Wolfgang Amadeus Mozart

traducerea latină a lui „Theophilus” („Iubitorul de Dumnezeu”). . Leopold Mozart. pe atunci capitala unui principat-arhiepiscopat (germ. Salzburg. în Austria şi Germania a fost cunoscut ca „Anul Muzical Mozart”.Wolfgang Amadeus Mozart s-a născut pe 27 ianuarie 1756. Wolfgang Amadeus Mozart (Johannes Chrysostomus Wolfgangus Teophilus Mozart) s-a născut la 27 ianuarie 1756 la Salzburg. Mozart a fost înregistrat cu numele: Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus. şi era apreciat pentru aptitudinile sale pedagogice. Mai târziu. unul din cei mai prodigioşi şi talentaţi creatori în domeniul muzicii clasice. În registrul de botez. era un talentat violonist în orchestra de la curtea prinţului arhiepiscop din Salzburg. şi a decedat pe 5 decembrie 1791. Fürstbistum) ce făcea parte din Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană (după 1804 devenit Imperiul Austriac). Anul 2006. Viena. El a fost un compozitor austriac. şi-a luat numele de "Amadeus". în Italia. cu ocazia jubileului a 250 de ani de la naşterea compozitorului. Tatăl lui.

. transcrise imediat de tatăl său. În ianuarie 1762. înainte de a şti să scrie. tânărul Wolfgang concertând în faţa familiei imperiale.Încă de mic copil. Wolfgang dă dovada geniului său muzical. unde Wolfgang execută muzică la clavecin în faţa prinţului elector de Bavaria. Peste tot publicul era fascinat de talentul acestui copil precoce. La vârsta de 5 ani. pentru "a arăta lumii acest miracol". Acest turneu va dura 9 ani! Prima apariţie are loc la München. după care familia Mozart pleacă la Viena. Leopold Mozart obţine de la arhiepiscopul Schrattenbach un concediu de trei săptămâni. între timp devenit adolescent. compune câteva piese pentru pian.

. fiind felicitat de însuşi împăratul Iosif II cu cuvintele: o muzică prea frumoasă pentru urechile noastre. Mozart dă numeroase concerte publice şi private. Înregistrează primul mare succes cu opera Răpirea din serai. executând din propriile compoziţii. publicul este în extaz. improvizează spontan pe teme date. aplauzele nu contenesc. Redescoperă operele lui Bach şi Händel. pe care le face cunoscute publicului vienez.

Leopold a jucat un rol important în educaţia muzicală a fiului său. Este încântat să audă din gura lui Joseph Haydn: "Fiul Dumneavoastră este cel mai mare compozitor pe care l-am cunoscut". 20 pentru pian. În timp ce Mozart termină compoziţia operei Don Giovanni. În această perioadă Mozart compune într-un ritm neobişnuit. tatăl său se îmbolnăveşte şi moare la 28 mai 1787. lucrează cu obstinaţie la splendidele cvartete dedicate lui Haydn şi la opera Nunta lui Figaro.până atunci foarte reticent . reuşind să depăşească dificultăţile din partea nobilimii.constată cu satisfacţie reuşita lui Wolfgang. instruindu-l încă din copilărie şi contribuind astfel la dezvoltarea geniului muzical al lui Mozart. La 1785 este vizitat de tatăl său. care . La sfârşitul unui concert în Burgtheater. împăratul Iosif . după o piesă a lui Beaumarchais.prezent în sală . după interpretarea concertului nr. ca muzică şi conţinut istoric.La 4 august 1782 se căsătoreşte cu Constanze Weber.se ridică în picioare agitându-şi pălăria şi strigând "Bravo Mozart !". Leopold. operă revoluţionară. .

. Compune încă opera Flautul fermecat. interpretând concertul pentru pian KV595. Începând din luna noiembrie 1791. Se pare că suferea de o febră reumatismală recurentă cu insuficienţă renală. sănătatea lui Mozart se degradează însă progresiv. cu care obţine un succes enorm.În martie 1790 dă ultimul său concert public.