ŞAMANISMUL

MATEI CORINA-NICOLETA SOCIOLOGIA RELIGIILOR 11 DECEMBRIE 2012

Functii 6. Spiritele auxiliare 5. Samanismul – definire si aspecte generale 2. Costumul 7. Raspandirea 8. Samanismul ca institutie sociala . Samanism si cosmologie 3. Ititierea samanica 4.CUPRINS 1.

istoria religiilor. op. In viata mgico-religioasa a societatilor din central si nordul Asiei . prin intermediul experientei extatice a samanului. Mijlocul specific prin care samanul stabileste contactul cu puterile supranaturale este extazul.1 Termenul “saman” este de origine tunguza si a patruns in limbile occidentale prin intermediul limbii ruse. Bucuresti. zborul magic etc. unele explicatii fiind respinse. perioade de foamete). crizele sociale si individuale ce pot ameninta ordinea pe plan personal si colectiv ( boli.. Conform unei ipoteze avansate pentru prima oara de cercetatorul maghiar Dioszegi si sustinuta de numerosi specialist. Humanitas. Mircea.). Polirom. Stabilirea etimologiei cuvantului a presupus o serie de contradictii. p. Iasi. In termini istorico-religiosi.240. Fenomen cu o lunga istorie. O prima definitie a acestui fenomen este: tehnica a extazului. al carui protagonist este samanul fiind ajutat de spiritele auxiliare.. Giovanni ( coord. Samanismul si tehnicile arhaice ale extazului. cit. 2 Samanismul isi are fundamentul in cautarea relatiei. samanismul presupune o “specialitate” anume : “stapanirea asupra focului”. p.SAMANISMUL Samanismul este un fenomen religios Siberian si central-asiatic. insa foloseste o metoda care ii apartine numai lui”. Obiectivul actiunii samanice este ocrotirea grupului si asigurarea bunastarii lui. vol. continuitatea si solidaritatea mistica fundamenteaza cultural extazul samanic. p. 2010. Mircea. Ed. Transa samanica reprezinta un extaz inzestrat cu trasaturi specific. solidaritatea instaurata in momentul ritualului samanic ( kamlanie) cu linia de ascendenta samanica. extazul si transa sunt in mare masura echivalente. prin excelenta. o radacina tunguza”sa-“( a cunoaste) pare sa fie la baza termenului “saman” a carui semnificatie ar fi “cel care stie”. 1997. Ed. 2) realizata pe loc. 3 ELIADE. insa nu orice magician poate fi saman. FILORAMO. de aceea putem spune ca samanul este un magician. unde experienta extatica este considerate drept experienta religioasa prin excelenta. 19. samanul.22 .3 De mentionat este faptul fenomenul poate coexista cu alte fenomene si forme ale magiei si si religiei si poate chiar sa nu fie cel mai frecvent ( asa cum este in Indonezia). Acesi precizare se impune in ceea ce priveste vindecarile samanice: “orice medicine-man este un tamaduitor. a carui functie primara este aceea de a rezolva. realizata cu ajutorul informatiilor furnizate samanului de catre spirite. samanul este marele maestru al extazului. extazul samanic se distinge prin continuitatea. in interiorul grupului pentru care activeaza.V. In comparative cu alte tipuri de extaz. Extazul samanic are doua variante fenomenologice fundamentale : 1) constituita din zborul in afara corpului. in stabilirea contactului cu lumea supranaturala. 1 2 ELIADE.

o revalorizare. prin ritualuri de vanatoare si prin cultul stramosilor. ci si vegheaza la “sufletul ei”. 1997. Samanul este marele specialist in materie de suflet omenesc. Asadar nici o religie nu este cu adevarat noua. 22 Ibidem. este mai degraba o “remaniere. aceste experiente ii privesc personal si direct pe membrii etniilor respective.5 SAMANISNM SI COSMOLOGIE Tehnica samanica consta in trecerea de la o regiune cosmica la alta: de la Pamant la Cer sau de la Cer la Infernl. asupra mitologiei.4 Nicaieri in lume sau in istorie nu vom putea gasi un fenomen religios “pur” si cu adevarat religios”. “numai samanul il poate vedea ca. Simbolismul prin care se exprima legatura si comunicarea dintre cele trei zone cosmic este destul de complex si nelipsit de contradictii. cele trei niveluri fiind legate intre ele printr-un ax central. prezinta o forma care ii este proprie sicare este preluata ca atare de istoria ulterioara a umanitatii. Ei sunt oameni care s-au separate de restulcomunitatii prin intensitatea propriei lor experiente religioase----inseamna ca e mai correct sa plasezi samanismul de partea misticilor decat in domeniul a ceea ce se intelege in mod obisnuit prin “religie”. mari sau mici. sa se constituie ca o structuraautonoma. care presupun o cu totul alta orientare religioasa. Samanismul si tehnicile arhaice ale extazului. Mircea. Schema esentiala ramane . si membrii comunitatii. prin traseele lor. se caracterizeaza pe deoparte prin prezenta abia perceputa a unui Mare Zeu si. Ed. Bucuresti. le conduc mortii in “Imparatia umbrelor” si slujesc drept mijlocitori intre zeii lor. In ceaa ce priveste Samanismul din Siberia si Asia central. pe de alta parte. o reinnoire. De pilda Samanismul turco-mongol este destul de impregnate de influente orientale. orice religie care ajunge dupa lungi procese de transformare interioara. celesti ori infernali. caci el ii cunoaste si forma si functiile. Popoarele care se declara “samaniste” acorda o importanta considerabila experientelor extatice ale samanilor lor. . Humanitas. Acesta elita mistica nu doar calauzeste viata religioasa a comunitatii. caci samanii sunt “ aceia care. Evident. o integrare a elementelor cele mai esentiale”. a sistemelor ritual. unde acesta a atins treapta cea mai avansata de integrare. insa mereu 4 5 ELIADE. p. ii vindeca.Experientele extatice ale samanilor au exercitat si exercita inca o puternica influenta asupra stratificarii ideilor religioase.

6 INITIEREA SAMANICA In Siberia si Asia de nord-est. iar mortii in regiunile subterane si tot pe aici sufletul samanului in extaz isi poate lua zborul spre cer sau poate cobori in infern. Uneori aceasta este publica si constituie un ritual autonom. de ordin traditional (tehnici samanice. Se mai intalneste si cazul unor indivizi deveniti samani prin propria vointa ( de pilda. samanismul este ereditar si se transmite in linie feminine.transparent: exista trei mari regiuni cosmic. mitologie si genealogie. transe extatice etc). ca si alte popoare de altfel. nu este vorba de halucinatii anarhice sau de afabulatie individuala. Calea Lactee este “cusatura” de pe mijloc. Mircea. Mircea. La samoiezii siberieni si la ostiaci. pp. care fixeaza cortul ceresc. aceasta se poate infaptui in vis sau intr-o experienta extatica a neofitului ( exista documente careatesta ca avem de a face cu o initiere a carei structura este foarte cunoscuta in istoria religiilor. Turco-tatarii. insa absenta unui astfel de ritual nu implica absenta initierii insesi. cit.7 La voguli.. “o gaura”. care sun t interpretate ca fiind intalniri cu zeii. principalele moduri de recrutare a viitorilo samani sunt:1) transmiterea ereditara a profesiei samanice si 2) vocatia spontana ( “ a avea vocative sau a fi ales”). sarcini echivalente cu o initiere. iar din cand in cand. la altaci) sau din vointa clanului ( la tungusi ).28-31 .). zeii deschid cortul ca sa se uite spre Pamant. bine articulate si cu un uimitor de bogat continut teoretic) .240 ELIADE. care pot fi traversate succesiv oentru ca sunt legate intre ele printr-un ax central. iar stelele. Bucuresti. ciucii si koriacii “steaua-piron”. tatarii siberieni etc. op. Oricare ar fi metoda de alegere. baschirii. Samanismul si tehnicile arhaice ale extazului. samanismul este 6 7 ELIADE.“Stalpul de fier” pentru kirghizii. calmuci si buriati . printr-o “deschizatura”. un limbaj secret etc. aceste halucinatii si aceasta afabulatie urmeaza modele traditionale coerente. iar atunci cad meteoritii. In mijlocul cerului straluceste Steaua Polara. este “Stalpul de aur”. “gaurile” pentru lumina. stelele sunt ferestrele lumii. care trece bineiteles. 1997. un saman nu e recunoscut ca atare decat dupa ce a primit o dubla instruire: una de ordin extatic ( vise. pe unde zeii coboara pe pamant. p. Ed. Pentru iakuti. isi inchipuie Cerul ca pe un cort. pentru mongoli. nume si functii ale diferitelor spirite. si a doua. Humanitas. dar viitorul saman se singularizeaza inca din adolescent : el devine nervos si sufera uneori atacuri de epilepsie. pe care samoiezii o numesc “pironul cerului”.

dar poate fi si spontan. In ambele cazuri vocatia se manifesta prin vise si convulsii provocate de spiritele stramosilor. Vocatia samanica e considerate 8 FILORAMO. darul de a samaniza nu este ereditar. Se spune ca persoana destinata sa devina samanincepe prin a avea accese de furie. infiintarea unui grup de sustinere si incuviintarea prin care samanul sa obtina recunoasterea. . interpretate ca vizite ale spiritelor. cel care doreste sa devina saman proclama ca spiritual unui saman decedat i-a aparut in vis. O perioada lunga de initiere poate dura mai multi ani. pentru ca aspirantul sa poata deveni saman . p 242. viziuni si auditii extraordinare. La moartea tatalui. conditiile care marcheaza procesul de initiere. samanismul se transmite in linie paterna sau maternal. Iasi.).. prin care samanul aspirant isi demonstreaza capacitatea de a opera ca mijlocitor intre lumea oamenilor sic ea de dincolo. vol. precum si cu modul de a le chema si a le stapani. 2010. care duce la statutul de saman. In cazul buriatii-alari. cunoasterea lumii supranaturale. Pe toata intinderea spatiului Siberian. Giovanni ( coord. La tungusii trans-baikalieni. un raspuns recurrent al samanilor este ca cineva nu poate devein saman daca nu a avut stramosi samani. Dupa toate acestea . Polirom. capacitatea de a intra in contact cu ea. La iakuti. se izoleaza in padure. se cere ca el sa aiba o intreaga serie de atitudini si manifestari ca marturie a unei dispozitii personale adecvate pentru primirea “darului”samanic: sensibilitate nervoasa. sunt identice: dobandirea unei abilitati extatice. cand sunt intrebati despre acest lucru. se arunca in foc si in apa si se raneste cu cutite.ereditar. prin intermediul acestui simbol ii sunt transmise puterile samanice. 2) obtinera aprobarii din partea grupului care va trebui sa-l sustina pe viitor. boala. precede de obicei initierea samanica propriu-zisa. Ed. apoi.V. brusc isi pierde judecata. fiul ciopleste in lemn o imagine a mainii acestuia si. poruncindu-I sa preia succesiunea. se hraneste cu scoarta de copaci. familia apeleaza la un saman batran care sa-l instruiasca pe tanarul ratacit in legatura cu multele clase de spirite. Exista doua circumstante care determina posibilitatea cuiva de a deveni saman:1) contactul cu lumea supranaturala in starea de extaz. istoria religiilor. tendinta spre meditatie private si izolare. 8Vocatia spontana in samanismul centro-asiatic este rara.

in acelasi timp relatandu-le celor . samanul face o calatorie extra-corporala in lumea de dincolo. acest spirit poate lua infatisare zoomorfa. Samanul este medic. un ren sau un alt animal cervid ( doar in anumite cazuri. corpul bolnavului este invadat de un obiect ori un spirit.in cazul intruziunii. cu toba in mana si imbracat in costum. intruziunea provoaca vatamari fizice si tulburari fara alterarea starii de constienta. pe langa costum. un spirit care isi alege frecvent alasul in trupul samanului. Desi este de origine umana. sufletul bolnavului paraseste trupul si se pierde sau este furat de spiritele rele. in timpul careia samanul . Pierderea sufletului comporta o pierdere totala sau partial a constiintei( delir. FUNCTIILE SAMANICE Samanul reuneste in sine numeroase functii: 1. samanului ii mai sunt necesare toba si bagheta cu care bate in ea. soparla. unde spiritual stramosului samanului se prezinta sub forma unui cufundar ( pasare innotatoare cu pene negre). vulpe. ca la tungusi de exemplu. Pentru a putea intreprinde calatoria. ren. Calatoria samanului in lumea de dincolo se prezinta ca o actiune dramatica. Ele sunt aducatoarele mesajelor din lumea spiritelor. gasca. Cu toate ca spiritele zoomorfe constituie majoritatea spiritelor auxiliare ale samanului. In cazul pierderii sufletului. Este sarcina lui sa diagnosticheze correct boli.SPIRITELE AUXILIARE Samanul isi primeste inspiratia de la spiritele auxiliare. somon. il asista pe saman in timpul calatoriei sale in lumea de dincolo. vulture. coma ). ca intr-o barca ( la unele grupuri de tungusi). de cele mai multe ori cel mai important dintre ele este totusi. el calatoreste sau sta pe toba ca pe un ren sau ca pe un cal ( cum se considera iankutii. lup. ca sa recupereze sufletul de la spiritele care l-au furat. urs. in acest scop invocand spiritele. In cazul pierderii sufletului. deoarece au fost date mai multe interpretari costumului samanic). febra. Se poate spune ca spiritele auxiliare exprima ajutorul supranatural de care are nevoie samanul ca sa ajunga la contactul cu lumea supranaturala. sarpe etc. Spiritele auxiliare iau diverse forme animale precum: cal. mongolii si buriatii) sau in toba. Acestea marcheaza inceputul transei samanice. timp in care poarta costumul samanic. urca in arboreal cosmic. Exista doua cause principale ale bolii: pierderea sufletului si intruziunea. care poate reprezenta o pasare. in schimb. un stramos al samanului sau predecesorul sau imediat in linia scendentei samanice.

Exista doua categorii principale de ghicitori. Ed. toate sunt dezvaluite prin divinatie. El insoteste spiritual defunctului in noul sau salas din lumea de dincolo. ii aduc samanului informatia ceruta si. Samanul este ghicitor. dar numai in cazuri exceptionale.prezenti toate dificultatile prin care trebuie sa treaca sufletul sau liber in diferitele ceruri. . 3. celui interest. pp. in functia de psihopomp. 4.9 COSTUMUL SAMANILOR TUNGUSI 9 FILORAMO. In cazul intruziunii. vol. tabloul actiunii samanice este diferit. Ca si in cazul “pierderii sufletului”.).V. prin intermediul lui. Polirom. Samanul este vrajitorul vanatorii. Uneori spiritual rau e prea puternic si il “poseda” pe bolnav. istoria religiilor. Iasi. Intamplari necunoscute din trecut. Samanul este psihopomp. Giovanni ( coord. in aceasta situatie trebuie scos prin intermediul unor ritualuri complexe. samanul isi trimite propriul suflet liber sa-l insoteasca pe defunct. evenimente ce vor veni. Exista un raport précis intre shamanism si ofranda sacrificiala. doar in baza abilitatilor personale. direct sau ca urmre a unor cautari facute in alte parti. pentru al ajuta sa scoata afara obiectul introdus in boilnav. 2010. Prima e constituita din acei samani care invoca propriile spirite auxiliare care. de exemplu la burati . unde samanul conduce aceste ceremonii). lucruri si persone pierdute. Samanul este preotul care raspunde de sacrificii. 243-244. acesta fiind insufletit sai neinsufletit. 2. Cea de-a doua e constituita din acei samani care actioneaza fara asistenta spiritelor. sub dublul aspect de ghicitor si fermecator de animale 5. Aceasta este cea mai importanta sarcina a samanului. Toate spiritele auxiliare sunt invocate de saman.

ceea ce este complet gresit. Laurance. era inca infloritor in primele decenii ale secolului al XX-lea. un bun saman sties a produca o muzica nuantata. datorita numeroaselor obiecte metalice prinse pe toata suprafata sa. avand uneori si franjuri. Samanii tungusi. care i-ar impiedica sa observe sarlataniile si scamatoriile samanului. acuperind taietura matoului si coboran mai jos de talie. Dacia. legat in jurul gatului cu doua fasii. Exista o tehnica de dans. costumul o poarta simbolizata in broderiile de pe pieptar. deoarece costumul este pentru ei o “soba a spiritului”10. 10 DELABY. pieptarul uruptun este piesa de capatai a costumuluio s. manusi cu un singur deget si cizme brodate cu stilizari de labe de urs sau pasare11. 77. in literature consacrata samanismului a suscitat cele mai multe descrieri. Aceasta lume de dincolo. care permite a obtine maximum de efecte musicale si samanul nu danseaza la fel. in functie de grupul din care samanul face parte. ca m ai apoi sa decada rapid. de pe tichie si de pe maneci. instrument musical. de pilda pieptarul xelmi simbolizeaza cele trei lumi. el protejeaza contra sagetilor trimise de spiritele malefice ambuscade pe drumurile din lumea de dincolo. o tichie din piele tabacita in grasime de peste. consecinta a proceselor de modernizare economica si socioculturala indusa de ascensiunea puterii sovietice in Rusia. simbolizarea si croiala costumelor tungusilor.d. RASPANDIREA De-a lungul istoriei. daca si-a pus centura grea cu conuri metalice. Costumul este de asemenea. adica suportul spiritelor auxiliare ale samanului. Avand in vedere ca samanismul e profund inradacinat in culturile vanatoresti stravechi. In ciuda diferentelor in ceea ce priveste decorul. Unii au crezut ca acest costum avea ca scop sa inspire spectatorilor o frica religioasa.Costumul este cel care. Cluj. Ed. samanismul era cu siguranta prezent in culturile paleolitice.Napoca. la tungusii din Transbaikalia. Peptarul are un anumit model. Samanismul Siberian. Idem 11 .m. partea superioara rezervata lumii de sus si purtand prinse figuratii metalice. Asia Centrala si Siberia Meridionala au suferit influente aproape din partea tuturor religiilor mari si actiunea culturilor superioare ale popoarelor sedentare din sud. Roba a spiritelor. costumul este in aceiasi masura o armura. in mod cert in aria siberiana si probabil chiar si in Europa( in sens samanic au fost interpretate picturile parietale din epoca magdaleniana descoperite in Franta si Spania). costumele se compun toate din aceleasi elemente: un pieptar din piele tabacita in untura de peste. 2002.a. p..

la forme de activitate economica de tip agricol. Popoarele care traiesc in spatiul Asiaticii s-au caracterizat prin forme diversificate de feudalism patriarhal. la origini crescatori de animale. constituit din cateva familii. “Ceea ce-i adanc. private mai indeaproape si actualizate ar putea imbunatati.). o conduita morala. care in opinia mea.Urme de shamanism supravietuiesc in regiunile extreme. mai putin atinse de aculturatia la valorile cultural modern. in care samanul intermedia lumea fizica de lumea spiritelor. . cu asezari de tendinta sedentara. 253. Tocmai o structura sociala de tip complex pare sa fi favorizat tranzitia de la un samanism de grup mic. Samanii se mai deosebesc de la un grup etnic la altul prin “putere” si prestigiu. Iasi.V. un tip de medicina si nu in ultimul rand un stil vestimentar – asadar elemente. vol. se impart in diverse categorii in functie de clan. specific micilor populatii tribal cum sunt koriatii. istoria religiilor. Polirom. 2010. Exista grupuri asemenea incaghirilor si evenkilor . in sanul acestei credinte s-a format un mod de gandire. de ce nu chiar solutiona unele probleme actuale. la care satul. un tip de organizare sociala. Samanismul. Giovanni ( coord. au trecut . samanul este unul dintre conducatorii clanului si indeplineste functia de protector religios al acestuia. de simbolismul cromatic al podoabelor si de insusirile lor personale deosebite. Ed. care si-au pastrat pana in vremuri relative recente ( inceputul secolului al XX-lea) organizarea in clanuri.nu straluceste” Lucian Blaga 12 FILORAMO. la unul de tip profesionist.12 In concluzie. a construit o viziune specifica asupra universului. este principala forma de agregare sociala. SAMANISMUL CA INSTITUTIE SOCIALA Importanta samanismului ca institutie deriva din relatia dintre saman si grupul care il sustine si ii fundamenteaza social statutul. in parte si in grade diferite. religia unei parti a Asiei si a Oceaniei. infrumuseta. Samanul poate fi al unui clan. p.al unui grup mic sau saman profesionist independent.

Samanii tungusi. Ed. Polirom. Ed. 2010 DELABY. 1997 FILORAMO.BIBLIOGRAFIE ELIADE. vol. istoria religiilor. Iasi. 2002 . Cluj. Laurance. samanismul si tehnicile arhaice. Ed. Dacia. Giovanni ( coord.).Napoca.V. Humanitas. Bucuresti. Mircea.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful