PPK433

tajuk PROGRAM PEMECUTAN UNTUK PINTAR CERDAS DAN BERBAKAT
Norazah Bt Kamis Nur Amirah Bt Sayutiam Norazline Haryani Bt Rosini

DEFINISI PEMECUTAN (acceleration)
Kaedah “enrichment” dan “acceleration” digunakan pakai dalam pendidikan kanak-kanak PCB.

Terdapat banyak

cara yang berbeza untuk mempercepatka n kurikulum.

amalan menyampaikan kandungan kurikulum lebih awal atau pada kadar yang lebih cepat.

ACCELERATION

Dijalankan berdasarkan ujian pencapaian, bukannya IQ.

Menggunakan pendekatan yang fleksibel yang boleh memajukan pelajar dalam satu bidang, tanpa mengubah bidang lain.

• Kulik and Kulik (1990) analysis of acceleration, gifted children show substantial achievement gains over other gifted children not accelerated. • Lynch (cited in ERIC Digest E526) says that accelerated children score higher marks than their peers and compare very favourably with the marks achieved by the older pupils. • "Educational acceleration is one of the cornerstones of exemplary gifted education practices, with more research supporting this intervention than any other in the literature on gifted individuals," according to the National Association for Gifted Children ,2011 (NAGC). • According to A Nation Decieved, "acceleration is the most effective curriculum intervention for gifted children."They further state that, for bright students, "acceleration has long-term beneficial effects, both academically and socially."

Kenapa perlunya program pemecutan untuk kanakkanak PCB? Staff Development Plan Challenging Curriculum Guidance Component Bersifat Flexibility Sound Identification Process Student Learning Expectations Multiple Options PROGRAM PEMECUTAN Honoring Academic Talent .

Multiple Options • Pelajar PCB memerlukan program pendidikan yang berbeza dengan pelajar normal.menyeronokkan dan dapat belajar sesuatu yang baru. • memerlukan kurikulum yang dapat merangsang pengetahuan mereka. Tanpanya." mereka boleh "tune out" kehilang minat di sekolah. • memerlukan suatu program pendidikan yang direka khusus untuk mereka. Kanak-kanak berbakat sering berasa terpencil atau "berbeza. . • Tidak semua program pemecutan sesuai utk pelajar pcb Student Learning Expectations Challenging Curriculum • matlamat akhir pembelajaran yang jelas.

• Terlampau mengikut peraturan boleh menghalang sesetengah kanak-kanak berbakat daripada menghadapi cabaran yang sesuai. • Adakan pertandingan • pencapaian boleh disenaraikan atau diumumkan . biasanya ujian kumpulan. • Sekolah mesti menghormati bakat pelajar. Sound Identification Process Honoring Academic Talent • Pelbagai prosedur penilaian perlu digunakan untuk menentukan manfaat daripada program pemecutan • Sering kali sekolah bergantung kepada satu ujian. atau syor guru hanya untuk pengenalan.Flexibility • diperlukan untuk bertindak balas kepada keperluan kanak-kanak individu berbakat. • Sebuah sekolah perlu cukup fleksibel untuk mempertimbangkan pilihan untuk pengajaran matematik kanak-kanak itu.

" Mereka kadang-kadang tidak merasa seperti mereka patut dalam sosial dengan kanak-kanak lain. • Bimbingan boleh menjadi individu atau kelompok bimbingan. • Adakah guru-guru yang bekerja di program berbakat atau mengajar kanak-kanak berbakat mempunyai sokongan yang berbakat? • Adakah sekolah mempunyai sesi tetap dalam perkhidmatan tentang kanak-kanak berbakat? Guidance Component • Kanak-kanak berbakat sering berasa terpencil atau "berbeza.Staff Development Plan • Guru-guru yang telah dilatih untuk bekerja dengan kanak-kanak berbakat adalah lebih berkesan daripada orang-orang yang tidak mempunyai. . • Mereka juga boleh menjadi sangat sensitif dan mempunyai masa yang lebih sukar daripada kanak-kanak lain yang berurusan dengan tekanan sehari-hari sekolah atau membesar.

ACCELERATION METHODS .

pembelajaran dari peringkat awal dapat meningkatkan kemahiran belajar seseorang kanak-kanak Faktor pemakanan merangsang otak Sokongan dan dorongan dari ibu bapa .EARLY ADMISSION TO KINDERGARDEN perkembangan otak kanak-kanak bermula dari usia 4 tahun.

rakan sebaya. dan program berbakat di sekolah. Kerjasama dan bimbingan guru.GREAD SKIPPING membantu pelajar Contramendapatkan Kemahuan dan usaha Penolakan tugasan pelajar untuk pengaruh tambahan berjaya. .

Sesuai untuk pelajar PCB – ada kemahiran dalam satu bidang.SUBJECT-SKIPPING (‘partial acceleration’) Mengambil subjek/kursus bersama pelajar kelas lebih tinggi. .

KEBAIKAN KELEMAHAN .

CREDIT BY EXAMINATION One cost-free mechanism for justifiable ‘subjectskipping’ Peluang Mengambil ujian Lulus Menerima kredit akademik .

(Robinson or more courses on the college campus dan Noble) .COLLEGE COURSES IN HIGH SCHOOL Kaedah Mengambil Pendekatansesetengah subjek excused from high universiti/kolej bagi school for part of subjek yang telah the day to take one dikuasai di sekolah mengengah.

KEBAIKAN COLLEGE COURSES IN HIGH SCHOOL KEBURUKAN Menangani masalah kebosanan Kos yang tinggi .

Motivasi yang tinggi serta keupayaan belajar secara berdikari Penawaran kursus yang sesuai kepada pelajar baru CORRESPONDENT COURSES .

.

.EARLY ADMISSION TO COLLEGE Peluang pelajar memasuki IPTS & IPTA awal secara sepenuh masa dalam usia muda(14thn) Skor 80% dalam lisan atau matematik dan 50% lain2 untuk Pre-college Test. Masalah sosialisasi.

menawarkan sejumlah program lanjutan atau kurikulum yg ckup untuk PCB. Rimm) RESIDENTIAL HIGH SCHOOL .(Gary A. Davis dan Salvia B.Menempatkan sekolah tinggi di dalam kawasan kampus Tujuan.

EVOLUSI PROGRAM PEMECUTAN DIMALAYSIA 1962-1970an 1984 1985 1996-2000 1980-2000an • PROGRAM KELAS EKSPRESS • PROGRAM MENSA • PROGRAM BAKA • PROGRAM PENILAIAN TAHAP SATU • PROGRAM PEMECUTAN SEKOLAH SWASTA CINA 2008 • PROGRAM PERMATA PINTAR .

1993) .KELAS EKSPRES Bermula pada tahun 19621970an Menamatka n pendidikan sekolah rendah dalam masa 5 tahun Tiada kurikulum khas dibina Kemasukan adalah berdasarkan keputusan akhir peperiksaan Sama dengan program Teleskop (Rojers & Span.

Thn 1980 Kepada semua pljr yang mempunyai IQ yang tinggi Pengasas.PROGRAM MENSA Lanjutan drpd Simposium Kebangsaan (PSB). daftar 22 mei 1984 Ujia kecerdasan diluluskan international Supervisory Psychologist .Tan Sri Dato Yong Poh Kon.

BAKA Bermula 1980 sbg sebuah projek di UM Program BAKA 1985dijalankan utk knk2 PSB Ujian Pengesahan dijalankan 1982 Dijalankan kpd pljr ketika cuti sekolah PengasasProf Madya Azman Wan Chik .

PENILAIAN TAHAP SATU (PTS) PENILAIAN TAHAP SATU (PTS) Dijalankan kepada pelajar tahun 3 Sekolah Rendah Berjaya dalam ujian – langkau tahun 4 dan ke tahun 5 Dilaksanakan pada tahun 1996-2000 Dikenali – ujian penilaian tahap satu (PTS) djalankan selma 5 tahun sahaja .

Ada kelas tambahan untuk sukatan pelajaran tahun 4 Dijalankan selama 25tahun PROGRAM PEMECUTAN SEKOLAH SWASTA CINA program yang fleksibel.mu dah.jimat masa dan kos Kriteria utama ditentukan oleh pencapaian akademik Melalui Peperiksaan Khas Pra kemasukan Kelas Ekspress .

PROGRAM PERMATA PINTAR Dilahirkan oleh UKM2008 Pengasas. emosi. intelek dan sosial yang seimbang. rohani.Datin Seri Rosmah Mansor penekanan kepada perkembangan jasmani. tumpuan kepada pembangunan pelajarnya berlandaskan falsafah serta prinsip hidup yang seimbang .

tumpuan pendidikan serta pembelajaran yang bersifat holistik dan berlandaskan Falsafah Pendidikan Negara. Matlamat.untuk melahirkan ramai pelajar pintar Program Permata InsanUSMI (8 tahun) dan Akademik Permata Pintar 2011 ( pljar tgktn 3) Ujian Permata Pintar UKM1(talian)Cth – perkhemahan cuti sekolah (penyertaan 9-15 tahun) .

Menguasai kurikulum dengan cepat Mengurangkan masalah tingkahlaku sosial KEBAIKAN PROGRAM PEMECUTAN Mengurangkan masalah kebosanan Merangsang mental/ berinteraksi dengan minda. Townsend (1996) .

Berasa berbeza dan terpencil Merasa tertekan MASALAH YANG TIMBUL DARI PROGRAM PEMECUTAN Wujud jurang dalam pembelajaran Guru terasa tercabar dan tidak selesa dengan kebolehan pelajar .

(Kasar 1992.Practices that Help Make Acceleration Successful Sekolah mesti mempunyai prosedur yang jelas serta kriteria untuk mengenal pasti pelajar . dan kreativiti mereka.(Vialle. Vialle. (Vialle. dan dipantau untuk memenuhi keperluan pelajar. 2001) Kandungan kursus mesti dirancang dengan berhati- hati dibezakan. intelektual. . 2001) Persekitaran pembelajaran membantu pelajar menerokai ciri-ciri individu. 2001) Guru kelas perlu berpengetahuan tentang keperluan pelajar berbakat dan mesti menyokong penempatan pelajar..

. Pelbagai program khusus perlu direka khusus seiring dengan keperluan pelajar dan keperluan semasa.KESIMPULAN Kanak-kanak yang pintar cerdas berbakat dan berkebolehan memerlukan sokongan yang lebih daripada yang sedia ada dalam sesebuah bilik darjah untuk membantu mereka merealisasikan sepenuhnya potensi yang ada dalam diri mereka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful