LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA

PENANDA WACANA   Penanda wacana ialah kata atau rangkai kata yang menghubungkan ayat. Penanda wacana digunakan dalam perenggan yang sama atau perengan yang baru supaya ayat-ayat menjadi lebih teratur dan mempunyai kesinambungan antara satu perenggan dengan perenggan yang seterusnya.

Pilih jawapan yang paling sesuai untuk mengisi tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah. 1 Alia mendapati dompetnya hilang. ______ dompetnya tercicir atau tersalah letak. A B C D 2 Justeru Mungkin Akhirnya Kemudian

Setelah ditanya oleh ayah, ______ abang mengaku menumbuk Alif Haikal. A B C D lagipun mungkin akhirnya kemudian

3

Nurul Aina tidak hadir ke sekolah pada hari ini. ______ dia sakit gigi. A B C D Lagipun Mungkin Akhirnya Kemudian

4

Lapan orang peserta menarik diri. ______, program lawatan itu terpaksa dibatalkan. A B C D Jadi Justeru Mungkin Sebaliknya

Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

A B C D Namun Mungkin Meskipun Seterusnya 6 Jamil belum menghantar borang penyertaan pertandingan mengarang ________ tarikh tutup semakin hampir. ____________ sukat air secukupnya.LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 5 Dato’ Khir menyampaikan ucapan. beliau merasmikan laman web syarikat itu. A B C D justeru lagipun namun walhal 7 _________ membeli kereta. ____ dia menolong ibunya di warung sehingga lewat malam. memiliki basikal _____ dia tidak mampu. A B C D Kemudian Namun Mungkin Selain itu 9 Mula-mula basuh beras itu bersih-bersih. Jabatan Pelajaran Perak . A B C D Baik …pun Jangankan…pun Walaupun…bahkan Walaupun…namun 8 Azah kelihatan mengantuk lagi. ______. A B C D Namun Oleh itu Kemudian Dengan demikian Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.

A B C D Selain itu Namun begitu Oleh sebab itu Lebih-lebih lagi 12 Sejak kecil lagi Pak Udin memang gerun ke laut. A B C D Selain itu Lebih-lebih lagi Walaupun demikian Oleh sebab itu 14 Berita yang disampaikannya sungguh mengejutkan saya. _______________ . _____________. saya mencuba sedaya upaya unuk bertenang. ____________ pada usianya yang semakin lanjut ini. A B C D walaupun begitu namun demikian lebih-lebih lagi selepas itu 13 Kerajaan terpaksa menangguhkan banyak projek kerana kegawatan ekonomi. Jabatan Pelajaran Perak . program membantu rakyat miskin tetap dilaksanakan.LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 10 Rohaya seorang murid yang rajin dan berdisiplin. ___________ dia sentiasa mendapat pujian daripada guru-gurunya. A B C D Namun demikian Selepas itu Oleh itu Justeru Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. A B C D Selain itu Oleh sebab itu Namun demikian Biarpun demikian 11 Cikgu Salman selalu memarahi murid-muridnya. ______________. muridmurid menghormatinya kerana beliau seorang guru yang berdedikasi.

A B C D Selain itu Lebih-lebih lagi Biarpun demikian Namun demikian 17 Kehidupan Mak Kiah diibaratkan bagai kais pagi makan pagi. A B C D kemudian akan tetapi selanjutnya namun begitu 19 Pergi mandi dahulu.LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 15 Pelajar yang bermasalah itu diminta menceritakan hal yang sebenarnya. diberi nasihat. ___________. semangatnya masih kukuh untuk membesarkan anakanaknya. A B C D Selepas itu Namun begitu Oleh sebab itu Tambahan pula Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. ___________. ______ kita akan mengadakan kuiz teka silang kata. A B C D Mungkin Selain itu Selepas itu Lebih-lebih lagi 16 Kami membawa murid-murid melawat ke Bandar Melaka untuk melihat kesan peninggalan sejarah . Jabatan Pelajaran Perak . A B C D Biarpun demikian Lebih-lebih lagi Oleh itu Mungkin 18 Simpan semua buku sekarang. kami bercadang akan berkelah di Tanjung Bidara. _______ bersedia untuk ke kelas piano. _________. kais petang makan petang.

harga barangan keperluan. ______ mereka sampai juga di puncaknya. A B C D Tambahan pula Oleh sebab itu Namun begitu Lebih-lebih lagi 21 Hasil lukisan Suhada tidak pernah berjaya memenangi anugerah. ____________.LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 20 Orang ramai merungut kerana harga barang semakin naik. Jabatan Pelajaran Perak . dia tidak hadir ke sekolah. A B C D Oleh sebab itu Di samping itu Semenjak itu Sebaliknya 24 Suatu kebakaran besar telah berlaku di Tanjung Sepat. A B C D Oleh itu Biarpun demikian Kalau begitu Lebih-lebih lagi 22 Setelah tiga hari berturut-turut Karim dan kawan-kawannya mendaki gunung itu. semangat untuk terus melukis tidak pernah pudar.” kata adiknya kepada Cikgu Nurhisyam. A B C D akhirnya namun di samping itu oleh yang demikian 23 “Amalina telah diserang demam campak. A B C D Walau bagaimanapun Namun demikian Lantaran itu Jika begitu Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. ______. ______ tiada kemalangan jiwa dilaporkan. ______.

A B C D Biarpun demikian Dalam pada itu Kalau begitu Oleh itu 29 Adik Dahlia suka menonton filem rencana. ______. ______. semangatnya masih kental untuk berusaha. ______. Jabatan Pelajaran Perak . A B C D Oleh itu Kalau begitu Oleh sebab itu Biarpun demikian pernah 26 Alif Farhan seorang pemuda yang cacat. ______. dia tidak mengharapkan belas kasihan daripada orang lain. A B C D Sungguhpun demikian Lebih-lebih lagi Oleh sebab itu Kalau begitu 27 “Ayah dan Encik Jamil sedang berbincang di ruang tamu. A B C D Tambahan lagi Meskipun begitu Biarpun demikian Lebih-lebih lagi Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. A B C D Biarpun demikian Kalau begitu Oleh itu Lebih-lebih lagi 28 Basikal Leong Jim Jee terbabas ketika dia melalui selekoh yang licin itu. lebih baik kita berbual-bual di halaman rumah sahaja. ______ yang berkaitan dengan hidupan liar yang terdapat di Benua Afrika. dia juga terlanggar sebatang pokok.LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 25 Jamal mendapat gred 3A 2B dalam Ujian Percubaan UPSR.” kata Raju kepada Moorthy.

dia terpaksa melupakan hasratnya untuk belajar di luar negara. __________. saya faham akan sikapnya. ___________. Jabatan Pelajaran Perak . dia berharap dapat memenangi pertandingan syarahan itu. A B C D Justeru Kemudian Oleh sebab itu Dengan demikian 33 Zarina tidak pernah melupai jasa ibu bapanya.LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 30 Saya pernah bertemu muka dengan Jestina Lim. A B C D Tambahan pula Lebih-lebih lagi Oleh sebab itu Mungkin 32 Amirah berlatih siang dan malam. ______. A B C D Sungguhpun demikian Seterusnya Oleh itu Lagipun 34 Asraf gagal lagi dalam permohonan biasiswa. A B C D Dengan demikian Justeru Selepas itu Kalau begitu Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. dia berjanji akan belajar bersungguh-sungguh untuk membalas jasa mereka. ______________ apabila tulisan itu kecil. _____. A B C D Biarpun demikian Kalau begitu Jadi Justeru 31 Tok Ali tidak dapat melihat dengan jelas.

A B C D Lantaran Akhirnya Di samping itu Justeru 37 Encik Dahlan tegas dan tidak suka bercakap banyak. Jabatan Pelajaran Perak . dia sabar melayan kerenah anak-anaknya. 36 Puan Kalsom sungguh sibuk dengan tugasnya sebagai Guru Besar. A B C D Walau bagaimanapun Sebelum itu Seterusnya Oleh itu 38 _____________ sudah lewat malam. dia tidak ada masa untuk menguruskan rumah tangganya. __________. ___________ saya puji dia. ____________. dia akan pergi juga memanggil doktor kerana keadaan bapanya semakin tenat. A B C D oleh sebab itu akhirnya lantaran itu kemudiannya tanpa putus asa. A B C D malahan mungkin lagipun jadi Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 35 Setelah berkali-kali mencuba membuat kek coklat ____________ emak berjaya juga. A B C D Justeru Tambahan pula Oleh itu Kendatipun 39 Sekali-kali tidak pernah saya mencaci dia.

__________. __________. A B C D Di samping itu Namun begitu Lebih-lebih lagi Sehubungan dengan itu Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. ____________. A B C D Sehubungan dengan itu Sebaliknya Namun Maka 44 Rahimah berat mulut orangnya. dia tetap membanting tulang empat keratnya untuk mencari rezeki demi anak-anaknya. Jabatan Pelajaran Perak .dia ringan tulang. dia telah dianugerahi tokoh pelajar di sekolahnya. dia disayangi oleh majikannya. ______________.LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 40 Ayah kelihatan terlalu uzur. A B C D Walaupun begitu Sebaliknya Lantaran itu Lebih-lebih lagi 43 Amirah telah berjaya memperoleh 10A dalam Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia. A B C D Di samping itu Oleh sebab itu Walau bagaimanapun Oleh yang demikian 42 Taufik sentiasa datang awal ke tempat kerja serta bekerja dengan tekun. kita juga mestilah rajin mengulang kaji pelajaran. _____________. kita mestilah sentiasa menumpukan perhatian terhadap pengajaran guru di kelas. A B C D Kalau begitu Lantaran itu Namun demikian Lebih-lebih lagi 41 Untuk berjaya dengan cemerlang.

Alia masih tidak mahu bertegur sapa dengannya. ______________. A B C D Oleh sebab itu Walau bagaimanapun Sungguhpun demikian Walaupun demikian Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. A B C D Sebaliknya Namun begitu Oleh yang demikian Walau bagiamanapun 46 Kamu perlu makan makanan yang berkhasiat. __________. dia amat pandai memasak pelbagai jenis kek dan biskut. barulah badan kamu sihat dan cergas. dia mengikut rombongan sekolahnya ke Melaka. ____________. A B C D Walaupun begitu Lantaran itu Di samping itu Sehubungan dengan itu 47 Kak Lina tidak mahir menjahit. Jabatan Pelajaran Perak .LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 45 Maisarah tidak jadi mengikut kakaknya ke Kuala Lumpur. ____________. A B C D Oleh hal yang demikian Sehubungan dengan itu Di samping itu Namun begitu 48 Kalsom sudah meminta maaf daripada Alia. ______________. A B C D Namun begitu Di samping itu Selepas itu Kalau begitu 49 Kami sekeluarga akan pulang ke kampung selama dua minggu. ibu meminta jiran sebelah menjenguk-jenguk rumah kami.

LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 50 Cikgu Farah menegur perbuatan Shafiq dan Aidil. A B C D Selepas itu Kalau begitu Lebih-lebih lagi Walaupun demikian 51 Projek itu telah mendapat kritikan hebat daripada pihak-pihak tertentu. ______. A B C D Oleh itu Lantaran itu Namun begitu Selepas itu 54 Membaca dapat menambah ilmu. A B C D Dengan itu Kalau begitu Namun demikian Walaupun demikian 52 Zamri lewat lagi sampai di pejabat hari ini. membaca juga dapat mengisi masa yang terluang dengan lebih berfaedah. Jabatan Pelajaran Perak . ______. dia tidak pernah kecewa dan berputus asa. pelaksanaannya tetap diteruskan. ______ dia terperangkap dalam kesesakan jalan raya. A B C D Selain itu Lantaran itu Selepas itu Namun begitu Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. ______. ______. beliau mengarahkan mereka beredar dari situ. A B C D Oleh itu Mungkin Dengan sebab itu Dengan demikian 53 Azlina gagal mendapat sebarang tempat dalam pertandingan itu.

______.LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 55 “Saya tidak dapat melihat dengan jelas.” kata Rani kepada Radha. A B C D Selain itu Oleh itu Selepas itu Semenjak itu Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.________________. dia terpaksa membantu emaknya memetik bunga melur di kebun. A B C D Sungguhpun demikian Walaupun begitu Lebih-lebih lagi Walau bagimanapun 56 “Saya sudah memohon maaf daripadanya. pada waktu senja.” kata Zalina kepada jururawat itu. ______. A B C D Oleh sebab itu Di samping itu Namun begitu Lantaran itu 57 Para peserta tidak mahu mengikut laluan itu. dia memastikan kenderaannya dalam keadaan selamat untuk digunakan. dia tetap tidak mahu bertegur sapa dengan saya. ______. itulah satu-satunya jalan untuk sampai ke tempat tersebut. A B C D Tambahan lagi Tambahan pula Sebelum itu Selepas itu 59 Bapa Hanafi tiada di rumah. Jabatan Pelajaran Perak . ______. A B C D Walau bagaimanapun Kalau begitu Tambahan lagi Lebih-lebih lagi 58 Encik Zaharul akan ke Arau sebentar lagi.

LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA 60 Nampaknya masalah yang kamu hadapi telah dapat diselesaikan. A B C D Walaupun demikian Lebih-lebih lagi Kalau begitu Dengan itu Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pelajaran Perak . tidak perlulah saya membantu. ______.

.LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA JAWAPAN PENANDA WACANA BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ABJAD B C B B D D B C C B B C C A B A A A A D B A A B D A B B D D JAWAPAN Mungkin Akhirnya Mungkin Justeru Seterusnya Walhal Jangankan. Jabatan Pelajaran Perak .pun Mungkin Kemudian Oleh sebab itu Namun begitu Lebih-lebih lagi Walaupun demikian Namun demikian Selepas itu Selain itu Biarpun demikian Kemudian Selepas itu Lebih-lebih lagi Biarpun demikian Akhirnya Oleh sebab itu Namun demikian Biarpun demikian Sungguhpun demikian Kalau begitu Dalam pada itu Lebih-lebih lagi Justeru BIL 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 ABJAD B D C B B D A B A C A C A B A D D A A A D B C A C C A C B C JAWAPAN Lebih-lebih lagi Dengan demikian Oleh itu Justeru Akhirnya Justeru Walaubagaimana pun Kendatipun Justeru Namun demikian Di samping itu Lantaran itu Sehubungan dengan itu Namun begitu Sebaliknya Sehubungan dengan itu Namun begitu Namun begitu Oleh sebab itu Selepas itu Walaupun demikian Mungkin Namun begitu Selain itu Lebih-lebih lagi Namun begitu Walau bagaimanapun Sebelum itu Oleh itu Kalau begitu Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik..

Jabatan Pelajaran Perak .LATIH TUBI TATABAHASA : PENANDA WACANA Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful