Milka Prezentare

CIOCOLATA

Proiect realizat de: Hurduban Roxana Specializarea: E.C.T.S.,an I,grupa 2

Istoria ciocolatei

Poti sa iubesti ceva fara sa stii exact ceea ce este. Acest lucru se aplica si in cazul ciocolatei. Milioane de persone o indragesc foarte mult dar, doar cativa au idee despre locul din care provine, despre modul in care este facuta sau de faptul ca are propria sa istorie. Se spune ca celebrul Casanova oferea femeilor ciocolata, asa cum seducatorii zilelor noastre ofera sampanie sau caviar. Exista o multime de legende ce se refera la momentul si la locul exact al aparitiei arborelui de cacao, ingredientul de baza al ciocolatei.

zahar.Prezentarea generala a ciocolatei Ciocolata este un un produs alimentar obtinut dintr-un amestec de cacao. unele dintre ele nu au repercusiuni asupra colesterolului. la origini. Ciocolata este servita de obicei sub forma de tableta. uneori lapte si unele arome specifice. care intra in proportie de 30 la suta in compozitia de grasimi a ciocolatei. Medicina s-a preocupat foarte mult asupra riscului cresterii nivelului colesterolului provocat de alimentele bogate in grasimi saturate. inghetata sau alte produse de cofetarie. Compozitia ciocolatei si actiunea sa pozitiva . toate grasimile saturate nu au aceeasi nocivitate. praline. Este limpede astazi ca. precum acidul stearic. baton.

fructe confiate sau conservate. -Umpluturi de tip nuga sau caramele. -Umpluturi spumoase. -în amestec omogen : obişnuită cu lapte. băuturi alcoolice. -Specialităţi de ciocolată prin amestecare : cu expandate de cereale. -Umpluturi lichide: sirop cu alcool. granule cu lapte. dulce. sâmburi graşi. După modul de formare a învelişurilor pentru ciocolatele cu umplutură acestea pot fii : -specialităţi de ciocolată fabricată prin turnare : tablete. cu zahăr. batoane. bomboane extrafine. cuvertură cu lapte. cuvertură cu lapte smântânit. ciocolată. jeleuri. fără zahăr. ciocolată cu smântână. cu cremă. bomboane fine de ciocolată. . -Specialităţi de ciocolată fabricate prin acoperire: bomboane de ciocolată .Clasificarea ciocolatei După compoziţie ciocolata se clasifică în : -simplă : obişnuită. sucuri de fructe. După compoziţia umpluturilor acestea pot fii : -umpluturi din cremă: fondant simplu. -Umpluturi din vafe sau cacao. cuvertură sau în granule.

Mod de obtinere Exista aproximativ 20 de varietati ale arborelui de cacao.Forastero 2.Trinitero Principalel etape pe care le parcurg boabele de cacao sunt : Recoltarea Fermentarea si uscarea Prajirea Macinarea Amestecul Conjarea Temperarea Turnarea . dar numai trei sunt folosite in fabricarea ciocolatei: 1.Crillo 3.

Imediat ce producatorii primesc o incarcatura de seminte. nu de masini. ei incep indelungul procesul de obtinere a ciocolatei .  A doua etapa este vanzarea semintelor de cacao companiilor de schimb de Cafea. Zahar si Cacao ce vor procesa semintele in produse variate de ciocolata.  A treia etapa din transformarea semintelor in ciocolata se face in fabrica. Prima etapa in transformarea boabelor de cacao in bomboane de ciocolata se face de catre oameni.

PREZENTAREA PRODUCATORULUI MILKA .

aparea pentru prima oara o vacuta din Alpi. indeparteaza-te de toate cele cunoscute“.Dar. Si cum a capatat vacuta culoarea mov? Inspirata din motto-ul „Apropie-ti departarile.In anul 1901 se lanseaza ambalajul de culoare mov al ciocolatei Milka. in prima campanie publicitara au aparut multe alte obiecte de culoare mov – brazi de Craciun.Dupa ce. peste ani. pe vremea acea inca in alb si negru. emblema marcii – vacuta – a primit de asemenea culoarea mov. baloane etc – vacuta mov va ramane. Milka nu a colorat numai ambalajul. emblema marcii Milka. Date despre Milka . atragand atentia din primul moment asupra ciocolatei. Pe fondul mov al ambalajului. de ce neaparat o vacuta? Aceasta intruchipeaza mai bine decat oricare alt animal originea marcii Milka: lumea Alpilor si laptele din Alpi.

şi nici păstorul care-o însoţeşte nu ocupă însă.De ce mov? Încă de la începuturi. la începuturi. s-ar putea s-o ratăm pe cea mai simplă: movul e o culoare care iese în evidenţă şi care atrage. Acelaşi mov pe care-l ştim şi astăzi. un loc central în ansamblul de elemente prezent pe ambalaj: pentru încă vreo şaizeci de ani. Văcuţa apare pe ambalaj încă de pe-acum. ciocolata Milka e cu lapte. Nici vaca. şi ea cu un mesaj simplu: vaca înseamnă lapte. atenţia asupra produsului pe care-l îmbracă. Tentaţi să căutăm explicaţii complicate pentru alegerea culorii. pe etichetă accentul cade asupra numelui Suchard. . redat cu litere mari şi aurite. în mod categoric. ambalajul ciocolatei era mov. movul Milka. protejat prin lege dacă acoperă 70% din totalul ambalajului.

Conform cercetarii realizate de MEMRB si revista Piata. a reiesit ca Milka este lider pe piata romaneasca la ciocolata 1 2 3 4 5 6 Milka POIANA KANDIA LAURA NOVATINI AFRICANA 40 % 31 % 13 % 9% 4% 3% .

Milka M-joy Migdale (38.5g). MILKA produse de sezon (produse meteorit. Milka Alune si Stafide (250g). Milka M-Joy Orez crocant (35g). Milka Alune de pădure (100g). Milka Diet (100g). Milka Ciocolată Albă (100g). Milka Alune si stafide (100g). Milka Alune Întregi (250g). I Love Milka (42g). Milka M-joy Alune (38. Milka Lapte (250g). Milka Iaurt si Capşuni (100g). Milka Spumă de ciocolată (100g).5g). Milka M-joy Alune (60g). Milka Happy Cow (100g). MILKA M-joy : Milka M-joy Lapte (60g). MILKA praline : I Love Milka Alune (150g). Milka Luflee White (100g).Diversitatea sortimentala a ciocolatei Milka Milka e una dintre cele mai apreciate ciocolate de pe piaţa românească având o gama largă de produse sub diferite forme: MILKA tablete : Milka Lapte (100g). MILKA special pentru copii : Milka Milkinis (87. Milka Lila Collection (260g).5g). I Love Milka Capsuni (120g). Milka Luflee Milk (100g). Milka Noisette (100g).care apar numai cu ocazia sarbatorilor de iarna) . I Love Milka Alune (120g). Milka Caramel (100g). Milka Luflee Noisette (100g).

Diversitaea sortimentala .

Diversitatea sortimentala .

Aşadar.Kandia-Excelent.Supreme Chocolat.Kraft Foods România. producător autohton. Kandia. (cele mai cunoscute produse ale sale sunt Magura.aproximativ 7%.Principalii concurenti Patru mari jucători concentrează peste 90% din această piaţă: . Lindt. parte a Supreme Group. Primola . membră a grupului elveţian Läderach Chocolatier Suisse. Africana. ca produse concurente se găsesc următoarele : Heidi Schogetten. producător autohton. Laura. Ritter Sport. Rom si Laura) . .între 35 şi 40% (unde se incadreaza si Milka) .Heidi Chocolats Suisse. aproximativ 25%. între 20 şi 30%.

de gradul de fermentare si de tratamentul alcalin aplicat (are ca scop corectarea gustului. fara pete sau bule de aer. curata. relativ tare si casanta la rupere. Mirosul si gustul trebuie sa fie placute. . o foarte mare importanta prezinta caracteristicile organoleptice. Aspectul exterior se examineaza la temperaturi de 16 . de variatatile utilizate. fara a lasa senzatia de asprime. Produsele superioare trebuie sa prezinte suprafata lucioasa. fara bule de aer. mata in ruptura. Aspectul in sectiune. Proprietatile si calitatea pudrei de cacao depind . cu arome caracteristice tipului. in functie de tipul ciocolatei. aromei si culorii). in principal de calitatea boabelor de cacao. de proportia in care se realizeaza amestecul diferitelor varietati. cu structura uniforma. nestratificata. Consistenta ciocolatei trebuie sa fie fina. Culoarea este variabila de la maron deschis pana la maron inchis.18 grade Celsisus. Masa de ciocolata trebuie sa fie uniforma.Caracteristicile organoleptice ale ciocolatei La aprecierea calitatii produselor pe baza de ciocolata.

mucegai. integritatea lor. asprimea. în forma şi la temperatura la care se consumă. specificitatea şi eventualele mirosuri străine (de ars. intensitatea aromei. caracteristicile suprafeţei a) Aspectul. culoarea şi forma se apreciază vizual urmărindu-se b) Consistenţa se examinează tactil.Examinarea orgaoleptica Produsele se examinează la lumina zilei. concordanţa acestuia cu aroma şi adaosurile folosite. dar şi eventualele nuanţe străine de gust . prin frecarea între degete şi prin masticare.Se apreciază intensitatea. Se apreciază atât consistenţa învelişului cât şi a umpluturii c) Aroma se examinează prin mirosire directă sau indirect prin degustare. Se apreciază natura. forma bucăţilor. d) Gustul se examinează prin degustarea unei cantităţi mici din produs (cu atât mai mică cu cât gustul este mai puternic dulce). rânced etc).

.Proprietati gustative Pentru ca receptorii gustativi sa fie stimulati este necesar ca substantele sa aiba o anumita structura chimica si insusire de a se dizolva in apa. Figura reda sensibilitatea pe limba a patru din cele cinci gusturi de baza. amar. acru. S-a stabilit ca exista 5 gusturi fundamentale: dulce. delicios (UMAMI). sarat.

bruma de zahar care apare in timpul pastrarii cand umiditatea relativa a aerului depaseste 75%. iar temperatura ciocolatei este mai mare decat temperatura mediului inconjurator.Calimetria. -gust si miros ranced datorat oxidarii si descompunerii grasimilor. -gust si aroma neplacute datorate descompunerii substantelor proteice. Umiditate maxim 75%. -disparitia luciului daca temperatura mai mare de 18?C. Defectele ciocolatei -bruma de grasime care apare in timpul pastrarii defectuoase la temperaturi mai mari de 25◦C .. -aroma accentuata datorita neomogenizarii corecte. .

gust de mucegai.   Defecte de gust si miros . se datoreaza folosirii materialelor de ambalare neigienice (sau umede) cat si folosirii unei ape de spalare necorespunzatoare din punct de vedere microbiologic. . . maieleor cu aciditate redusa.ambalare defectuasa: hartia pergament cu care se captusesc lazile formeaza cute ce se imprima in ciocolata.gust invechit – cauze: folosirea laptelui provenit de la animale hranite cu furaje insilozate.culoarea prea deschisa se datoreaza influentei furajarii(respectiv lipsei furajelor verzi bogate in caroten).culoarea prea intensa apare cand hrana animalelor se face exclusiv cu furaje verzi sau se adauga o cantitate prea mare de colorant . maturarii insuficiente a smantanii sau spalarii prea intense a untului . devenind un lichid subtire la 32-35◦C Defecte de aspect . apare intai la suprafata.gust fad. pasteurizarea insuficienta a smantanii. pentru a ramane solida si a evita rancezirea ei si astfel pierderea de vitamine. se inmoaie la temperatura camerei si se topeste.pastrarea ciocolatei se face in loc ferit de lumina. . conditii neigienice in spatiile de lucru Defecte de prelucrare . patrunzand apoi in interiorul ciocolatei. datorita folosirii laptelui de vaca tratat cu penicilina. nearomat.

marcarea depozitarea si transportul ciocolatei Milka Ambalarea se face diferit.etichetate.in functie de modelul de comercializare a ciocolatei si produselor din ciocolata: Cutii de carton estetic litografiate. Marcajul cuprinde informatii cu privire la intrepinderea producatoare. Cutii de carton captusite cu hartie pergaminata Marcarea se realizeaza prin litografiere pe cutiile de prezentare sau prin intermediul banderolelor litografiate.greutatea neta.indicatii privind conditiile de pastrare. Hartie velina.celofan.termenul de valabilitate.data fabricatiei.foita de aluminiu.prin etichetare.Aspecte specifice privind ambalarea.pretul .denumirea produsului. Cutii metalice sau din material plastic.compozitia produsului.

ciocolata trebuie ferită de umezeală şi de schimburi bruşte de temperatură.Trasportul ciocolatei si produselor din ciocolata se realizeaza cu mijloace de transport izoterme care sa protejeze produsele de umiditate. Depozitarea ambalajelor cu ciocolată se face pe rafturi sau pe grătare. în aşa fel încât ambalajele să nu se deformeze.temperaturi ridicate si variabile si impurificare. Ciocolata nu se depozitează împreună cu produse toxice sau cu produse cu miros pătrunzător .În timpul depozitării şi manipulării.

enjoy longer . bucura-te de gust mai mult timp.Ambalaj inovator.Ambalaje din Oslo .Resigileaza-l. convenabilitate (usor de deschis si resigilabil) si o imagine moderna.Ambalaje din Munchen si Olav Dagestad. oferind astfel consumatorilor protectie sporita a produsului. de la Departamentul de Cercetare si Dezvoltare . la tabletele de ciocolata Milka Portofoliul de tablete de ciocolata Milka de 100 de grame este relansat intr-un ambalaj resigilabil. de la Departamentul de Cercetare. Dezvoltare si Calitate . resigilabil. fiind creat de Ron Exner. Ambalajul resigilabil integreaza inovatii brevetate de Kraft Foods. Noul ambalaj resigilabil este introdus in toata Europa si prezinta un logo de culoare rosie care descrie functia de resigilare a ambalajului: Reclose again.

pastă de alune. zer praf. Ambalajul ciocolatei MILKA cu lapte . Ciocolata cu lapte conţine substanta uscata de cacao 30% minimum. Pe spatele ambalajului este prezentat modul cum se desface ciocolata . unt de cacao. . lapte praf degresat. masă de cacao. grăsime din lapte. este mov şi lucios. lot. emulgator( lecitina din soia) . de mână. aromă . ingredientele din care este facută. Poate conţine urme de migdale. iar numele firmei este scris cu litere mici albe. informaţii nutriţionale . fistic sau grâu. precum şi data de expirare.Etichetare nutritionala Ciocolata cu lapte MILKA Ingrediente: zahăr.

ciocolata este bogata de vitamine si substante minerale. de asemenea.STIATI CA : Ciocolata previne imbatranirea. productia de colagen si elastina. se gaseste. care are rolul de neurotransmitator. precum polifenolul. Acesta si urma are un efect ridicat de antioxidare si protejeaza impotriva radicalilor liberi. voie buna si memorie de elefant Ciocolata stimuleaza. Relaxare. de asemenea. endorfinele care functioneaza ca un narcotic in tratamentul durerilor cronice. de asemenea. In plus. Endorfinele permit aportul crescut de oxigen in singe. In bobul de cacao se gasesc proteine care protejeaza pielea impotriva imbatranirii si stimuleaza circulatia sangelui. in ciocolata si lucreaza in corpul nostru ca un antidepresiv . care confera mai multa fermitate pielii. Substantele speciale din cacao stimuleaza. Seratonina. ceea ce poate conduce la o starea de relaxare mentala si la cresterea capacitatilor memoriei.

BIBLIOGRAFIE .com .www.com .com .milka.www.www.wikipedia.google.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful