri mai vii – corai. Culorile trebuie să se întrepătrundă uşor. culorile pe care le folosiţi trebuie să fie mai blânde. fiind puncte mişcătoare ale feţei. nu să aibă aspectul unei măşti colorate. Fondul de ten se va aplica şi pe buze. Grijă. apropiată de culoarea pielii). bleu-vert. masaţi uşor. chiar estompate. Fetele tinere îşi pot colora pleoapele şi orbicularul şi-şi pot sublinia ochii cu farduri de culoare bleu. mov-pal. modul în care vă fardaţi trebuie să fie mai pronunţat. care va fi întotdeauna cu o nuanţă mai colorată decât pielea. După scoaterea măştii. Apoi aplicaţi o mască în funcţie de tipul de ten pe care-l aveţi. roşcat. Seara. Ochii şi gura. În timpul zilei. pentru ca rujul să se fixeze şi să se menţină mai mult timp.Cu siguranţă veţi fi fermecătoare de sărbători. Pe pleoape se folosesc de obicei 3 culori de fard. verde. în schimb. îndepărtaţi excesul cu un tampon de vată. iar ziua arată uşor artificial. lăsând locul naturaleţei. Fardul de ochi trebuie să se asorteze cu culoarea toaletei. auriu. După aplicarea fondului de ten în strat subţire se foloseşte pudra. deci! Pentru ca fardarea să aibă efectul dorit. Trebuie să ştiţi că machiajul ne ajută să corectăm imperfecţiunile tră săturilor. Mai întâi curăţaţi bine tenul. un fard culoare de mijloc ce acoperă pleoapa superioară aproximativ cât este globul ocular (în funcţie de forma ochilor) şi o culoare mai închisă cu care se va trasa linia dorită. Fiţi precaute la fardurile cu efect de perle puternic. uscaţi obrazul. Seara. în funcţie de forma ochilor şi celelalte trăsături ale feţei. după mai multe încercări).

ochi obosiţi. La fel de eficientă este şi rădăcina de cicoare. lasă urme: ten congestionat. fiincă îmbătrâneşte şi vulgarizează trăsăturile. s-a lenevit. Totodată aplicaţi pe pleoape o compresă cu ceai de albăstrele şi învioraţi-vă pielea gâtului. Culoarea folosită trebuie să fie cât mai apropiată de cea a părului. dacă este necesar. apoi îndepărtăm surplusul cu o periuţă curată şi despărţim genele lipite. De altfel. un plus nedorit în greutate. Un ruj deschis la culoare măreşte suprafaţa gurii. este indicat să se consume zilnic cel puţin un măr. Sprânceana va fi retuşată cu penseta şi. urmând apoi ca pensula cu ruj să completeze fardul buzelor. beţi în fiecare dimineaţă un pahar cu suc de fructe. este o politeţe şi o cerinţă socială. Luaţi de îndată măsurile pentru a le înlătura. cearcăne. Înlocuiţi câteva zile masa de seară cu un iaurt sau cu 2 mere. care influenţează favorabil digestia. Cu ajutorul lui vom trasa forma dorită. Dacă este prea închisă. Alcătuiţi un meniu din care să nu vă lipsească salata de andive. Şi invers. Acestea trebuie fardate cu fond de ten şi pudră şi uneori corectate. După sărbători Petrecerile cu tot cortegiul lor de ospeţe. În paralel cu acest tratament intern. o mască emolientă vor completa aceste prime măsuri. uşor laxativ. Se rimelează mai întâi vârful genelor. care se prepară prin infuzare din 4 linguri de frunze de frasin la ½ litru de apă. adeseori prea îmbelşugate. în orice perioadă a anului. Roşul de buze va fi asortat la culoarea tenului. 32 . Evitaţi mâncărurile grele şi introduceţi în meniul zilnic cât mai multe fructe şi legume. După ce rimelăm cu grijă genele. Nu trebuie uitate gâtul şi decolteul (în cazul în care sunt expuse privirii). ajutaţi-l cu un ceai de plante. acordaţi o atenţie sporită îngrijirii tenului dvs. Culoarea rujului trebuie să se armonizeze cu cea a creioanelor folosite pentru fardarea ochilor. raţionalizându-vă regimul alimentar. ţelina. Rimelul nu se va da în strat gros. În măsura posibilităţilor. Puteţi folosi ceaiul de frunze de frasin. Începeţi prin a vă dezintoxica organismul. cu un creion de sprâncene. el evidenţiază frumuseţea unui chip şi o pune în valoare. O infuzie calmantă sau astringentă. merele. se va decolora părul. morcovii. citricele.Pentru o formă cât mai frumoasă a buzelor se va folosi conturul de buze. În cazul în care stomacul dvs. lăsăm să se usuce. Nu pregetaţi să faceţi obrazului o baie de abur de muşeţel. dar şi la forma şi grosimea buzelor. Machiajul frumos. cuminte. iar unul închis subţiază buzele.

nasul îşi pierde fineţea. alte tenuri congestive capătă nuanţe de roşu violet. frumuseţea unui chip. Ce trebuie făcut? Pentru tenurile palide se întrebuinţează un fond de ten sau pudră în nuanţe spre roz. Împletiţi părul. Sunt coafuri pentru zi şi pentru seară. Nu lăsaţi să se vadă părul albit de un deget sau două. strâns sau tapat. iar dacă părul permite. dimpotrivă. sau. De 33 . se adîncesc şanţurile de la nas şi bărbie. pentru a echilibra culoarea roşcată a feţei. părul nu se strânge. Vedeţi cum vă stă bine şi mai ales cum vă simţiţi dumneavoastră: cu părul lăsat liber. dar fără să uităm nici o clipă de forma şi trăsăturile obrazului. ocazii şi sărbători. galben chiar. Coafurile se vor face în ton cu moda. Pentru un obraz rotund. pieptănaţi şi “consultaţi” oglinda. Pentru petreceri şi ocazii. Aveţi grijă de culoarea pe care o alegeţi. nu neglijaţi această operaţie. buzele îşi pierd conturul ferm. se obsearvă cearcănele şi pleoapele capătă o culoare ternă. dimpotrivă. puneţi câteva bigudiuri. La o faţă alungită se acoperă bărbia cu un breton des. care se resimte după o activitate gospodărească atât de intensă. fascinaţia unui zâmbet sau a unei priviri sunt evidenţiate şi de coafuri. Dacă aţi tecut de 40 de ani Să nu ne facem că nu observăm că obrazul devine palid. Dacă nu aveţi timp să mergeţi la coafor. pentru rochiile foarte elegante. Tinerele fete nu trebuie să intre sub “canoanele” coafurii. de conformaţie. Se vor lăsa câteva “franjuri” pe faţă. ci. formând două paranteze în jurul gurii. iar restul să fie altă culoare.Acordaţi o atenţie deosebită îngrijirii pielii mâinilor. masându-le săptămânal cu o infuzie de cimbru şi curăţăţi-le zilnic cu zeamă de lămâie. faceţi un permanent şi daţi cu gel. Dacă vă coloraţi părul. cocul se va face cât mai în spate. legaţi-l sub forma unei cozi. Alegeţi o culoare cu unul sau două tonuri mai deschisă. coafura dvs. lejeră. Dacă avem păr cu fir frumos. coafura este simplă. După ce le desfaceţi. Pentru o faţă pătrată. trebuie să fie în concordanţă cu vestimentaţia. un efect deosebit dă părul coafat în coc. Nu uitaţi că negrul înăspreşte trăsăturile şi îmbătrâneşte. iar faţa se acoperă parţial sau integral. de înălţime. cocul va fi înalt. Redaţile supleţea. Astfel. după cum pentru cele congestive se alege o pudră bej. se coafează. Pentru ca o femeie să fie frumoasă nu e necesar să fie coafată neapărat după modă dacă aceasta n-o avantajază. Coafura potrivită Eleganţa unei toalete de zi sau de seară. astfel încât să acopere mandibula. în jurul buzelor apar riduri verticale.

aveţi grijă să fie corect aplicat. vopsiţi-vă sprâncenele în culoarea brună şi genele în negru. aurii. Părul trebuie periat zilnic. cu vârfurile tocate este pretenţioasă şi de un prost gust greu de comentat. pe un păr tern. Să nu uităm nici o clipă că aplicarea fardurilor pe pleoape la această vârstă îmbătrâneşte. în special în zonele ridate. această din urmă soluţie este preferabilă rimelării genelor. aplicaţi pudra. Când ne pudrăm. O coafură simplă. Este vorba de un regim compus din 75% alimente crude. Evitaţi culoarea neagră în cazul în care vă vopsiţi sprâncenele. Se beau zilnic 120 ml suc de sfeclă proaspată preparat în centrifugă. se va aplica un strat subţire de fond de ten roz. şi în general tot ce este prea accentuat). Nu există nimic mai dezagreabil decât porţiunile de unghii cu lacul sărit. artificial şi urât (nu folosiţi creion negru sau tuş. pe când o coafură complicată. Cât despre buze. de 3 ori pe săptămână. cu un păr lucios este foarte potrivită. Consumul a 3 citrice pe zi are efecte benefice. menit să elimine sau să împiedice formarea celulitei. Eventual se aplică o cremă anticearcăn pe pleoapa inferioară. înlăturaţi surplusul prin tamponări cu un şerveţel. Evitaţi stridenţele Dimineaţa aplicaţi crema de bază pe obraz. evitând un machiaj în strat gros. Celulita 34 . ca şi unghiile inegal tăiate. este bine să aplicăm un creion de contur înainte de a ne ruja. să nu uităm că pentru a evita depunerile inestetice. pentru ameliorarea circulaţiei sanguine şi pentru menţinerea formei fizice. Dacă apelaţi la o cosmeticiană. pe urechi. feriţi-vă de culorile argintii. Se recomandă alimentele următoare: Sucul de sfeclă – ajută ficatul să elimine grăsimile stocate de organism.asemenea. Dacă întrebuinţaţi un lac colorat pentru unghii. Dezvoltarea armonioasă a corpului Dieta cu crudităţi Sfatul terapeuţilor: dieta cu crudităţi la domiciliu. iar ochiului i se face un contur în culoare deschisă şi numai pe pleoapa superioară. Acest regim trebuie asociat cu gimnastica – câte 30 minute. care devin mai scurte şi mai rare. trebuie să ne umflăm obrajii. zilnic. Oricum. cu grijă.

1 fiolă de cofeină.Ţelina – combate retenţia de apă. 6. muşcată. Catifelează pielea şi împiedică formarea grăsimilor în anumite zone ale corpului. 5. Se bea zilnic suc de castravete sau se mănâncă castraveţi sub formă de salată. Faceţi apoi un duş cu apă caldă (30 de secunde) şi cu apă rece (30 de secunde). Se consumă crudă în salate sau sub formă de suc. Cremă anticelulitică Amestecaţi crema dvs. nu prea puternice. 4. Lămâia: amestecaţi 3 picături de ulei eteric de lămâie cu o lingură de ulei de măsline şi masaţi-o bine în piele. 35 . Tratamente alternative: 1. de masaj cu următoarele ingrediente. Se lasă 10 zile la macerat. Castravetele – favorizează activitatea rinichilor (micţiunea). extract de iederă6. . amestecate cu 3 linguri de undelemn natural de plante): se masează zilnic locurile cu celulită. Frecaţi-vă tot corpul (mişcările pot deveni mai viguroase acolo unde pielea este mai puţin sensibilă): . la alegere: 1 linguriţă de cafea naturală. . Repetaţi procedeul şi stergeţi-vă cu prosopul. Leac contra celulitei 6 Extractul de iederă: Se pun frunze de iederă într-o sticlă şi se acoperă cu spirt natural.frecaţi-vă mâinile. amestecat cu suc de morcovi şi de sfeclă (proaspete). efectuând un masaj cu mişcări circulare. apoi se pune câte o linguriţă în cremă. 1 castană salbatică (curăţată de coajă şi rasă). vitamine si iod. Frecţionările – tehnică ce favorizeaza eliminarea toxinelor prin piele şi stimulează sistemul limfatic. Aromoterapia (masaje cu uleiuri aromate de rozmarin. braţele şi umerii. În farmacii a apărut Spirulina. Talasoterapia şi curele termale 3. Se pot lua până la 8 g pe zi. Algele – conţin minerale. şi treceţi apoi la piept şi gât. dimineaţa şi seara.începeţi cu labele picioarelor şi urcaţi pe picioare.masaţi-vă abdomenul cu mişcări circulare mici. proteine. Sauna 2. bogată în substanţe nutritive şi taie pofta de mâncare. Folosiţi o perie sau o mănuşă aspră şi obişnuiţi-vă să vă frecţionaţi zilnic pielea uscată. înainte de a vă concentra efortul asupra spatelui şi feselor.

nu există. de culoare închisă. cu menţiunea că timpul de fierbere este mult mai scurt – 20 de minute la creţişoară. Această cură elimină într-o bună măsură aspectul flasc. În schimb. înainte de a aplica compresele cu decoct combinat de creţişoară. după care se strecoară şi se trage lichidul în sticluţe mici. subliniază tot mai mulţi dieteticieni. 36 . pufos al pielii. 1. 2. 5. Pe parcursul regimurilor de slăbire severe de slăbire. 3. cât şi a celor pe termen lung. Nici măcar regimuri standard. A se reţine că ritmul de slăbire recomandat de specialişti este de 1 kilogram pe săptămână. decoctul combinat de iederă). surmenaj intelectual. Cu acest decoct se fac de asemenea comprese. vreme de 30 de minute minimum. faţă de 3 ore la iederă. Mâncaţi de cel puţin 3 ori pe zi. Ca atare. Se lasă la macerat 10 zile. Menţiuni: 1. deoarece aceasta provoacă şi o slăbire a forţelor. la fel ca şi cel al îngrăşării. 2. va dubla eficienţa tratamentului. eficiente pentru toată lumea. atât în cazul regimurilor pe temen scurt. regimurile stricte sunt contraindicate în caz de oboseală cronică. luaţi zilnic vitamine fortifiante. Un tratament intern care s-a dovedit a fi extrem de eficient este cura internă cu tinctură de ienupăr7 (1 linguriţă de trei ori pe zi. Decoctul combinat cu creţişoară se obţine ca şi cel de iederă (vezi. 4. fiind folosită fie sub formă de băi. Să nu “atacaţi” un regim de slăbire prea sever decât dacă sunteţi perfect sănătoasă. cu decoct combinat. 7 Tinctura de ienupăr: 20 linguriţe de plantă uscată se pun în ½ litru de alcool de 70º. Nu “săriţi” niciodată peste mesele zilei. În tratamentul celulitei. Principii general-valabile Ghidul siluetei Nu există regimuri de slăbire miraculoase – sunt unanimi în a aprecia specialiştii.Creţişoara este o plantă cu efecte excepţionale contra celulitei. orice aspirant la menţinerea sau la redobândirea siluetei trebuie să cunoască existenţa unor principii în lupta împotriva kilogramelor excedentare. Un automasaj energic pe zonele afectate. fie sub formă de comprese. depresiune nervoasă şi alte afecţiuni. Masajul se face prin mişcări si ciupituri energice vreme de 5-10 minute minimum. este foarte importantă eliminarea apei din ţesuturi. care se aplică pe locul afectat. înainte de masă).

5-2 litri de apă. În general. să nu vă privaţi de glucidele complexe. şi în cantităţi foarte modeste. 16. 15. În caz că abdicaţi. brânză de vaci) şi glucide. care au conţinut bogat în fibre alimentare. în general. Nu vă permiteţi devieri de la cura de slăbire. adică bogată în fibre alimentare. Micul dejun să fie bogat în proteine (cuprinzând. mai ales). 12. ca aperitiv. bogată în proteine vegetale şi animale. De reţinut că şi consumul accidental de dulciuri. stimulatoare ale digestiei. 8. În general este bine să mâncaţi cât mai variat. Beţi dimineaţa un pahar mare cu apă. Iar în cazul că aţi luat o gustare. totuşi de la regim. bunăoară a unei tablete de ciocolată. nu beţi mai mult de 2 pahare de vin la o masă. nu vă acordaţi pauze de regim. echivalează cu o “abdicare” gravă de la regim. Nu aşteptaţi însă nici să fiţi chinuită de foame. este foarte important să nu reluaţi brusc alimentaţia obişnuită. la începutul mesei. pe parcursul unei zile. 14. bogate în calorii. 9. fie ea şi festivă. Preferaţi carnea albă. consumaţi 1.6. în loc de cea roşie (de porc. altminteri ar însemna că toate eforturile anterioare au fost zadarnice. 10. Nu vă culcaţi imediat după cină. 7. dar câte puţin din fiecare aliment în parte. În total. la temperatura camerei. Ca atare. niciodată între ele. să fie. însoţite de o legumă ori un fruct proaspăt. 11. cu minim de grăsimi. renunţaţi la desert. Optaţi mereu pentru mâncărurile uşoare. La încheierea regimului. imediat după deşteptare. iar pâinea – fireşte consumată cu multă măsură – să fie intermediară sau neagră. Cinaţi întotdeauna devreme şi nu vă împovăraţi stomacul cu mâncăruri indigeste. Nu consumaţi dulciuri decât la sfârşitul meselor. spre a vă decide să mâncaţi ceva. Renuntaţi la obiceiul de a “ronţăi” tot felul de bunătăţi între mesele principale. atenţie. pe stomacul gol. mai ales la sfârşit de săptămână. Şi. aveţi grijă să nu se mai repete asemenea abateri mai frecvent de 2 ori pe lună. cereale şi pâine neagră. Este bine ca şi celelalte mese să cuprindă alimente bogate în fibre: legume. Străduiţi-vă ca alimentaţia dvs. în timpul căreia să vă reţineţi de la o serie de alimente “duşmane” ale omului. 37 . de exemplu un ou. 13. Veţi avea nevoie de o fază de stabilizare.

5 0.3 0.2 0.1 0 0 19. glucide cu 4.6 6.9 0. proteine cu 4. Luând.5 8 0. 2 17 0. 5 6. În general.2 4.8 1.5 6 5 0.1 27.0 54 14. 9 1 61.9 7 14.5 0. lipide şi glucide. 1 2 3 9. 8 1.3 1.4 0. 3 0.8 0. 4 0. 5 9. 1 7. 50g) Paste făinoase Pâine albă Pâine intermediară Pepene galben Pepene verde Pere Piersici Prune Pui Spanac Struguri Ulei Unt Untură Pro tei ne 3. 5 0.4 19.1 1. 6 17. lipide cu 9 şi a nr.4 10.2 0.6 2 0.8 20 17 2 36. din care: proteine 1-1. 6 52 45 13. 3 25 Lipi de 0 0.8 0.4 0. 6 3. 9 0 3.4 99. 3 8.3 82 1 0.7 20 2.9 3.5 0.5 10. 6 77.3 70. 7 0.9 15.3 0.4 0.4 0.1 15.2 20 0.3 7.4 0 0. putem calcula valoarea calorică prin înmulţirea nr.1 1.4 0 Cal orii 63 44 700 354 58 294 40 654 356 80 385 245 225 54 28 61 47 50 185 22 68 900 716 884 38 . 9 8.3 1 0.4 6 1. din tabelul care urmează.2 0.2 62. Alimentul (100g) Albuş Ardei gras Banane Biscuiţi Brânză de vacă Brânză telemea Caise Căpşuni Carne de porc slabă Carne de vacă semigrasă Cartofi Caşcaval uscat Castraveţi Ceapă Ciocolată cu lapte Cireşe Ciuperci Conopidă Dovlecei Fasole uscată Fasole verde proaspătă Ficat Galbenuş Icre Pro tei ne 10.3 64.3 4.1 4 2.2 11 0. 6 81 100 Glu cid e 5.1 15 7.9 16.8 0.5 g/kgc.3 7 0.1 0. 7 15 79.5-2 g/kgc. 6 4 1 12.2 0. 8 12. 4 1.1 0. 4 0. 5 11. 8 0.8 0 0.Necesarul de calorii Regimul de 1500 de calorii este optim pentru organismul nostru.6 0 Lipi de 2.1 5 0.2 33.7 0 Ca lor ii 47 25 94 42 8 98 27 0 51 37 14 2 13 4 85 40 0 13 40 54 2 60 26 25 18 35 0 35 13 5 35 5 13 Alimentul (100g) Lapte de vacă bătut Mandarine Margarină Mazăre uscată Mere Miere Morcovi Nuci Orez Ou (1 bucată. 5 0. lipide 1. necesarul zilnic de calorii pentru un organism normal este de 25-30 cal/kgc.9 0. Astfel se poate afla care este conţinutul (aproximativ) de calorii al unei porţii de mâncare.8 31. 9 3 Glu cid e 1 4.2 0.9 22 2.5 24.6 24 73. conţinutul fiecărui aliment (100g) în proteine.2 0.2 17. a nr.8 0. glucide 4-6 g/kgc.

un ou ori o felie de şuncă.5-2 litri de apă şi de ceai de plante. Regimul de slăbit Madeline Gesta Spre deosebire de dietele clasice.Lămâi Lapte de bivoliţă 0. 50 g de pâine şi o linguriţă de unt. legume de culoare verde cu o linguriţă de unt. 250 g de legume de culoare verde sau făinoase (dar numai de 3 ori pe săptămână) şi 30 g de brânză. se va face o cură cu lămâie: puneţi într-o cană o lămâie tăiată în felii rotunde şi o linguriţă de muşeţel.2 0 32 11 6 Varză Zahăr 1. În cursul dimineţii: 39 . calciu şi vitamine. Această compoziţie va fi ori îndulcită cu edulcorant de sinteză şi aromată cu o esenţă. regimul ce poartă numele dieteticienei americane Medeline Gesta se compune din alimente bogate în proteine. circa 200 g de carne de vită. Micul dejun (după circa 30 de minute de la trezire): . foarte plăcute la gust. 200 g carne albă. Cum să slăbiţi 5 kg într-o singură lună! La micul dejun: ceai sau cafea fără zahăr ori cu un edulcorant de sinteză.6 8 8. 1 iaurt şi un fruct. Opţional. La prânz: crudităţi asezonate cu o linguriţă de oţet. alcătuită din 200 g brânză de vaci slabă. ori condimentată cu piper. Strecuraţi dimineaţa lichidul şi beţi-l pe nemâncate. miere. După 15 minute: . Veţi putea consuma cacao.un pahar cu suc de grapefruit.9 5 0. pasăre ori peşte. Dacă ţineţi acest regim cu exactitate. În masa de lactate se poate încorpora un măr copt sau fructe de culoare roşie.un pahar cu lapte degresat în care amestecaţi 1 linguriţă de cacao şi 1 linguriţă de miere). pierdeţi 2-3 kg în 2 zile.6 0 0. fără teama de a vă îngrăşa.7 5. sare şi verdeaţă. De două ori pe săptămână: o masă de lactate.1 0 5. Sâmbătă La trezire: . 1 iaurt şi 5 linguriţe de lapte praf. carne. La ora 17: un fruct.7 99. un pahar de lapte degresat. 5 25 387 A. La cină: în cinci seri ale săptămânii consumaţi crudităţi asezonate cu o linguriţă de oţet.beţi cu înghiţituri mici 500 ml de apă (pe care o lăsaţi de seara la temperatura camerei). preferabil în poziţie culcată. un iaurt. Ca băutură se va consuma zilnic o cantitate de 1. Turnaţi deasupra 250 ml apă în clocot şi lăsaţi-o să se macereze peste noapte. Regimul nu durează decât 3 zile pe săptămână şi este de preferat să-l urmaţi în timpul weekend-ului. pentru a favoriza eliminarea toxinelor.

beţi 2 boluri de zeamă preparată astfel: fierbeţi. în folie de aluminiu. beţi câte un bol de zeamă din 10 în 10 minute.un iaurt cu 1 linguriţă de miere (calciul se absoarbe cel mai bine în timpul nopţii).200 g carne de pui sau 150 g carne de vită. Înainte de culcare: . Duminică La trezire şi în următoarele 5 ore: . fiert în aburi sau preparat la cuptor. la care se adaugă 1 linguriţă de miere. 1 lingură de cimbru (dezintoxicant).un iaurt cu 1 linguriţă de miere (la sfârşitul digestiei. 1 kg de ceapă (diuretică). stropite cu puţin ulei de măsline. în 2 reprize. servit cu multă zeamă de lămâie şi 1 linguriţă de ulei de măsline (sau) . la care se adaugă 1 linguriţă de miere. ½ de litru de supă (pregătită la fel ca cea din ziua precedentă). După amiază: . Peste 2 ore: . Cina: . fără ulei. sucul de la 2 grapefruituri.beţi 1 litru de apă. timp de 20 de minute. servite cu garnitură de legume fierte. şi un bol cu legume din supă.1 lămâie stoarsă într-un ¼ litru de apă.100 g peşte fiert în aburi sau pregătit la cuptor. într-un litru şi jumătate de apă fără sare sau ulei.200 g peşte slab. câteva tulpini de ţelină (pentru gust). 500 g roşii (conţin vitamina C. Începeţi să beţi zeama pe la ora 19. potasiu şi alte minerale).. Peste 2 ore: . Prânzul: . la care se adaugă 2 linguri de ulei de măsline (pentru lipide) din 20 în 20 de minute. pentru a avea timp suficient să nu vă culcaţi cu stomacul plin. iaurtul reglează tranzitul intestinal). 500 g morcovi (conţin vitamina A). din jumătate în jumătate de oră.1 lămâie stoarsă într-un sfert de litru de apă. învelit în folie de aluminiu. Cina: . 200 ml de lapte degresat cu 1 linguriţă de cacao şi una de miere.beţi din 30 în 30 de minute câte un pahar din următoarele lichide: 1 litru şi jumătate de apă. La culcare: 40 . apoi mâncaţi 2 boluri de legume fierte.

Prânzul: . cu 1 linguriţă de cacao şi una de miere..200 g de carne de pui sau peşte şi 300 g legume fierte. Sunătoarea conferă o stare extrem de plăcută de linişte şi claritate mentală. Repetaţi consumul unui fruct din 2 în 2 ore. înainte de culcare se iau 2 linguriţe de tinctură de ienupăr (vezi. Reguli de urmat după întreruperea regimului: 1. Beţi doar lapte degresat.compot de mere sau un fruct crud (caisă. şi seara.un pahar cu lapte degresat. este cel care vă furnizează calciul necesar organismului.un iaurt cu 1 linguriţă de miere. La culcare: .beţi ½ litru de apă. 3. Consumaţi uleiuri vegetale care nu produc colesterol.un iaurt cu 1 linguriţă de miere. Cina: . niciodată după o masă. După amiază: .5-2 kg în 3 zile) Dimineaţa. Mestecaţi bine alimentele. Puteţi consuma peşte slab cât doriţi. Luni La trezire: . Peste 30 de minute: . Peste 15 minute: . dizolvate într-un pahar cu apă. prună. Fructele trebuie consumate înainte sau între mese. Sunătoarea şi finicul – taie pofta de mâncare (se pierd 2-4 kg în 14 zile). Tinctura se ia întotdeauna pe stomacul gol. piersică).un pahar cu suc de grapefruit. imediat după trezire. în timp ce finicul diminuează iritabilitatea şi conferă un sentiment de mulţumire. leac contra celulitei). la temperatura camerei. digestia se face mai uşor. asezonate cu 1 linguriţă de ulei de măsline. 41 . 5. 4. de saţietate chiar. Slăbitul cu plante medicinale Ienupărul – elimină apa din ţesuturi (se pierd 0.250 g brânză de vaci. amestecată cu un iaurt şi 2 linguriţe de miere. astfel. 2.

82). jud. Se consumă fierbinte. Un alt mijloc este să vă sprijiniţi 42 . Vă puteţi întări umerii în mai multe feluri. tel. e înţelept ca la început să faceţi aceste exerciţii cu măsură şi să nu forţaţi prea tare. apoi în spate cu bărbia spre tavan şi cei care-i permit să se aplece lateral pentru a pune urechea pe umăr. după care se cern cu ajutorul unei site fine. Puteţi creşte sau micşora presiunea exercitată de mână. Se lasă vreme de 20 minute la infuzat. Aduceţi-l spre dreapta. Deseori se neglijează punerea în mişcare a muşchilor gâtului. Alba. neîndulcit sau îndulcit numai cu miere. după care se înghit cu apă. împotriva rezistenţei mâinii. Important: Nu apelaţi la aceste remedii simultan. care se ţin puţin sub limbă. plecând de la poziţia “cu bărbia în piept”. Sebeş. după care se filtrează.5-5 kg în 14 zile). 0258/73. drepte puse pe tâmpla dreaptă. se pune o linguriţă de ceai verde (Plafar) şi o jumătate (sau un sfert) de linguriţă de boabe de nigelia (de la firma “Dacia Plant”. Aceşti muşchi fiind rareori folosiţi. Având urechea stângă pe umărul stâng. Umerii. Înainte cu 30 minute de fiecare masă se ia câte o linguriţă din aceste două plante. O metodă simplă izometrică este să înălţaţi un umăr împotriva rezistenţei mâinii opuse care îl trage în jos. Într-o cană de apă fierbinte. având capul întors spre stânga. Făcând aceste exerciţii.21. Modul cel mai simplu de a pune să lucreze muşchii gâtului este plasarea capului şi a gâtului în fiecare din cele 6 poziţii menţionate. ci pe rând. Cele 2 plante au efect tonic şi sunt stimulente remarcabile. forţând rezistenţa mâinii dvs. Gimnastică de întreţinere Gâtul. în ciuda rezistenţei opuse de mâinile încrucişate la ceafă. Cele 3 grupe principale de muşchi sunt cei care fac posibilă întoarcerea capului la stânga şi la dreapta. în ciuda forţei pe care o opune mâna aşezată pe partea dreaptă a frunţii. aplecaţi capul la dreapta. Daţi capul pe spate. Un minimum de 15 minute de efort fizic pe zi va ajuta foarte mult aceste plante să-şi îndeplinească menirea. De exemplu. Ceaiul verde şi nigelia – intensifică arderile (se pierd 0. Administrarea se face cu minimum 10 minute înainte de a începe efortul fizic şi numai pe stomacul gol. apoi de forţa gâtul să se întoarcă în direcţia opusă.Se macină sunătoarea şi seminţele de fenic cu ajutorul unei râşniţe de cafea sau în piuă. aşteptaţi-vă să auziţi “pocnituri” ale ligamentelor gâtului. care nu reprezintă absolut nici un pericol.

25 kg de fiecare parte a barei. este folosirea unei bare lungi de haltere cu 9 sau 10 kg la fiecare extremitate. Braţe. Pentru a comprima şi mai mult muşchii toracelui îndoiţi-vă coatele spre interior. şi cealaltă îndreptată în spate. în câştig se află braţul.5 kg. apropiaţi-vă sau îndepărtaţi-vă de perete şi împingând bine în mâini spre în sus.. apoi. Un alt mijloc bun de întărire a muşchilor dvs. În general. Puneţi haltera pe sol cu una din extremităţile îndreptate în partea opusă dvs. Brusc. Inversaţi mişcarea. împingeţi viguros cu umărul. Pentru muşchii pântecului dvs. Întoarceţi-vă. Ridicaţi încet greutatea de-a lungul picioarelor urcând până când braţul dvs. Pentru a varia exerciţiile puteţi juca handbal sau puteţi tăia lemne. Luaţi una de 4. Atunci când ridicaţi dintr-o poziţie o greutate oarecare. Un alt exerciţiu pentru umerii dvs. nu sunt perfect întinse. Torsul. muşchii umărului ridică haltera până ce bara ajunge la nivelul pieptului dvs. întinzând braţul în faţă. este folosirea unor greutăţi mici. împingând în tocul uşii cu celălalt umăr şi împingeţi brusc şi cu putere în spate. mărind treptat numărul exerciţiilor. se află întins deasupra capului dvs. vă veţi da seama că braţele dvs. Alternând exerciţiile de tonifiere a muşchilor braţului. ţinând în 43 . tot încet. puteţi varia exerciţiile de ridicare din poziţia şezând (“abdomene”). veţi putea rupe monotonia exerciţiilor de rutină. veţi da mai multă vigoare muşchilor dvs. torsul şi pumnul dvs. Prin mişcarea braţelor. Abdomen. Puteţi întinde muşchii torsului printr-o mişcare simplă: încrucişându-vă mâinile în faţa pieptului şi trăgând în direcţii opuse. unul dintre avantajele pe care le aveţi este ameliorarea musculaturii torsului şi a umerilor. Dacă aveţi un sac de box şi dacă veţi boxa mărind timpul cât vă ţineţi braţul în aer. Repetaţi operaţia cât de des puteţi.pe tocul unei uşi. Acelaşi lucru se întâmplă şi atunci când faceţi o tracţiune. cu 2. ca de o contragreutate. Cu picioarele întinse. toată greutatea corpului fiind suportată de un singur umăr. reveniţi la punctul de plecare. lateral şi în spate. când vă ridicaţi braţele sau schimbaţi poziţia. Ţineţi-vă braţul întins la nivelul cotului şi faceţi toată mişcarea prin muşchii umărului. Apoi coborâţi-o înapoi. Încercaţi să vă întindeţi braţele sprijinindu-le de un perete şi folosindu-vă de corpul dvs. Apoi îndoiţi genunchii şi aplecaţi-vă până când veţi putea apuca mijlocul barei. Nimic nu e mai potrivit pentru tonifierea acestor muşchi ca nataţia şi tenisul. Le veţi întinde trăgându-le în sus.

folosiţi greutăţi mici. Acest exerciţiu tonifică muşchii din partea din spate a coapsei. tibiile şi coapsele. amestecaţi nisipul cu câteva picături de ulei de mentă (răcoritor şi astringent) şi cu puţină apă caldă. Acest exerciţiu întăreşte muşchii coapselor. alimentează ţesuturile cu oxigen şi stimulează metabolismul grăsimilor. Aplicaţi-l pe piele. O altă variantă este realizarea în acelaşi timp a acestor ridicări şi a mişcărilor de forfecare. apoi ridicaţivă. Antrenaţi-vă să vă ridicaţi de pe un scaun sau aşezaţi fiind pe pământ să vă ridicaţi fără să vă ajutaţi de braţe. în spate. nataţia. Apoi faceţi acelaşi lucru în sens invers. Sugeţi-vă burta până când începe să tremure de oboseală. clătindu-le apoi din abundenţă. după circa 20 de minute îndepărtaţi-l (prin frecare cu un burete sub jet de apă). dar menţin cu adevărat muşchii abdominali în formă. cu braţele întinse. lateral. Picioare frumoase Piele netedă şi moale Nisipul de mare “răzuieşte” pielea – mai ales talpa piciorului – netezind-o şi catifelând-o. În picioare. Aceasta cere puţin antrenament. lăsaţi-l să se usuce şi. bicicleta sau pur şi simplu mersul pe jos fac minuni pentru picioare. ţinând mâinile pe şolduri într-o mişcare circulară fără să vă opriţi (“rotiri de trunchi”). Acest exerciţiu va păstra taliei dvs. Pentru ca efectul să fie garantat. a dungilor şi a celulitei – tinctura de arnică şi salvie (Arnisalv). fineţea. imprimaţi o mişcare circulară muşchilor mijlocului. Hrănirea pielii Nămolul provoacă eliminarea lichidului. Picioare. Frecaţi bine genunchii. extractul de coacăze negre (Ribes). aplecaţi-vă lateral cât mai departe posibil. cei care constituie banda din spate a articulaţiei genun-chiului. 44 . Cu picioarele depărtate. Încă o dată. Timişoara. Este o alternativă la celelalte exerciţii pentru muşchii abdominali. Din această poziţie întindeţi piciorul în ciuda rezistenţei pe care o resimţiţi în gleznă. aplecaţi-vă înainte. Împotriva vinişoarelor.mână câte o greutate. abdominal se întăreşte şi puteţi să vă înfigeţi cu putere degetele sau pumnii în el fără să simţiţi cea mai mică jenă. Dacă sunteţi aşezaţi pe jos. apoi comprimaţi-vă în jos în aşa fel încât abdominalii să vă facă să vă îndoiţi din mijloc. precum şi gelul Stimuven – toate produse de Exhelios. îndoiţi un genunchi. şi cu cealaltă mână prindeţi-vă glezna. încrucişaţi-vă picioarele. La început. Peretele dvs. fără ajutorul braţelor. În picioare. sprijiniţi-vă cu o mână de un bufet sau de tocul unei uşi.

preluat din medicina indiană Ayurveda. Lăsaţi-o să se usuce şi îndepărtaţi-o apoi cu un prosop înmuiat în apă caldă. Extern: un masaj cu ulei. Atenţie: Stimularea fluxului de limfă este maximă la o temperatură a apei de 34-36º C şi nu mai mult! Binefacerile masajului Masajul întinde pielea şi ţesutul conjunctiv. Temperatura apei: 36-38º C. Important pentru circulaţia sângelui: masajul se face întotdeauna de jos în sus (înspre inimă)! Mască pentru înlaturarea impurităţilor Pentru combaterea coşurilor şi a bubiţelor. Aromoterapia Baia cu adaosuri de uleiuri eterice eliberează ţesutul conjunctiv şi excedentul de limfă şi netezeşte pielea în mod evident. 6 picături de ulei de ienupăr şi câte 2 picături de ulei de portocală. Ideale sunt periile cu “noduri” folosite pentru combaterea celulitei. calciu.Exerciţii super-eficiente: urcatul scărilor. ca să nu producă leziuni microscopice care irită pielea). înfăşuraţi-vă într-un halat şi odihniţi-vă 30 de minute. o netezesc şi o hidratează. Concentraţi-vă asupra fiecărui pas şi asupra fiecărei sărituri. Faceţi de două ori pe săptămână băi cu sare de mare: 500 g sare la o cadă de apă. Sarea netezeşte pielea Sarea de mare conţine o multitudine de substanţe minerale (magneziu. săritul coarda. ulei de germeni de grâu sau de măsline). Puneţi pe palme câteva picături de ulei de măsline sau 45 Fesele Abdomen plat . înainte de a face duş. mersul pe bicicletă – toate în ritm lent. chiparos şi lămâie. Ayurveda Pielea întinsă şi digestia bună sunt factori importanţi pentru un abdomen “în formă”. care curăţă pielea. durata băii: 15 minute. După baie. frecaţi-vă fesele şi şoldurile cu o perie (nu prea aspră.). potasiu etc. tamponaţi-vă pielea cu un prosop. apelaţi zilnic la cura cu argilă: amestecaţi 2 linguri de argilă cu ceai călduţ de muşeţel şi întindeţi masca astfel preparată pe fese. Amestecaţi în apa de baie 2 linguri de ulei de plante (de exemplu. Dimineaţa. Veţi arde în acest fel mai multe grăsimi decât alergând! Antrenament mixt: jogging + gimnastică + bicicletă.

Gheaţa netezeşte pielea Masarea abdomenului cu 2-3 cuburi de gheaţă întinde pielea instantaneu. Intern: beţi în fiecare dimineaţă – cu înghiţituri mici – un pahar de apă fierbinte sau ceai fierbinte de anason. Peeling-ul cu ulei şi sare de mare îndepărtează stratul cornos. În acest fel se îndepărtează reziduurile. 3. Planta rămasă se fierbe într-un litru de apă la foc foarte mic. ciupiţi-vă şi frământaţi-vă pielea de pe burtă. cu apă rece şi presiune mare). înainte de culcare. lipsiţi de tonus. iar reziduurile sunt eliminate. Sfaturi speciale: 1. 2. Peeling cu sare de mare Pielea de pe burtă este adeseori groasă. Repetaţi procedeul seara. alimentează pielea cu substanţe minerale şi o hidratează. vreme de 3 ore. se găseşte în farmacii). aspră şi cu pori dilataţi. împachetaţi-vă într-o folie de plastic şi lăsaţi gelul să acţioneze 30 de minute. minimum 2 minute. Plante pentru înfrumuseţarea sânilor Iedera Frunzele sale au un efect asupra pielii şi a sânilor cu adevărat miraculos (tonic şi revigorant). apucând cu degetul mare şi cel arătător. Dublu efect: zeama de lămâie îngheţată. aplicaţi pe piele un gel anticelulită (de la magazinul de cosmetice).floarea-soarelui şi masaţi-vă burta cu mişcări circulare (de jur împrejurul ombilicului). curăţă porii. După duş. masaţi-vă pielea cu o cremă sau cu ulei astringent (Clarins. cu un aspect ofilit. vor beneficia de următorul tratament extern: Decoctul combinat cu frunze de iederă În ½ litru de apă se pun 2-3 pumni de frunze uscate de iederă şi se lasă la macerat vreme de câteva ore. după duş (în final. după care se filtrează. care este şi peeling. Amestecaţi 2 linguri de sare de mare cu 1 lingură ulei vegetal şi masaţi-vă cu acest produs pielea de jur-împrejurul ombilicului. în sensul acelor de ceasornic. De 2-3 ori pe săptămână. În final se combină maceratul cu decoctul. după care se lasă la răcit şi se filtrează. îi conferă prospeţime şi îi înviorează culoarea. Pielea se irigă mai bine cu sânge. iar cu preparatul rezultat se fac 46 . Dimineaţa. Sânii flasci. punându-se extractul deoparte. acoperită cu capac.

acest preparat le va oferi sânilor fermitate. pe care o va face mai catifelată. vreme de 2-3 săptămâni. după care se lasă la macerat 8 zile şi se filtrează. După filtrare. Mens sana in corporae sano Sfaturi scurte pentru ani lungi 47 Cum să trăiţi ca să fiţi sănătoşi . Din seminţele de mărar se obţine un ulei extraordinar de eficient. Se iau 3-4 linguriţe de tinctură pe zi. Pentru un miros mai agreabil. Uleiul de mărar Într-un borcan se pun 12 linguri de pulbere de mărar (obţinute prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea) şi ½ litru de ulei. cu tinctură de seminţe de mărar. Tinctura de seminţe de mărar Folosită de data aceasta intern. vreme de minimum 3 săptămâni. întotdeauna dizolvată în apă. Tinctura se prepară din 20 de linguri de seminţe de mărar. Se închide borcanul ermetic şi se lasă să macereze 12 zile. Masajul cu acest ulei are efecte excepţionale pentru creşterea şi (re)dobândirea frumuseţii sânilor. Mai mult. fiind un înlocuitor foarte bun pentru nocivele şi artificialele implanturi cu silicon. masajul are efecte extrem de puternice. Dublat de tratamentul intern. care se aplică pe sâni 30-60 minute. după care se va face masajul cu mişcări cilculare uşoare către exterior şi interior. închise la culoare. are un efect hormonal extraordinar. Tratamentul durează o lună şi se reia la nevoie. ajutând la mărirea şi la întărirea acestora. Decoctul combinat de frunze de iederă se poate păstra la frigider vreme de 3 zile. elastic. se adaugă în acest ulei câteva picături de ulei volatil de lavandă. Tratamentul se repetă o dată la 1-2 zile. Se umezesc bine palmele cu acest ulei. Remarcă: Efectul estrogen (estrogenii sunt hormonii feminităţii) al tincturii de mărar va influenţa favorabil şi pielea. determinând rapid (în 2-3 săptămâni maximum) o creştere în volum caracteristică a sânilor. care se amestecă cu ½ litru de alcool alimentar de 70º.comprese reci. şi se păstrează la loc întunecos şi rece. la ambii sâni simultan. vreme de 10 minute minimum. şi cu un aspect fraged. uleiul se pune în sticluţe mici. mai strălucitoare. cu care se va face un masaj zilnic. Seminţele de mărar Sunt un remediu excepţional pentru sâni. după care se face o filtrare prin tifon a preparatului. dar şi de la baza sânilor spre mamelon.

vreme de câteva secunde. dar cu precădere cel de rezistenţă (alergare. zarzavaturi). fapt ce atrage după sine consumarea accelerată de “energie vitală”. cu siguranţă. poate prelungi în mod considerabil viaţa. noi fiind tot mai predispuşi la îmbolnăviri. Trebuie însă evitată suprasolicitarea. Efectul optim este obţinut prin arderea săptămânala a 1500-2000 de calorii (de exemplu 4-5 ore de plimbare în aer liber). de asemenea. iar glandele sebacee produc treptat tot mai puţină grăsime. La aceasta vârsta. 48 . cu atât va fi mai bine. pielea noastră începe să-şi piardă deja din elasticitate. dar. fructe. ski fond. Hrăniţi-vă corpul cu alimente sănătoase. masa musculara începe să scadă.Îmbătrânirea începe la 30 de ani La 30 de ani. O dată cu vârsta. Prin temperaturi scăzute – mai multă energie Cercetătorii germani au ajuns la concluzia că procesele de metabolism sunt mai rapide la temperaturi ridicate. ea fiind înlocuită de ţesuturi adipoase. Aceste procese de îmbătrânire nu pot fi împiedicate complet. de la 5 litri (la 30 de ani) la doar 3 litri (la 60). Dacă nu întreprindem nimic. Exerciţiile zilnice de mişcare a degetelor fortifică prelungirile nervoase ale celululor din creier şi împiedică degradarea lor. înot. bogate în fibre şi substanţe nutritive (cereale integrale. ele pot fi încetinite în mod eficient. Volumul plămânilor se reduce. temperatura din dormitorul dvs. Un studiu american dovedeşte că mişcarea practicată regulat reduce cu 1/3 riscul unei morţi timpurii. Pentru aceasta pulsul nu trebuie să depăşească “180 minus vârsta pe care o avem”). care odată cu vârsta începe să slăbească. nu trebuie să depaşească 17º C. cartofi. efectuate zilnic. sistemul nostru imunitar produce un număr tot mai mic de anticorpi. Ce să mâncaţi ca să fiţi sănătoşi 1. Pentru a vă prelungi tinereţea. mai rigidă. Mişcarea prelungeşte viaţa Orice fel de sport. mers pe bicicletă). irigarea creierului cu sânge se îmbunătăţeşte cu 25%. Mişcarea degetelor – un tratament pentru creier Câteva exerciţii simple de mişcare a degetelor de la mâini. Ea devine tot mai subţire. Cu cât începem mai devreme. Mişcând degete ca şi când am cânta la pian sau am bate la maşina de scris. chiar dacă vârsta este înaintată. pot activa şi întări memoria. într-un deceniu dispar cam 3 kilograme de masă musculară.

2. betacarotenul şi microelementele magneziu. sare. Alimentele bogate în antioxidanţi sunt: citricele şi coacăzele (vitamina C). duc la îmbătrânirea timpurie a organismului uman. legume uscate. substanţele fito-chimice. 49 . peştele. provoacă absorbţia şi eliminarea substanţelor nocive (asemeni unui burete). caisele şi morcovii (vitamina A. care se formează zilnic. Acestea nu sunt numai vitamine şi minerale. cu miile. soia. Hrana ca medicament Farmacia fitoelementelor Oamenii de ştiinţă identifică substanţe chimice naturale care dau câtorva elemente obişnuite proprietăţi de prevenire a bolilor. Aveţi nevoie de antioxidanţi Radicalii liberi. începând cu ultimile vedete nutriţionale.5-2 litri de apă sau ceai de plante pe zi şi evitaţi alcoolul. Se găsesc în: peşte. Acest fapt se datorează probabil numărului mare de vitamine şi microelemente care se găsesc în fructe şi legume. Îndreptaţi-vă treptat către o alimentaţie complet vegetariană. organe). produse din lapte. zaharuri. boli de inimă sau de circulaţie. în cantitate sporită. C si E. S-a dovedit a fi eficient împotriva infecţiilor vaginale şi a altora cauzate de ciuperca Candida albicans. dezobijnuiţi-vă să serviţi gustări între mese. sunt particule agresive. Consumaţi cât mai puţină carne Un studiu efectuat recent a demonstrat că cei care renunţă la carne sau care reduc serios consumul acesteia sunt mai puţin ameninţaţi de cancer. folosită pentru a transforma laptele în iaurt. care asemeni ruginii care atacă fierul. ci o grămadă de compuşi cu nume ciudat. gălbenuşuri de ou. 3. Ajutaţi-vă digestia. migdalele şi uleiurile comestibile presate la rece (vitamina E). Fibrele. Este foarte necesar la digestie şi în a ne menţine sănătoşi. responsabili de repararea celulelor vătăma-te care fac muşchii să se înmoaie şi pielea să atârne. în corpul nostru. betacaroten). Nu uitaţi de aminoacizi. Un antidot eficient: agenţii antioxidanţi (vitaminele A. 5. ACIDOFILUS este una din bacteriile benefice. 4. zinc şi seleniu). arahidele. Mâncaţi mai puţin: grăsimi şi uleiuri vegetale. alimente care conţin colesterol (carne. Beţi între 1. carnea slabă şi cerealele (seleniu şi zinc).

Studiile efectuate pe animale arată că aceştia reduc numărul şi mărimea tumorilor. ANTIOXIDANŢII. Întâlnit în cireşe. Acest acid inhibă metabolismul altui acid gras linolenic. ACIDUL GLICIRETINIC este agentul care dă gustul lemnului dulce. În plus. Sunt diluanţi natirali ai sângelui. inul. prevenind astfel transformarea celulelor sănătoase într-unele canceroase. protejează împotriva îmbolnăvirilor de inimă. Principala sursă furnizoare a acestui compus corpului uman este carnea unor peşti ca somonul. Este unul din acizii graşi omega-3 polisaturaţi. protejează împotriva diferitelor forme de cancer. citricele. Se întâlnesc frecvent în plantele marine cunoscute sub numele de fitoplancton.ACIDUL ALFA-LINOLENIC se găseşte din ambundenţă în seminţele de in. ACIZI FENOLICI sunt nişte fenoli. radicalii liberi se pot combina cu diferite componente ale celulelor sănătoase. ce se formează în stomac în momentul în care nitraţii din alimente din alimente se combină cu anumite enzime naturale. care se hrănesc cu plante bogate în omega3. în in. Lăsaţi în voia întâmplării. similar cu cei întâlniţi în peştele cu carne grasă ca somnul sau macroul. ceaiul verde. S-a dovedit la cobai că reduce tumorile şi este studiat de japonezi ca un posibil tratament pentru cancer. în grăsimile saturate. iar pe uscat. combinate cu o dietă redusă. prevenind astfel apariţia cheagurilor sanguine care produc un atac de inimă sau unul cerebral. întâlniţi în mai multe alimente ca de exemplu usturoiul. unele forme instabile de molecule de oxigen. Hippoglossus. struguri şi căpşuni. ACIZII GRAŞI OMEGA-3. tonul. soia. În primul rând. sardinele şi macroul. intervenind în procesul de 50 . care se crede că accelerează ritmul în care anumite celule canceroase se multiplică. Sunt şi antiinflamatorii. ACIDUL ELAGIC. Accelerează producerea de glutatione. un aminoacid despre care se crede că ar fi cel mai puternic detoxificant din tot organismul. Neutralizează cancerigenele ca nitroaminele. Deşi avem nevoie de oxigen pentru a putea exista. reduce LDL-ul sau colesterolul dăunător ca şi trigliceridele. bass. numite “radicali liberi” pot face ravagii printre celulele sănătoase. Sunt antioxidanţi care împiedică radicalii liberi să atace celulele normale. Omega-3 se referă la 2 tipuri de acizi graşi polisaturaţi: acidul docosahaxaenoic (ADH) şi acidul eicosapenaenoic (APA). Acesta oferă multe beneficii. contraatacă efectul cancerigenilor naturali şi sintetici. Studiile arată că acizii graşi micşorează nivelul de colesterol şi. fiind extrem de folositori în tratarea artritelor.

adică îngroşarea arterelor. Alte celule se îngrămădesc la locul accidentului şi în felul acesta placa continuă să crească. specifică în cazul multor pacienţi hipertensivi. cunoscute sub numele de macrofage. dacă aceştia sunt deja formaţi.creştere al acestora şi în activitatea lor normală. portocale. Antioxidanţii pot preveni formarea de radicali liberi sau. pot opri aceste molecule dăunătoare de oxigen din drumul lor. Oxidarea LDL-ului sau colesterolul dăunător. Studii numeroase au arătat că la persoanele care mănâncă alimente bogate în betacaroten. acest grup de compuşi dau culoare galbenă şi portocalie citricelor. Leziunile celulare provocate de radicalii liberi par a fi responsabile de iniţierea a diferitelor forme de cancer şi îmbolnăvire prematură. este oarecum unic. seleniul. morcovi etc. magneziul şi coenzima glutinică. unele dintre biflavonoide mai îndeplinesc şi alte funcţii. Unele biflavonoide reduc inflamările produse de reacţii alergice. care cauzează irigarea inegală cu sânge a organismului. galbenă. carotenoidele – de exemplu betacarotenul sau licopenul –. un aminoacid. formând o placă – o substanţă vâscoasă. Se găseşte în fructe şi legume cu frunze negre sau galbene. În plus. poate apărea un atac cerebral. de consistenţa cerii. S-a mai dovedit în experimente de laborator că catechina. hesperidina şi chercitina din această familie. blocând circulaţia sângelui în interiorul corpului. De exemplu. riscul îmbolnăvirii coronariene este scăzut. pare a fi cauza apariţiei arterosclerozei. Studiile arată că biflavonoidele sunt antioxidanţi care pot preveni dezvoltarea unei anumite forme de cancer. Dacă alimentarea cu oxigen a inimii se diminuează. în care se transformă atunci când organismul are nevoie de ea. BETACAROTENUL (provitamina A) este un antioxidant puternic. Altă întrebuinţare a fost în cazul sângerării gingiilor. BIFLAVONOIDELE. el atrage celule--gunoieri. 51 . Cunoscute şi ca vitamina P. zincul. După ce colesterolul este oxidat. Dacă sunt blocate arterele care merg spre creier. Spre deosebire de alţi membrii ai familiei sale. Printre antioxidanţii importanţi se numără vitaminele C şi E. se poate ajunge la un atac de cord. împiedicând combinarea cu alte molecule. prezintă o acţiune antivirală împotriva herpesului şi a virusului gripal. care înghit LDL-ul şi formează o “spumă de celule” care se strânge pe pereţii arterelor. s-au dovedit eficace în tratamentul fragilităţii capilare şi a tendinţei spre învineţire. fiind un precursor al vitaminei A.

CAPSICINA (substanţa care face ardeiul iute atât de iute!) este un antiinflamator recunoscut. S-a dovedit eficace împotriva durerilor de cap acute. În plus, are un rol benefic asupra grăsimilor din sânge, reducând atât trigliceridele, cât şi LDL-ul sau colesterolul dăunător. CAROTENOIDELE cuprind peste 600 de compuşi naturali întâlniţi în fructe şi legume, mulţi dintre ei antioxidanţi. Importante ar fi următoarele: - Cantaxantina, întâlnită în ciuperci şi folosită drept colorant pentru anumite sortimente de brânzeturi, poate preveni cancerul de sân; - Licopenul, un antioxidant care oferă fructelor şi legumelor culoarea roşie, poate preveni anumite forme de cancer; - Luteina, extrasă din gălbenele, spanac şi conopidă, pare a avea şi ea proprietăţi anticancerigene. CATECHINA este o biflavonoidă întâlnită în ceaiul verde şi fructele de pădure. Multe studii au arătat că ea ar putea reduce riscul apariţiei cancerului gastro-intestinal şi ar putea ajuta organismul împotriva infecţiilor virale. CHININA. Acest compus, găsit în primul rând în rozmarin, opreşte acţiunea cancerigenilor, împiedicând astfel apariţia cancerului. CUERCITINA este un biflavonoid antioxidant, care în combinaţie cu vitamina C, ar putea avea calităţi antivirale. S-a demonstrat că cuercitina neutralizează mai mulţi cancerigeni puternici. Întâlnit în ceapa roşie şi albă şi în shallots. CUMARINA – întâlnită în multe fructe şi vegetale, pătrunjel, lemn dulce, cereale şi citrice, este un diluant natural al sângelui. Protejează împotriva bolilor de inimă şi a atacurilor cerebrale, prevenind apariţia cheagurilor de sânge. În plus, se crede că poate neutraliza unele cancerigene, înainte ca acestea să transforme celulele sănătoase într-unele predispuse la o dezvoltare cancerigenă. FIBRELE sunt substanţe alimentare întâlnite în plante, care nu sunt digerate sau absorbite de organism. Deşi nu furnizează calorii sau nutrienţi, pot face multe alte lucruri importante pentru corpul omenesc. Există 2 tipuri de fibre: solubile şi insolubile. Primele, ca de exemplu pectinele şi cleiul vegetal, ce se găsesc în mere, tărâţe de ovăz, broccoli, încetinesc alunecarea alimentelor de-a lungul intestinelor. Multe studii au arătat că pot scădea nivelul de 52

colesterol, deşi nu se cunoaşte exact cum se întâmplă acest lucru. Cercetătorii bănuiesc că ele se strâng în jurul fierei din intestine şi o elimină prin fecale. Ficatul încearcă să compenseze această pierdere secretând mai multă fiere (în care colesterolul este ingredientul principal), în felul acesta micşorându-se nivelul de colesterol din sânge. Fibrele insolubile, care se găsesc în ţelină, tărâţe de grâu, anumite soiuri de fasole, măresc viteza de alunecare a mâncării prin intestine. Ne ajută la prevenirea constipaţiei sau a altor boli digestive ca diverticuloza, dar se pare că ajută în schimb la prevenirea cancerului de colon şi a altor forme de cancer: de plămâni, de sân şi cervical. În plus, alimentele bogate în fibră au un procent scăzut de grăsimi şi ridicat de vitamine şi minerale, care de asemenea ajută la prevenirea cancerului. Deşi fibra este extrem de benefică, în cantităţi prea mari ea poate dăuna. Excesul de fibră poate interveni în procesul de absorbţie a calciului, fierului şi a altor nutrienţi vitali, aşa că nu exageraţi cu consumul de fibră! FITAŢII se găsesc în soia şi în cereale. Dezactivează hormonii steroidali care dau naştere la tumori. Atenţie! O cantitate excesivă de fitaţi poate împiedica absorbţia unor minerale, ca de exemplu calciul. GENISTENUL. Acest compus, găsit în urina celor care mănâncă produse pe bază de soia (de exemplu tofu sau supa miso) blochează creş-terea de noi capilare care ar trebui să aprovizioneze cu sânge tumorile. Cercetătorii bănuiesc că ar fi responsabil de procesul scăzut de îmbolnăviri de anumite forme de cancer printre japonezi, a căror dietă este bogată în soia. GLUTATIONUL – un puternic antioxidant ce dezactivează radicalii liberi care pot accelera procesul de îmbătrânire. Unii cercetători cred că ar fi cel mai puternic anticancerigen din corpul omenesc. A mai fost folosit în tratamentul alergiilor, al cataractei, diabetului, hipoglicemiei şi artritei, dar şi în prevenirea efectelor secundare nedorite ale chimioterapiei. Dacă sunteţi fumător sau băutor de alcool, acest aminoacid este cel mai potrivit pentru dvs., deoarece protejează organismul împotriva acestor otrăvuri. Fiecare celulă poate produce singură glutationul din compuşii săi (gluta-mat, glicerină şi cisteină) care se găsesc în fructe, legume şi carnea crudă. INDOLES CRUCIFERE – întâlnită în plantele crucifere (varza, broccoli, varza de Bruxelles), ajută la prevenirea apariţiei 53

cancerului de sân producând enzime care neutralizează estrogenul, responsabil pentru apariţia tumorilor sensibile la estrogen. INHIBITORII PROTEICI împiedică digerarea proteinelor, blocând acţiunea enzimelor chimotripsin şi tripsin. Studiile au arătat că aceşti inhibitori pot preveni transformarea celulelor sănătoase într-unele maligne în primele faze ale îmbolnăvirii de cancer. Alimente ca soia, fasolea cu bobul mare, mazărea, tofu şi cereale ca inul şi ovăzul conţin astfel de inhibitori proteici. IZOFLAVONOIDELE. Întâlnite în legume, ca de exemplu în fasolea cu bob mare, lintea şi alunele. Blochează receptorii estogenului prevenind în felul acesta creşterea unor celule tumorale dependente de estogen, genul de celule prelevate în cazul cancerului de sân. Dezactivează estrogenul înainte ca acesta să provoace creşterea de celule canceroase. LICOPENUL. Membru al familiei carotenoidelor, găsit în roşii, grapefruit roz şi ardei iuţi. Reduce riscul cancerului cervical şi de pancreas. LIMONENUL – un constituent al uleiului citric. S-a dovedit pe cobai că reduce considerabil creşterea tumorilor mamare. Mai mult chiar, cercetăto-rii au observat că ai săi compuşi opresc formarea altor tumori. LINIANI. Inul este bogat în aceşti compuşi care s-au dovedit că reduc creşterea de celule precanceroase şi canceroase în cazul cancerului de sân şi colon. Se crede că la cobai dezactivează estrogenii care pot stimula creşterile tumorale în cazul acestora devenind principala armă împotriva cancerului de sân. Împiedică radicalii liberi să atace celulele normale, care le-ar face sensibile la creşteri tumorale. MONOTERPENELE sunt nişte antioxidanţi puternici care protejează împotriva îmbolnăvirilor de inimă şi a cancerului. Se găsesc în fructe şi legume ca pătrunjelul, morcovii, broccoli, varza, vinetele, castravetele, citricele, menta şi busuiocul. PECTINUL. Este o formă de fibră solubilă întâlnită în alimente ca merele şi pulpa de grapefruit, ce reduce colesterolul, ajutând la prevenirea îmbolnăvirilor de inimă. Studii recente arată că pectina alterată chimic, specifică citricelor, ar putea fi un puternic anticancerigen. Se pare că aceasta împiedică celulele maligne să se grupeze, ceea se ar duce la metastază. POLIACETILENA. Se găseşte în plantele umbelifere (morcovii, ţelină, păstârnac). Transformă nişte substanţe chimice

54

hidrocarburi. De vitamine este nevoie pentru toate funcţiile organismului. numite prostaglandine care pot ajuta la creşterea tumorilor. Vitaminele se împart în 2 categorii: grăsimi solubile în ulei. un cancerigen letal. Studiile arată că neutralizează acţiunea hormonilor steroidali care accelerează creşterea tumorilor şi distrug cancerigenele şi enzimele care pot cauza cancerul. grăsimi (macronutrienţi) (digestie)  ENERGIE Vitaminele sunt substanţe organice estenţiale pentru viaţă. care necesită un tratament special cu ultraviolete. gălbenuş de ou. dar mai ales în coaja de ou. inclusiv al cancerului de plămâni şi al cavităţii bucale. RESVERATROLUL. SULFORAFANUL. TRITERPENOIDELE se găsesc în rădăcinile de lemn dulce şi în citrice. E. Acest compus. conopida şi ceapa verde. H) şi solubile în apă (celelalte).din organism. iar în cantităţi mai mici. STEROLII există în castraveţi. probabil şi al oamenilor. Poate fi găsit în alimente de origine animalieră: ficat. Se găsesc în ţelină. SULFIDELE se găsesc în usturoi şi plante crucifere. Vitaminele şi mineralele de la A la Z Vitamine (micronutrienţi) + Proteine. RETINOIDA. din care face parte şi vitamina A. în cereale şi plante crucifere. lapte şi unt. În cele mai multe cazuri nu sunt produse de corp (sau nu în cantităţi suficiente) şi trebuie luate din alimente sau suplimente. care este tipică în cazul celulelor sănătoase. Psoralenii sintetici (aplicaţi direct pe piele sau luaţi pe cale orală) ar putea fi prescrişi unor persoane cu afecţiuni ale pielii ca psoriazis. ar mai putea fi folosiţi în tratarea limfoamelor. astfel 55 . D. excesul fiind eliminat prin urină. Se pare că scad nivelul tensiunii arteriale prevenind formarea de cheaguri de sânge care ar putea cauza atacuri de cord sau cerebrale. Triterpenoidele dau gust şi miros alimentelor. Se pare că acest grup de compuşi similari. Găsit în broccoli. distrug benzopirenul. stocate în ficat (A. Fără ajutorul lor. lupta împotriva infecţiilor sau produce celule noi. lămâi. aflate în sânge. De asemenea. protejează împotriva diferitelor forme de cancer. neutralizând acţiunea hormonilor steroidali care ajută procesul de creştere al celulelor tumorale şi pot încetini divizarea rapidă a celulelor. În plus. Aceşti compuşi pot proteja împotriva cancerului. Este posibil să ajute la scăderea colesterolului. varza de Bruxelles. Cele solubile în apă nu sunt produse de organism. pare a preveni afecţiunile arteriale (arteroscleroza) în cazul animalelor şi. salată. măreşte puterea enzimelor care împiedică distrugerea celulelor sănătoase de către cancerigene. PSORALENII sunt nişte compuşi care fac pielea mult mai sensibilă la razele solare. întâlnit în vin şi sucul de struguri. nu am putea digera hrana.

carne slabă şi legume.gravidele nu trebuie să depăşească 5000 UI/zi retinol.este un ajutor imunitar.8 mg) face greu de diagnostica t carenţa de vitamina B12.RZR-adulţi: 10 mg.diferite forme de cancer: bucal.este o vitamină solubilă în grăsimi. de stomac. denumite şi minerale esenţiale sunt elemente primordiale pentru dinţi. morcovi. . cervical.în cantităţi mari.are un efect puternic împotriva afecţiunilor respiratorii. etc. alunele. la tulburări mentale. . de colon sau rectal. gălbenuş de ou.scăderea nivelului de colesterol şi al trigliceridelor. . ACINA) . .RZRgravide: 1. ouă. . scade colesterolul. .RZR pentru colesterol: 1g/zi.Zona Zoster.nu are. . dar şi prin consumul de alcool. dar şi în seminţele de floarea-soarelui. ajută la creşterea producţiei de limfocite T. substanţa care ne permite să vedem noaptea. crom. . . Multe dintre ele există deja în corpul uman.malformaţiile canalelor neurale ca spina bifida sau ancefaleea (care duc la paralizia picioarelor. Precauţii .se găseşte în şuncă şi carnea de porc în general.betacarotenul există în plantele cu frunza verde închis şi în legumele şi fructele de culoare galbenă şi portocalie (caise.nu are. molibden şi cobalt (un component al vitaminei B12).deficienţa de tiamină duce la apariţia bolii beriberi.RZR retinol: 5000-25000 UI. de plămâni. oase.RZR-adulţi: 400 mcg. Mineralele sunt elemente chimice naturale. . dar şi la simptome fizice ca pierderea senzaţiilor în picioare sau paralizia muşchilor oculari.5 mg. fluor. varză de Bruxelles.ajută la formarea celulelor roşii din sânge şi a materialului genetic din celule. alune.suplimentele de foliacină se iau numai după sfatul medicului. iod. . . lapte şi unt). . . esofagian. cupru. . . dovleac.în combinaţie cu vitamina A ajută la convertirea nutrienţilor în energie.atac de cord. un metabolit al acidului pantotenic. .îmbătrânirea pielii. . ficat. . .RZRgravide: 400 mcg.atac de cord. alune şi germeni de grâu.RZR-adulţi: 1-1. de sân.retinolul se găseşte în produse de origine animalieră (ficat.apare în 2 forme: retinol şi betacaroten. broccoli. linia întâi de apărare a organismului împotriva infecţiilor. retinolul poate deveni toxic. . piersici. celule sanguine şi ţesuturi moi şi de asemenea extrem de importante pentru echilibrul normal al fluidelor şi pentru o activitate normală a celulelor şi a muşchilor.sănătate fizică şi psihică. Raţia zilnică recomandată .se găseşte în verdeţurile cu frunza verde închis ca spanacul şi broccoli. . . Mineralele necesare în cantităţi mai mici sunt denumite minerale reziduale: fier.poate fi găsită în drojdie.cataractă. mazăre. . calciul şi potasiul.acnee. 56 . VITAMINELE Denu-mire Certitudini Posibile întrebuinţări . rectal. magneziu. .cancerul cervical. . .pantetina. . . . ficatul.psoriazis. spanac.se combină cu o proteină pentru a forma visual purple. Minerale ca fosforul. dovlecei.glucoza este o zaharidă care asigură buna funcţionare a creierului şi a sistemului nervos. . .). retardare şi chiar moarte). drojdia.încât ele trebuie achiziţio-nate pe alte căi. . banane şi folic (FOLIportocale.este esenţială pentru o piele sănătoasă şi pentru membrana mucoaselor. . conopidă. . ACIDUL PANTOTENIC Vita-mina A Vitamina B1 (TIAMINA) . Aceste vitamine se pierd prin fierbere.RZR betacaroten: mai mult de 3 mg (oricât de mult).cataractă. . . seminţele de Acidul floarea-soarelui. seleniu. . . germenii de grâu. de colon. .transformă carbohidraţii din alimente în glucoză. . .carenţa de foliacină poate duce la naşterea unor copii cu malformaţii în cazul femeilor gravide.excesul de foliacină (peste 0. .41.atac cerebral. seminţele uscate ale legumelor. cartofi dulci. de vezică.este considerată o potenţială armă împotriva cancerului.6 mg.excesul de retinol provoacă defecte congenitale .

. . . gravidele. .3-1.ajută la formarea celulelor roşii din sânge.combate oboseala. melasa şi laptele.RZR-adulţi: 1-2 g .simptome neurologice la vârstnici. Vitamina B2 (RIBOFLAVI-NA) . . hidrocarburi şi grăsimi. . DOXINA) . .poate fi extrasă din diferite cereale speciale.joacă un rol important în metabolizarea acizilor nucleici şi a lipidelor. carne de vită. . . . memoria slabă şi problemele neurologice. .6 mg.atac de cord. .colesterol (scade LDL. Vitamina .excesul de niacină poate provoca creşterea temperatur ii şi mâncărimi. legume ca broccoli. .este esenţială pentru formarea colagenului.doze zilnice mai mari de 2 g pot cauza afecţiuni neurologic e.ajută la folosirea proteinelor în constituirea de ţesuturi. riboflavina este distrusă uşor de lumină. departe de lumina soarelui.7 mg. bananele. laringeal şi esofagian. . Vita-mina .atac de cord (scade cantitatea de homocisteină din sânge). . pâine superioară şi cereale. . . . .este foarte importantă pentru absorbţia fierului. napi şi spanac.cancer de plămâni. pepenele galben. .RZRbărbaţi: 19 mg. de stomac. . .deficienţa de vitamina B12 poare duce la apariţia anemiei pernicioase. .RZRgravide: 16 mg. . de vezică. . pierderea dinţilor datorată slăbirii oaselor şi sângerărilor interne abundente. urinare frecventă. ficat de vită şi în cantităţi mici. cerealele cu diferite adaosuri.RZR-adulţi: 1. un nas uscat şi mâncărimi de piele. carnea B3 (NIA. .RZRbărbaţi: 2 mg. .surse: macroul.cancerul oral.cancer. . . .RZR-femei: 1.arteroscleroza.poate fi păstrată mult timp în organism (3 ani).RZR-adulţi: 2 mcg.nu are.acţionează împreună cu alte vitamine B şi cu foliacina.asigură energia necesară pentru creşterea ţesuturilor.slabă de viţel. puiul. .poate fi luată din lapte. . .excesul de vitamina C poate produce diaree. peşte. peştele-spadă. . tumorile cerebrale la copii. femeile care alăptează şi vârstnicii au nevoie de cantităţi mai mari. la buna funcţionare a sistemului nervos şi la metabolizarea proteinelor şi lipidelor. creşte HDL). . ouă şi produse lactate. porumb şi pepene galben. cervical. care poate dezactiva cancerigenii. lapte CINA) şi ouă. .împiedică penetrarea celulelor de către viruşi (viruşii nu se pot reproduce decât în interiorul celulelor).se găseşte în carne. din carnea de vită în general. produse de panificaţie. .este necesară în producerea de anticorpi şi B6 (PIRIcelule roşii.RZR-femei: 15 mg. BIC) . scorbutul (sângerarea gingiilor). de aceea depozitaţi alimentele care o conţin în containere speciale. C (ACIDUL substanţa care leagă între ele celulele din ASCORţesuturile conjunctive. .este singura vitamină care conţine şi elemente minerale importante.deficienţele de niacină pot duce la îmbolnăviri de pelagră. .Vitamina B12 (COBALAMINA) anghinarie. . pui. sparanghel. .cancerul de plămâni. de sân.întărirea sistemului imunitar.ajută la metabolizarea hidrocarburilor. varza.cancerul esofagian. boală care începe printr-o erupţie roşie în ariile expuse la soare şi limbă umflată şi poate evolua rapid în demenţă şi chiar moarte.surse: gogoşarii.stresul fizic.ajută organismul să extragă energia din proteine. . ficat. iaurt.este un puternic antioxidant. brânză. . .carenţele de vitamina C se manifestă în: ruperea cu uşurinţă a vaselor de sânge.vitamina C este extrem de fragilă (se 57 .răcelile.oamenii foarte activi. . sucul de portocale.este extrem de importantă în procesul de vindecare a cicatricilor. de pancreas. găina de Vitamina Cornwall.cataracta. .

. Mineralele Denu-mire Certitudini .cancer.nu are. .osteoporoza. (TOCO. cartofii noi. .cantităţi foarte mari de vitamina D. ovăz. mai ales fructele uscate. . B6 şi niacina. pepenele roşu. . . drojdia de bere. . . broccoli. a unor coji roşii pe faţă sau la pierderea părului.atac cerebral.afecţiuni ale arterei coronare. conopidă.osteoporoza. .surse: aproape toate fructele şi legume.carenţa de vitamina D poate duce la rahitism. . şi în toate alimentele pe bază de cereale. . macrou.tensiune arterială. înăbuşiţi-le sau frigeţile cu puţin ulei.sistem imunitar slăbit. nuci. margarină. Vitamina ajută la menţinerea unei piele sănătoase.osteoporoza.nu are. . seleniul. untul de arahide. . castane şi nuci. spanac şi ficat.circulaţie proastă. . portocalele.scade LDL. pentru a obţine oase sănătoase. .surse: broccoli. germenii de grâu.RZR-adulţi: 400 UI. caisele şi prunele.poate fi găsită în peştii cu carnea grasă (cod. luate timp îndelungat. somon. cartofii dulci copţi. . guliile. distruge prin fierbere şi fumat).mazărea. înmuierea oaselor.există în 2 variante: vitamina K1 ( în zarzavat) şi vitamina K2 (produsă în intestinul subţire de Vita-mina bacterii intestinale).anghinarie.este un agent imunitar (ajută la producerea de FEROLUL limfocite T). .ajută la absorbţia calciului. .cancerul de colon. alune. .RZR-adulţi: 300 mcg. . BORUL 58 . protejând celulele împotriva radicalilor liberi. sucul de ananas. K .carenţele de biotină pot duce la apariţia TINA) eczemelor.RZR-adulţi: 3 mg.ouăle crude pot împiedica absorbţia biotinei şi pot fi o potenţială sursă de salmonela (evitaţile!). . gălbenuş de ou. D . . anchoa) şi produsele lactate tratate special.întărirea unghiilor şi a părului. . ulei de porumb. untul de arahide.este esenţială pentru metabolizarea normală a lipidelor şi proteinelor. orez. .colesterol. roşiile şi fructele de pădure. . H (BIO. migdale.ultravioletele stimulează anumite uleiuri ale Vita-mina pielii să o producă.lucrează împreună cu alte 2 minerale importante.nu are. în special pentru sistemul nervos. . Precauţii . ficat de vită. .creşte HDL. biban. .împreună cu vitaminele A. . . mango. . Posibile întrebuinţări . .asigură coagularea sângelui. . . mandarinele.acţionează împreună cu un alt antioxidant Vitamina E puternic.îmbătrânire.face parte din familia B complex. datorată unei slabe calcifieri. calciul şi magneziul. grapefruitul.dacă doriţi totuşi să gătiţi fructele sau legumele. . sardină. RZR-adulţi: 65-80 mg. lucernă. conopida. ton. sucul de mere.ajută organismul să folosească eficient calciul şi fosforul pentru a putea construi dinţi şi oase puternice. kiwi.surse: uleiuri vegetale.artrită.RZR-adulţi: 8-10 UI. . . avocado. varza de Bruxelles. .infertilitate. .este esenţială pentru buna funcţionare a organismului.crampe musculare. . căpşunile.infarct. . sparanghelul. cereale.este un antioxidant puternic.atac cerebral.poate fi găsită în fructe. pot fi toxice. ulei de arahide.artrita. . dar şi pentru asimilarea vitamine C. Raţia zilnică recomandată .previne calviţia şi albirea prematură. maioneză. . B2. .

apa de băut. . greutate avansată şi frisoane. a membranelor celulare şi diferitelor enzime. .osteoporoza. în felul acesta menţinându-se un nivel normal de glucoză în sânge.RZR-adulţi: 250-800 mg .doze zilnice mai mari de 20 mg pot fi toxice. compuşii din celulele roşii de sânge şi a mioglobinei.nu are.surse alimentare: drojdia de bere. prunele uscate. .alcoolul împiedică asimilarea calciului. . . în timp ce calciul şi cofeina o pot împiedica. . în cazul diabeticilor.RZR-adulţi: 50-200 mcg. . scoicile.carenţa de iod poate duce la hipotiroidism caracterizat prin letargie înaintată.RZRbărbaţi: 10 mg. . .atac cerebral. . .RZR-adulţi: 150 mcg. .anemie datorată carenţei de fier (îndeosebi pentru femeile la menstruaţie). .întăreşte sistemul imunitar.sindrom premenstrual. vaselor de sânge şi nervilor.nu are. . frisoane şi imunitate scăzută. .magneziul pare să echilibreze schimburile de calciu dintre celule. . ficatul de vită şi viţel. seminţele.RZR-adulţi: 1.atac cerebral.RZR-femei între 11-50 ani: 15 mg.CALCIUL CROMUL CUPRUL FIERUL FLUORURILE . . .face ca insulina să acţioneze într-un mod eficient.calciul şi fosforul trebuie să se afle în proporţia de 2/1 pentru a acţiona corect. sucul de struguri şi crustaceele. curcanul.sunt esenţiale pentru formarea dinţilor şi a oaselor.cancerul de colon.RZR-adulţi: 800-1200 mg. FOSFORUL .are o importanţă vitală în funcţionarea glandei tiroide care produce hormonii ce controlează mai multe funcţii ale organismului.RZRgravide: 200 mg.atac de inimă.5-3 mg.carenţele de fier pot cauza anemii caracterizate prin oboseală. lactatele în general. . coagularea sângelul şi menţinerea pereţilor celulelor.se găsesc în crustacee. ficatul. . gelatină.atac de cord.surse: laptele şi iaurtul degresat. . . .artrită. grâul. cerealele.RZR-adulţi: 1. .dezvoltarea muşchilor la sportivi.împreună cu insulina ajută la metabolizarea zahărului. . . . .reglarea colesterolului. . stridiile. pigmentul roşu din muşchi şi din anumite enzime. . .hipotiroidism. legumele verzi şi fasolea. .osteoporoză. . .RZR-femei peste 50 ani: 10 mg. . . carnea de vită. . melasa. . . . IODUL . .nu are. . zarzavatul. . . .RZR-copii şi tineri: 1200 mg.stimulează producerea a mai multă insulină de către celulele beta din pancreas.colesterol (creşte HDL).are un rol crucial în buna funcţionare a inimii şi a altor muşchi.fierul din produsele animaliere (carnea) este mai repede absorbit decât cel din legume şi fructe. . .surse: crustaceele. .cheagurile de sânge. . .vitamina D facilitează asimilarea calciului în organism. . .surse: carnea de porc. 59 .nu are. somonul şi sardinele cu oase. .este important în procesul de transformare a hranei în energie şi la formarea materialului genetic. broccoli. .ajută la construirea de dinţi şi de oase sănătoase.atac cerebral.tensiunea din timpul sarcinii. . . . .tensiune arterială. .este mineralul aflat în cea mai mare cantitate în corpul omenesc. . . puiul.vitamina C facilitează asimilarea fierului.calciul luat în cantităţi excesive (peste 2g) poate cauza constipaţie şi măreşte riscul unor infecţii pe tractul urinar. .cel mai uşor de asimilat este cromul picolinat.osteoporoza. şunca. . nucile.5-4 mg. .este necesar pentru producerea hemoglobinei.RZRgravide: 30 mg.menţine sănătatea oaselor.este esenţial pentru contracţia muşchilor.nu are. fasolea.o dietă săracă în fier poate cauza probleme de asimilare la copii şi dificultăţi de concentrare la femeile tinere. guşă sub bărbie. .ajută la transformarea fierului din organism în hemoglobină. curcanul.cariile dentare.diabet.

.presiune arterială ridicată. . .surse: fructele de mare.sănătate psihică. .RZR-femei: 12 mg.cantităţi mici de magneziu sunt asociate cu o tensiune ridicată.ajută în procesul de metabolizare a hranei şi în producerea de acizi graşi şi a colesterolului bun.este esenţial pentru păstrarea simţurilor (gustul şi mirosul).este un antioxidant. . cacao.RZRgravide: 15 mg. magneziul luat în exces poate duce la apariţia diareei. cereale. sucul de portocale.nu are.hipertensiune.surse alimentare: cartofii.se găseşte în sarea de bucătărie sau clorura de sodiu. .surse alimentare: usturoiul. fasole. . .cheaguri de sânge. . .un aport scăzut de potasiu este asociat cu o tensiune arterială ridicată şi cu anemie.surse alimentare importante: nucile. ceapa. . .MAGNEZIUL .joacă un rol important în divizarea.anemie. .este foarte important pentru funcţionarea MANGAnormală a sistemului nervos şi în producerea NUL hormonilor sexuali. un puternic antioxidant.împreună cu potasiul.RZR-adulţi: 250-350 mg. . sodiului şi potasiului.diabet. .RZRgravide: 335 mg. . . iaurtul degresat.detoxifică metale toxice ca mercurul.5-5 mg. zarzavat. muştar uscat. caise.RZR-adulţi: 50-100 mcg.relaxează vasele de sânge. sfecla şi gălbenuşul de ou. pe când calciul le contractă.migrenele şi sindromul premenstrual. . . . caisele şi prunele uscate. are un risc mare de îmbolnăvir e de cancer la stomac şi hipertensiune.acţionează împreună cu glutationa. . . algele. . carnea roşie. . aritmie şi atacuri de inimă.asimilarea glucozei. . .detoxifică grăsimile peroxidate care pot contribui la creşterea tumorilor canceroase. . strugurii negri. .RZR: 2400 mg sau 1g la 1000 calorii. dovleceii. .bolile de inimă şi de circulaţie. eliberarea energiei din muşchi şi reglarea temperaturii corpului. . mazăre. de aceea poate preveni apariţia cancerului şi a bolilor de inimă. .naşterile premature.RZRbărbaţi: 15 . .folosit în mai multe funcţii ale organismului: producerea de proteine.atacuri de cord.RZR-adulţi: 2. ajută la menţinerea unui echilibru al fluidelor în organism.cancer. zarzavaturile. creşterea şi repararea celulelor. . . crustaceele. peştele. . . lapte. .surplusul de potasiu este nerecomandat celor care suferă de deficienţe renale. cerealele. 60 .cancerul de sân. .colesterol.activează enzimele care sunt necesare pentru vitamina C. broccoli.este extrem de important în procesul de vindecare a rănilor. bananele. fiind şi un bun agent imunitar. . . . carne.împreună cu sodiul menţine în echilibru cantitatea de apă din organism şi normalizează bătăile inimii. varecul.echilibrul fluidelor şi electrolitic.este important şi pentru sistemul reproducător . .răceală.infertilitate masculină.dozele peste 200 mcg pot fi toxice. (kaliul) . deci la pierderea echilibrului mineral (nu depăşiţi 1g/zi !). banane. construcţia oaselor. combinându-se cu ele pentru a forma compuşi ce SELE-NIUL sunt eliminaţi din organism. .boli de inimă. . SODIUL (natriul) . . cadmiul şi arsenicul şi alte substanţe potenţial cancerigene. grâu integral şi cereale.este necesar pentru metabolizarea vitamine C şi a calciului. sarea iodată. ouăle şi organele de pui.cel care mănâncă prea sărat. a biotinei şi a vitaminei B1.este foarte importantă pentru buna funcţionare POTA-SIUL a nervilor şi a muşchilor. .poate fi găsit în următoarele alimente: tărâţe de grâu. . o tripeptidă care se găseşte în organism. .nu are. ZINCUL . fosforului. . .

carnea de porc. Ele reprezintă principala sursă de acid linoleic a organismului. Grăsimile saturate apar în alimentede origine animalieră. ficatul. Grăsimile îngraşă foarte tare. adică stimulează producerea de colesterol. stridiile. un gram de grăsimi indiferent de tipul acesteia. 61 . drojdia de bere. Cu toate acestea. Uleiurile mult polinesaturate. De aceea. unele tipuri de uleiuri polinesaturate îl pot creşte. Acestea. Cu cât există mai multe molecule de hidrogen. În carnea de pui. mai ales colesterol aderent. Clasificarea grăsimilor Grăsimile dietare pot fi de 3 feluri: saturate. peşte şi în bucăţile slabe de vită. Prin acest proces sunt eliminate nişte substanţe numite trans-acizi graşi care au aceleaşi proprietăţi ca şi grăsimile saturate din organism. produsele lactate integrale şi carnea de miel. seminţele de dovleac. în special în ceea ce priveşte numărul de molecule de hidrogen. necesar pentru formarea celulelor şi buna funcţionare a sistemului nervos.masculin. B.surse alimentare: cotletul de miel. Ele sunt periculoase deoarece stimulează organismul să producă mai mult colesterol. . Mâncaţi numai bucăţele slabe de carne şi piept de pui fără piele. grăsimea este mai saturată. laptele. Ele diferă sub raportul structurii chimice. La temperatura camerei. fasolea. plus toate margarinele. grăsimile saturate se solidifică. în slănină. mai ales. aveţi grijă de mărimea porţiilor! (o cantitate sănătoasă reprezintă cea a unei bucăţi de carne de mărimea unui pachet de cărţi de joc). precum uleiul de şofran. Printre sursele vegetale de grăsimi saturate se numără untul de arahide şi cocosul. grăsimile sunt mai puţin saturate. suferă un proces numit hidrogenare pentru a le face potrivite pentru gătit şi a le mări termenul de garanţie. Încercaţi să limitaţi consumul de grăsimi saturate sub 10% din totalul de calorii. Grăsimile polinesaturate apar în uleiul vegetal şi în margarina de origine vegetală. Dieta bogată în uleiuri polinesaturate a fost asociată cu apariţia diferitelor forme de cancer şi a pietrelor la rinichi. Şi. polinesaturate şi mononesatura-te. cinţine 9 calorii (proteinele şi carbohidraţii au 4 calorii/gram). mg. ouăle. Uleiurile polinesaturate suferă de multe ori transformări oxidante. în bucăţi grase de vită. porumb şi floarea-soarelui reduc nivelul de colesterol din sânge. proces care este responsabil de apariţia unor forme de cancer şi a bolilor de inimă. Gătiţi peştele fără ulei. grăsimile polinesaturate sau mononesaturate au cele mai puţine molecule de hidrogen. germenii de grâu.

mai ales cu ulei de măsline. în salate sau la gătit. picant. 1 banană  105 calorii.asigură o tensiune normală şi o bună funcţionare a inimii. anul 400 d. de arahide şi în unele uleiuri de şofran sau de floarea-soarelui. deşi nu afectează colesterolul general. cresc cantitatea de colesterol circulant. opresc formarea trombozei. provitamina A (betacaroten). precum uleiurile polinesaturate. extenuarea. vitamina C. O lingură. ajută la digestie. au efect benefic asupra colesterolului. Mai multe studii au demonstrat că. accelerează metabolismul.reprezintă un antiacid natural (bun pentru stomac). . . arahide şi nuci.previne arteroscleroza. este absolut suficient. două pe zi. vitamina B6. cu unele mononesaturate. . Nu consumaţi grăsimi polinesaturate într-o cantitate mai mare de 10% din totalul de calorii zilnice. a articulaţiilor.substanţele active ale ardeiului încălzesc sângele. . Oricât de benefic ar fi acesta. . Excită mucoasa. . . el conţine totuşi foarte multe calorii. Rol: . Puterea tămăduitoare a unor alimente “Fie ca măncarea să fie leacul vostru şi leacul să vă fie mâncare” (Hipocrate. Grăsimile mononesaturate sunt prezente în uleiurile obişnuite de gătit. inclusiv în uleiul de măsline.opreşte sângerarea gingiilor (ardeiul verde crud). deci nu trebuie folosit în exces.întârzie dezvoltarea bolilor la organele locomotorii. inclusiv osteoporoza. oferă temperanţă. . .ajută la prevenirea atacurilor cerebrale şi a aritmiilor. Extern: Se foloseşte contra reumatismului (unguentul de ardei iute). BANANELE Conţin: potasiu.ajută corpul să lupte împotriva infecţiilor. avocado. uzura oaselor.c. cu care se masează locul afectat. Printre sursele bune de grăsimi mononesaturate se numără uleiul de migdale. Uleiurile mononesaturate.consumul ridicat de ardei verde prelungeşte viaţa. fibră.facilitează digestia (boiaua iute). Se pare că oxidarea lipidelor din sânge este un factor major de risc pentru apariţia arterosclerozei.) ARDEIUL Conţine: vitamina C. provoacă afluxul de sânge local. mai ales cel de măsline. Însă nu se recomandă prea des şi în cantitate prea mare.diminuează oboseala cronică. Rol: . BROCCOLI 62 .păstrează un perfect echilibru electrolitic şi al fluidelor în celulele organismului. Observaţie: Boiaua iute este un condiment puternic. Cercetătorii din Israel au demonstrat că uleiul de măsline nu este sensibil la transformările oxidante. Încercaţi să înlocuiţi celelalte grăsimi din dieta dvs. paradontoza. .Încercaţi să mâncaţi numai uleiuri nehidrogenate (de exemplu margarina lichidă sau cea dietetică).

. ulcer. conţin aşa numita solamină. . . Rol: .previn osteoporoza. . ceea ce poate provoca o intoxicare). afecţiunile coronare.previn apariţia cancerului. . seleniu şi fibră.se taie felii de cartofi curăţaţi şi se aplică pe umflături.protejează pereţii celulelor împotriva atacurilor radicalilor liberi.reduce colesterolul. responsabilă de apariţia cariilor). .previne numeroase forme de cancer şi bolile de inimă.opreşte hiperaciditatea. vitamina C.vindecă scorbutul. aluaturi. reglează formarea sucului gastric (zeama de cartof crud este un antiacid natural).menţine echilibrul lichidelor şi cel electrolitic din interiorul celulelor. menţin un echilibru al fluidelor în organism. . kaliu. 1 cană  45 calorii. E. Rol: . B6. acid folic. pe abcese.normalizează bătăile inimii şi tensiunea arterială. CEAIUL VERDE Conţine: catechină. . Cura cu cartofi trebuie să fie formată din cartofi cruzi sau fierţi în coajă (fără sare) în cantităţi rezonabile (în cazuri de folosire exagerată ajunge în organism un exces de vitamina U. H şi multă vitamina C. fosfor. .constituie o mâncare dietetică. calcar. Extern: . . fibră. .B1. un glicoalcaloid steroid. potasiu. . elimină din corp lichidul dăunător. CEAPA 63 . betacaroten. vitamina C. lovituri.se aplică la gastrită.la degerături: se pasează cartofii calzi şi se pun peste locul afectat. substanţe minerale.hrăneşte organismul cu elemente valoroase. cu o cârpă înmuiată în aceeaşi zeamă umezim locul bolnav. Atenţie! Studiile au arătat că o doză prea mare de catechină poate fi toxică.ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecţiilor.previne cariile şi afecţiunile gingiei (omoară bacteria Streptococus Mutans.previn apariţia diferitelor forme de cancer. . magneziu.normalizează tensiunea şi funcţionarea inimii. natriu.previn oxidarea colesterolului aderent. . fier. .catechina previne apariţia cancerului de plămâni şi piele şi afecţiunile cardiologice.). B2. paste făinoase etc. Rol: .previne apariţia cancerului de colon şi rectal. Rol: . împiedicând astfel apariţia arterosclerozei.previne cancerul prin inhibarea carcinogenelor. potasiu. crampe la stomac.pentru reumatism: turnăm apă fierbinte peste cartofii raşi cruzi. sulforafan. . Observaţii: Cartofii trebuie mâncaţi alături de alimente compatibile (niciodată alături de grăsimi. mangan. deci poate preveni apariţia bolilor coronariene şi atacurile cerebrale. .pe răni şi pe arsuri se pun imediat cartofii cruzi raşi.fibra asigură frecvenţa scaunelor. CĂPŞUNILE Conţin: vitamina C. . o bună funcţionare a inimii şi o tensiune normală. . albumină. Însă 1 cană sau 2 de ceai verde pe zi sunt binevenite. CAISELE Conţin: betacaroten.Conţine: indoli. . . împiedicând îmbolnăvirile de cancer de colon sau rectal. protejând celulele împotriva atacurilor radicalilor liberi. iar cu această zeamă spălăm membrul afectat şi. vitaminele A1.menţine echilibrul fluidelor în celule. Germenii încolţiţi sunt otrăvitori. .previne şi atacurile cerebrale. fibră. bor. acid elagic.înlătură oboseala şi oferă rezistenţă la infecţii. 3 caise mici au 50 calorii. enterită. Rol: . CARTOFUL Conţine: hidrat de carbon (sub formă de zahăr şi amidon).

opreşte creşterea celulelor maligne.ucide bacteriile care produc puroiul. Rol: . reumatism cardiac. scăzând pericolul trombozei. le diminuează capacitatea de permeabilitate. fluor. poate împiedica apariţia unui atac de inimă sau cerebral. la ulcerul duodenal cronic. calciu. . potasiu.sunt un apărător contra iradiaţiilor materiilor în fuziune (curăţă din organism metalele ionizate acumulate şi alte substanţe impure). celulită. Cura cu ceapă: Ceapa poate fi cosumată în tot timpul anului. . . fracturi.poate preveni tipul de răspuns inflamator care poate duce la alergii şi astm. contra crampelor stomacale. . înţepături de albine. trebuie presată ca să-i iasă zeama. . . . artrită. Se aplică compresele cu ceapă crudă pasată (crudă sau înnăbuşită în propria zeamă) şi se ţin 2-3 ore.sau hipo. de aceea este recomandat contra reumatismului şi artritei.vindecă artrita. De asemenea. ale aparatului digestiv. . . dureri în gât. Se recomandă cura zilnică cu ceapă. .are efecte benefice în majoritatea bolilor.fortifică smalţul dinţilor.vindecă eczemele.opreşte coagularea sângelui. natriu. Rol: . . ulei volatil. degerături. bolile de piele. Extern: la dureri reumatice.este folosită în cazuri de endem. . . . La înţepăturile de vespie trebuie acţionat rapid: se apasă cu o ceapă curăţată locul pişcat. acid nicotic.stopează accesele spasmodice. .ajută la boli de stomac. uleiuri vegetale. nevrita cronică. bolile renale. nevrită. 64 .măreşte pofta de mâncare. . cresc conţinutul de glicogen al ficatului. ajutând la dezvoltarea acidului oxalic.vindecă icterul. insuficienţă renală. stimulând formarea sucului gastric. COACĂZELE NEGRE Conţin: vitaminele C (boabele au de 3 ori mai multă vitamina C decât măcieşile). dereglarea metabolismului. contra senzaţiei de saturaţie. îi protejează împotriva cariilor.previne cancerul şi diabetul. a îmbolnăvirii inimii şi a vaselor sanguine.acivează aparatul digestiv. acid fosforic.curăţă aparatul respirator. . grăbesc formarea bilei. . A1.ajută ficatul. . pe cât posibil crudă.are un efect diuretic. funcţionarea stomacului şi a intestinelor (medicament împotriva cancerului intestinal). .favorizează înlăturarea calculului renal. bila şi pancreasul. . pneumonie.dirijează echilibrul dintre acizi şi baze înspre alcaline (împiedică acidularea sângelui). .face sângele mai curat. B2. retenţie de lichid.taninul opreşte dezvoltarea în stomac a microbilor care favorizează descompurile. gută.ajută la digestie. traheită. la boli ale vezicii biliare şi a ficatului. acute şi cronice. colecistita. . . .alcalinizează urina. miocardită şi meningită.ponderează hiper.sunt bune în caz de balonare la stomac. . hemostază.aciditatea. vitaminele C şi A.se folosesc contra gripei şi împotriva îngustării venelor.curăţă stomacul şi intestinele. . care va conţine mai puţini germeni ai bolii şi mai puţine reziduuri. ceapa are o structură extrem de complicată şi exotică: mai bine de 100 de compuşi pe bază de sulf. vindecă traheita. cupru. a urmăririlor ulcerului cronic. la disfuncţionalităţi în alimentarea sângelui. ciroză cu lichid. deoarece reglează elasticitatea vaselor capilare. Ceapa.poate oferi protecţie împotriva cancerului. pudră.bună pentru răceală.distruge bacteriile şi micozele. .regenerează celulele şi întăreşte nervii. . Rol: anihilează cancerigenele şi previn cancerul.Conţine: seleniu. B1. tăiată în două. pleurita. . fier. inclusiv cuercitină. înţepenirea gâtului.deoarece scade nivelul de colesterol şi tensiunea arterială şi previne formarea de cheaguri sanguine. . .frunzele sunt folosite la bolile plămâni. uşurează tusea. flavonoide. CIREŞELE Conţin: acid elagic. mangan. tanin.

. insuficienţă pulmonară.scade riscul cancerului de colon sau rectal. Fasolea cu bobul mare Conţine: fibră. .păstrează echilibrul fluidelor în organism. potasiu.ne ajută să ne păstrăm vederea. . .poate furniza vitamine şi minerale necesare pentru buna funcţionare a organismul. potasiu..ajută la slăbire. dar şi a afecţiunilor coronariene.previne apariţia diferitelor forme de cancer. zinc. fier şi vitamina B.previne apariţia cancerului şi a bolilor de inimă. .există un risc scăzut de îmbolnăvire de cancer.reduce colesterolul. Fasolea roşie cu bobul mare Conţine: fibră. reduc starea de surmenaj. DOVLEACUL Conţine: betacaroten. care pot fi folosite în tratarea prostatei. boli ale coloanei vertebrale. .sunt un bun liniştitor pentru sistemul nervos. 65 .reduce incidenţa afecţiunile arteriale.face digestia mai uşoară.scade riscul cancerului de colon. Rol: . vitamine B. . fier.reduce riscul unei afecţiuni cardiace.previne cancerul de colon.ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor. fibră. fier. .împiedică apariţia unor malformaţii ale tubului neural la fetus. atacului de inimă sau cerebral. potasiu. FASOLEA Fasolea colorată Conţine: puţine grăsimi şi calorii. . . care pot duce la un atac de inimă sau cerebral.sprijină organismul în lupta împotriva infecţiilor. DOVLECEII Conţin: betacaroten. acid folic.reduce nivelul zahărului din sânge la diabetici şi colesterolul. .la anemie. .împiedică apariţia diferitelor forme de cancer (inclusiv cancerul de colon).păstrează activitatea intestinală normală. precum şi diferite forme de cancer. potasiu. artroză (uzura articulaţiilor).menţine echilibrul fluidelor în organism. Rol: . ceea ce poate preveni atacul de inimă sau cerebral. vitamina C. Rol: . .controlează tensiunea arterială. . fibră dietară. fier. vitamina C. Rol: .la fenomene diseptice. vitamine B şi minerale. potasiu. Rol: . Rol: . multe alte vitamine şi minerale. CONOPIDA Conţine: sulforafan.anihilează efectul cancerigenilor. .normalizează bătăile inimii şi tensiunea arterială.previne apariţia arterosclerozei sau îngroşarea arterelor. .dezvoltă puterea de autovindecare a corpului.la bolile de plămâni: congestie. . FILEUL DE PORC Conţine: vitamina A. o tensiune normală şi o bună funcţionare a inimii. . muierea cartilagiilor. Observaţie: Uleiul de seminţe de dovleac reprezintă o sursă excelentă de zinc şi acizi graşi nesaturaţi. inclusiv cel de plămâni. canceroase. proteine. Rol: . vitamine şi minerale (vitamina C şi potasiu). hidrocarbonaţi complecşi. . alergice. fibră. zinc şi acid folic. al diabetului.reduce colesterolul. . . . . deoarece accelerează uşor metabolismul. hipertensiune. face să dispară migrenele.

- acidul folic poate împiedica apariţia malformaţiilor la fetus; - ajută sistemul imunitar. Atenţie: Aveţi grijă la mărimea porţiilor de carne! FLORICELELE Conţin: fibră, puţine grăsimi şi calorii (3 căni  maxim 100 calorii). Rol: oferă rapid senzaţia de saţietate şi ajută la digestie. GERMENII DE GRÂU Conţin: fibră dietară, vitaminele E şi B, seleniu, zinc, fosfor şi magneziu. Rol: - previn cancerul de colon sau rectal şi atacurile cardiace, cerebrale, prin reducerea nivelului de colesterol aderent şi de trigliceride; - previn apariţia unor defecte ale tubului neural pe timpul sarcinii; - înlătură riscul îmbolnăvirii de cancer. GOGOŞARII Conţin: vitamina C (1 gogoşar  150% din RZR-ul necesar), betacaroten, licopen. Rol: - previn apariţia afecţiunilor arteriale; - pot preveni apariţia diferitelor forme de cancer (cervical, de vezică sau de pancreas); - previn îmbătrânirea prematură. GRAPEFRUITUL Conţine: pectină, limonenă, flavonidă, fenoli, vitamina C, licopen. Rol: - previne apariţia atacului de inimă sau cerebral, scade colesterolul; - scade riscul îmbolnăvirilor de cancer (cervical, de vezică şi pancreatic); - împiedică oxidarea LDL-ului care poate adera la pereţii arterelor; - îndepărtează unele dintre manifestările neplăcute ale răcelii. Atenţie! Acest fruct este bogat în calorii, deci vă puteţi pierde rapid silueta dacă exageraţi cu consumul de grapefruits. GULIILE Conţin: vitamina C, potasiu, vitamina E, fibră . Rol: - previn formarea unor tumori canceroase; - ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor; - previn formarea unor depozite în artere, care pot duce la afecţiuni coronariene. HREANUL Rol: - împiedică inflamaţiile; - este folositor la congestii (pulmonară, pleurita, miocardita); - este folositor la stări grave de peritronită; - uleiul volatil al hreanului este dezinfectant, un antibiotic natural: distruge bacteriile şi ciupercile; - măreşte puterea organismului de a se opune agenţilor patogeni; - consumat frecvent, apără organismul de răceală, guturai; - contra bronşitei: o linguriţă de hrean ras amestecat cu miere; - zeama de hrean de curând prezat este un bun tratament pentru colită, balonări, stază intestinală, diaree; - este indicat la nevrită, tendinită, miozită (inflamarea ligamentelor); - combate hemoroizii, varicele, cangrenele de la picioare, eczemele; - la tumori canceroase, trebuie folosit cu regularitate; - fortifică sistemul imunitar (indicat inclusiv la SIDA); - este indicat şi la astm. Observaţie: Consumul prelungit dăunează rinichilor şi atunci trebuie să facem o pauză. Cura cu hrean: Dimineaţa şi seara radem hrean cât o linguriţă şi îl consumăm crud pe loc. Usturimea i se atenuează amestecându-l cu mere rase, miere sau smântână. Urmăm cura zilnic, timp de 2 săptămâni. Extern: Se fac comprese cu hrean proaspăt ras, pe locurile afectate (artrită, sciatică). IAURTUL Conţine: Lactobacillus Acidophilus, calciu, potasiu, riboflavină şi vitamina B12 (cel cu fructe). Rol: - previne apariţia infecţiilor vaginale;

66

- ajută sistemul imunitar, întărindu-l; - ne oferă nişte oase sănătoase şi previne osteoporoza; - reduce nivelul de colestrol din sânge; - menţine o tensiune normală şi o bună funcţionare a inimii; - este esenţial pentru transformarea alimentelor în energie; - previne anemia; - la persoanele în vârstă înlătură simptomele neurologice asemănătoare cu cele din boala Alzheimer. KIWI Conţine: vitamina C (1 singur kiwi are 120% din RZR-ul necesar şi doar 45 calorii), fibră, potasiu. Rol: - previne apariţia unor anumite forme de cancer şi a afecţiunilor cardiace; - sprijină sistemul imunitar în lupta împotriva viruşilor; - fibra asigură o defecaţie regulată şi previne apariţia cancerului de colon; - ajută la păstrarea unui echilibru al fluidelor şi asigură o bună funcţionare a inimii şi o tensiune normală. LĂMÂILE Conţin: vitamina C (1 lămâie  30 g vitamina C), flavonoidă, terpenă, limonenă. Rol: - previn cancerul şi ajută organismul în lupta împotriva infecţiilor; - micşorează tumorile canceroase şi împiedică creşterea lor; - ajută organismul să lupte viruşilor, îndepărtând reacţiile alergice; - controlează colesterolul şi stimulează enzimele care împiedică cancerigenii să distrugă celulele sănătoase. LAPTELE DEGRESAT Conţine: calciu, riboflavină, vitamina D şi fosfor. Rol: - este extrem de important pentru dezvoltarea oaselor la copii şi pentru normalizarea tensiunii arteriale şi funcţionarea inimii; - menţine oasele şi dinţii sănătoşi; - previne osteoporoza la femeile în vârstă. Atenţie: Există copii care nu tolerează laptele. Medicii au susţinut că laptele poate cauza reacţii alergice serioase, la unii copii putând chiar facilita apariţia diabetului. În plusmulţi adulţi nu tolerează lactoza, ceea ce înseamnă că digeră cu dificultate laptele. Un sfat: dacă nu toleraţi lactoza, încercaţi să mâncaţi iaurt. RZR-ul de calciu  1200 mg. Observaţie: Un consum scăzut de calciu în timpul adolescenţei poate împiedica creşterea masei osoase, ceea ce mai târziu va duce la apariţia osteoporozei! MANDARINELE Conţine: vitamina C, betacaroten, flavonide, terpene. Rol: - previn cancerul, îmbolnăvirile de inimă, îmbătrânirea prematură; - opresc răspândirea celulelor maligne. MAZĂREA Conţine: vitamina C, betacaroten, fier, potasiu, fibră. Rol: - sporeşte rezistenţa organismului la infecţii; - previne apariţia diferitelor forme de cancer şi afecţiunile cardiologice; - asigură o bună funcţionare a tuturor celulelor în organism; - este foarte importantă pentru o bună funcţionare a inimii şi poate scădea tensiunea arterială; - poate preveni apariţia cancerului de colon sau rectal şi poate scădea nivelul de colesterol. MERELE Conţin: pectină, fibră. Un măr mediu conţine aproximativ 3,5 g fibră şi 80 calorii. Rol: - pectina atacă colesterolul ce aderă la pereţii arterelor (în acest fel scade riscul îmbolnăvirilor de inimă sau al atacurilor cerebrale); - două mere mâncate pe zi diminuează colesterolul cu 16%; - sunt bune şi pentru diabetici, deoarece fibra solubilă regularizează fluxul sanguin, prevenind o creştere sau o scădere neaşteptată a nivelului de zahăr din sânge.

67

MORCOVUL Conţine: calciu, carotină, vitaminele E, K, B1, B2, B6, C, fosfor, potasiu, natriu, betacaroten, fibră. Rol: - indicat în creşterea şi dezvoltarea copiilor, întărirea sistemului osos la vărstnici; - elimină limbricii şi distruge bacteriile; - vindecă bolile de stomac intestinale, fiind uşor diuretic; - ajută contra diareei, în vărsături puternice, fără ca bolnavul să sufere pierderi de greutate sau lichid; - reglează metabolismul: întărirea aparatului digestiv, previne bolile renale şi hepatice; - consumat cu regularitate, scade colesterolul şi cantitatea de zahăr din sânge, adică stopează arteroscleroza, precum şi riscul bolilor coronariene şi atacurilor cerebrale; - este indicat în bolile coronariene şi la deranjamente în circulaţia sângelui; - se aplică şi la tratarea bolilor de cancer (de plămâni, al cavităţii bucale, de stomac, de vezică biliară, prostată şi sâni) ; - încetineşte procesul de îmbătrânire şi împiedică apariţia cataractei. Cura cu morcovi: se consumă cruzi, sub formă de suc sau salată. Sucul se consumă zilnic, pe stomacul gol, timp de cel puţin 2-3 săptămâni. MURELE Conţin: antioxidanţi, antocianine. Rol: - luptă împotriva radicalilor liberi, a bolilor de inimă şi a cancerului; - măresc puterea creierului; - combat infecţiile urinare. MUŞCHIUL DE VITĂ Conţine: vitaminele B12, riboflavină, B6 şi niacină, fier, potasiu, zinc, nutrienţi. 100 g  170 calorii şi 8 g grăsimi. Rol: - previne anemia, pierderile de memorie, confuzia, simptomele temperamentale, senilitatea; - este un bun agent imunitar; - este necesar pentru transformarea hranei în energie; Observaţie: A nu se exagera cu consumul de carne, fie ea şi de vită! NAPII Tulpina conţine: sulforafan, indoli, betacaroten, vitaminele A, C, calciu, potasiu şi fibră. Rol: - stimulează organismul să producă enzime anticancerigene; - anihilează acţiunea unor estrogeni care stimulează creşterile tumorale; - asigură o bună funcţionare a sistemului imunitar şi previn apariţia diferitelor forme de cancer (de colon sau rectal) şi a afecţiunilor cardiace; - menţine o tensiune normală; Frunzele conţin: betacaroten, vitamina C, fibră. Rol: - împiedică apariţia diferitelor forme de cancer şi boli arteriale; - ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor; - asigură o funcţionare normală a intestinelor, prevenind astfel îmbolnăvirile de cancer de colon şi rectal. NUCILE Conţin: grăsimi mononesaturate şi polinesaturate, acid elagic, vitamina E, magneziu, iod. Rol: - scad nivelul trigliceridelor şi a LDL-ului (colesterolul dăunător) şi cresc HDL (colesterolul bun); - îndepărtează cancerul şi bolile de inimă. OVĂZ Conţine: fibră solubilă (betaglucan), antioxidanţi rari (tocotrienoli). Rol: - îndepărtează precursorii colesterolului din intestine şi îi elimină din organism; - scade persiunea sângelui la pacienţii hipertensivi; - fibra şi proteinele din ovăz dau rapid senzaţia de saţietate (previne obezitatea).

68

acizi fenolici. Rol: . . betacaroten. Peştii oceanici sunt cei mai buni din punct de vedere alimentar. care duce la apariţia arterosclerozei. E şi C. magneziu. acizi fenolici. B6. Rol: . . PERELE Conţin: fibră dietară (aproape toată insolubilă). Reamintim câteva din beneficiile aduse de acizii graşi omega-3: 69 .previne diverticuloza şi cancerul intestinal.este un mijloc de dezintoxicare a organismului. neutralizând hormonii care pot iniţia creşterile tumorale. vitaminele B1. puţine grăsimi (chiar deloc).reduc din riscul îmbolnăvirilor de diabet la cei predispuşi. se bea zer cu pătrunjel.împiedică apariţia cancerului de colon sau rectal.este un antidot al bolilor de piele (eczeme. . . deoarece trăiesc în ape mai puţin poluate şi conţin importante resurse de acizi graşi omega-3. potasiu şi fibră.împrospătează respiraţia (mestecaţi frunzele de pătrunjel după ce aţi consumat ceapă sau usturoi). . iar concomitent se consumă coacăze negre sau căpşuni. PASTELE DIN FĂINĂ INTEGRALĂ Conţin: vitaminele B. Cura cu pătrunjel: Frunzele de pătrunjel proaspete. . anasarcă. Rol: . flavonide. flavonoide. biotină şi inozitol (1/2 pepene galben  60 calorii). slăbirea vezicii. fier.previn obezitatea şi împiedică îmbolnăvirile de cancer şi inimă. Daţi-i gust cu puţină miere sau lămâie.distruge bacteriile acide din gură.reduce colesterolul. . . prevenind schimbările bruşte de glicemie.întăreşte sistemul imunitar şi combate răceala. . poliacetilenă.asigură o bună funcţionare a inimii şi o tensiune normală.ajută la buna funcţionare a rinichilor. fiecare având propriul rol într-o alimentaţie sănătoasă. vitamina C. PEPENELE VERDE Conţine: vitamina C.ajută la digestie.împiedică formarea cheagurilor de sânge. .elimină din corp lichidul inutil şi dezinfectează epiderma. terpenă.acţionează ca antioxidant. eliminând senzaţia de balonare. . . . acid pantotenic. Turnaţi apa fiartă şi lăsaţi-l să stea vreo 10 minute. B2. care atacă gingiile. hipertensiunii. PEPENELE GALBEN (cantalupul) Conţine: potasiu. poliacetilenă. prevenind astfel cancerul de colon sau rectal. substanţă care facilitează apariţia cancerului.este un condiment ce măreşte pofta de mâncare.stimulează metabolismul. vitamina A. crude. fibră. Pentru tratarea reumatismului.fibra insolubilă poate preveni constipaţia şi unele boli digestive cum ar fi diverticuloza. psoriazis). . fosfor. potasiu . Rol: . . prevenind astfel apariţia cancerului de colon sau rectal. calciu. potasiu. Mâncăm de cel puţin 2 ori pe zi. PEŞTELE Există o mare varietate de peşti. fibră. betacaroten. bun pentru răceală): Puneţi 10 tulpini de pătrunjel într-un ceainic.poate preveni creşterea celulelor canceroase.menţin o bună funcţionare a intestinelor. vitamina C.are proprietăţi anticancerigene şi previne bolile de inimă. . curăţă sângele. . PĂTRUNJELUL Conţine: clorofilă.împiedică oxidarea colesterolului aderent. . .fibra asigură o defecaţie regulată. spălate.uleiul de pătrunjel opreşte hemostaza şi spasmele vaselor sanguine.folositor împotriva endemelor.PĂSTĂRNACUL Conţine: terpenă. . înlătură reziduurile. . le tăiem şi le presărăm pe o felie de pâine cu unt. Ceai de pătrunjel (bogat în betacaroten. .împiedică sistematizarea prostaglandinei. Rol: .menţine o bună funcţionare a intestinelor. . fibră.

. PIERSICILE Conţin: betacaroten.scade riscul îmbolnăvirilor de cancer sau inimă. acizi graşi omega-3.pot preveni apariţia diferitelor forme de cancer şi a afecţiunilor cardiace. 120 g  236 calorii. vitamina B12. Codul Conţine: puţine grăsimi saturate. Plătica (calcanul) Conţine: 1 g grăsimi.oferă avantajele unui aliment bogat în acizi graşi omega-3. Rol: . Sardinele în ulei Conţin: calciu. .. . puţine calorii şi ½ g de acizi graşi omega-3 la fiecare 100 g (1 g de acid gras omega-3 pe zi reduce riscul unor afecţiuni cardiovasculare cu 40%). . . 1 piersică  35 calorii şi 0 grăsimi.acţiunea acizilor graşi omega-3. Tonul Conţine: acizi graşi omega-3. flavonide.protejează celulelor împotriva deteriorărilor ce pot fi cauzate de radicalii liberi.menţine o bună funcţionare a inimii şi o tensiune normală.menţine dinţii şi oasele sănătoase.oferă toate avantajele unei hrane bogate în acizi graşi omega-3.ajută organismul să asimileze acidul folic. 118 calorii şi 37 mg colesterol / 90g.reduc inflamaţiile la pacienţii cu psoriazis. Rol: . . Rol: . Păstrăvul Conţine: acizi graşi omega-3.împiedică răspândirea celulelor maligne. . potasiu.acţiunea acizilor graşi omega-3.sunt prezenţi în laptele de mamă. betacaroten. .limitează producerea colesterolului şi facilitează crearea de enzime care anihilează cancerigenii. fiind esenţiali pentru o dezvoltare normală a creierului şi a ochilor. vitamina B12. diabetul şi bolile de inimă. fibră. . Rol: . .previne anemia. .previne cancerul. . . Rol: .pot opri creşterea tumorilor canceroase.pot reduce colesterolul celor care îl au ridicat şi pot micşora tensiunea hipertensivilor (se reduce astfel riscul apariţiei unor afecţiuni coronariene sau a unui atac cerebral). dintre care o cantitate infimă de grăsimi saturate. acizi nucleici (ADN şi ARN). .protejează împotriva bolilor de inimă. terpenă. fier. .acizii nucleici vă pot ajuta să trăiţi mai mult şi să arătaţi mai tineri. PORTOCALELE Conţin: vitamina C. .împiedică la vârstnici simptomele neurologice. Iată unele specii de peşti.previn obezitatea.asigură buna funcţionare a sistemului nervos. . 100 g conţin 80 calorii. lupus şi astm. potasiu. niacină. . colite ulcereoase.acţiunea acizilor graşi omega-3. artrite. a atacurilor cerebrale şi a diferitelor forme de cancer.previne anemia şi simptomele neurologice la vârstnici. .fibra este extrem de importantă pentru o bună digestie.micşorează şansele de apariţie a cheagurilor de sânge care pot de asemenea duce la un atac de cord sau cerebral. ca Alzheimer. împreună cu avantajele consumării lor: Bibanul Conţine: puţine grăsimi saturate. limonenă (ulei citric). care pot induce un atac de cord. fiind sărac în grăsimi. . fibră. . . 70 . poate împiedica apariţia cancerului de colon sau rectal.ajută la dezvoltarea de oase sănătoase. .pot reduce trigliceridele la pacienţii cu un nivel ridicat (peste 190 mg/dl la femei şi peste 400 mg/dl la bărbaţi).

vitaminele B. împiedicând distrugerea AND-ului din spermă. împiedicând oxidarea colesterolului care ar adera la pereţii arterelor importante.menţine o tensiune normală şi o activitate bună a inimii. . astenie.. tulburări ale văzului şi auzului. B6 şi E. reziduurile.fibra menţine regularitatea defecării şi scade nivelul colesterolului. .păstrează sângele “tânăr” şi fereşte de bolile cronice. . apoi spălăm locul cu apă călduţă. fluor.previn apariţia bolilor cardiace.poate preveni infertilitatea masculină.coboară hipertensiunea. . RIDICHEA Conţine: natriu. cobalt.activează digestia. oboseală. . Rol: . Se lasă acolo 2 ore. betacaroten. . .curăţă ficatul.poate reduce din manifestările neplăcute ale unei răceli. fier. foliacină.sunt un antidot împotriva reumatismului şi al artritei. . . precum şi contra afecţiunilor renale şi endemelor. măresc cantitatea de substanţe minerale. 1 ştiulete copt  90 calorii şi 2. dizolvând pietrele. . mangan. . crom.face să dispară durerile de cap. zinc.purifică organismul. elimină viermii intestinali.reduc nivelul de colesterol care aderă la pereţii arterelor.siropul de ridichi este bun în cazuri de traheobronşită.recomandate în bolile de ficat şi stomac. ele pot preveni apariţia cancerului de colon.împiedică formarea cheagurilor sanguine. PRUNELE USCATE Conţin: fibră solubilă.ajută la sângerări ale gingiilor. calciu. . . .alcalinizează sângele. Cura cu ridichi: Se consumă o farfurioară de ridichi salată (fără sare) înainte de masă.4 g fibră.se aplică la dureri reumatice. Extern: Contra reumatismului: se înfăşoară ridichea rasă pe porţiunea reumatică. vindecă bolile răcelii. . . cu un efect foarte bun asupra ficatului şi a bilei. . PORUMBUL Conţine: potasiu. la o bună funcţionare a inimii. cupru şi bor. . rectal).asigurând o defecare regulată şi reducând concentraţia de acid litocolic. de pancreas.are şi efect diuretic.are un efect benefic asupra inimii. .îmbunătăţesc circulaţia şi funcţionarea inimii.înlătură constipaţia şi reduce riscul îmbolnăvirilor de cancer. Rol: . de aceea sunt indicate şi la cancer. dureri ale venelor legate de îngrăşare. Rol: . ROŞIILE Conţin: vitaminele C.activează celulele.ajută femeile aflate în perioada de după menstruaţie să reţină estrogen. rectal. . la artrită. combatere insuficienţei renale. . accelerează circulaţia înceată a sângelui. . B1. oligoelemente.ne eliberează de efectele spasmodice. .previn apariţia diferitelor forme de cancer (de colon.menţine o tensiune normală. arteroscleroză. fibră. . ceea ce îmbunătăţeşte procesul de asimilarea a calciului.întăresc sistemul imunitar. licopen. . curăţă căile biliare. este utilă şi pentru paradontoză. . . . B2. vitamina A. extenuare. .detoxifică organismul pe timp îndelungat. acid pantotenic. de plămâni şi de sân.diminuează riscul apariţiei bolilor arteriale şi a atacurilor cerebrale.ajută la menţinerea echilibrului fluidelor şi electrolitic din celule. . inclusiv cervical. Rol: . inflamarea venelor. . . de vezică biliară.opreşte sângerarea gingiilor. 71 .curăţă impurităţile (substanţele toxice) din sânge.împiedică apariţia diferitelor forme de cancer şi a bolilor de inimă.previn apariţia diferitelor forme de cancer. . fibră. kaliu. cupru.combat constipaţia.

. după care o repetăm. Se consumă crudă sau sub formă de suc. Rol: .poate preveni apariţia şi dezvoltarea diferitelor forme de cancer şi a bolilor de inimă. .este folositoare la anemie. B2. . . fier. împiedică dezvoltarea cancerului de sân. B6. O cură cu zeamă o ţinem în mare 3 săptămâni.previne şi reduce efectele reumatismului şi artritei. sulf. proteine. Rol: . acid elagic. vitamina B6.ajută în oprirea hemoragiei.normalizează funcţionarea organelor digestive. . niacin. iod. calciu şi magneziu.împiedică apariţia anemiilor. .menţine echilibrul electrolitic din interiorul celulelor. ulei volatil. cu forma alungită. elimină riscul îmbolnăvirilor de cancer. biotină şi acid folic . menţinând un nivel ridicat de estrogen (estrogenul este esenţial pentru asimilarea calciului). . . fier. .este antiseptică. SPANACUL Conţine: betacaroten. controlează funcţionarea inimii şi păstrează tensiunea în limite normale. . psoraleni. cupru. ŢELINA Conţine: hormoni. .borul poate preveni apariţia osteoporozei sau subţierea oaselor la femeile în vârstă. enzime.reduc colesterolul. vitamine B. Rol: . cobalt. Rol: . . . kaliu. SUPA DE PUI Conţine: antibiotice slabe naturale.pot preveni cancerul de colon sau rectal. fibră.împrospătează componenţa sângelui. bor. zinc. a bazinetului renal şi a ovarelor. .ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor. Cura de sfeclă: Se alege soiul de culoare roşu-închis spre negru (purpuriu). STRUGURII Conţin: resveratrol. boli ale stomacului şi intestinelor. Rol: . . pe când cele canceroase mor).ajută la alimentarea cu sânge a organelor din abdomen. . . nichel.acţionează împotriva inflamaţiilor mucoasei nazale. 3butilftalidă. kaliu. crom.dezvoltă capacităţile de apărare ale organismului. magneziu. folat. .este hipotensiv. Rol: .dezinfectează stomacul şi tractul intestinal.acidul elagic contraatacă cancerigenii. .sprijină sistemul imunitar. proasta dozare a acidului uric. vitamina C.acţionează ca un anticanceros redutabil.Cura cu roşii: se consumă roşii crude sau sub formă de suc (nefiert). natriu. . mangan. .decongestionează mucozitatea nazală şi luptă împotriva infecţiilor respiratorii. . potasiu. riboflavină. TĂRÂŢELE DE GRÂU Conţin: fibră insolubilă. . conţin alcaloide narcotice (gogonelele puse la murat în oţet îşi pierd efectul toxic). . SFECLA Conţine: natriu. vindecarea rănilor. C. deci pot preveni apariţia unor atacuri de inimă sau cerebrale. calciu. 72 .intensifică puterea de rezistenţă la infecţii. asupra traheei şi a bolilor de natură virotică. dozând cantităţile în funcţie de boală. acid folic.leac împotriva leucemiei şi a creşterilor tumorale (se înmulţesc celulele limfocite.sunt necesare în procesul de metabolizare a alimentelor.reducând nivelul de estrogen din sânge.înlătură defectele din naştere. reglementează tensiunea.se recomandă ca supliment în terapia bolnavilor de nervi. vitaminele B1. siliciu. Observaţie: Roşiile necoapte sunt nocive. magneziu. vitamilele B. fosfor.ajută la dezvoltarea de oase sănătoase.ne scapă de inflamarea vezicii urinare.

De preferat este să se consume minimum 4-6 căţei de usturoi pe zi. enzime. substanţe minerale (hidrat de sodiu. .combate constipaţia.întăreşte nervii.este un întăritor general al inimii: dă supleţe vaselor de sânge.reduce colesterolul şi face sângele mai puţin lipicios. . în fiecare zi şi în orice cantitate (acest remediu nu ne poate dăuna. chiar şi diluate în proporţie de 1:100. la bolile de stomac. . VARZA ACRĂ Conţine: vitaminele B1.elimină viermii intestinali.este bună la digestie.combate balonarea. îmbătrânire timpurie. boli ale stomacului şi cele intestinale. digestie defectuasă.substanţele fitochimice împiedică formarea cancerului. . înlătură migrenele. în uleiul de usturoi). VARZA DULCE 73 . . împiedică depunerile de impurităţi. . slăbire fizică şi sufletească.se prescrie la stări de anxietate. K. uleiuri vegetale. Rol: . bronşită. la astm. . tulburări cardiace şi de circulaţie. C. scade colesterolul. sulf. previne infarctul şi paralizia. nici în proporţii mari). la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui. .normalizează tensiunea şi funcţionarea inimii.acţionează şi în probleme cu inima. seleniu. în dieta noastră. tulburări ale circulaţiei sângelui. ne ajută să scăpăm de unele insuficienţe ale organismului. . vitamina E . cancerul. USTUROIUL Conţine: alicină (antibiotic şi antimicotic natural).tratează cu succes artrita. ULEIUL DE MĂSLINE Conţine: grăsimi mononesaturate. la stări depresive. dialil-sulfida (DAS.este un leac eficace contra arterosclerozei. ajoene (anticoagulant natural). timp de cel puţin 10 zile. . . stazele hepatice. .dă poftă de mâncare. şi prin asta ne fereşte de artrită.este un antidot al nefritei. . previne apariţia atacurilor de inimă şi cerebrale. U. Rol: . . glutation (aminoacid puternic antioxidant). precum şi la arteroscleroză. mâncăm înaintea fiecărui prânz câte o farfurioară de varză acră.este folositor la fiecare boală cronică: reumatism. . viermii intestinali şi ajută la slăbit.distruge bacteriile care fermentează mâncarea în intestine şi care au un efect dăunător (mai ales în cazul consumului de carne) Cură cu varză acră: timp de câteva săptămâni. kolină)..previne apariţia atacurilor de inimă şi cerebrale. Cura cu ţelină: Se include ţelina crudă şi fără sare.terpena dezactivează hormonii steroidali care pot duce la creşterea diferitelor tumori şi împiedică deteriorările celulare datorate oxidării. surmenaj nervos. calciu. B2.împiedică acidularea excesivă a sângelui.distruge bacteriile. Cura cu usturoi: Se consumă usturoi crud. . .îmbunătăţeşte funcţia auditivă. Rol: . compuşi antibiotici. . vitamine.000.zeama de varză ajută la vindecarea rănilor post-operatorii. . Atenţie: Uleiul de măsline conţine totuşi grăsimi şi trebuie consumat în cantităţi limitate. . prin mărirea nivelului de colesterol circulant (HDL).are un bun efect asupra măduvei osoase. facilitează formarea elementelor sângelui. .previne apariţia psoriazisului. stimulează selectarea secreţiei glandulare (efect mai evident asupra stomacului şi a tractului intestinal).ca şi morcovul. . acid lactic şi acetic.reduce hipertensiunea şi colesterolul. . .reduce hipertensiunea.împiedică apariţia afecţiunilor coronariene. de inflamarea articulaţiilor. . deranjamente stomacale.

fructe. ciuperci. . Rol: .Conţine: vitamina C. potasiu. hemoroizi. căci pot provoca balonări) CARTOFUL (păstrează valoarea nutritivă doar dacă este fiert în coajă) OUL (ouăle crude pot împiedica absorbţia biotinei şi pot fi o potenţială sursă de salmonela. ciuperci. consumul de vin nu trebuie să depăşească câteva pahare pe săptămână! ZMEURA Conţine: vitamina C.asigură o defecaţie normală şi regulată. De aceea. zahăr. o cantitate infimă de grăsimi şi calorii. Rol: . de ficat. prăjituri Cereale.menţine sănătatea generală. de rinichi. fructe acide. .sucul de varză amestecat cu miere opreşte tusea şi răguşala. fructe Lapte.este un excelent tămăduitor al rănilor şi reumatismului. evitaţi-le!) CEREALELE FRUCTE CIUPERCI Cereale. grăsimi vegetale. fibră dietară.împachetările cu varză fac să dispară inflamaţiile. Vinul poate fi benefic inimii. fierturi de legume (mâncaţi 3 sau 4 soiuri la o masă. nuci Legume. cartofi. lapte. potasiu (1 cană  100 calorii şi 0 grăsimi). zahăr. nuci Cereale. Fructe. orez. urticarie. caş Cartofi şi zahăr Legume. ciuperci. caş Cereale. fructe. . miere.este foarte bună şi la dureri musculare. la artrită. nuci. fibre.consumul moderat de vin pare să mărească nivelul de colesterol circulant (colesterolul bun) şi să asigure protecţie împotriva bolilor de inimă.terpena dezactivează hormonii steroidali care pot induce creşterea diferitelor tumori şi împiedică deteriorările celulare datorate oxidării. când. . lapte. vitamine şi minerale. VINETELE Conţin: terpenă. prăjituri. carnea şi produsele din carne se digeră în mediu acid. . ouă. fructe 74 . zahăr. cartofi. . zahăr. Combinarea. leguminoase. zarzavaturi. Rol: .substanţele fitochimice împiedică formarea cancerului. găluşte din făină Zahăr. previn apariţia atacurilor de inimă şi cerebrale. lapte. Atenţie: Excesul de alcool influenţează negativ asimilarea calciului care este esenţial pentru o bună funcţionare a inimii şi o tensiune normală. VINUL Conţine: antioxidanţi foarte puternici (inclusiv resveratrol). la întâmplare. Compatibilitatea alimentelor Sunt dese momente. ceapă. Combinarea incorectă a mâncărurilor duce la supragreutate. este foarte bun în cazul gastritei şi ulcerului gastro-intestinal.normalizează tensiunea şi funcţionarea inimii. a mâncărurilor stârneşte riposta organismului. la boli de stomac. De pildă. nuci. dar e de vină pentru o mulţime de boli. Rol: . zarzavaturi.este un sprijin important al sistemului imunitar. lactate. gaze şi alte senzaţii neplăcute. ciuperci Cereale. caş. Iată câteva asocieri de alimente care reprezintă un punct de plecare în privinţa modului în care acestea vor fi acceptate sau nu de organism: Alimentul Cu ce este compatibil Cu ce este incompatibil LEGUME. derivate ale laptelui. nu mai mult. de la ciroză la infarct hemoragic. cartofi. eczemă. orez. ouă. ciuperci. ouă. în mediu alcalin. în viaţă. vă alegeţi cu dureri de stomac. cartofi. zarzavaturi. Extern: . ouă. ciuperci Ouă. de inimă şi la diferite forme de cancer. dureri menstruale. arsuri. salată din legume. după o masă copioasă. dureri de încheieturi. balonări.previne cancerul şi bolile cardiovasculare. în timp ce cartoful şi leguminoasele. . sindrom fetal-alcool şi posibil cancer de sân. unt. lactate. lactate. apă.

cafea. pentru a reduce costurile de producţie. sare prea multă. GUMA DE ACACIA (guma arabică) Acest aditiv. cimbru). pâine albă. lactate. brânză topită. 4. paste făinoase. ciuperci. Studii preliminare au arătat că acidul alginic poate cauza dezvoltări fetale anormale. La gravidele care sunt mai sensibile sau la femeile care alăptează poate cauza apariţia unor malformaţii la noii născuţi. ALUMINUL Aluminiul este folosit pe scară largă în multe produse. guma de mestecat şi băuturile răcoritoare. Deşi multe dintre chimicale sunt considerate sigure. unele chiar sunt. prezent în mod frecvent în glazura prăjiturilor. sosurile de salată etc. pentru a mări termenul de garanţie sau pur şi simplu ca umplutură. Cafea/ceai + lapte. ACIDUL ALGINIC Acest aditiv este prezent în îngheţată. 2. ulei în loc de untură. ce să mâncăm: legume (pe cât posibil crude). mulţi specialişti sunt de părere că aluminiul poate fi asociat cu demenţa senilă şi că. pătrunjel. chimen. ouă Zahăr. ar fi una din cauzele apariţiei bolii Alzheimer. Citrice + cereale. la produsele din brânză (pentru a nu se topi) şi pasta de dinţi (cu rol de abraziv). 5. fasole. unele pot fi destul de periculoase. de aceea el ar trebui evitat de gravide sau cele care alăptează. uşoare sau chiar grave şi a alergiilor. făină de secară în loc de făină albă. 2. miere în loc de zahăr. şi într-adevăr. citrice). poate declanşa apariţia unei crize de astm. Ce să nu mâncăm (să evităm): carne îi preparatele ei. În plus. aluminiul poate cauza probleme la rinichi. Înfricoşătoarea listă 20 Aditivii alimentari sunt folosiţi pentru a împiedica alterarea alimentelor. Deşi această teorie este destul de intens discutată. 75 .cartofi. exceptând pâinea prăjită) + fructe acide (mere. zahăr. alcool şi să nu fumăm. de fapt.NUCI. prăjituri Alte combinaţii nefaste: 1. 1. mazăre. Amidonoase (cartofi. MIGDALE nuci Cereale. condimente (usturoi. leguminoase. fructe. orez. pentru gust. ceapă. Cartofi prăjiţi + grătar. Citrice + lapte. ALUNE. de la făină (pentru ca aceasta să nu se întărească). Totuşi. 3. untură. 3. oţet. Iată o listă de 20 de aditivi alimentari care ar trebui să le evitaţi şi care pot genera probleme în cazul multor persoane.

este suspectat a fi cancerigen. prezent în multe jeleuri. BENZALDEHIDA Acest aditiv. 10. 12. iar la copii. mai ales femeilor gravide. ULEIUL VEGETAL BROMINAT Acest aditiv poate cauza malformaţii şi probleme de creştere la copii. care alăptează şi copiii. ACIDUL BENZOIC Acest aditiv banal. prezent în multe din alimentele prelucrate. O cantitate prea mare de fier în organism facilitează apariţia unui atac de cord. poate cauza la unele persoane stări depresive. AET (acidul etilendiamintetraacetic) Acest cosnervant uzual poate cauza iritaţii pe piele. 9. “Ferric Sodium Pyrophosphate”. probleme gastrointestinale. celor care 76 . 8. GLAZURILE SPECIALE Se folosesc la bomboane şi medicamente pentru a le oferi o pojghiţă stălucitoare. Nu s-a efectuat nici un studiu care să ateste faptul că sunt otrăvitoare. este bine să îl evite. gemuri şi margarină. băuturi răcoritoare şi multe alte alimente. “CARRAGEENAN” Acest aditiv poate cauza apariţia unor colite ulceroase. cauzează erupţii pe piele. 4. 5. În primul rând. precum colitele şi poate influenţa absorbţia normală a altor minerale. a colitelor. În plus. tulburări gastrointestinale şi dezechilibru mineral. Nu se recomandă. Poate slăbi sistemul imunitar. conţine GMS şi are un conţinut ridicat de sare. 11. 7. PROTEINA VEGETALĂ HIDROLIZATĂ Acest aditiv are 2 puncte în defavoarea sa. probleme comporta-mentale la copii. 6. disfuncţii ale rinichilor. deranjamente gastrointestinale persoanelor din toate grupurile de vârste. SĂRURILE DE FIER (pirofosfatul feric. Cei mai sensibili sunt copii care pot deveni hiperactivi sau pot avea probleme cu învăţatul. “Ferrous Lactate”) Sunt prezente în cereale şi pâinea îmbogăţită. HAB sau HTB (hidroxianisol sau hidroxitoluen butilat) Cauzează dereglări ale ficatului şi rinichilor. Femeile gravide. Totuşi ar fi bine să nu le folosim. hiperaciditate.ulceraţii orale. În al doilea rând poate genera tulburări în funcţionarea creierului şi a sistemului nervos. COLORANŢII ARTIFICIALI Aceşti aditivi sunt adăugaţi în mod frecvent la alimente. 13.

a hipertensiunii. 15. răşini sintetice (folosite şi la ceara pentru maşini sau parchet) şi multe alte ingrediente. derivaţi din ulei de palmier. GMS mai poate cauza apariţia greţii. alune sau în produse pe bază de grăsimi. Încercaţi să-l evitaţi. a mâncărimilor şi a altor reacţii alergice. Din păcate. deci. în funcţie şi de substanţele din care aceasta a fost obţinută. dureri de cap şi slăbiciune musculară apărute după o masă compusă din alimente ce conţin acest aditiv. Ceara păstrează mult mai bine insecticidele şi fungicidele. Este folosit de obicei în combinaţie cu HAB şi HTB. ei pot forma un puternic agent cancerigen în stomac. pot fi sensibile la ceară. o boală în care şi o doză normală de fier poate fi toxică. Ele ar trebui fie să cureţe de coajă fructele şi legumele. Oricine a avut şi o uşoară durere de cap sau puţină greaţă după ce a mâncat mâncare chinezească ar trebui să se ferească de acest aditiv. mai ales cele alergice la aspirină. legumele şi bomboanele strălucitoare şi atrăgătoare şi pentru a împiedica uscarea sau alterarea lor. se adaugă la problemele pe care le fot crea aceştia. BROMURA DE POTASIU Folosit frecvent în produsele de patiserie. GLUTAMATUL DE MONOSODIU (GMS) GMS a devenit celebru în momentul în care a fost asociat cu sindromul “Restaurantelor chinezeşti”. “PROPYL GALLATE” Acest aditiv a fost asociat cu apariţia unor probleme la rinichi şi ficat şi cu tulburări gastrointestinale. 14. Acesta se manifestă prin palpitaţii. la unele persoane pot cauza reacţii alergice. 16. MONOGLICERIDELE ŞI DIGLICERIDELE (acetilate sau nu) Prezente în soia. fiind astfel extrem de periculoşi. PARAFINA (ceara) Ceara este catalogată drept conservant chimic şi este intens folosită pentru a face fructele. de aceea sunt prezenţi în foarte multe alimente.suferă de ulcer şi hemocromatoză. NITRAŢII Aceşti aditivi împiedică apariţia botulismului. fie să cumpere produse organice. 18. Unele persoane. Este posibil să fie şi cancerigen. ca şi gravidele sau femeile care alăptează. 17. Ceara este obţinută din uleiuri vegetale. acest aditiv determină apariţia unor disfuncţionalităţi ale sistemului nervos şi ale rinichilor şi tulburări gastrointestinale. porumb. 77 . unul din favoriţii bucătarilor chinezi. 19. făcând imposibilă îndepărtarea acestora.

se fac inhalaţii cu ulei esenţial de brad. astringenţi şi anticoagulanţi. Rupeţi o frunză şi aplicaţi-o pe locul rănit sau îmbibaţi o bucată de pansament în Aloe Vera Gel şi bandajaţi zona.unguentele. În uzul extern.poate fi folosită cu succes pentru menţinerea sănătăţii şi supleţii părului. erupţii cutanate. cremele şi loţiunile cu Aloe Vera Gel pot preveni băşicarea şi decojirea pielii expuse la soare. De fapt. Sulfiţii sunt folosiţi la salate. ajutând în tratamentul arsurilor. poate ajuta în tratamentul ulcerului gastric (până la ½ litru zilnic). Aloe Vera Gel are numeroase utilizări: . înţepăturilor de insecte şi al iritaţiilor cu toxicoden-dron (oţet otrăvitor). . şi în general pentru problemele respiratorii. . la indivizii sensibili. sinuzite. pentru calmarea durerilor reumatice. Este util pentu tratamentul afecţiunilor pulmonare. Atenţie: Unguentele cu aloe pot cauza urticarie. Pentru laringite. la vinuri şi drept conservanţi în multe alimente. Câte o lingură de gel la intervale regulate.atenuează durerile provocate de hemoroizi şi fisurile anale sângerânde. catifelează pielea şi previne formarea ridurilor. Bradul. Plante şi remedii populare Plante Aloe. Extern. câteva decese chiar au fost puse pe seama lor. 78 . bronşite. Este extrem de periculoasă administrată intern femeilor gravide.acţionează ca un cicatrizant imediat şi eficient. . preferabil pe stomacul gol. Planta conţine o substanţă numită Aloe Vera Gel care ajută la vindecarea rănilor – un amestec de agenţi antibiotici. pentru a împiedica decolorarea legumelor. Administrată intern are proprietăţi laxative uşoare. . Se mai foloseşte şi ca tratament pentru tusea uscată. sunt indicate băile cu ceai din rămurele de brad. Sulfiţii elimină toată vitamina B1 din alimente. Anasonul (seminţe) – este un diuretic natural şi un stimulent gastric utilizat frecvent pentru a uşura eliminările de gaze din intestine.20. tuse. ca diuretic sau în unele afecţiuni nervoase.aplicată pe faţă şi pe gât.poate înmuia calozităţile şi bătăturile de la picioare. mâncărimi şi alte reacţii alergice. SULFIŢII Aceşti aditivi au pierdut autorizaţia de comercializate din cauză că pot crea reacţii astmatice grave la persoanele care suferă de astm şi cele hiperalergice. .

folosiţi câteva picături pentru a masa pielea capului şi părului (nu frecaţi). Uleiul poate fi folosit şi pentru a înmuia pielea după duş.Busuiocul. utilizaţi uleiul de jojoba pentru a vă catifela pielea. Este utilizat în mod frecvent pentru a atenua durerile pricinuite de înţepăturile albinelor. ameţeli şi tuse (în caz de dureri de cap. Menta (frunze). folosiţi câteva picături de ulei înainte de machiaj. Folosit sub formă de prişniţe sau cataplasme. Ienupăr (boabe). Antispastică. Pe timp de noapte. puteţi încerca să beţi o ceaşcă de ceai tare de mentă şi apoi staţi întins timp de 15-20 de minute). crăpată. Atenţie: Doze mari de ienupăr ca atare sau de tonice şi porţiuni conţinând ienupăr pot provoca halucinaţii. De asemenea. În ambele cazuri. cremă. Jojoba. acţionează ca un antidiuretic. dacă apar iritaţii. busuiocul poate extrage otrăvurile din piele. Muşeţelul – are proprietăţi antiseptice gastric-stimulente. aplicat extern sub formă de comprese. şampon. uşurează crampele gastrice şi calmează accesele de bronşită sau laringită. intern. Repetarea zilnică a acestui procedeu va readuce strălucirea chiar şi a celui mai uscat păr. săpun. dar nu cauzează nici un fel de reacţii adverse. După ce vă spălaţi părul. mestecarea seminţelor de mărar elimină mirosul neplăcut al respiraţiei. unde se formează riduri (evitaţi contactul direct cu ochii. aplicaţi un strat subţire de ulei pe faţă şi pe gât. Pe pielea uscată. După ce v-aţi curăţat tenul foarte bine. menta este utilizată în scopuri curative în nevrozitate. sau imediat după bărbierit. În cosmetică. precum şi pentru a grăbi “coacerea” coşurilor ascunse sub piele. Cimbrişorul. Mărarul – măreşte pofta de mâncare. îmbunătăţeşte digestia şi are acţiune diuretică. ca remediu împotriva 79 . sau ca un eficient ulei de baie. are proprietăţi diuretice şi acţionează ca dezinfectant al căilor urinare. Pentru hidratare. câteva picături sunt suficiente. este utilizat în mod obişnuit intern. Masaţi uşor până ce intră în piele. întrerupeţi tratamentul). insistând în jurul ochilor. crampe. stimulent al apetitului şi digestiei. realizează adevărate minuni şi e disponibil într-o varietate foarte largă: ulei. Antiseptic şi deodorant natural. tonică şi stimulentă. uleiul se aplică direct. cimbrişorul poate fi un liniment eficient pentru răni. Este utilizat frecvent ca tonic gastric. insomnii. De obicei are acelaşi efect ca şi aspirina.

migrenelor. Unguente din plante Cum se prepară un unguent? Obţinerea casnică a unui unguent presupune 2 faze: 1. Atenţie: În cantităţi mari poate fi toxic. dintre care nelipsit este usturoiul. cele cauzate de entorse. . mai ales pentru tratamentul astmului. Atenţie: Poate determina apariţia unor reacţii alergice severe. la suferinzii de febra fânului sau cei cu sensibilitate la polen. Poate da intoxicaţii. Atenţie: Un posibil efect secundar este reducerea capacităţii de absorbţie al fierului şi vitaminei B12. tătăneasa ameliorează afecţiunile stomacului. Extern este folosit în tratamentul plăgilor. 2. răni.laxativele (cruşânul. conţin cofeină. . hreanul. . tusei convulsive. rozmarinul ameliorează acumulările de gaze intestinale. Rozmarin (frunze). astmul.plante puternic sedative (valeriana. sau plante din genul Ambrosia sau Acer. Se foloseşte sub formă de macerat la rece8 (decoct). pentru deficienţele circulatorii cerebrale. simplu sau asociat cu alte plante.fructe de cola. rozmarinul poate calma durerile reumatice. unt clarifiat). pătrunjelul este utilizat în scopuri medicale pentru a trata tusea. Sub formă de unguent. gura lupului). al ulceraţiilor pielii şi al conjunctivitei. amenoreea. Pătrunjelul (frunze şi seminţe). Remarcă: Planta conţine o compoziţie chimică foarte bogată şi complexă. Intern. diareea.dracila. 8 Vâscul se foloseşte sub formă de macerat la rece: se pun 2 linguriţe de plantă (frunze şi rămurele mărunţite) cu 250 ml apă într-un vas şi se lasă 8 ore. Includerea în baza de unguent a plantei sau a extractului. îndulcit. conţine baberină (alcaloid asemănător cu morfina). chiar fatale. Se administrează dimineaţa şi seara câte o jumătate de cană. dismenoreea şi conjunctivitele. cel mai bine. . Diuretic şi stimulent gastric. Plante containdicate femeilor gravide sau celor care alăptează: .condimente tari (ardeiul iute. unt sau. înainte de a o folosi. după care se încălzeşte până aproape de fierbere. ceapa usturoiul). durerile cauzate de artrită şi bolile ficatului şi vezicii biliare. mai ales în cazurile de hipertensiune arterială. tusea. crampelor gastrice şi anxietăţii. rubarba) şi emeticele (lobelia). Tătăneasa. în care va fi inclusă planta (untură de porc. Vâscul. 80 . lovituri şi eczeme. Obţinerea aşa-numitei baze. consultaţi-vă cu medicul dvs. De aceea. Utilizată sub formă de ceaiuri. tuberculozei. variabilă şi foarte activă (în doze mari poate fi toxică). colicile şi stimulează secreţia bilei.

la o cană de apă fierbinte. Se aplică pe zonele afectate de 2-3 ori pe zi. chiar şi în urma acneei. răni închise (inclusiv cele rămase în urma operaţiilor chirurgicale). a căror vindecare trenează. se foloseşte un decoct combinat (3 linguriţe la o cană). după care se lasă să se răcească vreme de 7-8 ore. atunci când acesta are o consistenţă semisolidă. extern este un cicatrizant şi un antiinflamator redutabil. precum şi unguentul de tătăneasă şi unguentul de păr cu muguri de nuc). este bine ca înainte de a aplica unguentul pe răni să se facă o dezinfecţie foarte bună cu alcool a locului afectat. obţinăndu-se un unguent cu tentă verzuie. În infecţiile extinse. este util în tratarea tumorilor beligne şi maligne. amestecându-se foarte bine. unguentul nu va fi aplicat pe răni deschise. ci atât cât să fie absorbit de piele. precum şi în cazul petelor rămase pe piele în urma infecţiilor ori a contactului cu diferite substanţe chimice. tocate foarte mărunt. Şi acest preparat se păstrează la frigider. De asemenea. De asemenea. peste o mână de inflorescenţe proaspete. Acest unguent mai este indicat pe cicatricele vechi. mai ales când acestea au o întindere mare! UNGUENTUL DIN SUNĂTOARE 81 . fără să favorizeze instalarea de infecţii. după care se cerne de 2 ori printr-o sită de făină albă. Se amestecă totul cât mai bine.În această lucrare am prezentat cum se realizează untul clarifiat. Stratul de unguent nu trebuie să fie prea gros. Cum se prepară. Iată alte unguente: UNGUENT DE SÂNZIENE GALBENE Sânzienele galbene sunt extrem de eficient în infecţiile pielii. Pentru tenul gras. arsuri. până se omogenizează perfect. Se toarnă untul clarifiat proaspăt obţinut. fiind folosit pentru zgârieturi. Observaţii: Unguentul se poate folosi numai pentru tenul uscat sau normal. Se iau 3 linguriţe din această pulbere extrem de fină şi se pune în untul clarifiat. ulcere pe piele. este indicată aplicarea pe zonele afectate de comprese obţinută din 3 linguriţe din această plantă. cu care se fac comprese. Observaţii: Pentru că efectul cicatrizant al acestei plante este foarte puternic. Cum se prepară. inestetice. Planta uscată se macină fin cu râşniţa electrică de cafea. UNGUENTUL DE MĂRARUL LUPULUI Deşi planta este toxică pentru uz intern. Se pune apoi vasul în care s-a format amestecul la foc mic şi se aşteaptă până îşi recapătă consistenţa lichidă. care se va păstra la frigider. inclusiv ulcere varicoase. după care se filtrează prin tifon. fierbinte.

cu 24 ore înainte de utilizare. până ce compoziţia se răceşte. în cazul sechelelor rămase din traumatisme mai vechi. usturime sau mâncărime. obţinându-se un unguent cu tentă roşiatică. entorselor şi fracturilor. este utilă în arsurile şi rănile de gravitate mică-medie. care au extremităţile reci. a alergiilor şi a altor afecţiuni dermatologice însoţite de mâncărime puternică sau usturime. care se va păstra la frigider. care diminuează suferinţele. În untul clarifiat încins se pun 3-4 linguri de ardei iute tăiat mărunt (mai ales partea cu seminţe) şi se amestecă foarte bine la foc mic. se va efectua un test de toleranţă pe o porţiune mică de piele. Se pune apoi amestecul la foc mic şi se aşteaptă până când îşi recapătă consistenţa lichidă. Răşina se ia de pe copac cu un briceag. se adaugă 10 picături de ulei volatil de mentă (se găseşte la Plafar). Observaţie: Acest preparat nu este suportat de toată lumea. Efectul va fi excepţional. UNGUENTUL CU RĂŞINĂ DE BRAD SAU DE PIN Răşina de brad ajută la refacerea ţesuturilor distruse. pentru a nu produce vătămări.Inflorescenţele uscate de sunătoare se mărunţesc în piuă sau cu râşniţa de cafea. Cum se prepară. Pe perioada anotimpului rece va fi de un real ajutor persoanelor friguroase. în ulcere varicoase. la masaj uşor în nevralgie şi în crizele de lombosciatică. amestecându-se foarte bine. Cum se prepară. vreme de 10 minute. dar şi care ajută la vindecarea arsurilor de gravitate mică şi medie (inclusiv cele solare). Se pun 4 linguri de sunătoare mărunţită într-un vas şi se toarnă deasupra unt clarifiat încins (cantitatea obţinută dintr-un pachet). UNGUENTUL CU ARDEI IUTE Are efecte excelente antireumatice. după care se lasă 7-8 ore. capsicina din ardeiul iute putând declanşa reacţii alergice severe. în care se pun 2-3 linguriţă de 82 . după care se lasă unguentul să se răcească puţin şi se filtrează. Unguentul se obţine din untul clarifiat încins. Observaţie: Pentru combaterea mâncărimilor pielii şi a usturimii. Ea este o plantă calmantă. Unguentul se păstrează la rece. Se foloseşte în artrite.Sunătoarea are un rol important în combaterea senzaţiilor de durere. dar fără a o răzui. pe articulaţiile dureroase. De aceea. de intensificare a circulaţiei sanguine periferice şi redare a mobilităţii articulaţiilor. poliartrite reumatoide. Cum se prepară. după care se filtrează prin tifon. în tratarea luxaţiilor. cu circulaţia slabă.

după ce în prealabil le-aţi spălat bine cu apă caldă şi săpun. celor între 6 şi 9 ani – o linguriţă dimineaţa şi una seara. Seara. Lăsaţi să se răcească. 3 l apă. Dacă aveţi mâinile şi picioarele obosite după lucru sau după mers îndelungat. axile. Ceai de nuc cu miere: Frunze de nuc proaspete sau uscate. până când apa scade la jumătate. Se amestecă foarte bine. Curăţaţi usturoiul. puneţi-le în această baie călduţă cu miere. lăsaţi compoziţia să se răcească. peste care turnaţi apa clocotită. 100 g frunze de nuc. Dozele se dau cu 10 minute înaintea meselor. Tratamentul se dă timp de o lună. Funcţionarea glandelor sudoripare şi circulaţia sangiună periferică sunt îmbunătăţite. este un excelent leac în insuficienţele glandulare şi sexuale. Zdrobiţi bine mugurii. după care se poate repeta. puneţi o lingură de miere la 100 ml de ceai. apă. de câte 100 ml. laba piciorului. Lăsaţi să se mai răcească şi. pe zonele care transpiră mai mult. subsori. Adulţii iau 3 linguri pe zi. Baia ajută la refacerea circulaţiei sanguine. Spălaţi bine mugurii de nuc şi puneţi-i la fiert. acoperiţi vasul şi lăsaţi să fiarbă la foc domol până când scade la jumătate. Remedii populare Muguri de nuc cu miere: 100 g de muguri de nuc. aplicaţi comprese muiate în astfel de ceai. alungă senzaţia de picioare grele. 200 ml apă. tamponaţi mâinile şi picioarele cu un prosop cald. 150 g miere. Într-un lighean mai înalt puneţi frunzele. 100 g de miere. într-un vas acoperit. câte o linguriţă dimineaţa. se face o pauză de o lună. Preparatul se dă astfel copiilor între 3 şi 6 ani. Iodul conţinut în mugurii de nuc şi vitaminele din complexul B ajută la buna funcţionare a tiroidei. adăugaţi mierea şi omogenizaţi bine. Leacul stimulează pofta de mâncare. după mese. miere. apoi puneţi mierea. iar copiilor între 9 şi 12 ani – de 3 ori pe zi.răşină de brad sau de pin şi ceară de albine (de mărimea unei alune). După 30 de minute. 300 g de miere. de plumb. Într-un vas cu 200 ml de apă puneţi un pumn de frunze proaspete sau o lingură de frunze uscate de nuc. Beţi vreme de 7 zile câte 3 ceşti de ceai pe zi. De asemenea. creşte rezistenţa organismului la infecţii. după care se strecoară într-un borcan şi se lasă la răcit. Picături de vodcă cu ustori şi miere: 300 g usturoi. când puteţi ţine mâna în apă. accelerează metabolismul şi ajută la îngrăşare. Baie tonifiantă: 100 g frunze de mentă. 300 ml de vodcă. tocaţi-l mărunt şi 83 . strecuraţi lichidul. Amestecul se pune într-un vas de sticlă colorată sau din ceramică smălţuită.

înaintea meselor de prânz şi seară. După răcire. hipertensiune arterială şi hemoptizie. Siropul de brad (I): 1 kg de muguri de brad. bine lăsaţi într-un borcan până la umplerea acestuia. de-a lungul vieţii dvs. apoi scădeţi până la 1 picătură. După apariţia completă a dinţilor dvs. Închideţi ermetic vasul respectiv şi lăsaţi-l la loc răcoros. Cu timpul. în vas acoperit. Borcanul trebuie închis ermetic. până la dizolvarea zahărului. Din nefericire. de adult – în general în jurul vârstei de 20 de ani – aceştia sunt supuşi în permanenţă cariilor până în jurul vârstei de 35-40 de ani. Vin medicinal din vâsc: 1 litru de vin şi 40 g de vâsc se lasă la macerat 5 zile. apoi mierea şi amestecaţi până se omogenizează. Apoi în general rămân liniştiţi şi din acel 84 . Se ia în sezonul rece câte o lingură de sirop la un pahar de apă de izvor sau apă minerală. să se plămădească. ajungeţi la zece (creşteţi în fiecare zi câte o picătură). Leacul este un tonic deosebit al sistemului nervos şi vascular. se dizolvă şi se transformă în sirop. nu aveţi decât 2 dentiţii naturale. adăugaţi vodca. apoi se strecoară. vinul de vâsc fiind activ în arteroscleroză cerebrală. în congestii pulmonare şi în probleme respiratorii. menţineţi doza aceasta 10 zile. Strecuraţi lichidul (presaţi foarte bine) într-o sticlă ce se închide ermetic şi păstraţio la rece. Se fierb mugurii de brad 15-20 de minute. Medicina tradiţională îl recomandă în asteniile de primăvară şi în tulburările circulatorii. Se beau zilnic 100 ml. datorită umidităţii din muguri. Luaţi cât 1-3 picături de câte 2 ori pe zi. un strat de muguri). Ajută în cazurile de răceală şi gripă. fără umezeală. bine astupate şi se păstrează la rece. Mugurii proaspeţi de brad se pot conserva bine prin satatificare cu zahăr (un strat de zahăr.puneţi-l într-un borcan mic de faianţă sau ceramică smălţuită. Pisaţi foarte bine (ca pentru mujdei). închise la culoare. ca diuretic şi în unele afecţiuni nervoase. După răcire se trage siropul în sticle mici. zahărul. la fiecare litru de decoct se adaugă 900 g de zahăr. Cum să vă păstraţi dinţii În general. la întuneric. Siropul de brad (II): muguri de brad. timp de o săptămână. zahăr. 2 l de apă. Acest mod de preparare la rece prezintă aventajul unei bune conservări şi al păstrării vitaminei C existente în muguri. Iată de ce trebuie să acordăm o mare atenţie danturii permanente înainte să o pierdem pentru totdeauna. 2×900 g zahăr. neglijenţa de care dăm dovadă în ceea ce priveşte dinţii noştri e deplorabilă. Se fierb în continuare la foc domol. Începeţi cu 1 picătură pe zi. Este folositor în tratamentul afecţiunilor pulmonare.

fiind un bun prilej favorabil paradontopatiilor care merg până la edentaţii totale. se realizează prin folosirea. în general. legume şi fructe. pâine tare etc. de exemplu nuci. 4. Mâncărurile prea calde urmate de unele prea reci. astfel încât apa să treacă printre spaţiile dintre dinţi. proteine. Este foarte importantă şi menţinerea tonusului gingiilor prin acest periaj. Mirosul neplăcut al gurii. dat fiind că smalţul care acoperă dinţii nu rezistă la diferenţe mari de temperatură. a pastelor de dinţi. netratate. 85 . Curăţarea dinţilor este o operaţie importantă. Se vor evita dulciurile înainte de culcare. al gingiilor. ca laptele şi derivatele sale. Necurăţirea zilnică a dinţilor duce la formarea pietrei dentare sau tartrului.moment cariile sunt mai puţin numeroase. pe placul tuturor. 2. În acel moment gingiile sunt cele care au nevoie de o atenţie deosebită din partea dvs. Există însă şi posibilitatea de autocurăţire obţinută prin mestecarea unor alimente mai dure ca: morcovi. Toate ajută la menţinerea gingiilor sănătoase şi la păstrarea dinţilor sănătoşi. am putea spune. duc la dezgolirea rădăcinilor dinţilor. în calciu. – aceasta este utilă şi pentru stimularea secreţiei salivare şi antrenarea resturilor alimentare. să fie bogate în vitamine. 3. evitând astfel inflamaţia gingiilor care. Spargerea cu dinţii a alimentelor dure. dar. De aceea îngrijirea riguroasă a guri şi a dinţilor are un rol higienic de prevenire a îmbolnăvirii organismului. dar nu este de neglijat efectuarea zilnică a masajului gingiilor cu pulpa degetului şi clătirea gurii cu apă rece. Se vor evita: 1. urmare a unei higiene defectuase poate fi eliminat prin controlul dinţilor. Hrana corespunzătoare contribuie nu numai la dezvoltarea normală a dinţilor dar şi la cea a maxilarului inferior a muşchilor masticaţiei. dar trebuie să ne preocupe şi integritatea digestivă care impune diagnosticarea şi tratarea cauzei de către medicul specialist. Nerespectarea orelor de masă. sâmburi. Igiena cavităţii bucale Este bine cunoscută importanţa cavităţii bucale pentru începutul digestiei alimentelor. săruri minerale ale salivei şi microbii care găsesc un mediu prielnic în lipsa de higienă a gurii. mere. alcătuită din resturi alimentare. totodată şi pentru că reprezintă poarta de intrare a microbilor multor boli infecţioase. Nu trebuie omisă valoarea nutritivă a alimentelor. azi existând o gamă largă a acestora.

înainte să vă irite gingiile. Amândouă părţile gingiilor dvs. Ce puteţi face cel mai mult pentru dinţii şi gingiile dvs. sau dacă nu. Trebuie să periaţi dinţii mai întâi cu un amestec de sare şi bicarbonat (jumătate sare. Trebuie să începeţi şi să sfârşiţi prin a acorda atenţie în primul rând gingiilor dvs. un mod mai uşor de a nu arăta vârsta. Smulgeţi un fir de 20-25 cm din cutie şi înfăşuraţi-l bine în jurul unui deget de la mâna stângă şi unul de la mâna dreaptă. După 40 de ani. Trebuie să vă frecaţi energic gingiile de sus în jos pe cele de sus. şi toate dau aspectul pe care ni-l dorim fiecare: frumuseţea. înainte să vă distrugeţi dinţii şi. au nevoie să fie periate. şi nu dinţilor propriu-zis. obişnuinţa firului dentar şi periatul dinţilor devin cu atât mai importante cu cât dinţii dvs. Pot fi şi în cadrul unor alergii generale sau locale datorate chiar rujului aplicat. Nu e excesiv să folosiţi în fiecare seară. atât pentru gingiile de sus. după aceea numai o dată pe an. Toate acestea obligă la cosultaţii stomatologice în cabinete de stomatologie. par a fi mai rezistenţi la carii. cât şi pentru cele de jos. şi de jos în sus pe cele inferioare. Îngrijirea dinţilor E de la sine înţeles că trebuie să vă periaţi dinţii de cel puţin 2 ori pe zi (dimineaţa şi seara). După ce l-aţi fixat astfel. uneori fiind un semnal al carenţei în vitamina B şi fier. deci frumosul.Apariţia unor eroziuni sau fisuri pe buze (de obicei la colţurile buzelor) pot fi microbiene sau micotice. şi cea inferioară şi cea exterioară. cereale etc). în timpul meselor. jumătate bicarbonat). Să nu uităm că o higienă corespunzătoarea ajută la îmbinarea utilului cu rolul fizionomic. Astfel. de asemenea pot fi curăţate depozite de diverse săruri care se depun pe dinţii dvs. apoi cu pasta de dinţi pe care o doriţi. O perie moale şi uzată nu are acţiune. vă 86 . carne la cuptor sau un aliment ce conţine fibre dure (porumb. puteţi împinge firul în spaţiul dintre dinţi imprimându-i o mişcare de du-te vino înainte şi înapoi şi dintr-o parte în alta pentru a elimina porţiunile de alimente care s-au înţepenit aici şi pe care nu le puteţi scoate cu periuţa de dinţi. Acordând atenţia cuvenită acestor detalii aparent simple. bineînteles la femei. şi trebuie să o folosiţi de fiecare dată când mâncaţi o friptură. Trebuie să mergeţi la dentist de cel puţin 2 ori pe an până la 40 de ani. cariile pot fi descoperite şi plombate. Trebuie să o faceţi cu o perie suficient de dură pentru a vă stimula gingiile prin frecare. este să folosiţi regulat aţa dentară.

are eficienţă în tratamentul paradontozei care. Asta înseamnă că trebuie să revizuiţi principiile igienei dentare şi că veţi avea nevoie de ajutor. Dacă nu puteţi ajunge la dentist. la rădăcina dinţilor poate apărea o infecţie. Iată de ce costurile unor asemenea intervenţii sunt relativ ridicate. Punând în practică aceste principii de igienă elementare. un abces. Infecţia (abcesul) începe în general printr-o durere bruscă şi o umflătură la rădăcina dintelui în cauză. chiar de astăzi vă puteţi păstra dinţii dvs. Faţa se umflă şi ea în dreptul infecţiei. Mai târziu probabil că dintele în cauză va trebui extras. la care se adaugă un impresionant volum de muncă. Din când în când. uneori chiar întreaga parte. materiale compozite moderne de tip fotopolimerizabil asigurând restaurări estetice de durată. naturali care vă sunt de un real folos toată viaţa. în sensul că opreşte sângerările. Din fericire. Efectele sunt excepţionale. nu toate problemele cosmetice dentare necesită tratamente costisitoare. veţi trebui să înceapeţi tratamentul cu antibiotice (după sfatul medicului dvs. Desigur. al echipei medic stomatolog . Pastă de dinţi din argilă Puteţi să vă spălaţi pe dinţi cu o pastă de argilă cu apă în care aţi adăugat puţin ulei esenţial de mentă. se tratează destul de dificil în modul clasic şi în multe cazuri este incurabilă. funcţia cu cel mai mare impact asupra relaţiilor sociale ale unor categorii tot mai numeroase de femei. Din cele mai vechi timpuri. dezinfectează cavitatea bucală. Celebrul şi mult râvnitul zâmbet hollywoodian este realizat cu acest tip de materiale. Preţul zâmbetului strălucitor Cosmetica dentară nu este o achiziţie atât de recentă pe cât s-ar crede. fie prin alte tehnici (incrustaţii.tehnician dentar. defectele de formă a dinţilor produse de carii sau diverse malformaţii se pot trata fie prin simpla obturaţie (plombă) la culoarea dintelui. de altfel. preocuparea pentru o fizionomie agreabilă a înglobat şi grija faţă de aspectul danturii. o serie întreagă putând fi 87 .puteţi salva dinţii de o serie întreagă de probleme şi la 70 de ani puteţi avea tot atât de mulţi dinţi cât aveaţi la 17 ani. funcţia estetică a dinţilor este poate. de cea mai înaltă calificare. Să nu uităm că. Trebuie să consultaţi imediat dentistul care vă va supune timp de câteva zile unui tratament cu antibiotice. ajută la prevenirea cariilor şi mai ales. pe lângă masticaţie şi fonaţie. coroane parţiale) ce utilizează ceramici speciale (porţelan).).

Nu în ultimul rând trebuie menţionată contribuţia laserilor (chirurgicali sau terapeutici) în combaterea afecţiunilor gingivale ce pot genera şi întreţine factori discoloranţi. Astfel. Înainte de a muri. vinul roşu şi altele duc în timp la colorarea dezagreabilă a dinţilor în totalitate. a duşurilor bucale. sub controlul medicului stomatolog. organismul nostru şi îmbătrâneşte. Păstrarea tinereţii Întârzierea procesului de îmbătrânire Principala cauză a îmbătrânirii este procesul de degenerare a celulelor. cu un tampon de vată înmuiată în apă oxigenată. iar apoi se expun un minut la razele solare. AND-ul este cărămida 88 . a aţei interdentare) pot contribui în mod substanţial la păstrarea unui aspect plăcut al dinţilor. pe lângă aspectul neplăcut. Şi atunci – ne-am putea întreba – de ce nu arătăm azi la fel ca acum 10 ani. metodele clasice de profilaxie buco-dentară (utilizarea pastelor de dinţi şi a apelor de gură cu fluoruri. sau chiar mai puţin. şi anume acizii nucleici. Orga-nismul nostru este constituit din milioane astfel de celule. Remarcă: Dantura devine mai strălucitoare dacă se freacă dinţii. pe măsură ce se primeneşte. cafeaua. sau la pătarea acestora. Aparatele moderne de detartaj cu ultrasunete sau cele pe principiul microasamblării conjugate cu periajul cu paste speciale ce conţin microparticule de zinconiu conduc la rezolvarea într-o proporţie importantă a necazurilor legate de culoarea dinţilor. ca şi la diminuarea notelor de plată ale stomatologului dvs. astfel că. Este posibil să arătaţi şi să vă simţiţi cu 12 ani mai tineri Dr. AND-ul (acid dezoxiribonucleic) şi ARN-ul (acid ribonucleic) sunt aci-zii nicleici ai ţesuturilor noastre.rezolvate cu mijloace relativ ieftine şi la îndemâna oricui. din când în când. Să nu uităm nici petele maronii induse de consumul unor antibiotice (tetraciclina) sau cele alb-cretoase provocate de excesul de fluor. Să nu uităm că tutunul. Mai mult. însă. soluţie de albire a dinţilor pe bază de peroxizi de corbamidă contribuie şi ele la “înfrumuseţarea” zâmbetului nostru. celula se deteriorează. cu culoarea sa închisă. fiecare cu o viaţă proprie de aproximativ 2 ani. de exemplu? Motivul este acesta: cu fiecare nouă reproducere. provoacă şi întreţine boli parodontale cu urmări dintre cele mai neplăcute. cu condiţia ca acestea să fie aplicate în mod raţional. fiecare celulă se reproduce. Frank a remarcat faptul că celulele deteriorate pot fi reîntinerite prin alimentarea cu acele substanţe care le pot hrăni în mod direct. Tartrul dentar. Benjamin S. Medicul stomatolog dispune în momentul de faţă de un întreg arsenal în lupta cu aceste afecţiuni atât de răspândite.

târâţele. el eliberează molecule de ARN care. 1 pahar de suc de legume sau fructe şi 4 pahare de apă zilnic. sau chiar să-l anulăm pentru o perioadă. asemănător unei echipe de lucrători bine pregătiţi. îmbunătăţeşte circulaţia.constitutivă a noilor celule. dealtfel. poate traversa bariera sanguină a creierului. asigurând fiecărei celule hrana de care are nevoie şi. alimentând organismul în mod corespunzător cu acizi nucleici. pacienţii Dr. se impune administrarea de suplimente. procesul de construcţie a noilor celule este stopat. anşoa). fulgii de ovăz şi ceapa. Când AND-ul încetează să mai dea comenzi ARNului. deci suplimentarea lui şi un regim alimentar natural care restrânge formarea radicalilor liberi măreşte perioada noastră de maximă productivitate şi eficienţă fizică şi psihică. spre deosebire de alţi antioxidanţi. Denumit Pycogenol. Corpul îşi poate produce singur acizii nucleici. De curând a fost introdus pe piaţă un nou produs realizat dintr-un amestec omologat de elemente nutritive din fructe. Frank înregistrau un nivel energetic ridicat. ficatul de pui. Dar. corpul nostru produce tot mai puţin SOD. Unul din cei mai recenţi combatanţi în lupta împotriva îmbătrânirii este superoxid dismutaza (SOD). De asemenea. Frank este de părere că putem arăta şi ne putem simţi cu 12 ani mai tineri decât suntem în realitate. Necesarul de acizi nucleici al organismului uman este de 1 g. peştele (în special sardine. dar aceştia sunt mult mai repede descompuşi în componente mai puţin folositoare. Această enzimă fortifică organismul împotriva efectelor devastatoare ale radicalilor liberi – particule distructive care accelerează procesul de îmbătrânire prin atacarea celulelor sănătoase şi a colagenului (“cimentul care le ţine laolaltă”). După doar 2 luni de suplimentare a cantităţii de AND-ARN. 1 g şi jumătate zilnic. ciupercile. somon. Pe măsură ce îmbătrânim. Dr. contribuind la protecţia encefalului şi a ţesuturilor nervoase împotriva oxidării. spanacul. Dr. ca şi viaţa noastră. parte din riduri dispăruseră şi pielea avea un aspect mai tineresc. Alimentele bogate în acizi nucleici sunt germenii de grâu. 2 pahare de lapte smântânit. legume şi alte plante. pycogenolul are capacitatea de 89 . şi dacă dorim să încetinim procesul de îmbătrânire. sparanghelul. vor forma celule tinere. produsul are remarcabile proprietăţi de întârziere a îmbătrânirii şi de combatere a radicalilor liberi. Frank recomandă alimente de origine marină de 7 ori pe săptămână.

Feriţi-vă să faceţi plajă între orele 11 şi 15 şi folosiţi mereu creme cu filtre protectoare. DHEA nu mai este disponibil ca supliment. relaxarea. Ultima masă să fie luată la orele 18! Feriţi-vă de soare! Nu încape nici o îndoială că cel mai mare duşman al pielii este soarele în exces.are proprietăţi antioxidante foarte asemănătoare cu cele ale vitaminei E. previne aritmiile cardiace). 90 . procesul de protecţie antivârstă încetează.ajută la preîntâmpinarea efectelor toxice exercitate de multe medica-mente utilizate în tratamentul unor boli asociate cu îmbătrânirea. Pe lângă întârzierea acestui proces. organismul e pus la treabă pentru prelucrarea şi asimilarea alimentelor. doza zilnică recomandată este de 10 mg de 3 ori pe zi. .stimulează sistemul imunitar. exerciţiile yoga şi meditaţia sunt programe străvechi de combatere a oboselii şi încordării nervoase. încetinind producerea de grăsimi. un hormon natural produs de glandele suprarenale. substanţă care poate fi sintetizată de către organism (deşi se obţine şi din alimente). studiile efectuate au demonstrat că nivelul redus de coenzima Q10 contribuie în mod direct la procesul de îmbătrânire. Coenzima Q10. Stil de viaţă Relaxare – stresul este cel mai radical factor de îmbătrânire. Sportul. Ca supliment. Datorită unor prorietăţi anticancerigene şi de reducere a greutăţii corporale. sporirea cantităţii de coenzimă din organism are şi alte efecte benefice. este utilizată de celule în procesul respiraţiei.reduce riscul de atac cardiac (îmbogăţeşte oxigenarea muşchiului inimii.scade tensiunea arterială. De fapt. Dacă seara. ajutând la remedierea anumitor deficienţe cauzate de radicalii liberi în decursul anilor. . hormoni şi acizi care accelerează îmbătrânirea. pare să asigure protecie împotriva inflamaţiilor cardiace virale. . . DHEA (dehidroepiandrosteron).a se combina cu fibrele de colagen. ci doar ca medicament eliberat cu prescripţie medicală. . pe măsura îmbătrânirii deficitară. Dinner-Cancelling – e un termen american care înseamnă: renunţaţi la masa de seară. poate “dezactiva” procesele organice.

“vinovaţi” de accelerarea procesului de îmbătrânire. consumul acestora este bine să fie permanent. 8 pahare de apă pe zi (sau ceai de plante). Vitamina E ameliorează totodată circulaţia sanguină şi respiraţia celulară. odată cu vârsta. Aceasta participă activ la formarea colagenului. fructe de culoare roşie. zahărul. în ceapă. usturoi. bogată în vitaminele C.Beţi mult ceai verde – este cel mai redutabil “antiagingdrinking” – licoare care alungă bătrâneţea. fructele uscate. Vitamine pentru o piele sănătoasă Necesarul zilnic: 55-65 g proteine. Să ne păstrăm frumuseţea Felul în care arătaţi pe dinafară depinde foarte mult de ce faceţi în interiorul dvs. varză şi uleiuri vegetale şi este considerată la ora actuală drept cel mai bun agent de protecţie împotriva radicalilor liberi. drojdie de bere şi peşte (mai ales tonul). Seleniul se găseşte în cereale complete. Întăreşte muşchii (inclusiv ai obrazului) şi netezeşte pielea. elastic. nucile. soia. suplu. ţigările. care. Evitaţi: ciocolata. E şi seleniu. ce măreşte eficacitatea vitaminei E. cu efect puternic de fortificare a sistemului imunitar. alcoolul. Importanţa cromului – experţii în frumuseţe recomandă administra-rea de 200 mg de crom pe zi. Important de reţinut este că vitamina C se distruge prin fierbere. De aceea este de dorit ca fructele şi legumele să fie consumate din abundenţă crude. cum ar fi germenii de grâu. are tendinţa de a-şi pierde rezistenţa. băuturile pe bază de cola. 91 . orz sau ovăz. Seleniul este un oligoelement foarte necesar. care permite reţinerea apei în ţesuturi şi care conferă pielii aspectul neted. din păcate. cantităţi excesive de sare. lapte şi iaurt degresate. După 50 de ani. datorită capacităţii sale de a curăţa vasele de sânge. care poate ţine locul oricărei mese. Împiedică depunerea de grăsimi şi reglementează valorile colesterolului. alimentele prăjite în grăsimi. Dacă aţi ajuns la 30 de ani. Vitamina C este prezentă în cantităţi mari în citrice. Vitamina E este prezentă în cereale. iar în această privinţă vitaminele sunt esenţiale. şi e foarte binevenit în chip de mic dejun. cafeaua. Prevenirea îmbătrânirii cutanate este posibilă printr-o alimentaţie echilibrată. faceţi o cură de crudităţi de cel puţin o lună la fiecare schimbare de anotimp. Un bun început pentru a vă asigura un ten cât mai sănătos şi mai ales strălucitor este un cocktail proteinic zilnic. tomate şi în ardeiul iute.

necesar pentru un ten proaspăt. după dorinţă 3-4 cuburi de gheaţă.Multiminerale chelatizate – 6 tablete (câte 3 dimineaţa şi seara) – ajută la menţinerea echilibrului acido-bazic al sângelui.1 lingură pudră de proteine. . vânătăilor şi cicatricilor.banane. 2 capsule sau 6 tablete (după fiecare masă) – previne erupţiile cutanate cauzate de bacteriile dăunătoare existente în organism. .Vitaminele B2 şi B6 – reduc excesul de sebum şi împiedică formarea punctelor negre.Multivitamine şi minerale – o tabletă (după masă) pentru tonusul pielii. cicatricilor etc.. .Colină şi inozitol – 1000 mg.Cocktail proteinic .3 linguri acidofilus (favorizează proliferarea bacteriilor “prietenoase” în intestine). previne acneea şi spargerea capilarelor de pe faţă. căpşuni sau orice fruct pentru asezonare. 400 UI – 1-3 capsule – ajută la vindecarea rănilor prin înlocuirea stratului superficial de celule. .1 lingură lecitină granule (distruge depozitele de colesterol de sub piele). . . .Vitamina E (uleioasă): extern. . . măreşte rezistenţa faţă de infecţii.Vitamina B complex – 10 mg (după una din mese) – reglare temporală. Calciul contribuie la catifelarea tenului. .1 lingură drojdie uscată nutriţională (conţine multe vitamine B).170 g lapte crud degresat. cuprul împiedică decolorarea. Amestecaţi totul în mixer şi adăugaţi.Acidofilus – 6 linguri.Vitamina C din fructe de măcieş – 100 mg. fierul atenuează paloarea. 92 . potasiu ameliorează acneea şi uscăciunea pielii. .½ lingură cu miere sau melasă.Vitamina E (formulă uscată). pentru vindecarea arsurilor. . iar zincul accelerează viteza de vindecare a rănilor externe. după prânz – sau lecitină granule (2 linguri) ajută la emulsifierea colesterolului (depozitele grase de sub piele) şi la curăţarea rinichilor. . ceea ce are un efect favorabil asupra tenului. .Betacaroten 25000 UI – o tabletă (după micul dejun sau cină) – piele catifelată şi sănătoasă. 3 tablete (după fiecare masă) cu biflavonoide. ajută la vindecarea rănilor. . SUPLIMENTE (zilnic): .

. fierul. -Vitamina A se păstrează prin administrarea de acizi graşi.Cisteină – 1 g.Betacaroten 10000 UI – 1-2 tablete zilnic. sulful. Extern – masajul pielii capului. cu un PH echilibrat. cu suc de fructe – ajută la menţinerea aspectului suplu şi tânăr al pielii. acidul folic şi acidul para-aminobenzoic ajută la restabilirea culorii naturale a părului cărunţit. iar ca suplimente se recomandă tablete cu extract deshidratat şi degresat de ficat. refacerea ţesuturilor vătămate. .Multivitamine şi multiminerale – 1 tabletă după masă – sunt importante pentru starea generală a părului. şampon îmbogăţit în proteine.Multiminerale chelatizate – 1 tabletă la micul dejun –. . germenii de grâu şi ficatul. 93 .Vitamina B complex. iodul. între mese. Are acţiune antibiotică. vitaminele B şi colină. 100 mg (reglare temporală) – 1 tabletă – măreşte rezistenţa faţă de infecţii micotice şi este vitală pentru creşterea unghiilor.Vitamina B complex. SUPLIMENTE (zilnic): . dimineaţa şi seara – conlucrează cu vitaminele B pentru a reda strălucirea părului. de alimente bogate în sulf (ca de exemplu gălbenuşul de ou). 100 mg (reglare temporală) – 1 tabletă după masă esenţială pentru creşterea părului. . Vitamine pentru mâini şi picioare Unghiile au nevoie şi ele de proteine. Acidul pantotenic.Betacaroten 10000 UI – previne exfolierea unghiilor.Cisteină – 1 g.Clorofilă – 3 linguriţe sau 6 tablete zilnic – reduce riscul contaminării microbiene. peştele. între mese.. timp de 5 zile pe săptămână. suplimente vitaminice. Constituie un excelent ajutor pentru vindecarea rănilor după spălarea conştiincioasă a acestora cu un înlocuitor de săpun pe bază de tătăneasă.Multivitaminele şi mineralele – 1 tabletă – asigură sănătatea generală a pielii şi creşterea unghiilor. . Vitamine pentru un păr sănătos Recomadări: Intern – drojdia. cu suc de fructe – contribuie la menţinerea unui păr stălucitor. previn căderea părului. SUPLIMENTE (zilnic): . Mineralele ca siliciul.Zinc chelatizat – 15-50 mg – pentu ten foarte palid. . . .

Demachiantul şi crema Clarins (se găsesc numai la farmacie sau în magazinele de cosmetice) – combină peste 38 de substanţe din uleiuri naturale de plante şi aminoacizi. excelentă pentru protecţia împotriva formării ridurilor. Nu e scumpă. cu ecran împotriva razelor ultraviolete.Multivitaminele chelatizate – 1 tabletă –. Pentru vitalizarea ţesutului feţei: nu uitaţi celebra reţeta care constă în spălatul pe faţa bine curăţită înainte. împiedică pătrunderea radicalilor liberi în piele. atat internă. Principiul e valabil şi pentru pielea întregului corp: alegeţi cremele şi loţiunile hidratante care trebuie aplicate ori de câte ori faceţi baie sau duş. are nevoie obligatoriu de creme protectoare pe timp de primăvară şi vară. Phytomer – o cremă de producţie franţuzească. Cosmetică Câteva creme care nu trebuie să vă lipsească din casă: Nivea cu coenzima Q10 (se găseşte peste tot şi la noi) – este o cremă de zi uşoară. de 25-30 de ori alternativ. Seara. . Efectele se pot constata deja după 2-3 săptămâni. cu apă fierbinte. Rezultatul se vede în maximum 10 zile. la culcare. adăugând în crema dvs. 94 . apoi rece. favorizând în schimb înnoirea celulelor. care pătrunde repede în pielea feţei şi care. Conţine argilă şi are un rapid efect hidratant. Beţi minimum 2 litri de apă sau ceai pe zi. cât şi externă. după celebrele reţete ale Anei Aslan. datorită conţinutului de coenzima Q10 şi vitamina A. existentă în gelulele care se vând în comerţ). nu uitaţi să vă ungeţi pe faţă cu o cremă mai grasă şi cu alta specială pentru zona din jurul ochilor. se vinde cu numele de Ogénage. iar zincul îndepărtează petele albe. Pentru că pielea devine subţire şi rigidă. preparată cu apă de mare. Fierul întăreşte unghiile friabile. Aslavital – cremă românească fabricată la Cluj. obişnuită 2-3 picături de vitamina E uleioasă.. la 50 de ani Pentru piele – hidratare puternică. În formă. folosiţi creme bogate în vitamina E (vi le puteţi prepara singure. Asigură o foarte bună oxigenare şi hidratare a pielii.Vitamina E 100-400 UI – 1-2 tablete – pentru eficienta utilizare a vitaminei A.

Autopălmuirea în faţa oglinzii. în funcţie de organism şi de activităţile prestate peste zi. felul în care pot fi folosiţi şi ce trebuie să faceţi când nervii dvs. Se spune că ametistul scoate de pe faţă şi mâini inesteticele pete de bătrâneţe. în fiecare dimineaţă şi seara. cel mai bun remediu este să beţi cel puţin 2 litri de apă pe zi. Nu uitaţi. Pentru persoanele adulte se estimează că necesarul de odihnă de odihnă prin somn este de 7-9 ore. flască. se formează pungi. Nervii au anumite capacităţi pentru care puţini oameni îşi fac timp să înveţe să le stăpânească.. Importanţa odihnei După o zi de muncă.. le interpretează şi apoi transmit mesaje de acţiune tuturor organelor şi tuturor muşchilor corpului dvs. nu e de mirare că preiau cea mai mare parte a tensiunilor şi din viaţă. mai ales pielea ochilor. important este ca fiecare să doarmă în 95 . sunt în afara cursei. Orice discuţie despre nervi trebuie să includă şi elemente despre îngrijirea şi alimentarea creierului dvs. în aer îmbâcsit. dimineaţa şi seara. sediul a ceea ce aveţi mai de preţ: spiritul. cât şi pentru frumuseţea tenului. le transmit. apoi se freacă petele în reprize de 3-5 minute. cu corpul destins. pielea este cenuşie. În acest capitol vom vorbi despre creier şi modul lui de întreţinere. care se prepară în farmacii. Se lasă pe cap 15 minute.. Mai întâi. Efect pozitiv au şi unele alifii speciale. riduri. Pentru păr Părul cărunt este cel mai adesea uscat. Ar trebui să cunoaşteţi aceste potenţiale. Dintre toate părţile corpului dvs. care antrenează muşchii obrazului. Se unge bine tot părul. e un chin suportabil. Cum să evitaţi uzura nervilor dvs. în ultima apă de limpezit adăugaţi o linguriţă de oţet de mere! Contra petelor de bătrâneţe După cum am mai aratat. Poziţia ideală pentru somn este cea culcată. acuză cele mai grele lovituri. piatra se umezeşte cu salivă. după care se spală părul cu şampon. Somnul are o mare importanţă atât pentru sănătatea. nervii sunt cei care. Dacă vă gândiţi că nervii sunt primii care receptează miile de senzaţii zilnice. petrecută în zgomot. De aceea se recomandă ca o dată pe săptămână să practicaţi o împachetare fierbinte cu ulei de măsline. organismul obosit trebuie să-şi refacă forţele prin odihnă şi mai ales prin somn. Fără somn. de cel puţin 50 de ori. iar deasupra un prosop înmuiat cu apă fierbinte. se pune pe cap o cască de baie sau o pungă de plastic. Este aproape indiferent în ce poziţie se doarme. După o noapte nedormită. care se schimbă ori de câte ori se răceşte. zi după zi. organismul nu rezistă mai mult de câteva zile.

Unele persoane obişnuiesc să doarmă şi după masa de prânz. În nici un caz nu trebuie să se recurgă cu uşurinţă la adormirea cu ajutorul hipnoticelor. Este specific persoanelor care efectuează munci intelectuale. Iată şi câteva sfaturi: masa de seară va fi va fi uşoară. profund. persoanelor nervoase sau care suferă de stări de nelinişte. se poate compensa cu un somn scurt după amiază. din anumite motive. camera de dormit se va aerisi. 96 . Anxietatea. sau cu aşternutul prea călduros. înainte de culcare. Patul nu trebuie să fie prea moale. În cameră se vor îndepărta excitaţiile produse de zgomote sau lumină. Un somn normal şi un echilibru nervos sunt condiţii fundamentale ale sănătăţii care stau la baza îngrijirii cosmetice. care au efect liniştitor. pe multe perne. Temperatura camerei nu trebuie să fie prea ridicată. În astfel de cazuri este indicat să ne prezentăm la un consult medical. Există cazuri când. Pe piaţă au apărut dopuri speciale făcute din ceară. se va face. culcarea din noaptea precedentă s-a făcut mai târziu. Înainte de culcare. Nu se vor bea multe lichide înainte de culcare şi nici cafea sau ceai tare. Sunt persoane care obişnuiesc să-şi pună tampoane de vată în urechi. duşmanul frumuseţii Frumuseţea se întreţine şi se evidenţiază prin îngrijirea tenului care trebuie menţinut permanent luminos. Vom face o plimbare în aer curat circa 30 de minute. au însă un somn foarte agitat şi de scurtă durată. Se vor bea ceaiuri de tei. din anumite motive. este nevoie ca liniştea sufletească să se instaleze odată cu cea fizică. De asemenea. Nu trebuie să fie prea ridicat. Un asemenea somn nu este odihnitor. catifelat.poziţia preferată. Poziţia capului este foarte importantă. Nu se vor lua purgative seara. nu putem adormi uşor. atunci când. Dacă simţim picioare reci. este bine ca perioada în care sunt folosite să nu fie îndelungată. Chiar dacă. au fost recomandate de un medic specialist. să nu devină o obişnuinţă în orice moment de depresie sau nelinişte. Alte persoane aţipesc sau sau dorm. deoarece favorizează formarea bărbiei duble. Este bine că odată culcaţi să nu continuăm să ne obsedeze grijile şi preocupările din cursul zilei. şi mai ales. dar să doarmă bine. din anumite motive. al calmantelor sau a tranchilizantelor. în jur de 20°C. o baie călduţă la picioare sau se pot folosi sticle cu apă caldă ori o pernă electrică. silicon sau burete. necondimentată şi se va servi cel puţin cu 2 ore mai devreme de culcare.

se ştie. Cafeaua este un bun stimulator. Influenţate de sistemul nervos. Anxietatea are o acţiune nefastă asupra vaselor de sânge şi asupra glandelor suprarenale. plimbări în aer liber. încruntat. măşti în funcţie de natura tratamentului. glandele sebacee îşi reduc activitatea. legat de sistemul glandular astfel dereglat. Apoi. . această stare de nelinişte. persoanele anxioase au tenul uscat. Îndoiţi cât mai mulţi muşchi posibil. Remedii? Fireşte că există. 97 .Frumuseţea pe care încercăm să o apărăm cu străşnicie şi încercăm prin toate mijloacele s-o menţinem de-a lungul anilor. care urmează. ca şi cele trei etape de relaxare completă. Hipoglicemia produce tremurături. Ridurile apar rapid în jurul ochilor şi gurii. Respiraţi profund aer proaspăt. Sistemul nervos vegetativ. din care să nu lipsească zâmbetul. Stimulaţi-vă circulaţia sângelui. . prin contracţia vaselor de sânge mici. Câteva şedinţe de masaj general. ochii mereu încrâncenaţi. vântul.faceţi un punct de onoare din executarea exerciţiilor fizice. Este o stare care perturbă digestia şi chiar funcţionarea unor glande endocrine. dar ar putea scădea concentraţia de zahăr din sânge (vinovată este cofeina). pentru că. sentimente de panică. comprese anticearcăne cu infuzie de flori de albăstrele sau muşeţel dau bune rezultate. secretând mai puţin sebum. rehidratarea organismului în general şi a tenului în special. se încetineşte fluxul sanguin în circulaţie. gerul. Apoi. lipsit de strălucire şi elasticitate. odihnă suficientă sunt benefice şi duc la eliminarea treptată a stării de anxietate. Sigur că se impune un mod de viaţă echilibrat. enervare şi agitaţie. face ca perturbările să se răsfrângă şi asupra frumuseţii tenului. Astfel. fapt ce determină ca pielea capului să nu mai fie bine irigată şi în consecinţă rădăcina firului de păr să slăbească. Acea oboseală psihică. Dar iată încă un duşman de care trebuie să ne ferim: anxietatea. Poate chiar să vă răstoarne şi judecata. băi calmante.urmaţi aceste reguli. foame bruscă. iată câteva sugestii pentru o pauză adevărată: . are numeroşi duşmani: praful. femeile care suferă de anxietate au pe faţă pilozitate exagerată. Trei etape pentru o relaxare completă Mai întâi. antrenează un dezechilibru nervos cronic.laptele degresat este mai bun decât cafeaua. combinată cu o uşoară stare de nervozitate. Revenind pe planul frumuseţii efectul apare concomitent. de oboseală şi nervozitate face ca persoanele respective să aibă chipul permanent încrâncenat. În concluzie. soarele în exces.

pentru a vă reface rapid. de cei pe care-i iubiţi. În zilele noastre. excluzând orice altceva. scufundaţi-vă în propriile dvs. zilnice. Cum să practicaţi meditaţia După pauză şi relaxare urmează în mod natural arta meditaţiei. Acum. Nu e vorba de munca dvs. cu adevărat importante. unul dintre cei dragi. Meditaţia este practicată din vechime şi este practicată şi astăzi în anumite religii şi credinţe. Alungaţi-vă din minte orice gând în legătură cu activităţile curente sau cu problemele dvs. Şi aceste lucruri sunt legate de lucrurile din viaţa dvs. Nu e nevoie să meditaţi mai mult de 2 ori pe săptămână. sau întins. dacă doriţi să vă gândiţi. Priviţi în aer cu ochii deschişi sau fixaţi-vă atenţia asupra unui subiect îndepărtat de preocupările dvs. vagabondeze 98 .. să ajungeţi mai repede la o sănătate dinamică şi să o păstraţi pentru multă vreme.. să se relaxeze. Nu lăsaţi să pătrundă în mintea dvs. sau aplecat pe spate. visaţi. Concentraţi-vă pe rând asupra unui grup de muşchi. Casa este un decor natural. Concentraţi-vă şi repetaţi fraza: “Muşchii mei se vor destinde şi se vor slăbi” de mai multe ori... gânduri. gândiţi. de viitoarea avansare sau de tipul care conduce biroul. Acum începeţi să vă lăsaţi spiritul să ia această direcţie.1. meditaţia se foloseşte în acelaşi fel ca în trecut. să oscileze. Puteţi sta pe scaun. 3. sau chiar la dvs. Acest lucru vă va ajuta să priviţi într-o lumină diferită. nimic altceva decât această imagine. de problemele sociale actuale importante. ci mai degrabă de familia dvs. formaţi-vă o imagine mentală a celui care – sau subiectului despre care – vreţi să vă gândiţi: de exemplu. 2. pentru a atinge un nivel adânc al relaxării la care nu ajungeţi în cea mai mare parte a cazurilor. Aşezaţi-vă într-o poziţie care să permită tuturor muşchilor dvs. O adevărată meditaţie se practică mai bine într-un mediu care invită la destindere şi concentrare. Lăsaţi-l să rătăcească. Când meditaţi. pentru a vă stăpâni în întregime sănătatea. lucruri care justifică pe deplin meditaţia. Asimilaţi elementele indicate mai sus referitoare la relaxare. 1. 2. de faptul de a şti să învăţaţi din greşelile trecute. Dacă vreţi. de linia vieţii dvs. 3. Concentraţi-vă asupra chipului sau obiectivului.

Cei 2 pumni astfel formaţi se “înnădesc” în dreptul pieptului (braţele îndoite din coate). Înseamnă să laşi vaporii să iasă atunci când presiunea este prea mare. orice problemă acumulată de peste zi. îşi are originea în creier. de o mânie.. Este plăcută. Un regim alimentar potrivit şi o respiraţie corectă sunt esenţiale pentru a furniza nivelele cerute acestor 2 elemente vitale. Acum respiraţi uşor. arătătorul şi mijlociul coboară peste el. Repetaţi încă o dată (nu forţaţi). pe care îl oxigenează şi îl revigorează. Alungaţi-vă din minte orice gând. Respiraţie pentru creier (tehnică yoga) Găsiţi o încăpere bine aerisită şi liniştită în care să vă simţiţi bine. Observaţie: Acest tip de respiraţie este tipic feminină. Celelalte 2 degete (inelarul şi degetul mic) sunt aduse în podul palmei. Aţi obţinut poziţia (asana) corectă. În plus. Exact acelaşi lucru se face cu mâna dreaptă. Şi creierul face toate acestea folosind o energie mai mică decât luminile electrice dintr-un pom de Crăciun. creierul este sediul gândirii dvs. liniştitoare. ca un fir de ulei care vă unge parcă sufletul. Inspiraţi profund. mai precis a braţelor şi a degetelor. Vedeţi că este o respiraţie claviculară. al centrului unde se fac proiecte şi unde se nasc emoţiile. cu spatele drept. Defularea linişteşte spiritul Defularea se caracterizează prin explozia unei activităţi oarecare. Aduceţi pumnii uniţi cu dosul pălmilor orientate în jos. Executată corect. Mâna stângă: degetul cel mare îndoit la baza sa. Ghid pentru îngrijirea şi hrănirea creierului Fiecare nerv din corpul dvs. are influenţe benefice asupra creierului. are în permanenţă nevoie de 2 lucruri: oxigen şi zahăr în concentraţii mari. nedorite şi de a împiedica sistemul nervos să sufere 99 . Formaţi poziţia mâinilor. Creierul dvs. al creaţiei. controlate. făcută cu vârful plămânilor. Este un mod de a vă elibera de o presiune nesănătoasă.şi să analizeze. apoi expiraţi tot aerul din plămâni. prinzându-l ca într-un cleşte (nu strângeţi tare). dar menţinând în prim-plan imaginea obiectivului sau a persoanei. Concentraţi-vă asupra exerciţiului. al luării de hotărâre. Creierul este de departe standardul cel mai eficace existent la ora actuală – neegalat de nici unul din ordinatoarele realizate şi de pretenţiile lor. frustrare şi de alte lucruri de acest tip. În picioare. uşoară.

lectura. muzica. Exemple de defulări: sportul. scrisul (fiecare om are propriul său mod de a defula). Defulare vă împiedică în egală măsură psihicul să joace feste corpului dvs. 100 .şocul emoţiilor acumulate.

46 Alge. 11. 53. 73 Alune. 49. 18. 13 Brad. 53. 49. 18. 53. 86 Ceară. 45. 19. 25. 37. 20. 30 Anghinarie. 58. 37. 31. 70. 58 Căpşuni. 36 Carne de porc. 70. 72. 56. 10. 26 Arahide. 26. 10. 54. 51. 31 Cimbrişor. 8. 49. 37 101 . 5. 28 Ceai verde. 45. 53. 14 Apă minerală. 35. 25. 50. 81. 14. 61 Carne de pui. 86 Carne. 16. 33. 91 Caimac. 17. 43. 52. 70. 35. 72 Ananas. 11. 16 Alcool. 60. 39. 75. 57. 52. 83. 85. 11. 6. 58 Busuioc. 70 Castane.Index cu ingrediente naturiste Albăstrele. 16. 74 Brânză de vaci. 28 Borax. 47. 58 Ardei. 55 Cafea. 85 Argilă. 53. 38 Broccoli. 58 Banane. 38. 53 Anason. 77. 57. 51. 11. 50. 14. 16. 73 Andive. 15. 91 Albuş. 26. 17 Caise. 59. 16. 52. 33. 54 Castravete. 47. 46. 37. 27 Cereale. 55. 19. 48. 44. 54. 42 Avocado. 53 Apă de ploaie. 55. 9. 65. 53. 51. 59. 55. 50. 9. 37 Carne albă. 58. 58. 54. 70 Cicoare. 20 Apă plată. 46. 42. 55. 31. 22 Bitter suedez. 51. 74 Cimbru. 38. 59. 50. 33. 26. 53. 36. 55. 85 Ceapă. 6. 64. 81. 55. 10. 12. 19. 33 Ceai negru. 38. 17. 56. 74 Cacao. 37. 86 Chimen. 88 Arnică. 5. 35. 16. 10. 68 Carne de vită. 56. 52. 53. 54. 52. 55. 70 Caş. 86 Bicarbonat de sodiu. 55 Aloe vera. 63 Cartof. 7. 49. 13.

52. 56. 51 102 . 70 Fasole. 51. 14. 37. 53. 46. 86 Făină de mălai. 55. 61 Grapefruit. 61. 53. 15. 56. 51. 54. 62. 62 Iaurt. 14. 5. 25. 55. 85 Ciuboţica cucului. 6 Floricele. 12. 9. 43. 14. 38. 53 Frunze de nuc. 86. 23 Lăptişor de matcă. 62. 80. 5. 57 Cofeină. 11. 52. 30. 9. 11. 39 Flori de fân. 50 Kiwi. 49. 70. 46. 18. 19 Ciuperci. 9. 65 Lanolină.Cireşe. 11 Lapte. 91 Lapte praf. 38. 49. 62 Lactate. 60 Drojdie de bere. 17. 31. 34 Crustacee. 34. 37. 24. 47. 55. 48. 42. 16. 52. 31 Fructe de mare. 55. 25. 15. 61 Frasin. 25. 51. 46. 30. 52. 50. 19. 85. 49. 8. 33. 23 Gălbenele. 25 Dovleac. 61 Grâu. 7 Creţişoară. 36. 83. 47. 39. 25. 53. 53. 47. 38. 37. 24. 11. 56 Dafin. 9 Cocos. 33. 17. 10. 51. 56. 55 Fructe de pădure. 47. 78 Fulgi de ovăz. 56. 49. 83. 60 Dovlecei. 52. 17. 46. 17. 60 Coada calului. 15. 55 Gulii. 54. 26. 51. 37. 5 Germeni de grâu. 49 Gălbenuş. 14. 17 Lemn dulce. 61 Ficat. 56. 32. 26. 52. 83. 83 Coacăze. 13 Făină de secară. 60 Citrice. 46. 10. 85 Iederă. 54. 54 Lămâie. 10. 16. 6. 33 Conopidă. 6. 7. 53. 38. 46. 86 Gogoşari. 62. 5. 74 In. 43 Ienupăr. 50. 62 Hrean. 5. 6. 56. 87 Finic. 53. 51. 70. 87 Gaz. 15. 52. 19. 49. 18. 60 Creson. 51. 36.

13 Nămol. 8. 81 Miere. 9. 38. 24. 13. 33. 5. 37. 9 Pâine. 8. 65. 74 Mărarul lupului. 53. 9. 74. 24. 24. 89 Ou. 53. 55. 5. 19. 52. 48. 75 Pepene galben. 55 Nalbă. 38. 30. 54. 11. 70 Ovăz. 5. 76 Mazăre. 39 Nisip. 70. 19. 56. 70 Oţet de mere. 12 Păstârnac. 7. 38. 66 Praz. 63. 80 Mărar. 37. 52. 53. 63 Mentă. 63. 87 Piersică. 13. 10. 70 Orez. 36 Păpădie. 77 Mure. 46 Morcov. 65 Peroxid. 20. 9. 7. 53. 64. 78. 53. 53. 9 Mandarine. 16 Portocală. 54 Mac. 13. 51. 8. 17. 65. 83. 50. 80 Muguri de brad. 41 Nuc. 9. 17. 64 Nigelia. 11. 52. 48. 56. 70. 6. 12. 63 Mango. 50 Lucernă. 39. 37. 25. 36. 7 Nuci. 51. 54. 49. 30. 16. 46. 46. 11. 17. 51. 86 Migdale. 11. 47 Polen. 9 Propolis. 79 Muguri de nuc. 42. 15. 19. 56. 53 Măr. 15. 77. 42 Napi. 17.Levănţică. 31. 10. 86 Păducel. 14. 20. 12 103 . 11. 23 Linte. 16. 54. 11 Măcriş. 39. 15. 66 Porumb. 37. 83. 54 Oţet. 65 Pere. 9. 68. 78. 25. 28. 10. 14 Peşte. 12 Pătrunjel. 86. 17. 23. 65 Pepene verde. 27. 53. 8. 53. 36. 5. 14. 14. 52 Piersici. 66 Plante marine. 18. 8. 56. 47. 44. 64. 38. 64. 53. 12 Mălai. 36. 56. 52. 51. 62. 57. 74. 58. 23. 35. 35. 64 Pătlagină. 53. 63 Muşeţel. 91 Muştar.

30. 51. 42 Ulei de germeni de porumb. 74 Ulei de măsline. 52. 7. 17. 77 Ridiche. 57 Ulei de cătină. 57. 16. 42 Sânziene. 75 Salată verde. 49 Tătăneasă. 33. 49. 83 Struguri. 68. 76 Săpunariţă. 20. 54 Prune uscate. 33. 10. 10. 58 Ulei de muşcată. 22. 5. 57 Ulei de germeni de grâu. 54. 14. 51. 25. 42 Ulei de jojoba. 37. 56. 38. 67. 9. 8. 11. 33 Ulei de portocală. 67 Slănină. 10. 55. 20. 17 Soia. 43 Sare grunjoasă. 57 Smântână. 10 Sunătoare. 57 Untură. 33. 49. 55. 7. 17 Ulei de arahide. 20. 5. 89 Ulei de migdale. 25. 52. 53. 10. 42. 14. 54. 56 Sare de mare. 19. 65. 6. 52. 9. 68. 56. 10. 51. 12. 25. 68 Trandafiri. 16. 43. 83 Sparanghel. 13. 67 Rozmarin. 43 Ulei de floarea-soarelui. 27 Ulei de chiparos. 70. 66 Roşie. 14. 47. 5. 53 Sfeclă. 14. 11. 9. 49. 50. 76 Şuncă. 37. 57 Ulei de ricin. 5. 72.Prune. 16. 15. 36. 53. 33 Ulei de şofran. 12. 85 Spanac. 54. 50. 18. 55 Tămâie. 11. 28 Ulei de rozmarin. 7. 66 Răşină de brad. 25. 53. 38. 67 Sulfină. 54. 18 Ţelină. 16. 24. 22. 22. 39. 43 Ulei de porumb. 26. 26. 43. 27. 12. 7 Sare. 18. 47. 53. 8. 49. 37. 83 Tărâţe de ovăz. 75 Tei. 19 Tărâţe de grâu. 57 Ulei de soia. 6. 55. 46. 25. 8. 24 Seminţe de dovleac. 60 Seminţe de floarea-soarelui. 55. 26 104 . 42. 7 Unt. 51 Salvie. 13 Ulei de ienupăr. 75 Unt de arahide. 26.

55. 12. 79 Vinete. 8. 69. 28 Vin. 70. 69 Vodcă. 51. 18. 10 Urzică. 69 105 . 69. 78 Zahăr. 12. 50. 78. 86 Varec. 69. 75. 16. 75. 68. 19 Usturoi. 52. 64. 79 Zarzavat. 55 Varză.Urdă. 47. 7. 45. 70 Zmeură. 56. 54. 85 Vâsc. 79 Vaselină. 51. 51. 56. 53.

34 Decoct combinat cu frunze de iederă. 44 Ulei de păr cu plante (pentru regenerarea firului). 34 Tinctură de seminţe de mărar. 86 Cremă anticelulitică. 26-27 Unguente din plante. 7-8 Unguent de tătăneasă. 79 106 . 27 Tratament pentru pielea înroşită a capului. 27 Vin medicinal de vâsc. 18 Leacuri împotriva pistruilor. 14 Soluţii împotriva acneei.Index cu preparate naturiste Apă de levănţică. 33 Infuzie de plante. 44 Tratament împotriva ochilor iritaţi. 5-6 Tratament pentru ten iritat. 8 Băi cosmetice. 17 Reţetă împotriva căderii părului. 18 Apă de trandafiri sau de busuioc. 14 Ulei de mărar. 12-13 Tinctură de ienupăr. 81-82 Preparate pe bază de miere. 20 Cocktail proteinic. 24-25 Ceai de frumuseţe cu portocală. 75 Pastă de dinţi din argilă. 33 Creme şi măşti naturiste. 8 Lapte demachiant cu muşeţel. 5 Şampon pe bază de plante. 15-17 Decoct combinat din creţişoară. 79 Soluţie contra negilor. 43-44 Extract din iederă.75-77 Unt clarifiat. 14 Loţiune tonică pentru faţă. 18-19 Macerat la rece din vâsc. 77-78 Reţeta împărătesei Sissi. 19 Apă de salvie. 7 Sirop de brad.

Hungalibri. 1991 Earl Mindell – “Biblia alimentelor”. Elit. 1994 J. 1994 Ziarul “Formula As” Revistele “Femeia” şi “Cosmopolitan” 107 . Ed. Rom Direct Impex. Frank Hurdle – “Doctorul de casă”. Ed. 1997 Earl Mindell – “Biblia vitaminelor”. Ed. Elit.Bibliografie Katalin Sulyok – “Sfaturile părintelui Ludovic”. Ed.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful