2.

PROCESELE PSIHICE SI ROLUL LOR IN EVOLUTIA PERSONALITATII

2.1. Psihicul si caractersicile lui. Clasificarea proceselor psihice.

etc. –  •  Psihicul uman este complet diferit de al oricaror alte vietuitoare. perceptie. etc. nu putem comunica fara gandire. iar o tristete mare iti poate produce dureri fizice. psihicul si psihologia •  In capitolul precedent am definit psihologia ca fiind stiinta sufletului. sisteme ce functioneaza dependent unele de altele. •  Cunoasteti expresia “trup si suflet”? Ea reflecta exact dublul aspect al fiintei umane: latura biologica. durerea fizica determina o stare proasta. memoria. care studiaza fenomenele psihice.Omul. motivatie. imaginatia. organica si cea psihica. –  Psihicul – format din procese. spre ex. Fiecare dintre ele reprezinta un sistem complex: Organismul – format din organe. –  Iar cele doua laturi interactioneaza si se influenteaza reciproc. limbaj. atentie. aparate. limbajul. la nastere nu exista decat intr-o forma elementara (senzatii si trairi afective primare) urmand ca pe parcursul primilor ani de viata sa se dezvolte functii psihice superioare. sufleteasca. a psihicului. precum gandirea. vointa. functii. . vointa. stari de natura informationala care coexista in interdependenta: nu putem gandi daca nu dispunem de memorie.

Ce caracteristici are psihicul? •  “psihicul este o forma specifica de reactie a organismului la solicitarile mediului. in relatia individului cu mediul. Toate organismele care au sistem nervos poseda psihic. in raport cu mediul ambiant pe care il asimileaza. sa dezvolte reactii si sa intreprinda actiuni. toate organismele trebuie sa intre in contact cu mediul si sa se adapteze la el. recepteaza. cu scopul adaptarii la acesta” Pentru a supravietui. vede. dar in cazul omului acesta se deosebeste radical. pentru ca este de natura informationala. creierul este organul prin intermediul caruia ia nastere viata psihica prin interactiune cu mediul natural si social. Omul simte. . Psihicul nu provine din creier. aude. ci este functia de relatie a creierului cu realitatea. ca in coma. un produs al creierului” Cercetarile experimentale si observatiile clinice demonstreaza ca orice tulburare a functionarii mecanismelor neurocerebrale produc tulburari ale psihicului. este o “leguma”. sedimenteaza si cristalizeaza in sine. aspira. vrea… Daca reducem la 0 toti stimulii. se emotioneaza. reflexe. cu restul lumii. •  “psihicul este un rezultat. complexa de reactie la mediu – definita de sistemul psihic uman. instincte. cele animale sub forma de iritabilitate. prelucreaza si produce informatie. nu mai e om. •  “psihicul este expresia vietii de relatie” Omul exista ca om doar in actiune. cu ceilalti. Un om care nu desfasoara nici o activitate. La oameni se remarca aparitia unei forme superioare. Organismele vegetale reactioneaza sub forma de fotosinteza. doreste. apar perturbari ale activitatii psihice – dovada ca psihicul isi gaseste sursa sa vitala in realitate.

idealuri. realitatea fizica. Factorii care determina dezvoltarea psihicului uman sunt: 1. dar prin actiune si activitate. transpune si traduce sub forma de imagini si/sau idei realitatea inconjuratoare. 3. prin punerea in relatie ea este corectata.  Educatia. culturale. Uneori constructia (interpretarea) poate fi eronata. care il obliga sa se comporte asemenea celorlalti. construind-o (reconstruind-o) prin interventia operatiilor care fac posibila combinarea si recombinarea mintala.  Zestrea ereditara specific umana 2. o fotografie a realitatii reprodusa de creier.   “psihicul este conditionat si determinat social-istoric” omul nu se raporteaza doar la mediul natural. Actiunea cu obiectele si actiunea mintala sunt cele 2 coordonate principale in care se misca psihicul. particularitatile economice. la conditiile vietii sociale.Cum este psihicul uman?   “psihicul este o constructie subiectiva (interna) mintala care se exteriorizeaza in comportament” Psihicul nu este o copie. necesitati. uneori transformand-o. ci o filtrare a realitatii prin intreg ansamblul de trebuinte. ca si sistem de influente dirijate spre dezvoltarea anumitor trasaturi cerute de societate.  Traiul in societate. ci si la lumea oamenilor. spirituale ale societatii in care traieste. care functie de personalitatea ei interpreteaza. Este subiectiv deoarece apartine fiecarei persoane. . aspiratii a fiecarei persoane.

  Activitatile psihice – modalitatile prin care omul se adapteaza la mediu – incud forme variate de actiuni. creativitatea 4. activitatile si insusirile psihice – acele fenomene psihice care nu pot fi cuprinse in nici una din categoriile de mai sus: motivatia. pasiuni) –  Volitive (vointa). aptitudinile. deprinderile.  Procesele psihice – grupate in 3 categorii: –  Cognitive (de cunoastere) imparite in: •  •  procese senzoriale (senzatia. munca. invatarea. creatia 3. miscari.Cum se clasifica procesele psihice? Exista mai multe clasificari. perceptia reprezentarea) logice – superioare (gandirea. memoria. stabile: temperamentul. . operatii in vederea realizarii unui scop. sustinut de o puternica motivatie: jocul. imaginatia) –  Afective (emotii.  Insusirile psihice – particularitatile de personalitate care redau structuri globale. atentia. 2. inteligenta. dar aceleasi procese psihice sunt evidentiate. sentimente. caracterul.  Conditii care stimuleaza si faciliteaza procesele. astfel ca vom avea in vedere schema psihologiei clasice care cuprinde: 1.

Clasificarea proceselor psihice .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful