Dementa

1. Caracteristicile afectiunii 2. Care sunt simptomele? 3. Cand este momentul sa vedeti un doctor? 4. Care sunt cauzele? 5. Care sunt factorii de risc? 6. Ce complicatii pot aparea? 7. Cum va pregatiti pentru consultatie? 8. Care sunt testele si diagnosticele? 9. Care sunt tratamentele si medicamentele? 10. Medicina alternativa In general cand aveti dementa un prim simtpom este pierderea memoriei, dar daca aceasta afectiune se produce individual fara alte simptome nu inseamna ca aveti dementa. Dementa indica probleme cu functionalitatea creierului daca aveti cel putin doua afectiuni, cum ar fi pierderea memoriei impreuna cu pierderea discernamantului sau va este afectat centrul vorbirii. Dementa va poate crea confuzie si va impiedica sa va amintiti cine sunt anumiti oameni sau numele lor. Este posibil sa apara de asemenea, modificari de personalitate si comportament social. Cu toate acestea, unele cauze de dementa sunt tratabile si chiar reversibile. Generally when you first simtpom dementia is memory loss, but if this condition occurs individually without other symptoms does not mean you have dementia. Dementia indicate problems with the functionality of the brain if you are at least two diseases, such as memory loss along with loss of discernment or affecting your speech center. Dementia can cause confusion and prevent you remember some people who are or their names. It may also occur, changes in personality and social behavior. However, some causes of dementia are treatable and even reversible. 2 Care sunt simptomele?

Simptomele de dementa variaza in functie de cauza, dar cele mai frecvente semne si simptome includ: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Pierderea memoriei Dificultati de comunicare Incapacitatea de a asimila noi informatii sau sa va amintiti anumite informatii Dificultati in a va planifica sau in a va organiza ceva Dificultate cu functiile de coordonare si motorii Modificari de personalitate Incapacitatea de a va motiva Comportament inadecvat 1

Agitatie 11. In cazul in care diagnosticul este un anumit tip de dementa. Unele afectiuni medicale va pot provoca simptome de dementa si sunt tratabile. discutati cu un medic daca simptomele par sa se agraveze. asa ca este important ca un medic sa determine cauza afectiunii care sta la baza. early diagnosis gives the person a chance to make their own decisions about the future but is still of unsound mind. 2 .9. but the most common signs and symptoms include: • Memory loss • communication difficulties • Inability to assimilate new information or remember certain information • Difficulty to plan or to organize something • Difficulty with coordination and motor functions • Changes in personality • Inability to motivate • inappropriate behavior • Paranoia • agitation • hallucinations 3 Cand este momentul sa vedeti un doctor? Mergeti la medic daca experimentati probleme de memorie sau alte simptome de dementa. cum ar fi boala Alzheimer. Halucinatii 2. so it is important for a physician to determine underlying cause of disease. Some medical conditions can cause symptoms of dementia and are treatable. Paranoia 10. In cazul in care cauza dementei a fost deja diagnosticata. Early diagnosis is important because the more tratament starts later symptoms even worse. 3. Diagnosticarea precoce este importanta pentru ca cu cat tratamentul incepe mai tarziu cu atat simptomele se inrautatesc. diagnosticarea precoce ofera sansa persoanei sa ia propriile decizii cu privire la viitor cat inca este in deplinatatea facultatilor mintale. If the diagnosis is a type of dementia such as Alzheimer disease. When it's time to see a doctor? Go to the doctor if you experience memory problems or other symptoms of dementia. What are the symptoms? Symptoms of dementia vary depending on the cause.

partea afectata a creierului nu mai este in masura sa functioneze corect din cauza ca i se limiteaza anumite functii cum ar fi memoria. Dementa cu corpi Lewy poate afecta visele. Dementa cu corpii Lewy. Acestea includ placi (aglomerari de proteine in mod normal. Corpii Lewy sunt depozite proteice la nivelul neuronilor aflati in proces de deteriorare. Boala Alzheimer este cea mai frecventa cauza de dementa la persoanele de peste 65 de ani. Dementele progresive Exista mai multe tipuri de dementa progresiva. In cele din urma. viteza de gandire. 4. Care sunt cauzele? Dementa are multe cauze si nu este intotdeauna cauzata de aceeasi boala. judecata.If the cause of dementia has been diagnosed. Este cauzata fie de ingustarea sau obstruarea arterelor ce iriga creierul. Ei apar adesea in zonele deteriorate situate profund in creierul bolnavilor de Parkinson. memoria. cum ar fi ce parte a creierului este afectata sau daca simptomele se inrautatesc in timp (demente progresive). miscarea. Boala Alzheimer progreseaza lent. Boala Alzheimer este cauzata de distrugerea celulelor creierului. corpii Lewy determina semne si simptome asemanatoare cu cele din boala Alzheimer. cum ar fi cele cauzate de o reactie la medicamente sau o infectie. doua tipuri de celule ale creierului sunt in general afectate la persoanele care au boala Alzheimer. Cand sunt raspanditi in tot creierul. talk to your doctor if symptoms seem to worsen. Simptomele apar de obicei dupa varsta de 60 de ani. Unele forme de dementa. Printre aceastea se numara : • Boala Alzheimer. adica dementa care poate progresa odata cu timpul.apar de la sine fara a fi provocate de vreo alta afectiune in prealabil. Dementa vasculara. In cazul in care boala se manifeste inainte de aceasta varsta cel mai probabil este vorba de o mostenire genetica. Unele forme de dementa . inofensive numite beta-amiloid) si incurcaturi fibroase. limbajul. De asemenea inca nu se cunosc toate bolile care ar putea duce la dementa. limbajul. Tipurile de dementa pot fi clasificate intr-o varietate de moduri si sunt adesea grupate impreuna dupa ceea ce au in comun. comportamentul si gandirea abstracta. Desi cauza exacta nu este cunoscuta. fie de accidentele vasculare cerebrale determinate de intreruperea • • 3 . sunt reversibile cu tratament. rationamentul si capacitatea de intelegere. de obicei. De asemenea.cum ar fi boala Alzheimer . ducand la tendinta de ratacire. in 7-10 ani determinand o scadere treptata in abilitatile cognitive. poate sa determine aparitia de halucinatii si dezorientare in spatiu.

O singura lovitura la cap poate provoca dementa posttraumatica.Dementa ca efect secundar. fiind greu de diferentiat de boala Alzheimer. Dementa vasculara este frecvent caracterizata de tulburari de gandire.circulatiei sangelui in anumite regiuni ale creierului. aceasta poate provoca semne si simptome. Simptomele pot sa nu apara multi ani dupa ce ati suferit traumele. limbajului si a capacitatii de judecata. Este o tulburare cerebrala ereditara ce determina atrofie cerebrala in anumite regiuni ale creierului. care este la fel ca dementa pugilistica. de memorie. Dementa aparuta la persoanele tinere sau de varsta mijlocie poate fi cauzata de boala Creutzfeldt-Jakob. miscari lente si rigiditate musculara (parkinsonism). Prionii pot transforma moleculele normale de proteine in unele mortale. cum ar fi cele cauzate la box. comportament eratic si dementa. orbire si uneori coma. Boala Pick este o forma de dementa frontotemporala. insa manifesta si probleme de memorie pe termen lung. slaba coordonare si deficiente de vorbire. mers si probleme de vedere • Dementa frontotemporala . este cauzata de traumatisme craniene repetitive. Aceasta boala cerebrala rara si mortala se considera a fi cauzata de prioni. a memoriei. Se crede ca encefalopatia spongiforma bovina. Uneori. eventual. Boala progreseaza continuu si in stadiile finale este caracterizata prin tulburari de limbaj. Alte tulburari legate de dementa • • • Boala Huntington. In functie de ce parte a creierului este vatamata. de exemplu. Dementa cauzata de boala Creutzfeldt-Jakob. Semnele si simptomele initiale ale bolii pot consta in deteriorarea memoriei si modificari de comportament. cu deteriorare mintala si aparitia de miscari involuntare. personalitate si. Iata cateva tipuri de astfel de cauze: 4 . este o boala prionica. insa. bolnavul poate prezenta modificari de personalitate si o deteriorare intelectuala.Este o afectiune cerebrala neobisnuita. Dementa tratabila Unele cauze de baza care determina anumite tipuri de dementa pot fi tratate si astfel afectiunea devine reversibila. Debutul simptomatologiei este adesea brutal. Relatia dintre aceste tulburari si dementa nu este complet elucidata. cum ar fi problemele de memorie. precum si tremor. cunoscuta si sub denumirea de boala vacii nebune. slabiciune la nivelul membrelor. Dementa poate aparea in stadiile tardive ale bolii. limbaj. Dementa pugilistica. boala progreseaza lent. Aceasta afectiune numita si encefalopatie cronica traumatica sau dementa pugilistica. boala Parkinson. caracterizata prin tulburari de comportament. agenti infectiosi ce pot proveni prin consumul de carne de vita infectata. in cele din urma pot dezvolta simptome de dementa. Pe masura evolutiei bolii. oamenii cu alte tulburari care afecteaza in primul rand miscarea. Boala progreseaza rapid. uneori.

Cauzele unei astfel de afectiuni pot fi un atac de cord. cum ar fi leucemia. Acestea sunt cauzate de sangerari intre suprafata creierului si invelisul exterior. painea din grau integral. Hematoame subdurale. Probleme de inima si pulmonare. ataca celule nervoase si de aceea pot provoca dementa.si deficiente de vitamina B-6 si B-12. Anoxia.It goes without any problem caused by previously. de asemenea.like Alzheimer's .o afectiune comuna la persoanele cu alcoolism cronic . boala Lyme. What are the causes? Dementia has many causes and is not always caused by the same disease. carnea de porc. sifilisul netratat. Surse pentru acest tip de vitamine sunt bananele. In toate aceste cazuri. sodiu prea putin sau prea mult sau de calciu. Probleme metabolice si anomaliile endocrine. Dementa poate sa apara ca o reactie la un singur medicament sau din cauza unei combinatii a mai multor medicamente. Se intampla mai rar. prea putin zahar in sange (hipoglicemie). pot manifesta uneori simptome. dar dementa poate fi rezultatul unei daune cauzate de o tumoare pe creier. 5 . Acestea includ probleme ale tiroidei. Dementa poate rezulta in urma unor efecte secundare cum ar fi febra sau alte efecte secundare din cauza ca corpul se lupta cu o infectie. such as what part of the brain is affected or if symptoms worsen over time (progressive dementia). Deficiente nutritionale. Oamenii care au abuzat de alcool si droguri recreative. Recuperarea depinde de cat de severa a fost privarea de oxigen. Simptomele de dementa pot aparea ca rezultat al expunerii la metale grele. somonul. Some forms of dementia. Tumorile pe creier. apare atunci cand tesuturile nu sunt suficient oxigenate. Aceste simptome pot aparea la persoanele cu probleme pulmonare cronice sau cu o boala de inima care priveaza creierul de oxigen. si afectiuni care determina compromiterea totala a sistemului imunitar. Also still not know all the diseases that could lead to dementia. Some forms of dementia . cum ar fi plumbul sau manganul si alte otravuri. strangulare sau o supradoza de anestezie. cerealele. si o capacitate scazuta de a absorbi vitamina B-12. Reactii la medicamente. cum ar fi scleroza multipla. laptele si ouale. Astfel de infectii pot fi infectii ale creierului cum ar fi meningita sau encefalita. 4. linte. pui. Creierul nu poate supravietui fara oxigen. Aceasta afectiune numita si hipoxie. spanacul. Otravirea. cum ar fi pesticidele. Afectiunile.• • • • • • • • • Infectii si tulburari imunitare. intoxicatia cu monoxid de carbon. Types of dementia can be classified in a variety of ways and are often grouped together after what they have in common. insa aceastea pot reveni chiar si in timp ce va recuperati. astm bronsic sever. simptomele pot disparea cu ajutorul unui tratament sau dupa ce incetati sa mai consumati substanta. Simptomele pot aparea ca urmare a deshidratarii sau din cauza lipsei de tiamina (vitamina B-1) .

If the disease is manifested before the age most likely is a genetic inheritance. memory. Eventually. Alzheimer's disease progresses slowly. • Vascular Dementia. These include: • Alzheimer's disease. Vascular dementia is often characterized by disorders of thought. Although the exact cause is not known. Lewy bodies cause signs and symptoms similar to those of Alzheimer's disease. Alzheimer disease is the most common cause of dementia in people over 65 years. leading to a tendency of wandering. movement. Other disorders related to dementia • Huntington's disease. As progression of the disease. They often occur in damaged areas located deep in the brains of Parkinson patients. usually in 7-10 years causing a gradual decline in cognitive abilities. When are scattered throughout the brain. Pick disease is a form of Frontotemporal dementia. or stroke caused by interruption of blood flow in specific brain regions. • Dementia with Lewy bodies. gait and vision problems. thinking speed. personality and possibly memory. judgment. speech. Symptoms usually appear after age 60. erratic behavior and dementia. memory. These include plaques (clusters of proteins normally harmless called beta-amyloid) and fibrous tangles. It is an unusual brain disorder characterized by behavioral. • Frontotemporal dementia. that dementia may progress with time. behavior and abstract thought. Alzheimer's disease is caused by destruction of brain cells. two types of cells brain are generally affected in people with Alzheimer's disease. It also can cause hallucinations and disorientation in space. Demented progressive There are several types of progressive dementia. Lewy bodies are protein deposits in neurons are in the process of deterioration. Onset of symptoms is often brutal. Dementia with Lewy bodies can affect dreams. Dementia can occur in late stages of disease. language ability and judgment. but sometimes the disease progresses slowly and is difficult to distinguish from Alzheimer's disease. It is caused either by narrowing or arteries that irrigate the brain obstruction. 6 . reasoning and comprehension ability. the patient may have personality changes and intellectual deterioration. language. language.such as those caused by a drug reaction or an infection. It is an inherited brain disorder that causes brain atrophy in certain brain regions. Disease progresses continuously in the final stages is characterized by language disorders. are reversible with treatment. the affected brain is not able to function properly and limited because certain functions such as memory.

whole wheat bread. It is believed that bovine spongiform encephalopathy.• Pugilistic dementia.and deficiencies of vitamin B-6 and B-12. lentils. Signs and symptoms of the disease may consist of memory impairment and behavioral changes. Dementa as a side effect. Diseases such as multiple sclerosis. slow movements and muscle stiffness (Parkinsonism). • metabolic problems and endocrine abnormalities. Depending on what part of the brain is injured. infectious agents that can come from eating infected beef. spinach. Lyme disease.traumatic dementia. Parkinson's disease may eventually develop symptoms of dementia. Sources for this type of vitamins include bananas. In all these cases. People who have abused alcohol and recreational drugs can also sometimes show symptoms. Symptoms may occur as a result of dehydration or lack of thiamine (vitamin B-1) . The disease progresses rapidly. weakness in limbs.term memory problems. The relationship between these disorders and dementia is not fully elucidated. it can cause signs and symptoms such as memory problems. Such infections are infections of the brain such as meningitis or encephalitis. Dementia occurred in persons younger or middle age may be caused by Creutzfeldt-Jakob disease. mental deterioration and the occurrence of involuntary movements. Prions can transform normal protein molecules in some fatalities. pork.a common condition in people with chronic alcoholism . Sometimes. They are caused by bleeding between the brain and the outer shell surface. • Poisoning. is caused by repetitive head trauma. which is as pugilistic dementia. • Dementia due to Creutzfeldt-Jakob disease. cereals. Dementia can occur as a reaction to one drug or due to a combination of several drugs. for example. Dementia can result from side effects such as fever or other side effects because the body is fighting an infection. attacks nerve cells and therefore may cause dementia. people with other disorders that primarily affects movement. Treatable dementia Some of the reasons that cause some types of dementia can be treated as disease is reversible. poor coordination and impaired speech. They include thyroid problems. untreated syphilis. and a decreased ability to absorb vitamin B-12. 7 . too little or too much sodium or calcium. salmon. but also manifest long. • subdural hematoma. blindness and sometimes coma. Symptoms may not appear for years after you have suffered trauma. and tremors. This condition called chronic traumatic encephalopathy or pugilistic dementia. such as those caused by boxing. Here are some types of such cases: • infections and immune disorders. Symptoms of dementia can occur as a result of exposure to heavy metals such as lead or manganese and other poisons such as pesticides. chickens. This rare and deadly brain disease is believed to be caused by prions. milk and eggs. • Reactions to medications. commonly known as mad cow disease is a disease prionica. One head injury can cause post. • Nutritional deficiencies. and disease that causes total compromised immune system such as leukemia. too little blood sugar (hypoglycemia).

The causes of such diseases can be a heart attack. Desi studiile au aratat ca daca beti cantitati moderate de alcool . dementa vasculara si multe alte forme de dementa cresc semnificativ odata cu varsta. Persoanele cu un istoric familial de dementa prezinta un risc mai mare de a dezvolta la randul lor aceasta afectiune.symptoms may resolve with treatment or after you stop eating the substance.un pahar pe zi pentru femei si doua pentru barbati – totusi abuzul creste riscul de dementa. severe asthma. Istoricul familial. The brain can not survive without oxygen. but it can return even while you recover. Colesterolul ridicat. Dar exista de asemena si factori pe care ii puteti evita cum ar fi abuzul de alcool sau fumatul. Cu toate acestea. de exemplu boala Huntington Factori pe care ii puteti controla: • • • • Consumul de alcool. Fluctuatiile tensiunii arteriale cresc riscul de a dezvolta boala Alzheimer si dementa vasculara. dementa nu este o parte normala a imbatranirii. 5 Care sunt factorii de risc? Exista multi factori de risc care pot provoca dementa si nu in cazul tuturor puteti face ceva ca sa-i controlati. but dementia may be the result of damage caused by a brain tumor. Recovery depends on how severe was the deprivation of oxygen. carbon monoxide poisoning. • heart and lung problems. pentru ca interfereaza cu fluxul de sange catre creier. Cu toate acestea. Ateroscleroza. o posibila legatura intre ateroscleroza si boala Alzheimer. These symptoms can occur in people with chronic lung or heart disease that deprives the brain of oxygen. Acest lucru poate duce la accident vascular cerebral. dar numai pentru afectiunile cunsocute. de exemplu in cazul sexului sau al varstei nu puteti face nimic. It happens rarely. Riscul de boala Alzheimer. Studiile au aratat. Consumul excesiv de alcool pare sa creasca riscul de dementa. Factori pe care nu ii puteti controla: • • Varsta. Nivelurile ridicate de lipoproteine pot creste riscul de a dezvolta dementa vasculara sau boala Alzheimer. This condition called hypoxia. multe persoane cu un astfel de istoric familial nu dezvolta simptome niciodata. occurs when tissues are not getting enough oxygen. 8 . creste riscul de a dezvolta anumite tipuri de dementa. de asemenea. strangulation or an overdose of anesthesia. Tensiunea arteriala. Daca aveti mutatii genetice specifice. Exista teste pentru a determina daca aveti aceste mutatii genetice. Aceasta afectiune produce din cauza ca se acumuleaza grasimi si alte substante in si pe peretii arterelor (placi) si devin un factor de risc semnificativ pentru dementa vasculara. • Brain Tumors. • anoxia.

There are tests to determine if you have these genetic mutations. However. • Blood pressure. This can lead to stroke. In majoritatea cazurilor de dementa persoanele reduc consumul de alimente si de apa la un moment dat . What are the risk factors? There are many risk factors that can cause dementia and for all can not do anything to control. However. such as Huntington's disease Factors that can control: • Consumption of alcohol. Although studies have shown that drinking moderate amounts of alcohol . High levels of lipoproteins can increase the risk of vascular dementia or Alzheimer develop. such as sex or age if you can not do anything. 6 Ce complicatii pot aparea? Dementa poate afecta buna functionare a organismului si poate conduce la probleme cum ar fi : • Malnutritie. People with a family history of dementia presents a greater risk of developing this condition in turn. • Atherosclerosis. efectele secundare ale 9 . increased risk of developing certain types of dementia. Depresia. dementia is a normal part of aging. but only for diseases of teas. Daca se intampla un astfel de blocaj in timp ce mananca sau beau ceva se pot sufoca sau se pot aspira alimentele in plamani. many people with no such family history never develop symptoms. Studies have also shown a possible link between atherosclerosis and Alzheimer's disease. • high cholesterol. Factors that you can not control: • Age. But there are also factors that can prevent such abuse of alcohol or smoking.5. Risk of Alzheimer's disease. Persoanele care sufera de dementa isi pierd senzatia de foame si odata cu ea dorinta de a manca. • Family history.one drink per day for women and two men . asta si pentru ca din cauza bolii nu-si mai pot controla muschii care ii ajuta sa inghita sau sa mestece. because it interferes with blood flow to the brain. If you have specific genetic mutations.however risk abuse of dementia increases. Alcohol abuse appears to increase risk of dementia. vascular dementia and many other forms of dementia increases significantly with age. Blood pressure fluctuations risk to develop Alzheimer's disease and vascular dementia. This condition occurs because the fat and other substances accumulate in and on artery walls (plaque) and become a significant risk factor for vascular dementia.

Delirul este frecvent la persoanele cu dementa si se pare ca este generat de schimbarea mediului inconjurator dar si a activitatilro de rutina. Dificultatile de comunicare pot duce la sentimente de agitatie. lack of inhibition or disorientation. frustrare. Dementia can lead to depression. As the dementia progresses will be harder to remember names of people or things. Depression. anxiety. • Reduces ability to take care of themselves and will perform daily activities independently. constientizare si claritate mentala. Dementia produces changes in behavior and personality. • Deterioration of emotional state. Problemele cu somnul. Deteriorarea starii emotionale. Pe masura ce dementa progreseaza va este tot mai greu sa va amintiti numele oamenilor sau al lucrurilor. constipatia sau infectiile pot de asemenea sa conduca la un apetit scazut.• • • • • • medicamentelor. Acestea se datoreaza schimbarilor ce survin la nivelul creierului sau ca o reactie emotionala la schimbarile care se produc fara a putea face nimic. din cauza alterarii memoriei. In most cases of dementia people reduce consumption of food and water at a time. aggression. that and because of the disease can no longer control the muscles that help to swallow or chew. Pot aparea dificultati in a va aminti cand trebuie sa luati medicamentele. izolare si depresie. medication side effects. This makes it difficult to communicate at all levels and you can not communicate in socially. Communication difficulties can lead to feelings of anxiety. If such a blockage occurs while eating or drinking something can choke or food into the lungs can aspire. 10 . constipation or infections can also lead to a poor appetite. Perturbarea ciclului normal de somn-trezire este comun la cei care sufera de dementa. Aceasta stare este caracterizata de un declin de atentie. agresivitate. • You have trouble communicating. Stari de delir. Dementa produce schimbari de comportament si personalitate. Puteti avea probleme de comunicare. confusion. si pot aparea afectiuni precum apneea de somn. People who lose dementia suffer hunger and with it the desire to eat. • There may be difficulty to remember when to take medication because of memory alteration. Acest lucru face dificila comunicarea la toate nivelurile si nu mai puteti comunica din punct de vedere social. Scade capacitatea de a va ingriji singuri si de a va exercita activitatile de zi cu zi in mod independent. anxietate. lipsa de inhibitie sau dezorientare. 6 What complications can occur? Dementia can affect the functioning of the body and can lead to problems such as: • Malnutrition. frustration. This is due to shifts in the brain or an emotional reaction to changes that occur without being able to do anything. confuzie. isolation and depression. Dementa poate duce la depresie.

• • • • • • • • • • • Care este cauza ce mai probabila a simptomelor mele? Mai pot fi si alte cauze ? De ce tipuri de teste este nevoie? Aceasta afectiune este temporara sau cronica? Care este cea mai buna cale de tratament? Care este alternativa la tratamentul pe care deja mi l-ati sugerat ? Cum pot manageria mai bine dementa si alte afectiuni pe care le am? Trebuie sa urmez anumite restrictii? Trebuie sa merg la un specialist? Aveti cumva vreo metoda de medicina alternativa? Aveti cumva vreun material printat sau vreo brosura ori vreun site pe care m-as putea uita? 11 . Detalile pe pe care vi le ofera medicul pot fi uneori dificil de retinut. and problems may occur such as sleep apnea. cum ar fi o restrictie de dieta. iar apoi daca acesta considera de cuvinta va poate trimite la un medic specializat in astfel de probleme. inclusiv sursele de stres recente sau schimbari ale sitlului de viata. Notati toate simptomele pe care le resimtiti. Notati toate informatiile personale cheie. Notati-va o serie de intrebari pentru medic. This state is characterized by a decline in attention. In timp ce asteptati sa mergeti la consult este bine sa va intrebati medicul daca trebuie sa aveti vreo restrictie preconsultatie. Faceti o lista a tuturor medicamentelor. dar si a suplimentelor si vitaminelor pe care le luati. Timpul pe care il petreceti la o consultatie poate fi unul limitat de aceea trebuie sa fiti pregatit cu o serie de intrebari pentru medic dinainte. Iata cateva astfel de intrebari specifice pentru dementa. Disruption of sleep-wake cycle normally is common to those suffering from dementia. Ce puteti face dumneavoastra: • • • • • • Fiti atent la restrictiile pre-consultatie. 7 Cum va pregatiti pentru consultatie? In prima instanta este bine sa mergeti la medicul de familie daca resimtiti simptome. inclusiv cele care nu par a avea legatura cu consultatia. Delirium is common in people with dementia and appears to be caused by environmental change but also activitatilro routine. Vorbiti cu un membru al familiei sau cu un priteten sa va insoteasca. awareness and mental clarity. • Problems with sleep.• Status of delirium. de aceea persoana care va insoteste ar putea retine ceva ce dumnevoastra v-a scapat.

• Write down some questions for the doctor. but supplements and vitamins you are taking. While waiting to go to your appointment you should ask your doctor whether you need any pre-appointment restrictions. so the person who accompanies you may remember something that will dumnevoastra escaped.La ce sa va asteptati din partea medicului: Medicul va va pune o serie de intrebari cum ar fi : • • • • • • Care sunt simptomele. The details that we offer the doctor can sometimes be difficult to remember. cum ar fi boala Huntington sau boala Parkinson? 7 How do you prepare for your appointment? In the first instance you should go to your GP if you experience symptoms. The time you spend on a consultation may be limited so one must be prepared with a series of questions for the doctor before. including those which appear to be related to consultation. • What is the most likely cause of my symptoms? • There can be other causes? • What types of tests are needed? • This condition is temporary or chronic? • What is the best way of treatment? • What is the alternative to the treatment that I already have suggested it? • How can better manage dementia and other conditions that we? • You must follow certain restrictions? • You go to a specialist? • Do you have any method of alternative medicine? • Do you have any printed material or any brochure or any site that I could forget? What to expect from your doctor: 12 . sa va amintiti anumite evenimente sau modificari de personalitate? Cand ati inceput sa resimititi aceste simptome? Simptomele sunt continue sau ocazionale? Cat de severe sunt simptomele? Exista ceva care pare sa va amelioreze sau sa va agraveze simptomele? Aveti un istoric familial de dementa sau de afectiuni conexe. including sources of recent stress or life changes sitlului. • Tell a family member or a priteten to join you. What can you do: • Pay attention to pre-appointment restrictions. de exemplu. and then if he considers the word can refer to a doctor who specializes in such matters. such as a strict diet. Here are some specific questions such dementia. • Write down any symptoms you experienced. • Make a list of all drugs. • Note all key personal information.aveti probleme in a va gasi cuvintele.

cat de severa este afectiunea si ce parte a creierului este afectata. aptitudinile spatiale. Acest test il ajuta pe medic sa puna diagnosticul si sa identifice eventzale cauze de dementa care ar putea fi tratate cum ar fi un accidentul vascular cerebral sau alte tulburari care pot provoca simptome similare. hipertensiunea arteriala sau un istoric familial de dementa. aptitudinile academice. rationamentul si judecata.Your doctor will ask a series of questions such as: • What are the symptoms. diabetul sau anumite anomalii tiroidiene si orice efecte adverse la medicamentele pe care le luati. de aceea trebuie sa mergeti de mai multe ori la medic. Ca parte a acestei examinari medicul va poate recolta probe de sange sau de urina ori sa va verifice tensiunea arteriala. functiile senzoriale si reflexele pentru a identifica afectiunile care pot provoca boala si ce anume poate fi tratat cu ajutorul medicamentelor. atentia. Medicul va dori sa stie cum si cand anume au aparut primele simptome si daca aveti anumite boli care ar putea fi cauza de baza a dementei. afectiuni cum ar fi diabet zaharatul. Scopul acestor teste este de a vedea daca aveti dementa. Teste cognitive si neuropsihologice Aceste teste evalueaza comptentele. Acesta va va face o serie de teste cum ar fi: Un istoric medical si o examinare fizica: • • Istoricul medical. 13 . medicul poate solicita informatii de la medicul de familie sau de la membrii familiei pentru a vedea daca a survenit vreo schimbare in starea dumneavoastra intre timp. for example. Examinarea fizica. aptitudinile intelectuale generale. competentele lingvistice.In plus. Aceasta examinare poate ajuta la identificarea altor afectiuni de care suferiti cum ar fi bolile de inima. memoria. will have trouble finding words to remember certain events or changes in personality? • When you began to resimititi these symptoms? • Symptoms are continuous or occasional? • How severe are your symptoms? • There is something that seems to improve or worsen your symptoms? • Have a family history of dementia or related disorders such as Huntington disease or Parkinson's disease? 8 Care sunt testele si diagnosticele? Pierderea memoriei sau alte simptome generate de dementa necesita o cercetare mai amanuntita. Evaluarea neurologica Aceasta parte a examenului evalueaza echilibrul.

Analiza lichidului cefalorahidian pentru a exclude infectiile cerebrale Analiza nivelului de hormoni tiroidieni si a hormonului de stimulare pentru a exclude hipotiroidismul. Cele mai frecvente tehnici imagistice pentru identificarea dementei sunt tomografiiile computerizate (CT) si imagistica prin rezonanta magnetica (IRM). RMN-ul este o tehnica care foloseste un camp magnetic si unde radio pentru a crea imagini detaliate ale organelor si tesuturilor din organism. Probe de sange sau urina pentru a identifica prezenta drogurilor sau alcoolului. Cu ajutorul unor electrozi plasati pe scalp. Aceste teste depisteaza accidentele vasculare cerebrale si alte probleme. functia hepatica si pentru a masura nivelul de vitamina B-12. 8 What are the tests and diagnoses? Memory loss and other symptoms caused by dementia requires a more detailed.Scanarea creierului O scanare a creierului poate depista accidente vasculare cerebrale. Electroencefalograma (EEG). Boala Alzheimer determina schimbari la nivelul creierului in timp si poate fi depistata de asemenea prin scanare. medicul inregistreaza activitatea creierului si poate identifica anumite anomalii in functionarea acestuia. tumori sau alte probleme care pot cauza dementa. Printre testele care ajuta la identificarea afectiunilor tratabile se numara : • • • • • • O hemoleucograma completa (CBC) pentru a exclude anemia Un test de glucoza pentru a exclude diabetul zaharat Analize de sange pentru a testa functia renala. Teste de laborator Testele de laborator ajuta la excluderea unor afectiuni care manifesta simptome asemanatoare si la fixarea clara a unui diagnostic. O scanare CT este o tehnica pe baza de raze X. so you have to go to the doctor several times. care produce imagini ale structurilor interne din sectiunea transversala. cum ar fi excesul de lichid in creier (hidrocefalie) sau sangerare pe suprafata creierului (hematom subdural). Pentru a vi se face o scanare sunt folosite doua tipuri de teste: • • CT si RMN. Evaluarea psihiatrica Aceasta examinare poate fi efectuata pentru a determina daca depresia sau alta tulburare psihiatrica provoaca simptomele. It will make a series of tests such as: 14 .

A medical history and physical examination: • medical history. Neurological evaluation This part of the exam assesses the balance. The purpose of these tests is to see if you have dementia. As part of this examination the doctor may take samples of blood or urine or to check your blood pressure. hypertension or a family history of dementa. Alzheimer's disease causes changes in the brain over time and can also be detected by scanning. These tests detect strokes and other problems such as excess fluid in the brain (hydrocephalus) or bleeding on the surface of the brain (subdural hematoma). diabetes or certain thyroid abnormalities and any adverse effects from the medicines they take. • electroencephalogram (EEG).In addition. diseases such as diabetes zaharatul. spatial skills. sensory and reflexes to identify conditions that can cause disease and what can be treated with medication. This test helps your doctor diagnose and identify causes of dementia eventzale that could be treated like a stroke or other disorders that can cause similar symptoms. reasoning and judgment. To do a scan you used two types of tests: • CT and MRI. MRI is a technique that uses a magnetic field and radio waves to create detailed images of organs and tissues of the body. academic skills. Cognitive and neuropsychological tests These tests evaluate comptentele. Brain scans A brain scan can detect strokes. The most common imaging techniques to identify dementia are tomografiiile computerized (CT) and magnetic resonance imaging (MRI). general intellectual skills. how severe is illness and what part of the brain is affected. The tests that help identify treatable disorders include: • A complete blood count (CBC) to rule out anemia • A glucose test to exclude diabetes 15 . • Physical examination. your doctor may ask information from GP or family members to see if any changes occurred in the meantime your condition. the doctor records brain activity and can identify some anomalies in its operation. language skills. Laboratory Tests Laboratory tests help to exclude conditions that manifest similar symptoms and the setting of a clear diagnosis. attention. tumors or other problems that can cause dementia. Using electrodes placed on the scalp. memory. This exam may help identify other conditions you suffer such as heart disease. Your doctor will want to know how and when the first symptoms appeared and if you have certain diseases that may be underlying cause of dementia. which produce images of internal structures in cross section. A CT scan is a technique based on X-rays.

antidepresive si alte medicamente. prin combinarea memantinei cu un inhibitor de colinesteraza se pot obtine chiar rezultate mai bune. un alt mesager chimic implicat in toate functiile creierului. Iata cateva astfel de tratamente: • • • Inhibitori de colinesteraza. acestea sunt. Psychiatric evaluation This examination may be performed to determine if depression or other psychiatric disorder causes symptoms. liver function and to measure levels of vitamin B-12. • Analysis of cerebrospinal fluid to exclude brain infections • Analysis of hormone levels and thyroid stimulating hormone to exclude hypothyroidism. Desi nu exisra niciun tratament standard pentru dementa totusi unele simptome pot fi tratate. utilizate pentru a trata problemele vasculare. anxietatea si insomnia in cazul persoanelor cu dementa vasculara. dar unele dintre aceste medicamente pot agrava alte simptome. Unele cercetari au aratat ca. Tratamentele suplimentare au scopul de a reduce riscul de a se produce leziuni cerebrale. • blood or urine samples to identify the presence of drugs or alcohol. de asemenea. Here are some 16 . In plus. 9 What are the treatments and medications? Treatment for dementia is to relieve symptoms and prevent the disease. Efectul advers cel mai probabil pe care il produce este ameteala. Pentru a preveni un accident vascular cerebral. De asemenea puteti lua medicamente pentru a trata anumite afectiuni cum ar fi cheagurile de sange. Aceste medicamente precum donepezilul (Aricept). Acest medicament pentru boala Alzheimer reglementeaza cantitatea de glutamat.• Blood tests to test kidney function.Efectele secundare pot include greata. de exemplu. rivastigmina (Exelon) si bromhidratul galantamina (Razadyne) sunt medicamente recomandate impotriva bolii Alzheimer care cresc capacitatea de judecata si imbunatatesc memoria. Tratarea cauzelor care stau la baza dementei pot incetini sau opri. unele simptome specifice si probleme de comportament pot fi tratate cu sedative. Parkinson si boala Lewy. colesterolul ridicat. 9 Care sunt tratamentele si medicamentele? Tratamentul pentru dementa are rolul de a ameliora simptomele si de a preveni evolutia bolii. varsaturi si diaree. Memantina (Namenda). uneori. Alte medicamente. inclusiv in cele de invatare si de memorie. evolutia acesteia. bolil de inima sau diabetul. Desi sunt folosite in primul rand ca medicamente impotriva Alzheimer. medicul va poate prescrie medicamente pentru a controla tensiunea arteriala.

your doctor may prescribe medication to control blood pressure. The adverse effect most likely cause is you dizzy. heart or diabetes bolil. for example. they are also used to treat vascular problems. Acest compus nu a fost studiat pentru eficienta sa in tratarea dementei. • Memantine (Namenda). antidepressants and other drugs. Although primarily used as drugs against Alzheimer's. Iata cateva astfel de tratamente: • • • • Vitamina E. another chemical messenger involved in all brain functions. anxiety and insomnia in people with vascular dementia. pentru ca aceasta subtiaza sangele si creste riscul de sangerare.such treatments: • cholinesterase inhibitors. dementa si declinul cognitiv. in timp ce alte studii au infirmat aceasta ipoteza. some specific symptoms and behavioral problems can be treated with sedatives. 10 Medicina alternativa Exista o serie de tratamente alternative. dar acestea trebuie utilizate cu grija pentru ca inca nu sunt dovedite stiintific ca ajuta in mod sigur. Unii oameni cred ca extrasele din frunzele arborelui de Ginkgo biloba contin antioxidanti si au proprietati anti-inflamatorii care pot incetini progresia 17 . Treating underlying causes of dementia can slow or stop. You can also take medications to treat certain conditions such as blood clots. O versiune sintetica a acestui compus. Some research has shown that by combining memantine with a cholinesterase inhibitor can be obtained even better results. dar nu a prezentat rezultate favorabile. Omega-3 sunt un tip de acizi grasi polinesaturati (PUFA) care se gasesc in peste si nuci. Medicii avertizeaza impotriva luarii unei doze mari de vitamina E. Although no standard treatment for dementia exisra though some symptoms can be treated. vomiting and diarrhea. numit Idebenone. Additional treatments aim to reduce the risk of brain damage occurs. Totusi acest antioxidant duce la scaderea tensiunii arteriale. including the learning and memory. Ginkgo. Acest antioxidant se produce in mod natural in corp si este necesar pentru reactiile normale ale celulelor. Parkinson's disease and Lewy. a fost testat pentru boala Alzheimer. To prevent a stroke. scaderea zaharului din sange dar poate provoca vanatai sau sangerari. rivastigmine (Exelon) and galantamine hydrobromide (Razadyne) are recommended drugs against Alzheimer's disease that increase capacity and improve memoria. Cercetarile sustin ca acesti acizi reduc riscul de boli cardiace. but some of these medications can worsen other symptoms. sometimes it evolves. accident vascular cerebral. Omega-3 acizi grasi. • Other drugs. Unele studii au aratat ca vitamina E poate incetini progresia bolii Alzheimer.Efectele secondary judgment may include nausea. Coenzima Q10. These medications such as donepezil (Aricept). In addition. high cholesterol. This drug for Alzheimer's disease regulates the amount of glutamate.

but did not show favorable results.problemelor de memorie generate de dementa. • Coenzyme Q10. Some people believe that extracts of Ginkgo biloba tree leaves contain antioxidants and have anti-inflammatory properties that can slow the progression of memory problems caused by dementia. A synthetic version of this compound. dementia and cognitive decline. this antioxidant lowers blood pressure. called idebenone. • Ginkgo. But a recent study showed widespread these statements do not show any benefit. This compound was studied for its effectiveness in treating dementia. Research supporting these acids reduce risk of heart disease. 18 . because it thins the blood and increase bleeding risk. stroke. This antioxidant is produced naturally in the body and is necessary for normal cell reactions. but they should be used carefully because they are not yet scientifically proven to help for sure. Doctors warn against taking a high dose of vitamin E. Some studies have shown that vitamin E may slow Alzheimer's progression. lowering blood sugar but may cause bruising or bleeding. Dar un studiu recent pe scara larga a aratat ca aceste extrase nu prezinta niciun beneficiu. was tested for Alzheimer's disease. • Omega-3 fatty acids. 10 Alternative Medicine There are several alternative treatments. while other studies have refuted this hypothesis. Omega-3 is a type of polyunsaturated fatty acids (PUFA) found in fish and nuts. However. Here are some such treatments: • Vitamin E.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful