Dan OLTEANU – Anul I BFKT Sc.

Postliceala Spiru Haret – UCECOM

04.02.2013

Miscari ale umarului si bratului

Umarul – centura scapulara este cel/cea care leaga membrul superior de torace. Din punct de vedere a oaselor care compun aceasta centura sunt: - Clavicula - Scapula (omoplantul) - Humerusul. Umarul nu constituie o singura articulatie, cea dintre omoplat si humerus, ci este un ansamblu anatomic si functional intre cele trei oase care permite o dubla functie: Permite o mobilitate de mare amplitudine a bratului Permite o buna stabilitate pentru cazul in care membrul superior ar avea nevoie de forta Articulatia scapulohumerala nu este singura articulatie a regiunii umarului. La aceasta se adauga doua articulatii acromioclaviculara, intre omoplat si clavicula, si sternoclaviculara, intre stern si clavicula. Din punct de vedere al muschilor, centura scapulara si bratul se impart astfel: Muschii umarului, Muschii regiunii anterioare a bratului, Muschii regiunii posterioare a bratului. Muschii umarului: - Deltoid (cel mai voluminos dintre muschii umarului) o Origine (O) – pe clavicula (fascicul anterior), pe acromion (fascicul mijlociu) si pe spina scapulei (fascicul posterior) o Insertie (I) – tuberozitatea deltoidiana de pe corpul humerusului o Actiune (A) – fasciculele anterioare proiecteaza bratul inainte, fasciculele posterioare proiecteaza bratul inapoi. Contractia sinergetica a celor trei fascicule duce bratul pana la orizontala (abductie) - Supraspinos o O – in fosa supra spinoasa de pe fata posterioara a scapulei o I – tuberculul mare al humerusului o A – este abductor al bratului, ajutand m. deltoid in actiunea sa de abductie - Infraspinos o O – in fosa infraspinoasa de pe fata posterioara a scapulei o I – tuberculul mare al humerusului o A – face rotatia in afara a humerusului - Rotund mic o O – marginea laterala a scapulei o I – tuberculul mare al humerusului o A – face rotatia in afara a humerusului - Rotund mare o O – marginea laterala a scapulei, sub precedentul

coborarea umarului. e.Triceps brahial o O – trei capete de origine: unul se prinde pe un tubercul situat sub cavitatea glenoida a scapulei. Asupra bratului este adductor (il apropie de trunchi) . bascularea umarului cu apropierea varfului omoplatului de coloana vertebrala (rotatie interna). din cauza cutiei toracice si se . face miscarea de supinatie.Coracobrahial o O – procesul coracoid al scapulei o I – pe corpul humerusului (fata lui mediala) o A – proiecteaza inainte bratul si il aproprie de trunchi (adductie) .o I – creasta tuberculului mic al humerusului o A – face rotatia inauntru a bratului si apropie bratul de corp (adductie) . Bratul se misca lateral (abductie) – poate depasi 90grade d. apropierea umarului de coloana vertebrala (adductie). Bratul se misca spre anterior (adductie) – miscarea nu se poate realiza intr-un plan pur frontal. b. Bratul se misca anterior (antepulsie) – miscarea poate depasi unghiul de 90grade b. Miscarea umarului pe cutia toracica determina a. f.Subscapular o O – in fosa subscapulara de pe fata anterioara a scapulei o I – tuberculul mic al humerusului o A – face rotatia inauntru a bratului si adductia lui Muschii regiuni anterioare a bratului . pe fata posterioara a humerusului. a bratului in raport cu omoplatul. d.Biceps brahial o O – are doua origini: pe procesul coracoid al scapulei si pe un tubercul situat deasupra cavitatii glenoidale a scapulei o I – tuberozitatea radiusului o A – flexeaza antebratul pe brat. c. bascularea umarului cu departarea varfului omoplatului de coloana vertebrala (rotatie externa). Bratul se miscara posterior (retropulsie) – amplitudinea este mult mai mica c. celelalte doua. de o parte si de alta a santului de torsiune o I – pe olecran o A – extensor al antebratului Miscarile globale ale umarului sunt de doua feluri: 1. sub tuberozitatea deltoidiana o I – procesul coronoid al ulnei o A – flexor puternic al antebratului pe brat Muschii regiunii posterioare a bratului . departarea (abductie) umarului de coloana vertebrala.Brahial o O – pe corpul humerusului. a umarului in raport cu cutia toracica si 2. ridicarea umarului. Miscare umarului in raport cu omoplatul a.

Universitara “Carol Davila”.poate realiza cu o antepulsie (prin trecerea bratului prin fata anterioara a cutiei toracice) sau o retropulsie (prin trecerea bratului prin fata posterioara a cutiei toracice) e. Niculescu si Leila Torsan. Carpaciu. Lupu. 2010 . Lucrari practice – G. Ed. Peretii trunchiului si membrelor. Bulescu. Polirom. I. F. B. C. 1983 2. Bratul se misca in rotatie interna si rotatie externa. Anatomie pentru miscare – Blandine Calais-Germain. Didactica si Pedagocica. Ed. Anatomia si fiziologia omului – R. Ed. Cotul este flexat pentru a nu fi miscari de pronosupinatie a antebratului Bibliografie: 1. Diaconescu. Th. 2009 3. Anatomie. Terteliu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful