 Genul epic cuprinde toate producţiile literare care exprimă acțiuni ale eroilor unor întâmplări reale sau imaginare sub formă de narațiune. . idei sau sentimente.

      Prezenţa naratorului. Acţiunea este delimitată în timp şi spaţiu. . Modul de expunere predominant este naraţiunea. Opera epică este structurată în funcţie de momentele subiectului. Perspectivă obiectivă. O opera epică poate să fie narată la persoanele I şi a III-a. a subiectelor şi a personajelor.

În versuri: Balada Legenda Fabula Epopeea În proză: Basmul Legenda Schiţa Snoava Povestirea Nuvela Romanul .

        Roman de moravuri Roman biografic Roman autobiografic Roman istoric Bildungsroman Roman fantastic Romanul psihologic Roman de aventuri .

     Expozițiunea (fixează spațiul. timpul. unele personaje și împrejurările conflictului) Intriga (momentul în care se declanșează conflictul între personajele narațiunii) Desfășurarea acțiunii (prezintă întâmplările cronologic) Punctul culminant (momentul cel mai tensionat al conflictului) Deznodământul (momentul rezolvării conflictului) .

Descrierea literară reflectă sentimentele și impresiile celui care privește și descrie. Dialogul este un mod de expunere alcătuit dintr-o înlănțuire de replici .   Narațiunea este un mod de expunere care prezintă o succesiune de întâmplări petrecute într-o ordine cronologică. Descrierea este un mod de expunere care constă în prezentarea sugestivă a unor obiecte.prin care se reproduce o discuție între două sau mai multe personaje . personaje si fenomene ale naturii.

de a povesti.Naratorul este o voce căreia autorul îi desemnează rolul de a nara. . de a explica. de a descrie.

.

 În funcţie de ponderea pe care o au în naraţiune personajele pot fi:  Personaje principale  Personaje secundare  Personaje centrale  Personaje periferice  Personaje episodice  Personaje absente .

 Personajul care se opune protagonistului în evoluţia conflictului se numeşte personaj antagonist.  .Personajul care dă titlul unei opere poartă denumirea de personaj eponim (de exemplu “Mara”).

concentrându-se sub forma unui personaj colectiv. parvenitul. etc. etică etc. poartă numele de personaje tipologice.  În unele romane. sociale sau istorice. masa populară acţionează ca un tot unitar. avarul. Personajele care reprezintă o întreagă categorie socială..  Ex. naivul. .

Au elaborat: Şerbu Vitalie Kerimova Ala .