You are on page 1of 42

PHARMACOGNOSY AND PHYTOCHEMISTRY Select the correct answer out of the given choices

1. Is Known as father of medicine? a) Aristotle c) Hippocrates Ans: c 2. Drug is not under the class of organized drug : a) Leaves c) Fruits Ans: d 3. Drug is not under the seed class : a) Nux vomica c) stropanthus Ans: b 4. Drug which does not belong to leaves class : a) Senna c) Eucalyptus Ans: d 5. Drug which does not belong to fruit class : a) Artemesia c) Coriander Ans: a 6. Dried latex of the drug is used, except : a) Opium c) Papain Ans: b 7. The roots of following drugs are effective, except : a) Rauwolfia c) Turmeric Ans: d 8. Leaves of the following drugs are affective, except: a) Senna c) Clove Ans : c b) Digitalis d) Vasaka b) Ipecacuanha d) Aconite b) Gatta parcha d) Balsam b) fennel d) Colocynth b) Digitalis d) turmeric b) Digitalis d) Ispgol b) flowers d) Gums b) Dioscorides d) Galen

9.

Entire parts of the following drugs are effective, except: a) Ergot c) Ephedra Ans:d b) Belladonna d) Clove

10.

Select the drug, which is not belonging to glycoside class? a) Digitalis c) Nux vomica Ans: b b) senna d) Cascara

11.

select the drug, which is not belonging to tannin class? a) Myrobalam c) Ashoka Ans: d d) Pale catechu d) Peppermint

12.

Drug not belonging to volatile oil class: a) Peppermint c) Castor oil Ans : c b) Clove d) Garlic

13.

Select the does not belong to tannin class: a) Colophony c) Acacia Ans : c b) Guar gum d) Agar

14.

Select the drug, which is not showing carminative property? a) dill c) senna Ans : a b) Mentha d) Cardamom

15.

______ is not used as expectorant. a) Ipecacuanha c) Liquorice Ans: d b) Vasaka d) atropine

16.

______ is not used as cardiotonics a) Digitalis c) Squill Ans:b b) Cinchona d) Stropanthus

17.

Drugs is used as Antihypertensive : a) Rauwolfia c) squill Ans : c b) Digitalis d) Stropanthus

18.

____is used as adrenergic drug. a) Ephedra c) Pilocarpus Ans : d b) Physostigma d) belladonna

19.

____is not used as CNS depressant. a) Hyoscyamine b) Belladonna c) coffee Ans : d) Opium

20.

Drug do not used as anticancer : a) Podophyllum b) Curare c) Camptotheca d) Taxus Ans : b

21.

Drug is not used as antirheumatic : a) Quassia c) Colchicum Ans : d b) Aconite d) Guggul

22.

Drug is used as emetic : a) Agar c) Ipecas Ans : c b) Isapghul d) Banana

23.

Drug is used as bronchodilator : a) Tea c) Ipecacuanha Ans : c b) Liquorice d) Vasaka

24.

Drug is used as antimalerial : a) Ashwagandha b) Tulsi c) Ginseng Ans : d d) Artemesia

25.

Is not the function of cell wall of the plant? a). Protect the protoplast b) Provide mechanical support to the organ c) check the rate of transpiration d) Give green colour to leaf Ans : b

26.

Alkaloids are ________ type of substances. a) Acid c) Chemical Ans : d b) Neutral d) Basic nitrogenous

27.

glycosides are condensation products of : a) Sugar + aglycone c) Protein + aglycone Ans : a b) Sugar + Protein d) Fats + aglycone

28.

Tannins give colour with iron compound : a) Pale yellow c) Light pink Ans : c b) Blue black d) Orange

29.

The example of capsule fruit is : a) Radish c) Cabbage Ans : a b) Mustard d) Datura

30.

Flower bud of drug showing medicinal importance: a) saffrom c) Fig Ans : b b) Clove d) Caraway

31.

The term Aril means : a). Outgrowth originating from micropyle b) Succulent growth from hileum c) Enlarged funicle d) Stiff bristle like appendages Ans : b

32.

The term Arillode means : a). Outgrowth from micropyle b) Stiff bristle like appendages c) Warty outgrowth d) Enlarged funicle Ans : b

33.

Drug is not an example of organized crude drug : a) Digitalis c) Aloe Ans : a b) Cinchona d) Clove

34.

Drug is not an example of unorganized crude drug : a) Cinchona c) Agar Ans : a b) Aloe d) Colophony

35.

Balsams contains mainly acids : a). acetic acid + Benzoic acid b) Cinnamic acid + hydrochloric acid c) benzoic acid + Sulphuric acid d) benzoic acid + Cinnamic acid

CHOOSE THE CORRECT PAIRS


1 Types of drug a) Vegetable drug b) Animal drug c) Mineral and metal Ans : a) iii 2 A a) Hippocrates b) Aristotle c) Discorides d) Galen Ans: a) iii 3. a) Roots b) Woods c) Rhizomes d) Bark Ans: a) iv 4. a) Gums b) Dried extract c) Dried juice Ans : a) i. b) ii b) i. b) i. i) 384-322 B.C. ii) 40-80 A.D. iii) 400-360 B.C. iv) 131-200 A.D. c) ii i) Quassia ii) Turmeric iii) Karachi iv) Rauwolfia c) ii i) Acacia ii) Gelatin iii) Kino c) iii d) iii Example d) iv Example Example i) Honey bees ii) Arsenic oxide iii) Belladonna b) i. c) ii

Morphological class of drug

Morphological class of drug

Class a) Seeds b) Leaves c) Fruits d) Flowers Ans: a) iv b) i.

Example i) Vasaks ii) Coriander iii) Pyrethrum iv) Isapgol c) ii Example i) Bees wax ii) Bees was iii) Garlic b) ii c) iii Example i) Cinchona ii) Digitalis iii) Ashoka iv) Guar gum b) i. c) iii Example i) Castor oil ii) Cardamom iii) Cinchona iv) Ipecacuanha b) i. i) Tea ii) Opium iii) Starmonium iv) Vasaka b) ii c) iii Example i) Physostigmina ii) Datura iii) Opium b) i. c) iii d) i c) ii Example d) iii d) iv d) iii

6.

Class a) Lipids b) Resins c) Volatile oil Ans : a) i.

7.

Class a) Glycosides b) Alkaloids c) Tannins d) Carbohydrates Ans: a) ii

8.

Class a) Emetics b) Purgative c) Carminative d) Bitters Ans : a) iv

9.

Class a) Expectorant b) Antitussive c) Anitexpectorant d) Bronchodilator Ans : a) iv

10.

Pharmacological action a) Anticholinergic b) Cholinergic c) Adrenergic Ans : a) ii

11.

Drug a) Digitalis b) Hyoscyamus c) belladonna d) Senna Ans : a) iv b) i.

Epidermal structure i) Wavy ii) Wavy and striated cuticle iii) striated walled and polygonal iv) Thick walled beaded c) ii d) iii

ALKALOIDS

Select the correct answer out of the given choices


1. Protoalkaloids are also called as : a) Amino alkaloid c) True alkaloid Ans : a 2. True alkaloids are always present in plants as: a) Salts of inorganic acid c) Salts of me conic acid Ans: b 3. the example of pseudoalkaloid : a) Caffeine c) Arecoline Ans : a 4. Which drug is not under the chemical class of indole? a) Quinidine c) Atropine Ans : c 5. The ring structure present in strychnine : a) Indole c) Pyridine Ans : a 6. Drug is an example of amino alkaloid : a) Ephedrine c) Caffeine Ans : b b) Aconine d) Theophylline b) Pyrrole d) Piperidine b) Quinine d) camptothecin b) Hygrine d) Lobeline b) Salts of organic acid d) Salts of benzoic acid b) Pseudo alkaloid d) Extra alkaloid

7.

Deadly Nightshade is the synonym of the drug : a) Datura c) Cinchona Ans : b b) Belladonna d) Coca

8.

Family of the Vinka : a) Rubiaceae c) Apocyanaceae Ans : c b) Solanaceae d) Erythroxylaceae

9.

Which is not the use of argot? a) Oxytocin c) Migraine Ans : d b) Prevent post partum hemorrhage d) Laxative

10.

Nux vomica is not used as: a) CNS stimulant c) Tonic Ans : b) bitter stomachic d) Expectorant

11.

Family of Ipecac is : a) Rubiaceace c) Solanceae Ans: a b) Theaceae d) Acantheceae

11.

Which is not the use of Stramonium ? a) Anticholinergic c) Antiadrenergic Ans : c b) Mydriatic d) Control of Motion sickness

12.

Which is not the chemical constituent naturally obtained from Opium? a) Morphine c) Narcotine Ans : d b) Codeine c) Heroine

13.

Which is the active chemical constituent obtained from Ipecac ? a) Cephaeline c) Hydrastine Ans : a b) Berberine d) Tropane

14.

Thorn apple is the synonym for the drug: a) Belladonna c) Datura Ans : d b) Cinchona d) Stramonium

15.

Which drug is not belonging to family Apocyanaceae ? a) Vinca c) Kurchi Ans : d b) rauwolfia d) Gloriosa

16.

Which is not the biological source of Cinchona ? a) Cinchona calisaya c) Cinchona succirubra Ans : d b) cinchona officinalis d) Cinchona indica

17.

Which ergot alkaloid is water-soluble ? a) Ergotamine c) Ergocristine Ans : d b) Ergosine d) Ergometrine

18.

Ergometrine alkaloid shows : a) Laevo c) Racemic mixture Ans : a b) Dextro d) Trans

19.

Ergometrine shows configuration : a) Laevo c) Racemic Mixture Ans : b b) Dextro d) trans

20.

Ergot contains large number of indole alkaloids, which are the derivatives of : a) Lysergic acid c) Cinnamic acid Ans : a b) Benzoic acid d) Meconic acid

21.

Which forms of the ergot alkaloids are especially important? a) Laevo c) cis Ans : a b) Dextro d) trans

22.

How many pairs of alkaloid are present Ergot ? a) Five c) Three Ans : d b) Four d) Six

23.

Ergot powder gives blue color with : a) P-dimethylaminobenzaldehyde

b) Benzaldehyde c) Cinnamaldehyde d) Formaldehyde Ans : a 24. Van-Urks reagent chemically is : a) P-dimethylaminobenzaldehyde b) Benzoic acid+Cinnamic acid c) P-dimethylbenzoic acid d) Cinnamaldehyde Ans : a 25. Ergometrine gives fluorescence in water : a) Yellow c) Red Ans : d 26 Crow fig is the synonym for the drug: a) Strychnous nux vomica c) Rauwolfia densiflora Ans : a 26. Stychnous nux vomica belongs to family : a) Scrophulareaceae c) Apocyanaceae Ans : d 27. One of the following microscopic characters not associated with Nux Vomica is : a) Epidermis consist of lignified trichomes b) Epidermis is followed by layer of collapsible cells c) Endosperm shows presence of plasmodesma d) Calcium oxalate crystal and starch grain are present Ans : d 28. Lignified trichomes is characteristic of drug : a) Catharanthus c) Strychnous nux vomica Ans:c 29. When the transverse section of nux vomica is treated with ammonium vanadate and sulphuric acid, the endospermic cells show purple colour, due to presence of : a) Strychnine b) Brucine b) Cassia angustifolia d) Digitalis purpurea b) Liliaceae d) Loganiaceae b) Rauwolfia sepentina d) Rauwolfia vometoria b) Green d) Blue

c) a-Coubrine Ans : a

d) B-coubrine

30.

When the transverse section of nux vomica is treated with nitric acid, it shows yellow colour due to presence of : a) Strychnine c) a-Coubrine Ans : b b) Brucine d) B-coubrine

31.

Biological source of nux vomica is : a) Strycnous nux vomica c) Strychnous nux blanda Ans : a b) Strychnous potatorum d) strychnous wallichiana

32

The important chemical constituents of rauwolfia is : a) Reserpine c) Ajamalicine Ans: a b) Resercinnamine d) Desperidine

33.

Reserpine, when treated with solution of vanillin in acetic acid shows colour a) Red c) Blue Ans : a b) Green d) Pink

34.

Diacetyl derivative of morphine is : a) Codeine c) Papaverine Ans : b b) Heroin d) Thebaine

35.

The opium alkaloids are present in plant as salt of : a) Benzoic acid c) Meconic acid Ans : c b) Tartaric acid d) Acetic acid

36.

Opium when dissolved in water and filtrate is treated with ferric chloride solution, it shows____________colour : a) Reddish purple c) Yellow Ans : a b) Green d) Orange

37.

Which compound is showing the most potent analgesic property?

a) Heroin c) Codeine Ans : a 38.

b) Morphine d) Papaverine

Trukish opium is commonly known as: a) Chemist opium c) Chinese opium Ans : b b) Druggist opium d) Chemist and druggist

39.

Cephaelis Ipecacuanha belongs to family: a) Rubiaceae c) Apocyanaceae Ans : a b) Liliacaceae d) Rutaceae

40.

Which is not the characteristic feature of alkaloid ? a) Complex molecular structure and nitrogen in the molecule b) Basic in nature c) Biosynthetically derived d) Acidic in nature only Ans : d

41.

Jesuits bark is synonym of : a) Coca leaves c) Cinchona Ans : c b) Ipecacuanha d) Calumba

42.

Which alkaloid is not present in cinchona bark? a) Quinidine c) Quinovin Ans : c b) Quinine d) Cinchonin

43.

Which species of cinchona contains highest percentage alkaloid ? a) cinchona succirubra c) Cinchona calisaya Ans : a b) Cinchona officinalis d) Cinchona ledgeriana

44.

Which is not the prominent chemical constituent in Ipecac? a) Emetine c) Cephaeline Ans : d b) Pyschotrine d) Cinchonine

45.

The pharmacological action of Ipecac: a) Stimulant c) Sedative b) Emetic d) Hypnotic

Ans : b 46. Papaverine, narcotine and narceine is under the chemical class: a) Quinoline c) Isoquinoline Ans : c 47. Papaverine shows pharmacological activity: a) Spasmolytic c) Antitussive Ans : a 48. In UV light Ergot shows fluorescence : a) Yellow c) Red Ans : c 49. Adulterants of rauwolfia serpentine are distinguished on the basis of : a) Presence of sclernchyma b) Absence of sclerenchyma c) Presence of parenchyma d) Absence of parenchyma Ans : a 50. Glycoside present in stychnous nux vomica : a) Strychnine c) Ajmaline Ans : d 51. Major pharmacological action of Ephedrine : a) Kidney failure c) Heart failure Ans : d 52. Morphine contains main nucleus : a) Phenanthrene c) Naphthalene Ans : a 53. The characteristic not associated with alkaloids: a) They all contain nitrogen b) Most of non-volatile alkaloids are solid c) All the alkaloid contains sulphur d) They are physiologically active Ans : c 54. Thalleoquin test contain reagents: b) Anthracene d) Naphthacene b) Anti-inflammatory d) Bronchial asthma b) Brucine d) Loganine b) Blue d) Violet b) Emetic d) Antipyretic b) Benzyl isoquinoline d) Benzophenone

a) Bromine water + Few drops of ammonia b) Potassium permanganate + Few drops of ammonia c) Bromine water + Nitric acid d) Bromine water + Sodium hydroxide Ans : a 55. Thalleoquin test is used for identification of : a) Atropine c) Quinine Ans : c b) Vincristine d) Strychnine

CHOOSE THE CORRECT PAIRS :


1. Reagent a) Mayers b) Dragendorffs c) Wager reagent d) Hager reagent Ans : a) iv 2. Alkaloidal drug a) Ergot b) Nux vomica c) Rauwolfia d) Opium Ans : a) iii 3. Drug a) Ergot b) Rauwolfia c) Vinca d) Physostigma Ans : a) iv 4. Drug a) Ergot b) Nux vomica c) Rauwolfia d) Vinca b) ii c) i. b) iv c) i. b) i. Composition i) Potassium bismuth iodide ii) Iodine in potassium iodide iii) Picric acid iv) Potassium mercuric iodide c) ii Family i) Apocyanaceae ii) Papaveraceae iii) Clavicipitaceae iv) Loganiaceae d) ii Chemical constituent i) Vincristine ii) Reserpine iii) Physovenine iv) ergotamine d) iii Activity i) CNS stimulant ii) Anticancer iii) Oxytocic iv) Hypotensive d) iii

Ans : a) iii 5. Drug a) Ergot b) Opium c) Curare d) Ipecac Ans : a) iv 6. Drug a) Nux vomica b) Rauwolfia c) Vinca d) Hyoscyamus Ans : a) iii

b) i.

c) iv

d) iii Active constituent i) Papaverine ii) d-tubocurarine iii) Cephaeline iv) Ergotamine

b) i.

c) ii

d) iii Synonym i) Chotachand ii) Periwinkle iii) Semen strychnii iv) Henbane

b) i.

c) ii

d) iv

GLYCOSIDES Select the correct answer out of the given choices


1. Stas-otta process is used for extraction of : a) Glycosides c) Terpenoids Ans : a 2. Senna mainly contains : a) O-glycosides c) C-glycosides Ans : a 3. Senna leaf if under the class of glycoside : a) Cardiac c) Anthracene Ans : c 4. Which drug is under the chemical class of cyanogentic glycoside? a) Bitter almond c) Digitalis Ans :a. 5. Drug under the class of isothiocyanate glycosides : a) Black mustard c) Thevetia Ans : a b) Senega d) Aloe b) Black mustard d) Rhubarb b) Cyanogenic d) Saponin b) N-glycosides d) S-glycosides b) Alkaloids d) Resins

5.

Shatavari is under the chemical class of glycoside: a) Sterol c) Cyanogentic Ans : b b) Saponin d) Isothiocyanate

6.

Drug is not under the class of cardiac glycoside : a) digitalis c) Indian squill Ans : d b) Thevetia d) Bitter almond

7.

The drug showing cardio tonic activity: a) Thevetia c) Rhubarb Ans : a b) Cochineal d) Aloe

8.

Which drug is used as diuretic? a) Quillaia c) Ginseng Ans : d b) Senega d) Gokhru

9.

The drug used as nerve tonic : a) Brahmi c) Ginseng Ans: a b) Mordica d) Senega

10.

The family of Gokhru : a) Liliaceae c) Zygophyllaceae Ans: c b) Cucurbitaceae d) Araliaceae

11.

Borntrager test is used for one of the following drugs: a) Senna c) Digitalis Ans: a b) Aloe d) Stropanthus

12.

In kiungs isobarbaloin test, Curacao aloes shows colour : a) Yellow c) Wine red Ans: c b) Blue d) Green

13.

In klungs isobarbaloin test, Socotrine and Zanziber aloes show colour: a) Red c) Green Ans: d b) Faint yellow d) No colouration

13.

Alcoholic extract of aloe under UV light gives colour: a) Blue c) Deep brown Ans: c b) Red d) Pink

14.

The substitute for aloes : a) Cape aloes c) Curacao aloes Ans: d b) Socotrine aloes d) Natal aloes

15.

The biological source for cape aloes : a) Curacao aloes c) Aloe ferrox Ans : c b) Socotrine aloes d) Zanziber aloes

16.

Saponin glycoside shows one of the following property: a) Laxative c) Foaming Ans: c b) Anticonvulsant d) Astringent

17.

Out of the following, one is not the example of Cardinolide: a) Digitoxin c) Gitoxigenin Ans : d b) Digoxin d) Scillarin A

18.

The biological source for Dioscoria: a) dioscoria deltoid c) dioscoria villosa Ans : a b) dioscoria floribunda d) Dioscorea compositae

19.

Yam is the synonym of the drug: a) Stropanthus c) Safed musali Ans : b b) Dioscoria d) Liquorice

20.

Dioscoria is used in the treatment of : a) Ulcer c) Rheumatic arthritis Ans : c b) Cancer d) Kidney stone

21.

______________ Is not the synonym of Liquorice. a) Glycyrrhiza c) Mulethi b) Liquorice root d) Yam

Ans : d 22. Liquorice belongs to family : a) Liliaceae c) Loganaceae Ans : d 23. Glycyrrhizinic acid on hydrolysis gives : a) Glycyrrhetic acid c) Liquiritin Ans: a 24. Liquorice is used in the treatment of : a) Conjuctivitis c) Allergy Ans : b 25. When glycyrrhiza is treated with 80% sulphuric acid, then it shows colour: a) Yellow c) Green Ans: a b) Red d) Violet b) Peptic ulcer d) Skin disease b) Glycyrrhizin d) Isoliquiritin b) Triterpenoid d) Leguminosae

26.

Rhubarb is cultivated mainly in which state of India: a) J and K c) Maharashtra Ans: a b) Madhya Pradesh d) Bengal

27.

Rhubarb when treated with alkali, shows red colour due to presence of : a) Anthroquionoe glycoside c) sapogenin glycoside Ans: a b) Cardiac glycoside d) Cyanogenic glycoside

28.

Keller kiliani test is positive for: a) Digitoxose c) digitoxigenin Ans: a b) Gitoxose d) gitoxigenin

29.

Presence of star spots is the characteristic of drug: a) Cascara c) Aloe Ans: d b) Senna d) Rhubarb

30.

Modified Borntroger test is positive for drug:

a) Aloe c) Digitalis Ans: a 31.

b) Senna d) Senna pod

Botanical source of Arjuna bark: a) Terminalis tamentosa c) Poligala erioptera Ans: d b) Polygala chinesis d) Terminalis arjuna

32.

Presence of aleurone grain is the characteristic of the drug: a) Belladonna c) Hyoscyamus Ans: b b) Nux vomica d) Vinca

33.

Drug with the presence of plasmodesma: a) Nux vomica c) Vinca rosea Ans: a b) Rauwolfia d) Phsysostigma

34.

Digitalis leaves should be dried at temperature below: a) 20 C c) 40 C Ans: d b) 30 C d) 60 C

35.

Vein-islet no. is Indian senna is in the range of : a) 10.5 to 12.5 c) 16.5 to 18.0 Ans: d b) 13.5 to 16.5 d) 19.5 to 22.5

36.

Stomatal Index in Indian senna is in the range of: a) 17 to 20 c) 23 to 26 Ans: a b) 20 to 23 d) 26 to 29

37.

Palisade ratio in Alexandrian senna is : a) 7 c) 13 Ans: a b) 10 d) 16

38.

Vein- islet no. in Alexandrian senna is in the range of: a) 10 to 15.5 c) 25 to 29.5 b) 16 to 20.5 d) 20 to 24.5

Ans: c

CHOOSE THE CORRECT PAIRS:


1. Drug a) Indian senna b) Aloe c) Rhubarb d) Cascara Ans: a) iv 2. b) i. Types of Glycosides: a) Anthracene glycoside b) Cardiac glycoside c) Saponin glycoside d) Cyanogenetic glycoside Ans: a) iv 3. Drug a) Red squill b) Kalmegh c) Aloe d) Brahmi Ans: a) iv b) i. b) i. Family i) Liliaceae ii) Polygonaceae iii) Rhamnaceae iv) Leguminoseae c) ii Example i) Digitalis ii) Bitter almond iii) Dioscorea iv) Senna leaf c) iii Activity i) Cardiotonic ii) Purgative iii) Nervine tonic iv) Rat poisoning c) ii d) iii d) ii d) iii

4.

Drug a) Gokhru b) Momordica c) Shatavari d) Liquorice Ans: a) iii b) i.

Use i) Hypoglycemic ii) Galactogogue iii) Diuretic iv) Expectorant c) ii Source i) glycyrrhiza glabra ii) Urgenia martima iii) Tribulus teristris iv) Bacopa moniera b) i. Test c) iv d) ii d) iv

5.

Drug a) Gokhru b) Liquorice c) Bramhi d) European squill Ans: a) iii

6.

Drug

a) Aloe b) Senna c) Digitalis d) Deoxy sugar Ans: a) iv 7. Drug a) Aloe b) Digitalis c) Indian squill d) Stropanthus Ans: a) iv b) i.

i) Borntrager test ii) Baljet test iii) Killer kiliani test iv) Modified anthraquinone c) ii Part used i) Leaf ii) Bulb iii) Seed iv) Dried juice b) i. c) ii d) iii d) iii

LIPIDS
1. The synonym for Sesame oil: a) Hydrocarbons oil c) Maize oil Ans: d 2. In the patient with deficiency of vitamin A, which oil capsules you will suggest? a) Shark liver oil c) Arachis oil Ans: a b) Mustard oil c) Linseed oil b) Margosa oil d) Gingally oil

3. Which of the following oil is used as vehicle of oily injectables? a) Arachis oil c) Castor oil Ans: a 4. Oil is having antileprotic property: a) Linseed oil c) Chaulmoogra oil Ans: c 5. The oil is not used as vehicle for the injectables: a) Arachis oil c) Sesame oil Ans: d 6. Oil is showing laxative property: a) Arachis oil c) Castor oil Ans: c 7. Acid value is defined as: a) Number of milligram of potassium hydroxide required to neutralize one gram of fat or oil b) Number of gram of potassium hydroxide required to neutralize one gram of fat or oil c) Number of Kilogram of potassium hydroxide required to neutralize one gram of fat or oil d) Number of ml of potassium hydroxide (5N) required to neutralize one gram of fat or oil Ans: a b) Sesame oil d) Corn oil b) Olive oil d) Corn oil b) Jojoba oil d) Corn oil b) Linseed oil d) Jojoba oil

8. The test not used as an analytical parameter for oil: a) Acetyl value c) Hydroxyl value Ans: d 9. Which oil generally lowers the blood cholesterol level? a) Arachis oil c) Neem oil Ans: d 10. Drug a) Seame oil Source i) Hydrocarpus wightiana b) Castor oil d) Corn oil b) Acid value d) Ketone value

b) Chaulmoogra oil c) Corn oil d) Safflower oil Ans: a) iii b) i.

ii) Zea mays iii) Sesamum indicum iv) Carthmus tinctorius c) ii d) iv

RESINS
Select the correct answer out of the given choices
1. Resins are classified into following subclasses except : a) Acid c) Resin alcohol Ans: d b) Ester d) Resin ether

2. Which is not an example of acid resins? a) Benzoin c) Sandrac Ans: a 3. Myrrh contains important acid: a) Comiphoric acid c) Benzoic acid Ans: a 4. Out of the following, which is an example of oleoresin? a) Copaiba c) Capsicum Ans: d 5. Oleo gum resins are mixture of: a) Volatile oil + Gum + Resins c) Fats + Gum + Resin Ans: a 6. Homogenous mixture of resins and oil are called as: a) Oleoresins c) Glycoresin Ans: a 7. Glycoresins are made up of : a) Resins + Sugar c) Resins + Gum Ans: a 8. Resins containing benzoic acid or cinnamic acids are called as: a) Oleoresins c) Oleogum Ans: d b) Glycoresins d) Balsam b) Resins + Volatile oil d) Resins + Fixed oil b) Oleogum d) Balsma b) Fixed oil + Gum + Resin d) Gum + resins b) Canada balsam d) Myrrh b) Abietic acid d) Acetic acid b) Colophony d) Myrrh

9. Family of drug Zingiber officinale: a) Solanaceae c) Zingiberaceae Ans: c 10. Pungency of capsicum is destroyed by boiling it with: a) 2% hydrochloric acid b) 1% sulphuric acid b) Umbelliferae d) Convolulaceae

c) 2% Acetic acid Ans: d

d) potassium hydroxide

11. Curcuma longa should not contain volatile oil less then: a) Curcuminoid c) Thiamine Ans: a 12. When the powder of curcuma longa is treated with sulphuric acid, it gives colour: a) Yellow c) Green Ans: b 13. Which is not an example of oleoresins? a) Copaiba c) Capsicum Ans: d 14. If the resins contain benzoic acids or cinnamic acids then are called as: a) Colophony c) Copaiba Ans: d 15. Resins associated with volatile oil are called as: a) Oleo-gum-resin c) Gum resins Ans: b 16. Ferulic acid when treated with hydrochloric acid gives: a) Acetic acid c) Cinnamic acid Ans: b 17. Ginger contains volatile oil in the percentage range: a) 1-4% c) 10-15% Ans: a b) 5-10% d) 15-20% b) Umbellic acid d) Vanillic acid b) Oleo-resin d) Volatile resins b) Sandrac d) Balsam b) Canada balsam d) Myrrh b) Crimson d) Blue b) Capsanthin d) Ascorbic acid

18. Resins are insoluble in : a) Alcohol c) Volatile oil Ans: b b) Water d) Fixed oil

19. Adulteration by exhausted ginger is detected form ginger by: a) Shape c) Colour Ans: d b) Size d) Water soluble ash

CHOOSE THE CORRECT PAIRS:


1. Varieties of resin a) Indian cannabis b) Kentuchy c) Mexicn cannabis d) Wiscosin Ans: 2. a) iii b) ii c) i. Types of resins a) Acid resins b) Ester resins c) Ester resins d) Resins alcohol Ans: 3. a) iv b) i. c) ii Bilogical source a) Zingiber offcinale b) Capsicum annum c) Cannabis sativa d) Ipomoea purga Ans: 4. a) ii) b) i. c) iv Biological source a) Podophyllum hexandrum b) Myroxylon balsamum c) Liquidamber oriantalis d) Commiphora molmol Ans: a) ii b) i. c) iv Resin yields i) ii) iii) iv) d) iv Example i) ii) iii) iv) d) iii Family i) ii) iii) iv) d) iii Family i) ii) iii) iv) d) iii Leguminosae berberidaceae Burseraceae Hammelidaceae Solanaceae Zingiberaceae Convolulaceae Cannabianaceae Benzoin Copaiba Gutta purcha Sandrac 15% or less 8% or less 20% more 6% or less

5.

Drug a) Ginger

Chemical constituent i) Capsaicin

b) Capsicum c) Colocynth d) Benzoin Ans: 6. Drug a) Turmeric b) Capsicum c) Asafoetida d) Jalap Ans: 7. Drug a) Balsam tolu b) Asafoetida c) Curcumin d) Benzoin Ans: a) iv b) i. c) ii a) i. b)iv c)ii a)iv b) i. c) ii

ii) iii) iv) d) iii

Alpha elaterin Benzoic acid Zingerone

Alternative name i) ii) iii) iv) d)iii Identification test i) ii) iii) iv) d) iii Drug + water and triturated yellowish orange Drug + H2 SO4 Red colour Alcoholic solution of benzoin + water milky white Drug + ferric chloride solution - Green colour Indian saffrom Devils dung Maxican jalap Cayenne pepper

VOLATILE OILS
Select the correct answer out of the given choices
1. Terpenes made up of : a) Calcierene c) Neoprene Ans: d 2. Molecular formula for isoprene unit is: a) C8 H8 c) C5 H8 Ans: c 3. Example of alcohol volatile oil: a) Peppermint c) Lemon peel Ans: a 4. Which is not an example of ester volatile oil? a) Gaultheria c) Muster Ans: d 5. Drug is not an example of phenol volatile oil: a) Clove c) Creosote Ans: b 6. The major terpenoid in clove oil: a) Eugenol c) Anethol Ans: a 7. Triterpenes contain number of isoprene units: a) Four c) Six Ans: c 8. Diterpenes contain number of isoprene units: a) Three c) Five Ans: b 9. Monoterpenes contain number of isoprene units: a) One b) Three b) Four d) Six b) Five d) Seven b) Santalol d) Menthol b) Anise d) Thyme b) Lavender d) Cinnamon b) Cinnamon d) Orange peel b) C3 H8 d) C6 H6 b) Pseudopriene d) Isoprene

c) Two Ans: c 10.

d) Four

Lemon grass oil is obtained from : a) Cymbopogon flexuousus b) Cinnamonum camphora c) Eucalyptus globules Ans: a d) Chenopodium ambrosioides

11.

Beta ionine is starting material for synthesis of: a) Vitamin K c) Vitamin A Ans: c b) Vitamin B1 d) Vitamin D

12.

Cymbopogon flexuousus belongs to family: a) Graminnae c) Legumniosae Ans: a b) Liliaceae d) Loganaceae

13.

Synonym for peppermint oil is: a) Mentha oil c) Eucalyptus Ans: a b) Oleum terbinthae d) Chenoposan

14.

Peppermint oil contains chiefly: a) I-menthol c) Citral Ans: a b) d-menthol d) Cineole

15.

Cardamom belongs to family: a) Liliaceae c) Apocyanaceae Ans: d b) Loganaceae d) Zingiberaceae

16.

Allepy variety of cardamom has approx. size: a) 4 to 10 mm c) 8 to 20 mm Ans: c b) 2 to 4 mm d) 6 to 12 mm

17.

The chief active constituent of fennel: a) Carvone c) Dill-Apiole Ans: d b) Borneol d) Fenchone

18.

Biological source for Nutmeg: a) foeniculum vulgare c) Myristica fragrans b) Coriandrum sativum d) Elettaria cardamom

Ans: c

19.

Nutmeg belongs to family: a) Luraceae c) Myristicaceae Ans: c b) Umbelliferae d) Zingiberaceae

20.

Drug, which does not, belong to family umbelliferae: a) Caraway c) Ajowan Ans: d b) Coriander d) Cardamom

21.

Nutmeg contains percentage of volatile oil: a) 5 to 16% c) 15 to 25% Ans: a b) 10 to 20 % d) 20 to 30 %

22.

Fennel contains percentage of volatile oil: a) 3 to 7 % c) 10 to 13 % Ans: a b) 7 to 10% d) 13 to 155

23.

Nutmeg should contain volatile oil not less than: a) 1 % w/v c) 3 % w/v Ans: d b) 2% w/v d) 5 % w/v

24.

Volatile oil in Coriander should not less than: a) 0.3% c) 3.3% Ans: a b) 3.0% d) 4.4%

25.

Cardamon contains volatile oil not less than: a) 1% c) 2.0% Ans: d b) 0.4 % d) 4.0 %

26.

Peppermint oil contains important terpenoid: a) Geraniol c) Menthol Ans: c b) Anethol d) Eugenol

27.

The clove oil contains important terpenoid:

a) Eugenol c) Menthol Ans: a

b) Anethol d) Cineol

28.

Fennel contains type of stomata: a) Diacytic c) Anisocytic Ans: d b) Actinocytic d) Anomocytic

29.

Exhuasted fennel is identified by absence of : a) Fenchone c) Carvone Ans: a b) Anethol d) Cineol

30.

Which variety of fennel contains least percentage of volatile oil content? a) Indian c) French sweet Ans: a b) Saxony d) Japanese

31.

The fat of nutmeg is known as: a) Ghee c) Nutmeg butter Ans: c b) Nutmeg oil d) Nutmeg protein

32.

Cinnamom bark does not contain: a) Cinnamaldehyde b) Tannins c) Coumarin Ans: c d) Benzaldehyde

33.

The biological source of cinnamon: a) Cinnamomum zeylanicum c) Cinnamomum burmanii Ans: c b) Cinnamomum cassia blume d) Cinnamomum loireirii

34.

Biological source of Garlic is: a) Allium sativum c) Thymus vulgaris Ans: a b) Pinus roxburghii d) Santalum album

35.

______ is not the use of Allium sativum. a) Carminative b) Aphrodisiac

c) Atherosclerosis Ans: d 36.

d) Antiulcer

The family of Ocimum sanctum: a) Labiatae c) Lauraceae Ans: a b) Liliaceae d) Loganaceae

37.

Holy basil is the synonym for drug: a) Alpinia officinarum Ans: d b) Allium sativum c) Nardostachys jatamonum d) Ocium sanctum

38.

Alkaloid present in Black pepper is: a) Caryophyllene c) 1-phellandrene Ans: d b) Cinnamaldehyde d) Piperine

39.

Drug which does not belong to family Umbelliferae: a) Cumin c) Lavender oil Ans: c b) Anise d) Celery

40.

The percentage of clove oil in clove should not be less than: a) 15% c) 5% Ans: a b) 10% d) 1%

41.

Does not occur in clove: a) Starch c) Tannins Ans: a b) Volatile oil d) Resins

42.

When transverse section of clove is treated with potassium hydroxide solution, it gives: a) Strong odor of volatile oil b) H2 S gas is evolved c) CO2 is evolved d) Needle shaped crystals of potassium eugeonate Ans: d

43.

Clove oil is used in the manufacturing of : a) Salicylic acid b) Vanillin

c) Cinnamic acid Ans: b 44.

d) Benzoic acid

Which is not used as an adulterant for clove? a) Mother clove c) Clove stalk Ans: d b) Blown clove d) Pale clove

45.

Clove stalk contains approximate percentage of volatile oil: a) 5% c) 15% Ans: a b) 10% d) 20%

46.

Oil which does not belong to alcohol class: a) Nutmeg c) Lemon grass Ans: c b) Sandalwood d) Lavender

47.

The oil, which is not belonging to aldehyde class: a) Dill oil c) Lemon grass oil Ans: a b) Cinnamon oil d) Lemon oil

48.

The oil, which is having counter irritant property: a) Thyme c) Peppermint Ans: b b) Turpentine oil d) Orange oil

49.

Fennel contains percentage of volatile oil: a) 10 to 20% c) 30 to 40% Ans: d b) 20 to 30% d) 65 to 70%

CHOOSE THE CORRECT PAIRS:


1. Volatile oil a) b) c) d) Ans: 2. Turpentine oil Lemon grass oil Sandal wood oil Davana oil a) iv b) i c) ii. i) ii) iii) iv) d) iii Number of isoprene units Source Cymbopogon citratus Santalum album Artemisia pallens Punus species

Turpentine class

a) b) c) d) Ans: 3. Drug a) b) c) d) Ans: 4. Source a) b) c) d) Ans: 5. Drug a) b) c) d) Ans: 6. a) b) c) d) Ans:

Sesquiterpine Monoterpene Diterpene Triterpene a) iii b) i. c) ii

i) ii) iii) iv) d) iv Source i) ii) iii) iv) c) i. d) iii Family

Two Four Three Six

Cardamom Caraway Coriander Dill a) iv b) ii

Coriandrum sativum Carum carvi Anethum graveolens Elettaria cardamomum

Anethum graveolens i) Citrus limonis Nutmeg Cassia cinnamon a) ii b) i. c) iv ii) iii) iv) d) iii

Rutanceae Umbelliferae Lauraceae Myristicaceae

Volatile oil not less than Coriander Ajowan Dill Fennel a) iv b) i. c) ii i) ii) iii) iv) d) iii Characteristics i) ii) iii) iv) d) iii Expanded flowers of clove trees. Contain only 5% of oil. Oil is removed from clove. Dark brown, ovate and ripened Fruits of clove a) iv b) i. c) ii 2.0% 2.5% 1.4% 0.3%

Adulterants for clove Mother clove Blown cloves Clove stalks Exhausted clove

TANNINS
Select the correct answer out of given choices:
1. Goldbeater skin test is used for identification of: a) Alkaloids c) Tannins Ans: c 2. Tannins show some chemical reaction except: a) solution of tannins precipitate gelatin. b) Tannins are precipitated by salt of copper, tin and lead. c) They show colour reaction with iron. d) They react with potassium mercuric iodide. Ans: d 3. Condensed tannins are called as: a) Hydrolysable tannins c) Pseudotannins Ans: b 4. Tannic acid is under the class of: a) Condensed tannins c) Hydrolysable tannins Ans: c 5. Biological source of Arjuna a) Terminalia arjuna c) Terminalia tomenstosa b) Terminalia chebula d) Terminalia belerica b) Pseudotannins d) Condensed and pseudotannins b) Non hydrolysable d) Prototannins b) Glycosides c) Resins

Ans: a 6. Tannic acid is antidote in poisoning: a) Iodine c) Alkaloid Ans: c 7. When pterocarpus is treated with potassium hydroxide, it gives a) Violet c) Red Ans : a 8. Gambir flurescin test is used for drug: a) Arjuna c) Pale catechu Ans: c b) Ashoka d) Black catechu b) Green d) Black b) Cyanide d) Arsenic

9.

Black catechu contains about percentage of acacatechin: a) One percentage c) Seven percent Ans: d b) Three percent d) Ten percent

CHOOSE THE CORRECT PAIRS:


1. Drug a) Pale catechu b) Pterocarpus c) Amla d) Arjuna Ans: a) iv b) i. c) ii Application i) ii) iii) iv) d) iii Hypoglycemic Diuretics Cardiotinics Diarrhoa

CARBOHYDRATES
1. Composition of Molisch reagent is a) b) c) d) Ans : a 2. Chemical test used for identification of carbohydrates: a) Ninhydrin c) Borntrager Ans: b 3. Important chemical constituent of Algin is: a) Tragacanthin c) Alginic acid Ans: c 4. Important chemical constituent honey is: a) Glucose c) Maltose Ans: d b) Fructose d) Invert sugar b) Bassorin d) Alginic ester b) Molisch d) Baljet Alpha napthol + sulphuric acid Beta napthol + sulphuric acid Naphthylamine + sulphuric acid Phenol + sulphuric acid

5.

Pectin is used in the pharmaceutical industries as: a) Adsorbent Ans: a b) Demulcent c) Emulsifying agent d) Suspending agent

6.

Liquid glucose is obtained by: a) b) c) d) Ana: b Partial hydrolysis of glucose Partial hydrolysis of starch Complete hydrolysis of starch Complete hydrolysis of glucose

7.

The biological source for Indian gum is: a) Cyamopsis tetragonoglobules c) Acacia Arabica Ans : c b) Astragalus gamifer d) Acacia Senegal

8.

When Indian gum is treated with ruthenium red it shows: a) Pink colour c) Blue Ans: d 10. When Indian gum is treated with hydrogen peroxide and benzidine in alcohol; is shows blue colour due to: a) Hydrolyase enzyme c) Reductase enzyme Ans: b 11. The mostly used adulterant for Indian gum is: a) Acacia Senegal gum b) Gum from Astragalus gummifer c) Gum ghatti from anogeissus latifolia d) Guar gum Ans: c 12. Synonym for Guar gum: a) Jaguar gum c) Gum acacia Ans: a 13. When guar gum is treated with about 2% solution of lead acetate; it shows: a) Pink colour c) Yellow colour b) Blue colour d) No colour change b) Acacia d) Gum Arabica b) Oxidase enzyme d) Invertase enzyme b) Red colour d) No colour change

Ans: d 14. Artificial invert sugar is an adulterant for honey and it is detected by the test: a) Tollens c) Baljet test And: d 15. The water soluble portion of tragacanth is known as: a) Tragacanthin c) Galctouronic acid Ans: a 16. Pectin is used in the treatment of: a) Ulcer c) Angina Ans: d 17. Biological source for Isapgol: a) Plantago ovata c) Giladinium amansii Ans: a b) Aegle marmelos d) Condrus cripsus b) Hypertension d) Diarrhoea b) Bassorin d) D-galctopyranose b) Ninhydrine d) Fiehes test

18.

Which test is used for the purity of Isapgol? a) Barfoed test c) Molisch test Ans: d b) Millons test d) Swelling factor

19.

When Isapgol is treated with rhuthenium red, it shows colour: a) Blue c) Pink Ans: c b) Yellow c) Green

20.

Isapgol seeds are adulterated with: a) Plantago purshii c) Plantago aristala Ans: b b) Plantago lanciolata d) Plantago pysllium

21.

Ager is used as: a) Binder c) Emulsifying agent Ans: c b) Disintigrant d) Preservative

22.

Amylum is the synonym for: a) Tragacanth c) Inulin Ans: b b) Starch d) Locust bean

23.

Rice starch is of size: a) 2-12 micron c) 17-20 micron Ans: a b) 14-17 micron d) 20-25 micron

24.

Wheat starch is of size: a) 0.1 to 1 micron c) 3 to 5 micron Ans: d b) 2 to 3 micron d) 5 to 50 micron

25.

The size of potato starch varies from: a) 30 to 100 micron c) 130 to 10 micron Ans: a b) 100 to 130 micron d) 160 to 180 micron

26.

Starch contains amylase and amylopectin in the proportion: a) 1:2 c) 1:3 Ans: a b) 1:1 d) 2:1

27.

The test, which is not used for identification of carbohydrates: a) Molisch test c) Ninhydrin test Ans: c b) Osazone formation test d) Resorcinol test

28.

Keller kiliani test is used for identification of: a) Fructose c) Deoxy sugar Ans: c b) Maltose d) Glucose

29.

The synonym of Lactose is: a) Milk sugar c) Crystalline sugar Ans: a b) Butter sugar d) Pure sugar

CHOOSE THE CORRECT PAIRS:

1.

Name a) Carageennan b) Acacia c) Agar d) Gum ghatti Ans: a) ii b) i.

Biological source i) ii) iii) iv) c) iii i) ii) iii) iv) a) ii b) i. c) iv i) ii) iii) iv) b) i. c) ii Size i) ii) iii) iv) a) iii b) i. c) ii Source i) ii) iii) iv) a) iii b) i. c) ii Zea mays Oryza sativum Triticum sativum solanum tuberosum d) iv 2 to 110 um 2 to 45 um 2 to 10 um 10 to 30 um d) iv a) iii Acacia Arabica Chondrus crispus Gelidium amansii Anogeissus latifolia d) iv Biological source Cyamopsis tetragonolobus Astragulus gummifer Plantago ovata Plantago psyllium d) iii Biological source Oryza sativa Citrus limonis Apis species Sterculia urens d) iv

2.

Carbohydrates a) Tragacanth b) Guar gum c) Psyllium d) Isapgol Ans:

3.

Name a) Honey b) Starch c) Pectin d) Gum karaya Ans:

4.

Starch a) Rice b) Potato c) Wheat d) Maize Ans:

5.

A a) Wheat b) Maize c) Rice d) Potato Ans:

Related Interests