P. 1
Regenerare Urbana Si Gentrificare

Regenerare Urbana Si Gentrificare

|Views: 17|Likes:
Published by Amber Cook

More info:

Published by: Amber Cook on Feb 07, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/03/2014

pdf

text

original

rectangulare   Fǎcutǎ de cele mai multe ori fǎrǎ a ţine cont de opinia și interesele locuitorilor Amenajarea Parisului de cǎtre Baronul Hausmann. Regenerare urbanǎ:  Demolarea zonelor vechi. interventiile lui Robert Moses în New york . dǎrâmările lui Ceaușescu din anii ’80.  Raţionalizarea spaţiului – bulevarde mari. considerate “ghetouri” pentru a construi locuinţe noi sau proiecte comerciale.

îmbunǎtǎţire urbanǎ. Diferǎ de regenerare prin faptul cǎ zonele și clǎdirile vechi nu sunt demolate. trendificare (Australia).      Succesoarea regenerǎrii urbane Procesul de reabilitare şi transformare a zonelor urbane bine amplasate şi ocupate de familii cu venituri scăzute în zone ocupate de o clasă mijlocie. Încurajat și de cǎtre administraţia publicǎ . mai puternica financiar. ci recondiţionate Diferǎ de refuncţionalizare (atribuirea altei funcţionalitǎţi pentru o clǎdiere) Nume diferite pentru gentrificare: reciclare a cartierului. renaștere urbanǎ.

  Recentralizare și reconsolidare a claselor de mijloc în centrele orașelor. ci se suprapun Mișcare de “reîntoarecere în oraș” din suburbii    mai mult mit.  Gentrificarea și suburbanizarea nu sunt stadii successive. Mișcare de reîntoarcere a capitalului în oraș . decît realitate un studiu despre gentrificarea unei zone centrale din Philadephia arǎta cǎ doar 30% proveneau din suburbia de obicei provin chiar din oraș.

restaurante. baruri). buticuri.  Proces controversat – studiile empirice relateazǎ avantaje și dejavantaje Avantaje o o o reabilitarea clădirilor cu valoare arhitecturală ridicată o creşterea veniturilor din taxe ca urmare a sporirii valoriilor bunurilor imobiliare crearea unor zone turistice capabile să sustină diverse servicii (hoteluri. .

economicǎ și uneori chiar fizicǎ Dislocare. Dezavantaje o o o o Violenţǎ simbolicǎ. evacuǎri Ruperea legăturilor comunitare ce se dezvoltă în cartierele ce sînt gentrificate Povara economică ce însoţeşte mutarea familiilor de condiţie modestă ce sunt dislocate din aceste zone. .

 “Spirit de frontiera”: legǎturǎ între expansiunea geograficǎ și expansiunea economicǎ Agenţii gentrificǎrii se descriu ca pionieri urbani o Reviste imobiliare care vorbesc de cercetași urbani: sǎ cartografieze peisajul urban pentru posibilitǎţi de investiţii. o  . sǎ descrie cât de prietenoși sunt locuitorii o Locuitorii erau vǎzuţi ca parte din peisajul ce trebuia cucerit o Locuitorii obișnuiţi acuzaţi cǎ ocupǎ și cǎ “furǎ” orașul de la cei cu bani mai mulţi Neil Smith – gentrificare este un atac al imobiliarilor și administraţiei publice împotriva sǎrǎcimii urbane.

3. Explicaţii ale gentrificǎrii 1. apariţia unei noi clse de mijloc – burghezia culturală . Care ţin de transformările economice şi politicile urbane Care ţin de baby boom şi transformarea familiei şi stilului de viaţă Consum cultural şi transformarea stilului de viaţă. 2.

divizarea unitǎţilor locative (pentru obţinere suplimentarǎ) și lipsa aproape totalǎ a investiţiilor. investiția în aceste zone.1. Abandonul caselor.      Factori economici şi politici urbane Dezvoltarea sectorului serviciilor Decăderea zonelor industriale Mutarea industriei în afara oraşelor Dezvoltare inegalǎ a zonelor orașului Politici de regenerare urbană  protecția centrelor istorice. încasarea asigurǎrilor Intervenţia imobiliarilor de a cumpǎra casele și a reinvesti . recuperarea lor Discrepanţa chiriei – Neil Smith  o o o o o o Proprietǎţile imobiliare trec pintr-o cîteva etape ciclice de devalorizare/lipsǎ a investiţiilor și recapitalizare. a zonelor vechi. Ocuparea de cǎtre proprietar – are grijǎ de ea Vânzare (în cazul SUA intervin restricţiile de credit ipotecar pentru centrul orașelor) Degradare și investirea doar cît este minimal necesar pentru obţinerea plǎţilor de la chiriași Degradarea.

de decǎdere legatǎ de timp.   Imobiliarii încearcǎ sǎ cumpere nu una. reabiliteazǎ și vînd. care cumpǎrǎ.  Implica statul și agenţii imobiliari – statul garanteazǎ creditul ipotecar. ci mai multe proprietǎţi pentru reabilitare Agenţii imobiliari sînt de trei feluri o o o Proprietari care cumpǎrǎ și locuiesc acolo Proprietari care cumpǎrǎ. . Unii specialiști susțin că gentrificarea nu e un proces natural.   Primii 2 de dimensiuni mai mici. ci o acţiune intenţionatǎ. datoritǎ dificultǎţilor de a mobiliza strǎzi întregi. reabiliteazǎ și închiriazǎ Imobiliari specializaţi. Unele suburbii încep sǎ aibǎ probleme similare cu cele ale orașului.

divorțuri mai multe (instabilitatea familiei) Numărul de copii pe familie a scăzut   pǎtrunderea femeilor pe piaţa de muncǎ Schimbǎri de lifestyle ale generaţiei baby-boom. Transformare familiei  s-au schimbat paternurile demografice    Vârsta de cǎsǎtorie a crescut Căsătorii mai puține.   Dezirabilitatea caselor suburbane unifamiliale a scǎzut Credința în stilul de viață de suburbie al generației postbelice a părinților lor a scăzut – stil de viață fals .2.

proprietari. trebuie sǎ existe investitori. Factori culturali  Spaţii care denotă capital cultural și distincţia socialǎ: o o o o gentrificatorii nu caută confort ci povești.3. deciziile autoritǎţilor locale. o Critica explicaţiilor culturale:   Explicaţiile bazate pe consum pun prea mult accent pe suveranitatea consumatorului Ca sǎ aibǎ ce sǎ consume. instituţii de credit ipotecar. mai degrabă decât pentru transportul public sau cu automobilul. legătura cu trecutul restaurante elegante Asociererea cu zone istorice și stiluri arhitectonice vechi buticuri cu obiecte care denotă distincţie socială preferinţa pentru transportul pe bicicletă. .

Gentrificarea în România  Favorizată de stat prin 2 mecanisme:   Politica socialistă de locuire După 1990 – politica restituirilor Oameni cu relații în clasele politice Agenți imobiliari Foști chiriași Vecini care au avut grijă de bătrânii singuri  Agenți ai gentrificării:       Nu reprezintă neaparat o clasă cu status social superior Zonele gentrificate sunt încă foarte eterogene – case renovate alături de case părăsite sau tip ghetou .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->